Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

Какво да бъде бъдещето на Паметника на съветската армия в София?

Преглед на профилСъздадена от:Jim Stark
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email

44 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил brazza Рейтинг: 1321 Неутрално
10 яну 2011 13:55 1
- +Оценка
-27 +13

Предлагам първо да съборим основните и най-видими паметници за комунистическия период - ЦУМ, Шератон и Партийния дом !

 
Преглед на профил d.berov Рейтинг: 653 Неутрално
10 яну 2011 14:15 2
- +Оценка
-11 +15

сматам че анкетата е неточна, отговори 2,3 и 4 са по същество едни и същи и би трябвало да се обединят под един общ отговор 'паметника да се махне от сегашното му място' .. което аз лично подкрепям..

 
Преглед на профил venci_kr Рейтинг: 515 Неутрално
10 яну 2011 20:08 3
- +Оценка
-14 +35

Хубави нещаНапоследък в България се случват хубави неща. Поставянето на въпроса за паметника на Съветската армия, например, е едно от най-хубавите. Няма значение, че няма да привлече много хора на площада. Няма значение, че в предизвиканата полемика, комунистите отново ще излеят много злъч. Няма значение, че отново ще ни зададат въпроса – това ли е най-важното сега, като имаме толкова други неща да решаваме. Защото мисля, че това е най-важния въпрос. И винаги е бил. Най-важният е, защото това всъщност е въпросът КОИ СМЕ? ОТ КЪДЕ ИДВАМЕ? КЪДЕ ИСКАМЕ ДА ОТИДЕМ? КАК ДА СТИГНЕМ ДО ТАМ? И ако не отговорим на тези въпроси, няма да можем да продължим напред, а ще продължаваме да се лутаме като в мъгла. Ще продължават да ни люшкат всякакви сили насам и натам. Важно е да знаем защо е построен този паметник. И от кой? А също и символ на каква човешка ценност е? Защото паметниците, както и храмовете имат значение. Откакто съществува човешката цивилизация, откакто съществува човешкия род символите са тези, които определят начина ни на мислене и от там и нашите действия и постъпки. А храмовете и паметниците са от най-старите и много отдавна доказали значението си. Те са от най-важните символи на една ценностна система. Те са онова, което ни кара да постъпваме по един или друг начин. В крайна сметка те са онова, в което вярваме.

Но да се върнем на въпроса – Защо е хубаво, че на дневен ред отново се поставя този проблем? Когато започнах...

Прочитане на целия коментар
да пиша, ми се струваше, че ще е лесно да се отговори. Вече се чуха много аргументи за и против. Някои от най-шумно поставяните, като че ли са не толкова важни. Например: В правомощията на коя институция е да се вземе решение за премахването му. На общинския съвет ли? На Министерството на културата ли? Или на комисията по паметниците, или както се казваше там? Но има ли значение това? Ако в обществото има консенсус по въпроса, институцията просто ще го изпълни. Която и да е тя. И когато противниците на премахването на паметника изтъкват този аргумент, то аз оставам с впечетление, че те всъщност не са против премахването му, а просто не знаят как да се премине през някаква сложна административна и бюрократична машина. Или друг пример: Защо трябва да се харчат пари за преместването му. В тази „ужасна криза” да харчим толкова пари за такива неща. Всъщност колко пари? 10 000 лева? Или 100 000? Или 100 000 евро? А може би 1 милион евро? Или 1 милиард? Или 6.3 милиарда? Колкото би ни струвала АЕЦ „Белене”. А не са ли едни и същи хората защитаващи паметника и тези искащи на всяка цена да се изгради централата? И какво означава това? Струва си да се помисли. Защото това пак ни връща на основния въпрос. КОИ СМЕ? ОТ КЪДЕ ИДВАМЕ? КЪДЕ ИСКАМЕ ДА ОТИДЕМ? КАК ДА СТИГНЕМ ДО ТАМ? И това не са различни въпроси. Това е само един въпрос. КАКВО ИСКАМЕ? Но за да отговорим, ще трябва да се задълбочим. А направим ли го – става трудно. Става трудно, защото ще трябва да се погледне назад. Да се прочете историята. Да се разбере защо са се случили нещата и защо точно така. Това ли е бил добрия начин и ако не, какво може и трябва да се направи. Когато ние не сме прочели собствената си история и не сме я осмислили, рискуваме, не – обречени сме да я повторим.

Трудно е. А може би, не е. Какво като я повторим? Не бяха ли това най-славните години в 13 вековната ни история. Не постигнахме ли за няколко години „ толкова, колкото други народи и при други условия са постигали за векове”? Добър ли беше комунистическият режим или не? Ако е бил добър, защо го премахнахме? Ако не е бил добър, защо много хора още изпитват носталгия към него? Защо сегашният ни Министър-председател смята, че тогавашният ни лидер е бил най-добрия, който сме имали?

Все въпроси. А всичко тръгна от един паметник. На една армия. Която вече не съществува. На държава, която също не съществува. А може би съществува. Само се е преправила. Маскирала и притаила. От къде иначе ще има толкова защитници? Как нещо несъществуващо ще може да мобилизира толкова човешка енергия, при всеки опит да се отговори на трудните въпроси? Не, не можем да продължим напред, ако не погледнем назад.

И пак ще се върна към началото. За хубавите неща, които се случват напоследък у нас. Хубави са, защото отново ни дават шанс да се огледаме. Да погледнем назад и да разберем какво ни се е случило, какво ни се случва и защо. А може би ще разберем и какво искаме да ни се случи. КАКВО ИСКАМЕ?


Венцислав Кръстев
09.01.2011г.

 
Преглед на профил Сашо Рейтинг: 740 Весело
10 яну 2011 21:27 4
- +Оценка
-3 +10

До коментар [#3] от "venci_kr":

Браво, страхотно мнение:)

_____

"Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 
Преглед на профил ras16377431 Рейтинг: 1416 Неутрално
10 яну 2011 21:39 5
- +Оценка
-21 +37

Ако паметниците бяха за временно ползване щяха да се казват временници. Щяхме да ги правим не от гранит, а от велпапе и да ги рециклираме с първия дъжд като клубни афиши. Идеята на паметниците обаче е да стоят дълго и да напомнят на поколенията в какво са вярвали тези преди тях. Особено важно е да запазваме паметниците на неща, които сега смятаме за зло, за да помним колко превратна е човешката природа. Да се опитваш да забравиш изцепките си от пиянската нощ може да е по-приятно от помненето им, но с нищо не променя какви си ги вършил — само увеличава шанса да повториш грешките си.....

http://www.gradinko.bg/?p=916

_____

gradinko.bg
 
Преглед на профил Nixonanim Рейтинг: 573 Неутрално
10 яну 2011 21:54 6
- +Оценка
-13 +17

Гласувах да се премести. Надявам се скоро поколението, което се е родило след комунизма да може да направи оценка и да запише точните неща в историята... защото имаме най-страшното за един народ - бели страници. Иска ми се веднъж за винаги да се изследват всички връзки на тогавашното управление със правителствата, мафията и движението на парите в периода на прехода. Надявам се до няколко години да прочета историята в учебниците и децата ми да знаят какво точно се е случило, защото аз не мога да им разкажа...

_____

cineart.me
 
Преглед на профил Павел Рейтинг: 1134 Неутрално
10 яну 2011 22:09 7
- +Оценка
-8 +16

Когато предложих същата анкета на Капитал през октомври 2010 дадох малко повече вартианти за избор на гласуващите http://www.capital.bg/interaktiv/anketi/?guid=1772

Когато говорим за паментика, трябва да се сещаме какво се случи с мавзолея. Той беше съборен без идея какво ще се случи след това на негово място. В последствие се получи една т.нар. 'градска дупка'. Т.е. на част от града място е имало нещо, сега няма нищо. В случая има паркинг. Който както каза Е.Бакърджиев в блога на М.Заимов е за предпочитане пред мавзолей. Е, аз не съм съгласен - за мен случката е грешка, от която трябва да се поучим при следващия такъв опит да премахнем градска тъкан.

Аз съм роден в София и съм прекарал доста време около паметника на СА, сега той не привлича толкова много градска енергия, колкото преди. Но може отново, а чрез простото демонтиране на паметника това със сигурност няма да стане.

Нямам мнение дали паметника трябва да бъде запазен или премахнат. Знам само, че не е редно да бъде премахван без да има идея какво трябва да се случи там.

Не е невъзможно да бъде направен конкурс с предложения. Ще се появят много различни предложения. Те ще предполагат нови функции на мястото, частичното или напълно премахване или запазването на паметника. Столичани биха могли да гласуват за предложението което най-много им харесва и то да бъде...

Прочитане на целия коментар
изпълнено. Но в този случай те ще гласуват за идея/проект, а не за изгарянето на поредната комунистическа вещица.

Това би бил един модерен и демократичен начин нуждите на града от жива и използваема градска тъкан да надделеят над нуждата от дефинитивни премахвания на символи. Мавзолеят беше премахнат без да бъде попитан никой, със същия тоталитарен замах с който е и построен. Тази грешка не бива да се повтаря. Този път е по-добре да имаме идея преди да премахваме. А такава досега не видях. Музей на комунизма? Къде е той, кога ще се случи, защо да не е той на точно това място? На тези въпроси отговор няма.

Нека мислейки си, че правим нещо в памет на загиналите от комунистическия режим, не умъртвяваме и занемаряваме части от центъра на града. Защото преживелите режима и техните деца трябва да живеят всеки ден в този град и да се чувстват добре в него.

_____

http://pavel-yanchev.blogspot.com/
 
Преглед на профил Nixonanim Рейтинг: 573 Неутрално
10 яну 2011 22:21 8
- +Оценка
-12 +22

Не вярвам, че трябва да стои там, не виждам как може да се обесни на дете или чужденец защо е там, защо е направен. А който си спомня за комунизма с приятна носталгия, нека да се огледа какво наследство ни е оставил той - от сгради, изкуство, наука.

_____

cineart.me
 
Преглед на профил Hris_ti Рейтинг: 515 Неутрално
10 яну 2011 22:43 9
- +Оценка
-9 +24http://stara-sofia.com/carqgradina.jpg

Кратка история на мястото, на което сега се намира този "паметник" на окупаторската армия: Мястото е било прекрасен парк, съчетаващ в себе си ботаническа, зоологическа и детска градина. За изграждането на въпросния паметник специално са премахнати Княжеската ботаническата градина (днес това е градината на БАН, намираща се на Околовръстния път), както и Царската детска градина. В по-късен период, оттам се мести и зоологическата градина. Коментарите са излишни..мястото е било невероятно преди 9.9.1944, показно разрушено от комунистите, за да се... още осигури, в центъра на София, място за шмайзера! Не просто е необходимо демонтиране на паметника, а дори е задължително! Историята на Царска София от началото на 20 век, заличена от комунистите, е онова, което трябва да се помни!

_____

"Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто - да го направиш.." Николай Хайтов
 
Преглед на профил ras16377431 Рейтинг: 1416 Неутрално
10 яну 2011 22:52 10
- +Оценка
-7 +3

Анкетата на [#7] от "Павел" наистина е по-добра.

_____

gradinko.bg
 
Преглед на профил ras16377431 Рейтинг: 1416 Неутрално
10 яну 2011 22:54 11
- +Оценка
-12 +8

До коментар [#2] от "d.berov":

Аз гласувах за 2 с идеята, че музеят ще се изгради ОКОЛО сегашния паметник, а не че паметникът ще се мести.

_____

gradinko.bg
 
Преглед на профил Hris_ti Рейтинг: 515 Неутрално
10 яну 2011 22:57 12
- +Оценка
-6 +5

До коментар [#1] от "brazza":

Подкрепям! Така ще можем да покажем съкровището от римско време, което е заровено там! А, ако успеем да възвърнем и ул. "Търговска" и Пасаж "Свети Никола", със сигурност няма да има по-прекрасен от този център на София :))

_____

"Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто - да го направиш.." Николай Хайтов
 
Преглед на профил masay Рейтинг: 539 Неутрално
10 яну 2011 22:59 13
- +Оценка
-7 +16

Коренът на понятието "паметник" идва от "памет". Паметник е Хеопсовата пирамида, нищо че е гроб, паметник е и Бухенвалд, нищо че е човешка кланница. Паметникът е етап от развитието на човечеството и свидетелства за възприятията, нагласите, културата и пр. на времето си. Ако варварите и друговерците не бяха разрушили гръцките и римските светилища и опожарили Александрийската библиотека, може би човечеството щеше да се гордее малко повече с историята си.
Преди година-две талибаните взривиха в Афганистан най-голямата скулптура на Буда.
Ако ще си бутаме паметниите през 20-30 години, наистина да ги правим от велпапе, както предлага горе Градинко...

 
Преглед на профил muiiio Рейтинг: 1416 Неутрално
10 яну 2011 23:26 14
- +Оценка
-15 +18

Хм... ми хайде да съборим и всички къщи от Възраждането, защото са паметници на османското владичество! Ако може директно да изкореним всякакви спомени за (и символи на) миналото по нашите земи, защото немалка част от него не е розова или приятна. Или да оставим само хубавите?

Друг въпрос е на кого ще дадем нелеката задача да избере кое е "хубаво" и кое "лошо", та да видим дали ще събори паметника на съветската армия или централна баня.

На онези, които смятат, че паметник в паметта на съветската армия поругава центъра на днешна София (и/или българския народ като цяло), мога да предложа да сложат по-нова табела, добре осветена и с голям шрифт, която разказва историята зад създаването му, както и всички символи, които присъстват в него.

Или както каза Градинко, директно да се изгради своего рода музей около паметника - това не само е важна част от нашата история, но и интересна за много хора, които не са я видели; не говоря само за чужденци, имам предвид и хората от моето поколение и по-младите от мен.

Когато събориха мавзолея (и без малко - цялото ларго) аз се чудех от какво се страхуват - че трупът ще се изправи от него и ще върне комунистическия строй? Сега също смятам, че няма вероятност скоро фигурите от паметника да оживеят и да извършат преврат.

Комунизмът (условно така наричаме онзи режим) е бил една катастрофа. А защо е добре да се пазят спомените от големите...

Прочитане на целия коментар
катастрофи?

За да не се повтарят.

Нали знаете полуразрушената църква в Берлин?

_____

i have a 6th sense of humor
 
Преглед на профил masay Рейтинг: 539 Неутрално
10 яну 2011 23:40 15
- +Оценка
-6 +6

Използвам като повод поредната дискусия за съдбата на паметника на Съветската армия, за да насоча мисълта ви в една друга посока. Неотдавна някой (да не беше Божидар Димитров - съжалявам, ако греша) лансира идеята в Одрин да се вдигне паметник на българския войник. Всички сме учили за превземането на страховитата крепост от младата ни армия, което като тактика и пр. се изучавало във военните академии по света. Идеята ми хареса и с това, че национална енергия може да бъде насочена в едно благородно дело. Скоро след това се чу реципрочно предложение - на Шипка да се издигне паметник на турския войник. Ужас! Светотатство! На поробителя?!
Но ако успееем да минем зад страстите, ще се съгласим, че и Одрин, и Шипка, а и паметникът на СА са сами по себе си паметници и на "добрите", и на "лошите", защото гледната точка към събитията тогава и днес, от едната и от дугата страна, са вече много различни. Загиналият край Сталинград Гюнтер, убитият край Виена Сергей, премазаният на Шипка Осман или разкъсаният от снаряд при завоя на Черна Георги са ХОРА, които една страст, идеология, религия или каквото щете е извдила от дома им и ги е хвърлила за рушат и да убиват себеподобните си.
Паметниците са затова - да напомнят, че човекът може да бъде превърнат в отрицание на човешкото. Мястото на тези паметници е на най-видните места във всеки град, за да говорят на всеки, който може да ги чува.

 
Преглед на профил valterr Рейтинг: 8 Неутрално
10 яну 2011 23:57 16
- +Оценка
-5 +10

Дано не се повдига въпроса заради нечии интереси. Лично аз мисля, че не е необходимо на мястото на паметника да има каквото и да било - няколко красиви дървета биха били повече от полза за града и хората /ботаническа градина е чудесна идея/.

 
Преглед на профил Събина Рейтинг: 1416 Неутрално
11 яну 2011 09:29 17
- +Оценка
-7 +12

Поредната излишна тема, която ще ескалира.

Вместо да се занимават с паметника, който на никой не пречи, по-добре да оправят парка около него, който се руши.

Преди 2 години прибраха ангелите от фонтана с лилиите и повече не се появиха. Чешмата до тях, върху, която е имало животни, днес дори вода не предлага. Да не говорим, че нощно време е толкова тъмно, че могат да те изнасилят и заколят без никой да разбере. И това е само малка част от нещата за оправяне в Борисовата.

Паркът се ползва реално и събота и неделя е претъпкан с хора. Паметникът просто си стърчи.

_____

http://www.sabinap.com/
 
Преглед на профил Sioux Рейтинг: 796 Неутрално
11 яну 2011 11:12 18
- +Оценка
-9 +12

До коментар [#17] от "Събина":

Грешите като си мислите, че паметникът на никого не пречи! Напротив. Всеки път, когато минавам покрай него се чувствам погнусен и отвратен. Този паметник на съветските окупатори е срам за София!

 
Преглед на профил Sioux Рейтинг: 796 Любопитно
11 яну 2011 11:22 19
- +Оценка
-4 +13

До коментар [#5] от "gradinko":

Добре, нека паметникът го има, но в музея. Да гледат поколенията и да се учат от грешките. Но не да стърчи на пъпа на София, висок като Университета и "Ал. Невски"! И то, за да увековечава една лъжа - тази за съветската армия "освободителка". С какво съветските окупатори са заслужили тази чест?

 
Преглед на профил Павел Рейтинг: 1134 Неутрално
11 яну 2011 11:25 20
- +Оценка
-3 +1

http://pavel-yanchev.blogspot.com/2011/01/blog-post.html

_____

http://pavel-yanchev.blogspot.com/
 
Преглед на профил Батков-вън Рейтинг: 515 Неутрално
11 яну 2011 11:40 21
- +Оценка
-7 +10

Най-малоумното мнение, което често чувам в БГ, е че паметниците на лошите временна трябвало да си ги държим , за да ни напомнят за злото :) Мазохисти ли сме , какво?

ВСЯКАКВО РЕАБИЛИТИРАНЕ НА КОМУНИЗМА, дори и само на един паметник, е абсолютно недопустимо! Така , както в Германия никой не реабилитира фашизма, нещо повече - забранено е със закон подобно действие.

А за смисъла да пазим паметника от чисто обществена гледна точка помислете върху следното - от парковете и градинките в центъра тази е единствената пуста и сива. Всички други са препълнени от хора и кипят от живот - градската градина, борисовата градина, ндк... Защото са направени с тази цел. Паметника на съветската армия окупаторка и прилежаща градинка са правени с идеята да стресират, да излъчват авторитет и да показват кой командва. За това на хората им е неприятно там, дори и да не осъзнават защо. Единствено разни типове като Градинко, с мозъчета стопени от марихуаната, се размотават в района.

Така че целият парк се разкопава и прави на ново - след международен конкурс, за да се привлече някой наистина голям архитект и да се направи нещо качествено.

 
Преглед на профил Strygalldwir Рейтинг: 698 Неутрално
11 яну 2011 11:42 22
- +Оценка
-3 +12

Ще съборите паметника на съветската армия чак когато тя (армията) напусне страна под всичките си форми.

_____

Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 
Преглед на профил Aldin Dimitrov Aldinov Рейтинг: 571 Неутрално
11 яну 2011 12:51 23
- +Оценка
-8 +6

Абсолютно точни мнения на Батков-вън #21 и venci_kr #3 и не само, че паметника е едно ужасяващо място излъчващо негативна енергия за всички незаразени с вируса на червената чума, но и всички ние сме принудени да гледаме как всяка година бабички мазохистки поднасят венци и коленичат свеждайки глави пред окупаторите на собствения си народ. Имаше едно много интересно предложение на Николай Колев - Босия. В случай, че паметника остане там, да сложим до него, паметници на турската и византийската армии, за да бъде резила ни пълен!
Иначе анкетата е направена изключително манипулативно с цел да се разбива мнението на хората нежелаещи паметника в 4 различни възможности! Една коректна анкета би била с два отговора: "Да се демонтира" и "Да остане там", другото са подробности и въпрос на решение на собственика на паметника - Столична голяма община.

_____

"Против глупостта и самите богове напразно се борят" Айзък Азимов
 
Преглед на профил Aldin Dimitrov Aldinov Рейтинг: 571 Неутрално
11 яну 2011 13:24 24
- +Оценка
-7 +5

До коментар [#20] от "Павел": Статията ти е манипулативна и пълна с лъжи! Опитах да пусна там коментар, но отказа да ми го приеме, затова го пиша тук.
1.Нашите цели като инициативен комитет са изключително ясно формулирани и във ФБ групата и в сайта ни. И това и на теб ти беше ясно обяснено. Това, че ти отказваш да чуеш доводи си е твой проблем.
2.Инициативата ни е от 20 Септември 2010, съвсем очевидно много преди скандала с ДС посланниците и скандала с подслушването, но ти кой знае защо, си решил да ни обвиниш, че не се занимаваме с тях, типично по комунистически, занимавайте се с всичко друго, но не и с паметника.
3.Защо трябва да чакаме да минат всякакви си проекти какво да става с паметника, преди да бъде демонтирана скулптурната група и барелефите с надпис "Вся власт советам"? Конкурса може да си тече и след като тези унизителни за народа ни грозилища заминат в музея на комунизма.
4.Подкрепяме идеята на Ангеличин, но това е работа на общината не наша и съвсем на място той се изказва по въпроса като зам кмет. Кметството е инстанцията, която може да реши какво да се прави с мястото освободено от паметника, защото то е под негова юрисдикция не под наша.
Поздрави Алдинов!
http://decommunization.wordpress.com/

_____

"Против глупостта и самите богове напразно се борят" Айзък Азимов
 
Преглед на профил Павел Рейтинг: 1134 Неутрално
11 яну 2011 13:43 25
- +Оценка
-2 +9

До коментар [#24] от "warlock":

Като е пълна с лъжи статията, защо не виждам да оборвате нито една от тях?

1. Вашата група има за цел демонтаж, но никъде не се споменава на какво точно, как и какво ще се случи с мястото на паметника.

2. Скандалът с посланниците е даден просто като пример за това как се борите срещу по-маловажните тоталитарни и комунистически прояви, а не с тези, които биха променили наистина качеството на живот и управление. Това си е мое мнение, не моля никой да се съгласява с него.

3. Музеят на комунизма не съществува и вашата инициатива не се отнася до неговото създаване. Защо да се чака '"да минат всякакви си проекти"? Защото така прави цивилизованият свят - работи с проекти и идеи.

4. Кметството би трябвало да прави това, което искат 1.3 млн граждани и каквото е в интерес на техния по-добър живот, а не каквото си иска - това е истинската разлика между тоталитаризма и демокрацията.

Поздрави

_____

http://pavel-yanchev.blogspot.com/
 
Преглед на профил ras16377431 Рейтинг: 1416 Неутрално
11 яну 2011 13:52 26
- +Оценка
-10 +11

А джамиите кога ще бутаме? Щото не може символите да на петвековния ни поробител да се извисяват в центровете на толкова български градове!

_____

gradinko.bg
 
Преглед на профил Aldin Dimitrov Aldinov Рейтинг: 571 Неутрално
11 яну 2011 14:10 27
- +Оценка
-6 +3

До коментар [#25] от "Павел":
1.Както вече казах не мога да знам какво ще се случи с мястото, защото не съм кмет на община София. Това трябва да бъде решение на кметството.
2.Да не би да искаш да кажеш че с появата на всеки нов скандал трябва да сменяме целта на инициативата? Това с което сме се захванали, ще си го свършим докрай, а на мърморковци като теб, които реално не правят нищо освен да критикуват другите, мога да кажа само едно, ок захвани се ти с посланиците, ние ще те подкрепим с всички сили и средства, но се захвани, а не само да намираш работа на други, които вече си имат такава. Много е лесно да стои човек отстрани и да казва, ама защо с това а не с другото, дайте това да направим. Не дайте ами го почни и го довърши! Всеки от нас освен с тази инициатива подкрепя и много други, между които и за закон за лустрацията, които ще остави ченгетата за дълго извън властта, както и за намаляване пенсиите на служителите на ДС и на тоталитарните организации. Ти естествено няма как да знаеш това защото не сме се изповядвали пред теб, а и не сме длъжни да ти даваме отчет!
3.Музеят на комунизма е проект на министър Вежди Рашидов, и вече имаме осъществена връзка и кореспонденция с Министерство на културата! Това също е публикуване нееднократно в сайта ни и в групата.
4.Ами да го направи кметството тогава, не знам обаче какво се опитваш да ни вмениш, ние да му кажем на кметството какво да направи ли?...

Прочитане на целия коментар
Все пак ние сме инициативен комитет от 6 души, а за СОС са гласували много повече, те са тези които могат да вземат решение, останалото е спам.

_____

"Против глупостта и самите богове напразно се борят" Айзък Азимов
 
Преглед на профил ras16377431 Рейтинг: 1416 Неутрално
11 яну 2011 14:24 28
- +Оценка
-3 +7

До коментар [#27] от "warlock":

Ооо, мултакът ли ще го прави музея на комунизма? По би му ходило да е експонат там - "комунистически етанол-интелектуалец от преходния период".

_____

gradinko.bg
 
Преглед на профил Aldin Dimitrov Aldinov Рейтинг: 571 Неутрално
11 яну 2011 14:29 29
- +Оценка
-6 +5

До коментар [#26] от "gradinko":
Не мога да си представя, как може да сравняваш масивна сграда с едно грозно произведение на тоталитарното изкуство. Освен това думата "бутаме" си я използваш само ти, ние не искаме "бутане", а демонтиране и преместване в музей.
Но като толкова ти се иска заеми се с това.
Освен това една подробност има, че на тия сгради никъде не пише "На турския башибозук от благодарния български народ" или "Цялата власт на султана" :)

_____

"Против глупостта и самите богове напразно се борят" Айзък Азимов
 
Преглед на профил Aldin Dimitrov Aldinov Рейтинг: 571 Неутрално
11 яну 2011 14:31 30
- +Оценка
-4 +3

До коментар [#28] от "gradinko":

Това може да се окаже единственото смислено нещо, което е направил през живота си :)

_____

"Против глупостта и самите богове напразно се борят" Айзък Азимов
 
Преглед на профил Peter Gospodinov Рейтинг: 8 Неутрално
11 яну 2011 14:44 31
- +Оценка
-6 +10

Бутане на паметеници (църкви) - горене на архиви, все познати неща. Ако се бутне паметника с какво е по-различно обчеството днес ?
Много ми харесва на #5 за временниците.
Според мен паметника трябва да остане, пространството нека се промени, но с паметника.
А в прочем някой има ли по-добра идея за мястото на паметника ?
Или ей така да си бутаме! Защото на мястото на мавзолея има едно нищо ! Освен това бутането струва сигурно колкото ремонта на детска градина.

 
Преглед на профил Hris_ti Рейтинг: 515 Неутрално
11 яну 2011 15:23 32
- +Оценка
-4 +5

Въпросът не е само до "бутането" на паметници, това е въпрос за градската среда и за нейното предназначение. Княжеската градина (премахната за построяване "паметник" на съветската окупаторска армия) е била общо сечение и синтез на наука и естетика в градоустройството и архитектурата от началото на 20те години на 20 век, дали подтик в творческото развитие на редица изявени българи ваятели на София Никола Лазаров, Георги Фингов и др. Но, най-напред, това е място, наситено с неизпълнената мисия на София като европейска столица на Изтока. Поетапното и целенасочено деградиране на пространството започва малко след 9.IX.1944г., когато там е разположена съветска военна част (зенитна батарея). С халосни залпове оттук се отбелязват победите на червената армия. Десет години преди появата на съответния паметник, е разбита оградата на градината. По свидетелства на стари софиянци, тази ограда днес е граница на резиденция Лозенец. Градината е била жив паметник-свидетелство за стремежа на поколения българи към независима и европейска, по устройство и дух, държава. В един продължителен, мирен период на съзидание в това пространство, са оставени множество следи за утвърдителните отговори и културната симпатия, с която Европа отвръща на постигането на Българската независимост! Паметникът няма място там, а на негово място трябва да се възстани пространството, възможно най-близко до вида преди 9.9.1944г.

_____

"Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто - да го направиш.." Николай Хайтов
 
Преглед на профил Konstantin Bochkov Рейтинг: 458 Неутрално
11 яну 2011 20:51 33
- +Оценка
-8 +5

ъъъ, 46 процента за "да си остане непроменен"...Читатели на Капитал,айде малко по-сериозно :)

 
Преглед на профил ras16377431 Рейтинг: 1416 Неутрално
11 яну 2011 21:22 34
- +Оценка
-6 +6

До коментар [#33] от "kosio":

За по-сериозен резултат трябва да пуснеш анкетата в по-хормоналния Дневник. Само добави опция "да стане ешафод за обезглавяване на комунисти":)

До коментар [#8] от "Nixonanim":
"как може да се обесни на дете или чужденец защо е там"
- моето предложение за обяснение:
"Българите били толкова заблудени в 20ти век, че дълго време избирали да бъдат управлявани от човеконенавистен, мракобесен режим. Те издигнали в такъв култ съветския комунизъм, че замалко да продадат държавата си за 16та република на СССР. И днес много от бедните, необразованите, селяните и малцинствата си спомнят с носталгия диктатурата на пролетариата."

Не е много трудно, а?

_____

gradinko.bg
 
Преглед на профил masay Рейтинг: 539 Неутрално
11 яну 2011 21:38 35
- +Оценка
-8 +7

До коментар [#21] от "Батков-вън":

По твоята логика всяко дясно правителство трябва ли да разстрелва предходното ляво, да отменя всичките му актове и обратното? Като бутнете въпросните паметници, ще ви досърбят ли скоро ръцете за джамиите, санагогите, тракийските могили, римските светилища, циганите, гейовете и т.н?
Нещо подобно се е случило в Германия през 1933 г. Дали да не опитаме да приложим на практика смисъла да думата "тъпимост"? Като не ти се гледа този паметник, обясни на децата си твоята теза и ги разхождай в Южния парк, например, а остави на мира бабичките, които му се каняли - и те имат право на изява...

 
Преглед на профил | Рейтинг: 1134 Неутрално
11 яну 2011 22:13 36
- +Оценка
-5 +6

Кристо да го опакова, опаковката да се сменя от време на време.

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил ras16377431 Рейтинг: 1416 Неутрално
11 яну 2011 23:13 37
- +Оценка
-7 +4

До коментар [#36] от "|":

Или статуята отгоре да се боядиса в червено, с нарисувани стичащи се струи по пиедестала.

_____

gradinko.bg
 
Преглед на профил Nixonanim Рейтинг: 573 Неутрално
12 яну 2011 05:10 38
- +Оценка
-6 +5

До коментар [#35] от "davidkovb":

АБЕ ПИЧ, 45 години в България не е имало ЛЯВО правителство, а ТОТАЛИТАРЕН, РЕПРЕСИВЕН РЕЖИМ! Много хора по света определят идеологията на комунизма като най-голямото зло на човечеството, довело до много повече злини, отколкото фашизма. Това, че историята все още не е записана и не е разказана не означава, че не се е случила! В периода след втората световна война, жертвите на комунизма в целия свят са в ПЪТИ повече отколкото загиналите в нея, включително и всички лагери.

Няма НИЩО общо един паметник на свободен народ, с такъв на завладян народ. Ако трябва да сравняваме паметници, нека да го направим, като сложим един до друг паметника на Съветската армия с паметника на Цар Освободител пред парламента.

_____

cineart.me
 
Преглед на профил Росен съм аз а Путлер ще капитулира Рейтинг: 1416 Неутрално
22 яну 2011 13:53 39
- +Оценка
-2 +1

Да се премести. Паметник на окупаторска армия няма място никъде, освен в музей, за да не се забравя, но и да не се навира в очите на хората.

До коментар [#6] от "Nixonanim":
.........Надявам се до няколко години да прочета историята в учебниците и децата ми да знаят какво точно се е случило, защото аз не мога да им разкажа..........

Точно това трябва, затова имаш одорение само 4. ЗАщото си прав.

_____

в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 
Преглед на профил Росен съм аз а Путлер ще капитулира Рейтинг: 1416 Гневно
22 яну 2011 13:57 40
- +Оценка
-2 +1

До коментар [#34] от "gradinko":

...........Българите били толкова заблудени в 20ти век, че дълго време избирали да бъдат управлявани от човеконенавистен............

Ти нормален ли си бе? Българите били избирали? Трябваше ли и руснаци да ни избиват и пак НИЩО да не се промени. Помни Унгария 1956-та, помни Чехословакия 1968-а.
Не бъркай окупацията и мариотнетно/диктаторско управление със волята на народа. Двете неща нямат нищо общо.

_____

в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 
Преглед на профил Калоян Радев Рейтинг: 458 Неутрално
25 яну 2011 14:08 41

Що няма опция лятно кино деа..

_____

|< e `/
 
Преглед на профил Благой Овчаров Рейтинг: 8 Неутрално
26 яну 2011 17:13 42
- +Оценка
-2 +1

Много е грозен и само хвърля бетонна сянка! Да се маха оттам, на негово място може да има фонтан, да се разшири градината или да се добавят още скейт съоръжения.
А ако пък решим да си го оставим, трябва да се нашари обилно, че сега е много сив!

 
Преглед на профил epoc Рейтинг: 1416 Неутрално
30 яну 2011 21:11 43

До коментар [#38] от "Nixonanim":

Не е имало или нямаше? Ти всъщност имаш ли някакви спомени от социализъма, щото аз имам. И трудно ще убедиш циганите и пенсионерите, че сега се живее по-добре.

А спомени за втората световна война има в цяла Европа. Къде като статуи, къде като имена на градове и спирки и улици (ето ти пример: http://maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&;hl=bg&geocode=&q=Stalingrad,+Avenue+de+Stalingrad,+Brussels,+Bruxelles,+Belgium&aq=0&amp;sll=37.0625,-95.677068&sspn=34.534108,53.4375&ie=UTF8&hq=Stalingrad,&hnear=Stalingradlaan,+1000+Brussel,+%D0%91%D0%B5%D0%BB%D0%B3%D0%B8%D1%8F&z=16), намира се в Брюксел.

Само че събарянето на паметници е признак за вандализъм предимно от хора, които не познават историята си и не са в състояние да се поучат от нея. Е, аз не съм съгласен да има паметник на американските летци, загинали при бомбардировките на София (...

Прочитане на целия коментар href="http://mamkamu.blog.bg/politika/2010/11/10/pametnikyt-na-amerikanskite-letci-i-unijenieto-na-edin-narod.632530" target="_blank" rel="nofollow">http://mamkamu.blog.bg/politika/2010/11/10/pametnikyt-na-amerikanskite-letci-i-unijenieto-na-edin-narod.632530), само че той съществува, а нещо гледам не надигате глас да го взривяваме и него. Дали защото е на територията на американското посолство?

_____

Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 
Преглед на профил Chernomorski Рейтинг: 615 Неутрално
4 фев 2011 20:24 44

По същия начин стърчи и паметника в Бургас. Не вярвам скоро тук някой да надигне глас, но все едно и тук извисеният руски войник подчинява сградите на своята височина, хората го заобикалят, отнема част от неголемия площат "Тройката" и всичко това е много грозно!
Кога ли ще се вразумят мнозинството българи?!