Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

Бихте ли се отказали от полиетиленовите торбички?

// Kапитал
За да гласувате в анкетата, натиснете върху предпочитания от вас отговор.
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email

14 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил vladimirovr Рейтинг: 284 Неутрално
31 яну 2011 16:30 14

100%

 
Преглед на профил samodiva Рейтинг: 1004 Весело
21 яну 2011 21:33 13

Ужасно е, когато политиката на един супер-маркет/верига магазини задължава продавачките да ти бутат найлонова торбичка в ръцете(Пикадили). Дори и да не искам торбичка, тя вече е отворена, а странното е погледът, който ти хвърлят, когато кажеш "Не ми е нужна торбичка, може ли да я върна". Когато Аня Хайндмарк направи дизайна на "I'm Not A Plastic Bag Phenomenon", се намериха доста сошъл лайтс и селебритийс, които подкрепиха идеята, дори и само защото беше фешън стейтмънт. Проблемът в България е, че трудно се рекламира една идея като нещо различно, когато целия живот, който водим е еко, макар и не поради невероятната ни загриженост към природата, а защото пестим от сметки и пр. Колкото по-бедно живее един човек, толкова по-еко е, докато извън България е точно обратното(макар, че сега се мъчат с органичните яйца, което е немислимо глупаво, защото няма никакъв стандарт, който ти доказва, че лудите пари, които плащаш, са действително за еко продукти). Когато в UK пазаруваш, задължително те питат имате ли нужда от торбички и те гледат лошо, когато кажеш "да". Причината обаче е, че 8 милионния Лондон пре-консумира и е нужда, повече отколкото една добра идея, да рециклираш. При всички положения, за хората, гледащи по-надалече от границите на Балканите(като изключим Гърците, защото сред новата им "висока класа", напоследък е доста модерно да са еко) е доста типично да позлват торбички от плат, което си е една удобна и прекрасна...

Прочитане на целия коментар
алтернатива(доста по-издражливи са от полиетилена). Пък и наистина, както някой спомена по-горе, изглеждат доста по-добре и можете да изявите вашата креативност и стил, бе значение от пола.
http://www.facebook.com/?ref=logo#!/Greenbe.Club
В случай че на някой му е интересно.

_____

ЯЙЦ!!!
 
Преглед на профил nosimoto Рейтинг: 1391 Неутрално
21 яну 2011 17:53 12

До коментар [#10] от "Томислав Савов":

Ползвам "чанти от плат" а.к.а. торби, дисаги и т.н. от години, мога само да ги препоръчам. Много са шик, по-удобни са (можеш да ги носиш на рамо, не ти "късат" ръцете), стават за рекламен носител на търговец или на моите идеи, стават и за момичета и момчета.

Ако не мога да избегна агресивен продавач-торбичконабутвач: reuse, recycle, а хартиените ползвам за събиране на ... хартията за синия контейнер ;)

_____

-- i'm sick enough to be totally confident
 
Преглед на профил Джефри Лебовски Рейтинг: 1391 Гневно
21 яну 2011 17:49 11
- +Оценка
+1

От горните опции нито една не ме устройва ;) Щото ползвам такива торбички. Всъщност ползвам торбичката, като (явно) не се интересувам от какво е направена. И от лайно да ми дадат торбичка, ако ще ми съхранява покупките (докато стигна home дестинацията) - ще я ползвам. А и гюбрето се разнася по-лесно... в природата :)

So... платнената торба е як вариант. Като едно време. Бабини такива ;)

_____

Whatever you like !
 
Преглед на профил Томислав Савов Рейтинг: 1391 Неутрално
21 яну 2011 17:44 10
- +Оценка
+1

Ако ползвам найлонови, замърсявам.
Ако ползвам хартиени, намаляват дърветата.
Може би е най добре с чанта от плат?
:)

_____

RainmakerTom
 
Преглед на профил Събина Рейтинг: 1391 Неутрално
21 яну 2011 17:44 9
- +Оценка
+2

До коментар [#8] от "Све":

стават още по-съдържателен рекламен носител като ги напълниш с боклук. :)

И аз не ползвам. С лошо гледане и скандал успях да науча касиерките в кварталния магазин да не са настоятелни и да ми ги предлагат само ако изрично поискам.

_____

http://www.sabinap.com/
 
Преглед на профил Све Рейтинг: 1391 Неутрално
21 яну 2011 16:24 8
- +Оценка
+3

Опитвам се да ползвам минимално количество найлонови торбички и много се ядосвам, когато в магазина продавачките ми ги бутат в ръцете, макар да не ги искам. Смятам,че търговците трябва да съдействат в тази кауза. Но има един проблем - найлоновите торбички (поне на големите вериги) са рекламен носител. Тоест - трябва да се помисли за някаква алтернатива, с която "хем търговеца сит, хем природата не-замърсена с торбички" :)

 
Преглед на профил Павел Антонов Рейтинг: 1399 Неутрално
14 ное 2010 14:02 7
- +Оценка
+5

Вече го правим. Стараем се да отказваме пликчетата от услужливо предлагащите ги продавачи. Обикновено ходим на пазар с големи здрави торби за многократна употреба. Ако сме ги забравили, или се налагат непредвидени покупки, купуваме от по-големите и по-здрави пликове, които може да се ползват отново. А малкото пликчета, които все пак се оказват в къщи, събираме на едно място и ползваме за полезни предназначения, най-често за опаковане и изхвърляне на смет. Причината: намирам гледката на найлонови пликчета отвратителна, независимо дали са сред природата или у дома.

 
Преглед на профил Malta Рейтинг: 450 Неутрално
10 ное 2010 14:42 5
- +Оценка
-1 +2

До коментар [#1] от "valterr":
Да, точно така!! А те обратното ни наказват с по-висока цена на еко-торбичката..Простотия..

_____

Mal
 
Преглед на профил Malta Рейтинг: 450 Неутрално
10 ное 2010 14:40 4
- +Оценка
+6

Отвращават ме, но и търговците не помагат на тази кауза! Погледнете цените на торбичките от еко материали - направо е безобразие..
Веднъж попаднах като на една друга планета в зоната над Момчилград сред сметище от двете страни на пътя и сред гора от дървета, окичени с въпросните практични торбички..Ужасяваща гледка беше. А като знам, че това практически не се разгражда в природата се чудя изобщо защо не са ги забранили досега??

_____

Mal
 
Преглед на профил c3co Рейтинг: 8 Неутрално
10 ное 2010 10:54 3
- +Оценка
-4 +4

Не виждам защо да се отказваме от полиетиленовите торбички, ако придобием културата за разделно събиране на отпадъците, която обективно погледнато към момента я няма, както няма и изградена инфраструктура за осъществяването - поредното планово изпълнение на европейско задание за норматив и със съмнително практическо приложение...

_____

"Не, не ми харесва този свят и изобщо не съм съгласен"- Каза ми веднъж Райчо ядосан и отпи от бутилката с гроздова...
 
Преглед на профил mto Рейтинг: 995 Неутрално
9 ное 2010 22:45 2
- +Оценка
+8

Моят отговор го няма - не бих се отказал, но се старая да огранича употребата им, като ги използвам многократно.

_____

Вместо виц: "Високият морален стандарт в политиката, който зададе ГЕРБ!"
 
Преглед на профил valterr Рейтинг: 8 Неутрално
9 ное 2010 21:27 1
- +Оценка
-6 +2

Само срещу някаква облага - например намаляване цената на стоките, които пазарувам в магазина или данък смет например.