Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

Споделяте ли идеята за премахване на найлоновите торбички за пазаруване?

Преглед на профилСъздадена от:BGman1
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email

25 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт Рейтинг: 1356 Неутрално
12 авг 2011 19:44 1
- +Оценка
-1 +9

Гласувах "да, въпреки неудобствата" защото това е най близо до мойте схващания между предложените алтернативи.
Оптималното решение на проблема "найлонови торбички" е пълната забрана (или яко оскъпяване) на съществуващите, паралелно с предлагането на такива от саморазпадащи се материали, невредими за околната среда. Па били те не безплатни (както е сега по веригите) а...да кажем 1-2-3 ст'инки/парчето.

_____

I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 
Преглед на профил Xumpomo name Рейтинг: 627 Неутрално
12 авг 2011 22:38 2
- +Оценка
-1 +6

Гледам че на тях вече пише, че са от някакви нови пластмаси и са разградими до 18 месеца? Нчкой даже май и по-малко?

_____

Birds of a feather flock together.
 
Преглед на профил raddo Рейтинг: 8 Неутрално
13 авг 2011 10:02 3
- +Оценка
-1 +10

Понякога ми е много странно, как за такива добри (със значение за обществото) анкети, гласуват едва под 100 човека, а анкетата - Какъв ще е основният ефект от затварянето на рафинерията в Бургас? са гласували близо 300?? Сякаш всички в България са специалисти, а май на много малко им пука за околната среда, т.е. всичко което ни заобикаля...

 
Преглед на профил Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт Рейтинг: 1356 Неутрално
13 авг 2011 13:25 4
- +Оценка
-1 +5

До коментар [#3] от "raddo": Хехе "...Сякаш всички в България са специалисти...". Не че няма и специалисти, но разбира се и всеки су...и пу...си има мнение по въпроса с рафинерията, и исконното право да го сподели с други (чрез гласуване или коментар). Щото това е "голЕмо" нещо, в сравнение на мижавите им найлонови торбички. Па му и дава чанс на понапопържа "любимите му" му политици от миналото до днес.

Иначе май всеки би се възмутил ако отиде на море и завари заран на плажа 20 метрова ивица (3-4 на пясъка и още 15 в морето) с найлонови торбички. Виж, да плати 10 ст' (в магазините на АБВ...или АБС ли беше) за саморазграждаща се торбичка (там безплатни торбички не дават) - ще се раздразни. С право може би, щото е скъпичко. Но от друга страна пък няма да изхвърля 10 малки торбички след всяка покупка а ще запази 8 от тях за следващия път.

Интересно кога ще забранят със закон старите торбички и ще задължат поне големите вериги магазини да предлагат саморазпадащи се такива?

_____

I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 
Преглед на профил Мустафанка Рейтинг: 1416 Неутрално
13 авг 2011 18:35 5
- +Оценка
-19 +8

Категорично не! Но затова пък споделям идеята найлоновите торбички отново да станат безплатни и достъпни, въпреки прегрелите затоплистки мозъци на еко талибаните и "парниковите" газове, които напират от отделителната им система само при споменаването на тази идея.

_____

Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 
Преглед на профил Логика Рейтинг: 1416 Неутрално
13 авг 2011 18:45 6
- +Оценка
-8 +10

Не - по- големите найлонови торбички служат добре, след като се сложат в кошчето за боклук и краищата им се подвият навън- доста по- хигиенично е с тях, а и е практично- боклука се изхвърля с найлоновата торбичка, а кофичката за боклук се поддържа много по-лесно. Ролките с черни големи найлонови чувалчета- по 60-70 см. дължина - са непрактични, защото са доста по- неиздържливи и по- тънки от големите найлонови торбички от "Фантастико" напр.

_____

ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 
Преглед на профил nicoleta Рейтинг: 1416 Неутрално
14 авг 2011 20:08 7
- +Оценка
-3 +10

Абслолютно ДА,най-голямият замърсител.Едно време си спомням нямаше торбички и майка ми ме пращаше с мрежичка до пазара:)

 
Преглед на профил gost22 Рейтинг: 1745 Неутрално
15 авг 2011 02:18 8
- +Оценка
-2 +5

До коментар [#7] от "nicoleta":
То пък един пазар имаше тогава... а и торбичките бяха "висока летва" за родното производство.

_____

"Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 
Преглед на профил danailov Рейтинг: 1078 Неутрално
16 авг 2011 11:59 9
- +Оценка
-1 +7

Гласувах с "да, въпреки неудобствата", защото действително алтернативи почти няма или са непрактични и скъпи. Както и за други екологични проблеми и към този се подхожда емоционално, вместо решенията да се търсят и в двете посоки - от една страна пълно преработване и рециклиране, а от друга различни практични и евтини торбички от материи, остатъчни от много производствата.

 
Преглед на профил Тони Гетова Рейтинг: 1416 Неутрално
16 авг 2011 12:32 10
- +Оценка
+9

Вече има торбички, които приличат на "найлонови" но не са, защото се разграждат за година-две и са от друг полимер. В този смисъл, премахването на найлоновите не значи че който няма мрежа, няма да може да пазарува, но да, ще си плащаме за тях, както и сега се прави в повечето магазини. И онези, малките и безлатните и замърсяващите задължително трябва да се премахнат.

_____

Отдел "Проучвания и бази данни"
 
Преглед на профил Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт Рейтинг: 1356 Неутрално
16 авг 2011 12:48 11
- +Оценка
+7

"...Вече има торбички, които приличат на "найлонови" но не са, защото се разграждат за година-две и са от друг полимер...."

Такива има отдавна. Само че все още не са ги наложили "по закон" в големите вериги, и не са забранили (или поне "оскъпили", пак чрез закон) стария модел торбички. Освен в Дания...или някъде другаде в северна Европа май.
В София видях такива само в една малка верига, АБВ или АВС (на латиница). Просто там няма безплатни найлонови торбички, а една бая голяма такава, от саморазграждащ се полимер, ти я продават на касата за 10 ст. Бая кофти първия път, ама...после се свиква.

_____

I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 
Преглед на профил Десен Рейтинг: 1416 Неутрално
16 авг 2011 12:50 12
- +Оценка
-1 +6

Има биоразградими торбички които вече всички използват.

_____

Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 
Преглед на профил gost22 Рейтинг: 1745 Весело
17 авг 2011 00:47 13
- +Оценка
+7

До коментар [#12] от "Десен":
Не всички, някои си имаме запаси от евтините торбета.
Виж, за неползването — вече не ползвам някои магазини, които пробваха да ми продават еко торбичките на космически цени.....

_____

"Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 
Преглед на профил email Рейтинг: 458 Неутрално
17 авг 2011 15:24 14
- +Оценка
+4

Абсолютно, ДА! Ама, хич не ми дреме за неудобството... с всичко се свиква. Който не може да свикне е динозавър...

Хората направиха бански който се разтваря във вода, та една торбичка дето да става на прах докато се прибереш ли да не могат? Утре ще я измислят само трябва да им дадем малко зор.

 
Преглед на профил nosimoto Рейтинг: 1418 Любопитно
18 авг 2011 12:03 15
- +Оценка
-1 +8

Можете просто да ползвате торби от плат?

_____

-- i'm sick enough to be totally confident
 
Преглед на профил само букви Рейтинг: 576 Любопитно
22 авг 2011 14:28 16
- +Оценка
+2

Гласува с "Да, въпреки неудобството" ако изобщо има нещо такова като неудобство, но да дадем 1 % шанс и на него. Преди време бях видял например фирмата "Пума" как се е справила с това, може да погледнете тук:
http://www.tomsguide.com/us/Puma-Biodegradable-Green-Bags-Eco-Friendly,news-11679.html
Много е интересна концепцията им и е напълно разградима самата торбичка. Сложно ли е питам аз, да се мине към такъв вариант? А относно дали трябва да са безплатни или не, колкото и да не ми е приятно да давам по 10 ст. всеки път на пазар, вече бих ги давал за нещо такова!

П.С. Имам въпрос към всички Вас: "Ако съумеем да минем към такъв тип торбички, като тези от линк-а който Ви дадох, проблем ли ще е това за Вас и ако да, то каква точно трудност ще Ви представлява".

 
Преглед на профил Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт Рейтинг: 1356 Неутрално
22 авг 2011 14:59 17
- +Оценка
+4

До коментар [#16] от "imposter":

Концепцията наистина е интересна: Или си пазиш торбичката за следващото (планирано) пазаруване*, или плащаш нещо** за нова торбичка. А после си я разтваряш във вода и я изхвърляш в тоалетната.
Проблематично (или поне което не разбрах) е следното:

*-Колко ще струва такава торбичка в супермаркета? Пума продава скъпи продукти, та може да включи цената на торбичката незабележимо в цената на стоката. В супермаркета слагам 2 кофички кисело мляко в торбичка...аде де...

**-"Разграждане във вода за 3 мин" не означава ли че ако сложа тарелка замразени мръвки в торбичката и се шмоткам още 20-30 мин до в къщи, кондензираната влага (от замразения продукт) ще направи дупки в торбичката и ще олигави торбата с която пазарувам?

П.С. Не е заяждане/тарикатстване, питам...

_____

I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 
Преглед на профил само букви Рейтинг: 576 Весело
22 авг 2011 15:03 18

До коментар [#17] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":

"Не е заяждане/тарикатстване, питам... "
Да да, разбрах те, но в същото време Пума не произвеждат такива продукти и предполагам, че за това са я направили такава. А иначе за замразени мръвки :-) мисля, че може да се учеличи живота на торбичката до ден - два примерно. Честно казано не знам, но си мисля, че тази технология търпи развитие.

 
Преглед на профил Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт Рейтинг: 1356 Неутрално
22 авг 2011 15:29 19

До коментар [#14] от "email":

По нашенско произвеждат бански които пропускат ултравиолетови лъчи (за еднакъв тен), ама за този бански ( който се разтваря във вода) не съм чувал. Дай линк къде ги продават в България, да пратя няколко на зевзеците по нашенско, чудесен подарък звучи.

_____

I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 
Преглед на профил gost22 Рейтинг: 1745 Весело
23 авг 2011 13:25 20

До коментар [#19] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":
Тези разтворими бански ги показаха в сп.ПАРАЛЕЛИ, по времето, когато ПРАВЕЦ-8 беше модерен уред. Защо ли не са се наложили досега? Хем и комедия снимаха, с такива бански и едни моми във финала на филма...

_____

"Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 
Преглед на профил kodjauzun Рейтинг: 458 Неутрално
24 авг 2011 14:26 21
- +Оценка
+4

Лични впечатления. Копая си лозето. Натъквам се на торбичка, в която съм заровил шише например. Торбичката е почти разпаднала се, за няколко години.
Обаче почти всякакви опаковки, шишета(бира,безалкохолно, мин. вода), фолио, всякви найлони, са доста по-дебели и плътни от торбичките. Аз торбички отколе не вземам, нося си. Почнал съм си сам кампанията от години, без да ме е подсетил някой. Но не мога да си прелея бирата в магазина в собствен съд, пък и смисъл няма, шишето е налице и в двата случая.
Та. Питам аз: кво праим с другите найлони или само дейност отчитаме, да кипи безсмислен труд?

 
Преглед на профил etty1 Рейтинг: 2062 Любопитно
26 авг 2011 11:31 22
- +Оценка
-1 +1

Категорично против найлоновите торбички, но същото се отнася до чаши, чинии, прибори за хранене от подобни материали, защо никой не ги коментира?

_____

“The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 
Преглед на профил Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт Рейтинг: 1356 Любопитно
26 авг 2011 11:40 23
- +Оценка
+1

До коментар [#22] от "etty1":
Може би защото тяхните количества са многократно по малки от тези на торбичките?

_____

I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 
Преглед на профил email Рейтинг: 458 Неутрално
26 авг 2011 16:53 24

До коментар [#19] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":

http://foolishgadgets.com/200908/the-dissolving-bikini-disappears-in-water/
http://www.clint.be/bikinis - клипчето под статията


До коментар [#20] от "gost22":

Най-вероятно заради такива като Розмари Запфл и други върли защитнички на правата на жените...
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=191198

 
Преглед на профил Thermobee Рейтинг: 1416 Весело
6 сеп 2011 14:59 25

Помните ли мрежичките от едно време? Всички ходеха с по една в джоба, защото не се знаеше комунягите кога и какво ще ПУСНАТ!

_____

Не на ислямската инвазия в Европа!