Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email

Победител - Дебатът завърши с очакван резултат срещу преговорите между Македония и ЕС за членство

42% 69 гласа
  Резултати от общо 166 гласували.
58% 97 гласа

Разпределение на гласовете по етапи

Етап 1 - 166 гласа
42%
58%
Снимка

Да

Франческо Мартино

редактор на Osservatorio Balcani e Caucaso

Началото на преговорите ще се окаже силно гориво, което да върне икономическите реформи на върха на македонския политически дневен ред. В няколко случая "морковът" на европейската интеграция даде на местните елити политическата сила за насърчаване на непопулярни, но необходими реформи.

Основна теза

Не

Николаос Георгиопулос

икономист

Бивша югославска република Македония не е готова да започне преговорите за членство - все още трябва да работи върху структурните реформи в икономиката, а политическата сфера трябва да се отдалечи от старомодния национализъм и да осигури последователни резултати от политически реформи.

Основна теза

Жени Колева

Модератор
Краткият дебат по въпроса "Трябва ли Македония да започне преговорите за членство в ЕС?" завърши без особена изненада в резултатите. 58% от читателите на "Капитал" смятат, че балканската държава не е готова дори за преговорния процес с Брюксел.

И двамата участници в дебата се съсредоточиха върху политическите и икономическите критерии за присъединяване към Европейския съюз. Според Франческо Мартино има широк консенсус за това, че Македония отговаря на политическите критерии за членство. Николаос Георгиопулос пък заяви, че нито в политическо, нито в икономическо отношение страната е готова за начало на преговорния процес.

Въпреки тези аргументи дискусията във форума беше насочена основно към спора за "кражбата на история" от страна на Македония и към македонския език.

Действително в априлската резолюция на Европейския парламент се подчертава липсата на напредък в съвместното отбелязване на исторически събития със съседните държави членки, които да допринесат за по-доброто разбиране на историята и добросъседските отношения. В доклада за напредъка през 2010 г. пък Европейската комисия обръща внимание на факта, че "като цяло Бившата югославска република Македония е активен партньор в региона".

Брюксел посочва, че страната има близки икономически отношения с Гърция, докато "връзките с България остават добри". Все пак Еврокомисията отбелязва продължаващия спор за името между Скопие и Атина, както и проблемите на етническа основа със София. Тези бележки могат да се прочетат в цялостния доклад за напредъка. В обобщената версия обаче Европейската комисия набляга именно на това, което смята, че е важно за започване на преговорите - напредъка в политическата и икономическата сфера, както и при прилагането на европейското законодателство. На това тя обосновава заключението си, че трябва да бъде сложено началото на преговорния процес.

Нормално е за Брюксел преди същинското започване на преговорите да използва "моркова" като начин да провокира развитие. По време на преговорния процес тонът обаче става по-настоятелен и това е времето на истинските реформи. За да може Македония да започне промяна, повлияна от изискванията на европейското законодателство, тя трябва да започне преговорите за членство. А въпросът дали ако това се случи сега, няма да помогне на настоящия политически елит да утвърди своята позиция и да продължи своята реторика, зависи само от македонското общество.
42% 69 гласа
  Резултати от общо 166 гласували.
58% 97 гласа

Разпределение на гласовете по етапи

Етап 1 - 166 гласа
42%
58%
Подкрепете позицията си с коментар

12 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил Nickname Рейтинг: 864 Неутрална
10 авг 2011 01:35 1
- +Оценка
-11 +17

Ако резултатът беше 58% "За", щях да бъда крайно изненадан... Мнозинството от българите просто смятат, че на македонците трябва да "им се набива канчето", докато не осъзнаят и не признаят, че и те са българи. По лично впечатление това се отнася за каквато и да е тема, свързана с нашите съседи. Но реално погледнато историческата "неправда" я има и тя може да бъде преодоляна само с добро отношение и бърза интеграция в ЕС.

 
Преглед на профил дон Клеменца Рейтинг: 388 "Не"
10 авг 2011 06:49 2
- +Оценка
-8 +34

За България е важна Сърбия, а не Македония. Македонците трябва да осъзнаят,че не може да има нация без история и за 1000 години със само един цар, а именно Самуил. между другото Самуил не е от царско коляно и не е от македонския край на българия. Знамето на сегашната Македонската държава е взето от историята на древна Гърция. Това е знамето на Александър македонски, който е грък. Не ми е ясно, защо целият свят се прави на ударен по тези въпроси.
Накратко важната държава за нас е Сърбия. Тя трябва по-бързо да влезе в ЕС. Македония може и изобщо да не влезе, ако ние и Гърция сме против. Западната ни граница за Европа е Сърбия!

 
Преглед на профил Пльок Рейтинг: 388 Неутрална
10 авг 2011 07:16 3
- +Оценка
-4 +10

е това ли е гениалното заключение на модераторката от дебата? Супер задълбочен анализ на коментарите в дебата, няма що....нали е по-лесно да си кажем колко нищо не се променя, колко всички обвиняваме...ми не, аз си мисля, че е изненадващо как толкова много хора са гласували "да"....

 
Преглед на профил bta Рейтинг: 1366 Неутрална
10 авг 2011 11:33 4
- +Оценка
-2 +15

тея са готови за всичко друго но не и за европа

 
Преглед на профил kodjauzun Рейтинг: 442 "Да"
10 авг 2011 12:16 5
- +Оценка
-8 +7

Българите по принцип целуват ботушите на оня, който ги тъпче и коли. Дори който извършва геноцид спрямо тях. Обичат тези, които не ни броят за хора, а ни имат за боклуци.
Ееее, при наличието на толкова гръкомани и сърбомани, кой друг да спечели "дебата"?

 
Преглед на профил Nickname Рейтинг: 864 Неутрална
10 авг 2011 15:04 6
- +Оценка
-1 +15

До коментар [#2] от "дон Клеменца":

Докато Сърбия не спре да бъде генератор на престъпност, национализъм и не промени коренно отношението съм към нашите сънародници в Западните покрайнини, тя НЯМА място в ЕС!!!

 
Преглед на профил Consumer Рейтинг: 2665 Неутрална
10 авг 2011 21:37 7
- +Оценка
-7 +6

Имала майка едно ми чедо, тъпо македонско говедо!

_____

Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 
Преглед на профил Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол Рейтинг: 1087 Неутрална
13 авг 2011 15:27 8
- +Оценка
-2 +5

Не съм особено изненадан от позицията на Жени Колева. Очаквах подобна шаблонност, типична за редакционната политика на "Икономедиа". Трябвало начало на преговори, за да се предизвикало началото на промяната, докато евентуалното възпроизвеждане на идеологиите и практиките на досегашния македонски политически елит в новите условия било нещо хипотетично, зависещо само от македонското общество... За мен това е отвлечено пожелателно мислене, форматирано в схематичен еврооптимизъм и боравещо с твърде общи представи за Западните Балкани и БЮРМ в частност. Преговорите за членство в ЕС съвсем не са някакъв вездесъщ инструмент, за да им се приписва чудодейното свойство да предизвикват пълни поврати и дълбинни реформи в едно общество тогава, когато преди началото им симптоми за готовност за подобни процеси не е имало. Елитът на БЮРМ под една или друга форма преговаря с ЕС с цел присъединяване от доста време, страната има дори статус на кандидат още от 2006 година, но резултатите съвсем не съответстват на предполаганото от Жени Колева. Също така общо и лишено от връзка с конкретиката е очакването македонското общество да осъществи нов и принципно различен избор в резултат на преговори с ЕС. През последните две десетилетия македонските граждани неведнъж са били изправяни пред възможност за избор и действие, но през последните десетина години този избор се оказа затворен между посткомунистическата югоносталгия и антиквизаторския "патриотизъм", като и двете опции са по...

Прочитане на целия коментар
същество митомански, антисъседски и силно резервирани към реформирането и модернизацията според мерките на ЕС. Нещо повече, в БЮРМ изглежда не съществува значима маса от образовани, критично мислещи и обществено активни хора, които да създадат влиятелно ядро на развитието на същинска съвременна гражданска култура. Няма (поне към този момент) и някаква автентично нова политическа алтернатива, която да желае и да има способността да се противопостави на изглеждащото като непоклатимо статукво, изградено от редуващите се във властта СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ. В заключение с неудоволствие бих искал да кажа, че очакванията на Жени Колева са колкото похвални с хуманизма им, толкова и неубедително аргументирани.

_____

Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 
Преглед на профил t.rex Рейтинг: 388 "Не"
13 авг 2011 15:38 9
- +Оценка
-1 +7

БЮРМ не се нуждае от никакви преговори за членство в ЕС по простата причина че Македония е представена там от две държави: Гърция и България и БЮРМ просто трябва да реши на кой влак иска да се качи.
Simple as that.

 
Преглед на профил ELMANTEC Рейтинг: 8 "Не"
19 авг 2011 13:09 10
- +Оценка
-1 +8

Македония трябва да започне преговори за членство в България :D

_____

Ignorantia non ferat!
 
Преглед на профил peipan Рейтинг: 388 Неутрална
1 ное 2011 12:01 11
- +Оценка
+2

Напълно съм съгласен с коментар № 10. Не признае ли българите и подсигури тяхната защита, България не трябва въобще да е съгласна с каквито и да са преговори или за членство. Това се отнася и за Сърбия.

 
Преглед на профил Dragoslava Рейтинг: 980 "Да"
5 юли 2012 16:15 12
- +Оценка
+2

Малка страна с големи проблеми.

 

Искам да получавам известия за развитието на дебата.

Следващият дебат

Очаквайте скоро нов дебат на capital.bg. Междувременно можете да се включите в дискусията дали ЕС трябва да въведе въглероден данък за потреблението на енергия и да предложите теми за нови дебати на http://www.capital.bg/interaktiv/debati/suggest.php.