Хотелът в Слънчев бряг на основателя на "Астрал" се продава за 20 млн. лв.

Четири фирми около потъналия около Thomas Cook туроператор са в производства по несъстоятелност

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Най-големият актив от орбитата на потъналия след фалита на британския гигант Thomas Cook български туроператор "Астрал холидейз"- хотелът iH@tel в Слънчев бряг, излиза за първи път на публична продан. Частният съдебен изпълнител Станимира Николова е обявила процедура, в която за четиризвездния хотел се търсят поне 20.39 млн. лв., като оферти се подават до 7 октомври.

В момента поне четири компании от групата около "Астрал холидейз" са в процедури по несъстоятелност, като сред кредиторите се виждат фирми, банки и институции. Потъването на групата е едно от емблематичните за туризма през последните години.

Хотел за продан

Четиризвездният Ih@tel в Слънчев бряг беше отворен през 2017 г. със заявка да бъде първият "технологичен хотел" на Черноморието, като инвеститор в него е съсобственикът на "Астрал холидейз" Христо Гълбачев чрез дружеството "Ай хотел". Сега той е обявен на публична продан от частния съдебен изпълнител Станимира Николова, като взискателят е дружеството "Кис клима" (пловдивска фирма за отоплителни и климатични системи), към който впоследствие са се присъединили още две фирми и НАП. От обявлението става ясно, че наддаването за хотела ще започне от цена 20.39 млн. лв. Както и че след като е била вписана възбрана в полза на "Кис клима", хотелът е бил апортиран в капитала на "сестринска фирма" - "Ай хотел инвестмънт".

Хотелът е бившият "Странджа" в северната част на курорта, който Гълбачев купи от дружеството "Филипови-2000", представлявано от наследниците на починалия през 2012 г. бизнесмен Валентин Филипов. Тогава Гълбачев обяви, че инвестицията в покупката и основния ремонт на iHot@l достига 14 млн. евро, като средствата са осигурени от банков заем и туроператора Thomas Cook. Идеята бе той да бъде част от верига от четири морски хотела, подходящи за почивки на семейства с деца с по-високи бюджети. Останалите три обаче така и не се реализираха, макар първоначалният план бе всички да бъдат завършени до 2019 г.

По неофициална информация на "Капитал" хотелът е работил през настоящото лято. Проверка в резервационния сайт booking.com например показва, че на 18 септември в Ih@tel има свободни места, а цената на нощувка за двойна стая е 193 лв.

Когато Гълбачев купува и ремонтира хотела, има взет кредит от Пощенска банка за 17.6 млн. лв. Като има и ипотека, и залог на предприятието "Ай хотел". В Имотния регистър се вижда, че ипотеката не е вдигната, но пък не се вижда същото обезпечение да е прехвърлено в новото дружество "Ай хотел инвестмънт".

Още през 2018 г. върху дружеството - собственик на хотела, са били налагани забрани от фирми кредитори, но досега не е бил предлаган на публична продан. По неофициална информация на "Капитал" обаче през последните години е имало преговори за продажбата на хотела с български инвеститор, като до сделка не се е стигало. Не е ясно сега дали би имало интерес за него при обявената цена и настоящата криза в туризма.

По пътя на несъстоятелността

Основаната още през 90-те години в Пловдив "Астрал холидейз" до 2018 г. беше в топ 3 на най-големите български туроператори, като бизнесът й беше основно в две направления: организиране на почивки на българи в чужбина и обслужване на чужди туристи, идващи с британския туроператор гигант Thomas Cook в България. По непотвърдена информация на "Капитал" финансовите проблеми в туроператорската група са започнали още през 2017 г., като причините за тях са комплексни - проблеми по основни дестинации, на които компанията изпраща туристи, довели до загуби, лошо управление на оборотния капитал, инвестиции в различни направления и др.

Фатална за групата обаче се оказва есента на 2019 г., когато основният й генератор на бизнес - британският туроператорски гигант Thomas Cook, шокира света с фалит, довел до операция, официално наречена "най-мащабната репатрация на хора в мирно време", след като милиони туристи трябваше да бъдат прибирани от различни дестинации по света до домовете си. Няколко дни след като Thomas Cook обяви, че влиза незабавно в процедура по несъстоятелност, съдбата му последва и българският "Астрал холидейз интернешънъл".

Бизнесът на групата обаче бе разпределен в цяла плетеница от фирми. Проверка на "Капитал" показа, че поне четири от тях към днешна дата вървят по пътя към фалита. Сред тях освен за "Астрал холидейз интернешънъл" процедура по несъстоятелност е стартирана и за дружеството "Астрал холидейз БГ". По неофициална информация това е фирмата, през която през 2019 г. е било осигурявано обслужването на идващите с Thomas Cook туристи на Черноморието, като процедурата за несъстоятелност е стартирана в началото на 2020 г. по искане на инспекцията по труда, вероятно заради дължими заплати към служители. Неплатежоспособността е обявена през октомври 2020 г. с начална дата октомври предходната година.

В производства по несъстоятелност са още две фирми - "Ай хотел" и "Ай хотел инвестмънт", в активите на които е бил хотелът в Слънчев бряг.

Оперативно хотелът се управлява от "Ай хотел мениджмънт", като дружеството има приходи 1.9 млн. лв. за 2020 г., малка загуба и 20 служители, докато година по-рано постъпленията са над двойни - 4.7 млн. лв.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nefertiti_egipt avatar :-|
    Нефертити

    Хотелът не е лош.

    Нередност?
Нов коментар