Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email

Победител - Мнозинството от читателите подкрепиха европейското икономическо правителство

54% 91 гласа
  Резултати от общо 167 гласували.
46% 76 гласа

Разпределение на гласовете по етапи

Етап 1 - 48 гласа
50%
50%
Етап 2 - 49 гласа
65%
35%
Етап 3 - 33 гласа
39%
61%
Етап 4 - 37 гласа
59%
41%
Снимка

Да

Добрин Станев

магистър по международна политическа теория

Словосъчетанието европейско икономическо министерство може на пръв поглед да ни се стори претенциозно, невероятно и дори плашещо, но ако се вгледаме в историята на европейската интеграция няма да намерим нищо ново. В момента също съществува механизъм, който налага ограничения на ...

Заключителна теза Основна теза
Снимка

Не

Самуил Лозанов

бакалавър по европеистика

Ако икономическата криза съдържа поука за държавите-членки, то е в необходимостта от общ подход към икономическата политика и управлението на публичните финанси. Общият пазар и единната валута неминуемо изискват по-всеобхватно съгласуване на макроикономическата политика в ЕС.

Заключителна теза Основна теза

Кристина Христова

Модератор
"Всички ние имаме притеснения за това какво може да последва създаването на по-голяма фискална консолидация в еврозоната. Това може да включва нов вид "министерство" или комисар, който централно да наблюдава еврозоната."

Това мнение, цитирано анонимно от Евроактив, е изказано от дипломат на срещата на върха на ЕС за справяне с кризата в Гърция. Освен за спасяването на южната ни съседка, лидерите вече само на страните от еврозоната, определиха мерки за дългосрочното й стабилизиране. Сред тях присъстват и предложенията, включени в плана Меркел и Саркози, който поставихме в Капитал за дискусия под заглавието : "Трябва ли да има европейско икономическо правителство?". Така например лидерите от еврозоната постигнаха съгласие за: значително засилване на икономическата и фискална координация и контрол чрез въвеждането на нови мерки; мандат за президента на Европейския съвет в тясна координация с председателя на Европейската комисия и президента на Еврогрупата да определят възможните стъпки за засилване на икономическия съюз, включително чрез поправки в Лисабонския договор.

Мерките от френско-германското предложение, намериха подкрепа и сред читателите на Капитал.бг. В последния етап на дебата, тезата в подкрепа на плана получи голяма преднина в гласуването.

Дебатът в Капитал приключва тук, но този който се води в ЕС тепърва започва. Защото пристъпването към изпълнението на подобни мерки в еврозоната вече поражда страхове за разделяне на ЕС на "две скорости". Неизменно икономическото и фискално задълбочаване на координацията между част от страните ще ги отдалечи от останалите. Или дали лидерите на еврозоната не тръгват по път за спасяването на европейското обединение чрез създаването на ново разделение.
54% 91 гласа
  Резултати от общо 167 гласували.
46% 76 гласа

Разпределение на гласовете по етапи

Етап 1 - 48 гласа
50%
50%
Етап 2 - 49 гласа
65%
35%
Етап 3 - 33 гласа
39%
61%
Етап 4 - 37 гласа
59%
41%
Подкрепете позицията си с коментар

2 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил mik2 Рейтинг: 1045 "Не"
28 окт 2011 16:33 1
- +Оценка
+2

В момента има 11 милиона американци, които плащат ипотека, надхвърляща с пъти пазарната стойност на имотите. В подобно състояние и Европа. Всички говорят за Гърция, чийто дълг е пренебрежително малък в сравнение с този на Италия или Испания. Опасността е огромна. Европейската икономика е в състоянието на човек, в слепоочието на който е опряно дуло на пистолет. Нищо друго не е в състояние да направи, освен да "затвори очи" преди изстрела. Съжалявам, че по този начин представих ситуацията, но ми омръзна да слушам дебати от рода: ще бъде, няма да я бъде Европа. Европа е преживяла много по-страшни кошмари. Ще преживее и този. Само дето няма да има ЕС и онази измислена валута, наречена "евро".

 
Преглед на профил Dragoslava Рейтинг: 926 "Не"
30 юни 2012 13:49 2
- +Оценка
+1

Не, стига ограничаване на суверинитет.

 

Искам да получавам известия за развитието на дебата.

Следващият дебат

На www.capital.bg/interaktiv/debati/ можете да се включите в другите актуални дебати на Капитал - "Трябва ли да има субсидия за електрическите автомобили?" и "Трябва ли да има общи еврoоблигации?"