Какво мислят по света за искането на Палестина в ООН

Медиите отразиха целия спектър на мнения, но палестинската кауза имаше превес

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Haaretz - "Изглежда, двете страни на израело-палестинския двубой отдавна са привършили с оплакванията, аргументите и обидите една към друга. Великият дуел - провел се в петък в Общото събрание на ООН - откри още един слой: този на информираното отчаяние, в което двете страни вече не се слушат и не си говорят една на друга, а хвърлят аргументите си на вятъра, надявайки се да отбележат още пропагандни точки сред хора, които отдавна са се уморили от участието си в този конфликт. 

С речта си в петък, предавана на живо по арабските телевизии, Махмуд Абас стана не само палестински, но значим арабски лидер. В епоха, в която старите арабски водачи си отиват, а други са подозирани във връзки с Иран, 76-годишният Абас е нов тип водач."

Guardian - "Искането на отговор от ООН бе риторично. Абас знаеше, че няма шансове за незабавен вот, който да доведе до признание на Палестинската държава, най-малкото защото САЩ предварително обеща да наложи вето и убеждава своите партньори да гласуват против. Но това няма нищо общо с процедурите и резолюциите, а с това палестинците да използват изкуството на дипломацията, за да грабнат един рядък момент на глобално внимание, карайки света да обърне внимание на тяхната кауза."   

Independent – "Провалът е също така морален най-вече за Великобритания, отколкото за всяка друга сила. Заради мандата си в Палестина в продължение на 25 години Великобритания имаше задължение да изгради там функциониращи институции. Но си тръгна, без да го е постигнала. Повече от половин век по-късно подкрепата за Палестинската държава в ООН е най-малкото, което Лондон трябва да направи. Ако правителството ни не подкрепи членството на Палестина в ООН, ние ще сме изпуснали тази историческа възможност." 

Time – "Дори и искането на Палестина да бъде блокирано в Съвет за сигурност, решението на Абас да се обърне към ООН счупи калъпа на проваления мирен процес, такъв, какъвто го знаем, създавайки нарастващ международен консенсус, че процесът вече не може да бъде оставен изцяло в ръцете на Вашингтон."

Wall Street Journal – "Това е поредното средство в тяхната безкрайна кампания, с което палестинците да тормозят, да подкопаят легитимността и да разрушат Израел." 

New York Times - "Гласуване на палестинското членство в ООН ще бъде гибелно." 

Economist – "Израелците знаят, че ще бъдат тежко и унижаващо победени в Общото събрание, тъй като мнозинството ще гласува за Палестина." 

В. Financial Times – "Искът на Палестина към ООН може да причини още едно цунами в регион, който вече е пометен от стихии. Прекалено късно е това да бъде спряно, но всички страни трябва да направят необходимото да ограничат щетите. Опитвайки да прескочи Израел чрез ООН, Палестина може да предизвика голям конфликт с непоправими щети и за двете страни и за шансовете за постигане на споразумение. Независимо какво ще се случи в ООН, няма да има истинска победа за никого."  

Al Jazeera – "Съдейки по тържествата в Рамала в петък вечерта, човек би помислил, че ООН вече са признали Палестина. Речта на Махмуд Абас сигурно ще донесе дивиденти на палестинския президент, поне в краткосрочен план. С години той бе възприеман като слаб и нехаризматичен лидер. Проучванията през последните години му дават 12% одобрение."

Asharq alawsat - "Проблемът с палестинската кауза е, че първо беше арабска, после ислямистка, а накрая - глобална, докато не стана иконична за дисиденти и бунтовници по целия свят. Но всички, независимо дали палестинци, араби или западняци, печелят от нея, без да дават реалистични - не идеалистични - решения."

Daily star (Ливан) - "Превъртете назад 37 години и Ясер Арафат се качи на катедрата в ООН за ужас и мъка на САЩ, които го считаха за терорист. Арафат събуди света към мъката на своя народ и заяви, че е дошъл с маслиново клонче в едната ръка и оръжие в другата. Абас дойде само с клонче в ръката."

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nemisemisli avatar :-|
    nemisemisli
    • - 5
    • + 9

    Wall Street Journal & Financial Times - колко са еврейски и даже не си правят труда да го крият - колко лицемерни са евреите (не всички разбира се - има и такива които подкрепят палестинска държава).

    Нередност?
  • 2
    s.pavlov avatar :-|
    Tor
    • - 1
  • 3
    s.pavlov avatar :-|
    Tor
    • - 2
    • + 1

    Казва високопоставен палестински служител, че "девет члена на СС на ООН ще гласува в подкрепа на молбата за членство на Палестина в ООН, което означава, че приложението ще успее, ако не се използва Вашингтон" вето "срещу него."
    Той отбеляза, член на Централния комитет на "отворен" комисар за външните отношения, където Набил Shaath В интервю за Радио "Гласът на Палестина", че "ще се справят с всеки път, когато има прекъсване на искането на Палестина получаване на членство", отбелязвайки, че "обсъжданията на Съвета за сигурност ще отнеме между пет до шест дни."
    Той призова Shaath Вашингтон, за да "избират между еврейски лоби и интересите си в арабския регион При гласуването в Съвета за сигурност. "
    и по предложения за Четворката, както и на френски, заяви Shaath: "Ние не може да приеме всички инициативи не включват преустановяване на сетълмента," изрази "желанието на палестинския ръководството сериозно да обмислят предложения, ако те се основават на исторически данни на Четворката призовава за спиране на населените места и границите от 1967 г. ". Той посочи, че" следващата фаза ще станем свидетели на сблъсъка през една страна, и няма да приеме орган на националното прилагане на селективен към споразумението от Осло. "
    Той обясни, че "Парижката конвенция включва позволява за сто и петдесет хиляди палестински работници, които работят в Израел, но последният попречат на изпълнението на това споразумение."
    Shaath подчерта, че "националният орган ще преразгледа търговските си с Израел, който е на стойност износа си за палестинските територии около два и половина милиарда долара годишно."

    ........ Преведено с Гугъл от Сирия Ноблес ..........

    Обама подчерта също че проблема не е нужен решен на хартия,а реално между двете враждуващи страни.
    Нека не забравяме все пак и гласовете на евреите избиратели, които му трябват догодина.



    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал