Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
Снимка

Да

Стоян Дерменджиев

член на Инициативния комитет за демонтиране на паметника

С демонтирането на "паметника", изграден с цел заплаха и напомняне кои са истинските господари на България, се прави малка крачка към декомунизация на страната ни. Настояваме да се осъди ознаменуването с паметници и с фалшифициране на историята насилието над хората, защото то е недопустимо в едно демократично общество.

Основна теза Заключителна теза
Снимка

Не

Симеон Славчев

секретар по медийна политика на НС на Младежкото обединение в БСП

Демонтирането на Паметника на Съветската армия няма да демонтира българската история, защото от дистанцията на времето всеки може да я интерпретира, както на него му се иска, но не е справедливо и морално да се правят опити за нейното пренаписване.

Основна теза Заключителна теза

Резултати от гласуването на този етап

57%406 гласа
 Благодарим за вашия глас!
43%307 гласа

Люба Йорданова

Модератор
Миналата неделя в София се проведоха два паралелни митинга относно съдбата на паметника на съветската армия срещу Софийския университет. Единият беше по инициатива на гражданския комитет за демонтиране на паметника, а другият - контрапротест срещу идеята на Младежкото обединение на БСП-София и движението "Че Гевара".

Според инициативния комитет паметникът е построен в чест на съветската армия, която се явява окупатор при навлизането си в България, и изразява окончателната победа на комунистическа партия над Горянското движение. Гражданите, които подкрепят идеята, смятат също, че мястото на монумента е в музей на тоталитарното изкуство.

Представители на БСП, както и на движението "Че Гевара" обаче са на мнение, че всички исторически паметници в България трябва да бъдат съхранени и обратното е посегателство срещу културното наследство.

Поканихме с позиция в дебата да се включат Стоян Дерменджиев, член на Инициативния комитет за демонтиране на паметника и Симеон Славчев, инженер-икономист и секретар по медийна политика на НС на Младежкото обединение в БСП.

Очакваме и вашите мнения във форума и анкетата на дебата.
Снимка

Стоян Дерменджиев

Позиция Да
Бележка на редакцията: На 16 януари Инициативният комитет се оттегли от дискусията и заяви, че няма да продължи да участва в нея.

Гражданската инициатива "ЗА" демонтирането и преместването на паметника на окупаторската съветска армия в музей на тоталитарното изкуство започна на 20 септември 2010 г. в социалната мрежа Фейсбук. След като темата започна да събира все повече привърженици и съмишленици решихме да създадем инициативен комитет (ИК), който да осъществи реализирането на тази идея. ИК се състои от 6 човека, а гражданите, които са подписали петицията за демонтиране на паметника на съветската армия в София, са над 1800. Инициативата е изцяло гражданска и зад нея не стоят политически партии или фигури.

Защо искаме паметникът на съветската армия да бъде демонтиран и преместен в музей на тоталитарното изкуство?

1.Съветската армия не е освободителка на българския народ, както гласи надписът на монумента, а окупаторка и двигател на установяването на тоталитарния режим у нас след 1944 г. В момента на навлизането на тази армия на българска територия СССР е в състояние на война с България (обявена на 5 септември 1944 г.). Т.е. от международно-правна гледна точка съветската армия е окупатор. Монументът е построен през 1954 г. и показва окончателната победа на комунистическия режим над Горянското антикомунистическо движение, като чрез изграждането му публично легитимира и признава външния фактор, който на практика му осигурява победата. Горянското движение е последният общонационален опит на българите да се противопоставят на насилствено наложения им режим. То е удавено в кръв и е дало хиляди жертви, които и до днес не са почетени, нито са издирени всички общи гробове, в които са заравяни наред мъртвите и полуживи горяни. 

2. Издръжката на съветската армия за периода на фактическата окупация на България ни е струвала 82 млрд. лева (вж. Архив на МВнР ,СКК, оп. 1, а.е. 67, л.3; пак там, а.е.51, л.3; а.е.518, л.1; пак там, а.е.56, л.4. "История на комунизма в България‘’, том 2, авт. Диню Шарланов). Платили сме си скъпо и прескъпо, за да бъдем избивани, тормозени, подслушвани и въдворявани в лагери.

3. Съветската армия не е дала нито една жертва на българска територия. Съветските войници са посрещнати мирно и без един изстрел, единствен случай в Европа. На българска територия не са се водили сражения, за разлика от други страни (Германия, Австрия). Това е фундаменталната разлика в историческия контекст на паметниците на съветската армия в споменатите държави и в България. В Германия монументите, посветени на съветската армия, са костници на загинали войници. В България НЯМА жертви, дадени от съветската армия. 

4. Паметникът на съветската армия е използван десетилетия наред от Българската комунистическа партия като символ на нейната доминираща власт и мощ над българския народ и съподчинеността на България на СССР. Той е израз не на благодарността на народа ни към нашите "освободители", а на благодарността на комунистическата върхушка в България към съветските й господари. Този паметник разделя народа ни на жертви и палачи. За една голяма част от хората той е символ на насилие, произвол и терор, продължил десетилетия.

5. През 1993 г. Столичният общински съвет гласува решение № 2, с което се постановява демонтирането на паметника. Решението на СОС все още не е изпълнено, като в същото време не е и отменено. Настояваме СОС да изпълни своето легитимно взето решение. Демонтажните дейности на паметника са спрени през 1993 г. след намесата на руското посолство и с устна заповед на министъра на вътрешните работи. Инициативният комитет е отправил искане към Столична община да разпореди необходимите действия за привеждане на решението от 1993 г. в сила. Питането е с дата 9 декември 2010 г. и към настоящия момент чакаме официалното становище на Столична община. След това ИК ще предприеме законови действия спрямо българското законодателство за търсенето на справедливо решение на този въпрос.

Смятаме, че с демонтирането на "паметника", изграден с цел заплаха и напомняне кои са истинските господари на България, се прави малка крачка към декомунизация на страната ни, която е членка на ЕС и НАТО. Настояваме да се осъди ознаменуването с паметници и с фалшифициране на историята насилието над хората, защото то е недопустимо в едно демократично общество. Заявяваме, че отказваме да участваме в една историческа лъжа и в демагогската  забрава на подвига на жертвите на комунизма.

Паметникът уронва нашето национално достойнство и е удар по самочувствието ни на европейска и суверенна страна. Той е символ и на най-големия позор в по-новата ни история.

Каква е нормалната практика във бившите социалистически страни

Полша забрани комунистическите символи. През ноември 2009 г. полският президент Лех Качински подписа закон, който предвижда, че всеки притежател и разпространител на комунистически символи може да бъде глобен и дори осъден. Законът предвижда до две години затвор за всеки гражданин, който притежава и купува предмети или записи, съдържащи комунистическа символика. Междувременно е построен музей на комунизма под земята, в който на площ от 7500 кв. м. са подредени паметници, портрети на вождове, снимки на жертвите на системата и техните палачи, агитационни плакати и книги с доноси, както и всякакви други експонати, разказващи за епохата.

В унгарската столица Будапеща има създадени два музея – музеят на открито Мементо парк и Къщата на терора. В първия са пренесени единствено произведения на тоталитарното комунистическо изкуство, като централен експонат е паметникът на Сталин, отрязан от въстаналия срещу комунистическия гнет народ през октомври 1956, до коленете. Вторият - Къщата на терора, събира експонати и снимки от Хитлеризма и Комунизма.

Това са два от цивилизованите начини за съхранение на паметта за отминалото време на провалилия се болшевишки експеримент. Същото предлагаме и ние – знакови артефакти на комунистическото управление на България да бъдат събрани и съхранени в подобен музей. Паметникът на окупаторката несъмнено трябва да заеме централно място в него.
Снимка

Симеон Славчев

Позиция Не
Днес, двадесет години след началото на демократичните промени, българските граждани отново сме разделени. А били ли сме някога обединени? Да, обединявали са ни успехите на българските спортисти в различни периоди от време, обедини ни казусът с българските медици в Либия, но за съжаление никога не ни обединиха политически или исторически събития. Дори приемането на България в НАТО и Европейския съюз не обедини нацията ни, така както това се случи във всички новоприети страни.

Причините за това са много и не бих искал да изреждам всички, но няма как да не засегна една от основните причини, която и тези дни за пореден път сложи разделителни линии между нас.

Умишленото насаждане на омраза сред българските граждани е фундаменталната причина и до днес да не можем да намерим допирните точки помежду ни.

Случайните граждани, които създадоха инициативния комитет "За демонтирането на Паметника на Съветската армия", са пример по учебник за това как с няколко думи и действия се предизвиква и насажда омраза сред голяма част от българските граждани.

Няма как да подкрепя действия, които умишлено целят да създадат напрежение.

Против демонтирането на Паметника на Съветската армия съм и защото той е част от българската история, независимо на кой от нас коя част от нея му харесва и коя не.

Подобен акт би предизвикал сериозна реакция и утре можем да станем свидетели на създаването на други инициативни комитети, които искат да демонтират един или друг исторически паметник в България само защото не им харесва тази част от историята ни, която той символизира.

Всички ние помним как едно българско правителство реши да взриви мавзолея, защото той според тях бил символ на комунизма. Дори и така да е, взривяването на мавзолея няма как да взриви и изтрие българската история.

Демонтирането на Паметника на Съветската армия няма да демонтира българската история, защото от дистанцията на времето всеки може да я интерпретира, както на него му се иска, но не е справедливо и морално да се правят опити за нейното пренаписване.

Не е ли по-добре всеки да почита тази част от историята, която му харесва и да не отнема правото и на всички останали да го правят, отколкото да мразим и обиждаме всеки, който има различно от нашето виждане и мнение.

Ако успеем да си отговорим на този въпрос мисля, че изкуствено създаденият проблем с демонтирането, както на този, така и на много други исторически паметници в страната автоматично ще отпадне.

Нима никой от нас няма право сам да решава кое историческо събитие да почита и кое не?

Демонтирането на Паметника на Съветската армия безспорно ще доведе и до влошаване на българо-руските взаимоотношения.

В национален интерес е България да е на равно разстояние от Москва, Вашингтон и Брюксел и колкото разстоянието към една от точките се скъсява или отдалечава, толкова повече ще губим от икономическа, политическа и геостратегическа гледна точка.

Крайно време е всички ние да се противопоставим на насажданата помежду ни омраза и започнем да уважаваме принципните и идейните различия на всеки един от нас.

Само по този начин ще съхраним и запазим не само българското културно-историческо наследство, но и човешкото и няма да позволим на никого преди или след нас да го унищожава.

Резултати от гласуването на този етап

57%406 гласа
 Благодарим за вашия глас!
43%307 гласа
Този етап е приключил

447 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил rumenvl Рейтинг: 450 Неутрална
12 яну 2011 00:16 1
- +Оценка
-194 +97

Срамно е. Паметника е в чест на 17-20 годишните младежи от руската армия дали живота си във войната.
Политизирането му или асоцияцията му със Комунизма е не правелна и не етична. Това не е паметник на Сталин или Ленин или някой комунист а паметник на ЗАГИНАЛИТЕ.

Срамно е да искаме махане на паметника а да не сме способни като нация да изискаме Лустрация и забрана на бивши ДС да заемат ръководни постове. Това с паметника е прах в очите на хората. Робството от комунизма е тук и сега в лицето на ДС но никой май не протестира рещу това и ните едно правителство не ОБЕЩАВА да ги махне от власт - били те полсанници, депутати или шефове на митници.
Паметника е на ЗАГИНАЛИТЕ 18 годишни воиничета погребани на чужда земя. Махнете ДС и оставете паметника. Отворете си очите.

 
Преглед на профил Валя Рейтинг: 229 Неутрална
12 яну 2011 00:43 2
- +Оценка
-61 +193

Да, срамно е! Срамно е да търпим този позор вече повече от 6 десетилетия, 2 от които като свободна държава.
Срамно е срещу един гражданин и непринадлежащ към никаква политическа сила човек - Стоян Дерменджиев, да се изправя човек с партийна принадлежност, отгледан и излюлян в люлката на БСП. През цялото време откакто е започнала тази гражданска инициатива срещу нас като обикновени граждани се мобилизира партийната номенклатура на БСП.
И е срамно този въпрос да се политизира, да се лъже така нагло, както след последното събитие на 9 януари.
Много е срамно!
В мотивите на г-н Славчев няма нито един исторически факт, нито една дата, цифра или събитие. Има общи приказки. И доста лицемерна загриженост за нашето общество и обединението ни. Един човек стоял под знамената на Че Гевара няма право да говори за обединение. Още повече че самия паметник на съветската армия разделя вече десетилетия нашия народ на палачи и жертви.
Слабо Славчев, много слабо!

 
Преглед на профил drake Рейтинг: 782 Неутрална
12 яну 2011 00:47 3
- +Оценка
-42 +178

Тъжен и смешен е въпросът дали да се демонтира паметникът на една чужда окупационна армия. Тъжен е защото все още говорим за това. Смешен е защото има хора, които искрено може би вярват ,че паметникът на една чужда армия трябва да стои в центъра на българската столица.

Аргументите на движението "Че Гевара" са несъстоятелни. Това ,че съветската окупация е част от българската история е вярно. Това значи ли ,че трябва да строим и поддържаме паметници на всеки окупатор посетил земите ни? Движението "Че Гевара" притече ли се на помощ на братя Юзерови ,които решиха да градят паметник на незнайния турски воин? Не. А защо поддържат паметника на Съветската армия? Просто. Зад всички общи приказки за солидарност, единство и история стои един много конкретен интерес: интересът на Русия да вижда България като своя колония ,а не като суверенна държава. Аз не познавам никой от въпросното движение. Факт е ,че то е кръстено на името на един главорез и масов убиец: Ернесто Че Гевара. Историците твърдят ,че той лично е екзекутирал поне 300 души. Да защитаваш паметник на окупационна армия отговорна за избиването на хиляди българи прикрит зад фасадата на масов убиец като Че Гевара е фарс. Аз не вярвам на подобни хора знаейки много добре ,че те няма да променят мнението си и ще защитават въпросната останка от едно тъжно минало със същия плам , с който техния идол Че Гевара е избивал нещастните хора попаднали в ръцете му. Затова мога само да цитирам един велик, м...

Прочитане на целия коментар
акар и спорен българин, който въпреки спорните неща които е направил наистина заслужава паметник на мястото на настоящия сталински монумент: " Не щем ви жилото не щем ви меда". И паметника също.

 
Преглед на профил Валя Рейтинг: 229 "Да"
12 яну 2011 00:48 4
- +Оценка
-46 +153

ЗА демонтирането!!!!

 
Преглед на профил 1984 Рейтинг: 561 "Да"
12 яну 2011 00:52 5
- +Оценка
-29 +136

До коментар [#1] от "rumenvl":

Никой руски войник не е загинал в бойни действия в България, или срещу България.


Интересна личност сте избрали да защитава позиция "против". Случайно го познавам лицето и трудовата му биография прилича съвсем на тази на Станишев, а що се касае до образованието му може да е една потенциална Калинка.

_____

"One-upmanship is the systematic and conscious practice of making one's associates feel inferior and thereby gaining the status of being "one-up" on them.
 
Преглед на профил Валя Рейтинг: 229 "Да"
12 яну 2011 00:53 6
- +Оценка
-17 +133

Освен това, г-н Славчев ние сме случайни и обикновени граждани. Хора с ясна ценностна система. Това недостатък ли е? Трябва да сме не случайни ли? От някого изпратени, със заръка?
Шапка свалям на случайните и обикновени хора.

 
Преглед на профил sentinel Рейтинг: 8 "Да"
12 яну 2011 00:53 7
- +Оценка
-22 +102

Дори и ж мотивите на на господин Славчев се промъква идеята, че паметника трябва да се демонтира. Както и с премахването на мавзолея, така и премахването на този паметник, историята няма да се промени. Всички ние я знаем. Премахването на паметници от този сорт има смисъл - премахва се преклонението пред един насила наложен ни строй на лицемерие, упадък, терор и насилие над личността и свободната човешка воля. Премахва се един символ на преклонението пред безчовечността на комунистическият тоталитаризъм. Може да има музеи на тази тема. Нека всеки да може да иде и да види какво е било. Но премахването на символите на тоталитаризма има смисъл на кразка към скъсването с този строй.

 
Преглед на профил Ivaylo Rachev Рейтинг: 8 "Да"
12 яну 2011 01:10 8
- +Оценка
-29 +76

Аз съм за премахването на паметника на окупаторска войска от центъра на моят град!
Също съм за премахването на паметника на летците, бомбардирали западна България през Втората Световна Война!

 
Преглед на профил mastikata Рейтинг: 768 Неутрална
12 яну 2011 01:13 9
- +Оценка
-11 +28

До коментар [#3] от "drake":

ABSO-FKIN-LUTELY! Един много голям '+' на твоя коментар, bro!_____

Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 
Преглед на профил mastikata Рейтинг: 768 Неутрална
12 яну 2011 01:13 10
- +Оценка
-10 +21

До коментар [#3] от "drake":

ABSO-FKIN-LUTELY! Един много голям '+' на твоя коментар, bro!_____

Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 
Преглед на профил nidena Рейтинг: 229 "Да"
12 яну 2011 01:38 11
- +Оценка
-22 +97

Боже, аман от демагогия!
"Нима никой от нас няма право сам да решава кое историческо събитие да почита и кое не?" - ами нали това предлагаме: който иска да почита комунизма и съветската армия, да отиде в музея и да си ги почита на воля!

 
Преглед на профил Питащият Рейтинг: 450 Неутрална
12 яну 2011 01:41 12
- +Оценка
-66 +29

Едно тъпо упражнение за отвличане на вниманието и изпускане на парата в свирката.
Агонизиращата десница си прави PR. Фалшивата левица се легитимира чрез носталгията по едно смрадливо минало. Известно време ги проучвах и са безнадеждни идиоти особено Че Геваристите. Техните идоли са Лукашенко, Зюганов и Чавес.
Попитайте един даскал по история в средностатистическо училище, който се опитва да грабне вниманието на учениците с някой филмче за Брестката крепост или битката при Сталинград, дали изобщо схващат за к`во става дума и дали не гледат на подобни филми като на поредния екшън.

_____

Обичам да питам
 
Преглед на профил Титка Николова Пацирева Рейтинг: 506 Неутрална
12 яну 2011 01:44 13
- +Оценка
-16 +110

@Rumenvl Какви загинали у нас, освен застреляни от командирите си за мародерство и пиянство? Альоша в Пловдив е в памет на един такъв. Във Варна са разбивали витрините на парфюмерийните магазини, за да изпият одеколоните!
Заради историята този паметник трябва да отиде в музей на комунизма и тоталитаризма в компанията на други атрибути и паметници на режима. Така историята ще се осмисли.

_____

Истината и само истината - за да си свободен!
 
Преглед на профил Автор Рейтинг: 609 "Не"
12 яну 2011 02:01 14
- +Оценка
-103 +15

Смятам, че коментатори под номера: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 11 и 13 за странно превъзбудени, от дребен проблем, хора.

_____

http://braveanonymous.blogspot.com/
 
Преглед на профил macelun Рейтинг: 8 "Да"
12 яну 2011 02:02 15
- +Оценка
-21 +81

Мястото на този паметник е в музея.

 
Преглед на профил Petko Dourmana Рейтинг: 1391 Неутрална
12 яну 2011 02:16 16
- +Оценка
-12 +74

Парадоксално е, но през втората световна война воюва ЧЕРВЕНАТА армия, а у нас е построен паметник на СЪВЕТСКАТА армия!
Може би дебата за паметника трябва да започне именно от този парадокс?

 
Преглед на профил Д-р Петър Величков Рейтинг: 229 "Да"
12 яну 2011 02:21 17
- +Оценка
-21 +114

Това не е никакъв паметник, а раболепен жест на малоумници, които за да крадат, ядат, пият и се уредят до 10 коляно са станали слуги на една окупаторска армия и са клали и измъчвали народа си след 1944 г. Паметникът трябва веднага да бъде премахнат, а пари за демонтажа му да съберат ръководителите на БСП, включително и този тук, който го защитава.

 
Преглед на профил Д-р Петър Величков Рейтинг: 229 "Да"
12 яну 2011 02:25 18
- +Оценка
-15 +93

До коментар [#1] от "rumenvl":
Срамно е, другарю, в ХХІ век да пишете такива глупости. Няма нито един загинал съветски войник в България, друже! Извинете, но с какво образование сте, научете българския правопис.

 
Преглед на профил Petko Dourmana Рейтинг: 1391 "Да"
12 яну 2011 02:27 19
- +Оценка
-10 +66

Дори в уикимедия са отбелязали разликата:
http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Red_Army_monuments
Само паметника в София е на съветската, а не на червената армия!
Ще подам жокер на "дебатиращите":
http://en.wikipedia.org/wiki/Soviet_Army
Съветска армия съществува от 1946 година!!! :)))

 
Преглед на профил Автор Рейтинг: 609 "Не"
12 яну 2011 02:32 20
- +Оценка
-88 +13

Мисля, че и коментатори с номера 15, 16, 17 и 18 се присъединиха към групата на странно превъзбудените от дребен проблем хора.

_____

http://braveanonymous.blogspot.com/
 
Преглед на профил Д-р Петър Величков Рейтинг: 229 "Да"
12 яну 2011 02:38 21
- +Оценка
-10 +31До коментар [#20] от "Автор":
ВИЕ КАТО НЕ МОЖЕТЕ, ТЕ МОГАТ.

 
Преглед на профил Д-р Петър Величков Рейтинг: 229 "Да"
12 яну 2011 02:41 22
- +Оценка
-6 +29

До коментар [#19] от "dourmana":
Виж ти!?

 
Преглед на профил Stoyan Dermendjiev Рейтинг: 450 "Да"
12 яну 2011 02:43 23
- +Оценка
-14 +95

Г-н Славчев, поне три пъти вчера Ви слушах доводите по различни медии - и колкото пъти да Ви слушах, едни и същи приказки, без никави смислени мотиви по темата. Ами не мога да Ви приема доводите за издържани, и ще ви кажа направо защо. Ние със вас не сме се събрали на кръгла маса, нито имаме подобно намерение. Българското демократично общество иска да чуе вашите и нашите аргументи "ЗА" или "НЕ" демонтиране паметника на окупаторската съветска армия.

Благодарение на това, че днес, на базата на много информация от цял свят, включително в сравнение спрямо бившите соц страни, не мога да възприема факта, че в столицата на свободна и демократична България, ще се извисява монумент, при това не какъв да е, а символ на една порочна идеолоигия, на един още по-мрачен човеконенавистен режим на управление - и то без всякакво основание. Явно вие преименувахте единствено името на партията си, но идеологията - не. Както става вече известно, въпросния монумент не влиза, нито в графата културна ценост - нито е историческа такава.

Защото, тук не става реч за демонтирането на какви да е съоръжения, като незаконно изградените бараки в Слънчев бряг например. Въпросните монументи са символи, които излъчват много силни послания и внушения. Те са манифест на една порочна идеология, погубила десетки милиони хора, отнела свободата на цели народи, обричайки ги на духовна и материална нищета. За живите репресирани, техните семейства, близките на избитите...

Прочитане на целия коментар
без съд и присъда, както и оцелелите от 45 г. комунистически ад, този паметник за тях означава една голяма обида, всеки ден в който шпагина продължава да стърчи заплашително в центъра на българската столица. Разрешаването на този проблем в една или друга посока е тест за нашата способност да идентифицираме злото и да се дистанцираме от него!

Да припомним още, че комунистическия режим е обявен за престъпен със закон във Република България, както и осъден с множество резолюции и декларации на ПАСЕ и европейския съюз, по които сме страна!

В предпоследния чл. 13 на една от резолюциите на ПАСЕ, се призовава "всички комунистически или посткомунистически партии от своите страни членки, които все още не са го направили, да преразгледат историята на комунизма и тяхното собствено минало, да се разграничат ясно от извършените от тоталитарните комунистически режими престъпления и да ги осъдят - без колебание и незабавно"!!
Нещо които всички бивши комунистически партии отдавана направиха, включително и в Русия, с изключение на една - БСП/БКП, като премахнаха от публичните места техните идеологически символи в музеи на комунизма и тоталитаризма! Пожелавам ви първо да си направите една екскурзия във всяка една от тях, после да представяте Вашите доводи пред българската общественост.

 
Преглед на профил truth_hurts Рейтинг: 450 "Не"
12 яну 2011 02:53 24
- +Оценка
-103 +19

Същите тези, които гласуват с "Да" са онези, които драскат по културни паметници. Абсолютни бушмени, които нямат грам култура и възпитание. Неаргументираните ви мотиви не са дори смешни. Някакъв тъп опит за демонстрация на знания. Начело с Иво Инджев - недоразумението в българската журналистика :) Ходете да се скриете някъде и да почетете малко книжки.

 
Преглед на профил Автор Рейтинг: 609 "Не"
12 яну 2011 02:53 25
- +Оценка
-77 +8

Я го и Стоян, гледайте го пък той как се е превъзбудил!

_____

http://braveanonymous.blogspot.com/
 
Преглед на профил simlevs Рейтинг: 450 Неутрална
12 яну 2011 02:58 26
- +Оценка
-41 +19

ЗА РАЗРУШАВАНЕ НА ПАМЕТНИЦИТЕ НА УБИЙЦИТЕ СЪВЕТСКИ И АМЕРИКАНСКИ -Т.Е. АРХИТЕКТУРНОТО НЕДОРАЗУМЕНИЕ паметник на съветската армия ПОРОБИТЕЛ И ТОЗИ НА АМЕРИКАНСКИТЕ ПИЛОТИ ,УБИЙЦИ НА НЕВИННИ ХОРА ПО ВРЕМЕ НА БОМБАНДИРОВКИТЕ НА СОФИЯ.
НА МЯСТОТО НА паметника на съветския окупатор ДА СЕ ИЗДИГНЕ ПАМЕТНИК НА ЖЕРТВИТЕ ОТ ВАРВАРСКИТЕ БОМБАНДИРОВКИ НА АМЕРИКАНСКИТЕ ПИЛОТИ УБИЙЦИ.

 
Преглед на профил truth_hurts Рейтинг: 450 "Не"
12 яну 2011 03:00 27
- +Оценка
-74 +22

И само да вметна още нещо. Народът много хубаво е казал за подобни случаи - "Цялата ни Мара - втасала...", че паметникът ви е проблем. Тези некадърници, управляващите, в момента сигурно оргазъм получават, че нещо такова, тъпо, измества вниманието от съществените проблеми в държавата.

 
12 яну 2011 03:01 28

Този коментар беше изтрит в 03:01 на 12/01/2011 от неговия автор.

12 яну 2011 03:01 29

Този коментар беше изтрит в 03:01 на 12/01/2011 от неговия автор.

Преглед на профил Автор Рейтинг: 609 "Не"
12 яну 2011 03:04 30
- +Оценка
-53 +6

Що не вземем да направим една костница бе, simlevs, де що намерим кост, там да я слагаме. Така ще сме сигурни, че все жертви почитаме.

_____

http://braveanonymous.blogspot.com/
 
Преглед на профил Aldin Dimitrov Aldinov Рейтинг: 537 "Да"
12 яну 2011 03:31 31
- +Оценка
-13 +78

Другарю Славчев, какво значи според вас да сме обединени? Аз знам какво означава, всички да се съгласят с вас. Ами ок хайде да се обединим, съгласете се да бъде махнат грозния паметник в центъра на столицата. Какво значи случайни хора, кои са неслучайни? Не този инициативен комитет насажда омраза, напротив, искаме тази омраза да отиде завинаги в историята. Тя, омразата, беше ни насаждана цели 45 години, омраза към класовия враг, омраза към Америка, към Англия, към народите им, омраза към капитализЪма и империализЪма, омраза към отделни хора от собствения ни народ, дръзнали да имат различни мнения от официално разрешеното, или дръзнали да избягат от "комунистическия рай" в някоя "прогнила капиталистическа страна", която също трябваше да мразим. И този паметник е построен в памет на омразата към едни такива обикновени хора, наречени горяни, които ние също трябваше да мразим, защото Партията така казва. Така че, моля точно пък от тая партия да ми говорят да спрем омразата, не мерси, това цинизъм от висша класа.
Това дето щяло да ни влоши отношенията с Русия, е огромна глупост, аз доколкото знам, с Русия имаме единствено търговско-партньорски отношения, не сме женени за тях! И що за простотия е това, че трябвало да сме на равни разстояния от западните страни и Русия? Вие май още не сте разбрали, че България преди 3 години стана член на Европейския съюз, а не на Съветския съюз и сме членове на НАТО ,не на Варшавския договор.
Съжалявам, че ви...

Прочитане на целия коментар
напрегнах с дългия си коментар и то на един чужд за вас език, понеже съм съвсем наясно,че вие като говорите за нашия народ винаги си мислите за руския и като казвате интересите на нашата страна имате предвид Русия. Ако не беше така, щяхте да искате час по-скоро на мястото на това нещо до СУ да се изправи гордо Апостола Левски например, или на славната българска армия, незагубила нито една битка, но какво ви интересуват вас някакви си български герои, за вас е по-важно да ви потупат по рамото господарите от Кремъл!
Факта е че това е един позорен монумент, символ на победеното достойнство на българския народ и ако искаме резила ни да е пълен, трябва до него да поставим паметници на турския башибозук и на византийската войска.

ПП.
До коментар [#25] от "Автор": Ало брояча, ти явно имаш навик да опипваш наред хората за да проверяваш дали са възбудени, явно е че ти харесва но поне се прикривай, недей така като ексхибиционист се излага на показ :)

_____

"Против глупостта и самите богове напразно се борят" Айзък Азимов
 
Преглед на профил Sheldon Рейтинг: 8 "Да"
12 яну 2011 03:34 32
- +Оценка
-15 +89

Разказано ми е от бащата на мой приятел: Дошли съветските войски, прашни и мърляви. Един от офицерите се различавал от другите. Бил на възраст, но строен, с бели мустаци. Бил застанал пред тяхната къща с китно дворче и попитал дядото на моя приятел: "На кого е тази къща?" "Моя е" - отговорил дядото. "А, двора пред нея?" "И той е мой.Защо?" Офицерът го потупал по рамото и казал: "Ако знаете какво ви чака няма да ни се радвате, а ще плачете."
Имало е и интелигентни между руската паплач, но най-често са завършвали в Сибир.
Комунистите пишеха по стените: "Смърт на фашизма". Аз пък искам да напиша на този робски паметник: "Смърт на комунизма".

 
12 яну 2011 03:49 33

Коментарът беше изтрит от модераторите.

Преглед на профил xasantodor Рейтинг: 8 Неутрална
12 яну 2011 03:49 34
- +Оценка
-18 +55

жена ми е рускиня,любовницата ми е рускиня,
но не обичам Съветския съюз.
Те само страдания и бедност причиниха на нашия народ.
Махайте всички съветски паметници,помен да не остане от тях.
Мамката им...

Бранник

 
Преглед на профил Автор Рейтинг: 609 "Не"
12 яну 2011 03:53 35
- +Оценка
-48 +19

А бе, xasantodor мислиш ли, че като жена ти и любовницата са ти рускини, ние очакваме да кажеш нещо добро за тях?

_____

http://braveanonymous.blogspot.com/
 
Преглед на профил Автор Рейтинг: 609 "Не"
12 яну 2011 03:56 36
- +Оценка
-45 +5

До коментар [#31] от "warlock":

Надявам се няма сексуални намеци в послеписа ви

_____

http://braveanonymous.blogspot.com/
 
Преглед на профил Шшшт Рейтинг: 727 "Не"
12 яну 2011 04:21 37
- +Оценка
-83 +42

Аз съм против махането на паметника.
Нямам нищо общо с патоса и липсата на сериозни аргументи на Симеон Славчев; БКП и превъплъщението й БСП са ми противни; СССР е една от най-големите машини за зло в историята на човечеството, нямам съмнение.
Против махането на паметника съм, защото
а) той е вече част от характерния облик на столицата, а тази столица има в актива си максимум десетина характерни места, от които, хайде да сме честни, друг паметник няма. В София НЯМА адекватни места, доминирани от паметник, така че нека да има поне едно неадекватно;
б) надали някой вече асоциира самоизлагащата се реторика на този паметник със съветската империя на злото. Той е просто трайна част от софийския пейзаж, не вреди идеологически, а естетически далеч не е лош. София е толкова грозна и бедна, че не е нужно да се обеднява още повече;
в) видяхте ли какво стана с грозния мавзолей, когато го махнахме? Грозен паркинг с проскубан грозен опит за градинка. По-добре да си останат руснаците където са сега, защото после срещу много пари и малко мозък на това пространство ще поникне мол.

Единственото ми условие за оставането на паметника би било да се остави на графитаджиите да го нашарят. Беше прелестен с графитите, истински изблик на спонтанен градски живот.

 
Преглед на профил Автор Рейтинг: 609 "Не"
12 яну 2011 04:27 38
- +Оценка
-64 +19

Шшшт най-сетне даде глас на разума в тази безума дискусия

_____

http://braveanonymous.blogspot.com/
 
12 яну 2011 04:27 39

Този коментар беше изтрит в 04:27 на 12/01/2011 от неговия автор.

Преглед на профил Stan Dodov Рейтинг: 450 "Не"
12 яну 2011 05:55 40
- +Оценка
-65 +22

Народът ни го мъчи такава физическа и психическа мизерия, че подобни дебати са си чиста проба излишна помия. Много отдавна на никого не му пука за този и други подобни паметници, а ако се направи, че му пука, според мен, не му е чиста работата.
И още нещо - аз нямам претенцията да разполагам с всичкото необходимо знание, за да тълкувам историята по най-обективния възможен начин. А колко човека могат да направят това? И достатъчно ли са тези хора, достатъчно ли се чува думата им и тази им дума може ли да обедини народа около една теза, че да се повдигат подобни дискусии и да се стигне до решение?

Поредната гняс, поредните безсмислени протести на фона на къде-къде по-належащи проблеми, които са тук и сега.
Историята ни и производната й народопсихологията ще продължават да са ни котва, опасявам си се аз все повече.

_____

"НЕвиртуален" гражданин
 
Преглед на профил Д-р Петър Величков Рейтинг: 229 "Да"
12 яну 2011 06:04 41
- +Оценка
-11 +65

До коментар [#40] от "gadabout":

А защо народът ни го мъчат толкова злини? Заради провалилия се съветски модел на управление. Чий символ е паметникът - на българския народ, или на провалилия се експеримент? Паметникът трябва да бъде премахнат, а строителят му да престане да спекулира с русофилството си, което не е никакво русофилство, а си е съветофилство. Вместо солдата горе трябва да се инсталира крадливата сврака, символ на БСП.

 
Преглед на профил Nixonanim Рейтинг: 561 "Да"
12 яну 2011 06:42 42
- +Оценка
-14 +64

До коментар [#37] от "Шшшт":

а) Ти чуваш ли се? Когато нещо е грозно, пошло и евтино, създадено набързо не разбирам защо трябва да остава "за поколенията". Направете сравнение, моля с паметника на Цар Освободител. Далеч по-голяма стойност в исторически план, с десетки пъти по-малки размери!

б) А всички жертви на лагерите и техните семейства къде ги слагаш?

в) Видяхме чудесен площад, който няколко пъти месечно става сцена на културни събития!

Искрено се надявам нито една медия да не дава думата на г-н Славчев в бъдеще. Подобни хора само ми напомнят колко ми се иска да не градя бъдещето си в България!

_____

cineart.me
 
Преглед на профил Nixonanim Рейтинг: 561 "Да"
12 яну 2011 06:43 43
- +Оценка
-11 +60

За да бъда градивен, ще кажа че аз лично виждам мястото изключително подходящо за нова културна и младежка зона с няколко галерии на съвременно българско изкуство, спортни площадки и открита театрална сцена. Сложи едно качествено оформление на парковата зона, с 1-2 ресторанта. Според мен беше голяма грешка, че не беше преместен от там още преди 15 години, преди да се проектира метрото, за да може да се направи и един истински добър подземен паркинг, от който точно този район безкрайно много има нужда.

_____

cineart.me
 
Преглед на профил cartier Рейтинг: 8 "Да"
12 яну 2011 07:26 44
- +Оценка
-9 +63

На пазителите на историческата памет бих казала, че паметникът е изключително несъответно на София учебно помагало, доста обреминително за урбанистичния дизайн на града, който буквално смачква и изяжда едно огромно пространство от центъра. Не ми се мисли, ако нацвъкаме с такива "учебни помагала" на историческия ни позор (паметник на татарските орди, паметник на византийстата армия, паметник на османските завоеватели, а че и на германските, защо не) цяла София - откъде по дяволите ще минаваме.

 
Преглед на профил finlip Рейтинг: 246 Неутрална
12 яну 2011 07:49 45
- +Оценка
-9 +59

Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 
Преглед на профил jrachev Рейтинг: 1280 "Не"
12 яну 2011 08:06 46
- +Оценка
-69 +18

В момента в България има такова преобъщане на ценностната система, че то позволява съществуването на подобна дискусия. Резултатите за момента показват, че преобръщането е масово! Няма нищо лошо в центъра на един град да има антифашистки паметник. Може би следващия паметник, който гласуващите с "да" ще поискат да премахнат е този, на Цар Освободител? Нека им да дадем поле за изява и в тази посока. Там, например, може да има паметник на българския опълченец. Защо пък да има нещо в чест на тези гадни, мръсни руснаци в центъра на София и то пред Народното събрание....

_____

Важното е как се позиционираш
 
Преглед на профил lokofen04 Рейтинг: 8 "Не"
12 яну 2011 08:11 47
- +Оценка
-65 +18

Никой от противниците на паметника ли н са посещавали Виена?
Защото ми е странно държава като Австрия ОбЕДИНЕНА с Германия през II световна война потдържа огромен паметник на Червената армия. Защо ли?

 
Преглед на профил stg Рейтинг: 1246 Неутрална
12 яну 2011 08:14 48
- +Оценка
-15 +62

не мога да разбера защо тоя паметник да е част от нашата история, същата логика сочи че всички турски конаци трябва да стоят непокътнати, не мисля че е уместна в столицата на суверенна държава най големият монумент , защото няма по голям, да е посветен на чужда окупационна армия.

_____

"Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 
Преглед на профил shtastlivetsa Рейтинг: 8 "Да"
12 яну 2011 08:55 49
- +Оценка
-9 +72

Допускате малка неточност. Не е вярно това, че няма съветски войници, загинали СРЕЩУ България. Напротив. Във времето, когато България не е във война със СССР, когато са запазени дипломатическите отношения, СССР изпраща срещу България флотилия от подводници да водят мръсна, терористична, необявена война. Тези пирати действат в български води, минират и атакуват кораби. Потопяват български кораби, убиват българи! Обаче има и възмездие - по различни причини, поне 5-6 от тези подводници потъват в български води и екипажите загиват.
Интересно е да се отбележи, че на тези пирати, на тези терористи е издигнат паметник на входа на Созопол. Откриването беше в началото на 2010 година! И никой не възропта! А после, за паметника на американските летци се отприщи адът! Защо се реве срещу едните терористи, а срещу другите не? Все пак, без да е оправдание, но на американците ние им обявяваме война. А руснаците ни нападат абсолютно подмолно и терористично! Затова, който реве срещу паметника на американците, трябва да го разглежда като неразривно свързан с другия. Защото и в двата случая става въпрос за чужди военни, дошли у нас с бойни машини и убивали българи. Равни в своя тероризъм, а най-вече равни в своята смърт!

Паметниците на Червената армия в Германия и Австрия нямат нищо, ама нищо общо с този у нас! Онези две страни са били в пряк конфликт със СССР, те са го нападнали, а в следвоенните години и двете нации имат безпрецедентен по силата си комплекс спрямо...

Прочитане на целия коментар
собственото си близко минало и със странно усърдие, породано от чувство на вина полират огромните паметници на своя довчерашен враг, а собствените си герои отричат и пращат в историята. Всичко това няма нищо общо с нас! Тук нещата са коренно различни, руснаците ни нападат нас, те ни обявяват война и ни превземат. Наистина, без кръвопролитие, но само благодарение на интелигентността на тогавашните наши управници. И като казвам без кръвопролитие, имам предвид във военно отношение. Защото настъпва кръвопролитие, при това голямо. Всичките убийства и други престъпления на родните комунисти не могат да се разглеждат иначе, освен като пряко свързани със СССР, извършени по внушение на братушките и под чадъра на окупационната съветска армия.

Мястото на този зловещ паметник не е в центъра на София! Не бива да бъде унищожен, трябва да се запази за историята. Но не там!

 
Преглед на профил kalva4 Рейтинг: 8 Неутрална
12 яну 2011 08:58 50
- +Оценка
-7 +62

Иво Димитров
Да дискутираме конкретнто.
1. Един паметник в центъра на дадена столица има освен художествена и историческа, политическа и символно митологическа функция.
2. Респективно анализа следва да върви във всички плоскост.
3. Кратък анализ относно съответствнията по критерии:
- В исторически план, по време на обявяване "освободителната война" от СССР, България е във война с Нацистка Германия. Т.е. крайно неточно и заблуждаващи са и историческият аргумент и послание. Вторият съществен момент е, че на българска територия СА не е дала и една жертва, няма един убит от българи руски войник или офицер.
- В политически аспект, окупацията на България от СА води до завземане на властта от комунистите и пълното подчинение на България от Кремъл. Същевременно, именно тежката сянка на окупационната съветска армия прави възможно избиването без съд и присъда на 30000 българи (повече отколкото по времето на Априлското въстание!)
- От художествена гледна точка, дори защитниците на паметника не намират съответно адекватни аргументи. Безспорно е, че това е продукция на сталинската монументалистика – уродлива, лишена от живот и творческо осмисляне и без художествена стойност.
- Символно-митологически:
По същество, паметника е благодарност на българските комунисти към чужда сила, благодарение на която те вземат властта. Т.е. паметника има строго партийно (а не национално!) значение и символика.
...

Прочитане на целия коментар
Паметника символизира едновременно КОЙ и КАК държи властта в България от 1944 до 1989г.: Кремъл- чрез армията си и то по и със силата на оръжието (размаханият Шпагин над главата на съветският войник предполага еднозначно тълкуване, а доминатната като височина и импозантност позиция – безапелационната доминанта на Русия).
Тази , представяна за безалтернативна, символно-митологическа подчиненост води до чисто практическите решения на ЦК на БКП през 1963 и 1973г. за превръщане на България в 16-та република на СССР.
4. Символите и митологията – днешен отзвук.
Към днешна дата, колкото и да изглежда „остаряло” и неактуално, липсата на еднозначна оценка на тоталитарният режим у нас продължава да тежи в националната памет. Индиректно това се проявява като „малки сме”, „слаби сме”,”за нищо не ставаме” (т.е. духът на губещият като национална доминанта) или в индексите за усещането за щастие, където сме след нации, чието жизнено равнище е много по-ниско от нашето. Липсва ни чувството и за историческа и за днешна социална справедливост. Паметника просто увенчава физически това това усещане. Защото е символ на тоталната безнаказаност. Ръководните функционери на БКП – държани на власт в страната от Кремъл – не бяха осъдени нито за концлагерите, нито за икономическата катастрофа или дори за престъплението срещу човечеството наречено „възрозителен” процес. Държавният глава на България бе съден за кокошкарлък, но не и за ДВУкратно консумирана държоавна измяна (вкл. по Конституцията и закоинте на тоталитарната държава). Така „невинността” на Т.Живков по същество бе присъда срещу Ст.Стамболов. „Невинноста” на партийните функционери на БКП поставили се в услуга на Москва, бе практически присъда срещу националните ни революционери и дейците на Българското Възраждане отвоювали в невъзможни условия и независима БПЦ и Съединение на България и Независимостта й. Все в противоборство на руските имперски интереси.
Символно митологически, този паметник слага кръст на идеята за Силна и Независима, Просперираща България.
5. Паметта.
Съгласен съм, че историческата памет – за добро или лошо- трябва да се пази. Съгласен съм, че паметника трябва да се пази. И за да бъде опазен, то трябва да го поставим на подходящото място – в Музей на Комунизма. За да видят и знаят децата ни. Да имат визуална представа за комунистическия режим.
6. Навременност.
Това е един от въпросите на прехода, които потънаха в безвремие. Поради което, до решаването му, той непрестанно ще изскача в обществото. Независимо дали му е времето или не.
А по мое мнение е крайно време да преместим паметника на подходящото място. В музея на комунизма.

 
Преглед на профил Дайкири Рейтинг: 561 Неутрална
12 яну 2011 09:03 51
- +Оценка
-8 +62

Тезите на комунистите са следните:
1. Ще има мол на това място ако махнат паметника
2. Да не забравяме историята ни
3. Вие ще поискате да махнете Цар Освободител, Шипка, Докторския паметник, Руската църква и да преименувате Невски
---
И трите са просто смешни. Мол няма как да има в парк. Историята я пише в книгите. Червената армия няма нищо общо с ЦАРЯ Освободител и участниците в Руско-Турската война, както и с религията.

 
Преглед на профил rikardo Рейтинг: 493 "Да"
12 яну 2011 09:06 52
- +Оценка
-9 +66

Паметника на съв.армия е паметник на окупатор, който е спрял нормалното развитие на държавата ни, довел е до избиването на интелигенцията и доведе пряко и косвено до това извратено състояние в което се намираме днес. Без интелигенция, без нормални политици, без достойни хора във властта, загиващо общество във хватката на червени олигарси управляващи цялата държава и намаляващо изпростяло население .И кога ще бъдат реабилитирани избитите без съд и присъда български граждани.И кога приемникът на бкп -бсп ще се извини на българския народ за злодеянията си.

 
Преглед на профил Hris_ti Рейтинг: 492 "Да"
12 яну 2011 09:06 53
- +Оценка
-7 +58

http://stara-sofia.com/carqgradina.jpg
Кратка история на мястото, на което сега се намира този "паметник" на окупаторската армия: Мястото е било прекрасен парк, съчетаващ в себе си ботаническа, зоологическа и детска градина. За изграждането на въпросния паметник специално са премахнати Княжеската ботаническата градина (днес това е градината на БАН, намираща се на Околовръстния път), както и Царската детска градина. В по-късен период, оттам се мести и зоологическата градина. Коментарите са излишни, мястото е било невероятно преди 9.9.1944, показно разрушено от комунистите, за да се осигури, в центъра на София, място за шмайзера! Не просто е необходимо демонтиране на паметника, а дори е задължително!
Въпросът тук не е само до самото демонтиране на паметника, а е въпрос за градската среда и за нейното предназначение. Княжеската градина е била общо сечение и синтез на наука и естетика в градоустройството и архитектурата от началото на 20те години на 20 век, дали подтик в творческото развитие на редица изявени българи ваятели на София Никола Лазаров, Георги Фингов и др. Но, най-напред, това е място, наситено с неизпълнената мисия на София като европейска столица на Изтока. Поетапното и целенасочено деградиране на пространството започва малко след 9.IX.1944г., когато там е разположена съветска военна част (зенитна батарея). С халосни залпове оттук се отбелязват победите на...

Прочитане на целия коментар
червената армия. Десет години преди появата на съответния паметник, е разбита оградата на градината. По свидетелства на стари софиянци, тази ограда днес е граница на резиденция Лозенец. Градината е била жив паметник-свидетелство за стремежа на поколения българи към независима и европейска, по устройство и дух, държава. В един продължителен, мирен период на съзидание в това пространство, са оставени множество следи за утвърдителните отговори и културната симпатия, с която Европа отвръща на постигането на Българската независимост! Паметникът няма място там, а на негово място трябва да се възстани пространството, възможно най-близко до вида преди 9.9.1944г.

_____

"Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто - да го направиш.." Николай Хайтов
 
Преглед на профил stixiq Рейтинг: 8 "Не"
12 яну 2011 09:10 54
- +Оценка
-52 +17

Скъпи приятели и противници , не трябва да забравяме най важното , а имено че всички сме БЪЛГАРИ и не можем да се срамим от нашата история . Тези думи са казани още от Паисий Хилендарски . Дали дадени моменти от нея за някой са неприятни или не тя си остава наша. Нека поне веднъж постъпим като истински Европейци и Граждани на света и не се срамуваме от това че сме БЪЛГАРИ !

 
Преглед на профил ajsajder Рейтинг: 222 Неутрална
12 яну 2011 09:14 55
- +Оценка
-49 +13

Трябва ли?
------------
Не!..Чак за "трябва"..Може да си стои-кво му е.. Всъщност един друг паметник,спешно трябва да бъде демонтиран-на американските летци..ама едва ли, публиката из "Капитал" ще и дойде на акъла защо..

П.П.. абе защо офицерът от ДС Иво Инджев поведе агитката за събарянето на паметника?!

 
Преглед на профил веселин драгов Рейтинг: 395 "Да"
12 яну 2011 09:21 56
- +Оценка
-12 +52

Да се премахне!

_____

веселин
 
Преглед на профил jrachev Рейтинг: 1280 "Не"
12 яну 2011 09:22 57
- +Оценка
-58 +13

До коментар [#55] от "ajsajder": Ти не разбираш... американските летци се борят за нашата независимост и са добри! Толкова много са направили за милата ни родина, че даже няколко къщи останаха без покриви, при офанзивата им в Сърбия. Да не говорим за бомбардираната София.

Съветската армия поне не е правила погроми и е била посрещната като освободителка. Някой запитвал ли се се защо няма военни действия от "окупаторската" воиска? Това как някои хора се оптват да изтълкуват тогавашните събития по угоден за тях начин, не означава, че трябва всичко да се руши и събаря.

_____

Важното е как се позиционираш
 
Преглед на профил redeemer Рейтинг: 395 Неутрална
12 яну 2011 09:23 58
- +Оценка
-36 +12

Да, трябва да се махне незабавно! Всички книги, които споменават, че сме имали нещо общо с Русия трябва да се изгорят! Вече сме във война с Истазия! Down the memory hole!

 
Преглед на профил Павел Рейтинг: 1114 Неутрална
12 яну 2011 09:31 59
- +Оценка
-17 +20

Както написаха в един форум приравняването на символите към това, което символизират, е доста глупаво. Незнайно защо някой си мисли, че с демонтажа на паметника нечий живот ще се промени качествено и това действие ще доведе нещо повече от поредно разрушаване на част от града. Проблемът, че както и досега, никой от инициативния комитет не описа точно какво иска да демонтира от паметника (само скулпутурните групи, пиедестала или целия площад), нито точно какво ще се случи с мястото на паметника след като той е демонтиран. Копирам поста от блога си с малки съкращения, защото от инициативния комитет са доста обидчиви, смятат, че като са подкрепени от документи, само тяхната позиция е правилна и са склонни да нарекат лъжец, комунист и т.н. всеки, който не се съгласява с тях. Да не говорим за възможността им да възприемат идеи. Е, с подобна реторика не се води ползотворна дискусия.

* * *

Предварително предупреждавам, че не смятам да анализирам исторически факти и болежки, а отношение на гражданите към града, в който живеят и към местата, които всеки ден обитават. Т.е. как би трябвало да се случва регенерацията на морално и функционално опустели градски зони. Особеният случай е, че сега говорим за самия център на града София.

Да започнем отдалече - разрушаването без остатък е стара практика в София. Прилага се неперекъснато върху абсолютно всякакви сгради и съоръжения без оглед дали са построени преди 2000, 300, 150 или 50-60 години....

Прочитане на целия коментар
Без оглед дали са къщи, мавзолеи, фабрики, библиотеки, общини, римски улици и порти или други неподдържани-значи-грозни--ненужни сгради. Практиката продължава - примери безброй. Остава въпроса дали да се запази духът на града, преживял доста политически катаклизми през последните 150 години, или да строим живота нов, зачерквайки всичко старо като безполезно.

Разбира се паметникът на Съветската армия е друго нещо - той не е нито римски амфитеатър, нито къща на заможно търговско семейство от 20-те. Той е построен (по дизайн на доста добри архитекти между другото), за да увековечи едни несъществували щастие и радост и е чиста комунистическа пропаганда и заздравяване на режима и идеологията от тукашната власт. Преди обаче да се демонтира/разруши с лека ръка, си заслужава да се сетим за случката с мавзолея през 1998. Премахна се една сграда с отмряла функция и олицетворяваща тоталитарен режим без идея какво да се случи на нейното място. За разрушаването беше необходимо повече време, отколкото за построяването. Жестът на разрушение беше с подобен тоталитарен замах както и строежа - без да бъде попитан никой, най-малко гражданите на града. Патетиката остана неразбрана, а резултатът - непланиран градски хаос. На негово място и досега има паркинг; площадът е пълен с коли; галерията и градината отдавна нямат връзка. Място с потенциала и енергията на Times Square е потънало в автомобили и пресичано от изпреварващи се таксита, несигурни дали спирачките им ще държат върху мокри жълти павета...

Сега да се върнем в наши дни, когато 20 години след падането на Берлинската стена група борци срещу комунизма направиха инициативен комитет да демонтират паметника на СА. Разбира се идея какво да се случи на това толкова централно и важно за София място отново няма. За няколко месеца съществуване на инициативния комитет и никой негов член не успя да формулира и предложи такава. Не сме сигурни какво точно искат тези хора, мислещи си, че коват история риълтайм - да премахнат само скулптурната група, пиедестала или плочника изцяло. Мотивите им изобщо не мисля да коментирам. За мен по-важният въпрос е какво значи паметника за града в момента - това обаче не е тема на дебат. Мястото на паметника преди около 10 години наистина беше значително по-живо и се ползваше от много млади хора. Появиха се рампи за скейт, скейтъри, хиксъри, бирфестове, концерти и т.н. - беше пълно. В момента там остават само скейтърите и за съжаление често е пусто с изключение на някой заблуден концерт или изложба. Безспорен факт: едно централно обществено място е по-скоро успешно, хубаво и безопасно, когато привлича хора и енергия, и по-скоро неприятно и опасно, когато не се посещава често. И като че ли плочникът пред паметника вече не е това, което е бил.

Какво да правим тогава? Как да бъдем реформатори на градската среда без да изтриваме историята й и как да направим града по-добро място за живеене? Как когато отнемаме нещо от града, да му даваме нещо равнозначно и съобразено с нуждите на съвременните му обитатели? Пак можем да се обърнем към западен опит, както обичат да правят медиите, когато искат да ни покажат положителни практики. Само че този път проблемът е доста локален и това, че в Полша, Чехия или Германия са направили музеи на тоталитарните си режими или нещо друго, сега не значи и че ние трябва да го прекопираме и после да се чудим защо не сработва. Само с чужд опит ли могат да се решават локални проблеми - не мисля. По-скоро с локална политическа воля и фантазия на граждани и политици.

Добра идея чух единствено от Христо Ангеличин, (също привърженик на демонтажа, между другото) зам-кмет на София. Той загатна, че би подкрепил конкурс за проект за мястото на паметника в една дискусия по БНР, която ми попадна. Идеята за конкурс е тази, зад която и аз заставам и с която тръгнах да пиша този пост. Съвет към Христо Ангеличин: направете конкурса преди да демонтирате или разрушите паметника. Така ви обещавам, че предложенията и идеите ще са хиляди пъти по-интересни и разнообразни - със сигурност ще има такива, които премахват напълно, запазват частично или цялостно паметника. Организирайте софиянци да гласуват за един от проектите и така определете съдбата на мястото. Тогава ще покажете, истинската разлика между демократичното и тоталитарното начало. С подобен жест ще получите и истинска подкрепа, защото гражданите ще се обединят около проект-идея, а не около поредно разрушение. Може би всичко това не е лесна процедура и изисква време и пари. Е, да, доста по-лесно е да се направи петиция и инициативен комитет за демонтаж и с това да приключим. Но това ще си остане безидейно повтаряне на една и съща грешка без извличане на капка изводи и поуки.

http://pavel-yanchev.blogspot.com/2011/01/blog-post.html

 
Преглед на профил Димитър Рейтинг: 720 "Не"
12 яну 2011 09:35 60
- +Оценка
-35 +14

Доста безсмислена идея, чиято цел си е чиста предизборна агитация от страна на БСП. ПОявата на общия враг би затегнало редиците на оредялата партия

 
Преглед на профил v Рейтинг: 450 "Да"
12 яну 2011 09:37 61
- +Оценка
-10 +56

В България съветски войници са загинали само в два вида случаи - препиване с откраднат спирт за горене (реален случай от Бургас) и разстрел от политкомисари и офицери за кражби на часовници и др. от цивилното население. От дядо ми знам как съветските войници по улицата питали всеки мъж колко е часа. Който си заголи ръкава, за да отговори, бива моментално лишен от достижението на омразната Европа - ръчен часовник, в полза на червената армия. Защитаващите тук уродливия съветски паметник, намесил се агресивно в традиционната архитектурна среда на софийския център, явно сами се окачествяват като прекланящи се пред тези "подвизи" на любимите им съветски солдати. Това ми напомня и за прословутата снимка от забиването на съветското знаме на покрива на Райхстага, в чийто оригинал солдатът е с няколко часовника на ръката, снимката естествено е бързо ретуширана и пригодена за пропагандни цели.

_____

Срещу Освободителите на духа, хората, раби на навици, се отнасят с най-непримирима ненавист и злоба.
 
Преглед на профил ras16377431 Рейтинг: 1391 Неутрална
12 яну 2011 09:38 62
- +Оценка
-46 +26

Сори, че пак ще си копирам мнението от блога, но темата се мултиплицира по-бързо, отколкото мога да измислям нови формулировки:

Ако паметниците бяха за временно ползване щяха да се казват временници. Щяхме да ги правим не от гранит, а от велпапе и да ги рециклираме с първия дъжд като клубни афиши. Идеята на паметниците обаче е да стоят дълго и да напомнят на поколенията в какво са вярвали тези преди тях. Особено важно е да запазваме паметниците на неща, които сега смятаме за зло, за да помним колко превратна е човешката природа. Да се опитваш да забравиш изцепките си от пиянската нощ може да е по-приятно от помненето им, но с нищо не променя какви си ги вършил — само увеличава шанса да повториш грешките си.

Хората виждат този паметник като символ на омразна окупация и мракобесен период в историята ни. Той без съмнение е такъв символ. Но приравняването на символите с това, което символизират е примитивно и глупаво. Християнинът, който пали свещ и се моли пред икона; швейцарецът гласувал за забраната да се строят джамии; иракчанинът, който скача по главата на съборената статуя на Саддам — всички еднакво демонстрират безсмислието на приравняването на символа със символизираното. Десетилетие след случката събарянето на диктаторската статуя още не е донесло мир на Ирак.

По-умерените фенове на бутането искат паметникът да се премести в музей на тоталитаризма. Такъв музей за съжаление още няма. А можеше да има, ако в революционния си...

Прочитане на целия коментар
устрем СДС не бяха взривили перфектната сграда за това — мавзолея, гробницата на духовния предводител на тоталитаризма. Неговото събаряне също беше грешка — освен че некадърността на военните го превърна от горд момент на катарзис в жалък фарс.

Паметниците са произведения на културата. Независимо какво ни е мнението за конкретната култура, унищожаването на паметници е цензура и по същество не се различава от горенето на книги. Щом не харесваме комунизма, нека издигнем на Баба Яга и паметник на жертвите му, вместо да цензурираме както той навремето е цензурирал. Двата паметника изправени един срещу друг биха отразявали балансирано еволюцията в мисленето на хората. И ще са извор на веселие с периодичните срещи на почитащите ги.

_____

gradinko.bg
 
Преглед на профил Д-р Петър Величков Рейтинг: 229 "Да"
12 яну 2011 09:41 63
- +Оценка
-6 +39

До коментар [#59] от "Павел":
Дискусията е за или против премахването на въпросния паметник. Когато това се припомни на интелигентен човек като вас, а вие продължите с един и същ текст да занимавате привържениците за демонтажа с месеци, това говори, че предпочитате да нарцисирате, а не да дискутирате. Сто пъти ви се обясни, че ИК не е СОС, който трябва да изпълни решението от 1993 г. за демонтиране на паметника и да възложи конкурс след това за преустройство на терена. В последните 50-60 години най-много старини са разрушени именно от привържениците и защитниците на въпросния монумент.

 
Преглед на профил ras16377431 Рейтинг: 1391 "Не"
12 яну 2011 09:41 64
- +Оценка
-21 +42

Капитал, ако искахте обективна дискусия, не трябваше в никакъв случай да каните за теза Против човек от БСП. Естествено, че половината ви читатели ще гласуват против Против позицията само заради този, който я представлява. Дори и на мен ми е неудобно да съм от една страна с човек, който защитава не само паметника, но и всичката гнъс, която символизира.

_____

gradinko.bg
 
Преглед на профил bgpride Рейтинг: 8 Неутрална
12 яну 2011 09:56 65
- +Оценка
-44 +10

Извинете другари и бивши другари , вече капиталисти , за какво точно спорите ?? Какво ви пречи един паметник ? Какво лошо има в паметниците и какво ще ви сгрее ако се махне и на негово място се вдигне поредната сграда ?
Цялата тази история е за да може някой да си вдигне репутацията , а ние малките рибки си се караме и си се плюваме докато висшите са си свършили "работата" и са показали, че могат да вдигнат талпите от овце.
Приятен ден и си гледайте работата вместо да се занимавате с събаряния на сгради и културни паметници .
С всеки ден заприличваме все повече на Чалгария и Абсурдистан .

 
Преглед на профил LvM Рейтинг: 616 "Да"
12 яну 2011 09:59 66
- +Оценка
-7 +48

В прекалено дълбоки мисли и анализи изпадаме, без да има реална причина за това. Национал-социалистите и интернационалните социалисти (болшевики, комунисти или както хочите се наричайте) са издънки на една и съща човеконенавистна идеология, която се гради върху грабежи, убийства и поробване. И двете виреят в среда на липсващо гражданско общество - съсипаната политически и икономически Ваймарска Германия, и вечно изостаналата Русия. Затова и в началото на войната са естествени съюзници (пактът Рибернтроп-Молотов, поделянето на Полша и т.н.).
Фактът, че режимът на едните масови убийци е победил диктатурата на другите в никакъв случай не прави победителите по-благородни или по-извисени. Ако немците бяха победили сега из цяла Европа щяха да стърчат монументи, възхваляващи Вермахта, а червенотиквеникът горе сигурно щеше да е сред авангарда, бранещ историческата памет на хитлеристите-освободители.
Така че не се връзвайте на приказките на наследник на опортюнистическата измет, която с помощта на чужда окупация изплува от дъното на обществото и вече 65 години процъфтява. Той много добре знае на кого дължи благоденствието си и ще брани монумента, величаещ господарите му до последно. Защото паметникът е точно това - възхвала на коминтерновските изверги, а не отдава почит на загиналите в безумната война милиони "случайни граждани". Те както е известно, винаги изнасят на свой гръб гениалността на отговорните другари.

_____

"Socialism is not an alternative to capitalism; it is an alternative to any system under which men can live as human beings."
 
Преглед на профил bgpride Рейтинг: 8 "Не"
12 яну 2011 10:00 67
- +Оценка
-32 +15

Още нещо да добавя :
Историята е за да се помни и да се учим от нея , като премахнем паметника тя не се променя .

 
Преглед на профил Павел Рейтинг: 1114 Неутрална
12 яну 2011 10:01 68
- +Оценка
-22 +8

До коментар [#63] от "opashatko":

Текстът е отпреди два дни, а вие само потвърждавате думите ми от по-горе, че водите дискусия с обиди.

Когато искате нещо, искайте то да стане по цивилизован начин, а не прехвърляйте отговорността на СОС. СОС трябва да направи, това, което гражданите искат. Когато те искат нецивилизовани решения на даден проблем, това ще направят и СОС. Пример: Мавзолеят - каквото и да е трябвало да направи СОС, то е свършило с разрушаването, но не и с регенерация на зоната.

Много хора са разрушавали много неща в София, това най-малко значи, че ние трябва да продължаваме - нали твърдим, че сме различни и мислим съвременно?

 
12 яну 2011 10:02 69

Този коментар беше изтрит в 10:08 на 12/01/2011 от неговия автор.

Преглед на профил Sioux Рейтинг: 778 "Да"
12 яну 2011 10:08 70
- +Оценка
-8 +55

Така, аз слушах и вчера изказването на Г-н Славчев по Радио София, а ето го и тук черно на бяло. Бих искал коментар от негова страна на тези негови думи:

"В национален интерес е България да е на равно разстояние от Москва, Вашингтон и Брюксел ... от икономическа, политическа и геостратегическа гледна точка."

Изглежда Г-н Славчев не е съвсем наясно, че България е страна-член на Европейския Съюз и като такава Брюксел не се явява някаква трета страна в уравнение, защото Брюксел - това сме ние!

А от горното му изказване си вадя два извода за позицията на БСП:

1. Искат България да се отдалечи от Брюксел, сиреч, да напусне ЕС.

2. Искат България да се доближи до Москва (толкова колкото е доближена до Брюксел в момента), значи да влезе в някакъв съюз за свободна търговия с Русия, подобно на идеята на ОНД едно време.

Аз по друг начин не мога да си обясня неговите думи.

И като говорим за "влошаване на българо-руските взаимоотношения", то кога "уважаемите" ни окупатори ще ни върнат архивите, които заграбиха (освобождавайки ни, както пише на паметника) и все още кътат в Москва? Нали от БСП искат да не се играе с историята? Е, да издействат тогава с толкова близките им руснаци да ни се върнат и архивите!

 
Преглед на профил vutevute Рейтинг: 229 "Не"
12 яну 2011 10:10 71
- +Оценка
-55 +14

Паметник на съветската армия има и в центъра на Виена и никой не иска да го маха. Това, че в БГ го приемаме като символ на комунистическото минало показва само, че не сме се отърсили от комплексите си и като цяло сме прост егоцентричен народ, който мисли, че всичко се върти около нас...

 
Преглед на профил Sioux Рейтинг: 778 "Да"
12 яну 2011 10:19 72
- +Оценка
-9 +46

До коментар [#69] от "vutevute":

Във Виена има мемориал (не просто паметник), но там са загинали страшно много съветски войници в бой с истински противник и с истински фашизъм, такъв какъвто тук никога не е имало. Затова и не е нормално да имаме и такава огромна лъжа на пъпа на София.

 
Преглед на профил Pux4o Рейтинг: 450 "Да"
12 яну 2011 10:20 73
- +Оценка
-14 +37

@градинко: интересно дали по тази логика не трябва да вдигнем и паметник на турското иго с надпис: "За тези, които искаха да ни вкарат в правата вяра". Не е проблемът в това, че има паметник, а в какво символизира. Този паметник не отдава почест на хора умрели за България, нито свършили нещо добро за България. Този паметник символизира подмяната на една окупация с друга и нарича в прав текст това "освобождение". Да, нека да има паметници на кумунизма, нека има и паметници/музеи на кумунистическото изкуство, но не трябва да има паметници, които да ни казват, че кумунизмът е нещо добро, за което трябва да сме благодарни, защото точно това казва този паметник. Паметникът е морален компас. Не може да строиш паметник на нещо зло. Никой не строи паметници на нацизма, нали? Неговите паметници са празните лагери на смъртта, които достатъчно ясно казват: това не трябва да се повтаря, това е срамно. Не виждам как паметник на триумфиращи съветски войници в средата на София показва, че кумунистическият режим е бил нещо лошо и не трябва да се повтаря, поне не с този текст отдолу.

_____

Всичко се решава с чука и майката!
 
Преглед на профил Д-р Петър Величков Рейтинг: 229 "Да"
12 яну 2011 10:21 74
- +Оценка
-8 +21

До коментар [#68] от "Павел":

Позицията ви от няколко месеца е една и съща. Да се отложи демонтажа, всичко това добре захаросано, но...

 
Преглед на профил v Рейтинг: 450 "Да"
12 яну 2011 10:22 75
- +Оценка
-12 +32

До коментар [#64] от "gradinko":

Естествено е комунистите и техните производни да защитават паметника. Няма по естествено от това, нали за тях "Дружбата ни със Съветския съюз е тъй необходима, както слънцето и водата за всяко живо същество". Това, че сам сте се наредили до тях, не говори добре за Вас.

_____

Срещу Освободителите на духа, хората, раби на навици, се отнасят с най-непримирима ненавист и злоба.
 
Преглед на профил mariama Рейтинг: 8 Неутрална
12 яну 2011 10:23 76
- +Оценка
-23 +8

Немога да разбера тази любов и внимание към паметниците. Новите богати направо си умират по тях. 10 години едикояси фирма - паметник; съберат се няколко политика, кампания, спонсори - паметник... Паметника на София и на Филип Македонски харесват ли на някой?! Сега представете си какво ще се сложи ако се махне този паметник. А за махането - това е признак на много голяма простотия и няма нищо общо с тълкуването на историята. Знаете ли колко ги е яд французите че след революцията са си махнали всички статуи на царе.
Вижте малко съвременни варианти за "паметници".
http://www.archdaily.com/6152/pentagon-memorial-kbas-studio/
http://www.archdaily.com/92128/atlantic-city-holocaust-memorial-proposal-ariel-noyman-and-ruth-kedar/

 
Преглед на профил kableshkov Рейтинг: 450 "Не"
12 яну 2011 10:23 77
- +Оценка
-43 +11

Горяните не са герои, а парафашистка организация. Срам ме е, когато историята се преиначава така. Искам да Ви попитам трябва ли да унищожим Панорамата в Плевен, защото обижда българските турци и защо в Германия не бутнаха изцяло Берлинската стена???!!!

 
Преглед на профил Gouverneur général Рейтинг: 1004 "Да"
12 яну 2011 10:24 78
- +Оценка
-4 +25

България е "ТРОФЕЙ" ОТ 2СВ според руските федерални закони !?
http://femida.info/51/okc002.htm
......
Член 4. Основните понятия, използвани в този федерален закон
За целите на настоящия федерален закон на следните основни понятия:
.......
бившия враг - Германия и неговите съюзници по време на Втората световна война, държавите - България, Унгария, Италия, Румъния и Финландия;
собственост на бившия враг - държавна собственост, частни, общински, неправителствени и други организации и сдружения на бившия враг;
........
член 9 и член 10 от настоящия федерален закон, тези на определени ценности, които са в културните институции на Руската федерация или на общинските културни институции, в съответствие с член 6 от настоящия регламент счита федерална собственост
.......

_____

1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 
Преглед на профил Gouverneur général Рейтинг: 1004 "Да"
12 яну 2011 10:25 79
- +Оценка
-6 +31

http://www.dnevnik.bg/sviat/2009/12/19/833002_fotogaleriia_gruziia_razrushi_suvetski_pametnik_na/
Грузия разруши съветски паметник на Червената армия

_____

1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 
Преглед на профил xotbot Рейтинг: 8 "Не"
12 яну 2011 10:30 80
- +Оценка
-49 +12

Няма как да не се включа.

Мила Ваня (или там както се казваш )
Защо се изказваш неподготвена и коментираш неща които явно не са ти ясни.
Засрами се и моля те недей да изказваш повече глупавите си разсъждения.
Какво ще демонтираш ти !? а
Я ми кажи какво си съградила ти !?
Какво си построила !?
На кого си помогнала !?
В каква свободна държава живееш !?
Какъв гражданин и безпристрастно партиен е това човече, появило се от никъде и на там тръгнало.
Моля те намери си други места за изява, ако искаш ще те посъветвам къде.

От 20 години такива като вас само разтушват, демонтират и закриват.

Хайде вземете направете НЕЩО пък тогава знайте много, защото вашите родители са направили всичко тук, а вие само много знаете ! ! !

(За справка виж какво има на мястото на Мавзолея, едно грозно и безмаслено нищо )


Скъпи drake. Нямам нищо против теб и дано не го разбереш погрешно, но …

Ако не беше тази чужда армия ти сега щеше да си с фес, рязан и да си слуга на един друг пророк. Щеше да си в някой концлагер да цепиш камъни за камината и да слушаш Rammstein. Добри лоши те са тези които са те направили до колкото можеш да се почистваш свободен, а нашата държава винаги ще е зависима – факт ( предполагам учиш или знаеш английски или по точно американски. Препоръчвам ти да почнеш да учиш китайски).

 
Преглед на профил almaya Рейтинг: 8 "Не"
12 яну 2011 10:34 81
- +Оценка
-44 +12

Този паметник е част от нашата история и трябва да остане. А на тези, които твърдят, че през последните 20 г. сме свободна държава, ще кажа, че това е то - хора с промити мозъци

 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 782 "Да"
12 яну 2011 10:39 82
- +Оценка
-9 +32

Паметник на поробител не бива да има в нито една държава по света,но у нас законите са други,обществото е друго-търпимо към душманите си и нетърпимо към собствените си жертви!След като има българи,които почистват този "паметник" и го пазят като очите си,защо има други българи,които се противят на издигането на паметник на османските войни,паднали под Шипка?Каква е разликата между съветския и османския войници,че да се прави 30 метров монумент на единия,а другия да тъне в забвение?Нали сме толерантни,защо разделяме поробителите си на категории "добри" и "лоши",все едно има разлика между чизмите на низамите и ботушите на солдатите?Явно едните са по-леки от другите?Как 20 години след промените все още има маса русофили,за които матушката е по-скъпа от собствената им майка?Все едно сред арабите в Палестина да има юдаисти,които да вдигнат паметник на Бен Гурион...Робите,останали без господари,все още не са свободни хора.Те си остават роби в сърцата.

_____

Келепир му е майката!
 
12 яну 2011 10:41 83

Този коментар беше изтрит в 10:43 на 12/01/2011 от неговия автор.

12 яну 2011 10:41 84

Този коментар беше изтрит в 10:42 на 12/01/2011 от неговия автор.

Преглед на профил Hris_ti Рейтинг: 492 "Да"
12 яну 2011 10:43 85
- +Оценка
-8 +36

Червените защитници на паметника защо не признаят, че предците им - комунисти са унищожили едно уникално място за София, а и за България като цяло - парк, съчетаващ три градини в себе си. Скъпи другари, взимайте си паметника на "Позитано" и финансирайте реставрация на градината!!

_____

"Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто - да го направиш.." Николай Хайтов
 
12 яну 2011 10:43 86

Този коментар беше изтрит в 10:43 на 12/01/2011 от неговия автор.

Преглед на профил Тони Гетова Рейтинг: 450 "Не"
12 яну 2011 10:48 87
- +Оценка
-37 +10

Интересно защо няма дебат за демонтирането на паметника на американските летци, разрушили София. Този исторически факт е неоспорим и не разбирам защо не се рита срещу него. Това е първият ми аргумент. Вторият е ясен-изтриването на следите от миналото не заличава миналото. Аман от ченгеджийско и тоталитарно мислене. Точно затова испанците не демонтираха мавзолея на Франко, за разлика от от нас, които се сдобихме с ливада в центъра на столицата, от която освен това пари не се изкарват-визирам мавзолея.Трето, да разбирам ли, че част от горепишещите се притесняват повече от името на паметника - хубаво, ще го преименуваме, по-евтино е вярвайте ми :) Радвам, се че този дебат не се инициира в Германия, иначе Бухенвалд тозчас щеше да бъде сринат от лицето на земата. А случката с Бухенвалд е наистина национален срам от неизмерима с този проблем величина.

 
Преглед на профил Константин Рейтинг: 616 "Не"
12 яну 2011 10:57 88
- +Оценка
-37 +11

Чета и хем ми е едно чудно, хем смешно. За това, задето не можем да превъзмогнем миналото си и сме такива дребнави, затова драпаме в калта сега. Сякаш като се бутне този паметник ще цъфнем и ще вържем.
Единствено, което причинява тъй като гледам е още и още разединение. Затова и сме слаб народ.


 
Преглед на профил Sioux Рейтинг: 778 "Да"
12 яну 2011 10:58 89
- +Оценка
-5 +43

Бих искал да коментирам и друга част от изказването на Г-н Славчев - тази в която той се обявява за единство на нацията и в която твърди, че "няма как да подкрепи действия, които умишлено целят да създадат напрежение".

Дава ли си сметка Г-н Славчев, че именно бездействието и самото присъствие на този паметник на това място създават напрежение и разединение? Защото всеки ден покрай този паметник минават хора, чиито майки, бащи, съпруги, дядовци или баби са били убити или заточени в лагери! Всеки ден минават хора, чиито животи са били съсипани! И не на последно място, минават будни хора, които ценят великите българи, убити от режима на "армията освободителка".

И тъй като този паметник не е в музей или на друго място, на което човек може да отиде по собствено желание и има избор да отиде или - не, а е на централно място, което няма как да бъде заобиколено или избегнато, то този паметник бива натрапван насилствено на всички, против волята им! Ето това е, което създава напрежението - това, че си имаме паметник на убийци и крадци, поставен на огромен пиедестал на пъпа на София!

Съответно, бих попитал Г-н Славчев, как би се чувствал ако всеки ден на път за работа трябва да минава покрай също толкова огромен паметник на Султан Баязид I или такъв на Василий ІІ Българоубиец? С какво настроение ще започва деня му ако не знае къде е гробът на баща му, а в лицето всеки ден го гледат пушките на убийците му? Няма ли да...

Прочитане на целия коментар
почувства леко "напрежение"?...

 
Преглед на профил m4ukovski Рейтинг: 8 "Не"
12 яну 2011 11:03 90
- +Оценка
-34 +9

Аз мисля, че винаги когато се мисли за разрушаване, а не за създаване, има нещо нередно. Искаме или не този паметник е част от нашата история. Диалогът трябва да е в посока, какъв паметник да изградим, а не кой да разрушим.

 
Преглед на профил Павел Рейтинг: 1114 Неутрална
12 яну 2011 11:03 91
- +Оценка
-17 +8

До коментар [#74] от "opashatko":

Позицията ми не само от няколко месеца, а от доста повече, е че трябва да се мисли и планира преди да се руши и премахва. Защото някога съм защитавал сляпо разрушаването на мавзолея и ми е ясно, че нищо хубаво не е последвало след такова действие. Колко грешки са нужни, за да се научи един урок?

 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 782 "Да"
12 яну 2011 11:09 92
- +Оценка
-7 +25

Паметникът на американските летци е пред или НА територията на посолството на САЩ,във всеки случай може да се каже,че не е на наша територия.На своя земя всеки може да си вдига каквито иска паметници,включително и на цар Ирод.Друг е въпроса дали е целесъобразен такъв паметник на тези,които сринаха София през войната.Лично аз съм против него,както и против всякакви паметници на чужди войски,воювали срещу моята страна.
Демонтаж на паметника на съветските нащественици не е равносилно на изтриване на миналото,това е израз на национално достойнство!Ако да честваш паметта на жертвите на тоталитаризма и ченгетата е проява на "ченгеджийско и тоталитарно мислене",то и издигането на плевенската панорама е проява на пантюркизъм...
За себе си твърдя,че не се притеснявам от името на паметника,а от самия паметник.По-евтино ще е да го демонтираме,защото отказа от историческа памет винаги излиза по-скъпо!
С това,надявам се,"Изумена" вече не е толкова изумена и е получила просветление по ред въпроси.

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил A.K Рейтинг: 727 "Да"
12 яну 2011 11:09 93
- +Оценка
-4 +34

За премахването на този монумент на комунистическата мисъл. Другаря Славчев може да почита тази част от историята в музей заедно със сподвижниците си от БКП/БСП , движение "Че Гевара" и подобни тях кланящи се на Русия червенобузковци. Паметник на окупатори без дори жертви на българска територия , нямат място не само в столицата но и във всеки друг град в България. Другаря Славчев да не се напъва да лъже, че иска да запази културно-историческото наследство , защото точно тази армия окупаторка е разрушила стотици сгради от точно това наследство. Демонтирането на паметника може да не демонтира историята но няма да показва на мен , на децата ми и на всички като мен мислещи , една лъжа и камък пред който червени другари като Славчев получават душевен оргазъм. Най- добре ако Славчев се притеснява за българо-руските взаимоотношения да преместят с парите на тяхната партия паметника в двора на руското посолство. И не , другарю Славчев , аз не съм случаен гражданин а вие.

 
Преглед на профил selqnin Рейтинг: 2686 Неутрална
12 яну 2011 11:10 94
- +Оценка
-5 +33

Паметника на Съветската, окупационна армия трябва да бъде демонтиран и преместен в бъдещ Музей на комунизма.Съществуването на този паметник в центъра на столицата на Отечеството ми пиемам като лична обида и погазване на националната ми чест и достойнство!!!

 
Преглед на профил Сашо Рейтинг: 727 "Да"
12 яну 2011 11:11 95
- +Оценка
-6 +34

Благодарение на инциативата , започната от Валентина Маринова, срамният паметник се наклони стремглаво. Браво, Валя, гордеем се с хора като теб ! Въпросът вече е не "ДАЛИ", а "КОГА"....

_____

"Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 
Преглед на профил Павел Рейтинг: 1114 Неутрална
12 яну 2011 11:13 96
- +Оценка
-22 +9

До коментар [#79] от "1980г. Комунизъм":

Грузия кръсти и булеварда към летището в Тбилиси "Джордж У Буш"

А Естония си разруши партийния дом в Талин до основи.

Да не би да трябва сляпо да се копират политически малоумия с траен отпечатък върху градвете от чужди държави?

 
Преглед на профил ras16377431 Рейтинг: 1391 Неутрална
12 яну 2011 11:20 97
- +Оценка
-17 +13

До коментар [#75] от "vgdontschev":

Кое какво говори за мене слабо ме интересува. Проблемът не е мой, а на Капитал и то само ако Капитал държат да имат обективна дискусия. Погледнете резултатите от анкетата, в която не се споменават комунисти:
http://www.capital.bg/interaktiv/anketi/?guid=1883

45% са ЗА запазването на паметника в сегашния му вид.

Какво става с резултатите, когато вкарате комунистите - 3/4 са против оставянето на паметника, защото естествено никой не иска да се асоциира с младежкото БСП. Все едно да направите дискусия за израелската външна политика и да поканите Хитлер да защитава една от тезите.

_____

gradinko.bg
 
Преглед на профил motochristo Рейтинг: 857 Неутрална
12 яну 2011 11:22 98
- +Оценка
-18 +10

Много инатересно, че гласувалите са 46% да си остане непроменен, а тук във форума повечето хора са за премахването му. Ако застъпникът не беше свързан с БСП, вероятно щеше да е друго. Това показва, че като цяло хората скачат срещу всяка тяхна инициатива. А колкото до паметника, на повечето софианци не им пука особено дали ще го има, или не.
Аз съм за оставането му, освен ако на негово място се постои открит спортен парк, особено за кънки, скеът и подобни, без кръчми и др. подобни бози.

_____

Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 
12 яну 2011 11:23 99

Този коментар беше изтрит в 11:23 на 12/01/2011 от неговия автор.

Преглед на профил leibstandarte Рейтинг: 229 Неутрална
12 яну 2011 11:29 100
- +Оценка
-7 +30

Да помним уроците на историята - ДА. Да виси паметник на окупатора в центъра на столицата като високо вдигнат среден пръст към свободна България - НЕ. Нека го запазим, но да го преместим на остров Белене, където да направим тематичен парк, та да се види червеният режим в пълния си блясък. Нека под вдигнатата каркаматка бъдат споменати хилядите жертви на този предателски строй, там на място в лагера! Ето така хем ще го има паметника, хем паметта ще е трезва!

 
Преглед на профил Сашо Рейтинг: 727 "Да"
12 яну 2011 11:44 101
- +Оценка
-7 +25

До коментар [#98] от "motochristo":

Това, че на софиянци не им "пука особено" за паметника, не е довод той да остава !!! Това просто показва колко ненаясно са хората със собствената си най-скорошна история..

_____

"Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 
12 яну 2011 11:44 102

Този коментар беше изтрит в 11:45 на 12/01/2011 от неговия автор.

Преглед на профил Павел Рейтинг: 1114 Неутрална
12 яну 2011 11:48 103
- +Оценка
-14 +7

Съгласен съм с коментари [#97] от "gradinko" и [#98] от "motochristo".

Аз също не бих застанал зад мухлясалата позиция на младежкото БСП. Затова и всичките ми коментари са с "Неутрален". Важно е да стане ясно, че има и трета позиция, в която паметникът или части от него се пазят, но се подхожда с фантазия и идеи. Целта е да се 'свали' част от символизмът на паметника, да се уважи паметта на пострадалите от тоталитарния режим. За сметка на това да се създаде приятно и провокативно място в града, което носи част от историята.

 
Преглед на профил vandim Рейтинг: 8 Неутрална
12 яну 2011 11:55 104
- +Оценка
-30 +11

Аз съм на 27 години и според мен няма нужда паметникът да бъде премахван от центъра на София. Лично на мен ми беше много приятно, когато някой беше надраскал паметника със спрейове с електрикови цветове, което му беше придало съвсем нов облик - говоря за една от сцените с войниците. Според мен паметникът трябва да остане. Все пак социализмът е част от миналото ни. Не виждам защо трябва да го крием. И вместо да строим нови паметници на нови места да разрушаваме стари паметници на стари места. В крайна сметка ако след всяка голяма промяна унищожаваха паметниците какво щеше да стане? Щеше ли да има паметници изобщо?

Така например мавзолеят на Георги Димитров беше разрушен, вместо сградата да бъде използвана за нещо смислено като музей на София, например, какъвто нашият град няма. Доколкото знам и под паметника на Съветската армия има някакво помещение. По-добре отвътре да се ремонтира и да се отвори и да служи за нещо, отколкото да се разрушава.

И изобщо сега ли е моментът да се разрушава? Нали е криза? Това не са ли едни излишни разходи, които могат да отидат някъде, където наистина има нужда от тях?

Иван Димитров

 
Преглед на профил d10001 Рейтинг: 825 "Да"
12 яну 2011 11:56 105
- +Оценка
-7 +27

комунизум=фашизъм

възтановете свастиките и нека седи и този

 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 782 "Да"
12 яну 2011 12:01 106
- +Оценка
-6 +31

Подкрепям примера,който Унгария дава в това направление,като там направиха музей на тоталитаризма и преместиха в него всички комунистически паметници,и така решиха 2 проблема-очистиха градовете си от тези чучела от една страна,а от друга дадоха възможност на собствените си носталгици по оная епоха да не се чувстват онеправдани и им оставиха паметниците неповредени.У нас това е най-добрия вариант с посочения от преждепишещия тук остров Белене,където да се съберат всички монументи на солдати,ремсисти,мандраджии и други герои,да се направи нещо като "Джурасик парк" и там,зад клетки и огради милеещите за социализма да могат спокойно да се кланят на идолите си и да изпадат в езически транс,щом това им помага да се чувстват по-добре...Но в градовете и селата ни тези бетонни и стоманени капища не бива да съществуват,защото детското съзнание се формира най-вече от заобикалящата го среда,а никой не иска децата ни да растат с чувство на покорство пред една чужда на народа ни и натрапена насила религия-съветския комунизъм.
Колкото до интелектуалците,плачещи за историческите символи,ще им припомня думите на първия наш мъченик,Св.Енравота-Боян,който преди смъртта си казва на палачите-езичници:
"А идолите и техните скверни жертвеници ще бъдат разорени така, като че ли не са съществували...".
Който има уши-да слуша!Защото е лицемерно да слагаш цветя на паметник,който възхвалява богоборци,взривяващи църкви,а после да влизаш в църква...

Прочитане на целия коментар
и да искаш от Бога здраве за семейството си,палейки свещи.Нека тези,плачещите за историческите символи и отричащи разрушаването им,тези,които в собствените си очи се издигат с културното си ниво над спорещите,дадат на самите себе си ясен отговор и изберат страна във вечния конфликт между Бог и борещия се с Бога,защото неутрални по този въпрос не може да има!Атеизмът също е страна,при това яростна и плътно прилепена до злото и атеизъм е всичко онова,което е съгласно и ТЪРПИМО към съществуването на идоли и кумири,били те древни или съвременни,гръко-римски или съветски...

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил Веселин Рейтинг: 1391 "Да"
12 яну 2011 12:06 107
- +Оценка
-5 +35

На мястото на паметника може да се засадят 2-3 дървета. На никого няма да пречат.

 
Преглед на профил Николай_1 Рейтинг: 702 "Да"
12 яну 2011 12:13 108
- +Оценка
-7 +34

Вместо
"Трябва ли паметникът на съветската армия в София да бъде демонтиран?" , модераторът би трябвало да формулира темата на дискусията във вида:

-"НЕ ТРЯБВАШЕ ЛИ ОЩЕ ПРЕДИ 18-19 години паметникът на съветската армия в София да бъде демонтиран?" "

 
12 яну 2011 12:15 109

Този коментар беше изтрит в 15:26 на 19/01/2011 от неговия автор.

Преглед на профил Д-р Петър Величков Рейтинг: 229 "Да"
12 яну 2011 12:17 110
- +Оценка
-7 +28

До коментар [#91] от "Павел":
Другарю Павел, на сърцето са ви оживяли мавзолеят и паметникът на окупаторската армия. Първо, сградата на мавзолея не беше пригодна за друго освен за клозет, каквото имаше предложение, след изнасянето и погребването на мумията на Централни гробища.
Второ, като толкова сте загрижени гответе се с проекти за след демонтажа. Хем ще спецелите някоя хилядарка, дано!, хем ще си утолите любовта към болшевишкия експеримент.

 
Преглед на профил Conservative Future Рейтинг: 1391 Неутрална
12 яну 2011 12:32 111
- +Оценка
-4 +31

До коментар [#46] от "Балала":

Паметникът на Цар Освободител почита наистина падналите за свободата на България руски войни. Паметникът на Съветската армия, от друга страна, увековечава армия-окупаторка, която не е дала една жертва на българска земя. Спрете да лъжете, другари!

_____

Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 
Преглед на профил Conservative Future Рейтинг: 1391 "Да"
12 яну 2011 12:35 112
- +Оценка
-5 +30

До коментар [#57] от "Балала":

На САЩ бяхме обявили война, така че е било нормално да очакваме някакви враждебни действия от тяхна страна. За разлика от СССР, на които не бяхме обявили война и въпреки това ни окупираха. Защо всички комунисти сте такива патологични лъжци?

_____

Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 
Преглед на профил thetrooper Рейтинг: 8 "Да"
12 яну 2011 12:36 113
- +Оценка
-5 +37

Паметникът е издигнат не от признателния български народ (както пише на постамента), а от признателната към Съветската армия БКП, с чиято помощ червените примати идват на власт. И наистина, има за какво да са им благодарни. Благодарение на онзи с Шпагина комунягите са излезли от шумата (където са нагъвали задигнатия от мандрите кашкавал и са съзрявали любовно с козите и овцете) и са седнали в министерски и директорски кресла, без дори да изчегъртат мръсотията под ноктите си и да почистят подметките си от овча тор. Някои от тях дори на 9.09.1944г. за първи път са обули обувки вместо цървули - смъкнали са ги от краката на селския учител или свещеник, след като са го пребили до смърт.
Съветската армия не донесе в България свобода от фашизма, какъвто у нас не е имало. Съветската армия донесе в българия воня на овча тор по етажите на властта.

 
Преглед на профил vic_scic Рейтинг: 229 "Да"
12 яну 2011 12:38 114
- +Оценка
-13 +16

СССР е НЕОБХОДИМОТО ЗЛО за българския народ! Никой не може да каже какво би станало, ако германците бяха спечелили войната. В създалата се обстановка не е имало по- добър развой на събитията от това да станем част от експеримента, наречен СОЦИАЛИЗЪМ(комунизъм).
Въпреки всички положителни страни на този политически режим, смятам, че "дружбата" ни с източния блок е позорна за БЪЛГАРИЯ. В днешни дни берем плодовете на българския комунизъм, и смятам, че те, никак не са вкусни. Все още ни управляват оригинални или дериватни крадливи и без капчица морал, соц- идиоти.

_____

Колкото по-усърдно работиш, толкова повече късмет имаш.
 
Преглед на профил kota4ki Рейтинг: 245 Неутрална
12 яну 2011 12:40 115
- +Оценка
-34 +8

СУПЕР ЛЕСНО Е ДА СЕ РАЗРУШИ НЕЩО, ПО-ТРУДНОТО Е ДА СЕ ПОСТРОИ. СПОРЕД МЕН ВСИЧКИ СЪЖДЕНИЯ ТРЯБВА ДА ТРЪГВАТ ОТ ТАЗИ ТЕЗА. А ТОВА ДА РАЗРУШИШ ПАМЕТНИК ВЕЧЕ СИ Е ВЪРВАРСКИ АКТ И ПРИЗНАК НА БЕЗКРАЙНА ПРОСТОТИЯ И КОМПЛЕКСАРЩИНА. АЗ ЛИЧНО НЕ СЪМ ФЕН НА КОМУНИЗМА ИЛИ ПЪК СОЦИАЛИЗМА, ЗА МЕН ЛИЧНО ТОВА СА ДВЕ ПРОПАДНАЛИ, УТОПИЧНИ ИДЕОЛОГИИ, НО ТРЯБВА ЛИ ДА РУШИМ СИМВОЛИТЕ НА ТЕЗИ ПРОВАЛИЛИ СЕ ИДЕИ. ДОСТА ПО-АДЕКВАТНО БИ БИЛО ДА ГО ОСТАВИМ ТОЯ ПАМЕТНИ ДА НИ НАПОМНЯ ВИНАГИ ПРЕЗ КАКВО СМЕ МИНАЛИ И ДА НЕ ДОПУСКАМЕ ПОДОБНИ ГРЕШКИ. ПЪК И КАТО БУТНЕМ ПАМЕТНКА, КАКВО ЩЕ ПОСТРОИМ НА НЕГОВО МЯСТО ЕДНО МОЛЧЕ ПРИМЕРНО ИЛИ ПАРКИНГЧЕ. ВЪОБЩЕ ТОЯ ДЕБАТ МИ Е БАЯ МАЛОУМЕН.

 
Преглед на профил Сашо Рейтинг: 727 "Да"
12 яну 2011 12:41 116
- +Оценка
-3 +25

До коментар [#114] от "vic_scic":

Ами да останем част от демократична Европа не е ли било по-добър развой?? И кои са тези "положителни страни на режима" ? Аз не знам за такива.

_____

"Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 
Преглед на профил Сашо Рейтинг: 727 "Да"
12 яну 2011 12:43 117
- +Оценка
-7 +23

До коментар [#115] от "kota4ki":

Никой не иска да се бута паметникът. Той ще напомня за историята, само ако се премести в музей. В момента е грамадна, грозна развалина. На негово място ще се засадят дървета примерно , това не е ли по-добре?

_____

"Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 
Преглед на профил Gouverneur général Рейтинг: 1004 "Да"
12 яну 2011 12:43 118
- +Оценка
-4 +29

До коментар [#111] от "Zoon Politikon":
На територията на България не са се водили битки от Съветската армия за да има загинали руски войници. Гробовете на руски войници са всъщност на войници мародери и пияници, които са крали от българското имущество, яли пили и убити от НКВД за наказание - това са "освободителите". Специално в София под въпросния паметник не е погребан нито един руснак "загинал", за разлика от могилите паметници Альоша из страната - Пловдив, Русе и др. където има погребани руски войници застреляни от своите за мародерство !

_____

1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 
Преглед на профил kalin_m Рейтинг: 561 "Да"
12 яну 2011 12:48 119
- +Оценка
-4 +41

Нещата са ясни и логични - съветската армия не е дала никакви жертви в България и не е извършила никакви "подвизи и саможертви" за нашата държава и народ. Напротив - българският народ дава десетки хиляди жертви при Драва и Балатон, сражавайки се на страната на СССР, но тава се оказва недостатъчно и нищожно събитие за Сталинския СССР и в резултат на официалната позиция на СССР, България е унизена като победена страна във Войната - факт! Т.е. Червената армия, за която загиват десетки хиляди българи на фронта, се превръща в окупатор, защото България по силата на Мирния договор, изплаща репарации /измерено чрез цената на златото/ повече, отколкото е платила по Ньойския договор - факт!
Паметта на загиналите български войници е предадена, гаврата с българския народ, дал тези жертви е цинична по Сталински - издига се паметник на Окупатора, който за удобство е промотиран като Освободител - за преиначаване на съзнанието на хората и на историята - циничен исторически факт! Следват събития, които много от нас помнят - приемане на пионерчета, цветя и венци, в знак на признателност /към кого?!/, манифестации и т.н. - 45г. отвратителна пропаганда, цинизъм и мелачница на съзнанието на хората! Всеки дръзнал да изкаже истината е наказан от комунистическата власт - факти на държавен цинизъм, подчинил общественото съзнание!
Когато фактите говорят и боговете мълчат!
На тези, за които този паметник е скъп - да си го вземат и да си го монтират някъде, да събират...

Прочитане на целия коментар
пари за неговата издръжка и да извършват сектантските си комунистическо-военни ритуали. Но това не може да бъде общонародна теза, няма дуализъм в историческата истина и не може да има равнопоставяне между истината и лъжата, на принципа, че лъжата като се повтаря хиляди пъти, ще се превърне в истина!
СОС да изпълни решението незабавно, като излезе с ясната историческа аргументация и факти. Сигурен съм, че болшинството от хората не са заразени със "Стокхолмски синдром" и ще подкрепят премахването на този паметник на окупацията и националния ни нихилизъм.

 
Преглед на профил leibstandarte Рейтинг: 229 "Да"
12 яну 2011 12:49 120
- +Оценка
-4 +32

До коментар [#115] от "kota4ki":

Ама голям проблем е да коментираш, като те мързи да прочетеш заглавието... Става дума за ДЕМОНТАЖ и преместване, а не за разрушаване. Нали поколенията и за напред трябва да видят безумието и престъпленията на комунизма, та да не изглупяват носталгично и да не вярват на розово-червените лъжи!

 
Преглед на профил georgievv Рейтинг: 8 Неутрална
12 яну 2011 12:50 121
- +Оценка
-29 +8

СТИГА сте търсили поводи за разделяне на "жертви" и "палачи". Разделението е само в главите ви. Паметникът сам по себе си не може да раздели никого. СТИГА разруха под прикритието на "декомунизация
та". Достатъчно се "декомунизираха" селското стопанство и икономиката. В пещерите със сигурност няма комунизъм. До там ли трябва да стигнем?

 
Преглед на профил Валя Рейтинг: 229 "Да"
12 яну 2011 12:51 122
- +Оценка
-6 +29

Като гледам как върви дискусията направо паметникът си е отишъл. Само че освен участие във форуми, дискусии, ФБ, електронни подписки, трябва също да излезем и на открито. Трябва да ни виждат, че ни има, а не сда и стоим по къщите. Трябва да станем видими, да бъдем фактор в нашето общество. И дано да може ентусиазмът, който се усеща в тази дискусия да види реално, когато следващия път се съберем пред паметника, на 1 април, в нашия протест срещу лъжата.

 
Преглед на профил ras16377431 Рейтинг: 1391 "Не"
12 яну 2011 12:52 123
- +Оценка
-30 +7

До коментар [#109] от "vgdontschev":

45% са за запазване в сегашния му вид, 8% - за доизграждане на музей около него (това гласувах и аз) = 53% са за запазването му под някаква форма на същото място. 53% > 47%.

За това кой е ограничен - не аз бързам да си вадя изводи за тебе от няколко прочетени коментари.

_____

gradinko.bg
 
Преглед на профил Nixonanim Рейтинг: 561 "Да"
12 яну 2011 12:54 124
- +Оценка
-4 +27

До коментар [#121] от "georgievv":

Извинявай, ама не СТИГА. Истроята трябва да се помни, както трябва да се помнят ченгетата от ДС, които продължават да протягат пипалата си и да управляват страната!

_____

cineart.me
 
Преглед на профил Тони Гетова Рейтинг: 450 "Не"
12 яну 2011 12:56 125
- +Оценка
-30 +9

Не на последно място- това няма да стане без пари. Не съм съгласна моите пари да отиват за поредното малоумие в годината с един от най-тънките общински бюджети, само защото някои другари, упс, господа, не могат да преживеят миналото си. Миналото съществува и то не може да е добро или лошо, а е такова каквото е. Ще цитирам един наш съвременен мислител: на народите с къса памет, преходите им са много дълги. Така са правели само варварите (откъде мислите че идва думата вандализъм?! Цивилизацията е запазвала старото, дори го е вграждала в своите паметници. Крайно време е мисля да се спре с тази тъпа политическа игра на сини и червени и нещата да се погледнат разумно.

 
Преглед на профил dr_kessarovski Рейтинг: 506 "Не"
12 яну 2011 12:58 126
- +Оценка
-36 +8

Премахването на паметника на Съветската армия е кощунство спрямо българската история, каквото между впрочем беше и взривяването на мавзолея на Г. Димитров. Мисля, че двадесет години след началото на псевдодемокрацията в България времето на пещерния антикомунизъм безвъзвратно е отминало и мястото на лумпените от т. нар. Инциативен комитет е само но територията на собствената им самоизява с което те компенсират чувството си за малоценност. Между впрочем, паметникът-мемориал на същата тази армия в Трептов парк в Берлин стои непокътнат и докато той е там, паметникът в София също ще стои там, където е сега. Същото се отнася и за паметника във Виена........

 
Преглед на профил leibstandarte Рейтинг: 229 "Да"
12 яну 2011 12:58 127
- +Оценка
-6 +27

До коментар [#121] от "georgievv":

Стига СТИГА. Стига замазвали истината и забравяли миналото. Стига заривали глава в пясъка. Стига забравяли жертвите и престъпленията.
Как да не се делим? Аз под никакъв предлог не мога да се единя със сатрапи и предатели. А на селското стопанство, икономиката и т.н. проблемите бяха зародени от най- некадърната и сасипваща форма на мениджмънт - плановата икономика. Така че стига СТИГА. И за да отговоря и на последния ти въпрос - по-добре дори пещери, от колкото клетки!

 
12 яну 2011 12:58 128

Този коментар беше изтрит в 12:59 на 12/01/2011 от неговия автор.

Преглед на профил Д-р Петър Величков Рейтинг: 229 "Да"
12 яну 2011 13:03 129
- +Оценка
-6 +26

Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 
Преглед на профил nidena Рейтинг: 229 "Да"
12 яну 2011 13:07 130
- +Оценка
-7 +28

"СУПЕР ЛЕСНО Е ДА СЕ РАЗРУШИ НЕЩО, ПО-ТРУДНОТО Е ДА СЕ ПОСТРОИ." - цитат от ком. 115

Какво повтаряте като омагьосани този шаблон? Напротив, в много случаи е "супер" по-лесно да построиш нещо ново на мястото на ретроградното и срамно старо!

 
Преглед на профил ajsajder Рейтинг: 222 Неутрална
12 яну 2011 13:07 131
- +Оценка
-26 +6

Понеже за мене,основният паметник за който трябва ДА ИМА ДЕБАТ е този на АМЕРИКАНСКИТЕ ЛЕТЦИ-ВОЕННОПРЕСТЪПНИЦИ,да видим какво показват данните...
1.В 4 мнения(вкл и моето) се споменава този паметник
2.Останалите си джомолят,по интифата пусната от Иво Инджев...въобще не ви четох!
Сега-за същественното-на българска или на американска територия е паметникът на хората,хвърляли върху България детски играчки пълни със взрив,и имаш ли право,като си посолство да издигаш и паметник на Цар Ирод,ако искаш?!

 
Преглед на профил Сашо Рейтинг: 727 "Да"
12 яну 2011 13:12 132
- +Оценка
-7 +27

До коментар [#126] от "dr_kessarovski":

Не знам за кой път се повтаря, този път ще го напиша с големи букви :
ПАМЕТНИЦИТЕ В БЕРЛИН И ВИЕНА СА ПОЧИТ КЪМ ЗАГИНАЛИТЕ В БИТКА СЪВЕТСКИ ВОЙНИЦИ. ТУК БИТКИ И ЗАГИНАЛИ НЯМА.
ОНЕЗИ ПАМЕТНИЦИ НЕ СА КАТО ТОЗИ !

_____

"Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 
Преглед на профил ajsajder Рейтинг: 222 Неутрална
12 яну 2011 13:16 133
- +Оценка
-13 +7

1980 Години комунизъм... де да знам,дали ще има толкова години комунистическа власт-не го вярвам ама,като си си сложил такъв никнейм си имал някакво виждане по въпроса..
Сега-да те поправя малко за конкретиката-кой е погрелан под паметника,кой е погребан под Альоша и т.н.. ами колкото и да ти е чудно-никой!
В България,има починали съветски войници в болници,в Русе и София,които са били ранени по време на сраженията срещу Хеерсгруппе Зюдукраин,основно срещу 6-та армия на фон Фриснер и 3-та румънски,та тези ранени войници (не само руснаци),са доведени от съдбата на наша земя,умират уви,по болниците и са погребани в българската земя,където дано са намерили покой...Техните гробове,си стоят и до днес горе-долу поддържани, щото има международна конвенция за войнишките гробове,ако ние не поддържаме чуждите гробове-на англичани умрели ввъв Варна,през Кримската война,или на руснаци...или французи,как ще искаме нашите гробове да се почитат?Та това е историческата истина,за умрелите войници на РККА,знаят се даже и поименно..

 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 782 "Да"
12 яну 2011 13:21 134
- +Оценка
-5 +33

Питам тези,които подобно на Александър Матросов бранят паметника на чуждата войска-агресор:против ли сте издигането на паметник на незнайния османски войник на Шипка?Ако да,то защо сте съгласни с издигането и поддържането с НАШИ пари на паметник на съветската армия,съставена в 80% от дегенерати и морални изроди,извършила безброй убийства,изнасилвания и грабежи в България през периода на тригодишното си гостуване у нас,гостуване неканено и без предизвестие?
В състояние ли е поне един от вас да даде разумен довод в полза на подкрепата на този монументален шедьовър на съветския скулптурен кич,възвеличаващ на НАША земя,в НАШАТА столица една чужда войска от мародери,изклали милиони инакомислещи в СОБСТВЕНАТА си страна и тръгнали да колят и чужди народи по страдалната Европа?
Имате ли представа колко са жертвите на съветските изроди и техните ибрикчии у нас само за периода на откровените кланета през 1944-1952?А след това,по лагери до 1962?И колко са осакатените духовно,смачканите психически,проявилите безкръвно мъченичество наши сънародници след като лагерите престават да съществуват през 1962 и привидно НРБ е демократична страна?
Не се ли питате как така през 1989 се оказахме с дълг в размер на повече от 10 милиарда $,със заразено от Чернобил население вследствие на послушно мълчание пред Кремъл,с огромен проблем сред подрастващите,които ИЗВЕДНЪЖ се оказаха наркомани,с отровени земи и пустеещи села,с концентрирано в големите градове подивяло от чакане по...

Прочитане на целия коментар
опашки население,обезверено и с притъпени за живота сетива,живеещо с цената на олиото и брашното и очакващо 15 години лек автомобил?Искате паметник на виновните за всичко това ли,в центъра на София,Пловдив,Варна?Ами ние не искаме,толкова ли е сложно да проумеете мотивите ни!!!

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил tupanici Рейтинг: 8 "Да"
12 яну 2011 13:25 135
- +Оценка
-5 +19

Ако и пику на културното наследство на бсп и че гобара. Да се взриви грозотията. СРАМЪТ ОСТАВА!

 
Преглед на профил shtastlivetsa Рейтинг: 8 "Да"
12 яну 2011 13:26 136
- +Оценка
-6 +31

Не е кощунство взривяването на мавзолея! Кощунство е това, през 2011 година все още един български град да е наречен на името на най-ужасния враг на българския народ, Г. Димитров! Престъпник и българоубиец, името му трябва да е символ на най-лошоно в историята ни!

 
Преглед на профил Николай_1 Рейтинг: 702 "Да"
12 яну 2011 13:28 137
- +Оценка
-6 +27

Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 
Преглед на профил Momchil Lisichkov Рейтинг: 8 "Не"
12 яну 2011 13:30 138
- +Оценка
-38 +8

Този паметник, както и всички паметници трябва да си останат по местата.
Независимо, какво символизират.
Както и мавзолея трябваше да си остане в центъра на града.
Това е история, независимо кой как я интерпретира.
Изградени са от хора вярвали или не в една идея.
Ако следваме подобна логика можем да съборим бившия партиен дом, НДК и още много символи на соца.
Но какво ще покажем на децата си?
И, ако тези паметници трябва да са в музея. КОЙ МУЗЕЙ?
Това са нещата от живота и не е редно да се изтриват така лесно.
От 20 години само се руши в тази държава.
Никой не направи нещо значимо.
Освен разбира се МЕТРОТО на Бойко Борисов, който сам с двете си ръце го изкопа. А да - и ОКОЛОВРЪСТНОТО.
Чудесни паметници на инфраструктурата.


И не е зле тези хора, дето желаят да направят музей за паметници да ползват google и да почетат малко

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8_%D0%BD%D0%B0_%D0%A1%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0_%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B8%D1%8F_%D0%B2_%D0%...

Прочитане на целия коментар
/>91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F

 
Преглед на профил kota4ki Рейтинг: 245 Неутрална
12 яну 2011 13:37 139
- +Оценка
-26 +5

ДО КОМЕНТАР 130 НИДЕНА.

УВАЖЕМА Г-ЖО/Г-НЕ, НЕ ПОВТАРЯМ НИЩО, ОЩЕ ПО-МАЛКО "ШАБЛОНИ", ПРСОТО МОЕТО МНЕНИЕ Е ТАКОВА. А ТОВА КОЕТО ВИЕ НАРИЧАТЕ РЕТРОГРАДНО И СРАМНО, ДРУГИ БИХА ГО НАРЕКЛИ ИСТОРИЯ. ПРОСТО ТАКАВА Е НАШАТА ИСТОРИЯ, ИЗПЪЛНЕНА СЪС СРАМНИ И ГРОЗНИ МОМЕНТИ. НЕ ВИЖДАМ ОБАЧЕ КАК ЩЕ Я ПРОМЕНИМ ТАЯ ИСТОРИЯ С БУТАНЕТО НА ТОЗИ "РЕТРОГРАДЕН" И "СРАМЕН" ПАМЕТНИК. НАПРОТИВ ЩЕ ИЗРАЗИМ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ "РЕТРОГРАДНАТА" СИ ВИЗИЯ, ВОПИЮЩА ПРОСТОТИЯ И ЛЕКА ОЗЛОБЕНОСТ.

 
Преглед на профил Alexander Drangajov Рейтинг: 8 Неутрална
12 яну 2011 13:41 140
- +Оценка
-6 +32

Първо да изясним нещо - какво символизира точно този паметник? Загинали за превземането на България съветски войници - не, тъй като няма жертви! Освобождение на България от някого - не! Единственият символ, който аз виждам е паметник на съветската окупация. Тази окупация гарантира сигурността на режима у нас, който без нейната подкрепа не би издържал и месец. Окупация която унищожава горянското движение и борбата за свобода. Окупация, която обезглавява нацията и предава властта в ръцете на пастири, овчари и други необразовани комунисти, чието наследство носим и днес. Окупация виновна за Народния съд и смъртта на хиляди българи!

Второ - художествена стойност - изумявам се като някой постави на равна нога паметника на Цар Освободител и това безумие - апогей на соц. реализма. Художествената стойност на един крив чеп не нараства в течение на времето. Чепът ще продължи да е чеп и след 10, 50, 100 години. Задължаващо ли е в такъв случай да го държим в сърцето на града си? Ако това беше едно голямо сметище направено преди 50-60 години - дистанцията на времето дава ли му някаква художествена стойност и защита? Трябва ли да го търпим?

Много е тъжно да видиш млади хора, гордо да развяват червени байраци. Това е проблемът и с Паметника и с комунизма като цяло. Няма разбиране у хората колко вредно, страшно и унищожително нещо е той. По зловещ от всички други социални строеве и по-вредящ на обществото дори и от национал-социализма.

 
Преглед на профил Hristo Velev Рейтинг: 395 Неутрална
12 яну 2011 13:41 141
- +Оценка
-6 +20

Нека отиде в музей, където векуват културните произведения. Там, където е, има на културна, а на морална, обществена и политическа стойност. Той казва, че мислението ни е още в Сталинизма, и оформя мисленето на идващите след нас, размивайки представата за добро и лошо. Преместването му в музей ще бъде морален акт, казващ "Осъзнахме, че комунизмът е лош, и се разкайваме за грешката". Точно от това се страхуват привържениците му, но трябва да ги убедим.

 
Преглед на профил Petko Dourmana Рейтинг: 1391 "Да"
12 яну 2011 13:43 142
- +Оценка
-5 +31

За трети и последен път ще се опитам да обясня, защо спорът за паметника се води напълно безсмислено :)))
Самите идеолози на БКП са показали ясно в чест на кого и защо е построен паметника!
Те не са го посветили на ЧЕРВЕНАТА армия, победител във втората световна война, а на СЪВЕТСКАТА армия, която по времето на поставянето на паметника води студена война със западния свят.
Разликата изглежда малка, но не е така и е достатъчно да се прочете повече по въпроса:

"Советская Армия (1946—1996)
Холодная война

Вскоре после окончания Второй мировой войны начался рост напряжённости между бывшими союзниками. За дату начала холодной войны обычно принимается Фултонская речь Черчилля 5 марта 1946 года. С тех пор в армии СССР наиболее вероятным противником считались США, Великобритания и их союзники.

Преобразование армии в 1946—1949 годах

Трансформация из революционного ополчения в регулярную армию суверенного государства была закреплена официальным переименованием РККА в «Советскую Армию» в феврале 1946 года."
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%8F_%D0%90%D1%80%D0%BC%D0%B8%D1%8F

Много е ваьно, че от всички паметници в Европа само този в България е...

Прочитане на целия коментар
на съветската армия!!!

 
Преглед на профил nidena Рейтинг: 229 "Да"
12 яну 2011 13:44 143
- +Оценка
-2 +19

"РЕТРОГРАДНАТА" СИ ВИЗИЯ, ВОПИЮЩА ПРОСТОТИЯ И ЛЕКА ОЗЛОБЕНОСТ - много точно сте се охарактеризирали, господине/госпожо kota4ki!

 
Преглед на профил rosko1306 Рейтинг: 720 "Да"
12 яну 2011 13:45 144
- +Оценка
-6 +29

Дааа, Разбира се, че трябва да се премахне! Дори съм склонен да се съглася с предложението на един от писалите преди мен - да се закара в Белене. Но мога да дам още едно предложение - да се съберат всичките съветски чучела от страната и да се направи музей на Бузлуджа.... Много подходящо място - и даващо идеален пример за цялата пасмина и какво идва след нея - разруха.... както им е разрушен паметника - летяща чиния....
Между другото - комунистите трябва да ме почерпят за идеята - така като водят там червените бабички организирано - с автобус - ще могат да си се кланят на идолите - концентрирано, на едно място, а дано тази зараза да не плъпва като шап от странджанско прасе, а да си остава там, на високото, колкото може по-изолирана!

 
Преглед на профил v Рейтинг: 450 "Да"
12 яну 2011 13:58 145
- +Оценка
-5 +27

До коментар [#139] от "kota4ki":

Май нещо пак не разбирате, другарю - няма да се унищожи паметника (каквото помоему заслужава), а ще се експонира в Музей на тоталитарното изкуство, който Вие, другарите и дечицата Ви ще можете да посещавате в неделните дни, за да се зареждате с плам за предстоящата седмица в този гнил капитализъм.

_____

Срещу Освободителите на духа, хората, раби на навици, се отнасят с най-непримирима ненавист и злоба.
 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 782 "Да"
12 яну 2011 13:58 146
- +Оценка
-3 +26

Лисичков да не се прави на лисица с логиката си,че искаме разрухата на всичко,строено преди 1989!Никой не иска рушенето на НДК(което Людмила Първа Правешка сама построи,носейки торби с цимент),нито партийния дом,нито ЦУМ или "Шератон".Повечето от тези,които подкрепяме демонтажа,не искаме унищожаването на паметника,наречен сполучливо от населението "Тримата глупаци".Искаме именно това-демонтирането му,ако Лисичков е наясно с тази чуждица...

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил Андрей Бенев Рейтинг: 8 "Да"
12 яну 2011 14:11 147
- +Оценка
-3 +23

Аргументите на Симеон Славчев са много смешни. Историята не може да се „харесва” или „не харесва”, тя си е история, нещо което вече се е случило реално. Фалшификатът на историята обаче може. Нещото, което изобщо не се е случило, е „освобождаване на България от съветските войски”. Кой ни е окупирал или „поробил” преди тях и от кого са ни „освободили”? Не са ли точно те, които ни окупират и ни налагат нов политически строй? Ето в това е целият спор.
Паметникът като епизод от историята трябва да се сложи в музей, защото изобразява един конюнктурен стремеж на част от българите към взимане и задържане на ПОЛИТИЧЕСКАТА власт с помощта на чужда държава, макар и за цели 45 години. Той е ПАРТИЕН паметник, той не изобразява вековни процеси, нито вечни, нито дори само големи български национални светини, за да стърчи най-високо в държавата ни.
И още нещо – ако искаме Русия да ни уважава, ние трябва да имаме полагащото се за това достойнство. И още: ние можем да обичаме Русия и руснаците – доказали сме го, когато има за какво.

 
Преглед на профил АК Рейтинг: 561 "Не"
12 яну 2011 14:19 148
- +Оценка
-7 +24

Този паметник отдавна е загубил символната и художествената си стойност и мястото му е в музея на тоталитаризма. Днес той е символ на опроверганата от историята лъжа на тоталитарна пропаганда и след като вече фактически не изпълнява оригиналните си функции - този паметник е ФАКТИЧЕКИ РАЗРУШЕН.

Лъжата е грозна, а символите на грозната лъжа нямат място в публичното пространство на града.

Докато чакаме общината да се намъдрува, като временно решение паметникът трябва да се опакова, така, че да изрази истинското отношение на софийските граждани към тоталитарната пропаганда и историческата истина.

Ето някой варианти за опаковане:
1. Грамада - при всяка минаване оставяме камък в памет на жертвите на съветския тоталитаризъм.
2. В алеята, която води към паметника да поставим 30 000 кръста за убитите българи по време на съветската окупация.
2а. Кръстовете се рисуват (червени, с черен контур) върху алеите и стълбите, които водят към паметника
3. Паметникът да се освети в кърваво червено

Съдържанието на символите е неспасяемо, както е мъртва и идеологията, която символизират.


 
Преглед на профил bateogi Рейтинг: 8 Неутрална
12 яну 2011 14:24 149
- +Оценка
-6 +28

До коментар [#138] от "lisichkov":

Ей чета, чета и не се стърпях!!! Не само да бъде демонтиран, ами и да се разруши, да му се направи малко копие и другарите да си го слагат където искат..............имам предвид в който музей си искат! Като нямало такъв музей да си построят, наемат или каквото искат! Аааааа сетих се, келешите от "Че Гевара"/пу че гнусотия и запалки такива направиха/ да се хванат и със задружен бригадирски труд да строят мавзолеи и музеи, да водят там просълзените си баби и те на по чаша кисело мляко и чиния с юфка да им говорат за каквото славно комунистическо минало си искат! Срамота бе, тоя паметник е по-голям от паметниците на Левски, Ангел Кънчев, Баба Тонка и айде да не изброявам герои, тез с "шпагините" ли са ни най-големите герои?!?!?! То нак един от "Че Гевара" и всичките им там радетели и спонсори не реши да направят толкова голям паметник на Ботев дето е вярвал в единний и светлий комунизъм, ами ми реват за тая грозотия и символ на...........айде това няма да го коментирам в предни коментари ясно е казано от запознати хора, кой е умрял в България и поради каква причина! ТИя от "............" гнус ме е да го напиша пак са същи коплексари и мързеливци, мислят, че като членуват в нещо такова са много актуални за света ли?.......или мадамите много ще ги харчат?!? Впрочем за да не бъда обвинен в пристрастие същите са и скинари и разни там недолюбени...

Прочитане на целия коментар
отзад нацисти и расисти. Един дол дренки! Трябва да се служи на Родината и тя единствена да е твоя идеология, а не идеи на другарите Че, Маркс, Мусолини и тое ясно бандата недооценени от майките си техни последователи! В заключение, като направим същите по големина паметници на нашите си герои, тогава почваме подред и с интернационалните идей отляво и дясно!!!!

 
Преглед на профил Aldin Dimitrov Aldinov Рейтинг: 537 Неутрална
12 яну 2011 14:38 150
- +Оценка
-2 +12

До коментар [#47] от "lokofen04":Ако си беше направил труда да прочетеш текста на Стоян Дерменджиев, щеше да разбереш защо.

_____

"Против глупостта и самите богове напразно се борят" Айзък Азимов
 
Преглед на профил Aldin Dimitrov Aldinov Рейтинг: 537 "Да"
12 яну 2011 14:55 151
- +Оценка
-2 +25

До коментар [#80] от "xotbot": Да не би да намекваш, че съветската армия ни е освобождавала от турско робство? Няма как да е станало, защото тогава не е съществувал Съветски съюз.
Цитат: "Добри лоши те са тези които са те направили до колкото можеш да се почистваш свободен"
Аз се почувствах свободен през 1990, когато пак нямаше съветска армия.

_____

"Против глупостта и самите богове напразно се борят" Айзък Азимов
 
Преглед на профил Orlie Рейтинг: 229 Неутрална
12 яну 2011 15:01 152
- +Оценка
-5 +26

Разговарял съм с баба ми и дядо ми, когато бяха живи, през осемдесетте години. Разказали са ми каква е била разликата между немските и руските войничета, които са били в България по това време. Немските са били винаги чисти, спретнати, държали са се любезно с хората от местното население и никога не са посягали, въпреки силата си. Руските, обратно са били разпасани, мръсни, пияни и често са посягали към местни момичета съвсем безнаказано и нагло. Нито едните, нито другите са дали в България жертви или дали каквото и да е ценно за България и не заслужават паметник.
България е имала злата участ, да попадне в съветския блок след войната, за разлика от Гърция и Австрия и резултата е очевиден. Този паметник е олицетворение на тази зла участ, затова мястото му е в някакъв музей на комунизма, който задължително да се устрои!

 
Преглед на профил Aldin Dimitrov Aldinov Рейтинг: 537 "Да"
12 яну 2011 15:13 153
- +Оценка
-2 +21

До коментар [#126] от "dr_kessarovski":
Цитат:"Между впрочем, паметникът-мемориал на същата тази армия в Трептов парк в Берлин стои непокътнат и докато той е там, паметникът в София също ще стои там, където е сега. Същото се отнася и за паметника във Виена........"
Отговор: "Паметника в Трептовер парк е мемориал костница.
В Берлинската стратегическа настъпателна операция общо загубите за Червената армия са 352 475 души, от които безвъзвратни(загинали) 78 291. Данните са взети от "Россия и СССР в войнах XX века". За загуби се числят всички, които не са на разположение непосредствено след операцията- това са убитите и ранените. Жертвите от историческа гледна точка обаче са само загиналите в операцията. Ето защо ако въпросът е какви са жертвите на Червената армия в Берлин , отговорът е : 78 291.
Паметникът на Съветската армия във Виена е открит на 19 август 1945г в памет на 18 000 съветски войници, които са загинали за освобождаването на Виена.
Така че за да има историческо основание да го има паметника в София, трябва да дойде червената армия и да избием двадесетина хиляди души от нея, а това няма как да стане, дори само защото вече няма съветска армия, както скоро няма да има и паметник!

_____

"Против глупостта и самите богове напразно се борят" Айзък Азимов
 
Преглед на профил Автор Рейтинг: 609 "Не"
12 яну 2011 15:15 154
- +Оценка
-24 +5

Простете другари, ама сега се събуждам и гледам дискусията сериозно се е развила, струвами се обаче че вие продължавате да се дърляте по някакви дребни поводи, това не говори добре за обществото, което съграждаме и то независимо от факта има или няма паметник в някаква градинка в столицата

_____

http://braveanonymous.blogspot.com/
 
Преглед на профил Павел Ганчев Ганчев Рейтинг: 8 "Да"
12 яну 2011 15:17 155
- +Оценка
-3 +22

Трябва да се махне, защото е ПАМЕТник на нещо, което искам да забравя.
Това е все едно в къщата на обесения да има ПАМЕТник на този, който го е обесил! Или в Аустерлиц ПАМЕТник на Хитлер! Или в къщата на родителите на починалото момиченце при ВАДЕНЕ НА СЛИВИЦИ ПАМЕТник на "доктор" Маджунов! Всички тези "Че Гевара" и РМС са комунистически (вид съвременен вариант на комсомола,-т.е.на младежи, които нямат идея какво е това "Съветска власт", Комунизъм, "Белене" и т.н. Така, че НЯМАТ ДУМАТА! Или синове и дъщери на бивши комунисти (настоящи социалисти). Пак НЯМАТ ДУМАТА Или промити от тях зелени мозъци. така, че пак НЯМАТ ДУМАТА!

_____

Ганчев
 
Преглед на профил Автор Рейтинг: 609 "Не"
12 яну 2011 15:22 156
- +Оценка
-20 +5

Я, ей го и warlock и той се събудил. Абе да те питам случайно да имаш нещо общо със сайта decommunization.wordpress.com? Там има много странен технически проблем - остават мненията за бутането на паметника и изчезват, тези срещу това. Вижте, направете нещо

_____

http://braveanonymous.blogspot.com/
 
Преглед на профил Павел Ганчев Ганчев Рейтинг: 8 "Да"
12 яну 2011 15:23 157
- +Оценка
-3 +16

Предлагам да бутнем този паметник и да изградим вместо него на ВСЕКИ ЗАГИНАЛ в България съветски войник! Да видим тогава, дали ВЪОБЩЕ ще има!

_____

Ганчев
 
Преглед на профил Aldin Dimitrov Aldinov Рейтинг: 537 "Да"
12 яну 2011 15:24 158
- +Оценка
-5 +21

До коментар [#144] от "rosko1306":
В никакъв случай музея не трябва да е на Бузлуджа, там е загинал Хаджи Димитър, чинията трябва да се разкара от там за да не петни паметта му, а мястото на музея е на табаните на Кремиковци или на остров Белене.

_____

"Против глупостта и самите богове напразно се борят" Айзък Азимов
 
Преглед на профил Автор Рейтинг: 609 "Не"
12 яну 2011 15:24 159
- +Оценка
-21 +4

Павеле, ама може ли заради твоите проблеми със забравата да налагаш на всички какво да правим - ами съобразявай се малко, голям човек си

_____

http://braveanonymous.blogspot.com/
 
Преглед на профил Автор Рейтинг: 609 "Не"
12 яну 2011 15:48 160
- +Оценка
-23 +2

До коментар [#158] от "warlock":

warlock за всичко вече е помислил - и какво още да бута и какво още да строи. Само не знам идеята за Белене как да я реализираш, че там все още има затвор - да не вземе някой затворник, предрешен като посетител на музия, да се измъкне и да избяга. Помисли и за това.

_____

http://braveanonymous.blogspot.com/
 
Преглед на профил 1984 Рейтинг: 561 "Да"
12 яну 2011 16:03 161
- +Оценка
-3 +23

До коментар [#32] от "Sheldon":

Подобни истории можеш да чуеш във всяко село, където червената Армия си е правила щаб в някоя къща. Интересното е, че обикновено преди нея в същата къща (най-приличната в селото) е имало щаб и на Вермахта. Поискай хората да ти сравнят поведението на офицерите и наблюденията им за организацията и декорацията на щаба.
Ще излезе, че е по-добре да си окупиран от Германия, отколкото освободен от Съветския съюз.

_____

"One-upmanship is the systematic and conscious practice of making one's associates feel inferior and thereby gaining the status of being "one-up" on them.
 
Преглед на профил v Рейтинг: 450 "Да"
12 яну 2011 16:13 162
- +Оценка
-3 +24

До коментар [#161] от "1984":

Подобни истории ще чуеш и във всеки град ;) Как пък на всички нас бабите и дядовците ни са видяли едно и също добро отношение от съюзниците ни германци и разбойническо от окупаторите руснаци? Тогава за какво освобождение говорим??? В Бургас Морската градина е била негодна за хора години след 1944, защото не е можела да бъде обезпаразитена от упоритите въшки, докарани от азиатските орди на болшевизма...

_____

Срещу Освободителите на духа, хората, раби на навици, се отнасят с най-непримирима ненавист и злоба.
 
Преглед на профил Константин Рейтинг: 616 "Не"
12 яну 2011 17:01 163
- +Оценка
-28 +7

Правилният въпрос, който следва да се зададе е: Кой има интерес от събарянето на паметника?
Доста българи сме се научили вече (по трудния начин), че чисто идеалистични каузи в България няма.

 
Преглед на профил ajsajder Рейтинг: 222 Неутрална
12 яну 2011 17:03 164
- +Оценка
-24 +8

Ей, прост народ-слаба Държава!
--------------------------
Тотално няма значение тоя паметник-ще го събаряте ли,както ви подскокороса Иво Инджев,или ще го оставяте-както ви подскокоросват други разни...
Ми няма такова значение-каквото и да направите...основно гледайте да не ми харчите от парите,че ви избих...хахаха..
Ама за паметникът на летците,бомбандирали София,съм кръвно заинтересуван.Пък вие ще си мълчите,явно по тази тема...

 
Преглед на профил N.Yo. Рейтинг: 561 "Не"
12 яну 2011 17:04 165
- +Оценка
-24 +9

Не съм привърженик на комунизма или социализма, но смятам, че не е правилно да се демонтира. Все пак това е част от историята ни, която трябва да се знае и да се взимат поуки. Не можем да си избираме да знаем само хубавите моменти от сорта на "Златния век", "България на три морета" и т.н. ... Сега, този паметник се забелязва от не малка част от подрастващите, повечето от които ще се поинтересуват за него и ще разберат нещо за комунизма и за лошите му страни. Ако се сложи в някакъв музей на тоталитаризма, той едва ли ще е едно от най-посещаваните места сред младите, а и едва ли ще бъде поддържан от комитета за демонтирането му.
Отделно, че в училищата не се набляга особено на комунистическото ни минало (при мен въобще не се изучаваше), а като се махнат свързаните с тази част от историята ни паметници още повече ще бъде забравено или ще остава носталгичния спомен от бабите и дядовците за времето на "повече сигурност и работа за всички".
За справка: В центъра на Виена също има паметник на Съветската армия и доколкото ми е известно не се е вдигала ненужна врява и да е ставало от мухата слон.

 
Преглед на профил mario_tashev Рейтинг: 8 "Не"
12 яну 2011 17:07 166
- +Оценка
-22 +2

Мони с теб сме !!!!!

 
Преглед на профил Сашо Рейтинг: 727 "Да"
12 яну 2011 17:08 167
- +Оценка
-2 +12

До коментар [#163] от "Константин":

Българското гражданско общество.

_____

"Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 
Преглед на профил Сашо Рейтинг: 727 "Да"
12 яну 2011 17:09 168
- +Оценка
-4 +14

До коментар [#165] от "N.Yo.":

Направи си труда да изчетеш мненията, преди да пишеш ;)

_____

"Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 
Преглед на профил N.Yo. Рейтинг: 561 Неутрална
12 яну 2011 17:25 169
- +Оценка
-14 +4

До коментар [#168] от "Сашо":

прочетох ги, но това не ми пречи да дам своето собствено мнение...
Мерси, че го уважаваш ;)

 
Преглед на профил uporit1914 Рейтинг: 443 "Да"
12 яну 2011 17:30 170
- +Оценка
-2 +18

ДА

 
Преглед на профил Лора Рахнева Рейтинг: 1065 "Не"
12 яну 2011 17:36 171
- +Оценка
-26 +6

До ден днешен съжалявам, че разрушиха мавзолея. Може да звучи крайно на хората, които подкрепят идеята за махане на паметника, но аз лично вярвам, че би било добре да пазим историята си, независимо от всичко.

_____

Prepare for complications.
 
Преглед на профил Сашо Рейтинг: 727 "Да"
12 яну 2011 17:38 172
- +Оценка
-4 +25

Пазене на история ли е да държиш в центъра на града си огромен паметник на армия-окупатор ??? Не виждам връзката.

_____

"Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 
Преглед на профил Автор Рейтинг: 609 "Не"
12 яну 2011 17:46 173
- +Оценка
-21 +4

До коментар [#172] от "Сашо":

Сашо, кажи като бутнеш паметника на окупатора какво ще правиш?

_____

http://braveanonymous.blogspot.com/
 
Преглед на профил kman Рейтинг: 450 Неутрална
12 яну 2011 17:47 174
- +Оценка
-6 +22

Ами по тази логика да бяхме оставили и паметника на Ленин до Булбанк, и мавзолея на Георги Димитров барабар с мумията, и Цариградско шосе да се казва бул. Ленин, и изобщо сакън да не пипнем нищо което е част от безценната ни история? Докога ще ни дърпате назад към соц-блатото - светът ври и кипи и се развива, а ние още се джафкаме за глупости.

 
Преглед на профил АК Рейтинг: 561 "Да"
12 яну 2011 17:54 175
- +Оценка
-6 +23

Ако някоя сутрин намерите лайно пред вратата, дали ще го изхвърлите на боклука или ще го пазите за да го предадете на бъдните поколения?

В нашия случай лайното не е пред вратата, а в идеалния градси център!

 
12 яну 2011 17:55 176

Този коментар беше изтрит в 17:55 на 12/01/2011 от неговия автор.

Преглед на профил Сашо Рейтинг: 727 "Да"
12 яну 2011 17:55 177
- +Оценка
-3 +19

До коментар [#173] от "Автор":

Нещо специално ли трябва да правя ? Ще се радвам, че в центъра на града ми не се извисява оръжие на чужд войник !

_____

"Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 
Преглед на профил Автор Рейтинг: 609 "Не"
12 яну 2011 18:06 178
- +Оценка
-20 +4

До коментар [#177] от "Сашо":

20 години това ли ти пречише да се радваш - помисли тогава дали проблемът не е в теб - бах, тоя паметник много мъка ти е донесъл явно

_____

http://braveanonymous.blogspot.com/
 
Преглед на профил thecart Рейтинг: 8 "Не"
12 яну 2011 18:06 179
- +Оценка
-16 +11

Този паметник категорично НЕ трябва да се маха. Дори трябва да го оградят с полицейска лента и специален гид да разказва на младите хора какви ги е вършила т.нар. съветска армия "освободителка" и как начело с изверга Сталин са избили близо 40 милиона. Как убиха бъдещето на България и как и досега се гордеят с това. Но ако има техническа възможност това нещо да се демонтира и да се закара в музей, с това съм съгласен. В никакъв случай обаче не трябва да се разрушава, за да помнят и да знаят хората какво може пак да се случи

 
Преглед на профил Сашо Рейтинг: 727 "Да"
12 яну 2011 18:08 180
- +Оценка
-4 +19

Ми честно казано доста гадно е да виждам, че най-големият паметник в София на е на чужда армия. Ако за теб това е все едно....явно проблемът е в теб.

_____

"Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 
Преглед на профил Сашо Рейтинг: 727 "Да"
12 яну 2011 18:09 181
- +Оценка
-4 +15

До коментар [#179] от "thecart":

Не става въпрос за разрушаване. Именно за преместване в музей иде реч.

_____

"Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 
Преглед на профил Автор Рейтинг: 609 "Не"
12 яну 2011 18:16 182
- +Оценка
-20 +5

До коментар [#180] от "Сашо":

Прав си сашо, проблеми при мен бол, ама чак паметник не съм обявявал за проблем.

Като се замисля за тоя паметник и единственто което се сещам е че съм пил там с другари, пушил съм, ходил съм да слушам как някой дрънка на тарамбука, свирил съм на диджериду, а веднъж се опитах да се спусна с колелото си по стълбите от горе до долу, но се пребих по средата. Ей такива спомени ме навяват като си мисля за този паметник и да ти призная, при всичките проблеми, не съжалявам за нито един от тях.

Ти руски войник, на този паметник видял ли си? Че аз най-много за камери на МВР се сещам да има там напоследък.

_____

http://braveanonymous.blogspot.com/
 
Преглед на профил Иван Кръстев Рейтинг: 450 "Да"
12 яну 2011 18:20 183
- +Оценка
-3 +25

За демонтирането.

_____

ивкръ
 
12 яну 2011 18:29 184

Този коментар беше изтрит в 18:30 на 12/01/2011 от неговия автор.

Преглед на профил Yard Рейтинг: 1413 "Да"
12 яну 2011 18:30 185
- +Оценка
-5 +23

И като мине едно дете или необразован човек оттам и види паметника какво става? Вижда какъв е висок, вижда колко геройски е вдигнал автомата този войник, чете надписа как съветската войска е освободила България от фашизма и.......... 100% ще си вземе поука от историята! Абе, другари, вие съвсем ни вземате за балами с това "трябва да остане да се помни".

 
Преглед на профил Автор Рейтинг: 609 "Не"
12 яну 2011 18:35 186
- +Оценка
-18 +4

До коментар [#185] от "Yard":

А бе Yard ти блестиш с високо образование

_____

http://braveanonymous.blogspot.com/
 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 782 "Да"
12 яну 2011 19:13 187
- +Оценка
-4 +19

Ако след като сте си счупили ръката и са ви свалили гипса,държите ли го на видно место в стаята си за спомен?Поднасяте ли му цветя и бършете ли го от прах?Композицията на съветските господари и българските им роби,извисяваща се срещу университета,е именно гипсовото корито,в което страната ни беше поставена за половин век след нанесения и побой от същите съветски войници,които са увековечени на монумента.Побойникът искат бития да помни кой го е бил,за да не се налага да го бие пак,и му оставя скъп спомен в хола-гипса,останал след лечението.И иска не само този спомен да остане,но и да бъде обект на поклонение от страна на благодарния бит за това,че е бил бит.Не ви ли напомня на данъка за изтърканите зъби,които благодарния гяур е дължал на агата,който е изял храната от трапезата му?Колко много си приличат господарите ни,идващи от азиатския континент-и двамата са друговерци(мохамеданин и болшевик),и двамата искат поробения да не строи къщи и църкви,по-високи от господар на кон(първия поне позволи църквите,втория открито ги разруши),и двамата създават групи от предатели,рекрутирани от отвлечени местни момчета(единия създаде еничарски корпус чрез кръвен данък,другия-комунистически корпус чрез духовен данък)...
Единствената разлика е в това,че съветските аги искат да минат за освободители!За това османските не се сетиха поради вековна изостаналост,може би?
И днес,след като Русия нагло свали маската и заедно с Турция открито тръгнаха в един коловоз по...

Прочитане на целия коментар
отношение на външната си политика на Балканите(първата с мечтите си за неосъветска империя,втората-с мераци за неоосманска такава)у нас се намират съветски еничари,които да противопоставят двамата ни душмани,да възвеличават единия като двоен(!) освободител и да хулят другия като негов антипод и поробител!За да защитаваш такава кауза и да я налагаш ентусиазирано и на другите следва или да си потомствен олигофрен,или потомствен наглец...Струва ми се,че нашите русофилистици са разделени по състав в това отношение 50/50.

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил Николай_1 Рейтинг: 702 "Да"
12 яну 2011 19:20 188
- +Оценка
-5 +20

До коментар [#137] от "Николай_1":

Изглежда , че всички комунета , които са "оцветили" коментариите си във форума с червено , можеби единствено те още не са разбрали , че любимата им Русия изгуби Студената война и вече е само едно жалко подобие на сгромолясалия се СССР и най-важното - че вече никой НЕ СЕ СТРАХУВА от нея.
А комунягите изпитват смъртен ужас от свободни хора и хора не страхуващи се от тях. Изпитват смъртен ужас от уличния натиск - напомня им , как те самите са дошли някога на власт.
И този т.н. "Паметник" е създаден имено с такава цел да - създава страх от Червената армия и нейните червени слуги в България.
Другари комуняги , страхът от вас изчезна , сега е ваш ред , вие да се страхувате.
Ето защо - непрекъснат уличен натиск , докато не бъде премахнат паметника.!!!!!!!!!!!!! 
Преглед на профил Автор Рейтинг: 609 "Не"
12 яну 2011 19:21 189
- +Оценка
-16 +3

До коментар [#187] от "dante":

Чакай бе данте, всички по - горе казваха, че руски войник у нас не е загивал (освен, ако не е бил мародер наказан от собствения си началник). Ти сега къде намести този бой?
Да не се сбиете сега за глупости

_____

http://braveanonymous.blogspot.com/
 
Преглед на профил Автор Рейтинг: 609 "Не"
12 яну 2011 19:25 190
- +Оценка
-16 +3

До коментар [#188] от "Николай_1":

Николай е напълно прав!
Подкрепям го и предлагам, за да се напомня на комунягите, колко са страшни демократите, да му издигнем на него един паметник на мястото на тоя!

_____

http://braveanonymous.blogspot.com/
 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 782 "Да"
12 яну 2011 19:26 191
- +Оценка
-3 +16

Къде видя,Авторе,че съм споменал за загинал руски войн?Става въпрос за боя,който СССР ни хвърли на наша територия без да му се опрем,не за битка между нас и великия ни побойник...Побоят не е битка,явно не си разбрал добре.То,ако имаше битка,поне щеше да има повод за гордост у нас,както се гордеят финландците със съпротивата си срещу съветския агресор!

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил NK /имигрант в родната страна/ Рейтинг: 893 "Да"
12 яну 2011 19:29 192
- +Оценка
-3 +19

Докато не сложим черта на миналото, докато не започнем на чисто, докато присъстват ДС-креатури в управлението, докато не заклеймим комунистическото управление и не му поискаме сметката за безобразията вкл. разни абвг...з , докато...

... дотогава този паметник не е исторически, а е ИДЕОЛОГИЧЕСКИ и обърква мозъците на хора, които са ходили прави под масите по това време. Които НЯМАТ ИДЕЯ за какво става дума, а само носталгично настроените им по далавераджийските времена родители им пълнят главите с бръмбари. Разбира се има и някои хора, които са в котилото на номенклатурата и си защитават един вид бащинията.

История и Идеология са различни неща. Не е направен досега музей на комунизма, защото там ще бъдат събрани всичките им безчинства и ще стане очевадно какво е било времето. И няма да може да се отрича.

А е колко по-лесно да се размива отговорност и подменя историята... налЕ, другарЕ? :)

_____

Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 
Преглед на профил Грую Груев Рейтинг: 450 Неутрална
12 яну 2011 19:31 193
- +Оценка
-4 +22

Като виждам колко много промити мозъци вилнеят тук ми става мъчно.
Това не е никакъв паметник.Защо ще кажат тъпанарите.Ами защото мнението на архитектите е,че той няма никаква архитектурна стойност.
На мястото,на което е поставен не се е случило нищо.Той е таз ,зада го виждат руснаците когато идват от къв летището.Да им се подмажем.Освен от пиене у нас не е загинал нито един руски войник.Е, питам аз,какво олицетворява този паметник ??? Нищо.Освен превития гръб на безгръбначните ми чугунени глави,нашите комунисти.Достатъчно ни натрапваха простотиите си.Тази грамада е също една тяхна простотия и колкото по бързо бъде смотан някъде на някоя поляна,толкова по-добре.Да ходях и да се кланят пред него колкото желаят.

_____

Хубав човек.Че и красив май.Аз си се харесвам!Какво ще кажете.
 
Преглед на профил Гиби Рейтинг: 8 "Да"
12 яну 2011 19:39 194
- +Оценка
-4 +17

Като видя паметника на окупаторите ми става лошо.Час по-скоро да бъде махнат.

_____

готин
 
Преглед на профил ambril Рейтинг: 229 "Да"
12 яну 2011 19:44 195
- +Оценка
-3 +15


Още този месец на руския президент Дмитрий Медведев ще бъде представен проект за държавна програма под наслов “Национално помиряване и увековечаване на паметта за жертвите на тоталитарния режим”, пише в. “Свободная преса”.
Изданието се позовава на Александър Аузан от президентския Съвет за развитие на институциите на гражданското общество и човешките права - органа, който разработва проекта. Руското общество все още е “в състояние на гражданска война”, която всъщност “не е приключила през 1922 г.”, заявил Аузан. Заседание на Съвета за “десталинизацията” в Русия се състоя в края на 2010 г., а неговият шеф Михаил Федотов още при встъпването си в длъжност бе обещал да “десталинизира” общественото съзнание на хората в страната, припомня “Свободная преса”.

Проектът на Съвета предвижда изграждане на мемориали там, където са погребани жертви от репресиите, създаване на музеи, разсекретяване на архиви. Освен това се предлага най-сетне да бъде дадена политическо-правна оценка на тоталитарния режим, посочва мрежовото издание. “Не виждам основания да се надяваме чудесните инициативи на Михаил Федотов да са били чути и подкрепени от висшето ръководство”, твърди обаче руският военен историк Марк Солонин, цитиран в материала.
Той заявява, че “няма понятие какво може да се издейства от Медведев” и обяснява скептицизма си с това, че през първите две години от президентския мандат не е направено “нищо по въпроса, освен комисия за борба срещу...

Прочитане на целия коментар
фалшификацията на историята, а цялата история на нейното създаване издаваше намерение за борба срещу изследванията на историята”.
Експертът нарича “чисто конюнктурна стъпка” миналогодишния опит да бъде призната отговорността на сталинския режим за ликвидирането на полски военнопленници в Катин край Смоленск в Русия през 1940 г. Без съгласието на Полша “не би могло да се прокарат чрез лобиране много решения на ЕС, които ще са изгодни от гледище на днешното ръководство в Русия”, пояснява той. Основна предпоставка за успешна “десталинизация” трябва да стане “дълбока и честна демократизация на държавата и обществото” в Русия, смята историкът. Той предлага “мащабно историческо ограмотяване” на широките маси в Русия.
Солонин препоръчва на президента Медведев “цялостно, без никакви уговорки да разсекрети всички документи, създадени преди март 1953 г.” (когато умира Сталин - б. р.) и да отмени с указ всички научни звания и дисертации, защитени преди разпадането на Съветския съюз във факултетите по история, история на КПСС, марксистко-ленинска философия и научен комунизъм. “Режимът на Сталин трябва да бъде определен като агресивен и престъпен, с нищо по-добър от фашисткия режим на Хитлер”, добавя ученият, цитиран от “Свободная преса”.


 
Преглед на профил ambril Рейтинг: 229 "Да"
12 яну 2011 19:45 196
- +Оценка
-3 +10

До коментар [#186] от "Автор":


Още този месец на руския президент Дмитрий Медведев ще бъде представен проект за държавна програма под наслов “Национално помиряване и увековечаване на паметта за жертвите на тоталитарния режим”, пише в. “Свободная преса”.
Изданието се позовава на Александър Аузан от президентския Съвет за развитие на институциите на гражданското общество и човешките права - органа, който разработва проекта. Руското общество все още е “в състояние на гражданска война”, която всъщност “не е приключила през 1922 г.”, заявил Аузан. Заседание на Съвета за “десталинизацията” в Русия се състоя в края на 2010 г., а неговият шеф Михаил Федотов още при встъпването си в длъжност бе обещал да “десталинизира” общественото съзнание на хората в страната, припомня “Свободная преса”.

Проектът на Съвета предвижда изграждане на мемориали там, където са погребани жертви от репресиите, създаване на музеи, разсекретяване на архиви. Освен това се предлага най-сетне да бъде дадена политическо-правна оценка на тоталитарния режим, посочва мрежовото издание. “Не виждам основания да се надяваме чудесните инициативи на Михаил Федотов да са били чути и подкрепени от висшето ръководство”, твърди обаче руският военен историк Марк Солонин, цитиран в материала.
Той заявява, че “няма понятие какво може да се издейства от Медведев” и обяснява скептицизма си с това, че през първите две години...

Прочитане на целия коментар
от президентския мандат не е направено “нищо по въпроса, освен комисия за борба срещу фалшификацията на историята, а цялата история на нейното създаване издаваше намерение за борба срещу изследванията на историята”.
Експертът нарича “чисто конюнктурна стъпка” миналогодишния опит да бъде призната отговорността на сталинския режим за ликвидирането на полски военнопленници в Катин край Смоленск в Русия през 1940 г. Без съгласието на Полша “не би могло да се прокарат чрез лобиране много решения на ЕС, които ще са изгодни от гледище на днешното ръководство в Русия”, пояснява той. Основна предпоставка за успешна “десталинизация” трябва да стане “дълбока и честна демократизация на държавата и обществото” в Русия, смята историкът. Той предлага “мащабно историческо ограмотяване” на широките маси в Русия.
Солонин препоръчва на президента Медведев “цялостно, без никакви уговорки да разсекрети всички документи, създадени преди март 1953 г.” (когато умира Сталин - б. р.) и да отмени с указ всички научни звания и дисертации, защитени преди разпадането на Съветския съюз във факултетите по история, история на КПСС, марксистко-ленинска философия и научен комунизъм. “Режимът на Сталин трябва да бъде определен като агресивен и престъпен, с нищо по-добър от фашисткия режим на Хитлер”, добавя ученият, цитиран от “Свободная преса”.


 
Преглед на профил Автор Рейтинг: 609 "Не"
12 яну 2011 19:52 197
- +Оценка
-19 +2

До коментар [#191] от "dante":


Не съм доразбрал нещо, прости! Аз до днес си мислих, че на нашата територия един куршум не е бил изтрелян между 01 - 09 септември 1944, а то се оказало, че това било побой.

Сериозно, преди много много години, когато едно друго идеологическо обяснение за света властваше сред патриотичните българи имаше едно малко наивно момченце на име Автор. И като всяко дете и Автор обичаше да гледа телевизия (която и тогава служеше като средство на идеологическата пропаганда). Програмите не бяха много, което спестяваше семейни главоболия коя точно да се гледа. По това време, ръководството на телевизияга бе решило да пусне една силно идеологизирана поредица наречена Великата Отечествена Война, която младия Автор изгледа с интерес. Едно само смущаваше детското му съзнание - защо толкова много серии и нито веднъж не споменаваха за героизма на собствената му родина и народ?
Следвайки хронологията на сериала, той чакаше заветната дата 09.09.1944, за да чуе най-сетне нещо красиво за собствения си народ.

Филмът разказа следната история. След дълги военни действия, великата руска армия достигнала дунава. Там генерал не-знам-кой-си пратил съгледвачите си за да видят какво става отвъд дунава и с кого ще се бият. След известно време те се върнали и му докладвали:

- Другарю генерал, пеят!
- Какво - не разбрал генерала
-...

Прочитане на целия коментар
Българите. Събрало се е населението, размахва цветя и пеят.

И така този идеологически филм, заключаваше че България била необходимата почивка на тази армия, защото след това следвали боевете в Югославия, Унгария, Австрия и т.н.

Малкият Автор се чудеше тогава да се радвали или не, а големият Автор днес си мисли, че филмът може и да е бил идеологически, ама звучи много достоверно.


Не махайте паметника. На него е изобразен не само руския войник с пушка в ръка, но и българския народ който го посреща с цветя и песни

_____

http://braveanonymous.blogspot.com/
 
Преглед на профил ambril Рейтинг: 229 "Да"
12 яну 2011 19:53 198
- +Оценка
-3 +15

До коментар [#173] от "Автор":baletlnetpepas,

приятелю на гейовете,
избяга като посран от блог.бг - тук ли дойде да хейтърствуваш?

Как е Вигенин?

 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 782 "Да"
12 яну 2011 20:04 199
- +Оценка
-2 +14

Правилно си мислил,малки и големи Авторе,че нито един куршум не е бил изстрелян у нас по време на битка между стопани и нашественици,и това е нашия срам.Не можеш явно да схванеш разликата между бой и побой?При първия има сблъсък между две страни,като и двете страдат и дават жертви,докато при втория има едностранно дадени жертви и липса на съпротива срещу биещия.От нас по тях куршум не е изстрелян,от тях обаче са изстреляни доста по нас!Колкото до това,че днес ти се струва досотоверна история за ентусиазирано посрещане на бияча у нас,налага се да приема,че всъщност големия Автор не е пораснал и си е останал малък,поне емоционално.Което е от компетенцията на друг опонент и тема на друг коментар...

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил Автор Рейтинг: 609 "Не"
12 яну 2011 20:05 200
- +Оценка
-16 +2

До коментар [#198] от "ambril":

За жалост не мога да се сетя да съм ви познавал от blog.bg, но възможно е да сте имал друго име, което не се сещам в момента. Нямам идея как е е Вигенин познавам го по същия начин както и вие!

_____

http://braveanonymous.blogspot.com/
 
Преглед на профил Автор Рейтинг: 609 "Не"
12 яну 2011 20:09 201
- +Оценка
-15 +1

До коментар [#199] от "dante":

Срамът Данте, не се лекува като се забравя, а като се напомня - за да се повтарят срамните неща.

_____

http://braveanonymous.blogspot.com/
 
12 яну 2011 20:15 202

Този коментар беше изтрит в 20:15 на 12/01/2011 от неговия автор.

Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 782 "Да"
12 яну 2011 20:16 203
- +Оценка
-2 +12

Че кой иска да забравя срама от робското смирение,с което народа ни посреща окупатора си?Но за да се напомня това,не е нужно паметник на позора да стърчи насред столицата ни,достатъчно е да е поставен в определено за целта отделение вън от града,подобно на зоопарк или дисниленд.Радващо е все пак,че си съгласен с основното положение в писанията ми-посрещането на съвестката войска у нас е срам,и този срам следва да бъде лекуван.

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил Сашо Рейтинг: 727 "Да"
12 яну 2011 20:20 204
- +Оценка
-2 +11

Паметниците показват отношението на обществото към дадено събитие или личност. Тезата "трябва да остане, за да помним лошото" е напълно идиотска. Все едно да има паметник на ньоиския договор

_____

"Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 
Преглед на профил Автор Рейтинг: 609 "Не"
12 яну 2011 20:25 205
- +Оценка
-14 +2

Аз пък Данте се радвам, че ти си съгласен с основното положение на моите писания - че паметника е паметник на българския народ и че паметниците посветени на народа не бива да се разрушават!

_____

http://braveanonymous.blogspot.com/
 
Преглед на профил Сашо Рейтинг: 727 "Да"
12 яну 2011 20:27 206
- +Оценка
-1 +12

Било паметник на българския народ пък сега..... :D :D :D

_____

"Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 782 "Да"
12 яну 2011 20:28 207
- +Оценка
-4 +12

Хм,не виждам да съм се съгласявал с подобно нещо,това чучело да е паметник на българския народ?!Къде видя подобно съгласие?Или по подобие на тези,които защитаваш,виждаш и това,което не съществува и приемаш желаното от теб за действително?

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил Автор Рейтинг: 609 "Не"
12 яну 2011 20:42 208
- +Оценка
-13 +6

Ами видях че ти се съгласи, че за голям срам на българския народ той е посрещнал руснаците с песни и цветя, и се сетих че огромна част от фигурите по паметника са на хора размахващи цветя и следователно съгласен си, че паметника отразява правдиво едно историческо събитие, в което нашия народ е взел участие

_____

http://braveanonymous.blogspot.com/
 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 782 "Да"
12 яну 2011 20:48 209
- +Оценка
-2 +14

Ха-ха,явно страдаш от свирепа болест на възприятието,друже?Къде във
"...робското смирение,с което народа ни посреща окупатора си..." можа да видиш съгласие с твоята фанфарна теза за "посрещане с венци и цветя"?
Пуста избирателна способност на червените организми-да виждат съгласие в отрицанието!!!Лекувай се,Авторе,освен ако не си журналист на ясла в ТКЗС-то на "Позитано"20.Ако си,то лечение не е открито.

_____

Келепир му е майката!
 
12 яну 2011 20:59 210

Този коментар беше изтрит в 21:00 на 12/01/2011 от неговия автор.

Преглед на профил Автор Рейтинг: 609 "Не"
12 яну 2011 21:00 211
- +Оценка
-14 +5

Данте, мислите доста комунистически, обявявайки несъгласието с разбирането ви за нещата за признак за душевна болест.
Комунистите наистина са оформили вашия мироглед, който, страхувам се, няма да се промени и след като бутнем паметника.

Весело изкарване на вечерта

_____

http://braveanonymous.blogspot.com/
 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 782 "Да"
12 яну 2011 21:02 212
- +Оценка
-1 +11

Едно си Автор знае,едно си бае...Нейсе,и на теб приятна вечер!

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил Рашистката федерация е империя на злото Рейтинг: 926 Неутрална
12 яну 2011 21:05 213
- +Оценка
-3 +17

Паметника на съветската армия трябва да се демонтира и премести в музей. Заема много място. Много пространство за зелени площи ще се отвори на негово място. Има и други съветски паметници, които са за музей. Паметника изразява уважение и почит към някого, който е допринесъл за обществото. Какво ни донесе съветската армия? Сталинизъм, ленинизъм, комунизъм-все вредни за хората неща. И паметника на царя "освободител" трябва да се прести в музей.

 
Преглед на профил philosophy Рейтинг: 8 "Да"
12 яну 2011 21:08 214
- +Оценка
-3 +18

Е, защо, г-н Славчев, да се караме - ние не се караме, а спорим, дебатираме, а поне според нас, по-демократично настроените граждани, спорът е нещо хубаво за демокрацията. Според вас не е, вие не обичате споровете и дебатите и това ви е останало още от 1944г. Тогава вашите хора, понеже знаеха какво точно трябва да се направи за да са доволни всички, просто изтребиха опозицията, която само се пречкаше пред искрометния ви устрем. А и защо, не мога да разбера, НАЦИЯТА да е разделена? Защо нацията? Нацията е разделена, когатго има Източна Румелия и Княжество България, или когато, да речем ние, софиянци, поискаме да се отделим от, да речем, пловдивчаните или нещо такова...Тук си говорим за един паметник, никакви национални и националистични въпроси не дебатираме. Вие още малко ще се оплачете, че Спортният тотализатор резделя нацията, щото не на всички се падат 6-тици от тотото и щото разделя нацията на бедни и богати...А сигурно е и тоталитарен, щом е тотализатор...А пък това че нацията ни не се била обединила ДОРИ относно приема ни в НАТО и ЕС е направо върха на наглостта! Ние не сме толкова млади и помним коя политическа парламентарна сила беше против приема ни в НАТО и ЕС. Когато десните чрез СДС внасяха тия предложения /за пръв път това за членството на България в НАТО направи Соломон Паси - по това време депутат от Зелената партия, СДС, на 23 юни 1990г. на сесия на Великото народно събрание/ именно парламентарната група на БСП най-активно се противопоставяше на подобна...

Прочитане на целия коментар
външна ориентация на българската политика. Тогава пак ни плашеха, както вие сега, с влошаването на отношенията ни с Русия...Но все пак нещо ми дава надежда, виждам една разлика, която ми говори, че нещата в България все пак се развиват напред. Тогава ни сугестираха, че ако не сме с Русия - с нас е свършено, а вие сега пробутвате друга, малко по-балансирана и смекчена позиция, а именно "В национален интерес е България да е на РАВНО разстояние от Москва, Вашингтон и Брюксел... ", което означава че през 1990г. БСП е имала ресурса да плаши с по-хард позицията, а днес, 20 години след това, тя вече няма този ресурс и всичко, което може да каже е да сме на равно разстояние и от Москва и от ВАшингтон...Губите позиции, другари, западате като електорат и отстъпвате от онова, които вашите деди бяха завоювали. Срам и позор! Когато се явите пред вашия Народен страшен съд, какво ще кажете за свое оправдание пред вашите вождове и духовни водачи? Няма какво друго, освен любимото ви: "Ами такива бяха времената..." Освен това тук няма никаква омраза. Ирония-да, сарказъм-да, дори сардоника, но не и омраза. Ние не ви мразим, само ви се чудим на акъла...Ние смятаме че сте глупави и заблудени, но не ви мразим...Аз лично съм убеден, че и глупакът има място под слънцето, макар и да не разбирам напълно какво е то...Но само защото не разбирам нещо не значи че то не трябва да съществува. Ето, аз не разбирам кърлинга и бейзбола, но нямам против те да си съществуват..Обаче с вашия паметник нещата не стоят така. Аз тук много добре разбирам защо паметникът НЕ ТРЯБВА да същуствува в центъра на София...За мен има една решаваща поредица от предпоставки, които образуват силогизъм с аподиктична достоварност: тоталитаризмът в България от периода 1944-1989 е зло; той става възможен основно заради СА и Русия, които застават плътно зад комунистите по онова време; следователно един паметник на СА всъщност прославя злото и легитимира като нещо естествено и нормално целия тоталитарен режим в България. Така че нещата са прости: или според вас тоталитаризмът е нещо лошо и тогава СА не може да има паметник в центъра на София или обратното: може да има и, значи, според вас тоталитъризмът е нещо хубаво. Ако обаче все още смятате така, аз, честно казано, не съм много сигурен, че искам да споделям една нация и едно общество с вас!

 
12 яну 2011 21:11 215

Този коментар беше изтрит в 21:16 на 12/01/2011 от неговия автор.

Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 782 "Да"
12 яну 2011 21:13 216
- +Оценка
-2 +12

Запознат съм,Опашатко,но това е капка в морето в сравнение с яростния отпор,който дават на същия враг финландците.За жалост шепа достойни наши офицери и войници,изпълнили дълга си,не може да измие срама от ступора,с който народа ни посреща съдбата си подобно на ацтеките при нападението на Кортес...

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил Д-р Петър Величков Рейтинг: 229 "Да"
12 яну 2011 21:18 217
- +Оценка
-2 +12

До коментар [#208] от "Автор":
Не сте запознат. Едни от първите жертви са български офицери, които се самоубиват, защото смятат, че воинската им чест е потъпкана, след като България пропуска мирно червената армия.


 
Преглед на профил Николай_1 Рейтинг: 702 "Да"
12 яну 2011 21:26 218
- +Оценка
-2 +19

До коментар [#211] от "Автор":

Другарю Автор , такива като тебе и Градинко , всъщност въобще не ви интересува "Паметника" , вас ви притеснява самото му събаряне/демонтиране/. Много ви притеснява.
Притеснява ви , защото то се превръща в белег , в ясен сигнал , че макар и след 20 години закъснение , вашето "временце" на охолно живуркане , като назначени капиталисти , продажни драскачи и жадни за облаги лизачи , ЗАПОЧВА да изтича.
Така както изтече времето на любимото ви СеСеСеРе , което беше запратено на бунището на Историята .
"Паметникът" ще бъде премахнат.

 
Преглед на профил v Рейтинг: 450 "Да"
12 яну 2011 21:53 219
- +Оценка
-5 +20

До коментар [#187] от "dante":

Прекрасен коментар, всеки, който притежава дори и елементарен зародиш на разсъдък, би осъзнал неоспоримата логика и историческа достоверност. От комуноидите обаче това не може да се очаква. Отличават се с няколко важни характеристики: 1. те са безродници - гордеят се, че техните господари нахлуха без бой в земята ни, опустошиха я и дадоха смелостта на подопечните им зверове да потопят в кръв народността ни и да унищожат духовността ни; 2. те са неуки - не познават елементарно фактологията и предизвикват презрение с нелепите си интерпретации; 3. те не умеят да водят интелигентен спор - при усещането, че губят (което е неминуемо при безспорно извратената им идеология), започват да вменяват изречения на опонента си, които той не е изричал, превръщайки разговора в опит да му се обясни какво се има предвид (което никога така и не се получава). Г-н Автор е енциклопедичен представител на гореописания вид - български болшевик.

_____

Срещу Освободителите на духа, хората, раби на навици, се отнасят с най-непримирима ненавист и злоба.
 
12 яну 2011 21:55 220

Този коментар беше изтрит в 01:20 на 31/01/2011 от неговия автор.

Преглед на профил ajsajder Рейтинг: 222 Неутрална
12 яну 2011 22:04 221
- +Оценка
-21

Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 
Преглед на профил русофил=ПРЕДАТЕЛ Рейтинг: 458 "Да"
12 яну 2011 22:13 222
- +Оценка
-3 +20

Съветскатката армия започва втората световна война с нападението над Полша през септември и над Финландия през октомври 1939г..Анексира прибалтийските републики през лятото на 1940 г.Агресията на Червената армия продължава с обявяване и окупиране на България през 1944 г. На щиковете и е донесен Червения фашизъм на страните от източна Европа .Избити са десетки и стотици хиляди!И след всичко това ще и търпим грозния паметник в центъра на столицата ни???!!!

_____

МИЗЕРИЯТА Е ПРАВОПРОПОРЦИОНАЛНА на РУСОФИЛИСТИЯТА!
 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 782 "Да"
12 яну 2011 22:27 223
- +Оценка
-2 +16

Мерси,vgdontschev!
Въпреки очевадната невъзприемчивост и алергия към истината,от която страда доста разпространения у нас вид на Хомо Советикус,аз все пак явно си оставам романтик дълбоко в душата и правя опити за комуникация с упоменатия приматски род.Все ми се струва,че не бива да оставяме на бесовете им тези наши сънародници,колкото и те да се отричат от собствения си род!Днес 14 годишни глезени и объркани деца ще веят знамена с образа на Че,утре същите тези ще палят посолствата на "вражески" страни по примера на лумпенизираните си гръцки колеги,в други ден...Кой знае,може и да видим повторение на отрядните акции от "Черните ангели"?Пази,Боже!Искам поне непълнолетните в другия лагер да могат да чуват и нашия глас,и да не мислят,че света е само тяхната секта и истината е само тази,прокламирана от циничните им мозъкопромиватели,които са на щат в една партийна централа.Войната е за тези,14-20 годишните,които болшевиките обичат най-много да ядат!Залогът е бъдещото разделение на България,което би повторило в много по-уродлив и кървав вид разделението на обществото ни от периода 1918-1944.Това именно разделение направи възможно и последвалото половинвековно съветско иго,защото опита на достойните финландци показа,че за единен народ дори страшната съветска империя не е непобедима...Да не изпускаме влака пак,както направиха дедите ни в края на втората световна война!

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил v Рейтинг: 450 "Да"
12 яну 2011 22:44 224
- +Оценка
-1 +19

Да допълним, че за разлика от нас унгарците например се биха докрай със съветските нашественици и защитаваха столицата си улица по улица. Именно те се разбунтуваха само 11 години по-късно срещу болшевишката диктатура и отрязаха паметника на сатрапа Сталин до коленете. Именно те в момента са на светлинни години пред нас.

_____

Срещу Освободителите на духа, хората, раби на навици, се отнасят с най-непримирима ненавист и злоба.
 
Преглед на профил красимир/ганчовски Рейтинг: 449 Неутрална
12 яну 2011 22:51 225
- +Оценка
-2 +19

Комунистчетата -фенове на Кремъл и масовия убиец Ернесто Гевара "Че",бягат от дебата по същество:
ИМАЛО ЛИ Е ТАКОВА ИСТОРИЧЕСКО СЪБИТИЕ КАНТО ОСВОБОЖДЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ ОТ СЪВЕТСКАТА АРМИЯ,НА КОЕТО ДА ВУ ПРАВИМ ПАМЕТНИК.
Отговърт е ясен и е част от историята :НЯМА ТАКОВА ОСОБОЖДЕНИЕ.
И затова вкарват дебата в линия,която никой не оспорва ,че премахването на паметника няма да изтрие факта на окупация на България от съветската армия.
АМИ ПРИВЪРЖЕНИЦИТЕ НА ПРЕМАХВАНЕТОНА ПАМЕТНИКА И НЕ НАСТОЯВАТ,ЧЕ ИСКАТ ДА ИЗТРИЯТ ЧАСТ ОТ ИСТОРИЯТА С ПРЕМАХВАНЕТО НА ПАМЕТНИКА!
Но дайте тогава да напрами паметник на окупацията на България от ордите на османците.защото това е част от историята.
Паметникът на съветската армия е паметник на историческото нахалство на комунистите в България .той постянно трабва да напомня НИЕ ПАК СМЕ ТУК !И ЩЕ БЪДЕ НАШАТА !
АКО ОКУПАТИРИТЕ СА НИ ПОСТАВИЛИ НА ВЛАСТ ПРЕЗ 1944 Г. НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА ПРЕМАХВА ПАМЕТНИКА НА ЧЕРВЕНАТА БЛАГОДАРНОСТ ,ЗА ТОВА ЧЕ СА ОКУПИРАХА БЪЛГАРИЯ.
И един пример от бивша съветска република :Таджикистан.
Стотици хиляди таджики са загинали във войната на съветските народи против нацистите ,но те вчера са премахнали паметника на единствния таджик ,генерал.-майор, герой от Отечествената война . в центъра на Ташкент.
Вижте руските сайтове.
Има един факт от историята на България,а именно участието на две български армии във финалната фаза на войната...

Прочитане на целия коментар
протв нацистите в Европа 1944-1945 г.В тази фаза ,нашата армия дава 30 000 жертви
И НИКЪДЕ НЯМА ПАМЕТНИК НА ТЕЗИ ЗАГИНАЛИ БЪЛГАРСКИ ЧЕДА !
Нали комунистите много се гордеят с това участие,защо не са направили в центъра на София за 45 години просъветски режим у нас. Или точно поради това !За да не засенчавт паметника на прокремълския си слугинаж .

_____

капитан хатерас
 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 782 "Да"
12 яну 2011 23:02 226
- +Оценка
+13

Ооо,унгарците!Достатъчно е да видим как реагират те днес,когато правата им са нарушени!През 2006 след признанието от страна на премиера на страната за корупция във властта около 200 000 маджари изпълниха площадите на Будапеща точно в годишнината от въстанието през 1956 и напомниха на които и да са управляващи,че знаят да хапят!А масовите вълнения миналата година,когато унгарското малцинство в Словакия се оказа със застрашени права?Та тези хора скочиха като един заради няколкото хиляди техни сънародници,останали по каприза на следвоенното разделение на Европа вън от границите на Унгария!Не знам струва ли си да сравняваме унгарските общности,останали вън от родината си в други държави като Румъния,Сърбия,Словакия с остатъците от нашите общности,останали след разпокъсването на българското землище в териториите на съседите ни?И ние,и унгарците се оказахме сред "лошите" след края на последната световна война,с многобройно население,предадено на чужди държави и подложено на асимилация,но каква разлика между нас и тях в отстояването на правата на тези откъснати от родината хора!!!Трансилвания може и да е част от Румъния на полититческата карта,но самите румънци никак не чувстват тази земя за своя поради компактното унгарско мнозинство там и неспиращите връзки между това население и Унгария.Същото е положението и във Войводина,която само привидно е част от Сърбия,положението на половин милион унгарци в Словакия също не се отличава от това в споменатите по-горе страни...Ние?...

Прочитане на целия коментар
Коментар за сънародниците ни в Морава,покрайнините,Македония,Добруджа и Тракия не е необходим.Останаха само въздишки на тъпа безчувственост и обреченост.

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил красимир/ганчовски Рейтинг: 449 Неутрална
12 яну 2011 23:18 227
- +Оценка
-3 +19

Питайте младите комунистмета от БСП и филиала с името на масовия убиец Еренсто Гевара "Че" ,защо баха събарени от бащите им всички паметници на маршал Сталин,всепризнат в СССР и света ръководител на Съветската армия,чиито принос за мобилизацията на съветските народи победата над нацизма не се оспормо и от Съюзниците от антихитлеритската коалиция.
Бях дете ,когато за една нощ българските комунисти организараха разрушаването на двата огромни паметника на маршал Сталин : единият в началото на Борисовата градина ,до езерото "Ариана" и другият накрая на бул.Стамболийски,до ресторант-вагона !
И то само защото в Москва започна преоценка на сталинския режим в СССР.И нашите кремълски слуги побързаха да премахнат паметника на Сталин ,без да се интересуват колко голям е ноегвият принос за поставянето им на власт.през 1944г.
Нали и това бяха паметници на едно историческо събитие,лошо или добро ,както се аргументират сега комунистите.
Така,че другари комунисти ,ако сега москав ви каже "Маахнете паметника " ,първи ще яхнете булдозерите да го събаряте,като ще забравите всички " исторически " аргументи ,с които сега се опитвате да спасявате това историческо недоразумение в центъра на София. .

_____

капитан хатерас
 
Преглед на профил v Рейтинг: 450 "Да"
12 яну 2011 23:23 228
- +Оценка
-2 +15

До коментар [#226] от "dante":

Именно за това става въпрос. Просто в Унгария търпимостта към болшевиките е нулева. И поставени в по-лоша позиция и от нас (загубени много повече земи на унгарската корона и съюзници на Германския Райх до последния ден) резултатът е видим днес. Поздрави, приятели, Бог с нас, паметникът ще падне тази година!

_____

Срещу Освободителите на духа, хората, раби на навици, се отнасят с най-непримирима ненавист и злоба.
 
Преглед на профил Stoyan Dermendjiev Рейтинг: 450 "Да"
12 яну 2011 23:27 229
- +Оценка
-2 +17

Благодаря на съгражданите с трезв разум и положителната позиция "ЗА" демонтиране и преместване фалшиво натрапената обидна за българския народ скулптурна композиция и още по-обидния надпис на постамента му, в музей на тоталитарното и комунистическо наследство!! Ето ви още малко справка, за тези които имат поне малко интерес към некомунистическата българска история, и елементарно чуство за национално достойнство. И за тези които незнаят какво наистина е представлявала червено-армейската сталинска чума за една цяла поробена България! Нека да изпратим с мир разединителя на българската нация шпагин, в Музей на комунистическата история!!

"2285 сталински “съветници” вече здраво окопани във всички правителствени и административни институции на законодателната и изпълнителната власт в България, провеждаха най-безпрепятствено “мъдрите” решения на “великия баща на народите” – кръволока Сосе Джугашвили, самозабравилия се Сталин.
Именно в този период на “монтираните процеси” сталинското “правосъдие” подчини българската правораздавателна система, показа напълно кървавия си и чудовищно уродлив лик на крайно репресивна институция, провеждащ системен политически и социален геноцид над огромната част от обеднелия, ограбен и измъчен български народ"!

...

Прочитане на целия коментар
rel="nofollow">http://antikom.blog.bg/politika/2011/01/07/komunisticheskite-zverstva-v-perioda-1945-1952-g.663500

СЪВЕТСКАТА ОКУПАЦИЯ ПРЕЗ 1944-47г.

Съветската окупация от 8 септември 1944г. и подтикнатия от нея “Отечественофронтовски” преврат на 9-ти септември станаха, след като в Москва стана ясно, че по друг начин властта не може да бъде заграбена. Планът за поробване на България започна да се осъществява. Той включваше три елемента:

1. Изтребване на българския елит.

2. Стопанско поробване на държавата.

3. Ликвидиране на монархическия институт-крепител на конституционния ред и държавна независимост.

http://www.sarakt.org/okypatori.htm

 
Преглед на профил Aldin Dimitrov Aldinov Рейтинг: 537 Неутрална
12 яну 2011 23:45 230
- +Оценка
-2 +7

До коментар [#179] от "thecart": Това може да стане и ако статуята е в музей :)

_____

"Против глупостта и самите богове напразно се борят" Айзък Азимов
 
Преглед на профил Aldin Dimitrov Aldinov Рейтинг: 537 "Да"
12 яну 2011 23:54 231
- +Оценка
-2 +13

До коментар [#211] от "Автор": Ама защо всички комунисти си умирате да обвинявате хората, че мислят по комунистически, това за вас трябва да е похвално, а вие го изтъквате, като недостатък някакъв. Обаче упорито отказвате да прилагате същите критерии за себе си.

_____

"Против глупостта и самите богове напразно се борят" Айзък Азимов
 
Преглед на профил Aldin Dimitrov Aldinov Рейтинг: 537 "Да"
13 яну 2011 00:09 232
- +Оценка
-2 +13

До коментар [#224] от "vgdontschev": Не са само Унгарците, ами поляците за които дори споменаването на държавата Русия или СССР предизвиква алергия. В цялата история на Полша, Русия е била само един агресор и сатрап, но все пак успяха с твърдата си позиция да накарат официална Москва да признае катинското клане. Ами Чехите, лидера на компартията им словакът Дубчек, категорично застана зад народа си и осъди съветската агресия през 1968, в резултат на което, беше арестуван и отведен в СССР. След много протести от страна на целия народ на Чехословакия обаче, се принудиха да го освободят. И за да не сме несправедливи, трябва да кажем, че България има единствената в света масова въоръжена съпротива срещу комунизма - Горянското движение - и това цели десет години. До 1954 когато е окончателно ликвидирано и в знак на тази победа е построен този паметник, за който сега тия олигофренчета безродници от БСП и Че Гевара се застъпват.
Освен това, както всички знаем Русия отдавна демонтира Съветския съюз, а президента Елцин забрани със закон КПСС на територията на Руската Федерация. Така че драги червенотиквеничковчета, помислете пак преди да вдигате червените знамена със сърп и чук или с образа на терориста Че.

_____

"Против глупостта и самите богове напразно се борят" Айзък Азимов
 
Преглед на профил Ivailo Ivanov Рейтинг: 476 "Да"
13 яну 2011 00:12 233
- +Оценка
-3 +16

Имам едно предусещане за истинските извършители на последните зулуми върху паметника. Свидетел съм, как хора желаещи този паметник да изчезне, ползват при протестите си цивилизовани средства - плакати, свещи. Културна работа. И само бегло се замислям - чии дядовци взривяват църкви... Помислете и си направете сметката

 
Преглед на профил Титка Николова Пацирева Рейтинг: 506 Неутрална
13 яну 2011 00:29 234
- +Оценка
-1 +7

До коментар [#14] от "Автор": е, да. А Вие сте странно неадекватен.

_____

Истината и само истината - за да си свободен!
 
Преглед на профил boris_zhivkov Рейтинг: 8 "Да"
13 яну 2011 00:30 235
- +Оценка
-2 +14

Въпросът не би трябвало да е за и против демонтирането на съветския паметник, а защо той все още стои в центъра на София? Спорът е напълно безсмислен. Не може да се очаква от нашите червени безродници да разберат обидата и унижението от неговото съществуване. Необходимо е следователно само едно - политическа воля за неговото премахване.
Тъй като дискусията в известен смисъл преминава в друга посока, ще си позволя коментар, насочен предимно към синята част от изложените мнения. Недейте омаловажава българската съпротива срещу комунистите. В много отношения тя е по-силна от чешката, унгарската или полската, просто има честта да е значително по-ранна и съответно - за нея се знае много по-малко. Всъщност България е първата страна, в която има въоръжена съпротива. И тя продължава до началото на 50-те години. През този период наистина е унищожен цветът на българската нация. Това не може да се каже за Чехия, Унгария и т.н., където например частната собственост никога не е премахвана, а това ще рече и възможността за лична инициатива и самостоятелно развитие.
Не забравяйте, че на 9 ІХ 1944 г. на власт идва правителството на Кимон Георгиев, т.е. на човек, който вече е управлявал България. Никой не е предполагал, напротив, надявали са се, че на България ще й се размине. Припомнете си, че към тази дата от 10 години в България няма политически партии или организирани структури, които да се борят с комунистите. Те се създават в последвалите месеци, въпреки повсеместния...

Прочитане на целия коментар
терор. Именно в България опозицията печели най-много гласове на избори в сравнение с всички сателитни на Москва държави. Всичко е удавено в кръв. Така, че да не остане спомен.
При нахлуването на червените войски, България вече е във война с Германия и българската армия е в Македония. На територията на днешна България няма кой да спре безчинствата. И това не е случайно. Само за няколко месеца в България са избити около 30000 души. Може да се добавят приблизително още толкова българи в Македония (за онези, които се чудят защо днешните македонци в мнозинството си не се чувстват българи). Плюс 30-те хиляди убити български войници се получава цифрата от 90 000 убити млади, способни и интелигентни хора само до пролетта на 1945 г. И въпреки това в България съпротивата продължава!
Какъв е тоя съветски паметник? Паметник на погубването на България.
И понеже често се дава за пример паметникът на америнските летци, който нито е голям, нито е в центъра на София, там не пише "на американската армия освободителка от признателния български народ".
И бъди спокоен, данте, не са останали "само въздишки на тъпа безчувственост и обреченост".

 
Преглед на профил Титка Николова Пацирева Рейтинг: 506 Неутрална
13 яну 2011 00:38 236
- +Оценка
-2 +6

До коментар [#157] от "Павел Ганчев Ганчев": Идеята е чудесна! Стига да се разберем, че загиналите съветски войници, получили куршум от собствените си командири за мародерство и алкохолизъм, или просто така, няма да дочакат паметник и след Второ пришествие!

_____

Истината и само истината - за да си свободен!
 
Преглед на профил Srebrina Georgieva Рейтинг: 395 Неутрална
13 яну 2011 00:46 237
- +Оценка
-2 +10

Паметникът трябва да бъде демонтиран и сложен в музей на Комунизма, както са всички подобни паметници в другите държави с Тоталитарна история.

 
Преглед на профил Автор Рейтинг: 609 "Не"
13 яну 2011 00:50 238
- +Оценка
-12 +3

До коментар [#231] от "warlock":

А здравейте отново warlock, надявам се сте оправили онзи дребен технически проблем във вашия сайт, при който мненията на изказалите се против изчезват.

Иначе по повдигнатия от вас въпрос, не мисля че е похвално да се мисли по комунистически, напротив смятам, че е добре да изчезне всяка следа от комунистическото мислене поради това се противопоставям на хора като вас, а срещу паметника нямам нищо против

_____

http://braveanonymous.blogspot.com/
 
Преглед на профил Титка Николова Пацирева Рейтинг: 506 "Да"
13 яну 2011 00:50 239
- +Оценка
-1 +10

До коментар [#221] от "ajsajder":

Ами излиза, че сте по-некадърни от нас! Или пък - езиково грамотните сред вас са доста малко. Второто е по-вероятно.
:):):)

_____

Истината и само истината - за да си свободен!
 
Преглед на профил Aldin Dimitrov Aldinov Рейтинг: 537 "Да"
13 яну 2011 01:19 240
- +Оценка
-1 +13

До коментар [#238] от "Автор":
В сайта ни няма проблем, ако се зачетеш в името на сайта, ще откриеш думата декомунизация, тоест сайта е предназначен за хора, които имат желания страната ни да бъде окончателно декомунизирана, от спамери които си драскат ей така щото няма какво да правят, или от комунисти, които пък са очевидно непригодни за нашите цели, този сайт е табу! Такива спамерчета като вас могат да си спамят по всякакви други форуми колкото си искат. Нашия сайт си е нашето пространство свободно от комунисти и имаме право да решим кой да пише там и кой не!
Ние също не се врем по чегевраските сайтове и комунистическите блогове, нямаме амбиции да си губим времето със напразни спорове със спам-ботове!

_____

"Против глупостта и самите богове напразно се борят" Айзък Азимов
 
Преглед на профил Автор Рейтинг: 609 "Не"
13 яну 2011 01:33 241
- +Оценка
-13 +4

Аре, започна се! Първо чистим комунистите, после честим спамарите, накрая ще изчистим и расата. Внимавайте другарю, warlock, да не би пътя, който сте поели, да ви отведе до място по-лошо и от това на комунист, а именно национал-социалист.

_____

http://braveanonymous.blogspot.com/
 
Преглед на профил Aldin Dimitrov Aldinov Рейтинг: 537 "Да"
13 яну 2011 01:49 242
- +Оценка
-1 +13

До коментар [#241] от "Автор":
Ето в това е проблема при вас комунистите. Вие не признавате правото на хората на лично пространство, врете се навсякъде, подслушвате и досаждате и там където не сте желани. Ние за разлика от вас, зачитаме вашето лично пространство, и не се врем по вашите блогове и сайтове.

Тук обаче темата за разговор не е нашия сайт, тя е ясно формулирана в заглавието на дебата. От вас до сега не сме прочели нито един смислен аргумент по темата - единствно само спам! И в момента пак се намирате на спам! Ето за това няма да си видите мненията и в нашия сайт, където освен всичко останало, държим хората пишещи коментари, да стоят с истинските си имената! Ние не толерираме анонимността, за разлика от вас!

_____

"Против глупостта и самите богове напразно се борят" Айзък Азимов
 
Преглед на профил voklev Рейтинг: 229 "Да"
13 яну 2011 01:56 243
- +Оценка
-1 +9

Да ! Това е сложно да се осъществи. То не зависи от емоцията на правителствата, които ни управляват, а от цялостната политика на Европа. В Австрия съвсем няма русофили, но и там в центъра на Виена има подобно съветско присъствие. И тъй като макар да сме в състава на ЕС, сме силно зависими от Русия, нещата са свързани. Ако им се постави този въпрос, те биха били съгласни на размяна, в Русия всичко се продава, но не бихме могли да платим цената. Казаха, например - да - за обединена Германия, но срещу 50 млда. Платиха им, стана. Така, че хубавите емоции, няма да решат този въпрос. И на мен ми е гадно от този комунистически метал, но не виждам в близко бъзеще как можем да се отървем от него.

 
Преглед на профил Титка Николова Пацирева Рейтинг: 506 "Да"
13 яну 2011 02:06 244
- +Оценка
-2 +11

До коментар [#80] от "xotbot": А бе, ти утрепа рибата! И тъй, като четях премъдростите ти, разбрах, че, "красная армия всех сильней" ни е освободила от турците и даже от рецидив на робството.! До тук - нормално! Ама по-нататък нищо не се разбира. Кажи ми сега на ухо - плашиш ли ни с тези лагери, построени по образ и подобие сталиново, дето са измрели хиляди българи? Щото, ако не е била тя, да нямаше нито Белене, нито Слънчев ден край Ловеч, нито Богданов дол, Куциан или Скравена.
Ръмжи си както Ширхан, умствено не си много далеч от него!

_____

Истината и само истината - за да си свободен!
 
Преглед на профил r_11 Рейтинг: 8 "Не"
13 яну 2011 04:03 245
- +Оценка
-10 +10

Аз лично не разбирам в тази държава кога ще започне да се мисли за изграждане на нещо,а не само за рушене!
Искам да попитам какво са оставили през тези 20 год.демокрация т.нар."Демократи" след себе си,освен разрухана всяко ниво(културно,историческо и т.н.)

 
Преглед на профил jiggy Рейтинг: 450 Неутрална
13 яну 2011 06:48 246
- +Оценка
-4 +9

Мразя комунистити. Толкоз

 
Преглед на профил jiggy Рейтинг: 450 Неутрална
13 яну 2011 06:48 247
- +Оценка
-3 +8

Мразя комунистити. Толкоз

 
Преглед на профил jiggy Рейтинг: 450 "Да"
13 яну 2011 06:52 248
- +Оценка
-7 +4

"Искам да попитам какво са оставили през тези 20 год.демокрация т.нар."Демократи"
България

 
Преглед на профил petkanka Рейтинг: 395 Неутрална
13 яну 2011 07:08 249
- +Оценка
-3 +9

Нещата са безпределно ясни,историческата истина се намира в правителсвените документи,по-скоро в тези от дипломацията. По време на ВСВойна, Царство България не е провеждало никаква антисъветска дейност,по никакъв начин. Дипломатическите отношения със СССР не са пострадали през цялата война-началото на войната през септ. 1939г.нито в последващите войни на Германия и СССР с други страни. При започването на Германо-Съветската война на 22 юни 1941г.,Царя и Правителството застъпват категоричен неутралитет към двете воюващи страни,които до последния момент са били съюзници и в много добри военно-икономическо-политически отношения. България издържа на свои разноски Съветското посолство в София и Консулството във Варна. Няма пострадали съветски дипломатически лица,съветници,обслужващ персонал и членове на семействата на Съветската легация. Само през 1944г. Съветските власти имат 4 ноти до Българското правителство за отваряне на търговски представителства в различни градове на страната. Дипломатическата дейност на Съветското посолство е била неограничена. Съветския посланик Ал.Лавришчев е развивал нормално своите задължения. Канил е български държавни служители,давал е коктейкли,срещал се е с представители на други дипломатически мисии,участвал е в религиозните служби послучай годишнините от Руско-Турската война 1877-78г. Полагал е венци на гробовете и паметниците на Руската Императорска армия. Бил е в постоянен контакт с Двореца и др. български лица. Когато след започване на...

Прочитане на целия коментар
ГСВойна ,властите обявяват поредния неутралитет,Лавришчев не вярва и моли негов съветник лично да влезе с представител на МВънш.Работи за потвърждение. Страхувал се да не подведе Съветското правителство и лично Сталин в този акт,който не е за вярване. Единствената страна-съюзник на Германия ,която не обявява война на СССР е Царство България. Тя е невоюващ съюзник. Това статукво се запазва до обявяването на война от страна на СССР срещу България на 5 септ. 1944г. На територията на България не е имало военни действия на Червената армия срещу Български военни части и срещу Германски. Сиреч,липсата на сражения изключва възможността за проявен героизъм на съветските военослужещи на Българска територия. България не е водила военни действия дотогава и веднга обявява молба за примирие и условията на Съветите за това. Получава необоснован отказ. Единствената причина за окупацията на България е обезпечаване на условия за извършване на военно-комунистическия преврат. Самите партизани нямат никакво участие в създаването на ОФ-правитеслтвото. Окупацията на страната и последващите грабежи и кражби на държавно имущество са безпрецедентни в Българо-Съветските отношения. И досега официалните ни архиви не се връщат ,дори от властите на съвременна Русия. Паметникът трябва да се унищожи,никакъв демонтаж и съхранение на друго място. Същото важи и за паметника в Пловдив и други места.

 
Преглед на профил Zorry Alex Рейтинг: 222 "Да"
13 яну 2011 07:42 250
- +Оценка
-6 +15

Този паметник ТРЯБВА да се махне!
В гореизложените тези има една очевидна разлика - тезата "ЗА премахването на паметника" е пълна с факти, в тезата "ПРОТИВ" - само приказки (как сме били разделени и настроени един срещу друг като народ - все едно слушам реч на президента Гоце).

Била съм в Унгария. Едно от нещата, които наистина ме впечатлиха е не просто ясното разграничаване, а напълното осъждане на комунизма като тоталитарен, репресивен и античовешки режим.
В България всичко е замазано. Щом още има партия, която с гордост чества 100 годишнината си...
Гадост!

 
Преглед на профил Будимир Генов Рейтинг: 229 "Да"
13 яну 2011 07:44 251
- +Оценка
-4 +13

Да, аз съм за преместването на паметника в Музей или Къща на терора/комунизма/комунизма_и_фашизма чрез демонтаж от сега съществуващото му място.
Да, за мен съветската армия не е Освободителка, защото нито ни е освободила от германския трети райх, нито е върнала историческите области Македония, Добруджа и Източна Тракия към България.
Да, защото наистина по време на войната кръв на съветски войник не е пролята на Българска територия за наша Българска кауза.
Да, защото никъде в България и съседните Български територии няма нито един толкова голям паметник на Българската армия, която е смазвала и сръбски, и турски, и гръцки, и румънски, че даже и руски войски.

Ако това ще доведе до силно скъсване на отношенията на България със съветска Русия, тогава не с двете, ами с трите си ръце гласувам!

Иначе искрено се надявам мястото да не стане поредния кенеф в София, както стана с мястото на бившия мавзолей.
Защото не откривам никакви идеи какво ще има на мястото на този паметник - дали паметник на Аспарух, дали паметник на Кубрат, а защо не на Симеон Велики, който е направил България трета велика сила в Европа по онова време и е дал тласък за развитие в такъв мащаб на Българската култура и дух.

Забележка: Съвсем съзнателно пиша Български/Българска с главна буква, а не от неграмотност.

_____

Primus inter pares
 
Преглед на профил rrv Рейтинг: 450 Неутрална
13 яну 2011 08:04 252
- +Оценка
-13 +8

Абе много дискусия, много приказки(Празни)......

Изобщо и дебата дали да се маха си е една форма празни приказки.

Срамота!!!

Я се разходете от Германия до България.
Всички страни където е минала Руската армия в столиците им има паметник, направен в чест на армията.....
Виена - Един чудесно поддържан паметник виж точка 1
Будапеща - Е ако има място на света дето братушките да ги ненавиждат ннякъде, ама много да ги мразят, това е Унгария. И там дали има паметник.
Има(Точка 2) Даже мене ми харесва повече от Австийският !!!
Словакия - Има
Полша - Има
Чехия - Има
И по другите по незападни страни в европа има ако не се лъжа даже и в Берлин !!!
Уверявам ви навсякъде тези паметници са отлични поддържани и нашият е най занемарен!!!

Е ние ли сме най-големите тарикати?
Защо си махнахме мавзолея ?

Това е Историята г-н Дермнеджиев. Пазете я за вашите деца и им я разказвайте.
1. ...

Прочитане на целия коментар href="http://www.google.bg/imgres?imgurl=http://patepis.com/wp-content/gallery/at-viena/RussianArmy.jpg&imgrefurl=http://patepis.com/%3Fp%3D17753&h=675&w=900&sz=236&tbnid=uS0WJ4gYR5RhhM:&tbnh=110&tbnw=146&prev=/images%3Fq%3Drussian%2Barmy%2Bmonument%2Bvienna%2Bpic&zoom=1&q=russian+army+monument+vienna+pic&hl=bg&usg=__2Gt3j0ZQ4tzOnnWKVOYAyrzYUoo=&sa=X&ei=pZMuTbmWFM3BswaBmc3mBw&ved=0CB8Q9QEwAA" target="_blank" rel="nofollow">http://www.google.bg/imgres?imgurl=http://patepis.com/wp-content/gallery/at-viena/RussianArmy.jpg&imgrefurl=http://patepis.com/%3Fp%3D17753&h=675&w=900&sz=236&tbnid=uS0WJ4gYR5RhhM:&tbnh=110&tbnw=146&prev=/images%3Fq%3Drussian%2Barmy%2Bmonument%2Bvienna%2Bpic&zoom=1&q=russian+army+monument+vienna+pic&hl=bg&usg=__2Gt3j0ZQ4tzOnnWKVOYAyrzYUoo=&sa=X&ei=pZMuTbmWFM3BswaBmc3mBw&ved=0CB8Q9QEwAA

2. http://www.google.bg/imgres?imgurl=http://img2.photographersdirect.com/img/15285/wm/pd2258140.jpg&imgrefurl=http://www.photographersdirect.com/buyers/stockphoto.asp%3Fimageid%3D2258140&usg=__CwckGHLtNaQUaV2EIaHDITXoOxY=&h=334&w=500&sz=54&hl=bg&start=0&zoom=1&tbnid=twOp13Q2ULw7XM:&tbnh=123&tbnw=162&prev=/images%3Fq%3Drussian%2Barmy%2Bmonument%2Bbudapest%26um%3D1%26hl%3Dbg%26biw%3D1366%26bih%3D667%26tbs%3Disch:1&um=1&itbs=1&iact=rc&dur=551&ei=qJQuTbmbPI2R4gb2_9zzCA&oei=qJQuTbmbPI2R4gb2_9zzCA&esq=1&page=1&ndsp=30&ved=1t:429,r:4,s:0&tx=138&ty=88

3. http://www.google.bg/imgres?imgurl=http://image22.webshots.com/23/2/92/57/359929257MYFYQp_ph.jpg&;imgrefurl=http://travel.webshots.com/photo/1359929257039402694MYFYQp&usg=__KuM_k0sqB-4AoFrB0qSv5Gn8E8A=&h=356&w=475&sz=14&hl=bg&start=0&zoom=1&tbnid=fwTGYOlkw9WS1M:&tbnh=124&tbnw=163&prev=/images%3Fq%3Drussian%2Barmy%2Bmonument%2Bprague%26um%3D1%26hl%3Dbg%26sa%3DN%26biw%3D1366%26bih%3D667%26tbs%3Disch:1&um=1&itbs=1&iact=hc&vpx=121&vpy=72&dur=35&hovh=194&hovw=259&tx=182&ty=98&ei=iJQuTY7YF8eV4gbn7eH8CA&oei=iJQuTY7YF8eV4gbn7eH8CA&esq=1&page=1&ndsp=32&ved=1t:429,r:0,s:0

 
Преглед на профил bigcat132 Рейтинг: 8 "Не"
13 яну 2011 08:21 253
- +Оценка
-15 +4

нека питам - руснаците имат 70 и кусур комунистическа история, от която се отърсиха с гръм и трясък. имаше битки, войни, простотии, лееха се кръв и сълзи. и до ден днешен обаче все още стои мавзолеят на Ленин на червения площад. Интересно, защо в България, която има доста по-кратка соц. история, се коментират теми, като тази.

Мисля, че твърде много хора нямат какво да правят.

 
Преглед на профил красимир/ганчовски Рейтинг: 449 Неутрална
13 яну 2011 08:25 254
- +Оценка
-2 +9

Има решение,което няма да предизвиква и негативната реакция и неразбиране на част от западноевропейците на нашето желание да премахнем ПСА ,който се представя от комунистите пред тях като паметник на съветските войници,загинали за освобождението на Европа от нацизма.И понеже това ефакт ,те са смутени от нашата реакция.
Ето зщо отдавна предлагам:
ТОЗИ ПАМЕТНИК НАИСТИНА ДА СТАНЕ ПАМЕТНИК НА АРМИИТЕ НА АНТИХИТЛЕРИСТКАТА КОАЛИЦИЯ И ТЯХНИТЕ СЪЮЗНИЦИ,ДАЛИ МИЛИОНИ ЖЕРТВИ В ЛИКВИДИРАНЕ НА НАЦИЗМА В ЕВРОПА.
За целта:
1.Премахва се централната композиция със севтския солдат със автомата и подчинените му фигури на българска селянка и работник с пневматичен къртач .
2.На тяхно място се поставя един голям кръст.
3.Надписът да стане :
НА ВОЙНИТЕ ОТ АРМИИТЕ НА СТРАНИТЕ ОТ АНТИХИТЛЕРИТСКАТА КОАЛИЦИЯ И ТЯХНИТЕ СЪЮЗНИЦИ ,ЗАГИНАЛИ ЗА ОСОБОЖДЕНИЕТО НА ЕВРОПА ОТ НАЦИЗМА.
И се изписват армиите на СССР ,САЩ ,Великобритгания,Франция Канада, Австралия,Нова Зеландия,Полша,Белгия, Холандия, Югославия, Гърция и БЪЛГАРИЯ.
С това ще се отдаде почит и на жертвите дадени от двете български армии,дали над 30 000 жертви в последната фаза на войната против нацизма ,на които загинали български офицери и войници , комунистите за 45 години не им стигна време ,да направеят един паметник . А ужким много се гордееха с това участие.
Срещи такъв паметник ,но който ще се изправят на 8/9 май всяко година военните аташета на тези страни...

Прочитане на целия коментар
,РУСНАЦИТЕ НЯМА ДА ПОСМЕЯТ ДА РИТАТ,ЗАЩОТО НИЕ ЩЕ ИМАМЕ ПОДКРЕПАТА НА ОСТАНАЛИТЕ СТРАНИ И КАТО СИ ЗНАЕМ НАПРИМЕР ФРАНСЕТАТА КАКВИ СА КОМПЛЕКСАРИ ,ЕДНО НЕЗАЧИТАНЕ ОТ РУСИЯ НА ФРЕНСКОТО УЧАСТИЕ НЯМА ДА БЪДЕ ТОЛЕРИРАНО ТО ФРАНСЕТАТА .
СЪЩОТО ВАЖИ ЗА ОСТАНАЛИТЕ СТРАНИ .И ЩЕ ДАДЕ ПРИМЕР И НА НАШИТЕ СЪСЕДИ ОТ ЗАПАД И ЮГ,ЧИЯТО ПРОПАГАНДА НИ ПРЕДСТАВЯ ОЩЕ КАТО ФАШИСТКА ДЪРЖАВА ,ПО КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ КЛИШЕТА.

_____

капитан хатерас
 
Преглед на профил Zorry Alex Рейтинг: 222 "Да"
13 яну 2011 08:29 255
- +Оценка
-4 +11

До коментар [#245] от "r_11":

Никога едно нещо не може да бъде построено, ако преди това не се разруши старото и гнилото. Не казвам, че всичко старо е гнило. Но в този случай - това е така!
Не разбирам какво защитавате - болница ли е това, училище ли, мост ли е вдигнат, магистрала ли е построена?
Паметници, паметници..., хвърлени милиони във възвеличаването на един античовешки режим.
Това трябва да бъде осъдено.

 
Преглед на профил Vassil Genchev Рейтинг: 8 Неутрална
13 яну 2011 09:58 256
- +Оценка
-11 +9

"анти-комунистите" (нямам предвид истински затворници и опозиционери от преди 10.10.89г., които познавам и с които съм работил) в България са: 1) бивша номенклатура и настоящи бизнесмени 2) деца на Политбюро (справка: Дайнов и другите 'експерти' на прехода) 3) ченгета от ДС (справка: Иво Минджев) 4) обикновени опортюнисти с амбиции за власт 5) хора с психически проблеми и повече свободно време (безспорно най-симпатичната и безобидна категория).

Това ясно си проличава и от настоящата 'дискусия', в която с плам в сърцата се провежда дуел за кой е 'по- по- най- антикомунист', вади се нож на умряло куче (Паметника) и се предлага изключително обоснованото и обмислено в дългосрочен плам решение - 'да го бутнем пък после ще видим, това е трън в очите на нас, борците срещу комунизма?' Какъв комунизъм? След 20 години?!? Къде бяхте досега, къде бяхте 56-а, 68-а, 81-а, 89-а?

 
Преглед на профил sslavchev Рейтинг: 8 "Не"
13 яну 2011 09:58 257
- +Оценка
-16 +4

Привет на всички!

Уважавам мнението на всеки един, който се включи в дискусията.
Първо искам да изясня, че за мен спорът "за" и "против" демонтирането на Паметника на Съветската армия в София не е исторически, а принципен.
Именно за това и в моята основна теза не съм се позовавал на исторически факти и данни.

Моето мнение е, че трудно ще стигнем до консенсус по историческите факти, защото всеки един от нас ги интерпретира съобразно неговите политически възгледи или въз основа на това, което е чул от свои близки, роднини и приятели, т.е. емоционално.

Можем обаче да опитаме да постигнем консенсус на принципна основа.

Паметникът на Съветската армия така или иначе е построен и съхранен до днес, независимо от това, дали е в памет на един, двама, двеста или две хиляди загинали войници.

Какво налага неговото демонтиране?

Дали това, че той според някои е символ на комунизма, на някаква лъжа (както някои от участниците във форума са написали) или на факта, че няколко месеца преди местните и президенските избори някоя политическа сила би искала да си направи пиар...

Нима всички ние не живеем вече повече от двадесет години в една лъжа?

Трябва ли да разрушим или демонтираме всичко, което е построено през тези двадесет години, в които всички ние сме лъгани?

Дори и да го направин няма да променим нищо, няма да...

Прочитане на целия коментар
върнем времето.

Можем обаче да се опитаме въпреки политическите и идейните ни различия да постигнем консенсус на принципна основа, т.е. да не се опитваме да променим това, което е станало преди нас (защото колкото и да ни се иска няма как да го постигнем), а да не допускаме да се случва в бъдеще.

Нямам за цел да убеждавам всички, които са на позиция, че паметникът трябва да бъде демонтиран, защото уважавам всяко едно мнение, дори то да е коренно различно от моето.

Няма как и някой мен да убеди, че паметникът трябва да се демонтира.

Но можем всички заедно да се обединим около идеята, че трябва да се построи паметник на Българската армия в центъра на София, който да е по-мащабен от този на Съветската армия.

Нима тук нямаме допирни точки?

От всички нас зависи, дали ще продължим да се мразим и обиждаме за нещо, което се е случило някога в историята на България (което не е зависело от нас), или ще направим всичко възможно да намерим допирни точки помежду ни и да не допускаме в бъдеще неща, които според нас не са правилни и които биха нагнетили напрежение (това вече зависи от нас).

Второ бих искал да кажа, че моята позиция не е партийна, а гражданска (въпреки че съм политическо лице и представлявам политическа партия) и мисля, че това ясно се вижда от нея.

Готов съм да дискутирам по всяко време и по всяка една тема, но моля всички участници във форума да запазим добрия тон.

Може всеки един от нас да си каже мнението без да обижда останалите участници във форума.

Ползотворна дискусия!

Поздрави на всички!

Симеон Славчев

 
Преглед на профил Vassil Genchev Рейтинг: 8 Неутрална
13 яну 2011 10:09 258
- +Оценка
-4 +6

Г-н Славчев, само това остава, "да си го мерим" със Съветската армия чрез по-голям паметник! Ако позволите тази препратка към популярен полски виц от следвоенния период.

 
Преглед на профил jamaisvu Рейтинг: 450 Неутрална
13 яну 2011 10:35 259
- +Оценка
-9 +6

А най-интересно ми е в случая как така не намериха нито един политически безпристрастен защитник- това не е ли леко подвеждане на читателите от самото начало?За да се настроят против комсомола. А за или против няма никакъв политически смисъл, това трябва да е принципна позиция. Много страни имат запазени паметници на окупирали ги със сила(!!!) и не са тръгнали да ги рушат. Съмнявам се и че това е най-най-най-належащият проблем пред нашето общество. Лично за мен това е пореден опит да се измести вниманието от важни срамотии, които лъснаха наскоро или ще лъснат скоро..

 
Преглед на профил v Рейтинг: 450 "Да"
13 яну 2011 10:40 260
- +Оценка
-2 +14

До коментар [#257] от "sslavchev":

Нека на мястото на паметника на СА изградим паметник на Българската войска, воювала в 4 войни за национално обединение!

_____

Срещу Освободителите на духа, хората, раби на навици, се отнасят с най-непримирима ненавист и злоба.
 
Преглед на профил tigar4y Рейтинг: 174 "Не"
13 яну 2011 11:35 261
- +Оценка
-17 +5

Другите страни всички си пазят историята а,срамно е ние българите да си я онищожаваме. Ако го пре махнат незнам страната ни ще се оправили??? Или това е чиста "АНАРХИЯ" която все още не е излязла от нас българите.

 
Преглед на профил Deli Рейтинг: 450 Неутрална
13 яну 2011 12:03 262
- +Оценка
-3 +16

Струва ми се, че България е единствената бивша социалистическа страна, в която символите на терористичния комунистически режим не са забранени. Факт, който е срамен за нас като българи:(
Паметникът на съветската армия трябва да се демонтира, макар и с огромното закъснение от 20 години.
Аз лично съм почитател на доста неща, свързани с руската култура и народ - музика, литература, кино. Но моля ви, нека не се заблуждаваме - този паметник по никакъв начин не изразява здравословното ни уважение като българи към чуждите руска култура и народ, така че нека не спекулираме с това! Поводът и историческият случай на паметника изразяват единствено подчинеността на България на СССР и съответно пагубната доминация на БКП върху народа ни, десителетия наред - БКП, поддържано и командвано от СССР. А тази наша история не си заслужава честването :(
Достатъчно вече обвързаност(подчиненост!) на България със СССР!
Достатъчно терор, масови убийства, безвъзвратни поражения върху семействата и психиката ни. Достатъчно!

 
Преглед на профил Stoyan Dermendjiev Рейтинг: 450 "Да"
13 яну 2011 12:17 263
- +Оценка
-4 +9

До коментар [#252] от "rrv":

Ами чули сте г-н ХХХХХ, но не сте доразбрали правилно как стоят нещата в детайл. Има в някой столици и градове, да обаче там не протое "минала" както вие казвате, а е водила битки и е загубила стотици хиляди войни, за разлика от България, където е минала наистина и останала даже, но не е водила битки, затова няма и как да се заблудим.

1. Първия пример който посочвате е:
Паметен мемориар на червената армия във Виена на Шварценбергплатц, и е открит на 19 август 1945 г. в памет на близо 18 000 съветски войници, които са загинали за освобождаването на Виена. Преди неговото построяване на това място е бил поставен боядисан в златно първият съветски танк, влязъл в австрийската столица. 12-метровата бронзова статуя на съветски войник, държащ съветското знаме се издига на висок 20 метра мраморен постамент. В полукръг зад него на стената са изписани имената на съвестки воини, участвали в борбата против фашизма.
Освен това следва да се отбележи, че Австрия е единствената държава, на която съветската армия заедно с освобождението от хитлеризма е донесла свобода, само защото си е тръгнала. Навсякъде където е останала, не е донесла свобода, защото тя самата не е била свободна!
На колонадата пише на руски :
"Вечна слава на героите Червеноармейци, паднали в битката срещу германско-фашистките нашественици - за свободата и независимостта...

Прочитане на целия коментар
на народите в Европа". И имената на художника и скулптора."

http://de.wikipedia.org/wiki/Heldendenkmal_der_Roten_Armee
http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Heldendenkmal_der_Roten_Armee?uselang=de

2. По т.2 която ми посочвате, не е ясно в кой град е, според мен най-вероятно е в Братислава и е издигнат в съвсем скромен изчистен стил, неизлъчващ агресия дори няма фигура на войник, камоли оръжие. Със Сигурост това не може да бъде в Будапеща, защото паметника на Червента армия там е преработе в т. нар. “Паметник на мира” на върха на хълма, представлява голяма женска фигура, с палмово листо в ръка, символ на мира. Фигурите под нея, които са представлявали съветски военни, са съкратени до две – с препаски и факли в ръце. В Прага никога не е имало паметник на съв. армия.

http://www.vsekiden.com/80874

3. Третия случай който ми е посочвате е този паметник в парка Тиергартен - Берлин, издигнат след разгрома на хитлеристка Германия от съюзническите сили и червената армия, и открит на 11 Ноември 1945 г. На стените на колоните на централния експонат са изписани имената на оръжията на червената армия и загиналите войни, върху които е разположен осем метровия червеноармеец. Като израз на завършек на войната, оръжието му е смирено закачено и прибрано на рамото. С протегната лява ръка над загиналите другари почиващи в основата на пиедесетала. Цялото съоръжение излъчва мирна и паметна атмосфера наоколо.

Паметниците на съветската армия в Германия са общо четири на брой, и са съсредоточени в бившия Източен Берлин, построени са веднага след края на войната от Съветското комендантство и техни архитекти, с техни средства и по техен проект. Следващия поменник се намира в Трептовер парк, който е също мемориал костница, и т.н.

В Берлинската стратегическа настъпателна операция общо загубите за Червената армия са 352 475 души, от които безвъзвратни(загинали) 78 291. Данните са взети от "Россия и СССР в войнах XX века". За загуби се числят всички, които не са на разположение непосредствено след операцията- това са убитите и ранените. Жертвите от историческа гледна точка обаче са само загиналите в операцията. Ето защо ако въпросът е какви са жертвите на Червената армия в Берлин , отговорът е : 78 291. тези паметници в германия не са само паметници на победата, а в същото време войнишки гробници където са погребани тленните останки, и изброени имената на постамента, с това възприети като съветски войнишки гробници в Германия.


http://www.stadtentwicklung.berlin.de/umwelt/stadtgruen/friedhoefe_begraebnisstaetten/de/sowjet_ehrenmale/tiergarten/index.shtml
http://de.wikipedia.org/wiki/Sowjetisches_Ehrenmal_%28Tiergarten%29

Очевидно е, че и трите ПСА са примери за червеноармейски паметни мемориали и гробници - спрямо които няма място за сравнение високия 40 м. Шпагин, размахващ оръжие в небесата и над главите на всички български граждани, какъвто е в София например - символизиращ гнет, излъчващ агресия и терор над демократичния народ - всяващ единствено страх на непокорните българи спрямо сталинския натрапен режим - който е нито гробница, нито мемориал, нито каквато и да е значима културна или историсческа ценност за нас

ПП: Четете история г-не преди да посочвате примери къде, какво и кога - опитайте се да бъдете по убедителен следващия път - никой не ми плаща да предавам уроци по история, може и сам да си ги прочете! Благодаря ви въпреки това!

 
Преглед на профил NK /имигрант в родната страна/ Рейтинг: 893 "Да"
13 яну 2011 12:17 264
- +Оценка
-2 +15

До коментар [#257] от "sslavchev":

Навсякъде в Европа подобни паметници стоят в името на заклеймяването на нещо ужасно, което не трябва да се забравя и не трябва да се повтаря. В България ком-партията има наглостта да твърди, че ни води по пътя към ЕС и заради нея сме влезли там!!! А кукловода и я обявява за ТРОЯНСКИЯТ КОН на Матушка Россея в Европа!!!

Отновно повтарям: Паметника в този момент е ИДЕОЛОГИЧЕСКИ. Докато има хора, които вярват, че трябва да сме част от СССР, докато има такива, които мисля, че комунизмът е "светлото бъдеще", докато има хора гласуващи за лица без един ден трудов стаж, но с "подходящо" обучение в Москва, докато не мине един цялостен процес на ЛУСТРАЦИЯ + ефективно осъдени за зверства, измами и злоупотреби през последните 45+20 години... дотогава паметника не трябва да остава в този вид. ХИДРАТА все още мърда, работата не е свършена докрай!!!

BTW: Горе има много добра идея за промяна на паметника - да бъде посветен на освободителите на Европа.

N.B. Ако горните условия се изпълнят - бих подкрепил оставането на един символ на терора за да се помни от идните поколения какво е било и за да не се повтаря...

Дотогава не говорим за история, а за ПОЛИТИКА, а другарЕте са много добри в тълкуването и преиначаването на фактите, а най-вече в подмяната на дневния ред чрез привидно меки и толерантни тези, които целят...

Прочитане на целия коментар
едно: ЗАПАЗВАНЕ НА СТАТУКВОТО!!!

_____

Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 
Преглед на профил Автор Рейтинг: 609 "Не"
13 яну 2011 12:26 265
- +Оценка
-16 +5

До коментар [#264] от "NK":

Няма идеологически паметници, има идеологическо разбиране

_____

http://braveanonymous.blogspot.com/
 
Преглед на профил NK /имигрант в родната страна/ Рейтинг: 893 "Да"
13 яну 2011 12:32 266
- +Оценка
-2 +7

До коментар [#265] от "Автор":

Именно! Не сме стигнали дотам... все още. Не сме освободени от това бреме!!!

Неслучайно писах, че при определени условия бих дори подкрепил оставането на паметника.

_____

Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 
Преглед на профил Sioux Рейтинг: 778 "Да"
13 яну 2011 12:37 267
- +Оценка
-3 +19

До коментар [#257] от "sslavchev":

Не, Г-н Славчев, тук не става въпрос за нечий партиен PR. Въпросът, както казвате, е принципен. Можем ли да преглътнем паметник на убийци, крадци и поробители на българския народ, с такива размери и на такова място, или не можем? Аз лично не мога да преглътна такъв паметник. Огромното мнозинството от гражданите на София - също. Точка.

Нямате право да ни натрапвате пред очите насила нещо, което ни обижда и накърнява!

Отлично разбирам, че има едно малцинство граждани, към което спадате и вие, които искат да запазят този паметник. Нямам нищо против - нека бъде демонтиран и преместен на място, на което човек има ИЗБОР - да го гледа или да не го гледа. Така нито ние ще се чувстваме зле ВСЕКИ ДЕН минавайки през центъра на София, нито вие, защото ще можете да се наслаждавате на шедьовъра на сталинизма - в съответния музей.

П.П.
И все пак, не благоволихте да отговорите на директно поставения ми въпрос. Какво имате предвид с това София да се намира на равно разстояние от Брюксел, Москва и Вашингтон, в контекста на това, че Брюксел е нашата обща столица - столица на Европейския Съюз?

 
Преглед на профил Sioux Рейтинг: 778 "Да"
13 яну 2011 12:50 268
- +Оценка
-2 +15

До коментар [#253] от "bigcat132":

Ха, ха, ха. Руснаците се били отърсили с гръм и трясък от 70 годишната си комунистическа история. Може би сте пропуснал да отбележите думите на Путин - че разпадането на СССР е най-голямата геополитическа катасатрофа на ХХ в.? А дори и да е така, то няма как да сте пропуснал руската инвазия и продължаваща окупация на близо 30% от територията на Грузия - директно свидетелство за прилагането на горните думи на практика.

 
Преглед на профил sonpet Рейтинг: 8 "Да"
13 яну 2011 13:07 269
- +Оценка
-4 +13

На Историята - мястото й е в музеите, ние тук отглеждаме и възпитаваме българчета. Бъдещето започва от днес, днес е резултат от миналото. Нямам намерение да лъжа сина си, че съм благодарна на съветската армия - "освободителка", която 40 години ни държа под ботуша си.

 
Преглед на профил Nixonanim Рейтинг: 561 "Да"
13 яну 2011 13:15 270
- +Оценка
-3 +12

До коментар [#257] от "sslavchev":

"Моето мнение е, че трудно ще стигнем до консенсус по историческите факти, защото всеки един от нас ги интерпретира съобразно неговите политически възгледи или въз основа на това, което е чул от свои близки, роднини и приятели, т.е. емоционално."

Ако един нео-нацист или фашист каже нещо такова за Хитлер, вие как ще се чувствате? За мен Сталин и комунизма са нанесли и продължават да нанасят несъизмеримо по-голяма вреда на света! Аз не искам да забравя, че основните политици на БСП са комунисти и в навечерието на демокрацията се преименуваха на "социалисти". Всички те са откърмени, учили и черпили сили от страха на червената армия, която с ботуша си нееднократно брутално и кърваво смазваше съпротивата в целия източен блок.

Много ми е интересно дали сте си говорили с някой поляк или унгарец, как на един такъв човек може да обясните, какви принципи символизира този паметник и как той се е отнасял с вас след това...

_____

cineart.me
 
Преглед на профил Wotsonsx Рейтинг: 229 Неутрална
13 яну 2011 13:17 271
- +Оценка
-7 +7

Паметникът ще бъде премахнат, тогава когато бъдат премахнати купчините боклуци по жп входовете на София:-)
Аз лично съм "За" премахването на паметника. Съмнявам се че в близките години ще бъде премахнат, но един ден това ще се случи със сигурност. Искам да обърна внимание и на това, защо се обръща внимание на паметника в София, а не се казва нищо за другите градове. В Бургас най-големият паметник е на "Альоша". Той също трябва да бъде демонтиран, ако ще я караме така. Но нека и не се залъгваме. Днес има много по-вашни проблеми за решаване отколкото един паметник!!!

 
Преглед на профил karik Рейтинг: 229 Неутрална
13 яну 2011 13:20 272
- +Оценка
-16 +7

ХАЙДЕ ДА СЕ УГОВОРИМ СЛЕДНОТО:
-всички който са против паметника си правят НПО, организират се, събират си членски внос, подписват договор за безвъзмездно разрушаване на паметника и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО реновиране на района (градинки, градинки и още градинки + детски площадки), събирате си парички и си изпълнявате поетите ангажименти. БЕЗ да пречите на построеното метро или изградените комуникации, без да шибвате паркингчета или други безумия. АЗ СЪМ ЗА!
За всички останали "храчещи" лунатици, който плещят безумия за комунизъм, сталин и т.н. просто да си помислят какво постигнахме с разрушаването на мавзолея, колко пари отидоха, сега колко страхотно място е и т.н.
ПС. Най- страхотния Стрийт Парад беше именно на този паметник и не видях хората да са особено потиснати от историята си последните 50 години или да са с леви политически виждания.

И сега малко хейт- всички сте олигофрени и това си е. кога най- после ще започнете да работите и да мислите малко?

_____

хмммм....
 
Преглед на профил Aldin Dimitrov Aldinov Рейтинг: 537 "Да"
13 яну 2011 13:28 273
- +Оценка
-6 +14

До коментар [#272] от "karik":
Ами хайде да се разбираме, нас никой не ни е питал като са го сложили. Да си го финансира всичко това БСП-БКП. Иначе ние сме лесни, две шашки тротил и готово! Ефтино и бързо! Те са развалили ботаническата градина, която е била там, сега да я възстановят!

_____

"Против глупостта и самите богове напразно се борят" Айзък Азимов
 
Преглед на профил Nixonanim Рейтинг: 561 "Да"
13 яну 2011 13:29 274
- +Оценка
-2 +13

Защо ли, докато тече този дебат не се измисли един конкурс за развитие на района, с няколко различни направления (опаковане, преместване, вграждане в музей)? Убеден съм, че ще излезнат много и качествени решения, в момента доста архитекти се чудят какво да правят с времето си.

Решението дълго време се отлагаше, а паметника не се виждаше много, заради оградите и строителството на метрото. Сега отново боде в очите на всички, а нощем е почти страшно да минеш от там.

Според мен определено трябва да се направи нещо с тази мъртва зона. В столицата има много такива, но това е точно в центъра и определено ми се иска да има нещо красиво и полезно за София там! Страшно много хора смятат, че столицата е грозна и мръсна и за мен това е едно от нещата, които я правят такава. Ако Фъндъкова съумее, в рамките на първия си мандат да промени към хубаво този район, аз лично ще агитирам с всички сили да бъде кмет още веднъж!

_____

cineart.me
 
Преглед на профил Сашо Рейтинг: 727 "Да"
13 яну 2011 13:34 275
- +Оценка
-3 +11

До коментар [#272] от "karik":

Това, че "сега на мястото на мавзолея е тъпо" не е никакъв, ама НИКАКЪВ довод паметникът да остава ! Второ, стрийт парад и скейтъри не може ли да има и без паметник - я помисли малко ? Даже ще има много повече свободно място.

_____

"Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 
Преглед на профил Павел Рейтинг: 1114 Неутрална
13 яну 2011 13:45 276
- +Оценка
-15 +7

Пускам един коментар, който получих на като коментар в блога си по темата. Пускам го, защото смятам, че е различна гледна точка от всичко чуто дотук.

Автор: ТОВА НЕ СА ДЕМОКРАТИ !

Това е тема, която дава възможност за разпалване на най-различни политически страсти, в резултат на което в крайна сметка се забравят и отклоняват главните проблеми на гражданите. Паметникът на съветската армия в София не е главен проблем на столицата. Много пресилени са думите на уважаемата Валентина Маринова, според която това било паметник на собственият ни изнасилвач. Първо не става въпрос за изнасилване в случая, а второ още Роналд Рейгън навремето призна, че никоя свобода не се дава даром. И какво ако и освобождението на България не е било съвсем безплатно? Нима не е достатъчно това, че все пак са се съгласили да ни освободят във времена, когато всички други са ни отказвали? Ако се бяхме освободили съвсем сами по метода на барон Мюнхаузен,издърпвайки сами главите си с едната ръка от блатото - тогава трябваше да си издигнем паметник на себе си, но историята не е такава.
Другата страна на въпроса е че отсега можете да бъдете напълно сигурни, че на мястото на този паметник няма да се появи по-качествено изработен паметник на каквото и да е. Доказателството за това са построените през последните години паметници в София, откривани с голям шум и медиен трясък въпреки липсата на високи естетически качества. Медийната известност на авторите по никакъв начин не...

Прочитане на целия коментар
може да компенсира липсата на висока художествена стойност на новите паметници.

Новият паметник вероятно ще бъде направен отново от същите медийно известни скулптори в същата неизменна стилистика и за баснословно количество пари от българските данъкоплатци. С други думи „От трън,та на глог!“, както е казал народа.
Но замисля ли се някой какви произведения госпожа Маринова иска да премахне?
Трифигуралната композиия е изработена от скулпторките Мара Георгиева и Васка Емануилова, които и до днес се считат за легенди в българската скулптура.Същото се отнася и за останалите фигурални композиции от Иван Фунев. Няма нито един съвременен български скулптор, който да е надминал тяхното ниво. Студентите от НХА и всеки ден да изучават тези паметници, все още не са уловили магията им с която завладяват сърцата на неполитизираният българин.
Защо да се разрушава нещо, ако не може да се предложи нещо по-добро.Факт е че много софиянци искат да имаме и такъв паметник. Ние видяхме новите паметници на новият капитализъм в България. Но да се премахва всичко което е контрапункт на новият капитализъм - това е вече диктатура и няма нищо общо с демокрацията. Свободата на убежденията и свободното мислене води до там, че все повече паметниците няма да обединяват българите в 100 процента от населението. Паметникът на Света София също не е символът на всички софиянци. Много от тях не припознават в нея нищо ценно свързано със столицата в нея,но все пак проявяват толерантност и търпимост към нея. Същата толерантност и търпимост трябва да прояви и инициативният комитет за събарянето на паметника на свободата.Нека да не си играем с огъня, защото това събаряне ще доведе до образуването на още много други инициативни комитети за събарянето на други паметници,а защо не и на този на Света София.България е православна,а не езическа държава и българската православна църква е категорично срещу този паметник на Света София избран от общинският съвет за символ на София.

 
Преглед на профил kakawida Рейтинг: 727 Неутрална
13 яну 2011 14:13 277
- +Оценка
-3 +14

Да се демонтира!!! Ако с това се демонтира и "комунизма" от главите на българите, ще е прекрасно. Този грозен символ на военната намеса в делата на България най-сетне трябва да се срине. Комунисти, идете си в Сибир!

_____

:)
 
Преглед на профил Vassil Genchev Рейтинг: 8 Неутрална
13 яну 2011 14:15 278
- +Оценка
-6 +3

До stoyan711

"Със Сигурост това не може да бъде в Будапеща, защото паметника на Червента армия там е преработе в т. нар. “Паметник на мира” на върха на хълма, представлява голяма женска фигура, с палмово листо в ръка, символ на мира. Фигурите под нея, които са представлявали съветски военни, са съкратени до две – с препаски и факли в ръце. "

Може би не знаете, че основната фигура от въпросния паметник в Будапеща е всъщност създадена по времето на про-нацисткия режим на "Кръстосаните стрели" и е в памет на сина на Маршал Хорти (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/eo/e/e1/U-boat_1_HitlerHortyPuttk.jpg), чийто бомбандировач е свален от Съюзническите сили. Тогава листото е било символ на самолетно крило. Поради обстоятелствата, статуята не е издигната тогава, в края на войната, от режима и след като съветските войски я намират се взима решение да бъде използвана като символ на дружбата със СССР. Още от създаването си през 1947г комплексът се нарича "Паметник на мира". В момента единствено надписът е сменен, а няколко по-малки странични статуи са преместени в парка-музей.

Във всяка власт има елемент на потисничество - дали ще се нарича фашизъм, социализъм или представителна демокрация. Такива паметници са едно добро напомняне за тази действителност. Такова е впрочем и...

Прочитане на целия коментар
инициативата за събарянето на паметници.

 
13 яну 2011 14:16 279

Този коментар беше изтрит в 14:16 на 13/01/2011 от неговия автор.

13 яну 2011 14:25 280

Този коментар беше изтрит в 14:28 на 13/01/2011 от неговия автор.

Преглед на профил boris_zhivkov Рейтинг: 8 "Да"
13 яну 2011 14:45 281
- +Оценка
-4 +12

До коментар [#276] от "Павел":

Това е едно от най-безумните неща, които видях до момента. Какво "освобождение" бе хора???? Какъв "паметник на свободата" ??? Червените войски освободиха българите от България???
Ние наистина принадлежим на два различни свята. Те никога няма да бъдат едно.

 
Преглед на профил masterandservant Рейтинг: 8 "Не"
13 яну 2011 14:49 282
- +Оценка
-15 +9

Другарите от ДСБ като дават идеи да се направи музей тип Мементо в Будапеща, нека първо помислят за следните неща:
-къде ще бъде той - в коя част на София;
-на какъв терен, не вярвам ОС на София да се занимава с подобни проекти;
-с какви средства ще се построи ?
Нека да помислят преди да рушат, защото е срамно да се руши българската история и нейните паметници-независимо от коя епоха са.
Комедийното разрушаване на Бъки Бомбата на Мавзолея е пример за кощунство над тази история. Нека не позволим на подобни мислители да продължават с позорните си дела.
Хората по целия свят градят история, която дори нямат и превръщат всеки къс от историята си в туристически продукт, докато ние не само, че не оценяваме богатата си история и вместо да се възползваме и да направим един туристически продукт ние рушиме и строим молове. И какво друг