🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Цецка Цачева - суперадмин

Как работата на Народното събрание може да се върши само от форум в интернет

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Като журналист от вече-да-не-казвам-колко-време ми се е налагало много пъти да имам работа в парламента. Който се е сблъсквал с работата там, знае че:

  • - процедурите са измислени преди г-н Херц да изобрети радиото

     
  • - трудно е да се проследи какво и защо се случва
 
  • - лошо организираните процеси отнемат много време на много хора

     

  • Ситуацията в момента е такава, че ако някой иска да проследи движението на един проектозакон и аргументите за приемането/отхвърлянето му, трябва да бъде физически в сградата на парламента. Това автоматично изключва огромна част от хората, защото да се влезе там е трудно (трябват пропуски) и отнема много време. В момента, възможностите да разбереш със задна дата какво се е случило и защо са много ограничени. Има публични стенограми от заседанията в пленарната зала, но не и от комисиите, където всъщност често тече истинският спор и могат да се чуят аргументи

    . В същото време сегашната организация на работата в парламента ограничава и народните представители. От тях се очаква да бъдат непрекъснато в пленарната зала, въпреки че не са компетентни по голяма част от обсъжданите закони и трябва просто формално да гласуват съгласно партийните указания.

    С пълното съзнание, че това не може да се случи – по-скоро за забавление – ви предлагам алтернативен модел за организация на (с извинение) законодателния процес.

    За всичко, което Народното събрание прави в момента, е достатъчна функционалността на обикновен интернет форум. Ясно е, че в него ще могат да постват само посочени от народа потребители. След изборите, всеки депутат ще получава име и парола, след което ще може да си попълни профила. В интерес на добрия тон, предлагам за аватари да се използват само официални снимки, защото иначе може да стане малко несериозно. В зависимост от активността си, всеки депутат може да получава различни рангове. Ако поства малко мнения, под името му ще стои примерно "срамежлив", най-активните може да получават достолепния ранг "ветеран". Емотиконите разбира се трябва да са разрешени, за да се предава напрежението в дебата. Така Сидеров например ще има възможност да поства мислите си заедно с жълто-зелено човече, което размахва гневно юмрук, а Станишев – с ехидно подсмихващо се червено човече.

    Пълни администраторски права ще има председателят на парламента. Като суперадмин той ще може да изтрива постове, които противоречат на правилата и (евентуално) да бан-ва обикновените депутати да постват за известно време, но не и да участват в гласуването.

    Обсъжданията в пленарната зала и комисиите ще са отделени в thread-ове, а всеки обсъждан закон ще е отделен топик. Модераторски права за тях ще имат председателите на комисии. Така предложенията и объсжданията ще бъдат абсолютно видими от всички. Излишно е да казвам, че парламентарният форум ще бъде напълно открит – ще може да се чете от целият интернет.

    Гласуванията също ще стават онлайн - както при обикновена анкета в произволен сайт. Тук е хубаво все пак да има една допълнителна функционалност, а именно да се вижда кой как е гласувал.

    Друга разлика с обикновените форуми трябва да е срокът за обсъждания и гласуване. За да тече работата ритмично е нужно да има ограничено време за изказване на мнения и правене на предложения.

    Като знак на добра воля към избирателите би било хубаво да има възможност те също да гласуват за дадени закони, но резултатите да са само за сведение.

    Предимствата на това работата в парламента да се изведе онлайн, мисля са ясни, но нека все пак кажа няколко. Обсъждането и приемането на закони ще стане напълно публично. Всеки ще може да види какво-кога-как и да алармира ако стават безобразия.

    Депутатите ще могат да участват в законодателния процес отвсякъде, където има интернет. Седнали удобно пред компютъра ще имат възможност за по-дълбоки и аргументирани мнения, а освен това и да потърсят допълнително информация по темата.

    Офлайн заседанията естествено могат останат в някои ограничени случаи. Например при тържествени случаи (кое ли в обаче парламента напомня тържество?), или ако трябва да се вземе спешно решение по някакъв въпрос.

    Във всички останали случаи парламентарния форум ще бъде по-ефективен и ще спести пари.

    Тази идея със сигурност може да бъде развита още, така че ако ви хрумне нещо друго – напишете го. Нали е ясно къде? Във форума отдолу ;-)

    17 коментара
    • Най-харесваните
    • Най-новите
    • Най-старите
    • 1
      osl19549478 avatar :-|
      osl19549478
      • - 8
      • + 46

      При положение, че депутатските функции биха могли да се изпълняват от всякъде, където има нет и по всяко време - тогава защо е необходимо да се ограничават юзърите до 200 и няколко търтея.

      Нали основната идея на демократичното управление е че понеже не могат 7 млн. всеки ден да присъстват в пленарната зала, те си избират представители, които да решават вместо тях. Ако всеки може да участва по всяко време при вземането на решения, касаещи всички ни - пак питам защо да привилигироваме хора, които така или иначе не се запознават в подробности с това, което гласуват. И определено не блестят с някакви експертни качества. Замислете се - поне половината от българите биха се справили по-разумно от тях.

      Ето това е народоуправлението, което никога няма да имаме въпреки, че технологията вече я имаме...

      Нередност?
    • 2
      chyene avatar :-P
      chyene
      • - 2
      • + 10

      А защо да не го имаме това народоуправление [#1]? Аз лично съм съгласен с мнението на авторката, че трудно може да се проследи пътят на един проектозакон в пленарната зала. Още повече на мен ми е интересно кой предлага физически проектът на закона (не кой го е писал) а началния ум стартирал процеса на писането му. И как така отнякъде изневиделица ще влизат проекти на закони в комиси и пльос на засесания почват да се обсъждат и после първо, та второ четене... Ама каква е тази цялата порнография. Не Ви ли се струва, че тук всичко е тотално сбъркано. Много ми хареса думата "ветеран" и според мен всеки проект на закон или идея за закон трябва да се обсъжда, коментира и допуска въобще до заседания на комисиите от сбор от хора наподобяващ сенат. Не може 240 сульо и пульо-вци да дават идеи за закони, който само и единствено да бъдат обсъдени от 10-15 депутата в комися, хайде на първо, хайде на второ четене и хоп формално дай да приемем останалите в пленарната зала предложения закон, като 85% съм сигурен, че 99.99 % от депутатите не четат проекта на закона, а пък 99.996% дори и да го прочетат и да им го разкажат хал хабер си нямат за какво става ? Ами, че да речем какво разбира (само произволно посочвам) г-н Пламен Орешарски или Иван Костов от защитени зони по НАТУРА 2000 примерно?!?!? Всички проекти на закони трябва да минават някаква предварителна допустимост и оглед от нещо като сенат - т. нар ветерани или нещо подобно пред да влезе в парламента. Не може закон приет от 240 човека там да се каже, че е изпипан без да е огледан от обществото и да е чута нагласата му. Народното събрание е обществена институция а не феодална крепост.

      Нередност?
    • 3
      benitakoalazebra avatar :-P
      benitakoalazebra
      • - 1
      • + 39

      Хе-хе, много приятен текст и готина идея :)

      Нередност?
    • 4
      sstoyanov_uk avatar :-|
      sstoyanov_uk
      • + 32

      Шегата настрана, положението с достъпа до и качеството на информацията от народното събрание е плачевно. Но напредък има. Сега се публикуват протоколи от заседания и дебати - нещо, което беше немислимо преди 6-7 години.

      Без да твърдя, че са пример за подражание във всички отношения, британският парламент в Уестминстър и регионалните му еквиваленти предоставят достатъчно информация на сайтовете си за всичко, което някой би искал да знае за законодателния процес и развитието на даден закон през различните комисии и четения. Добавяме the Hansard - всекидневния бюлетин, отделен за всяка камара, където има много подробен запис на всичко, случило се предишния ден. Добавяме парламентарния телевизионен канал, предаванията на парламентите онлайн, където можете да изберете кой дебат в коя зала искате да гледате, добавяме Democracy Live! (http://news.bbc.co.uk/democracylive/hi), където са всички британски плюс Европейския парламент.

      Всички по-горни способи за достъп до информация са важни, но ето кое според мен липсва най-много в България - прекият и свободен достъп до парламента. Вярно, че са различни видове демокрация, но ако и двете се самодефинират като парламентарна демокрация как е възможно в българския парламент да трябва да чакаш изрична покана за влизане, да се регистрираш и да оставяш личната си карта в някаква барака (наблюденията ми са отпреди няколко години, но се съмнявам нещата с достъпа да са се променили много), за да се добереш до парламента? Защо в Уестминстър в епохата след 09/11 и атентатите в лондонското метро да отида, очевиден чужденец, и да вляза само като кажа на полицаите къде отивам - без документи, без покана - мога да гледам почти всеки дебат, който тече в момента (и го правя, когато ми се налага).

      Другото голямо достижение британско е http://www.theyworkforyou.com/ - там ще научите кой депутат за какво как е гласувал, ще видите статистика как гласува по определени актуални за обществото проблеми, както и дали гласува предимно "за" или "против" партийната линия. Сайтът е идеален и за търсене в дебатите по ключови думи, за парламентарни въпроси и всичко, за което можете да се сетите. И да, можете да се абонирате за RSS или имейл нотификации, когато някой говори нещо, което ви интересува.

      Нередност?
    • 5
      aussie avatar :-|
      aussie
      • - 1
      • + 8

      До коментар [#4] от "sstoyanov_uk":

      Браво, това е супер.

      Нередност?
    • 6
      aussie avatar :-|
      aussie
      • - 1
      • + 15

      И аз мисля че е време и нашите сульовци и пульовци в парламента да ги вкарат в подобна статистика въпреки евентуалните и протести :)
      Така поне по-лесно може да се следи кой тиквеник за какво лобира.

      Нередност?
    • 7
      zanzibarhero avatar :-|
      ZanzibarHero
      • - 3
      • + 1

      По-добре да няма никаква информация, какво се дискутира, приема и кой как гласува по въпроси, които не разбира -- само дрязги и притеснения се генерират в обществото.

      Годишният му бюджет трябва да е фиксирана сума за следващите 25 години и да не се индексира по никакъв начин спрямо инфлация...

      Нередност?
    • 8
      andreiboyanov avatar :-|
      Андрей Боянов
      • + 35

      Идеята е супер, но дали всички народни представители могат да пишат?!

      Нередност?
    • 9
      avell avatar :-|
      avell
      • - 1
      • + 4

      Ако си мислите,че като не са в пленарната зала,депутатите няма да си
      въртят частния бизнес,да си пътуват където искат по лични причини и да се занимават с всичко,освен със законодателна дейност просто се лъжете.Или сте наивни/да не кажа глупави/ или сте депутати.Нима смятате,че Англия ,например е по-изостанала в информационно отношение от България,та депутатите и стоят в парламента физически,не виртуално?А защо като може така ние пък ,избирателите да си губим времето да посещаваме мероприятията и предизборните срещи на разни политици?И те да харчат пари за провеждането им?Влизаме във форума или чата и готово.Защо ни призовават да ходим да гласуваме ЛИЧНО и на место до избирателните секции?Или нашето време не е ценно?Да гласуваме по Интернет тогава и ние.Както гласуваме за песен или филм,а?

      Нередност?
    • 10
      sir_humphrey avatar :-P
      Sir Humphrey
      • - 1
      • + 3

      Симпатична идея :) :)

      Гласуванията на второ четене обаче ще са леко сложни за администриране. С отделни анкети за всяка буква и алинея и т.н. :) :)

      Нередност?
    Нов коментар

    Още от Капитал