Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

Енергетиката на светло EAA Grants

За проекта

Проектът "Енергетика на светло - информационен портал на българската енергийна и добивна промишленост" има за цел да демистифицира как работи енергийната система и добивната индустрия на България за по-широката публика.

По-голямата част от информацията за производството и потреблението на електроенергия е налична, но изисква определени технически и експертни умения за работа с нея. Това води до липса на яснота и по-задълбочени познания сред по-широката публика, което от една страна позволява развихряне на популистки аргументи, а от друга дава възможност на играчите в сектора да манипулират взимането на решения.

"Енергетика на светло - информационен портал на българската енергийна и добивна промишленост" за първи път събира данните от институциите и компании, чиято работа е свързана с енергийните въпроси на едно място, като ги визуализирани , така че да са по-лесно достъпни за по-широка публика. Също така много от данните са интерпретирани по нов начин и дават допълнителна информация - като например CO2 отпечатъкът на енергетиката, който е изчислен на базата на използването на различните енергийни технологии.

Проектът черпи вдъхновение от няколко източници. На първо място това са детайлните анализи за състоянието на енергийния сектор на Института за енергиен мениджмънт (ИМЕ), които от няколко години успяват да преведат експертното говорене в енергетиката на разбираем и ясен език. ИМЕ се съгласиха да бъдат партньор в този проект и да ни помагат с проверката на коректността на информацията, която представяме.

На второ място, това е работата на блогъра Боян Юруков, който има много успешен опит за представянето и систематизирането на общодостъпните данни в енергийния сектор. На трето място, сайтове като този на норвежкия системен оператор Statnett или на германския научен институт Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems ISE, които успяват да визуализират информацията си по много достъпен начин.

Искаме да благодарим на Агенцията за устойчиво енергийно развитие, на Електроенергийния системен оператор и на Комисията за енергийно и водно регулиране за оказаното съдействие от тяхна страна за правилното обработване и интерпретиране на публичните данните, които тези институции поддържат.

И не на последно място искаме да благодарим и на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, с чиято финансова помощ успяхме да реализираме този проект.