Учени от Бангладеш експериментират с агриволтаици в оризищата

Според изследванията комбинацията от ориз и солари на едно място може да е десетки пъти по печеливша в сравнение с отглеждане само на ориз при само 10% по-ниска реколта

Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

Новият тренд на така наречените агриволтаици, с които успешно се комбинира земеделие и соларни панели върху една и съща земя, стигна и до Югоизточна Азия. Учени от East West University в Бангладеш са разработили рамка за моделиране, за да определят как агриволтаичните централи могат да бъдат разположени в оризовите полета, така че комбинирането им с насажданията да е от голяма полза.

Съчетаването на земеделски култури и фотоволтаични инсталации на една и съща площ е сравнително нова и много обещаваща концепция на фона на растящите нужди от чиста енергия и храни. Редица експериментални ферми сочат, че съчетаването им всъщност може да донесе значителни ползи при правилните условия, които са индивидуални за всеки район и зависят от вида култури, климатичните особености, а също и от начина на разположение на панелите. За да се установят оптималните условия са нужни обаче проучвания и опити.

"Нашето моделиране трябва да помогне на политиците и инвеститорите, работещи по бъдещи агро-фотоволтаични проекти с ориз", каза изследователят Мохамад Риян Хан пред специализираното PV magazine. По думите му до момента не са извършвани много изследвания по агриволтаика с основни култури като ориз, пшеница и царевица. Повечето експерименти по света са насочени към зеленчукови култури, овошки, дори лозя.

Изследователите изследват икономическата жизнеспособност на двустранните агриволтаични проекти за най-разпространения вид ориз - Oryza sativa, известен също като азиатски ориз. Те се фокусират върху шест места: An Giang, Виетнам; Дака, Бангладеш; провинция Дзянсу, Китай; Дамиета, Египет; Рио Гранде до Сул, Бразилия; и Харяна, Индия. Учените взимат предвид метеорологичните условия, специфични за местоположението, ориентацията на фотоволтаичната система, разстоянието между редовете на панелните масиви, условията на финансиране и икономическите предимства на двулицевите панели.

"За дадено местоположение и конфигурация на масив от двулицеви или еднолицеви панели ние намираме променящото се във времето излъчване на всяка точка от обработваемата земя и повърхността на панела", обясняват учените. "Тъй като по-високата фотоволтаична плътност повече пречи на реколтата, ние правим параметричен анализ, за да намерим оптимално разстояние между редовете, така че да подсигурим желаното количество производство на ориз на единица площ", казва Хан.

Учените установяват, че един успешен агроволтаичен проект при отглеждане на ориз трябва да гарантира, че поне 90% от земята се използва за отглеждането на културата. Местоположения като Дамиета и Харяна могат да осигурят допълнителни печалби чрез по-висок добив на енергия, поради по-благоприятното слънчево грене. "Предвиждаме нетната печалба да бъде 22 до 115 пъти по-висока в агроволтаичните ферми (с 90% ограничение на добива на ориз) в сравнение само с производството на ориз в тези земи", обясняват те.

Учените са описали своята методология в документ в Advanced Energy. "Планираме да създадем пилотно съоръжение и да демонстрираме неговото социално-икономическо въздействие", каза Хан. "Също така искаме да създадем информираност и перспективи за собствениците на земеделски земи в Бангладеш", добавя той.

Все още няма коментари
Нов коментар