Глобалният туризъм: Очаквания за добра година и пълно възстановяване до 2023 г.

Американските дестинации наваксват по-бързо, Европа очаква растеж от догодина. Спирачка все още са затвореният Китай, войната в Украйна и инфлацията

Темата накратко
  • Най-бързо се възстановяват американските дестинации, но и Европа очаква растеж от догодина
  • Спирачка са ковид затвореният Китай, войната в Украйна и инфлацията
  • Масовият туризъм се оживява по-бързо от бизнес пътуванията

Когато пандемията приземи самолетите и затвори граници, хотели и заведения, прогнозите бяха, че занапред туристическите навици ще бъдат белязани от постковид минимализъм: по-малко и по-индивидуални пътувания, бутикови дестинации, устойчиви продукти. Някои дори прогнозираха началото на края на масовия туризъм и туристическите разхищения.

Нищо подобно. Две години по-късно, още преди последната вълна на омикрон да е напълно отшумяла в северното полукълбо, туризмът осезаемо започва да се възстановява - до голяма степен такъв, какъвто го познаваме. Жаждата за пътувания, социализация и удоволствия след дългите месеци на локдауни и ограничения е огромна. Ваксините до огромна степен донесоха спокойствие (поне в западния свят), а границите се преотварят за сравнително безопасно пътуване.

На този фон прогнозите на световните организации са повече от оптимистични: според тях още тази година в глобален мащаб секторът ще се възстанови до около 80% от нивата на пиковата 2019 г., догодина ще ги достигне изцяло, а следващото десетилетие ще е време на силен растеж и милиони нови работни места.

Според някои анализи е възможно още тази година секторът да отчете близо до пълното възстановяване. Това в голяма степен ще зависи от Китай - един от най-мощните двигатели на туризма в световен мащаб, който обаче все още остава изгасен заради стриктната и консервативна антиковид политика на правителството - локдауни и карантини за пътуващите.

Войната в Украйна също носи предизвикателства пред по-бързото възстановяване на сектора. От една страна, липсата на десетки милиони руски и украински туристи ще се усети от много дестинации (в България особено силно), а от друга - конфликтът ускорява инфлацията, което пък оскъпява туристическите услуги.

И все пак част от тези затруднения ще бъдат компенсирани от непреодолимото желание на хората отново да пътуват, а уязвените след кризата икономики на туристическите страни ги очакват с нетърпение.

Глобално ускорение

Секторът на пътуванията ще се върне към предпандемичното си равнище най-късно до 2023 г. И в следващото десетилетие ще продължи да се разраства със стабилен и постоянен темп от около 5.8% средногодишно, който ще надвишава почти двойно ръста на световния БВП. В секора ще бъдат разкрити 126 млн. нови работни места в следващите десетина години, сочи доклад на Световния съвет за туризъм и пътувания (WTTC), представен през април (виж графиките).

През 2019 г. туризмът представляваше една десета от световния БВП и от глобалните работните места, но пандемията го срина наполовина, причинявайки загуби за 9.6 трлн. долара. Това обаче бързо ще се промени. "Възстановяването ще бъде много бързо, дори мощно. Разбира се, това зависи и от отварянето на Китай", казва председателката на съвета Джулия Симпсън. Организацията призова правителствата да се отърват от строгите ковид ограничения и да позволят международни пътувания с цифрови решения, които позволяват на пътниците да пътуват по-бързо и лесно.

Ваксините и базираната на тях система за безопасно пътуване вече работи добре за туризма особено в САЩ и Европа. Търсейки по-бърз рестарт на сектора много страни в Южна Америка, Азия, но и в Централна и Източна Европа вече отменят не само задължителните тестове, но дори и сертификатите като условие за туристически посещения в страните, разчитайки на лятото като слабо активно време за вируса.

Оптимизъм отвъд Атлантика

Прогнозите на WTTC и Oxford Economics за туризма в САЩ тази година всъщност са особено добри, като е възможно до края на годината секторът дори да надмине с около 6% предпандемичните нива. Оптимизмът се подхранва от данните за великденските празници: вътрешните резервации отчетоха над 210% ръст, а международните - 130%.

Южна Америка и Карибите пък изпреварват всички други глобални региони при международните пристигания заради по-простите правила за пътуване и редовни полети от САЩ и Европа. Още от 2021 г. те привлякоха жадни за пътуване туристи, готови да заложат на само една ваканция, но пък голяма и екзотична. През първото тримесечие на тази година на континента вече има дестинации, надминали или близо до резултатите си отпреди пандемията - като Ел Салвадор (+28%), Никарагуа (+8%), Мексико (-8%). Търсенето на пътувания за Великден и лятото пък е близо до нивата от 2019 г в много части на континента, а резервациите за Колумбия и Коста Рика например са над тях.

Така двата американски континента отчитат най-бързо възстановяване в света към момента (виж картата).

По-умерени надежди в Европа

Добре, макар и по-слабо от Америките, се представя Европа. Прогнозите за сектора бяха доста по-обрани в началото на годината заради вълната от омикрон и последвалите нови ограничения в много европейски страни. С големия обхват на ваксинации в Европа обаче и вече добре смазаната система за пътуване с цифрови сертификати, някои дестинации надхвърлиха предпандемичните си резултати по Великден - сред тях са например Канарските и Балеарските острови. Празниците бяха много силен период и за близките курорти от другата страна на Средиземноморието - египетският популярен курорт Хургада например отчете повече резервации в сравнение с предпандемичния период.

Така великденските празници осезаемо подсилиха оптимизма за туризма на континента. Европейската туристическа комисия (ETC) сега смята, че търсенето на пътувания през 2022 г. ще бъде само с 20% под нивата преди пандемията. Списъкът с дестинации, които вече показват добри темпове на възстановяване и които се очаква да регистрират голям брой туристи през следващите месеци, включва Гърция, Исландия, Испания, Португалия и Франция. Последната е една от страните, които отчитат по-малък спад на туризма и за миналата година (-39%) в сравнение със средното за Европа (-62%). Друга такава страна е и Хърватия (-37%).

Mощен фактор за възстановяването на сектора в Европа според ETC ще продължи да е вътрешният за страните туризъм, който се разви мащабно и миналото лято. През 2022 г. тези пътувания ще надхвърлят пиковете отпреди ковид, докато пътуванията между самите европейски страни все още се очаква да бъдат с една трета по-слаби спрямо 2019 г. Повторното отваряне на границите между Северна Америка и Европа ще е положителен фактор, но липсата на туристи от големи пазари като Китай и Япония, от една страна (виж карето), и Русия и Украйна, от друга, ще е се чувстват осезаемо. Международните пътувания в Европа като цяло се очаква да се възстановят напълно едва през 2024 г. Същото се отнася и за бизнес пътуванията.

Туризъм по време на война

Сякаш пандемията не бе достатъчна, сега и войната в Украйна ще спъва до известна степен туризма. Ефектите не се изчерпват само с пряката липса на руски и украински туристи, макар и те да не са малко - през пиковата 2019 г изходящите пътувания от Русия са надхвърляли 45 млн., а от Украйна - 30 млн. Голямата част от тях са към Европа.

Войната обаче носи и непреки негативи за туризма. Тя затвори украинското и руското въздушно пространство, което удължава и оскъпява полетите между Европа и Източна Азия. Офанзивата усложнява още повече и без това трудната заради пандемията икономическа обстановка. Галопиращата инфлация и скокът в цените на петрола оскъпяват настаняването, услугите и транспорта, и създават допълнителен натиск върху бизнеса, покупателната способност на потребителите и спестяванията им.

Въпреки огромното желание на потребителите да пътуват отново, тези фактори ще окажат влияние на плановете им - особено в развиващите се страни и тези с по-ниски доходи, но дискомфорт ще усетят и дори по-платежоспособните пазари. Ефектът вероятно ще е избор на по-близки дестинации, по-къс престой и по-малко екстри в менюто.

Китайският фактор

Възстановяването на пътуванията в азиатско-тихоокеанския регион дотук върви най-бавно (виж картата) заради стриктните антиковид ограничения по границите в много страни - не само Китай, но и Тайланд, Виетнам, Япония, също и Австралия и Нова Зеландия. Сега много от тях разхлабват мерките и се преотварят за масов туризъм въпреки това възстановяването на региона ще е по-бавно, най-вече заради Китай.

В Китай политиката за "нула ковид" задържа и вътрешните, и международните пътувания. И в момента големият финансов център Шанхай е под локдаун, на пътуващите по много дестинации в чужбина се налагат дълги карантини, а указанията на местните власти към жителите на Пекин засега са да не пътуват за празниците през май.

Към 2019 г страната бе туристически донор номер едно в света със 155 млн. международни пътешественици, които са похарчили общо 245 млрд. долара. През 2020 и 2021 г. броят им падна до 20 млн., а прогнозата за настоящата година е да не надхвърлят 90 млн.

Но макар краткосрочните перспективи да не са твърде оптимистични, в дългосрочен план нещата изглеждат добри и за Китай, и за региона. Проучване на настроенията на китайските пътници от травъл агенцията Dragon Trail през пролетта на 2022 г. показва, че все повече китайските потребители са "нетърпеливи да пътуват" и смятат все повече дестинации по целия свят за безопасни. Прогнозите са изходящият китайски туризъм да се възстанови напълно към началото на идната година, а към края на 2024 г. да отчете ръст от над 20%.

В следващото десетилетие секторът на пътуванията в азиатско-тихоокеанския регион се очаква да отбележи мощен растеж - двойно по-голям от темпа на растеж на цялата икономика на региона, и да създаде близо 80 млн. нови работни места.
Все още няма коментари
Нов коментар