Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
74% 77 гласа
  Резултати от общо 104 гласували.
26% 27 гласа

Разпределение на гласовете по етапи

Етап 1 - 33 гласа
64%
36%
Етап 2 - 45 гласа
80%
20%
Етап 3 - 26 гласа
77%
23%
Снимка

Да

Йордан Великов

независим оценител на Програми за развитие на селските райони

Сумарните икономически, социални и екологични ползи от условието надхвърлят сумарните икономически, социални и екологични разходи за неговото прилагане. Особено когато се разглеждат в средносрочен (до 2020 година) и дългосрочен план (2050 година).

Заключителна теза Основна теза
Снимка

Не

Ивайло Тодоров

главен секретар на Асоциация на земеделските поризводители в България

Българската позиция трябва да е за подкрепа на позеленяването, като допълнителен, а незадължителен компонент. Делът на бюджета за "зелени" плащания да варира в определен диапазон, така че всяка страна членка да може да определи процентът, който да задели за зеления пакет.

Заключителна теза Основна теза

Кристина Христова

Модератор
Докато европейският комисар по селското стопанство Дачиан Чолош продължава да понася критики заради планираните промени в общата селскостопанска политика (ОСП), читателите на Капитал.бг категорично одобриха част от плана му – т.нар "зелени" плащания. В дебата ни "Трябва ли 30% от директните плащания за земеделие да са обвързани с мерки за опазване на околната среда?" позицията "за" спечели в онлайн гласуването.

Предложението на ЕК за "зелени" плащания срещна острите критики на евродепутати и министри от ЕС, според които то може да затрудни земеделците с още бюрокрация и административни проверки. Това мнение защити и Ивайло Тодоров, главен секретар на Асоциацията на земеделските производители в България. В дебата на Капитал той заяви,:

"В нашата асоциация нямаме фермер, който да не е с редуцирана субсидия по агроекология, и то не поради опити за измама, а заради усложнените проверки…" . Според него доводите "за" голям процент "зелени" плащания са добри за научна хипотеза, но не и за практиката на България.

Неговият опонент Йордан Великов, независим оценител на Програми за развитие на селските райони, обаче, заяви, че между двете тези няма спор. Според него той защитава принципна позиция и не среща доводи против, а по-скоро какви са трудноситите, това условие да се изпълни. Затова в заключителната си позиция той предпочете да даде съвети как да се използват настоящите мерки на Програмата за развитие на селските райони, за да могат админстрацията и земеделците в България да се подготвят за новите изисквания. Според Великов има достатъчно време за подготовка, както и средства както по сегашната програма, така и по следващата (2014-2020), за да може българсктие фермери да се адаптират, така че да не изгубят плащанията по "зеления компонент". Важното, според победителя в този дебат, обаче е да се започне още сега дискусия по темата така, че България да представи възможно най-оптималната за нейните граждани, позиция по въпроса на европейско ниво. Според експерта по ОСП : "Разнообразието на местно произведени и качествени, а не на внасяни, храни ще нарасне, а това е в полза на потребителите, голяма част от които в качеството си на данъкоплатци финансират ОСП".
74% 77 гласа
  Резултати от общо 104 гласували.
26% 27 гласа

Разпределение на гласовете по етапи

Етап 1 - 33 гласа
64%
36%
Етап 2 - 45 гласа
80%
20%
Етап 3 - 26 гласа
77%
23%
Подкрепете позицията си с коментар

6 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил iliander Рейтинг: 754 "Не"
21 ное 2011 14:51 1
- +Оценка
-2 +2

Не,защото проблема не е в земеделските кооперации,а в индустриалните производители.

_____

В България,ако не те смачкат циганите ,психиатрите те правят на парцал!
 
Преглед на профил uzur Рейтинг: 426 Неутрална
26 ное 2011 11:37 2

Нови стачки и гражданско неподчинение заплашват България. Земеделци започват ефективни протести на 28 ноември.
Това може да бъде най-големият протест на земеделците в България до момента.
Очаква се да има организирани 25 сборни пункта в страната, а по границите и по пътните артерии да излязат 2500 тежки машини.
Неправителствените организации от сектор "Земеделие" дадоха срок на управляващите в нарочна декларация да преразгледат и променят внесения закон за Национален бюджет за 2012 г.,и предложената финансова рамка за сектор „Земеделие” 2012 г. Това не се случи.
http://yphalachev.blogspot.com/2011/11/28.html

 
Преглед на профил plamen58 Рейтинг: 8 Неутрална
4 дек 2011 12:41 3
- +Оценка
+1

трябва ако мислиме за бъдещето на децата ни!

 
Преглед на профил vasilaki49 Рейтинг: 479 Неутрална
28 дек 2011 12:08 4

Още при влизането на източноевропейските страни в съюза, Евросъюза си програмира фалита. Евросъюза търсеше в Източна Европа пазари на своето препроизводство. Но в стремежа си да разгради източно европейските пазари, отвори собственият си пазар, което изигра лоша шега на Европейският съюз. Глобализираната финансова върхушка веднага изнесе не само капиталите си, но и производствата си, не както искаха европейските политици, в бившите соцрепублики, а на далеко източните евтини на трудови и материални ресурси бедни и готови на всякакви данъчни отстъпки държави. Това създаде икономически бум на Изтока, за сметка на свиването на икономиките на старите Европейски страни. Европейските производства останаха без свежи пари за развиване на производството. Наличните ликвидни парични средства се стопиха в производството за наситеният Европейски пазар от Източно европейски евтини боклуци. Ако продължава политиката на разграден двор, Европейският съюз е пред разпад. Европейският съюз налива данъчните приходи в банките, но не правят сметка че Банките са бездънна яма. Колкото по-вече се налива, толкова по-вече имат нужда от наливане. Европейският съюз достигна до задънена улица. Излизането и от тази безизходна ситуация пътят е само един. Затваряне на Европейският пазар за Източните боклуци, особено селскостопанските и хранителните, за да се вдигне потребителското търсене на вътрешно европейско производство. Как да погасяват кредити обикновените граждани, като живеят само с продажба или...

Прочитане на целия коментар
залагане на наследствените или последните си имоти. кредити се погасяват с доходи от приходи от производство, от труд, от създаване на потребителна стойност, от производство на принадена стойност и заплати. Вносът източва потребителя, източва държавата, обезкръвява производството. тел: 0896718860 Васил Петров, аз не съм политолог, но Карл Маркс всичко е предвидил. Финансовата олигархия е пиявица, която се впива в производството и с цената на своето пукване, изсмуква всички живителни сокове на производството И още Ще дойде време, когато оелите се политици на социализма, ще изфабрикуват законите так че да им служат безприкословно. Ако ние, обикновенните хора се вземем за ръце и поискаме от политиците да приемат такива закони, каквито извлече от живота народа, ще оправим икономиката си.

 
Преглед на профил vasilaki49 Рейтинг: 479 Неутрална
28 дек 2011 12:15 5

Да допълня, Ако Европа застави Банките да опростяват несъбираемите кредити за сметка на наливаните в тях данъчни средства, икономиката ще цъфне. Но Банките поглъщат финасовите инжекции на държавата и продължават да тормозят потребителите и производителите за кредити, погасени от държавата. Освободени от кредитното бреме, макар и временно, производството ще избуее, защото с временното опрощаване на несъбираемите кредити от потребителите, потреблението ще се разшири, което е стимул за производството. Ваш В. Петров 0896719960

 
Преглед на профил Dragoslava Рейтинг: 944 "Да"
29 юни 2012 16:22 6
- +Оценка
+1

Да, разбира се.

 

Искам да получавам известия за развитието на дебата.

Следващият дебат

Очаквайте скоро новият дебат на "Капитал". Можете да предлагате теми за дискусия на www.capital.bg/interaktiv/debati/suggest.php.

Още по темата

Закъснели за пълната промяна

Българското земеделско министерство е назад в подготовката за новите субсидии

Директните субсидии ще се плащат на стопанство, а не на площ

Промяната ще влезе в сила след 2013 г. и така повече фермери може да получат финансиране