Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email

Победител - Победата на мнението "против" не е изненада

31% 87 гласа
  Резултати от общо 285 гласували.
69% 198 гласа

Разпределение на гласовете по етапи

Етап 1 - 219 гласа
27%
73%
Етап 2 - 66 гласа
41%
59%
Снимка

Да

Димитър Бечев

директор на софийския офис на Европейския съвет за външна политика

За България пактът "Евро плюс" е в крайна сметка поредният външен стимул за продължаване и задълбочаване до болка необходими реформи. А като част от процеса за присъедняване към еврото, той ще има и възпиращ и дисциплиниращ ефект върху популистките инстинкти на родните политици. Както е модерно да се казва, няма драма.

Основна теза Заключителна теза
Снимка

Не

Георги Ангелов

старши икономист в институт "Отворено общество"

В ЕС държанието тип "Mister Yes" не носи облаги, а потенциално големи проблеми. Ако ние не защитим собствения си интерес в ЕС, няма кой друг да го направи. Ако подписваме всичко с усмивка и не споделяме възраженията си достатъчно категорично, няма абсолютно никакъв начин някой да разбере, че имаме такива възражения.

Основна теза Заключителна теза

Светломира Гюрова

Модератор
Не се случва често между първия и втория етап на дебатите да има толкова силно скъсяване на дистанцията в гласуването. Отначало защитаваната от Георги Ангелов теза, че България не биваше да влиза в пакта "Евро плюс", поведе с внушителните 73%. В следващата фаза обаче защитникът на новото споразумение в еврозоната Димитър Бечев успя да намали голямата разлика и финишира с 41% подкрепа.

Във втория етап температурата на дебата се повиши и това явно повлия на гласуването, въпреки че мнозинството от коментарите във форума отново бяха срещу членството в пакта, основно заради възможността да се наложи някой ден България да плаща за нечий чужд провал. От другата страна на везната е нещото, наречено солидарност, върху която, колкото и високопарно да звучи, е изграден ЕС. И от която България също се ползва.

Победата на мнението "против" не е изненада. На четвъртата година от членството на България в ЕС е съвсем естествено, и дори полезно, да се появи доза отчетлив и здравословен евроскептицизъм. Особено когато страдаме от комплекса за "Големия брат" и не един български министър и премиер е приемал всичко, идващо от Брюксел, с автоматично "да". Най-големият риск - с пакта "Евро плюс" и не само - е българското правителство да е пасивно, да няма мнение или да не знае кога и как да го изрази. Още повече в момент, когато ЕС и най-вече еврозоната се тресат и променят. Въпросът е, както посочват двамата участници в дебата, да се намери точния баланс между безгласното раболепие и търсенето на разумен компромис в критичен за ЕС момент.

Дуелът между Георги Ангелов и Димитър Бечев показа, че по темата може да се говори смислено, разгорещено и със силни тези и от двете страни. Включилите се във форума също показаха познания, информираност и интерес.

Благодаря на всички участници и до следващия дебат тук на сайта на "Капитал".
31% 87 гласа
  Резултати от общо 285 гласували.
69% 198 гласа

Разпределение на гласовете по етапи

Етап 1 - 219 гласа
27%
73%
Етап 2 - 66 гласа
41%
59%
Подкрепете позицията си с коментар

4 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил ajsajder Рейтинг: 175 Неутрална
20 май 2011 16:30 1
- +Оценка
+2

че по темата може да се говори смислено, разгорещено и със силни тези и от двете страни.
------------
Че може,може.. но такова нещо просто НЯМАШЕ.. Привържениците на "ДА"-то, кой знае защо, не ни разглезиха с факти и с подобно говорене- смислено и със силни тези.. Все пак- Глас народен,глас Божи! .. така е решило вишегласието-да си бере гайлето..

 
Преглед на профил Иван Митев Рейтинг: 381 "Не"
4 юни 2011 03:45 2
- +Оценка
+1

http://ivanmitev.blogspot.com/2011/05/normal-0-false-false-false-en-us-x-none.html

За пакта „Евро плюс”


Наличието на разкрита катастрофална (от 1716 г.) световна държавна финансова „Грешка на Джон Лоу”, която продължава в европейските държави е особено важна причина за сегашна криза.


„Грешка на Джон Лоу” означава – По инициатива на Джон Лоу създадена грешка – ползване на „Незлатни пари”, при запазен начин на държавно финансово управление от време със “Златни пари”.


Налични са примери за "Капан на парите".


"Капан на парите” означава: Капан е ползване на „Незлатни пари”, при условия на запазен начин на държавно финансово управление от време със "Златни пари", защото се подсигурява развитие на диспропорции и криза.


Заради тази управленска неразвитост – всички европейски правителства са с държавен бюджет с налични ненужни завишени държавни разходи и ограничени бюджетни приходи.
Само при прекратяване на тази държавна финансова слабост - ще се премахне кризата.
Без премахване на известната световна държавна финансова „Грешка на Джон Лоу” не е възможно успешно преодоляване на криза.

Днес е полезна изява на позиция към пакта "Евро плюс", защото...

Прочитане на целия коментар
решението за него запазва управленска слабост - гибелно за европейските държави финансово поведение.
Ръководителите на Европейския съюз не са разбрали реалността на държавната финансова "Грешка на Джон Лоу", заради която се развива криза и обществото понася щети.
Европейските държави са обречени на сигурен управленски провал, защото в „Капана на парите”, съответното правителство колкото повече работи – (за достатъчно време) толкова по-лоши управленски резултати постига.
Най-сигурните условия за провал на съответно правителство е да работи при запазване на сегашната държавна "Грешка на Джон Лоу".
При ползване на „Незлатни пари”, за пълноценно обществено развитие е необходимо да се прилага усъвършенствано с „Модел Ресурси М” държавно финансово управление.

Днес са налични две възможности:

- Без прекратяване на „Грешката на Джон Лоу” не е възможно реално преодоляване на криза.

- При премахване на „Грешката на Джон Лоу” ще започне процеса на реално прекратяване на криза.

Доказателство: До 24 часа след премахване на „Грешката на Джон Лоу” стопанските процеси ще се развиват към подобрение, което е съпроводено с намаление на сегашни ненужни държавни разходи и ще осигури за правителството конкретни пазарни приходи, за да реализира полезни обществени потребности.


Иван Митев – икономист

 
Преглед на профил Десен Рейтинг: 1341 Неутрална
16 авг 2011 20:23 3
- +Оценка
+1

Важна дискусия но потънала в забвение и ниска популярност.
Но с основен довод "В ЕС държанието тип "Mister Yes" не носи облаги" от недоучил студент по макроикономика, какво да очакваме...

_____

Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 
Преглед на профил Dragoslava Рейтинг: 963 "Не"
10 юли 2012 10:01 4
- +Оценка
+1

Не.

 

Искам да получавам известия за развитието на дебата.

Следващият дебат

Можете да се включите в следващия актуален дебат на "Капитал" - трябва ли да има наднационален избор на европейски депутати, с участието на доцентът по политики на ЕС Ингрид Шикова и съзадателът и главен редактор на euinside.eu Аделина Марини.