Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email

Победител - Темата за забрана на бурките всъщност се оказа "многолика"

77% 354 гласа
  Резултати от общо 460 гласували.
23% 106 гласа

Разпределение на гласовете по етапи

Етап 1 - 349 гласа
77%
23%
Етап 2 - 111 гласа
76%
24%
Снимка

Да

Татяна Кметова

изпълнителен директор на Центъра за изследвания и политики за жените

Макар да съм убедена привърженичка на принципите за индивидуалната свобода и за правото на избор като върховни човешки ценности, смятам забраната за носене на бурки за правилна.

Основна теза Заключителна теза
Снимка

Не

Марин Бодаков

писател, преподавател в СУ и литературен редактор във в. "Култура"

Не одобрявам забраната на бурките, като начало, преди да сме създали условията да чуем становището на засегнатата от забраната страна. И понеже тези благоприятни обстоятелства не са осигурени, се чувствам длъжен да се идентифицирам именно с тях.

Основна теза Заключителна теза

Кристина Христова

Модератор
Забрана за носене на бурки в страни от ЕС трябва да има. Това решиха читателите на Капитал, като масово гласуваха "за" забраната. Въпреки че резултатът от гласуването не беше изненадващ*, то самият дебат протече изключително интересно, с активно участие и силни доводи и от двете страни във форума на Капитал.

Самата тема за забрана на бурките всъщност се оказа "многолика". Още от самото начало двамата основни участници тълкуваха забраната през различен фокус.

Татяна Кметова акцентира върху защитата правата на жените и подкрепи забраната като морално задължение на европейските държави. "Смятам, че не можем да толерираме едни практики вътре в съюза, а да ги осъждаме извън него, защото това обезсмисля усилията на хиляди жени по света, които се борят за правата си", заяви тя в уводната си позиция. От друга страна, Марин Бодаков говори за забраната през призмата на свободата: "Събитията след 11 септември ни показаха, че сделката "сигурност срещу свобода" е все по-съмнителна, че контролът върху лицето е симптом за наши травми".

Във форума на Капитал, участниците също обсъждаха въпроса на различни плоскости. Като например - може ли ограничаването на личната свобода да бъде част от европейските ценности. Според защитниците на забраната в дадения случай не става дума просто за забрана на дреха, а на символ, означаващ принизената роля на жената в някои мюсюлмански страни, а в ЕС, откъсващ я реално от интеграция в обществото. Аргументите на противниците на забраната тук бяха, че забраната няма да освободи жените, принуждавани да носят бурки, а само ще затрудни контакта им с външния свят.

Разговорът за толерантността обаче основно доминира в дискусията.

Противниците на забраната заявиха, че тя само ще "налее масло в огъня" в едно измъчвано и без това от страхове и неуспешна интеграция общество.

Европейското общество е толерантно, но не може да остане такова, когато става дума за потъпкване на основни ценности, на които се гради, отговориха защитниците на забраната. Според тях допускането на бурки в ЕС би било криворазбрана толерантност в общество, където самите европейци се съобразяват с ограниченията, наложени от закона.

Дискутирайки толерантността в рамките на темата на дебата, повечето участници останаха толерантни едни към други и фокусирани върху забраната на бурките. Благодарим на всички тях, защото толерантният тон на дискусията допринесе, тя да стане толкова интересна и смислена.

*Според проучване на Евробарометър от тази пролет европейците смятат, че едно от основните условия за успешна интеграция на имигрантите е възприемането на местните ценности.
77% 354 гласа
  Резултати от общо 460 гласували.
23% 106 гласа

Разпределение на гласовете по етапи

Етап 1 - 349 гласа
77%
23%
Етап 2 - 111 гласа
76%
24%
Подкрепете позицията си с коментар

27 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил jackdaniels Рейтинг: 684 Неутрална
15 сеп 2011 19:20 1
- +Оценка
+14

И аз ви благодаря че пуснахте този дебат

 
Преглед на профил mik2 Рейтинг: 1179 Неутрална
15 сеп 2011 19:35 2
- +Оценка
-7 +22

Разбира се, че такива закостенелости, разни архаични остатъци от миналото не трябва изобщо да се допускат до цивилизованите общества! Какви забрадки, шалвари, чадрита, чували от зебло? Това е обида за достойнството на всеки човек! Представете си бегачка на 100 метра как би изглеждала с развята бурка? Нещо не се връзва, нали? Или както сега ги карат в Иран да извършват сложни операции с облекло, което пречи ужасно и често е причина за леталния изход...Не може така, никакви доводи в защита на тези абсолютни глупости не приемам! Това е положението - или цивилизация или в Анадола или където там им е мястото.

 
Преглед на профил cheta Рейтинг: 402 Неутрална
15 сеп 2011 22:10 3
- +Оценка
+6

Чудесен и своевременен дебат - социалните норми свързват общността. Останалите, които не ги приемат образуват

 
Преглед на профил cheta Рейтинг: 402 Неутрална
15 сеп 2011 22:15 4
- +Оценка
+9

Чудесен и своевременен дебат - социалните норми свързват общността. Останалите, които не ги приемат образуват КУЛТУРНИ ДЖОБОВЕ - често неприемливи, дори разрушителни. ШУМНИТЕ МАЛЦИНСТВА са техни "социални говорители" - трябва да ги разбираме, не е задължително обаче да ги приемаме.

 
Преглед на профил arch_ Рейтинг: 796 Неутрална
15 сеп 2011 22:18 5
- +Оценка
-11 +19

Баси, какво им става на всички с тези бурки! Каква ще да е тази демокрация, при която едни хора казват на други хора как да се обличат? По улиците има хора на гребени, хора, които не се къпят, хора които носят дънките почти смъкнати до коленете... Нищо лошо, само че в този ред на мисли бурките не са дори и екстравагантни. Били символ на подчиненото положение на жената.. То и униформата от силиконови цици и напомпани устни на нашите чалголя са, но не виждам никой да протестира. Нямам нищо против бурките. Имам против обстоятелствата, които карат жени от всякакви религии да се изолират в къщи, да понасят безропотно тормоз, да се чувстват малоценни, да не се образоват и да вегетират между поредния побой и пригортвянето на вечерята. Когато обществото се справи с тези обстоятелства, бурките ще отпаднат сами.

 
Преглед на профил lkolev Рейтинг: 8 Неутрална
15 сеп 2011 22:59 6
- +Оценка
-16 +4

До коментар [#5] от "arch_": Точно това е истината, че бурките или ще отпаднат сами или не, но никой няма право да ми казва как да се облека. Като съм с очила и каска за велосипед да не мислите че ще ме познаете, още повече зимата когато заради студа съм с маска. На тия които искат да се махнат бурките им давам истинска бизнес идея: Да пренапишат Корана и ще се спукат от продажби. Всеки ще си купи тая смешка, и мюсулмани и католици и християни само и сам ода прочетат за идиота автор. А на ЕС препоръчвам следващия дебат да е дали жените като са неразположени да носят предпазни средства. Без тях ще е готини защото тя като се омаже през деня и ти знаеш вечер дали да я закачаш. Няма толкова тъп дебат като този за бурките.

 
Преглед на профил Логика Рейтинг: 1416 Неутрална
15 сеп 2011 23:40 7
- +Оценка
-6 +12

До коментар [#5] от "arch_":
" Каква ще да е тази демокрация, при която едни хора казват на други хора как да се обличат?" Истинска демокрация! Защото не става въпрос за дрес код, а за нещо, изразяващо религиозна традиция. Ако сте нудист и обичате да ходите гол, защо не изтичате както майка ви е родила до близката голяма верига магазини и в този вид да пазарувате?:) Тогава пак ли ще се питате- каква е тази демокрация,, щом не мога да ходя гол да пазарувам- нали имам пари да си купя стоките в магазина, не крада и съм вежлив с продавачките и касиерките:) Свободата не е свободия , а зачитане на правата на другите, но и съобразяване на другите с твоите свободи и права, както и задължението ти в името на обществения ред и морала да не се явяваш без дрехи в магазин:)

_____

ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 
Преглед на профил arch_ Рейтинг: 796 Неутрална
16 сеп 2011 00:15 8
- +Оценка
-9 +13

До коментар [#7] от "dqdomart":

Нудисти имаше последния уикенд на Музеуминзел в Берлин, а в нашия парк има редовно. Не съм ги виждала да нападат хора и на никому не пречат, освен на нечий мухлясал псевдоморал. Кръстчетата също отразяват религиозна принадлежност, еврейските шапки също, точките по яелата на индийките също. Наблизо тук в Берлин има манастир на някакви евангелисти и монахините са така увити, че в гръб трудно бих ги различила от тези с бурките. Жените с бурките не пречат на никого. Не нападат, не бият, не крадат, не развращават, не пеят пиянски песни през нощта и реално не нарушават никакви закони. В истинската демокрация хората, които не накърняват правата на другите, биват оставени на мира. Този дебат всъщност отразява невероятно двуличие, защото всичките празни приказки за правата на жените и морала са много плоско покритие за "Не искаме мюсюлмани в Европа". ОК, нека е така, но защо не се назоват нещата с истинските им имена? Истинския ефект на забрана на бурките ще бъде, че тия жени ще останат фактически затворници в домовете си и ще изгубят шанса чрез контакт с нормално общество да възпитат нормално поне децата си.

 
Преглед на профил | Рейтинг: 1134 Неутрална
16 сеп 2011 02:56 9
- +Оценка
-10 +11

Читателите на Капитал са странни животни. Големи защитници на свободите и правата на хората, когато става въпрос за техните права (дебата за ваксините), но върли противници на свободите и правата на другите (тази тема). :)

Следващия дебат, който ще е голям успех на посредствеността е "за или против еднополовите бракове". Пак ще има хиляди мнения. И аз пак няма да участвам :)

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил onufrij Рейтинг: 684 Неутрална
16 сеп 2011 02:58 10
- +Оценка
-7 +7

Самият дебат и самият интерес към темата е нездрав. Как въобще е възможно, да се вглеждаме в парцалите на околните? Ми то си е тяхна работа. Трябва да се престане с милиционерщината. Дори че мислим за такива работи е конфузно и издава воаьорство.
Пука ми жилетката как се е облякал филанкишията.
Е, с едно маааалко изключение. При граничен контрол, всеки трябва да си покаже суратя. Но пък има бол жени полицайки, тъй че проблем няма.

 
Преглед на профил arch_ Рейтинг: 796 Неутрална
16 сеп 2011 09:33 11
- +Оценка
-8 +2

До коментар [#9] от "|":

Не е съвсем същото. Това, дали някой ще си ваксинира детето касае правата и на голяма група възрастни, слабоимунни или нереагиращи на ваксините хора, които то може да зарази, както и правата на самото дете, което би могло да пострада от избора на родителите си. Въпросът с бурките засяга само естетическото чувство и предразсъдъците на някои хора. Ако вземем да се съобразяваме с естетическите разбирания на всички, на улицата няма да може да излезе жив човек.

 
Преглед на профил mahito Рейтинг: 515 Неутрална
16 сеп 2011 10:53 12
- +Оценка
-6 +7

Но все пак не забравяите, че бурката покрива цялото лице, не е само забрадка, и в този си вид човек може да види в наи-добрия случаи само очите на сьответния, а отдолу е една голяма палатка, под която я бомба, я нелегални други неща. Така че забрана на бурките не значи, че жените няма да ходят без забрадки, а просто, че ще може да се види лицето им, понеже какво ако отдолу се укрива мьж, но с нагримирани очи изглежда като жена ;)

 
Преглед на профил bodytalk Рейтинг: 402 Неутрална
16 сеп 2011 11:59 13
- +Оценка
-1 +10

„*Според проучване на Евробарометър от тази пролет европейците смятат, че едно от основните условия за успешна интеграция на имигрантите е възприемането на местните ценности.“

Точно за горното става дума. Ако няма възприемане на местните ценности, не само не може да има интеграция, но след време може да се стигне до там „домакините“ да трябва да се „интегрират“ в ценностната система на своите „гости“. Крайно време е Европа да се замисли над този въпрос, защото преломният момент, след който вече би било твърде късно за каквито и да е действия, никак не е далеч...

 
Преглед на профил vasil_jordanov Рейтинг: 371 Неутрална
16 сеп 2011 12:11 14
- +Оценка
-1 +8

До коментар [#9] от "|": До коментар [#11] от "arch_":

Тук в капитал имаше един читател с цитат от Франкилин: "Демокрацията е, когато една овца и два вълка решават какво ще вечерят."

Няма никакво значение, че е полезно да се ядат зеленчуци, вълците винаги ще предпочетата да изядат овцата. Така е било, така ще бъде и така е ПРАВИЛНО да бъде!

 
Преглед на профил mik2 Рейтинг: 1179 Неутрална
16 сеп 2011 15:30 15
- +Оценка
-4 +7

До коментар [#5] от "arch_": Много точно казано! Какво означава това понятие "подчиненост" на жената? Нямам нищо против различните вероизповедания, но имам сериозно основание да се гневя, че видите ли, само защото човек се е родил от другия пол, цял живот да е обречен? Това е анахронизъм, видение от тъмните векове преди стотици години, просто не може така! Ислямът е псевдоучение за промиване на мозъци.

 
Преглед на профил Quebecer Рейтинг: 684 Неутрална
16 сеп 2011 16:00 16
- +Оценка
-6 +9

До коментар [#15] от "mik2":

"Ислямът е псевдоучение за промиване на мозъци. "

Точно толкова, колкото и християнството.

 
Преглед на профил ventsy Рейтинг: 515 "Не"
16 сеп 2011 19:38 17
- +Оценка
-5 +3

До коментар [#10] от "onufrij":

Точно за това става дума. Обаче крайно десните (подобно на крайно левите от преди 20 години) си избиват комплексите за малоценност като ходят да се бъркат в на хората работите.

А това че лицата трябва да се виждат на документите за самоличност и при преминаване на граници и прочее никой не го оспорва.

 
Преглед на профил Мустафанка Рейтинг: 1416 "Да"
19 сеп 2011 16:36 18
- +Оценка
-3 +6

Дебатът приключи съвсем очаквано и напълно отразява мнението на мнозинството европейци. Либерастите просто нямат думата.
Щом и читателите на ултралибералния "Капитал" гласуваха по този начин, смятайте какво ще стане, ако се организират сериозни дебати по темата или референдум.

Няма място за потиснически символи като бурки, никаби и мюсюлмански забрадки в ЕС.

_____

Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 
Преглед на профил Мустафанка Рейтинг: 1416 "Да"
19 сеп 2011 16:43 19
- +Оценка
-4 +3

Надявам се, че от "Капитал" ще организират и дебати "За и против членството на Турция в ЕС". Макар, че резултатите за пореден път ще осмеят маргиналната и неправилна позиция, която заема вестникът по отношение на различни социални проблеми, като дори и мнозинството от читателите му ще застанат против традиционната антибългарска позиция.

_____

Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 
Преглед на профил vordhosbn Рейтинг: 796 Неутрална
30 сеп 2011 10:49 20
- +Оценка
-1

До коментар [#19] от "Мустафанка":

А какво значи "антибългарска", можеш ли да обясниш?

_____

"Each sunrise is a precious jewel…for it may never be followed by its sunset."
 
Преглед на профил Realistka Рейтинг: 1416 "Да"
17 окт 2011 19:31 21
- +Оценка
+5

Не обичам, когато "различността", каквато и да е тя, се демонстрира по такъв нахален начин!

_____

The best way out is always through Robert Frost
 
Преглед на профил petrinsky Рейтинг: 8 Неутрална
23 ное 2011 09:50 22
- +Оценка
+4

Всяка държава си има правила и традиции точка Ако си напуснал своето огнище и идваш в тази държава бъди така добър да се приспособиш към нейните нрави точка В противен случай стой си при своите нрави в своята държава точка

 
Преглед на профил petrinsky Рейтинг: 8 Неутрална
23 ное 2011 10:01 23
- +Оценка
+3

всяка държава си има правила и традиции точка Ако си пристигнал от някъде в тази държава за дълго бъди добър да се съобразяваш с традициите на околните точка Ако държиш на традициите си стой си в родината точка

 
Преглед на профил Тsonkooo Рейтинг: 1665 "Да"
10 яну 2012 15:00 24
- +Оценка
+3

Навремето в България черните фереджета са били забранени и премахнати по насилствен начин, но сега едва ли има някой, който да си помисли да ги върне.

 
Преглед на профил Тsonkooo Рейтинг: 1665 "Да"
14 яну 2012 15:05 25
- +Оценка
+2

При исляма всичко е насилие.

 
Преглед на профил Dragoslava Рейтинг: 1016 Неутрална
2 юли 2012 10:56 26
- +Оценка
+3

Ислямът е враг на свободната воля.

 
Преглед на профил роджър Рейтинг: 909 "Да"
25 юли 2012 07:43 27
- +Оценка
+2

Бурките са символ на много неща от една ценностна система и практики, които 100% противоречат на тези в ЕС ... няма да съм изчерпателен, но например: убиване на жени с камъни за "изневяра" /да го допуснем ли по същата логика/; многоженство /същия въпрос/; подчинено положение на жената /къде отива еманципацията/; обезсмисляне на камерите за наблюдение /абсурдно е/; самоизолация /а интеграцията ?/; сигурно десетки подобни въпроси ...
И изобщо ... когато си в Рим, прави като римляните ... да се откажем ли от това ?!

_____

https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 

Искам да получавам известия за развитието на дебата.

Следващият дебат

Очаквайте скоро новия дебат на "Капитал". Дотогава можете да се включите в другата активна дискусия - трябва ли да има квоти за жени в директорските бордове на компаниите.