На Covid море в Южна Европа

Или как се подготвят за летния сезон в Гърция, Турция, Испания и Италия

Остров Накос, Гърция    ©  Shutterstock

Най-лошата криза в международния туризъм откакто през 1950 г. започва да се води статистика. Оценката е на Световната организация по туризъм към ООН, а прогнозата - тази година международните туристически пътувания да намалеят с до 80%. Крахът ще е много по-силен от 2009 г., когато глобалната финансова криза сви сектора с едва 4%. От Световния съвет по туризъм (WTTC), като посочват, че пътуванията и туризмът допринасят за около 10% от световната икономика и създават едно от 10 работни места в глобален мащаб. По оценки на Европейската комисия очакваната загуба на приходи в туризма по света ще е между 275-400 млрд. евро, а от Европейския парламент изчисляват, че туристическият сектор в ЕС губи около 1 млрд. евро приходи на месец заради корона кризата.

В рамките на Европейския съюз в туризма и свързани сектори работят близо три милиона компании, повечето от тях малки. Заетите са 27 милиона. А приносът за БВП на блока е 10%. Блокадата, наложена от COVID-19, замрази работата им. В Европа ресторантите и хотелите ще загубят 50% от приходите си, най-сериозен удар с около 90% спад ще понесат авиокомпаниите и круизните оператори, а при туроператорите и другите туристически агенции свиването ще е от порядъка на 70%, прогнозират от ЕК.

Силата на удара, разбира се, е различна в отделните страни и всяка от тях предприема различни мерки в опит да се справи с ефектите и да върне туристите си - местни и международни.

Гърция

Сред най-силно засегнатите е Гърция, където туризмът осигурява 1/4 от работните места. По данни на гръцката централна банка през 2019 г. в страната са пристигнали над 34 млн. посетители, които са генерирали над 18 млрд. евро приходи. През последните години секторът беше ключов за възстановяването на икономиката след десетилетие депресия и затова усилията на Атина да го рестартира възможно по-скоро не са изненадващи.

Разхлабването вече се случва, като от 25 май е разрешено свободното движение до островите и започнаха вътрешните полети. От 1 юни ще отворят къмпингите и целогодишните хотели, а официалното начало на сезона ще е на 15 юни, когато ще заработят и сезонните хотели, а границите ще се отворят за чужденци. Първоначално те ще кацат само в столицата, а от 1 юли ще могат да летят директно до цялата страна.

Туристите няма да бъдат задължени да се тестват за коронавирус при пристигането си, но ще се правят произволни тествания в курортите. На островите ще бъдат заделени 600 легла за заразени, а в курортите ще бъде изграден допълнителен капацитет в здравната система - ще бъдат осигурени тестове, ще бъде подсилена числеността на лекарите и ще бъдат изработени планове за действие при евентуални случаи на заразени.

Мерките за безопасност предвиждат и смяна на филтрите на климатиците в хотелите всяка седмица, по-често естествено проветряване на помещенията и по-голямо разстояние между чадърите на плажовете.

Надеждите на гръцкия туризъм са свързани главно с посетителите от Германия и България, а също и от Израел и Кипър. А за да се повиши привлекателността на страната, от 1 юни до 31 октомври ДДС за всички транспортни услуги, както и за кафе, безалкохолни напитки и кина на открито ще бъде намален от 24% на 13%. От 24% на 6% до края на годината е намален и ДДС за хигиенни продукти.

В помощ на сектора премиерът Кириакос Мицотакис обяви, че правителството ще субсидира заплатите и осигуровките на заетите и ще изплати обезщетения за безработица на сезонните работници, които тази година няма да бъдат наети.

Турция

В Турция подготовката за сезона не е толкова напреднала въпреки желанието на президента Ердоган той да започне в края на май. В средата на месеца Анкара обяви, че преговаря с над 70 държави, в които да се популяризира като безопасна дестинация. Страната разработва и програма за сертификати за безопасност на туристически обекти - летища, хотели, заведения и т.н.

От тази седмица отпаднаха ограниченията за вътрешни пътувания, а от средата на юни ще започне и възстановяването на международните полети. Пристигащите в страната, които не са се изследвали за коронавирус в последните 72 часа, ще бъдат тествани на летищата.

За да подкрепи туризма и свързаните сектори, правителството отмени някои данъци, такси и осигуровки за шест месеца. ДДС на вътрешните полети е намален от 18% на 1% за три месеца. За туристическите агенции са предвидени и допълнителни облекчения и отстъпки.

В сектора разчитат на международните туристи за огромна част от приходите си - в Анталия например те носят 80% от оборота. Очакванията обаче са предпазливи. Председателят на турската асоциация на туроператорите Фируз Багликая прогнозира, че приходите от чуждестранни туристи може да намалеят с 60-70% тази година, а вътрешният пазар да се свие наполовина. Според него основният поток международни посетители няма да стане факт преди септември-октомври, а пътуванията от ключовия руски пазар ще започнат по-късно от тези от останалите страни. Ако изобщо се случат, след като в началото на седмицата премиерът Михаил Мишустин препоръча на сънародниците си да се въздържат от пътувания в чужбина това лято. По данни на руската асоциация на туроператорите от 1 април до 30 септември 2019 г. в Турция са почивали над 5.5 млн. руснаци.

Въпреки това хотелите в страната вече се подготвят да посрещат гости в съответствие с новите мерки, зададени от туристическото министерство. На входовете им се разполагат термокамери, разработват се и системи за дезинфекция на багажа на туристите. Шведските маси са отстранени, а храната ще се поднася от сервитьори, като десертите, плодовете и салатите ще са в съдове за еднократна употреба. Стаите няма да бъдат използвани 24 часа след освобождаването им, а ключовете за тях ще се дезинфекцират с UV-лампи. В асансьорите пък няма да се допуска повече от един човек, освен когато става дума за семейства. Шезлонгите на плажовете трябва да са на разстояние минимум 1.5 м.

Испания

Освен че понесе един от най-тежките здравни удари от коронавируса, Испания е и сред най-уязвимите от пандемията икономики заради силната си зависимост от туризма и високия дял сезонни договори в сектора. С пътуванията са свързани близо 15% от работните места в страната, а от 14 март работата си са загубили около 1 млн. души. Годишно в Испания пристигат над 80 млн. туристи, което я прави втората най-посещавана държава в света (след Франция). Мадрид вече обяви ликвидна инжекция 14 млрд. евро за подкрепа на икономиката, от които 400 млн. евро за туризма и транспорта. Предвидени са стимули за работодатели в сектора, които наемат или запазват служители на непостоянни договори в периода от февруари до юни. От близо 600-те хиляди души, заявили готовност за сезонна работа в бюрата по труда, ще бъдат наети т.нар. плажни асистенти, които ще помагат за спазването на дистанцията.

Испания все още е в извънредно положение, но строгите карантинни мерки вече се разхлабват, а преди дни премиерът Педро Санчес обяви, че туристическият сезон ще започне на 1 юли. Тогава ще отпадне и задължителната 14-дневна карантина. До края на май трябва да бъде представен план за рестартирането на туризма със съответните протоколи за сигурност. За момента е ясно, че се подготвя държавна сертификационна схема за хотели, ресторанти, туроператори и т.н. Регионалните власти сами ще определят правилата за достъп до плажовете, като в Коста Брава вече обявиха, че ще обособят отделни зони за различните възрастови групи. От здравното министерство препоръчват ограничаване на броя на плажуващите и разстояние от 4 м между чадърите.

Иначе хотелите и външните части на заведенията могат да работят от 11 май. От началото на юни ще бъде разрешено пътуването между административните области, а ако бъде прието предложението на Мадрид в ЕС да бъдат отворени "туристически коридори", международни туристи ще могат да пристигнат в страната и преди 1 юли.

Секторът се готви за повече вътрешни туристи тази година, макар че традиционно разчита на международните посетители и особено на британците. Тяхното завръщане по испанските плажове обаче е проблемно заради плановете на Лондон за задължителна 14-дневна карантина за влизащите в страната от 8 юни.

Италия

Основно на вътрешен туризъм ще разчита и Италия, в която иначе разпределението между местни и чуждестранни туристи е по равно. В сектора и свързани с него дейности са заети 4 млн. италианци от общо 23-милионната местна работна сила.

По изчисления на UBS през март приходите от туризъм в страната са се сринали с 95%. Рим вече обяви спасителен пакет за икономиката от 25 млрд. евро, от които 200 млн. евро за подкрепа на Alitalia и Air Italy. Предвидени са и специални фискални мерки и социални плащания към заетите в туризма, културата и развлеченията, включително и сезонните работници.

Италианските граници ще бъдат отворени за чужденци от 3 юни, но всяка от областите сама ще реши кога да разреши достъпа на туристи. Още в края на април Сицилия обяви, че ще субсидира почивките на острова, като за целта са заделени 75 млн. евро от регионалния бюджет, с които ще бъде финансирана част от разходите за нощувки и ваучери за различни културни дейности.

Очакванията са тази година броят на туристите в страната - и местни, и от чужбина, да намалее с 40%. Според президента на Националния туристически борд на Италия (ENIT) Джорджо Палмучи нивата от 2019 г. ще бъдат възстановени чак през 2022 г. А прогнозите на организацията са за 20 млрд. евро спад в потреблението на туристите през настоящия сезон.

По думите на Палмучи първоначално ще бъдат привличани посетители от съседна Германия и скандинавските пазари. А очакванията му за сезона са туристите да се ориентират по-скоро към ваканционни жилища и по-малки места за настаняване, отколкото към големите хотели.

Сред мерките, които се подготвят за откриването на сезона, е поставянето на термокамери на плажовете. Желаещите да ги посетят ще трябва да подписват декларации, че не са болни и не са под карантина. Друго изискване може да наложи разполагането на чадърите на разстояние минимум 10 м един от друг вместо сегашните средно 3.5 м.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Има и нещо положително !

    Нормализация на цените ...

    Нередност?
Нов коментар