Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
Снимка

Да

Румен Стойчев

магистър по хомеопатия, магистър по медицина

За да се намери решение на проблема "задължително ваксиниране", задължително трябва да се направи ясно разграничение между двата най-важни аспекта, който той съдържа в себе си. Тези два аспекта обикновено се смесват, което издава нежелание за решаване на проблема.

Основна теза Заключителна теза
Снимка

Не

Евгени Генев

председател на Българско сдружение по ваксинопрофилактика

Ставал съм свидетел как в някои телевизионни предавания се дава думата на колеги, "практикуващи холистична медицина" да громят ваксините и да предлагат да ги заместим с хомеопатични препарати и да разчитаме само на естествения имунитет, подсилен с някои хранителни добавки.

Основна теза Заключителна теза

Резултати от гласуването на този етап

70%331 гласа
 Благодарим за вашия глас!
30%139 гласа

Кристина Христова

Модератор
Да ваксинирам детето си или не? До скоро този въпрос изглеждаше абсурден - ваксините бяха смятани за едно от най-големите постижения на 20-ти век. През 21 век обаче все повече родители избират да не ваксинират децата си.

Стигна се до там през април тази година Световната здравна организация да предупреди, че недостатъчната ваксинация на деца в Европа е причина за многото случаи на морбили, като само от януари до март са били докладвани 6500 случаи в страни от и извън ЕС на Стария континент. Месец по-късно здравните министри на ЕС подкрепиха планове срещу нарастващия скептицизъм към ваксинирането. Идеята е да се подготви широкомащабна информационна кампания, която ще бъде базирана на "факти, доказващи предимствата на ваксинирането".

Друга идея, която се появи горе-долу по същото време, беше индиректно изборът да не бъде оставян в ръцете на родителите. Тъй като самата Харта на основните права в ЕС не позволява принудителна медицинска намеса, предложението е за прилагане на т.нар. "детски имунизационен паспорт при пътуване". Този паспорт би трябвало да подобри комуникацията между ваксинационните календари в различните страни в ЕС, но основната му идея е да не допусне неваксинирани деца да се придвижват свободно между различните страни. Идеята е взета от вече доказалия се, според Европейската комисия, ваксинационен паспорт за домашни любимци.

В България има задължителен имунизационен календар и родителите, които избират да не ваксинират децата си, подлежат на глоби и биват индиректно санкционирани с невъзможност да запишат децата си в училище. Усещането да нямаш избор за това, което се прави с тялото на детето ти, даде тласък на движение от майки, които търсят начини да заобиколят задължителните ваксинации.

До голяма степен това движение е и реакция на често срещано отношение към пациента "какво да ти обяснявам, като нищо не разбираш", което разчита на безпрекословно доверие в лекаря. Част от новото поколение майки обаче искат да им бъде обяснено и да участват в избора наравно със
специалиста.

Може ли обаче да бъде оставена една майка, дори и добре информирана, да вземе сама решение за ваксинирането на детето си?

Според повечето здравни специалисти, изборът не може да бъде оставян на родителите, тъй като децата , които не са имунизирани, носят риск от зараза за цялата общност, в която живеят, като най-уязвимите са бебетата. Така например, според Световната здравна организация, 30% от случаите на морбили във Франция са били при бебета, твърде малки, за да бъдат ваксинирани.

Къде свършва границата на личния избор в обществото, мога ли да решавам какво да правя със собственото си тяло или трябва да го поверя в ръцете на специалистите? В крайна сметка мога ли да решавам на кои специалисти да го поверя? Дебатът "Трябва ли ваксинирането да бъде право на личен избор" сега е на дневен ред и в. "Капитал".

Нашите основни участници в дебата са доц. Евгени Генев, председател на Българско сдружение по ваксинопрофилактика, и д-р Румен Стойчев, Магистър по хомеопатия, магистър по медицина.
Снимка

Румен Стойчев

Позиция Да
За да се намери решение на проблема "задължително ваксиниране", задължително трябва да се направи ясно разграничение между двата най-важни аспекта, който той съдържа в себе си.

Тези два аспекта обикновено се смесват, което издава нежелание за решаване на проблема и поздравявайки опонента си, аз вярвам, че той няма да се впусне в подобна спекулация.

Първият аспект е чисто медицинският.

В неговите рамки тече дискусия дали ваксините са полезни за здравето, или са вредни. Към настоящия момент и в обществото, и в самата медицинска общност няма консенсус по този въпрос.

Вторият аспект е чисто юридическият.

Тук нещата са ясни, защото се търси недвусмислен отговор на въпросите: Допустимо ли е да има задължителни ваксинации?

Допустимо ли е родителите, отказали да ваксинират децата си, да понасят финансови санкции за решението си?

Българското законодателство отговаря противоречиво по тези въпроси.

Конституцията (чл. 52, ал. 4) заявява, че "Никой не може да бъде подлаган принудително на лечение и на санитарни мерки...", но в същото изречение отваря вратичка за изключения от тази норма: "...освен в предвидените от закона случаи."

Законът за здравето "предвижда" подобен случай:

Чл. 58. (1) За предпазване на гражданите от заразни болести се правят задължителни имунизации.

Дотук всичко изглежда коректно – "никой не може да бъде подлаган принудително на лечение и на санитарни мерки...", но ваксинирането прави изключение – то може да бъде правено принудително.

Правният конфликт идва от факта, че цялата тази – иначе "коректна" конструкция – противоречи на Хартата на основните права, която е неразделна част от Европейската конституция.

В чл. 3 на Хартата"Право на неприкосновеност на личността" - четем:

"1.  Всеки има право на физическа и психическа неприкосновеност.
2.
  В областта на медицината и на биологията трябва да бъдат зачитани по-специално:
  а)  свободното и информирано съгласие на заинтересованото лице при определени със закон условия и ред."

Тук вече изключения не са предвидени – законът в съответната страна-членка трябва да определи условията и реда за получаване на свободно и информирано съгласие, но не и да създава казуси, при които такова не само не се изисква, но се и отказва като право на гражданите.

Нататък е кристално ясно.

Чл. 5, ал. 4 на Конституцията на България постановява, че "Международните договори, ратифицирани по конституционен ред ... са част от вътрешното право на страната. Те имат предимство пред тези норми на вътрешното законодателство, които им противоречат."

Това означава, че българският закон създава предпоставки за нарушаване на Европейската конституция, а българското здравеопазване превръща тези предпоставки в жива реалност, която има две основни последици:

1. Нагнетяване на напрежение в обществото, защото българите вече са чувствителни към нарушаването на правата им и

2. Създаване на условия за завеждане на дела срещу държавата ни в Европейския съд в Страсбург, които държавата най-вероятно ще загуби. От това губим всички.

Важно е да се допълни, че плановите имунизации не са задължителни в Германия, Холандия, Люксембург, Великобритания, Дания, Ирландия, Гърция, Испания, Португалия, Австрия, Финландия, Швеция, Швейцария, Норвегия, Кипър, Естония, Литва и Латвия.

В тези държави немалко родители имунизират децата си и това е техният начин да упражняват правото си на свободен и информиран избор. Други не имунизират децата си и това е пък техният начин да упражняват правото си на свободен и информиран избор. И едните, и другите, обаче, имат еднакви и равни права да вземат решения, отнасящи се до здравето на децата им. Държавата там не дава и не отнема права – тя само ги признава и уважава.

Това следва да стане и в България, с българските родители и българските деца. Защото ние обичаме децата си не по-малко от германците, британците и датчаните и имаме не по-малки права да се отнасяме отговорно и в съгласие със собствените си разбирания към тяхното здраве.
Снимка

Евгени Генев

Позиция Не
Лично съм ставал свидетел как в някои телевизионни предавания се дава думата на колеги, "практикуващи холистична медицина"( от гръцки holos – цял, цялостен) да громят ваксините и да предлагат да ги заместим с хомеопатични препарати и да разчитаме единствено и само на естествения имунитет, подсилен с някои хранителни добавки.

В епохата на т.н. "медицина на доказателствата" за тази силно невярна теза не се представят никакви доказателства или се представят изсмукани от пръстите (извинявам се за израза), като се цитират такива при единични случаи. В същото време в сериозната медицинска литература – учебници, ръководства и периодичните издания, непрекъснато се публикуват все нови и нови данни за ползата от ваксините и за това, че благодарение на тях човечеството е спасено от най-смъртоносните инфекциозни заболявания, откакто през 1796 г. Едуард Дженер прилага ваксинацията срещу едрата шарка, която по онова време е била най-честата причина за смърт при малките деца. Вече от доста години едрата шарка е ликвидирана в световен мащаб и ваксинацията срещу нея не се прилага. Благодарение на ваксинацията срещу детски паралич, Европейският континент от няколко години е обявен за континент свободен от детски паралич. Наред със силното ограничаване на почти всички останали ваксинопредотвратими заболявания, нима това не са достатъчно красноречиви факти за ползата на обществото от ваксините!
Вече има ваксина и срещу човешкия папиломен вирус, който причинява коварния рак на маточната шийка у жените, от който умират годишно стотици хиляди жени в цял свят и ежедневно по една у нас!

Поносимостта и безопасността на ваксините е от първостепенна важност, защото те се прилагат на голяма група здрави хора. Ето защо съвременните ваксини отговарят на най-високите стандарти за безопасност. Съвременните научни познания за детската имунна система показват, че тя може да отговори на 10 000 ваксини. Прилагането на 11 ваксини (това са ваксините от съвременния Европейски имунизационен календар, който важи и за България) "използва" 0,1% от възможностите на детската имунна система. Едновременната имунизация не променя постваксиналния имунитет и не води до повишаване честотата на постваксиналните усложнения.

Нежелана реакция или страничен ефект наричаме неблагоприятният ефект от приложението на ваксината. Нежелана реакция е всяка реакция, случваща се след ваксинацията, която наистина се дължи на ваксината, но може да бъде и чисто съвпадение, без причинно-следствена връзка между двете. Тя може да се дължи на лош транспорт, неправилно съхранение, техническа грешка, замърсяване и др. причини, но не и на самата ваксина!

В едно проучване на НЦЗПБ в София през 2009 г.(Надежда Владимирова) се съобщава, че от проведените през годината 1 211 757 имунизации на деца на възраст от 0 до 18 години официално са съобщени само 25 случая на нежелани реакции след ваксинации, което прави 2 на 100 хиляди и това се приема се приема като изключително рядко. Няма нито един смъртен случай и в 40% от тези случаи се касае само за локални реакции – оток, зачервяване, болезненост, но без повишена температура и разстройство на общото състояние или гърчове.
Дали да са задължителни или не ваксинациите? У нас функционира задължителен имунизационен календар и други препоръчителни (незадължителни) ваксини. Практиката категорично е доказала с много примери у нас и в други европейски държави, че преждевременното прекратяване на една имунизации или отслабването на имунния статус, води до възвръщане на заболяването. Причината за това е, че причинителят не изчезва от природата и болестта винаги може да се прояви отново и да протече тежко. Най-пресен пример е разразилата се епидемия от морбили в нашата страна през 2009 – 2010, от която се разболяха над 20 000 деца и възрастни и 25 от тях починаха.

В САЩ ваксинациите не са задължителни, но имено там се наблюдава един от най-високите проценти на обхващане с имунизации в света – 95%! Това е така, защото неимунизираното дете или възрастен неможе да посещава детско заведение, училище, да бъде войник или служител във фирма. Имунизацията осъществява индивидуалният имунитет на лицето, но в същото време гарантират и обществения имунитет. Неимунизираният става опасен за околните и затова не се допуска до колектива.

За неприлагането на ваксинациите има стриктно определени и изпитани във времето временни и постоянни противопоказания, които следва да се спазват от всечки. Така ще се гарантира както успеха на ваксинацията, така и липсата на нежелани следваксинални реакции.

Моят многогодишен личен опит и наблюдение над проблема ми дават категорично да подкрепям ваксинопрофилактиката като едно от най-големите достижения на имунологията и медицината, чрез което са спасени милиони човешки живота. Още повече, че съвременните биотехнологии ни гарантират производството на нови, максимално безопасни ваксини.
Към майките, които не желаят да имунизират децата си бих се обърнал с думите: " Не предизвиквайте съдбата. Ние забравяме болестите, но болестите не ни забравят".

Резултати от гласуването на този етап

70%331 гласа
 Благодарим за вашия глас!
30%139 гласа
Този етап е приключил

1359 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил lol Рейтинг: 1441 "Не"
30 юни 2011 20:49 1
- +Оценка
-74 +45

НЕ.

 
Преглед на профил Serios Рейтинг: 466 "Да"
30 юни 2011 21:19 2
- +Оценка
-60 +126

Каква опасност би представлявало една неваксинирано дете, ако всички останали са ваксинирани? Информация за бебетата е несериозна.
И така ще оставим съдбата на децата ни в чужди ръце, а като се случи непоправимото, тези ръце се измиват и изчезват, а родителите остават с грижите и мъките.

_____

В предизвикателството е чарът.
 
Преглед на профил peho Рейтинг: 524 "Не"
30 юни 2011 21:23 3
- +Оценка
-88 +56

Твърдо НЕ.
Вместо да тълкува и размишлява над конституцията Румен Стойчев може да отговори на въпроса дали едрата шарка щеше да бъде практически премахната ако имаше свободен избор за отказ от ваксинация. Също може да отговори на въпроса ако човек отказал ваксинация за малария(за пример) се разболее и след това зарази хора довеждайки до смърт, трябва ли да му се търси отгворност?
Но тази ми позиция е и като човек който избягва излишната употреба на лекарства (настинка+антибиотици) и е твърдо против подхранваната от медии всегодишна истерия по новопоявил се грип.

 
Преглед на профил classicc Рейтинг: 466 "Не"
30 юни 2011 21:40 4
- +Оценка
-80 +58

Магистър по хомеопатия? Ще умра. Нямало консенсус за безопасността на ваксините...

Въпрос към Румен Стойчев, магистър - посочете ми една академична работа, публикувана в peer-reviewed журнал и след това репликирана, която да доказва ефект на хомепатично лекарство различен, от този на вода (с пласибо контрола разбира се).

 
Преглед на профил miro911_112 Рейтинг: 8 "Да"
30 юни 2011 21:51 5
 
Преглед на профил КМЕТ В СЯНКА Рейтинг: 0 Неутрална
30 юни 2011 22:30 6
- +Оценка
-53 +96

До коментар [#3] от "peho":

Интересно колко са зле в логиката точно привържениците на ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ваксиниране.
Ми ако откажа да се ваксинирам и си лепна малария, ти как ще се разболееш бе драги ми "peho", нали уж си ваксиниран и нямаш страх от тази болест?
Ако пък и ти се разболееш, значи от ваксината няма полза.
И какво ще ми кажете за тези 'свръхуниверсални ваксини', дето ги пробутват повсеместно, ама никой лекар не може да обясни какво точно има в тях и как действат.

 
Преглед на профил gost22 Рейтинг: 2241 "Да"
30 юни 2011 22:44 7
- +Оценка
-26 +79

Ваксинирането трябва да е право на личен избор, ваксините за децата да са безплатни (достъпни за всеки желаещ), но застраховките и болничните да се обвържат финансово с това, дали болния е бил, или не е бил ваксиниран. Примера с маларията:
-Ако съм отказал ваксиниране, посетя държава, в която има малария и се разболея се лекувам за моя сметка (или от застраховка).
-Ако съм болен, без да съм ходил в такава държава (значи някой ме е заразил) се лекувам безплатно (или от застраховка).
Всяко задължително ваксиниране, води до създаване на предпоставки за корупция и ниско качество на ваксината.
Представете си противогрипна ваксина, която да е задължителна за цялото население — всяка фирма ще се юрне да внася ваксини от където свари. А кой ще гарантира и измери ефекта от задължителното ваксиниране? Корумпираните държавни чиновници или фирмите спечелили милиони от вноса на ваксината?

_____

"Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 
Преглед на профил капитализЪма Рейтинг: 409 Неутрална
30 юни 2011 23:00 8
- +Оценка
-33 +100

Абе, да не сме граждани на национал-социалистическа Германия, че ни карат да се бодем насила с неща, съдържанието на които никой не гарантира?

_____

"Невидимата ръка на свободния пазар ке дойде свише и ке ни оправи всичките, сешсе?" - Адам Смит (1723-1790)
 
Преглед на профил arch_ Рейтинг: 810 Неутрална
30 юни 2011 23:07 9
- +Оценка
-13 +68

До коментар [#6] от "krasi55":

Красси, хората изобщо не реагират еднакво на ваксините. Между 1 и 5% не развиват пълен имунитет. Освен това не през всички периоди от живота си имаш еднакъв имунитет. Бременните на края на бременността частично губят имунитет срещу рубеола, дори и да са ваксинирани срещу нея. Вероятно от лична култура знаеш какво може да направи тя с плода. Освен това повечето имунизации трябва да се подновяват редовно. Една баба на 70 години с болни бъбреци не е подходяща за реимунизация. Дете с хронична болест или много отслабен имунитет не е подходящо за реимунизация. Изобщо, когато процентът на имунизираните падне под критичния и тръгнат епидемии, пострадалите обикновено са по-малко от нормалните, здрави деца, а са от чувствителните групи - възрастни хора, хронично болни, болни деца, пеленачета, недоносени, бременни..
По принцип съм за свободния избор, НО за информирания такъв. Нивото на медицинска култура в България е толкова ниско, че за информиран избор не може да става изобщо въпрос. Освен това отговорните за разясняване на въпроса за ваксините - тоест докторите - нито са обучени, нито пък смятат за свое задължение да разясняват на хората точно как и защо действат ваксините. В бг мама съм чела такива отявлени глупости, че косите са ми се изправяли.
Според мен наместо да се издават истерични писъци, трябва да се обърне внимание какви ваксини се внасят в България и как се съхраняв...

Прочитане на целия коментар
ат и прилагат. Ваксините не са еднакви, едни са по-рискови от други. Трябва и да се проведат разяснителни кампании и да се обясни на хората точно какво е детски паралич и заушки и какъв процент деца се отървават без никакви последствия от една такава болест. Също какви са начините за заразяване. Защото параличът го пренасят дори и гълъби. И чак след това да се мисли за свободен избор.
Също не е лошо да се види една статистика колко деца миналата година са починали, защото са се возили в кола без столче и колко от странични действия на ваксини. Може да подейства отрезвяващо.

 
Преглед на профил kapitan_laino Рейтинг: 821 "Не"
30 юни 2011 23:25 10
- +Оценка
-64 +36

Румен Стойчев
магистър по хомеопатия, магистър по медицина

То едното не изключва ли другото?

 
Преглед на профил Maria Ninova Рейтинг: 230 "Не"
30 юни 2011 23:34 11
- +Оценка
-67 +51

Противниците на задължителното ваксиниране пропускат едно много важно явление, наречено "колективен имунитет". То не е трудно за разбиране и дори в онлайн енциклопедиите има достатъчно информация по въпроса.

http://en.wikipedia.org/wiki/Herd_immunity

Ако се запознаят с него, ще разберат, че аргумента "ами вие си се ваксинирайте, като сте ваксинирани ние неваксинираните какво ви пречим" е неразумен.

до №7: Има някои хора, които не могат да бъдат ваксинирани поради определени заболявания. Ваксините са над 90, но не 100% ефективни, така че понякога ваксинирани хора не придобиват имунитет. При заразните болести болният не представлява заплаха единствено за себе си, именно поради факта, че са заразни. Високият колективен имунитет съставя своеобразен щит за тези хора, защото ако всички наоколо са имунизирани, няма кой да ги зарази.

И още нещо, в Б-г, за съжаление, не малка част от населението живее в лоши условия, вкл. гета, с ниска хигиена. Ако премахнем задължителното ваксиниране, не се ли опасявате, че подобни места ще останат масово неимунизирани (поради ниско образование) и ще се превърнат в огнище на зарази?

 
Преглед на профил peho Рейтинг: 524 "Не"
30 юни 2011 23:47 12
- +Оценка
-37 +17

До krasi55: Благодаря за личните нападки и оценки.
"Ми ако откажа да се ваксинирам и си лепна малария, ти как ще се разболееш бе драги ми "peho", нали уж си ваксиниран и нямаш страх от тази болест?"
Ето тук трябва малко логика да се използва. Говорим за болест от тропиците която тук нормално не вирее, но може да бъде пренесена и да причини заразяване на няколко човека. Ето защо тук хората не биха били ваксинирани. Подобен е и случая с жълтата треска, като даже на моряци без ваксина против болестта не се разрешава да пътуват. Може би има причина за това, не смяташ ли?
Интересно ми е и как ще коментираш третирането на едрата шарка?
А иначе съжалявам хората които ползват "свръхуниверсални ваксини".

 
Преглед на профил gilermos Рейтинг: 466 Неутрална
1 юли 2011 00:07 13
- +Оценка
-19 +75

Да.
Има ли статистика за това в колко случаи след поставяне на ваксини деца са получили увреждания? Изследван ли е изобщо подобен въпрос или такива случки се изключват като невъзможни по дефо?

Но зададеният въпрос не се фокусира върху ползата/вредата от ваксините, а върху правото на избор. Всеки трябва да може да избира, защото има право на това и то след надеждна информираност по въпроса.

Ако някой с малария се озове на детската площадка ще е зле за него, но маларията не се предава по въздушнокапков път, а и доколкото ми е известно няма ефективна ваксина срещу нея.

А ако едрата шарка е изчезнала заради ваксините, умът ми не побира защо не е изчезнала рубеолата, туберкулозата и всякакви други, срещу които има ваксини, че и задължителни.

Дали има официална статистика, базирана на проведени наблюдения, регистрирани случаи и обобщение на резултатите, в колко от случаите се разболяват от съответното заболяване) хора, които са били ваксинирани срещу него. Например - от туберкулоза. Наскоро поисках да разбера колко от децата (в проценти), ваксинирани срещу рубеола все пак са я преболедували, но лекарят не можа да ми отговори. Моя е грешката, че не търся активно, но ако някой знае за публикувани официални данни в тази област, ще съм се радвам да го сподели.

Мисля, че всеки трябва да е информиран, за да може сам да избере. Иначе не ми носи полза да слушам надъхани и енергични увещания за...

Прочитане на целия коментар
ползата/липсата на такава от ваксините.

В гореспоменатите държави, в които няма задължителен имунизационен календар, не се чува за бум на разни страшни болести.

А иначе юридическият аспект е ясен.

 
Преглед на профил gilermos Рейтинг: 466 "Да"
1 юли 2011 00:15 14
- +Оценка
-7 +36

пропуснах да се посиня; не съм "неутрално". А какво да кажем за колективния имунитет в Холандия и Дания?

 
Преглед на профил arch_ Рейтинг: 810 Неутрална
1 юли 2011 00:18 15
- +Оценка
-11 +36

До коментар [#13] от "gilermos":

Точно за това става въпрос. Детето ми е ваксинирано в Германия, след като детския лекар успя да ме даде ясни и обосновани отговори на всички въпроси (отделяйки ми към 40 минути) и след като прочетох цялата ОФИЦИАЛНА статистика (водена вече десетилетия), която се намира достъпна и разбираема в интернет. Повечето мнения, които се чуват в такива дискусии в България, се основават на нещо чуто, не съвсем разбрано и повторено, от типа "На съседката на сестрата детето" и "Една приятелка ми каза". Истина е, че в Германия повечето хора си ваксинират децата, нищо че не е задължително. Те имат вече и лош опит, след като след био-вълната през деветдесетте груповият имунитет падна достатъчно ниско, за да тръгнат няколко големи епидемии. Много основен проблем в България според мен освен липсата на адекватна информация е и традиционно занижения контрол върху лекарствата (ваксините).

 
Преглед на профил Maria Ninova Рейтинг: 230 "Не"
1 юли 2011 01:30 16
- +Оценка
-41 +28

До коментар [#13] от "gilermos":

Да, има такива изследвания. Те се намират в базите данни на журналите с _рецензирани_ биомедицински публикации, където им е мястото. Например PubMed. Всеки грамотен човек може да се справи с търсенето и откриването на изследванията, които го интересуват.

Като цяло заключенията сочат, че от ваксините има полза. Въпреки това много неспециалисти, част от които коментират и в този дебат, решават, че те знаят по-добре. Би било интересно противниците на задължителното ваксиниране да посочат кое изследване на задължителните ваксини им се струва съмнително и защо.

 
Преглед на профил eldred Рейтинг: 524 Неутрална
1 юли 2011 01:43 17
- +Оценка
-56 +33

Голямо падение на капитал да поканят в дебата "магистър по хомеопатия". да бяхте поканили и някой магистър по бяла и черна магия.

Сега по въпроса за ваксините. Добре е всички включили се в дебата да се запознаят с понятието "колективен имунитет" за да няма после приказки от типа вие като сте ваксинирани какво ви интересува аз ваксиниран ли съм. Ваксинацията на населението не дава имунитет на 100% от хората, но предотвратява възникването и разпространението на епидемии. Епидемиите от своя страна нанасят щети на цялото общество затова колкото повече хора не са ваксинирани толкова по-опасно е за всички.

Ваксините може да не са задължителни при следните условия: Въвеждане на електронни здравни картони с възможност за достъп до информацията за ваксинацията на лицето чрез лична карта - Това е напълно постижимо технически и много държави са постигнали нужното ниво на електронно правителство за да го въведат. Да не се допускат деца които не са ваксинирани в детски градини и ясли. Училищата са длъжни да уведомяват родителите дали в съответното училище се приемат деца които не са ваксинирани и какъв процент от децата в училището нямат ваксини. Това важи за частните училища, за държавните които се издържат от всички нас трябва да е абсолютно забранен приема на такива деца - няма всички да плащаме за да се създават условия за възникване на епидемии. Забрана на хора които не са ваксинирани да работят в ясли, детски градини, училища, детс...

Прочитане на целия коментар
ки отделения в болници и т.н. Работодатели имат право да не наемат хора които не са ваксинирани. При наемане да имат право на достъп до тази информация - никой не е длъжен да излага себе си и служителите си на работа на риск. Кина, заведения и други обществени места да имат право да не допускат хора които не са ваксинирани. При възникване на епидемии временно да се поставя още по строг контрол - ограничен достъп до обществен транспорт автобуси, влакове, самолети и т.н.

Държавата и да иска не може да задължи родителите да ваксинират децата си. сега са задължителни, но има майки които не ги ваксинират, но обществото има право да се защити от глупаци напълнили си главите с глупости в бг-мама и отричащи ваксините.

 
Преглед на профил Мустафанка Рейтинг: 1441 "Не"
1 юли 2011 02:48 18
- +Оценка
-45 +14

Не, не и пак НЕ!

_____

Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 
Преглед на профил Мустафанка Рейтинг: 1441 "Не"
1 юли 2011 02:59 19
- +Оценка
-48 +35

Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

_____

Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 
Преглед на профил eldred Рейтинг: 524 "Не"
1 юли 2011 03:42 20
- +Оценка
-47 +21

Забравих в предния си пост да обърна внимание на едно от твърденията на шамана (магистъра де) Румен Стойчев. Той на дълго и на широко ни обяснява за правото да не бъде човек подлаган принудително на лечение, но пропуска един важен въпрос, а именно имат ли право родителите да лишат децата си от медицински услуги.

 
Преглед на профил kirka80286 Рейтинг: 524 "Не"
1 юли 2011 06:03 21
- +Оценка
-57 +31

Естествено, че не.

Като става въпрос за бебета и малки деца - за какъв "личен" избор говорим? Нищо лично няма в цялата работа, изборът е на родителите. Като се вземе предвид, че родителите - в общият случай - нямат понятие от медицина, то хайде нека си запазят правото на избор за области, в които имат някаква компетентност. Моето дълбоко уважение към билки и хомеопатия, обаче превенция и профилактика са две различни неща, хайде нека не преоткриваме топлата вода в 21 век.

_____

"Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 
Преглед на профил lol Рейтинг: 1441 "Не"
1 юли 2011 08:06 22
- +Оценка
-36 +25

Изожбщо, факта че толкова много хора тук си мисля, че такова нещо като имунизация против малария съществува за пореден път доказва слабата информираност на Българина по каквито и да е здравни теми... С тия масови анти научни нагласи очаквам следващия дебат да е върху задължителния характер на пастьоризирането на храните и дали това е поредната измама на корпорациите...

 
Преглед на профил kamishon Рейтинг: 8 Неутрална
1 юли 2011 08:26 23
- +Оценка
-33 +72

:) Ваксините са особено полезни, поносими и безопасни за банковите сметки на компаниите, които ги произвеждат, както и за тези, които пропагандират ефикасността и чудодейната сила на тази "панацея" избавила ни от най-кошмарните болести.
Повечето ваксини са срещу болести, които са абсолютно безопасни и лечението им се свежда до почивка, свеж въздух и повечко течности. Болести, с които организма на едно малко дете в повечето случаи се преборва с лекота и си изгражда пожизнен имунитет, докато в същото време са коварни и опасни за възрастен организъм.
Също така повечето болести, срещу които има ваксини, започват да изчезват преди въвеждане на задължително ваксиниране.

 
Преглед на профил gost22 Рейтинг: 2241 "Да"
1 юли 2011 08:55 24
- +Оценка
-15 +55

До коментар [#16] от "Maria Ninova":
кой поръчва и плаща за тези изследвания? Производителите на ваксините, държавните чиновници с малки заплати и големи хонорари или тези, които реално плащат лечението на хората.

Проблема не е във ваксините (някои от тях са необходими), а в печалбарството около тях. Ваксините за птичи и свински грип, въобще противогрипните ваксини като цяло са си печалбарство от всякъде. Единствената спирачка пред търгашеството е правото на личен избор дали да се ваксинираме.

_____

"Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 
Преглед на профил Alexander Lazarov Рейтинг: 524 "Не"
1 юли 2011 09:25 25
- +Оценка
-24 +30

До коментар [#24] от "gost22":

За да не се задават въпроси като "кой поръчва и плаща тези изследвания" в науката е прието след като даден учен направи публикация, други такива в областта му да прегледат и оценят статията. Преди този преглед (т.нар. peer review) статията няма научна стойност. Тук си говорим само за сериозни изследвания, а не разни от типа на "учени в американски университет откриха средната продължителност на правене на сандвич с маруля".

Ваксините против птичи, сезонен и т.н. грип изобщо не са в задължителния имунизационен календар. Тук си говорим си за ваксини против рубеола, дифтерия, коклюш, полиомелит и т.н. Мисля, че голяма част от поддръжниците на задължителното ваксиниране също не са убедени в смисъла от "сезонните" ваксини.

_____

rm -rf /bin/laden
 
Преглед на профил kamishon Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 09:29 26
- +Оценка
-21 +39

оставаше председателя на Българското сдружение по ваксинопрофилактика да каже "НЕ" и от утре нямаше да е председател.
Това е все едно от "Мерк" да излязат с изявление, не е ненужно да се ваксинират бебета против Хепатит Б или нещо подобно.

 
Преглед на профил kamishon Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 09:32 27
- +Оценка
-20 +22

До коментар [#25] от "agent0range":
като каза рубеола - защо, например, е необходима да има ваксина срещу нея.

 
Преглед на профил lol Рейтинг: 1441 "Не"
1 юли 2011 09:36 28
- +Оценка
-22 +37

До коментар [#23] от "kamishon":

да, туберколозата, детския паралич, хепатит б, едрата шарка и тетануса, са все болести които се изкарават на крак и с пиене на чай... ей леле...

 
Преглед на профил Alexander Lazarov Рейтинг: 524 "Не"
1 юли 2011 09:41 29
- +Оценка
-16 +21

До коментар [#27] от "kamishon":

Вирусът се изкарва леко с едно "малко" изключение. Ако се зарази жена по време на бременноста ѝ болестта преминава в плода. Това води до много, ама много гадни последствия за него - глухота, малформации на очите, сърцето и изобщо на цялата сърдечно-съдова система. Ето снимка (предупреждавам, наистина е гадна!) на бебе, изкарало рубеола вътреутробно: http://www.toptenz.net/wp-content/uploads/2009/09/tcge0101.jpg

_____

rm -rf /bin/laden
 
Преглед на профил kamishon Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 09:43 30
- +Оценка
-14 +17

До коментар [#29] от "agent0range":

добре - а, ако едно дете - да кажем на 5 годишна възраст - пипне този вирус, има ли вероятност да го пипне пак след години, когато да кажем очаква дете? Или преболедуването на 5 годишна възраст ще изгради пожизнен имунитет?

 
Преглед на профил arch_ Рейтинг: 810 Неутрална
1 юли 2011 09:48 31
- +Оценка
-2 +34

До коментар [#27] от "kamishon":

Заради бременните. Самата рубеола не е особено опасна, но заразяването на бременна особено в първата третина на бременността носи тежки малформации на плода или спонтанен аборт. Доколкото си спомням, преди в България ваксинираха само момичетата (може и да греша). Само че се е оказало че бременните губят имунитет към края на бременността, дори и да са ваксинирани. В Германия в началото на бременността правят изследване за антитела.
Лично аз също никога не бих хванала вяра на данни, давани от фармацевтична компания. Главно защото имат ужасно богат опит в криене на информация и лобиране. Важно е самата държава да поддържа бази данни и много подробна статистика.

 
Преглед на профил beatles Рейтинг: 864 "Да"
1 юли 2011 09:50 32
- +Оценка
-15 +36

добре бе хора, като са толкова задължителни ваксините в БГ, защо хората, и децата в германия, където ваксините са опционални, боледуват значително по-малко????
нали видяхте какво стана преди 2 години с поредния грип, я птичи, я свински, я кравешки...купиха се тонове ваксина, които дойдоха 1 месец след като трябваше и половината се изхвърлиха, защото имаше толкова странични ефекти, че не е истина.
@ мустафанка
съгласих се, но трябва да се даде шанс на естествения подбор

_____

Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 
Преглед на профил kirka80286 Рейтинг: 524 "Не"
1 юли 2011 09:50 33
- +Оценка
-34 +18

До коментар [#23] от "kamishon":
Специално за теб един цитат: По-добре да си мълчиш и другите да се съмняват дали не си тъп, отколкото да си отвориш устата и да разсееш всякакви съмнения. Я зачети малко що е това имунизация, антитела и принцип на действие на ваксините, открий десетте прилики и не се излагай повече.

А иначе - кой тук говори за някакви си сезонни ваксини и грипчета, не го усуквайте като мокра връв, моля! Става въпрос за сериозни болести, изтрепали милиони!

_____

"Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 
Преглед на профил kamishon Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 09:50 34
- +Оценка
-15 +17

До коментар [#28] от "lol":

не, просто като ти шибнат ваксината сруще туберколоза и вече е сигурно, че никога няма да се разболееш от нея. Ти имаш ли представа какъв е шанса да се разболееш от туберколоза, както и какъв е шанса пробата Манту да излезе фалшиво положителна и какви биха били последствията от това

 
Преглед на профил kirka80286 Рейтинг: 524 "Не"
1 юли 2011 09:51 35
- +Оценка
-20 +7

До коментар [#27] от "kamishon":
За да не се разболееш, например.

_____

"Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 
Преглед на профил kamishon Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 09:53 36
- +Оценка
-14 +13

До коментар [#33] от "80286":

не си спомням да съм споменавал нещо за сезонни въксини.
и този цитат трябваше първо да го осмислиш, ако имаше с какво, преди да се излагаш.

 
Преглед на профил Alexander Lazarov Рейтинг: 524 "Не"
1 юли 2011 09:54 37
- +Оценка
-20 +11

До коментар [#30] от "kamishon":

В общия случай се придобива доживотен имунинет.

_____

rm -rf /bin/laden
 
Преглед на профил kamishon Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 09:54 38
- +Оценка
-8 +9

До коментар [#35] от "80286":

извинявай, не се сетих.

 
Преглед на профил kamishon Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 09:56 39
- +Оценка
-15 +19

До коментар [#37] от "agent0range":

тогава защо е необходимо да се ваксинира едно дете и да се премести риска от заразяване в бъдащато, когато преболедуването би могло да се случи в момент, много по-опасен и с много по-тежки последствия

 
Преглед на профил kirka80286 Рейтинг: 524 "Не"
1 юли 2011 09:59 40
- +Оценка
-15 +5

До коментар [#32] от "beatles":
Амии, дали да не е, защото ние водим в пъти по-стресов, по-нехигиеничен, по-нездравословен начин на живот, а храните ни (в това число плодове и зеленчуци) са потрес...

_____

"Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 
Преглед на профил lol Рейтинг: 1441 "Не"
1 юли 2011 09:59 41
- +Оценка
-15 +20

Предлагам като сме тръгнали да минем на обсъждане на друга лъжа налагана от химическите корпорации през последния век - сапуна/дезинфектантите и прочее други вредни химикали, понижили силно качеството на живот на хората.

 
Преглед на профил Alexander Lazarov Рейтинг: 524 "Не"
1 юли 2011 10:02 42
- +Оценка
-18 +11

До коментар [#39] от "kamishon":

И при ваксиниране и след изкарване на болестта има вероятност имунитета да падне по време на бременността. Това, че някой е бил болен не го прави с по-добър имунитет от някой който е ваксиниран.

Всъщност ваксината срещу шарка представлява много отслабен вирус, срещу който тялото си изгражда антитела така че за имунната система няма разлика дали си бил ваксиниран или си изкарал болестта.

_____

rm -rf /bin/laden
 
Преглед на профил arch_ Рейтинг: 810 Неутрална
1 юли 2011 10:03 43
- +Оценка
-4 +27

До коментар [#32] от "beatles":

В Германия отказът от ваксинация си има последствия - например могат да ти откажат място в детска градина, не можеш да работиш определени професии и тн. Това, плюс по-добрата медицинска култура, достъпът до информация и (без да се лъжем) по-развитото обществено съзнание кара хората да си ваксинират децата, въпреки че имат избора да не го правят.
А за ваксините съм напълно съгласна с теб. Косите ми се изправят като си помисля какво точно се внася в България при този занижен контрол.

 
Преглед на профил kamishon Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 10:06 44
- +Оценка
-2 +10

До коментар [#42] от "agent0range":

ок, благодаря за изчерпателната информация

 
Преглед на профил The Shadow Рейтинг: 1154 "Не"
1 юли 2011 10:40 45
- +Оценка
-20 +8

Не, разбира се.

Това оставаше, вместо да се харчат пари за по-добро здравеопазване, да трябва да се пръскат за перманентни образователни кампании и убеждаване на родителите да намалят рисковете за собствените си деца.

_____

“In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 
Преглед на профил Crux Рейтинг: 466 Неутрална
1 юли 2011 10:46 46
- +Оценка
-48 +15

Естествено, че НЕ. Ваксините са задължителни и който отказва да ваксинира детето си, върши престъпление. Не само срещу другите, но и срещу самото си дете.
Да приемем, не дай си боже, че "информираните" (от Wikipedia) загрижени родители не ваксинират детето си срещу полиомиелит (детски паралич), защото ваксината била вредна, и то се разболее и осакатее. Да, другите деца, които са ваксинирани, няма да се разболеят, но животът на тяхното собствено детенце ще е съсипан завинаги. Кой дава право на родителите да се разпореждат по такъв начин с живота на детето си?

_____

Never underestimate the predictability of stupidity
 
Преглед на профил Crux Рейтинг: 466 "Не"
1 юли 2011 10:49 47
- +Оценка
-23 +9

Опс, забравих да си определя коментара като НЕ :-)

_____

Never underestimate the predictability of stupidity
 
Преглед на профил Pux4o Рейтинг: 466 Неутрална
1 юли 2011 10:51 48
- +Оценка
-33 +17

Добре, единият говори как задължителните ваксини нарушват човешките права и ала-бала харти и конституции. Другият говори колко човешки живота се спасяват с ваксините и какви успехи имат. И двата обаче избягват проблема: за да имат максимален ефект ваксините трябва да се прилагат на максимален брой хора. Разбира се човешките права не трябва да се нарушават и човек трябва да може да откаже ваксина. Промяната трябва да стане от задължаване към принуждаване. Неваксинирани деца да не могат да се записват в детски градини, ясли и училища; да не могат да пътуват в чужбина и т.н. Възрастни без ваксини да не могат да работят с храна и в други среди създаващи опасност от заразяване на други хора. Ето просто и ясно -- който иска да рита срещу ръжена, нека да заповяда. Алтернатива винаги има: децата може да са на домашно обучение, възрастните могат да работят в строителството или нещо друго.

_____

Всичко се решава с чука и майката!
 
Преглед на профил ras16377431 Рейтинг: 1441 "Не"
1 юли 2011 11:25 49
- +Оценка
-37 +41

Трябва ли жонглирането с гранати посред пазара да бъде личен избор?

_____

gradinko.bg
 
Преглед на профил sasvirco Рейтинг: 524 Неутрална
1 юли 2011 11:26 50
- +Оценка
-40 +27

Хомеопатията, Астрологията и картите таро имат едно общо помежду си. Трябва да им "вярвваш" за да ти се "сбъднат" :). Твърдо не на шарлатанството.

 
Преглед на профил Orchid Рейтинг: 925 "Да"
1 юли 2011 11:41 51
- +Оценка
-18 +53

Аз съм за правото на СВОБОДЕН ИНФОРМИРАН избор! По този начин човекът и родителя на детето поема отговорност за себе си и детето си. Както и за другите от социума!
Държавата, в ролята си на принудителка никога не поема отговорност при нежелани последствия!

 
Преглед на профил svetlana_hss Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 11:59 52
- +Оценка
-14 +47

Трябва да бъде право на личен избор! Свободата на човек да избира е негово рождено право! Тези които са притеснени и искат могат да слагат ваксини на децата си и не би следвало да се тревожат за нищо повече щом са толкова уверени в изработения от тях имунитет. Това, че някоя майка иска да ваксинира не виждам по какъв начин трябва и мен да задължи да правя същото. Поровете се малко за уврежданията и рисковете и признайте правото на човека да избира информирано, какво е това насилие!?

 
Преглед на профил svetlana_hss Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 12:00 53
- +Оценка
-23 +44

До коментар [#50] от "sasvirco":

Хомеопатията изобщо не е шарлатанство, това само човек незапознат с нейните принципи и постижения би могъл да го твърди.

 
Преглед на профил svetlana_hss Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 12:01 54
- +Оценка
-20 +21

До коментар [#49] от "gradinko":

Какво неуместно сравнение.

 
Преглед на профил lol Рейтинг: 1441 "Не"
1 юли 2011 12:01 55
- +Оценка
-26 +12

То е като с цвета на форда, можеш да се информираш колкото си искаш и да си имаш собствено мнение по въпроса... стига да се имунизираш...

 
Преглед на профил svetlana_hss Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 12:02 56
- +Оценка
-18 +32

До коментар [#46] от "Crux":

Престъпление е ако детето ми развие епилепсия или енцефалит вследствие от ваксина, която държавата ме

 
Преглед на профил Alexander Lazarov Рейтинг: 524 "Не"
1 юли 2011 12:02 57
- +Оценка
-23 +17

До коментар [#51] от "oror":

И каква е тази отговорност? Административна, наказателна, някаква друга? Какво става ако Вашето неваксинирано дете зарази бременна майка която в последствие роди бебе с увреждания? Плащате ли глоба или влизате в затвора?

_____

rm -rf /bin/laden
 
Преглед на профил lol Рейтинг: 1441 Неутрална
1 юли 2011 12:03 58
- +Оценка
-19 +18

До коментар [#52] от "svetlana_hss":

Правото на мнение на майката не е по-голямо от правото на живот и здраве на детето...

 
Преглед на профил Alexander Lazarov Рейтинг: 524 "Не"
1 юли 2011 12:05 59
- +Оценка
-16 +10

До коментар [#53] от "svetlana_hss":

Моля, посочете peer-reviewed статия в подкрепа на тезата Ви

_____

rm -rf /bin/laden
 
Преглед на профил gezellig Рейтинг: 237 "Не"
1 юли 2011 12:07 60
- +Оценка
-16 +29

Холандия - ваксините са безплатни. Детето ни е ваксинирано по "имунизационен календар". Така според мен е по-добре за него (информирано решение). Но когато имунизираха (пожелателно) всички деца между 4 и 6 (също безплатно) - не го направихме. Не счетохе, че е необходимо - отново информирано решение беше.
В България напоследък наблюдавам, че има тенденция да се заемат крайни позиции/моди много лесно. Някъде, някой казал нещо и давай и ние така. И то в най-крайните форми. То е кърмене, захранване, вода, био-храни, раждане вкъщи. Сега гледам и ваксините са на прицел. Принципно е чудесно да имаш правото на избор, но и виждам колко много хора могат да бъдат лесно тласнати в някаква посока. Дори елементарни доводи не са им необходими. Понякога привържениците не съзнават, че отстъпват от извоювани позиции.

 
Преглед на профил gezellig Рейтинг: 237 "Не"
1 юли 2011 12:07 61
- +Оценка
-13 +14

Холандия - ваксините са безплатни. Детето ни е ваксинирано по "имунизационен календар". Така според мен е по-добре за него (информирано решение). Но когато имунизираха (пожелателно) всички деца между 4 и 6 (също безплатно) - не го направихме. Не счетохе, че е необходимо - отново информирано решение беше.
В България напоследък наблюдавам, че има тенденция да се заемат крайни позиции/моди много лесно. Някъде, някой казал нещо и давай и ние така. И то в най-крайните форми. То е кърмене, захранване, вода, био-храни, раждане вкъщи. Сега гледам и ваксините са на прицел. Принципно е чудесно да имаш правото на избор, но и виждам колко много хора могат да бъдат лесно тласнати в някаква посока. Дори елементарни доводи не са им необходими. Понякога привържениците не съзнават, че отстъпват от извоювани позиции.

 
Преглед на профил generation Рейтинг: 409 Неутрална
1 юли 2011 12:08 62
- +Оценка
-15 +29

Искам да попитам доц. Генев две неща:

1. С какво право настоявате, че трябва да е задължително ваксинирането, след като то е медицинска процедура, която носи риск за живота и здравето?

2. За същата тази "изчезнала" едра шарка ли става въпрос, за която доц. Плочев пише, че се е върнала:

"Ето пример с вариолата - едрата шарка. Тя беше характерно заболяване за човека. Болестта тръгва от кравите, заразява хората, след което в средата на 18в. се превръща в пандемия за човечеството. Изобретена е ваксината и тя започва да се прилага масово в света. На 1 май 1980г. СЗО официално обяви, че няма повече вариола, защото е изкоренена в целия свят. Е, къде отиде този вирус? Все пак още не е доказано човечеството да е овладяло умението да унищожи каква да е форма на живот.

Вирусите на едрата шарка отидоха в маймуните. По напълно неизвестен досега начин, от маймуните попадна в прерийни кучета и миналата година бе публикуван доклад в САЩ, че 30 деца са заразени с вариола от прерийни кучета. Стана страшно, защото признахме, че вариолата се е върнала в човешката популация, но много видоизменена. А ние вече нямаме имунитет, защото сме прекъснали имунизацията през 80-та година. Хората родени след това са обречени да умрат, ако вариолата отново се върне. А тя вече се върна, затова трябва да се постараем да не се разпространи. Говоря като човек, който цял живот се е занимавал само с инфекциозни болести."
...

Прочитане на целия коментар

http://www.monitor.bg/article?id=131191

 
Преглед на профил ras16377431 Рейтинг: 1441 "Не"
1 юли 2011 12:09 63
- +Оценка
-25 +19

Нали не сте пропуснали тази новина - изледването, свързало детските ваксинации с аутизма се оказа фалшифицирано: http://www.npr.org/blogs/health/2011/01/06/132703314/study-linking-childhood-vaccine-and-autism-was-fraudulent?ft=1&f=1001

_____

gradinko.bg
 
Преглед на профил svetlana_hss Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 12:11 64
- +Оценка
-10 +11

принуждава да поставя.

 
Преглед на профил svetlana_hss Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 12:13 65
- +Оценка
-13 +13

До коментар [#59] от "agent0range":

Няма нужда, всеки който се интересува ще намери информация.

 
Преглед на профил svetlana_hss Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 12:14 66
- +Оценка
-14 +14

До коментар [#57] от "agent0range":

Ами тази бременна майка е най-вероятно вече ваксинирана или би могла да се ваксинира по желание, логично, нали?

 
Преглед на профил gezellig Рейтинг: 237 Неутрална
1 юли 2011 12:16 67
- +Оценка
-13 +7

@ beatles: Познавам българи в Холандия, които твърдят, че българските деца са по здрави. Обратното на твоето твърдение. Понеже сме на границата познавам доста германски семейства. Ами говорили сме си по тези въпроси. Няма неваксинирани. Не познавам и един холандец, който да не е ваксинирал децата си. Сигурна съм, че има и такива де. Работата ми е такава, че си имам работа с доста родители и деца.
@ gradinko: разбирам, че искаш да си в крак с всичко ново, но понякога не е зле и да помислиш преди да изтърсиш нещо. Като човек придобие малко опит и вземе, че стане по-умерен.

 
Преглед на профил svetlana_hss Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 12:19 68
- +Оценка
-19 +26

До коментар [#57] от "agent0range":

Ваксините изместват възрастта на която можеш да заболееш от някоя инфекциозна болест. Ако майката изкара рубеола като дете не виждам проблем с бременността. Освен това, когато болестите се изкарат в ранна детска възраст минават по-леко, това е всеизвестен факт.

 
Преглед на профил lyubomira2009 Рейтинг: 115 "Не"
1 юли 2011 12:25 69
- +Оценка
-27 +24

не - не съм съгласна с това вмешателство в природните работи, изцяло съм против ваксините, считам че нямат полезен ефект, за здравето ни изцяло ролята е на силата на човешкия организъм да преодолее и да се справи сам с инфекциите, да работим затова - да имаме истинска храна, а не преработена и здрави хора, при това свързани силно с природата.

 
Преглед на профил svetlana_hss Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 12:26 70
- +Оценка
-18 +27

Просто признайте правото на родителите да вземат решение за децата си и да понесат последствията си. Това е.

 
Преглед на профил Alexander Lazarov Рейтинг: 524 "Не"
1 юли 2011 12:28 71
- +Оценка
-34 +15

До коментар [#66] от "svetlana_hss":

Изглежда не сте се интересували достатъчно, защото такива статии няма. Хомеопатията си е чиста "гола вода", хехе ;)

Не всички хора могат да се ваксинират, например такива, които са претърпели трансплантация на органи. Ако прочетете по-горните коментари ще разберете и че имунитета при бременни жени отслабва. Освен това ваксините не са 100% ефективни, така че може да се зарази ваксиниран човек. Така че дори и да се ваксинират всички възможни хора няма как да се достигне 100% имунитет сред тях.

По-горе може да прочетете и коментар №11, който обяснява за "колективния имунитет". Накратко за да има ефект ваксинацията и за да може да се изолират болните преди заразата да е предизвикала епидемия трябва да има някакъв минимален процент хора с имунитет (за различните болести е различен).

Така че ако не ваксинирате детето си може да навредите не само на него ами и на всички останали. Имайки и в пред вид броя на бг-мамите по-добре ваксинацията да си остане задължителна в България.

_____

rm -rf /bin/laden
 
Преглед на профил Alexander Lazarov Рейтинг: 524 Неутрална
1 юли 2011 12:30 72
- +Оценка
-16 +16

До коментар [#69] от "lyubomira2009":

Искам да видя как само със силна храна се лекува човек болен от хроничен Хепатит Б

_____

rm -rf /bin/laden
 
Преглед на профил Mira Yotkova Рейтинг: 230 "Да"
1 юли 2011 12:31 73
- +Оценка
-16 +34

Напълно подкрепям позицията ваксинирането да бъде право на личен избор. Да не говорим, че спрямо европейските и световни директиви, всеки човек може да откаже медицинска манипулация. В този смисъл, всеки човек и настойник на дете може да откаже такава ако прецени, че е в негова вреда.
Крайно време е да се даде избор на хората дали да ваксинират децата си, или не.
А не да се гонят от закона все едно са последните престъпници.

 
Преглед на профил ltotchev Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 12:32 74
- +Оценка
-16 +32

След като едрата шарка беше "победена", каква ваксина предлагате за тоталната агресия, която залива младите хора все повече и повече по цял свят?!? За да се опита Човек да се прави на Господ, нека да се пробва да погледне поне 1 см по-далече от върха на носа си! Самият тон, с който влизате в дебатите, явно показва последствията от поколения ваксинации...

 
Преглед на профил svetlana_hss Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 12:32 75
- +Оценка
-19 +33

До коментар [#71] от "agent0range":

Ами аз лекувам детето си само с класическа хомеопатия и съм се уверила в ползата и от личен опит. Но дебатът не е за и против хомеопатията, а за и против информирания избор при ваксиниране.

 
Преглед на профил Mira Yotkova Рейтинг: 230 "Да"
1 юли 2011 12:34 76
- +Оценка
-15 +38

До коментар [#46] от "Crux":

А кой прави ваксините задължителни?

Господине, ако на Вас утре ви кажат, че трябва да отидете и да си отрежете ръката, защото е задължително, дали ще хукнете през глава да го направите?

Всяка интервенция, медицинска намеса в организма на човек, и върху него е ЛИЧЕН и ИНФОРМИРАН избор на този, върху когото ще се извършва. Не може никой и с нищо да задължава човек да направи нещо, което засяга живота му.

 
Преглед на профил Xumpomo name Рейтинг: 638 Неутрална
1 юли 2011 12:35 77
- +Оценка
-34 +19

съдейки по коментарите, най-добре да са задължинтелни.
хомеаопатия!?!?!?
какъв избор може да направи човек който разчита на магия :) :) :)
при това да избира не за себе си а за беззащитните си дечица...

_____

Birds of a feather flock together.
 
Преглед на профил ltotchev Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 12:35 78
- +Оценка
-18 +43

Не разбирам КОЙ ви пречи да се ваксинирате, след като толкова много искате! Но да налагате това на хора, които имат по-различен поглед за света, себе си в него и здравето на децата си, това много пряко ми напомня Хитлер, Сталин и техните поборници у нас - "няма значение какъв си - щом си не си с нас, си ПРОТИВ нас и нямаш право да живееш!" Така ли?

 
Преглед на профил svetlana_hss Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 12:37 79
- +Оценка
-19 +42

До коментар [#71] от "agent0range":

Задължителната имунизация нарушава човешките ми права и колективния имунитет не ме интересува изобщо, факт е, че ръстът на заболеваемостта е намалял тъкмо преди въвеждането на ваксините (и се е увеличил веднага след това), единствено добрите хигиенни условия и качество на живот могат да помогнат за подобряване на имунитета и намаляване на болестите, а не ваксините, които както казвате са безполезни при недостатъчен процент ваксинирани; в доста цивилизовани страни ваксинирането не е задължително и не съм чула за масови епидемии.

 
Преглед на профил svetlana_hss Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 12:38 80
- +Оценка
-13 +29

До коментар [#77] от "rldkfl":

Вие използвате позицията си против хомеопатията, в подкрепа на задължителното ваксиниране, що за довод е това?

 
Преглед на профил svetlana_hss Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 12:40 81
- +Оценка
-15 +29

Дори 100% от популацията да е ваксинирана, болестите няма да изчезнат, всичко е индивидуално и дори ваксинираните се разболяват, това е факт.

 
Преглед на профил svetlana_hss Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 12:40 82
- +Оценка
-13 +21

Дори 100% от популацията да е ваксинирана, болестите няма да изчезнат, всичко е индивидуално и дори ваксинираните се разболяват, това е факт.

 
Преглед на профил zaraliya Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 12:43 83
- +Оценка
-12 +46

От личния опит с детето ми и така получавайки информация от първа ръка ми се наложи да се запозная с действието на ваксините, но късно за мое съжаление. Оказа се, че детето ми не е единствено. Запознах се с понятия като доживотен имунитет и временен имунитет. Запознах се с принципа на действие на ваксините и разбрах, защо познатите ми лекари не слагаха ваксини на децата си, те дори не бяха чували за хомеопатия.

По време на предишната епидемия от морбили позната лична лекарка имаше 5 случая на разболели се деца от морбили, които ЛИЧНО е ваксинирала.

Категорично съм ЗА правото на личен избор при ваксинирането и искам той да е информиран и съобразен с конкретното здравно състояние, за да не ми се налага впоследствие да чета статистики и стъкмистики.

 
Преглед на профил NPaine Рейтинг: 1441 "Не"
1 юли 2011 12:43 84
- +Оценка
-44 +29

Ваксинирането да бъде право на личен избор само защото някакъв билкар смята че хомеопатията може да замести медицината?

Човешката глупост няма граници...призовавам за Награда Дарвин за всеки който доброволно лиши детето си от едно най-големите постижения на цивилизацията - масовата имунизация.

_____

"People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 
Преглед на профил ltotchev Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 12:45 85
- +Оценка
-8 +14

Колкото противоречи учител на възпитател...

 
Преглед на профил lol Рейтинг: 1441 "Не"
1 юли 2011 12:49 86
- +Оценка
-25 +22

http://longevity.about.com/gi/o.htm?zi=1/XJ&zTi=1&sdn=longevity&cdn=health&tm=78&;gps=375_637_1346_945&f=00&tt=3&bt=0&bts=0&zu=http%3A//www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/00056803.htm

През 20 век смъртността от болестите срещу които има масивни кампании за ваксинация намалява с по над 95%, що се правите на луди като вадите доводи от къде ли не за една доказана практика спасила толкова много животи...

Съжелявам но хомеопатията не е довод срещу имунизациите по простата причина че медицината всъшност е наука и трябва да се вадят научни доводи...

 
Преглед на профил Mira Yotkova Рейтинг: 230 "Да"
1 юли 2011 12:51 87
- +Оценка
-11 +33

До коментар [#84] от "NPaine":

Защо постоянно намесвате хомеопатията?
Тук се говори дали ваксинирането да е въпрос на личен избор, или не.
Никой не споменава хомеопатия и тя няма нищо общо с въпроса.

 
Преглед на профил fanni Рейтинг: 8 Неутрална
1 юли 2011 12:52 88
- +Оценка
-20 +36

Имунитетът не може никога да бъде колективен. Това е медицински термин измислен от лекари с цел да се направи опит да се докаже че е възможно съществуването му. Най-малкото защото този имуните е възможен при един висок прозент имуницирани, което никога не може да се постигне без ЖЕРТВИ т.к. ваксините имат противопоказания и не се подходящи дари за повече от 10% от населението. А ние гоним процентите, което значи че вне мислим за индивидуалностите на всеки човек, а за колективния имунитет. Това Не е морално...

 
Преглед на профил Alexander Lazarov Рейтинг: 524 "Не"
1 юли 2011 12:54 89
- +Оценка
-31 +15

До коментар [#79] от "svetlana_hss":

Май не сте прочели внимателно всичко и не сте схванали логиката...

Не можем да си говорим за право на избор когато поставяте здравето на другите на риск.

Колкото повече чета от тези синичките коментари, толкова повече ми се струва, че трябва отказът от ваксиниране да бъде наказвано като престъпление срещу човечеството.

До коментар [#83] от "zaraliya":

А колко деца общо е ваксинирала лекарката? Ако е ваксинирала 1000 деца, колко % от тях са 5 деца? Колко деца биха се разболяли ако нито едно не беше ваксинирано?

_____

rm -rf /bin/laden
 
Преглед на профил undo Рейтинг: 8 "Не"
1 юли 2011 12:55 90
- +Оценка
-20 +11

Цитат arch:
"Лично аз също никога не бих хванала вяра на данни, давани от фармацевтична компания. Главно защото имат ужасно богат опит в криене на информация и лобиране. Важно е самата държава да поддържа бази данни и много подробна статистика."
...
"Точно за това става въпрос. Детето ми е ваксинирано в Германия, след като детския лекар успя да ме даде ясни и обосновани отговори на всички въпроси (отделяйки ми към 40 минути) и след като прочетох цялата ОФИЦИАЛНА статистика (водена вече десетилетия), която се намира достъпна и разбираема в интернет. Повечето мнения, които се чуват в такива дискусии в България, се основават на нещо чуто, не съвсем разбрано и повторено, от типа "На съседката на сестрата детето" и "Една приятелка ми каза". Истина е, че в Германия повечето хора си ваксинират децата, нищо че не е задължително. Те имат вече и лош опит, след като след био-вълната през деветдесетте груповият имунитет падна достатъчно ниско, за да тръгнат няколко големи епидемии. Много основен проблем в България според мен освен липсата на адекватна информация е и традиционно занижения контрол върху лекарствата (ваксините). "

Напълно съгласна с горните два коментара. Колко родители са настоявали за разяснение от лекаря, колко от тях са потърсили статистически данни или проверили щателно възможните рискове? Естествено, че човек не бива да приема на доверие и трябва да подлага на съмнение всяка информация,...

Прочитане на целия коментар
която му бива поднесена, но все си мисля, че трябва и да се погледне цялостната картина - най-лесно е да се съпоставят практиките на държави с висока продължителност на живота на населението им.
Всичко е въпрос на ИНФОРМИРАН избор. Между другото, колко по-вероятно е детето да се разболее от хепатит Б, отколкото да пострада от страничните ефекти от ваксината?


 
Преглед на профил Mira Yotkova Рейтинг: 230 "Да"
1 юли 2011 12:58 91
- +Оценка
-20 +37

До коментар [#89] от "agent0range":

С кое точно се поставя здравето на другите под риск?
"Другите" нали се ваксинират и съответно са защитени, тях какво ги интересуват неваксинираните.
Тези доводи винаги са били и ще си останат абсурдни.
Човек сам отговаря за собственото си здраве!!!

 
Преглед на профил Mira Yotkova Рейтинг: 230 "Да"
1 юли 2011 13:06 92
- +Оценка
-24 +43

Ваксините съдържат невротоксини, живак или етилживак, формалдехид, олово, алуминий, антифриз, тимерозол, абортирана ембрионна тъкан и живи вируси. Които са отрови, опасни за живота и здравето ни. И могат да причинят болести като: астма, диабет, аутизъм, артрит, неврологични проблеми, автоимунни заболявания, проблеми с нервната система, страхови неврози, психични разтройства, хиперактивност, симптоми на "синдрома на раздрусаното бебе", внезапна детска смъртност и др. 6000 бебета умират годишно от внезапна бебешка смъртност непосредствено след ваксинация и очевидно причинени от нея. Случаите на аутизъм са били 1 на 100 000 човека. А в момента е 1 на всеки 150 човека. Учените наричат аутизма, диабета, хипертонията епидемия. Не е възможно здраво дете, след ваксинация да започне да проявява симптоми на аутизъм.

 
Преглед на профил boryanap Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 13:07 93
- +Оценка
-9 +22

Ваксинирам детето си със задължителните ваксини, но според мен има ваксини, които бих могла и да пропусна като БЦЖ, хепатит Б например. Слава Богу устоях на натиска на педиатърката да ваксинирам с препоръчителната ваксина за ротариксни заболявания, а за цената и не искам и да коментирам.

 
Преглед на профил marita11 Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 13:12 94
- +Оценка
-14 +34

Подкрепям твърдо свободния избор.Аз и моето семейство взехме решение да имунизираме децата по ред причини.Отдавна не вярвам на гръмките лозунги, че ваксините са спасили света, дори напротив!
Когато в семейството или в близкия ти кръг от приятели има хора увредени от ваксини, недоказана смърт на бебе, започваш да се замисляш, дори и до сега сляпо да си се доверявал на докторите!
Да ме извиняват с твърдението , че страничните реакции от ваксините са изключително рядко!

 
Преглед на профил Alexander Lazarov Рейтинг: 524 "Не"
1 юли 2011 13:13 95
- +Оценка
-25 +17

До коментар [#88] от "fanni":

Ще ти го обясня опростено.

Да кажем, че имаме дребна шарка. Имаме една стая със 10 човека в нея. Нито един от тях няма имунитет към болестта. В нея влиза болен от дребна шарка. Той ще разболее около 9 от тях. Т.е. имаме 90% шанс човек без имунитет да се разболее от шарка при контакт с болен.

Сега си представи следната ситуация. Имаме един болен от шарка. Той не знае че е болен и отива на работа. Там се среща с 10 човека, след което си отива у тях и му избиват пъпките, разбира че е болен и се поставя под карантина. Докато оздравее не контактува с повече хора, така че за целия период през който той може да пренесе заразата е контактувал с общо 10 човека.

Сега да разгледаме два случая:

1. нито един не е ваксиниран. Тогава от тези 10 души 9 ще се разболеят. Всеки от тези 9 души ще се срещне с още 10 през периода преди да разбере че е болен. За нула време ще имаме 9*9 + 9 + 1 = 91 болни и скоро болестта излиза под контрол и почти всички се разболояват от шарка.

2. всички са ваксинирани, 95% от тях имат имунитет. От тези 10 души има 50% вероятност да има 1 болен, има и 50% вероятност той да не е болен. Дори и да е е болен има 25% вероятност, че ще разболее още един човек и т.н. Т.е. рано или късно ще изолираме всички болни и няма да се стигне до епидемия.

Затова е много важно да има задължителна...

Прочитане на целия коментар
ваксинация: защото ако броя на хората с имунитет падне под някакъв критичен минимум (който зависи от % на заболяемост и инкубационния период) има предпоставки за епидемии.

PS. вероятностите не са точно такива, но за да илюстрирам примера съм поопростил сметките

_____

rm -rf /bin/laden
 
Преглед на профил Габриела Пенкова Рейтинг: 8 Неутрална
1 юли 2011 13:14 96
- +Оценка
-7 +29

Всъщност има значение. Естественият път на заразяване е различен от този при ваксинините. Това дава възможност за последователна, естествена реакция на имунната с-ма и създаване на последваща надеждна защита.
Нека не забравяме туберкулозата, с/у която при соца бхме ваксинирани традиционно 99,9%. От 90-те години до днес заболеваемостта нарастна, заради мизерията и ниската хигиена на живот. ТБЦ бил мутирал е официалното обяснение. Логично е, но като цяло завръщането на болестта е резултат от целенасочени човешки действия, за които никой от извършителите не носи отговорност. И докато основната грижа на отговорните институции е "едни пари да отидат при едни хора" е добре сами да поемем отговорност и грижа за собственото си здраве и това на децата ни. Без да ни изнудват и извиват ръцете! До коментар [#42] от "agent0range":

 
Преглед на профил undo Рейтинг: 8 "Не"
1 юли 2011 13:14 97
- +Оценка
-26 +19

Виждам, че доста от коментиралите тук са гледали отуй прословуто филмче. Е, аз също го гледах, съгласна съм, че има случаи на увреждане. Няма как един препарат да повлияе еднакво на съвсем различни организми със съвсем различна генетика. Само да попитам нещо... родена съм през 1979 година. Доста добре си спомням детството и юношеството си. От всички имунизации, направени на мен и съучениците ми си спомням ЕДИН случай на проблем с ваксина, и то защото ваксината беше с изтекъл срок, както се оказа след проверката - ето това е престъпление и проблем. Хайде сега сметнете процентите, за сравка ще ви кажа, че от първи до осми клас бяхме 31 души. Между другото, колко от коментиращите тук лично са пострадали при ваксинация? Лично вие, не децата ви, не приятелите ви, не на първа братовчедка на приятелка на приятелката ми.

 
Преглед на профил Alexander Lazarov Рейтинг: 524 "Не"
1 юли 2011 13:14 98
- +Оценка
-19 +15

До коментар [#91] от "mirama":

Чукча писател, чукча не е читател...

_____

rm -rf /bin/laden
 
Преглед на профил NPaine Рейтинг: 1441 "Не"
1 юли 2011 13:21 99
- +Оценка
-26 +20

До коментар [#87] от "mirama":

Не мога "постоянно" да намесвам нещо което споменавам за пръв път.

Даването на свобода на личен избор в случая ще бъде еквивалентно на даването на зареден пистолет на хлапе.

Майките по принцип вярват дълбоко и доста наивно че само и единствено те знаят кое е най-добре за детето им, и докато тази вяра обикновено застрашава психологическата стабилност и развитие на детето им, то в случая се дава възможност да бъде застрашен и живота му.

И нека си говорим откровенно - не става дума за правото на личен избор на детето, става дума за правото на личен избор майката да взима решения за детето си.

Детето по абсолютно никакъв начин не печели от това че майката има по голяма свобода в решението си спрямо него - за него чисто математически е абсолютно все тая кой ще вземе решение за него - майката или обществото. Дори бих казал че решение взето от обществото в случаят е Парето-оптимално демек еднакво добро за всички, докато решения взимани на индивидуална база от майката в някой случай ще бъдат по добри, но в повечето ще бъдат драстично по лоши. В крайна сметка става дума за живота на детето а не за свободата майката да му избира късите гащи.

_____

"People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 
Преглед на профил marita11 Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 13:21 100
- +Оценка
-11 +25

undo, и моето първо дете е ваксинирано във Франция, педиатърката ми там, също отдели повече от 30минути за да ми прехвалва ваксините, та и дори да ме убеждава , че е хубаво да ваксинирам детето с две ваксини наведнъж!Да ме убеждава , как бременна трябва да се ваксинирам с набързо скалъпената ваксина за свински грип!Съвсем не вярвам на статистиките и редките странични ефекти!Съвсем не се доверявам и на истории от сорта -детето на съседката....
Това е моя избор и съм сигурна , че правя най-доброто за децата си!

 
Преглед на профил generation Рейтинг: 409 "Да"
1 юли 2011 13:21 101
- +Оценка
-8 +24

Като толкова гонят имунизационно покритие у нас, защо не го направят по ДЕМОКРАТИЧНИЯ начин, както се практикува в държавите от ЕС и други по-цивилизивани - с образователни кампании, реклами, и пр.

До кога ще се налага българите да понасяме безумните последици от соца-а и тоталитарните методи?!


 
Преглед на профил mira29 Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 13:24 102
- +Оценка
-7 +25

Гласувам "Да" за правото на избор. Смятам, че е право на всеки човек да бъде информиран за ползите и вредите както от ваксинирането, така и от неваксинирането и да има право да вземе решение за себе си и семейството си.

 
Преглед на профил Alexander Lazarov Рейтинг: 524 Неутрална
1 юли 2011 13:26 103
- +Оценка
-7 +12

До коментар [#101] от "generation":

Прочети коментарите по-горе, особено тези в синичко и ще разбереш защо :)

_____

rm -rf /bin/laden
 
Преглед на профил Mira Yotkova Рейтинг: 230 "Да"
1 юли 2011 13:27 104
- +Оценка
-11 +17

До коментар [#98] от "agent0range":

Не видях Вие да сте написали нещо особено умно в подкрепа на вашата теза.

 
Преглед на профил Mira Yotkova Рейтинг: 230 "Да"
1 юли 2011 13:29 105
- +Оценка
-11 +20

До коментар [#99] от "NPaine":

Ако всичко е така, както Вие пишете, нямаше в толкова много държави хората да имат право на избор и да решават дали да ваксинират детето си, или не.

 
Преглед на профил Габриела Пенкова Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 13:30 106
- +Оценка
-12 +26

До коментар [#99] от "NPaine":
Ще трябва да приемеш, че отговорността за децата е поверена не от властова инстанция, а от природата на конкретните родители. Поне докато си създадете инкубатори за еничари.

 
Преглед на профил Alexander Lazarov Рейтинг: 524 "Не"
1 юли 2011 13:35 107
- +Оценка
-24 +19

До коментар [#104] от "mirama":

Окей, пак ще Ви го повторя:

1. Има хора, на които ваксинирането им е противопоказно
2. Не всички ваксинирани придобиват имунитет
3. Ако броят на хората с имунитет (не на имунизираните, а на хората с имунитет!) падне под определен процент се създават условия за епидемии.

Т.е. ако Вашето неваксинирано дете се разболее може да разболее:
- човек с транспалнтиран орган, който приема имуносупресори
- човек, който е ваксиниран, но не е развил имунитет
- бременна майка, която е с намален имунитет по време на бременността
- да предизвика епидемия защото още N на брой деца не са ваксинирани

Щом застрашавате здравето на околните хич не ми минавайте с номера за "право на избор". Аз на същата логика мога да поискам да тренирам стрелба с лък с детска градина, защото това е личния ми избор и ако някой ми се скара ще му кажа, че ми нарушава човешките права.

Кажете КОНКРЕТНО с кое от твърденията не сте съгласна

_____

rm -rf /bin/laden
 
Преглед на профил NPaine Рейтинг: 1441 "Не"
1 юли 2011 13:37 108
- +Оценка
-19 +14

До коментар [#105] от "mirama":

Говорите за право на личен избор и в същото време ми излизате с номера "Ма гуспожо той и Гошко и Тошко направиха не знам си какво си защо не може и аз като тях пък?".

_____

"People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 
Преглед на профил ajsajder Рейтинг: 230 Неутрална
1 юли 2011 13:38 109
- +Оценка
-9 +20

Хубаво е, преди да се пише- да се чете.. http://www.ivanstamenov.com/2011/05/2900/ "Нов доклад: Много ваксини — висока детска смъртност"

 
Преглед на профил sonyad Рейтинг: 638 "Не"
1 юли 2011 13:38 110
- +Оценка
-23 +15

Твърдо НЕ.
Единствено изключение трябва да са медицинските противопоказания.Там,където общественото здраве е в колизия с някакви съмнения за вреди(а не доказателства),водещ е интересът на обществото.При въпроса за евтаназията личният избор засяга един човек и евентуално семейството му.При ваксините обаче не е така.

 
Преглед на профил generation Рейтинг: 409 "Да"
1 юли 2011 13:38 111
- +Оценка
-12 +24

До коментар [#103] от "agent0range":


Въпросът беше риторичен с идеята да замисли такива като вас, драги. Иначе отговор за себе си имам - от любов към тоталитаризма и принудителните мерки. Изглежда не сме готови да се разделим с миналото си... заради такива хора като тези с коментарите в червеничко.. :-)

Прочете Глава 2 от Закона за здравето, която се именува Права и задължения на пациента. Там пише нещичко за информирано съгласие, а също че пациентите сами носят отговорност за здравето си. Интересно как ще те задължават да поставяш ваксина, която може да доведе до анафилактичен шок (справка - листовката за пациента) и в същото време отговорността всеки си я носи сам?? Безумия са това..

 
Преглед на профил Mira Yotkova Рейтинг: 230 "Да"
1 юли 2011 13:40 112
- +Оценка
-15 +27

До коментар [#107] от "agent0range":

А защо само "моето" неваксинирано дете да е носител на зарази???
Ваксинираните също се разболяват и в същата степен могат да са носители на заразата и да заразяват другите, които Вие сте изброили.
Тогава???
Дали аз трябва да се обърна и да кажа - Изобщо не ми защитавайте правото на избор, когато "вашето" ваксинирано дете е заразило толкова много хора?
Ваксините не са панацея! И от ваксините също се стига до сериозни заболявания и смърт.
Но много хора не виждат по-далеч от носа си, видно е и тук.

 
Преглед на профил lyubomira2009 Рейтинг: 115 "Не"
1 юли 2011 13:41 113
- +Оценка
-25 +9

към отговор #72 не считате ли че връзката ни с природата е доста поизчезнала - което е основен фактор за живота ни ; като резултат на това откъсване от природата- е нашето болно тяло и развитието на доста вируси и изродени клетки?Връщането ни към природата може да ни направи щастливи и силни - и със здрав дух - от там и здраво тяло.Живот изцяло свързан със Земята майка- храната и водата и въздуха- и всичко свързано с това ЧОВЕКА-като висше същество.Ние сме важните - да укрепим тялото си -здравето ни е отвътре , то не идва отвън, всичко е в нас и чрез нас - като органично свързани , стига с експериментите , вече осъзнахме, доста неща за нашия свят.На първо място е ЧОВЕКА- оставете го да може наистина да еволюира, с мозъка си, и цялото си тяло.

 
Преглед на профил lol Рейтинг: 1441 Неутрална
1 юли 2011 13:44 114
- +Оценка
-14 +10

До коментар [#111] от "generation":

бебетата немогат да носят сами отговорност...

 
Преглед на профил spark Рейтинг: 409 "Да"
1 юли 2011 13:46 115
- +Оценка
-12 +28

Може би когато хората научат за ваксините повече от това, което казват личните лекари (на които, между другото, им се плаща че пласират ваксини) ще могат наистина да дадат обективно мнене. Преди това няма смисъл.
Ако наистина има заинтересувани, ето линк към филм за Ваксините, съдържащ факти, за които онези, печелещи от този бизнес си затварят очите + не ги оповестяват на обществото.

Мислете хораааа, мислете. Не се хващайте на първото мнение, ровете по-дълбоко ;-)

Филмчето - http://kolibka.com/download.php?mid=4837

и субтитрите - http://kolibka.com/download.php?sid=4837

_____

Ако искаш да плуваш срещу течението и да стигнеш до извора, ще ти трябват гребла :-)
 
Преглед на профил Xumpomo name Рейтинг: 638 "Не"
1 юли 2011 13:50 116
- +Оценка
-29 +19

до сега наблюдаван ли е случай на вразумен човек:
а) вярващ в лечебните свойства на бучките захарче, наричани хомеопатични лекарства;
б) вярващ, че астролозите познават характера на хората и предичат бъдещето им;
в) вярващ, че екстрасенсите имат "сили" или си говорят с изънземни духове и т.н.;
в) вярващ, че Ванга е била пророк;
г) вярващ, че реактивните самолети нарочно ръсят с отрови за да ни промиват мозъците/изтровят, щото сме много и т.н.;
в) вярващ, че правителството на САЩ крие летящи чинии Зона 51;
г) Елвис бил жив;
....

_____

Birds of a feather flock together.
 
Преглед на профил spark Рейтинг: 409 "Да"
1 юли 2011 13:51 117
- +Оценка
-13 +29

До коментар [#112] от "mirama":

Да ваксините водят до много странични ефекти и заболявания и до смърт ... но това няма да чуем никога по новините.

_____

Ако искаш да плуваш срещу течението и да стигнеш до извора, ще ти трябват гребла :-)
 
Преглед на профил generation Рейтинг: 409 "Да"
1 юли 2011 13:52 118
- +Оценка
-13 +27

До коментар [#107] от "agent0range":
"Т.е. ако Вашето неваксинирано дете се разболее може да разболее:
- човек с транспалнтиран орган, който приема имуносупресори
- човек, който е ваксиниран, но не е развил имунитет
- бременна майка, която е с намален имунитет по време на бременността
- да предизвика епидемия защото още N на брой деца не са ваксинирани"


Хайде сега да ни обясните механизма на заразяването и да обосновете твърдението, че едно здраво неваксинирано дете е по-опасно за обществото от едно ваксинирано.

Както знаем ваксините не дават 100% имунитет, така че вашето ваксинирано дете е също толкова опасно, ако е в онези ок. 20% изключение. А ваксинираното с жива ваксина дете е още по-опасно, защото е инкубатор на бацили.


 
Преглед на профил lol Рейтинг: 1441 "Не"
1 юли 2011 13:52 119
- +Оценка
-24 +20

да продължавайте с аргументи от сорта на:

- разбирам повече от докторите и мога да взимам по- добри решения по въпроса за здравето на едно дете защото го прочетох в интернет.

- всичките тия статистики за превенция са измислица защото държавата/компаниите искат да дават на нашите деца отрова.

- хомеопатията е валиден и еквивалентен на медицината метод за лекуване

и после се чудете, защо не ви се дава право да взимате потенциано застрашаващи живота на околните решения...

 
Преглед на профил spark Рейтинг: 409 "Да"
1 юли 2011 13:54 120
- +Оценка
-13 +23

До коментар [#107] от "agent0range":

Човек се заразява не само от разболял се, но и от преносител - каквито са всички ваксинирани.

_____

Ако искаш да плуваш срещу течението и да стигнеш до извора, ще ти трябват гребла :-)
 
Преглед на профил NPaine Рейтинг: 1441 "Не"
1 юли 2011 13:55 121
- +Оценка
-20 +16

До коментар [#117] от "spark":

Не се помайвай ами хващай клещите да си вадиш пломбите, че казват в тях ЦРУто слагало датчици за проследяване. Всъщност ЦРУто е взело горната челюст, долната си я делят Мосад и КГБ. Говори се за назрвящ конфликт защото и китайците искали да слагат датчици в пломбите пък старите кучета не им давали.

Това също няма да го чуеш по новините ама какво му пречи да е истина.

_____

"People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 
Преглед на профил Alexander Lazarov Рейтинг: 524 "Не"
1 юли 2011 13:56 122
- +Оценка
-22 +16

До коментар [#112] от "mirama":

Само че вероятността едно ваксинирано дете да се разболее и съответно да пренесе болестта е стотици пъти по-малка от тази на неваксинираното. Така че отказът си е чиста проба безхаберие.

До коментар [#111] от "generation":

Вероятността от странични ефекти при ваксините е много, ама много по-малка от ползата в бъдеще. За да има ефект ваксинацията трябва да е масова, а при нашите условия това май няма как да стане ако не е задължителна. И виж листовката на един аналгин и там има анафилактичен шок, ама колко често се случва?

_____

rm -rf /bin/laden
 
Преглед на профил Mira Yotkova Рейтинг: 230 "Да"
1 юли 2011 13:56 123
- +Оценка
-13 +28

До коментар [#119] от "lol":

Нали Вие сте в процента "умни", които могат сами да вземат решението си да ваксинират. И да ви се даде право на избор, пак това ще си изберете. Така че какъв точно Ви е проблема???
И сега има много неваксинирани деца и възрастни. Няма да се увеличат кой знае колко ако се даде право на избор на всеки родител да решава това. Даже напротив, възможно е да има и леко процентно увеличение на ваксинираните.
Но за психология няма да Ви говоря, изглежда че няма да схванете материята.

 
Преглед на профил spark Рейтинг: 409 "Да"
1 юли 2011 13:57 124
- +Оценка
-10 +18

Просто някои неща са факти, а други - заяждане. Нищо повече.

_____

Ако искаш да плуваш срещу течението и да стигнеш до извора, ще ти трябват гребла :-)
 
Преглед на профил Alexander Lazarov Рейтинг: 524 Неутрална
1 юли 2011 13:57 125
- +Оценка
-15 +11

До коментар [#120] от "spark":

Глупости на търкалета. Ваксинираните имат антитела срещу да речем Хепатит Б, но не и самият вирус.

_____

rm -rf /bin/laden
 
Преглед на профил Xumpomo name Рейтинг: 638 "Не"
1 юли 2011 13:58 126
- +Оценка
-15 +13

проблема е че процента умни е твърде малък...
наблюдава се по общото икономическо и политическо състояние на страната

_____

Birds of a feather flock together.
 
Преглед на профил Mira Yotkova Рейтинг: 230 "Да"
1 юли 2011 13:59 127
- +Оценка
-10 +23

До коментар [#122] от "agent0range":

Не е никакво безхаберие.
Ваксинирани деца се случва да се разболеят броени дни от болестта, за която им е поставена ваксина.
Аааа, да...на това му се казвало, че реагирало правилно на ваксината и така придобивало имунитет. ))) пълни глупости

 
Преглед на профил spark Рейтинг: 409 "Да"
1 юли 2011 14:00 128
- +Оценка
-9 +17

До коментар [#125] от "agent0range":

А знаете ли какво още се съдържа във ваксината освен въпросните антитела?

_____

Ако искаш да плуваш срещу течението и да стигнеш до извора, ще ти трябват гребла :-)
 
Преглед на профил marita11 Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 14:01 129
- +Оценка
-16 +28

Моята етърва, чинно ваксинирана се разболя миналата година от туберкулоза, дъщеря ми нямаше такава ваксина -бцж, понеже там , където е родена е пожелание, и разбира се аз я отказах.Имаха много близък контакт продължително време.Тогава , две годишната ми не ваксинирана дъщеря се оказа напълно здрава, след куп профилактични изследвания!
Няма да коментирам множественната склероза в семейството ни, също и смъртта на брат ми след изписването от родилния дом.Разбира се според докторите, ваксините са последното нещо , което би причинило това!Но пък за компенсация , при моето раждане, което е 11месеца след смъртта на брат ми не ми поставят рутинните ваксини, а нещо друго, което уж се поставяло тогава- на децата на партийните лидери.

 
Преглед на профил Mira Yotkova Рейтинг: 230 "Да"
1 юли 2011 14:01 130
- +Оценка
-10 +23

До коментар [#126] от "rldkfl":

Тук няма нищо общо икономическото състояние на страната.
Сигурно останалите страни, в които ваксинирането е въпрос на личен избор са толкова зле, колкото България.
Не мисля така.
По-горе го има списъка с тези държави, вземете си го погледнете.
Само за информация разбира се.
Явно там правителството им е трагично, щом е разрешило подобно нещо. И не мисли за благото на целият свят. )

 
Преглед на профил batmilen Рейтинг: 409 "Не"
1 юли 2011 14:01 131
- +Оценка
-21 +12

До коментар [#128] от "spark":

Естествено че знаем всички малоумни аргументи които ще изредиш: Живак?

 
Преглед на профил NPaine Рейтинг: 1441 "Не"
1 юли 2011 14:02 132
- +Оценка
-20 +15

До коментар [#128] от "spark":

Нанороботи със сигурност... за да може да ни контролират и манипулират.

Това е всеизвестен факт.

Ако ги нямаше нанороботите за сума ти народ щеше да му е доста трудно да обясни глуповатото си поведение и мислене.

_____

"People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 
Преглед на профил spark Рейтинг: 409 "Да"
1 юли 2011 14:03 133
- +Оценка
-11 +11

Да, виждам че сте чудесно запознати.

_____

Ако искаш да плуваш срещу течението и да стигнеш до извора, ще ти трябват гребла :-)
 
Преглед на профил lol Рейтинг: 1441 "Не"
1 юли 2011 14:03 134
- +Оценка
-17 +11

До коментар [#123] от "mirama":

ето табличката от един линк който пуснах по- горе за намаляването на на смъртността в проценти през 20 век при съответното въвеждане на ваксината за дадената болес. Данните са на американската държавна агенция за превенция на инфекциозните болести, тоест не на частна компания.

TABLE 2. Baseline 20th century annual morbidity and 1998 provisional morbidity from
nine diseases with vaccines recommended before 1990 for universal use in children
-- United States
===============================================================================================
Baseline 20th century 1998 Provisional %
Disease annual morbidity morbidity Decrease
--------------------------------------------------------------------------------------
Smallpox 48,164 0 100%
Diphtheria 175,885 1 100%
Pertussis 147,271 6,279 95.7%
Tetanus 1,314 34 97.4%
Poliomyelitis (paralytic) 16,316 0 100%
Measles 503,282 89 100%
Mumps 152,209 606 99.6%
Rubella 47,745 345 99.3%
Congenital rubella 823 5 99.4%
syndrome
Haemophilus 20,000 54 99.7%
influenzae type b

Смятате ли че това е лъжа, че данните са подменени или че ваксините нямат общо с това което се е случило?

 
Преглед на профил Zash Рейтинг: 409 "Да"
1 юли 2011 14:04 135
- +Оценка
-10 +37

Задължителното ваксиниране поради ниската здравна култура и неинформираност на част от населението, не лишава ли от права интелигентната и информирана част от населението?

При първото ни дете се получиха редица усложнения след всяка поставена ваксина. Не бяха документирани в картона му като реакции от поставянето на ваксини! Изчетохме тонове информация. Говорихме с редица специалисти. Оказа се че това е често срещана практика при медицинските лица. Отговорността за усложненията се оказа че е наша, а последствията за сметка детето и отчасти за нас. Получихме демократичен цивилизован шамар.

При второто дете категорично не поставяме ваксини. Не разбирам липсата ни на човешко право да откажем, както и не разбирам задължителността при несподеляне на отговорността.

_____

It's not our job to toughen our children up to face a cruel world. It's our job to raise children who will make the world less cruel and heartless. L.R. Knost
 
Преглед на профил lol Рейтинг: 1441 "Не"
1 юли 2011 14:04 136
- +Оценка
-19 +13

До коментар [#132] от "NPaine":

няма ваксина срещу глупостта за съжаление...

 
Преглед на профил classicc Рейтинг: 466 "Не"
1 юли 2011 14:05 137
- +Оценка
-19 +17

Относно хомеопатията, която не е точно по темата - прочетете ако не една академична работа, то поне дефиницията на хомеопатията в Wikipedia по дяволите.

Колко от гласувалите тук с "да" са виждали поне една графика за заболявания, за които е открита ваксина? А прочит на нещо сериозно и академично? А запознатост с механиката на ваксините? Или викате, че тези неща нямали значение, щом имаме неинформирано мнение?

Вашият идол Andrew Wakefield с неговата истерия за шарката, с която спечели милиони, знаете ли за колко живота е отговорен.

Ама нали най-лесно е като нищо не знаем да си приказваме.

 
Преглед на профил generation Рейтинг: 409 "Да"
1 юли 2011 14:07 138
- +Оценка
-15 +21

До коментар [#125] от "agent0range":
"Глупости на търкалета. Ваксинираните имат антитела срещу да речем Хепатит Б, но не и самият вирус. "


Ваксината за хеп. Б съдържа ГМО.
Колкото до заразяването - потърсете данни и помислете повечко защо забраниха живата полиомиелитна ваксина. ;-)

 
Преглед на профил Alexander Lazarov Рейтинг: 524 Неутрална
1 юли 2011 14:07 139
- +Оценка
-13 +12

До коментар [#128] от "spark":

Знаем, знаем. Има вирус (доста омаломощен, обикновено с живак, уау) във ваксината. Само че в нея няма антитела. Тях ги произвежда имунната Ви система след като и се инжектира вируса. Т.е. имунната Ви система се "запознава" с вируса.

Така когато някой болен от шарка ви се изкашля в лицето, имунната система се справя с вируса преди да се е размножил и да са ви избили пъпки.

_____

rm -rf /bin/laden
 
Преглед на профил Alexander Lazarov Рейтинг: 524 "Не"
1 юли 2011 14:10 140
- +Оценка
-16 +15

До коментар [#138] от "generation":

Уау, ами ако гените от ГМО-то прескочат в нас какво става?

_____

rm -rf /bin/laden
 
Преглед на профил Zash Рейтинг: 409 "Да"
1 юли 2011 14:12 141
- +Оценка
-9 +43

Ако интелигентен гражданин с висока здравна култура, прецени че не иска да се поставят ваксини на детето му, какъв е правилният подход? Задължителното му ваксиниране покрай неинформираността на масите или предоставяне право на избор.

Защо институциите и медицината не се интересуват от мотивите за отказ от ваксиниране?

Защо информационните кампании са толкова оскъдни и почти винаги спонсорирани от фармацефтични компании?

Защо оскъдното информиране на гражданите наподобява повече корпоративна реклама отколкото на безпристрастно информиране?

Защо от бюджета се заделят хиляди пъти повече пари за ваксини отколкото за информиране на гражданите за рисковете/ползите от ваксинирането?

Защо когато медицинско или административно лице говори за вируси, фокуса се поставя върху ваксинирането, а се избягват теми относно увеличаване и намаляване на естественя имунитет, начина на живот, оценка вероятността на заболяване в зависимост от какво да е друго освен инжектираните синтетични препарати в тялото на клиента?

Защо в статистиката влизат нищожна част от случаите с усложнения след поставяне на ваксини? По-добре е да се избягва се риска от спадане рейтинга на добрите ваксини или да се избягва риска от усложнения при клиентите?

Защо се допускат дистрибуторите на фармацефтичните компании в лекарските кабинети? Защо се допуска да съществува порочнта традиция лекарите да получават...

Прочитане на целия коментар
"екстри" за насърчаване на клиентите да купуват продукти на насърчаващата фармацевтична корпорация?

_____

It's not our job to toughen our children up to face a cruel world. It's our job to raise children who will make the world less cruel and heartless. L.R. Knost
 
Преглед на профил mnodulgaregforma Рейтинг: 466 "Не"
1 юли 2011 14:13 142
- +Оценка
-16 +14

Само ако се откажат и от държавните здравни услуги при възникване на проблем с болести, за които е можело да се ваксинират.

 
Преглед на профил gezellig Рейтинг: 237 "Не"
1 юли 2011 14:13 143
- +Оценка
-20 +12

До коментар [#92] от "mirama": всичките странични ефекти, които сте изброила могат да бъдат оспорени. Да вземем например аутизма. Дълго време недоказано се твърдеше, че броят на такива деца се е увеличил в резултат на ваксинациите. Напоследък обаче се застъпва друга идея - просто се предава от родители към деца. Айндховен е IT-града на Холандия. В Айндховен има 4-5 пъти повече деца с аутизъм и ADHD в сравнение с други градове (Утрехт например). Децата в Утрехт не са минали на хомеопатия, а са ваксинирани, точно толкова, колкото и в Айндховен. Разликата е: в Айндховен работят най-големият брой хора от специалности: програмиране, математика, инженерни науки, химици, физици. Точни науки. Успоредно изследване показва, че в самите университети, студенти от горните специалности имат много по-често типични черти на характера, които са близки до тези на аутистите. За разлика от примерно студенти по право, икономика и т.н. Съответната наука изисква съответните качества. Обикновено хората се събират с подобни хора, за това и се раждат деца с качества подобни (или доразвити) на родителите. Всичко е въпрос на смесване на гени разбира се, за това има семейства с такива и/или онакива деца дори в семейства на хора от гореизброените специалности.


До коментар [#107] от "agent0range": добре казано.

 
Преглед на профил classicc Рейтинг: 466 "Не"
1 юли 2011 14:14 144
- +Оценка
-17 +12

До коментар [#115] от "spark":

Пфхахахахаха, много добър филм. Животинските гени се предават на човешките :)

 
Преглед на профил generation Рейтинг: 409 "Да"
1 юли 2011 14:14 145
- +Оценка
-13 +16

До коментар [#140] от "agent0range":"Уау, ами ако гените от ГМО-то прескочат в нас какво става?"

Във вас както изглежда вече са прескочили.. :-)))))))))))))

 
Преглед на профил spark Рейтинг: 409 "Да"
1 юли 2011 14:16 146
- +Оценка
-16 +38

До коментар [#140] от "agent0range":

Там е работата че нямаме представа. Но ние сме си лабораторни свинчета, не пречи да експериментираме.

Можем да си разменяме мнения цяла седмица... все едно.

Мога само да завърша с това, че съм завършила Биология в СУ, магистратура по вирусология, дипломна работа Дългосрочни ефекти при ваксиниране.
И никога не бих си сложила ваксина. Това не е мнение.
Желая ви хубав ден и когато ви дойдат проблемите на главата, можете да обвинявате лекарите... но полза няма. :)

_____

Ако искаш да плуваш срещу течението и да стигнеш до извора, ще ти трябват гребла :-)
 
Преглед на профил Kristina Hristova Рейтинг: 753 "Да"
1 юли 2011 14:16 147
- +Оценка
-4 +51

Темата на дебата е свободният избор при ваксиниране, а не за и против ваксините. Ако аз, като майка бъде добре информирана за ваксините, много вероятно е да избера да ваксинирам детето си. Но също така най-вероятно ще избера само най-важните ваксини според информацията, която получа от лекаря. Според мен реакцията срещу ваксините е именно ширещото се отношение от медицински служители към майки: "какво да ти обяснявам като не ти е работа на теб", придружено с един леко презрителен поглед. Това, съчетано с факта, че са ме вкарвали в болница заради предписани лекарства, поражда в мен недоврие към медицината и нейните представители. Когато обаче един специалист седне срещу мен и ми обясни спокойно като на равен какви са възможните ефекти, бих му казала: моля ви посъветвайте ме, имам ви доверие. Именно в тази посока трябва да върви дебатът уважение и информиране на пациентите и право на свободен избор.

 
Преглед на профил homeohelp Рейтинг: 230 "Да"
1 юли 2011 14:17 148
- +Оценка
-11 +31

Залитането към коментари, свързани с медицинския аспект на проблема "ваксинации" е очаквано и разбираемо.
Тези коментари, обаче, не са по темата на дебатите.
Моля да се фокусираме върху правото на избор, а не върху други теми.

С тази цел привеждам мнение на юрист:
"По-рано задължителното ваксиниране се обосноваваше с предпазване на здравето на другите.
Това схващане е остаряло и е в противоречие с чл. 1 и чл. 2 от Конвенцията за правата на човека и биомедицината.
Чл. 1 гласи:
„Страните по тази конвенция защитават човешкия индивид, неговото достойнство и идентичност и гарантират на всяко лице без дискриминация зачитането на неговата неприкосновеност и на другите му права и основни свободи по отношение на прилагането на постиженията на биологията и медицината.”
А чл. 2 гласи:
„Интересът и благото на човека имат предимство над интереса на обществото или този на науката.”

_____

Добрата наука следва здравия разум. Парите могат да повалят добрата наука, но не и здравия разум.
 
Преглед на профил loa Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 14:18 149
- +Оценка
-13 +29

Всеки трябва да има право да сам реши за децата си дали да ги ваксинира или не. Има вече много доказателства, че при определен брой деца те са направо пагубни за здравето им. Само трябва да се радваме, че при нашите деца не е станало така. И поради причина, че има случай, в които ваксините са навредили е добре ние сами да решаваме дали да се ваксинираме.
Ето едно дете на 95 процента увредено от ваксините. НЕ ГО ПОЖЕЛАВАН НА НИКОЙ
http://www.youtube.com/watch?v=L1f8XTTsrpU&feature=player_embedded

А този клип е от бивш член на Американската Педиатрична асоциация
http://www.youtube.com/watch?v=amJxJeG3kco

А тука една майка обяснява как детето и се е променило след ваксините: http://www.youtube.com/watch?v=oGpapdxgGJI

Дано имате желание да ги изгледате и да се замислите.

 
Преглед на профил xvisible Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 14:22 150
- +Оценка
-10 +30

Как да се има доверие на хората, които промотират ваксинирането, като техните доходи често зависят от това! Повече поставани ваксини - повече приходи!

Знаем, че всички обичат парите, но когато говорим за деца, увредени от ваксини и останали до края на живота си инвалиди нещата вече са други...

Харесвайте идеята да се имунизира и я поддържайте, колкото желаете. С вас съм се уморил да споря...Не мога и не искам!

 
Преглед на профил lol Рейтинг: 1441 "Не"
1 юли 2011 14:28 151
- +Оценка
-24 +12

До коментар [#150] от "xvisible":

не мисля, че задължителните детски имунизации покривани от държавата пълнят джобовете на "алчните педиатри"... ама...

 
Преглед на профил spark Рейтинг: 409 "Да"
1 юли 2011 14:33 152
- +Оценка
-8 +22

До коментар [#151] от "lol":

Покривани от държавата = платени от НАШИТЕ данъци
Задължителни = хиляди бройки
Хиляди бройки = пълнене на джобове

_____

Ако искаш да плуваш срещу течението и да стигнеш до извора, ще ти трябват гребла :-)
 
Преглед на профил xvisible Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 14:34 153
- +Оценка
-11 +27

до 151... Имаш ли представа колко получава един педиатър от поставена ваксина? Имаш ли представа това като се умножи по броя на поставени ваксини каква сума се получава!? А имаш ли идея каква е заплата на този педиатър? Направи кратък research и ме добави в скайп със същия Skype Name.

Знам, че няма да го направиш! Каня много привърженици на идеята да си говорят с един 95% инвалид, но те не искат. Няма да си първия, нито последния!

 
Преглед на профил generation Рейтинг: 409 "Да"
1 юли 2011 14:35 154
- +Оценка
-10 +22

До коментар [#134] от "lol":
Къде в този ваш цитат пише, че намаляването на смъртността се дължи на ваксините? От времето, когато са възниквали епидемиите, човечеството изследва причинителите и прилага всички възможни мерки за ограничаване на заболеваемостта. Кое доказва в крайна сметка на какво се дължи тази статистика, след като всички мерки са прилагани едновременно?

 
Преглед на профил emilia07 Рейтинг: 237 "Да"
1 юли 2011 14:44 155
- +Оценка
-12 +34

Категорично ДА!!! Никой не може да ме накара да бия този "коктейл от отрови" на детето ми.Информирайте се и не прехвърляйте отговорността за здравето на децата си в ръцете на доктори, държава, фармацевтични компании и т.т.Голям процент от хората не се интересуват какво съдържат ваксините и дали има изследвания как действат тези тежки метали и други боклуци инжектирани директно в кръвта. После хората се чудят защо децата са им със сринат имунитет и са непрекъснато болни, защо аутизма, дефицита на внимание, и хиперактивност са едни от най-честите заболявания, защо всяко второ дете има алергия, защо има бум на автоимунни заболявания и т.т Случайност сигурно............Нека всеки има право на информиран избор и сам да прецени плюсове/за мен такива няма/ и минуси .

 
Преглед на профил Vic Rattlehead Рейтинг: 237 "Да"
1 юли 2011 14:48 156
- +Оценка
-12 +47

Още първото мнение изчерпва темата. Като пациенти имаме право да откажем ваксинация, като родители също. И принудата няма да помогне, най-много хората да започнат да протестират, което и става между другото.
Не съм против хората, които искат да се ваксинират. Тяхна си работа. Аз не бойкотирам всички ваксини, но търся информация за тях, търся и за болестите, от които уж предпазват.
Интересното е, че за никоя ваксина от задължителните не можах да намеря информация до колко процента защитава и за какъв период. А това е важна информация не мислите ли?
За самите болести в повечето случаи не пише нищо опасно. Понякога са възможни усложнения - това пише. Ами те винаги са възможни усложнения поради куп независещи от ваксините причини.
Другото, което се преекспонира е, че едва ли не ваксината е единственото спасение. А всъщност тя е само една от мерките при това е със спорно действие. Много по-важни и с доказан ефект мерки са поддържането на хигиена, здравословното хранене и начин на живот. Нали няма да твърдите че двама души от които единият е затлъстял и обездвижен, а другият спортува редовно и си подбира храната имат равен шанс да се разболеят? Защото статистиката показва обратното.
И нещо, което редовно се премълчава - ваксините могат да бъдат опасни. Да случаите били редки, ама има ужасяващи кадри на осакатени от ваксини деца или хора, чийто живот е бил променен от една инжекция. Вие бихте ли искали вашето дете да е едно от тях?
В...

Прочитане на целия коментар
САЩ наскоро спечелиха дело доказващо категорично връзката между ваксините и аутизма, като тези случаи не са никак редки.
Ваксините също отключват много алергии и заболявания. Връзката се оспорва и омаловажава, но знам за конкретни деца, които сега имат куп здравословни проблеми.
На какво основание са задължителни тогава ваксините?
Във Варна проведоха експеримент с флуорирано мляко в няколко детски градини. При това са карали родителите да се подпишат, че са съгласни. А после като се появи флуороза при децата, която е нелечима си измиха ръцете с подписаната декларация. Ей на това приличат задължителните ваксинации - на експерименти с децата ни.
Като родител имам първата и последна дума за децата си и никой закон няма право да променя това.

_____

Rust in peace...
 
Преглед на профил Vic Rattlehead Рейтинг: 237 "Да"
1 юли 2011 14:50 157
- +Оценка
-7 +25

До коментар [#151] от "lol":

Всъщност много често лекарите вземат суми за поставени ваксини директно от дистрибуторите, което си е конфликт на интерес.

_____

Rust in peace...
 
Преглед на профил chaeno_momiche Рейтинг: 8 Неутрална
1 юли 2011 14:52 158
- +Оценка
-5 +18

Проблемът е, че когато отидеш при ЛЛ и си за ваксина /или детето ти/, той не ти казва : "Знаете ли, че във ваксината се съдържат....може да има такъв и такъв ефект....възможните опасности са....предимствата са......", а просто поглежда гърлото на детето, преслушва го, пита те как е то и бие въпросната ваксина. Без обяснения, само с едно "Ако вдигне Т, дай нурофен или панадол". Това ме притеснява мен - никой не ти казва какво може да ти се случи, нито ти казва, че ще понесе отговорността ако детето ти, живо и здраво родено, се разболее от нещо или получи увреждания за цял живот. Защото който ти поставя ваксината, той трябва да понесе отговорността от това, че я е бил в неподходящ момент или непреценено състояние. Не вярвам на хомеопатичните лечения, но! За една и съща кашлица и хрема, моята племенница получава сироп /лекарство/ и антибиотични капки, а моят син с по-продължително лечение с хомеопатични оздравява също. Да, повече нерви, както и не винаги успявам да се справя, но не е пил АБ от 3 месеца, което за нас е постижение.
Ако заминавам за страна, в която има специфични заболявания, бих си поставила ваксина, честно казано.

 
Преглед на профил lol Рейтинг: 1441 "Не"
1 юли 2011 14:52 159
- +Оценка
-21 +9

До коментар [#153] от "xvisible":

Интересно е наистина ще проуча колко получава един педиатър от това... друг е въпроса, че аз имам принципно имам доверие на докторите и не тръгвам от презумпцията, че активно искат да не прецакат за пари и са недобронамерени. Може би въпрос на опит...

За разговора, ще откажа. Искрените ми съболезнования за човека, като предполагам и нем ще ми въздейства силно емоционално, но просто не виждам как това е доказателство вредността на ваксините в глобален мащаб и от научна гледна точка.

 
Преглед на профил Мустафанка Рейтинг: 1441 "Не"
1 юли 2011 15:01 160
- +Оценка
-9 +7

До коментар [#32] от "beatles":

"@ мустафанка
съгласих се, но трябва да се даде шанс на естествения подбор"

С това и аз съм съгласен! :-D

_____

Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 
Преглед на профил octavo Рейтинг: 466 Неутрална
1 юли 2011 15:04 161
- +Оценка
-20 +7

Категорично НЕ.

 
Преглед на профил xvisible Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 15:04 162
- +Оценка
-6 +25

Жалко lol, щеше да бъде един приятелски разговор по скайп... Вече съм се разубедил да убеждавам който и да е, в каквото и да е :)

Аз ще продължавам да ПРЕВЕЖДАМ филми и правя субтитри с цел популяризиране и правене на информацията достъпна за БГ гражданите!

Ти с какво ще погнеш на някого ;)

 
Преглед на профил annd Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 15:09 163
- +Оценка
-11 +29

Искам да ви попитам, малко ли са децата, пострадали тежко вследствие на ваксинации?! Ако ги видите ще ви се скъса сърцето!
А сега си представете вие да сте тези нещастници, които толкова сте чакали дете и то е живо, здраво, щастливи сте всички ...докато в един момент, с едно убождане на вас се пада този "Късмет"!
Въпросът ми е:
Как могат държавните чиновници на България да ме задължат да вкарам нещо на детето си с доказан риск от последствия?
Те ли поемат риска или аз?
Бих се съгласила, ако ме задължат да давам витамин Ц ( при това аз да го произвеждам ), но алуминий и чужди, синтезирани лабораторно белтъци, които се купуват от тях - НЕ БИВА и НЕ ТРЯБВА!
Това е, разбира се, част от една голяма конспирация, пропагандна машина, в която всички сме въвлечени, начело с програмираните и шейпнати още в Медицинските университети доктори, които са уж водещите разбирачи ( а те не са нищо повече от посредници между клиентите и фармапроизводителите!), за да бъдем послушни, за да мислим това, което някой е решил, че трябва ...т.е. да не мислим изобщо.
Прочетете къде отива вредния ефект от допълнителните субстанции приложени във всяка ваксина - алуминий, живак и тн. !!! Вижте в цифри от кога датират масовите : диабет, аутизъм, автоимунни.
Родители, бъдете отговорни и внимателни. Интересувайте се какво давате на децата си. Вижте и съдържанието на адаптираните млека, с които ги тровите от първия им ден на Земята....

Прочитане на целия коментар
Четете съдържанието и се информирайте, ако то не ви е ясно - какво е, какво причинява.
Ние сме хората, които ще поставим гените на следващата генерация.
Да се помолим тя да не бъде от хронично болни и мутирали деца!

 
Преглед на профил generation Рейтинг: 409 "Да"
1 юли 2011 15:09 164
- +Оценка
-8 +24

В страните от ЕС, където ваксините отдавна не са задължителни, нито заболеваемостта е по-висока, нито имунизационното покритие е по-ниско в сравнение с нашето. От какво се притесняват лекари като доц. Генев, които настояват ваксините да са задължителни?

Смятам, че ние като пациенти висчки губим от това решение. Именно то е причина да не дават никаква информация за болестите срещу които се ваксинира и за ваксините. Длъжни са да го правят, но всички родители знаят, че това е проформа. Спестяват си го, защото така и така ваксините са задължителни. Ако не бяха обаче, а трябваше ЛЛ да убеждават пациентите си в ефективността и безопасността, нямаше да се налага хората да ровят в интернет за информация и да търпят подобно унизително отношение като да бъдат лишавани от детски надбавки и децата им да бъдат дискриминирани в детските заведения.

Дали доц. Генев (или някой негов колега) ще си направи труда да обясни и да се аргументира с медицински данни така тиражираната теза, че едно здраво неваксинирано дете е по-опасно за общественото здраве от едно ваксинирано??

 
Преглед на профил arch_ Рейтинг: 810 Неутрална
1 юли 2011 15:10 165
- +Оценка
-10 +9

Жалко че тук дискусията е стигнала до точка на сектантско надвикване и са намесени отново теориите на конспирацията и заговора на някой си.
Никой не твърди, че ваксините са 100% безопасни. Една от масовите западни комбинирани ваксини може почти сигурно да се свърже с редица случаи на смърт от внезапен мозъчен оток при бебета. Прочетох тази информация преди да сложим съответната ваксина и почти седмица след това не спах от притеснение. И въпреки това я сложихме. Защото само процента на усложнения на една от болестите е с пъти по-голям от дори предполагаемите странични ефекти на ваксината.
Според мен е важно родителите да имат свободен избор. Изобщо не им го отричам. Но е важно обществото да има право да защити останалите си членове, като не допуска подобни деца в чувствителни групи като детските градини, до важни професии с много контакти като лекари и възпитатели и др.
Малко хора тук си дават сметка, че при една епидемия от магарешка кашлица малко от пострадалите ще са здрави, имунно силни деца. Болестта вероятно ще отнесе възрастната съседка с дихателни проблеми или пеленачето на роднините. Или случаен човек на химиотерапия, на който детенцето е кихнало в автобуса. Или другарчето, което е от онези 1-5% ваксинирани, чиито организми не развиват имунитет. В дискусията досега напълно липсва чувството за отговорност към тези рискови групи.
Още нещо, което тук май никой не спомена - много е важно да се ваксинират само здрави деца с нормален...

Прочитане на целия коментар
имунитет. Деца, прекарали тежки инфекции или хремави цяла зима НЕ са подходящи за имунизация. Колко от ваксиниращите лекари си правят труда да се информират детайлно за здравословното състояние на детето, пред да го бодат?

 
Преглед на профил shekhinah Рейтинг: 8 Неутрална
1 юли 2011 15:22 166
- +Оценка
-11 +22

До коментар [#3] от "peho":

Едрата шарка не е премахната с ваксини. За това има явни доказателства в научната литература-примерно Биртиш Медикъл Джърнал, където се показва ясно, че колкото по-ваксинирано е едно население толкова повече заболели от едра шарка има. Това са статитсически и научни факти. Шарката е премахната чрез хигиенни мерки, както и всички инфекциозни болести, които са силно намалели след въвеждане на нови хгиегнни и битво условия по света.

 
Преглед на профил ronia Рейтинг: 8 Неутрална
1 юли 2011 15:24 167
- +Оценка
-4 +21

Правото на свободен избор не подлежи на спор, тук нещата са чисто юридически и "Българската държава" трябва най - сетне да започне да прилага адекватно законите си и най - после да ги приведе в справедлив вид.

 
Преглед на профил shekhinah Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 15:25 168
- +Оценка
-8 +18

До коментар [#165] от "arch_":

Ами не, не е в пъти по-голям рискът от болестта, защото рискът да се разболее детето от болестта е едно на няколко милиона. А в зависимост и от болестта, не знам за коя болест говориш,но прекарването иможе да е в 99% от случаите е безсимптомно и леко /примерно за полиомиелита е така/.Хубаво, че сте се информирали, но някой каза ли ви и прочетохте ли някъде, какъв е рискът от зараза с тази болести, и при зараза как протича тя в големия процент случаи. Защото практиката на някои лекари е да вземат един случай на тежко протичане и да кажат-ето какво еи чака ако не ваксинирате-нещо, което е откровена лъжа.

 
Преглед на профил venera17 Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 15:27 169
- +Оценка
-6 +33

Бях чела едно изследване преди години, че всъщност ваксините действат положително само на 10-15% от популацията - и това са най-вече хората, които реагират по някакъв начин към ваксините - било с температура, увеличени лимфни възли, безпокойство и т.н. Тези хора биха били чувствителни както към болестта, така и към ваксината. За останалите 85% е все тая дали ще ги ваксинират или не. Но от друга страна тези, които са чувствителни към болестта, биха направили и реакция към ваксината - понякога много драстична, понякога дори смъртоносна. Въпрос на чувствителност. Безчувствените печелят в случая - нито развиват болестта, нито правят реакция към ваксините!!!
Има една книга "Изстрел в тъмното" на Харолд Култер (на англ.), където покрай всичките наблюдения и статистики казва, че явлението "Внезапна смърт на кърмаче" не е съществувало преди въвеждането на ваксините. На какво се дължи това - след ваксината спада рязко кръвното налягане на бебето - съответно то се успива и се потиска незрелият му център на дишане и в един момент дори може да спре да диша без никаква видима причина... Дотук със страхотиите...
Сега искам да попитам като майка на дете, което 2 пъти прави бронхопневмония на следващия ден след ваксината. Вторият път беше болен с месеци. Лекарката, която го лекува, каза, че следваща ваксина може да го убие.
Кой носи отговорността за моето дете, което би умряло от следващата доза ваксина???? Аз като негова майка или Статистиката за...

Прочитане на целия коментар
ползата от ваксините. Не съм видяла досега нито една осъдена статистика!!!
Скъпи читатели, какво бихте ми препоръчали - да сложа ваксина и да убия детето си, което тогава ще бъде напълно безвредно за останала популация, защото принципът е "Има човек - има проблем, няма човек, няма проблем". Или да защитавам човешкото си право на избор какво да се вкарва в моето тяло и в тялото на детето ми?
Ваксините са необходими и полезни, когато има НЕМИНУЕМА ОПАСНОСТ - това означава да има неминуема опасност от епидемия. А не измислена опасност или планирана пандемия.
Не можем да изкореним всички бактерии и вируси около нас. Те са част от природата. Ние също не трябва да забравяме, че не сме извънземни супергерои, дошли да покорят поредната планета, а подобно на вирусите, гъбичките, бактериите сме част от същата природа. И не можем да се предпазим от всичко, въоръжавайки се с антитела срещу всичко. В един момент въоръжението ни ще стане толкова тежко, че ще ни катурне от житейската пътека, както при кръстоносците, които не можели да станат след като паднели от коня.
Това, което според мен би трябвало да правим отговорно като хора и като граждани, е да се опитваме да ставаме по-здрави и по-добри, грижейки се съзнателно за своето здраве и здравето на децата си, без да налагаме своите разбирания на другите, а да ги дискутираме.
Така че моята гражданска позиция е - НЕКА ВСЕКИ ПО СЪВЕСТ И РАЗБИРАНИЯ РЕШАВА ДАЛИ ДА СИ ВАКСИНИРА ДЕТЕТО ИЛИ НЕ и да носи сам отговорността за това!
Не искам да съдя лекари и да обвинявам ваксини, че са ми убили детето, просто искам да имам здраво дете!!!

 
Преглед на профил shekhinah Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 15:29 170
- +Оценка
-7 +25

До коментар [#3] от "peho":

Някои хора им е странна идеята да са собственици на телата си. Държавата спроед тях ги притежава и може да ги инжектира с тежки метали и с каквото си пожелае. На такива хора това им се и пада. Това са овце. Но ние не сме като теб и ако обичаш не ми казвай аз какво да инжектирам на себе си и на децата си.

 
Преглед на профил ronia Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 15:31 171
- +Оценка
-8 +21

Силно сме възмутени,от това че Върховният съд, където бе внесено делото за задължителните имунизации, вече повече от половин година не изнася решението си пред обществото.
Възмутени сме от това че, свободният избор е подложен на 2 санкции от страна на държавата:
1 . Глоба по закон - за неимунизиране
2. Запор на детските добавки
Това противоречи на конституцията, че за едно и също "престъпно деяние" нямат право да те глобяват два пъти.
Още повече,че тези деца са бъдещи данъкоплатци на тази държава.

 
Преглед на профил generation Рейтинг: 409 "Да"
1 юли 2011 15:32 172
- +Оценка
-8 +20

До коментар [#165] от "arch_":"важно родителите да имат свободен избор. Изобщо не им го отричам. Но е важно обществото да има право да защити останалите си членове, като не допуска подобни деца в чувствителни групи като детските градини, до важни професии с много контакти като лекари и възпитатели и др. "


Да ги защити от какво?

Ще се повторя, но гледам, че продължава да се спряга тезата как неваксинираните са една огромна грозяща общественото здраве опасност. При това се тиражира от лекарското съсловие, без обаче някой да излезе публично и да я подкрепи с аргументи. Съжалявам, но в този му вид подобно твърдение не звучи никак сериозно.

Интересно как се твърди нещо подобно, след като няма доказателства. Приемат по подразбиране, че здраво дете ще се разболее от някоя болест само, защото не е ваксинирано? Несериозно и нелепо е, още повече казано от медици.
 
Преглед на профил Ekaterina Chamurliyska Рейтинг: 237 Неутрална
1 юли 2011 15:36 173
- +Оценка
-5 +14

И здравето, и болестта са личен избор! И няма "масови" решения, този тип решения са присъщи на печелившата и печелеща винаги от болестите на другите ФАРМАЦИЯ!
Има много възможности законово да се регулира личният избор на ваксиниране и съответите санкции при заболеваемост (вж. чуждестранния опит). Ваксини "под строй", без да се съобразяват с желанието на ваксинирания или родителите му (естествено ако е дете) е не само неприемливо, а възмутително. Няма никакво значение че страничният ефект от дадена ваксина може да е 0,0001 на сто или на хиляда, ако този пострадал сте вие или вашето дете.
Разбира се, за тези, които предпочитат да се ваксинират (съответно и децата им) - нека го сторят. Има различни способи за предотвратяване на страничните действия от ваксината. Но и това, както и обратното трява да е ИЗБОР!

 
Преглед на профил ronia Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 15:39 174
- +Оценка
-5 +22

Хора не се заплесвайте по болести има хиляди такива, за които няма ваксини. Всеки боледува, ако не те умори шарка, ще те срази рак, високо кръвно, цироза на черния дроб, болнична инфекция или кадърен доктор. Всичко е въпрос на начин на живот.

 
Преглед на профил undo Рейтинг: 8 "Не"
1 юли 2011 15:42 175
- +Оценка
-16 +7

До коментар [#100] от "marita11":

Съвсем съм съгласна, и аз не бих сложила едновременно две ваксини на детето си. Бих ги сложила отделно.Такива пък за всякакви видове истерични грипове - никога. Пак повтарям, нека погледнем цялото и частното.
Коментарът за приятелката на приятелката и т.н. го сложих неслучайно - влезте в онзи мамин форум и вижте за какво става въпрос. Нещо дочули, нещо недоразбрали и истерията се развихря с пълна сила.
Между другото - създаването на дете и отглеждането му е толкова сериозна отговорност, че поставянето на ваксина е една нищожна част от цялата работа, която има да свърши родителят. А после имате и да решавате с какво ще се храни (много по-сериозен проблем според мен, защото в България високата цена не гарантира и високо качество), в коя дг ще ходи (ако се доредите), в кое училище - всеки един от тези избори (и много други) ще определят здравето и благоденствието на детето и нищо не може да ви гарантира кое от вашите решения ще се окаже правилно или не. Знам само, че моите родители са ме имунизирали и до ден днешен съм в повече от добро здраве. И лека вметка - хапченцата с флуор, които се дават на дечицата също не са много полезни в неограничено количество, но все пак им ги дават, независимо, че отдавна не е тайна какъв е ефектът им...

 
Преглед на профил mdm_magic Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 15:42 176
- +Оценка
-6 +22

Не вярвам в ефективността на ваксините и освен това все повече срещам случаи на увредени в следствие на ваксина деца или такива с хронични заболявания поради ваксините. Не желая да причиня на детето си автоимунно заболяване, астма или каквото и да е хронично, което не се лекува!!!
Който има желание да се ваксинира - нека да е свободен да го направи. Който не иска риска от увреждане за децата си - нека също има това право!

 
Преглед на профил edinchovek Рейтинг: 8 Неутрална
1 юли 2011 15:44 177
- +Оценка
-10 +12

До коментар [#4] от "classicc":
Вие какъв peer reviewed трудове очаквате да видите, когато хомеопатията е толкова лесно достъпна?Смятате ли, че фармацевтичния бизнес ще позволи утвърждаването и?

 
Преглед на профил xvisible Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 15:54 178
- +Оценка
-9 +15

Много искам да чуя мнението на някоя "ЗА" идеята относно trace amounts of mercury in vaccines
Доста често това остава коментирано, като, "ама то в процеса на производство ала-бала"

Е какво е това производство, че те там да не правят живак? Живака има кумулативен ефект и ПОВЕЧЕТО, не всички бабки и дядовци, които накуцват по улиците затова куцат.

Мога да дам линкое в подкрепа на това, което говоря, но досега никой не ме е добавил ни във скайп, ни във facebook, ни ICQ...

 
Преглед на профил classicc Рейтинг: 466 "Не"
1 юли 2011 15:57 179
- +Оценка
-20 +10

До коментар [#177] от "edinchovek":

Фармацевтичния бизнес е подкупил всички научни журнали и не позволява излизането на подобни изследвания?
Добре, а когато списание Nature отиде с камери да изследва твърденията на едни веселяци хомеопати и те разменяха тестовите проби?

James Randi ще даде 1 милион долара на всеки, доказал хомеопатията. Тъжно е, колко много хора му губят времето обаче. Хайде направете един елементарен експеримент и си спечелете милиона.

Дотогава, тези, които искат да си харчат парите да доказват колко малоумна е хомеопатията да се присъединят към каузата и да вземат свръхдоза http://www.1023.org.uk/ . Аз вече го направих веднъж, защото олигофрен аптекар ми предписа лекарство, което се оказа хомеопатичен продукт.

 
Преглед на профил arch_ Рейтинг: 810 Неутрална
1 юли 2011 16:00 180
- +Оценка
-10 +8

До коментар [#168] от "shekhinah":

Съжалявам, но това изобщо не е вярно. Рискът за едно малко дете в голяма контактна група (например детска градина) да се разболее по време на епидемия е много по-голям от "една на няколко милиона". Рискът от усложнения на едно обикновено морбили е 20%.
Вашето дете вероятно е здраво и би могло да изкара без усложнения една рубеола. Но дали всички деца от детската му градина ще са такива? Някое от другарчетата му вероятно е астматик, друго има бременна майка в осмия месец, на третото баба му взема имунноподтискащи лекарства. Кой ще защити тези хора от Вашето дете?
Абсолютно съгласна съм, че Вие сама трябва да определяте дали детето Ви да бъде ваксинирано. Но, както е в Германия, Холандия и други страни на свободния избор, детската градина, болницата или училището също трябва да имат свободата да Ви откажат място, за да защитят останалите. В детската градина на моето дете ми дадоха място само след като представих изряден имунизационен паспорт. Когато изкара скарлатина (разболяха се 8 от група от 20 деца), от детската градина ми поискаха документ че не е заразно, за да може да тръгне отново там. Разберете, свободният избор не може да бъде само Ваш.

 
Преглед на профил classicc Рейтинг: 466 "Не"
1 юли 2011 16:07 181
- +Оценка
-18 +6

До коментар [#178] от "xvisible":

От 2003 насам вече няма ваксини с thimerosal, който съдържа живак. Знае се от години и постоянно се работеше да се намали количеството. Освен че страничните ефекти са под 1 на 10000, повечето от тях са подуване/зачервяване на мястото, където е бита ваксината.

 
Преглед на профил r_yaneva Рейтинг: 8 Неутрална
1 юли 2011 16:08 182
- +Оценка
-5 +26

Гласувам с "да". Големият ми син разви сериозно усложнение след имунизацията с МРП и това не беше съобщено в РИОКОЗ. Било съвпадение!
Племенницата ми направи тежка реакция след втората доза Пентаксим и това също не беше съобщено в РИОКОЗ.
Така ли се събират данни за неблагоприятни реакции? Като просто не се съобщават? Всеки ден се разминавам с едно момче, увредено от ваксина - не може да говори и да ходи както трябва!
Не може да ме задължават да инжектирам децата си с нещо, което носи риск от увреждани и смърт.

 
Преглед на профил marita11 Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 16:08 183
- +Оценка
-5 +20

Ако не тровим децата си и самите нас с ваксини, редовно изписваните от педиатрите антибиотици та дори и за вирусни инфекции, гмо, и още куп боклуци, няма да имаме нужда и от хомеопатия!

 
Преглед на профил r_yaneva Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 16:09 184
- +Оценка
-4 +19

О, забравих да спомяна, че братовчед ми изкара коклюш след реимунизация с ДТК на 7-годишна възраст.

 
Преглед на профил valentina_c Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 16:13 185
- +Оценка
-4 +16

‎" Предложението е за прилагане на т.нар. "детски имунизационен паспорт при пътуване". Този паспорт би трябвало да подобри комуникацията между ваксинационните календари в различните страни в ЕС, но основната му идея е да не допусне неваксинирани деца да се придвижват свободно между различните страни." ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ Я ПОГЛЕДНЕТЕ КАКВО СТАВА В ЕС !!!
"Важно е да се допълни, че плановите имунизации не са задължителни в Германия, Холандия, Люксембург, Великобритания, Дания, Ирландия, Гърция, Испания, Португалия, Австрия, Финландия, Швеция, Швейцария, Норвегия, Кипър, Естония, Литва и Латвия"
Ето Ви и линк, приятно гледане на филма (обаче нищо приятно няма!!!).

http://video.google.com/videoplay?docid=1103396999649583027&hl=en

Ясно че който не е пострадал от ваксина и го няма в къщи като проблем може да има и друго мнение.(родител който има пострадало дете от ваксина,никога няма да си подложи второто дете на подобно преживяване !!!)
ЗА ТОВА ВСЕКИ ТРЯБВА ДА ИМА ПРАВО НА ИЗБОР !!!

 
Преглед на профил Hobart Рейтинг: 8 Неутрална
1 юли 2011 16:13 186
- +Оценка
-5 +17

Да.Ваксинирането трябва да е личен избор.

Господинът Eugen Генчев .... не е джентл.

 
Преглед на профил zaraliya Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 16:15 187
- +Оценка
-5 +21

За някои може пострадалите от ваксини да са просто нисък процент, но за мен това са близките ми - целия ми свят и искам аз да решавам.

Хората не са еднакви и след като някои лекари не го вземат под внимание и се влияят от оферти на фармацевти, остава на мен да реша. Нека лекарите бъдат честни и предупреждават за последствията, но да оставят избора на нас. Нека не са рекламни агенти на фармацевтите, а наистина да мислят за конкретните хора като индивидуални същества.

Радвам се, че не сме още като американците и не се оставяме да ни водят за носа, а мислим за всяко действие, което предприемаме.

http://homeohelp.eu/homeopathybooks/shop.product_details/1/flypage_images.tpl/188.html

 
Преглед на профил xvisible Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 16:17 188
- +Оценка
-5 +22

на Приятелю classicc,
Знам, че това ви учат в унито и по конференции, но ваксината ТетаДиф, която на мен ми докара 95% нарушена трудоспособност (на 17) е със консервант тиомерсал (съдържащ 49.7% живак) и тя се слага на 13, 17 и на всеки 10 след 25 години!

На http://vaksinite.eratrio.com/ (Планувам отделен домейн и хостинг скоро, само да довърша няколко превода още...) съм описал доста неща с линкове, дори към FDA относно отношението им към тиомерсал...

 
Преглед на профил Maria Ninova Рейтинг: 230 "Не"
1 юли 2011 16:23 189
- +Оценка
-27 +17

Що за арогантност е да считате, че от прочетени 2-3 статии за ваксините в интернет, и няколко пропагандни филмчета, знаете по-добре ползите и недостатъците от ваксинацията, от хора, които с години са се образовали и работили в тази област?

"Преди години четох в сп. Паралели, че ваксините действат само на 10% от населението, всички хиляди учени на света ни лъжат". Това рационално ли е? Информиран избор...

Като нямате нужда от мнението специалисти, дайте да закрием университетите и болниците, защото баба знае най-добре как да се лекуваме?

 
Преглед на профил Mira Yotkova Рейтинг: 230 "Да"
1 юли 2011 16:27 190
- +Оценка
-6 +23

До коментар [#189] от "Maria Ninova":

Къде точно я видяхте тази арогантност?
А като са учили достатъчно дълго време тези въпросните специалисти, защо не разговарят с всеки един родител, водещ детето си за ваксинация и не му обясняват ползите и вредите? Защо не предоставят листовките на ваксините, за да се запознаят родителите с тях?

 
Преглед на профил Hobart Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 16:29 191
- +Оценка
-8 +18

Болният пациент повишава вьтрешния брутен социален продукт.
Сврьхразвиващата се икономика принуждава и задьлжава сама по себе си да има болни хора.
Това се постига чрез засаждането на цьркви вьв всяко населено място,аптеки и банки повече на брой от хранителни магазини,минимум 1 лекар (паразит) на 1000 човека население ,който да поддьржа и дава своя принос за брутния социален продукт.
Имунизациите биват изпробвани в най мальк детайл по време на националния социализьм 1943 година (опити с милиони хора).
След установяване на пагубния им ефект (в историята се крият всички случаи,които са доказали какво всьщност са ваксините) се вьвеждат като задьлжителна манипулация,с "хуманно лице",което всьщност крие един скрит модерен геноцид ,отговарящ на изискванията за 20 и 21 век.

За да стане някой председател или директор на дадена организация за ваксини,не може да заобиколи тези факти и да няма прьст вьв всичко това.

 
Преглед на профил generation Рейтинг: 409 "Да"
1 юли 2011 16:34 192
- +Оценка
-7 +27

До коментар [#189] от "Maria Ninova":

Имаме нужда точно от специалисти, а не от мижитурки, добре прикрити в белите престилки.

За ваксините по закон се полага информирано съгласие и не е редно да бъдат задължителни, щом носят дори минимален риск. Специалистите са длъжни да информират родителите или хората, които се ваксинират, за ползите и рисковете.

Щом ние, пациентите, носим отговорност според Закона за здравето, е редно да сме информирани и да взимаме решения за собственото си здраве и това на децата си.

 
Преглед на профил lunatik Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 16:36 193
- +Оценка
-5 +20

Извинявам се, че се намесвам в спора, но не разбрах с какво точно здравото ми неимунизирано дете е по-опасно от имунизираните?

Ще посоча също ето този доклад за коклюша в България - http://vaksinite.eratrio.com/222-1283417028-4d34091e69e868074cbb2af4ec5b5231.pdf

Както се вижда, докладът е писан от Д-р Н. Владимирова, завеждащ секция "Епидемиология" в Национален център по заразни и паразитни болести. В него, тя твърди: имунизационния статус на съобщените между 2006 и 2009 г. случаи на коклюш показват, че 72% от всички случаи над 1 година са ваксинирани и са със завършена имунизационна схема, т.е. получили са 3 дози ДТК ваксина.

Как тогава може да се твърди, че моето неимунизирано срещу коклюш дете е по-опасно от имунизираните? Как конкретната ваксина срещу коклюш създава "стаден" имунитет, след като тя не създава индивидуален такъв?

 
Преглед на профил emilia07 Рейтинг: 237 "Да"
1 юли 2011 16:40 194
- +Оценка
-6 +22

До коментар [#189] от "Maria Ninova": 2-3 статии!? Толкав са прочели хората, който продължават да вярват на тази химера.Аз съм от хората, които съм си направила труда да изчета много статии, статистики и стакмистики, да говоря с доктори, фармацевтични компании и т.т и не спирам до ден днешен да търся информация и колкото повече чета толкова повече се ужасявам от "ползите" от ваксините.Това което ме накара да се замисля и да започна да се ровя в тази тема беше това, че разбрах да доста медицински лица, които не ваксинират децата си и даже още преди 20-30 години са ги отказвали и сега и внуците си не ваксинират.Защо ли!?Така че информирайте се!!!Фактите са навсякъде около нас, стига да имаме очи да ги видим

 
Преглед на профил xvisible Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 16:41 195
- +Оценка
-7 +20

begem0t-ke (Maria Ninova),

Виждам, че и тук си активна, но признай миличка, признай за огромния брой пострадали дечица и не толкова малки от ваксина!

От Доста време опитвам да носача вниманието на хората към откровените отрови и невротоксини, които се съдържат във ваксините и факта, че същите невротоксини попаднат директно в кръвния поток и пропускат всички механизми, с които тялото ни все пак можа да ги ликвидира или поне избегне.

Защо толкова силно вярваш в ползите от ваксините и не искаш да погледнеш, надзърнеш дори от другата страна? Няма да е така, ако имаш дете, което пострада до живот от ваксина, но това не е начинът, по който искам да се случват нещата :(

 
Преглед на профил arch_ Рейтинг: 810 Неутрална
1 юли 2011 16:42 196
- +Оценка
-3 +21

До коментар [#189] от "Maria Ninova":

Госпожо, нямате никакво право реагирате остро. Тези, които трябва да информират хората са рисковете и ползите от ваксините, са държавата и детските лекари в частност. В интернет НЯМА официална информация на български, подплатена с надеждна статистика (каквато има на немски и английски например). Детските лекари рядко си правят труда да се информират за здравословното състояние на детето преди да ваксинират, пък какво остава да разясняват и да отговарят на въпроси. При това положение е съвсем нормално хората да намират информация в апокрифни статии, форуми и филми.

 
Преглед на профил kirka80286 Рейтинг: 524 "Не"
1 юли 2011 16:43 197
- +Оценка
-20 +6

Това, което се случва до момента с гласуването (и коментарите) е до болка по нашенски. Нищичко не разбираме, ама бъкел, грам... но да сме опозиция първа радост е за нас, и въпрос на чест. Ей така, заради удоволствието да сме на контра.

Колко от "не"-кащите тук имат медицинско образование, да вдигнат ръка??? Бързо, не се стеснявайте! Кой? Един - двама ще се намерят ли?

_____

"Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 
Преглед на профил Stefana Stoykova Рейтинг: 8 Неутрална
1 юли 2011 16:45 198
- +Оценка
-5 +16

Относно епидемията от морбили през последните години, аз лично познавам две деца, които се заразиха, а бяха ваксинирани!

 
Преглед на профил kirka80286 Рейтинг: 524 "Не"
1 юли 2011 16:45 199
- +Оценка
-14 +3

Корекция - "да"-кащите.

_____

"Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 
Преглед на профил fanni Рейтинг: 8 Неутрална
1 юли 2011 16:46 200
- +Оценка
-2 +6

До коментар [#57] от "agent0range":

Става това, което става ако моето ваксинирано дете е с тежко увреждане след ваксина- нищо не става!!!

 
Преглед на профил diana_niagolova Рейтинг: 8 Неутрална
1 юли 2011 16:46 201
- +Оценка
-7 +16

Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 
Преглед на профил kirka80286 Рейтинг: 524 "Не"
1 юли 2011 16:46 202
- +Оценка
-18 +7

До коментар [#198] от "lilita_bg":
А аз пък познавам десет хиляди и две, които не се заразиха тъкмо поради тази причина.

_____

"Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 
Преглед на профил fanni Рейтинг: 8 Неутрална
1 юли 2011 16:49 203
- +Оценка
-4 +7

До коментар [#197] от "80286":

Нали знаеш че няма да си кажат! И нали знаеш защо няма да го направят, а, А!!!

 
Преглед на профил generation Рейтинг: 409 "Да"
1 юли 2011 16:53 204
- +Оценка
-6 +10

До коментар [#202] от "80286":

Тук вече и хора с гадателски способности пишат. Браво! :)))

 
Преглед на профил emilia07 Рейтинг: 237 "Да"
1 юли 2011 16:55 205
- +Оценка
-6 +24

До коментар [#202] от "80286":

В детската градина почти всички деца изкараха морбили!!!Всичките ваксинирани прилежно.При въпроса" Защо ги ваксинирате, като те се разболяват" отговора е "За да я изкарат леко"..........Като мой познат"Всяка година се ваксинирам против грип и карам лек грип":))) Аз и моето семейство без никакви ваксини не караме никакви грипове!!!!

 
Преглед на профил kirka80286 Рейтинг: 524 "Не"
1 юли 2011 17:06 206
- +Оценка
-22 +8

С гадателски способности сте вие, в другия лагер. Само дето, гадаейки, си играете със здравето на идните поколения. Има история, има данни, има статистика - погледнете, прочетете. Страшни "чуми" ги няма днес благодарение на ваксините, медици са се заразявали умишлено с вируси, (и са умирали) в името на това други след тях да живеят, далеч преди времената на фармацевтичния маркетинг! Вие в момента им плюете на паметта и саможертвата с вашите глупости! Или те са си мислили "Чакай ще взема да се заразя и да умра, за да осигуря големи печалби на фармацевтите 100 години след мен..." Когато човек спори с очевидни факти и цифри става смешен, и това много добре ви се отдава.

_____

"Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 
Преглед на профил Габриела Пенкова Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 17:06 207
- +Оценка
-5 +12

До коментар [#202] от "80286": Къде е статистиката на "Да-кащите високообразовани" медици, които трябва да ни информират за + и - на ваксините. Какъв е % на ваксинираните сред заболелите от морбили при епидемията през 2009г. в България. Квалификацията се доказва с разионално обосновани мнения и най-вече работа. Да оставим самохвалството за кръчмата или за предизборната кампания и да си свършим работата.

 
Преглед на профил Hobart Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 17:11 208
- +Оценка
-3 +3

ritmic=Birdie

 
Преглед на профил kirka80286 Рейтинг: 524 "Не"
1 юли 2011 17:13 209
- +Оценка
-15 +5

До коментар [#207] от "ritmic":
Ама защо се ограничаваме с епидемията в България, една точица в света, през 2009 година, една точица във времето? Кой знае с какъв боклук са били ваксинирани, кой е поръчал, кой е доставил и кой е прилапал комисионна? Не забравяйте за "българския" фактор, моля!

_____

"Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 
Преглед на профил generation Рейтинг: 409 "Да"
1 юли 2011 17:13 210
- +Оценка
-4 +15

До коментар [#206] от "80286":

Никой не ви убеждава в нищо, драги. В право сте да се ваксинирате, както останалите имат право да решат дали да се ваксинират или не. Ваксинацията е медицинска процедура, която не е безопасна, затова решението и отговорността за него всеки сам трябва да носи.

Впрочем в добрите европейски лекарски практики информираното съгласие е навлязло много широко. Пациентите участват активно в лечението и избора на процедури. Но ние тук си живеем в социализма благодарение на такива като вас, на които е удобно старото статукво. Няма да се учудя ако работите в сферата на фармацията, медицината или ги дистрибутирате, рекламирате и пр. свързани дейности.

 
Преглед на профил generation Рейтинг: 409 "Да"
1 юли 2011 17:13 211
- +Оценка
-5 +15

До коментар [#206] от "80286":

Никой не ви убеждава в нищо, драги. В право сте да се ваксинирате, както останалите имат право да решат дали да се ваксинират или не. Ваксинацията е медицинска процедура, която не е безопасна, затова решението и отговорността за него всеки сам трябва да носи.

Впрочем в добрите европейски лекарски практики информираното съгласие е навлязло много широко. Пациентите участват активно в лечението и избора на процедури. Но ние тук си живеем в социализма благодарение на такива като вас, на които е удобно старото статукво. Няма да се учудя ако работите в сферата на фармацията, медицината или ги дистрибутирате, рекламирате и пр. свързани дейности.

 
Преглед на профил kirka80286 Рейтинг: 524 "Не"
1 юли 2011 17:18 212
- +Оценка
-19 +6

До коментар [#210] от "generation":
Благодарение на такива като нас няма епидемии, които да изтрепват хиляди. Я кажете сега за опасностите от ваксинацията, в проценти и в цифри, ако обичате. Ще ги сравним с процентите и цифрите при епидемии, и мисля ще ви стане ясно с болезнена очевидност кое е по-малкото зло.

Няма да стане нужда да се чудите, защото нямам нищо общо със сферата на фармацията и дистрибуцията и, така че - студено.

_____

"Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 
Преглед на профил marita11 Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 17:25 213
- +Оценка
-5 +20

Далеч съм от идеята , че ваксините са унищожили "страшните чуми", по-близо съм до тази , че много от болестите са изчезнали с подобряването на условията на живот.За сметка на изчезналите болести, пък има нови, модерни болести, като МС , аутизъм и други автоимунни заболявания.

 
Преглед на профил kirka80286 Рейтинг: 524 "Не"
1 юли 2011 17:30 214
- +Оценка
-21 +6

До коментар [#211] от "generation":
Никой и не може да ме убеди в правотата на вашата (не лично) абсурдна, нелепа, необоснована по никакъв начин позиция.

И пропускате дребничкия факт, че вашият избор да не се ваксинирате може да причини вреда на десетки други. Нямате право да причинявате вреда на другите, само защото сте решили да го играете опозиция.

Някой в крайна сметка ще напише ли нещо конкретно за вредата от ваксините, кой се е увредил, кой е заболял, на кой му е паднал пъпа? Или само общи приказки ще разтягате?

_____

"Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 
Преглед на профил kirka80286 Рейтинг: 524 "Не"
1 юли 2011 17:32 215
- +Оценка
-19 +4

До коментар [#213] от "marita11":
Болестотворните агенти виреят и в добри условия на живот, пробвайте с малко по-сериозен аргумент.

_____

"Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 
Преглед на профил lubop Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 17:41 216
- +Оценка
-5 +22

Да, разбира се. Избираме какво да работим, къде да живеем, коя кола да си купим, кога и с кого да създадем семейство. Изборът относно здравето на нас и на децата ни е един от най-важният, който правим, и както за всички други неща, преди да изберем, правим проучвания, събираме мнения, търсим достоверна информация. Твърдо съм против задължителния характер на имунизациите. Един от неизказаните доводи в защита на задължителният им характер е, че няма друг начин да се обхване малцинственото население. Не съм съгласна някой да прави нещо с мен или с децата ми, защото нямало друг начин да се справи с тях. Това за колективния имунитет е вярно, но се отнася за масовото преболедуване от определено заболяване. Обикновено след епидемия има период, в който се наблюдава рязко спадане на заболеваемостта от конкретното заболяване. И това е съвсем нормално - всички податливи на съответния причинител са преболедували и е необходимо време да се натрупа нова популация от индивиди, които да нямат изграден имунитет, да се разболеят и отново да има епидемия. При ваксините е по-неточно да се говори за колективен имунитет, защото състоянието в момента за различните индивиди е различно - едни имат направена имунизация със създаден имунитет, други имат, но организмът не е отговорил адекватно, други нямат изобщо имунизация и т.н. Страхът от страна на лекарите по-скоро е, че при приемане на незадължителният характер много от хората ще откажат да поставят ваксини. Тук именно е тяхната роля - да разяснят ...

Прочитане на целия коментар
предимствата, ползите и, разбира се, евентуалните странични ефекти, за да може всеки човек да направи своя ИНФОРМИРАН избор. Ваксините ( с някои изключения ) са за т.нар. детски болести - защото тези заболявания преди за били характерни за детската възраст. Преди въвеждането на антибиотици и преди достигане на здравните грижи до днешното ниво тези заболявания са протичали често и в някои случаи с фатален край. Не мисля, че днес, при сегашното състояние на медицината, те са толкова страшни и смъртоносни. Аз лично поемам за мен и за децата ми евентуалният риск да се разболеем и преболедуваме от тях. Да, и все пак преди да пишете, прочетете какво е малария, как е разпространява, какво е това ваксина и какво прави.

 
Преглед на профил lubop Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 17:41 217
- +Оценка
-4 +14

Да, разбира се. Избираме какво да работим, къде да живеем, коя кола да си купим, кога и с кого да създадем семейство. Изборът относно здравето на нас и на децата ни е един от най-важният, който правим, и както за всички други неща, преди да изберем, правим проучвания, събираме мнения, търсим достоверна информация. Твърдо съм против задължителния характер на имунизациите. Един от неизказаните доводи в защита на задължителният им характер е, че няма друг начин да се обхване малцинственото население. Не съм съгласна някой да прави нещо с мен или с децата ми, защото нямало друг начин да се справи с тях. Това за колективния имунитет е вярно, но се отнася за масовото преболедуване от определено заболяване. Обикновено след епидемия има период, в който се наблюдава рязко спадане на заболеваемостта от конкретното заболяване. И това е съвсем нормално - всички податливи на съответния причинител са преболедували и е необходимо време да се натрупа нова популация от индивиди, които да нямат изграден имунитет, да се разболеят и отново да има епидемия. При ваксините е по-неточно да се говори за колективен имунитет, защото състоянието в момента за различните индивиди е различно - едни имат направена имунизация със създаден имунитет, други имат, но организмът не е отговорил адекватно, други нямат изобщо имунизация и т.н. Страхът от страна на лекарите по-скоро е, че при приемане на незадължителният характер много от хората ще откажат да поставят ваксини. Тук именно е тяхната роля - да разяснят ...

Прочитане на целия коментар
предимствата, ползите и, разбира се, евентуалните странични ефекти, за да може всеки човек да направи своя ИНФОРМИРАН избор. Ваксините ( с някои изключения ) са за т.нар. детски болести - защото тези заболявания преди за били характерни за детската възраст. Преди въвеждането на антибиотици и преди достигане на здравните грижи до днешното ниво тези заболявания са протичали често и в някои случаи с фатален край. Не мисля, че днес, при сегашното състояние на медицината, те са толкова страшни и смъртоносни. Аз лично поемам за мен и за децата ми евентуалният риск да се разболеем и преболедуваме от тях. Да, и все пак преди да пишете, прочетете какво е малария, как е разпространява, какво е това ваксина и какво прави.

 
Преглед на профил societyproduct Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 17:42 218
- +Оценка
-6 +25

До коментар [#215] от "80286":

за какво се притеснявате Вие - нали сте ваксиниран. Няма да ви повали нищо.
В почти цяла Европа ваксините са въпрос на избор. И така като гледам, няма страховити епидемии. В БГ не е така - тук е страшно да имаш мнение. Трябва да направят и ваксина срещу свободна воля и всички да си живеем щастливи като зеленчуци.

 
Преглед на профил marita11 Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 17:42 219
- +Оценка
-4 +17

Статистика за увредени след имунизация деца няма , никой не води такава официално!Разбираемо е защо!
Върни малко лентата назад в дискусията , включиха се няколко майки , чийто деца за увредени след ваксина, и не само майки!

 
Преглед на профил homeohelp Рейтинг: 230 Неутрална
1 юли 2011 17:43 220
- +Оценка
-6 +19

Мнозина биха написали много конкретни данни за вредата от ваксините, стига това да беше тема на тези дебати.
Темата на тези дебати е друга - Правото на избор.

_____

Добрата наука следва здравия разум. Парите могат да повалят добрата наука, но не и здравия разум.
 
Преглед на профил nikolovadd Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 17:50 221
- +Оценка
-7 +18

И каква е тази злоба към родителите, който не ваксинират децата си, какви са тези обиди, що за възпитание, познавате ли хората, към който насочвате цялата тази агресия?
Само човек, който не се е срещал с д-р Стойчев би дал определенията, който прочетох тук! Немисля че има смисъл да обяснявам от какво ме избави д-р Стойчев и как съдбата ме срещна с него, той е невероятен човек с много сериозни познания в областта, в която се занимава, смятам, че неговите пациенти имат право да говорят за него, а не хора който не го познават и не са присъствали на разговор с него.
Неразбирам защо да ни се отнема правото на избор да ваксинираме или да невасинираме децата си и нас самите. Някой мен пита ли ме дали аз не се страхувам за моето дете от ВАКСИНИРАНИТЕ НЕЗАРАЗНИ деца! Е страхувам се и поради тази причина не бих пуснала детето ми на детска градина, ваксинираните деца са разпространители на вирусите, с който са ваксинирани известен период след интервенцията.
Аз избирам нелеката задача да лекувам детето си от детски инфекциозни болести тогава КОГАТО ИМ Е ВРЕМЕТО в детска възраст, което само по себе си никак не е лесно.
Вие избирате постваксинационни усложнения, детски инфекциозни болести в по-късно възраст когато са вече опасни и протичат по-тежко, хронични заболявания за децата ви и Бог знае още какво...
Оставете ни правото на избор всеки да постъпи по начин, който намира за уместен!

 
Преглед на профил kirka80286 Рейтинг: 524 "Не"
1 юли 2011 18:01 222
- +Оценка
-19 +8

До коментар [#218] от "societyproduct":
Защо всички така делите нещата на черно и бяло? Тук става въпрос за процентна вероятност.

Ако е заледено, има голям шанс да се хлъзнете. Но може и да ви се размине. Ако е посипано със сол и е разтопено, вероятността да се хлъзнете става в пъти по-малка. Ама има шанс и тогава да се изтърсите.
Правото на избор за ваксинация прави нещата доста по-заледени.

За по нагледен пример в момента не се сещам.

_____

"Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 
Преглед на профил ras16377431 Рейтинг: 1441 "Не"
1 юли 2011 18:07 223
- +Оценка
-21 +12

Айдеее, цялата чакалня на доктора се изсипа на агитка. Само чакам някой да линкне дискусията в бгмама...

_____

gradinko.bg
 
Преглед на профил marita11 Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 18:12 224
- +Оценка
-6 +17

"
Ако е заледено, има голям шанс да се хлъзнете. Но може и да ви се размине. Ако е посипано със сол и е разтопено, вероятността да се хлъзнете става в пъти по-малка. Ама има шанс и тогава да се изтърсите. "
Чудесен пример, но аз влагам обратния смисъл !
Искам да имам правото на избор, а не да бъда принуждавана да играя на руска рулетка със здравето на детето си!В най-добрия случай , ако детето ми не получи , усложнение, автоимунно заболяване , алергия ...аз умишлено скапвам имунната му система!Не мога да го причиня на най-скъпите си същества.Искам да имам правото на избор , както е почти навсякъде в Европа, където има много не ваксинирани деца посещаващи детски градини и училища!

 
Преглед на профил r_yaneva Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 18:27 225
- +Оценка
-6 +17

Казвате "кой знае с какъв боклук са ваксинирани" - това прибавя още риск, който носи ваксинирането на българските деца - да бъдат ваксинирани с боклук! Как искате хората да имат доверие при това положение?
И след като щедро се декламират данни колко безвредни са ваксините и същевременно се подминават твърдения като моето, че детето ми е имало реакция от ваксина, защо не се приеме лекарят, който поставя ваксината да не носи лична наказателна отговорност? В България дори не е учреден фонд за обезщетяване на увредени след ваксина. Странно защо ли другаде съществуват такива фондове - може би има причина да съществуват.

 
Преглед на профил lol Рейтинг: 1441 "Не"
1 юли 2011 18:39 226
- +Оценка
-17 +5

но трябва да се съглася че отделянето на повече пари и време за разясняването на ваксинити е покъртително, свободния достъп до интернет + тоталния крах на бг образованието води до притеснителни резултати...

 
Преглед на профил lol Рейтинг: 1441 "Не"
1 юли 2011 18:40 227
- +Оценка
-15 +5

но трябва да се съглася че отделянето на повече пари и време за разясняването на ваксинити е задължително, свободния достъп до интернет + тоталния крах на бг образованието води до притеснителни резултати...

втория пост е по-правилен, че не може да се трие вече...

 
Преглед на профил kremik Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 18:44 228
- +Оценка
-4 +17

Градинко, дискусията отдавна я има в бг-мама.
Не е въпроса да си чешем пръстите по клавиатурите.
Правото на избор си е изконно право на човека и то го води към независимост. Щом толкова искате бъдете зависими, никой не ви пречи. Защо очите ни трябва да се отварят тогава, когато здравето е вече минало?! Тези, които искат на всяка цена да ваксинират, нека го правят, но какво ще стане ако задължително бъдете накарани да не ваксинирате? Сигурно ще рипнете, както би направил всеки човек, който чувства застрашено собственото си право на избор. Само се замислете защо повечето медицински лица не ваксинират себе си и семействата си...

 
Преглед на профил emilia07 Рейтинг: 237 "Да"
1 юли 2011 18:46 229
- +Оценка
-7 +19

Вече все по трудно ще успяват да убедят хората, че биейки на децата си алуминии, живак, формалдехид, сода каустик, натриев глутамат, сорбитол,антифриз и т.т ще ги направят по здрави!!!За който се е интересувал знае, че няма изследвания, как влияят тези вещества на организма.Живака уж беше безвреден, а в един момент го махнаха чак закон приехме да не се съдържа във ваксините/не че са го махнали/.Е защо!?Какво се получава, че нашите деца са опитни зайчета и си тестват всякакви боклуци върху тях, за да ги предпазим от ужасните морбили и болести, от които е изключително трудно да се заразиш.При една силна имунна система, организма може да се справи всичко. А тези химии правят точно обратното- сриват го и го объркват!!!

 
Преглед на профил xvisible Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 18:53 230
- +Оценка
-3 +14

тоталния крах на образованието, lol 227, ще доведе в желаната от вас посока - лумпенизирано население, без способност да осмисля кое какво има, на какво въздейства и... не особено светло бъдеще ни очаква :(

 
Преглед на профил generation Рейтинг: 409 Неутрална
1 юли 2011 19:09 231
- +Оценка
-2 +12

До коментар [#214] от "80286":
"И пропускате дребничкия факт, че вашият избор да не се ваксинирате може да причини вреда на десетки други. Нямате право да причинявате вреда на другите, само защото сте решили да го играете опозиция.

Някой в крайна сметка ще напише ли нещо конкретно за вредата от ваксините, кой се е увредил, кой е заболял, на кой му е паднал пъпа? Или само общи приказки ще разтягате?"

Така ли? На кого вреди някой, който не се ваксинира, и по какъв начин? Няколко пъти попитах за аргументиране на тази теза, но освен голи твърдения, досега нищо не срещнах. Не само от вас, лекарите също мълчат, но не пропускат да промиват мозъци, повтаряйки тази лъжа като мантра.

Да припомня - дебатът не е ЗА или ПРОТИВ ВАКСИНИТЕ, а е за това, че пациентските права в България се нарушават. Дори в Конституцията на РБ е записано, че никой не може да бъде подлаган на принудително лечение и санитарни мерки, освен в предвидените от закона случаи. Какво да говорим за инвазивна медицинска процедура, каквато е ваксинацията, за която се полага писмено информирано съгласие според Европейското, а и нашето законодателство?! Това право е отнето и то неправомерно.

 
Преглед на профил r_yaneva Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 19:17 232
- +Оценка
-4 +16

Е, аз на 2 пъти вече споменах, че моят син остро реагира на МПР, в спешното питаха дали е ваксиниран наскоро, но никой не загатна, че детето ми се задушава заради ваксината! Веднага трябваше агресивно да се овладява алергичната реакакия, последва лечение с противоалергични и антибиотици. Може пък да е бил ваксиниран с боклук, знае ли някой, а иначе ваксините са безопасни, да.
А в дългосрочен план много зле му се отрази на здравето и всеки вирус прерастваше в тежък бронхоспазъм години наред.

 
Преглед на профил xvisible Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 19:21 233
- +Оценка
-4 +15

Някой спомена нещо дали има увредени от ваксини...
Заповядайте тук - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=589530.0 и говорете със съмишленици...

 
Преглед на профил r_yaneva Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 19:22 234
- +Оценка
-5 +18

Всъщност, ако лично моето дете не беше засегнато от ваксина, нямаше да се интересувам от темата, щях да се успокоявам, че пострадалите са така заради това, че са били болни по време на имунизацията и щях редовно да си ваксинирам и второто дете.
А от възрастните кой ходи на реимунизации? Никой! Но с особена настървеност се шреследват децата. Мен никой не ме търси за реимунизация, нито ме глобява...

 
Преглед на профил r_yaneva Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 19:43 235
- +Оценка
-4 +14

Да си спомним и за Ян Ларсен, който почина скоро ваксина срещу хеп.Б
http://iansvoice.org/days8thru11.aspx3

 
Преглед на профил xvisible Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 20:00 236
- +Оценка
-4 +14

Честито на хората с непоносимост към алуминий, инжектиран венозно...
http://vaksinite.eratrio.com/ENGERIX%20B%2010.html

 
Преглед на профил familiar Рейтинг: 8 "Не"
1 юли 2011 20:07 237
- +Оценка
-16 +8

НЕ!!!

_____

Архитект с душа на Ландшафтен Архитект :-)))))
 
Преглед на профил peho Рейтинг: 524 Неутрална
1 юли 2011 20:23 238
- +Оценка
-15 +8

Ужас, БГ мама е плъзнала навсякъде. И като се сети човек, че повечето от пищящо ревящите загрижени майки четат хороскопи, ходят на врачки и са завършили университета "Чувала съм че....". Добре е, че такива наистна важни решения се вземат от специалисти а не от тълпата.

 
Преглед на профил xvisible Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 20:33 239
- +Оценка
-6 +13

Всъщност Пехо (238), Бгмамите споделят предимно опит...

 
Преглед на профил brings Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 20:34 240
- +Оценка
-5 +12

Каква е тая страст някой друг да решава вместо мен?
Тук искат да решават вместо мен дали да се ваксинирам, в съседната тема - искат да решават вместо мен дали е хубаво да ям месо от клонирани животни.

 
Преглед на профил Mira Yotkova Рейтинг: 230 "Да"
1 юли 2011 20:36 241
- +Оценка
-4 +12

До коментар [#238] от "peho":

Правил ли си проучване кой, къде е завършил от пишещите в БГмама??? Хайде първо направи, а след това давай констатации по въпроса.

И целта на зададеният тук въпрос е точно определена. Дали да се даде право на избор (който по закон, който не се уважава в БГ човек го има), или не?

 
Преглед на профил The Shadow Рейтинг: 1154 "Не"
1 юли 2011 20:39 242
- +Оценка
-18 +9

"Дебатът", който се заформи тук, е чудесен пример защо ваксините трябва да са задължителни.

Повечето мнения в синьо направо чупят глупомера. Знаете ли какво, защо не спрете да си миете ръцете направо? Комшийката Цецка от втория етаж каза, че балдъзата и чула от стринка си, че имало живак, кадмий, бром, плутоний и овчи пастет в сапуна и ползването му води до поникване на козина по стъпалата.

Жал ми е за децата ви само.

_____

“In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 
Преглед на профил emilia07 Рейтинг: 237 "Да"
1 юли 2011 20:40 243
- +Оценка
-6 +14

До коментар [#238] от "peho":Оооо да от специалист определено се взимат тези решения :))) и за тяхно щастие тълпата се ваксинира на конвейер като бройлери, без да мисли и да задава въпроси..........

 
Преглед на профил The Shadow Рейтинг: 1154 "Не"
1 юли 2011 20:45 244
- +Оценка
-17 +7

До коментар [#243] от "Emilia07":

Допадате ми вие, ревностно вярващите в световната теория на конспирацията. :) Чакам само някой да каже за ционисткия заговор на Ротшилд да изтрови децата на народа, с цел да... ъ-ъ-ъ... световно господство и такива работи...

_____

“In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 
Преглед на профил Mira Yotkova Рейтинг: 230 "Да"
1 юли 2011 20:46 245
- +Оценка
-3 +14

До коментар [#242] от "The Shadow":

По-добре визирай своето собствено мнение.
И не е нужно да съжаляваш децата на някого, когото не познаваш. Съжалявай своите собствени по-добре.

 
Преглед на профил emilia07 Рейтинг: 237 "Да"
1 юли 2011 20:56 246
- +Оценка
-6 +15

До коментар [#244] от "The Shadow": Даааа определено е по лесно на повечето хора да вярват в каквото им се каже, да не мислят, и да прехвърлят отговорността в ръцете на други- държава, лекари, институции и т.т.Всеки сам решава дали ще се поддаде на стадното чувство или ще си извади главата от ........ пясъка и ще се огледа малко.Въпрос на личен избор!!!

 
Преглед на профил The Shadow Рейтинг: 1154 "Не"
1 юли 2011 20:58 247
- +Оценка
-20 +6

До коментар [#245] от "mirama":

О, това сте Вие, нуждаещата се от специалисти, които да "разговарят с всеки един родител, водещ детето си за ваксинация и да му обясняват ползите и вредите" от задължителните ваксинации срещу хепатит В, полиомиелит, туберкулоза, рубеола и т.н. Вие чували ли сте изобщо за тези болести и какво са причинявали само допреди век? Днес се срещат рядко, сигурно защото на хората им е светнало да се лекуват с "хомеопатия"... Нали сте спецове в търсенето по интернет, хайде образовайте се сами и тогава се изказвайте. Има и такова нещо, наречено "книги". Потърсете си.

_____

“In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 
Преглед на профил generation Рейтинг: 409 Неутрална
1 юли 2011 21:01 248
- +Оценка
-5 +18

Доц. Генев трябва да е наясно, че колкото и да се напъват от сдружението по ваксинопрофилактика, който е решил да не се ваксинира, няма да го позволи. Въпреки силното им лоби сред законотворците и тоталитарните методи, които все още прилагат, България е член на ЕС и рано или късно тези атавистични останки в Закона за здравето ще бъдат премахнати.

Но дори и в момента административното наказание (глоба) може да се обжалва в съда, а в правораздаването Европейската конституция и Хартата на основните права в Евросъюза са със статут над местното засконодателство.

Добре е да помислят за работещ вариант (по европейски модел) и да наблегнат на информационните кампании ако искат да си осигурят имунизационното покритие, вместо да използват насилствените методи от един отминал вече режим.

 
Преглед на профил Mira Yotkova Рейтинг: 230 "Да"
1 юли 2011 21:03 249
- +Оценка
-3 +18

До коментар [#247] от "The Shadow":

Много отдавна съм се образовала по въпроса и достатъчно добре знам какво представляват въпросните болести.
А Вие искате да кажете, че няма нужда един лекар да разяснява каква ваксина се поставя на детето ви, какви са рисковете за него, страничните ефекти?
Колко лекари изобщо го правят това? Колко лекари предоставят листовката на ваксината, която ще се поставя, да се прочете от родителите?
Хайде отговорете ми на тези въпроси, а след това обяснявайте кой, колко е образован.

 
Преглед на профил The Shadow Рейтинг: 1154 "Не"
1 юли 2011 21:04 250
- +Оценка
-15 +8

До коментар [#246] от "Emilia07":

Ех, това измамно сладко чувство на превъзходство на "личността извън стадото". :) Обикновено е точен показател, че въпросната личност е точно в най-лесно манипулируемия му център.

_____

“In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 
Преглед на профил marita11 Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 21:04 251
- +Оценка
-3 +15

The Shadow, не знам за балдъзата, ама чух, че правили ваксина срещу мазол на малкия пръст, щяла да бъде задължителна!
Ти ваксинирай чинно децата си!Какъв е проблема!Те са ваксинирани и защитени!Аз няма да имунизирам моите, с право или без право на избор!Няма да допусна още някой в моето семейство да бъде увреден!!!
Повечето майки идват да пишат в темите, защото децата им са пострадали от имунизация!

 
Преглед на профил emilia07 Рейтинг: 237 "Да"
1 юли 2011 21:06 252
- +Оценка
-4 +11

До коментар [#250] от "The Shadow": Нека да е така :)))


 
Преглед на профил The Shadow Рейтинг: 1154 Неутрална
1 юли 2011 21:10 253
- +Оценка
-13 +7

Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

_____

“In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 
Преглед на профил Alexander Lazarov Рейтинг: 524 "Не"
1 юли 2011 21:12 254
- +Оценка
-14 +9

До коментар [#251] от "marita11":

детски паралич = мазол на малкия пръст, ясно

Аз се отказвам да споря, все едно говоря на стената

_____

rm -rf /bin/laden
 
Преглед на профил Mira Yotkova Рейтинг: 230 "Да"
1 юли 2011 21:13 255
- +Оценка
-4 +13

До коментар [#253] от "The Shadow":

Никой не говори за убеждаване.
Аз говоря за ИНФОРМИРАНЕ. От страна на медицинско лице, към родителите завели детето си за имунизация.
Това почти не се среща в БГ, освен ако родителите не изразят някакво съмнение. Тогава вече започва да се говори за ползите.
И от къде Вие сте толкова убедени, че всички слушат хомеопатите в захлас.
Мен подобни хора изобщо не ме интересуват, но не ми и пречат. Нито ги слушам, нито им симпатизирам, нито подкрепям методите им. Това обаче не пречи на други да се лекуват по този начин. Е, щом вярват, щом им помага това по някакъв начин, ок да го правят.

 
Преглед на профил emilia07 Рейтинг: 237 "Да"
1 юли 2011 21:17 256
- +Оценка
-4 +13

До коментар [#253] от "The Shadow":Защо голяма част от тези специалисти не ваксинират децата си?!Това беше основното, което ме накара да се замисля, че има нещо гнило и да се разровя в тази тема

 
Преглед на профил generation Рейтинг: 409 Неутрална
1 юли 2011 21:22 257
- +Оценка
-3 +10

До коментар [#256] от "Emilia07":

Основателен въпрос.
Като задължат здравните работници всички те се реимунизират по имунизационен календар, тогава да имат претенции към простолюдието. Тях някой дали ги преследва и проверява дали са ваксинирани, както се случва с децата?

 
Преглед на профил Мустафанка Рейтинг: 1441 "Не"
1 юли 2011 21:28 258
- +Оценка
-18 +8

Има неща, които не трябва да бъдат оставяни на свободния избор на гражданите, защото безотговорното им решение може да навреди и на останалите хора.

Ваксинирането е едно от тези неща.

_____

Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 
Преглед на профил katyad Рейтинг: 1326 "Да"
1 юли 2011 21:28 259
- +Оценка
-6 +10

Няма такова нещо и в Норвегия имунизацията против туберкулоза е задалъжителна,непрекъснат ми идват писма и ми звънят по телефона,пак лъжат и дезинформират народа,правят се на правова държава каквато най малко могат да претендират че са.Аз лично съм против имунизациите,страх ме е от тия големите инжекции които помня с голям ужас от българските поликлиники и страшните медицински сестри,незнайно защо наречени с такова мило роднинско име.Няма да ходя да се ваксинирам,ще си платя глоба.

 
Преглед на профил Мустафанка Рейтинг: 1441 "Не"
1 юли 2011 21:30 260
- +Оценка
-13 +7

Образованието например е консервативна сфера и се видя до какво доведоха безмозъчната либерализация и експериментите.
Със здравеопазването също не бива да се правят опасни експерименти.

_____

Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 
Преглед на профил generation Рейтинг: 409 Неутрална
1 юли 2011 21:31 261
- +Оценка
-4 +10

До коментар [#258] от "Мустафанка":
"... защото безотговорното им решение може да навреди и на останалите хора"

'Айде пак стара песен/мантра. Няколко пъти попитах - как? Аргументи няма, само голо твърдение. :)))

 
Преглед на профил Venie Рейтинг: 8 Неутрална
1 юли 2011 21:31 262
- +Оценка
-6 +15

Хора, всеки човек ТРЯБВА да има право на избор за това как ще постъпи с тялото си, какво да влиза в него, както всекидневно избираме какво да ядем, така трябва да имаме право да избираме какво да вкарваме в тялото си и по другите начини - било с лекарства, било с ваксини, добавки и каквото се сетите. Включително и това, което може да ви хрумне нецензорно и това избираме нали така?! Защо да не избираме и когато става въпрос и за ваксините?!
Право на избар, свобода на избора - за това става въпрос!

 
Преглед на профил generation Рейтинг: 409 Неутрална
1 юли 2011 21:31 263
- +Оценка
-5 +7

До коментар [#258] от "Мустафанка":
"... защото безотговорното им решение може да навреди и на останалите хора"

'Айде пак стара песен/мантра. Няколко пъти попитах - как? Аргументи няма, само голо твърдение. :)))

 
Преглед на профил Мустафанка Рейтинг: 1441 "Не"
1 юли 2011 21:33 264
- +Оценка
-14 +8

Ако обществото като цяло беше умно, можеше и по-често да се търси мнението му по различни въпроси и да му се даде известна свобода, но няма какво да се лъжем - повечето хора са тъпи като... и понякога дори референдумиите могат да се превърнат в опасно оръжие.

Разбира се, не говоря само за България, а по принцип.

_____

Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 
Преглед на профил ronia Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 21:34 265
- +Оценка
-3 +14

"Нежелана реакция или страничен ефект наричаме неблагоприятният ефект от приложението на ваксината. Тя може да се дължи на лош транспорт, неправилно съхранение, техническа грешка, замърсяване и др. причини, но не и на самата ваксина!"
Г-н Генев, надявам се осъзнавате това което сте написали? Това означава ли, че трябва да се оставя на съдбата и "немарливостта" да ми се падне " добра партида", доктора да ми казва колко е безопасна, а да не знае за замърсяване или техническа грешка.
Към майките, които не желаят да имунизират децата си бих се обърнал с думите: " Не предизвиквайте съдбата. Ние забравяме болестите, но болестите не ни забравят".

 
Преглед на профил Мустафанка Рейтинг: 1441 "Не"
1 юли 2011 21:34 266
- +Оценка
-15 +7

До коментар [#263] от "generation":

Твърде много коментари има и отдавна се отказах да следя дискусията.
Дадох пример по-нагоре с циганите, които отказват да ваксинират многобройната си челяд, защото "доброжелталеи" са им внушили, че искат да ги стерилизрат и в резултат на това плъзнаха цял куп зарази.

_____

Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 
1 юли 2011 21:36 267

Коментарът беше изтрит от модераторите.

Преглед на профил Мустафанка Рейтинг: 1441 "Не"
1 юли 2011 21:38 268
- +Оценка
-16 +9

Човек трябва да има избор дали да си сложи ваксина против грип, но не и за задължителните имунизации, които се правят в детска възраст.

_____

Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 
Преглед на профил homeohelp Рейтинг: 230 "Да"
1 юли 2011 21:38 269
- +Оценка
-6 +14

До коментар [#253] от "Тхе Схадов":
"...излиза някой "специалист" хомеопат, почва да говори глупости..."

Моля, бъдете добър да цитирате ТОЧНО глупостите в моята позиция, коите имате предвид.

_____

Добрата наука следва здравия разум. Парите могат да повалят добрата наука, но не и здравия разум.
 
Преглед на профил Venie Рейтинг: 8 Неутрална
1 юли 2011 21:40 270
- +Оценка
-8 +2

Сега пък циганите виновни! Дайте да търсим вината у другите - колко удобно!

 
Преглед на профил Мустафанка Рейтинг: 1441 "Не"
1 юли 2011 21:40 271
- +Оценка
-15 +9

Примитивните страхове на хората относно ваксините трябва да се разбият на пух и прах и междувременно да не им се дава право да обмислят дали да си ваксинират децата.

Има достатъчно хаос в държавата, та зорлем да го задълбочаваме с излишни проблеми.

_____

Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 
Преглед на профил Мустафанка Рейтинг: 1441 "Не"
1 юли 2011 21:41 272
- +Оценка
-14 +8

Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

_____

Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 
Преглед на профил Мустафанка Рейтинг: 1441 "Не"
1 юли 2011 21:43 273
- +Оценка
-13 +8

Демонизирането на ваксините на базата на разни теории на конспирацията, е вредно за обществото.
Трябва да се проведат обществени дебати и хората да бъдат информирани от специалисти и за плюсовете, и за минусите.

_____

Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 
Преглед на профил ronia Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 21:44 274
- +Оценка
-7 +11

Примитивните опити за налагане на сила срещу инакомислещия, трябваа да се наказват с изолация в циганското гето.

 
Преглед на профил Venie Рейтинг: 8 Неутрална
1 юли 2011 21:44 275
- +Оценка
-10 +9

Примитивни? По-скоро еволюционни! Новото мислене е продукт на новото съзнание, на мислещия човек!

 
Преглед на профил Venie Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 21:47 276
- +Оценка
-5 +7

Забравям да отбележа, но съм синя!

 
Преглед на профил generation Рейтинг: 409 Неутрална
1 юли 2011 21:51 277
- +Оценка
-7 +7

Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 
1 юли 2011 21:53 278

Коментарът беше изтрит от модераторите.

1 юли 2011 22:01 279

Коментарът беше изтрит от модераторите.

Преглед на профил Мустафанка Рейтинг: 1441 "Не"
1 юли 2011 22:02 280
- +Оценка
-12 +5

До коментар [#278] от "katyad":

Иначе е самата истина, че боледуват много рядко, но трябва да се ваксинират, за да не излагат на риск хората.

_____

Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 
Преглед на профил katyad Рейтинг: 1326 "Да"
1 юли 2011 22:03 281
- +Оценка
-3 +8

До коментар [#267] от "Мустафанка":

Не си ли се замисляла,че може да има обратния ефект т.е. невините хора да навредят на тях.

 
Преглед на профил katyad Рейтинг: 1326 "Да"
1 юли 2011 22:08 282
- +Оценка
-3 +8

До коментар [#277] от "generation":

Тя им изгражда антитела,а и циганките си кърмят до късно бебетата.

 
Преглед на профил katyad Рейтинг: 1326 "Да"
1 юли 2011 22:11 283
- +Оценка
-3 +8

До коментар [#279] от "Мустафанка":

Навлизаме в друга тема,която вече е социална а не здравна.

 
Преглед на профил Мустафанка Рейтинг: 1441 "Не"
1 юли 2011 22:16 284
- +Оценка
-10 +4

До коментар [#281] от "katyad":

Не съм мислил по въпроса.
А и работещите и здравноосигурени хора трябва да са приоритет за държавата. :-)

_____

Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 
Преглед на профил Мустафанка Рейтинг: 1441 "Не"
1 юли 2011 22:17 285
- +Оценка
-9 +6

До коментар [#283] от "katyad":

Така е, затова я прекратявам веднага. И без това има твърде много коментари и е трдуно да се следи дискусията, така че няма нужда от излишно разводняване.

_____

Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 
Преглед на профил venera17 Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 22:19 286
- +Оценка
-3 +18

Само да напомня, че дискусията НЕ беше ЗА и ПРОТИВ ваксините, а ЗА И ПРОТИВ СВОБОДНИЯ ИЗБОР да се разпореждаме със собственото си тяло, ум и здраве, като се ваксинираме или не се ваксинираме.
И призивите да се намали хаоса с всеобщо задължително ваксиниране звучат малко като "хайде да изгребем морето с лъжичка". Моите почитания за този, който успее!!!

 
Преглед на профил Мустафанка Рейтинг: 1441 "Не"
1 юли 2011 22:26 287
- +Оценка
-15 +6

До коментар [#286] от "venera17":

Така е, но човек, за да може да направи свободен избор, най-малкото трябва да му се обясни какви са вредите и какви ползите, защото в момента из интеренет, а предполагам и из кварталните кръчми, се носят само слухове за вредите от ваксините и ако вземе, че се даде право на избор, паникьорите ще направят своя избор на базата на конспиративните глупости, които е чул в кръчмата.

_____

Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 
Преглед на профил Мустафанка Рейтинг: 1441 "Не"
1 юли 2011 22:28 288
- +Оценка
-14 +7

Аз продължавам да смятам, че за такова нещо не трябва да има свободен избор. И пак казвам, че свободният избор трябва да засяга само противогрипните ваксини и пр., но не и задължителните имунизации, които се парвят на всяко бебе.

_____

Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 
Преглед на профил Курт Деликуртев 662 галерии плюс X Рейтинг: 1441 "Не"
1 юли 2011 22:29 289
- +Оценка
-12 +6

Малее , и за това ли сте против? Непукизмът става основно верую на Андрешко!

_____

http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 
1 юли 2011 22:33 290

Коментарът беше изтрит от модераторите.

Преглед на профил shekhinah Рейтинг: 8 "Да"
1 юли 2011 22:37 291
- +Оценка
-4 +11

До коментар [#226] от "lol":

човек, който пише "ваксинитИ" два пъти ми говори за образование и достъп до интеренет:))) явно за някой трябва да се наблегне на образованието, преди да ги пуснат в интернет, че ужасТ:))))

 
1 юли 2011 22:43 292

Коментарът беше изтрит от модераторите.

Преглед на профил Мустафанка Рейтинг: 1441 "Не"
1 юли 2011 22:46 293
- +Оценка
-18 +6

Не може по най-безмозъчен начин да се дава свобода на избор за неща, за които обикновените хора не са достатъчно компетентни, че да направят добър избор за себе си и децата си.
Това не е демокрация.

_____

Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 
Преглед на профил Курт Деликуртев 662 галерии плюс X Рейтинг: 1441 "Не"
1 юли 2011 22:48 294
- +Оценка
-11 +8

До коментар [#7] от "gost22":

-Ако съм отказал ваксиниране, посетя държава, в която има малария и се разболея се лекувам за моя сметка (или от застраховка).
-Ако съм болен, без да съм ходил в такава държава (значи някой ме е заразил) се лекувам безплатно (или от

И кой ще следи ходил ли си в чужбина или не? Това е абсолютно неприложимо!

_____

http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 
Преглед на профил emilia07 Рейтинг: 237 "Да"
1 юли 2011 22:54 295
- +Оценка
-4 +16

До коментар [#288] от "Мустафанка":

Точно "за такова нещо" , което никой не може да докаже, че е ефективно и има много данни, че е вредно и опасно, трябва човек да има право на свободен и информиран избор и сам да си носи отговорността!

 
1 юли 2011 22:58 296

Коментарът беше изтрит от модераторите.

Преглед на профил emilia07 Рейтинг: 237 "Да"
1 юли 2011 23:04 297
- +Оценка
-2 +14

До коментар [#293] от "Мустафанка":Не е демокрация, да ме принуждават да бия живак, алуминий, животински белтъци и един куп други боклуци, които са чужди на човешкия организъм и за които самите фармацевтични компании казват, че нямат наблюдение как действат в дългосрочен план.........


 
Преглед на профил homeohelp Рейтинг: 230 Неутрална
1 юли 2011 23:06 298
- +Оценка
-5 +16

До коментар [#292] от "Мустафанка":

"...между кучетата и циганите има известни разлики, както и между ваксините за.. хм... хора и тези за кучета."

Хм...
Дали ще имате добрината да ни разясните тези "известни разлики", моля?
За да не ни се налага да се ровим из съмнителни интернет сайтове...

_____

Добрата наука следва здравия разум. Парите могат да повалят добрата наука, но не и здравия разум.
 
Преглед на профил homeohelp Рейтинг: 230 Неутрална
1 юли 2011 23:09 299
- +Оценка
-6 +17

До коментар [#293] от "Мустафанка":

"Не може по най-безмозъчен начин да се дава свобода на избор за неща, за които обикновените хора не са достатъчно компетентни, че да направят добър избор за себе си и децата си.
Това не е демокрация."

Дали бихте си дали труда да ни дефинирате "демокрация", моля?
Това би ни доближило доста до темата на настоящите дебати, надяявам се.

_____

Добрата наука следва здравия разум. Парите могат да повалят добрата наука, но не и здравия разум.
 
Преглед на профил Hobart Рейтинг: 8 Неутрална
1 юли 2011 23:22 300
- +Оценка
-15 +10

"Аз продължавам да смятам, че за такова нещо не трябва да има свободен избор. И пак казвам, че свободният избор трябва да засяга само противогрипните ваксини и пр., но не и задължителните имунизации, които се парвят на всяко бебе"

Мустафанка,
Аз пък не искам Ти да напускаш България никога.Не искам да те виждам из ЕС никъде.Искам да нямаш никакъв избор в това отношение!"Специалисти" на режима са решавали преди време подобни неща и БГ е била "убивана" бавно.
Искам ТИ Мустафанка,да нямаш избор!Искам,когато дойде полиция и лекар с бяла престилка на твоята врата да ти сложи грипна ваксина,да се вьртиш,вьргаляш,да бьдеш вьрзан и да ти бьде сложена насила!И да бьдеш увреден от нея!

 
Преглед на профил Мустафанка Рейтинг: 1441 "Не"
2 юли 2011 00:21 301
- +Оценка
-16 +8

До коментар [#298] от "homeohelp":

Приликите и разликите между нисши и висши класове животни и пр. не мога да ги дискутирам тук, защото: първо, не е по темата и второ - в "Капитал" има цензура и не се толерират политически некоректни разсъждения.

Колкото до демокрацията... това, което имах предвид в коментар [#293] е, че не трябва да се прекалява с правото на избор, защото понякога може да доведе до много зловещи последици.
Нито в консервативна сфера като образованието, нито пък в здравеопазването трябва да се правят експерименти.

_____

Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 
Преглед на профил Мустафанка Рейтинг: 1441 "Не"
2 юли 2011 00:22 302
- +Оценка
-13 +8

До коментар [#300] от "chris.1_":

Потрес! :-D

_____

Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 
Преглед на профил The Shadow Рейтинг: 1154 "Не"
2 юли 2011 00:24 303
- +Оценка
-16 +9

До коментар [#299] от "homeohelp":

Името ти казва доколко можеш да бъдеш убеден в предимствата на медицината.

Колкото до демокрацията, широко разпространена заблуда е, че това е някакъв вид тотална свобода на индивида. Няма такова нещо. И не може да има. Защото, хората в мнозинството си са глупави и при възможност безотговорни. И законите съществуват до голяма степен, за да ги предпазят от самите тях и да осигурят просперитета на индивида и обществото като цяло.

_____

“In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 
Преглед на профил fluti Рейтинг: 237 "Не"
2 юли 2011 00:47 304
- +Оценка
-13 +8

Когато става въпрос за сигурността на цялото общество няма място за личен избор. Обществото (т.е. мнозинството в него) е направило избор ваксините да са задължителни и на който не му харесва, свободно може да избере да живее другаде, където правилата са други.
Още повече, че обикновения човек не е достатъчно компетентен, за да вземе правилното решение. Все едно аз да си строя къща, но да кажа на строителите, че личният ми избор е да не слагат арматура в бетона, защото примерно съм чул, че ще ми заглъхва сигнала на безжичния рутер.
Във форума на една.. как да я нарека.. "окултна секта" може би, наскоро водихме спор за и против ваксините. Ако искате прегледайте го и преценете кой според вас има повече основание и дали може да се даде право на избор на хора, разсъждаващи по подобен начин:
http://www.ivanstamenov.com/forum/index.php?topic=495.0
А на тези, които си представят някакви глобални конспирации ще кажа - помислете за варианта противниците на ваксините да са част от конспирация, целяща връщане на страшни болести от миналото, дестабилизация и разрушаване на обществото. Един от похватите би бил да се твърди, че официалната медицина е в конспирация - техниката "крадецът вика: "Дръжте крадеца!". Откъде знаете, че не се случва точно това??

 
Преглед на профил nikolovadd Рейтинг: 8 "Да"
2 юли 2011 00:49 305
- +Оценка
-3 +13

До коментар [#303] от "The Shadow":
човек вижда това, което познава :) неприписвайте на всички вашето невежество. Моля!
 
Преглед на профил Мустафанка Рейтинг: 1441 "Не"
2 юли 2011 00:56 306
- +Оценка
-18 +9

Неслучайно има въпроси, които не могат да бъдат решавани чрез референдум. Просто повечето хора са тъпи и некомпетентни по редица по-сложни и касаещи цялото общество въпроси, а и колкото са по-прости, толкова по-податливи са и на внушения и сляпо се доверяват на слухове и конспиративни теории.

Да се даде на това стадо повече право на личен избор, от който могат да пострадат и много други хора, е безотговорно и ще причини хаос.

_____

Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 
Преглед на профил r_yaneva Рейтинг: 8 "Да"
2 юли 2011 01:11 307
- +Оценка
-3 +12

Казвате, че ваксините, слагани в детска възраст трябва да са задължителни, докато противогрипните не.
А прави ли Ви впечатление как от година на година броят на тези задължителни ваксини расте? Сега е задължително бебетата да се ваксинират и със Синфлорикс (10-валентна!), при това в един и същ ден с Пентаксим, който е замени старото ДТК+полио и има добавен хемофилус инфлуенца тип Б.
Усърдно се говори, че е добре и ваксината срещу рак на маточната шийка да стане задължителна.
Както стана ясно, в повечето страни, членки на ЕС, ваксините не да задължителни, но има страни, като Франция, където е задължителна единствено срещу полиомиелит и Белгия, където пък е задължителна ДТ и полио. Т.е. не те задължават да си ваксинираш детето с всичко, което излиза на пазара.