Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email

Победител - Според над половината от читателите на "Капитал" ЕС трябва да подкрепи членството на Палестина в ООН

51% 61 гласа
  Резултати от общо 120 гласували.
49% 59 гласа

Разпределение на гласовете по етапи

Етап 1 - 80 гласа
48%
53%
Етап 2 - 40 гласа
58%
43%
Снимка

Да

Мая Ценова

арабист, преводач и преподавател в СУ

Всъщност "палестинска автономия" не съществува. Автономията е "политическо или административно-териториално самоуправление на част от държавата, обособена най-често въз основа на национална, етнографска или религиозна общност на населението."

Основна теза Заключителна теза
Снимка

Не

д-р Албена Танева

преподавател в Софийския университет

Палестина не стана член на ООН при поставеното на гласуване искане от страна на президента Махмуд Аббас на 11 ноември тази година. Трябваше ли да стане така? Добро ли е това решение? Волята на мнозинството от страните-членки в ООН към момента е такова.

Заключителна теза Основна теза

Жени Колева

Модератор
Страните от Европейския съюз трябва да подкрепят пълноправното членство на Палестинската автономия в ООН. Това решиха повечето от читателите на "Капитал", които във втората част на дебата обърнаха резултата и в крайна сметка позицията "за" надделя с малка разлика.

И въпреки че извадката с гласувалите в дебата е малка, ще си позволя да обобщя, че те показаха колебанията по въпроса, които съществуват и в мащаб ЕС. Трябва ли Палестина да се признае като независима и ако да – кога? А ако се признае няма ли това да навреди на Близкоизточния мирен процес? Това са въпросите, които си задават европейските лидери - понякога официално, по-често не съвсем.

В дебата Мая Ценова представи своя отговор на въпроса дали резолюция за членство на Държавата Палестина в ООН може да помогне на възобновяването на преговорите. Тя обясни аргументите на Палестинската национална власт, която реши да внесе молбата за членство в ООН не от амбицията да стане "творец на решения по глобалния дневен ред" на света, а защото след като тя бъде евентуално приета, на масата за двустранни преговори по близкоизточния мир вече ще седят две държави, а не "Държавата Израел" и "палестинците" – ситуация, при която вече две десетилетия Държавата Израел си позволява да смята, че държи и ножа, и хляба в преговорния процес и това е главната причина, поради която той буксува.

Д-р Албена Танева от своя страна постави темата в различни контексти като това, че приемането на Палестина за член на ООН би утвърдило държавността там, което пък се коментира като фактор за преустановяване на нова имиграционна вълна към Европа, като представи и аргумента, че позитивната санкция по членството на Палестина в ООН едва ли би могла да дойде със силата на историческата реторика.

А докато някои дебатират, двете страни продължават усилената дейност, за да убедят световните лидери, а и противниковия лагер в своята правота и сила. В средата на декември палестинският президент Махмуд Абас посети Брюксел, където благодари на председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой за подкрепата за Палестина, и се възползва да призове ЕС да гласува в полза на членството в ООН. Израел пък продължи да строи нови израелски селища на Западния бряг и в Източен Йерусалим.

Предстои да видим коя от двете страни ще постигне своето и до каква степен, както и до какви последствия ще доведе това. Едно обаче е ясно – напрежението между Израел и Палестина беше изострено, като връщането на масата за мирни преговори, каквото е желанието на върховния представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън, изглежда малко вероятно в близкото бъдеще.
51% 61 гласа
  Резултати от общо 120 гласували.
49% 59 гласа

Разпределение на гласовете по етапи

Етап 1 - 80 гласа
48%
53%
Етап 2 - 40 гласа
58%
43%
Подкрепете позицията си с коментар

20 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил boby1945 Рейтинг: 837 "Да"
29 дек 2011 17:22 1
- +Оценка
-8 +2

Практически и по такъв "далечен" въпрос, българите са разделени 50/50%, май прав е бил канцлера Бисмарк 1878 на Берлинският конгрес, като е разделил България на княжество България и Източна Румелия.... Така ще е най добре сините в едната част, червените в другата част....

_____

Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 
Преглед на профил nazaret Рейтинг: 5 "Да"
30 дек 2011 00:27 2
- +Оценка
-3 +8

Палестинците ,както останалите народи в света имат право на собствена независима държава върху собствената си родина-ПАЛЕСТИНА. Нека не забравяме ,че създаването и приемане на държавата Израел в ООН е условено със създаването също на държавата Палестина -резолюция No. 181 и правото на завръщането на палестинските бежанци в домовете си-резолюция No.194.

 
Преглед на профил boby1945 Рейтинг: 837 "Да"
30 дек 2011 09:26 3
- +Оценка
-6 +5

До коментар [#2] от "nazaret":

Трябва да имат, ама ционетата в държавицата Израел и тези в САЩ не дават.... както не даваше Англия ние българите да сме независими в 1876, та трябваше цяла война да се отваря...
Така и тук ще трябва явно една яка война, яка криза в световната икономика, за да се договедят политиците на Велисите Сили че не са си свършили работата от 1948, или по точно свършили са я като кучето на нивата...

_____

Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 
Преглед на профил venci_kr Рейтинг: 479 Неутрална
1 яну 2012 16:20 4
- +Оценка
+6

При такива близки резултати, не по-малко добро заглавие би било и "Според почти половината от читателите на "Капитал" ЕС не трябва да подкрепи членството на Палестина в ООН".

Всъщност, ако в "Капитал" смятате, че читателите ви са само 120 души, то вие драстично се подценявате. По-точно би било да се каже: "Според 120 души от читателите, участвали в ...". А ако се отчете и дежурното участие в такива гласувания на поръчковите участници, то числото на участващите ще намалее още повече.

 
Преглед на профил Тsonkooo Рейтинг: 1316 "Да"
1 яну 2012 18:00 5
- +Оценка
-4 +2

Всички хора имат право на национално самоопределение, а народите на независими национални държави!

 
Преглед на профил Иво Рейтинг: 3783 "Да"
3 яну 2012 15:34 6
- +Оценка
-6 +3

Даже съм изненадан, че само 51% от читателите на "Капитал" са "За" бъдещо създаване на Палестинска държава... очаквах да са повече!

_____

"Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 
Преглед на профил mik2 Рейтинг: 1073 "Да"
3 яну 2012 15:36 7
- +Оценка
-3 +3

До коментар [#1] от "boby1945": А..за мутрите? Каква територия остава за тях?

 
Преглед на профил boby1945 Рейтинг: 837 "Да"
3 яну 2012 15:57 8
- +Оценка
-4 +2

До коментар [#7] от "mik2": Мутрите са екстериториални, и на двете територии...... както фльорците, циганите, служителите на култа и т.н.

_____

Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 
Преглед на профил Тsonkooo Рейтинг: 1316 "Да"
5 яну 2012 16:16 9
- +Оценка
-2 +2

До коментар [#6] от "Иво":

И аз се чудя. Точно ние трябва да проявим съпричастност към палестинската кауза, не поради симпатии или антипатии, а точно защото сме страдали толкова много от пренебрежителното, дори презрително отношение към нас и стремежа ни към национална идентичност и независима държава от страна на т. н. "велики сили", даже и сега, в днешно време.

 
Преглед на профил Мустафанка Рейтинг: 1316 "Не"
9 яну 2012 18:41 10
- +Оценка
-1 +5

Ще умра от смях. :-)
Тази анкета отразява точният брой читатели на сороския парцал "Капитал" - 120 души (е, почти точният, защото и аз съм гласувал в анкетата, без да съм читател на нещото като вестник), като резилът е, че въпреки, че "Капитал" е ултралиберален, почти половината му читатели са гласували против абсурдната идея за подкрепа на ЕС за признаването на израелското гето "Палестина" за суверенна държава.

Познайте какъв ще е резултатът, ако се проведат истински дебати, а не пародийни, като тези в пародията на пародията на вестник. А ако се проведе референдум?!

_____

Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 
Преглед на профил Хорошо там где нас нет Рейтинг: 1375 Неутрална
9 яну 2012 20:28 11
- +Оценка
-2 +6

Докато палестина не признае правото на съществуване на Израел като еврейска , юдейска водолейска или каквато и да е там по тяхно си усмотрение държава. И въобще не влиза в работата на някакви арабели да се осмеляват да говорят за еврейската държава. Така че докато не признаят правото на Израел да съществува като еврейска държава и не седнат на масата за преговорите , не трябва да им се дава да имат държава

_____

Хотели как лучше, получилось как всегда
 
Преглед на профил Тsonkooo Рейтинг: 1316 "Да"
11 яну 2012 13:31 12
- +Оценка
+2

Абсолютно същите неща са писали английските вестници за българите след Априлското въстание, даже Дизраели си е позволил израза: "Тези дървеници не свършиха ли?!"
Резолюцията на ООН предвижда създаването на две държави - Израел и Палестина. И трябва да се спазва.

 
Преглед на профил muhammedahmed. Рейтинг: 8 Неутрална
18 апр 2012 17:07 13
- +Оценка
-1 +1

ГЕРМАНИЯ ПЛАщА С ГОДИНИ ЗА НАПРАВЕНОТО ОТ ЕВРЕИ НА ЕВРЕИ АМИ ПАЛЕСТИНЦИТЕ

 
Преглед на профил Ogiigo Рейтинг: 1013 Неутрална
24 май 2012 23:38 14
- +Оценка
+1

Да трябва! Но не знам за такава държава ЕС! Всяка страна членка на евросъюза трябва да подкрепи членството на Палестина в ООН. Дали ще стане? Честно съмнявам се!

_____

Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 
Преглед на профил Dragoslava Рейтинг: 944 "Да"
28 юни 2012 11:17 15
- +Оценка
+2

Всеки народ има право на самоопределение, това ще задържи палестинците там, където живеят.

 
Преглед на профил Валентин Панков Рейтинг: 479 "Не"
26 ное 2012 14:14 16
- +Оценка
+2

Трябва да живеят в Израел хората които са за ( ДА ) и като влезнат в бомбоубежището от там да гласуват ! Нищо лично просто изразявам мнение !

 
Преглед на профил Валентин Панков Рейтинг: 479 Неутрална
26 ное 2012 14:17 17
- +Оценка
+1

До коментар [#15] от "Dragoslava":

Съжалявам Драгослава,но не мисля така! Колкото Македонците са ни признателни,че първи ги призна Желю Желев!!

 
Преглед на профил Dragoslava Рейтинг: 944 Неутрална
27 ное 2012 13:04 18
- +Оценка
+2

До коментар [#17] от "valentinpankov":

Леко егоистично, водя се от мисълта, че това ще спре имиграционната палестинска вълна към Европа - в България нелегалните имигранти напоследък са почти изцяло палестинци и сирийци, което е обезпокоително, защото точно те са доста радикални, меко казано.

 
Преглед на профил venci4 Рейтинг: 1279 Неутрална
5 авг 2014 18:12 19
- +Оценка
-1 +3

До коментар [#13] от "muhammedahmed.":

"ГЕРМАНИЯ ПЛАщА С ГОДИНИ ЗА НАПРАВЕНОТО ОТ ЕВРЕИ НА ЕВРЕИ АМИ ПАЛЕСТИНЦИТЕ"
-----------------------
Да се научат да работят (ама първо да слезнат от дърветата)

_____

Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 
Преглед на профил venci4 Рейтинг: 1279 Неутрална
5 авг 2014 18:17 20
- +Оценка
-1 +3

До коментар [#6] от "Иво":

"Даже съм изненадан, че само 51% от читателите на "Капитал" са "За" бъдещо създаване на Палестинска държава... очаквах да са повече!"
---------------------------------------
Очаквал си ама няма! И тези 51% са много предвид, че такива като тебе гласуват с по няколко регистрации (интересно дават ли ви кебапчета за тази активност?).

_____

Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 

Искам да получавам известия за развитието на дебата.

Следващият дебат

Можете да се включите в новия дебат на "Капитал" - "Трябва ли България да приеме по-строги фискални правила?"

Още по темата

Първа победа за Палестина в ООН

Страните в ЮНЕСКО приеха палестинците за пълноправен член, унизиха публично САЩ и създадоха сериозен проблем за генералния директор Ирина Бокова

Хиляда за един

Израел и "Хамас" се договориха за размяна на затворници. Но това е лоша новина за мирния процес

Палестина и ООН

Палестинският президент Махмуд Абас поиска от ООН официално признание

Битката за обетованата земя

Палестинската автономия прави крачка към признаването й за държава, но това може да доведе до окончателен разрив на отношенията с Израел