Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
Снимка

Да

Стоян Дерменджиев

член на Инициативния комитет за демонтиране на паметника

С демонтирането на "паметника", изграден с цел заплаха и напомняне кои са истинските господари на България, се прави малка крачка към декомунизация на страната ни. Настояваме да се осъди ознаменуването с паметници и с фалшифициране на историята насилието над хората, защото то е недопустимо в едно демократично общество.

Основна теза Заключителна теза
Снимка

Не

Симеон Славчев

секретар по медийна политика на НС на Младежкото обединение в БСП

Демонтирането на Паметника на Съветската армия няма да демонтира българската история, защото от дистанцията на времето всеки може да я интерпретира, както на него му се иска, но не е справедливо и морално да се правят опити за нейното пренаписване.

Основна теза Заключителна теза

Резултати от гласуването на този етап

57%406 гласа
 Благодарим за вашия глас!
43%307 гласа

Люба Йорданова

Модератор
Миналата неделя в София се проведоха два паралелни митинга относно съдбата на паметника на съветската армия срещу Софийския университет. Единият беше по инициатива на гражданския комитет за демонтиране на паметника, а другият - контрапротест срещу идеята на Младежкото обединение на БСП-София и движението "Че Гевара".

Според инициативния комитет паметникът е построен в чест на съветската армия, която се явява окупатор при навлизането си в България, и изразява окончателната победа на комунистическа партия над Горянското движение. Гражданите, които подкрепят идеята, смятат също, че мястото на монумента е в музей на тоталитарното изкуство.

Представители на БСП, както и на движението "Че Гевара" обаче са на мнение, че всички исторически паметници в България трябва да бъдат съхранени и обратното е посегателство срещу културното наследство.

Поканихме с позиция в дебата да се включат Стоян Дерменджиев, член на Инициативния комитет за демонтиране на паметника и Симеон Славчев, инженер-икономист и секретар по медийна политика на НС на Младежкото обединение в БСП.

Очакваме и вашите мнения във форума и анкетата на дебата.
Снимка

Стоян Дерменджиев

Позиция Да
Бележка на редакцията: На 16 януари Инициативният комитет се оттегли от дискусията и заяви, че няма да продължи да участва в нея.

Гражданската инициатива "ЗА" демонтирането и преместването на паметника на окупаторската съветска армия в музей на тоталитарното изкуство започна на 20 септември 2010 г. в социалната мрежа Фейсбук. След като темата започна да събира все повече привърженици и съмишленици решихме да създадем инициативен комитет (ИК), който да осъществи реализирането на тази идея. ИК се състои от 6 човека, а гражданите, които са подписали петицията за демонтиране на паметника на съветската армия в София, са над 1800. Инициативата е изцяло гражданска и зад нея не стоят политически партии или фигури.

Защо искаме паметникът на съветската армия да бъде демонтиран и преместен в музей на тоталитарното изкуство?

1.Съветската армия не е освободителка на българския народ, както гласи надписът на монумента, а окупаторка и двигател на установяването на тоталитарния режим у нас след 1944 г. В момента на навлизането на тази армия на българска територия СССР е в състояние на война с България (обявена на 5 септември 1944 г.). Т.е. от международно-правна гледна точка съветската армия е окупатор. Монументът е построен през 1954 г. и показва окончателната победа на комунистическия режим над Горянското антикомунистическо движение, като чрез изграждането му публично легитимира и признава външния фактор, който на практика му осигурява победата. Горянското движение е последният общонационален опит на българите да се противопоставят на насилствено наложения им режим. То е удавено в кръв и е дало хиляди жертви, които и до днес не са почетени, нито са издирени всички общи гробове, в които са заравяни наред мъртвите и полуживи горяни. 

2. Издръжката на съветската армия за периода на фактическата окупация на България ни е струвала 82 млрд. лева (вж. Архив на МВнР ,СКК, оп. 1, а.е. 67, л.3; пак там, а.е.51, л.3; а.е.518, л.1; пак там, а.е.56, л.4. "История на комунизма в България‘’, том 2, авт. Диню Шарланов). Платили сме си скъпо и прескъпо, за да бъдем избивани, тормозени, подслушвани и въдворявани в лагери.

3. Съветската армия не е дала нито една жертва на българска територия. Съветските войници са посрещнати мирно и без един изстрел, единствен случай в Европа. На българска територия не са се водили сражения, за разлика от други страни (Германия, Австрия). Това е фундаменталната разлика в историческия контекст на паметниците на съветската армия в споменатите държави и в България. В Германия монументите, посветени на съветската армия, са костници на загинали войници. В България НЯМА жертви, дадени от съветската армия. 

4. Паметникът на съветската армия е използван десетилетия наред от Българската комунистическа партия като символ на нейната доминираща власт и мощ над българския народ и съподчинеността на България на СССР. Той е израз не на благодарността на народа ни към нашите "освободители", а на благодарността на комунистическата върхушка в България към съветските й господари. Този паметник разделя народа ни на жертви и палачи. За една голяма част от хората той е символ на насилие, произвол и терор, продължил десетилетия.

5. През 1993 г. Столичният общински съвет гласува решение № 2, с което се постановява демонтирането на паметника. Решението на СОС все още не е изпълнено, като в същото време не е и отменено. Настояваме СОС да изпълни своето легитимно взето решение. Демонтажните дейности на паметника са спрени през 1993 г. след намесата на руското посолство и с устна заповед на министъра на вътрешните работи. Инициативният комитет е отправил искане към Столична община да разпореди необходимите действия за привеждане на решението от 1993 г. в сила. Питането е с дата 9 декември 2010 г. и към настоящия момент чакаме официалното становище на Столична община. След това ИК ще предприеме законови действия спрямо българското законодателство за търсенето на справедливо решение на този въпрос.

Смятаме, че с демонтирането на "паметника", изграден с цел заплаха и напомняне кои са истинските господари на България, се прави малка крачка към декомунизация на страната ни, която е членка на ЕС и НАТО. Настояваме да се осъди ознаменуването с паметници и с фалшифициране на историята насилието над хората, защото то е недопустимо в едно демократично общество. Заявяваме, че отказваме да участваме в една историческа лъжа и в демагогската  забрава на подвига на жертвите на комунизма.

Паметникът уронва нашето национално достойнство и е удар по самочувствието ни на европейска и суверенна страна. Той е символ и на най-големия позор в по-новата ни история.

Каква е нормалната практика във бившите социалистически страни

Полша забрани комунистическите символи. През ноември 2009 г. полският президент Лех Качински подписа закон, който предвижда, че всеки притежател и разпространител на комунистически символи може да бъде глобен и дори осъден. Законът предвижда до две години затвор за всеки гражданин, който притежава и купува предмети или записи, съдържащи комунистическа символика. Междувременно е построен музей на комунизма под земята, в който на площ от 7500 кв. м. са подредени паметници, портрети на вождове, снимки на жертвите на системата и техните палачи, агитационни плакати и книги с доноси, както и всякакви други експонати, разказващи за епохата.

В унгарската столица Будапеща има създадени два музея – музеят на открито Мементо парк и Къщата на терора. В първия са пренесени единствено произведения на тоталитарното комунистическо изкуство, като централен експонат е паметникът на Сталин, отрязан от въстаналия срещу комунистическия гнет народ през октомври 1956, до коленете. Вторият - Къщата на терора, събира експонати и снимки от Хитлеризма и Комунизма.

Това са два от цивилизованите начини за съхранение на паметта за отминалото време на провалилия се болшевишки експеримент. Същото предлагаме и ние – знакови артефакти на комунистическото управление на България да бъдат събрани и съхранени в подобен музей. Паметникът на окупаторката несъмнено трябва да заеме централно място в него.
Снимка

Симеон Славчев

Позиция Не
Днес, двадесет години след началото на демократичните промени, българските граждани отново сме разделени. А били ли сме някога обединени? Да, обединявали са ни успехите на българските спортисти в различни периоди от време, обедини ни казусът с българските медици в Либия, но за съжаление никога не ни обединиха политически или исторически събития. Дори приемането на България в НАТО и Европейския съюз не обедини нацията ни, така както това се случи във всички новоприети страни.

Причините за това са много и не бих искал да изреждам всички, но няма как да не засегна една от основните причини, която и тези дни за пореден път сложи разделителни линии между нас.

Умишленото насаждане на омраза сред българските граждани е фундаменталната причина и до днес да не можем да намерим допирните точки помежду ни.

Случайните граждани, които създадоха инициативния комитет "За демонтирането на Паметника на Съветската армия", са пример по учебник за това как с няколко думи и действия се предизвиква и насажда омраза сред голяма част от българските граждани.

Няма как да подкрепя действия, които умишлено целят да създадат напрежение.

Против демонтирането на Паметника на Съветската армия съм и защото той е част от българската история, независимо на кой от нас коя част от нея му харесва и коя не.

Подобен акт би предизвикал сериозна реакция и утре можем да станем свидетели на създаването на други инициативни комитети, които искат да демонтират един или друг исторически паметник в България само защото не им харесва тази част от историята ни, която той символизира.

Всички ние помним как едно българско правителство реши да взриви мавзолея, защото той според тях бил символ на комунизма. Дори и така да е, взривяването на мавзолея няма как да взриви и изтрие българската история.

Демонтирането на Паметника на Съветската армия няма да демонтира българската история, защото от дистанцията на времето всеки може да я интерпретира, както на него му се иска, но не е справедливо и морално да се правят опити за нейното пренаписване.

Не е ли по-добре всеки да почита тази част от историята, която му харесва и да не отнема правото и на всички останали да го правят, отколкото да мразим и обиждаме всеки, който има различно от нашето виждане и мнение.

Ако успеем да си отговорим на този въпрос мисля, че изкуствено създаденият проблем с демонтирането, както на този, така и на много други исторически паметници в страната автоматично ще отпадне.

Нима никой от нас няма право сам да решава кое историческо събитие да почита и кое не?

Демонтирането на Паметника на Съветската армия безспорно ще доведе и до влошаване на българо-руските взаимоотношения.

В национален интерес е България да е на равно разстояние от Москва, Вашингтон и Брюксел и колкото разстоянието към една от точките се скъсява или отдалечава, толкова повече ще губим от икономическа, политическа и геостратегическа гледна точка.

Крайно време е всички ние да се противопоставим на насажданата помежду ни омраза и започнем да уважаваме принципните и идейните различия на всеки един от нас.

Само по този начин ще съхраним и запазим не само българското културно-историческо наследство, но и човешкото и няма да позволим на никого преди или след нас да го унищожава.

Резултати от гласуването на този етап

57%406 гласа
 Благодарим за вашия глас!
43%307 гласа
Този етап е приключил

447 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил Stoyan Dermendjiev Рейтинг: 450 "Да"
15 яну 2011 08:59 447
- +Оценка
-4 +17

"svetoz", поздравления за изчерпателния анализ относно смисъла, значението и построяването на паметниците по света - правим сравнение с спорния у нас паметник на сталинската окупаторска червена армия в София пред СУ!

Добавям в този контекст още една съществена вметка. Навсякъде по света и Европа, досега където съм разглеждал памет-ник, мемориал на жертви, или помен-ник - по-горе представих няколко примера как са надписани паметниците в Европа, т.е. мемориали на загинали и войнишки гробове, на чиито постаменти са описани ясно, например:
"В памет на падналите червеноармейци в борбата за освобождението на Виена (или Берлин) от национал-социализма и фашизма" - или, "В памет на хилядите жертви на комунистическия терор в Полша, в Унгария или в Чехия" и т.н.

Където освен поименно са изброени избитите жертви, цифром, словом, къде, кога и повода на трагичното събитие. Описано е дори оръжието с което се е сражавала армията победителка - в някой от случаите дори изписаните на постамента имена на загиналите са на няколко езика (примерно на немски и руски език) - такава е нормалната практика в целия свят. Всеки може да си направи една екскурзия да посети такива паметници в европейските страни, да разгледа как изглеждат паметниците на загиналите в боевете по света и да се увери. Та във връзка с парадокса ПСА у нас пред СУ който е извън този контекст, тъй като червената армия не е дала жертви на наша територия, а...

Прочитане на целия коментар
обратното след като ни окупира ние даваме десетки хиляди жертви, на които наши жертви реално липсва паметник до ден днешен.

Откъде идва този парадокс у нас. След кървавия деветосептемврийски преврат и наложения ни благодарение на червената окупационна армия, властта превзета и доминирана от комунистите, не си поплю най-безогледно да подмени и българската история - до преди 20 г. на народа му бе спестявана томове ценна литература за българската история в интерес на една чужда страна окупатор и един утопичен екперимент, т.е. след 9-ти започва и изкривяването на българската история.

Примера у нас с червеноармееца размахал над главите ни оръжието "Шпагин", където надписа на постамента красноречиво говори за себе си, разбираемо за всеки нормално интелигентен човек, гласи: "От признателния български народ, на съветската армия освободителка".

Под признателен народ обаче разбирам БКП - БСП, тогава под управлението на предателя и българоубиеца Вълко Червенков, от когото дори другарите комунисти се дистанцираха и отхвърлиха малко след кончината на Сталин. Реално, би трябвало правоприемника на БКП - БСП, вместо да честват 100 годишнини и да подклаждат анти-шествия (начело с терористичните чегеварски, ремсистки и БСП съюзи) срещу граждански шествия "ЗА" демонтирането на обидните за демократичния ни народ символи - и вместо индокринираните преименувани в социаллисти представители на престъпния режим да берат вкупом срам - недвусмислено и категорично да осъдят мрачното си минало. Социалистите трябва да поемат морална отговорност за братоубийствените си подвизи, точно спрямо този български, отруден и измъчен народ - а сега трябва да подкрепят гражданската инициатива за преместване на техния ПСА в музей.

Порочния паметник не е издигнат (нито финасиран) по волята на народа ни, нито пък в памет на някакъв национален подвиг, герой или апостол, а в знак на благодарност (преклонение) от БКП на чуздата сила СА затова че им подсигурява именно властта - ето кои хора ни натрапват през цялото време за историята - да но това не е нашата история, а историята на комунистите и на БСП, и мястото на тази тяхна тъмна история е тя да бъде съхранена и затворена в музей, за да се разказва на поколенията за подвизите на комунстите - а не на улицата!

Вместо социалистите след 89 г. веднага да се раздалечат от онзи тъмен режим и подкрепят инициативата за демонтажа на техните символи, от натрапено ни от тях минало - техните идейни последователи се стремят всякак да го овековеличат и идеологизират - с наглите си опитити да компрометират (Случайните граждани, които създадоха инициативния комитет) - с опита си да потъпчат и опорочат гражданските инициативи и ни натрапят техните символи, на онзи още по-мракобесен - техен режим режим, типично от идеологията на репресивната БКП - ама Европа и демократичния народ казва - НЕ, търпяхме ви до тук, преговори с вас не искаме, слушахме ви достатъчно!

Та ето и отговора кои се вкопчват най-здраво за паметника свързващ ги с някогашната СССР и днешна Русия - другарите комунисти, социалисти, ремсисти и чегеваристи - те си показаха истинските лица, готови са да нарушат мирните граждански шествия пред порочния паметник, готови са на саморазправа и насилие, да заплашват, готови са да замерват с яйца, с камъни и саксии останалите демократични граждани дръзнали срещу ПСА, пазят си го като тяхна територия..

Ами добре, нека другарите социалисти пак да си го пазят, нека да си съхранят тяхната история, ако искат даже денонощно да си го пазят символа - но НЕ натрапен над главите на всички - символа на окупатора с оръжието "Шпагин" изпратен надалеч от площада, укрит и опакован в музей - НЕ на публично място, НЕ на улицата и в парка паметника на социалистическата лъжа! Такава е нормалната европейска практика в съвременните общества - няма друг вариант!

Надписа на по малкия постамент надпис гласи:

"Цялата власт на съветите".

Оставам някой друг да направи анализ, какво разбира под този лозунг!

 
Преглед на профил Д-р Петър Величков Рейтинг: 229 "Да"
15 яну 2011 08:35 446
- +Оценка
-6 +10

Другарят Славчев иска да бъде обичан - и той, и съмишлениците му от БКП. Но как могат да бъдат обичани такива егоисти - вече 57 години се радват на красавеца солдат, а им се иска и во веки веков да е тъй. Противниците на стърченето на руският изнасилвач и пиянде, който опишква градината отвисоко, възбуждали омраза. Кофти ситуация, др. Славчев. Как да излезете от нея - не като си присадите още коса, а като се съгласите в следващите 57 години, а защо не и во веки веков, да се радват на липсата на солдата от постамента привържениците на демонтажа му. Е, тия де, дето вие ги наричате фашистки свине, за да ги различавате от себе си, макар че няма нищо по-забележимо от километър от ЧЕРВЕНАТА СВИНЯ.

 
15 яну 2011 08:09 445

Този коментар беше изтрит в 08:21 на 15/01/2011 от неговия автор.

15 яну 2011 05:26 444

Този коментар беше изтрит в 07:04 на 15/01/2011 от неговия автор.

Преглед на профил svetoz Рейтинг: 8 "Да"
15 яну 2011 03:46 443
- +Оценка
-3 +8

desjardinseli, кой е този чутовен герой "Бзержински", който е организирал превратите на Балканите, вкл. вероятно 9-септемврийския, 19-майския, 9-юнския, 9-августовския в България, превратът на крал Александър в Югославия през 1929 и т.н.

 
Преглед на профил desjardinseli Рейтинг: 450 Неутрална
15 яну 2011 03:39 442
- +Оценка
-11 +4

« tata », на теб ЦРУ ли ти плаща, или Сорос за прикритие ? Че статията е поръчкова, от американското посолство е факт. А що се касае тебе двадесет години те управляват пак комунисти. И ако беше умен щеше да разбереш, „че това са същите хора, които управляват по различен начин”, както каза Бзержински, един от авторите за превратите, който вкара „бацила” на Балканите и Каспийските републики, тъпкани с петрол и с газ. И ако можеше да четеш малко повече щеше да разбереш, че всички страни богати на петрол и на газ са сравнявани с дявола, така като е Ирак, както е Иран, както е Русия, както е Йемен. Това са страни, които Щатите искат да владеят. Но те заплатиха на правителства около Каспийско море, и завладяха богатите петролни и газови находища, които сега прекарват праз наша територия. Ясно е, че си един от платените предатели на нацията. Що се касае за комунизма, ти би могъл да мечтаеш да го видиш, и думата беше използувана, като нарицателна, защото при комунизма не можеше да има тази корупция. Известно е, че при превратите в България българските студенти са били специално обучавани от агент на ЦРУ, и Ласло Пастор е имал истинска нацистка власт. И твоето поведение е такова. Вероятно си задоволен да видиш бедността, която вкараха в България. Вероятно не виждаш това което направиха в Гърция ? Плаката от Микис Теодоракис, който беше разпространен в центъра на Атина показа това, но в България, като „демократична” страна се скри истината. България, както Косово се оказва страна...

Прочитане на целия коментар
контролирана от ЦРУ, и използува платени агенти и журналисти да сеят фалшификации.

 
Преглед на профил svetoz Рейтинг: 8 "Да"
15 яну 2011 03:23 441
- +Оценка
-4 +13

Засега няма да се спирам върху аргументите в полза на демонтирането. Ще се спра върху главните аргументи на тезата срещу демонтирането.
Обясняват ни другарите, че паметникът символизирал част от българската история, че с неговото премахване едва ли не се целяло заличаване на част от българската история и че това никъде не се правело по света.
Всъщност въпросът тръгва оттам какво представляват и символизират паметниците. Другарите казват - паметниците показвали историята. И са прави, но както обикновено, донякъде. Защото полуистината, особено манипулираната полуистина понякога е по-лоша и от откровената лъжа.
Паметниците се създават не просто да напомнят за историята изобщо, а да напомнят за величествените моменти от миналото на даден народ, да свидетелстват за неговите успехи, просперитет и героизъм. По тази причина, а не просто да напомнят на историята, са запазени Сфинксът и пирамидите в Египет, Триумфалната арка, Лувъра в Париж. Запазени са по две причини основно. Първата - защото показват на египтяни и французи величието на техните държави в миналото, далечно или близко. Някои паметници свидетелстват и за просперитета в съвремието. Другата причина, разбира се, е чисто "финикийската".
Та да се върнем към темата. Какво величаво символизира Червената армия в българската история? Какъв е този подвиг, която извършва тя на българска територия? И, в края на краищата, спечели ли българският народ от присъствието на Червената армия в...

Прочитане на целия коментар
България или загуби? Или може би Червената армия, с присъствието си, е направила българския народ по-просветен, по-културен, по-богат материално и духовно? Или пък може би паметника носи някакви колосални финансови приходи от туризъм за Столична община, че да не бъде пипан?
Нека на тези въпроси отговорят другарите! Ние ще замълчим! Ще добавим само, че никъде във Франция няма да видите паметник на Адолф Хитлер, или на Райхсвера, или на маршал Петен. Нищо че и Адолф, и Петен, и Райхсвера имат много общо с френската история. Никъде няма да видите в Белград паметници на Анте Павелич или на Ванче Михайлов. Ще ги видите в Загреб и София, но не и в Белград. Няма да видите вече и паметник на Червената армия в Естония, Литва и Латвия. Защо ли, предвид, че историята на трите държави е много по-тясно обвързана с Червената армия, отколкото нашата?!

Другият аргумент - демонтирането на паметника нарушавало човешкото право на мнение, на свободни чествания и пр. Другари, нека едно да стане ясно. Никой не ви забранява свободно да си чествате каквото искате. И това ще е така до момента, в който Европа забрани проповядването на комунизъм, така както е забранила проповядването на нацизъм и фашизъм (дано този ден дойде по-бързо). Но все пак, освен вас, съществуват и други хора. В наши дни, в началото на ХХІ в. българското общество, в своето мнозинство, ясно е определило своите стратегически приоритети - а те са една развита, просперираща, демократична България. Евроинтеграция, демокрация и, забележете, развит КАПИТАЛИЗЪМ!. Паметникът на Червената армия не само не олицетворява тези стремления. Нещо повече, той олицетворява техния антипод! Тяхното потъпкване!
Та идваме на въпроса какво точно символизира паметника в София. Другарите казват - той олицетворява победата над фашизма и нацизма. И тук, както и по-горе обаче, другарите казват половината истина. Защото всъщност главното, което символизира паметника, е не друго, а ПОБЕДАТА на КОМУНИСТИЧЕСКИЯ ТОТАЛИТАРЕН РЕЖИМ в БЪЛГАРИЯ в периода 1944-1947 г. Победа, която, самите другари признават, е обезпечена главно от присъствието на Червената армия в България. Монументът символизираше победилия комунизъм (нарочно не употребявам понятието "социализъм") и демонстрираше неговата хегемония. Нагледно показваше на българите какво ще им се случи, ако решат да изоставят "прогресивния" строй! И тя, случката, се случи на места - Будапеща 56 и Прага 68 са известни примери!
Тук, разбира се, другарите казват - това са били решения на политиците, а Червената армия (едва ли не насила) е изпълнявала техните нареждания. И в това има известна истина, или по-точно - полуистина! Вярно е, другари, че големите решения са се взимали от политиците. Наистина Червената армия беше главното оръдие, с което СССР разпростря мракобесния комунизъм над Източна и голяма част от Централна Европа. Само че тук веднага идва въпроса - трябва ли да почитаме оръжието на палача! Оръжието на палача на българската независимост, свобода, демокрация и просперитет през 40-те години на ХХ в.?! Някои ще кажат, риторичен въпрос!

Стигаме и до третия главен аргумент - демонтирането щяло да предизвика прецедент и в бъдеще разни хора щели да започнат инициативи за демонтиране на други паметници. Тук на другарите можем да кажем - какво лошо има в това! Нали другарите претендират, че искат да сме свободна страна. Ами в една свободна страна може да има всякакви инициативи, които да са в рамките на закона, вкл. и разрушаването на паметници. По-важен е въпросът дали ще се стигне до такова разрушаване, а още по-важният - ако се стигне до такова, то - на кои паметници.
Предвид горното, лично смятам и открито заявявам, че демонтирането на паметника на Червената армия, трябва да бъде само първата от поредица стъпки. В България има един куп паметници, символизирали победата на "прогресивния строй", а всъщност - на комунистическия тоталитарен режим. Има все още и един куп паметници на борците за реализацията на този тоталитарен режим. Кажете ми, за Бога, с оглед на казаното до тук, с оглед функциите, които изпълнява един паметник, каква е ползата от съществуването на монументи като "Братската могила" и масата мемориали на партизани-шумкари, 90% от чиято дейност е била да убиват невинни хора, да обират мандри, да крадат воденици, пощи и какво ли още не. Да не споменаваме онзи чутовен срам - Жабокрек. Да не споменаваме и това, че в месеците след 9-ти същите "борци" са най-активните убийци и мъчители на българи.

След всичко, написано дотук, другарите по стара традиция ще ме обвинят във фашизъм, нацизъм, империализъм и прочие изми... Другари, открито ви заявявам! Ненавиждам нацисткия режим, ненавиждам и фашизма като цяло. Ненавиждам обаче и техния братовчед в семейството на тоталитаризмите - маркс-лениновия комунизъм. Особено в сталинисткия му вариант!

България живее в ХХІ в! Член е на ЕС! В цивилизована Европа днес няма държава, която да търпи паметник на свои окупатори и потисници! Нищо че те, окупаторите и потисниците, са част от европейската история!

 
Преглед на профил Aldin Dimitrov Aldinov Рейтинг: 537 "Да"
15 яну 2011 03:18 440
- +Оценка
-2 +11

До коментар [#420] от "gradinko":
Спокойно, за всичко има пари в държавата, щом даже в карлуково има интернет, значи доста се е замогнала България :))) Не вярваш ли? Прочети коментара над мен [#439] от "desjardinseli".
А ти desjardinseli пий си хапчетата и си лягай, че дежурния лекар ще мине на визитация и като не те намери в леглото, познай ... ще има усмирителна риза.

_____

"Против глупостта и самите богове напразно се борят" Айзък Азимов
 
Преглед на профил desjardinseli Рейтинг: 450 Неутрална
15 яну 2011 02:57 439
- +Оценка
-13 +4

Всичко е ясно, това е задача на Американската фондация ! Докато не ги изгоним от страната си, докато не изчистим Балканите от американските окупатори и не ги пратим да си оправят бакийте, няма да се оправим. Ето виждате ли кой създава интригите, кой е заплатил за статията! Тези, които вкараха тероризма на Балканите, тези, които изпращаха въоръжени мюсолмански терористични банди на нашата замя, в Босня и Херцеговин, в Косово. Ние, които никога не сме били фанатици на религиозна основа, ни докараха мюсолмански терористични банди водени от платения от ЦРУ и от НАТО Бен Ладен, за да протестират от името на нашето население. Тези, които сеят интриги и водят икономически войни. Тези, които умишлено дестабилизираха Гърция, тези, които ни унищожават като народ, и с една единствена цел, да осигурат енергийната сигурност на САЩ. България, Македони, Албания, Гърция геостратегическите страни за САЩ, където Щатите искат да се инсталират завинаги. Не, за да ви пазят, а за да защитават петрола от Каспийско море, който транспортират през наша територия. Тези американски кланове, които направиха праврати в съветските републики, чрез фондации, асоциации, използуващи ЦРУ и Сорос и заграбиха на безценица петролните и газови находища в Каспийските републики. Част от трасето на петролопровода АМБО е собственост на Клитън. Сега виждате ли кой вкара корупцията у нас. И знаете ли какво са ни приготвили приятелите на Стоянов и на Костов ? Най-големия затвор в Европа след войната във Виетнам лагера...

Прочитане на целия коментар
БОНДСТЕЛ, Гватенамо пет звезди, разпложен на 500 хектара земя в Косово, близо до македонската граница, с пет нови зони за приземяване на хеликоптери, една зона за приземяване на самолети с 52 писти. Тя се намира в близост до петролопптовода и енергийния коридор, жизнено важен за САЩ. За да бъде построен лагера Бондстел, САЩ изземва 500хектатра земеделкса земя, унищожава дървете, за да се осигури видимост от кулата. Затвора БОНДСТЕЛ е добре защитен, там са вкарвали затворници от Ирак и от Афганистан. Едно място в което се вкарват неосъдени, ще бъдат малтретирани и измъчвани, едно място специфично за американската демокрация. Тази „демокрация”, която доведе българския народ до просия, тази „демокрация”, която стимулираше корупцията на балканите, тази „демокрация”, която постави „змията” в Косово, център на международен тероризъм, поддържан от Щатите. Това „независимо” Косово се оказва американски протекторат, с един вице – крал, с америкаски войски, с полицаи. За да ни изгонят от земите ни, Щатите освен бомбардировките са използували и ХААРП.

 
Преглед на профил Титка Николова Пацирева Рейтинг: 506 "Да"
15 яну 2011 02:33 438
- +Оценка
-3 +14

До коментар [#437] от "desjardinseli": Образованите хора не пишат "манипОлация", "партиЙте" и не поставят запетаите там, където не им е мястото. Пък за крайнолевите клишета да не говорим. От поклонниците на масовия убиец Че Гевара ли сте? А кого ще национализирате? Члена на висшия съвет на БСП Георги Гергов ли? Или приятелите и спонсорите на Гоце? Или Гущеров? Ами как така имате монопол над истината? И след като Вас са Ви зомбирали с клишетата, които изцвъкахте тук, решихте, че и ние също не можем да мислим. Чак се разплаках, като прочетох сърцераздирателните Ви вопли! :):):)

_____

Истината и само истината - за да си свободен!
 
Преглед на профил desjardinseli Рейтинг: 450 Неутрална
15 яну 2011 01:33 437
- +Оценка
-15 +3

Оставете паметника на мира, както и историята. Не измисляйте нова история. От двадесет години ви маниполират, държавата се демонтира. Трябва да се мисли за как да се махне бацила, вкаран на Балканите. Не разбрахте ли, че партийте бяха създадени изкуствено, за да заблуждават масите. Нима не виждате, кой ни управлява ? Това, което трябва да направим е да махнем американските бази от нашата територия и да национализираме заграбеното. Да национализираме заводите си, банките админстративните сгради, да се потърси отговорност от предателите на нацията. Платени марионетки от чужди разузнавателни служби ви залъгват, за да не виждате истината. Народа кърви, ограбен от реформите и методите на МВФ, няма закони в страната, няма заведени дела срещу престъпници, а вие се занимавате с интриги. Извърши се глобално унищожаване на икономиката ни. Необразовани заеха постове, благодарения на Вашингтон. Вие, които никога не сте работили, търсите как да вкарвате смут и интриги сред населението. България е върната със петдесет години назад, от платени хунти.

 
Преглед на профил Д-р Петър Величков Рейтинг: 229 "Да"
14 яну 2011 23:53 436
- +Оценка
-5 +12

Каква червена мъгла от глупотевини бавно се разпростира, а над нея продължава да стърчи малоумният солдат и двете му жертви, придобили стокхолмски сидром - представители на окупирания и докаран до просешка тояга български народ.

 
Преглед на профил Yard Рейтинг: 1413 Неутрална
14 яну 2011 22:05 435
- +Оценка
-4 +13

До коментар [#420] от "gradinko":

Ей, градинко, гледай как не искаш да даваш пари за демонтирането, че и центъра не разрешаваш да затворят повече от час.
Имам няколко идеи. Може ли да кажем на младите родители да си направят инициативен комитет и да събират пари за детските градини, защото аз не съм дете, нито пък имам деца, и не ми се дават пари за такива работи. Пък като се замисля, аз и пенсионер не съм, да си събират волни пожертвувания и който иска да им дава пари. Откъде накъде ще плащам и за тях. Всеки така ще си разпределя накъде да му отиват парите и всичко ще е наред. Нали така?

 
Преглед на профил ras16377431 Рейтинг: 1391 "Не"
14 яну 2011 21:50 434
- +Оценка
-10 +4

"The serious threat to our democracy is not the existence of foreign totalitarian states. It is the existence within our own personal attitudes and within our own institutions of conditions which have given a victory to external authority."

"If you want a Big Brother,
you get all that comes with it."


"There can be no real freedom without the freedom to fail."

"Man always dies before he is fully born."

"There is nothing inhuman, evil, or irrational which does not give some comfort, provided it is shared by a group."

"If I am what I have and what I have is lost, who then am I?"


Не всички са от Бягство от свободата, но всички стават.

_____

gradinko.bg
 
Преглед на профил Автор Рейтинг: 609 "Не"
14 яну 2011 21:47 433
- +Оценка
-11 +5

Вече почваме да доближаваме позициите си, което е наистина прекрасно в една демокрация като нашата!
Чуйте сега още по - добро решение! Вместо да хабим пари в тази криза просто символично да прекръстим паметника на "Паметника за Просвещенската философия", като обявим образа с автомата за Кант, който в крайна сметка е успял да обори чистия разум на Хюм, а фигурите на щастливия народ, ще си останат фигури на щастливия народ, който посреща поредния победител от тежък спор с философски характер!

Така и наркоманите ще са щастливи, и анти-комунистите ще са доволни и фиска също ще отърква ръце мустаци пресмятайки колко пари е спестил

_____

http://braveanonymous.blogspot.com/
 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 782 "Да"
14 яну 2011 21:34 432
- +Оценка
-2 +8

Ако ще остава,една модификация на фигурите не стига,мотото също се налага да е друго.Нещо от рода на модифицирана версия на една цезарова фраза -"дойдохме,осрахме,останхме"...

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 782 "Да"
14 яну 2011 21:29 431
- +Оценка
-2 +6

С това мото на плочата не може да остане,срамно ще е...И не го предложихме ние.

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил ras16377431 Рейтинг: 1391 "Не"
14 яну 2011 21:26 430
- +Оценка
-8 +4

До коментар [#429] от "dante":

Точно обратното - вие дойдохте на моя акъл щом усетихте, че паметникът може да се модифицира и без да се мести.

_____

gradinko.bg
 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 782 "Да"
14 яну 2011 21:21 429
- +Оценка
-2 +9

Ето,че и Градинко дойде на нашия акъл,щом се усети,че не на свободата е паметника,а на бягството от нея...:)

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 782 "Да"
14 яну 2011 21:19 428
- +Оценка
-2 +5

Е,че на Хюм,то се знай!!!На тлъстина го докарва краварката,на гуша така...:)

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил ras16377431 Рейтинг: 1391 "Не"
14 яну 2011 21:17 427
- +Оценка
-7 +5

До коментар [#425] от "dante":

Този с автомата обаче задължително трябва да е Е. Фром, а на плочата да има цитат от Бягство от свободата.

_____

gradinko.bg
 
Преглед на профил Aldin Dimitrov Aldinov Рейтинг: 537 "Да"
14 яну 2011 21:16 426
- +Оценка
-2 +7

До коментар [#425] от "dante":
Ами незнам селянката с дебелите прасци, на кой от тримата би подхождало да носи главата :)

_____

"Против глупостта и самите богове напразно се борят" Айзък Азимов
 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 782 "Да"
14 яну 2011 21:07 425
- +Оценка
-2 +7

Дали пък в този ред на мисли да не преработим чутурите на фигурите от паметника съответно на Хюм,Кант и Лок,да речем?И без туй наркоманите там само за тях си бъбрят по пейките,между две дръпвания от цигарата...

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил Aldin Dimitrov Aldinov Рейтинг: 537 "Да"
14 яну 2011 21:04 424
- +Оценка
-2 +7

До коментар [#411] от "Павел":
Цитат:" Заподозряха, че сме били на протест и сме ви псували, както и че сме идеалогически свързани с комунизма."
А как да определим хора, които изтъкват премахването на петолъчката от бившия партиен дом като грешка?:) виж коментар 397.

_____

"Против глупостта и самите богове напразно се борят" Айзък Азимов
 
Преглед на профил Автор Рейтинг: 609 "Не"
14 яну 2011 21:00 423
- +Оценка
-9 +3

До коментар [#422] от "warlock":

Ама че странно, защо пък не отбеляза, че "трябва да си дрогиран за да говориш за Хюм и Кант"?.

_____

http://braveanonymous.blogspot.com/
 
Преглед на профил Aldin Dimitrov Aldinov Рейтинг: 537 "Да"
14 яну 2011 20:44 422
- +Оценка
-5 +7

До коментар [#411] от "Павел": Прочети коментар 381 за да не кажеш че аз си го измислих, това че трябва да си дрогиран за да стоиш спокойно там.

_____

"Против глупостта и самите богове напразно се борят" Айзък Азимов
 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 782 "Да"
14 яну 2011 20:43 421
- +Оценка
-1 +8

Видиш ли,Градинко-бранителите сте по-претенциозни!:)

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил ras16377431 Рейтинг: 1391 "Не"
14 яну 2011 20:39 420
- +Оценка
-10 +6

До коментар [#417] от "dante":

Нямам претенции за местонахождението. Освен една - да не плащам за него. Например инициативният комитет може да събере волни пожертвувания (за това и аз ще дам поне 5 лева, а може би дори 20), с които да изгради музей на комунизма, а после още едни (за това нищо няма да дам), с които да финансира преместването на паметника. Искам и да не се затваря центъра за повече от час и нещо. Също искам да не се цапа района повече от месец, защото айде строеж на метро мога да изтърпя повече от месец, но метрото го ползвам.

Абе май не е като да нямам претенции, прави сте.

_____

gradinko.bg
 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 782 "Да"
14 яну 2011 20:38 419
- +Оценка
-3 +10

Павле,ма как не разумя бре,човек-точно защото не приемаме кочината,затуй искаме да се махне паметника!Просто паметника е част от кочината,дори негова главна съставна част!В този смисъл завършващото ти изречение е неоснователно,защото много добре знаем какво искаме,като ясно формулираме какво точно не искаме.

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил Павел Рейтинг: 1114 "Не"
14 яну 2011 20:33 418
- +Оценка
-11 +4

До коментар [#415] от "dante":

В това се корени и причината градовете да изглеждат трагично. Защото всеки се грижи само за къщата си и няма никаква отговорност към града, в който живее, приема кочината за нещо нормално и не прави елементарно усилие да поиска евентуално благоустройство. Вие просто искате да създадете още едно запуснато място. Всъщност даже и не знаете какво искате да създадете.

 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 782 "Да"
14 яну 2011 20:29 417
- +Оценка
-4 +10

Градинко,не мислиш ли обаче,че градината срещу университета едва ли е най-подходяща като площ за подобни изложения,представящи възпоменания на лични драми и чувства?

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил ras16377431 Рейтинг: 1391 "Не"
14 яну 2011 20:26 416
- +Оценка
-10 +6

До коментар [#415] от "dante":

Браним паметника, за да помним какви ги вършихме снощи със свинята, за да няма после "ама аз бях пиян, ама тя свинята много ми се натискаше". Защото иначе при следващото пиянство ще има нова свиня.

_____

gradinko.bg
 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 782 "Да"
14 яну 2011 20:22 415
- +Оценка
-4 +11

Един руски философ,свидетел на прелестите на болшевишката революция,с болка и мъдрост е дал може би най-точната дефиниция на оня строй-"Революция има тогава,когато човек се превръща в свиня,осира къщата си и после я запалва...".
Да браниш къщата си го разбирам,но да браниш паметника на свинята,омърсила и запалила къщата ти,е трудно разбираемо дори за философ!Явно бранителите на паметника спадат към особена философска школа,въздигната в духовно отношение повече от всички свои посестрими?Ако е така,то дебатите с тях са безсмислени,едва ли ще можем да вденем от непостижимата им мъдрост...

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил ras16377431 Рейтинг: 1391 "Не"
14 яну 2011 20:22 414
- +Оценка
-8 +4

До коментар [#413] от "Yard":

Е, не са чак цветът; цветът ходи да поема течни и прахообразни бели субстанции в тоалетните на Син сити, а не на митинги, ама средна класа докарват.

_____

gradinko.bg
 
Преглед на профил Yard Рейтинг: 1413 "Да"
14 яну 2011 20:11 413
- +Оценка
-3 +6

До коментар [#411] от "Павел":

"И това всичко само от няколко коментара по една (наблягам една) определена тема."
Няколко, няколко, към 3/4 от коментарите от една малка група хора, повтарящи отново и отново и отново аргументи как е лошо да се руши и колко е хубаво там да има парк. Ми не, приятели, няма да се руши, никога никой не е искал да руши паметника, напротив! Също всички искаме там да има парк. Не виждам за какво се борите.


До коментар [#412] от "gradinko":

Да, цветът на българската младеж са това. Поне се посмях на глас :D


 
Преглед на профил ras16377431 Рейтинг: 1391 "Не"
14 яну 2011 19:37 412
- +Оценка
-10 +5

До коментар [#407] от "warlock":

Пред Паметника на съветската армия младежи потъват в депресия от комунистическото минало на страната:

http://gradinko.bg/PIC_0153.JPG

_____

gradinko.bg
 
Преглед на профил Павел Рейтинг: 1114 "Не"
14 яну 2011 19:36 411
- +Оценка
-10 +4

До коментар [#408] от "Yard":
До коментар [#407] от "warlock":

Хаха, разбрах. Значи от това, че не сме съгласни с вашата теза за демонтиране следва, че сме малоумни, глупави, комунисти, които извъртат всяка ваша дума, лъжци, злоупотребяващи с дрога и алкохол. Някой горе ни лишаваше от гражданство, народност и ни забрани да си изказваме мнението. Заподозряха, че сме били на протест и сме ви псували, както и че сме идеалогически свързани с комунизма. И това всичко само от няколко коментара по една (наблягам една) определена тема.

Признавам, вие сте истински демократи и логически великани!

 
Преглед на профил ras16377431 Рейтинг: 1391 "Не"
14 яну 2011 19:26 410
- +Оценка
-8 +5

До коментар [#408] от "Yard":

Технически, понеже съм във форума година преди тебе, ТИ тролваш МЕН. Иначе си прав за блога ми - като събера 5000 посещения мога да спечеля несесер с петолъчка, играчка шмайзер или шпагин по избор, забрадка с надпис ТКСЗ и много други вълнуващи награди.

_____

gradinko.bg
 
Преглед на профил ras16377431 Рейтинг: 1391 "Не"
14 яну 2011 19:20 409
- +Оценка
-6 +5

До коментар [#407] от "warlock":

В коментар [#398]: "сега е ясно, че рално няма нито един необвързан идеологичски с комунистическата идеология, който да защитава този паметник"

_____

gradinko.bg
 
Преглед на профил Yard Рейтинг: 1413 Неутрална
14 яну 2011 19:20 408
- +Оценка
-7 +4

До коментар [#405] от "gradinko":

Поне се надявам да се опитваш да ни тролваш за да събираш посещения в блога си. Алтернативата е наистина да си глупав.

 
Преглед на профил Aldin Dimitrov Aldinov Рейтинг: 537 "Да"
14 яну 2011 19:18 407
- +Оценка
-6 +11

До коментар [#399] от "gradinko":
Къде видя да съм написал това не разбрах? Но вие комунистите сте така, обичате да си слагате свои думи в чуждите уста. Аз на тия 280 дето са гласували против демонтирането, не им видях аргументите тук , а и останалите седем до 287-те гласа, които писахте тук, пак нямате аргументи, само спам на няколко форумни трола.
На стотиците добре обосновани аргументи на привържениците на каузата, вие не отговорихте с друго освен с глупости от рода на това как като сте се напушили последния път до паметника, са ви се привиждали щастливи млади хора дето се целуват и прегръщат. Това вероятно е последица от прекалената употреба на дрога, но не е аргумент в полза на паметника. Дори напротив, показва, че там може да стои само човек, който не е на себе си вследствие на злоупотреба с алкохол и наркотици. Нормалните хора се чувстват подтиснати и смачкани от зловещата картина наоколо.

_____

"Против глупостта и самите богове напразно се борят" Айзък Азимов
 
Преглед на профил ras16377431 Рейтинг: 1391 "Не"
14 яну 2011 19:17 406
- +Оценка
-7 +3

До коментар [#403] от "Yard":

"ви" - поне трима сме тука. Ама не обяснявай, ясно е - някои доводи са несъстоятелни, защото идват от маловажни хора, докато други доводи са състоятелни, защото идват от важни хора. Като теб. Ти си много важен човек за всички нас - много по-важен от мен, например.

_____

gradinko.bg
 
14 яну 2011 19:13 405

Този коментар беше изтрит в 19:15 на 14/01/2011 от неговия автор.

Преглед на профил Автор Рейтинг: 609 "Не"
14 яну 2011 19:13 404
- +Оценка
-9 +4

Вчера, силно повлиян от разразилата се тук дискусия, попаднах на едно клипче в Youtube. Годината е 1990, води се първата война в Персийския залив за освобождение на Кувей. Все още българите не се чувстват като измамени от всички, напротив, народа е в революционен план.

Обърнете внимание на различния наратив (тъпа чуждица, ама не се сетих как да я преведа), с който тогава се описва това събитие и с който за него се говори днес. Днес, се извежда като първо събитие изчезването на досиетата, тогава - открадването на шунката. За досиетата, тогава се говори като "архиви" и са поставени една накрая, днес за изчезналата шунка дори не се говори.

Тази съпоставка кара (поне мен) да се зададе въпроса какво се промени от тогава до днес. Отговорите могат да са различни, но всички са интересни. Приятно гледане и мислене.

http://www.youtube.com/watch?v=Fx1h5kKvZTI

_____

http://braveanonymous.blogspot.com/
 
Преглед на профил Yard Рейтинг: 1413 "Да"
14 яну 2011 19:11 403
- +Оценка
-3 +6

До коментар [#402] от "gradinko":

Наистина ли трябва отново да ти/ви се казва защо са несъстоятелни?

 
Преглед на профил ras16377431 Рейтинг: 1391 "Не"
14 яну 2011 19:06 402
- +Оценка
-8 +3

До коментар [#400] от "Yard":

А всички знаем, че тези доводи не са в списъка на доводите, одобрени за използване в спорове за бъдещето на амортизирани паметници.

_____

gradinko.bg
 
Преглед на профил Николай_1 Рейтинг: 702 "Да"
14 яну 2011 19:05 401
- +Оценка
-2 +9

До коментар [#399] от "gradinko":
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
............та нали Капиталът е писан от КАРЛ МАРКС!............
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
-същият този МАРКС , чиито "нАучен труд" е причина за "непреходността на Лениновото учение" , довело СеСеСеРе-то до небивали исторически успехи в строителството на комунизма.
Същото това СеСеСеРе през 1991г. , знаеш къде отиде другарю gradinko ................- на мене , не ми е удобно , да ти припомня , точно къде .

_____


 
Преглед на профил Yard Рейтинг: 1413 "Да"
14 яну 2011 18:58 400
- +Оценка
-2 +10

До коментар [#399] от "gradinko":

Повечето от тези хора се водят от "защо се руши", "мен не ми пречи", "съветската армия ни освободи от турците" и прочее доводи.

 
Преглед на профил ras16377431 Рейтинг: 1391 "Не"
14 яну 2011 18:45 399
- +Оценка
-9 +7

До коментар [#398] от "warlock":

Ужасяващо е, че според резултатите 43% от аудиторията на Капитал е идеологически обвързана с комунистическата идеология. Можеше и по-зле да е - да е комунистически обзързана с комунистическата идеология или дори комуно-идеологически обвързана с комунистическата идеология - но пак е страшно. Благодаря ти, че отвори очите ни за този иначе така очевиден факт - как не се сетихме досега, та нали Капиталът е писан от КАРЛ МАРКС!

_____

gradinko.bg
 
Преглед на профил Aldin Dimitrov Aldinov Рейтинг: 537 "Да"
14 яну 2011 18:01 398
- +Оценка
-5 +14

До коментар [#397] от "Автор":
Благодаря, че сам се вклшчи ве тоя списък, сега е ясно, че рално няма нито един необвързан идеологичски с комунистическата идеология, който да защитава този паметник. зад него застават БКП/БСП, сдружение на комунистите в България Че Гевара и БАС (помещаващ се на "Позитано" 20.
1.За петолъчката, не разбрах какво точно е разрушено там и какво грозно е построено на негово място.
2.За мавзолея - беше премахнат един кенеф, опикан и вмирисан, на никого освен на комунистите не им е жал за него.
3.Малките паметничета на партизани по села и градчета си седят за нещастие. В по-големите градове бяха премахнати, което е супер. Иди например в Ямбол в градския парк, да видиш колко по-добре изглежда без да е осеян с паметници на партийни вождове. Чиста и хубава природа с няколко фонтана, чешмички и люлки за децата.
4.Какво общо има реформата с паметника незнам, но проблема на България е не че е направена, а че не е направена реформата. Това предстои и освен от паметниците, скоро ще се оттървем и от 100 000 партийни партизани, назначени по служби и службички, които имат за цел само едно, да работят против страната в полза на Русия, олигарсите й и българските червени милионери, както и да саботират реформите които ще спрат това. Но края му се вижда!

_____

"Против глупостта и самите богове напразно се борят" Айзък Азимов
 
Преглед на профил Автор Рейтинг: 609 "Не"
14 яну 2011 17:38 397
- +Оценка
-12 +7

До коментар [#393] от "warlock":

Разбира се ще ти дам
1. Маханато на петолъчката от партийния дом (да ти припомня, че ако палежа на партийния дом е комунистическо дело за заличаването на деянията на един престъпен режим, това дело бе подпомогнато, осезаемо, от огромна група анти-комунисти, които се бяха събрали и ревяха, че няма да си отидат не се свали "срамния символ на комунизма")

2. Мавзолея - помним как го бутнаха, какво се обащаваше да построи и виждаме какво имаме днес на това място.

3. Разните малки паметничета по села и паланки, които сега стоят само като пиадестал

4. А ако започна да говоря за реформата, която направихме "във всички сфери на живота" ще трябва да седна да ти опиша днешната българска действителност, задача неподходяща за един дребен и незначителен коментар, под No 375 в една идиодска дискусия, по безумен повод.
П.П.
Мернах някъде, че stoyan711 слага мен и Градинко под някакъв общ знаменател, като комунисти, отхраненици на партията майка и т.н. и т.н.

Смятам за честно да декларирам тук, пред вас, че смятам поставянето ми в един списък с Градинко за един вид чест за мен като е без никакво значение, под какво точно име ще ни обобщите

_____

http://braveanonymous.blogspot.com/
 
Преглед на профил Stoyan Dermendjiev Рейтинг: 450 "Да"
14 яну 2011 17:28 396
- +Оценка
-3 +11

До коментар [#390] от "gradinko":

"gradinko", ето, аз нарочно исках да те изпробвам дали ти наистина си загрижен за скейтърите, младежите и площадките около паметника, както ми посочваш в коментара си:

"Ти май не си минавал покрай този паметник от края на комунизма поне. Около него има скейт площадка и е пълно с младежи. Деца с шарени прически седят, лежат, целуват се, играят на хек и пият бира навсякъде около паметника и върху самия му постамент. Гранитът е нашарен с графити. В празното пространство пред паметника се организират партита и шествия. Мястото гъмжи от живот!"

И ако наистина това ти беше мъката, нямаше да те е еня дали съм посочил "шмайзер", "шпагин", "баба Яга" и т.н., което разбра всеки един нормално интелигентен човек! Ето ти сам се хвана на въдицата с твоята "загриженост" - маската ти на "безпартийност" - падна!!

Тебе най-малко те е грижа за това което се случва в подножието и около паметника - за теб най-важно е това което виси над главите на хората - заплашително размахващ "автомат Шпагин" червеноармеец! - ясен ни стана на всички! Можеше да си спестиш спама!

 
Преглед на профил Николай_1 Рейтинг: 702 "Да"
14 яну 2011 16:50 395
- +Оценка
-3 +11

До коментар [#379] от "gradinko":

Другарю gradinko , точно с този си коментар доказваш още един път , че ти и другите комунета като тебе , всъщност въобще не се интересувате от "Паметника" , вас ви притеснява самото му СЪБАРЯНЕ/демонтиране/.
Много ви притеснява.
Притеснява ви , защото то се превръща в белег и ясен сигнал , че макар и след 20 години закъснение , вашето "временце" на охолно живуркане , като назначени капиталисти , продажни драскачи, жадни за облаги лизачи и комуноидни лапачи , ЗАПОЧВА да изтича.
Така както изтече времето на любимото ви СеСеСеРе , което беше запратено на бунището на Историята .
"Паметникът" ще бъде премахнат.

 
Преглед на профил Aldin Dimitrov Aldinov Рейтинг: 537 "Да"
14 яну 2011 16:41 394
- +Оценка
-1 +11

До коментар [#388] от "stoil ivanov":
Кой точно от ИК според теб не е виждал жив комунист?

_____

"Против глупостта и самите богове напразно се борят" Айзък Азимов
 
Преглед на профил Aldin Dimitrov Aldinov Рейтинг: 537 "Да"
14 яну 2011 16:38 393
- +Оценка
-3 +14

До коментар [#384] от "Автор":
А ти ми дай пример колко "символа са бутнати" освен мавзолея! И пак напомням че бутането е само във вашите мозъци, бутали са комунистите не ние. За да си построи НДК-то (сама носейки торби с цимент) Людмила Първа Правешка бутна паметник-мемориал на Българската Армия.

_____

"Против глупостта и самите богове напразно се борят" Айзък Азимов
 
Преглед на профил Yard Рейтинг: 1413 "Да"
14 яну 2011 16:30 392
- +Оценка
-2 +15

До коментар [#388] от "stoil ivanov":

Аргументите "вие не сте били родени тогава, нямате право да съдите какво е било" са глупави, сам се сети защо.

 
Преглед на профил Aldin Dimitrov Aldinov Рейтинг: 537 "Да"
14 яну 2011 16:28 391
- +Оценка
-3 +14

До коментар [#372] от "Павел":
Ти пък си типичен пример, че дискусията е излишна, и сто пъти да те опровергаят, пак повтаряш същото, както вече отбелязах ти или не можеш да четеш или си малоумен, или си комунист дето е дошъл тук да се прави на "уж" незавсим :)

_____

"Против глупостта и самите богове напразно се борят" Айзък Азимов
 
Преглед на профил ras16377431 Рейтинг: 1391 "Не"
14 яну 2011 16:04 390
- +Оценка
-13 +4

Може ли някой да изясни това със Шпагина? Гугъл казва, че шпагин е съветският автомат с кръглия пълнител, кръстен на създателя му Шпагин. Нагоре обаче чета как Шпагин бил размахал шмайзер. Доколкото знам, шмайзер е немски автомат. Да разбирам ли, че статуята е на Шпагин, създателя на автомата шпагин, който държи шмайзер, който много прилича на шпагин, или че статуята някак си ви прилича на автомат шпагин, размахал друг автомат, само че немски? Ако е първото, как научихте, че фигурата е точно на изобретателя Шпагин - отдолу не се виждат много лицеви черти, че да разпозная определен човек. Пише ли някъде, че това горе е именно Шпагин и споменава ли се защо размахва немски шмайзер (който обаче прилича на шпагин)?

По-конструктивни коментари очаквайте в някой от следващите 4 етапа на дискусията, ама няма да ви кажа в който точно, за да четете всичко наред!

_____

gradinko.bg
 
Преглед на профил Stoyan Dermendjiev Рейтинг: 450 "Да"
14 яну 2011 15:53 389
- +Оценка
-2 +12

До коментар [#381] от "Автор":

До коментар [#379] от "gradinko":

"Автор", ето аз разбрах за твоите притеснения, и се изразих мисля детайлно и на твоите тревоги и на "gradinko", че аз съм категорично ЗА запазване на цялостното съоръжение като цяло и атмосферата около обекта в първоначалния му вид, с изключение незабавно да бъдат премахнати няколко елемента от съоръжението, и съхранени в музей на комунизма, защото не са за публичен показ от морална гледна точка! Сега разбра ли моята теза, ако не да ти обясня още по внимателно. С което се надявам обаче и вие да раберете нашата позиция и на останалите, като подкрепите идеята за малка промяна на съоръжението, за да можем да се обединим в общи позиции и да спрем да се джавкаме :))

Мен ако ме питаш, незабавно, и вместо да търпим в демократично и мирно време някакъв си никому ненужен Шпагин със размахал автомат над главите на хората и тези обидни надписи - нека постамента и съоръженията около него да се запазят и върху него да си издигнем скулптура на БЪЛГАРСКИ СИМВОЛ - ОБЕДИНИТЕЛ, например:

- на Цар Симеон Велики - тоест паметника да символизира Златния Век на България.

- Скулптури на братята Кирил и Методий с децата около тях, символизиращи науката и знанието, тъкмо срещу софийския университет ще гледат и обединяват всички.
...

Прочитане на целия коментар /> - Или на националния герой и апостол на свободата Васил Левски, символизиращ независимостта и свободата на България.

 
Преглед на профил stoil ivanov Рейтинг: 8 "Не"
14 яну 2011 15:38 388
- +Оценка
-16 +6

Много ми е интересно като се сформират "инициативни комитети" от хора, които нито са виждали жив комунист освен родителите си (защото 90% от родителите ни бяха такива), нито изобщо си спомнят за времето преди 1989 г. защото повечето не са били родени даже. Най-интересното е как говорят като очевидци на различни събития, за които само са чували притчи.
Я вземете вместо да правите комитети, си намерете някаква полезна работа като да посъдите едно дърво например. Щото повечето от вас не са построили нищо, дори една дървена къщичка за птички, за да ходят да бутат.
Най болезнения факт е, че "тия" младежи 22 години ги учим само на омраза и на тва как се бута и руши а не как да направят нещо.
Помислете какво бъдеще ни чака !!!

_____

dart Veidar
 
Преглед на профил Автор Рейтинг: 609 "Не"
14 яну 2011 15:29 387
- +Оценка
-9 +1

До коментар [#385] от "vgdontschev":

Аре па ти, аз като се замисля и то без да си давам зор, мога да ти изброя поне 100 неща по-лоши от този паметник.

_____

http://braveanonymous.blogspot.com/
 
Преглед на профил Stoyan Dermendjiev Рейтинг: 450 "Да"
14 яну 2011 15:22 386
- +Оценка
-3 +13

До коментар [#379] от "gradinko":

"скейт площадка и е пълно с младежи. Деца с шарени прически седят, лежат, целуват се, играят на хек и пият бира. В празното пространство пред паметника се организират партита и шествия. Мястото гъмжи от живот!"

gradinko, абсолютно нямам и намерение да нарушавам създалата се традиция на любителите на обекта - камо ли за ЦУМ или МОЛ каквато глупост беше плъзнала по едно време. Напротив, ако си вземе решение СО да облагороди атмосферата и да стане още по жива и приветлива за всички почитатели, например да включи към проекта изграждането на фонтан и млечно кафе - но това не е наш ангажимент а решение в ръцете на столична община.

Тука говорим да бъдат направени няколко задължителни в демократични условия промени по самия паметник, ако следиш внимателно дебата разбира се. Премахване на крайно унизителните надписи "от признателния народ на съветската армия" и "цялата власт на съветите", както и заплашаващо размахалия се със шмайзер Шпагин (скулптурната група с оръжията да бъдат снети и пренесени в музей) над главите на гражданите, ето това е демократичния подход.

А останалите трайни съоръжения и площадките нека да си останат според мен, което мисля че е приемливо за всички.

 
Преглед на профил v Рейтинг: 450 "Да"
14 яну 2011 15:17 385
- +Оценка
-2 +11

До коментар [#384] от "Автор":

Нищо не може да бъде по-лошо от този паметник :) В тази посока квиченето е излишно...

_____

Срещу Освободителите на духа, хората, раби на навици, се отнасят с най-непримирима ненавист и злоба.
 
Преглед на профил Автор Рейтинг: 609 "Не"
14 яну 2011 15:06 384
- +Оценка
-14 +3

До коментар [#380] от "Сашо":

Сашо все едно не живее в България! Дай ми един пример, кога на мястото на някакъв бутнат символ сме построили нещо по-добро?

_____

http://braveanonymous.blogspot.com/
 
Преглед на профил Stoyan Dermendjiev Рейтинг: 450 "Да"
14 яну 2011 15:06 383
- +Оценка
-2 +15

Лично аз намирам този вариант за най-подходящ, понеже (по примера на бившите братски соц страни) се запазва историческата памет на неговите най-ревностни защитници и идео-поклонници от левите партии, както и идеологическия контекст по неговото построяване. Така противниците на идеята за неговото демонтиране биха покрепили общата идея за демонтажа и преместването му на правилното място - в музей.

Демонтиране на паметника и преместването му в музей на комунизма и тоталитаризма. Този вариант лично за мен е особено приемлив, защото едно такова събиране на паметници от периода на комунизма, които не са никак малко, в един специално създаден от държавата музей, на първо място ще може да ги запази от унищожение, както и да ги експонира от историческа гледна точка. Една такава екстериорна експозиция, според мен, би представлявала цивилизован подход към осмислянето на близкото ни минало и съхраняването на неговите монументални репрезентации.

а) Ще бъдат разкрити десетки работни места, където ще бъдат назначени постоянни музейни уредници, които ще разясняват детайлна информация за съветските паметници на посетителите на музея и ще се грижат добросъвестно за опазването, реставрирането и съхраняването на паметниците занапред.

Б) Ще бъдат правилно надписани от историци и международни екперти.

в) Музея на комунизма и тоталитаризма ще бъде привлекателна дестинация за туристи и ученици от страната и чужбина.

г)...

Прочитане на целия коментар
Дружеството ще носи печалби на държавния бюджет, и ще се съфинасирва.

д) Така идеологическата лъжа "паметника на съветската армия" в възхвала на червеноармейците окупирали и подсигурили властта на комунистите, и издигнат от доминиращатата комунистическа партия под управлението на Вълко Червенков и Васил Коларов, финасиран изцяло с народни средства и сили, ще може да възтанови безразборно хвърлените преди 54 г. ресурси по неговото построяване.

Стоян Дерменджиев

 
14 яну 2011 15:02 382

Този коментар беше изтрит в 15:06 на 14/01/2011 от неговия автор.

Преглед на профил Автор Рейтинг: 609 "Не"
14 яну 2011 15:00 381
- +Оценка
-11 +3

До коментар [#378] от "stoyan711":

Трябва да призная, че последния път като бях се напуших много приятно и си говорих за Хюм и Кант с някакъв почти напълно непознат човек. Не беше толкова зле, че да нарека мястото "зловещо и мъртво"

_____

http://braveanonymous.blogspot.com/
 
Преглед на профил Сашо Рейтинг: 727 "Да"
14 яну 2011 14:56 380
- +Оценка
-2 +13

До коментар [#379] от "gradinko":

Това довод "за" оставането на паметника ли е ? Няма ли да е плюс за същите тези младежи с хекове и бири ако мястото изцяло се направи на скейт площадка или просто на парк?

_____

"Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 
Преглед на профил ras16377431 Рейтинг: 1391 "Не"
14 яну 2011 14:46 379
- +Оценка
-13 +5

До коментар [#378] от "stoyan711":

"мъртвия район"?!

Ти май не си минавал покрай този паметник от края на комунизма поне. Около него има скейт площадка и е пълно с младежи. Деца с шарени прически седят, лежат, целуват се, играят на хек и пият бира навсякъде около паметника и върху самия му постамент. Гранитът е нашарен с графити. В празното пространство пред паметника се организират партита и шествия. Мястото гъмжи от живот!

_____

gradinko.bg
 
Преглед на профил Stoyan Dermendjiev Рейтинг: 450 "Да"
14 яну 2011 14:31 378
- +Оценка
-1 +13

Малко допълнителна обосновка по дебата със съдбата на зловещия шмайзер и мъртвия район около него:

1. Издигането на паметници в модерните общества е резултат на обществено съгласие и признание към определен символ, който се „увековечава”. Паметниците след своето построяване започват да изпълняват обществени функции във вид на чествания, възпоменателни ритуали или други церемонии, но преди всичко играят роля за поддържане на колективната памет и за засилване на чувството за национална идентичност. Паметниците са органична част от самосъзнанието на общността, за това „ кои и какво сме ние”.

2. Изпълнява ли тези обществени функции паметника на съветската армия? Очевидно, че не. Обилно изрисуван с графити, откровено занемарен от към поддръжка, като че ли той е обречен на саморазрушение.

3. И така стигаме до дебата. Някой веднага ще си помисли или ще изрече: „Какво му е на паметника и защо се занимавате с него? Паметник като паметник.” Това, което го отличава от другите паметници е неговият контекст, в който той е съществувал 35 години през социализма и още 20 години след това. Паметникът е построен в чест на съветската армия, като в момента на навлизането й на българска територия СССР е в състояние на война с България (обявена на 5 септември 1944 г.). Т.е. тази армия фактически е окупатор. Същевременно обаче благодарение на съветската военна сила българските комунисти влизат във властта, а впоследствие се превръщат в пълновластен...

Прочитане на целия коментар
господар на страната. В знак на признателност към съветските войни, поднесли им на тепсия властта, българските комунисти издигат в нейна чест внушителен монумент в центъра на София. Този паметник започва да изпълнява своите обществени функции най-вече при честванията на официалните празници на Народна република България.

4. Идва обаче датата 10 ноември 1989 г. и комунистическият режим пада. Пада и комунистическата идеология, заедно с нейните символи и ритуали. Паметникът вече не може да изпълнява своите идеологически функции. Тъй като при построяването си той е втъкан здраво в комунистическата идеология при нейното оттегляне паметникът вече не може да поддържа чувството за идентичност и единение сред обществото. Точно обратното, той започва да разединява. Съществуването на паметника, наред с други тоталитарни символи (като Мавзолея на Георги Димитров) събужда открито негодувание сред голяма част от българските граждани. Чуват се призиви за разрушаването му, по-късно се правят и планове за демонтаж. Друга част от обществото се застъпва „за” него му и са съществуването му, като част от нашата история.

- И така закономерно настъпва въпросът: „Какво да се прави?”

 
Преглед на профил Павел Рейтинг: 1114 "Не"
14 яну 2011 14:25 377
- +Оценка
-11 +4

До коментар [#376] от "Валя":

Не, Валя, не съм бил на никакъв контра протест, защото съществуването на някакъв паметник не заслужава хора да излизат на улицата. Има много по-важни проблеми в съвременното ни общество като човешки права примерно, които заслужават такива действия. Но не и този паметник.

За Белене нямам нужда от исторически факти, благодаря все пак. Аз никого не заплашвам.

Също така аз не водя дискусия с псувни, заплахи и не бих ви нарекъл фашистка, без да сте се показала като застъпничка на фашизма. По скоро бих се отказал от позицията си и бих ви оставил да демонтирате паметника, отколкото да го правя.

 
Преглед на профил Валя Рейтинг: 229 "Да"
14 яну 2011 14:13 376
- +Оценка
-5 +17

Павел, Вие бяхте ли на "контра" протеста на 9 януари? Май да, нали? Нямаше ли сред вас хора, които викаха, че сме за Белене. Има ли нужда от дискусия, за да научите още исторически факти, какво значи Белене, и колко хора там са ги изяли прасетата. Не ми говорете за цивилизационни мотиви за оставането на паметника. Има граници, които никога не се прекрачват, и една от тях е да не заплашваш хората с политическо преследване, каквото значи Белене.
Много се компрометирахте, но благодаря все пак, че успявате да ми отговорите без да ме напсувате, заплашвате, наричате "фашистка" и т.н. Оценявам го високо.

 
Преглед на профил edyankova Рейтинг: 8 "Да"
14 яну 2011 14:01 375
- +Оценка
-4 +10

За каква историческа значимост на паметника на съветската армия може да се говори? Всеки монумент носи послание. А все още съществуването на този ни напомня за това, че все някога като общество трябва да осъдим провалилия се комунизъм като система и неговите носители. Така, че цялата кампания според мен е значима и допринася за този процес. Аз бих се чувствала много по-добре като гражданин на по-достойна държава, ако този паметник бъде демонтиран и изложен в музей с комунистически експонати. Срамувам се, че след доказания провал на комунизма, ние все още продължаваме да толерираме поклонение пред подобни видими доказателства за хегемонистичното отношение на Русия към България.

 
Преглед на профил edyankova Рейтинг: 8 "Да"
14 яну 2011 14:01 374
- +Оценка
-3 +13

За каква историческа значимост на паметника на съветската армия може да се говори? Всеки монумент носи послание. А все още съществуването на този ни напомня за това, че все някога като общество трябва да осъдим провалилия се комунизъм като система и неговите носители. Така, че цялата кампания според мен е значима и допринася за този процес. Аз бих се чувствала много по-добре като гражданин на по-достойна държава, ако този паметник бъде демонтиран и изложен в музей с комунистически експонати. Срамувам се, че след доказания провал на комунизма, ние все още продължаваме да толерираме поклонение пред подобни видими доказателства за хегемонистичното отношение на Русия към България.

 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 782 Неутрална
14 яну 2011 13:54 373
- +Оценка
-5 +14

Основният аргумент в полза на оставането на "паметника" е само един,и е безумен-признателност за освободителската мисия на армията на СССР,както впрочем това е и написано на самата композиция!
Все едно северноамериканските племена да са признателни на дошлите от изток пред 5 века освободители и да вдигат паметници на Кортес и Писаро...

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил Павел Рейтинг: 1114 "Не"
14 яну 2011 13:43 372
- +Оценка
-15 +7

До коментар [#370] от "Валя":

Е, там е истинската разлика между позициите - според вас дискусията е излишна, според мен не е. Вашите сподвижници дискутират като обиждат, другите - не.

Едните аргументи са исторически (с които ако не забелязахте почти никой не спори, дори се радвам, че ни ги изложихте, аз лично много от нещата не знаех), другите са цивилизационни и благоустройствени. Нашите аргументи вие също не оборихте. Така че не знам защо изходът на дискусията за вас е толкова ясен. Може би както и преди вие не сте способни да се вслушате в ничие друго мнение освен в своето собствено?

Поздрави

 
Преглед на профил Валя Рейтинг: 229 "Да"
14 яну 2011 13:22 371
- +Оценка
-5 +15

За мен тази дискусия е напълно излишна. Аргументите за демонтирането на паметника са толкова силни и добре обосновани, че нейната полза виждам единствено в популяризирането на инициативата и вероятно даването на възможност на повече хора да научат факти и събития, които досега не са знаели.
Т.е. дискусията има образователна стойност.
Нямам нищо какво да добавя към коментарите на предишните участници, освен още веднъж категорично да заявя ЗА демонтирането.
И привържениците на другата теза малко да си разширят кръга от сподвижници. Гледам, че все едни и същи участници пишат, някои от които с качулки. Това с качулката някакъв намек ли е? Да внимаваме може би?

 
Преглед на профил Валя Рейтинг: 229 "Да"
14 яну 2011 12:53 370
- +Оценка
-4 +20

За мен тази дискусия е напълно излишна. Аргументите за демонтирането на паметника са толкова силни и добре обосновани, че нейната полза виждам единствено в популяризирането на инициативата и вероятно даването на възможност на повече хора да научат факти и събития, които досега не са знаели.
Т.е. дискусията има образователна стойност.
Нямам нищо какво да добавя към коментарите на предишните участници, освен още веднъж категорично да заявя ЗА демонтирането.
И привържениците на другата теза малко да си разширят кръга от сподвижници. Гледам, че все едни и същи участници пишат, някои от които с качулки. Това с качулката някакъв намек ли е? Да внимаваме може би?

 
Преглед на профил Зам. Директор Рейтинг: 948 "Да"
14 яну 2011 12:20 369
- +Оценка
-6 +14

".....контрапротест срещу идеята на Младежкото обединение на БСП-София и движението "Че Гевара"."
=========================================
Подобни организации, като "Че Гевара", кретен разстрелвал жени и деца, нямат место в съвременния живот и трябва да бъдат ЗАБРАНЕНИ.

Тоже БКП с натурална абревиация БКП, за да се лансира на политическата сцена, трябва да бъдe изваденa от употреба.

Подобни динозавърски групи са чист анахронизъм и нямат право на мнения дори и като формална опозиция.

Само един кратък документален филмов момент за дейността на чегеваристите.

http://www.youtube.com/watch?v=QNQU9rRcfk0

Документалистиката показва, че както Че Гевара, така и БКП-БСП са ТЕРОРИСТИ.

Any Questions?

 
Преглед на профил kalva4 Рейтинг: 8 "Да"
14 яну 2011 12:16 368
- +Оценка
-3 +16

Иво Димитров
Да изчистим позициите:
1. Паметника на СА е опит да се фаршифицира историята. Нахлуването на СА става по време когато България е обявила война на Нацистка Германия.
2. Паметника е издигнат като благодарност от БКП към СА, която й дава властта в България. В този смисъл, той е символ на националното разделение и подигравка с делото на Дейците на Съединението и Независимостта.
3. Паметта следва да се пази. В този смисъл, истинското му и историческо и символно място е в един Музей на комунизма.
За мен обаче, най-притеснителното са опитите на привържениците на бкп/бсп да ревизират ценностната ориентация на страната и опититее й да стане интегрална част от Европа.
Зад призивите за равноотдалеченост от Брюксел, Вашингтон и Москва се крие опит за ревизиране на 200 годишната българска мечта за ясно и категорично място именно в Европа.
А факта, че се говори за група "случайни граждани" вече е израз на тоталитарен манталитет, когато обръщението "гражданин" бе на йота от "враг".

 
Преглед на профил ras16377431 Рейтинг: 1391 "Не"
14 яну 2011 12:11 367
- +Оценка
-16 +3

До коментар [#348] от "Сашо":

До националния стадион е перфектно. Събота на Баба Яга - бой на агитките на Левски и ЦСКА; неделя - бой на агитките на комунисти и седерасти.

_____

gradinko.bg
 
Преглед на профил georgievv Рейтинг: 8 "Не"
14 яну 2011 12:00 366
- +Оценка
-13 +2

До коментар [#338] от Yard
Убеден съм, че "групата свободни хора" могат да имат мнение по даден въпрос и да го отстояват. Това правя и аз чрез тази дискусия. "Келепирец" в материално изражение не виждам нито за вас, нито за себе си, нито за другите както от оставането, така и от премахването на паметника. Ще ми се "ФМИНАИЕТО" /както сте го написал/ на населението да е преимуществено насочено към съзидателните човешки дейности, отговорни за повишаването на жизненото ни равнище, позападнало през последните 20г. Разбира се, ако смятате, че със събарянето на паметника нещата ще си дойдат по местата, аз ще дойда да руша заедно с вас.

 
Преглед на профил Зам. Директор Рейтинг: 948 "Да"
14 яну 2011 11:30 365
- +Оценка
-4 +7

Виждам, че отговорите с ДА натежават значително и бих заел СЪЩАТА позиция, но за сега пазя НЕУТРАЛИТЕТ.

Нашата работа ми прилича на песента "Полегнала е Тодора", джазирана, преаранжирана и изпълнена на пиано от Милчо Левиев при едно страхотно рандеву-концерт в Медисън Скуеър Гардън.

Значи, на английски хич не е лесно да се преведе "полегнала е Тодора", защото тукашните тодори или лягат или не лягат.

Натам отиват и работите с паметниците на СеСеСеРейските ОКУПАТОРИ - ще ги махаме, няма да ги махаме, ще ги махаме, няма да ги...

Абе, колеги, или ги махайте или нищо не пишете, защото ВСЕнародните избиратели у БГ парламанта за 22 по-бедни демократични години нито досиетата изкараха като хората, нито паметниците свалиха, че даже и името на един връх не можаха да сменят чрез преименуване от "МусАллах" на "Сидеров връх", да речем.

Срам, срам, срам...

 
14 яну 2011 11:28 364

Този коментар беше изтрит в 11:29 на 14/01/2011 от неговия автор.

Преглед на профил NK /имигрант в родната страна/ Рейтинг: 893 "Да"
14 яну 2011 11:24 363
- +Оценка
-2 +11

До коментар [#362] от "stoyan711":

Едва ли с повдигането на тази тема някои хора са очаквали информиран отговор, подкрепен с реални факти и събития, а не с голи политизирани фрази. Изглежда, че очакваха емоционална и хаотична реакция, която е лесна за манипулиране, както и по този начин да се размият фактите и отговорността. Това се случва постоянно в последните 20 години.

Мисля, че си сложиха таралеж в гащите.

Най-много ме радва фактът, че няма поддаване на крайните позиции, а аргументирано се обосновава премахването/преместванет на този символ от точно това място. Нека да го бъде, но не и на това място.

_____

Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 
Преглед на профил Stoyan Dermendjiev Рейтинг: 450 "Да"
14 яну 2011 11:10 362
- +Оценка
-3 +14

Въпросът да ги има - или не, паметниците на Червената армия в България е важен и поражда друг: Червената армия освободител ли е - или окупатор? Ако е освободител - тогава да ги има. Ако е окупатор - да ги няма!

Тези, които все още смятат, че Червената армия е освободител , нека прочетат книгата ‘‘Третата национална катастрофа – съветската окупация в България, 1944 – 1947г.‘‘,авт. Веселин Ангелов . Написана е на базата на 176 архивни документа , укривани доскоро.

‘‘Повечето факти в тази книга са смайващи.Само за няколко години България загубва почти целия си национален капитал – колосални парични суми, суровини, селскостопанска продукция…Губи и огромна част от интелектуалния си капитал – фзически и морално унищожен.‘‘

Изкушен съм да ви предложа част от един от 176-те архивни документа.Той е писмо - молба в пет точки на Георги Димитров до Сталин и Молотов с дата 22 септември 1944г. Цитирам буквално точки 3,4 и 5:"

3. По българското черноморско крайбрежие засега е забранен риболовът.За голяма част от селата риболовът е единственото средство за съществуване.Заедно с това ежедневната загуба на около 100 тона риба много затруднява продоволственото положение на значителна част от населението.Молбата е съветското правителство да разреши този риболов.

4. ЦК на Комунистическата партия и правителството молят да се даде на българското правителство да осъществи своите прерогативи и в заетите от Червената...

Прочитане на целия коментар
армия територии. Всичко,което е необходимо за удовлетворяването на нуждите на Червената армия-освободителка, българското правителство, разбира се, е готово да осъществи чрез своите органи по места.

5. Известни са редица случаи на насилие по отношение на местното население на завзетите територии от някои военнослужащи от тиловите части на Червената армия.Така например:

а) произволно се отнемат от местното население работен добитък, каруци, хранителни продукти без знанието на месната власт и без да се оформи по съответен начин изземването на животните и хранителните продукти;

б) произволно се изземват държавните и гражданските частни превозни

средства и смазочни масла.Това води до срив на есенната сеитба;

в) някои военнослужащи в пияно състояние нахлуват през нощта в частни домове в градовете и селата,грабят,а в някои случаи изнасилват жени и убиват мъже. В с.Див Дядово, Шуменски район, е убит заедно с други и стар член на Комунистическата партия…”

Ще си позволя кратък коментар . По т.3: До 9 септмври 1944г. България е управлявана от фашистки павителства (1923-1944г.), които чрез диктатура налагат своята политика в обществения , политическия и стопанския живот на страната.Т.е. България не е свободна страна. Такава е тезата на комунистите. Но, въпреки това, жителите й по черноморското ни крайбрежие СВОБОДНО могат да извършват риболов и да се препитават от него. На 9 септември 1944г. идва Червената армия , ‘‘освобождава‘‘ ни от фашисткото робство, и уж ни освобождава,а забранява нещо жизнено важно за хората по тези места – риболовът. И се налага Георги Димитров унизително да се моли на Сталин и Молотов да бъде разрешен отново.

Би било смешно,ако не беше тъжно.

Ами точки 4 и 5 ? Не са ли и те красноречиви доказателства, че управляващите ни комунисти са се отказали доброволно от държавния ни суверенитет в полза на чужда армия и държава и са им дали възможност да хазайничат (извинете за русизма), да се разпореждат със съдбините ни.

АКО ТОВА НЕ Е ОКУПАЦИЯ,ТОГАВА КАКВО Е?!

Във връзка с т.5.б) от писмото си спомням за две случки, разказани ми от мои близки, които звучат анекдотично. Първата. Моя позната, жена на възраст, имала брат русофил. Като чул че, Червената армия наближава българската граница , яхнал мотора с кош и отпрашил от Добрич за Кардам да я посреща. Посрещнал я той, но кой знае защо червеноармейците не припознали в него русофила, а и да са го припознали, изглежда не са се впечатлили от това, защото му отнели мотора. Върнал се пеша в Добрич изтощен , изпотен , провесил нос, но излекуван от русофилството си.

Втората. Други мои познати от Добрич и досега пазят за спомен в семейния си архив хвърчащ лист с текст ‘‘Я, Миша из Масквъй, взял машину.” Това е ‘‘документ‘‘, даден им от червеноармеец, за иззетата им от него лека кола.

На причинителите на третата национална катастрофа, на нашите окупатори , българи, заемащи властови позиции инициират,разрешават и подкрепят, и преди , и сега издигането на паметници в тяхна чест и прослава.И нещо по-лошо, дори кощунствено ! Част от тези паметници са построени с одържавените след 9 септември 1944г. пари, събирани преди това от целия български народ за паметници на български офицери и войници, дали живота си във войните за обединение на българските земи.

Тази информация се съдържа в доклада ‘‘Военните паметници – съхранението на националната памет като приоритет на Министерството на отбраната‘‘, прочетен пред националната работна среща под наслов ‘‘Опазване и поддържане на военните паметници‘‘, състояла се в София на 11.04.2006г. в ЦВК, и на семинар в Областна администрация в Добрич на 26.09.2006г.

http://www.svobodata.com/page.php?pid=4217&rid=29

 
Преглед на профил v Рейтинг: 450 "Да"
14 яну 2011 11:05 361
- +Оценка
-2 +11

До коментар [#350] от "Автор":

http://www.stara-sofia.com/nevskiback2.jpg
http://www.stara-sofia.com/nevskitryni.jpg
http://www.stara-sofia.com/nevskipech.jpg

_____

Срещу Освободителите на духа, хората, раби на навици, се отнасят с най-непримирима ненавист и злоба.
 
Преглед на профил lili_g Рейтинг: 5 "Да"
14 яну 2011 10:46 360
- +Оценка
-3 +12

Този паметник трябва да се демонтира. Съветската армия не "освободител" , а окупатор.

 
Преглед на профил Д-р Петър Величков Рейтинг: 229 "Да"
14 яну 2011 09:42 359
- +Оценка
-4 +17

Другарю Славчев, вие призовавате, че е крайно време "всички ние да се противопоставим на насажданата помежду ни омраза и започнем да уважаваме принципните и идейните различия на всеки един от нас". Не се вижда въобще някакво подобно желание у активистите на партията ви. Ако имахте подобни светли мисли, именно БСП трябваше да поеме инициативата за демонтиране на въпросния паметник, който именно е символът на разделението на българския народ - на облагодателствани и на потърпевши от управлението на БКП/БСП след 1944 г. Нямам представа какви са културните ви натрупвания, но въпросният паметник е всичко друго освен културно-историческо наследство. Той отдавна трябваше и щеше да е в музей, ако БСП не спекулираше с връзките си с Москва.

 
14 яну 2011 08:40 358

Този коментар беше изтрит в 08:41 на 14/01/2011 от неговия автор.

14 яну 2011 08:40 357

Този коментар беше изтрит в 08:41 на 14/01/2011 от неговия автор.

14 яну 2011 08:40 356

Този коментар беше изтрит в 08:42 на 14/01/2011 от неговия автор.

Преглед на профил Мариан Гяурски Рейтинг: 8 Неутрална
14 яну 2011 08:35 355
- +Оценка
+13

Издигането на паметници в модерните общества е резултат на обществено съгласие и признание към определен символ. Паметниците след своето построяване започват да изпълняват обществени функции във вид на чествания, възпоменателни ритуали или други церемонии, но преди всичко играят роля за поддържане на колективната памет и за засилване на чувството за национална идентичност. Паметниците са органична част от самосъзнанието на общността, за това „ кои и какво сме ние”.

Паметникът трябва да обединява, а не да разделя.

 
Преглед на профил stg Рейтинг: 1246 "Да"
14 яну 2011 07:55 354
- +Оценка
-4 +12

забравих да отбележа нещо според мен съществено, ако се абстрахираме от отношението към съветската армия и подобни, трябва да отбележим нещо характерно за този паметник, той е посветен на нещо което не се е случвало, на едно измислено събитие, така че няма как да бъде част от историята ни,ако имаше паметник построен от Византия или Османската империя посветени на за завладяването на България те щяха да си ми неприятни много но щяха да са посветени на нещо което се е случило, а освобождение от съветската армия никога не се е случвало тук

_____

"Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 
Преглед на профил petkanka Рейтинг: 395 "Да"
14 яну 2011 06:27 353
- +Оценка
-4 +12

Др. Славчев,останах изненадана,че един комунист като Вас,може да разсъждава,досега не съм срещала друг комунист да мисли логически. Опитайте се да разбрете. оставете цялата война,оставете Германо-Съветската война,оставете героизма на воините от Червената армия. Паметника е построен ПО СЛУЧАЙ навлизането на нейните войски в България,което е ОКУПАЦИЯ. Тази окупация не е по желание нито на българския,нито на съветския(руския) народ. Това е военна окупация,последвала началото на ОБЯВЕНА ВОЙНА. Която е наречена "осовобождение" на България. Сиреч,лъжа.Повече от сигурно е,че ЧА е проявила голям героизъм в сраженията срещу Вермахта,но на Българска теритирия няма сражения и няма героизъм-НИКАКЪВ. Да,нека да сме признателни към този героизъм,но който е реализиран на друго място,там ,където е имало сражения. По тази логика,ние може да построим и Паметник на "Вермахта",който освобождава български земи и територията ни се разширява. Но нито е строен,нито ще се строи,защото героизъм на Германски войници на българска теротрия не е проявен. Ние не бива да се интересуваме за героизми на други армии,това сие тяхна работа,нека си строят колкото си искат паметници. ПСАрмия не символира героизъм,а окупация. Японската армия също е проявила голям героизъм срещу ненавижданите от вас,комунистите,Съединени Американски щати,защо не построихте и на японските войници паметник. Когато Съветския Съюз обявява война на Япония през лятото на 1945г. ,войниците от ЧА също проявяват голям...

Прочитане на целия коментар
героизъм в сраженията срещу Японската армия,ама изключително голям.И никой български комунист не е построил маметник на ЧА в боевете срещу японците. Значи,българските комунисти не са достатъчно признателни към героизма на ЧА. По отношение на героизма на руснаците в Европа(извън България) са признателни,а към героизма им в Азия ,съвсем не. Е,принципни ли са българските комунисти?да,сетихте се,не са. Не са ли проявили съветските войнци героизъм по време на Съветско_финландската война,особено в студовте и снеговте през зимата на 1940-41г. не героизъм а повече от героизъм.... Къде паметника на ЧА в признателност на този героизъм?Няма и никога няма да има. загиват 600хил човека,а паметник няма,нямаше ив СССР,няма и в сегашна,съвременна Русия.признателността на комунистите е непостоянна,избирателна.

 
Преглед на профил petkanka Рейтинг: 395 "Да"
14 яну 2011 06:06 352
- +Оценка
-5 +9

Страшна неграмотност е обзела и комунистите и хората. Паметникът на Съветската армия няма политически и идеологически смисъл и стойност. Той не е нито комунистически, нито антикомунистически. Когато Съветския Съюз обявява войната срещу България,последната не е била комунистическа страна и в нотата на Съветското правителство не се говори за никакъв комунизъм,марксизъм,социализъм. Нотата има строго дипломатически характер с една лъжа за България,че е съюзник на Германия и някакви други глупости. В Обръщението на Толбухин,също не се говори за никакъв комунизъм. При това,Българо-Съветските дипломатически отношения са били коректни и ненапрегнати,не е имало никакваи нападки от страна на Съветскяи Съюз към Царство България. Т.е.,към момента на обявяването на войната и окупацията ни,не е имало място за никакви идеологически отенъци. Това,че Съветската армия обезпечава преврата,това е друг въпрос,свързан с окупацията ,но съвсем различен. Преврата е чисто българска работа,подпомогнат от Съветите,но само подпомогнат. Да,превратаджиите са били агенти(не всички) на НКВД,но това не е представителен,официален критерий. Преврата е направен от Звенари и комунисти. Само разрушаване на паметника,нищо друго и то за сметка на БСП,или тази организация,която се определя за правен(юридически) наследник на БКП. Всички други доводи са заблуждаващи и служат на комунистическата пропаганда.

 
Преглед на профил Aldin Dimitrov Aldinov Рейтинг: 537 "Да"
14 яну 2011 03:49 351
- +Оценка
-6 +14

До коментар [#350] от "Автор": Тук си има тема, твоята си я предлагай другаде. Вече прекаляваш със спама, ако си мислиш че си интересен - не си, просто един комунистически трол, нищо повече!

_____

"Против глупостта и самите богове напразно се борят" Айзък Азимов
 
Преглед на профил Автор Рейтинг: 609 "Не"
14 яну 2011 03:04 350
- +Оценка
-21 +5

Предлагам да сменим името на Храма Александър Невски с нещо по лицеприятно за измъчените души на нашите демократични русофоби

_____

http://braveanonymous.blogspot.com/
 
Преглед на профил Aldin Dimitrov Aldinov Рейтинг: 537 "Да"
14 яну 2011 02:59 349
- +Оценка
-5 +14

До коментар [#347] от "Зам. Директор": Не ви раъбрах мисълта
... Хитлер го помнят всички, без да стоят хитлеристките орли и кръстове из цяла Германия. Мисля че за да помним комунизма, няма да е необходимо тотемите му да ни бодат всеки ден в очите! :) Още повече че паметника не разказва историята на злото, там на постамента му пише "На съветската армия освободителка, от признателния български народ" ето това се опитва да ни накара да не забравим този паметник - една голяма лъжа, затова трябва да отиде в музей - надлежно надписан.

_____

"Против глупостта и самите богове напразно се борят" Айзък Азимов
 
Преглед на профил Сашо Рейтинг: 727 "Да"
14 яну 2011 02:51 348
- +Оценка
-6 +17

Да стоят - да. Но не в центъра на столицата. Не до Алма Матер. Не до националния стадион. Не до храм-паметника. Слагаме ги някаъде на края на града, така че някой ден да заведем там децата си и да им кажем :
"Под ботуша и автомата на тези бяхме 45 мрачни и дълги години. Не позволявайте никога повече да се повтори."

_____

"Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 
Преглед на профил Зам. Директор Рейтинг: 948 Неутрална
14 яну 2011 02:28 347
- +Оценка
-9 +7

Като благодаря на хубавата модераторка от уважавания вестник "Капитал", в който без преувеличение е намерила место ИСТИНСКАТА жураналистика и реалното българско СЛОВО, бих желал да изразя и моето виждане по този толкова спорен въпрос.

През 19** година се явих пред имиграционен съдия в Ню Йорк, 26 Федерал Плаза, 13-ти етаж, за да получа Сертификат за Натурализация. Разговорът със съдия Сара Бър вървеше нормално до момента, когато същата ми заяви, че има нещо нередно в моя адрес, защото при пристигането ми на територията на САЩ съм вписал в документите, че живея на улица "Георги Димитров", бл**, вх**, ап**, а в новите документи цитирам абсолютно същите бл.,вх.,апартамент, но друга улица "Цар Иван Шишман", което представлява опит да подведа съда и измърмори нещо от рода , че не зная адреса си в България. Судийката упорито отказваше да приеме за верни моите аргументи въпреки обясненията, че палитра от правителства състоящи се от необразовани, малоумни и крайно реакционни елементи смениха имената на градове, села, паланки, улици, площади, калдаръми и так дале, поради вътрешни анти-комунистически убеждения.

Съдийката ме изгледа иронично и заяви, че отлага делото за след две седмици, защото подозира ИЗМАМА.

След две недели, или във вторник, в края на месец *****, съдийката се хилеше доста непристойно от моя гледна точка, но се извини и каза, че УСАняшкото посолство КАТЕГОРИЧНО е потвърдило моят искрен...

Прочитане на целия коментар
стейтмънт, който в никакъв случай не е опит за заблуда на Иммиграционния Съд.

Чаках да ме питат за разни президенти, цветове на байраци, ама ... нищо освен едно звучно УЕЛКЪМ!

Ето защо не искам да гласувам нито с ДА, нито с НЕ, но считам като русоФОБ, че паметниците на онези вмирисани МЕКЕРЕТА от североизток ТРЯБВА да стоят, за да напомнят на идните поколения за поробителите ни, които трябва да бъдат мразени, поради факта, че с тяхна помощ слязаха от балкана разни криминални въшльовци, селяндури, каруцари, конекрадци,садисти, вампири без образование, без интелект и без духовни помисли, чиито семе управлява все още БЪЛГАРИЯ.

 
Преглед на профил Stoyan Dermendjiev Рейтинг: 450 "Да"
14 яну 2011 02:22 346
- +Оценка
-5 +14

Дори самите социалисти (бивши комунисти) вместо да правят безуспешни опити за изместване дебата "ЗА" демонтиране и преместване на "Шпагин размахал заплашително автомат" в музей, и вместо да манипулират неограмотените младежки привърженици - да проявят лоялно отношение към своите съграждани от българския народ, и сами да отидат да свалят крайно обидния без всякакво законово основание фалшифициран надпис "от признателния български народ", представители на "БСП и Че Гевара - България" дори трябва да ни подкрепят в искането ПСА да бъде преместен в музей!
Този паметник, не е построен с подкрепата и волята на българския народ, а натрапен от сталинските възпитанници Вълко Червенков и Васил Коларов насила, на инат, с народни пари, да пречупи свободолюбивата народна воля, и да заплашва непослушните антикомунисти! Мястото му е, изолиран в музей и далеч от публични места!

За другарите социалисти, сталинопоклонници и чегеваристи:
"В предпоследния чл. 13 на резолюция 1481 на ПАСЕ призовава "всички комунистически или посткомунистически партии от своите страни членки, които все още не са го направили, да преразгледат историята на комунизма и тяхното собствено минало, да се разграничат ясно от извършените от тоталитарните комунистически режими престъпления и да ги осъдят - без колебание и незабавно"!!"

 
Преглед на профил Stoyan Dermendjiev Рейтинг: 450 "Да"
14 яну 2011 01:52 345
- +Оценка
-4 +15

"Премахването на уродливото творение ще бъде победа на истината над лъжата. Каузата си струва. Така както вече никой не съжалява за паметника на Ленин". Абсолютно на място :))

Оспорвам категорично манипулативните опити на леви и крайно леви поклонници на тоталитарната идеология да натрапват в демократични условия на демократичното общество тяхната тъмна комунистическа идеология чрез техните сталински тотеми (идоли) - целия комунистически режим е обявен с поредица закони, европейски декларации и директиви за престъпен!! Има ли смисъл да водим дебат с индокринирани от комунистическата (произведена в социалистическа) партия представители къде тряба да отидат идеологизираните от тях комунистически паметници - аз не мисля!

Социалистите вместо да се срамуват за техните налудничави произведения на искуството, най нагло манипулират че това било част от българската история - да ама не, символите им (и надписа на тях) са историята на БКП, и тяхното място е музей!

Аз, като част от българския народ искам моето име да бъде изтрито от постамента на ПСА "признателения български народ" на сталинската червеноармейска армия!! И ПСА незабавно да бъде преместен в музей на злото и мрачното минало!! Приемам възпитанието за порочно и неморално натрапването на комунистически символи на идните млади поколения на публични обществени места!!

Закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен!
...

Прочитане на целия коментар

"Чл. 1.
(1) Българската комунистическа партия (тогава именуваща се Българска работническа партия /комунисти/) идва на власт на 9 септември 1944 г. с помощта на чужда сила, обявила война на България, и в нарушение на действащата Търновска конституция.
(2) Българската комунистическа партия е отговорна за управлението на държавата във времето от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., довело страната до национална катастрофа.

Чл. 2.
(1) Ръководствата и ръководните дейци на Българската комунистическа партия са отговорни за:
1. целенасоченото и преднамереното унищожаване на традиционните ценности на европейската цивилизация;
2. съзнателното нарушаване на основните човешки права и свободи;
3. безпрецедентната разправа с народните представители от XXV Народно събрание и всички невинно осъдени от така наречения "Народен съд";
4. моралния и икономическия упадък на държавата;
5. установяването на централизирано директивно управление на икономиката, довело я до разруха;
6. погазването и отмяната на традиционни принципи на правото на собственост;
7. рушенето на моралните ценности на народа и посегателството срещу религиозните му свободи;
8. провеждането на непрекъснат терор срещу несъгласните със системата на управление и срещу цели групи от населението;
9. злоупотребата с възпитанието, образованието, науката и културата за политически и идеологически цели, включително мотивиране и оправдаване на изброените по-горе действия;
10. безогледното унищожаване на природата.
(2) Комунистическият режим е отговорен за това, че:
1. отнемаше на гражданите всяка възможност за свободна изява на политическата воля, като ги принуждаваше да крият своята преценка за положението в страната и ги принуждаваше да изразяват публично съгласие за факти и обстоятелства с пълното съзнание за тяхната невярност и дори това, че те представляват престъпления; това то постигаше чрез преследване и заплахи от преследване към отделната личност, нейното семейство и близки;
2. системно нарушаваше основните човешки права, като потискаше и цели групи от населението, обособени по политически, социален, религиозен или етнически признак, въпреки че Народна република България още през 1970 г. се присъедини към международни актове по правата на човека;
3. нарушаваше основните принципи на демократичната и правова държава, международните договори и действащите закони, като с това поставяше интересите на комунистическата партия и нейните представители над закона;
4. при преследванията срещу гражданите използваше всички възможности на властта, като:
а) екзекуции, нечовешки затворнически режим, лагери за принудителен труд, мъчения, подлагане на жестоки насилия;"

http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?f=5&t=34116

 
Преглед на профил Спасимир Рейтинг: 416 "Да"
14 яну 2011 01:48 344
- +Оценка
-5 +13

Всеки път, ходейки в Университета трябва да минавам под вдигнатото оръжие на Окупатора. Да се премести в някой музей - музей посветен на тази епоха, но не и в центъра на София. Все едно да се издига паметник на войничета с вдигнато победоносно оръжие от нацистката армия в Москва, Париж, Варшава или Прага. Вярно червените баби няма да има къде да си покажат тоалетите и да веят знаменца за последно сбогом на великия 9 септември. Вдигни очи народе - върви напред, а не назад.

 
Преглед на профил Титка Николова Пацирева Рейтинг: 506 "Да"
14 яну 2011 01:42 343
- +Оценка
-4 +12

До коментар [#253] от "bigcat132": Забравих да попитам: дори да беше вярно твърдението, че Русия се била отърсила от комунизма, какъв аргумент в полза на запазването на съветския паметник е това?

*За да няма недоразумения - твърдо ЗА премахване на паметника съм, но понякога забравям да кликна в синьото квадратче. :)

_____

Истината и само истината - за да си свободен!
 
Преглед на профил Титка Николова Пацирева Рейтинг: 506 Неутрална
14 яну 2011 01:35 342
- +Оценка
-5 +13

До коментар [#253] от "bigcat132": И кога се отърсиха руснаците от 70-годишната си комунистическа история, че нещо съм го проспала? Путин не беше ли полковник от КГБ? А ФСБ по какво се отличава от КГБ? Освен новото олигархично битие на съветската номенклатура, какво друго се е променило? Комунистическият манталитет ли? Или методите на КГБ/ФСБ?
И още един въпрос: ако са надживели миналото си руснаците, защо мумията на Ленин продължава да умирисва Червения площад?

_____

Истината и само истината - за да си свободен!
 
Преглед на профил Автор Рейтинг: 609 "Не"
14 яну 2011 01:26 341
- +Оценка
-13 +7

Здравейте, дискусията не е замлъкнала и това е чудесно. Лошото е че аргументите да събарянето на паметника продължават да са все така нелепи

_____

http://braveanonymous.blogspot.com/
 
Преглед на профил Десен Рейтинг: 1391 Неутрална
14 яну 2011 01:15 340
- +Оценка
-9 +13

Мястото на паметника е в някоя доменна пещ.
Не мога да разбер що за аграрни елементи биха гласували "за" паметника днес?

_____

Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 
Преглед на профил kalin_m Рейтинг: 561 "Да"
14 яну 2011 01:04 339
- +Оценка
-3 +18

До коментар [#257] от "sslavchev":
"демонтирането на Паметника на Съветската армия в София не е исторически, а принципен."
За да има принципен спор, то той трябва да се базира на факти - в случая исторически, нали паметниците са исторически? Колкото до премахването/оставането на паметника - въпросите са: на какво е символ този артефакт?; какво внушава, възпитава и отразява?, каква естетическа стойност има? - не намирам никакъв положителен отговор, няма нито едно мнение доказващо някаква национална ценност от наличието на този паметник. На Червения площад няма паметник на Генералисимус Сталин - върховният главнокомандващ на Съветската армия.
"Моето мнение е, че трудно ще стигнем до консенсус по историческите факти, защото всеки един от нас ги интерпретира съобразно неговите политически възгледи или въз основа на това, което е чул от свои близки, роднини и приятели, т.е. емоционално." -
По фактите не се спори, те са факти - когато говорят и боговете мълчат! Именно крайночервените политически възгледи доведоха до интерпретация на фактите - нещо нечувано и уродливо като мащаб в историята изобщо. А ако за факти приемате мнението на хора, защото са ви роднини, приятели и емоционално обвързани - моля, да не бъркате битовата близост с историята и обществената памет, запечатена надеждно в томовете документи, които червената върхушка унищожаваше и подменяше, въобразила си, че може да...

Прочитане на целия коментар
подмени историята. Премахването на уродливото творение ще бъде победа на истината над лъжата. Каузата си струва. Така както вече никой не съжалява за паметника на Ленин, /дори да не харесва паметника на Св. София/, така и този паметник на Съветската армия ще бъде забравен и това е по-добрия сценарии, отколкото да служи за писоар в центъра на столицата, поради абсолютната неадекватност това грозно творение към времето и пространството в което живеем.

 
Преглед на профил Yard Рейтинг: 1413 "Да"
14 яну 2011 00:37 338
- +Оценка
-4 +12

До коментар [#337] от "georgievv":

ъхъ фърлят димки от горе маскарите да ни отвръщат фминаието от наи важните нища ъхъ ъхъ

Толкова ли не ви минава през ума, че група свободни хора могат да имат определено виждане по даден въпрос и да искат да го отстояват. Или щом няма келепирец под формата на я пари, я мол - значи нещо гнило има.

 
Преглед на профил georgievv Рейтинг: 8 "Не"
13 яну 2011 23:54 337
- +Оценка
-10 +6

До коментар [#259] от jamaisvu
Съгласен съм, че това далеч не е най-наболелият въпрос пред обществото. Имаш ли идея кой ли има интерес да се занимаваме с разискването му така стръвно и да не се заглеждаме много много в по-съществените неща?

 
Преглед на профил Stoyan Dermendjiev Рейтинг: 450 "Да"
13 яну 2011 23:43 336
- +Оценка
-2 +9

Ето ви още един достоверен документ от публичния диспут по "ТВ 7", "ЗА" демонтиране ПСА в София от 29.09.10 г. - Справка: съществената дискусия за паметника започва след втората половина на видеорепортажа. Където дори акад. Светлин Русев потвърждава нашата теза: "Че тогавашния творчеки колектив НЕ Е построил паметника от творческо вдъхновение, а насила, и с много компромиси - и самия той олицетворява ако щете цялата лъжа на онова време".

http://www.tv7.bg/videoArchive/184/video110122.html

 
Преглед на профил Stoyan Dermendjiev Рейтинг: 450 "Да"
13 яну 2011 23:28 335
- +Оценка
-3 +10

До коментар [#278] от "pobject":

pobject, именно за това говорим, че в Унгария няма паметници на червената или съветската армия, което не променя моята теза!

В Унгария има 2 музея на комунизма и тоталитарризма. Единия се нарича "Мементо парк" разположен на огромна територия извън града в близост до столицата, където са поместени всички съветски и комунистически творчески произведения от тяхната комунистическа (история) епоха. Другия МУЗЕЙ се нарича "Къщата на комунистическия терор", което е зграда и се намира в столицата на Будапеща

Memento Park - извън столичата в Унгария:
http://www.mementopark.hu/index.php?Content=SztalinDisztribun&Lang=en
http://www.mementopark.hu/index.php?Content=Kepek&Lang=en

Къщата на комунистическия терор в Будапеща в Унгария:
http://izsofia.blogspot.com/2009/07/2002.html

Ето ви един чудесен пример за мемориал на жертвите на тоталитаризма, за нов прочит на културното наследство от Крушово, Македония:
...

Прочитане на целия коментар href="http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/obshtestvo/2008/10/17/567131_nichiia_zemia" target="_blank" rel="nofollow">http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/obshtestvo/2008/10/17/567131_nichiia_zemia/


"Във всяка власт има елемент на потисничество - дали ще се нарича фашизъм, социализъм или представителна демокрация. Такива паметници са едно добро напомняне за тази действителност. Такова е впрочем и инициативата за събарянето на паметници."

Ами не съм съгласен с твърдението ви, говорим вече за хиляден път, защото мястото на тези мегаломански идеологически символи, НЕ Е на публично място, на площада или центъра в града, а в музеи на комунистическия терор. А в някой страни направо ги потопиха в морето или взривиха без да водят преговори или обществени дебати с комунистите и техните преименувани правоприемници - като с тази мярка включитело бившите тоталитарни партии ясно и категорично се дистанцират от миналото си - не от "светлото бъдеще" което никой така и не видя, от тъмното минало! Ние не искаме разрушаването и заличаването символите на БКП от белия свят, с каквито е осеяна цялата територия на България, а те да бъдат правилно съхранени в музеи, по примера на бившите братски соц страни! Разходете се, разгледайте, почерпете информация, и ще се уверите в правилната международна практика по казуса с съветските паметници!

 
Преглед на профил Chaves Рейтинг: 229 "Да"
13 яну 2011 22:58 334
- +Оценка
-3 +16

До коментар [#328] от "petko5555":

Петко, махането на паметника и слагането му в музей е градивно, а преклонението пред него е деградивното. А положенито в родината ни тези 20 години е имено следствие на наследеното невежество, безотговорност и олигархия на комунизма. И недей да мислиш за международния отзвук понеже народ който си пази интересите и историята е винаги уважаван от другите. Стига вече сме се съобразявали какво ще кажат от вън без значение дали е ЕС, Русия или САЩ. Но за да бъдем независими трябва да бъдем и единни. А този който отрича историята си ти.

 
Преглед на профил Сашо Рейтинг: 727 "Да"
13 яну 2011 22:19 333
- +Оценка
-1 +10

До коментар [#326] от "vgdontschev":

Може би най-точното мнение до тук.

_____

"Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 
13 яну 2011 22:19 332

Този коментар беше изтрит в 22:20 на 13/01/2011 от неговия автор.

Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 782 Неутрална
13 яну 2011 22:07 331
- +Оценка
-3 +10

Петко вече даде ответ,спасибо!
Сега дано се включи и опонент над 12 годишна възраст...

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил Д-р Петър Величков Рейтинг: 229 "Да"
13 яну 2011 22:06 330
- +Оценка
-1 +12

До коментар [#328] от "petko5555":
Вашето дело нито е право, нито пък ще победите. Може, но на бунището на историята, ако там изпиете кръвчицата на хитлеризма.

 
Преглед на профил Д-р Петър Величков Рейтинг: 229 "Да"
13 яну 2011 22:03 329
- +Оценка
-2 +12

До коментар [#314] от "Павел":
Мавзолеят и паметникът са в твоя мозък (музей на комунизЪма) вечни и безсмъртни. Хайде, пий си лекарствата, че дежуриш нон стоп тука.

 
Преглед на профил petko5555 Рейтинг: 8 "Не"
13 яну 2011 22:03 328
- +Оценка
-23 +5


Защо изобщо се подлага на дебат този въпрос?
Давате ли си сметка, че за 20 години преход само въпроси за рарушаване се поставят, Не се прави нищо градивно. Никой от годподата от "арийци", които сега единственият проблем им е рушенето не си задава въпроси за последиците от тези действия, за международния отзвук, за реакцията на развитите демокрации от антихитлеристката коалиция за милионите жертви в тази война. Стига нихилизъм и простащина. На които му се руши първо да бутне апартамента на баша си изграден в "онази епоха" и да ходи да живее в някоя пещера. Ако бяха такива "европейци" италианците щеше ли да я има кулата в Пиза и Колизеума. Считам, че който отрича историята е осъден да я преживее отново.
НАШЕ ДЕЛО ПРАВОЕ МЬІ ПОБЕДИМ!!!

 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 782 "Да"
13 яну 2011 22:02 327
- +Оценка
-2 +12

Не ви ли се струва,че първичния въпрос следва да е "има ли причина да правим паметник на съветски войници у нас",а не "да демонтираме ли подобен паметник"?Създаването на паметник е следствие от нещо,от някаква почит,оказвана на възпоменавания чрез скулптурата обект.В този смисъл нека изходим от това положение и се запитаме:за какво следва да сме признателни и благодарни на СССР?Моля,защитниците на паметника да отговорят на конкретния въпрос,изхождайки от историческите факти,не от съветската митология!

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил v Рейтинг: 450 "Да"
13 яну 2011 21:59 326
- +Оценка
-5 +20

До коментар [#314] от "Павел":

Естествено, че приветствахме взривяването на мавзолея на сатрапа алкохолик българофоб и съветски гражданин Г.Димитров - Гошо Тарабата. По същия начин приветствахме свалянето на рубинената петолъчка от партийния ви дом, както и избиването на сърповете и чуковете оттам. Естествено продължение е премахването на болшевишкия монумент в центъра на европейската ни столица, а и в Пловдив, Бургас и из цялата страна. Това е естественото ни отношение към престъпния комунистически режим, оставил ни извън цивилизована Европа за 60 години, избил националния ни елит, унищожил частната инициатива и прословутото българско трудолюбие, разбил войската и църквата ни, разрушил и загрозил градовете ни и обезлюдил селата ни, затрил науката и културата ни, изнесъл златния ни резерв в СССР, оградил границите ни с телени мрежи, предал вековните ни национални интереси в Тракия и Македония, накрая провел вътрешен преврат и ограбил отново родината ни чрез фалиране на банки, масови приватизации, партийно инженерство и т.н. Приветстващите гореизброените факти са явни безродници, които нямат правото да менторстват кое е добро за България, кое е красиво за София, кое е цивилизовано и кое е историческа истина.

_____

Срещу Освободителите на духа, хората, раби на навици, се отнасят с най-непримирима ненавист и злоба.
 
Преглед на профил Константин Рейтинг: 616 Неутрална
13 яну 2011 21:40 325
- +Оценка
-9 +4

До коментар [#167] от "Сашо":
"Българско гражданско общество"
Голям смях :) Ако имахме гражданско общество нямаше да сме бай Ганьовците на Европа.

 
13 яну 2011 21:30 324

Този коментар беше изтрит в 21:31 на 13/01/2011 от неговия автор.

Преглед на профил stg Рейтинг: 1246 "Да"
13 яну 2011 21:30 323
- +Оценка
-1 +11

до 254, и поради що трябва да строим паметник на антихителристката коалиция , срещу която България е воювала ?

_____

"Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 
Преглед на профил N.Yo. Рейтинг: 561 Неутрална
13 яну 2011 20:05 322
- +Оценка
-7 +7

Май не са много тези, които нямат предрасъдъци...

 
Преглед на профил Д-р Петър Величков Рейтинг: 229 "Да"
13 яну 2011 19:34 321
- +Оценка
-3 +13

До коментар [#308] от "Павел":
Забавляваме се с умните ти мисли, обаче като ги чета, ми се струва, че съм се върнал назад във времето отпреди 20 и повече годнини.

 
Преглед на профил Aldin Dimitrov Aldinov Рейтинг: 537 "Да"
13 яну 2011 19:20 320
- +Оценка
-3 +13

До коментар [#314] от "Павел":
А ти задаваш ли си въпроса, дали ако се направи около паметника музея, дали няма да се унищожи целия парк? Мястото на музея на комунизма не е в центъра на столицата! Може в Кремиковци, може при асамблеята "Знаме на мира" но не и в парка!

_____

"Против глупостта и самите богове напразно се борят" Айзък Азимов
 
Преглед на профил Hris_ti Рейтинг: 492 "Да"
13 яну 2011 19:15 319
- +Оценка
-3 +14

До коментар [#282] от "masterandservant":

Как точно решихте, че ще се строи МОЛ там и въобще, че ще се строи каквото и да било? Нещо повече, обвиненията към ДСБ са безпочвена червена измислица, но Вие, техните симпатизанти, също като политиците от БСП, най-добре умеете да сътворявате лъжи!!! Теренът е актуван като публична общинска собственост, отреден за парк! И така ще да е, както винаги е било..в годините преди 9.9.1944. Варварството, което комунистите са сторили - да построят този ужасен "паметник", УНИЩОЖАВАЙКИ БОТАНИЧЕСКА, ЗООЛОГИЧЕСКА И ДЕТСКА ГРАДИНА, ще бъде поправено, бъдете сигурен! Плюс това, доколкото съм запозната с историята на София, БПК е погребала цял римски град, за да изгради отгоре т.нар "ларго". Заличена е една уникална за града улица - "Търговска", унищожен е пасаж "Свети Никола". Разрушени са десетки къщи в центъра на столицата..отново за нуждите на комуниститеческата партия. Построени са ужасните бетонни комплекси, променили завинаги облика на София, някога нарича "Малката Виена на Балканите".

_____

"Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто - да го направиш.." Николай Хайтов
 
Преглед на профил Aldin Dimitrov Aldinov Рейтинг: 537 "Да"
13 яну 2011 19:11 318
- +Оценка
-4 +10

До коментар [#314] от "Павел": Това вече е простотия от класа, а като стои паметника там до по-добър живот ли те докарва ... и пак кажи че не си комунист, жалко дето толкова време се опитваше тука да убеждаваш хората, че уж не си такъв ама все пак мавзолея и паметника са ти много мили хахаха :))) Не, мавзолея не можеше да стане музей на комунизма, много беше малък за да побере всички експонати, на поляците музея е на площ 7500 квадратни метра, на нас ще ни трябва поне двойно повече. И събарянето му не беше грешка, той не можеше да служи за нищо, след погребението на мумията. Айде стига вече си повтарял през 2 часа едно и също, поне сто пъти ти обяснихме, че не ние сме тези, които можем да решим какво ще има после. Има си за това община и общински съветници. Ние може да имаме много визии за това как да се направи, но не зависи от нас, а ти като искаш толкова и все това повтаряш, ами направи ИК с тази цел и действай! Стига вече, като латерна повтаряш едно и също, значи или не можеш да четеш като ти отговарят или си малоумен и не възприемаш.

_____

"Против глупостта и самите богове напразно се борят" Айзък Азимов
 
Преглед на профил Сашо Рейтинг: 727 "Да"
13 яну 2011 18:53 317
- +Оценка
-2 +13

До коментар [#314] от "Павел":

Мислиш ли, че махането на петолъчката от партийния дом и махането на паметника на Ленин срещу ЦУМ бяха грешки?

_____

"Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 
Преглед на профил Chaves Рейтинг: 229 "Да"
13 яну 2011 18:53 316
- +Оценка
-4 +12

Не става въпрос дали центъра на София ще стане по-добър със или без паметника, а до съзнателното му определяне като символ на унижението на България. С премахването му всеки един от нас трябва да се почуства по свободен, горд и буден (като човек който е прочел и разбрал историята). Искренно се надявам и с това да се промени нещо и в съзнанието на тези които мислят като теб Павел-е.

 
Преглед на профил justright Рейтинг: 8 "Да"
13 яну 2011 18:49 315
- +Оценка
-3 +12

Отново спор между интелигентни хора срещу (прости+облагодетелствани)
Засега резултатът е в полза на интелигентните, но това е само в интернет. Де да можеше и изборите за парламент да са само тука...
Досега не само паметник нямаше да има, но и България щеше да е нормална Европейска държава с висок стандарт.

 
Преглед на профил Павел Рейтинг: 1114 "Не"
13 яну 2011 18:49 314
- +Оценка
-11 +5

До коментар [#312] от "Yard":

Защото действието на демонтиране на паметника е абсолютно същото - безпланово и безидейно премахване на част от града по политико-идеалогически причини, които не довеждат до по-добър живот или облагородяване на града, а само до успокояване на нечии чувства и емоции.

Еднаквостта на двете действия е особено в частта премахване, защото музей където да се премести паметника още няма и вие не се борите за него. Ако го правехте инициативата ви щеше да се казва "Създаване на музей..."

Е грешка ли беше рарушаването на мавзолея или не? Можеше ли музеят на тоталитаризма да е там? Може ли да е около паметника на СА? Някой задава ли си тези въпроси?

 
Преглед на профил kalin_m Рейтинг: 561 "Да"
13 яну 2011 18:44 313
- +Оценка
-4 +14

По-горе - №119 изразих исторически аргументи за премахването на този паметник. Допълвам още нещо - спомнете си срамното участие на Съветската армия при битката за Южна Добруджа 1941г., в която ние освен че побеждаваме на бойното поле, успяваме да си върнем територия, против волята на Съветската армия, изпратила тайно войска срещу българския национален интерес.
Няма нито едно мнение, че паметника е естетичен, че е пример за развито изкуство или че формира някакво положително обществено достойнство. Хайде стига с това, че някой руши - рушат се заблудите, за да се върнем към истината. Дори много закъсняхме...

 
Преглед на профил Yard Рейтинг: 1413 "Да"
13 яну 2011 18:40 312
- +Оценка
-2 +12

До коментар [#311] от "Павел":

Защо смесваш ПСА с мавзолея?

 
Преглед на профил Павел Рейтинг: 1114 "Не"
13 яну 2011 18:30 311
- +Оценка
-12 +7

До коментар [#310] от "Yard":

Вие и хората, които застават зад вас и коментират, ясно дадоха да се разбере, че не смятат разрушаването на мавзолея за грешка. Т.е. ако въпросът седеше в момента биха повторили разрушението. А warlock в 273 говори за шашки тротил.

Т.е. вие искате да преместите паметника в музей само за не изглежда много нецивилизивано. Иначе бихте се радвали и на експозии, каквито гледахме 98.

Така че, да. Четене с разбиране всички сме учили.

 
Преглед на профил Yard Рейтинг: 1413 "Да"
13 яну 2011 18:20 310
- +Оценка
-4 +14

До коментар [#308] от "Павел":

Ние казваме това:
Искаме да демонтираме един идеологически паметник от центъра на града и да го преместим в музей

Ти след това се изтъпанчваш и казваш това:
"готови да сринат сляпо всичко (което специално по нищо не ги различава от варварите комунисти)"

Четене с разбиране всички сме учили май.

 
Преглед на профил Сашо Рейтинг: 727 "Да"
13 яну 2011 18:14 309
- +Оценка
-1 +15

Молба на Георги Димитров до Й. В. Сталин и В. М. Молотов за спиране на насилията, мародерствата, ограбването на държавно и частно имущество от военнослущажи и части на Червената армия:
Москва, 22 септември 1944 г.
(ЦДА, ф. 146 б, оп.2, а.е. 1765, л. 106-10.)
"...5. Известни са редица случаи на насилие по отношение на местното население на завзетите територии от някои военнослужащи от тиловите части на Червената армия . Така например:

а) Произволно се отнемат от местното население работен добитък, каруци, хранителни продукти без знание на местната власт и без да се оформи по съответен начин изеемването;

б) Произволно се изземват държавните и гражданските частни превозни средства и смазочни масла. Това води до срив на ессената сеитба;

в) Някои военнослужащи в пияно състояние нахлуват през нощта в домовете в градовете и селата, грабят, а в някои случаи ИЗНАСИЛВАТ ЖЕНИ И УБИВАТ МЪЖЕ (!). В с. Див Дядово, Шуменско е убит заедно с други и стар член на Комунистическата партия...."

_____

"Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 
Преглед на профил Павел Рейтинг: 1114 "Не"
13 яну 2011 18:11 308
- +Оценка
-14 +4

Нищо не е опровергано. Просто с антикомунистофанатици, готови да сринат сляпо всичко (което специално по нищо не ги различава от варварите комунисти) никой не желае и няма време да спори.

Явно си имате достатъчно документи и исторически факти - махнете паметника. С нетърпение чакам да видя след демонтажа как членовете на инициативния комитет ще допринесат с нещо за града и дали някога ще успеят да се обединят и да вдигат такъв медиен шум за изграждането на нещо. Дали музей, градина, засаждане на дървета или нещо друго. Готов съм да се съглася да го демонтирате само, за да видя в какво ще прерасне инициативата ви след това. Дали в още деструкция или в нещо по-полезно.

 
Преглед на профил Sioux Рейтинг: 778 "Да"
13 яну 2011 18:07 307
- +Оценка
-4 +14

До коментар [#276] от "Павел":

Не искаме демонтирането, просто защото паметникът не ни харесва естетически, а защото присъствието му на това място е страшно обидно за много хора. В този смисъл сравнението, което правите със Света София е меко казано неадекватно.

 
Преглед на профил Д-р Петър Величков Рейтинг: 229 "Да"
13 яну 2011 18:02 306
- +Оценка
-2 +11

До коментар [#303] от "lovebug":
Тия комунисти без мавзолеи и армейски паметници не могат да живеят охолно и богато.

 
Преглед на профил Yard Рейтинг: 1413 Неутрална
13 яну 2011 17:55 305
- +Оценка
-2 +10

До коментар [#303] от "lovebug":

Преповтаряш казаното 300 пъти досега и отдавна опровергано.

Впрочем колко тряба да стане цената на олиото за да може Мара и такива като мен да искаме да махнем паметника?

 
Преглед на профил Сашо Рейтинг: 727 "Да"
13 яну 2011 17:52 304
- +Оценка
-4 +15

До коментар [#303] от "lovebug":

Запознай се по-добре с фактите. Съветската армия е окупатор и на теория и на практика. Тя влиза на наша територия след като ни обявява война и остава до Парижкия договор от 1947. Виж колко пари и стоки са източени през тези 3 години и ги сравни с парите, които държавата отделя за немската армия, от която съветите уж ни "освободиха". А и за каква "победа" може да става въпрос, след като си отива един тоталитарен режим и идва друг, още по-лош за България.

_____

"Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 
Преглед на профил lovebug Рейтинг: 8 "Не"
13 яну 2011 17:43 303
- +Оценка
-16 +7

Само не мога да разбера защо въобще някой повдига тази тема. Всичката Мара втасала, ние в паметника се оглеждаме. Но нали е по-лесно да плюем по един паметник вместо по това, че ни подслушват, че ни следят колко, какво и откъде сваляме, че олиото скоро ще гони три лева, че се излагаме под път и над път с некадърници, като онези дето ходят по анцуг до Бразилия. Че и протест организираме.

Да не говорим, че това не е паметник на окупацията - това е паметник на Съветската армия, която накланя значително везните за изхода от Втората световна война. Не че нещо, ама не вярвам под хитлеристки режим да бяхме по-добре. И тази армия беше почетена от 30 държавни глави на парада по повод 65 години от края на войната. Меркел нали и тя е пострадала от режима - що им ходи на крака.

 
Преглед на профил Sioux Рейтинг: 778 "Да"
13 яну 2011 17:18 302
- +Оценка
-4 +17

До коментар [#281] от "boris_zhivkov":

Ти не разбираш. Съветската армия ни е "освободила" от толкова много неща - от парламентарната демокрация, от съществуването на опозиция изобщо, от инакомислещите, от можещите, способните и образованите, от нормалното развитие на цяло едно поколение, от свободното придвижване на хората в собствената им страна, от правото на собственост върху земята, но също от едни от най-добре работещите селскостопански кооперации в Европа дотогава, от непокътнатите дори по военно време пенсионни фондове, от част от златните ни резерви, с частичен успех и от религията... Изобщо, като се замисля списъкът е наистина чудовищно дълъг.

 
Преглед на профил Сашо Рейтинг: 727 "Да"
13 яну 2011 17:17 301
- +Оценка
-2 +9

Франция, Белгия, Холандия, Люксмебург, Западна Германия, Австрия, Финландия бяха ОСВОБОДЕНИ през 1944/45. Ние, които останахме от другата страна на желязната завеса станахме свободни в началото на 90те. Това е.

_____

"Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 
13 яну 2011 17:14 300

Този коментар беше изтрит в 17:17 на 13/01/2011 от неговия автор.

Преглед на профил skit Рейтинг: 450 "Да"
13 яну 2011 17:06 299
- +Оценка
-5 +5

До коментар [#297] от "skit":

Някои неща стават бавно. В основополагащия документ на ООН е записано - страните-победителки и враждебните държави - към последните са изписани Германия, Италия, Япония, Унгария... вкл. и България въпреки жертвите й в края на войната за победата - но по политическото искане на 1-2 от страните-победителки.

 
Преглед на профил skit Рейтинг: 450 "Да"
13 яну 2011 17:00 298
- +Оценка
-9 +4

До коментар [#296] от "Сашо":

НА АНТИХИТЛЕРИСТКАТА КОАЛИЦИЯ. Нали не забравяте, че 4 години бяхме в Остта?

 
13 яну 2011 17:00 297

Този коментар беше изтрит в 17:02 на 13/01/2011 от неговия автор.

Преглед на профил Сашо Рейтинг: 727 "Да"
13 яну 2011 16:45 296
- +Оценка
-2 +12

До коментар [#291] от "skit":

Само не разбрах защо трябва да остава плоча "на освободители". Кои освободители? Освободители от какво ? Каква е тази "свобода", която ни донесоха ?

_____

"Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 
13 яну 2011 16:45 295

Този коментар беше изтрит в 16:45 на 13/01/2011 от неговия автор.

13 яну 2011 16:45 294

Този коментар беше изтрит в 16:45 на 13/01/2011 от неговия автор.

Преглед на профил pfu Рейтинг: 416 Неутрална
13 яну 2011 16:40 293
- +Оценка
+8

Щях да напиша нещо, но няма никакъв смисъл... нищо не се променя с писане, а с четене.

 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 782 Неутрална
13 яну 2011 16:40 292
- +Оценка
-3 +15

Алвин,ако сте запознат и помните историята на един шилеров герой-Вилхелм Тел,не може да не се сещате за онази сцена,в която австрийския поробител поставя на поробеното швейцарско население унижаващото задължение да се покланя на една шапка,качена на кол насред полето.
Паметникът на съветския поробител(стърчащ за срам до ден днешен не само в София)е идентично с онова споменато в творбата унижение на местното население,което е длъжно да отдава почит на фетишизиран предмет.Струва ми се,че много от защитниците на паметника в този форум или не са наясно с разликата между исторически символ и натрапено унижение,или са наясно,но поради откровено служене на чужди интереси защитават кауза,чужда на тази на собствения им народ.Да предположим,че бесилото,на което увисна дякон Игнаций преди близо 140 години,сега беше запазено и изложено на лобното място на мъченика за нашата свобода.Какво щеше да представлява това "черно бесило" за нас днес,щяхме ли да го почитаме и ценим в неговата физическа форма,или напротив?Безспорно щяхме да отдаваме почит към дървото,на което се лиши от живот един наш национален герой,както примерно италианците почитат парче от окървавена риза на Гарибалди или англичаните-продупчената униформа на Нелсън.Защото това са скъпи предмети за всеки народ,който уважава сам себе си,предмети,които ако и да не са обект на гнусно идолопоклонство,то най-малкото са ценени поради кръвта или следите от тялото на скъпия и почитан народен син или дъщеря,загинали зар...

Прочитане на целия коментар
ади своето отечество.Предмети,които са почитани от християнските народи(най-вече православните)веднага след предметите,свързани косвено със живота и делото на светиите-мощи,свещени книги,дрехи...С една дума,това са почитани исторически паметници,свързани с доброто начало у даден народ,въплътени негови светли чувства и идеали,осъществени чрез една или повече харизматични личности.Това представляват историческите паметници,които народите ценят и не мислят да разрушават в никой случай!Сега да видим какво представляват натрапените паметници на унижението,които някои сънародници така мило и упорито се опитват да приравнят с паметниците на светлата народна памет.Ако си представим,че до днес е оцеляла дреха или част от телесата на Лазар Коен,предал през юли 1393 Търновград на османците,щяхме ли да почитаме тази останка от предателя,щяхме ли да я качим на паметник,вградим в чешма,обезсмъртим с мавзолей?Нали този предмет също би бил исторически символ,неотменна част от историята,която не бива да се забравя?Ако някой ни беше заповядал да почитаме тази скверна останка на скверен човек,щяхме ли да го направим и да предадем тази натрапена почит на следващите поколения?Защо всъщност нашите предци разрушиха гробницата на Енихан,покорителя на Родопа планина,както това е показано във "Време разделно"?Защо не бутнаха строения пак по заповед на поробителите мост над реката в същата оная планина,а го оставиха и до ден днешен?Как така народа ни мъдро избира,и то избира правилно кое да запази като спомен в паметта и битието си,и кое да изхвърли и презре като унижаващо и скверно?В България има паметници,посветени на войниците от състава на руската империя,които преди повече от 130 години дадоха живота си в битка с нашия тогавашен угнетител.Тези паметници на никой и през ум не минава да бута,включително и на крайните русофоби!Народът ни мъдро прави разлика между войничетата,замръзнали по Балкана и техните страдащи в родината им близки,и адската машина,наречена руска империя и нейните вековни интереси към проливите на топлите морета!И когато тази адска машина реши да натрапи на един омразен на нея народ,какъвто е българския,своите идолски паметници на унижението,когато реши да постави шапка на кол насред полето,та българските роби да и се кланят като на бащицата-цар,тогава се вижда именно тази мъдрост на характера на нашия народ.Тогава ясно правим разликата между истински исторически паметник,какъвто е костницата на Шипка,и паметник на унижението,какъвто е обекта на настоящата дискусия тук...Тогава ясно в народното ни съзнание се разграничават незнайния руски войн-ветеран с извити рунтави мустаци,топла усмивка и светъл поглед,и циничния,нагъл и самодоволен в тъпотата си ген.Каулбарс,дошъл да "вкара в пътя" дивите нови поданици на империята и станал за посмещите сред селяните в софийско,когато в беса си казал на нашите да си вървят,а местен шоп кротко му рекъл:иди си ти, господине,ние сме си дома...Подобно на този наш предшественик в антерийка и шаячни гащи,дал израз на народната мъдрост и поставил на място самозабравилия се неканен гост,и ние да кажем на наглите си кремълски гости,които не са си тръгвали от нас и за миг-идете си вие,господа,ние сме си дома!И си вземете и шапката заедно с кола,не са ни нужни повече!

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил skit Рейтинг: 450 "Да"
13 яну 2011 16:26 291
- +Оценка
-10 +4

До коментар [#283] от "Сашо":


До коментар [#1] от "rumenvl":


До коментар [#284] от "Jorkaeff":

ПАМЕТНИКЪТ ТРЯБВА ДА СЕ ОБНОВИ ЗА ДА СЕ ВЪЗСТАНОВИ ИСТОРИЧЕСКАТА СПРАВЕДЛИВОСТ, А НЕ ДА СЕ РУШИ
1. България дава хиляди жертви във войната през 1944-45 година. Военни български гробища има от Сърбия до Австрия. А в България няма и един знак в тяхна памет и че все пак завършва воийната на страната на победителите
2. Паметникът на Съветската армия не е военен гроб, а символ. Това позволява да се възстанови историческата справедливост. Първо трябва да се обнови надписът - примерно с краткото: НА ОСВОБОДИТЕЛИТЕ. Второ – точно под този надпис /има място на монмента/ да се сложат 3 плочи с надписи на български, руски и английски – НА ХИЛЯДИТЕ БЪЛГАРСКИ ВОЙНИЦИ И ОФИЦЕРИ, ЗАГИНАЛИ ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ЕВРОПА ПРЕЗ 1944-45 Г.
3. Пред паметника, по алеята, има по 5 блокчета от ляво и дясно. От едната страна , примерно на редицата блокчета отляво, могат да бъдат вписани славните битки на българската армия 1944-45 г. и спасяването на българските евреи. Другата редица е за основните страни от антихитлеристката коалиция – СССР, Англия, Франция
4. Може да се дебатира дали край него да не бъде разположени и паметници като на на българските летци, защитавали София,...

Прочитане на целия коментар
които сега блуждаят на всякакви места.
5. Защо никой не се пита защо символичният Вечен огън е разположен до църквата Света София в район, който се е наложил като район на духа? Не е ли логично да се премести пак там?
6. И в крайна сметка да се получи мемориал, показващ достойната, но и противоречива българска история след Освобождението.

Чавдар Стефанов, журналист, гражданско сдружение РОД /Родина, Отечество, Държава/

 
Преглед на профил Aldin Dimitrov Aldinov Рейтинг: 537 "Да"
13 яну 2011 15:45 290
- +Оценка
-4 +10

До коментар [#287] от "leibstandarte":
И на това отгоре, сега да ни втълпяват, че фалшифицираната от тях история била българската история и трябвало на всяка цена да запазим в този и вид, в който те я оставиха, задено с Паметника на Комунистическата Лъжа (ПъКъЛъ).

_____

"Против глупостта и самите богове напразно се борят" Айзък Азимов
 
Преглед на профил Vanq Рейтинг: 8 "Да"
13 яну 2011 15:41 289
- +Оценка
-3 +11

Смятам,че това е поредната глупост заради която народа ни трябва да бъде занимаван!Творението на червените е за музея,това е миналото но не и настоящето!

 
Преглед на профил dreamer Рейтинг: 1170 "Да"
13 яну 2011 15:41 288
- +Оценка
-3 +14

Включвам се с нежелание поради простата причина, че хабим енергия и време да се занимаваме с подобни глупости. Тези дебати трбяваше да се водят преди 20 години и да се затвори тази страница.

Паметника не е символ на историята ни. Паметника въпреки, че е кръстен на съветската армия е символ на волята на съветската Партия. Ето затова няма място на българска територия. Да се демонтира, безусловно.

_____

Отделете време навреме.
 
Преглед на профил leibstandarte Рейтинг: 229 "Да"
13 яну 2011 15:31 287
- +Оценка
-5 +13

Не мога да повярвам как са си плюли червените гниди и без капка достойнство плачат и писукат за паметникът на окупатора, като за пореден път най-открито предателски се борят за интересите на вражеската сила- сатрап на България след войната - колаборационисти до сетен дъх.
И верни на себе си, най лицемерно разправят- не рушете а градете, това е история и т.н. Първо- тук дори не става дума за разрушаване, а за демонтаж и преместване; и второ- как така се обърнаха нещата бе? Вие като избивахте хората и им окрадохте имота, като разрушавахте църкви и т.н. бяхте прави, пък жертвите ви - врагове на народа... А сега най - нагло разправяте - стига сме се делили... Просто не знам вярвате ли си сами и още ли масата Българи са такива будали, че продължават да ви се връзват... Измет!

 
Преглед на профил Aldin Dimitrov Aldinov Рейтинг: 537 "Да"
13 яну 2011 15:18 286
- +Оценка
-4 +11

До коментар [#285] от "алвин": Това не е историята на Бзлгария, това е нейната фалшификация и ако искаме да се знае истинската история, трябва задължително да махнем паметника от там, за да отиде в музей надлежно надписан, защо и от кого е направен.
Направете си труда преди да коментирате, да изчетете мненията, тогава няма да пишете подобни безмислици.

_____

"Против глупостта и самите богове напразно се борят" Айзък Азимов
 
Преглед на профил алвин Рейтинг: 8 Неутрална
13 яну 2011 15:13 285
- +Оценка
-11 +5

"Какво ще ни дадеш, историйо,
от пожълтелите си страници?" - Н.Вапцаров
Така и не се научихме да чтем историята и да си вадим поука от нея. Не можем да заличим това, което е минало. Хубава, лоша - но това е тя. Историята на България.
Не са длъжни всички да се кланят и поднасят венци на всички издигнати в страната ни паметници. Беше едно време, когато под строй ни водеха на определените паметници с венци за поклон. Демокрацията е тогава, когато зачиташ и мнението на другия. Какво пречи паметника на съветската армия. Можем ли с демонтирането му да променим историята? Не - разбира се. Само, че след време, на внуците ще показваме, къде е бил мавзолея на Г. Димитров, къде е бил паметника на съветската армия, но на въпроса защо сме ги премахнали - малко трудно ще можем да им обясним. Мисля, че отговорът е само един - не сме узрели за ДЕМОКРАЦИЯ!

 
Преглед на профил Jorkaeff Рейтинг: 8 "Да"
13 яну 2011 15:00 284
- +Оценка
-4 +12

Разбира се, че трябва да се премахнат всички паметници от комунистическия режим. Крайно време е да се осъди последният и да се спре с тази пропаганда. От Русия нищо добро не сме видели, нито от комунизЪмЪ.

 
Преглед на профил Сашо Рейтинг: 727 "Да"
13 яну 2011 14:53 283
- +Оценка
-5 +11

Това не е паметник на българската история.

_____

"Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 
Преглед на профил masterandservant Рейтинг: 8 "Не"
13 яну 2011 14:49 282
- +Оценка
-15 +9

Другарите от ДСБ като дават идеи да се направи музей тип Мементо в Будапеща, нека първо помислят за следните неща:
-къде ще бъде той - в коя част на София;
-на какъв терен, не вярвам ОС на София да се занимава с подобни проекти;
-с какви средства ще се построи ?
Нека да помислят преди да рушат, защото е срамно да се руши българската история и нейните паметници-независимо от коя епоха са.
Комедийното разрушаване на Бъки Бомбата на Мавзолея е пример за кощунство над тази история. Нека не позволим на подобни мислители да продължават с позорните си дела.
Хората по целия свят градят история, която дори нямат и превръщат всеки къс от историята си в туристически продукт, докато ние не само, че не оценяваме богатата си история и вместо да се възползваме и да направим един туристически продукт ние рушиме и строим молове. И какво другари от ДСБ ще построите там- Била, Мол или магазин за обувки- смешни сте.

 
Преглед на профил boris_zhivkov Рейтинг: 8 "Да"
13 яну 2011 14:45 281
- +Оценка
-4 +12

До коментар [#276] от "Павел":

Това е едно от най-безумните неща, които видях до момента. Какво "освобождение" бе хора???? Какъв "паметник на свободата" ??? Червените войски освободиха българите от България???
Ние наистина принадлежим на два различни свята. Те никога няма да бъдат едно.

 
13 яну 2011 14:25 280

Този коментар беше изтрит в 14:28 на 13/01/2011 от неговия автор.

13 яну 2011 14:16 279

Този коментар беше изтрит в 14:16 на 13/01/2011 от неговия автор.

Преглед на профил Vassil Genchev Рейтинг: 8 Неутрална
13 яну 2011 14:15 278
- +Оценка
-6 +3

До stoyan711

"Със Сигурост това не може да бъде в Будапеща, защото паметника на Червента армия там е преработе в т. нар. “Паметник на мира” на върха на хълма, представлява голяма женска фигура, с палмово листо в ръка, символ на мира. Фигурите под нея, които са представлявали съветски военни, са съкратени до две – с препаски и факли в ръце. "

Може би не знаете, че основната фигура от въпросния паметник в Будапеща е всъщност създадена по времето на про-нацисткия режим на "Кръстосаните стрели" и е в памет на сина на Маршал Хорти (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/eo/e/e1/U-boat_1_HitlerHortyPuttk.jpg), чийто бомбандировач е свален от Съюзническите сили. Тогава листото е било символ на самолетно крило. Поради обстоятелствата, статуята не е издигната тогава, в края на войната, от режима и след като съветските войски я намират се взима решение да бъде използвана като символ на дружбата със СССР. Още от създаването си през 1947г комплексът се нарича "Паметник на мира". В момента единствено надписът е сменен, а няколко по-малки странични статуи са преместени в парка-музей.

Във всяка власт има елемент на потисничество - дали ще се нарича фашизъм, социализъм или представителна демокрация. Такива паметници са едно добро напомняне за тази действителност. Такова е впрочем и...

Прочитане на целия коментар
инициативата за събарянето на паметници.

 
Преглед на профил kakawida Рейтинг: 727 Неутрална
13 яну 2011 14:13 277
- +Оценка
-3 +14

Да се демонтира!!! Ако с това се демонтира и "комунизма" от главите на българите, ще е прекрасно. Този грозен символ на военната намеса в делата на България най-сетне трябва да се срине. Комунисти, идете си в Сибир!

_____

:)
 
Преглед на профил Павел Рейтинг: 1114 Неутрална
13 яну 2011 13:45 276
- +Оценка
-15 +7

Пускам един коментар, който получих на като коментар в блога си по темата. Пускам го, защото смятам, че е различна гледна точка от всичко чуто дотук.

Автор: ТОВА НЕ СА ДЕМОКРАТИ !

Това е тема, която дава възможност за разпалване на най-различни политически страсти, в резултат на което в крайна сметка се забравят и отклоняват главните проблеми на гражданите. Паметникът на съветската армия в София не е главен проблем на столицата. Много пресилени са думите на уважаемата Валентина Маринова, според която това било паметник на собственият ни изнасилвач. Първо не става въпрос за изнасилване в случая, а второ още Роналд Рейгън навремето призна, че никоя свобода не се дава даром. И какво ако и освобождението на България не е било съвсем безплатно? Нима не е достатъчно това, че все пак са се съгласили да ни освободят във времена, когато всички други са ни отказвали? Ако се бяхме освободили съвсем сами по метода на барон Мюнхаузен,издърпвайки сами главите си с едната ръка от блатото - тогава трябваше да си издигнем паметник на себе си, но историята не е такава.
Другата страна на въпроса е че отсега можете да бъдете напълно сигурни, че на мястото на този паметник няма да се появи по-качествено изработен паметник на каквото и да е. Доказателството за това са построените през последните години паметници в София, откривани с голям шум и медиен трясък въпреки липсата на високи естетически качества. Медийната известност на авторите по никакъв начин не...

Прочитане на целия коментар
може да компенсира липсата на висока художествена стойност на новите паметници.

Новият паметник вероятно ще бъде направен отново от същите медийно известни скулптори в същата неизменна стилистика и за баснословно количество пари от българските данъкоплатци. С други думи „От трън,та на глог!“, както е казал народа.
Но замисля ли се някой какви произведения госпожа Маринова иска да премахне?
Трифигуралната композиия е изработена от скулпторките Мара Георгиева и Васка Емануилова, които и до днес се считат за легенди в българската скулптура.Същото се отнася и за останалите фигурални композиции от Иван Фунев. Няма нито един съвременен български скулптор, който да е надминал тяхното ниво. Студентите от НХА и всеки ден да изучават тези паметници, все още не са уловили магията им с която завладяват сърцата на неполитизираният българин.
Защо да се разрушава нещо, ако не може да се предложи нещо по-добро.Факт е че много софиянци искат да имаме и такъв паметник. Ние видяхме новите паметници на новият капитализъм в България. Но да се премахва всичко което е контрапункт на новият капитализъм - това е вече диктатура и няма нищо общо с демокрацията. Свободата на убежденията и свободното мислене води до там, че все повече паметниците няма да обединяват българите в 100 процента от населението. Паметникът на Света София също не е символът на всички софиянци. Много от тях не припознават в нея нищо ценно свързано със столицата в нея,но все пак проявяват толерантност и търпимост към нея. Същата толерантност и търпимост трябва да прояви и инициативният комитет за събарянето на паметника на свободата.Нека да не си играем с огъня, защото това събаряне ще доведе до образуването на още много други инициативни комитети за събарянето на други паметници,а защо не и на този на Света София.България е православна,а не езическа държава и българската православна църква е категорично срещу този паметник на Света София избран от общинският съвет за символ на София.

 
Преглед на профил Сашо Рейтинг: 727 "Да"
13 яну 2011 13:34 275
- +Оценка
-3 +11

До коментар [#272] от "karik":

Това, че "сега на мястото на мавзолея е тъпо" не е никакъв, ама НИКАКЪВ довод паметникът да остава ! Второ, стрийт парад и скейтъри не може ли да има и без паметник - я помисли малко ? Даже ще има много повече свободно място.

_____

"Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 
Преглед на профил Nixonanim Рейтинг: 561 "Да"
13 яну 2011 13:29 274
- +Оценка
-2 +13

Защо ли, докато тече този дебат не се измисли един конкурс за развитие на района, с няколко различни направления (опаковане, преместване, вграждане в музей)? Убеден съм, че ще излезнат много и качествени решения, в момента доста архитекти се чудят какво да правят с времето си.

Решението дълго време се отлагаше, а паметника не се виждаше много, заради оградите и строителството на метрото. Сега отново боде в очите на всички, а нощем е почти страшно да минеш от там.

Според мен определено трябва да се направи нещо с тази мъртва зона. В столицата има много такива, но това е точно в центъра и определено ми се иска да има нещо красиво и полезно за София там! Страшно много хора смятат, че столицата е грозна и мръсна и за мен това е едно от нещата, които я правят такава. Ако Фъндъкова съумее, в рамките на първия си мандат да промени към хубаво този район, аз лично ще агитирам с всички сили да бъде кмет още веднъж!

_____

cineart.me
 
Преглед на профил Aldin Dimitrov Aldinov Рейтинг: 537 "Да"
13 яну 2011 13:28 273
- +Оценка
-6 +14

До коментар [#272] от "karik":
Ами хайде да се разбираме, нас никой не ни е питал като са го сложили. Да си го финансира всичко това БСП-БКП. Иначе ние сме лесни, две шашки тротил и готово! Ефтино и бързо! Те са развалили ботаническата градина, която е била там, сега да я възстановят!

_____

"Против глупостта и самите богове напразно се борят" Айзък Азимов
 
Преглед на профил karik Рейтинг: 229 Неутрална
13 яну 2011 13:20 272
- +Оценка
-16 +7

ХАЙДЕ ДА СЕ УГОВОРИМ СЛЕДНОТО:
-всички който са против паметника си правят НПО, организират се, събират си членски внос, подписват договор за безвъзмездно разрушаване на паметника и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО реновиране на района (градинки, градинки и още градинки + детски площадки), събирате си парички и си изпълнявате поетите ангажименти. БЕЗ да пречите на построеното метро или изградените комуникации, без да шибвате паркингчета или други безумия. АЗ СЪМ ЗА!
За всички останали "храчещи" лунатици, който плещят безумия за комунизъм, сталин и т.н. просто да си помислят какво постигнахме с разрушаването на мавзолея, колко пари отидоха, сега колко страхотно място е и т.н.
ПС. Най- страхотния Стрийт Парад беше именно на този паметник и не видях хората да са особено потиснати от историята си последните 50 години или да са с леви политически виждания.

И сега малко хейт- всички сте олигофрени и това си е. кога най- после ще започнете да работите и да мислите малко?

_____

хмммм....
 
Преглед на профил Wotsonsx Рейтинг: 229 Неутрална
13 яну 2011 13:17 271
- +Оценка
-7 +7

Паметникът ще бъде премахнат, тогава когато бъдат премахнати купчините боклуци по жп входовете на София:-)
Аз лично съм "За" премахването на паметника. Съмнявам се че в близките години ще бъде премахнат, но един ден това ще се случи със сигурност. Искам да обърна внимание и на това, защо се обръща внимание на паметника в София, а не се казва нищо за другите градове. В Бургас най-големият паметник е на "Альоша". Той също трябва да бъде демонтиран, ако ще я караме така. Но нека и не се залъгваме. Днес има много по-вашни проблеми за решаване отколкото един паметник!!!

 
Преглед на профил Nixonanim Рейтинг: 561 "Да"
13 яну 2011 13:15 270
- +Оценка
-3 +12

До коментар [#257] от "sslavchev":

"Моето мнение е, че трудно ще стигнем до консенсус по историческите факти, защото всеки един от нас ги интерпретира съобразно неговите политически възгледи или въз основа на това, което е чул от свои близки, роднини и приятели, т.е. емоционално."

Ако един нео-нацист или фашист каже нещо такова за Хитлер, вие как ще се чувствате? За мен Сталин и комунизма са нанесли и продължават да нанасят несъизмеримо по-голяма вреда на света! Аз не искам да забравя, че основните политици на БСП са комунисти и в навечерието на демокрацията се преименуваха на "социалисти". Всички те са откърмени, учили и черпили сили от страха на червената армия, която с ботуша си нееднократно брутално и кърваво смазваше съпротивата в целия източен блок.

Много ми е интересно дали сте си говорили с някой поляк или унгарец, как на един такъв човек може да обясните, какви принципи символизира този паметник и как той се е отнасял с вас след това...

_____

cineart.me
 
Преглед на профил sonpet Рейтинг: 8 "Да"
13 яну 2011 13:07 269
- +Оценка
-4 +13

На Историята - мястото й е в музеите, ние тук отглеждаме и възпитаваме българчета. Бъдещето започва от днес, днес е резултат от миналото. Нямам намерение да лъжа сина си, че съм благодарна на съветската армия - "освободителка", която 40 години ни държа под ботуша си.

 
Преглед на профил Sioux Рейтинг: 778 "Да"
13 яну 2011 12:50 268
- +Оценка
-2 +15

До коментар [#253] от "bigcat132":

Ха, ха, ха. Руснаците се били отърсили с гръм и трясък от 70 годишната си комунистическа история. Може би сте пропуснал да отбележите думите на Путин - че разпадането на СССР е най-голямата геополитическа катасатрофа на ХХ в.? А дори и да е така, то няма как да сте пропуснал руската инвазия и продължаваща окупация на близо 30% от територията на Грузия - директно свидетелство за прилагането на горните думи на практика.

 
Преглед на профил Sioux Рейтинг: 778 "Да"
13 яну 2011 12:37 267
- +Оценка
-3 +19

До коментар [#257] от "sslavchev":

Не, Г-н Славчев, тук не става въпрос за нечий партиен PR. Въпросът, както казвате, е принципен. Можем ли да преглътнем паметник на убийци, крадци и поробители на българския народ, с такива размери и на такова място, или не можем? Аз лично не мога да преглътна такъв паметник. Огромното мнозинството от гражданите на София - също. Точка.

Нямате право да ни натрапвате пред очите насила нещо, което ни обижда и накърнява!

Отлично разбирам, че има едно малцинство граждани, към което спадате и вие, които искат да запазят този паметник. Нямам нищо против - нека бъде демонтиран и преместен на място, на което човек има ИЗБОР - да го гледа или да не го гледа. Така нито ние ще се чувстваме зле ВСЕКИ ДЕН минавайки през центъра на София, нито вие, защото ще можете да се наслаждавате на шедьовъра на сталинизма - в съответния музей.

П.П.
И все пак, не благоволихте да отговорите на директно поставения ми въпрос. Какво имате предвид с това София да се намира на равно разстояние от Брюксел, Москва и Вашингтон, в контекста на това, че Брюксел е нашата обща столица - столица на Европейския Съюз?

 
Преглед на профил NK /имигрант в родната страна/ Рейтинг: 893 "Да"
13 яну 2011 12:32 266
- +Оценка
-2 +7

До коментар [#265] от "Автор":

Именно! Не сме стигнали дотам... все още. Не сме освободени от това бреме!!!

Неслучайно писах, че при определени условия бих дори подкрепил оставането на паметника.

_____

Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 
Преглед на профил Автор Рейтинг: 609 "Не"
13 яну 2011 12:26 265
- +Оценка
-16 +5

До коментар [#264] от "NK":

Няма идеологически паметници, има идеологическо разбиране

_____

http://braveanonymous.blogspot.com/
 
Преглед на профил NK /имигрант в родната страна/ Рейтинг: 893 "Да"
13 яну 2011 12:17 264
- +Оценка
-2 +15

До коментар [#257] от "sslavchev":

Навсякъде в Европа подобни паметници стоят в името на заклеймяването на нещо ужасно, което не трябва да се забравя и не трябва да се повтаря. В България ком-партията има наглостта да твърди, че ни води по пътя към ЕС и заради нея сме влезли там!!! А кукловода и я обявява за ТРОЯНСКИЯТ КОН на Матушка Россея в Европа!!!

Отновно повтарям: Паметника в този момент е ИДЕОЛОГИЧЕСКИ. Докато има хора, които вярват, че трябва да сме част от СССР, докато има такива, които мисля, че комунизмът е "светлото бъдеще", докато има хора гласуващи за лица без един ден трудов стаж, но с "подходящо" обучение в Москва, докато не мине един цялостен процес на ЛУСТРАЦИЯ + ефективно осъдени за зверства, измами и злоупотреби през последните 45+20 години... дотогава паметника не трябва да остава в този вид. ХИДРАТА все още мърда, работата не е свършена докрай!!!

BTW: Горе има много добра идея за промяна на паметника - да бъде посветен на освободителите на Европа.

N.B. Ако горните условия се изпълнят - бих подкрепил оставането на един символ на терора за да се помни от идните поколения какво е било и за да не се повтаря...

Дотогава не говорим за история, а за ПОЛИТИКА, а другарЕте са много добри в тълкуването и преиначаването на фактите, а най-вече в подмяната на дневния ред чрез привидно меки и толерантни тези, които целят...

Прочитане на целия коментар
едно: ЗАПАЗВАНЕ НА СТАТУКВОТО!!!

_____

Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 
Преглед на профил Stoyan Dermendjiev Рейтинг: 450 "Да"
13 яну 2011 12:17 263
- +Оценка
-4 +9

До коментар [#252] от "rrv":

Ами чули сте г-н ХХХХХ, но не сте доразбрали правилно как стоят нещата в детайл. Има в някой столици и градове, да обаче там не протое "минала" както вие казвате, а е водила битки и е загубила стотици хиляди войни, за разлика от България, където е минала наистина и останала даже, но не е водила битки, затова няма и как да се заблудим.

1. Първия пример който посочвате е:
Паметен мемориар на червената армия във Виена на Шварценбергплатц, и е открит на 19 август 1945 г. в памет на близо 18 000 съветски войници, които са загинали за освобождаването на Виена. Преди неговото построяване на това място е бил поставен боядисан в златно първият съветски танк, влязъл в австрийската столица. 12-метровата бронзова статуя на съветски войник, държащ съветското знаме се издига на висок 20 метра мраморен постамент. В полукръг зад него на стената са изписани имената на съвестки воини, участвали в борбата против фашизма.
Освен това следва да се отбележи, че Австрия е единствената държава, на която съветската армия заедно с освобождението от хитлеризма е донесла свобода, само защото си е тръгнала. Навсякъде където е останала, не е донесла свобода, защото тя самата не е била свободна!
На колонадата пише на руски :
"Вечна слава на героите Червеноармейци, паднали в битката срещу германско-фашистките нашественици - за свободата и независимостта...

Прочитане на целия коментар
на народите в Европа". И имената на художника и скулптора."

http://de.wikipedia.org/wiki/Heldendenkmal_der_Roten_Armee
http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Heldendenkmal_der_Roten_Armee?uselang=de

2. По т.2 която ми посочвате, не е ясно в кой град е, според мен най-вероятно е в Братислава и е издигнат в съвсем скромен изчистен стил, неизлъчващ агресия дори няма фигура на войник, камоли оръжие. Със Сигурост това не може да бъде в Будапеща, защото паметника на Червента армия там е преработе в т. нар. “Паметник на мира” на върха на хълма, представлява голяма женска фигура, с палмово листо в ръка, символ на мира. Фигурите под нея, които са представлявали съветски военни, са съкратени до две – с препаски и факли в ръце. В Прага никога не е имало паметник на съв. армия.

http://www.vsekiden.com/80874

3. Третия случай който ми е посочвате е този паметник в парка Тиергартен - Берлин, издигнат след разгрома на хитлеристка Германия от съюзническите сили и червената армия, и открит на 11 Ноември 1945 г. На стените на колоните на централния експонат са изписани имената на оръжията на червената армия и загиналите войни, върху които е разположен осем метровия червеноармеец. Като израз на завършек на войната, оръжието му е смирено закачено и прибрано на рамото. С протегната лява ръка над загиналите другари почиващи в основата на пиедесетала. Цялото съоръжение излъчва мирна и паметна атмосфера наоколо.

Паметниците на съветската армия в Германия са общо четири на брой, и са съсредоточени в бившия Източен Берлин, построени са веднага след края на войната от Съветското комендантство и техни архитекти, с техни средства и по техен проект. Следващия поменник се намира в Трептовер парк, който е също мемориал костница, и т.н.

В Берлинската стратегическа настъпателна операция общо загубите за Червената армия са 352 475 души, от които безвъзвратни(загинали) 78 291. Данните са взети от "Россия и СССР в войнах XX века". За загуби се числят всички, които не са на разположение непосредствено след операцията- това са убитите и ранените. Жертвите от историческа гледна точка обаче са само загиналите в операцията. Ето защо ако въпросът е какви са жертвите на Червената армия в Берлин , отговорът е : 78 291. тези паметници в германия не са само паметници на победата, а в същото време войнишки гробници където са погребани тленните останки, и изброени имената на постамента, с това възприети като съветски войнишки гробници в Германия.


http://www.stadtentwicklung.berlin.de/umwelt/stadtgruen/friedhoefe_begraebnisstaetten/de/sowjet_ehrenmale/tiergarten/index.shtml
http://de.wikipedia.org/wiki/Sowjetisches_Ehrenmal_%28Tiergarten%29

Очевидно е, че и трите ПСА са примери за червеноармейски паметни мемориали и гробници - спрямо които няма място за сравнение високия 40 м. Шпагин, размахващ оръжие в небесата и над главите на всички български граждани, какъвто е в София например - символизиращ гнет, излъчващ агресия и терор над демократичния народ - всяващ единствено страх на непокорните българи спрямо сталинския натрапен режим - който е нито гробница, нито мемориал, нито каквато и да е значима културна или историсческа ценност за нас

ПП: Четете история г-не преди да посочвате примери къде, какво и кога - опитайте се да бъдете по убедителен следващия път - никой не ми плаща да предавам уроци по история, може и сам да си ги прочете! Благодаря ви въпреки това!

 
Преглед на профил Deli Рейтинг: 450 Неутрална
13 яну 2011 12:03 262
- +Оценка
-3 +16

Струва ми се, че България е единствената бивша социалистическа страна, в която символите на терористичния комунистически режим не са забранени. Факт, който е срамен за нас като българи:(
Паметникът на съветската армия трябва да се демонтира, макар и с огромното закъснение от 20 години.
Аз лично съм почитател на доста неща, свързани с руската култура и народ - музика, литература, кино. Но моля ви, нека не се заблуждаваме - този паметник по никакъв начин не изразява здравословното ни уважение като българи към чуждите руска култура и народ, така че нека не спекулираме с това! Поводът и историческият случай на паметника изразяват единствено подчинеността на България на СССР и съответно пагубната доминация на БКП върху народа ни, десителетия наред - БКП, поддържано и командвано от СССР. А тази наша история не си заслужава честването :(
Достатъчно вече обвързаност(подчиненост!) на България със СССР!
Достатъчно терор, масови убийства, безвъзвратни поражения върху семействата и психиката ни. Достатъчно!

 
Преглед на профил tigar4y Рейтинг: 174 "Не"
13 яну 2011 11:35 261
- +Оценка
-17 +5

Другите страни всички си пазят историята а,срамно е ние българите да си я онищожаваме. Ако го пре махнат незнам страната ни ще се оправили??? Или това е чиста "АНАРХИЯ" която все още не е излязла от нас българите.

 
Преглед на профил v Рейтинг: 450 "Да"
13 яну 2011 10:40 260
- +Оценка
-2 +14

До коментар [#257] от "sslavchev":

Нека на мястото на паметника на СА изградим паметник на Българската войска, воювала в 4 войни за национално обединение!

_____

Срещу Освободителите на духа, хората, раби на навици, се отнасят с най-непримирима ненавист и злоба.
 
Преглед на профил jamaisvu Рейтинг: 450 Неутрална
13 яну 2011 10:35 259
- +Оценка
-9 +6

А най-интересно ми е в случая как така не намериха нито един политически безпристрастен защитник- това не е ли леко подвеждане на читателите от самото начало?За да се настроят против комсомола. А за или против няма никакъв политически смисъл, това трябва да е принципна позиция. Много страни имат запазени паметници на окупирали ги със сила(!!!) и не са тръгнали да ги рушат. Съмнявам се и че това е най-най-най-належащият проблем пред нашето общество. Лично за мен това е пореден опит да се измести вниманието от важни срамотии, които лъснаха наскоро или ще лъснат скоро..

 
Преглед на профил Vassil Genchev Рейтинг: 8 Неутрална
13 яну 2011 10:09 258
- +Оценка
-4 +6

Г-н Славчев, само това остава, "да си го мерим" със Съветската армия чрез по-голям паметник! Ако позволите тази препратка към популярен полски виц от следвоенния период.

 
Преглед на профил sslavchev Рейтинг: 8 "Не"
13 яну 2011 09:58 257
- +Оценка
-16 +4

Привет на всички!

Уважавам мнението на всеки един, който се включи в дискусията.
Първо искам да изясня, че за мен спорът "за" и "против" демонтирането на Паметника на Съветската армия в София не е исторически, а принципен.
Именно за това и в моята основна теза не съм се позовавал на исторически факти и данни.

Моето мнение е, че трудно ще стигнем до консенсус по историческите факти, защото всеки един от нас ги интерпретира съобразно неговите политически възгледи или въз основа на това, което е чул от свои близки, роднини и приятели, т.е. емоционално.

Можем обаче да опитаме да постигнем консенсус на принципна основа.

Паметникът на Съветската армия така или иначе е построен и съхранен до днес, независимо от това, дали е в памет на един, двама, двеста или две хиляди загинали войници.

Какво налага неговото демонтиране?

Дали това, че той според някои е символ на комунизма, на някаква лъжа (както някои от участниците във форума са написали) или на факта, че няколко месеца преди местните и президенските избори някоя политическа сила би искала да си направи пиар...

Нима всички ние не живеем вече повече от двадесет години в една лъжа?

Трябва ли да разрушим или демонтираме всичко, което е построено през тези двадесет години, в които всички ние сме лъгани?

Дори и да го направин няма да променим нищо, няма да...

Прочитане на целия коментар
върнем времето.

Можем обаче да се опитаме въпреки политическите и идейните ни различия да постигнем консенсус на принципна основа, т.е. да не се опитваме да променим това, което е станало преди нас (защото колкото и да ни се иска няма как да го постигнем), а да не допускаме да се случва в бъдеще.

Нямам за цел да убеждавам всички, които са на позиция, че паметникът трябва да бъде демонтиран, защото уважавам всяко едно мнение, дори то да е коренно различно от моето.

Няма как и някой мен да убеди, че паметникът трябва да се демонтира.

Но можем всички заедно да се обединим около идеята, че трябва да се построи паметник на Българската армия в центъра на София, който да е по-мащабен от този на Съветската армия.

Нима тук нямаме допирни точки?

От всички нас зависи, дали ще продължим да се мразим и обиждаме за нещо, което се е случило някога в историята на България (което не е зависело от нас), или ще направим всичко възможно да намерим допирни точки помежду ни и да не допускаме в бъдеще неща, които според нас не са правилни и които биха нагнетили напрежение (това вече зависи от нас).

Второ бих искал да кажа, че моята позиция не е партийна, а гражданска (въпреки че съм политическо лице и представлявам политическа партия) и мисля, че това ясно се вижда от нея.

Готов съм да дискутирам по всяко време и по всяка една тема, но моля всички участници във форума да запазим добрия тон.

Може всеки един от нас да си каже мнението без да обижда останалите участници във форума.

Ползотворна дискусия!

Поздрави на всички!

Симеон Славчев

 
Преглед на профил Vassil Genchev Рейтинг: 8 Неутрална
13 яну 2011 09:58 256
- +Оценка
-11 +9

"анти-комунистите" (нямам предвид истински затворници и опозиционери от преди 10.10.89г., които познавам и с които съм работил) в България са: 1) бивша номенклатура и настоящи бизнесмени 2) деца на Политбюро (справка: Дайнов и другите 'експерти' на прехода) 3) ченгета от ДС (справка: Иво Минджев) 4) обикновени опортюнисти с амбиции за власт 5) хора с психически проблеми и повече свободно време (безспорно най-симпатичната и безобидна категория).

Това ясно си проличава и от настоящата 'дискусия', в която с плам в сърцата се провежда дуел за кой е 'по- по- най- антикомунист', вади се нож на умряло куче (Паметника) и се предлага изключително обоснованото и обмислено в дългосрочен плам решение - 'да го бутнем пък после ще видим, това е трън в очите на нас, борците срещу комунизма?' Какъв комунизъм? След 20 години?!? Къде бяхте досега, къде бяхте 56-а, 68-а, 81-а, 89-а?

 
Преглед на профил Zorry Alex Рейтинг: 222 "Да"
13 яну 2011 08:29 255
- +Оценка
-4 +11

До коментар [#245] от "r_11":

Никога едно нещо не може да бъде построено, ако преди това не се разруши старото и гнилото. Не казвам, че всичко старо е гнило. Но в този случай - това е така!
Не разбирам какво защитавате - болница ли е това, училище ли, мост ли е вдигнат, магистрала ли е построена?
Паметници, паметници..., хвърлени милиони във възвеличаването на един античовешки режим.
Това трябва да бъде осъдено.

 
Преглед на профил красимир/ганчовски Рейтинг: 449 Неутрална
13 яну 2011 08:25 254
- +Оценка
-2 +9

Има решение,което няма да предизвиква и негативната реакция и неразбиране на част от западноевропейците на нашето желание да премахнем ПСА ,който се представя от комунистите пред тях като паметник на съветските войници,загинали за освобождението на Европа от нацизма.И понеже това ефакт ,те са смутени от нашата реакция.
Ето зщо отдавна предлагам:
ТОЗИ ПАМЕТНИК НАИСТИНА ДА СТАНЕ ПАМЕТНИК НА АРМИИТЕ НА АНТИХИТЛЕРИСТКАТА КОАЛИЦИЯ И ТЯХНИТЕ СЪЮЗНИЦИ,ДАЛИ МИЛИОНИ ЖЕРТВИ В ЛИКВИДИРАНЕ НА НАЦИЗМА В ЕВРОПА.
За целта:
1.Премахва се централната композиция със севтския солдат със автомата и подчинените му фигури на българска селянка и работник с пневматичен къртач .
2.На тяхно място се поставя един голям кръст.
3.Надписът да стане :
НА ВОЙНИТЕ ОТ АРМИИТЕ НА СТРАНИТЕ ОТ АНТИХИТЛЕРИТСКАТА КОАЛИЦИЯ И ТЯХНИТЕ СЪЮЗНИЦИ ,ЗАГИНАЛИ ЗА ОСОБОЖДЕНИЕТО НА ЕВРОПА ОТ НАЦИЗМА.
И се изписват армиите на СССР ,САЩ ,Великобритгания,Франция Канада, Австралия,Нова Зеландия,Полша,Белгия, Холандия, Югославия, Гърция и БЪЛГАРИЯ.
С това ще се отдаде почит и на жертвите дадени от двете български армии,дали над 30 000 жертви в последната фаза на войната против нацизма ,на които загинали български офицери и войници , комунистите за 45 години не им стигна време ,да направеят един паметник . А ужким много се гордееха с това участие.
Срещи такъв паметник ,но който ще се изправят на 8/9 май всяко година военните аташета на тези страни...

Прочитане на целия коментар
,РУСНАЦИТЕ НЯМА ДА ПОСМЕЯТ ДА РИТАТ,ЗАЩОТО НИЕ ЩЕ ИМАМЕ ПОДКРЕПАТА НА ОСТАНАЛИТЕ СТРАНИ И КАТО СИ ЗНАЕМ НАПРИМЕР ФРАНСЕТАТА КАКВИ СА КОМПЛЕКСАРИ ,ЕДНО НЕЗАЧИТАНЕ ОТ РУСИЯ НА ФРЕНСКОТО УЧАСТИЕ НЯМА ДА БЪДЕ ТОЛЕРИРАНО ТО ФРАНСЕТАТА .
СЪЩОТО ВАЖИ ЗА ОСТАНАЛИТЕ СТРАНИ .И ЩЕ ДАДЕ ПРИМЕР И НА НАШИТЕ СЪСЕДИ ОТ ЗАПАД И ЮГ,ЧИЯТО ПРОПАГАНДА НИ ПРЕДСТАВЯ ОЩЕ КАТО ФАШИСТКА ДЪРЖАВА ,ПО КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ КЛИШЕТА.

_____

капитан хатерас
 
Преглед на профил bigcat132 Рейтинг: 8 "Не"
13 яну 2011 08:21 253
- +Оценка
-15 +4

нека питам - руснаците имат 70 и кусур комунистическа история, от която се отърсиха с гръм и трясък. имаше битки, войни, простотии, лееха се кръв и сълзи. и до ден днешен обаче все още стои мавзолеят на Ленин на червения площад. Интересно, защо в България, която има доста по-кратка соц. история, се коментират теми, като тази.

Мисля, че твърде много хора нямат какво да правят.

 
Преглед на профил rrv Рейтинг: 450 Неутрална
13 яну 2011 08:04 252
- +Оценка
-13 +8

Абе много дискусия, много приказки(Празни)......

Изобщо и дебата дали да се маха си е една форма празни приказки.

Срамота!!!

Я се разходете от Германия до България.
Всички страни където е минала Руската армия в столиците им има паметник, направен в чест на армията.....
Виена - Един чудесно поддържан паметник виж точка 1
Будапеща - Е ако има място на света дето братушките да ги ненавиждат ннякъде, ама много да ги мразят, това е Унгария. И там дали има паметник.
Има(Точка 2) Даже мене ми харесва повече от Австийският !!!
Словакия - Има
Полша - Има
Чехия - Има
И по другите по незападни страни в европа има ако не се лъжа даже и в Берлин !!!
Уверявам ви навсякъде тези паметници са отлични поддържани и нашият е най занемарен!!!

Е ние ли сме най-големите тарикати?
Защо си махнахме мавзолея ?

Това е Историята г-н Дермнеджиев. Пазете я за вашите деца и им я разказвайте.
1. ...

Прочитане на целия коментар href="http://www.google.bg/imgres?imgurl=http://patepis.com/wp-content/gallery/at-viena/RussianArmy.jpg&imgrefurl=http://patepis.com/%3Fp%3D17753&h=675&w=900&sz=236&tbnid=uS0WJ4gYR5RhhM:&tbnh=110&tbnw=146&prev=/images%3Fq%3Drussian%2Barmy%2Bmonument%2Bvienna%2Bpic&zoom=1&q=russian+army+monument+vienna+pic&hl=bg&usg=__2Gt3j0ZQ4tzOnnWKVOYAyrzYUoo=&sa=X&ei=pZMuTbmWFM3BswaBmc3mBw&ved=0CB8Q9QEwAA" target="_blank" rel="nofollow">http://www.google.bg/imgres?imgurl=http://patepis.com/wp-content/gallery/at-viena/RussianArmy.jpg&imgrefurl=http://patepis.com/%3Fp%3D17753&h=675&w=900&sz=236&tbnid=uS0WJ4gYR5RhhM:&tbnh=110&tbnw=146&prev=/images%3Fq%3Drussian%2Barmy%2Bmonument%2Bvienna%2Bpic&zoom=1&q=russian+army+monument+vienna+pic&hl=bg&usg=__2Gt3j0ZQ4tzOnnWKVOYAyrzYUoo=&sa=X&ei=pZMuTbmWFM3BswaBmc3mBw&ved=0CB8Q9QEwAA

2. http://www.google.bg/imgres?imgurl=http://img2.photographersdirect.com/img/15285/wm/pd2258140.jpg&imgrefurl=http://www.photographersdirect.com/buyers/stockphoto.asp%3Fimageid%3D2258140&usg=__CwckGHLtNaQUaV2EIaHDITXoOxY=&h=334&w=500&sz=54&hl=bg&start=0&zoom=1&tbnid=twOp13Q2ULw7XM:&tbnh=123&tbnw=162&prev=/images%3Fq%3Drussian%2Barmy%2Bmonument%2Bbudapest%26um%3D1%26hl%3Dbg%26biw%3D1366%26bih%3D667%26tbs%3Disch:1&um=1&itbs=1&iact=rc&dur=551&ei=qJQuTbmbPI2R4gb2_9zzCA&oei=qJQuTbmbPI2R4gb2_9zzCA&esq=1&page=1&ndsp=30&ved=1t:429,r:4,s:0&tx=138&ty=88

3. http://www.google.bg/imgres?imgurl=http://image22.webshots.com/23/2/92/57/359929257MYFYQp_ph.jpg&;imgrefurl=http://travel.webshots.com/photo/1359929257039402694MYFYQp&usg=__KuM_k0sqB-4AoFrB0qSv5Gn8E8A=&h=356&w=475&sz=14&hl=bg&start=0&zoom=1&tbnid=fwTGYOlkw9WS1M:&tbnh=124&tbnw=163&prev=/images%3Fq%3Drussian%2Barmy%2Bmonument%2Bprague%26um%3D1%26hl%3Dbg%26sa%3DN%26biw%3D1366%26bih%3D667%26tbs%3Disch:1&um=1&itbs=1&iact=hc&vpx=121&vpy=72&dur=35&hovh=194&hovw=259&tx=182&ty=98&ei=iJQuTY7YF8eV4gbn7eH8CA&oei=iJQuTY7YF8eV4gbn7eH8CA&esq=1&page=1&ndsp=32&ved=1t:429,r:0,s:0

 
Преглед на профил Будимир Генов Рейтинг: 229 "Да"
13 яну 2011 07:44 251
- +Оценка
-4 +13

Да, аз съм за преместването на паметника в Музей или Къща на терора/комунизма/комунизма_и_фашизма чрез демонтаж от сега съществуващото му място.
Да, за мен съветската армия не е Освободителка, защото нито ни е освободила от германския трети райх, нито е върнала историческите области Македония, Добруджа и Източна Тракия към България.
Да, защото наистина по време на войната кръв на съветски войник не е пролята на Българска територия за наша Българска кауза.
Да, защото никъде в България и съседните Български територии няма нито един толкова голям паметник на Българската армия, която е смазвала и сръбски, и турски, и гръцки, и румънски, че даже и руски войски.

Ако това ще доведе до силно скъсване на отношенията на България със съветска Русия, тогава не с двете, ами с трите си ръце гласувам!

Иначе искрено се надявам мястото да не стане поредния кенеф в София, както стана с мястото на бившия мавзолей.
Защото не откривам никакви идеи какво ще има на мястото на този паметник - дали паметник на Аспарух, дали паметник на Кубрат, а защо не на Симеон Велики, който е направил България трета велика сила в Европа по онова време и е дал тласък за развитие в такъв мащаб на Българската култура и дух.

Забележка: Съвсем съзнателно пиша Български/Българска с главна буква, а не от неграмотност.

_____

Primus inter pares
 
Преглед на профил Zorry Alex Рейтинг: 222 "Да"
13 яну 2011 07:42 250
- +Оценка
-6 +15

Този паметник ТРЯБВА да се махне!
В гореизложените тези има една очевидна разлика - тезата "ЗА премахването на паметника" е пълна с факти, в тезата "ПРОТИВ" - само приказки (как сме били разделени и настроени един срещу друг като народ - все едно слушам реч на президента Гоце).

Била съм в Унгария. Едно от нещата, които наистина ме впечатлиха е не просто ясното разграничаване, а напълното осъждане на комунизма като тоталитарен, репресивен и античовешки режим.
В България всичко е замазано. Щом още има партия, която с гордост чества 100 годишнината си...
Гадост!

 
Преглед на профил petkanka Рейтинг: 395 Неутрална
13 яну 2011 07:08 249
- +Оценка
-3 +9

Нещата са безпределно ясни,историческата истина се намира в правителсвените документи,по-скоро в тези от дипломацията. По време на ВСВойна, Царство България не е провеждало никаква антисъветска дейност,по никакъв начин. Дипломатическите отношения със СССР не са пострадали през цялата война-началото на войната през септ. 1939г.нито в последващите войни на Германия и СССР с други страни. При започването на Германо-Съветската война на 22 юни 1941г.,Царя и Правителството застъпват категоричен неутралитет към двете воюващи страни,които до последния момент са били съюзници и в много добри военно-икономическо-политически отношения. България издържа на свои разноски Съветското посолство в София и Консулството във Варна. Няма пострадали съветски дипломатически лица,съветници,обслужващ персонал и членове на семействата на Съветската легация. Само през 1944г. Съветските власти имат 4 ноти до Българското правителство за отваряне на търговски представителства в различни градове на страната. Дипломатическата дейност на Съветското посолство е била неограничена. Съветския посланик Ал.Лавришчев е развивал нормално своите задължения. Канил е български държавни служители,давал е коктейкли,срещал се е с представители на други дипломатически мисии,участвал е в религиозните служби послучай годишнините от Руско-Турската война 1877-78г. Полагал е венци на гробовете и паметниците на Руската Императорска армия. Бил е в постоянен контакт с Двореца и др. български лица. Когато след започване на...

Прочитане на целия коментар
ГСВойна ,властите обявяват поредния неутралитет,Лавришчев не вярва и моли негов съветник лично да влезе с представител на МВънш.Работи за потвърждение. Страхувал се да не подведе Съветското правителство и лично Сталин в този акт,който не е за вярване. Единствената страна-съюзник на Германия ,която не обявява война на СССР е Царство България. Тя е невоюващ съюзник. Това статукво се запазва до обявяването на война от страна на СССР срещу България на 5 септ. 1944г. На територията на България не е имало военни действия на Червената армия срещу Български военни части и срещу Германски. Сиреч,липсата на сражения изключва възможността за проявен героизъм на съветските военослужещи на Българска територия. България не е водила военни действия дотогава и веднга обявява молба за примирие и условията на Съветите за това. Получава необоснован отказ. Единствената причина за окупацията на България е обезпечаване на условия за извършване на военно-комунистическия преврат. Самите партизани нямат никакво участие в създаването на ОФ-правитеслтвото. Окупацията на страната и последващите грабежи и кражби на държавно имущество са безпрецедентни в Българо-Съветските отношения. И досега официалните ни архиви не се връщат ,дори от властите на съвременна Русия. Паметникът трябва да се унищожи,никакъв демонтаж и съхранение на друго място. Същото важи и за паметника в Пловдив и други места.

 
Преглед на профил jiggy Рейтинг: 450 "Да"
13 яну 2011 06:52 248
- +Оценка
-7 +4

"Искам да попитам какво са оставили през тези 20 год.демокрация т.нар."Демократи"
България

 
Преглед на профил jiggy Рейтинг: 450 Неутрална
13 яну 2011 06:48 247
- +Оценка
-3 +8

Мразя комунистити. Толкоз

 
Преглед на профил jiggy Рейтинг: 450 Неутрална
13 яну 2011 06:48 246
- +Оценка
-4 +9

Мразя комунистити. Толкоз

 
Преглед на профил r_11 Рейтинг: 8 "Не"
13 яну 2011 04:03 245
- +Оценка
-10 +10

Аз лично не разбирам в тази държава кога ще започне да се мисли за изграждане на нещо,а не само за рушене!
Искам да попитам какво са оставили през тези 20 год.демокрация т.нар."Демократи" след себе си,освен разрухана всяко ниво(културно,историческо и т.н.)

 
Преглед на профил Титка Николова Пацирева Рейтинг: 506 "Да"
13 яну 2011 02:06 244
- +Оценка
-2 +11

До коментар [#80] от "xotbot": А бе, ти утрепа рибата! И тъй, като четях премъдростите ти, разбрах, че, "красная армия всех сильней" ни е освободила от турците и даже от рецидив на робството.! До тук - нормално! Ама по-нататък нищо не се разбира. Кажи ми сега на ухо - плашиш ли ни с тези лагери, построени по образ и подобие сталиново, дето са измрели хиляди българи? Щото, ако не е била тя, да нямаше нито Белене, нито Слънчев ден край Ловеч, нито Богданов дол, Куциан или Скравена.
Ръмжи си както Ширхан, умствено не си много далеч от него!

_____

Истината и само истината - за да си свободен!
 
Преглед на профил voklev Рейтинг: 229 "Да"
13 яну 2011 01:56 243
- +Оценка
-1 +9

Да ! Това е сложно да се осъществи. То не зависи от емоцията на правителствата, които ни управляват, а от цялостната политика на Европа. В Австрия съвсем няма русофили, но и там в центъра на Виена има подобно съветско присъствие. И тъй като макар да сме в състава на ЕС, сме силно зависими от Русия, нещата са свързани. Ако им се постави този въпрос, те биха били съгласни на размяна, в Русия всичко се продава, но не бихме могли да платим цената. Казаха, например - да - за обединена Германия, но срещу 50 млда. Платиха им, стана. Така, че хубавите емоции, няма да решат този въпрос. И на мен ми е гадно от този комунистически метал, но не виждам в близко бъзеще как можем да се отървем от него.

 
Преглед на профил Aldin Dimitrov Aldinov Рейтинг: 537 "Да"
13 яну 2011 01:49 242
- +Оценка
-1 +13

До коментар [#241] от "Автор":
Ето в това е проблема при вас комунистите. Вие не признавате правото на хората на лично пространство, врете се навсякъде, подслушвате и досаждате и там където не сте желани. Ние за разлика от вас, зачитаме вашето лично пространство, и не се врем по вашите блогове и сайтове.

Тук обаче темата за разговор не е нашия сайт, тя е ясно формулирана в заглавието на дебата. От вас до сега не сме прочели нито един смислен аргумент по темата - единствно само спам! И в момента пак се намирате на спам! Ето за това няма да си видите мненията и в нашия сайт, където освен всичко останало, държим хората пишещи коментари, да стоят с истинските си имената! Ние не толерираме анонимността, за разлика от вас!

_____

"Против глупостта и самите богове напразно се борят" Айзък Азимов
 
Преглед на профил Автор Рейтинг: 609 "Не"
13 яну 2011 01:33 241
- +Оценка
-13 +4

Аре, започна се! Първо чистим комунистите, после честим спамарите, накрая ще изчистим и расата. Внимавайте другарю, warlock, да не би пътя, който сте поели, да ви отведе до място по-лошо и от това на комунист, а именно национал-социалист.

_____

http://braveanonymous.blogspot.com/
 
Преглед на профил Aldin Dimitrov Aldinov Рейтинг: 537 "Да"
13 яну 2011 01:19 240
- +Оценка
-1 +13

До коментар [#238] от "Автор":
В сайта ни няма проблем, ако се зачетеш в името на сайта, ще откриеш думата декомунизация, тоест сайта е предназначен за хора, които имат желания страната ни да бъде окончателно декомунизирана, от спамери които си драскат ей така щото няма какво да правят, или от комунисти, които пък са очевидно непригодни за нашите цели, този сайт е табу! Такива спамерчета като вас могат да си спамят по всякакви други форуми колкото си искат. Нашия сайт си е нашето пространство свободно от комунисти и имаме право да решим кой да пише там и кой не!
Ние също не се врем по чегевраските сайтове и комунистическите блогове, нямаме амбиции да си губим времето със напразни спорове със спам-ботове!

_____

"Против глупостта и самите богове напразно се борят" Айзък Азимов
 
Преглед на профил Титка Николова Пацирева Рейтинг: 506 "Да"
13 яну 2011 00:50 239
- +Оценка
-1 +10

До коментар [#221] от "ajsajder":

Ами излиза, че сте по-некадърни от нас! Или пък - езиково грамотните сред вас са доста малко. Второто е по-вероятно.
:):):)

_____

Истината и само истината - за да си свободен!
 
Преглед на профил Автор Рейтинг: 609 "Не"
13 яну 2011 00:50 238
- +Оценка
-12 +3

До коментар [#231] от "warlock":

А здравейте отново warlock, надявам се сте оправили онзи дребен технически проблем във вашия сайт, при който мненията на изказалите се против изчезват.

Иначе по повдигнатия от вас въпрос, не мисля че е похвално да се мисли по комунистически, напротив смятам, че е добре да изчезне всяка следа от комунистическото мислене поради това се противопоставям на хора като вас, а срещу паметника нямам нищо против

_____

http://braveanonymous.blogspot.com/
 
Преглед на профил Srebrina Georgieva Рейтинг: 395 Неутрална
13 яну 2011 00:46 237
- +Оценка
-2 +10

Паметникът трябва да бъде демонтиран и сложен в музей на Комунизма, както са всички подобни паметници в другите държави с Тоталитарна история.

 
Преглед на профил Титка Николова Пацирева Рейтинг: 506 Неутрална
13 яну 2011 00:38 236
- +Оценка
-2 +6

До коментар [#157] от "Павел Ганчев Ганчев": Идеята е чудесна! Стига да се разберем, че загиналите съветски войници, получили куршум от собствените си командири за мародерство и алкохолизъм, или просто така, няма да дочакат паметник и след Второ пришествие!

_____

Истината и само истината - за да си свободен!
 
Преглед на профил boris_zhivkov Рейтинг: 8 "Да"
13 яну 2011 00:30 235
- +Оценка
-2 +14

Въпросът не би трябвало да е за и против демонтирането на съветския паметник, а защо той все още стои в центъра на София? Спорът е напълно безсмислен. Не може да се очаква от нашите червени безродници да разберат обидата и унижението от неговото съществуване. Необходимо е следователно само едно - политическа воля за неговото премахване.
Тъй като дискусията в известен смисъл преминава в друга посока, ще си позволя коментар, насочен предимно към синята част от изложените мнения. Недейте омаловажава българската съпротива срещу комунистите. В много отношения тя е по-силна от чешката, унгарската или полската, просто има честта да е значително по-ранна и съответно - за нея се знае много по-малко. Всъщност България е първата страна, в която има въоръжена съпротива. И тя продължава до началото на 50-те години. През този период наистина е унищожен цветът на българската нация. Това не може да се каже за Чехия, Унгария и т.н., където например частната собственост никога не е премахвана, а това ще рече и възможността за лична инициатива и самостоятелно развитие.
Не забравяйте, че на 9 ІХ 1944 г. на власт идва правителството на Кимон Георгиев, т.е. на човек, който вече е управлявал България. Никой не е предполагал, напротив, надявали са се, че на България ще й се размине. Припомнете си, че към тази дата от 10 години в България няма политически партии или организирани структури, които да се борят с комунистите. Те се създават в последвалите месеци, въпреки повсеместния...

Прочитане на целия коментар
терор. Именно в България опозицията печели най-много гласове на избори в сравнение с всички сателитни на Москва държави. Всичко е удавено в кръв. Така, че да не остане спомен.
При нахлуването на червените войски, България вече е във война с Германия и българската армия е в Македония. На територията на днешна България няма кой да спре безчинствата. И това не е случайно. Само за няколко месеца в България са избити около 30000 души. Може да се добавят приблизително още толкова българи в Македония (за онези, които се чудят защо днешните македонци в мнозинството си не се чувстват българи). Плюс 30-те хиляди убити български войници се получава цифрата от 90 000 убити млади, способни и интелигентни хора само до пролетта на 1945 г. И въпреки това в България съпротивата продължава!
Какъв е тоя съветски паметник? Паметник на погубването на България.
И понеже често се дава за пример паметникът на америнските летци, който нито е голям, нито е в центъра на София, там не пише "на американската армия освободителка от признателния български народ".
И бъди спокоен, данте, не са останали "само въздишки на тъпа безчувственост и обреченост".

 
Преглед на профил Титка Николова Пацирева Рейтинг: 506 Неутрална
13 яну 2011 00:29 234
- +Оценка
-1 +7

До коментар [#14] от "Автор": е, да. А Вие сте странно неадекватен.

_____

Истината и само истината - за да си свободен!
 
Преглед на профил Ivailo Ivanov Рейтинг: 476 "Да"
13 яну 2011 00:12 233
- +Оценка
-3 +16

Имам едно предусещане за истинските извършители на последните зулуми върху паметника. Свидетел съм, как хора желаещи този паметник да изчезне, ползват при протестите си цивилизовани средства - плакати, свещи. Културна работа. И само бегло се замислям - чии дядовци взривяват църкви... Помислете и си направете сметката

 
Преглед на профил Aldin Dimitrov Aldinov Рейтинг: 537 "Да"
13 яну 2011 00:09 232
- +Оценка
-2 +13

До коментар [#224] от "vgdontschev": Не са само Унгарците, ами поляците за които дори споменаването на държавата Русия или СССР предизвиква алергия. В цялата история на Полша, Русия е била само един агресор и сатрап, но все пак успяха с твърдата си позиция да накарат официална Москва да признае катинското клане. Ами Чехите, лидера на компартията им словакът Дубчек, категорично застана зад народа си и осъди съветската агресия през 1968, в резултат на което, беше арестуван и отведен в СССР. След много протести от страна на целия народ на Чехословакия обаче, се принудиха да го освободят. И за да не сме несправедливи, трябва да кажем, че България има единствената в света масова въоръжена съпротива срещу комунизма - Горянското движение - и това цели десет години. До 1954 когато е окончателно ликвидирано и в знак на тази победа е построен този паметник, за който сега тия олигофренчета безродници от БСП и Че Гевара се застъпват.
Освен това, както всички знаем Русия отдавна демонтира Съветския съюз, а президента Елцин забрани със закон КПСС на територията на Руската Федерация. Така че драги червенотиквеничковчета, помислете пак преди да вдигате червените знамена със сърп и чук или с образа на терориста Че.

_____

"Против глупостта и самите богове напразно се борят" Айзък Азимов
 
Преглед на профил Aldin Dimitrov Aldinov Рейтинг: 537 "Да"
12 яну 2011 23:54 231
- +Оценка
-2 +13

До коментар [#211] от "Автор": Ама защо всички комунисти си умирате да обвинявате хората, че мислят по комунистически, това за вас трябва да е похвално, а вие го изтъквате, като недостатък някакъв. Обаче упорито отказвате да прилагате същите критерии за себе си.

_____

"Против глупостта и самите богове напразно се борят" Айзък Азимов
 
Преглед на профил Aldin Dimitrov Aldinov Рейтинг: 537 Неутрална
12 яну 2011 23:45 230
- +Оценка
-2 +7

До коментар [#179] от "thecart": Това може да стане и ако статуята е в музей :)

_____

"Против глупостта и самите богове напразно се борят" Айзък Азимов
 
Преглед на профил Stoyan Dermendjiev Рейтинг: 450 "Да"
12 яну 2011 23:27 229
- +Оценка
-2 +17

Благодаря на съгражданите с трезв разум и положителната позиция "ЗА" демонтиране и преместване фалшиво натрапената обидна за българския народ скулптурна композиция и още по-обидния надпис на постамента му, в музей на тоталитарното и комунистическо наследство!! Ето ви още малко справка, за тези които имат поне малко интерес към некомунистическата българска история, и елементарно чуство за национално достойнство. И за тези които незнаят какво наистина е представлявала червено-армейската сталинска чума за една цяла поробена България! Нека да изпратим с мир разединителя на българската нация шпагин, в Музей на комунистическата история!!

"2285 сталински “съветници” вече здраво окопани във всички правителствени и административни институции на законодателната и изпълнителната власт в България, провеждаха най-безпрепятствено “мъдрите” решения на “великия баща на народите” – кръволока Сосе Джугашвили, самозабравилия се Сталин.
Именно в този период на “монтираните процеси” сталинското “правосъдие” подчини българската правораздавателна система, показа напълно кървавия си и чудовищно уродлив лик на крайно репресивна институция, провеждащ системен политически и социален геноцид над огромната част от обеднелия, ограбен и измъчен български народ"!

...

Прочитане на целия коментар
rel="nofollow">http://antikom.blog.bg/politika/2011/01/07/komunisticheskite-zverstva-v-perioda-1945-1952-g.663500

СЪВЕТСКАТА ОКУПАЦИЯ ПРЕЗ 1944-47г.

Съветската окупация от 8 септември 1944г. и подтикнатия от нея “Отечественофронтовски” преврат на 9-ти септември станаха, след като в Москва стана ясно, че по друг начин властта не може да бъде заграбена. Планът за поробване на България започна да се осъществява. Той включваше три елемента:

1. Изтребване на българския елит.

2. Стопанско поробване на държавата.

3. Ликвидиране на монархическия институт-крепител на конституционния ред и държавна независимост.

http://www.sarakt.org/okypatori.htm

 
Преглед на профил v Рейтинг: 450 "Да"
12 яну 2011 23:23 228
- +Оценка
-2 +15

До коментар [#226] от "dante":

Именно за това става въпрос. Просто в Унгария търпимостта към болшевиките е нулева. И поставени в по-лоша позиция и от нас (загубени много повече земи на унгарската корона и съюзници на Германския Райх до последния ден) резултатът е видим днес. Поздрави, приятели, Бог с нас, паметникът ще падне тази година!

_____

Срещу Освободителите на духа, хората, раби на навици, се отнасят с най-непримирима ненавист и злоба.
 
Преглед на профил красимир/ганчовски Рейтинг: 449 Неутрална
12 яну 2011 23:18 227
- +Оценка
-3 +19

Питайте младите комунистмета от БСП и филиала с името на масовия убиец Еренсто Гевара "Че" ,защо баха събарени от бащите им всички паметници на маршал Сталин,всепризнат в СССР и света ръководител на Съветската армия,чиито принос за мобилизацията на съветските народи победата над нацизма не се оспормо и от Съюзниците от антихитлеритската коалиция.
Бях дете ,когато за една нощ българските комунисти организараха разрушаването на двата огромни паметника на маршал Сталин : единият в началото на Борисовата градина ,до езерото "Ариана" и другият накрая на бул.Стамболийски,до ресторант-вагона !
И то само защото в Москва започна преоценка на сталинския режим в СССР.И нашите кремълски слуги побързаха да премахнат паметника на Сталин ,без да се интересуват колко голям е ноегвият принос за поставянето им на власт.през 1944г.
Нали и това бяха паметници на едно историческо събитие,лошо или добро ,както се аргументират сега комунистите.
Така,че другари комунисти ,ако сега москав ви каже "Маахнете паметника " ,първи ще яхнете булдозерите да го събаряте,като ще забравите всички " исторически " аргументи ,с които сега се опитвате да спасявате това историческо недоразумение в центъра на София. .

_____

капитан хатерас
 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 782 "Да"
12 яну 2011 23:02 226
- +Оценка
+13

Ооо,унгарците!Достатъчно е да видим как реагират те днес,когато правата им са нарушени!През 2006 след признанието от страна на премиера на страната за корупция във властта около 200 000 маджари изпълниха площадите на Будапеща точно в годишнината от въстанието през 1956 и напомниха на които и да са управляващи,че знаят да хапят!А масовите вълнения миналата година,когато унгарското малцинство в Словакия се оказа със застрашени права?Та тези хора скочиха като един заради няколкото хиляди техни сънародници,останали по каприза на следвоенното разделение на Европа вън от границите на Унгария!Не знам струва ли си да сравняваме унгарските общности,останали вън от родината си в други държави като Румъния,Сърбия,Словакия с остатъците от нашите общности,останали след разпокъсването на българското землище в териториите на съседите ни?И ние,и унгарците се оказахме сред "лошите" след края на последната световна война,с многобройно население,предадено на чужди държави и подложено на асимилация,но каква разлика между нас и тях в отстояването на правата на тези откъснати от родината хора!!!Трансилвания може и да е част от Румъния на полититческата карта,но самите румънци никак не чувстват тази земя за своя поради компактното унгарско мнозинство там и неспиращите връзки между това население и Унгария.Същото е положението и във Войводина,която само привидно е част от Сърбия,положението на половин милион унгарци в Словакия също не се отличава от това в споменатите по-горе страни...Ние?...

Прочитане на целия коментар
Коментар за сънародниците ни в Морава,покрайнините,Македония,Добруджа и Тракия не е необходим.Останаха само въздишки на тъпа безчувственост и обреченост.

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил красимир/ганчовски Рейтинг: 449 Неутрална
12 яну 2011 22:51 225
- +Оценка
-2 +19

Комунистчетата -фенове на Кремъл и масовия убиец Ернесто Гевара "Че",бягат от дебата по същество:
ИМАЛО ЛИ Е ТАКОВА ИСТОРИЧЕСКО СЪБИТИЕ КАНТО ОСВОБОЖДЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ ОТ СЪВЕТСКАТА АРМИЯ,НА КОЕТО ДА ВУ ПРАВИМ ПАМЕТНИК.
Отговърт е ясен и е част от историята :НЯМА ТАКОВА ОСОБОЖДЕНИЕ.
И затова вкарват дебата в линия,която никой не оспорва ,че премахването на паметника няма да изтрие факта на окупация на България от съветската армия.
АМИ ПРИВЪРЖЕНИЦИТЕ НА ПРЕМАХВАНЕТОНА ПАМЕТНИКА И НЕ НАСТОЯВАТ,ЧЕ ИСКАТ ДА ИЗТРИЯТ ЧАСТ ОТ ИСТОРИЯТА С ПРЕМАХВАНЕТО НА ПАМЕТНИКА!
Но дайте тогава да напрами паметник на окупацията на България от ордите на османците.защото това е част от историята.
Паметникът на съветската армия е паметник на историческото нахалство на комунистите в България .той постянно трабва да напомня НИЕ ПАК СМЕ ТУК !И ЩЕ БЪДЕ НАШАТА !
АКО ОКУПАТИРИТЕ СА НИ ПОСТАВИЛИ НА ВЛАСТ ПРЕЗ 1944 Г. НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА ПРЕМАХВА ПАМЕТНИКА НА ЧЕРВЕНАТА БЛАГОДАРНОСТ ,ЗА ТОВА ЧЕ СА ОКУПИРАХА БЪЛГАРИЯ.
И един пример от бивша съветска република :Таджикистан.
Стотици хиляди таджики са загинали във войната на съветските народи против нацистите ,но те вчера са премахнали паметника на единствния таджик ,генерал.-майор, герой от Отечествената война . в центъра на Ташкент.
Вижте руските сайтове.
Има един факт от историята на България,а именно участието на две български армии във финалната фаза на войната...

Прочитане на целия коментар
протв нацистите в Европа 1944-1945 г.В тази фаза ,нашата армия дава 30 000 жертви
И НИКЪДЕ НЯМА ПАМЕТНИК НА ТЕЗИ ЗАГИНАЛИ БЪЛГАРСКИ ЧЕДА !
Нали комунистите много се гордеят с това участие,защо не са направили в центъра на София за 45 години просъветски режим у нас. Или точно поради това !За да не засенчавт паметника на прокремълския си слугинаж .

_____

капитан хатерас
 
Преглед на профил v Рейтинг: 450 "Да"
12 яну 2011 22:44 224
- +Оценка
-1 +19

Да допълним, че за разлика от нас унгарците например се биха докрай със съветските нашественици и защитаваха столицата си улица по улица. Именно те се разбунтуваха само 11 години по-късно срещу болшевишката диктатура и отрязаха паметника на сатрапа Сталин до коленете. Именно те в момента са на светлинни години пред нас.

_____

Срещу Освободителите на духа, хората, раби на навици, се отнасят с най-непримирима ненавист и злоба.
 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 782 "Да"
12 яну 2011 22:27 223
- +Оценка
-2 +16

Мерси,vgdontschev!
Въпреки очевадната невъзприемчивост и алергия към истината,от която страда доста разпространения у нас вид на Хомо Советикус,аз все пак явно си оставам романтик дълбоко в душата и правя опити за комуникация с упоменатия приматски род.Все ми се струва,че не бива да оставяме на бесовете им тези наши сънародници,колкото и те да се отричат от собствения си род!Днес 14 годишни глезени и объркани деца ще веят знамена с образа на Че,утре същите тези ще палят посолствата на "вражески" страни по примера на лумпенизираните си гръцки колеги,в други ден...Кой знае,може и да видим повторение на отрядните акции от "Черните ангели"?Пази,Боже!Искам поне непълнолетните в другия лагер да могат да чуват и нашия глас,и да не мислят,че света е само тяхната секта и истината е само тази,прокламирана от циничните им мозъкопромиватели,които са на щат в една партийна централа.Войната е за тези,14-20 годишните,които болшевиките обичат най-много да ядат!Залогът е бъдещото разделение на България,което би повторило в много по-уродлив и кървав вид разделението на обществото ни от периода 1918-1944.Това именно разделение направи възможно и последвалото половинвековно съветско иго,защото опита на достойните финландци показа,че за единен народ дори страшната съветска империя не е непобедима...Да не изпускаме влака пак,както направиха дедите ни в края на втората световна война!

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил русофил=ПРЕДАТЕЛ Рейтинг: 458 "Да"
12 яну 2011 22:13 222
- +Оценка
-3 +20

Съветскатката армия започва втората световна война с нападението над Полша през септември и над Финландия през октомври 1939г..Анексира прибалтийските републики през лятото на 1940 г.Агресията на Червената армия продължава с обявяване и окупиране на България през 1944 г. На щиковете и е донесен Червения фашизъм на страните от източна Европа .Избити са десетки и стотици хиляди!И след всичко това ще и търпим грозния паметник в центъра на столицата ни???!!!

_____

МИЗЕРИЯТА Е ПРАВОПРОПОРЦИОНАЛНА на РУСОФИЛИСТИЯТА!
 
Преглед на профил ajsajder Рейтинг: 222 Неутрална
12 яну 2011 22:04 221
- +Оценка
-21

Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 
12 яну 2011 21:55 220

Този коментар беше изтрит в 01:20 на 31/01/2011 от неговия автор.

Преглед на профил v Рейтинг: 450 "Да"
12 яну 2011 21:53 219
- +Оценка
-5 +20

До коментар [#187] от "dante":

Прекрасен коментар, всеки, който притежава дори и елементарен зародиш на разсъдък, би осъзнал неоспоримата логика и историческа достоверност. От комуноидите обаче това не може да се очаква. Отличават се с няколко важни характеристики: 1. те са безродници - гордеят се, че техните господари нахлуха без бой в земята ни, опустошиха я и дадоха смелостта на подопечните им зверове да потопят в кръв народността ни и да унищожат духовността ни; 2. те са неуки - не познават елементарно фактологията и предизвикват презрение с нелепите си интерпретации; 3. те не умеят да водят интелигентен спор - при усещането, че губят (което е неминуемо при безспорно извратената им идеология), започват да вменяват изречения на опонента си, които той не е изричал, превръщайки разговора в опит да му се обясни какво се има предвид (което никога така и не се получава). Г-н Автор е енциклопедичен представител на гореописания вид - български болшевик.

_____

Срещу Освободителите на духа, хората, раби на навици, се отнасят с най-непримирима ненавист и злоба.
 
Преглед на профил Николай_1 Рейтинг: 702 "Да"
12 яну 2011 21:26 218
- +Оценка
-2 +19

До коментар [#211] от "Автор":

Другарю Автор , такива като тебе и Градинко , всъщност въобще не ви интересува "Паметника" , вас ви притеснява самото му събаряне/демонтиране/. Много ви притеснява.
Притеснява ви , защото то се превръща в белег , в ясен сигнал , че макар и след 20 години закъснение , вашето "временце" на охолно живуркане , като назначени капиталисти , продажни драскачи и жадни за облаги лизачи , ЗАПОЧВА да изтича.
Така както изтече времето на любимото ви СеСеСеРе , което беше запратено на бунището на Историята .
"Паметникът" ще бъде премахнат.

 
Преглед на профил Д-р Петър Величков Рейтинг: 229 "Да"
12 яну 2011 21:18 217
- +Оценка
-2 +12

До коментар [#208] от "Автор":
Не сте запознат. Едни от първите жертви са български офицери, които се самоубиват, защото смятат, че воинската им чест е потъпкана, след като България пропуска мирно червената армия.


 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 782 "Да"
12 яну 2011 21:13 216
- +Оценка
-2 +12

Запознат съм,Опашатко,но това е капка в морето в сравнение с яростния отпор,който дават на същия враг финландците.За жалост шепа достойни наши офицери и войници,изпълнили дълга си,не може да измие срама от ступора,с който народа ни посреща съдбата си подобно на ацтеките при нападението на Кортес...

_____

Келепир му е майката!
 
12 яну 2011 21:11 215

Този коментар беше изтрит в 21:16 на 12/01/2011 от неговия автор.

Преглед на профил philosophy Рейтинг: 8 "Да"
12 яну 2011 21:08 214
- +Оценка
-3 +18

Е, защо, г-н Славчев, да се караме - ние не се караме, а спорим, дебатираме, а поне според нас, по-демократично настроените граждани, спорът е нещо хубаво за демокрацията. Според вас не е, вие не обичате споровете и дебатите и това ви е останало още от 1944г. Тогава вашите хора, понеже знаеха какво точно трябва да се направи за да са доволни всички, просто изтребиха опозицията, която само се пречкаше пред искрометния ви устрем. А и защо, не мога да разбера, НАЦИЯТА да е разделена? Защо нацията? Нацията е разделена, когатго има Източна Румелия и Княжество България, или когато, да речем ние, софиянци, поискаме да се отделим от, да речем, пловдивчаните или нещо такова...Тук си говорим за един паметник, никакви национални и националистични въпроси не дебатираме. Вие още малко ще се оплачете, че Спортният тотализатор резделя нацията, щото не на всички се падат 6-тици от тотото и щото разделя нацията на бедни и богати...А сигурно е и тоталитарен, щом е тотализатор...А пък това че нацията ни не се била обединила ДОРИ относно приема ни в НАТО и ЕС е направо върха на наглостта! Ние не сме толкова млади и помним коя политическа парламентарна сила беше против приема ни в НАТО и ЕС. Когато десните чрез СДС внасяха тия предложения /за пръв път това за членството на България в НАТО направи Соломон Паси - по това време депутат от Зелената партия, СДС, на 23 юни 1990г. на сесия на Великото народно събрание/ именно парламентарната група на БСП най-активно се противопоставяше на подобна...

Прочитане на целия коментар
външна ориентация на българската политика. Тогава пак ни плашеха, както вие сега, с влошаването на отношенията ни с Русия...Но все пак нещо ми дава надежда, виждам една разлика, която ми говори, че нещата в България все пак се развиват напред. Тогава ни сугестираха, че ако не сме с Русия - с нас е свършено, а вие сега пробутвате друга, малко по-балансирана и смекчена позиция, а именно "В национален интерес е България да е на РАВНО разстояние от Москва, Вашингтон и Брюксел... ", което означава че през 1990г. БСП е имала ресурса да плаши с по-хард позицията, а днес, 20 години след това, тя вече няма този ресурс и всичко, което може да каже е да сме на равно разстояние и от Москва и от ВАшингтон...Губите позиции, другари, западате като електорат и отстъпвате от онова, които вашите деди бяха завоювали. Срам и позор! Когато се явите пред вашия Народен страшен съд, какво ще кажете за свое оправдание пред вашите вождове и духовни водачи? Няма какво друго, освен любимото ви: "Ами такива бяха времената..." Освен това тук няма никаква омраза. Ирония-да, сарказъм-да, дори сардоника, но не и омраза. Ние не ви мразим, само ви се чудим на акъла...Ние смятаме че сте глупави и заблудени, но не ви мразим...Аз лично съм убеден, че и глупакът има място под слънцето, макар и да не разбирам напълно какво е то...Но само защото не разбирам нещо не значи че то не трябва да съществува. Ето, аз не разбирам кърлинга и бейзбола, но нямам против те да си съществуват..Обаче с вашия паметник нещата не стоят така. Аз тук много добре разбирам защо паметникът НЕ ТРЯБВА да същуствува в центъра на София...За мен има една решаваща поредица от предпоставки, които образуват силогизъм с аподиктична достоварност: тоталитаризмът в България от периода 1944-1989 е зло; той става възможен основно заради СА и Русия, които застават плътно зад комунистите по онова време; следователно един паметник на СА всъщност прославя злото и легитимира като нещо естествено и нормално целия тоталитарен режим в България. Така че нещата са прости: или според вас тоталитаризмът е нещо лошо и тогава СА не може да има паметник в центъра на София или обратното: може да има и, значи, според вас тоталитъризмът е нещо хубаво. Ако обаче все още смятате така, аз, честно казано, не съм много сигурен, че искам да споделям една нация и едно общество с вас!

 
Преглед на профил Рашистката федерация е империя на злото Рейтинг: 926 Неутрална
12 яну 2011 21:05 213
- +Оценка
-3 +17

Паметника на съветската армия трябва да се демонтира и премести в музей. Заема много място. Много пространство за зелени площи ще се отвори на негово място. Има и други съветски паметници, които са за музей. Паметника изразява уважение и почит към някого, който е допринесъл за обществото. Какво ни донесе съветската армия? Сталинизъм, ленинизъм, комунизъм-все вредни за хората неща. И паметника на царя "освободител" трябва да се прести в музей.

 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 782 "Да"
12 яну 2011 21:02 212
- +Оценка
-1 +11

Едно си Автор знае,едно си бае...Нейсе,и на теб приятна вечер!

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил Автор Рейтинг: 609 "Не"
12 яну 2011 21:00 211
- +Оценка
-14 +5

Данте, мислите доста комунистически, обявявайки несъгласието с разбирането ви за нещата за признак за душевна болест.
Комунистите наистина са оформили вашия мироглед, който, страхувам се, няма да се промени и след като бутнем паметника.

Весело изкарване на вечерта

_____

http://braveanonymous.blogspot.com/
 
12 яну 2011 20:59 210

Този коментар беше изтрит в 21:00 на 12/01/2011 от неговия автор.

Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 782 "Да"
12 яну 2011 20:48 209
- +Оценка
-2 +14

Ха-ха,явно страдаш от свирепа болест на възприятието,друже?Къде във
"...робското смирение,с което народа ни посреща окупатора си..." можа да видиш съгласие с твоята фанфарна теза за "посрещане с венци и цветя"?
Пуста избирателна способност на червените организми-да виждат съгласие в отрицанието!!!Лекувай се,Авторе,освен ако не си журналист на ясла в ТКЗС-то на "Позитано"20.Ако си,то лечение не е открито.

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил Автор Рейтинг: 609 "Не"
12 яну 2011 20:42 208
- +Оценка
-13 +6

Ами видях че ти се съгласи, че за голям срам на българския народ той е посрещнал руснаците с песни и цветя, и се сетих че огромна част от фигурите по паметника са на хора размахващи цветя и следователно съгласен си, че паметника отразява правдиво едно историческо събитие, в което нашия народ е взел участие

_____

http://braveanonymous.blogspot.com/
 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 782 "Да"
12 яну 2011 20:28 207
- +Оценка
-4 +12

Хм,не виждам да съм се съгласявал с подобно нещо,това чучело да е паметник на българския народ?!Къде видя подобно съгласие?Или по подобие на тези,които защитаваш,виждаш и това,което не съществува и приемаш желаното от теб за действително?

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил Сашо Рейтинг: 727 "Да"
12 яну 2011 20:27 206
- +Оценка
-1 +12

Било паметник на българския народ пък сега..... :D :D :D

_____

"Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 
Преглед на профил Автор Рейтинг: 609 "Не"
12 яну 2011 20:25 205
- +Оценка
-14 +2

Аз пък Данте се радвам, че ти си съгласен с основното положение на моите писания - че паметника е паметник на българския народ и че паметниците посветени на народа не бива да се разрушават!

_____

http://braveanonymous.blogspot.com/
 
Преглед на профил Сашо Рейтинг: 727 "Да"
12 яну 2011 20:20 204
- +Оценка
-2 +11

Паметниците показват отношението на обществото към дадено събитие или личност. Тезата "трябва да остане, за да помним лошото" е напълно идиотска. Все едно да има паметник на ньоиския договор

_____

"Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 782 "Да"
12 яну 2011 20:16 203
- +Оценка
-2 +12

Че кой иска да забравя срама от робското смирение,с което народа ни посреща окупатора си?Но за да се напомня това,не е нужно паметник на позора да стърчи насред столицата ни,достатъчно е да е поставен в определено за целта отделение вън от града,подобно на зоопарк или дисниленд.Радващо е все пак,че си съгласен с основното положение в писанията ми-посрещането на съвестката войска у нас е срам,и този срам следва да бъде лекуван.

_____

Келепир му е майката!
 
12 яну 2011 20:15 202

Този коментар беше изтрит в 20:15 на 12/01/2011 от неговия автор.

Преглед на профил Автор Рейтинг: 609 "Не"
12 яну 2011 20:09 201
- +Оценка
-15 +1

До коментар [#199] от "dante":

Срамът Данте, не се лекува като се забравя, а като се напомня - за да се повтарят срамните неща.

_____

http://braveanonymous.blogspot.com/
 
Преглед на профил Автор Рейтинг: 609 "Не"
12 яну 2011 20:05 200
- +Оценка
-16 +2

До коментар [#198] от "ambril":

За жалост не мога да се сетя да съм ви познавал от blog.bg, но възможно е да сте имал друго име, което не се сещам в момента. Нямам идея как е е Вигенин познавам го по същия начин както и вие!

_____

http://braveanonymous.blogspot.com/
 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 782 "Да"
12 яну 2011 20:04 199
- +Оценка
-2 +14

Правилно си мислил,малки и големи Авторе,че нито един куршум не е бил изстрелян у нас по време на битка между стопани и нашественици,и това е нашия срам.Не можеш явно да схванеш разликата между бой и побой?При първия има сблъсък между две страни,като и двете страдат и дават жертви,докато при втория има едностранно дадени жертви и липса на съпротива срещу биещия.От нас по тях куршум не е изстрелян,от тях обаче са изстреляни доста по нас!Колкото до това,че днес ти се струва досотоверна история за ентусиазирано посрещане на бияча у нас,налага се да приема,че всъщност големия Автор не е пораснал и си е останал малък,поне емоционално.Което е от компетенцията на друг опонент и тема на друг коментар...

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил ambril Рейтинг: 229 "Да"
12 яну 2011 19:53 198
- +Оценка
-3 +15

До коментар [#173] от "Автор":baletlnetpepas,

приятелю на гейовете,
избяга като посран от блог.бг - тук ли дойде да хейтърствуваш?

Как е Вигенин?

 
Преглед на профил Автор Рейтинг: 609 "Не"
12 яну 2011 19:52 197
- +Оценка
-19 +2

До коментар [#191] от "dante":


Не съм доразбрал нещо, прости! Аз до днес си мислих, че на нашата територия един куршум не е бил изтрелян между 01 - 09 септември 1944, а то се оказало, че това било побой.

Сериозно, преди много много години, когато едно друго идеологическо обяснение за света властваше сред патриотичните българи имаше едно малко наивно момченце на име Автор. И като всяко дете и Автор обичаше да гледа телевизия (която и тогава служеше като средство на идеологическата пропаганда). Програмите не бяха много, което спестяваше семейни главоболия коя точно да се гледа. По това време, ръководството на телевизияга бе решило да пусне една силно идеологизирана поредица наречена Великата Отечествена Война, която младия Автор изгледа с интерес. Едно само смущаваше детското му съзнание - защо толкова много серии и нито веднъж не споменаваха за героизма на собствената му родина и народ?
Следвайки хронологията на сериала, той чакаше заветната дата 09.09.1944, за да чуе най-сетне нещо красиво за собствения си народ.

Филмът разказа следната история. След дълги военни действия, великата руска армия достигнала дунава. Там генерал не-знам-кой-си пратил съгледвачите си за да видят какво става отвъд дунава и с кого ще се бият. След известно време те се върнали и му докладвали:

- Другарю генерал, пеят!
- Какво - не разбрал генерала
-...

Прочитане на целия коментар
Българите. Събрало се е населението, размахва цветя и пеят.

И така този идеологически филм, заключаваше че България била необходимата почивка на тази армия, защото след това следвали боевете в Югославия, Унгария, Австрия и т.н.

Малкият Автор се чудеше тогава да се радвали или не, а големият Автор днес си мисли, че филмът може и да е бил идеологически, ама звучи много достоверно.


Не махайте паметника. На него е изобразен не само руския войник с пушка в ръка, но и българския народ който го посреща с цветя и песни

_____

http://braveanonymous.blogspot.com/
 
Преглед на профил ambril Рейтинг: 229 "Да"
12 яну 2011 19:45 196
- +Оценка
-3 +10

До коментар [#186] от "Автор":


Още този месец на руския президент Дмитрий Медведев ще бъде представен проект за държавна програма под наслов “Национално помиряване и увековечаване на паметта за жертвите на тоталитарния режим”, пише в. “Свободная преса”.
Изданието се позовава на Александър Аузан от президентския Съвет за развитие на институциите на гражданското общество и човешките права - органа, който разработва проекта. Руското общество все още е “в състояние на гражданска война”, която всъщност “не е приключила през 1922 г.”, заявил Аузан. Заседание на Съвета за “десталинизацията” в Русия се състоя в края на 2010 г., а неговият шеф Михаил Федотов още при встъпването си в длъжност бе обещал да “десталинизира” общественото съзнание на хората в страната, припомня “Свободная преса”.

Проектът на Съвета предвижда изграждане на мемориали там, където са погребани жертви от репресиите, създаване на музеи, разсекретяване на архиви. Освен това се предлага най-сетне да бъде дадена политическо-правна оценка на тоталитарния режим, посочва мрежовото издание. “Не виждам основания да се надяваме чудесните инициативи на Михаил Федотов да са били чути и подкрепени от висшето ръководство”, твърди обаче руският военен историк Марк Солонин, цитиран в материала.
Той заявява, че “няма понятие какво може да се издейства от Медведев” и обяснява скептицизма си с това, че през първите две години...

Прочитане на целия коментар
от президентския мандат не е направено “нищо по въпроса, освен комисия за борба срещу фалшификацията на историята, а цялата история на нейното създаване издаваше намерение за борба срещу изследванията на историята”.
Експертът нарича “чисто конюнктурна стъпка” миналогодишния опит да бъде призната отговорността на сталинския режим за ликвидирането на полски военнопленници в Катин край Смоленск в Русия през 1940 г. Без съгласието на Полша “не би могло да се прокарат чрез лобиране много решения на ЕС, които ще са изгодни от гледище на днешното ръководство в Русия”, пояснява той. Основна предпоставка за успешна “десталинизация” трябва да стане “дълбока и честна демократизация на държавата и обществото” в Русия, смята историкът. Той предлага “мащабно историческо ограмотяване” на широките маси в Русия.
Солонин препоръчва на президента Медведев “цялостно, без никакви уговорки да разсекрети всички документи, създадени преди март 1953 г.” (когато умира Сталин - б. р.) и да отмени с указ всички научни звания и дисертации, защитени преди разпадането на Съветския съюз във факултетите по история, история на КПСС, марксистко-ленинска философия и научен комунизъм. “Режимът на Сталин трябва да бъде определен като агресивен и престъпен, с нищо по-добър от фашисткия режим на Хитлер”, добавя ученият, цитиран от “Свободная преса”.


 
Преглед на профил ambril Рейтинг: 229 "Да"
12 яну 2011 19:44 195
- +Оценка
-3 +15


Още този месец на руския президент Дмитрий Медведев ще бъде представен проект за държавна програма под наслов “Национално помиряване и увековечаване на паметта за жертвите на тоталитарния режим”, пише в. “Свободная преса”.
Изданието се позовава на Александър Аузан от президентския Съвет за развитие на институциите на гражданското общество и човешките права - органа, който разработва проекта. Руското общество все още е “в състояние на гражданска война”, която всъщност “не е приключила през 1922 г.”, заявил Аузан. Заседание на Съвета за “десталинизацията” в Русия се състоя в края на 2010 г., а неговият шеф Михаил Федотов още при встъпването си в длъжност бе обещал да “десталинизира” общественото съзнание на хората в страната, припомня “Свободная преса”.

Проектът на Съвета предвижда изграждане на мемориали там, където са погребани жертви от репресиите, създаване на музеи, разсекретяване на архиви. Освен това се предлага най-сетне да бъде дадена политическо-правна оценка на тоталитарния режим, посочва мрежовото издание. “Не виждам основания да се надяваме чудесните инициативи на Михаил Федотов да са били чути и подкрепени от висшето ръководство”, твърди обаче руският военен историк Марк Солонин, цитиран в материала.
Той заявява, че “няма понятие какво може да се издейства от Медведев” и обяснява скептицизма си с това, че през първите две години от президентския мандат не е направено “нищо по въпроса, освен комисия за борба срещу...

Прочитане на целия коментар
фалшификацията на историята, а цялата история на нейното създаване издаваше намерение за борба срещу изследванията на историята”.
Експертът нарича “чисто конюнктурна стъпка” миналогодишния опит да бъде призната отговорността на сталинския режим за ликвидирането на полски военнопленници в Катин край Смоленск в Русия през 1940 г. Без съгласието на Полша “не би могло да се прокарат чрез лобиране много решения на ЕС, които ще са изгодни от гледище на днешното ръководство в Русия”, пояснява той. Основна предпоставка за успешна “десталинизация” трябва да стане “дълбока и честна демократизация на държавата и обществото” в Русия, смята историкът. Той предлага “мащабно историческо ограмотяване” на широките маси в Русия.
Солонин препоръчва на президента Медведев “цялостно, без никакви уговорки да разсекрети всички документи, създадени преди март 1953 г.” (когато умира Сталин - б. р.) и да отмени с указ всички научни звания и дисертации, защитени преди разпадането на Съветския съюз във факултетите по история, история на КПСС, марксистко-ленинска философия и научен комунизъм. “Режимът на Сталин трябва да бъде определен като агресивен и престъпен, с нищо по-добър от фашисткия режим на Хитлер”, добавя ученият, цитиран от “Свободная преса”.


 
Преглед на профил Гиби Рейтинг: 8 "Да"
12 яну 2011 19:39 194
- +Оценка
-4 +17

Като видя паметника на окупаторите ми става лошо.Час по-скоро да бъде махнат.

_____

готин
 
Преглед на профил Грую Груев Рейтинг: 450 Неутрална
12 яну 2011 19:31 193
- +Оценка
-4 +22

Като виждам колко много промити мозъци вилнеят тук ми става мъчно.
Това не е никакъв паметник.Защо ще кажат тъпанарите.Ами защото мнението на архитектите е,че той няма никаква архитектурна стойност.
На мястото,на което е поставен не се е случило нищо.Той е таз ,зада го виждат руснаците когато идват от къв летището.Да им се подмажем.Освен от пиене у нас не е загинал нито един руски войник.Е, питам аз,какво олицетворява този паметник ??? Нищо.Освен превития гръб на безгръбначните ми чугунени глави,нашите комунисти.Достатъчно ни натрапваха простотиите си.Тази грамада е също една тяхна простотия и колкото по бързо бъде смотан някъде на някоя поляна,толкова по-добре.Да ходях и да се кланят пред него колкото желаят.

_____

Хубав човек.Че и красив май.Аз си се харесвам!Какво ще кажете.
 
Преглед на профил NK /имигрант в родната страна/ Рейтинг: 893 "Да"
12 яну 2011 19:29 192
- +Оценка
-3 +19

Докато не сложим черта на миналото, докато не започнем на чисто, докато присъстват ДС-креатури в управлението, докато не заклеймим комунистическото управление и не му поискаме сметката за безобразията вкл. разни абвг...з , докато...

... дотогава този паметник не е исторически, а е ИДЕОЛОГИЧЕСКИ и обърква мозъците на хора, които са ходили прави под масите по това време. Които НЯМАТ ИДЕЯ за какво става дума, а само носталгично настроените им по далавераджийските времена родители им пълнят главите с бръмбари. Разбира се има и някои хора, които са в котилото на номенклатурата и си защитават един вид бащинията.

История и Идеология са различни неща. Не е направен досега музей на комунизма, защото там ще бъдат събрани всичките им безчинства и ще стане очевадно какво е било времето. И няма да може да се отрича.

А е колко по-лесно да се размива отговорност и подменя историята... налЕ, другарЕ? :)

_____

Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 782 "Да"
12 яну 2011 19:26 191
- +Оценка
-3 +16

Къде видя,Авторе,че съм споменал за загинал руски войн?Става въпрос за боя,който СССР ни хвърли на наша територия без да му се опрем,не за битка между нас и великия ни побойник...Побоят не е битка,явно не си разбрал добре.То,ако имаше битка,поне щеше да има повод за гордост у нас,както се гордеят финландците със съпротивата си срещу съветския агресор!

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил Автор Рейтинг: 609 "Не"
12 яну 2011 19:25 190
- +Оценка
-16 +3

До коментар [#188] от "Николай_1":

Николай е напълно прав!
Подкрепям го и предлагам, за да се напомня на комунягите, колко са страшни демократите, да му издигнем на него един паметник на мястото на тоя!

_____

http://braveanonymous.blogspot.com/
 
Преглед на профил Автор Рейтинг: 609 "Не"
12 яну 2011 19:21 189
- +Оценка
-16 +3

До коментар [#187] от "dante":

Чакай бе данте, всички по - горе казваха, че руски войник у нас не е загивал (освен, ако не е бил мародер наказан от собствения си началник). Ти сега къде намести този бой?
Да не се сбиете сега за глупости

_____

http://braveanonymous.blogspot.com/
 
Преглед на профил Николай_1 Рейтинг: 702 "Да"
12 яну 2011 19:20 188
- +Оценка
-5 +20

До коментар [#137] от "Николай_1":

Изглежда , че всички комунета , които са "оцветили" коментариите си във форума с червено , можеби единствено те още не са разбрали , че любимата им Русия изгуби Студената война и вече е само едно жалко подобие на сгромолясалия се СССР и най-важното - че вече никой НЕ СЕ СТРАХУВА от нея.
А комунягите изпитват смъртен ужас от свободни хора и хора не страхуващи се от тях. Изпитват смъртен ужас от уличния натиск - напомня им , как те самите са дошли някога на власт.
И този т.н. "Паметник" е създаден имено с такава цел да - създава страх от Червената армия и нейните червени слуги в България.
Другари комуняги , страхът от вас изчезна , сега е ваш ред , вие да се страхувате.
Ето защо - непрекъснат уличен натиск , докато не бъде премахнат паметника.!!!!!!!!!!!!! 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 782 "Да"
12 яну 2011 19:13 187
- +Оценка
-4 +19

Ако след като сте си счупили ръката и са ви свалили гипса,държите ли го на видно место в стаята си за спомен?Поднасяте ли му цветя и бършете ли го от прах?Композицията на съветските господари и българските им роби,извисяваща се срещу университета,е именно гипсовото корито,в което страната ни беше поставена за половин век след нанесения и побой от същите съветски войници,които са увековечени на монумента.Побойникът искат бития да помни кой го е бил,за да не се налага да го бие пак,и му оставя скъп спомен в хола-гипса,останал след лечението.И иска не само този спомен да остане,но и да бъде обект на поклонение от страна на благодарния бит за това,че е бил бит.Не ви ли напомня на данъка за изтърканите зъби,които благодарния гяур е дължал на агата,който е изял храната от трапезата му?Колко много си приличат господарите ни,идващи от азиатския континент-и двамата са друговерци(мохамеданин и болшевик),и двамата искат поробения да не строи къщи и църкви,по-високи от господар на кон(първия поне позволи църквите,втория открито ги разруши),и двамата създават групи от предатели,рекрутирани от отвлечени местни момчета(единия създаде еничарски корпус чрез кръвен данък,другия-комунистически корпус чрез духовен данък)...
Единствената разлика е в това,че съветските аги искат да минат за освободители!За това османските не се сетиха поради вековна изостаналост,може би?
И днес,след като Русия нагло свали маската и заедно с Турция открито тръгнаха в един коловоз по...

Прочитане на целия коментар
отношение на външната си политика на Балканите(първата с мечтите си за неосъветска империя,втората-с мераци за неоосманска такава)у нас се намират съветски еничари,които да противопоставят двамата ни душмани,да възвеличават единия като двоен(!) освободител и да хулят другия като негов антипод и поробител!За да защитаваш такава кауза и да я налагаш ентусиазирано и на другите следва или да си потомствен олигофрен,или потомствен наглец...Струва ми се,че нашите русофилистици са разделени по състав в това отношение 50/50.

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил Автор Рейтинг: 609 "Не"
12 яну 2011 18:35 186
- +Оценка
-18 +4

До коментар [#185] от "Yard":

А бе Yard ти блестиш с високо образование

_____

http://braveanonymous.blogspot.com/
 
Преглед на профил Yard Рейтинг: 1413 "Да"
12 яну 2011 18:30 185
- +Оценка
-5 +23

И като мине едно дете или необразован човек оттам и види паметника какво става? Вижда какъв е висок, вижда колко геройски е вдигнал автомата този войник, чете надписа как съветската войска е освободила България от фашизма и.......... 100% ще си вземе поука от историята! Абе, другари, вие съвсем ни вземате за балами с това "трябва да остане да се помни".

 
12 яну 2011 18:29 184

Този коментар беше изтрит в 18:30 на 12/01/2011 от неговия автор.

Преглед на профил Иван Кръстев Рейтинг: 450 "Да"
12 яну 2011 18:20 183
- +Оценка
-3 +25

За демонтирането.

_____

ивкръ
 
Преглед на профил Автор Рейтинг: 609 "Не"
12 яну 2011 18:16 182
- +Оценка
-20 +5

До коментар [#180] от "Сашо":

Прав си сашо, проблеми при мен бол, ама чак паметник не съм обявявал за проблем.

Като се замисля за тоя паметник и единственто което се сещам е че съм пил там с другари, пушил съм, ходил съм да слушам как някой дрънка на тарамбука, свирил съм на диджериду, а веднъж се опитах да се спусна с колелото си по стълбите от горе до долу, но се пребих по средата. Ей такива спомени ме навяват като си мисля за този паметник и да ти призная, при всичките проблеми, не съжалявам за нито един от тях.

Ти руски войник, на този паметник видял ли си? Че аз най-много за камери на МВР се сещам да има там напоследък.

_____

http://braveanonymous.blogspot.com/
 
Преглед на профил Сашо Рейтинг: 727 "Да"
12 яну 2011 18:09 181
- +Оценка
-4 +15

До коментар [#179] от "thecart":

Не става въпрос за разрушаване. Именно за преместване в музей иде реч.

_____

"Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 
Преглед на профил Сашо Рейтинг: 727 "Да"
12 яну 2011 18:08 180
- +Оценка
-4 +19

Ми честно казано доста гадно е да виждам, че най-големият паметник в София на е на чужда армия. Ако за теб това е все едно....явно проблемът е в теб.

_____

"Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 
Преглед на профил thecart Рейтинг: 8 "Не"
12 яну 2011 18:06 179
- +Оценка
-16 +11

Този паметник категорично НЕ трябва да се маха. Дори трябва да го оградят с полицейска лента и специален гид да разказва на младите хора какви ги е вършила т.нар. съветска армия "освободителка" и как начело с изверга Сталин са избили близо 40 милиона. Как убиха бъдещето на България и как и досега се гордеят с това. Но ако има техническа възможност това нещо да се демонтира и да се закара в музей, с това съм съгласен. В никакъв случай обаче не трябва да се разрушава, за да помнят и да знаят хората какво може пак да се случи

 
Преглед на профил Автор Рейтинг: 609 "Не"
12 яну 2011 18:06 178
- +Оценка
-20 +4

До коментар [#177] от "Сашо":

20 години това ли ти пречише да се радваш - помисли тогава дали проблемът не е в теб - бах, тоя паметник много мъка ти е донесъл явно

_____

http://braveanonymous.blogspot.com/
 
Преглед на профил Сашо Рейтинг: 727 "Да"
12 яну 2011 17:55 177
- +Оценка
-3 +19

До коментар [#173] от "Автор":

Нещо специално ли трябва да правя ? Ще се радвам, че в центъра на града ми не се извисява оръжие на чужд войник !

_____

"Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 
12 яну 2011 17:55 176

Този коментар беше изтрит в 17:55 на 12/01/2011 от неговия автор.

Преглед на профил АК Рейтинг: 561 "Да"
12 яну 2011 17:54 175
- +Оценка
-6 +23

Ако някоя сутрин намерите лайно пред вратата, дали ще го изхвърлите на боклука или ще го пазите за да го предадете на бъдните поколения?

В нашия случай лайното не е пред вратата, а в идеалния градси център!

 
Преглед на профил kman Рейтинг: 450 Неутрална
12 яну 2011 17:47 174
- +Оценка
-6 +22

Ами по тази логика да бяхме оставили и паметника на Ленин до Булбанк, и мавзолея на Георги Димитров барабар с мумията, и Цариградско шосе да се казва бул. Ленин, и изобщо сакън да не пипнем нищо което е част от безценната ни история? Докога ще ни дърпате назад към соц-блатото - светът ври и кипи и се развива, а ние още се джафкаме за глупости.

 
Преглед на профил Автор Рейтинг: 609 "Не"
12 яну 2011 17:46 173
- +Оценка
-21 +4

До коментар [#172] от "Сашо":

Сашо, кажи като бутнеш паметника на окупатора какво ще правиш?

_____

http://braveanonymous.blogspot.com/
 
Преглед на профил Сашо Рейтинг: 727 "Да"
12 яну 2011 17:38