Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

Планирате ли да емигрирате до края на тази година?

// Kапитал
За да гласувате в анкетата, натиснете върху предпочитания от вас отговор.
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email

10 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил avrora1810 Рейтинг: 0 Неутрално
14 сеп 2010 12:35 1
- +Оценка
-3 +27

От 4 месеца съм в България и си търся работа. Магистър икономист, владея 3 езика - английски и руски, имам добри познания по немски. Не мисля, че на работодателите им трябват специалисти, а хора с връзки, които поне да се правят, че работят и да не създават трудности.
Най-голямото предизвикателство за всеки българин остава да си намери работа и да се реализира в собствената си държава....

 
Преглед на профил Боян Юруков Рейтинг: 1341 Неутрално
14 сеп 2010 12:52 2
- +Оценка
-4 +8

Уча в Германия. Трябваше да се върна през октомври в България, но реших да остана още 2 години по лични причини. Иначе си бях намерил доста добра работа и всичко. Определено ще се върна до 2-3 години.

@avrora1810 - това е предизвикателството за всеки човек по света - да се реализира. Ако си мислиш, че немците и британците нямат същия проблем. Една голяма грешка на всички, които се връщат е, че очакват да ги посрещнат с отворени обятия и от летището да ги замерват с оферти, само защото са завършили в някакъв университет извън БГ. Истината е, че 1. доста от кандидатите нямат практически и трудов опит, което си е проблем навсякъде, 2. очакванията им за заплати са твърде високи и не включват в сметките си доста ниските разходи и данъци в България и 3. да, в България, както и навсякъде другаде, е нужно някой да те препоръча, за да вземеш добре платена работа. В чужбина му се вика networking, а в България все още го пишем за шуробаджанащина.

_____

Lipsva.com | Yurukov.net | Crime.bg
 
Преглед на профил Владимир Комаров Рейтинг: 1341 Весело
14 сеп 2010 13:15 3
- +Оценка
-3 +10

Юруков, ела си в България, постой 2-3-5 години в кацата с лайната и пак ще си говорим после :]

_____

http://www.myastrodata.com/
 
Преглед на профил nikcname Рейтинг: 1288 Неутрално
14 сеп 2010 13:51 4
- +Оценка
-5 +10

Кризата изравни заплатите на миячите на чинии в Кипър и "компютърните специалисти" в София, та много хора започват да се питат за ролята си в живота.

дългосрочно е по-добре да продаваш тялото си, вместо ума си. по-малко стрес, повече движение и упражнения. съзнанието ти е празно и можеш пълноценно да слушаш музика или да обмисляш нещо. което е важно за теб, а не за шефа ти :)

 
Преглед на профил Georgi K Рейтинг: 8 Разстроено
14 сеп 2010 18:22 5
- +Оценка
-1 +4

Не ми се ще да емигрирам, но хаотичното управление на страната, лошата публична администрация, и намръщените хора сериозно ме замислят. Живял съм и навън, и продължавам да вярвам, че ако ползваш лостовете дадени от държавата мога да променя нещо. Дано не се боря с вятърни мелници!

 
Преглед на профил avrora1810 Рейтинг: 0 Неутрално
14 сеп 2010 18:59 6
- +Оценка
+2

Г-н Юруков, аз също съм работила в чужбина - в Германия, Великобритания и дори Китай. Върнах се поради лични причини. Освен това имам над 3 години стаж по специалността си в България и препоръки от целия свят ;)

 
Преглед на профил Monika LOVEinsky Рейтинг: 488 Неутрално
14 сеп 2010 19:35 7
- +Оценка
-1 +2

До коментар [#2] от "Боян Юруков":

Много съм съгласна.

 
Преглед на профил tsekata Рейтинг: 648 Неутрално
14 сеп 2010 21:29 8
- +Оценка
-2 +8

3 години се блъсках да съградя бизнес в България - извода ми е, че не се струва. Просто има по-хубав и здравословен живот другаде. Емигрирах отново - не искам да си пропилея времето в чакане този народ да се събуди..

 
Преглед на профил muiiio Рейтинг: 1341 Неутрално
15 сеп 2010 10:24 9
- +Оценка
-1 +5

До коментар [#2] от "Боян Юруков":

Боби, аз така мислех преди 6 години, когато си дойдох в България. Бях оптимист, мислех, че тук ще тежа на мястото си...

Оказах се най-вече в безтегловност.

Българската реалност, както е модерно да се казва, може отстрани да изглежда като останалия свят, но в момента, в който се върнеш в нея, започваш да виждаш различно. Вече не съм нито оптимист, нито родолюбец.

На всичкото отгоре, след престоя си тук започнах все повече да харесвам Чърчил и основния му аргумент срещу демокрацията.

_____

i have a 6th sense of humor
 
Преглед на профил gafas Рейтинг: 221 Неутрално
15 сеп 2010 16:02 10
- +Оценка
-1 +6

Живея в Германия от 2003 Година. Първо учих и сега вече работя доста добра работа. Ако се върна в България ще получа следното:

- сравнително ниска заплата в сравнение с Германия, въпреки че работя в ИТ сферата.

- Липса на здравеопазване - каквото и да си говорим разликите са огромни

- Качество на живот - като почнем от инфраструктурата ( пътища, гари, градинки, паркове, гори, спортни съоражения), социалните услуги ( детски градини, училища и пр.) в Германия са много добре.

Така че, поне засега, ще стоя в България и смятам да се върна ако реша да започна бизнес там. В противен случай, ще си идвам само за отпуските като обикновен турист.

_____

Господството над мисленето дава власт над живота