Земеделието е в окото на перфектната буря

Анатоли Георгиев - изпълнителен директор на "Агрион"

Анатоли Георгиев - изпълнителен директор на "Агрион"
Анатоли Георгиев - изпълнителен директор на "Агрион"
Анатоли Георгиев - изпълнителен директор на "Агрион"
Анатоли Георгиев - изпълнителен директор на "Агрион"
Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

Г-н Георгиев, от гледна точка на една от най-големите компании в бранша - "Агрион", как се развива пазарът на земеделска земя през последната година?

- Както винаги през последните години - динамично, но устойчиво. Ако през последните две години се борихме само с COVID вълната, сега към нея се добавиха още три предизвикателства - войната в Украйна, енергийната криза и сушата в Европа. Без да забравяме скока на цените на основните суровини за селското стопанство - торове, горива, семена. Перфектната буря за цените на земеделската продукция. В тази ситуация дружествата като нас трябва внимателно да преценяват инвестициите си. През последните години ние залагаме на консервативна, но устойчива стратегия, която сега, във времена на кризи, дава своите резултати. Портфейлът на компанията се увеличава устойчиво, с качествена земя, все повече стават клиентите, които избират "Агрион" за партньор - собственици на земеделска земя и арендатори. Промяната не е нещо, което ни плаши. За годините, в които работим, ние извадихме на светло бизнеса с управлението на земеделски земи. Сега трасираме следващата стъпка - дигитализация на селското стопанство, създаване на нови бизнес ниши, изграждане на устойчива инфраструктура, която да дава плодове години след това.

Ще поскъпва или ще поевтинява земеделската земя?

- Добрата земя винаги ще поскъпва. Ще ви дам пример със САЩ - през последните 25 години доходността от земеделски терени е 11.2%. За сравнение - за същия период приходът от S&P 500 е 9.2 на сто. Излиза, че земята е по-печеливша от акциите. Във времена на криза земята е и актив убежище. Затова много инвеститори, включително и в България, се насочиха към инвестиции в земеделска земя.

Тук обаче искам да светна една червена лампичка - не всяка нива носи доходност и не всяка инвестиция носи печалба.

Земеделието е много особен бизнес, който трябва да познаваш отвътре. Приходите от земя зависят от локацията, вида на терените, културата, която се отглежда, конкуренцията между арендаторите и още стотици други неща. Често хората се подлъгват и инвестират в нещо, което им носи само загуби. Затова препоръчвам при всяко намерение за изкупуване или продажба на земя те да се обръщат към специализирани компании като "Агрион". Ние познаваме землищата в България, разполагаме със специфичен софтуер, който ни показва какъв е потенциалът на дадени терени, формираме цената по специален алгоритъм, който ни дава възможност за индивидуална оценка на инвестицията. И най-важното - при нас няма шанс да бъдете излъган или ограбен. За съжаление подобни случаи напоследък не са изключение и призовавам хората за повече внимание.

Какво имате предвид под "подобни случаи"?

- Засилената активност около земеделската земя привлича както хора с планове за бизнес, така и други с не толкова чисти намерения. Напоследък забелязваме бум на т.нар. фалшиви брокери, които се представят за служители на утвърдени компании. Общото е, че те нямат офиси, нямат мрежи за контакти, дори мобилните им телефони са за еднократна употреба. Предупреждавам хората да не се доверяват на такива измамници. Там вероятността да бъдете излъгани е огромна. Доверявайте се на утвърдени компании с дългосрочни традиции в бранша и изградена система от брокери в цялата страна.

Споменахте сушата, това ли е най-големият риск в момента за селското стопанство?

- България не е изолиран остров, затова рискът за реколтата от глобалното засушаване е огромен. Ще ви припомня, че през 2020 година засушаването изтри близо 70 на сто от реколтата в Добричко. Бяха засегнати и много други региони. В същото време не виждам да се влагат сериозни усилия в подобряване на напояването. Земеделските земи, които се напояват през последните години, обхващат по-малко от 10% от площите с годни за използване напоителни съоръжения, изградената хидромелиоративна инфраструктура не е в добро състояние и се нуждае от възстановяване и преструктуриране.

Какви са тенденциите за 2023 г. при цените на земеделските парцели?

- Както споменах, пазарът в момента е трудно предсказуем. Надявам се с ваксините, овладяването на пандемията и най-вече края на войната в Украйна той да се нормализира. Във времена, в които настоящата криза поставя на изпитание цялата планета, отговорността за състоянието на земеделието е изключително висока. От хората на полето до стопаните на земята - всички трябва да положим допълнителни усилия, за да го възродим. За това е необходима най-вече дългосрочна визия и работеща стратегия за развитие. Това е и мисията на "Агрион" - чрез иновации и разработване на нови бизнес ниши да подпомогне и развие този процес.

Какви са плановете на "Агрион" за следващите години?

- Изминалите две години определено бяха по-сложни от обичайното. Хубавото при нас е, че екипът на "Агрион" се оказа способен да прегърне кризата и да я обърне във възможности. От няколко години работим за дигитализирането на много от дейностите на компанията и ковид кризата постави за нас началото на акселерацията на този процес. Използвахме момента, за да намалим до минимум физическия контакт с клиентите, без да пострада качеството на услугите, които предлагаме. С гордост мога да кажа, че вече почти всички процеси са изцяло цифровизирани - от покупката, през продажбата и кредитирането до отдаването под наем и аренда. Сега ни предстои нова стъпка - от есента стартираме нова, изключително модерна платформа за търговия със земеделска земя чрез нашия сайт www.agrion.bg. Той ще бъде изцяло обновен, за да се превърне в един истински магазин за земя - място, в което можете да продадете изгодно и лесно вашите ниви, но и да наемете земя или пък да вземете кредит за вашето стопанство. Амбицирани сме нашият сайт да се превърне в най-доброто място за земеделие, в което всеки може да намери информацията или услугата, която му трябва в областта на селското стопанство.