Правителството в оставка бетонира досегашни директори в големите земеделски фирми

В състезания с вяла конкуренция се избират ръководители в 16 дружества към агроминистерството

Настоящият земеделски министър в оставка Десислава Танева е назначила ръководители на ключови държавни фирми през последните седмици за още пет години, което стана повод лидерът на БСП Корнелия Нинова да обяви в парламента, че "Борисов овладя цялото земеделие"
Настоящият земеделски министър в оставка Десислава Танева е назначила ръководители на ключови държавни фирми през последните седмици за още пет години, което стана повод лидерът на БСП Корнелия Нинова да обяви в парламента, че "Борисов овладя цялото земеделие"
Настоящият земеделски министър в оставка Десислава Танева е назначила ръководители на ключови държавни фирми през последните седмици за още пет години, което стана повод лидерът на БСП Корнелия Нинова да обяви в парламента, че "Борисов овладя цялото земеделие"    ©  Юлия Лазарова
Настоящият земеделски министър в оставка Десислава Танева е назначила ръководители на ключови държавни фирми през последните седмици за още пет години, което стана повод лидерът на БСП Корнелия Нинова да обяви в парламента, че "Борисов овладя цялото земеделие"    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

Новите стари директори на най-големите държавни дружества под шапката на земеделското министерство са били избрани през последните две седмици за 5-годишни мандати след като по аналогичен начин бетонирането се случи и в държавните компании в енергетиката, здравеопазването и транспорта. Темата бе повдигната в сряда в парламента от лидера на БСП Корнелия Нинова, която обяви, че в "понеделник за 24 часа Борисов овладя цялото земеделие", допускайки още, че в енергетиката и земеделието кадрите са не само на ГЕРБ, но и на ДПС.

Проверка на "Капитал" в публикуваните досега протоколи от процедурите и справки в Търговския регистър показват, че при общо 16 фирми, за които се търсят ръководители за срок от 5 години, вече има избрани за най-малко половината, като по неофициална информация и останалите са на финалната права.

А конкурсите са протекли по доста сходен начин: на тях почти не е имало конкуренция, в повечето случаи на последното устно интервю е достигнал само по един кандидат за конкретно място, който е получил назначението в последните дни на това правителство.

Нови мандати за познати лица

Както в енергетиката, транспорта и здравеопазването, министерството на земеделието също провежда ударно през последните два месеца конкурси за ръководства на ключовите фирми, които управлява. Поводът за това е новият Закон за публичните предприятия.

Така през февруари агроведомството започва да търси директори за шестте стратегически горски предприятия в страната, които са разделени на териториален принцип, за нов петгодишен мандат. От публикуваните дотук протоколи не е ясно колко кандидата са подали документи за участие, но тези, които са допуснати до "изпитите" въобще не са много.

До първата част от процедурите - писмената, за шестте предприятия са участвали всички настоящи директори и Данаил Найденов, който кандидатства да оглави всяко от тях. Конкуренция от трима е имало единствено за "Североизточното държавно предприятие" с център в Шумен, където освен настоящия ръководител Веселин Нинов и Найденов, кандидат е бил и Георги Георгиев.

Отсяването на първия етап обаче е предопределило в общи линии състезанието: до втората устна процедура от избора допуснати за пет от предприятията са само сегашните директори, а за Шумен състезанието е било между настоящия директор Веселин Нинов и Георги Георгиев.

Данните от Търговския регистър показват, че поне в няколко случая има преизбиране. Директорът на Югоизточното предприятие Дамян Дамянов запазва поста си, Северозападното ще продължи да се ръководи в следващите пет години от Цветко Цветков. В единственото състезание с двама кандидати на финала- за Североизточното предприятие, по-добър в крайна сметка е бил настоящият директор Веселин Нинов, който от 16 април е назначен за нов мандат. Така в управлението на горите, промяна за следващите пет години де факто няма да има.

Същата е ситуацията и с още няколко държавни дружества, които запазват управителите си за още пет години. Такъв например е казусът с компанията "Агролеспроект", станала популярна през последните години покрай случая на горските заменки в кабинета "Станишев", чиито нови оценки изготвяше. "Агролеспроект" изчисли, че държавата е била ощетена едва с 80 млн. лв при 103 сделки на замяна на гори, основно покрай морето и други курорти, срещу имоти във вътрешността на страната.

Тази фирма ще продължава да се ръководи от Румен Райков, който заема поста от първия кабинет на ГЕРБ. Райков не е имал никаква конкуренция в конкурса - той е бил единственият кандидат за управител, допуснат и до писмената, и до устната част от процедурата.

Без да се състезава с други, поста си запазва и директорът на дружеството "Рибни ресурси" Валентин Вълков, който е преизбран за нов мандат, след като е бил единственият допуснат до писмено и устно интервю. Освен във фирмата, Райков има опит и в агенцията по рибарство, която оглави през 2016 г. по предложение на тогавашния и настоящ земеделски министър Десислава Танева.

Промяна няма да има и в друга земеделска компания - "Система за агропазарна информация", която изготвя икономически анализи и оценки в селското стопанство. Тя ще бъде управлявана отново от Мирослава Наумова, която заема този пост от втория кабинет на ГЕРБ. Наумова се е преборила с още един кандидат за поста - Мадлен Секуличка.

"Напотелни системи" с ръководство от 13 април

От документите става ясно и че е приключил конкурсът и за друго стратегическо предприятие на агроведомството- "Напоителни системи", което управлява цялата поливна инфраструктура в страната и там има промяна. В момента дружеството работи по проект за най-големия ремонт в най-новата си история, който ще бъде за над 100 млн. лв. от еврофондовете, и е възможно да отговаря и за проекти с много по-голямо финансиране, ако изготвеният от ГЕРБ план за възстановяване бъде одобрен от Брюксел. В него са предвидени близо 850 млн. лв за ремонт на язовири, помпени станции, тръбопроводи, обекти за отводняване и др., с което се цели модернизация на инфраструктурата и свиване на огромните загуби на поливна вода.

През февруари агроведомството е започнало да търси трима членове на Управителния съвет, които трябва да са магистри по право, икономика или хидростроителство и имат поне петгодишен опит. А до първата част от конкурса- писмена концепция за развитие на държавната фирма "в условията на финансово-икономическа криза" са били допуснати едва с един повече: Силвия Русинова, Пенка Димитрова, Петър Тодоров и Христо Бозов. От протоколите не става ясно дали това са били всичките кандидати или е имало отпаднали при подбора по документи. Но до финалното интервю достигат Русинова, Димитрова и Тодоров, които са били одобрени за петгодишен мандат на 13 април.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    А номерата с био тиквите се повтарят и по други европрограми!
    https://bird.bg/bio-pumkins-innovations/
    Био тиквите на иновациите. На заминаване ГЕРБ сътвори агенция за източването на милиарди

    Проверка на проекти, финансирани по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014 – 2020 г. (ОПИК), показа, че както гниещите тикви в полето, така и „иновациите“ след изплащането субсидията затъват в небитието. По закон задължително подробна информация за всички субсидирани от ЕС проекти се публикува в Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България или накратко ИСУН.
    За нито един от проектите за разработването на „иновативен“ софтуер не може да се намери крайният продукт от инвестицията.

    Нередност?
Нов коментар