Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email

"Екологизирането" на бизнеса е процес, аналогичен на този в други държави от ЕС

Снимка

Бойко Малинов

Прочетох внимателно вижданията на модератора, двете крайни страни по темата, както и становищата на читателите. Считам за необходимо да отбележа, че работя като експерт по контрола на индустриалното замърсяване в МОСВ от единадесет години. Основна цел на работата на нашата дирекция всъщност е интегрирането на политиката по околна среда в останалите политики – с по-малко думи и с достатъчно приближение – "екологизиране" на индустрията. Tова което ще кажа по-долу е основано на опита, който имам, включително и по отношение на "бизнеса" в останалите държави от Европейския съюз.

Изказаните от господин Димитров аргументи са силно ориентирани в област, която е само един елемент от екологичното лице на "бизнеса", не дотолкова определяща за разглеждания въпрос. Не мога обаче да подмина забележката за липса на усилия от страна на държавата, защото не считам, че това е вярно. Много лесно може да се направи сравнение, какво е било състоянието на нормативната база, прилагащите органи, инструментите по околна среда, взаимодействието с индустрията преди 10 години, например и сега.

Господин Белев е аргументирал позицията си достатъчно последователно, що се отнася до разбиранията му за екологично отговорно предприятие. Не мога обаче да се съглася с всеки от предложените критерии, например - че задължително условие за "екологичност" е ангажирането с постигане на цели, "надхвърлящи законовите или други традиционни задължения" – тогава на фона на всички индустриални инсталации/ дейности в Европейския съюз "екологични" биха се оказали едва няколко процента. Всъщност това би било вярно преди около 15 години, но не и към днешна дата. Само един пример: понастоящем в целия Съюз действат 52 000 инсталации, определени като най-сериозни потенциални замърсители. Тези инсталации работят с толкова сериозни по обхват и изисквания разрешителни, че в повечето случаи ангажирането с допълнителни "надхвърлящи закона" цели не води до измерима допълнителна сигурност за околната среда. Ако пък се съобразим едновременно с всички изброени критерии за "екологично отговорно " предприятие (които съвпадат с изискванията на Схемата за управление по околна среда и одитиране на ЕС) ще се окаже, че в целия Съюз работят само около 4507 организации, разположени на около 7709 площадки, които са екологично отговорни. Очевидно е, че това не може да бъде вярно, като си спомним броя на отделните бизнес организации на територията на ЕС!

Аз бих използвал други показатели и те струва ми се биха били по обективни – например променили ли са се и как емисиите от индустриалните дейности, количествата и качеството на генерираните от тях отпадъци, дали по-ефективно се използват природните ресурси и енергията, тъй като говорим за бизнеса като цяло. Без да изпадам в суха статистика, наблюдаваната тенденция е към подобряване на тези показатели. Това за съжаление не става нито толкова бързо, нито толкова лесно колкото ми се иска. Също така не бива да забравяме, че "бизнесът" се състои от различни сектори, всеки със своите особености, вкл. екологични. В някои от тези сектори в технологично отношение и като екологично мислене България беше изостанала неприемливо много, което разбира се беше свързано и с много по-сериозно негативно въздействие върху околната среда.

От друга страна, може би някои от вас си спомнят редица инциденти през последните години с много сериозни отрицателни последствия върху околната среда – в други държави от Европейския съюз, някои от тях с много по-дълги традиции в систематичното опазване на околната среда. Някои от тези екологични инциденти бяха толкова сериозни, че предизвикаха промени в нормативната уредба на Европейския съюз.

Според професионалната ми оценка България наистина се намира между двете крайни становища, като в някои отношения бизнесът е ни по-малко ни повече "еклогично отговорен" от този в други страни от Съюза. Безспорно е по-"екологично отговорен" отколкото е бил преди 10 години. Развитието в тази посока не е едновременно и без съмнение едни сектори се развиват по-бързо и удачно от други. Със сигурност "екологизирането" на бизнеса е процес, и със сигурност "екологизирането" на голямата българска индустрия е аналогично на тази в други държави от ЕС. Основната разлика е в изходните точки, от които сме тръгнали.

Четейки коментарите на читателите обаче е очевидно, че каквото и положително да се е случило по отношение на "екологизирането" на бизнеса, то не е забележимо в ежедневието на хората. Защо – това е друга интересна дискусия.

Резултати от гласуването на този етап

21%5 гласа
 Благодарим за вашия глас!
79%19 гласа

Боян Рашев, Денкщат

Модератор
Коментар на коментарите

Резултатът от гласуването 90 на 10 в полза на негативната позиция, както и общото впечатление от коментарите на читателите, са абсолютно еднозначни – българският бизнес като цяло не се възприема като екологично отговорен от българите. Каквото и да се каже повече, е очевидно, че тази крайна позиция няма да бъде променена в хода на дебата.

Сред коментарите изпъкват няколко интересни тези:

"Та: "Екологично отговорен ли е бизнесът в България?": КО РЕЧИии....?! Т'ва е риторичен въпрос, нали?"

"В България "бизнесмените" искат да спечелят на гърба на природата, защото тя не може да се защити и само разни луди зелени човечета, дето плуват срещу течението, се опитват нещо да правят по въпроса."

"Зеленият бизнес е начин на мислене, няколко шарени контейнера, сложени чрез някаква далавераджийска схема с обществени поръчки не може да се нарече зелен бизнес. Зелен бизнес, в смисъла, в който е обществено полезен, няма в България."


Тези три цитата изразяват фундаменталната позиция на българина, за който думите "бизнес" и "мафия" са почти синоними. За съжаление тя е в основата на голяма част от негативния вот. Тази теза няма как да бъде обект на настоящата дискусия.

"Този дебат е някаква шега. Бизнесът - в България или не - не може по дефиниция да бъде социално или еко-отговорен. Бизнесът има една единствена цел - растеж - точно като рака… ВСИЧКИ еко-съобразени бизнес практики са дошли не доброволно, от бизнеса, а след десетилетия протести на хора и след налагане на стриктни държавни регулации."

"Единствената причина, поради която който и да е бизнес съществува, е печалба, и единствената отговорност на мениджмънта е към акционерите. Всички управленски решения в една фирма се вземат спрямо този принцип. С други думи решението "Ще озеленяваме ли практиките?" се взима както всички останали решения, с изчисляване на NPV (ще ни донесе ли пари или не)"


Тези два цитата показват интересен феномен – хората не приемат, че екологично отговорното поведение може да съществува успоредно с ръст на производството и увеличаване на печалбите на бизнеса. Търси се противопоставяне между двете неща и се смята, че ако дадена инвестиция носи бизнес ползи, то тя не е признак на екологична отговорност.

"Не всяка идея, обвита в зелено, е искрена и лоялна към хората.
Напоследък екологичните организации са твърде добри в разпалването на страхове и създаването на митове. Едно от тях напоследък е: "Индустрията ще отрови природата."

"В България всеки търси най-ниската цена, дори с риск да не получи нищо срещу нея. Никой не би избрал да плати малък процент отгоре, за да насърчи една добра инициатива - нито физическите, нито юридическите лица . Това е въпрос на култура и хората в тази страна получават точно това, което заслужават. Има абсолютен баланс между търсене и предлагане. "

" Работата на бизнеса е да ПЕЧЕЛИ. Работата на държавата е да ОПРЕДЕЛЯ ПРАВИЛАТА и да СЛЕДИ за изпълнението им… Какво е свършила държавата до сега? Почти НИЩО, нали?"


В последните цитати изкристализира тезата, че екологично безотговорни са по-скоро държавата, която може да е определила правила, но не се старае много в прилагането им (пример незатварянето на Брикел) и обществото, което уж много иска българската природа да е запазена, но когато трябва да направи потребителски избор изобщо не се интересува от екологичното въздействие на продукта или услугата, която купува.

В следващата фаза ще видим и гледната точка на институциите, представена от Бойко Малинов, директор "Превантивна дейност" в Министерството на околната среда и водите, експерт с дългогодишен опит. Той има поглед върху реалните данни и нивото на замърсяване в страната и може най-добре да каже дали българският бизнес е екологично отговорен.
Снимка

Да

Милен Димитров

Конфедерация на работодателите и индустриалците в България

На фона на липсата на усилия от страна на общините и държавата смятам, че те в по-голяма степен не са екологично отговорни, за разлика от бизнеса. Общините абдикират от ангажиментите си по разделно сметосъбиране по ред причини. Крайно време е да започнат да прилагат различни модели за рециклиране.

Заключителна теза Основна теза
Снимка

Не

Тома Белев

директор, природен парк "Витоша"

Със съжаление трябва да отговоря – НЕ, като цяло българският бизнес не е екологично отговорен. Знам, че има фирми, които дават своя принос за опазването на българската природа. Фирми, които оптимизират управлението си с цел намаляване на енергийния, въглеродния или водния отпечатък от дейността си. Лошото е, че тези фирми са малко.

Заключителна теза Основна теза

Резултати от гласуването на този етап

21%5 гласа
 Благодарим за вашия глас!
79%19 гласа
Този етап е приключил

4 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил moreni Рейтинг: 868 "Не"
27 ное 2010 11:41 1
- +Оценка
-1 +5

"Той има поглед върху реалните данни и нивото на замърсяване в страната"... А има ли поглед върху нивото на природоунищожаване и темповете, с които то напредва?

_____

SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 
Преглед на профил moreni Рейтинг: 868 "Не"
27 ное 2010 11:52 2
- +Оценка
+8

Вижте това!: http://www.evgenidinev.com/seen/kupena/ "Купена: един погубен резерват" - Унищожаването на природата в България е бизнес, дами и господа, много сериозен и мащабен бизнес. И щом ще заскобявате този проблем, дебатът става ако не безсмислен, най-малкото второстепенен и повърхностен. Всичката Мара втасала, както казва народът.

_____

SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 
Преглед на профил ДДД Рейтинг: 466 "Не"
27 ное 2010 13:22 3
- +Оценка
+3

В района на Ловеч изсякоха гората. Не съм чул някой да говори за това, камо ли да е санкциониран. Цар Ловеч дори да направи и 10 екологични проекта, вероятно ще са финансирани по европейски програми (?!), все пак унищожава природата. Без коментар.

Отношението към природата е начин на живот. Бизнесът е по-голям душманин от хората, според мен.

 
Преглед на профил vlad76 Рейтинг: 638 Неутрална
28 ное 2010 12:20 4
- +Оценка
-1 +4

Въпросът е национално отговорен ли е БГ бизнеса , защото той е отговорен за загиването на нацията...справка - последните статии за демографската катастрофа през последните 20 г.

 

Искам да получавам известия за развитието на дебата.

Какво следва?

В следващия етап на дебата очаквайте мнението на още един гост експерт. Промени ли се позицията ви след включването на Бойко Малинов? Можете да изразите мнението си във форума и анкетата.