Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email

Основни тези - Трябва ли да се разреши проучването за шистов газ?

Снимка

Да

Валентин Кънев

председател на Балканската черноморска петролна и газова асоциация

Проучванията трябва да се разрешат. Не трябва да се затваря вратата за една технология, която в момента се утвърждава в световен мащаб. В САЩ в момента, се добиват 70 млрд. кубически метра шистов газ, а делът на неконвенционалния газ до края на 2011 г. достига 35%.

Основна теза Заключителна теза
Снимка

Не

Геерт де Кок

експерт от европейския клон на Food & Water Watch

Шистовият газ няма да е удачна част (и всъщност би бил контрапродуктивен) в прехода към ниско-въглероден енергиен микс. Нека първо погледнем твърдението, че шистовият газ е "зелена" енергия на фона на други изкопаеми горива, и би помогнал в борбата срещу климатичните промени.

Основна теза Заключителна теза

Резултати от гласуването на този етап

30%146 гласа
 Благодарим за вашия глас!
70%334 гласа

Милен Енчев

Модератор
А вие знаете ли какво точно представлява шистовият газ и по какъв начин се добива? Ако знаете поне нещичко, то ще да е заради вашето собствено проучване. До момента, въпреки нарастващите протести, публичната кампания на министерството на икономиката е доста скромна, а и голяма част от информацията сякаш идва от Google. Представителите на "Шеврон" (американската компания, получила разрешение за такова проучване от правителството през лятото, но още не подписала договор) също не са излезли публично – спред едни източници поради съвет от българската страна, че това ще е контрапродуктивно, според други поради съмненията на компанията за проекта й в България.

Правителството обяви, че компанията планира търсене на газ в района на Нови пазар и може да започне сондиране най-рано през 2015 г. Въпреки че инвеститорът вече е платил 30 млн. евро за разрешителното, до този момент темата беше дискутирана единствено в политически план. Група екоактивисти организира демонстрации срещу проекта, твърдейки, че той ще е вреден за околната среда и т.нар. хидравличен фракинг ще замърси питейната вода заради химикалите, използвани при разбиването или освободения метан. Екоактивистите настояха за забрана на проучванията, а някои партии възприеха позицията им и се опитаха да я употребят в своя полза при последните президентски и местни избори.

През ноември три парламентарни групи внесоха предложения за мораториум върху проучванията за шистов газ, които ще бъдат дискутирани в началото на 2012 г. Подобен дебат се очаква и в Европейския парламент, чиято цел е да даде необвързващи препоръки към страните членки на ЕС.

Междувременно министерството на околната среда, за да успокои страховете, запита Европейската комисия дали може да приложи детайлната екопроцедура (ОВОС - Оценка за въздействието върху околната среда) върху самото проучване, която принципно се прилага само при проектите за добив. Българското законодателство и сега дава право на министерството по своя преценка да приложи детайлната екооценка, така че разрешение от Брюксел за това не е необходимо. В крайна сметка Комисията отговори, че процедурата е приложима при проучванията на шистов газ, всичко зависи от българското правителство.

Противниците на добива на шистов газ предупреждават, че вече е имало няколко инцидента в САЩ и няколко други страни, при които фракингът е вероятна причина за замърсяване на питейни води и трусове. Освен това, според тях, добивът нанася непоправими щети върху почвите и околния пейзаж.

Привържениците му твърдят, че страховете са преувеличени и рисковете зависят от специфичния хидрогеоложки профил на съответния район, както и че внимателното планиране и стриктното спазване на правилата за добива може да минимизира рисковете. Според тях, проучванията освен това не крият рискове – сондажите използват стандартни техники и ако има хидравлично разбиване, то е минимално. По-важното е, че само по този начин може да се види дали добивът би бил безопасен и икономически ефективен.

Противниците посочват, че Франция и няколко американски щата вече са наложили мораториум върху проучванията и добива заради опасностите, свързани с тях. Привържениците пък изтъкват, че този нов енергиен източник е начин една страна да намали зависимостта си от доминиращите производители на газ, в българския случай – Русия.

Заслужават ли си риска проучванията за шистов газ? За поддръжник на позицията, че си струват, сме поканили председателя на Балканската черноморска петролна и газова асоциация Валентин Кънев. Обратната позиция ще бъде защитавана от холандския експерт Геерт ван дер Кок от европейския клон на международната неправителствена организация Food & Water Watch.
Снимка

Валентин Кънев

Позиция Да
Смятам, че проучванията трябва да се разрешат. Не трябва да се затваря вратата за една технология, която в момента се утвърждава в световен мащаб. Знаем, че в САЩ в момента, по данни от 2010 г., се добиват 70 млрд. кубически метра шистов газ, а делът на неконвенционалния газ до края на 2011 г. достига 35%. Разбира се, и там е много изострено вниманието върху екологичните ефекти и беше създадена президентска комисия, която да отговори на повишения обществен интерес във връзка с появили се публикации и филма Gasland. Комисията излезе със становище, че няма доказателства за екологични последствия от добива. Американската агенция по околна среда ЕРА започна независимо проучване със собствени средства, със собствени контролни сондажи, за да провери състоянието на водоносните хоризонти и то ще е готово през 2014 г.

Динамиката в САЩ е много голяма – от вносител на втечнен газ страната се превърна в износител за броени години. В Европа пък в Полша текат проучванията засега за шистов газ. Там има около 100 издадени лицензи, абсолютно всички световни петролни и газови компании присъстват в Полша и участват в процеса на проучване. Преди няколко седмици бяха обявени предварителните резултати, които бях окуражаващи по отношение на количествата, както и за разходите за добив на този газ. Направи се пробен добив, т.нар. изпитание, с което да се види в режим на добив какви ще са резултатите. Отделно бяха направени и два тестови сондажа за качеството на водата във водоносния хоризонт преди пробния добив и след него. Там се оказа, че няма замърсяване. Цялата технология е спазена във вида, в който трябва, за да се избегнат всички възможни екологични последствия. Вероятно така трябва да се постъпи и в България.

Също така трябва да се има предвид и мнението на професионалната общност, на българските нефтени геолози и геофизици - нещо, което досега беше подценявано. Те са наясно, че при други видове добив и досега в България е бил използван фракинг, при добив на конвенционален нефт и газ. При конвенционалните находища такова разбиване може да се прави, за да се подобри добивът. Разбира се, при тях резервоарите са от карбонатен или пясъчников тип, докато тук става дума за шисти. Позицията на професионалната общност е, че използването на фракинга при многобройните проучвания и добив, които са се правили в годините тук, е нямало никакви екологични последствия. Което не пречи да се застраховаме, както се прави в Полша или САЩ, така че да бъде избегнат всякакъв риск. От друга страна позицията на професионалната общност е, че геологията на България благоприятства, в случай, че се открие шистов газ, той да се добива без риск за околната среда.

Индустрията постоянно работи за подобряване на този добив и намаляване на възможните последствия. Прави се сондиране, при което се пести площта за проучване, в САЩ се прави пълно рециклиране на водата, освен това се преминава към използване на химикали, използвани в хранително-вкусовата промишленост и земеделието.

Просто трябва да се спазват технологиите. Ако един сондаж минава през водоносния хоризонт, за да достигне находището (да речем, че водоносният хоризонт е на 500 – 1000 метра, а шистите – на 3000 метра, което приблизително можем да си представим за Североизточна България), той трябва да е "обсаден", т.е. да е направен непроницаем и защитата е тройно по-голяма отколкото при конвенционалния сондаж, защото се използват много по-големи налягания. Когато става дума за използване на бетон и стомана в три слоя, за проникване не може да става въпрос. Разбира се трябва да има постоянен мониторинг, контрол, и той трябва да се прави от независим орган, от държавата, така че да се знае, че технологията се следва правилно, че всички технологични предписания за конструкцията на сондажа са спазени.

Има и твърдения, че след като се раз-фракира газът може да премине не през сондажа, а чрез самата геоложка среда, до водоносните хоризонти. Това беше едно от основните неща, с които се занимаваше комисията на Щатите и основното, с което се занимава и сега ЕРА, както и парламентарна комисия във Великобритания, която прави отделно проучване. Британската комисия заключи, че методът е екологично безопасен, т.е. няма проникване. Разбира се тези проучвания продължават, за да е съвсем сигурно, че методът е безопасен.

Там, във Великобритания, имаше съмнения, че дейността на една голяма компания, която откри големи възможности за добив на шистов газ, е причинила леко земетресение. Впоследствие компанията направи едно геомеханично моделиране, при което установи, че съществува възможност флуидите, използвани при фракинга да доведат до някакви дислокации, до такова земетресение. Тоест, те не отрекоха тази възможност, макар да не беше потвърдено, че има пряка връзка между добива и разлома. Но според нея това е специфичен, частен случай, който не може да се повтори. Така или иначе, във Великобритания не е забранен процесът, тежестта бе поета от команията, която предприема всякакви мерки за сигурност.

Франция предпочете на този етап да постави проучванията под мораториум, но трябва да се има предвид, че това решение беше взето от парламента с 60 на 40 гласа процента гласове, не с единодушие и този дебат продължава. Франция има най-диверсифицираното портфолио на внос на газ, тя почти не добива. Там няма страна с повече от 20% дял в доставките. Енергийна независимост на една страна може да има тогава, когато тя има собствено производство и/или когато имаш много силна диверсификация на вноса. Ако местата, където са разположени находищата, нарушават интерес на собствениците на земи, това също може да повлияе отрицателно. Естествено, петролните компании не са си тръгнали от Франция, те продължават своите проучвания, без да използват метода фракинг. Страна като Франция в никакъв случай няма да си позволи в бъдеще да остави неразработени своите ресурси.
Снимка

Геерт де Кок

Позиция Не
"Два пътя веднъж разделени видях
и по-запустелия аз си избрах,
а това промени всичко друго."


("Пътят, който не поех", Робърт Фрост – прев. Теменуга Маринова)

Със сигурност Фрост не е имал намерение да отправя поемата си към енергийните неволи на Европа, но неговите думи точно обобщават избора, пред който е изправена България в следващото десетилетие. Дали да продължи с бизнеса постарому, използвайки все по-усъвършенствани технологии, за да копае повече и да пробива все по-дълбоко за изкопаеми горива, които допринасят и за промените в климата? Или да обърне гръб на рискованото търсене на фосилни горива и решително да прегърне едно ниско-въглеродно бъдеще, основано на възобновяема енергия и подобрена енергийна ефективност?

Food and Water – Европа се застъпва за втория вариант, защото шистовият газ няма да е удачна част (и всъщност би бил контрапродуктивен) в българския преход към ниско-въглероден енергиен микс.

Нека първо погледнем твърдението на индустрията, че шистовият газ е "зелена" енергия на фона на други изкопаеми горива - като въглищата, и би помогнал в борбата срещу климатичните промени. Истината е, че макар газът при изгарянето си да е по-чист от въглищата, процесът на добива му е по-мръсен. Изследвания на университета Корнел и Американския национален център за атмосферни проучвания неотдавна показаха, че метанът, който се отделя при добива на шистов газ, вероятно ще ускори промените в климата в следващите десетилетия. Метанът е парников газ, с над 20 пъти по-мощен ефект от въглеродния диоксид в задържането на топлина в атмосферата.

Встрани от климатичните съображения, множеството други екологични и здравни рискове, свързвани с хидравличния фракинг за добив на шистов газ в САЩ, би трябвало да служат за поука на България. Примерите, които ще дам, не са някакво принципно екоактивистко неодобрение. Те почиват на научни доказателства и на опита в Съединените щати, който демонстрира непосредствения риск от фракинга за човешкото здраве и околната среда.

През декември Американската агенция по околна среда (ЕРА) разкри, че фракингът по всяка вероятност е причина за широко разпростаненото замърсяване на подземните води в Павилиън, Уайоминг. Общо над 1000 случая на замърсяване са били докладвани в близост до находища, при които се използва фракинг в Щатите. В допълнение, много от химикалите в течността за хидравличното разбиване са токсични, а някои са и карциногенни.

Учени от неправителствената организация Endocrine Disruption Exchange установиха, че 25% от течностите за фракинг причиняват рак, 37% предизвикват нарушения в ендокринната система, а 40 до 50% могат да засегнат нервната, имунната и сърдечно-съдовата система. Всяко находище на шистов газ води до милиони литри токсични отпадъчни води и неадекватното им третиране е причинило замърсяването на плавателни реки в САЩ. Инцидентите и разливите допълнително застрашават водоизточниците.

Освен ефекта върху водата, добиването на шистов газ увеличава трафика на тежкотоварни машини, шумовото замърсяване и замърсяването на въздуха, все за сметка на местното население. Предвид тези примери, не е изненадващо, че над 100 щатски и общински местни власти в САЩ вече прокарват решения за забрана на опасния процес по фракинг. Франция, Швейцария и някои германски провинции, Южна Африка и Квебек в Канада, вече наложиха мораториум върху разработването на шистови находища, докато ефектите от фракинга не бъдат проучени по-задълбочено.

Възраженията срещу сондирането за шистов газ не са само екологични, срещу фракинга има и силни икономически доводи. Макар енергийната индустрия да твърди, че добивът на шистов газ ще разкрие работни места и инвестиции в районите на находищата, повечето икономически ползи са краткосрочни. Строителството и търсенето на жилища в такива райони отначало може да нарасне, но намалява скоро след първоначалните инвестиции.

Нещо повече, числата на индустрията за очакваната заетост покрай шистовия газ, принципно далеч надхвърлят потенциалния брой работни места в сектора. Също така тези прогнози на енергийните компании обикновено изключват негативния икономически ефект от сондажите върху други сектори. Например, живописните пейзажи се заменят от газови сонди, което смъква цената на имотите и вреди на туризма и рекреационните индустрии. Дългосрочните икономически вреди и същественото ерозиране на качеството на живот на местното население са ключови аргументи да се забранят проучванията за шистов газ в България.

Food & Water Europe има за цел да привлече вниманието към многобройните екологични и здравни рискове от фракинга, които би трябвало да са основен фокус в този дебат. Предвид негативния опит на САЩ, Food & Water Europe би препоръчало на българските граждани и правителство да изберат "по-запустелия път" (в оригинала на стихотворението е "the road less traveled by", буквално "по-невървяният път" - бел. ред.) и подкрепя настойчивите инвестиции в разгръщането на потенциала на енергийната ефективност и технологиите за добив на възобновяема енергия, за да осигурят устойчиво бъдеще на България.

Резултати от гласуването на този етап

30%146 гласа
 Благодарим за вашия глас!
70%334 гласа
Този етап е приключил

560 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил Ivan Vladinski Рейтинг: 402 Неутрална
26 яну 2012 15:31 560
- +Оценка
-2 +2

До коментар [#557] от "Тsonkooo":


В САЩ ги принудиха да публикуват всички, така че няма недекларирани.

Няма безвредни химикали. Зависи от количеството.

Има един химикал наречен Натриев Хлорид. При употреба на големи количества от него в храната, човешкият организъм изпитва нужда от друг химикал - двуводороден окис.

Ако обаче се прекали с него може да се стигне до напикаване и дори задушаване ако нивото му е продължително време над носа на човека, удавяне или задавяне при проникване в дихателните пътища.

Изобщо дозата прави отровата.

Алкохолът също е вреден и над определени концентрации може да доведе до тежко отравне и смърт.

Ако обаче сме отделени с 3000 метра скала с достатъчно голяма степен на сигурност според мен може да се твъди, че алкохоът от цяла спиртоварна е напълно безопасен за нас.

Можещ да питаш някой пътен полицай дори, ако не ми вярваш на мен.

 
Преглед на профил Ivan Vladinski Рейтинг: 402 "Да"
26 яну 2012 15:17 559
- +Оценка
-2 +2

До коментар [#556] от "Станислав Янков":

Не си ти виновен, природата те е създала такава, но не бих се учудил и Чернобил да има пръст в това, че си такъв.

Метанът е безцветен газ, без мирис, практически нератворим във вода при атмосферно налягане и неотровен.

Специално за теб неотровен. Може да предизвика задушаване в затворено помещение, запалим е при определени концентрации във въздуха, но за трети път специално за теб - не е отровен.

 
Преглед на профил Fred Рейтинг: 1338 "Да"
26 яну 2012 13:32 558
- +Оценка
-3 +4

http://3e-news.net/show.php?storyid=17660
Проучванията за добив на шистов газ в България са неизбежни

д-р инж. Кр. Христов* Авторът е управител на УОТЪРПЕТРОГАЗ ООД и бивш първи директор на нефт и газ Чирен (ПГХ Чирен)

Сайта е високопрофесионален за енергетиката във всичките и направления включително и за екологията в нея. А автора на статията познавам лично, инженер с много богат практически опит именно при сондирането, добива и съхранението на природен газ. Бивш директор на газохранилището в в Чирен така че познава много добре този отрасъл. Статията съдържа много информация и ще бъде полезна за всеки който сериозно се интересува от тези въпроси. Отговорено е и на редица неверни твърдения за газът от шисти.

_____

Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 
Преглед на профил Тsonkooo Рейтинг: 1416 "Не"
26 яну 2012 11:35 557
- +Оценка
-1 +3

Какви са тези 100 "недекларирани" химикали?! Защо не дават информация за тях?! Има ли опасност от тях? И изобщо има ли безвредни химикали?!

 
Преглед на профил Станислав Янков Рейтинг: 845 "Не"
26 яну 2012 08:17 556
- +Оценка
-2 +3

До коментар [#555] от "Fred":

Ох-ох! Направо ме заболя корема от смях!

Искаш да ми кажеш, Фреди, че още от 1936 година живеещите в близост до сондажи за шистов газ (само в "Газленд" това бяха ОСЕМ или повече фермерски семейства - все в относителна близост със сондажите) са консумирали отровни води и чак сега, при стартирането добива на шистовия газ, тези хора са се оплакали, като са излъгали, че проблемите им с водата са започнали след старта на добива?! Тези супермени (все още не са се изтровили, въпреки че от поколения са консумирали отровни води - като една библейска персона, ако не греша, която изпила отровен поток), които са доживели добива на шистов газ, са се оплакали ЧАК СЕГА от проблема с водите им (макар на някои от десетилетия да е течал метан от чешмите им)!!!!! Ти така ли би постъпил, Фреди? Най-видимо да нямаш годна вода за пиене, но въпреки това да не напуснеш това място и нещо повече - да оставиш там и децата си, и внуците си (те също да са невъобразимо глупави и да не са напуснали тези места с поколенията), за поколения напред... На всичкото отгоре - от ДЕСЕТИЛЕТИЯ "ОТГОВОРНИТЕ" оторизирани американски институции не са предупредили хората там, че консумират отровни води!!!!! Това са същите институции, представяни за "много отговорни" при контрола на добива на шистов газ!!!!!

Фред! Човек! Предупредих те, че евтините ти манипулацийки...

Прочитане на целия коментар
са смешни, но ти пак се мъчиш да ги пробутваш! ЕДИНСТВЕНИЯ начин да ме убедиш, че фермерите от "Газленд" са измамници е - да направиш проучвателен сондаж в непосредствена близост до техните и този сондаж, независимо, да се натъкне на въглищен пласт с метан между подземния кладенец с вода и повърхността (интересно, защо този прост опит не е бил направен в САЩ?!!!). Другото е най-обикновено "мижи да те лажем"!

Ето това ни чака! Обявяването от пристрастните (и/или заинтересовани) "експерти" на водите на Добруджа, след замърсяването им от добива на шистов газ, за отровни открай-време (сигурно ще се намери и някой доклад от комунистическо време за някакви замърсявания там, а може и да не се намери), докато гозодобивните компании ВИНАГИ ще са по-чисти от момини сълзи! Аман от наглеци!

http://www.spisanie8.bg/%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0/861-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D0%B4%D0%BE-%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0.html

От САЩ:

http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

И от Европа:

http://www.youtube.com/watch?v=8HnXIPx9W-Y&feature=player_embedded#!

 
Преглед на профил Fred Рейтинг: 1338 "Да"
26 яну 2012 06:03 555
- +Оценка
-2 +4

http://vimeo.com/24628804
Gasland director hides full facts

Ще помоля колегата vladinski да направи кратък превод и коментар на този филм посветен на Gasland

_____

Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 
Преглед на профил Станислав Янков Рейтинг: 845 "Не"
26 яну 2012 01:19 554
- +Оценка
-3 +3

До коментар [#552] от "Fred":

Въпросът е в площта за добив. Ако "Шеврон" установи възможност за печалби - отделената му в момента площ за проучване въобще няма да му е достатъчна. Не сме расли в гората все пак, нали?

Иначе - коя отговорна пред акционерите си компания би отделяла пари за проучване, ако не смята за сигурно добиването при установяване на потенциал за печалби? (В тази връзка - от "Шеврон" може да са получили уверение от управляващите, на "четири очи", че при положителен резултат ще им се позволи да добиват на всяка цена. Както беше с инсталирането на ЕРП-тата в електроенергетиката ни. Нали и тогава ни обещаваха "конкуренция" между ЕРП-тата и "намаляване" на цените на тока. Точно, както сега ни се обещава "конкуренция" с "Газпром" и "намаляване" на цените на газта... Този "филм" от електроенергетиката ни май пак се повтаря, този път обаче в газодобива!)

http://www.spisanie8.bg/%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0/861-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D0%B4%D0%BE-%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0.html ...

Прочитане на целия коментар />
От САЩ:

http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

И от Европа:

http://www.youtube.com/watch?v=8HnXIPx9W-Y&feature=player_embedded#!

 
Преглед на профил Станислав Янков Рейтинг: 845 "Не"
26 яну 2012 01:08 553
- +Оценка
-3 +1

До коментар [#541] от "Julian Mall":

Ще ти отговоря в няколко коментара, защото нещата се натрупаха и е време за равносметка.

Първо, обърни внимание на едно много интересно противоречие при нашите експерти! Докато vladinski, практика, признава достоверността на документалните филми като "Газленд" и твърди, че показаното в тях се е случило заради нарушения на технологията (аз лично смятам, че това определение е лееееко подсладено, доколкото при настоящата технология НЕ СЪЩЕСТВУВА възможност да се мине без значителни замърсявания на водите и почвата - като краен резултат, това мое твърдение се доказва от увеличаващия се брой мораториуми над добива на шистов газ, включително и в отделни американски щати), то теоретика Fred се мъчи да изкара пострадалите фермери - измамници и да разкъсва случаите един от друг, за да прикрие връзката на всичките тях с добива на шистов газ по актуалната технология (евтини политикански манипулации). Практика vladinski говори за нуждата от драстичен контрол, като малко подвежда, че при актуалната технология подобен контрол е възможен (дори Германия не успява да се справи с контролирането на добива на шистов газ), докато теоретика Fred симулира, че този контрол се прилага ефективно извън България (дори и да беше така - малцина си вярват, че ще се контролира толкова ефективно и у нас) и че буквално всичко се рециклира до идеално-чисто състояние.

...

Прочитане на целия коментар
Вероятно малцина ще се учудят, че предпочитам да се доверя на практика vladinski и да приема сведенията във филмите като най-автентични и като резултат на нарушения (отсъствието на каквито нарушения практически е невъзможно) на технологията на добива.

"...не с манипулативни филмчета като Gasland." (Коментар #25 от Fred.)

"Отначало и аз мислех като Алесис че това са хора неинформирани, уплашили са се от филмчета като Gasland..." (Коментар #161 от Fred.)

"А Gasland не еобективен и добронамерен, той е манипулация. Всеки специалист като го погледне още първата минута ща каже това. Както аз и vladinski без да правим проучвания веднага казахме, че тази сателитна снимка не е читава, има нещо нередно. Според мен тази горяща вода от чешмата е от газ от метан във въглища, има редица признаци за това." (Коментар #491 от Fred.)

"Филмите Газланд и Фракингхел третират нарушения на технологията в САЩ, поради липсата на регулация и недостатъчен контрол." (Коментар #90 от vladinski.)

Ха-сега! На кого да вярвам?! На vladinski или на Fred?!

И за финал в това отношение - колко "ефективно" се контролира добива на шистов газ извън България показва пожара от мораториуми, които го забраняват... Докато не позволят ВСИЧКИ БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ (и преди всичко - Франция) този добив - аз въобще не бих разглеждал тази възможност като нещо повече от екзотичен форумен спор за отмяна на мораториума.

За по-маловажния (свързан само с разширяването на общата ми култура) въпрос за достигане на пукнатини от фракинга до подземния хоризонт с питейна вода - в следващ коментар...

http://www.spisanie8.bg/%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0/861-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D0%B4%D0%BE-%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0.html

От САЩ:

http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

И от Европа:

http://www.youtube.com/watch?v=8HnXIPx9W-Y&feature=player_embedded#!

 
Преглед на профил Fred Рейтинг: 1338 "Да"
26 яну 2012 00:14 552
- +Оценка
-1 +3

До коментар [#540] от "perko":

Непрекъснато говориш за декари а концесията е за проучване на 4398 кв.км. Да, но милиони декари звучи много по-внушително от някакви хиляди кв.км.

Непрекъснато правиш сметки за добив макар че е дадено разрешение само за проучване. Да, но с 4 сондажа няма да можеш да уплашиш хората. Смяташ че ще се добива от цялата площ на проучване макар че такова нещо няма никъде по света. Отново за да стане по-страшно.

Непрекъснато говориш за огромен брой сонди и сондажи макар че Шеврон ясно заявиха, че ще прокарат 4 проучвателни сондажа.

Просто манипулираш, това е твоето. Пред тълпата може и да минава но тук не. Така че ясно си кажи, дали си съгласен Шеврон да проучва с 4 сондажа. И също ако има в другите блокове нека да ги направим общо 20 проучвателни сондажа. Съгласен ли си?

Ако не те е страх от тези 4 или 20 проучвателни сондажа защо не се почака докато се видят какви са резултатите от проучването и тогава да се наложи мораториум само върху добива? Поне докато минат преговорите с Газпром за цената на газа следващите 15-20 години. За мен е ясно - за да се попречи на западни компании да дойдат тук, за да се осигури монопол на Газпром да ни скубе.

А че руснаците правят изследвания и отдавна ни предлагат да направят подземна газификация на въглищата в Добруджа ти и всичките еко-талибани си мълчите. Да се запалят...

Прочитане на целия коментар
въглищата които са веднага под Валанжа където е водата а не на 3 км като шистите. Тази газификация е непълно горене при което се отделят много бензоли, метан и редица други вредни вещества, много повече отрови отколкото има в газът от шисти. Там няма никакви обсадни колони ами въглищата са съвсем близо до водните пластове. Проучвал съм в Добруджа точно тези въглища, знам го. И за всичко това ти и приятелите ти еко-терористи си мълчите. Къде ви са лозунгите срещу подземната газификация ами са само срещу газът от шисти. Странно, нали?

Ето ти и официални данни, аз тези 4 сондажа не съм ги изсмукал от пръсите си. Това е зам.министър и БТА а не Gasland.

"...Работната програма на "Шеврон" за проучване за шистов газ предвижда да бъдат направени 4 проучвателни сондажа. Компанията смята да я представи на правителството, ако няма мораториум върху тази дейност. Това обяви след работна среща с областни управители, специалисти и представители на "Шеврон" зам.-министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев, цитиран от БТА."

http://www.webcafe.bg/id_557599023

_____

Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 
Преглед на профил Станислав Янков Рейтинг: 845 "Не"
25 яну 2012 23:13 551
- +Оценка
-2

До коментар [#548] от "mak1951":

Работата е там, че държавата ни трябваше да финансира както институтите на БАН с обща научна насоченост, така и тези с приложна такава. Отделно на ръка - и държавните, но и частните университети, чрез техните университетски институти, трябваше да участват, в конкуренция с институтите на БАН, както и институтите на БАН да се конкурират с университетските такива, в развитието на разнообразните научни дисциплини. А участие на държавните И ЧАСТНИ университети означава ни повече, ни по-малко - щедро финансиране на научните изследвания от въпросните университети.

Относно знаенето какво има в недрата под краката ни - ние и сега знаем какво има там. На няколко десетки до няколкостотин метра под земната повърхност на Добруджа и Лудогорието се намира Малм-валанжския водоносен хоризонт, който е основен, дори единствен източник на питейна вода в региона. Дебелината на този хоризонт е между 300 и 1000 метра. Под дъното на водоносния хоризонт, до дълбочина между 2800 и 3300 метра, се намира плътен скален пласт, по думите на привържениците на добива на шистов газ - съвършено непропусклив (нещо гарантирано, единствено ако този пласт беше диамантен или от титаниеви сплави, от каквито той, разбира се, не е), като обезателно не се поддава на въздействието на хидравличното разбиване (хидро-фракинга)...

Та това, което ще прави "Шеврон", не е някакво научно...

Прочитане на целия коментар
изследване, ами изследване единствено и само на икономическата рентабилност (тоест - на потенциала за печалба на "Шеврон"). "Шеврон" или произволен друг не се интересува от екология и от дългосрочните икономически интереси на България - регулирането на всички тези неща е задължение единствени и само на българските власти, докато пък задължение единствено и само на българското общество е да контролира, доколкото е възможно, въпросните власти. Единственото, което интересува "Шеврон" или произволен друг, свързан с добива на шистов газ са печалбите и всеки (както "Шеврон", така и произволен друг) ще направи абсолютно всичко, за което няма да бъде наказан, за да максимизира печалбите си.

Също - тук въпросът не е, дали шистовия газ у нас ще се добива от "Шеврон", от руснаци, от родна държавна компания или от произволен друг. Тук въпросът е, че такъв добив не трябва да се допуска на българска територия и особено пък в Добруджа, не само защото България не е арабски или африкански пущинак, нито е с голяма територия като Канада, Китай, САЩ, какво остава пък за Русия, ами защото днеска газта (не само шистовата) ще се употребява, утре няма, заради постоянно засилващите се мерки на ЕС срещу глобалното затопляне, докато пък земеделската продукция не само ще продължи да се употребява дълговечно, ами и към нея еко-изискванията ще се засилват все повече и повече в бъдеще. Ако газта нямаше алтернатива - добре! Тогава не бихме имали избор. Но при условие, че има алтернатива (елекроенергията)...

http://www.spisanie8.bg/%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0/861-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D0%B4%D0%BE-%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0.html

От САЩ:

http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

И от Европа:

http://www.youtube.com/watch?v=8HnXIPx9W-Y&feature=player_embedded#!

 
Преглед на профил Тsonkooo Рейтинг: 1416 Неутрална
25 яну 2012 20:12 550
- +Оценка
-1 +2

До коментар [#526] от "mak":

Няма да можем да го продаваме, защото веднъж получила концесия, фирмата концесионер става негов притежател, а държавата получава само концесионна такса.

 
Преглед на профил Тони Гетова Рейтинг: 458 Неутрална
25 яну 2012 19:01 549
- +Оценка
-1

Така, като гледам все някой се е сетил че за проучване, нека да го кажем, защитено от даване на концесия на разни съмнителни фирмички трябва да се използва научна организация. В същото време други обясняват колко зле било положението в БАН и че те не можели да го направят-дори няма да коментирам подобни спекулаци.. Ако държавата ни изобщо имаше стратегия за проучване на подземните ни богаств,а нямаше да раздава концесийки наляво и надясно. И колко е спечелила от тях? Жалки 60 млн.-офицална информация от министерството на икономиката. Толкоз за бълнуванията на петролните и газовите крале, техническия прогрес и пр. Както виждате, проблемът с технологията е само едната страна на медала. Другите проблеми са си чисто в сферата на икономиката и управлението. http://www.standartnews.com/biznes/60_mln_polucheni_ot_koncesionni_taksi_za_prirodni_bogatstva-126093.html

 
Преглед на профил mak1951 Рейтинг: 458 Неутрална
25 яну 2012 17:01 548
- +Оценка
+2

До коментар [#532] от "Станислав Янков":
за БАН - прав сте за финансирането но това е едната страна на медала, от другата е приложно ориентираната тематика и пр.п. Институтите на БАН винаги са отстъпвали от отраслевите и ведомствени институти и това от инфо преди двадесетина години, сега нещата може само да отишли още по-далеч във влошаване. Така че е наивно да мислим, че институт на БАН ще инициара такова проучване!
За шистовия газ - твърдото ми убеждение е, че трябва да знаем какво има под нас, колкото по-рано, толкова по-добре. Но това е само мое мнение, решението на парламента е друго.

_____

mak1951
 
Преглед на профил Ivan Vladinski Рейтинг: 402 "Да"
25 яну 2012 15:28 547
- +Оценка
-1 +3

До коментар [#535] от "perko":

Предполагам са разбрали, че на мнозинството от българските "еколози" са им зелени единствено главите и то от вътре.

В България от край време не се инвестира в промишленост и производство, а в магаретата от НС и правителството.

Министър Трайков правилно е казал, да се търси посоката на парите.

Каза и чие е решението за забраната на проучванията - на Бойко Борисов.

Една от посоките, в която вървят парите.

По цял свят е много "мудерно" да се хвърлят парите на данъкоплатците за алтернативни източници на електроенергия. САЩ също не са изключение, но сега става въпрос за България.

Добива на електроенергия от вятър и фотоклетки навсякъде е субсидиран от държавата и България не е изключение.

Сега остава да се сетим кой се занимава с това в България?

Да ви помогна. Цветелина Бориславова.

"Ветропарковете са другата й нова цел. С нейно участие са придобити два терена в Североизточна България в землището на Каварна. След като перките заработят, се очаква да произвеждат 250 MW енергия.
Интересът към зелената енергия не е изненадващ за Бориславова. Тя е известна с философското си и екологично отношение към природата "

...

Прочитане на целия коментар
rel="nofollow">http://paper.standartnews.com/bg/art...article=349941

Сега остава да се сетим къде се е формирало "философското екологично отношение" и на Бойко Борисож към природата.

Ако пък знаем, че същата дама е собственик на куп ВЕЦ, купени на безценица е елментарно да се сетим, защо Боко е и против Белене и въобще против всичко дето може да разбърка статуквото в българската енергетика.

Тя не е единствената де, някои магарета от парламентарната група на БСП са също в мафията окупирала енергетиката на България. Барабар с Румен Овчаров и сие от ГАЗПРОМ - те са непробиваеми.

Дрънкайте тенджери. Носете магаретата на гръб

Който е прост, става мост - всеки го минава

 
Преглед на профил objective Рейтинг: 707 Неутрална
25 яну 2012 14:58 546
- +Оценка
+4

Нелогично е да не искаш да знаеш с какви минерални ресурси разполага държавата ти, още повече когато не разполага със собствени източници !
Проучванията за шистов газ не са прецедент и досега не сме чули за някакви реални беди, сполетяли държави, където се правят такива проучвания. Очевидно някой експлоатира с теоретично възможни дхипотези страховете на хората. А нима е благоразумно да плащаш за внос на вносен газ,при това само от един доставчик, и нима е много екологично да бъде опасана територията на страната ти с газопроводи и нефтопроводи ? Всяко решение крие рискове и в тома няма нещо страшно, стига те да са разумни !

 
Преглед на профил perko Рейтинг: 8 Неутрална
25 яну 2012 11:42 545
- +Оценка
-5 +3

До коментар [#544] от "Julian Mall":

Да, знам какво искам. Искам да не се разрешава добив на шистов газ, както и да не се сключват никакви сделки предвиждащи права за добив в бъдеще.

 
Преглед на профил Julian Mall Рейтинг: 3279 "Да"
25 яну 2012 11:15 544
- +Оценка
-1 +4

До коментар [#543] от "perko":

"Ще ти го кажа простичко - аз съм против добива на шистов газ. Нямам нищо против някакви си 4 сондажа. "
"Аз не искам "да може да бъде отказвано", а изобщо да не бъде разрешавано едно толкова необмислено нещо."

Изобщо знаеш ли какво искаш?

_____

По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 
Преглед на профил perko Рейтинг: 8 Неутрална
25 яну 2012 11:05 543
- +Оценка
-3 +1

До коментар [#542] от "Julian Mall":

Аз не искам "да може да бъде отказвано", а изобщо да не бъде разрешавано едно толкова необмислено нещо.
Написах също много коментари, че всички инвеститори трябва да се уважават. И не само инвесторите, изобщо всички права, които се дават трябва да се уважават. Всички договори, които подписваме трябва да се стремим да спазваме.
Вариантът първо да подписваме пък после да размисляме... изобщо не е добър!

 
Преглед на профил Julian Mall Рейтинг: 3279 "Да"
25 яну 2012 10:05 542
- +Оценка
-1 +3

До коментар [#540] от "perko":

Ако Шеврон регистрират търговско откритие и без ОВОС по закона за подземните богатства (ЗПБ) може да им бъде отказан добив ако той застрашава околната среда. В коментар 366 съм цитирал членовете и алинеите.

_____

По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 
Преглед на профил Julian Mall Рейтинг: 3279 "Да"
25 яну 2012 09:34 541
- +Оценка
-1 +3

До коментар [#537] от "Станислав Янков":

При хидравличното разпукване се контролира развитието на пукнатините в хоризонтална посока да не достигне до разломно нарушение а във вертикална посока да достигне горнището на пластта. По този начин не се позволява работния разтвор и газа да излязат от шистите в околната среда, което е загуба за добива. Разстоянието между пласта на шистите и долнището на водоносния хоризонт се запазва постоянно при потъване или издигане на скалите от геоложкия разрез и е около 2500м.

_____

По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 
Преглед на профил perko Рейтинг: 8 Неутрална
25 яну 2012 09:21 540
- +Оценка
-2 +3

До коментар [#539] от "Fred":

Ще ти го кажа простичко - аз съм против добива на шистов газ. Нямам нищо против някакви си 4 сондажа. Само че в държавен вестник не пише "разрешават се 4 сондажа", пише че се разрешава проучването на 4,4 милиона декара. Това е за единия блок на Шеврон, отделно има процедура по още 5 блока. Разрешенията за тези проучвания носят и права върху евентуалните залежи, както и право на концесия за добив. Нещо, което както казах аз съм против и по-горе ако прочетеш внимателно ще разбереш защо съм против.
Когато се появи официално искане "само за 4 сондажа" тогава ще го коментирам. На този етап няма никъде такова искане. Още веднъж темата е проучване и добив на около 20 милиона декара. Това е предложено от правителството, това коментирам. Останалото е спекулация както казваш...

 
Преглед на профил Fred Рейтинг: 1338 "Да"
25 яну 2012 02:47 539
- +Оценка
-1 +4

До коментар [#535] от "perko":

Не можеш да правиш всички тези сметки ако не знаеш каква е площта на месторождението, каква ще е площта от която ще се добива, колко сондажа ще са необходими, какъв е добива от един сондаж и т.н. А това може да се разбере само и единствено с ПРОУЧВАНЕТО. Тези мижави 4 сондажа които с такава стръв бяха забранени щяха да дадат тази информация. Общо 80 декара и то щяха да се рекултивират. Те затова и бяха забранени, за да не стане ясна истината.

И тогава щеше да се види, че тези десетки милиони декара с които плашат хората са пълна СПЕКУЛАЦИЯ. Също като онази горяща вода от чешмата която всъщност се оказа метан от въглища които пресича частният кладенец на фермера.

_____

Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 
Преглед на профил Fred Рейтинг: 1338 "Да"
25 яну 2012 01:35 538
- +Оценка
-1 +3

До коментар [#521] от "chugunitz":

Не си обърнал внимание, че във филмчето се говори за:
casing - спускане в сондажа на стоманени обсадни тръби (обсадна колона)
cementing - циментиране на пространството между сондажа и обсадната колона

След обсаждането на сондажа и сондирането на хоризонталният участък се спуска работна колона която също се циментира. След това работната колона в интервала на хоризонталният сондаж където ше се добива се перфорира и се извършва хидравличен разрив на пласта (фракинг). Газът от пласта не може да навлезе другаде защото тръбите са циментирани в сондажа. Затова той влиза през отворите в работната колона и отива горе на устието на сондажа.

_____

Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 
Преглед на профил Станислав Янков Рейтинг: 845 "Не"
24 яну 2012 23:37 537
- +Оценка
-2 +3

До коментар [#534] от "Julian Mall":

Чакай да побързам да се коригирам, че нещо сякаш и ти се мъчиш като Fred-и да залагаш на високопарност, вместо на разяснения и може да се заядеш за глупости...

Колкото и да се сърдиш - не би могъл да ме убедиш, че Малм-валанжския водоносен хоризонт е с една и съща дебелина (споменаваните 1000 метра) навсякъде и с еднаква дълбочина спрямо едно и също надморско равнище. Просто няма как части от дъното на този хоризонт да не са разположени по-плитко до повърхността, а други части - по-дълбоко (и съответно - по-близо до слоя с шистови скали, за който се смята, че бил на 2800-3300 метра).

http://www.spisanie8.bg/%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0/861-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D0%B4%D0%BE-%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0.html

От САЩ:

http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

И от Европа:

...

Прочитане на целия коментар
rel="nofollow">http://www.youtube.com/watch?v=8HnXIPx9W-Y&feature=player_embedded#!

 
Преглед на профил Станислав Янков Рейтинг: 845 "Не"
24 яну 2012 23:16 536
- +Оценка
-3 +2

До коментар [#534] от "Julian Mall":

Искаш ли да уточниш, къде са неверните моменти в написаното от мен? Аз нямам претенцията да разполагам с дълбоки геологични познания и ще възприема всяко основателно опровержение. Обаче и да ме убиеш - не можеш да ме накараш да си представя дъното на Малм-валанжския водоносен хоризонт като една идеална плоскост, разположена в една идеална хоризонтална (хайде - полусферична) равнина. Колкото и неспециалист да съм - трябва да ме вземаш за пълен глупак, ако искаш да ме увериш, че няма места, на които дъното на хоризонта да се намира на дълбочина от 600-700 метра и други места, на които да се намира на дълбочина 1100-1300 метра.

 
Преглед на профил perko Рейтинг: 8 Неутрална
24 яну 2012 23:10 535
- +Оценка
-2 +3

До коментар [#520] от "ilin":
"умишлено не сме поканили български зелен - не искаме да подронваме самата зелена идея."

Е, браво!
Аз си мислех, че опазването на околната среда в България е в интерес на всички нас и това няма разумни алтерниви. А то се оказва, че зелените са били неразумни....

Вижте, дори да не изпитвате умопомрачителна любов, дори изобщо да не изпитвате никаква любов към чистата природа, пак няма причина да се мисли за този шистов газ.
Дори и най-оптимистичните прогнози да се сбъднат и да имаме залежи, достатъчни за десетки години, ние нямаме разумен начин да се възползваме от това. Големите залежи означават огромни площи, хиляди сондажи, огромни количества вода и химикали. Обемите са такива, че авариите са неизбежни. Все едно да поискате от транспортна фирма да ви гаранира че ще оперира с хиляди транспортни средства десетки години и нито едно няма да предизвика нито една катастрофа. Това е толкова наивно, че не си заслужава изобщо коментирането.
Единствения смислен въпрос е дали би имало някакви ползи, които да компенсират загубите ни. В най-добрия случай с шистов газ може да покрием до около 50% от нуждите си за период от 50-100 години. Това изглежда като голяма далавера, но всъщност газовият бизнес у нас не е чак толкова голям. Консумираме около 10-15 млрд.м3 годишно и това ни струва около $2 млрд. (комисионата на посредниците е...

Прочитане на целия коментар
тайна). За нас важното, обаче е какво бихме могли да спестим ако половината от тези кубици ги купуваме от Шеврон вместо от руснаците. Поради голямата дълбочина към момента изобщо не е ясно дали себестойността няма да е твърде висока. Но нека за целите на дискусията приемем, че шистовия газ ще е 2 пъти по-евтин от руския. Това са $500 млн. далавера.
Звучи като голяма далвера? Да, ама за тая далавера трябва да предостовим и 20 млн. декара. За тази година рентата в Добруджа за 1 декар е средно над 50 лева, т.е. говорим за земя която годишно носи 1 милиард лева на собствениците без те да си мръднат пръста. Отделно е печалбата на арендаторите.
Земеделието ни е многократно по-голям бизнес и в него има далеч по-голям потенциал. То ще пострада, защото продуцията от нефтени полета няма цена, без значение дали е замърсена. За био-земеделие изобщо не можем да говорим, защото за него има задължително изискване за отстояния от *всякакви потенциални* замърсители и тези растояния варират между 7 и 25км. Това е над възможностите на технологията за шистов газ.
Казано на прост език не може и китки и фитки. Или шистов газ или земеделие. Но не е само земеделието. Туризмът също ще пострада *независимо* колко големи ще се замърсяванията. Албена АД вече се декларираха, че са абсолютно против. Нормално е, има много туристи с еко разбирания. Няма как да се развива скъп туризъм, ако пътувайки към курорта от двете страни на пътя стърчат сонди. Не Шеврон, ние ще сме тези, които ще трябва да доказваме, че нямаме сестра проститутка и да убеждаваме че няма течове от сондажите
Отделно ще трябва да плащаме за разбитите пътища за хилядите тежкотоварни машини, които ще трябва да обслужват сондажите.
Всичко това са разходи и загуби, които ще имаме дори и капка замърсяване да няма. А че замърсявания ще има мисля че няма какво да коментираме. Няма вариант при който да изградиш хиляди километра тръби, по тях да има огромни налягания и никаде да няма аварии. Но пак ще повторя, че и без авариите ще има рафинерии, ще има утайници, милиарди литри замърсена вода, т.е. много, много, много мръсотии.
Лесно е да си мечтаем как ще станем шейхове. Как ще станем енергийно независими. Но истината е, че има много по-добри алтернативи от шистовия газ. Фактът е, че на тоя етап никой от привържениците на шистовия газ не може да ви обещае абсолютно нищо. Всичко е само мечти. Проблемът е, че и при най-добро стечение на обстоятелствата тези мечти носят повече вреди, отколкото ползи.
А да... ама то проблемите само при добив, а пък ние сега само "проучваме" за чужда сметка. Любомата фраза на много хора тук. А после зелените са опасни ;-)
 
Преглед на профил Julian Mall Рейтинг: 3279 "Да"
24 яну 2012 22:39 534
- +Оценка
-2 +3

До коментар [#533] от "Станислав Янков":

Това което си ми написал показва, че си нямаш хал хабер от геология и изобщо не се напрягаш да научиш нещо. Ако искате да има смислен дебат поканете някой който да е наясно поне с основните понятия.

_____

По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 
Преглед на профил Станислав Янков Рейтинг: 845 "Не"
24 яну 2012 22:12 533
- +Оценка
-2 +2

До коментар [#531] от "Julian Mall":

Чел съм ги. Някъде да пише за електронно следене на разпространението на пукнатините и за пренасочване посоката на тези пукнатини, когато тръгнат към подземен резервоар с питейна вода? С описаното в посочените от теб коментари се контролира единствено ефективността на добива на шистовия газ. Никой от добиващите не се вълнува от посоката на разпространение на някои от периферните пукнатини (нито може, нито иска да следи това). (Да не забравяме, че под земята има и естествени дълбоки кухини, някои от които са запълнени с вода от водния хоризонт под Добруджа и достигат на дълбочини много под хоризонта. Достатъчно е пукнатини с мръсотиите от добива да се свържат с по-дълбоки пукнатини с вода от хоризонта.)

http://www.spisanie8.bg/%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0/861-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D0%B4%D0%BE-%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0.html

От САЩ:

http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

И от Европа:

...

Прочитане на целия коментар href="http://www.youtube.com/watch?v=8HnXIPx9W-Y&feature=player_embedded#" target="_blank" rel="nofollow">http://www.youtube.com/watch?v=8HnXIPx9W-Y&feature=player_embedded#!

 
Преглед на профил Станислав Янков Рейтинг: 845 "Не"
24 яну 2012 21:52 532
- +Оценка
-4 +3

До коментар [#524] от "mak1951":

У нас науката е зле, защото не е финансирана. От нашите специалисти се иска да дават западни резултати, но не само с български заплати, ами и българско (тоест - никакво) оборудване. Да се учудваме ли, че ако по случайност в тази среда успее да произлезе нещо по-талантливо - то моментално емигрира в чужбина...

Въпросът не е в това, кой точно ("Шеврон", "Газпром" или произволен друг) би добивал шистовия газ, а доколко смислено е добиването на този енергиен източник на българска територия, с всичките му все още зле изяснени (да не кажем неизяснени) еко-рискове и при условие, че в съвсем недалечно бъдеще ЕС ще затегне още повече еко-изискванията срещу парниковите газове (шистовия газ е парников газ, независимо колко по-слабо е въздействието му в сравнение с петрола, докато ЕС стимулира и ще продължи да стимулира, освен ВЕИ, единствено био-горивата)? Смислено ли е да разсипваме Добруджа с превръщането ѝ в полигон за газови сондажи (сондажните площадки за шистов газ заемат широки площи, отделно от риска да замърсят питейните подпочвени води), вместо да я направим на средище за еко-земеделие?! И то заради относително краткосрочен добив на енергиен източник (не само шистовия, а какъвто и да било природен газ), чиято песен е изпята в недалечно бъдеще!!! Да! Арабските държави са много богати на нефт и на природен газ, но те са пущинак. САЩ пък са...

Прочитане на целия коментар
глобален лидер в производството на земеделска продукция и дори да изгубят част от този свий потенциал заради добива на шистов газ - пак ще си останат лидер в тази сфера. Русия пък е с необятни територии (както и САЩ са много по-големи от нас)... България не е нито много богат на енергийни залежи пущинак (засега не сме пущинак...), нито глобален лидер в производството на земеделска продукция, нито сме с гигантска територия, за да си позволим да разхищаваме ограничените ни дълготрайни активи (чистите води и земеделските земи) в полза на кратковременни изгоди (добива на шистов газ, широки площи с фотоволтаици и т.н.).

Ако сега, преди нефто-газовите компании да са си усъвършенствали в екологично отношение добивните технологии, им се позволи "само" да проучват - просто няма да се усетиш, как скоро след това ще им се позволи и да добиват чрез хидравлично разбиване (хидро-фракинга)...

Един от коментаторите в "Капитал" го е казал съвсем точно: "Преди месец им наложиха мораториум в Айова мисля (мое уточнение: според корекцията на друг коментатор щата със забраната на добива на шистов газ е Охайо), щот там започнаха земетресенията да се случват през половин час. Не естествени земетресения разбира се, в МидУест-а няма естествени земетресения, а поради шистов кракинг. Отделно никой идея си няма дали не се замърсява подпочвения воден слой, а тези райони се само агро бизнес . Та така де...на Шеврон едва ли им пука дали има газ в БГ, ама трябва да си правят някъде технологичните проучвания, за да могат да се върнат да добиват в Щатите." "Ммм, да фокусирам вниманието Ви на следното. Като българи полза от шистовите разработки на Шеврон нямате - има полза единствено Шеврон. За вас обаче остават негативите - цената на земята отгоре започва да пада, земеделската продукция се оказва, че не е позволено да се изнася на доходоносни пазари и т.н., туземците стават още по-бедни. Та не мога да разбера, независимо дали това са напредничави или не технологии, как така няма единодушие относно собствения Ви финансов интерес?"

Коментари от mirohero с номера 47 и 54 в темата на следващия линк:

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2012/01/18/1747331_chevron_dostoverna_informaciia_shte_uspokoi_bulgarite/?ref=id#comment-47
--------------------------------------------------------

http://www.spisanie8.bg/%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0/861-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D0%B4%D0%BE-%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0.html

От САЩ:

http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

И от Европа:

http://www.youtube.com/watch?v=8HnXIPx9W-Y&feature=player_embedded#!

 
Преглед на профил Julian Mall Рейтинг: 3279 "Да"
24 яну 2012 21:40 531
- +Оценка
-3 +2

До коментар [#530] от "Станислав Янков":

Чети коментари 271,398 и 404!

_____

По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 
Преглед на профил Станислав Янков Рейтинг: 845 "Не"
24 яну 2012 21:13 530
- +Оценка
-3 +2

До коментар [#525] от "Julian Mall":

Вярно е, че става дума за разпукване, не за взривяване в буквалния смисъл, но това разпукване е всичко друго, само не и контролирано. Не се разполагат никакви датчици, които да показват разпространението на пукнатините под земята, нито пък съществува механизъм за пренасочване на пукнатините, ако тръгнат в нежелана посока (последното няма как и да се разбере без наличието на датчици). Просто - разбива се, докато излиза газ и се спира, когато престане да излиза рентабилно количество газ.

http://www.spisanie8.bg/%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0/861-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D0%B4%D0%BE-%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0.html

От САЩ:

http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

И от Европа:

http://www.youtube.com/watch?v=8HnXIPx9W-Y&feature=player_embedded#!

 
Преглед на профил Станислав Янков Рейтинг: 845 "Не"
24 яну 2012 21:06 529
- +Оценка
-3 +2

До коментар [#526] от "mak":

То дори се очертава, че "Белене" е по-чист от шистовия газ! От околностите на "Козлодуй" се добива селскостопанска и животновъдска продукция без никакъв проблем, докато, както ясно се вижда от американските документални филми - американските фермери са извили на умряло от шистовия газ!

http://www.spisanie8.bg/%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0/861-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D0%B4%D0%BE-%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0.html

От САЩ:

http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

И от Европа:

http://www.youtube.com/watch?v=8HnXIPx9W-Y&feature=player_embedded#!

 
Преглед на профил Станислав Янков Рейтинг: 845 "Не"
24 яну 2012 20:57 528
- +Оценка
-3 +3

До коментар [#527] от "Тsonkooo":

В интерес на истината - България щеше много да спечели, ако разполагаше с посланици като Уорлик. Човекът си драпа усилено за реализирането на интересите на САЩ и на американските компании. Съвсем друг обаче е въпросът, доколко съвпадат тези интереси с нашите... Определено предпочитам Добруджа да си остане житница (плюс, евентуално, средище на еко-земеделие), вместо да се превърне във временна (докато ЕС не затегне още повече еко-изискванията) сондажна площадка и при това - с необратимо отровени води!

http://www.spisanie8.bg/%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0/861-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D0%B4%D0%BE-%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0.html

От САЩ:

http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

И от Европа:

http://www.youtube.com/watch?v=8HnXIPx9W-Y&feature=player_embedded#!

 
Преглед на профил Тsonkooo Рейтинг: 1416 "Не"
24 яну 2012 17:07 527
- +Оценка
-1 +3

Притесняващ е и фактът, че компанията приема политическа протекция от самия американски посланик Джеймс Уорлик.

 
Преглед на профил mak Рейтинг: 402 Неутрална
24 яну 2012 17:03 526
- +Оценка
-3 +4

Американския посланник ни посочи Тексас като пример за проучване. Ако можехме да сравним Тексас със Златна добруджа- да проучваме. Да ама не. В нашия случей нямаме право на проба -грешка. Ако построим Белене то никой няма да закупи селскостопанска продукция от този регион . Ако отпадне и Добруджа като житница може би ще трябва да продаваме шистов газ за жито- да ама не.

 
Преглед на профил Julian Mall Рейтинг: 3279 "Да"
24 яну 2012 15:12 525
- +Оценка
-2 +4

До коментар [#521] от "chugunitz":

Изобщо не си разбрал че не става въпрос за никакво взривяване а за контролирано разпукване на газосъдържащите шисти чрез постепенно нагнетяване на разтвора. Ако изобщо процеса те интересува прегледай дебата и мнението на специалистите.

_____

По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 
Преглед на профил mak1951 Рейтинг: 458 Неутрална
24 яну 2012 11:05 524
- +Оценка
-3 +3

До коментар [#510] от "Станислав Янков":
благодаря за линка към списание Осем - не знаех за него.
Института на БАН - познавам състоянието на институтите на БАН от преди 1989 г. затова не съм съгласен с това, че могат да преценят наличие или отстъствие на този газ!
Шеврон - нали не намирате разлика между Газпром, Шеврон и който и да е български производител - това са нормални търговски фирми ориентирани към печалба. Дали ще печели американска или руска фирма е без значение, от значение е оценката на риска за околната среда, който според мен е значим. Но трябва да се знае какво има под земята, за да сме готови да преценяваме отново и отново, когато има развитие на технологиите за добив. Тоталното отрицание на проучването покрай добива е толкова вредно колкото и брътвежите за енергийна независимост и прочие подобни .

_____

mak1951
 
Преглед на профил Не на шистовия газ Рейтинг: 458 "Не"
24 яну 2012 10:56 523
- +Оценка
-4 +2

До коментар [#520] от "ilin":

Ок Илине, направете,
само да вметна, че пускането на клеветите на Трайков за ПР кампании, на първите страници на Дневник, както и неадекватните изказвания на Кристалина Стойкова манипулират общественото мнение в друга посока, без да е дадено право на отговор и на еколозите.
Справка: Интервюто на Трайков по БТВ стана основна новина, а интервюто на Марияна Христова и Боби Сандов в Канал 1, си остана там и в ю тюб!

 
Преглед на профил Не на шистовия газ Рейтинг: 458 "Не"
24 яну 2012 10:56 522
- +Оценка
-4 +1

До коментар [#520] от "ilin":

Ок Илине, направете,
само да вметна, че пускането на клеветите на Трайков за ПР кампании, на първите страници на Дневник, както и неадекватните изказвания на Кристалина Стойкова манипулират общественото мнение в друга посока, без да е дадено право на отговор и на еколозите.
Справка: Интервюто на Трайков по БТВ стана основна новина, а интервюто на Марияна Христова и Боби Сандов в Канал 1, си остана там и в ю тюб!

 
Преглед на профил chugunitz Рейтинг: 458 Неутрална
24 яну 2012 10:45 521
- +Оценка
-4 +1

Самата технология е опасна и това показват фактите. Не е възможно да се говори за херметичен сондаж и затворен цикъл при условие, че ЦЕЛТА на действоето е да разбива ОКОЛНИТЕ скали чрез взривяване и последващо нагнетяване на разтвори.

http://marcelluscoalition.org/2009/01/drilling-process-video/

Това е основно противоречие във тезата на повечето защитници на технологията и ги показва в доста неблагоприятна светлина.

 
Преглед на профил ilin Рейтинг: 1416 Неутрална
24 яну 2012 10:33 520
- +Оценка
+4

До коментар [#115] от "Не на шистовия газ":

Милене, ако направим дебат за Макдоналдс, може да си сигурен, че една от страните би била мениджър от компанията. Това е професионалното поведение. Няма как да направим дебат само между еколози, нали?

Освен това, когато организираме такива дебати, се стараем и двете страни да са експертни. Ето защо сме поканили Геерт, който е против технологията за шистов газ, но аз лично не съм го чул никога да истеризира и да говори откровенни лъжи. Ето защо умишлено не сме поканили български зелен - не искаме да подронваме самата зелена идея.

 
Преглед на профил Станислав Янков Рейтинг: 845 "Да"
24 яну 2012 05:39 519
- +Оценка
-3 +2

В бързането, в горния ми коментар (#518) съм направил няколко смешни правописни пропуска (втория - заради употребата на "копи-пейст" при цитирането на опонента /обичам да съм точен до детайл/):

1) "...вместо да са се натъкнали на въглищни пластове с гризу сондажите за шистовия газ и да са освободили ТОЗИ гризуто в чистите преди това, питейни води на фермерите." (Корекция: ...вместо да са се натъкнали на въглищни пластове с гризу сондажите за шистовия газ и да са освободили гризуто в чистите преди това, питейни води на фермерите.)

2) "...който да не се страхува да отговаряМ на въпросите ми, "все едно да го пуснат в една психиатрия да изнасяМ лекции на пациентите"..." (Корекция: ...който да не се страхува да отговаря на въпросите ми, "все едно да го пуснат в една психиатрия да изнася лекции на пациентите"...)

Търся специалист по добиви на шистов газ (разбира се - не толкова "голям специалист" като Fred, но поне наполовина "голям", да речем), който да не се страхува да "изнася лекции все едно на пациенти в психиатрия" и който да е в състояние да отговори на въпросите ми. Fred е прекалено "голям специалист" и поради това - не е в състояние да отговори.

...

Прочитане на целия коментар href="http://www.spisanie8.bg/%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0/861-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D0%B4%D0%BE-%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0.html" target="_blank" rel="nofollow">http://www.spisanie8.bg/%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0/861-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D0%B4%D0%BE-%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0.html

От САЩ:

http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

И от Европа:

http://www.youtube.com/watch?v=8HnXIPx9W-Y&feature=player_embedded#!

 
Преглед на профил Станислав Янков Рейтинг: 845 "Да"
24 яну 2012 05:19 518
- +Оценка
-2 +2

До коментар [#517] от "Fred":

Аз пък мога да кажа съвсем същото за твоите "аргументи", Фред. Освен да показваш, колко големи ще са изгодите за "Шеврон" (не за България и за масов български гражданин като мен, който няма да работи за "Шеврон") и да "парираш" опоненти, представящи сведения, които не си в състояние да опровергаеш, като се фукаш какъв голям "разбирач" си, ти не правиш нищо друго. Естествено - да не пропускаме и личностните нападки и квалификации (вероятно - задължителен елемент в инструментариума на най-големите капацитети по добив на шистов газ като теб).

Използвай каквито функции на сайта искаш! Тези, които банкрутирате моментално, когато някой поиска да детайлизирате аргументите си (тук става въпрос за материя, ефектите от чието реализиране могат да увредят здравето и живота на десетки семейства и да замърсят значителни територии от страната), сте ясни. Мен не ме е страх от никого и никога няма да има опонент, когото да отбягвам (пък бил той и кандидат за пациент на психиатрия, на какъвто ме определяш в твоя коментар 512. Трябва да взема, да следвам специалността ти! Ще науча голямо разнообразие изразни средства за нагрубяване на опонентите и ще стана достоен на твоето равнище "специалист".).

Ясно е, че ти, като привърженик на добива на шистов газ и "специалист", на който е под достойнството да...

Прочитане на целия коментар
се занимава с опоненти като мен, които "страдат от "форумна логорея" отдавна са известни" (коментар 517), няма да обясниш, какво доказва, че частните сондажи за вода на фермерите във филма "Газленд" са се натъкнали на въглищни пластове с гризу (и така да уличиш в измама поне онези от фермерите, от чиито чешми тече огън - всички те твърдят, че преди започването на добива на шистов газ не е било така), вместо да са се натъкнали на въглищни пластове с гризу сондажите за шистовия газ и да са освободили този гризуто в чистите преди това, питейни води на фермерите. Вероятно ще ми е нужен опонент, по-малко "специалист" от теб, който да не се страхува да отговарям на въпросите ми, "все едно да го пуснат в една психиатрия да изнасям лекции на пациентите" (коментар 512. Моите въпроси относно шистовия газ са същите, които притесняват огромното мнозинство български граждани и явно, по уточнението на "специалиста" Fred, цялото това мнозинство граждани сме като пациенти на психиатрия. Единствените "нормални" в психическо отношение, според "специалиста" Fred, са само онези, които подкрепят добива на шистов газ на българската територия, както и рисковете, които този добив носи).

http://www.spisanie8.bg/%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0/861-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D0%B4%D0%BE-%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0.html

От САЩ:

http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

И от Европа:

http://www.youtube.com/watch?v=8HnXIPx9W-Y&feature=player_embedded#!

 
Преглед на профил Fred Рейтинг: 1338 "Да"
23 яну 2012 23:12 517
- +Оценка
-2 +5

До коментар [#515] от "Станислав Янков":

Не ти ли стана ясно, че не ти отговарям защото не представяш никакви сериозни факти а само водопад от празни приказки. Казано с други думи страдаш от "форумна логорея" отдавна си известен. В малкото случаи когато съм използвал твой постинг то е било като повод да дам нещо което считам за полезно. За другите, не за теб.

Така че си пиши, нямаш проблеми. Има една функция за изключване на нежелани хора да не виждам постингите им, веднага ще я изпробвам върху теб. Впрочем можеш да бъдеш горд, ти си единственият удостоен с тази висока "чест".

_____

Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 
Преглед на профил amogilski Рейтинг: 8 Неутрална
23 яну 2012 22:51 516
- +Оценка
-4 +2

Всичко което предприема правителствота на САЩ или щатска фирма на територията на Република България е вредно за народа и държавата ни.Примерите са стотици.Колкото и да е политически трудно трябва да ги отклоняваме.Нека и внуците ни да живеят в страната България, в която да може да се живее дори и трудно......

 
Преглед на профил Станислав Янков Рейтинг: 845 "Да"
23 яну 2012 22:37 515
- +Оценка
-3 +2

До коментар [#514] от "Fred":

Започва да ми се струва, Fred, че въпреки "респектиращите" ти заплахи за съдене на коментатори по-горе - ти все пак имаш някакъв личен интерес в подкрепа на шистовия газ! (Можеш да ме съдиш за това подозрение, ако искаш. Аз не съм скрил действителното си име, за разлика от теб.) Усърдно бягаш от задълбочена дискусия относно документираните сведения за тежки замърсявания във връзка с добива на шистов газ, занимаваш се с евтини политикански инсинуации и манипулации (сега пък набедяваш в измама организатори на протестите, но си скрил действителното си име, за да не могат тези хора да те съдят за клевета)... Докато потърсих в предишни теми за изявите на успелия като корпоративен адвокат българин, към когото препращам в коментара ми 509 тук, срещнах като доста активно името ти във всички последни теми на "Капитал", свързани с шистовия газ! Вече започвам да се съмнявам в незаинтересоваността ти (до сега те считах за пристрастен в следствие на сферата, в която си специализирал, ама нещо "алармата" взе да сигнализира, че може да не е само това...)!

http://www.spisanie8.bg/%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%80%D...

Прочитане на целия коментар
/>0%B8%D0%BA%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0/861-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D0%B4%D0%BE-%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0.html

От САЩ:

http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

И от Европа:

http://www.youtube.com/watch?v=8HnXIPx9W-Y&feature=player_embedded#!

 
Преглед на профил Fred Рейтинг: 1338 "Да"
23 яну 2012 22:01 514
- +Оценка
-2 +1

Информация на която попаднах за създателят на група във Фейсбук против проучването и добива на газ от шисти. Както очаквах БСП е отзад. Понеже не съм член на Фейсбук моля да проверите дали е вярно. Цитирам:

"...Едно търсене в Google изкарва информация за основния организатор на протестите и създател на група от над 60000 човека във Facebook. Момчето има амбиции в политиката и в случая е идеален агитатор.
http://levicata.org/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0077&n=000001&g=
Сравнил съм имейла в групата и регистрацията в горния форум - съвпадат."

Интервю на министър Трайков пред БТВ по повод протестите:
http://www.webcafe.bg/id_1689050433
Мощни финансови интереси - зад протестите за шистовия газ

Самото интервю пред bTV:
http://www.btv.bg/video/896146590-T_...istov_gaz.html

_____

Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 
Преглед на профил Станислав Янков Рейтинг: 845 "Не"
23 яну 2012 22:01 513
- +Оценка
-2 +2

До коментар [#512] от "Fred":

Ха-ха! Това, че не умееш да работиш с преводача на Гугъл не значи, че всички са като теб! Моля те! Все има неща, в които не си съвършен и други са по-добри! Човек (с естествени ограничения) си, все пак! Не съвършено, безгрешно и всезнаещо божество!

Този, който цитирам, е правен експерт, който оперира като печеливш корпоративен адвокат в САЩ (попада в top tax bracket) - завършил Чикагския Университет и партньор в адвокатската кантора, в която работи. Но, вероятно ти разбираш повече от правните манипулации на мега-корпорациите в САЩ, защото ако човека се занимава именно с корпоративни дела, то ти си "ЕКСПЕРТ"... Да ти имам самочувствието!

Знаеш ли какво отличава експерта от невежата? Това е способността на експерта (действителния) да разбере пропуска на невежата и да му обясни нещата така, че невежата да каже - "Вярно е! Прав си! Разбирам къде съм грешал!" Истинският експерт не се занимава с елементарни манипулации - да избягва същността на въпросите (виж коментара ми 511 до теб) и да акцентира на личностни квалификации ("А да отговарям на въпросите ти - това е все едно да ме пуснат в една психиатрия да изнасям лекции на пациентите." - коментар 512 от "Fred"). След като не си в състояние да "преведеш" на разбираем за всички език аргументите си - не разбирам, към какви "дискусии" си тръгнал да...

Прочитане на целия коментар
призоваваш!!! Та ти въобще не си в състояние да дискутираш! Всеки път, когато бъдеш поставен на тясно, ти се насочваш към големеенето какъв голям "специалист" си и колко невежи, чак психично-болни по думите ти са опонентите ти! Ако това са всичките ти "контрааргументи" срещу "Газленд" - то никак не се учудвам, че този филм е успял да окаже такова въздействие! Дори аз, дето съм мнителен чак до мозъка на костите си, след "разясненията" ти успях само още по-дълбоко да оценя достойнствата на филма!

http://www.spisanie8.bg/%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0/861-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D0%B4%D0%BE-%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0.html

От САЩ:

http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

И от Европа:

http://www.youtube.com/watch?v=8HnXIPx9W-Y&feature=player_embedded#!

 
Преглед на профил Fred Рейтинг: 1338 "Да"
23 яну 2012 21:09 512
- +Оценка
-2 +4

До коментар [#509] от "Станислав Янков":

Този който цитираш е на твоето ниво и на нивото на Gasland. А това че използваш Google като преводач за английският е направо върхът. От чисто любопиство пуснах Google да ми преведе някои сондажни термини. Ето резултатът:

drilling mud - сондажни кал /вместо "промивна течност"/
drill bit - свредло /вместо "сондажно длето"/

Ще ти се смеят и гаргите около МГУ ако използваш такива термини.

А да отговарям на въпросите ти - това е все едно да ме пуснат в една психиатрия да изнасям лекции на пациентите. Образовай се малко и тогава ще видим. Поне един ПУЦ изкарай по тези въпроси.

_____

Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 
Преглед на профил Станислав Янков Рейтинг: 845 "Не"
23 яну 2012 21:05 511
- +Оценка
-3 +2

До коментар [#505] от "Fred":

Понеже съществува риск да сметнеш, че не съм ти отговорил конкретно (в коментара ми 509 предпочетох да насоча вниманието към правен експерт - българин, успял като адвокат в САЩ) - ето и по представената от теб конкретика:

Понеже си специалист - как се отнасяш към възможността, водите на фермерите да са си били чисти преди стартирането добива на шистов газ в околностите, но след старта на сондиранията за шистов газ сондите да са попаднали на въглищни пластове с гризу, газът да се е смесила с водите, от които сондажите на фермерите черпят и така да ги е замърсила необратимо? Всичко това да се е случило ЗАРАДИ СОНДАЖИТЕ ЗА ШИСТОВ ГАЗ и фермерите да не лъжат, когато твърдят, че водата им е замърсена след стартирането на добива на шистов газ и от сондите на компаниите, които се занимават с въпросния добив? Или ще ми кажеш, че това е невъзможно и фермерите лъжат, защото... Амииии! Защото печалбите от шистовия газ са твърде големи, за да бъдат жертвани заради въшливите права на някакви си там фермерчета (за вредите за земеделието в регионите с добив на шистов газ - въобще няма да споменавам, защото ти явно си уникат, който се храни и пие шистов газ вместо земеделска продукция и вода)!

Иначе - много ясно, че само в някои от случаите "питейната" вода от чешмите на фермерите (както и повърхността на малката рекичка покрай сондаж за шистов газ) гори....

Прочитане на целия коментар
(Ако не си против - можеш да изгледаш отново "Газленд", но този път - по-внимателно, колкото и противно да ти е това.) В други от случаите водата е "просто" замърсена до невъзможност да се пие или употребява за каквото и да било друго. В трети случай отровите във водата са довели до опадането козината на животните на фермерско семейство. В четвърти случай нагряването на "питейната" вода показва кондензации на химикали по повърхността... Както удобно пропускаш да разглеждаш в "опроверженията" ти - ВСИЧКИ ТЕЗИ СЛУЧАИ ДО ЕДИН СА ВЪВ ФЕРМИ, РАЗПОЛОЖЕНИ В ОКОЛНОСТИТЕ НА СОНДАЖИ ЗА ШИСТОВ ГАЗ и фермерите заявяват, че ЗАМЪРСЯВАНИЯТА НА ВОДИТЕ ИМ СА УСТАНОВЕНИ СЛЕД СТАРТА НА ДОБИВА НА ШИСТОВ ГАЗ В ОКОЛНОСТИТЕ. Понеже се смяташ за ефективен манипулатор - считаш че няма да се забележи, как избягваш разглеждането на ключовите елементи (проблеми с водите си имат ВСЕ ХОРА В ОКОЛНОСТИТЕ НА СОНДАЖИ ЗА ШИСТОВ ГАЗ и всеки от тези хора заявява, че ПРЕДИ ЗАПОЧВАНЕТО НА СОНДАЖИТЕ НЕ Е ИМАЛ ПОДОБНИ ПРОБЛЕМИ С ВОДАТА), ами се мъчиш да акцентираш на един-два случая, на които можеш да намериш благовидно, оправдаващо газо-нефтените компании обяснение (но обяснение, за което не можеш да докажеш невинността на въпросните компании). Това са най-елементарни манипулации, драги! Дори средно-интелигентен човек не може да им се върже! Подобно поведение единствено може да послужи като повод на управляващите да загърбят обществената воля и да позволят добива на шистов газ чрез хидравлично разбиване, въпреки че мнозинството в държавата не желае това.

http://www.spisanie8.bg/%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0/861-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D0%B4%D0%BE-%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0.html

От САЩ:

http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

И от Европа:

http://www.youtube.com/watch?v=8HnXIPx9W-Y&feature=player_embedded#!

 
Преглед на профил Станислав Янков Рейтинг: 845 "Не"
23 яну 2012 19:59 510
- +Оценка
-3 +2

До коментар [#506] от "mak1951":

Логиката ми е по-друга. Виж я в коментарите ми с номера 485, 478, 476, 470...

За знаенето какво има в земните недра на територията ни - има цял институт на БАН, който проучва тези въпроси (характера на земните недра). Вярно - това не е чужда компания, която да изнася печалбите от богатствата ни, но не може всичко да е идеално...

http://www.spisanie8.bg/%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0/861-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D0%B4%D0%BE-%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0.html

От САЩ:

http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

И от Европа:

http://www.youtube.com/watch?v=8HnXIPx9W-Y&feature=player_embedded#!

 
Преглед на профил Станислав Янков Рейтинг: 845 "Не"
23 яну 2012 19:42 509
- +Оценка
-3 +2

До коментар [#505] от "Fred":

А! Чичко Гугъл-преводач ми помогна да прочета отпратката. Това, което не ти е известно е, че участник отвреме-навреме като коментатор в Капитал - българин, успял като адвокат в САЩ - е написал съвсем недвусмислено, какво представляват цитираните от теб решения. Тези решения са съвсем идентични с поведението на българския съд към родните босове на организираната престъпност, а именно - толерантност към състоянието и хитрините на тези хора, безнаказаност, подигравки съа законите и правата на жертвите и т.н. и т.н. Естествено - според теб и този толеранс към престъпността в България не съществува. Има издадени съдебни решения (винаги или почти винаги оправдателни), а щом съда е решил така - съмнителните фигури (обикновено представящи се за "бизнесмени") със сигурност трябва да са най-порядъчни български граждани, които някакви зложелатели-завистници са набедили за криминални фигури...

Ето линкче към разясненията на нашия, успял като адвокат в САЩ, сънародник относно ситуацията със шистовия газ в Америка (коментари с номера 50 и 53 от venzie):

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/05/29/1096820_traicho_traikov_bulgariia_triabva_da_diversificira/?p=0&ref=id

 
Преглед на профил Станислав Янков Рейтинг: 845 "Не"
23 яну 2012 19:20 508
- +Оценка
-3 +2

До коментар [#502] и коментар [#503] от "kamen_m":

След като парите, които ще си напечели Шеврон от шистовия газ в България (само една най-нищожна част от тези печалби ще остане в страната, докато останалото ще се изнесе навън) за теб са единствения аргумент - отправям следното предложение: Да превърнем България в бунище за най-опасните отпадъци от цял свят. Представете си само, какви печалби ще постъпят в страната ни! Всякакви фирми и държави ще ни плащат луди пари, за да погребват най-вредните си, радиоактивни и други подобни отпадъци на територията на страната ни! И нови работни места ще се отворят... А най-хубавото - никаква част от печалбата няма да се отчуждава към чужди фирми, освен ако управляващите на решат да инсталират някоя чужда (за да продължат източването на богатствата ни) фирма - специалист по погребването на най-вредни отпадъци.

Изключително печеливша оферта! Нали?


http://www.spisanie8.bg/%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0/861-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D0%B4%D0%BE-%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0.html

От САЩ: ...

Прочитане на целия коментар />
http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

И от Европа:

http://www.youtube.com/watch?v=8HnXIPx9W-Y&feature=player_embedded#!

 
Преглед на профил Тsonkooo Рейтинг: 1416 "Не"
23 яну 2012 18:23 507
- +Оценка
-3 +3

Говорим за екобизнес, чиста природа, екологично чиста храна, а сме готови да превърнем в индустриална зона земята, която ни осигурява тази храна!

 
Преглед на профил mak1951 Рейтинг: 458 Неутрална
23 яну 2012 17:51 506
- +Оценка
-1 +4

До коментар [#474] от "Станислав Янков":
по тази логика не трябва да се съгласяваме с нищо, защото винаги и навсякъде има както лобистки натиск, така и подкупни чиновци!
Редно е да знаем какво има в земните недра на територията ни. А след това ще дойде въпроса за цената на добива. Мнението ми е, че състоянието на технологията за добив на шихтов газ днес, не оправдава рисковете от замърсяване на Добруджа. Но нещата могат да се променят след десетина година т.к. науката не стои на едно место.
Просто протестите трябва да се насочат срещу добива, а не срещу проучването. А това, че не се вярва на правителството, че може да разреши добива след проучване е проблем на гласоподавателите. Много от протестиращите сега редовно са гласували за партиите в страната, на които сега не вярват?!

_____

mak1951
 
Преглед на профил Fred Рейтинг: 1338 "Да"
23 яну 2012 17:12 505
- +Оценка
-1 +5

До коментар [#501] от "Станислав Янков":

Май че дори не знаете английски. Нали ви дадох решението на съда, че водата е замърсена /вече признахте че не гори/ от газ с биогенен произход. Доказателство за това е наличието на бактерии които са характерни само за такива води и ги няма в газ от шисти.

Ясно е казано "There are no indications of oil & gas related impacts to water well." Понеже не сте добре с английският превеждам "Няма признаци за въздействие предизвикано от нефт или газ върху водният сондаж"

Resolution: Dissolved methane in well water appears to be biogenic in origin. Tests were positive for iron related bacteria
and sulfate reducing bacteria. There are no indications of oil & gas related impacts to water well.

_____

Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 
Преглед на профил perko Рейтинг: 8 Неутрална
23 яну 2012 16:26 504
- +Оценка
-3 +2

До коментар [#502] от "kamen_m":

Не знам как да ти го кажа без да те засегна... но огромните "богатства" не са за хора като теб ;-)

Вземи поне малко се пообразовай и после пиши.

 
Преглед на профил Камен Мутафовв Рейтинг: 458 "Да"
23 яну 2012 15:52 503
- +Оценка
-2 +1

България няма да я има, ако не стане чудо (вижте умберто еко), единственото възможно чудо е шистовия газ, а вие-Ами ако....

 
Преглед на профил Камен Мутафовв Рейтинг: 458 "Да"
23 яну 2012 15:50 502
- +Оценка
-1 +6

Дами и Господа, съвземете се и помислете. България е най-бедната страна в ЕС, тя е пред демографска катастрофа-активните българи я напускат, а остават избиращите неадекватни политици, което засилва кризата. Имаме възможност да спрем това, да не изгоним още 1 инвеститор и да ПРОУЧИМ има ли едно голямо богатство в недрата. Но ние НЕ бедни, изчезващи (вижте анализа на Умберто Еко за България) но няма да позволим проучване. Което да ни покаже има ли алтернативи и надежди за живеещите в България. Абе с кой орган мислите бе хора??? Не слушайте агитаторите-те защищават милиардерите Златев и Газпром и ви лъжат затова. ХОРА МИСЛЕТЕ!!!

 
Преглед на профил Станислав Янков Рейтинг: 845 "Не"
23 яну 2012 08:10 501
- +Оценка
-5 +2

До коментар и коментар [#499] от "Fred":

В "Газленд" са представени осем или повече фермерски семейства, живеещи в околностите на сондажи за шистов газ и на ВСИЧКИТЕ водите са замърсени до невъзможност да се пият. Не на всичките водите горят. На част от интервюираните питейните отпреди това води "само" са замърсени до невъзможност да се пият.

Да приемем, Фред, че един или всички от интервюираните, от чиито чешми тече огън, са излъгали с твърденията си, че това е започнало след стартирането на добива на шистов газ там (колко лесно е да обвиниш някого и дори няколко души в лъжа, особено когато се пишеш голян "експерт", а още повече - когато разполагаш с милиардни доходи и държиш "демократичната" власт в ръцете си!). Какво обаче ще кажеш за останалите, чиито питейни отпреди това води са "само" замърсени до невъзможност да се пият? И те и ли са просто измамници, чиито сондажи са попаднали на въглищни пластове с гризу или просто сондажите им са попаднали на замърсени води? И то - все в близост до сондажите за шистов газ! И всичките тези хора, до един, лъжат, че проблемите им с водата са започнали след стартирането на добива на шистов газ в околностите им! (Вероятно пък реката във филма, от която излиза запалим газ, пак в близост до сондаж на шистов газ, също е прокопала коритото си до въглищни пластове с гризу... Когато иде реч за много пари -...

Прочитане на целия коментар
мозъците на всички се изсушават и трезвия разсъдък бяга надалеч.) Страхотен експерт си, Фред! Просто - СТРАХОТЕН! Готов си за политик! Манипулираш безпощадно!

Веднага мога да кажа, какво ще стане, след като Добруджа (и преди всичко - водите ѝ) бъде замърсена от добиви на шистов газ там. "Експертите" като Фред ще ни разяснят, че винаги си е било така и няма връзка с добива на шистов газ. Нали не фермерския бизнес на Фред ще пострада? Фред ще си добрува в София. Не само земеделието в широка околност на добива на шистов газ ще бъде разсипано, ами и нито държавата, нито Шеврон, нито Фред ще обезщетят адекватно (минимум - с равни по площ имоти, жилища и съоръжения в незасегнати от замърсяванията от добива на шистов газ места) пострадалите в Добруджа.

Понеже няма шанс да бъде потърсена адекватна наказателна отговорност от управляващи, от компании като Шеврон и от "експерти" като Фред за разсипването на екологията (най-вече - на водите) в Добружда след стартиране добив на шистов газ там: стигне ли се до добив на шистов газ в България - ще се постарая да намеря безнаказан (по възможност - законен) начин да не плащам данъци. А може би единствената възможност да не ме изтровите тук заради печалбите на тоя и на оня е емиграцията! Тая държава винаги е била, е и ще си остане обречена.

http://www.spisanie8.bg/%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0/861-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D0%B4%D0%BE-%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0.html

От САЩ:

http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

И от Европа:

http://www.youtube.com/watch?v=8HnXIPx9W-Y&feature=player_embedded#!

 
Преглед на профил цветан калчев цоков Рейтинг: 233 Неутрална
23 яну 2012 07:30 500
- +Оценка
-2 +8

Трябва да се разреши.Това е съвременна,усъвършенстван технология.Още повече за България това е единстваната възможност за самастоятулен енергиен източник,както и за енергийната ни независимост

 
Преглед на профил Fred Рейтинг: 1338 "Да"
23 яну 2012 05:09 499
- +Оценка
-2 +8

До коментар [#495] от "perko":

Фактите във филмът Gasland не само че са тенденциозно подбрани, оказа се и че не са верни!

Както подозирах, водата в чешмата е от частен сондаж който пресича въглищни пластове. Метанът във въглищата е отдавна известно явление, това е така нареченият газ гризу. В случаят този сондаж от който е водата в чешмата пресича 4 въглищни пласта. По случаят се е произнесъл съдът на щата Колорадо.

http://en.wikipedia.org/wiki/Gasland
Gasland

"... In a scene from the film, Weld County landowner Mike Markham is shown with director Josh Fox igniting gas from a well water faucet in his home with a cigarette lighter, which the film attributes to natural gas exploration in the area. In 2008, The Colorado Oil & Gas Conservation Commission (COGCC) investigated a complaint made by Markham alleging that nearby natural gas operations impacted his domestic water well.[10] A Colorado Oil and Gas Information System (COGIS) report stated that Markham’s water "appears to be biogenic in origin." Biogenic methane is natural gas that is generated by methanogen bacteria. [10] The 2008 COGIS report concluded that "there [were] no indications of oil & gas related impacts to [Markham's] water well." Markham’s water well was drilled through four...

Прочитане на целия коментар
different coal beds containing biogenic methane gas[citation needed]. COGCC similarly reported that the water well belonging to Weld County landowner Renee McClure, also featured in the film, "showed naturally occurring biogenic methane gas" unrelated to oil and gas activity in the area.[11] "

http://anga.us/media/136662/cogis co...rt 5-23-08.pdf

Complaint Issue
range: 65W meridian: 1
Page 1 of 1

Issue: WATER WELL Assigned To: JOI-IN AXELSON Status: Resolved 9/30/2008

Description: Complainant alleges impact to domestic water well from nearby oil and gas operations.

Resolution: Dissolved methane in well water appears to be biogenic in origin. Tests were positive for iron related bacteria
and sulfate reducing bacteria. There are no indications of oil & gas related impacts to water well.

_____

Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 
Преглед на профил Fred Рейтинг: 1338 "Да"
23 яну 2012 01:59 498
- +Оценка
-1 +6

До коментар [#495] от "perko":

Не казвам лъжи а манипулация. Т.е. тенденциозно подбиране на факти които подкрепят тезата и премълчаване на други факти или съществени подробности които не я подкрепят.

Мен например ме интересува - водата в тази чешма която гори от централно водоснабдяване ли е или от собствен сондаж? Ако беше от централно водоснабдяване как този газ който се отделя от една чешма не е гръмнал досега в централната помпена станция където дебитите са много по-големи? Ако е индивидуален сондаж каква е геологията на района, има ли въглищни пластове които този сондаж да пресича? Каква е конструкцията на тези сондажи? Законен ли е сондажа, правени ли са проучвания за качеството на водата в него което е стандартно изискване? Ако качеството не е било добро кой и защо е дал разрешение да се ползва?

Много още въпроси могат да се зададат.

_____

Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 
Преглед на профил Fred Рейтинг: 1338 "Да"
23 яну 2012 01:50 497
- +Оценка
-1 +6

До коментар [#493] от "perko":

"Дребната" подробност е че 300 млрд запаси са изсмукани от пръстите :) Няма начин да знаеш едни запаси преди да направиш детайлно проучване и прокараш сондажите. А тук дори не е предварително проучване а имаме някакви предположения. Има си цяла методика как се доказват запаси и това не става така да надупчиш няколко сондажа в Добруджа и да изтърсиш цифри че имаме газ за 300г. Отделно, че уж доказани запаси като почнем да добиваме се оказват по-малко.

От тази гледна всякакви дискусии за запаси, добив, мрежа, технологии и т.н. са АБСОЛЮТНО безпредметни. Да бяха ги прекарали тези 4 ПРОУЧВАТЕЛНИ сондажа и щеше да е малко по-ясно.

_____

Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 
Преглед на профил Станислав Янков Рейтинг: 845 "Не"
23 яну 2012 00:26 496
- +Оценка
-7 +1

До коментар [#495] от "perko":

А! Ето ги балансираното мнение и точния въпрос (горе-долу и аз съм задал същия въпрос в коментара ми 492: за добив на шистов газ ли да се ползва Добруджа или за еко-земеделие?)! Поздравления за точното попадение!

http://www.spisanie8.bg/%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0/861-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D0%B4%D0%BE-%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0.html

От САЩ:

http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

И от Европа:

http://www.youtube.com/watch?v=8HnXIPx9W-Y&feature=player_embedded#!

 
Преглед на профил perko Рейтинг: 8 Неутрална
23 яну 2012 00:12 495
- +Оценка
-5 +1

До коментар [#491] от "Fred":

Gasland показва само черната страна на нещата. От другата страна имаш ползи за милиарди долари.
Истината е че няма такова нещо като безплатен обяд. Ние трябва да си изберем. Щеше да е готино да има опция милиарди $$$ и нула замърсяване. Но такава опция няма!
А пък Гъзланд не е анонимно порно... ако авторът си беше позволил да пусне лъжи газовите компании щяха да го осъдят на мига и ютоб щяха да го свалят на мига.

 
Преглед на профил Станислав Янков Рейтинг: 845 "Не"
23 яну 2012 00:04 494
- +Оценка
-2 +1

До коментар [#491] от "Fred":

По-горе един коментатор те подозираше за платено лобиране от твоя страна в полза на Шеврон (ти чак му се закани със съд). По какво се различават твоите НЕДОКАЗАНИ обвинения в манипулативност на "Газленд" (това не е единствения филм за вредите от добива на шистов газ, но съм убеден, че и останалите филми ти ще определиш като манипулация, без дори да си ги гледал) от обвиненията на колегата за възможно платено лобиране от твоя страна в полза на Шеврон?

http://www.spisanie8.bg/%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0/861-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D0%B4%D0%BE-%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0.html

От САЩ:

http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

И от Европа:

http://www.youtube.com/watch?v=8HnXIPx9W-Y&feature=player_embedded#!

 
Преглед на профил perko Рейтинг: 8 Неутрална
23 яну 2012 00:00 493
- +Оценка
-5 +1

До коментар [#487] от "Fred":

"Вероятно са сметнали площта на цяла Добруджа "
Според мен е взета площта дето е предвидена за проучвания. Те са 6 блока по 4-5 хиляди кв.км. При гъстота на сондажите 1 кв.км. ти трябват над 20 хиляди сондажа.

Сметката според мен е правилна. Проблемът е във вашия телевизор ;-)
Ако отечеш сметката, значи отричаш официално разпространената информация за залежите. Просто няма как да имаш 300млрд. куб. газ в находище на една плюнка. Трябва ти тоя порядък земя - 20-30 хиляди кв.км. Ако говорим за шисти разбира се.
А за мрежата са избрали технология с хоризонтален сондаж около 1500м. Знам че според теб последния писък на модата е 3000м. ама това не е толкова важно. Крайната цена и в двата случая ще е голяма.
Колко точно ти може да видиш според твоите таблички. Аз по мои данни дето съм срещал за Полша мисля че ще е около $10-11млн., т.е. общо към 200 млрд. долара.
Ако намекваш че е висока... не, не е толкова висока. Както казах официалните данни за залежите са между 300 и 900 млрд.м3. В лошия случай сондирането ще е колкото плащаме сега 600$ за 1000м3. В добрия случай ще излезе малко по-евтино (200$) от руския газ.


 
Преглед на профил Станислав Янков Рейтинг: 845 "Не"
22 яну 2012 23:55 492
- +Оценка
-4 +1

До коментар [#490] от "Julian Mall":

Добре би било, но още по-добре би било дискусията да излезе от тясната техническа рамка на дълбочини, цени и брой сонди и да обхване една цялостна енергийна стратегия на страната, която да включва годишните количества и дялове на употребяваните в страната електроенергия, нефт и газ (за голямо съжаление това са специфични цифри, които се управляват от министерството на Трайков), актуалните екоизисквания на ЕС (особено за дела на био-горивата - тука, слава-Богу, има малко по-голяма яснота), прогноза (базирана на управленски сондажи в ЕС - това няма нищо общо с газо-добива, а с политиката) накъде ще се насочат бъдещите еко-изисквания на ЕС, размери на вноса и на износа на земеделска продукция и други полезни сведенийца, които ще направят дискусията цялостна и наистина смислена. Преди да бистриме толкова усърдно технологията, много по-уместно би било по-първо да изясним въобще смисъла от добив на шистов газ в България (основно - дали Добруджа да се употреби за добив на шистов газ или за еко-земеделие? Очевидно - двете неща са крещящо несъвместими.).

За добива на шистовия газ чрез хидравличното разбиване, отговорът на българската общественост отдавна стана ясен и той е - НЕ!

...

Прочитане на целия коментар
BA%D0%B0.html" target="_blank" rel="nofollow">http://www.spisanie8.bg/%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0/861-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D0%B4%D0%BE-%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0.html

От САЩ:

http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

И от Европа:

http://www.youtube.com/watch?v=8HnXIPx9W-Y&feature=player_embedded#!

 
Преглед на профил Fred Рейтинг: 1338 "Да"
22 яну 2012 23:50 491
- +Оценка
-2 +4

До коментар [#489] от "perko":

Гледах го макар и да се насилвах.

Всеки филм има за цел да направи впечатление, да въздейства. Такива са артистични среди, тяхната цел да въздействат. Дори и добронамерени медии примерно CNN го правят макар и по-коректно. Ако CNN почва да показва цифрите и графиките които аз давам още на първата минута хората ще са на друг канал.

Освен това добрите новини не се продават добре. Просто погледни колко катострофи с автобуси ни дават и колко филма как автобуса нормално си идва.

Колко и да е добронамерено едно ТВ предаване на може да даде цялостната картина с всичките и детайли.

А Gasland не еобективен и добронамерен, той е манипулация. Всеки специалист като го погледне още първата минута ща каже това. Както аз и vladinski без да правим проучвания веднага казахме, че тази сателитна снимка не е читава, има нещо нередно. Според мен тази горяща вода от чешмата е от газ от метан във въглища, има редица признаци за това.

Накратко, филмчета не приемам за аргумент.

_____

Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 
Преглед на профил Julian Mall Рейтинг: 3279 "Да"
22 яну 2012 23:34 490
- +Оценка
-1 +4

До коментар [#485] от "Станислав Янков":

Вместо да обсъждаме филмчета и антишистови материалчета от псевдонаучни списания по-добре поканете вашият експерт проф.д-р Константин Щерев да вземе участие в дискусията.

_____

По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 
Преглед на профил perko Рейтинг: 8 Неутрална
22 яну 2012 23:30 489
- +Оценка
-5 +1

До коментар [#486] от "Fred":

"Така се води дискусия, не с филмчета от YouTube. "

За газланд ли говориш? Недей така... първо го гледай ;-)

 
Преглед на профил Станислав Янков Рейтинг: 845 "Не"
22 яну 2012 23:14 488
- +Оценка
-4

До коментар [#486] от "Fred":

Естествено, че "филмчетата" от Ютуб нямат особено значение за "големите експерти"! Какво са проваленото здраве и бизнес на десетки фермери и семействата им (хора, които не само не са били предупредени надлежно, ами след това не са били и компенсирани адекватно за понесените здравословни и други щети нито от газодобивните компании, нито поне от държавата) пред ОГРОМНИТЕ ПОЛЗИ за ... Шеврон и за останалите корпорации?!!! Остава ми само да пожелая на "големите експерти" и на семействата им същата съдба, като на онези фермери от "несъществените филмчета" от Ютуб...

И можем да проведем един много аргументиран разговор, с цифри, колко ще е печалбата от правенето на 1000 души на сапун (дали са ощетявани и обезправявани фермери или произволни хора, правени на сапун - разликата е несъществена).

http://www.spisanie8.bg/%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0/861-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D0%B4%D0%BE-%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0.html

От САЩ:

...

Прочитане на целия коментар
target="_blank" rel="nofollow">http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

И от Европа:

http://www.youtube.com/watch?v=8HnXIPx9W-Y&feature=player_embedded#!

 
Преглед на профил Fred Рейтинг: 1338 "Да"
22 яну 2012 23:10 487
- +Оценка
+4

До коментар [#483] от "Julian Mall":

Вероятно са сметнали площта на цяла Добруджа /може и България/ и са я покрили с мрежа 1км или нещо друго което им се е мярнало. Без въобще да помислят, че площ където се проучва съвсем не значи площ на месторождението и още по-малко площ на добива. Но цифрата 20,800 сондажа звучи много по-страховито от примерно 100-200 сондажа. Някои дори казват не "сондаж" ами "сонда" и тогава е съвсем страшно. Това 20,000 сондажни кули и мен ще уплаши. По повод онази страховита сателитна снимка хвърлих едно око и се оказва, че там са само 32 сонди.

Въобще пълна неграмотност. Няма лошо, никой не се е родил научен. Но да отказваш да слушаш хората които знаят... това вече си е от човека.

PS Сега се сетих. Площта на проучването на Шеврон е 5000 кв.км. , сложили са по 4 сонди в ъглите при мрежа 1 км и ето ти 20,000 сондажа. А гъстотата на мрежата са я взели от сателитната снимка на Jonah Field която размахват.

_____

Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 
Преглед на профил Fred Рейтинг: 1338 "Да"
22 яну 2012 22:57 486
- +Оценка
-1 +4

До коментар [#484] от "perko":

За да не пиша повече ето някои данни включително дълбочините които ви интересуват:

http://www1.eere.energy.gov/geothermal/pdfs/egs_chapter_6.pdf

Има изключително много информация и на фиг.6.8 ясно се вижда експонентата. Данните са от 2004г сега сондажите са по-скъпи но характерът е същият.

Също и приложение А.6.1 за усреднените цени 2004г. в интервала който ви интересува.

1331м $0.416млн
2636м $1.975 млн
3375м $3.412 млн
4482м $7.570 млн
5629м $9.414 млн

Така се води дискусия, не с филмчета от YouTube. Всичко това може да се намери в Интернет, просто се пуска търсене със съответните думи. Да, ама трябва тези термини да се знаят което значи да си професионалист. А от нашите "еко-защитници" нито един не е такъв. Не става дума за вас а за онези разпалените.

_____

Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 
Преглед на профил Станислав Янков Рейтинг: 845 Неутрална
22 яну 2012 22:56 485
- +Оценка
-3 +3

До коментар [#479] от "Julian Mall":

За да можеш да твърдиш това категорично, първо трябва да опровергаеш твърденията в документални филми като "Газленд" - нещо много трудно, защото тези филми ("Газленд" не е единствения) показват проблемите най-нагледно (ако същите неща бяха написани на хартия - по-лесно щяха да се приемат като "маловажна" статистика). За целта въобще не стига евтиното отричане от разни заинтересовани и пристрастни хора, които се представят за големи специалисти и единствената им "аргументация" се изчерпва с позоваване на голия им авторитет (колкото и да е оправдан този авторитет във вризка с тясната им специалност). А пък след това, ако въобще се справиш, трябва да се изчака да се види, какво правят по-подготвени от България държави като Франция, Германия и други подобни. Чак тогава може да се рискува със сваляне на мораториума.

Отделно на ръка, че - както вече описах доста пространно - газ (било шистов, било руски или произволен друг) не ни е притрябвал чак толкова, за разлика от по-ефектвни ВЕИ-мощности (ВЕЦ-ове и геотермални централи) и, все още, петрол. При газта е достатъчно да диверсифицираме доставките (изграждането на тръбните връзки с Турция и Румъния). Добива на шистов газ в Румъния и тръбните връзки с нея и с Турция ще са достатъчни, Русия да не се мъчи да ни щави с цените толкова усърдно, колкото сега. А пък Добруджа -...

Прочитане на целия коментар
единствено за еко-земеделие (предпочитам там да не се гъчкат много-много и фотоволтаици и ветрогенератори...)!

http://www.spisanie8.bg/%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0/861-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D0%B4%D0%BE-%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0.html

От САЩ:

http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

И от Европа:

http://www.youtube.com/watch?v=8HnXIPx9W-Y&feature=player_embedded#!

 
Преглед на профил perko Рейтинг: 8 Неутрална
22 яну 2012 22:01 484
- +Оценка
-1 +2

До коментар [#482] от "Fred":

"Не ми е ясно защо е този интерес към цената на сондажа в зависимост от дълбочината".
Самата цена не ме интересува. Ако си спомням добре зададох въпрос каква би била разликата между 1500м и 4500м. И твоят отговор беше експоненциална зависимост.
На прост език казано ако у нас както ти твърдиш шистите се намират на 4-5000 метра това е 3 пъти по-дълбоко от повечето сондажи в САЩ, съответно говорим за многократно (експоненциално) по-високи разходи, при равни други условия.

 
Преглед на профил Julian Mall Рейтинг: 3279 "Да"
22 яну 2012 21:18 483
- +Оценка
-2 +2

До коментар [#481] от "Fred":

Когато човек смята с толкова нули наистина може да се обърка в следващия си коментар съм я коригирал, в по-горните коментари и ти беше я смятал но няма да се учудя ако отново споменат цифрата 20 800 сондажа, цифрата е публикувана в "списание 8", интересно от къде са я взели.

_____

По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 
Преглед на профил Fred Рейтинг: 1338 "Да"
22 яну 2012 21:08 482
- +Оценка
-1 +4

До коментар [#462] от "perko":

Не ми е ясно защо е този интерес към цената на сондажа в зависимост от дълбочината но щом ви интересува ето информация. Става дума за нефтени сондажи но те се сондират по същият начин както сондажите за газ.

http://en.wikipedia.org/wiki/Oil_well#Cost

Цената наистина не може да се определи еднозначно защото зависи от твърде много компоненти и някои са дадени в линка.

Например при по-твърди скали ще имаме по-ниска скорост на сондиране и по ниска проходка на длетото. А това са повече разходи за заплати и длета. По-дълбок сондаж е с повече обсадни колони от плитък и те са с по-голям диаметър т.е. по-скъпи. Така че никой сериозен специалист няма да се ангажира да даде мнение докато не види проекта на сондажа и то пак ще е ориентировъчна цена.

Съществен компонент е и разходът на времето за сондиране което се състои от чисто сондиране и време за СПО /спускоподемни операции/. СПО се правят за изваждане на лоста за да се смени длетото след което новото длето се спуска обратно в сондажа. При по-големи дълбочини се минава на по-ниска скорост на лебедката с цел по-голяма товароподемност но така скоростта на СПО е по-ниска. Проходката на длетото зависи от типът му но и от твърдостта и абразивността на скалите.

Голямо количество...

Прочитане на целия коментар
фактори и не може да се каже еднозначно каква ще е стойността. Но при рави други условия само намаляването на скоростта на СПО с дълбочината вече е фактор да не е зависимостта линейна. Отделно че за по-дълбоки сондажи са нужни по-скъпи сонди и съответните начисления в цената на л.м..

Така че наклона на експонентата зависи от много фактори. Може да е близка до линейната може и да е почти квадратична. Ако например се случи, че на дълбоко има някакви особено меки скали и не се налага вадене на длетото значи може да е почти линейна. Не може да се даде универсална формула но досегашният опит е че по-дълбоките сондажи са доста по-скъпи от плитките.

_____

Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 
Преглед на профил Fred Рейтинг: 1338 "Да"
22 яну 2012 20:20 481
- +Оценка
-1 +4

До коментар [#467] от "Julian Mall":

20,800 сондажа на дълбочина 4-5000м в Добруджа ще са на цена не $40 млрд а $400 МИЛИАРДА! Два пъти повече от пазарната капитализация на Шеврон и всичко това изсипано в България? Само като чуеш такова нещо и ти става ясно какви са знанията и интелектуалният капицитет на такава личност. А и на всички които им вярват. Но какво да искаш от хора които се информират от YouTube а не от Google.

И впрочем в едно голямо месторождение на газ като Jonah Field с чиито страховити снимки плашат хората има около 500 сондажа. Отделно че е за конвенционален газ не от шисти.

_____

Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 
Преглед на профил Тsonkooo Рейтинг: 1416 "Не"
22 яну 2012 19:00 480
- +Оценка
-1 +2

Обидното е, че екологическата кауза се защитава от чуждестранен експерт, въпреки че това още веднъж показва ценностите в европейската политика - чистата природа!

 
Преглед на профил Julian Mall Рейтинг: 3279 "Да"
22 яну 2012 18:45 479
- +Оценка
-2 +3

Опасностите за водата и почвата от добива на шистов газ са 1 към безкрайност и всеки непредубен може да се убеди в това само от тази дискусия. Дори един газопровод е много по-опасен защото може да има изтичане на газ и да бъде обект на терористична заплаха но срещу тях не съм чул да има протести.

_____

По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 
Преглед на профил Станислав Янков Рейтинг: 845 "Не"
22 яну 2012 18:19 478
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#477] от "Julian Mall":

Токът от новия ТЕЦ AES "Гълъбово" не отстъпва особено по цена на тока от ВЕИ-тата. Най-евтин е тока от АЕЦ "Козлодуй". Прехода към ВЕИ-тата ние трябва да забавим максимално (тока от тях е по-скъп от всичко останало) - само до изискуемото от ЕС, за да дадем поне някакво предимство на неефективната ни (зле съоръжена технически - родните предприемачи не си падат по скъпите инвестиции в ефективни технологии, а търсят само бързи печалби с минимум инвестиции) икономика. България е с малка територия и не може да си позволи едновременно да е земеделска и суровинна страна (особено добива на шистов газ заема твърде големи площи, които е по-смислено да се предвидят за еко-земеделие, вместо за отравяне - земеделските продукти ще са актуални докато човечеството пребивава на Земята, докато дните на газта и на останалите изкопаеми горива са преброени заради мерките срещи глобалното затопляне). Няма смисъл да се затрие дълготраен актив като водите и плодородните земи заради нещо (шистовия газ), което не само няма да се употребява дълго, ами и не заема най-голяма дял от потребяваните в България енергоносители (у нас много по-големи дялове от общото енергийното потребление заемат електроенергията и нефта, като има изискване на ЕС и за сериозен дял на биогоривата). Преходът пък от електроцентрали на въглища към такива на газ пък е съвсем безсмислен, защото газта не е...

Прочитане на целия коментар
толерирана от ЕС като ВЕИ (газта е парников газ, подобно на нефта) и за нея също ще трябва да се жертват квоти от свободните ни парникови емисии. АЕЦ "Белене" е много по-смислен (ако руснаците му свалят малко цената) от газови електроцентрали, защото няма да отделя никакви парникови газове и няма да му е нужна покупката на никакви парникови емисии, които допълнително да оскъпяват тока. (Естествено, в бъдещ момент трябва да се намери някакъв по-ефективен от сегашните ВЕИ-заместител и на ядрената енергия - още ВЕЦ-ове и може би и геотермални електроцентрали, - защото зависимостта от вносен Уран, макар и много по-малка в сравнение със зависимостта от нефт и газ, все пак си остава зависимост.)

http://www.spisanie8.bg/%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0/861-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D0%B4%D0%BE-%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0.html

От САЩ:

http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

И от Европа:

http://www.youtube.com/watch?v=8HnXIPx9W-Y&feature=player_embedded#!

 
Преглед на профил Julian Mall Рейтинг: 3279 "Да"
22 яну 2012 17:35 477
- +Оценка
-3

До коментар [#476] от "Станислав Янков":

Проблемът при нас е че имаме амортизирани ТЕЦ-ове които така или иначе ще излязат от строя, АЕЦ"Белене" няма перспектива в обозримо бъдъще и тогава остават ВЕИ-тата за които ЕС не поставя никакви ограничения т.н. Дания мисли изцяло да мине на тях. Ако имаме добив на собствен газ при всички случаи ще имаме по-евтина алтернатива за производство на ток в газови електроцентрали.

_____

По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 
Преглед на профил Станислав Янков Рейтинг: 845 "Не"
22 яну 2012 16:06 476
- +Оценка
-1 +2

До коментар [#475] от "Julian Mall":

Естествено, че правилно бяха орязани от управляващите апетитите за надскачане на изискуемия от ЕС процент на ВЕИ-та в общото ни енергопотребление. Излишното натоварване на сметките на потребителите и на предприемачите няма как да не се отрази зле на икономиката. (Винаги съм твърдял, че подходът на ЕС за ограничаването на парниковите газове е малоумен и Китай ще докаже това с възхода си. Тази работа можеше да се свърши от ЕС едновременно по-ефективно и по-щадящо консуматорите на електроенергия.) Обаче да не се забравя, че след сравнително не много време изискванията на ЕС ще се затегнат още повече и че ще трябва да отговорим на това, ако не искаме да плащаме санкции (пари, пропилени на вятъра). Шистовият газ не е никаква заплаха за ВЕИ-тата (и за биогоривата), защото последните се регулират нормативно, от ЕС и по съвсем други линии (но същите линии, които в не много далечно бъдеще ще изхвърлят от употреба и шистовия, и руския и всякакъв друг газ).

Пак ще повторя - тука идиотски игрички и безумни емоции не трябва да играят роля. Само сухи, безкомпромисни икономически сметки и внимателно следене на тенденциите. Иначе - не само никога няма да се измъкнем от сегашния упадък, ами ще ставаме и още по-зле в бъдеще.

...

Прочитане на целия коментар href="http://www.spisanie8.bg/%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0/861-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D0%B4%D0%BE-%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0.html" target="_blank" rel="nofollow">http://www.spisanie8.bg/%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0/861-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D0%B4%D0%BE-%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0.html

От САЩ:

http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

И от Европа:

http://www.youtube.com/watch?v=8HnXIPx9W-Y&feature=player_embedded#!

 
Преглед на профил Julian Mall Рейтинг: 3279 "Да"
22 яну 2012 15:42 475
- +Оценка
-2 +3

До коментар [#470] от "Станислав Янков":

Сам си призна че защитавате интересите на инвеститорите във ВЕИ начело с Цветелина Бориславова. За тях Бойко каза че са преизпълнили квотата дадена от ЕС и са се вързали за портофела на потребителите. Те се притесняват не за природата а от това че с откриването на залежи от газ ще увяхнат зелените им енергии.

_____

По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 
Преглед на профил Станислав Янков Рейтинг: 845 "Не"
22 яну 2012 15:22 474
- +Оценка
-3 +2

До коментар [#472] от "mak1951":

Кое ще спре добива след проучването, особено, след като покрай проучването "Шеврон" ще налее в пъти повече пари от сега (някои от тези пари ще достигнат до някои от политиците ни и/или до партийните им каси)?! Никакво проучване (и задлъжняване на държавата към "Шеврон" и останалите мераклии да добиват шистов газ у нас), преди да се усъвършенства в екологично отношение технологията на добива!

http://www.spisanie8.bg/%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0/861-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D0%B4%D0%BE-%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0.html

От САЩ:

http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

И от Европа:

http://www.youtube.com/watch?v=8HnXIPx9W-Y&feature=player_embedded#!

 
Преглед на профил Станислав Янков Рейтинг: 845 "Не"
22 яну 2012 15:17 473
- +Оценка
-3

До коментар [#471] от "Julian Mall":

В някои германски провинции започват да забраняват. Въпрос на време е общественото недоволство да принуди германските власти да въведат забраната на национално ниво (Меркел си изпати заради упоритото нежелание на спре бързо немските ядрени централи, макар в случая да имаше право, предвид широката роля на ядрена енергетика в немската икономика. Там обаче не е като у нас - над 70 % да не искат шистовия газ, по-късното пенсиониране и т.н., но управляващите да манипулират, да манипулират и накрая да направят, каквото все пак те, управляващите, са си наумили...).

http://www.spisanie8.bg/%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0/861-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D0%B4%D0%BE-%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0.html

От САЩ:

http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

И от Европа:

http://www.youtube.com/watch?v=8HnXIPx9W-Y&fea...

Прочитане на целия коментар
/>ture=player_embedded#!

 
Преглед на профил mak1951 Рейтинг: 458 "Да"
22 яну 2012 15:13 472
- +Оценка
-1

ДА за проучването и за наличието и НЕ за добива му

_____

mak1951
 
Преглед на профил Julian Mall Рейтинг: 3279 "Да"
22 яну 2012 15:09 471
- +Оценка
-1 +2

До коментар [#470] от "Станислав Янков":

А можеш ли да ми обясниш защо в родината на зелените - Германия не са забранени и как така ние се оказахме по-големи франкофони и от румънците?
Допуснал съм грешка при сметките 20 800 х 20 000 000 = 401 600 000 000 $ - космическа сума!!!

_____

По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 
Преглед на профил Станислав Янков Рейтинг: 845 "Не"
22 яну 2012 14:42 470
- +Оценка
-3 +1

До коментар [#468] от "vladinski":

Имаме си "Козлодуй", а се мъчим да намалим и цената на "Белене". Освен това - рано или късно (по-скоро - рано) ЕС ще принуди всички в границите на съюза (включително и България) да преминат към ВЕЦ-ове, фотоволтаици и ветрогенератори (заради Франция ще се направи изключение за АЕЦ-ите, като ще се наложат тези от разработваното в момента четвърто поколение), ще се повиши и усъвършенства енергийната ефективност, в транспорта ще се премине към електро-хибридни и електрически технологии, може да успее да намери някакво място и водорода, от течните енергоносители ще останат само био-горивата (ако въобще се запази смисъла от тях). Дългосрочен хоризонт за шистовия (както и за руския) газ и за петрола в политическите планове на ЕС (от който е част България) липсва.

 
Преглед на профил Станислав Янков Рейтинг: 845 "Не"
22 яну 2012 14:33 469
- +Оценка
-2 +1

До коментар [#467] от "Julian Mall":

Нещата са много по-прости. Все повече държави (сред които и Франция) виждат, до какви тежки поражения (не само над природата) води добива на шистов газ и го забраняват. Ако сме тъпаци - за пореден път ние ще вървим натам, откъдето другите се връщан и сами ще освиниме всичко тука, въпреки че ясно виждаме какво става при останалите. И при това за нещо (шистовия газ) без дългосрочно бъдеще (за разлика от водата и плодородната почва, чието място ще си остане водещо през цялото време, през което човечеството пребивава на Земята). Тука разни философствания и тъпи игрички от сорта на "по-добре да сме зависими от САЩ, вместо от Русия" не играят никаква роля. От значение са единствено прагматичните и дългосрочни, студени и беземоционални икономически сметки, които са безкомпромисни: биоземеделие, чисти води и природа, електричество, електро-хибриди, плюс-минус водород. Това е положението! Миазмите на разните чуждестранни лобита (били те руски, американски или произволни други) имат значение само за невежите и за продажниците (с това уточнение не целя да обидя никого, защото днес всеки се продава за едно или за друго и никой не е широк специалист в абсолютно всички области без изключение).

...

Прочитане на целия коментар href="http://www.spisanie8.bg/%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0/861-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D0%B4%D0%BE-%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0.html" target="_blank" rel="nofollow">http://www.spisanie8.bg/%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0/861-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D0%B4%D0%BE-%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0.html

От САЩ:

http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

И от Европа:

http://www.youtube.com/watch?v=8HnXIPx9W-Y&feature=player_embedded#!

 
Преглед на профил Ivan Vladinski Рейтинг: 402 Неутрална
22 яну 2012 14:28 468
- +Оценка
-1 +2

До коментар [#463] от "Станислав Янков":

Преди да бъде съхранена електроенергията трябва да бъде добита.

Единствения екологично чист начин за добив е ... щепсела в носа. :) 
Преглед на профил Julian Mall Рейтинг: 3279 "Не"
22 яну 2012 14:14 467
- +Оценка
+2

До коментар [#465] от "Станислав Янков":

Знам, че "списание 8" ви е любимата трибуна, където се изявява и единственият специалист който сте успели да привлечете - хидрогеолога Константин Щерев, вместо в реномирани научни списания. Сега разбирам, че едно от лицата на протеста Мариана Христова разбирала както от геология, така и от ГМО и разбира се в неин стил пробутва лъжата за разрешени 20 800 вертикални сондажа на Шеврон. При цена за един сондаж 20 милиона долара Шеврон би трябвало да олекнат с повече от 40 милиарда долара май че са множко. Единствената вярна цифра, която заслужава внимание е че химикалите са около 1 процент в работния разтвор и ако те са толкова опасни работниците обслужващи сондата би трябвало да са се изпоразболели първи.

_____

По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 
Преглед на профил Станислав Янков Рейтинг: 845 "Не"
22 яну 2012 13:50 466
- +Оценка
-3 +1

До коментар [#464] от "Julian Mall":

Едно доуточнение, за да не решиш, че отново не съм те разбрал. САЩ не добиват много петрол на собствената си територия не, защото добива на петрол е мръсен (той наистина е мръсен, но ако това беше причината за ограничаването на добива му в САЩ - щеше да има мораториум над тази дейност, какъвто там няма и все пак сериозна част от глобалния петрол се добива именно в САЩ). САЩ задържат част от добива си на петрол като резерв (точно, както България държи електроцентрали като студен резерв) - за манипулиране на петролния пазар, когато е нужно, както и за запазване на значима част на запасите си от петрол за времето, когато останалите (сред които петролните монархии от Близкия Изток и другаде) изчерпят своите находища.

http://www.spisanie8.bg/%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0/861-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D0%B4%D0%BE-%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0.html

От САЩ:

http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

И от Европа:

...

Прочитане на целия коментар href="http://www.youtube.com/watch?v=8HnXIPx9W-Y&feature=player_embedded#" target="_blank" rel="nofollow">http://www.youtube.com/watch?v=8HnXIPx9W-Y&feature=player_embedded#!

 
Преглед на профил Станислав Янков Рейтинг: 845 "Не"
22 яну 2012 13:21 465
- +Оценка
-3 +1

До коментар [#464] от "Julian Mall":

Ами - сам, от собствените ти уточнения, можеш да си направиш извод, колко "голямо" значение в дългосрочен план отдават САЩ на шистовия газ, след като толкова мащабно го изнасят, вместо да го съхраняват (както постъпваха с петрола) за бъдещото. Явно е, че бързат да се напечелят, преди да се свият възможностите за това.

http://www.spisanie8.bg/%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0/861-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D0%B4%D0%BE-%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0.html

От САЩ:

http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

И от Европа:

http://www.youtube.com/watch?v=8HnXIPx9W-Y&feature=player_embedded#!

 
Преглед на профил Julian Mall Рейтинг: 3279 "Да"
22 яну 2012 13:11 464
- +Оценка
+2

До коментар [#463] от "Станислав Янков":

Това което исках да кажа е че САЩ като най-развитата държава в света по принцип не изнася природните си богатства а предпочита да ги държи като стратегически резерв и ако добива на шистов газ застрашава с нещо околната среда той щеше да бъде ограниничен до минимум и нямаше да си изнася.

_____

По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 
Преглед на профил Станислав Янков Рейтинг: 845 "Не"
22 яну 2012 12:43 463
- +Оценка
-3 +1

До коментар [#461] от "Julian Mall":

И аз мога да те попитам, защо продължава да има войни, след като всички знаят колко лоши са последствията от тях? Отговорът е подобен на отговора на твоя въпрос - добива на шистов газ в САЩ е инструмент за временно дообогатяване на петролните компании, преди истинските мерки срещу глобалното затопляне да се въведат наистина безкомпромисно и нефто-газовия бизнес да бъде ограничен драстично в полза на хибридните и изцяло електрическите технологии. Та, ако лобитата на нефто-газовите компании в САЩ нямаха толкова силно присъствие в американското управление (няколко техни представители, начело с фамилията Буш, са ставали американски президенти) - отдавна почти целия транспорт щеше да е на електроенергия (въздушния и водния - на водород) и да бяхме оставили нефта и газта в миналото! Тези лобита, посредством силното си присъствие в американската власт, разпростират своето влияние по цял свят (тука не трябва да забравяме и руските власти, които също използват инструментите на Русия за налагането на собствените интереси и т.н. и т.н.). Резултатът от всички тези противоборства се вижда много добре в България (кампаниите в полза на Бургас-Александруполис, кампаниите в полза на шистовия газ и т.н.).

Що се отнася до батериите - има твърде много и разнообразни технологии за съхраняване електрическата енергия. Още миналата година, при дискусия за батериите на безспорно...

Прочитане на целия коментар
успешния електромобил "Тесла" в САЩ, съм припомнял, че от маса години съществуват патенти на всевъзможни технологии за съхраняване на енергия, включително рекуператорни (маховици, които се въртят във вакуумирани кожуси, за да бъде съпротивлението над движението им още по-малко и така произвеждат електрическа енергия за електродвигатели). Просто - няма кой (някой с пари и власт и/или икономическо влеяние) да се заеме с разработването на тези технологии, защото засега просмуканите от петрола и нефта власти на стратегическите икономики не са пожелали да стимулират развитието на въпросните технологии. Иначе - много бързо много неща щяха да се променят...

http://www.spisanie8.bg/%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0/861-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D0%B4%D0%BE-%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0.html

От САЩ:

http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

И от Европа:

http://www.youtube.com/watch?v=8HnXIPx9W-Y&feature=player_embedded#!

 
Преглед на профил perko Рейтинг: 8 Неутрална
22 яну 2012 12:21 462
- +Оценка
-3

До коментар [#458] от "Fred":

Благодаря за отговора ;-)
Жалко, че след това колегата ти владински пак се опита да размаже нещата. Не било линейна зависимост, зависело от това и онова. Човек, който иска да увърта винаги може да се прави на интересен.

 
Преглед на профил Julian Mall Рейтинг: 3279 "Да"
22 яну 2012 12:17 461
- +Оценка
-1 +2

До коментар [#460] от "Станислав Янков":

Ако добива на шистов газ е нещо толкова страшно защо САЩ не се откажат от него ами дори го изнасят за разлика от нефта който внасят. И да те просветя ако не знаеш за батериите които се използуват в хибридите е нужен литий който както и други подземни богатства се добива в открити рудници които нанасят несравнимо по големи поражения на околната среда от сондажите и хидроразпукването!

_____

По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 
Преглед на профил Станислав Янков Рейтинг: 845 "Не"
22 яну 2012 11:32 460
- +Оценка
-3 +1

До коментар [#457] от "vladinski":

Значи трябва да се помогне на останалите да не стигат до това положение, нали? И за разлика от мен, който не съм действителен пострадал - ето изображение на действителна жертва на мизериите около добива на шистовия газ в САЩ:

http://www.google.bg/imgres?q=mike+markham+gas+history&hl=bg&client=firefox-a&hs=9nu&;sa=X&rls=org.mozilla:bg:official&biw=1272&bih=610&tbm=isch&prmd=imvnso&tbnid=HpVaouTm0B9xzM:&imgrefurl=http://www.hbo.com/documentaries/gasland/slideshow/slideshow.html&docid=vugMBsc50hmmzM&imgurl=http://i.lv3.hbo...

Прочитане на целия коментар
/>.com/assets/images/documentaries/gasland/slideshows/gasland-08-1024.jpg&w=1024&h=576&ei=tNYbT-WAMImk-gax_Zn3CQ&zoom=1&iact=hc&vpx=152&vpy=157&dur=2973&hovh=168&hovw=300&tx=172&ty=76&sig=112612736198174880355&page=1&tbnh=123&tbnw=164&;start=0&ndsp=19&ved=1t:429,r:0,s:0

Има и други, като всичките живеят около сондажни площадки за шистов газ и от чешмите на всичките тече огън.

http://www.spisanie8.bg/%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0/861-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D0%B4%D0%BE-%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0.html

От САЩ:

http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

И от Европа:

http://www.youtube.com/watch?v=8HnXIPx9W-Y&feature=player_embedded#!

 
Преглед на профил Ivan Vladinski Рейтинг: 402 Неутрална
22 яну 2012 11:19 459
- +Оценка
-1 +2

До коментар [#453] от "perko":

Имам само един въпрос - как се изменя цената за сондажа с дълбочината. Линейно, експоненциално как?? По конкренктно колко по-скъп би бил сондаж на 4500м спрямо сондаж 1500м ? Еднакво скъп? 2 пъти по-скъп? 3 пъти 5 пъти?

Всяко нещо струва, толкова за колкото го купиш или продадеш.


Как се изменя цената на виното в зависимост от количеството? Линейно? Не.

Вино има за лев литър и за 100 лева литър.
Цената зависи от къде купувате, колко купувате, при какви условия на доставка, колко разбирате от вино, как се пазарите и т.н.

Може да се говори за себестойност на сондаж в зависимост от проектна дълбочина, конструкция на сондажа, геоложки фактори, цена на труда и един куп фактори.

Цена на сондаж - прави се търг.

 
Преглед на профил Fred Рейтинг: 1338 "Да"
22 яну 2012 11:11 458
- +Оценка
-1 +3

До коментар [#453] от "perko":

Не е от голо любопитство. Имат някаква предварителна информация от нас която се дава на всички когато се обявява търг за проучване. Ще я проверят и грубо ще очертаят перспективните площи.

Тази дълбочина за шистите която казах я знам от много източници също и от проекторазреза на сондажа на Русгеоком в блок Добрич. Аз лично съм сондирал в Добруджа 5-6 сондажа на дълбочина до 2000 м. До 1000 м беше Валанжа с водите и след това въглища до 2000 м. Така че шистите в Добруджа са на дълбочина 3500-5500м докато Валанжа е до 1000-1200м и имаме разстояние 2500-4500 м между двете. Това е известно от опорните сондажи и от други геоложка информация.

Разреза в общи линии е известен трябва по-скоро да се уточни конкретното съдържание на газ в шистите и да се пресметне икономически изгоден ли ще е добива. И още много друга конкретна работа. И разбира се да се регистрира откритие което дава право на добив.

Цената на сондиране в зависимост от дълбочината не е линейна, по-скоро е експоненциална същото и за цената на апаратурите.

Става дума за шистите от които се добива газ. А иначе шисти има дори на повърхността но те не представляват интерес от гледна точка добива на газ.

_____

Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 
Преглед на профил Ivan Vladinski Рейтинг: 402 Неутрална
22 яну 2012 11:10 457
- +Оценка
-2 +3

До коментар [#455] от "Станислав Янков":

Мисля, че сега Ви разбирам и Ви съчуствам, но не мисля, че някой може да Ви помогне. Промените са необратими при Вас.

 
Преглед на профил Ivan Vladinski Рейтинг: 402 Неутрална
22 яну 2012 11:08 456
- +Оценка
-1 +2

До коментар [#453] от "perko":
"Но да кажем, че ти си прав и у нас няма шисти на дълбочини от сорта на 1500м."

Шисти "у вас" не знам на каква дълбочина има, но в България има и на повърхността. Тук не е ставало въпрос за това, а за дълбочината им в блок "Нови Пазар", където Шеврон имаше разрешение за търсене.

Колегата допуска грешка в оценката си на Вашата способност да възприемете и запомните за какво става въпрос в темата.

 
Преглед на профил Станислав Янков Рейтинг: 845 "Не"
22 яну 2012 11:05 455
- +Оценка
-4 +2

До коментар [#454] от "vladinski":

Нито едното, нито другото. Пия обгазена вода в близост до сондажи за шистов газ и ям земеделска продукция от околността на сондажите, със странен вкус. Причината е в натравянето с метан.

http://www.spisanie8.bg/%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0/861-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D0%B4%D0%BE-%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0.html

От САЩ:

http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

И от Европа:

http://www.youtube.com/watch?v=8HnXIPx9W-Y&feature=player_embedded#!

 
Преглед на профил Ivan Vladinski Рейтинг: 402 Неутрална
22 яну 2012 10:57 454
- +Оценка
-2 +1

До коментар [#452] от "Станислав Янков":

Ти да не би да живееш на комина на ТЕЦ Марица Изток?

http://lh4.ggpht.com/-4GIM4WSgPd0/SszXuH1vwHI/AAAAAAAACVc/JTaSCbSWzSE/101_0184.JPG

или да си се изнесъл на палатка в откритата мина?

http://offnews.offroad-bulgaria.com/files/uploads/2012/01/mini-marica-iztok3.jpg

Не знам дали не си прекарал известно време и в някой реактор на АЕЦ Козлоодуй, или причината е в последствията от Чернобил?

 
Преглед на профил perko Рейтинг: 8 Неутрална
22 яну 2012 10:41 453
- +Оценка
-1

До коментар [#441] от "Fred":

Разбира се, американците са тук "само" от любопитство дали им казваме истината ;-)
Твърдението ти, че шистите у нас са между 3400-5100м дълбочина се разминава с информацията ми от другите източници. Но да кажем, че ти си прав и у нас няма шисти на дълбочини от сорта на 1500м.
Имам само един въпрос - как се изменя цената за сондажа с дълбочината. Линейно, експоненциално как?? По конкренктно колко по-скъп би бил сондаж на 4500м спрямо сондаж 1500м ? Еднакво скъп? 2 пъти по-скъп? 3 пъти 5 пъти?

 
Преглед на профил Станислав Янков Рейтинг: 845 "Не"
22 яну 2012 10:33 452
- +Оценка
-2

До коментар [#451] от "vladinski":

Аз пък ще се съглася, ако за година пиеш водичка от чешмите на фермерите в "Газленд" (аз пък се ангажирам през това време да не ползвам газ за личните си нужди - няма да е сложно). Ако пък искаш да прокараш желанието си за фракинг в Добруджа през главата ми (аз съм от мнозинството, а то е отхвърлило фракинга) - добре е да ме освободиш от плащането на данъци (очевидно - не ме считаш за част от това общество, за да се съобразяваш и с моите желания, което значи, че не трябва да плащам данъци). Иначе - мнозинството заяви волята си и този път (по странно изключение) политическата класа сякаш се съобрази с тази воля. Засега фракинг няма да има. Газта - в устата!

http://www.spisanie8.bg/%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0/861-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D0%B4%D0%BE-%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0.html

От САЩ:

http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

И от Европа:

...

Прочитане на целия коментар href="http://www.youtube.com/watch?v=8HnXIPx9W-Y&feature=player_embedded#" target="_blank" rel="nofollow">http://www.youtube.com/watch?v=8HnXIPx9W-Y&feature=player_embedded#!

 
Преглед на профил Ivan Vladinski Рейтинг: 402 Неутрална
22 яну 2012 10:08 451
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#450] от "Станислав Янков":

Напълно съм съгласен. Има утвърдена технология, кошто е екологично чиста и напълно безплатна - щепсела в носа.

 
Преглед на профил Станислав Янков Рейтинг: 845 "Не"
22 яну 2012 09:40 450
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#449] от "vladinski":

Най-лесната за вътрешно производство (и единствена перспективна в бъдеще) е електроенергията. Та за всеки трезвомислещ човек става ясно, че най-добрия инструмент за енергийна независимост на България (включително от Русия) е възможно най-бързата замяна на нефта и газта (в бъдеще - и на Урана, макар това да не е възможно да се постигне бързо) с електроенергия. Та за "ползата" от нашарени със сонда до сонда огромни площи в България

http://antipropaganda.comxa.com/shistovGaz.html

ти си го написал повече от точно - който е прост...

Впрочем - и аз съм дал тука една офертичка, не по-малко изгодна от предложението на "Шеврон". Да се ангажират почитателите на фракинга, минимум за година те и семействата им (преди всичко - децата им) да пият водичка от чешмите на фермерите, показани във филма "Газленд" (този филм почитателите на фракинга определят като фалшификация, та очевидно - няма от какво да се притесняват, нали?). Това си е далавера та далавера! Точно като шевронското предложение! Цяла година почитателите на фракинга и семействата им ще пият безплатна водичка! За скромните бюджети на българите това си е много сериозно облекчение, нали?

...

Прочитане на целия коментар href="http://www.spisanie8.bg/%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0/861-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D0%B4%D0%BE-%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0.html" target="_blank" rel="nofollow">http://www.spisanie8.bg/%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0/861-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D0%B4%D0%BE-%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0.html

От САЩ:

http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

И от Европа:

http://www.youtube.com/watch?v=8HnXIPx9W-Y&feature=player_embedded#!

 
Преглед на профил Ivan Vladinski Рейтинг: 402 Неутрална
22 яну 2012 09:18 449
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#425] от "Станислав Янков":


На всеки сетил се да дрънка тенджери по улиците поотделно ли трябва да се доказва и от кого?

Или може да се направи от специалисти от фирмата, която има права за търсене пред други специалисти от компетентните държавни органи?

ПРОСТОТИЯТА СЪЩО СТРУВА ПАРИ
Който е прост, той бива мост”. ....

http://newsmaker.bg/post/view/article/id/65707-ПОСТОТИЯТА+СЪЩО+СТРУВА+ПАРИ#.Txs-CRrjj7k.facebook

 
Преглед на профил Станислав Янков Рейтинг: 845 "Не"
22 яну 2012 08:13 448
- +Оценка
-3 +1

До коментар [#446] от "Fred":

Мнозинството ти обвинява скъпоценния фракинг и затова ще го понижиш от съдия на прокурор, за да не зависи от него вземането на крайното решение?! Страхотен модел! Ще се възползвам от него за превръщането на държавата ни в монархия с пожизнен монарх - аз (нещо като в днешна Унгария - мога да се дефинирам и като пожизнен президент с неограничени правомощия)! :) Ех! "Демокрация"-"демокация"!

Щях да те питам за мнението ти за филма "Газленд", ама от по-горе вече знам, че го считаш за манипулация (тоест - фалшив). Сега остава в продължение на година децата и внуците ти да пият вода от чешмите на фермерите във филма, за да докажеш, че кадрите в него са фалшиви (в тоя случай ти си прокурора и трябва да доказваш със съдебен експеримент обвинението си)...

http://www.spisanie8.bg/%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0/861-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D0%B4%D0%BE-%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0.html

От САЩ:

...

Прочитане на целия коментар
rel="nofollow">http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

И от Европа:

http://www.youtube.com/watch?v=8HnXIPx9W-Y&feature=player_embedded#!

 
Преглед на профил Станислав Янков Рейтинг: 845 "Не"
22 яну 2012 08:05 447
- +Оценка
-2

Този сайт има някакви проблеми! Дублирал ми е няколко коментара!

До коментар [#85] от "Антон Стоянов":

Крайтън ли твърдеше, че нямало глобално затопляне, за да могат САЩ (в лицето на Буш-младши) да се отметнат от еко-мерките, които сами преди това бяха инициирали?

http://www.spisanie8.bg/%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0/861-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D0%B4%D0%BE-%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0.html

От САЩ:

http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

И от Европа:

http://www.youtube.com/watch?v=8HnXIPx9W-Y&feature=player_embedded#!

 
Преглед на профил Fred Рейтинг: 1338 "Да"
22 яну 2012 08:01 446
- +Оценка
+3

До коментар [#445] от "Станислав Янков":

Ти имаш ли глава на раменете? Прокурор е този който обвинява и мнозинство/малцинство нямат нищо общо с това. Обвинявате че фракинга е вреден, докажете го. Всеки е невинен до доказване на обратното, това поне знаеш ли?

И мнозинството въобще не е аргумент защото и Галилей и Джордано Бруно са били малцинство и тълпата ги е замеряли с камъни. Но правите са те а не тълпата. Прегледай се преди да пишеш. Понеже болестта ти е в доста напреднал стадий, отдавна си известен по форумите.

_____

Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 
Преглед на профил Станислав Янков Рейтинг: 845 "Не"
22 яну 2012 07:51 445
- +Оценка
-2 +1

До коментар [#444] от "Fred":

Съда (МНОЗИНСТВОТО) обяви решението си - НЕ на фракинга! В твоя случай - прокурорът (малцинството поддръжници на фракинга) иска да не се съобрази със съдията (мнозинството) и да вкара съдения (живеещите в Добруджа, които ще са непосредствените потърпевши) в затвора (превръщането на Добруджа в дупка до дупка, защото при добива не е само една-две-пет сонди, а десетки и дори стотици).

Една хубава спътникова снимчица на поле за добив на шистов газ в САЩ (фигура 5):

http://antipropaganda.comxa.com/shistovGaz.html

И при това - прокурорът иска да върши тази работа дори без преминаването през съдебен процес (РЕФЕРЕНДУМ)! (Изглежда - много-много не си наясно с принципите на демокрацията!)

http://www.spisanie8.bg/%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0/861-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D0%B4%D0%BE-%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0.html

От САЩ:

...

Прочитане на целия коментар
rel="nofollow">http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

И от Европа:

http://www.youtube.com/watch?v=8HnXIPx9W-Y&feature=player_embedded#!

 
Преглед на профил Fred Рейтинг: 1338 "Да"
22 яну 2012 04:08 444
- +Оценка
-1 +3

До коментар [#426] от "Станислав Янков":

Прокурора доказва вината не обвиняемият. Вие искате точно като Бай Ганьо "Ти кажи че сестра му е .... а той нека доказва че няма сестра".

_____

Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 
Преглед на профил Fred Рейтинг: 1338 "Да"
22 яну 2012 04:04 443
- +Оценка
-1 +2

До коментар [#435] от "perko":

Досега не е сондирано за шисти не само тук но и по света защото цената на нефта /цената на газа е вързана към него/ беше много ниска и добива не си заслужаваше разходите. Така е и с нефта от битумни пясъци. Изгребахме богатото и вече вървим към бедното и това е процес който не може да се спре.

_____

Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 
Преглед на профил Fred Рейтинг: 1338 "Да"
22 яну 2012 03:58 442
- +Оценка
-1 +1

Поправки:
"Сондичката" е 1000м не 100. АмИриканците са амЕриканци.

_____

Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 
Преглед на профил Fred Рейтинг: 1338 "Да"
22 яну 2012 03:55 441
- +Оценка
-1 +3

До коментар [#412] от "perko":

Съвсем накратко. Дълбочината на шистите при нас е в интервала 3400-5100м така че с малка сондичка до 100м няма да може да се мине. Проучвани са тези райони но с така наречените структурно опорни сондажи които са съвсем нарядко. Не сме такава тъмна индия както се казва. Амириканците щяха да прокарат 3-4 сондажа да видят дали това което им казваме е вярно.

И впрочем Русгеоком прокарват в момента сондаж Р-1 Рогозина в блок Добрич на дълбочина до 5400 м. Който "съвсем случайно" е в Добруджа и още "по-случайно" минава през аргилити и алевролити (т.е. шисти) на тези дълбочини. Но за него не знаеш нищо и няма шествия, нали така? Разрешение дадено още по времето на Станишев и многократно удължавано но пълно мълчание. Чак когато дойде Шеврон и се размърдаха. Странни съвпадения.

_____

Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 
Преглед на профил Станислав Янков Рейтинг: 845 "Не"
22 яну 2012 02:17 440
- +Оценка
-4 +1

До коментар [#83] от "Алесис":

Метан е имало в реката и в чешмите на щатските фермери, представени от различните документални филми относно замърсяванията при добива на шистов газ (можеш да изгледаш запалването на чешмяната вода в средния от трита важни според мен линка, които поставям за удобен достъп във всеки мой коментар тук). Не бензол. А и България като Франция е ядрена държава (имаме си АЕЦ "Козлодуй", от който дори изнасяме ток, а може да правим в някой момент и АЕЦ "Белене"). България може да бъде енергийно независима и чрез електроенергия, вместо чрез газ. Навсякъде, включително и у нас, газта се употребява сравнително малко (делът на нефта и на тока поотделно е несравнимо по-голям от този на газта, като нефта и газта са на доизживяване заради ограничаването по цял свят на отделянето на парникови газове).

http://www.spisanie8.bg/%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0/861-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D0%B4%D0%BE-%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0.html

От САЩ:

...

Прочитане на целия коментар
rel="nofollow">http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

И от Европа:

http://www.youtube.com/watch?v=8HnXIPx9W-Y&feature=player_embedded#!

 
Преглед на профил Станислав Янков Рейтинг: 845 "Не"
22 яну 2012 01:57 439
- +Оценка
-2 +2

До коментар [#84] от "Антон Стоянов":

И понеже мини "Марица-Изток" замърсяват много - дай да си отровиме и водите с добив на шистов газ! Перфектна логика! Браво! Аз не се бях сетил за това!

http://www.spisanie8.bg/%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0/861-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D0%B4%D0%BE-%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0.html

От САЩ:

http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

И от Европа:

http://www.youtube.com/watch?v=8HnXIPx9W-Y&feature=player_embedded#!

 
Преглед на профил Станислав Янков Рейтинг: 845 "Не"
22 яну 2012 01:50 438
- +Оценка
-3 +1

До коментар [#75] от "Fred":

Тука не се обсъжда оценяването на конкретна компания, а на технология като цяло и принадлежността ви към бранша ви прави минимум пристрастен (то е същото, като да се пита експерт по ядрената енергетика за нейната безопасност или разработчик на системи за безопасност в автомобилите за сигурността на последните модели коли - хората веднага ще изрецитират всички защити и ще бъдат напълно уверен в правотата си, когато твърдят, че всичко в специализираната от тях сфера е от сигурно - по-сигурно. Но това не означава, че те не са пристрастни повече или по-малко, нали?).

Когато аз съм полагал усилия да изучавам нещо - то ми е по-мило от всичко друго (просто - там се чувствам "в свои води") и почти винаги съм склонен да приемам безкритично новостите в близката ми сфера. Това обаче е ни повече, ни по-малко ПРИСТРАСТИЕ. Тука не говорим за платени интереси и за злоумишлени манипулации, а за един по-тънък процес. Точно затова мнението на експерти в дадена сфера е винаги много важно, но не и безукорно обективно или винаги задължително за безкритично приемане. Да не забравяме, че именно най-добре подготвени експерти доведоха до Чернобил, нали? Е! Добива на шистов газ е днешния Чернобил...

...

Прочитане на целия коментар href="http://www.spisanie8.bg/%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0/861-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D0%B4%D0%BE-%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0.html" target="_blank" rel="nofollow">http://www.spisanie8.bg/%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0/861-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D0%B4%D0%BE-%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0.html

От САЩ:

http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

И от Европа:

http://www.youtube.com/watch?v=8HnXIPx9W-Y&feature=player_embedded#!

 
Преглед на профил Станислав Янков Рейтинг: 845 "Не"
22 яну 2012 01:20 437
- +Оценка
-4 +1

До коментар [#61] от "kolcho_slepetza":

Добива на шистов газ не единствената технология на света. Има е електроенергийни технологии, водородни такива... Даже и ядрени технологии има! Защо пък точно технологията за добива на шистов газ да е най-важната, че да не смеем да и` се противопоставяме?!!!

http://www.spisanie8.bg/%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0/861-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D0%B4%D0%BE-%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0.html

От САЩ:

http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

И от Европа:

http://www.youtube.com/watch?v=8HnXIPx9W-Y&feature=player_embedded#!

 
Преглед на профил Станислав Янков Рейтинг: 845 "Не"
22 яну 2012 01:00 436
- +Оценка
-4 +1

До коментар [#73] от "Fred":

Аз предлагам друго! Поне година да пиете (заедно с децата и внуците си) вода от чешмите на фермерите от филма "Газленд". След като всичко там е идеално и филма е фалшификация - това не би трябвало да ви притеснява, нали? Аз пък ще се ангажирам минимум за година да не ползвам газ за никакви лични нужди.

http://www.spisanie8.bg/%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0/861-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D0%B4%D0%BE-%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0.html

От САЩ:

http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

И от Европа:

http://www.youtube.com/watch?v=8HnXIPx9W-Y&feature=player_embedded#!

 
Преглед на профил perko Рейтинг: 8 Неутрална
22 яну 2012 00:53 435
- +Оценка
-2 +1

До коментар [#413] от "vladinski":

>"Възможно е у нас залежите да са по-дълбоко, даже това е много >вероятно. Но също така е възможно да не са толкова дълбоко."
>
> Да, ти не спекулираш за разлика от нас, а пишеш глупости.

Значи, няма шанс да има шисти на дълбочина под 2000м.? Сигурен си?
Не че има някакво значение, защото анализирам гъстотата на сондажната мрежа, а не дълбочината. Но все пак да не забравяме, че шисти има и по склоновете на Стара Планина,
А сондажите за които говориш, предполагам са проучвателните за добив на нефт и конвенционален газ и доколкото знам са на дълбочина 2200-3300м. И без да съм гений в сондажите мога да се сетя че когато търсиш нефт и газ, шистите са важен ориентир. И щом дълбаят в тоя диапазон значи и шистите в тоя регион са на такава дълбичина. Но има една малка подробност, че тези сондажи са концентрирани в няколко неголеми области.
Така че имаме едни шисти на дълбочина 2-3км. Имаме шисти и на височина 1-2 км. Ще кажеш ама те тия шисти не са като ония шисти. Сигурно не са, щом не търсят нефт високо в планините ;-)
А тук говорим за един друг тип шисти, в които няма нефт и не приемам данните за дълбочината на черните шисти като нещо задължително за газовите шисти. И аз не мога да изключа възможността да има региони с шистов газ на дълбочина примерно 1500-2000м.
Вероятно има данни за...

Прочитане на целия коментар
това, не споря че няма. Факт е, че досега са търсени основно конвенционални залежи. Вероятно затова са избрани точно определени региони. За тях както знаем дълбочината не е малка. Но това изобщо не е голяма част от Добруджа, а в останалата не се търси нефт. Защо? Възможните отоговри разбира се са много. Но най-логично според мен е че се сондира там където шистовия слой е "по-черен", независимо от дълбочината. Но пък "чернотата" зависи от дълбочината, поне досега не съм чувал за "петролен извор" високо в планината.
Както и да е, това е моята логика без да имам достъп до данните. Ти разбира се, всичко си учил и всичко знаеш с огромна точност. И веднага ще намериш за какво да се заядеш. Особено когато става дума за това какви големи ползи ни чакат. Но когато стане дума за потенциалните вреди, които очевидно са свързани с обема на работата, т.е. с гъстотата на сондажната мрежа е тогава вече всичко става имагинерно. Не може да се каже в какви граници може да варира тоя параметър. И от минус безкрайност до плюс безкрайност да сложа диапазон ти пак ще кажеш че ти е тесен.

 
Преглед на профил Станислав Янков Рейтинг: 845 "Не"
22 яну 2012 00:43 434
- +Оценка
-4 +1

До коментар [#58] от "kolcho_slepetza":

Що не вземете да направите едно референдумче в България относно добива на шистов газ в Добруджа? Нали сте демократи? Тъкмо ще научите с безкомпромисна точност, какво е желанието на българското общество по въпроса!

http://www.spisanie8.bg/%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0/861-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D0%B4%D0%BE-%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0.html

От САЩ:

http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

И от Европа:

http://www.youtube.com/watch?v=8HnXIPx9W-Y&feature=player_embedded#!

 
Преглед на профил Станислав Янков Рейтинг: 845 "Не"
22 яну 2012 00:37 433
- +Оценка
-4 +2

До коментар [#55] от "Fred":

Аз съм работил като охрана (сега не, но съм отлично подготвен в тази сфера). Един вид - специалист съм и казвам, че на всеки може да се случи нападение (персонално физическо, на семейството му, на имуществото му...). По тази причина - трябва да ми се позволи пълен достъп до жилището, колата, имуществото на всеки, както и на членовете на семейството на всеки. Това е необходимо, за да мога да гарантирам безопасността на всички. Естествено - ще ми се плаща за този мой ангажимент и то много добре! За сметка на това - аз приемам да осигуря със собствени средства технологиите и персонала по гарантиране на сигурността (бръмбари, камери за видеонаблюдение и всякаквите други СРС-та). Ще дам парите предварително, макар да не ми е гарантиран окончателен договор, защото изгодата ако се стигне до договор ще е ОГРОМНА (от естеството на стотици милиони долари годишно). Не е нужно да получа разрешение за подготвената от мен операция от всички. Достатъчно е да се договоря с управляващите на държавата, в която ще гарантирам сигурността, като ще предложа на управляващите достъп до информацията, която ще набавям с технологиите и персонала си. Някои от управляващите по-късно, когато мандата на властването им изтече, ще взема на работа при мен. Специалистите по сигурността в държавата (много кадърни и разбиращи, въобще - големи специалисти с авторитет) ще подкрепят офертата ми, защото с това си изкарват...

Прочитане на целия коментар
прехраната и навлизането ми в държавата ще предложи на част от тях много доходоносна работа... И т.н. Този сценарий е игран, игран, игран - до втръсване игран, все по един и същи начин!

http://www.spisanie8.bg/%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0/861-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D0%B4%D0%BE-%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0.html

От САЩ:

http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

И от Европа:

http://www.youtube.com/watch?v=8HnXIPx9W-Y&feature=player_embedded#!

 
Преглед на профил Станислав Янков Рейтинг: 845 "Не"
22 яну 2012 00:14 432
- +Оценка
-4

До коментар [#43] от "Marriela":

В такъв случай - нека правителството да прибера данъци единствено от въпросните специалисти. Моите пари да не бъдат закачани!

http://www.spisanie8.bg/%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0/861-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D0%B4%D0%BE-%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0.html

От САЩ:

http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

И от Европа:

http://www.youtube.com/watch?v=8HnXIPx9W-Y&feature=player_embedded#!

 
Преглед на профил Станислав Янков Рейтинг: 845 "Не"
22 яну 2012 00:14 431
- +Оценка
-4

До коментар [#43] от "Marriela":

В такъв случай - нека правителството да прибера данъци единствено от въпросните специалисти. Моите пари да не бъдат закачани!

http://www.spisanie8.bg/%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0/861-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D0%B4%D0%BE-%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0.html

От САЩ:

http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

И от Европа:

http://www.youtube.com/watch?v=8HnXIPx9W-Y&feature=player_embedded#!

 
Преглед на профил Станислав Янков Рейтинг: 845 "Не"
22 яну 2012 00:11 430
- +Оценка
-4

До коментар [#42] от "quebecer":

Защо да се проучва, като няма да се добива (засега няма изгодна алтернатива на фракинга при добива на шистов газ)?! За да се чувстват управляващите длъжни на "Шеврон" (и на останалите с позволение да проучват) и накрая, тихомълком, да позволят добива чрез фракинг ли? Неее! Мерси!

Нека се запазят правата за проучване, които са дадени до сега, а когато газодобивните компании си оправят технологията - ще падне мораториума и те спокойно ще се възползват от правата си да проучват, после и да добиват, да печелят... Сега няма какво да се пипа там!

http://www.spisanie8.bg/%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0/861-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D0%B4%D0%BE-%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0.html

От САЩ:

http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

И от Европа:

http://www.youtube.com/watch?v=8HnXIPx9W-Y&fea...

Прочитане на целия коментар
/>ture=player_embedded#!

 
Преглед на профил Станислав Янков Рейтинг: 845 "Не"
21 яну 2012 23:44 429
- +Оценка
-3 +1

До коментар [#39] от "Fred":

НАВСЯКЪДЕ става дума за икономически интереси. Например - интересът да се запазят чистите води и плодородните земи (не забравяй, че отрицателите на добива на шистовия газ чрез фракинг в България сме МНОЗИНСТВО и вие, малцинството поддръжници на технологията, трябва да ни убедите в нейната безвредност). И, каква изненада, става дума за икономически интереси и при добива на шистов газ (по-конкретно в случая - интересите на "Шеврон" и на останалите, получили разрешение за проучване на залежите на шистов газ). Само глупаци не биха оценявали действията от позицията на икономическите си интереси. И тук въпросът, какви са интересите на България - краткосрочна енергийна "независимост" (иде затягане на мерките срещу парниковите газове) или дългосрочно екологично земеделие? (За сведение - енергийната независимост на България може да се постигне не само посредством добив на шистов газ. Такава може да се постигне и чрез акцент върху електроенергийните и водородните технологии. Алтернативи на шистовия газ има и при това - не една.)

http://www.spisanie8.bg/%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0...

Прочитане на целия коментар
/>%B4%D0%B0/861-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D0%B4%D0%BE-%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0.html

От САЩ:

http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

И от Европа:

http://www.youtube.com/watch?v=8HnXIPx9W-Y&feature=player_embedded#!

 
Преглед на профил Станислав Янков Рейтинг: 845 "Не"
21 яну 2012 23:29 428
- +Оценка
-3

До коментар [#35] от "s_mi":

Няма протести срещу АЕЦ "Белене", защото АЕЦ "Козлодуй" е доказал безаварийното си функциониране (а и, за разлика от Япония, нас не може да ни нагази черноморско-дунавско, да речем, цунами). В същото време - досегашния добив на шистов газ е показал доказани проблеми, при това не просто с речна или морска, а с единствената питейна вода в района на добива (лобистите на шистовия газ всячески се мъчат да представят проблемите като "недоказани", но тази манипулация е твърде евтина, за да се върже на нея дори "простия" човек).

http://www.spisanie8.bg/%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0/861-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D0%B4%D0%BE-%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0.html

От САЩ:

http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

И от Европа:

http://www.youtube.com/watch?v=8HnXIPx9W-Y&fea...

Прочитане на целия коментар
/>ture=player_embedded#!

 
Преглед на профил Станислав Янков Рейтинг: 845 "Не"
21 яну 2012 23:17 427
- +Оценка
-3 +1

До коментар [#33] от "kolcho_slepetza":

Интересно е, какво да се прави с лекарските грешки? Или лекарят е прав, дори и когато греши, защото, видиш ли, знаел повечко от някой друг (и това да "дава" право на лекаря да вика и на черното - бяло, а всички останали да са длъжни да приемат становището му за "чиста монета")!

Тука може да има и един по-различен (и смислен) подход, а именно - да преценим внимателно къде лежи бъдещето (а именно - в хибридните като преход към изцяло електроенергийните технологии) и да се съсредоточим там, вместо за едно десетилетие (или по-малко) "добруване" (съмнително, защото шистовия газ няма да се добива директно от българската държава) да подложим на риск не само българските питейни и напоителни води, ами дори земеделието в голям район от малката българска територия. Ползите от шистовия газ са краткосрочни (особено на фона на глобалното затопляне и като следствие - на ускорения отказ от фосилните горива на почти всички държави по света и особено на водещите икономики, които са и основни пазари), докато ползите от земеделската земя са вечни (в смисъл - докато съществува човечеството в настоящата, консумираща органични вещества форма). След като има алтернативи на добива на шистовия газ (на плодородната земя алтернативи няма) и особено пък, след като мнозинството от българската общественост не желае добива на шистов газ у нас - би трябвало...

Прочитане на целия коментар
всички усилия най-бързо да се насочиат към алтернативите, вместо за пореден път да се правят опити да се изманипулират работите в полза на енергийните корпорации.

http://www.spisanie8.bg/%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0/861-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D0%B4%D0%BE-%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0.html

От САЩ:

http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

И от Европа:

http://www.youtube.com/watch?v=8HnXIPx9W-Y&feature=player_embedded#!

 
Преглед на профил Станислав Янков Рейтинг: 845 "Не"
21 яну 2012 22:31 426
- +Оценка
-3 +1

До коментар [#25] от "Fred":

Тука имаш един голям проблем, Фред! Не ние, отрицателите на добива на шистов газ чрез фракинг, трябва да доказваме вредата му. Обратното! ВИЕ СТЕ ТЕЗИ, КОИТО НАЙ-ДЕТАЙЛНО ТРЯБВА ДА НИ ДОКАЖАТ БЕЗВРЕДНОСТТА НА ДОБИВА НА ШИСТОВ ГАЗ. Ние сме мнозинството в държавата, видели сме обезспокоителни сведения, приписвани на добива на шистовия газ (за мен верността на тези сведения е безспорна, но нека малко да се направя на дипломат тук) и не желаем такъв добив в България, докато технологията не се измени. И понеже би трябвало тази държава да не е твоя и на малцината, според теб единствени умни, поддръжници на добива на шистов газ бащиния, в която да си правите, каквото ви скимне и както ви скимне - би следвало да се отнасяте с повече уважение към желанието на нас, МНОЗИНСТВОТО! Иначе - правете си, каквото си искате, но си плащайте само вие данъците, след като държавата е само ваша, нали Фред?

http://www.spisanie8.bg/%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0/861-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D0%B4%D0%BE-%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0.html

От САЩ:

...

Прочитане на целия коментар href="http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc" target="_blank" rel="nofollow">http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

И от Европа:

http://www.youtube.com/watch?v=8HnXIPx9W-Y&feature=player_embedded#!

 
Преглед на профил Станислав Янков Рейтинг: 845 "Не"
21 яну 2012 22:31 425
- +Оценка
-5 +1

До коментар [#25] от "Fred":

Тука имаш един голям проблем, Фред! Не ние, отрицателите на добива на шистов газ чрез фракинг, трябва да доказваме вредата му. Обратното! ВИЕ СТЕ ТЕЗИ, КОИТО НАЙ-ДЕТАЙЛНО ТРЯБВА ДА НИ ДОКАЖАТ БЕЗВРЕДНОСТТА НА ДОБИВА НА ШИСТОВ ГАЗ. Ние сме мнозинството в държавата, видели сме обезспокоителни сведения, приписвани на добива на шистовия газ (за мен верността на тези сведения е безспорна, но нека малко да се направя на дипломат тук) и не желаем такъв добив в България, докато технологията не се измени. И понеже би трябвало тази държава да не е твоя и на малцината, според теб единствени умни, поддръжници на добива на шистов газ бащиния, в която да си правите, каквото ви скимне и както ви скимне - би следвало да се отнасяте с повече уважение към желанието на нас, МНОЗИНСТВОТО! Иначе - правете си, каквото си искате, но си плащайте само вие данъците, след като държавата е само ваша, нали Фред?

http://www.spisanie8.bg/%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0/861-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D0%B4%D0%BE-%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0.html

От САЩ:

...

Прочитане на целия коментар href="http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc" target="_blank" rel="nofollow">http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

И от Европа:

http://www.youtube.com/watch?v=8HnXIPx9W-Y&feature=player_embedded#!

 
Преглед на профил Станислав Янков Рейтинг: 845 "Не"
21 яну 2012 20:54 423
- +Оценка
-2 +1

Фосилните горива, които са отговорни за парниковия ефект (сред тях са и нефта и газта) отиват в миналото. Все по-затягащите се еко-изиквания на ЕС ще се погрижат за това. Бъдещето е на електрическите хибриди, а накрая - на изцяло електрическите технологии. Водата и земята са дълготраен и жизненоважен актив, който не си струва да се жертва заради временна (и много съмнителна, доколкото шистовия газ няма да се добива непосредствено от българската държава) "облага" с предначертана, относително скорошна смърт, както стоят нещата с добива на шистов газ. Усилията на всички в страната и преди всичко на управляващите трябва да са изцяло насочени към електроенергията и към електрическите и хибридни технологии (относно управляващите това означава - данъчни и други стимули за бързо навлизане на електрическите и хибридни технологии в България и особено на производствата на такива технологии, държавни инвестиции в проучвания и последващи производства на конкурентни хибридни и изцяло електрически технологии навсякъде и особено в транспорта и т.н.). По-добре би било земята ни да се даде на китайците за земеделие, отколкото на Шеврон или на произволен друг за добиването на шистов газ (очевидно - не сме кадърни да се справим сами и с двете неща!). Краткосрочните облаги от добива на шистов газ ще струват скъпо на поколения напред.

...

Прочитане на целия коментар href="http://www.spisanie8.bg/%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0/861-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D0%B4%D0%BE-%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0.html" target="_blank" rel="nofollow">http://www.spisanie8.bg/%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0/861-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D0%B4%D0%BE-%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0.html

От САЩ:

http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

И от Европа:

http://www.youtube.com/watch?v=8HnXIPx9W-Y&feature=player_embedded#!

 
Преглед на профил Julian Mall Рейтинг: 3279 "Да"
21 яну 2012 18:53 422
- +Оценка
-1 +2

До коментар [#421] от "stefan_prangov":
Къде прочете тази глупост или имаш видения като Нострадамус. Прегледай дискусията отначало и може да ти се проясни съзнанието.

_____

По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 
Преглед на профил stefan_prangov Рейтинг: 8 Неутрална
21 яну 2012 15:43 421
- +Оценка
-2 +3

Спомням си две изречения, казани от Баба Ванга в един от филмите за нея, преди даже да се заговоро за този метод за добив на газ.

"Вода ке газите, жадни ке одите. Вода у буркани ке затварате".

Дали точно това е видяла и е искала да ни каже?
Този метод ще задоволи част от енергийните нужди на България за 20-30-50 или 100 години напред. Но след това всички подпочвени води в тези райони ще бъдат негодни за използване векове и дори хилядолетия напред. Някъде четох, че вода, която извира от дълбоки извори, е всъщност дъждовна вода, прониквала в земните пластове няколко хиляди години. Нашите управници може би искат да унищожат завинаги голяма част от житницата на България?!? Накрая като се изчерпа находището на газ, няма да имаме нито газ, нито земя, която да ни храни - земя, която е хранила българина повече от 1300 години? Пак ли ще трябва да се стягаме за ново преселение? И къде ще отидеме?

 
Преглед на профил Асен Ненов Рейтинг: 1416 "Не"
21 яну 2012 14:47 420
- +Оценка
-3 +3

В момента, в който се осъзнае, че този газ е фосилно гориво, т.е. изчерпаем източник на енергия, разговорът трябва да спре, а защитниците на технологията да млъкнат засрамени и да се извинят.

_____

SNSK: блог за антиконсумеризъм
 
Преглед на профил Ivan Vladinski Рейтинг: 402 Неутрална
21 яну 2012 14:39 419
- +Оценка
+4

До коментар [#418] от "Тsonkooo":

Не, много е хубаво даже да имаш магаре. Много мили животни са.

Проява на свръхлицемерие е обаче да се възползваш от нещо и да го отричаш.

 
Преглед на профил Тsonkooo Рейтинг: 1416 "Не"
21 яну 2012 13:24 418
- +Оценка
-4 +3

До коментар [#417] от "vladinski":

Да имаш магаре е свръхизостаналост, нали?! Е, нямам. Но живея в Добрич и не искам да превръщат земята ни в пустиня. Вярвам на европейските експерти, които са се сблъскали с проблема. Англия и Франция са пример за демокрация и грижа за народите си и докато те забраняват добива на шистов газ и аз съм против!

 
Преглед на профил Ivan Vladinski Рейтинг: 402 Неутрална
21 яну 2012 13:13 417
- +Оценка
+2

До коментар [#416] от "Тsonkooo":

Не ми каза дръвцата с магрето ли ги докара?

Защо мислиш, че проучшането за нефт и газ ще ти отрови магарето? :)

 
Преглед на профил Тsonkooo Рейтинг: 1416 "Не"
21 яну 2012 12:43 416
- +Оценка
-5 +3

Ами да, дръвцата в камината весело горят, когато живееш в къща, отоплението е такова. Електроенергията в България не зависи от никакви газови доставки и дано не се промени това, защото никакъв шистов газ няма да ни спаси. А ако няма вода и храна, последното за което ще мислите е дали имаме газ или не?!

 
Преглед на профил Ivan Vladinski Рейтинг: 402 Неутрална
21 яну 2012 12:31 415
- +Оценка
-1 +3

До коментар [#414] от "Тsonkooo":

Точно така. Насякъл ли си дръвца за зимата?

Защо не си изгасиш компа да спстиш малко електроенергия и да запазиш природата чиста?

Надявам се, че не ползваш друг транспорт освен велосипед или магаре и се храниш само с каквото отгледаш в градинката. :)

 
Преглед на профил Тsonkooo Рейтинг: 1416 "Не"
21 яну 2012 12:12 414
- +Оценка
-4 +3

Чиста вода и собствена храна гарантират независимост и са по-ценни от газ, петрол и злато.

 
Преглед на профил Ivan Vladinski Рейтинг: 402 Неутрална
21 яну 2012 10:41 413
- +Оценка
+4

До коментар [#412] от "perko":

"Възможно е у нас залежите да са по-дълбоко, даже това е много вероятно. Но също така е възможно да не са толкова дълбоко."

Да, ти не спекулираш за разлика от нас, а пишеш глупости.

Нормално е да не знаеш и да не разбираш, не е нормално да пишеш за това, което не разбираш, а ти упорито продължаваш.

Не е възможно шисти да има в Добруджа на 1000 или на 2000 метра дори. Това ние които сме учили геология на България го знаем. Има геоложки карти, там са сондирани над 1000 сондажа и се знае какво има на тези дълбочини. Правена е сеизмика и се знае къде са горе-долу шистите в този блок. Знае се с точност примерно 10-50 метра.

Не може да има шистов газ на 1000 метра, ако няма шисти. По-елементарно от тожа не мога да го обясня и сигурно и дете би го разбрало.

Предположенията ти за 1 сондаж (не сонда за айсети път) на 250 декара за този блок за добив на шистов газ не са спекулация, а откровенна глупост.

Глупост за защото това означава хвърляне на огромни пари за нещо, което може да бъде направено както ти показах с хоризонтални сондажи от една площадка. Така се прави просто, пуснах ти снимки да видиш как се прави ти продължаваш да си дращиш.

Обясних ме ти, че това което си видял е за друг тип колектори и е сондирано преди 20 години.

Преди 20 години...

Прочитане на целия коментар
компютрите беха с 20 МБ памет, интернета беше на телефония и една страница на интернет се зареждаше за 10 минути.

Телефона ми е с един ГБ памет и гледам филми директно от Интернет.

Сметки можеш да правиш, ако си счетоводител или икономист. Ако се напъваш да правиш сметки за гъстота на добивна мрежа без ппроучване и без да си инженер по добив и разработка си ... перко. :)

 
Преглед на профил perko Рейтинг: 8 Неутрална
21 яну 2012 10:11 412
- +Оценка
-4

До коментар [#410] от "Fred":

Да, със сигурност може да станем милиардери ;-)
Аз ще ти давам малки сондички, ти ще им лепиш етикет 4-5000м и ще ги продаваш на двойна и тройна цена. А твоите сонди защо да ги продаваме само по 20млн.$. Дай да им пишем че бачкат на 50000м и ще ги шътнем като топъл хляб по 100-200млн.

Сега сериозно, днес е работен ден и аз нямам време за подобни глупави разговори. Цената за която говерех е за сонди от типа, който се използва в САЩ, където дълбочините са по-малки. Възможно е у нас залежите да са по-дълбоко, даже това е много вероятно. Но също така е възможно да не са толкова дълбоко. Нито ти, нито аз мога да кажа какво ще се открие, преди да бъде открито. Целта ми не беше да спекулирам колко дълбоко или колко скъпо ще бъде, а каква е максималната теоритична гъстотата на мрежата за сондиране.
И точно за това избрах възможно най-скапаната технология и стигнах до извода, че няма причина да очакваме повече от един сондаж на 250 декара.
Още веднъж подчертавам това е долната граница, т.е. няма никакви (известни на мен) причини, които да ме карат да мисля че средната гъстота на сондажите ще бъде по-голяма от тази която споменах. Отделно направих анализ за горната граница според съвременните технологии.
Подчертавам - нямам намерения да правя спекулация като вас и да предсказвам каква ще е реалната гъстота. Очертавам само диапазона в които може...

Прочитане на целия коментар
да варира, според резултатите от бъдещите проучвания, анализи и т.н.
Каквото и да покажат резултатите, ние няма причина да си мислим че ще се надупчи цяла Добруджа през 20 метра, нали така? Най-гъсто ще е сондаж/250 дка и то "ако" находището е плитко, "ако" се избере технология само с вертикален сондаж и т.н.

Както казах аз не съм гео инженер, но съм инженер в друга област и знам прекрасно как се правят сметки и анализи. И ако някой ми открие грешки, или ми даде по-точна информация мисля че ще го разбера с две думи. Но нямам желание/време за безсмислени спорове/заяждания и да слушам как някой се прави на голям разбирач. То се вижда кой разбира и когато видя такъв човек го признавам, независимо дали е от моята или друга страна. 
Преглед на профил bushmaster Рейтинг: 458 "Не"
21 яну 2012 09:31 411
- +Оценка
-1 +1

досега не съм прочел отговор на въпроса, как цената на шистовия газ ще намали цената на парното, когато чужда фирма ще добива и после ще ни продава суровината. Естествено на пазарни цени, другото би било нелоялна конкуренция и е невъзможно.

 
Преглед на профил Fred Рейтинг: 1338 "Да"
21 яну 2012 01:12 410
- +Оценка
-1 +4

До коментар [#358] от "perko":

Сонда и сондаж са абсолютно различни неща и мисля вече беше отговорено. Сонда за сондаж 4-5000м за $1-2млн е много добро предложение и веднага ще намеря купувачи :) Също и за сондажи на такава дълбочина по $1-2млн защото вече се обърквам кое какво е при вас. Уверявам ви, страшен пазар ще има по цял свят и стотици милиарди са ми в кърпа вързани при такива цени. На мен, не на вас. Така че както казват руснаците "Договорилис?"

_____

Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 
Преглед на профил Рашистката федерация е империя на злото Рейтинг: 856 Неутрална
20 яну 2012 22:41 409
- +Оценка
-1 +1

Бате, не съм жена :) . Да, съгласен съм ако се използват класически технологии.

 
Преглед на профил Fred Рейтинг: 1338 "Да"
20 яну 2012 22:29 408
- +Оценка
+2

До коментар [#406] от "ЗА Революция":

А ако го проучат без хидравличен разрив /хидрофракинг/ съгласна ли сте да се проучва? Защото аз нито веднъж не чух за такова съгласие от протестиращите.

_____

Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 
Преглед на профил Fred Рейтинг: 1338 "Да"
20 яну 2012 22:26 407
- +Оценка
+3

До коментар [#401] от "vladinski":

Точно така. Това което казах до 32 хоризонтални сондажа от един вертикален /много но не е невъзможно обикновенно са 10-15/ се отнася само за един вертикален сондаж. Но от работна ПЛОЩАДКА могат да се прокарат няколко сондажа които да са наклонени така че долу на 3км забоя вече да е на километри от вертикалата, от там да тръгнат хоризонталните и т.н.

Технология отдавна известна при стационарните нефтени платформи в морето. Десетки наклонени сондажи /не хоризонталните им секции/ от една сонда без да се мести платформата. Въобще всичко може, въпрос на сметка кое е по-изгодно.

Така че да се говори на този етап за мрежа без да се знае проницаемостта на скалите и съдържанието на газ в тях просто е безсмислено. Като ги проучат с проучвателните сондажи ще дадат за одобрение работната програма за добива и тогава ще се знае всичко.

_____

Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 
Преглед на профил Рашистката федерация е империя на злото Рейтинг: 856 Неутрална
20 яну 2012 21:38 406
- +Оценка
-1 +2

Въпроса не е зададен правилно. Въпроса трябва да бъде: Трябва ли да се забрани проучването на шистов газ чрез хидрофракинг(водно разбиване) ?

 
Преглед на профил Тsonkooo Рейтинг: 1416 "Не"
20 яну 2012 17:21 405
- +Оценка
-4 +3

Българите имат здрав разум и добра интуиция, показвали са ги неведнъж, дано им помогнат и сега! Не искат да предприемат неоправдани рискове за сметка на земята си и здравето на децата си!
Бог да е с нас!

 
Преглед на профил Julian Mall Рейтинг: 3279 "Да"
20 яну 2012 17:17 404
- +Оценка
+3

До коментар [#398] от "vladinski":

Благодаря за уточнението, което означава, че дори и шистовият пласт да е водоупор на водоносен хоризонт би могло да се работи без значима опасност за замърсяване на водата.

_____

По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 
Преглед на профил Ivan Vladinski Рейтинг: 402 Неутрална
20 яну 2012 17:09 403
- +Оценка
+5

До коментар [#402] от "Тsonkooo":

Точно така:)

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15674733,00.html

Българите за пореден път избраха да носят магарето на гръб, вместо да го яхнат.

Яка им гърбина!

 
Преглед на профил Тsonkooo Рейтинг: 1416 "Не"
20 яну 2012 16:42 402
- +Оценка
-2 +1

Народното събрание вече взе решение, правителството го прие - това е!

 
Преглед на профил Ivan Vladinski Рейтинг: 402 Неутрална
20 яну 2012 16:21 401
- +Оценка
-1 +4

До коментар [#399] от "perko":

Ето ти една малка ( само седем сондажа се виждат) от Канада:

http://www.icisolutions.ca/uploads/thumbnails/canada%20hydraulic%20pump%20jacks_2______________0.jpg

Отзад зад пътя се вижда нивата с канола - нещо като репко от което се прави олиото там. :)

Не съм я търсил специално - първото което ми попадна 
Преглед на профил Ivan Vladinski Рейтинг: 402 Неутрална
20 яну 2012 16:10 400
- +Оценка
+3

До коментар [#399] от "perko":

Спекулацията е единствено с дължина на хоризонталната секция. Може да е повече, може по-малко.

Аз съм работил на такава средна дължина на хоризонтална секция.

Никакви измислици за брой на сондажи от една точка. :)

На половин стадион могат да наблъскат над 25 сондажа без никакъв проблем и това е което аз съм виждал стотици пъти в Канада и съм работил на тях.

Две до четири сонди сондират едновременно, няколко сервизни между тях и моя милост със сондажно-геофизичната станция се мотка между тях. Много е гъчкано и хич не ме кефи, но това е живота.

В момента в Албания сондират 5 сонди на средна дълбочина на пласта 1700 метра и хоризонтална секция до 1200 метра (сумарна обща дължина на сондажа 2900 метра - сондажа се сондира за 15-16 дена с две колони и един слотет лайнер ж йхоризонталната секция. Сондата се мести за 12-16 часа и почва нов до него.

Сондажите са на 6-8 метра един от друг до 8-10 на площадка. 
Преглед на профил perko Рейтинг: 8 Неутрална
20 яну 2012 15:35 399
- +Оценка
-2

До коментар [#395] от "vladinski":

Не съм искал да спекулираш, а да потвърдиш или отречеш няколко съвсем конкретни цифри. А ти пак увърташ с разни измислени мерки от типа едно кило сондажи на квадратен стадион...

Средно сондите, няма да се разполагат по-гъсто от една на 250дка
ДА или НЕ?
Една сонда/площадка може да покрие до 4000 дка. Не говорим за рекорди в хоризонталните постижения, а за типична/очаквана практика със съвременните технологии.
ДА или НЕ?

Всичко останало е увъртане и шикалкавене, което не ти прави чест...


 
Преглед на профил Ivan Vladinski Рейтинг: 402 Неутрална
20 яну 2012 15:22 398
- +Оценка
+5

До коментар [#366] от "Julian Mall":

"По въпроса който непрекъснато се поставя за хидравличното напукване на шистите е добре да се подчертае, че дългите пукнатини се получават в хоризонтална посока по повърхнините на напластяване, а във вертикална посока стигат само до горнището на шистовият пласт без да продължават в следващия пласт."


Това е така, но не съвсем и аз съм го виждал много пъти на микросеизмична картировка.

Не стигат дори до горнището на шистовия пласт.

 
Преглед на профил Ivan Vladinski Рейтинг: 402 Неутрална
20 яну 2012 15:14 397
- +Оценка
-1 +4

До коментар [#381] от "izumena":

И добре де как да го демонополизираме?

Като построим още един газопровод от Русия?

Ми те не щат. И 30 газопровода да построим оттам те пак на същата цена ще го дават.

Или като почне ежентуално добив в Полша, Германия, Румъния? България не ще обаче. :)

Защото иска да остане монопол на ГАЗПРОМ. :)

 
Преглед на профил Ivan Vladinski Рейтинг: 402 Неутрална
20 яну 2012 14:58 396
- +Оценка
-1 +4

До коментар [#394] от "perko":

Виж тук си абсолютно прав. Забраната е много умна. Остава да се сетиш за кого. :)

В Бьлгария за пореден път "прогресивните сили" (пишман еколозите) победиха разума. :)

И това хич не е трудно да се сетиш в чия полза е и те го направиха много умно. :)

 
Преглед на профил Ivan Vladinski Рейтинг: 402 Неутрална
20 яну 2012 14:42 395
- +Оценка
+4

До коментар [#392] от "perko":


Аз имам представа как варират на местатата на които съм бил и понеже не съм този който проетира добива, но все пак съм инженер знам, че това е спекулация.

Колко би могла да бъде при конкретни условия в България никой не може да каже. Спекулация е да се приема, че на цялата площ на блока би имало добив и съотшетно сондажи.

Ти не правиш разлика между сонда и сондаж дори, а тук се опитваме да ти обясним, че от една площадка с размер на футболен стадион може да се сондират няколко сондажа така че да се покрие всичко наоколо.

Ако искаш да спекулираш избери си цифра за дължина на хоризонтална секция 3 километра и си направи квадратна мрежа оттам. Задачата е за прогимназиалния курс по геометрия.

Отговора ще е, че в землището на едно село с площ около 70 000 декара може да има максимум до 4 футболни стадиона заети със сондажи.

Нали искаш да спекулираме :)


 
Преглед на профил perko Рейтинг: 8 Неутрална
20 яну 2012 13:53 394
- +Оценка
-1 +2

До коментар [#393] от "Fred":

Дали една пълна и перманентна забрана е глупава и умна е тема по която може да се водят много дискусии. Очевидно не сме на едно и също мнение и е въпрос на възпитание да не обиждаме другата страна с квалификация от сорта глупак/умник.
Ясно е че няма да постигнем консенсус по тая тема. Но има неща върху които вярвам че можем да постигнем консенсус. Според мен това е редуването на необосновани разрешителни, после прибързани забрани, които също вероятно ще паднат. Подобно бих казал несериозно и непредсказуемо поведение никак не се уважава от инвеститорите. И в крайна сметки вреди на нас, затова смятам че независимо дали ще решима забрана или разрешение, това решение трябва да е обмислено и да не си го сменяме през 5 мин.
ОК ?

 
Преглед на профил Fred Рейтинг: 1338 "Да"
20 яну 2012 13:25 393
- +Оценка
-1 +6

Много глупаво е да се забрани изцяло проучването само за да се спрат 4 сондажа. А това пък със забраната на цели технологии които редовно се използват при обикновенните сондажи просто е върхът. Някои хора се пъчат каква победа са постигнали но просто не знаят колко са глупави.

Да бяхте пуснали тези сондажи да видим какво има долу, да седнем на преговорите с Газпром с по-силни карти и после обявявайте мораториум щом толкова искате. А сега сме със свалени гащи. Просто не мога да разбера как може толкова безотговорно да се постъпва.

_____

Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 
Преглед на профил perko Рейтинг: 8 Неутрална
20 яну 2012 13:16 392
- +Оценка
-2

До коментар [#387] от "vladinski":

"И няма да ти отговоря за гъстотата на добивната мрежа, защото съм инженер, а не спекулант"

И като инженер нямаш представа в какви граници варира според съществуващите технологии?
Ако нямаш представа - ОК, тогава замълчи и не коментирай неща, за които не се чувстваш компетентен ;-)
Ако пък имаш предства - нека да е чуем. Това беше първият и единствен въпрос който ти зададох, но все още нямам смислен отговор... Извинявай, но ако наистина си специалист и не можеш или не искаш да отговориш на толкова общ въпрос, какъв е смисълът да си губим времето?


 
Преглед на профил Fred Рейтинг: 1338 "Да"
20 яну 2012 13:14 391
- +Оценка
+1

До коментар [#366] от "Julian Mall":

В Асеновград работих от 1971 до 1983г в БРВ-Асеновград като някъде 1980г се обединихме с ГРМП и стана ГНПП-Геотехника. Задачата ни беше да разработваме всички нови съоръжения и технологии в проучвателното сондиране за нуждите на Комитета по геология. А като се обединихме с ГРМП поехме и производството им.

Геофизичното предприятие там го знам прекрасно, аз съм запален по електрониката и много стоях при колегите ви в него защото в геофизиката има много електроника. Имахте една лаборатория за ремонт на геофизичната апаратура и използвах приборите които бяха там да си правя моите неща.

_____

Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 
Преглед на профил Fred Рейтинг: 1338 "Да"
20 яну 2012 12:54 390
- +Оценка
+2

До коментар [#381] от "izumena":

Алтернативните тръбопроводи естествено са необходими. Както и всички други алтернативи /втечнен газ, Набуко, Южен поток/ колкото повече толкова по-добре. Действа се по тях говорил съм с колеги но е типично по български, с размотаване.

Шеврон или ще продават на цена колкото кажем /с мярка естествено/ или няма да им го купуваме. На този етап е пълен абсурда да преговаряме за изкупна цена след като не са прокарани дори проучвателните сондажи и не се знае има ли и колко е. Може да се окаже, че няма газ или е неизгоден добива му, за какви цени да говорим сега. Добива ще почне около 2020г чак тогава може вече да се говори за цени.

Народът го е казал "Тя рибата още в морето а той слага тигана" така е да се говори за цени на този етап. Основното е че ние нищо не харчим за това проучване, целият риск е за Шеврон.

Основният недостатък на вносният газ е че той по дефиниция е скъп поради тръбопроводите. Това са хиляди километри тръби, компресори и т.н. Ето вижте, дори Канада не успява да си продава газа на САЩ заради оскъпяването от тези тръбопроводи, каза ви го колегата vladinski който е там.

Аз съм за микс от различните източници и да си избираме което ни е изгодното. Освен това Шеврон ще трябва да се конкурира и с другите доставчици, дадени са няколко блока. Така че конкуренцията ще е само от полза за нас.

_____

Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 
Преглед на профил Ivan Vladinski Рейтинг: 402 Неутрална
20 яну 2012 12:52 389
- +Оценка
+1

До коментар [#383] от "izumena":

Искате ли да ми кажете, кое не подлежи на контрол?

 
Преглед на профил Ivan Vladinski Рейтинг: 402 Неутрална
20 яну 2012 12:51 388
- +Оценка
+5

До коментар [#386] от "Julian Mall":

Квебек е наложил временен мораториум до приключване на обществената дискусия. Подчертавам временен и дискусия.
Правили сме микросеизмика на фракинг там - на тези два сондажа дето беше мой колега добива се оказа нерентабилен и целия блок го отказаха.

Франкофонията е един от факторите за мораторима там. Другия е евтина електроенергия от ВЕЦ.

 
Преглед на профил Ivan Vladinski Рейтинг: 402 Неутрална
20 яну 2012 12:46 387
- +Оценка
-1 +4

До коментар [#384] от "perko":

Ти чел ли си решнието на НС. Забранени са ВСЯКАКВИ проучвания за нефт и газ - дори теренни. Само да мислим и пишем по форумите ни е разрешено (все още).

Дали ще има добив не може да се каже без да се разреши проучване - обработка и реинтерпретация на стари материали от геоложки, сеизмични и сондажно-геофизични изследшания, ядка и така нататък.

Разбираш ли, че в България гледането, мисленето, писаното с цел да се установи дали има промишлени залежи на газ в шисти е ЗАБРАНЕНО.

Забранена е след това и сеизмиката, ако споменеш, че е за газ в шисти, която не е забранена за конвенционален газ и нефт, въпреки, че няма разлика и нищо не замърсява. Най много да огази нивата на някой, за което ще му бъде заплатено все едно, че го е ожънал ама без да направи разходи.

Чак след това вече би могло да се направи сондаж, който дори би могъл да бъде вертикален и да не се отклони хоризонтално - с цел да се извади ядка и да се направят сондажно-геофизични изследвания на сондажа. Да се види аджеба всичко писано от геолози и сеизмици е верно.

Едва тогава идва хоризонтално сондиране и евентуално Нероден Петко (фракинг) за който пишман еколози плачат, че би могъл да замърси. Филм на ужасите - земетресения отдолу, метан и гликол във водата и бензол в кръвта.

А става въпрос за Нероден Петко.

И...

Прочитане на целия коментар
няма да ти отговоря за гъстотата на добивната мрежа, защото съм инженер, а не спекулант, а и ти не научи разликата между сонда и сондаж, въпреки че я обясних.:) 
Преглед на профил Julian Mall Рейтинг: 3279 "Да"
20 яну 2012 12:44 386
- +Оценка
+1

До коментар [#382] от "vladinski":

Запитах те защото тук към държавите забранили хидроразбиването се прибавя и Квебек в Канада, може би защото говорят френски и се очаква да се солидаризират с Франция.

_____

По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 
Преглед на профил Fred Рейтинг: 1338 "Да"
20 яну 2012 12:29 385
- +Оценка
+1

В #377 говоря за добив не като производителност а като степен на извличане на наличният нефт/газ, т.е. намаляване на това което остава долу.

_____

Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 
Преглед на профил perko Рейтинг: 8 Неутрална
20 яну 2012 12:28 384
- +Оценка
-1

До коментар [#375] от "vladinski":

Ти искаш от мен да подкрепя нещо, което според теб не разбирам... Много ти благодаря ;-)
Но все пак смятам, че е по-добре българите да не действат като глупаци, а поне малко да разберат какви са последствията подкрепяйки едната или другата позиция. А в случая ти с твоите познания може да помогнеш като потвърдиш или отхвърлиш като специалист определени твърдения.
Пак ще повторя някои мои твърдения:
1. Добивът няма да изисква повече от една сонда на всеки 250 декара, колкото и смотана да е технологията.
2. Има технологии които са по-съвременни и с една сонда покриват да кажем около 4000 декара.
3. Може би в бъдеще чрез една сонда ще се покрият още по-големи площи.

Да или НЕ?

Естествено говорим за хоризонтална площ от хипотетично находище на неконвенционален газ. Затова не очаквам сондажи през 20м каквито споменаваш. То пак вероятно някъде ако се открият по-концентрирани/конвенционални залежи ще се дълбае нагъсто. Но тук горим за средни стойности, а не за изключения. Затова казвам че няма да е по-гъсто от едно съоръжение на 250 дка. Вероятно едно на 4000, а дай Боже и по-рядко.
 
Преглед на профил Тони Гетова Рейтинг: 458 "Не"
20 яну 2012 12:24 383
- +Оценка
-4

Разбирам естественото ви възмущение на учен пред спиране на новите технологии, но добиването на шистов газ е обвързано с фактори, неподлежащи на научен контрол и те са много по-важни от самата технология. Говоря за намесените икономически интереси, конюктура и пр. Простете, но Вие като геолог нямате никакви механизми за въздействе върху тях.

 
Преглед на профил Ivan Vladinski Рейтинг: 402 Неутрална
20 яну 2012 12:22 382
- +Оценка
+4

До коментар [#374] от "Julian Mall":

Хм... чак пък толкоз големи. Не толкоз големи колкото от Марица Изток да речем и добива на лигнитни въглища.

Терените ще се рекултивират разбира се.

Протестират главно в САЩ, където няколко щата спряха планиран нефтопровод за преработен нефт от тези пясъци, а Обама отложи решението за след изборите

Нашия премиер се изрепчи, че ще го продава на Китай, но в момента има проблем с построяване на нефтопровод до тихоокеанското крайбрежие. Трябва да премине през индиански резервати, които са на практика държави в държавата и разправията с тях е уж за екология и всъщност за пари и то за много пари, които искат за да се даде право нефтопровода да мине през земите им.

Основния недостатък на добив от битумни пясъци е, че се изгаря много газ за получаване на пара - глобално затопляне, парников ефект и т.н. . Говореше се за построяване на АЕЦ дори за пара, ама с тези ниски цени на газта не вярвам да стане, а АЕЦ си имат и техни противници.

При 100 долара цена на нефта, в момента основен проблем е намиране на начин за износ на нефта - добива е рентабилен, а запасаите са сравними с тези в Саудитска Арабия, а по доста оценки и по-големи.

А сетих се за какво протестираха последно в Албътра, Канада преди няколко години беше

В един утайник (нещо като изкуствено езеро), където нефта...

Прочитане на целия коментар
се оставя да изплува над водата (затоплена през зимата и затова незамръзнала) една нощ се объркали и кацнали 2000 диви патки. През деня не биха се объркали, че има плашила и хвърчила, ама нещо ги накарало да хвърчат през ноща и се цопнали в нефта и се издавили. Жалко за патките. Можеха да бъдат сготвени. Сложиха една пушка дето стреля на 15 минути и оттогава не са кацали.

Дивите гъски са малко като напаст дори и в Калгари през лятото. Навсякъде са и са доста нахални, гнездят дори на небостъргачите в цнтъра, а в парковете гонят и щипят децата. Иначе са мили и приятни да ги гледаш от растояние. :)

 
Преглед на профил Тони Гетова Рейтинг: 458 "Не"
20 яну 2012 12:17 381

До коментар [#379] от "Fred":

Моля Ви. Отдавна трябваше да диверцифицираме доставчиците си на конвенционален газ, което беше залегнали в разни препоръки и пр. на ЕС-в момента не ми се рови в мрежата за да цитирам членове. Това щеше да доведе до ста по-сериозно намаляване на разходите за газ. Но ние не го направихме, независимо че това е в наша полза. Може ли питам защо??? Свободните разсъждения на тема какво би направило правителството са много полезно упражнение за ума , но фактите дотук показват друго. Извинете ме, но Вие наивно смятате, че Шеврон ще продава газа на нас и то на цена посочена от нас, която щяла да бъде ниска.Това са чисти спекулации, защото повтарям, договорки за цената на газа не са оповестявани, ерго потенциалната ниска цена на газа е пожелателна, а не реална. Примерът Ви със САЩ е неудачен, защото там пазарът не е монополизиран и няма нищо общо с нашия. Ето ви един реалистичен вариант на висока цена на газа-случаят Полша-държава доста по-близка до нас във всякакъв смисъл.

 
Преглед на профил Fred Рейтинг: 1338 "Да"
20 яну 2012 12:13 380
- +Оценка
+2

До коментар [#371] от "kihano":

Защото там е така наречения tight sand gas. Това е когато пясъчниците са много слабо проницаеми и не пускат газа да се качи горе до купола на антиклиналата. Затова за да го добиват задължително се прилага фракинг нищо че е в пясъчници а не в шисти иначе тези плътни пясъчници много слабо ще пускат към сондажа. И понеже тези години още не бяха развили хоризонталното сондиране мрежата е гъста. Както вече казах че пукнатините са дълги 300-500м. Като го умножиш по 2 и ето мрежа 1х1 км.

http://en.wikipedia.org/wiki/File:GasDepositDiagram.jpg

_____

Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 
Преглед на профил Fred Рейтинг: 1338 "Да"
20 яну 2012 12:04 379
- +Оценка
+2

До коментар [#373] от "izumena":

Въобще не съм намесвал себестойност. Казах ,че цената по която Булгаргаз /т.е. държавата/ ще купува е въпрос на преговори. Явно че тя ще е по-висока от себестойността но и ние не сме длъжни да купуваме ако Шеврон ни иска повече от руснаците. . Ако не купим Шеврон няма къде другаде да го продаде защото транспорта много го оскъпява. Повтарям, въпрос на преговори. За да не говорим празни приказки просто вижте как се е движила цената на газа в САЩ откакто добиват газ от шисти вместо да го внасят.

А в моят и вашия джоб директно нищо няма да влезе ами през бюджета. Сега държавата дава на руснаците 1.6 млрд лева годишно за газ. Всяка икономия ще намали това а колко и как ще ни даде бюджета от тази икономия зависи от правителството. Четете какво съм писал.

_____

Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 
Преглед на профил Fred Рейтинг: 1338 "Да"
20 яну 2012 11:54 378
- +Оценка
+4

До коментар [#373] от "izumena":

Това че не е отказан добив говори само едно - не са използвани възможностите за отказ а не че е невъзможно. Намерете ми този параграф от закона който казва че задължително се дава разрешение и ще се съглася с вас. И давам съсвсем прост аргумент. Задължително се минава през ОВОС. Ако не издържи на ОВОС означав ли че не може да му се откаже? Ако не може да се откаже защо да минав през ОВОС?

_____

Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 
Преглед на профил Fred Рейтинг: 1338 "Да"
20 яну 2012 11:49 377
- +Оценка
+5

До коментар [#355] от "kihano":

Абсолятно не е вярно, прави се фракинг и при нефта и при газа от конвенционалните месторождения. Затова е тъпа тази забрана, защото ги обрича на връщане 20г назад. Цял свят ще ни се смее на това безумие.

Както казах, целта на фракинга е да се повиши добива при ниско проницаеми скали. Дори при най-съвременните методи се изкарва около 60% нефт от наличния така че борбата е да се вземе максимума. Нагнетява се вода /с химикали/ от напорните сондажи към продуктивния за да се изтласка нефта и още много много методи.

Това е цяла магистратура при нас, "Разработване и експлоатация на нефтени и гозови месторождения" силно математизирана защото това е един от най-сложните въпроси. Тримерна трифазна филтрация в нееднородна среда, нещо трябва да ви говори. В крайна сметка борбата е да се вземе максимума от това което долу.

След като в едно месторождение има нефт примерно за $100-200 млрд ако само с 1% се повиши добива ясно ви е какво става. А фракинга повишава добива поне с 10-15% да не говоря че в по ниско проницаеми скали просто нищо не излиза без него. Проницаемостта на скалите е основното за добива и тя се повишава с тези пукнатини от фракинга. Независимо дали е в шисти или пясъчници.

_____

Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 
Преглед на профил Ivan Vladinski Рейтинг: 402 Неутрална
20 яну 2012 11:48 376
- +Оценка
+1

До коментар [#371] от "kihano":

Защото хоризонталното сондиране е било невръстно дете и много скъпо. Въпрос на сметки. Нещата се променят.

 
Преглед на профил Ivan Vladinski Рейтинг: 402 Неутрална
20 яну 2012 11:46 375
- +Оценка
+4

До коментар [#368] от "perko":

Аз също не съм пенсионер, дори ти отговарям в работно време :)

Искам да кажа да оставиш сметките на специалисти след проучване, а такова вече е забранено в България - на каквото и да било проучване.

Насочи усилията си първо натам - правителството и парламента да си отменят глупостта, която сътвориха. Ти си в България предполагам, за разлика от мен можеш да гласуваш на избори. Аз бих искал ама най-близката ми избирателна секция е на 3000 километра. :)

Тези сметки дето се опитваш да ги правиш са без кръчмар - т.е. без проучване.

Аз никога не съм писал, че с 4 проучвателни сондажа може да се извлече всичката газ, ако изобщо я има и добива и е рентабилен при съвременното равнище на технологиите.

Като заключителен етап на предварителното проучшане планирано от Шеврон би бил възможен (ако са налице достатъчно други условия) евентуален експериментален добив от прекарани проучвателни сондажи.

Целта е да се установи дали всичко дето правят, мислят и предполагат геолози и геофизици, специалисти по добива е вярно.

Това евентуално би било потвърждение или отхвърляне на възможността за добив, определяне на гъстота на добивна мрежа и т.н. Всичко преди това са предположения с по-висока или по-ниска степен на достоверност, но САМО ПРЕДПОЛОЖЕНИЯ (извинявам се за шрифта, но не много). ...

Прочитане на целия коментар />
Твойте цифри са спекулация и мога да ги оборвам или потвърждавам, което ще бъде също спекулация, а аз не съм спекулант, а инженер. :)

 
Преглед на профил Julian Mall Рейтинг: 3279 "Да"
20 яну 2012 11:40 374
- +Оценка
+2

До коментар [#367] от "vladinski":

Засегна една интересна тема за добива на нефт от нефтошисти и битуминизирани пясъци в който Канада е лидер.
При този добив по класическия метод на добив като скална маса знам че са нанесени големи поражения на Околната среда. Та интересно ми е в Канада против какво точно протестират еколозите и какво е забранено?

_____

По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 
Преглед на профил Тони Гетова Рейтинг: 458 "Не"
20 яну 2012 11:40 373

До коментар [#341] от "Fred":

Уважаеми Фред, тук грешите в два пункта: няма случай в България в който е отказан лиценз при наличие на суровина, не и откакато тази дейност не се върши само от държавата. Какво Ви говори това? Единствения случай със забавяне на лиценза е този при Ада Тепе на Дънди, който беше забавен поради обществен натиск. Така че, не е задължително да ви дадат лиценз, изобщо не значи че има шанс да не ви го дадат. Очевидно бъркате двете сиутации, а това е важно разграничение-т.е. ако няма ясно разписани процедури за отказ на лиценз (моля не цитирайте ОВОС, там има безкрайно много измами и нарушения) Шеврон ЩЕШЕ получи лиценз.
Вторият пункт в който бъркате-по-ниската себестойност на тази суровина изобщо не значи по-ниска цена. Надявам се че правите разлика между двете неща. Оттук следват две неща:
1. Каква е договорката между Шеврон и правитеството за продажба на газ на определена цена? Ако няма такава, Шеврон може да го продава на каквато иска цена, а ако ние откажем, тя може да го втечнява и изнася и ние изобщо да не получим газ. Както знаете, няма оповестени такива споразумения за цената, така че не виждам смисъл да спекулираме по темата.
2. Този пазар е държавно регулиран откъм цени и вие няма да купувате газ от Шеврон а от доставчика, на цени, които държавата Ви определи. Което няма нищо общо със себестойността на газа а с плановете за пълнене на държавния бюджет....

Прочитане на целия коментар
така че хайде нека да си говорим сериозно без да бъркаме цена и себестойност, може ли?!

 
Преглед на профил perko Рейтинг: 8 Неутрална
20 яну 2012 11:39 372
- +Оценка
+1

До коментар [#370] от "Fred":

Така е... потвърждавам (не като специалист, а като човек роден в Добруджа). На практика имаме два слоя вода. Подпочвените води са много на плитко, но негодни за питейни нужди. Те по принцип заради бактерии никъде не са препоръчително, но специално в Добруджа и химическият състав (киселинност и т.н.) не е добър. Затова сондажите за питейна вода тук масово са между 500 и 1000м.. То и тая вода е силно варовите, но това е... Има и разбира се далеч по-плитки, примерно в с. Батово, но това е по-скоро изключение от правилото.

 
Преглед на профил kihano Рейтинг: 740 "Не"
20 яну 2012 11:30 371

До коментар [#367] от "vladinski":

Добре, виждам че греша смятайки че газа или нефта е в кухина вместо във "високо до ниско проницаеми пясъчници, доломити и варовици". Така разликата се оказва в проницаемостта на скалите? Защо в Джона им се е наложило да пробиват толкова нагъсто?

_____

Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм! Звездец идёт по плану.
 
Преглед на профил Fred Рейтинг: 1338 "Да"
20 яну 2012 11:28 370
- +Оценка
+3

До коментар [#357] от "kihano":

Водонаситени това означава че са пясъчници /не пясък / в порите на които има вода. Има и каверни но в никакъв случай не е нещо като езеро в пещера. Става дума за огромни обеми /дълбочина до 1000м и десетки хиляди кв.км площ затова и водата е много. Това е т.н. Валанж в Добруджа. Докато тези повърхностнитe води в кладенци и т.н. са в чакъли или пясък и са на дълбочини примерно до 100-200м максимум. Ето инфо:

Пясъчник /sandstone/
http://en.wikipedia.org/wiki/Sandstone

Шисти /shale/
http://en.wikipedia.org/wiki/Shale

Разбира се нещата са значително по-сложни /учи се 4-5г и са поне 4 специалности/ това е само като начало. Пускате търсене с тези ключови думи и гледате.

_____

Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 
Преглед на профил Ivan Vladinski Рейтинг: 402 Неутрална
20 яну 2012 11:25 369
- +Оценка
+3

До коментар [#365] от "kihano":

От няколко години фракинг се прави преобладаващо за нефт в Канада, а не за газ.

Докато преди десет години 70% от сондирането в Канада беше за газ и останалото за нефт сега е обратното почти.

Причината е, че цената на газта се срина. САЩ на практика са в състояние да се самозадоволяват и сега в средата на зимата, когато в Канада е кучи студ и всичко се топли на газ, цената на газта е 4-5-6 пъти по-ниска от тази преди 5-10 години.

Шистовия газ в Канада е на север отдалечен от потребителите в Канада и това го прави по-скъп отколкото този който е в САЩ. Проучванията не са спрени, макар и не с такава интензивност както преди 3-5 години.

Фракинг на нефтени сондажи се прави масово в Канада - по този начин става рентабилен добив на нефт от находища от които са се считали за нерентабилни или изчерпани до скоро.

 
Преглед на профил perko Рейтинг: 8 Неутрална
20 яну 2012 11:19 368

До коментар [#363] от "vladinski":

"Препоръчах Ви да пишете за неша от които разбирате"

А ти изобщо прочети ли внимателно какво твърдя? Някъде да съм твърдял, че съм гео инженер? Ако бъркам термините сонда и сондаж - чудесно, поправи ме!
От самото начало видях, че ти познаваш материята и поради това внимателно чета коментарите. Сред тях имаше и аргументи, които оценявам и дори с моите скромни познания успях да разбера. Но напоследък нещо започна да търсиш само правописни и терминологични грешки и да отбягваш въпросите по същество. Какво се опитваш да ме убедиш, че с 4 дупки в Добруджа ще извлечеш шистовия газ? Така ли? Нямам време да слушам подобни глупости!
Аз се опитах да очертая минималното и максималното количество сонди, необходими за единица площ. Казах, че по-най кофти технология те са 4 сонди на квадратен километър. Очевидно има и снимки, които доказват съществуването на подобни технологии. Сега ти може да твърдиш, че там дупчат пясъци или нещо други, Но факта си факт - това е най-гъстото възможно сондиране.
От друга страна, най-рядкото сондиране е по едно "съоръжение" на няколко квадратни километра. Ти разбира се може и на 50 км да слагаш сондите, но това е всичко друго, ама не и добив на шистов газ.

И така "грубо" технологиите варират от 4 съоръжения на 1кв.км до 1 съоръжение за 4 кв.км. Това е което аз имам като...

Прочитане на целия коментар
информация. Ако ти като специалист имаш някаква по-актуална информация - ОК, дай и ще коментираме. Ама да ми се заяждаш ей тъй само да се намираме на приказки - сори, ама аз не съм пенсионер и нямам излишно време!


 
Преглед на профил Ivan Vladinski Рейтинг: 402 Неутрална
20 яну 2012 11:08 367
- +Оценка
+4

До коментар [#351] от "kihano":

Това е абсолютно невярно.

Конвенционалният добив е от конвенционални скали колектори на нефт и газ. Това са високо до ниско проницаеми пясъчници, доломити и варовици. Това е, което е било главния източник на нефт и газ до преди 10-15 години в продължение на последните 150 да речем.

Неконвенциален е добива (най-общо без да навлизаме в подробности) от неконвенционални скали колектори шисти и аргилити (тук геолозите могат да спорят с дни кое са шисти и аргилити, но на практика и за широката публика това няма значение) и въглища.

Неконвенциален е и добива на обикношенно битуминизиран окислен нефт от неспоени, плитко разположени пясъци по открит способ (открит рудник), където пясъка се копае с багери и след това се промива нефта с гореща вода или химикали, преработша се още веднъж допълнително преди да се превърне в нефт, който може да се подаде за рафиниране

Има и междинни технологии, когато тези пясъци са малко по-дълбоко: нагнетяване на пара в земята - двойка хоризонтални сондажи, като нагнетателния за пара е няколко метра над добивния. Може цялото находище да се нагнети с пара или гореща вода за няколко месеца и след това няколко месеца да се черпи.

Определено не съм изчерпателен дотук, но мисля, че дадох обща идея.

В момента работя в Албания на най-дълботкото в света находище на тежък...

Прочитане на целия коментар
окислен нефт, което е и най-голямото в Европа на сушата. Добива е започнат с класически техологии от италианци преди 80 години, албанците са продължили с такива и дупчене на сондажи през 20 метра понякога (буквално) и тази технология се е изчерпала.

От няколко години се започна сондиране на хоризонтални сондажи, като на една площадка има 7-8 и повече сондажи и добива се повиши 30 пъти на нещо, което се е считало за изчерпано.

В момента се въвеждат и друг технологии за да се увеличи добива до 60 пъти от тоша, което добиваше Албпетрол преди да вземем находището.

 
Преглед на профил Julian Mall Рейтинг: 3279 "Да"
20 яну 2012 11:00 366
- +Оценка
+4

До коментар [#342] от "Fred":

Направих справка в ЗПБ наистина има законова възможност на отказ за издаване на концесия за добив след регистриране на търговско откритие при опасност от замърсяване на земните недра и околната среда. Съдържат се в чл.56, ал.1, т.1, т.3 и чл.57. Нама да ги цитирам тук, правните екоексперти могат да ги проверят.
По въпроса който непрекъснато се поставя за хидравличното напукване на шистите е добре да се подчертае, че дългите пукнатини се получават в хоризонтална посока по повърхнините на напластяване, а във вертикална посока стигат само до горнището на шистовият пласт без да продължават в следващия пласт.
Добре е също да се знае че т.н. шисти са плътни и пластични глинести седименти и останалия в пукнатините работен разтвор се оказва запечатан по същия начин както е бил запечатан преди газът и никакви земетресения не могат да доведат до изтичането му.
Накрая разбрах че сте работили в БРВ-Асеновград мисля че беше нещо свързано с проучването на водите. В съседство е сградата на КЕТ"Родопи", където съм работил от 1985 до 1989г като полеви геофизик, така че нищо чудно да сме се срещали, ако не там то в МГИ както и с колегата от канадската фирма.

_____

По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 
Преглед на профил kihano Рейтинг: 740 "Не"
20 яну 2012 10:44 365
- +Оценка
+2

До коментар [#364] от "vladinski":

Е възможно е, ти си по-запознат. Но в такива мащаби ли е, както за газ?

_____

Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм! Звездец идёт по плану.
 
Преглед на профил Ivan Vladinski Рейтинг: 402 Неутрална
20 яну 2012 10:41 364
- +Оценка
+5

До коментар [#355] от "kihano":

Това не е вярно. Фракинг на резервоари с ниска проницаемост се прави и за нефт.

 
Преглед на профил Ivan Vladinski Рейтинг: 402 Неутрална
20 яну 2012 10:38 363
- +Оценка
+6

До коментар [#358] от "perko":

Препоръчах Ви да пишете за неша от които разбирате, а проучване и добив на нефт и газ определено не е от тях.

На български сонда се нарича комплекса от машини и съоръжения служеща за прокарване на сондаж.

Сондаж се нарича минна изработка на която напречното сечение е многократно (стотици до десетки хиляди пъти) по-малка от дължината.

От непознаване на материята правите допускане, че е възможно сондаж (не сонда, както сте се оплели) на дълбочина 3000-4000-5000 метра в Добруджа да струва 1-2 милиона долара.

Не може. Ако го направите Ви гарантирам, че ще станете милиардер.

Оттам нататък всичко, което сте написали е пълна безмислица.

 
Преглед на профил G. H. Рейтинг: 515 "Не"
20 яну 2012 10:36 362
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#361] от "kihano":

Така е ок. Благодаря!

_____

"In a time of universal deceit, telling the truth is a revolutionary act." George Orwell
 
Преглед на профил kihano Рейтинг: 740 "Не"
20 яну 2012 10:32 361
- +Оценка
-1 +2

До коментар [#360] от "G. H.":

OK! Ще го пусна на сайта си при първа възможност. Вероятно в събота или неделя. Ще те подпиша като "G. H.". Ако искаш да те подпиша по друг начин, кажи.

_____

Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм! Звездец идёт по плану.
 
Преглед на профил G. H. Рейтинг: 515 "Не"
20 яну 2012 10:28 360
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#354] от "kihano":

Ще се радвам да допринеса с моето мнение, а и въпросът е много сериозен. Освен това вярвам в свободния достъп на информация и разпространението и.

_____

"In a time of universal deceit, telling the truth is a revolutionary act." George Orwell
 
Преглед на профил G. H. Рейтинг: 515 "Не"
20 яну 2012 10:23 359
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#354] от "kihano":

Разбира се. Смятам,

_____

"In a time of universal deceit, telling the truth is a revolutionary act." George Orwell
 
Преглед на профил perko Рейтинг: 8 Неутрална
20 яну 2012 10:23 358
- +Оценка
-2 +3

Очевидно има различни технологии. Но все още няма технология, при която добива от неконвеционални залежи да е рентабилен без някакъв вид фракинг. Нали така?
При "по-старата" технология предполагаме се ползва само вертикален сондаж, което налага и по-гъста мрежа. От снимките и други източници се вижда, че гъстота стига до около 4 сондажа на квадратен километър.
При новите технологии с хоризонтален сондаж гъстотата спада до около една сонда на 4 квадратни километра, т.е. 16 пъти по-малко сонди. Не е изключено след време технологиите да намалят още броя на нужните сондажи.
Каква технология ще се използва у нас все още е прекалено рано да гадаем. Рибата е в морето и е глупаво да спорим за размера на тигана. Очевидно ние бихме предпочели да е супер нова и безопасна технология, но нещата опират до пари и възможности. То и аз бих предпочел да карам Майбах, ама...
Нещата биха се изяснили много повече след приключване на проучванията. Тогава ще знаем дали находищата са 20 хил кв. км, колкото е територията която ще се проучва. А може и изобщо да няма качествени залежи. Проблемът обаче е, че проучването влече след себе си права върху добива, които както много пъти коментирахме ние можем да блокираме. Но каквото и да си говорим и нашата цел и тая на проучващия е добив. Проучването и добива са свързани неща и както Шеврон със сигурност си правят сметка какво да проучват, така и ние трябва да си направим сметка какво бихме позволили като добив....

Прочитане на целия коментар

Бихме ли позволили примерно по 4 сонди на кв.км? Тук другата страна ще каже, ама Шеврон или останалите няма да им е изгодно. Даже Фред направи такава спекулация, че видите ли сондата била 20млн. Да, ама не. Малките сонди са около 1-2 млн.$. И ако имаме 20 хил. кв.км находища това прави 80 хиляди сонди за около 160 млрд.$. Това са много пари наистина, но ако очакваш 200млрд. приходи (1 млдр. куб метра по 200$/1000м3) не е чак толкова невъзможна инвестиция.
Ако е невъзможна, то не е заради финансовата страна, а поради това че ние няма да позволим цяла Добруджа да се нашари с толкова много сонди. Само че е добре ние като държава да имаме ОЩЕ СЕГА ясна позиция какво бихме позволили и какво не. За да може инвеститорите да ни имат доверие. Твърдението, че ние ще им забраним "когато му дойде времето" е тъпо. Не може да си играем с инвеститорите такива игрички. В случая Шеврон вече платиха 30млн. за нещо, което в последствие ние им забраняваме. Тъпо е!
Вече каквото и да им разрешаваме (а ние разрешенията ги продаваме) те ще калкулират риска да им го забраним. Съответно цената която те ще са склонни да ни платят винаги ще е по-ниска. Не се прави така с инвеститори, последствията са също толкова тежки, колкото и от екологичните замърсявания.

 
Преглед на профил kihano Рейтинг: 740 "Не"
20 яну 2012 10:03 357

До коментар [#337] от "Fred":

Какво означава водонаситени скали? Добре известно е, че скалата не разтваря вода? За да си направиш геран трябва ли да прокопаеш до този водоносен слой? В моя роден град има много подпочвена вода. Вадят я с помпи, ръчни или електрически. Ако са водонаситени скали как се получава толкова голям дебит за толкова продължително време? Това от любопитство питам.

_____

Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм! Звездец идёт по плану.
 
Преглед на профил kihano Рейтинг: 740 "Не"
20 яну 2012 09:58 356

До коментар [#341] от "Fred":

Явно мелроуз не са "бутнали' достатъчно на когото трябва. :)

_____

Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм! Звездец идёт по плану.
 
Преглед на профил kihano Рейтинг: 740 "Не"
20 яну 2012 09:55 355

До коментар [#342] от "Fred":

С това съм съгласен. Детайла за това дали има старание за това пукнатините да не излязат от шиста също ме интересуваше. Но, пак остава въпроса с надеждността на симулацията. Що се отнася за сравнението с добива на нефт, то не е релевантно. Там фракинг не се прави.

_____

Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм! Звездец идёт по плану.
 
Преглед на профил kihano Рейтинг: 740 "Не"
20 яну 2012 09:50 354
- +Оценка
+2

До коментар [#343] от "G. H.":

Този твой коментар много ми хареса. Състоянието на нещата е много добре формулирано. Позволяваш ли да го кача на сайта си? Ако искаш да промениш нещо в него също може. На сайта ми http://antipropaganda.comxa.com/ има е-майл на всяка страница най-отдолу. Можеш да ми пишеш там.

_____

Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм! Звездец идёт по плану.
 
Преглед на профил gorskia Рейтинг: 515 Неутрална
20 яну 2012 09:44 353
- +Оценка
-3

До коментар [#334] от "vladinski":

благодаря за психологическия анализ, дайте връзка за д а знам към кой да се обръщам следващ път при нужда :-)

_____

gorskia
 
Преглед на профил Fred Рейтинг: 1338 "Да"
20 яну 2012 09:43 352
- +Оценка
+3

Тъкмо липсата на хоризонтални сондажи отличава старата технология от новата. Фракинга се прилага отдавна и води само до по-добро дрениране на скалата, т.е. до изваждане на повече нефт или газ от нея но не разрежда толкова мрежата колкото с хоризанталните сондажи. Както виждате в Jonah се прилага фракинг и въпреки това мрежата е гъста.

Както казах дължините на пукнатините от от порядъка на 300 фута т.е. 100м докато хоризонтален сондаж е дълъг до 3-4 км. съответно е и разреждането на мрежата. От един вертикален сондаж вече се прокарват до 32 хоризонтални така че напълно е възможно мрежата да се разреди до 5-6км. Някъде четох, че ако на Jonah са прилагали съвременни технологии са можели да минат с 15 пъти по-малко сондажи.

А неконвенционални са сондажите в шисти а не заради фракинга или хоризонталните сондажи. И двете отдавна се прилагат в конвенционалното сондиране. Те там са разработени а не заради шистите.

Отново повтарям, всички технологии които се прилагат в шистите отдавна са известни и се прилагат в обикновенните сондажи. Единственото ново е високата цена на газа която направи изгодно газа от шисти.

Спадането на добива с годините е друг въпрос а другото месторождение ще го прегледам и тогава ще говоря. Но за Добружа може да се говори чак след изпитанията. Всичко за сега са съвсем съвсем ориентировъчни сметки.

_____

Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 
Преглед на профил kihano Рейтинг: 740 "Не"
20 яну 2012 09:41 351

До коментар [#344] от "Fred":

Май сгреших като почнах да отговарям на постовете отзад напред. Така че вече съм отговорил на този пост в предишните си постове. А именно, Джона фелд не е поле от обикновени сондажи. Затова са толкова много.
Разликата с конвенционалното добиване е точно в броя на сондажите. От десетки при конвенционалното, до хиляди при неконвенционалното. И разликата се определя от състоянието в което се намира газа (нефта) който искаме да се добива. При конвенционалното газът (нефтът) е свободно затворен в кухина под земята. При неконвенционалното газът е разпръснат и затворен в скала, която трябва да се троши за да се извади. За първия тип сондажи фракинг може и да се ползва в някой момент, но като цяло не е необходим. Във втория случай той е същността на технологията на добив.

_____

Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм! Звездец идёт по плану.
 
Преглед на профил kihano Рейтинг: 740 "Не"
20 яну 2012 09:31 350

До коментар [#347] от "Fred":

Въпреки че май вече отговорих, нека пак напомня, че и полетата на Барнет шейл, изглеждат по същия начин макар и кладенците да са по-нарядко. А и нещата могат да се сметнат. Засега максималната дължина на хоризонталния участък е 3 км. Ако от една дупка може да се пускат няколко хоризонтални участъка то минималното разсточние от кладенец до кладенец е максимум 6 км, кото прави 36 пъти по-малка гъстота на кладенците отколкото в Джона. Ако кладенците се разполагат шахматно ще са малко по-нагъсто, но нека вземем числото 36. Ако не може от една дупка да се правят няколко хоризонтални сондажа то гъстотата ще е само 9 пъти по-малка от тази в Джона. При всички случаи обаче налятото количество вода и химикали ще е едно и също тъй като то се определя от количеството добит газ а не от броя дупки през които е извлечен. Прав ли съм?

_____

Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм! Звездец идёт по плану.
 
Преглед на профил kihano Рейтинг: 740 "Не"
20 яну 2012 09:20 349

До коментар [#347] от "Fred":

Благодаря ви за старанието. Само че, макар и от пясъчник, това струва ми се пак се води "неконвенционално" добиване на газ по същата технология (Hydraulic fracturing) с която се добива и шистов газ. Затова и кладенците са толкова много, тъй като съществува същия проблем, както и при шистовия газ, а именно, дебита на кладенеца спада много бързо с времето (предполагам експоненциално). Затова се дупчат нови и нови кладенци от което спада икономическата рентабилност. Така че това също не са "обикновени" сондажи. Останалото, че е известен от 40те го знам, както и че още от тогава технологията е на Халибъртън.
После, находището Джона не е единственото което съм преглеждал. Вече писах, че и Barnet shale изглежда по подобен начин, макар и кладенците да са малко по-нарядко. Дори линк съм пуснал по-нагоре пост 309. Така че разликата между Barnet shale и Jonah field е единствено в газсъдържащата скала и вероятно в липсата на хоризонтален сондаж. Но и в двата случая добива е неконвенционален и не става дума за обикновени сондажи. Обикновените сондажи, доколкото съм чел се правят само няколко или няколко десетки кладенеца, които могат да имат постоянен дебит 10 или повече години, щото газа или нефта е в някакъв "джоб" в свободно състояние и не се налага разбиване на скали за всеки куб.м. газ. Ако пък се прави проучване, то тогава сондажите сигурно са още...

Прочитане на целия коментар
по-малко, а не хиляди, както при технологията с фракинга. Предполагам знаеш тези неща и малко ме смущава, че опитваш да изкараш кладенците в Джона конвенционални сондажи.

_____

Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм! Звездец идёт по плану.
 
Преглед на профил Fred Рейтинг: 1338 "Да"
20 яну 2012 06:05 348
- +Оценка
-1 +5

http://en.wikipedia.org/wiki/Jonah_Field
Jonah Field

"Hydraulic fracturing is used to open (stimulate) the tight sand formations that exist more than 1.5 miles (2.4 km) underground, which allows gas to be recovered at economic rates."

Както виждате, фракинг се прилага и при обикновенните сондажи за газ и то отдавна, оше от 1993г на това месторождение. И въобще фракинга /hydraulic fracturig/ е известен още от 1940г и широко се прилага за повишаване продуктивността на традиционните сондажи, дори и при хидрогеложки сондажи за вода. Основното е да се прилага контрол върху химикалите, технологията особено при нашите дълбочини е безопасна.

_____

Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 
Преглед на профил Fred Рейтинг: 1338 "Да"
20 яну 2012 05:36 347
- +Оценка
+3

До коментар [#300] от "kihano":

Колега, направих проучването.

Както подозирах, става дума за пясъчници с ниска проницаемост, газът в тях е т.н. tight sand gas. Потвърди се и предположението ми, че мрежата е с гъстота около 1 км. Освен това месторождението е старо, сондирането е започнало от 1993г когато въобще не се прилагаше сондирането на хоризонтални сондажи. Именно това е наложило тази толкова гъста мрежа.

Geology of Jonah Field
http://www.cspg.org/documents/Conventions/Archives/Annual/2003/245S0130.pdf

"The sandstones in the Lance Formation are the principal reservoir at Jonah Field." Потвърждава се предположението ми че това са пясъчници.


http://en.wikipedia.org/wiki/Jonah_Field
Jonah Field

"The principal technical challenge in Jonah is identification and stimulation of productive intervals in a 3,000 ft (910 m) to 3,500 ft (1,100 m)"
Също се потвърждава, че продуктивният хоризонт е на дълбочини около 1000м.

Некоректно е да се дават снимки на сондажи в пясъчници /т.е традиционните/ и по старита технология с вертикални сондажи за да се твърди, че така ...

Прочитане на целия коментар
ще изглежда мрежата в БГ. Както виждате, и сондирането за обикновен газ може да изглежда доста страшно ако не се работи както трябва. Казано с други думи, тази сателитна снимка която е толкова широка разпространена и с която плашат хората е една манипулация.

А за сондажните площадки които не са възстановени вече казах мнението си. Или ги рекултивират до началното състояние или няма разрешение.

_____

Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 
Преглед на профил G. H. Рейтинг: 515 "Не"
20 яну 2012 03:03 346
- +Оценка
-3 +4

До коментар [#317] от "vladinski":

Не се опитвайте да манипулирате българското гражданско общество, оказа се, че въпреки повече от половин вековните опити за неговото заличаване, то е доста трезво и разсадливо в преценката си. Информация за срастването на икономически с политически интереси в САЩ, откъдето предполагам сте, или искате да бъдете, има достатъчно. За съжаление при т.нар. преход на българското общество му беше налоен този модел, както от "победителите" на Студената Война, така и от услужливи политици отвътре. Българите в по голямата си част са достатъчно трезви, за да разберат след 2 години управление, че Борисов и Станишев са еднакво свързани с икономически групировки и получават облаги оттам, разликата е в имената им. Първия сигнал беше опита да се наложи ГМО, сега Шеврон е пореден пример, заграбването на природните паркове друг такъв. Тук не става въпрос за вяра в себе си, а за политическа система, която не позволява алтернативи. И именно реакцията на българите е сигнал, че те най-после започват да вярват в себе си, без да стоят апатично и да чакат случващото се безучастно. Слава Богу процесите на глобално осънаване не задминаха България и се вижда, че българите сме способни да вземем съдбата си в свои ръце.

_____

"In a time of universal deceit, telling the truth is a revolutionary act." George Orwell
 
Преглед на профил G. H. Рейтинг: 515 "Не"
20 яну 2012 02:45 345
- +Оценка
-3 +4

До коментар [#344] от "Fred":

Може ли американците или тези с такова съзнание да се занимавт с проблемите на американската фалираща политическа, социална и икономическа система и да не си налагат гнусната пропаганда в българсктото общество? Било то тези от "peace" corps или други организации, работещи под сянката на ЦРУ. Наглостта на лобиста Уолрик и безсрамието на "експертите на прехода" ни стига.

_____

"In a time of universal deceit, telling the truth is a revolutionary act." George Orwell
 
Преглед на профил Fred Рейтинг: 1338 "Да"
20 яну 2012 01:47 344
- +Оценка
+4

До коментар [#311] от "kihano":

Гъстотата на мрежата зависи не от това дали се използва фракинг а от това дали се използват хоризонтални сондажи. Ако няма хоризонтални сондажи притока е от т.н. депресионна фуния а тя е малка, радиус примерно 500-600м дори с фракинга. Затова е гъсто.

Фракинг се използва отдавна при добив и от обикновенни сондажи затова е толкова смешно това всичкото. Демонизира се нещо което е отдавна известно дори е прилагано в България. Също отдавна се прилагат и хоризонталните сондажи при сондиране за нефт и газ. Единственото ново е, че цените на газа скочиха много и вече е икономически изгодно да се добива газ от шисти а при предишните цени не беше изгодно.

Когато бях 2001г в Хюстън цената на нефта беше паднала до $15 на барел съответно и цената на газа защото те са вързани. А сега барела е около $110. Ако цената на нефта падне до примерно $40-50 барел и ще видите как добива на газ от шисти веднага ще спре. Просто няма да е изгодно. Някой ден ще направя графика да видя при какви цени на нефта е започнал добива на газ от шисти.

_____

Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 
Преглед на профил G. H. Рейтинг: 515 "Не"
20 яну 2012 01:37 343
- +Оценка
-1 +6

В последните поне 40 години доминира идеологията, че т.нар. "свободен пазар" определя, как да се изполват ресурсите на една страна. Това на практика озаначава, че без значение на националните интерси на дадената страна, с тези ресурси може да разполагат тези, които имат достатъчна икономическа мощ да си го позволят. На практика тук не става въпрос за аргументи, отнасящи се до опазване на околната среда, използване на ресурса на страната, за създаването на благоденстващо общество, създаване на работни места и т.н. (винаги резултатите от такива сделки са точно обратното - по-голяма мизерия за мнозинството в тези държави, като най-често това се съпътства с разрушаване на местния поминък). Тези аргументи се използват като средство да се прикрие истинската причина, а тя е много по-проста. В основата и стои идеология, непроменена от края на Студента Война, не много различна от марскистката и също родена от хегелианско разбиране на историята, а именно, че капитализмът в този му краен вариант, т.е. следващ догмите на Ранд, Хайек и Фрийдман, е последния стадий от развитието на човечеството и води до край на историята. Напъните на икономисти и финансисти да ни дават "рационални" аргументи, че предоставянето на национални богатства на чужди корпорации (било то мултинационални, американски, руски и т.н.) е в наш интерес, произлизат тъкмо от сляпата вяра в този неолиберален модел, които винаги води до лишаване на мнозинството от социално-икономически права, културна...

Прочитане на целия коментар
изостаналост, натрапване на една нова ценностна система, където идеите за социална справедливост се демонизират като им се слага знак за равенство с тоталитаризъм, тероризъм, докато в същото време е налице изграждането на глобален икономически тоталитаризъм, с феодален привкус, в които тотална власт упражнява малка клика. В глобален мащаб се налага идеология, която редуцира "човешката природа" до егоистичния интерес, като грижата за другия в най-добрия вариант се простира до семейството. Налага ни се тезата на Тачър, пряко повлияна от Ранд, че не съществува общество, а само индивиди и техните интереси, от което по презумция се предполага материални/икономически. Това мислене определя и стожера на тази система - консумеризма. Цялата икономическа система е съобразена с нуждите на консумеризма, като това включва оръжейната индустрия и порно индустрията. Ясно, че при тази идеология и тази полит-икономическа система, предишните постулати на либералната демокрация - свобода, равенство, братство нямат място. Настъпва изкривяване на представите за добро и зло, етика, справедливост и т.н., възхвалява се "предприемаческия дух", като въпросите за начина по който предприемача трупа капитал и резултатите от неговата дейност остават на заден план. Сексуалната експлоатация се легитимизира и нормализира, дори романтизира - не малко момичета по-света си мечтаят да бъдат порно звезди, които вече имат статут на знаменитости. Порно индустрията е типичен пример за процъвтяващ отрасъл на пост-индустиралния капитализъм (където се залага на производство на нематериални услуги), продукт на този тип идеология. Това е пример за разменяне на ценностната система, породен от умишленото налагане на идеологията на неолиберализма. Всяко консуматорство, от което може да се трупа капитал е позволено, така се стига и до глобалната организирана престъпност, която се грижи за консумирането на проституция и наркотици и която се "храни" точно от съществуването на идеология, позволяваща това. Процесът на превращане на природата в обект на консумация тече отдавна. Но след като вече е ясно, че природните ресурси са на изчерпване, а безогледната им експлоатация води до ускоряване на апокалиптичния сценарий за нашия вид, сред капиталистическия елит се обособиха два лагера - този на зелените капиталисти, които търсят начини за печалба чрез нови технологии, оттук и мантрата - "алтернативна енергия" и този на старите хардлайнери като Шеврон, например, които нямат интерес от края на авто индустрията и разчитат на ПР техники, напоследък се наблюдава сливане на двата лагера, като старите монополисти облякоха костюмите на радетели за алтернативна енергия. Това става чрез мащабни пропагандни кампании. А решението е много просто и засяга всички нас - или избираш да се откажеш от "удобството" на свръх-консумеризма и даваш право на живот на другите поколения или продължаваш в същия душ и обричаш човечеството на смърт.

_____

"In a time of universal deceit, telling the truth is a revolutionary act." George Orwell
 
Преглед на профил Fred Рейтинг: 1338 "Да"
20 яну 2012 01:31 342
- +Оценка
+4

До коментар [#313] от "kihano":

Размера на процепа е от порядъка на десети от милиметъра това е едрината на пясъка или кварцовите сфери които го държат отворен. Ако няма пясък пукнатините веднага се затварят, действат им 1500 атм все пак. Дължина на пукнатината около 500 фута в едната посока приемаме общо 1000 фута в двете посоки /не е задължително/ т.е. общо 300 м. виждал съм графики. Може и да е по-малко ако пясъка не стигне до края на пукнатината и понеже няма пълна циркулация действително е много трудно да се закара до края. Това е съвсем съвсем ориентировъчно но както каза vladinski процеса се следи в реално време пукнатините да не излязът от шистите.

Проблема е много по-лесен при нас защото над шистите до водата има 3 км скали докато на други места шистите са непосредствено под водоносните пластове. Аз затова винаги питам за конкретната геология защото едно е да правиш фракинг на 100м от водата и съвсем друго на 3000м.

Проучете дълбочината на Тюленово /нефт/ например и ще видите, че той на практика е съвсем близо до водата. И нищо, не пием нефт още.

_____

Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 
Преглед на профил Fred Рейтинг: 1338 "Да"
20 яну 2012 01:15 341
- +Оценка
-1 +3

До коментар [#321] от "izumena":

Не, даването на лиценз НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО и отгово беше даден по-горе. Тръгнете нагоре и търсете няма аз да върша работата ви.

Ползата е в по-ниската цена на газа. При примерно 25% по-евтино както ни го дава Мелроуз и внос 1.6 млрд лв годишно на природен газ вече има печалба от 400 млн лв годишно. Дори да приемем, че вноса остане пак ще са 200-300 млн лв годишно отделно данъци, печелби по производствената верига и т.н. Ориентировъчно е някъде 0.5-1 млрд лв годишно. Отделно редица геополитически ползи, привличане на чужди компании с техните производства които ще видят че тук могат да работят и т.н.

_____

Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 
Преглед на профил Fred Рейтинг: 1338 "Да"
20 яну 2012 00:48 340
- +Оценка
+3

До коментар [#324] от "izumena":

Подизпълнители от Америка? Знаете ли заплатите тук и там, отделно че щом е работа в чужбина тя се вдига около двойно отделно че се плаща хотел, социалните осигуровки върху тези високи заплати и т.н. Аз вече дадох примера в Челопеч. На канадските сондьори $6000 на месец на нашите $600 на месец. Затова в Челопеч вече няма канадски сондьори.

Един шофьор от чужбина ще им излезе минимум 10 пъти по-скъпо от българина. Ще дадат на нашият 2-3 пъти по-висока заплата от обикновенната и тълпи ще стоят пред офисите им да искат работа.

_____

Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 
Преглед на профил G. H. Рейтинг: 515 Неутрална
20 яну 2012 00:40 339
- +Оценка
-1 +6

В последните поне 40 години доминира идеологията, че т.нар. "свободен пазар" определя, как да се изполват ресурсите на една страна. Това на практика озаначава, че без значение на националните интерси на дадената страна с тези ресурси може да разполагат тези, които имат достатъчна икономическа мощ да си го позволят. На практика тук не става въпрос за аргументи, отнасящи се до опазване на околната среда, използване на ресурса на страната, за създаването на благоденстващо общество, създаване на работни места и т.н. (винаги резултатите от такива сделки са точно обратното - по-голяма мизерия за мнозинството в тези държави, като най-често това се съпъства с разрушаване на местния поминък). Тези аргументи се използват като средство да се прикрие истинската причина, а тя е много по-проста. В основата и стои идеология, непроменена от времето на Студента Война, не много различна от марскистката и също родена от хегелионско разбиране на историята, а именно, че капитализмът в този му краен вариант, т.е. следващ догмите на Ранд, Хайек и Фрийдман, е последния стадии от развитието на човечеството и води до край на историята. Напъните на икономисти и финансисти да ни дават "рационални" аргументи, че предоставянето на национални богатства на чужди корпорации (било то мултинационални, американски, руски и т.н.) е в наш интерес, произлизат тъкмо от сляпата вяра в този неолиберален модел, които винаги води до лишаване на мнозинството от социално-икономически права, културна...

Прочитане на целия коментар
изостаналост, натрапване на една нова ценостна система, където идеите за социална справедливост се демонизират като им се слага знак за равенство с тоталитаризма, докато в същото време е налице изграждането на глобален икономически тоталитаризъм, с феодален привкус, в които тотална власт упражнява малка клика.

_____

"In a time of universal deceit, telling the truth is a revolutionary act." George Orwell
 
Преглед на профил Fred Рейтинг: 1338 "Да"
20 яну 2012 00:37 338
- +Оценка
+4

До коментар [#321] от "izumena":

Надежни мерки означава че между газа и скалата има обсадни колони от легирана стомана които са и циментирани. Зависи от конструкцията на сондажа и това ще знаем чак когато дойде Шеврон и ги даде тези данни.

Но ето една стандартна конструкция, не мисля че Шеврон ще се отличава много.

Направление 0-20м Диаметър 762.3 мм
Кондуктор 0-200м Диаметър 473.1 мм
I Техническа колона 0-950м Диаметър 339.7 мм
II Техническа колона 0-3450м Диаметър 244.4 мм

Това е за вертикалната част на сондажа. Когато се направят хоризонталните сондажи се пуска и III техническа колона. Всяка от колоните се циментира. Така че между водата (0-950м) имаме около 30см цимент и 3 слоя легирана стомана всеки по 6-8 мм. За да се пробие такова нещо трябва снаряд за бункер.

_____

Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 
Преглед на профил Fred Рейтинг: 1338 "Да"
20 яну 2012 00:13 337
- +Оценка
+3

До коментар [#308] от "vladinski":

Така е. Навремето аз работех в БРВ-Асеновград и разработихме съоръжения и технология за проучването на въглищата в Добруджа. Те са на дълбочини 1200-2000м т.е. непосредствено под Валанжа където е водата за която ги е страх. Проучвахме със сондажи някъде около 5-6г и веднаж в разговор с колега от конструкторският отдел с огромно изумление разбрах, че той си представя тези подземни води като едно огромно езеро което се плиска там някъде дълбоко! А всъщност това са водонаситени скали а не езеро.

Хем безброй пъти сме говорили за този Валанж но понеже го считахме елементарно не го обяснявахме и колегата така си ги е представял нещата. Човек който работи в нашето предприятие, не е някой от улицата. Ето реален пример как незнанието създава нереални представи. Ако се сложи и целенасочена манипулация и става страшно.

_____

Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 
Преглед на профил Тsonkooo Рейтинг: 1416 "Не"
19 яну 2012 18:15 336
- +Оценка
-1 +3

Може би, така е най-добре, след като и в Полша разрешението за добив на шистов газ е свързано с корупционен скандал.

 
Преглед на профил Ivan Vladinski Рейтинг: 402 Неутрална
19 яну 2012 17:41 335
- +Оценка
-1 +4

До коментар [#330] от "Тsonkooo":

Само дето става въпрос за фирмата Тексако закупена от Шеврон преди 12 години и сега са осъдени за нещо ставало преди 30. Доколко основателно е друга тема.

България е страна от ЕС през 2012-а, а не държава от Латинска Америка току що освободила се от военна хунта в края на 70-те на миналия век и ако българите не могат да си изберат достойно правителство, което да защити интереса им, може би наистина е най-добре да не се прави бизнес там.

 
Преглед на профил Ivan Vladinski Рейтинг: 402 Неутрална
19 яну 2012 17:28 334
- +Оценка
+2

До коментар [#333] от "gorskia":

Уважавам цифрите и затова ги използвам много внимателно. На Вас явно 5 ви е любимата цифра :)

 
Преглед на профил gorskia Рейтинг: 515 Неутрална
19 яну 2012 17:15 333
- +Оценка
-6 +1

Вашият отговор още повече ме кара да подкрепям идеята, че при липса на работеща съдебна система и високо ниво на корупция е по-добре да не се поемат рискове за околната среда с подобни технологии, които в други страни са довели до проблеми. Щом прилагането там е довело до единични рискови ситуации, значи у нас - те ще са 5 пъти повече.

_____

gorskia
 
Преглед на профил Ivan Vladinski Рейтинг: 402 Неутрална
19 яну 2012 17:09 332
- +Оценка
+4

До коментар [#331] от "gorskia":

Аз мога да ви посоча сигурно още повече начини да се съдят нефтените компании за неща които не са извършили, за да се измъкнат пари от тях, но не за това става въпрос.
Става въпрос за това, че застраховане не е необходимо и че има 550 начина застраховател да не ви плати нищо или по-малко за щети. Те са просто посредник и тогава имате двама заинтересовани да не ви платят, вместо един.


 
Преглед на профил gorskia Рейтинг: 515 Неутрална
19 яну 2012 16:56 331
- +Оценка
-3

До коментар [#329] от "vladinski":

мога да Ви посоча 55 начина една фирма с капиатлизация 185 млрд как да не си плати задълженията, затова задължителната застраховка е едно добро решение в полза на обществения интерес

_____

gorskia
 
Преглед на профил Тsonkooo Рейтинг: 1416 "Не"
19 яну 2012 14:44 330
- +Оценка
-1 +2

Не може да не предизвика подозрения компания, която съвсем наскоро беше осъдена от Еквадор да заплати милиарди долари за опасно за живота на хората замърсяване на околната среда!

 
Преглед на профил Ivan Vladinski Рейтинг: 402 Неутрална
19 яну 2012 14:04 329
- +Оценка
-1 +4

До коментар [#326] от "gorskia":

Аз не съм икономист изобщо, но просто имам представа за бизнеса. За това не е необходимо да дрънкам празни тенджери.:)

Няма нужда една фирма с капитализация 185 000 000 000 долара да се осигурява за дейността си.

Тя поема риска и е отговорна за дейността си. Нужда от осигуровка може да има някое ООД с капитал 50 000 лева, което сключва договори за 50 000 000. :)


 
Преглед на профил Ivan Vladinski Рейтинг: 402 Неутрална
19 яну 2012 13:57 328
- +Оценка
+5

До коментар [#327] от "izumena":

Да, определено това е пропуск на Шеврон, че не са провели подобни разясителна кампания сред обществеността.
МЛМ е, че са предполагали, че тук хората имат повече информация отколкото в джунглите на Амазонка. :

 
Преглед на профил Тони Гетова Рейтинг: 458 "Не"
19 яну 2012 12:54 327
- +Оценка
-6 +3

До коментар [#325] от "vladinski":

Г-не, специално заради Вас отново потърсих изявления на Шеврон и се оказа че такива няма. Както Ви казах, всякакви сметки за работни места са в сферата на спекулациите. Шеврон не обещава нищо. Тя иска да спечели максимални ползи от съмнителна технология, срещу която ни дава едно голямо нищо. Така че наистина не разбирам напъните на привържениците на добива да носят от 10 кладенеца вода и да доказват колко е хубаво да добиват шистов газ на наша земя.
Когато Дънди започнаха да обясняват че няма проблем с използването на цианидите при сторг контрол нещата бяха горе долу същите като сега с хидравличното разбиване. Отново крясъците че зелените талибани спират научния прогрес изпълнила общественото пространство, но за щастие не надделяха над здравия разум.
Относно вчерашното събитие-хубавото на този мораториум е и друго-ако някой друг, не Шеврон а поредния алчен субект с руско/канадско/папуа-нова гвинейско име пристигне и иска да разбива с хидравличен удар, ще удари на камък, образно казано.

 
Преглед на профил gorskia Рейтинг: 515 Неутрална
19 яну 2012 12:47 326
- +Оценка
-2 +1

До коментар [#320] от "vladinski":

бях с е отказал да коментирам пишман икономисти, ама за спора:
- отговорността за замърсяването на околната среда е въведено в НК отпреди 20 години;
- има евродиректива даже за наказателната отговорност на фирмите замърсяващи околна среда - тази година е вкараха в НК
- има евродиректива за финансовите отговорности на фирмите за замърсяване на околната среда;
- всеки бизнес който не се застрахова срещу тези рискове, не е бизнес а пране или кражба на пари от потребителя.
- не е лошо д а се прави разлика между островното/прецедентно право, каквото е това на САЩ и континенталното право, каквото е това на България. Всяка страна си има свое право и не е добре да се търсят у нас доводи от чужди фундаментално различни в основата си правни системи.

_____

gorskia
 
Преглед на профил Ivan Vladinski Рейтинг: 402 Неутрална
19 яну 2012 12:45 325
- +Оценка
+4

До коментар [#324] от "izumena":

Разбира се, че ще работи с подизпълнители, но тези подизпълнители ще наемат местни хора. По евтино е да наемеш Христо от Нови Пазар, отколкото Джон от САЩ или Пешо от София и да им плащаш транспорт, квартира и храна.

Като наемеш Христо от Нови Пазар обаче и той види, че замърсяваш нивата не дедо му или реката дето се къпят децата му е по-вероятно Ицето да се обади на РИОС, вместо като Джон или Пешо да рече "Евал съм му таковата, аз съм тук за заплата - днес съм тук, утре ме нема." :) 
Преглед на профил Тони Гетова Рейтинг: 458 "Не"
19 яну 2012 12:26 324
- +Оценка
-3 +2

До коментар [#323] от "vladinski":

За да бъдем точни, обещания за работни места нямаше. Имаше обещания за печалби, но неизвестно за кого. Освен това отосно шофьори на цистерни и камиони, заварчици и др. е твърде възможно Шеврон да работи с подизпълнители, което е по-евтино, което всъщност означава и по-малко работни места, отколкото Вие си представяте. Така че да не парвим спекулации по тема, по която самите Шеврон нямат становище, все пак.
И друго: заради "добре направеното" ни законодателство аргументът за евтин газ и енергийна независимост, който е крайъгълният камък на тезата "шистовият газ е суперполезен за България", в този случай сериозно издиша.