Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

Да се въведе ли образователен ценз като условие за гласуване на избори?

Преглед на профилСъздадена от:Мустафанка
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email

14 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил danailov Рейтинг: 1078 Неутрално
28 май 2011 11:39 1
- +Оценка
-2 +22

По принцип съм "за", но ми се струва, че манипулациите едва ли ще изчезнат, може би ще намалеят драстично, включително и купуването на гласове. Но в никакъв случай не е проява на дискриминация, защото е минимално условие за участие в организираното съвременно общество и е по силите на всеки здрав и съзнаващ себе си човек. Може би законовата рамка ще е необходима и с промяна в конституцията, примери за което има достатъчно.

 
Преглед на профил email Рейтинг: 458 Неутрално
28 май 2011 12:09 2
- +Оценка
-2 +20

Подкрепям казаното от Данаилов... мисля, че е редно да има някаква регулация, но дали и точно това е най-правилното не мога да кажа. Напоследък все повече се замислям върху факта за древните гърци които са държали настрана от обществено-политическия живот "идиотите", мисля че са били мнооого прави да го правят. Да оставиш най-важните решения в живота ти в ръцете на невежи и неграмотни хора и съдбата ти да зависи от това, мисля си е мазохизъм. Като се замисля в живота си един необразован и невеж човек на практика винаги е воден за носа, ако мога кратичко да се изразя. И в много малка степен той сам определя битието си. Или казано иначе невежият цял живот е използван, страда и губи от невежеството си. В този ред на мисли каква дискриминация би могло да се яви едно такова решение... дори напротив по-скоро е в посока защита от собственото им невежество. Но кога, къде и колко да бъде използвано едно такова решение? Може би трябва да се помисли.

 
Преглед на профил Karla Lihula Рейтинг: 515 Неутрално
28 май 2011 14:08 3
- +Оценка
-2 +18

Аз съм 100% ЗА , но просто няма как да стане , евро-подлеците ще се възмутят дори и от бегъл намек за такова предложение.
Но дори и да постигнем само максимата "един човек - един вот" пак ще е голям прогрес.

_____

Който живее в страх никога няма да бъде свободен. Хорацио
 
Преглед на профил gost22 Рейтинг: 1908 Неутрално
31 май 2011 10:45 4
- +Оценка
-2 +19

Много по-лесно е да се гласува с платени данъци. Плащаш си данъците и глобите, даваш едни пари на държавата и после контролираш кой ще ги харчи следващите години. Щом даваш на държавата, ще гласуваш, нали който плаща, той поръчва музиката... Продаването на гласове ще отпадне от самосебе си като особено скъпо :)))
Ако бяха въвели личните карти с чипове, щеше да е още по-лесно.

_____

"Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 
Преглед на профил VIVA_BG Рейтинг: 684 Неутрално
1 юни 2011 11:55 5
- +Оценка
-1 +18

При положение, че образованието е безплатно и гарантирано от държавата, въвеждането на такава мярка не отнема правото на някой без образование да гласува. Това е като доброволен отказ от гласуване както сега просто хората не отиват да гласуват. Дискриминация е когато на дадена част от обществото се забранява да гласува. Тези хора не губят правота да гласуват просто трябва да изпълнят определени условия, които са добри за самите тях и за обществото.

_____

БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 
Преглед на профил ISTORIK Рейтинг: 1192 Неутрално
3 юни 2011 18:23 6
- +Оценка
-1 +17

Идеята е прекрасна.
Само че не неграмотните и необразованите трябва не само да само да нямат право да гласуват, но те трябва да нямат право и да бъдат избирани във властовите структури.

В този случай ще се подобри и кадровият състав на някои политически партии.

Много от екскурзиантите ще загубят правото си на глас, ще стане излишна и предварителната регистрация на някакви хора на места, където кракът им не е стъпвал и никой не ги е виждал преди изборния ден.

Както казват децата: Кога, кога, кога?...

Колкото по-скоро бъде въведен образователният ценз - минимумът трябва да е средното или полувисшето образование (вкл. - колеж).

Така повече хора биха получили още един стимул да учат.

_____

Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 
Преглед на профил NPaine Рейтинг: 1416 Весело
8 юни 2011 10:48 7
- +Оценка
-1 +9

ДА!

_____

"People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 
Преглед на профил Dehumanizer Рейтинг: 1416 Неутрално
8 юни 2011 11:00 8
- +Оценка
-2 +9

Да, естествено. Както е било първоначално в Гърция преди векове. Доколкото си спомням право на глас са имали само мъже над 40 годишни, със определен и различен в различните градове-държави, имуществен и образователен ценз. Естествено, сега възрастта следва да се намали, жените да се включат и т. н., но като цяло идеята е добра. Не може бъдещето на държавата да се определя от неграмотни хора с основно образование, чийто критерий за избор на кандидатите е кой е по-як или кой черпи с повече бира и кебапчета преди изборите. И запознанството с идеите им да става между две серии на турския сериал. Както се видя, така не става, необходимо е минимум гимназиално образование за да има човек поне малко някаква представа за света, в който живее.

_____

«Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 
Преглед на профил bgpainter Рейтинг: 1469 Весело
8 юни 2011 14:32 9
- +Оценка
-1 +7

Да..!!!

_____

Жената е покана за щастие
 
Преглед на профил masay Рейтинг: 523 Неутрално
8 юни 2011 23:12 10
- +Оценка
-5 +5

До коментар [#8] от "Dehumanizer":

Какво пречи висшето образование на Волен Сидеров, например, да прави поредица от меко казано непремерени ходове?

 
Преглед на профил BGman1 Рейтинг: 1416 Неутрално
18 юни 2011 20:49 11
- +Оценка
+5

ТВЪРДО ДА ДА ДА...

_____

الرجل الكبير
 
Преглед на профил slan777 Рейтинг: 515 Неутрално
24 юни 2011 22:28 12
- +Оценка
+1

Проблема не е само Конституцията, а и антидискриминационните закони. А това не е пътя за спиране купуването на гласове в една правова държава. Защо го няма българският феномен в Холандия, Германия,Швейцария, Франция и т.н. Върши ли прокуратурата работата и съдиите не се оставят да бъдат подкупвани, би трябвало да изчезне проблема.
Главният проблем са българските политици. Никой не е заинтересован от България да е правова държава. Всеки от тях е с криминално съзнание и се страхува да не бъде осъден сега или в бъдеще. Липсва политическа воля

_____

Es muß Geld fließen!
 
Преглед на профил 2.5 Рейтинг: 2466 Любопитно
17 май 2013 14:06 13
- +Оценка
-3

Не!
Това е ограничаване на права.
Ако искаме да се преборим с търговията с гласове, може да се помисли за режим на регистрация и електронно гласуване.

_____

I Want To Believe
 
Преглед на профил R VMarkov Рейтинг: 458 Неутрално
17 май 2013 17:56 14

Да! Всеки избирател трябва да разбира функционирането на съвременните парични системи. След това вече може да гласува според идеологическите си виждания и идеали.

http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2013/04/blog-post_3.html