🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Полетите с руски туристи за лятото остават, поне засега

Някои от чартърите от Русия към Варна и Бургас за май са били отменени по време на празниците, но тези за летните месеци не са

   ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Полетите от Русия за Варна за месец юни са 46 на брой, а тези за Бургас - 137. Това съобщиха за "Капитал" от черноморските летища, както и че само за май има отменени полети от Русия, а за останалите летни месеци графиците на полетите остават, поне към момента.

Съмненията дойдoха, след като сайтът travelnews.bg публикува твърдение, че руските туристи може да не дойдат в България това лято заради търканията между двете държави и изгонени дипломати. За източник на информацията бе посочен членът на УС на Бургаската регионална туристическа камара Евелина Пулева. Самата тя обясни пред "Капитал", че е говорила пред журналисти за отменени полети през май, като по информация в сдружението след 1 юни, поне към този момент, няма свалени програми.

Така този сезон по-скоро се очакват туристи по морето от Русия. Пазарът е ключов, като в силни години ваканцията си тук са прекарвали 500 хил. руснаци, а имоти имат няколко десетки хиляди.

Забавяне, не отсъствие

Още през март организации в туризма настояха да се започне по-активна подготовка за летния сезон, особено за източните пазари, където се налага и издаване на визи, но това не се случи. Макар че за начало на летния туристически сезон бе формално обявен 1 май, де факто не бяха предприети стъпки: здравният министър Костадин Ангелов издаде заповед как ще влизат чуждите туристи през лятото едва на 29 април, а визи за руснаци не се издаваха. Това заедно с мерки в други държави предопредели и "празен" Великден за българските курорти откъм чужди туристи заради невъзможност да се организират каквито и да е програми и резервации. "Интересът към България от Русия е висок и не трябва да се създават пречки за пътуванията", коментира Пулева. По думите й на 29 април е имало среща между българския бизнес и руски туроператори, които са проявили интерес и към нови предлагани програми.

Графикът на полетите от Русия е достъпен на сайтовете на летищата във Варна и Бургас, като там се вижда, че във Варна всеки ден ще каца S7 Airlines от 1 юни, като има полети още на Aeroflot, Nordwind Airlines, NordStar, като в Бургас картината е по-пъстра: има планирани полети и на AzurAir, UralAirlines и др. Каква част от тях ще се реализират не може да се прогнозира: през последната година заради несигурната ситуация покрай пандемията от коронавирус голяма част от програмите се отменят малко преди началната им дата.

Опити за нормален сезон

Това, което е сигурно, е, че и това лято ще започне мъчително за Черноморието. Макар че България въведе един от либералните режими за влизане на чужди туристи - на преболедували или ваксинирани чужденци, включително с руската ваксина "Спутник", което е в противоречие с общата европейска политика, късното обявяване на мерките и реципрочни мерки от други държави на практика са блокирали резервациите. В момента България е зона с висок риск заради коронавирус за държави като Великобритания и Германия, които са ключови за Черноморието, и поне в началото на сезона организирани туристи оттам не се очакват. Ситуацията с руския пазар, който е също един от големите за българския морски туризъм, също остава неясна: през изминалия уикенд министърът на туризма Мариана Николова говори пред ТАСС колко е важно да се възстановят редовните полети и чартъри от Русия към България, както и че след великденските празници ще започне издаването на визи. Отделно от летището коментираха, че имат информация от консулството на Русия, че от 11 май ще започнат да работят и визовите ни центрове там.

Дипломатическият ъгъл

Леко сътресение се е случило по време на празниците, включително и заради намесата на туризма в сюжети от международната политика, което доведе до различни спекулации, включително и връзка с отменените полети през май.

В средата на април Прага изгони десетки дипломати и служители на руската мисия заради взрива в склада за боеприпаси във Върбетице от 2014 г. - историята, в която се появи и името на български бизнесмен Емилиян Гебрев. Русия отговори с експулсия на 20 души от чешкото посолство и забрани руснаци да работят за него.

Полша и България също изгониха руски дипломати - Варшава (15 април) в израз на подкрепа за нови американски санкции срещу Русия, а България (на 22 март) заради оповестената от прокуратурата разкрита шпионска мрежа в полза на Москва. Руското външно министерство отговори, като поиска техни дипломати да напуснат страната. Напрежението се разгърна, като редица източноевропейски държави изразиха солидарност с Чехия, като дипломати от Естония, Латвия, Литва и Словакия трябваше да напуснат Русия, като Русия също отвърна с изгонване на техни дипломати в края на април. Последно и Румъния също изгони руски дипломат.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 2
    • + 3

    Въпреки че се оказва че спирането на летните полети на руснаците за България се оказа фалшива новина, кремълските тролове в интернет реват на умряло.

    Нередност?
  • 2
    delano73 avatar :-P
    Делчо Делчев

    Чудесно е това, че разрешаваме влизане на туристи ваксинирани с руската ваксина "Спутник". Дано наистина има един нормален туристически сезон.

    Нередност?
Нов коментар