🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новите хотели гиганти на Павел баня

До края на годината в курорта ще отворят два петзвездни хотела, които ще са най-големите след държавния санаториум

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Тази година в Павел баня ще заработят двата най-големи хотела след държавния балнеосанаториум
  • Те ще са петзвездни, на две местни групи, и ще удвоят леглата във високия сегмент
  • Инвестициите в нови спа обекти все по-често са извън големите курорти

Около 3% от БВП "произвежда" здравният туризъм според анализ на туристическото министерство, като върхът едва ли е изкачен. Базата е нова: цели 96% от спа центровете и съоръжения в страната са строени или основно обновявани след 2000 г., се посочва в същия документ. Видим е интересът и на инвеститорите, и то с фокус във високия сегмент. А различното през последните години е, че географията се разширява и спа хотелите все по-често започват да "излизат" от най-популярните курорти.

Пример е старозагорската община Павел баня. До края на годината в нея ще отворят два петзвездни хотела, инвеститори в които са най-големият местен хотелиер и регионална строителна група. Те ще удвоят капацитета на висококатегорийната база в курорта, а заедно с други нови проекти в района ще се усили присъствието на Розовата долина на балнео картата.

Новите лидери

Намиращата се между Карлово и Казанлък Павел баня е обявена за балнеокурорт от национално значение още през 70-те години и се смята за лидер при лечението на травматични и ортопедични заболявания. Очевидно досега това не е било достатъчен стимул за по-големи инвестиции. В последните десетилетия туристическият бизнес на града се върти основно около държавния балнеосанаториум, който е и един от големите в страната, работещи с финансиране по програми на НОИ, и включва цяла екосистема от къщи и стаи за гости. Така извън държавната станция с над 500 легла и "соц условия", в Павел баня има само още два по-големи обекта: петзвездният хотел "Дианамар" със 158 легла и четиризвездният "Севтополис" със 128 (виж таблицата в края на текста). Те заедно с доста по-малкия по капацитет хотел "Маркони" са на практика и единствените висококатегорийни.

Тази картина ще се промени още през тази година. На фона на историческата криза в туризма в Павел баня се строят два хотела, които ще бъдат най-големите след държавната станция. Става въпрос за петзвездните "Гранд хотел княз Павел" и "Гранд ризорт Павел баня", които ще добавят близо 700 нови легла в курорта.

На по-напреднал етап е изграждането на "Гранд хотел княз Павел", който се очаква да отвори през юни или юли. Инвеститор в него е най-големият хотелиер в града Събин Събчев, който чрез дружествата "М Ди Си" и "Медицински център Авицена Маркони" с общи приходи 9.3 млн. лв. държи хотелите "Дианамар" и "Маркони", както и балнеоцентър и голям ресторант. Сега новият хотел ще бъде със 113 стаи и с между 250 и 300 легла, съобщи Петя Събчева от управата на хотела. Предвижда се в него да бъдат изградени големи басейни с минерална вода - вътрешен и външен, както и спа център и конферентни зали и заведения. Хотелът ще разполага и с прилежащи паркови зони. "Общата инвестиция ще бъде около 10 млн. лв", каза още Събчева.

Всъщност проектът "Княз Павел" има десетилетна история. Първоначално той е трябвало да бъде почивна станция на някогашната агенция "Пътно строителство", но не е изграден. След това е купен от бургаската строителна група "Понс холдинг" на близкия до БСП Милко Милков, която управляваше и хотелска верига, но също не е довършен. А след като през 2017 г. станаха видими финансовите проблеми в "Понс", проектът в Павел баня започна да се продава от съдебни изпълнители заради дългове. Така в крайна сметка през есента на 2019 г. той е купен от Събчев чрез дружеството "М Ди Си", но е изменен спрямо първоначалните планове. В отчета на компанията новата придобивка добавя 5 млн. лв. към актива, задълженията към банки растат с над 4 млн. лв. до общо 7.9 млн. лв. към края на 2019 г., като обслужваща банка е "Интернешънъл Асет".

Според Петя Събчева 90% от туристите в Павел баня идват за лечение и затова фокусът на новия хотел ще бъде основно българския пазар. Това ще е приоритет и за втория нов обект, но после ще опитат да имат и туристи от Балканите, Западна Европа, Русия и Азия. Планът е "Гранд ризорт Павел баня" да заработи в края на годината. И той ще е петзвезден с капацитет от около 400 легла.

Инвеститор в него е местната група "Бригада" на Николай Христов. Строителната фирма има два бетонни центъра в региона и доставя инертни материали. Занимава се още и със снегопочистване на пътища. За 2019 г. "Бригада" има приходи 9 млн. лв. и печалба 2.3 млн. лв.

Новият хотел, който е първа туристическа инвестиция за свързаното дружество "Гранд ризорт Павел баня медикъл енд спа епицентрум", започна да се изгражда през 2019 г. и ще бъде разположен върху 9800 кв.м също с прилежаща паркова зона. В комплекса се предвиждат два външни и един вътрешен басейн, както и два спа центъра с различни съоръжения, включително хидротерапевтичен сектор, зони за електро и светотерапия, за третиране с луга и парафин и др. "Гранд ризорт Павел баня" ще има два ресторанта, пиано бар, амфитеатрална зала за конференции и др., съобщи Ина Петрова от компанията. Оттам обаче не посочиха колко е инвестицията.

От дружеството казват, че Павел баня е вече утвърдена целогодишна дестинация с акцент върху дългите престои на туристите от 7-10 дни. "Въпреки че много хора подценяваха Павел баня до момента, тя ще заеме ключова позиция наред с Велинград, Сандански и др. Това е процес, който вече е започнал и е въпрос на целенасочена и усилена работа на местно ниво от страна на частния и публичния сектор", казва още Петрова.

Розовата долина и новите инвестиции

Погледнато по-общо, спа туризмът, който е трети по приходи след морския и ски, успява бавно да привлича инвестиции през последните години. В този сектор основният проблем е, че преобладават уикенд резервациите, което прави запълняемостта концентрирана в два от седем дни, а персоналът трябва да е целогодишно наличен. Търсенето обаче е стабилно, което позволява плавен ръст на цените.

Основният фокус сега е изграждането на комплекси с четири и пет звезди, като все по-често те се намират на "алтернативни места" - извън най-популярните курорти като Велинград или Сандански. Дотук най-голяма е активността в община Разлог и местното село Баня, където бяха отворени комплекси във високия сегмент и има обявени проекти за нови. В Югозападна България заявка за нови четири- и петзвездни хотели има и в Огняново, а последният такъв обект е комплексът на "Главболгарстрой" - "Белчински извор" в самоковското село Белчински бани. Той отвори през миналата година след вложени 18 млн. лв.

Именно Централна Южна България и Розовата долина се оформят и като втори нов инвестиционен център в балнеотуризма. В последните години най-голямата инвестиция в района е в комплекса "Старосел" край Хисаря, собственост на дружеството "Старосел инвест груп", който бе разширен през 2018 г. с нов хотел за 22 млн. лв. А освен двата строящи се обекта в Павел баня в момента се изгражда и още един голям комплекс в района, който ще се намира в казанлъшкото село Овощник на мястото на бившия профилакториум. Става въпрос за петзвездния "Кингс валей" на софийската строителна компания НИКМИ, в който се очаква да бъдат вложени 50 млн. лв. Комплексът по план ще има четири басейна с минерални води, спортен център, хотелска част с около 700 легла и големи спа съоръжения и конферентни зали. НИКМИ има опит в туристическия сектор, групата е собственик на петзвездните хотели "Гранд хотел София" и "Гранд хотел Милениум" в столицата, но комплексът до Казанлък ще бъде първа инвестиция в балнеологията.

Колкото до туризма в региона - освен в спа направлението той се развива и по линия на турове за чужденци в Розовата долина, но рядко престоят им е по-дълъг от 1-2 дни. Единственото изключение са традиционните фестивали на розата през май и юни, покрай които в България идват и азиатски туристи.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mdk_ avatar :-|
    mdk_
    • + 6

    Интересно . Дано и самата Павел Баня има какво да предложи . Защото добрата градска и курортна среда би привлякла още инвестиции и туристи и обратното, ако туристите са принудени да седят само в луксозните хотели без да им се предложи нещо друго интересно ще бъде до време интереса към мястото . Жалко , че не се чува нищо за курорти с огромни традиции като Вършец . Курорт на някогашния елит на България . Би било чудесно тамошната баня и казиното , които са паметници на културата и са събирали от царски особи , до министри и интелектуалци да бъдат възстановени . В момента и двете сгради са в окаяно състояние . Самият курорт освен , че има втория най- голям парк в България след Борисовата градина с чудесни растителни видове има и алея за разходки с интересни в архитектурно отношение вили на елита на наннацията по царско време . В момента там има два по- добри хотели и доста малко условия за туристите търсещи високо ниво на обслужване .Хисаря също е чудесна с огромен парк с платени , не малко археология и други забележителности , но хотелската база вече е поостаряла и освен това има множество чудесни вили - паментници на културата , които се рушат . Хубаво , е че се развиват места като Сепарева баня например . Там също строят 5 звезден хотел и кметството е направило доста в последните години за да облагороди мястото , Белчин също беше развит от нищото но нека не забравяме традиционните туристически места на България като Вършец и Хисаря , които крият огромен потенциал а са оставени малко на самотек .

    Нередност?
  • 2
    aef16188568281049202 avatar :-|
    Greta Bome
    • - 1
    • + 3

    Петя Сьбчева да си чисти хотела ,а не да си гони гостите когато са недоволни от рьждясалата стара скара за хляб и два асортимента малки салатки а да не говорим около басейна как всеки гост може да се подхльзне и да не изисква от гостите си двойно плащане ако така се отнасят и в новите хотели но затова Сьбчев е голям хотелиер след като надписват сметки,льжат и за една нощувка вземат 500 лв.но нали Шефа на Полицията си пие кафето всяка сутрин в хотел Маркони какво да се каже дано си намерят майстора !!!

    Нередност?
  • 3
    pgt16434728331100051 avatar :-|
    Salih Gokce

    Много е правилно сте писали! Браво ! наистина е така!
    До коментар [#2] от "Greta Bome":

    Нередност?
Нов коментар