Северът - новият Юг

Северното Чермономорие предлага туристически продукти за всеки вкус - от повече лукс до автентично природно преживяване

Основните плюсове на Севера са по-голямото спокойствие и по-ниските цени
Основните плюсове на Севера са по-голямото спокойствие и по-ниските цени
Основните плюсове на Севера са по-голямото спокойствие и по-ниските цени    ©  Надежда Чипева
Основните плюсове на Севера са по-голямото спокойствие и по-ниските цени    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Като погледна на юг, виждам 10 километра плаж и още 5 километра в другата посока. Няма бетон, няма шум." Думите са на Неделчо Неделчев, съсобственик на къмпинг "Космос", най-северният в България, намиращ се на Дуранкулак.

Именно липсата на бетон и шум и наличието на повече природа са едно от основните предимства на Северното Черноморие пред презастроените плажове на юг, превърнали се в нонстоп парти дестинация. През последните години възможността за истинска почивка в по-малко познатия Север привлича все повече туристи, включително и от традиционно почиващите в курорти и къмпинги в област Бургас, които спряха да припознават места за ваканцията си там. Причината - строителството, което пълзи и по последните зелени оазиси и дюни, водейки след себе си сиви гледки, трафик, шумни тълпи и усещане за големия град.

Всъщност северът предлага продукти за всеки вкус. От луксозни голф комплекси, през класически семейни курорти като Албена и по-парти дестинацията като Златни пясъци, до автентичното хипарско прекарване в природата.

Северът свети със силна собствена светлина. Тя идва от птиците на Дуранкулак, рибарските лодки на село Крапец, обяда в мидената ферма "Дълбока", скалите на Тюленово, Камен бряг и Калиакра, фара на Шабла със задължителното хапване на рибена чорба в култовата кръчма "При бай Пешо".

Растящ интерес към къмпингите

Традиционно летище Варна посреща по 1 млн. пътници по-малко от летище Бургас годишно и преди коронавирус кризата успя да премине границата от 2 млн. пътници. Около 10-11% от тях се дължат на вътрешните полети от София, като други основни дестинации са Москва, Лондон, Виена, Тел Авив, както, разбира се, и Германия, която е ключов пазар за хотелиери от Златни пясъци. А от регионалните пазари най-важен остава румънският.

За бизнеса на къмпингите обаче основната група са българските клиенти. "Голяма част от гостите са от София и от Централна България", казва Неделчев от къмпинг "Космос", опровергавайки твърдението, че поради трудната си достъпност по суша дълбокият Север се посещава предимно от хора от Североизточна България. Къмпинг "Космос" е построен през далечната 1967 г. Разположен е на 40 декара, от които 20 декара се дават за палатки и каравани. Сега освен него другият популярен северен къмпинг е този на Крапец. "От няколко години има интерес и той расте. Идват все нови и нови хора, предимно българи. Румънците не са къмпингари", казва още Неделчев.

Основните плюсове на Северното Черноморие според него са спокойствието и ниските цени, като в сравнение с някои популярни къмпинги на юг разликата в цените за разполагане на каравана била в пъти. За хората на север сезонът навсякъде по българското Черноморие е еднакво къс - най-силните дни все са около 45. Сред минусите според него е, че на север е много популярно дивото къмпингуване, като има повече възможности за него, отколкото на юг.

Лукс, голф и природа

Освен връщането към времето, когато Джулая беше млад, Северът предлага и почивка на другия край на спектъра. За разлика от Юга той успя по-успешно и контролирано да се развие в направлението на по-високия клас туристически продукти. Северното Черноморие някак се спаси от устрема към масовия all-inclusive и тъй като не беше плътно застроен, се появиха обекти от по-висок клас.

На юг от Каварна се оформи голф центърът на България, като бяха изградени три голф игрища с прилежащи апартаменти и хотели. Това са петзвездният Lighthouse Golf & Spa Resort, Thracian Cliffs Golf & Beach Resort, проект на Георг Цветански и Красимир Гергов, и BlackSeaRama Golf & Villa. Голф туристите са известни с това, че обичат да играят на различни места и обикновено харчат много пари за хобито си. Концентрацията на няколко игрища на едно географско място не противоречи на логиката, защото заради обичайния дълъг престой на голф туристите те обичат да сменят терени с различен дизайн.

В района се появиха и други комплекси от затворен тип, в които цените са над средните за Черноморието. Гледката е директно към морето и са налични панорамни басейни. Такъв е ваканционният комплекс "Калиакрия", разположен встрани от пътя Балчик - Каварна. Инвестицията в мащабния комплекс от 350 луксозни ваканционни апартамента беше на стойност 25 млн. евро и е на българско-шведската компания "Линекса пропърти". В района е и комплексът "Топола скайс", разположен на високите скали край село Топола по пътя за Каварна и Дуранкулак.

Най-големият дефект на Севера обаче остава трудният достъп по суша, който изисква поне един ден допълнителна ваканция за идващите от София в сравнение с отскачане до Южното Черноморие. Пътуването по въздух също има дефицити. Нужни са повече редовни полети на нискотарифните авиокомпании, за да не се разчита изцяло на дейността на туроператорите и чартърните им програми.

Заплашени от бетона

За съжаление в някои общини от Северното Черноморие са налице негативните тенденции на застрояване, които се случват на юг, и районът рискува да загуби конкурентните си предимства. Така например в проекта за общ устройствен план на община Шабла е предвидено почти двойно нарастване на застроените зони по крайбрежието в сравнение със съществуващите в момента. Проектът за общ устройствен план на Шабла е разработен от дружеството по Закона за задълженията и договорите "Модул студио 2-8 и партньори", в което с 50% от дяловете участва друго дружество, свързвано със собствениците на "Химимпорт" - "ТПО - Варна - център за проектиране, проучване и бизнес осигуряване".

Според заложеното в него урбанизираните територии трябва да се увеличат от близо 2 хил. ха до почти 3.2 хил. ха. Или това означава, че от 5.6% от територия на общината в следващите години те ще могат да достигнат почти 10%. С други 66 ха трябва да нараснат и жилищните територии в района на Шабла, съобщи преди време "Дневник". Ще се обособят три нови зони за строителство на туристическа инфраструктура на територията на община Шабла - североизточно от Дуранкулак, в района на с. Крапец и на изток от Шабла.

Планът срещна сериозно недоволство от страна на екозащитниците. Според Българското дружество за защита на птиците в обхвата на плана се намират едни от най-чувствителните зони по отношение на уникалното биологично разнообразие, характерно за района, а проектът предвижда над 46% от бреговата ивица между Тюленово и границата с Румъния да бъде застроена. В момента урбанизираните територии там заемат едва 16 км от бреговата ивица. Всичко това поставя под въпрос оцеляването на едни от последните диви кътчета по Черноморието.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    shatpat avatar :-|
    ZEN
    • - 4

    И... точно там - трилиони комари след 19.30 през лятото...

    Нередност?
  • 2
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • + 5

    До коментар [#1] от "ZEN":

    Ако не е бетон, ще е комари.

    Все нещо не му е наред на това Черноморие - и то на всичките 350км.

    Нередност?
  • 3
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 4

    До коментар [#1] от "ZEN":

    Ха-ха, защото на юг ги няма!

    Нередност?
  • 4
    bat_plamen avatar :-(
    bat_plamen
    • + 3

    Може да звучи тъжно, но Бетономорието явно ще превземе и Северната част на нашето крайбрежие!

    Нередност?
  • 5
    rcs20503603 avatar :-|
    Kamen Iliev

    45 дни активен летен сезон няма как да привлекат сериозни инвеститори, най-много разни хотелиери аматьори да се пробват.

    Нередност?
  • 6
    gost22 avatar :-|
    gost22

    Готино. Труден достъп, къс сезон, скука, ми то е отлично за прогонване на метономаниаците...

    Нередност?
Нов коментар