Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

Трябва ли земеделската земя да се облага с данък?

// Kапитал
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email

8 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил hyram1 Рейтинг: 616 Неутрално
26 юни 2012 01:25 3
- +Оценка
-1 +4

Данъци до дупка за всичко . ИКОНОМИКАТА ГЛУПАКО ДЯНКОВ.

 
Преглед на профил Симо Рейтинг: 958 Неутрално
27 юни 2012 23:12 4
- +Оценка
+2

Привърженик съм на идеята на Силвио Гезел за свободната земя. Земята трябва да е на общината или на държавата. Който иска да я обработва да плаща рента на общината или държавата. Така няма да има хора, които в бъдеще ще окрупнят цялата земя и ще я дават под рента на другите. И няма да има проблем с разпокъсаността.

 
Преглед на профил disd Рейтинг: 8 Любопитно
28 юни 2012 08:54 5
- +Оценка
+3

Това е поредния жалък опит да се напълни хазната! За големите земевладелци този данък е равносилен на отдаване на част от трудно заработената печалба, а за малките фермери този данък е начин да ги принудят да спрат да обработват щото и без друго сега прекупвачите им разказват играта. Вместо да стимулираме земеделието, ще увеличим пустеещите земи или другия вариант е, че ще увеличим силата на арендаторите, които по-лесно ще мачкат селяните и ще им работят земите за малки пари. В английския има един термин, който описва еднозначно ситуацията за двете страни на монетата - lose:lose situation.

 
Преглед на профил danailov Рейтинг: 1059 Неутрално
28 юни 2012 12:29 6
- +Оценка
+3

Стимулирането чрез налагане на данъци е стар трик за насилстване на процесите в икономиката и финансите, което постига минимален временен ефект и обикновено води до дългосрочни поражения с непредвидими отрицателни последствия. Не ме учудва, че правителството я разглежда като възможност, защото неговата философия/ако изобщо има такава/ е да решава нещата на парче, без анализ на истинските причини за кризата в българското земеделие. Разбира се, проблемите в него не са от вчера, което обаче не е оправдание за предприемане на всякакви неадекватни мерки. Вместо да се заеме да промени начините на стимулиране и финансиране чрез програми и дотации, да ограничи поне малко корупцията в агенциите и министерството, и усвояването на средства от средни и по - дребни производители, се търсят начини чрез финансов натиск собствениците да се откажат от един свой минимален доход или още по - лошо: от собственост. За законодателството в земеделието пък въобще да не говорим, хаосът от закони и наредби е пълен, та не се знае кой стопанисва, обработва и притежава земята по документи, и кой фактически. За печалбата е ясно кой я прибира. Нито ще започнат да се обработват пустеещите земи, защото по - голямата част от тях пустеят заради родово - общинния начин на владеене от хиляда и един собственика. Нито пък ще се стимулират собствениците да я обработват, защото кризата в земеделието не е заради липса на земя, а заради липсата на ясни правила.

 
Преглед на профил Тsonkooo Рейтинг: 1395 Разстроено
7 юли 2012 13:49 7
- +Оценка
+2

Толкова възрастни хора разчитат на рентата за отопление и за посрещане на празниците по Коледа, а ако се раздели и по Великден.

 
Преглед на профил Димитър Ганчовски Рейтинг: 672 Неутрално
11 юли 2012 23:37 8
- +Оценка
+1

С данък трябва да се облага само произведената продукция.

Абсурдно е да се облага с данък майчицата Земя, все едно е да обложите с данък Слънцето, а не произведената енергия от фотоволтаична централа, която заплащаме на баснословна цена.

_____

dganchovski