🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Приключение с митниците - епизод пореден

Наш читател подаде сигнал срещу митнически служител

От Агенция "Митници" се ангажираха да проверят сигнала за корупция в системата си.
От Агенция "Митници" се ангажираха да проверят сигнала за корупция в системата си.
От Агенция "Митници" се ангажираха да проверят сигнала за корупция в системата си.    ©  Асен Тонев
От Агенция "Митници" се ангажираха да проверят сигнала за корупция в системата си.    ©  Асен Тонев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Публикуваме писмо на наш читател, който подаде сигнал срещу митнически служител във връзка с получаване на колетни пратки от чужбина. Информирахме Агенция "Митници" за получения сигнал и те обещаха да осъществят проверка по случая. По-долу можете да проследите кореспонденцията между нашия читател и Агенция "Митници". А ние се ангажираме да проследим какво е установила проверката на митниците. 

"Здравейте, казвам се Й. Зопп. Българка съм, родена във Велинград, живея от 10 години в САЩ. Пиша ви по повод статията за българските митници. Изпращала съм много колети до България и вече два пъти митнически служител от Пазарджик ги спира и иска мито. Името му е И.И*. Първата пратка беше на две стари мои тенис ракети, които не струват нищо тук, защото са използвани. Той отворил пакета и преценил, че трябва да му се плати. Братовчед ми (който е получателят), трябваше да отиде с автобуса от Велинград до Пазарджик, за да плати и да ги вземе. Аз говорих лично със служителя от митниците. Той най-нагло каза, че момчето трябва да отиде да му плати, за да си вземе колета. Каза "Е, какво сега, хайде де, само 40 лева трябва да се платят". Не искаше и да чуе, че тези ракети са мои и не струват нищо.

Втората пратка в момента пак е задържана в Пазарджик - пак от същия служител. Изпратила съм обикновени неща, изненада за баща ми за рождения му ден. Съдържанието на колета е от дрехи - две якета, чанта, шал, чорапи, тенис шапка, пуловер, парфюм, витамини. Сега този служител настоява родителите ми да отидат до Пазарджик и да платят. Купила съм тези неща с намаление тук, на някои съм забравила да махна етикетите с цената. Когато вземаш с намаление, оригиналната цена си остава на дрехата, но това не означава, че стойността е такава.Той отворил колета, намерил етикетите и сега иска родителите ми да се грабнат и да отидат да му платят мито. Ами, ако те не са в състояние и нямат превоз? Как да отидат? Аз съм страшно разочарована от системата и отношението в Български пощи и митници.

Колетите бяха обозначени като подаръци и стойността им беше по-малко от 80 долара. Разбирам, че той има право да отваря колети, когато има съмнение, че има нещо нелегално вътре, но този човек отваря колетите по други причини.

Моето мнение е, че това е абсурд. Защо не могат да си вземат и платят за колета от местната поща? Не е ли смешно и трагично, че трябва да пътуват до друг град, за да вземат колет на стойност за мен $50? Какви са тези закони в България? Защо хората не могат да си получават колетите в местната поща?

***

"Приключението" с получаването на колета продължава. Родителите ми отишли днес да го вземат от Пазарджик, ето и историята:

Пътуване Велинград - Пазарджик. Отиват в митницата - митничарят И.И не е там, а е заминал за Велинград. Казват им, че без него не може да се направи нищо. Майка ми се оплаква и търси директора. Чакат директора да се появи, той им казва да отидат на втория етаж и да попълнят данъчна декларация. (читателят вероятно има предвид митническа декларация - бел.ред.)

От фирмата от втория етаж им казват, че не могат да направят нищо без присъствието на И.И. Те пак отиват да говорят с директора и този път правят изключение. Дават им декларация и им казват, че трябва да се платят 28 лева в банка, която се намира на около 5-10 км от митницата. Отиват до банката, плащат 28-те лева плюс 4 лева такса на банката. Връщат се в митницата, където показват фактура, че са платили. Плащат 20 лева за услугата на фирмата. Дават им дискета с документите и вземат разрешително за освобождаване на пратката. Качват се в колата, за да стигнат до крайната дестинация - пощата. Представят разрешителното на бодигард, които им носи колета след 20 минути.

В колета бях сложила 40 долара - И.И. явно е взел за себе си 20 долара и е оставил 20. Това е направо срамно! Аз ще търся министър или някой началник, за да се оплача. Бих искала хората да знаят истината - емигрантите работят в чужбина далече от родители и близки, и са ограбвани от собствените си хора."

Отнесохме казуса до Агенция "Митници" и ето какъв беше техният отговор: 

"Здравейте г-жо Зопп,

Благодарение на колегите от вестник "Капитал", до нас достигнаха вашите писма по повод две колетни пратки, изпратени като подаръци от вас до ваши роднини в Пазарджик (Велинград).

През последните месеци Агенция "Митници" в сътрудничество с "Български пощи" ЕАД полагат усилия за опростяване на процедурата по освобождаване на колетни пратки. Към момента нормативните изисквания към колетните и куриерските пратки са доста рестриктивни, а сами разбирате – Агенция "Митници" е длъжна да действа в рамките на закона.

Без да се познават всички факти по конкретния случай е невъзможно да се правят изводи по отношение правомерността на действията на визирания от вас служител.

Независимо от това, вашето оплакване ще бъде предадено на компетентните звена в Агенция "Митници", които да се произнесат по случая.

Уважаема г-жо Зопп,

ще се радваме ако споделяте впечатленията си от работата на нашите служители и чрез интернет сайта на агенцията - http://customs.bg/ и на електронна поща [email protected].

Информация и връзки с обществеността

Агенция "Митници" 

3 юни, 2010

Какво показа проверката на Агенция "Митници"

"Здравейте,

По повод случая на г-жа Зопп и сигнала, касаещ митнически служител от МБ Пазарджик, ви информираме, че Инспекторатът на Агенция "Митници" е извършил проверка по случая. Заключението е, че служителят е спазил изискванията на Правилника за прилагане на Закона за митниците и на Регламент № 1186/2009. По отношение на други подобни случаи, визирани в писмото, не може да бъде извършена проверка, тъй като не са посочени конкретни данни за колетната пратка.

Трябва да отбележим също, че очевидно разпоредбите, касаещи колетни пратки от физическо до физическо лице или така наречените подаръци, и по специално прагът от 45 евро, се възприемат като "несправедливи" не само от г-жа Зопп. Към момента законодателната реалност обаче е такава и с нея са длъжни да се съобразяват както служителите на митниците, така и гражданите.

Агенция "Митници" препоръчва на всички, които имат намерение да изпращат или получават колети от трети страни, както и всички, които пазаруват от интернет сайтове извън ЕС, да търсят предварително информация, за да не останат разочаровани.

Информация и връзки с обществеността

Агенция "Митници"

18 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    plamenj avatar :-|
    alderweireld
    • - 2
    • + 7

    Относно таксата от 4 лв - ако адвокатите на Български пощи са толкова грамотни като ПР-ите им, ги очакват сериозни проблеми. Стига някой да има нервите да ги съди извън страната.

    Нередност?
  • 2
    georgitodorov avatar :-|
    georgitodorov
    • - 3
    • + 5

    уммм -- в която и да е държава на ЕС да се прати колет от извън ЕС, ще се иска мито, когат стойността е НАД определен лимит. стойността се доказва с касова бележка или когато я няма (или има съмнение, че е фалшива) се прави оценка. не виждам митниците да са виновни...

    Нередност?
  • 3
    k_ avatar :-|
    k_
    • - 6
    • + 6

    Пари в колета?
    Ако на г-жа/г-ца и намерят в колета получен в Щатите 40долара в банкноти със сигурност ще и коства доста повече време и пари.

    Нередност?
  • 5
    anguel_terziyski avatar :-|
    Anguel Terziyski USA
    • - 7
    • + 9

    'их искала хората да знаят истината - емигрантите работят в чужбина далече от родители и близки, и са ограбвани от собствените си хора."
    Грешка - това не са наши хора, а долни маймуни, които трябва да се бият по мутрата с повод и без повод - ей така, за кеф.
    До К, ако беше малко повечко пътувал, щеше да забе;ежиш на всяко щатско международно летище следния надпис;
    'Внасянето на пари не е ограничено. Изисква се деклариране за суми над ХХХ долара.' като ХХХ е около 100 хилки, ако не ме лъже паметта.
    С тия митничари, 'държавни' служители и съдилища, срещу УСА-то да бягате, пак не може да ги стигнете, но и да ги стигнете, не ги надминавайте, че ще се види, че сте без гащи!

    Нередност?
  • 6
    capitalist avatar :-P
    capitalist
    • - 3
    • + 5

    До коментар [#3] от "k_":

    Ако на г-жа/г-ца и намерят в колета получен в Щатите 40долара в банкноти със сигурност ще и коства доста повече време и пари.
    ===========================================
    ти кажи за $50 ще лежи ли в щатски затвор ???????????
    като вземете ей тъй да си ги съчинявате ,направо ще падна.......

    Нередност?
  • 7
    10001 avatar :-|
    d10001
    • - 1
    • + 5

    Вижте в държавата има мита и такси които трябва да се плащат. И аз като пращам, родителите ми плащат. Пари се пращат през агенции и банки, а не в плик по пощата. Навсякъде по света се предупреждава че пощите не носят отговорност за пари.

    За етикетите и намаленията историята намирам за смешна. Уважаемата да си приложи касовите бележки, за да не се стига до ситуацията "тези чорапи аз съм ги плела" или "това са ми детските тенис ракети"... И последно: кои би пратил стари ракети от САЩ (цена на доставката вероятно над $40 при полужение че две нови среден клас струват $60....системата трябва да се оправи и аз съм за това; но правила трябва да има и то за всеки без значение дали е от Пазарджик, София или Велинград.

    Нередност?
  • 8
    primus avatar :-|
    primus
    • - 9
    • + 3

    Само едно мога да кажа по въпроса. Винаги съм се учудвал на хора които пращат пари на роднините си по пощата, хем знаят че е забранено даже. Второ имам един случай тука една позната пращаше на майка си по 50 евро в плик,, някои не стигаха до получателя. Първо че някак си 50 евро да пратиш на родителите си е доста обидно, второ ако искаш да пратиш пари си има преводи. За митниците не съм компетентен да ги коментирам, но администрацията като цяло е доста зле. Сега това не трябва да се приема като оплакване а като градивна критика, в последните години доста се подобриха нещата, трябва да си признаим.
    И за завършък повечето хора живеещи в чужбина са станали много изнервящи, лично аз вече от години не мога да намеря общ език с повечето, имам предвид в чужбина.
    Казвал съм и на всички и тука ще го кажа, за България искам да се говори или хубаво и градвно или нищо!

    Нередност?
  • 9
    anguel_terziyski avatar :-|
    Anguel Terziyski USA
    • - 1
    • + 4

    'И за завършък повечето хора живеещи в чужбина са станали много изнервЕНИ...'
    малко сме изнервени, ама ти ще ни простиш, нали?

    Нередност?
  • 10
    urho avatar :-|
    urho
    • - 2
    • + 2

    Процедурата търпи опростяване - за това няма спор, банка на 10км от администрацията също е тъпотия, НО щом в закона пише, че не се обмитяват пратки до 50$, какво искате бре? Да не си вършат работата и после да ги закопчаят някоя сутрин от ДАНС и цецо да обяви операция Изпращачите, при която са заловени митничари пропускали пратки без мито срещу подкуп 20$, който са събирали от пратката и тенекия сирене от получателите?
    Не че митничарите са стока, не ме разбирайте криво - идете в Малко Търново и Капитан Андреево да видите къщи, строежи и архитектура с РАЗМАХ

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал