Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email

Основни тези - За или против новата политика на България спрямо Македония

Снимка

Да

Андрей Ковачев

евродепутат от ГЕРБ

Европейският съюз бе удостоен с Нобеловата награда за мир за 2012 г. Той я получи като признание за това, че европейският проект е мирен проект, допринесъл за трансформацията на Европа - от сцена на кървави войни и диктатури към континент основан на взаимно разбирателство и намирането на компромис.

Заключителна теза Основна теза
Снимка

Не

Стефан Попов

изпълнителен директор на "РискМонитор"

Позицията на България за членството на Македония в Европейския съюз има едно единствено обяснение: правителството на ГЕРБ се включва в линията и тона, следвани от Атака, ВМРО и други, с оглед запазване на позиции за изборите. Обяснението обаче не е оправдание. Защо тази позиция е неразумна и вредна?

Заключителна теза Основна теза

Резултати от гласуването на този етап

71%438 гласа
 Благодарим за вашия глас!
29%179 гласа

Огнян Георгиев

Модератор
Откакто през 1992 г. Желю Желев и Филип Димитров признаха Република Македония за независима държава, България се гордее, че по отношение на съседната държава, тя винаги е първа в нейна защита. Подписването на декларацията за сътрудничество и добросъседство между Иван Костов и Любчо Георгиевски през 1999 г. утвърди посоката, в която София искаше да движи Скопие - към адекватни и приемливи отношения, основани на взаимно уважение и помощ.

Нещата обаче забуксуваха: в последните десет години Македония не само не тръгна напред, а и започна да се връща с бясна скорост назад. Засилена от гръцкото вето заради името, обратната инерция на Скопие прескочи не само години, ами цели епохи, за да стигне до антиквизацията, митологизирането на Александър Македонски и абсурдните фигури в центъра на столицата. България изглеждаше оставена на заден план - "най-романтичната част" от нейната история имаше други грижи вън и вътре, където правителството на Никола Груевски методично демонтираше устоите на демокрацията, за да ги замени с нещо по-удобно. Между гръцкия натиск и албанското малцинство, македонските управляващи започнаха да градят нация, основана ту на части от общото ни минало, ту на древногръцки митове. И двете не са комфортни основи, но управляващите в Скопие нямаха голям избор.

Доскоро България се приобщаваше към европейското семейство и се опитваше да не вижда влошаването на ситуацията в Македония. От няколко месеца, тонът на София внезапно се втвърди. Първо президентът, после премиерът и външният министър обвиниха Скопие в "недобросъседство" и поискаха редица стъпки, които съседната държава да изпълни, преди да й се определи дата за започване на преговори с ЕС.

От една страна, ясно беше, че сегашната линия не работи, просто защото нямаше никаква стратегия зад нея. Загледана в миналото, българската  политика към Македония бе тласкана ту от скандали като този със Спаска Митрова, ту от поредната драма с някой паметник или изложба, ту от новия филм за  историята на македонските евреи. Когато се установи в някакво привидно статукво, е ясно, че това е по-скоро временно положение.

От друга, дали моментът за удряне по масата бе точно преди започването на преговори? Нали, както България най-добре знае, именно преговорите са механизмът, който променя из основи една държава, стремяща се към членство? Ако те продължат поне толкова, колкото българските, то страната ще има много начини и възможности да поиска всичко, което смята за нужно от Македония, преди да даде съгласието си тя да стане член.

И разумно ли бе да се избира за партньор в този процес именно Гърция, чието искане за смяната на името на страната се разглежда от много държави в НАТО и ЕС като прекалено и чието вето в последните седем години безспорно навреди на Македония поне толкова, колкото и правителството на Груевски? 

Тъй като темата е безспорно важна за България, решихме да предоставим трибуна за дебат по темата. За да дебатират "За" и "Против", поканихме Андрей Ковачев - евродепутат от ГЕРБ и един от хората, които най-отчетливо защитават тезата за силен натиск върху Скопие и Стефан Попов - изпълнителен директор на института за публични политики "РискМонитор", доктор по философия и социални науки от New School for Social Research, Ню Йорк.

В следващите седмици, ще имате възможност да изкажете мнението си (аргументирано и без лични нападки, надяваме се) за или против новата политика към Македония и момента, в който тя се случва, както и да гласувате. След това ще имаме участие на гост експерт и след него - заключителни тези на участниците. Очакваме с интерес резултатите от този дебат, който да послужи като пътеводител в една толкова сложна плетеница на хората, които са заети да търсят изход от нея.
Снимка

Андрей Ковачев

Позиция Да
Европейският съюз бе удостоен с Нобеловата награда за мир за 2012 г. Той я получи като признание за това, че европейският проект е мирен проект, допринесъл за трансформацията на Европа - от сцена на кървави войни и диктатури към континент основан на взаимно разбирателство и намирането на компромис. Гарантирането на основните човешки права, сигурността, стремежът към справедливост, върховенството на закона и високият жизнен стандарт имат притегателна сила за много близки и далечни държави.

Страните, присъединили се към ЕС през 2004 г. и 2007 г., извървяха своя дълъг и горчив път на прехода от тоталитарна комунистическа диктатура към демокрация. Те направиха опит за историческо помирение и обективен поглед върху най-новата история. Голяма част от този път не е още извървян на територията, на която се намира обявилата независимост през 1991 г. Република Македония.

България винаги е подкрепяла югозападната си съседкa - първи признахме независимостта й, подкрепяхме я по време на войните в Югославия, като й осигурихме енергиен достъп през България и й дарихме военна техника. Винаги сме отстоявали позицията, че Република Македония трябва да стане част от ЕС и македонските граждани да бъдат и европейски граждани. Това е логична позиция поради факта, че не са много държавите в Европа с обща история, език и култура.

Наш ангажимент е да помагаме на гражданите на Република Македония по пътя им към европейска интеграция и пълноправно членство в ЕС и НАТО. Това е от полза за всички, без значение от коя страна на сегашната българо-македонска граница живеят.

Днес обаче Република Македония е единствената страна, където е опасно да се наречеш българин. Докато Европа досега следеше предимно етническата ситуация с албанското малцинство, властите в Скопие дискриминират онези свои граждани, които имат смелостта открито да  заявят българската си идентичност и корени и не се страхуват от истината. Съзнателно се унищожават и подменят всички исторически паметници, свързани с българското културно и историческо наследство. Историята открито и безпардонно се манипулира за политически цели и постигане на успех на избори. Това е опасно. Това не е европейски подход. Това не са европейски ценности!

Европа и Балканите познават добре тежките последствия от подобни дискриминационни и националистически политики.

Същинският ангажимент на България е да подкрепя европейското мислене и действия с цел преодоляване на изкуствените разделения и излекуване на раните от тоталитарното минало, особено между хората от двете страни на границата. 

България не иска да спира гражданите на Република Македония, напротив иска да им помага, но ключът за тяхната европейската интеграция не е в Брюксел, София или Атина, а в Скопие и в готовността за реформи и промяна на политиките от миналото. С нашата твърда позиция ние посочваме на македонските граждани точно това.

Не мога да се съглася, че в Европейския съюз може да се влезе с една националистическа риторика, откровени манипулации, провокации и фалшифициране на историята, основано на една отхвърлена тоталитарна идеология. Тази идеология за съжаление промени - в началото чрез насилие и терор, а по-късно и чрез други форми на пропаганда и натиск, етническото самоопределение на една част от днешните граждани на Република Македония. А една част от тези, които знаят каква е истината, се страхуват открито да я споделят.

Несериозното отношение към препоръките на Европейския парламент за честване на общата ни история буди недоумение. Управляващите в Скопие заявяват, че трябва да "оставим историята на историците", а строят навсякъде паметници на личности и герои, присвоени най-вече от България, организират изложби с манипулативна интерпретация на историята и финансират пропагандни филми.

Ако македонските управляващи, медийна и академична общност наистина искат да работят за интересите на огромната част на македонските граждански, то трябва да започнат с обективния прочит на историята и да престанат с фалшификациите. Необходимо е  да се прекрати дискриминацията срещу българите и насаждането на омраза срещу съседите; нужно е да се променят учебниците, по които учат новите поколения и да се превъзмогнат практиките от миналото, насаждани от югославската, а преди това сръбска доминация, инфилтрирани от агентурата на комунистическата власт.

Ние не сме наивни и разбираме, че това не може да се случи бързо. Все пак повече от двадесет години чакаме да видим поне някакви сигнали в тази посока. За съжаление реалността е точно обратната на нашите очаквания и на тези на голямата част от обществото в Македония. Концепцията за македонската идентичност, която избраха да наложат македонските управляващи, води до точно обратното - засилване на проблемите със съседните държави и затрудняване на европейския път на Македония.

Днес България има ясна, твърда, разбираема и добре представена във всички институции позиция - Европейската комисия, Европейския съвет и Европейския парламент. За това имат заслуга както българските евродепутати, така и българското Народно събрание, президент и правителство. Да, искаме разширяването на ЕС да продължи и да видим гражданите на Република Македония в обединена Европа. Това може да стане обаче единствено при наличието на добросъседски отношения.

Разрешаването на спора с Гърция е само върхът на айсберга. Пътят на Република Македония към Европа минава през скъсване с манипулирането на историята и граденето на нова национална идентичност на гърба на културата и историята на България.

Европейската интеграция е единственият начин да се преодолеят раните и несправедливостите от миналото. За да се стигне до там е нужно властите в Скопие да извървят своя път към трансформацията и да поемат протегнатата ръка на Европа и на България не само с разменянето на писма и обещания, а с действия, така както направиха страните в Западна Европа след Втората световна война.

Самите преговори за членство до голяма степен са технически преглед на законодателство, извършван от европейски чиновници. Даването на дата за започването им е политическа оценка, която може да бъде получена само когато е сигурно, че страната кандидат не само на думи, но и на дела е загърбила практиките на тоталитаризма и дискриминацията; само когато е сигурно, че е престанала с насаждането на страх и дискриминацията на тези, които открито заявяват българска етническа идентичност.

Моето мнение е, че преди да започнат преговорите трябва да сме убедени, че рефлексите от миналото са преодолени. Ето защо смятам сегашната българска позиция за правилна. Не можем да правим компромис нито с основни демократични ценности, нито с историческата истина.
Снимка

Стефан Попов

Позиция Не
Позицията на България за членството на Македония в Европейския съюз има едно единствено обяснение: правителството на ГЕРБ се включва в линията и тона, следвани от Атака, ВМРО и други, с оглед запазване на позиции за изборите. Обяснението обаче не е оправдание. Защо тази позиция е неразумна и вредна?

Първо, стратегическият интерес на България не е свързан пряко с Македония, а с интегриране на Балканите като цяло в ЕС. В много свои точки регионът продължава да е зареден с експлозиви, които не се знае кога ще се разгърмят. Всяко вглеждане в една отделна страна, не само Македония, е недалновидно. Единственият начин това надробено и неспокойно пространство да достигне задоволителна степен на вменяемост е включването му в по-голямо имперско тяло, какво засега е само ЕС.

Второ, идеята, че Македония първо ще стане такава, каквато повелява един абстрактен, в крайна сметка дипломатически протокол, а след това ще стане и член на ЕС, е наивна и приказна. Двайсет години Македония слиза по стръмен терен надолу, към засилване на фантазните форми на национализъм. Тези фикции за велика държавност не предвещават нищо добро, не могат да бъдат спрени отвътре и не зависят от конкретно правителство. Единственият начин да бъде постепенно сменена нагласата към самофантазиране и заместена с прагматика е членството в ЕС. 

Трето, Македония е мястото на максималния риск на балканската конфликтност. Не Босна-Херцеговина, не Косово. При един разпад от нея ще възникнат две полу-държави със слаба жизнеспособност. По-голям кошмар за България от този сценарии няма. В деня, в който нещо подобно се случи, България ще получи  занижаване на всички рейтинги, ще бъде видяна и призната като високорискова и ще бъде такава. Върху България може да се стовари тежестта на такъв  конфликт и по най-непосредствен начин – да трябва, например, да поема емигрантска вълна. Занижаване на подобен риск е само членството на Македония в ЕС.

Четвърто, Македония, както и България, е страна със съмнителен капацитет за самостоятелно политическо битие. На по-конкретно равнище, това се проявява в  числата, описващи икономиката й. При 40% безработица, оживяването на хората може да се дължи само на факта, че процъфтява сивата икономика, че корупцията е нормална социална транзакция, че държавата отсъства, освен в символическите ритуали. С това си качество Македония никога не може да стане  член на ЕС, ако към нея се подхожда по строг и традиционен начин. Тя има шанс да се съвземе и развие само при перспективата за членство в ЕС.

Пето, какви точно критерии за членство беше изпълнила България? Независима съдебна власт? Действаща харта за правата? Административен капацитет? България днес, шеста година на членството, се е влошила по тези критерии. Ако имаше механизъм за преразглеждане на членството й, не сме ли сигурни, че ще  отпадне от ЕС? А, ако ЕС въведе прочутите две скорости, на коя скорост ще се движи България? На задна? Твърдите изисквания към Македония са нечестни, една травеститна поза. Не е ли смешно да се разиграва в такава ситуация позата на настойник спрямо Македония?

Шесто, каквито и аргументи да измисли България, за да подкрепя резервите си към Македония, те я поставят в едно гнездо с Гърция. Това е акт на доброволно срината репутация: Гърция има много лоша слава с поведението си към Македония, с истериите за името, с блокирането на преговори за членство в НАТО и ЕС, с всякакви обструкции. Каквото и официално да казва МВнР, акцията нарежда България в тази група. В нея светът не прави много голяма разлика между  Македония, Гърция и България. Това са свадливи страни, без визия за международна сигурност, които се налага да бъдат търпени.

Седмо, налагането на изисквания към Македония, които засягат само България, една съседна страна, е тесногръдо и провинциално поведение. То показва, че въпреки членството си в ЕС, България не може да мисли като член на ЕС, в перспективата на стратегическите интереси на ЕС, които налагат да се приема дълга позиция и да се мисли за мира и общия пазар, преди да се мисли за паметника на Самуил. България ще има повече тежест в ЕС и ще печели, ако преодолее това поведение.

Осмо, самата идея да се говори за "кражба на история" е нелепа и повтаря абсурда на президента Желев от 1992 година "Признаваме държавата, но не  нацията". Съвременни прагматични политици не могат да се занимават с такива неща. Това няма нищо общо с модерните регулативи на една външна политика, която се стреми да реализира максимална полза от взаимния интерес на всички. Отстъпките от такава политика остават като петна в досието на страната. 

Девето, няма по-добра почва и по-голям ресурс за анти-българска кампания в Македония от тази изострена позиция на българското правителство. Всеки фантазмен националист в бедната съседна държава е възкликнал от радост и задоволство по повод решението на България да се сродява с Гърция. Това вреди  на отношенията между двете страни, въпреки лицемерната дипломатическа повърхност, която изобразява нещо като цивилизовани отношения.

Десето, България не е интересна като играч на международната сцена за никого. На нея й е трудно да намери архимедова точка, през която да добие някаква  тежест в световните дела. Единственото, което може да прави, е да бъде посредник в преговорите на ЕС със съседни държави. България пропусна шанса да бъде фактор на Балканите. Но можеше да опита да бъде посредник, а не страна в преговорите с Македония. С Турция и Сърбия няма да й се удаде, това са държави със самочувствие. Сега този мъничък шанс е пропилян.

Единадесет, преди да поставяш каквито и да е препятствия пред Македония, има множество начини да опиташ да решиш проблемите си – ако има такива – на  двустранно равнище. Може това да не е лесно – такива фантастични неща като "крадене на история" не могат да се решат на държавно ниво изобщо. Но си длъжен да опиташ всичко и чак тогава да вдигнеш ръце и да  изиграеш позицията на Гърция. Досега нищо осезаемо не е направено. Това е отговорност на няколко правителства, но особено на последното.

Дванадесет, предшественикът на ЕС се създава с прагматичната визия, че частична интегрирация е условие за опитомяването на националистическите, в частност и воените страсти на отделните сили. Така започва историята на най-нова Европа - с идеята, че интеграцията е спасение от кошмарите на отделните държави-нации. Ето тази проста и фундаментална истина, пронизваща цялата история на ЕС, не се разбира от това правителство.

Тринадесет, накрая ще добавя, че ми изглежда леко комично България да се прави на държава с капацитет за автономна външна политика. На всеки е ясно, че тя няма този капацитет. Но е намерила удобен случай да разиграе такава поза за сметка на една недовършена държавност, каквато е Македония, и пред очите на големите европейски държави, на които им е дошло до гуша да гледат балканските провинциални жестикулации.

Накратко, аргументът "против" се свежда до следното: за да има България стабилна и спокойна съседка в лицето на Македония, трябва да работи за интеграцията й в ЕС; обратният вариант - първо Македония да стане стабилна, интегрирана в себе си, прагматична и прочее, за да бъде приета в ЕС, е нереалистично и несериозно. Както беше нереалистично за самата България.

Резултати от гласуването на този етап

71%438 гласа
 Благодарим за вашия глас!
29%179 гласа
Този етап е приключил

763 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 Неутрална
8 яну 2013 09:48 763
- +Оценка
-1 +12

До коментар [#754] от "popaleksov_ldp":

Не сте прав. Не е така. "Големите думи" са за балъците (от турски . "балик" - риба) - т.е. за шаранчетата. Имаме реална политика, реалности и това е.
Може да ви прозвучи смешно, но има една теория, че империите , които живеят във вековете имат моменти на възход и на падение, дори понякога поизчезват и пак се възстановяват. Т.е. те са нещо като пулсиращо сърце, което от време на време може да е в клиническа смърт.

Колкото и да изглежда невероятно, но България според някои историци е единствената държава в Европа, която продължава да съществува под своето автохтонно, т.е. основателско име (там акад. Георги Марков да каже - той е истинския историк, Божо Димитров е малко пропагандатор). Ама това, че от 1300 и повече години 700 не сме имали държавен суверенитет (два века Византийско, пет века османско или турско - както искате) - няма значение. Генът го има. България е възкръсвала като феникс винаги - як народ, як ген. Това колко ни е як гена други го знаят - ние не си го знаем.
Исторически вървим след гърци и сърби (гръцките въстания от началото на 19 в., Ичковия мир - 1831 и т.н. и т.н.) просто сме назад с една - две генерации от тях, ама кротко, тихо бягаме напред. Само трябва да имаме увереност в собствените си сили и вярвам , че ще оставим на децата си една нелоша, бих казал прилична държава.
Това , че са ни...

Прочитане на целия коментар
изиграли в началото на 20 век (Балкански съюз и т.н.) - е станало е, случило се е. Просто са ни прекарали и това е, пък и ние сме се самопрекарали. Ама това е минало.
Оттук нататък - в региона, който е играч ще бъде играч. Който не иска - или се скумросва - то си е за негова сметка.
Може ли България да бъде играч ? Разбира се . Само дето трябва да си прави собствената игра, която не е нито германска, нито руска, нито американска, нито турска , или нечия друга. В момента, в който България започне да прави собствена игра - цената и ще се вдигне и то много. За това се иска акъл , дупе и разчети.
Фактът, че в този форум се виждат постове, които показват познанието на хората зад тях и някои други неща ме карат да бъда оптимист.

 
Преглед на профил selfmade Рейтинг: 406 Неутрална
8 яну 2013 09:44 762
- +Оценка
-1 +7

Добър коментар 756. Трябва най-сетне да имаме политика. До сега нямахме никаква. Със съседите нещата малко по малко се проясняват. Плаши ме, обаче ситуацията с Кърджали, там не вътрешна политика, там няма нищо!
Чака ни доста труден век, китайска доминация, залез на боговете на Западна Европа. Шеста индустриална революция тропа на вратата, а тя се очаква да срине парично-финансовия модел и в голяма степен разделението на труда, в Америка я чакат напълно сериозно, поне три институтски организма там се занимават само с футурологията по въпроса. Трябва да приключим вече с Македония, не може в този век да се толерира прохождащ национал-фашизъм. Трябва да се отървем от този комплекс. Трябва да се концентрираме към взаимодействие с най-близките ни по мироглед съседи, а това за добро или лошо са Румъния и Гърция. Трябва да се подготвим за предстоящите катаклизми в Турция, след като китайската икономика срине турската. А Турция е огромна военна сила, представете си я при прехода от самодоволство към ксенофобия. Гърците добре го разбират, а мисля разбират и че този път няма къде другаде да отидат.
И последно от мен за Македония с любов:
Покрай тоя форум зачетох македонска преса и се замислих, че нещата опират и до капацитет. Ето ви например http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=4E9EB342AEE76B458EAC288CCAF13E6F Авторът преди петнадесетина години...

Прочитане на целия коментар
имал пълната възможност да купи София за 100 марки, но не го направил. Де да можеше тогава баща ми да го направи, имахме повечко от 100 марки. Имал и възможност да учи в България без пари, но не го направил. Така си и останал. А накрая станал журналист. В македонски вестник. А аз трябваше да ходя по джендемите и сума ти пари потрошихме. Но да се преметим на по-високо ниво. В България, не че нещо много, но все пак нещо си иска. я да си бил поне цар, я поликическа икономия на комунизма, я поне пожарникарско училище. Ма в Македония четох интервюто на техния премиер. Чуди се човекът, на Гоце Делчев в Македония само споменник, в България цял град! А туй, той в неговата югочитанка не го прочитал! Ми това е, во Македония се станува министър-председател, само со една читанка!!!
Впрочем, включете се в http://www.iqbattle.eu Една точка само ни трябва да издухаме испанците. Там Македония не фигурира. Ич!
Толкова от мен, за Македония с любов!!! Романтична и несподелена. Ще си остана само с блондинки.

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 Неутрална
8 яну 2013 09:15 761
- +Оценка
-1 +5

До коментар [#751] от "popaleksov_ldp":

Извинете, но нещо се се пообъркали.

Тезите ви не са доказани с никаква практика. Съжалявам , но това са общи приказки. "22 години стигат - времето е наше" - така бих преформулирал познатата песничка от началото на 90-те "45 години стигат". Разбирам, че за много хора е болезнено , там край Вардар, ама и на нас тук не ни е лесно.

Простата истина, която в близките години ще стане много по "видлива" е, че с една умерена , да я наречем фигуративно "Стамболовистка" политика онзи, край бреговете на Вардар, който иска да избяга в Европа , е, може и от лични подбуди - да иде "у Немачко со бугарскиот пасош" - ще го направи. Ние сме му дали шанс. Защото друг шанс няма. "Грчки пасош никогаш нема да добиям", "Српскиот пасош не чини - не дае работно место". Та това е едната страна на нещата. Има и други страни.
 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1253 "Да"
8 яну 2013 09:02 760
- +Оценка
-1 +6

До коментар [#741] от "Пирин":

При управлението на Пресиан (836 – 852) голяма част от географска Македония попада в границите на Първата българска държава.

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1253 "Да"
8 яну 2013 08:52 759
- +Оценка
-2 +8

На форума има най малко 2-ма македонисти. Попалексов и Пирин са едно и също лице. Първия ник постира псевдонационалистически текстове писани от ДРУГ и прокарва македонистката идея. С втория си ник играе себе си - текстовете му са схематични, глуповати, звучат като лозунги.....Подозирам, че македонистката Пиринската орлица и правещата се на правозащитничка Мила са едно и също лице?

 
Преглед на профил kirka80286 Рейтинг: 515 "Да"
8 яну 2013 08:21 758
- +Оценка
-1 +6

"Го правевме со помош на сила, со паравоени дружини, но, сега работата ја тераме малку пософистицирано, со дипломатија, со посредници. Кога тоа не успева, тука е ембаргото, ветото, уцените. Ќе ве прекрстиме, ќе ве доскршиме, со сите можни средства, да ве нема такви какви што сте. Ако треба ќе влеземе во уште една балканска војна, но, овој пат нема да делиме со Бугарија и Србија,"

Попалексов, чети малко и стига дрънка глупости. Е така ги виждат нещата комшиите.

_____

"Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 
Преглед на профил Nadroj Рейтинг: 8 "Да"
8 яну 2013 05:46 757
- +Оценка
+10

Обърнете внимание на един коментатор, май единствения промакедонски, Пирин. Това не е самодеец. Този човек владее отлично български, пише много грамотно и вероятно е упълномощен от измисленото външно министерство на измислената им държавица да демонстрира присъствие.
Това, което Пирин казва, всъщност е официалната македонска позиция. Ако са решили да реагират по този начин, Господ да им е на помощ. Единственото им спасение е петата колона - комуноидите. Има възможност, и то не само теоретична, рубладжиите да се върнат на власт след месеци.
За България Македония никога вече няма да бъде проблем. Твърде е глупава и нищожна.

_____

Nadroj
 
Преглед на профил Уточнител Рейтинг: 671 "Да"
8 яну 2013 01:17 756
- +Оценка
-1 +19

Тезата на защитника на червената кауза (sic!), г-н Попов, става съвсем ясна, ако се потрудим да я анализираме съвсем елементарно:
Става въпрос Бг да се откаже от самостоятелна външна политика, с оглед по-висшите интереси на региона, като в частност се откаже да отстоява националния си интерес в отношенията си с БЮРМ (не че някога досега го е правила). Г-н Попов ни внушава, че на гоненията на българите в БЮРМ не трябва да се обръща внимание, а пък „кражбата на история“ била смехория. Всичко, видите ли щяло да се оправи, като с вълшебна пръчица, след като БЮРМ влезе в ЕС. А може би г-н Попов е прав, може би така трябва да постъпва и постъпва всяка цивилизована държава в света и в частност в региона. Дали? Да, ама не! Такъв случай поне на нас не е известен, както по света, така и в нашия регион.Нещо повече – заобиколени сме от краен национализъм довеждан понякога до абсурд:
Румъния: името на страната е измислено в 1865 г., струва ми се, когато обединените с благословията на В. сили княжества Влахия и Молдова в една васална държава Молдовлахия, се преименуват в Румъния (Римска), като постепенно историята й се извежда през древните Даки и след това през „Влахобългарската империя на Асен и Петър“ (sic!). Още ХVІІ в. българският език е започнал да бъде изместван от администрацията и църквата (с помощта на фанариотското духовенство), въвежда се „влашката кирилица“ (новосъздаваният влашки литературен език с кирилска писменост), а след обединението на княжествата се във...

Прочитане на целия коментар
ежда латиницата….Да виждате някъде отстъпка от румънските нац. интереси в полза на човечеството?...Огромното българско политическо и културно влияние по тези земи е известно само на румънските историци, защото, за да станеш историк в Румъния трябва освен латински и гръцки задължително да знаеш и старобългарски..За сведение – на румънски “Татко е болен“ звучи като „[Тата е болнав]“ Сърбия: за сръбския шовинизъм просто няма думи за описание (в едно сръбско книжле от 30-те години на ХХ в се твърди, че от Белград до Париж „ вси са србе“, но не си го признавали), само е достатъчно да се отбележи разгромът на българщината в сръбска Македония след войните, затваряне на хиляди български училища, читалища и църкви, физическо унищожаване и прогонване на по-будните българи, провъзгласяване на Македония за Южна Сърбия. В училищата (само сръбски) всяка сутрин се започвало с „… я сум прави србин..“. Пак сърбин изобретява гениалния план за създаване на отделна македонска нация и език утвърдена от Коминтерна през 30-те години на ХХ в. (възторжен последовател на „македонизма“ е младият поет и фанатичен комунист Никола Вапцаров, син на Йонко Вапцаров!). През 50-те години българските комунисти насила „помакедончваха“ населението в Пиринска Македония! В Сърбия бе създадена „азбука“ за новата македонска нация, на базата на сръбската, разбира се (на основата на уникалния в световен мащаб принцип на транскрипцията: думите се пишат точно така, както се изговарят). Естествено, беше измислена и история за новата нация, замислена като буферна и присъдружна нация на сръбската, насочена срещу Бг естествено. Разбира се, сръбският национализъм не спира дотук – в наши дни усилено се работи по създаване на „шопска нация“, вече е създадена Граматика на шопския език. Разбира се това има смисъл, ако се запази българско малцинство в Сърбия (шопско де). В противен случай „шопската нация“ ще отпадне (както отпаднаха, но по други причин „добруджанската“ и „тракийската“ нации, така усърдно лансирани от Коминтерна и бълг. комунисти). ….Да виждате някъде отстъпка от сръбските нац. интереси в полза на човечеството?.. Гърция: гръцкият шовинизъм е още по-грандиозен и от сръбския. Смята се, че съвременните гърци са потомци на древните елини, защото говорят подобен език и живеят на същата територия. По тази логика съвременните италианци са римляни, а чернокожите поданици на кралицата, които живеят в Обединеното кралство са потомци на Хенрих VІІІ. Такива симплизми не могат да излъжат хора, които са запознати по-изтънко с историята, но за обща употреба стават. Всеки по-интелигентен човек, които поне веднъж се е разходил из Гърция не може да не отбележи смуглия, почти мавърски физически тип на по-голямата част от местното население, а пък ако е чел Омир (повечето му герои – хора и богове са „златокъдри“, „синеоки“…)понятията му за Гърция съвсем ще се объркат. Можеби и затова генетични изследвания в Гърция май не се извършват. Естествено в този случай едва ли ще има нужда да се изреждат действията на гръцкия шовинизъм срещу българското население в Западна Тракия и Южна Македония,ь изгорените градове (Дойран например), затворените бълг. училища, читалища, черкви, прокудените бежанци, ежедневното насилие над останалото бълг. население, забраната да се говори български… Ще кажете – ама сега е друго: ние сме в ЕС. Да, ама не! В момента в Гърция се създава „помашка нация“ със съответни Граматика и Речник, а пък бълг. каракачани се приобщават към Гръцката нация с любезното съдействие на бълг. администрация. Вече говорещите български в Гърция не се преследват официално, но кой знае защо избягват да го говорят на публични места, още повече, че техните деца вече не го знаят.. В този ред на мисли, интересно е дали новият президент ще се осмели да посети родното село на своите деди (Плевна), намиращо се понастоящем в Гърция? Съвсем сигурно, от МВнР горещо ще го посъветват да не прави това, като ще използват съвсем същите доводи, както доводите на уважаемия г-н Попов спрямо политиката към БЮРМ. И така, да виждате някъде отстъпка от гръцките нац. интереси в полза на човечеството?... Турция: турският национализъм е по-различен, но не по-малко велик. Различното е, че така или иначе турците не са индоевропейски народ, въпреки че в резултат на завоеванията в Европа са поели огромно количество европейски генетичен материал (чрез поробването, помохамеданчването, еничерството и т.н., а след това културна и езикова асимилация на приелите исляма индивиди от европейски произход). На всичко отгоре, именно лицата с европейски произход са били движещия фактор в османската история (дори се смята, че Ататюрк/Мустафа Кемал е по произход помак от дн. Гоцеделчевско). Затова и след победата на кемалистката революция се създава спец. теза, че европейски изглеждащите турци били потомци на „истинските турци“ (sic!). Естествено такива симплизми стават само за употреба сред невежите, но и това върши работа. Понастоящем турският национализъм се базира на неоосманизма и неоислямизма. И по двете направления сегашна България трябва да стане част от Великото пространство на турската нация, веднъж защото е била част от Османската империя, второ защото там е стъпил Исляма (ислямът не отстъпва никога нищо веднъж завладяно) и трето защото в Бг. живеят компактни групи братя-турци, които трябва да бъдат освободени от притесненията, на които са подлагани. Основа за тези апетити дава факта, че Турция се развива с огромни темпове, а населението надминава 70 млн. Ще кажете: ако Турция влезе в ЕС, всичко ще е наред. Да, ама не!Турция точно това и иска. В прав текст се твърди от редица идеолози, че това което беше пропуснато под стените на Виена, сега може да бъде спечелено с мирни средства. При такова развитие на нещата, Бг ще бъде първата жертва на това „мирно“ завоевание. Поглъщането на Бг може да бъде затруднено евентуално от аспирациите на Русия при положение, че ЕС се разклати или разпадне, но изглежда турските националисти са готови на компромис и разделяне на българските територии, ако в това хипотетично бъдеще Русия още представлява фактор и не се е разпаднала самата тя. Още повече, че великотурските шовинисти не забравят за тюркската Родина (Азербайджан, Туркестан,..). А какво да кажем за „кипърския проблем“?... Къде виждате някъде тук отстъпка от турските нац. интереси в полза на човечеството?...
Интересно! Никъде не виждаме у нашите съседи прояви на национален нихилизъм или от отстъпка от нац. интереси в полза на Региона или на Човечеството. Още по-интересно – в световната дипломатическа практика такова нещо няма. Най-малко това би ни накарало да се усъмним в съветите на уважаемия г-н Попов. Тези съвети удивително напомнят (по една случайност, надяваме се) на основните принципи на посткомунистическата дипломация на РБ. Независимо от това, коя партия е на власт, всемогъщото и едва видимо в общественото пространство МВнР ръководеше еднолично досега цялата външна политика на страната, без да обсъжда с никого и без да дава отчет никому. Това абсурдно положение лесно се обяснява с простичкия факт, че огромната част от ръководните кадри на посоченото Министерство (досега?) се рекрутираха от средата на децата, внуците и близките роднини на АБпФК, както и от тяхната клиентела – агенти на КДС. Цялат тази групировка изглежда работи в пряко взаимодействие, а можеби и под пряк контрол на руските тайни служби (ФСБ, ГРУ), както някога бащите и дядовците им са работили под контрола на КГБ, ГРУ (един бивш министър подхвърли в общ. пространство невероятния факт, че шифровалните машини на Министерството по негово време се доставяли от Русия, от което следва, че никакви тайни от тях не сме можели да имаме) . Естествено цялата тази външна политика (вкл. влизането на България в НАТО и ЕС яхнала Троянски кон) е от изкл. полза за Русия и изкл. неизгодна за България. Тази политика цели отслабването на България, деградация и денационализация, превръщането й в парий в международен мащаб. Парий от когото никъде и нищо не зависи. Тази политика в края на крайщата цели само едно – деградация на страната и държавата и създаване на предпоставки за нейното разделяне , за да се осребри стратегическата геополитическа позиция. И друго уважаеми читателю. Даваш ли си сметка, за това защо чак сега се дигна такъв шум, вкл. настоящата дискусия, за“промяната в нац. политика към Македония“, защо в МВнР скърцат със зъби, защо БСП веднага ревна (тихичко засега)против. Защо наистина е тази злоба срещу правителството и ББ? Защото може да им стане навик и по предизборни , а и по други съображения да вземат да отидат и по-далеч: например да започнат да преразглеждат осн. принципи н Българо-Руската дружба..
Накрая можем да обобщим, че позицията на г-н Попов, за нас е неприемлива по следните ДВЕ прости.причини: - Първо. Защото всички държави (вкл. и тези от нашия калибър)правят така: защитават националните си интереси, не позволяват безпричинно да се тормозят техни граждани и защитават правата им; не позволяват да се обругават по един или друг начин техни изтъкнати исторически личности. От друга страна борба между националните интереси винаги е имало и ще има, докато съществуват нациите (сигурно още немалко време) и ако тази борба се води с цивилизовани средства, тя може само да съдейства за прогреса на човечеството. Това ни учи и историята на Великата европейска цивилизация и нейното интелектуално и икономическо изригване от ХVІІІ в. нататък – това е история на непрекъснати междунационални борби, дали огромен тласък на прогреса. И всичко това на фона на огромни империи, проспивали векове без видима промяна (в Китай от две хиляди години познавали барута, хартията, компаса, до ХVІІ в. произвеждали повече стомана от цяла Европа, и какво от това - когато хартията и барута стават известни в Европа, ВЕДНАГА предизвикват революции;Гутенберг открива книгопечатането и още докато е жив в Европа са отпечатани хиляди заглавия; появяват се огнестрелните оръжия, а китайците се снабдяват първите си оръдия от португалците; с компаса европейците откриват и обикалят света, а промишлената революция се извършва в Европа, не в Китай). - Второ. Не можем да се откажем от своята история (напр. Самуил не може да бъде едновременно и български и македонски цар), дори и затова, защото това е животописа на нашите прадеди, които генетично живеят в нас. В противен случай излиза, че танцуваме върху гробовете им. А уважението към предците е основата на моралните принципи. Друг е въпросът, ако смятаме, че Моралът е отживелица, тогава можем и да се съгласим с г-н Попов. (По въпросът за същността на морала по- напредналите читатели могат да се запознаят с казуса „Баунти“, но ще трябва да прочетат книги по въпроса, защото в Интернет е отразен предимно откъм скандалната му страна)

_____

истината е по-важна от честта на Великая Россия
 
Преглед на профил objective Рейтинг: 680 "Да"
8 яну 2013 01:05 755
- +Оценка
+2

Относно конентар #752 на "bozkata":
"Забравяш, че основен противник на България през 1912 г. е ТУРЦИЯ. Тогавашните управници са сключили съюз с Гърция, Румъния и Сърбия, за да могат „спокойно“ да воюват".
Нямам намерение да водя спорове на историческа тематика. Но моето лично мнение е, че полититическият елит на младата тогава Българска държава е проявил немалка наивност, доверявайки се на договорки с Гърция, Румъния и Сърбия и с Великите сили зад тях, особено след опита му с тяхното поведение по време на Съединението и последвалата Сръбско-Българска война.
Наистина, съгласен съм с Вас, че последствията от вземането на смели политически решения са трудно предсказуеми на момента.
Все пак, струва ми се наивно да вярваш, че съседите на твоята, най-млада тогава, държава ше допуснат тя да стане по-голяма от тях.

 
Преглед на профил popaleksov_ldp Рейтинг: 233 "Не"
8 яну 2013 00:11 754
- +Оценка
-4 +3

До коментар [#753] от "bozkata":

Като свършат аргументите, започват квалификациите.

Европейският договор за България е друга форма на Санстефанския договор, Европейският съюз е осъществяването под нова форма на Санстефанска България и който поставя условия и е против приемането на Македония в ЕС е против националните стремежи и националните идеали на България.

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 445 "Да"
7 яну 2013 23:42 753
- +Оценка
+5

До коментар [#751] от "popaleksov_ldp": Забравил да си вземеш хапчетата. И побързай, чакат те на 4-ти километър, но мини преди това на Позитано, да си вземеш хонорарчето.

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 445 "Да"
7 яну 2013 23:24 752
- +Оценка
-1 +3

До коментар [#739] от "objective": Ех, „обектив“, досега пълни шестици и изведнаж… двойка. Много далече зацепи. Забравяш, че основен противник на България през 1912 г. е ТУРЦИЯ. Тогавашните управници са сключили съюз с Гърция, Румъния и Сърбия, за да могат „спокойно“ да воюват, но не са преценили апетитите на „съюзниците“, подтиквани дискретно от руския цар Никола II (Сърбия, Румъния) и Франция и Англия (Гърция). Какво да се прави млада държава 34-годишна. Въпреки всичко, нещата са могли да се подредят, ако след това, не бяха се съюзили с германците. Погледнато от 21 век, историята изглеждат изглежда другояче, но сега трябва да се обърнем към реалността! Вече му посочих на Гошо „италианският метод “ за символично връщане към Беломорието. Това е далече по-реалистично, другото са празни фантасмогории, подхранващи разни Пиринчовци. Време е да се забрави Санстефанска България. Грешките са непоправими и невъзвратими!

 
Преглед на профил popaleksov_ldp Рейтинг: 233 "Не"
7 яну 2013 23:15 751
- +Оценка
-10 +4

Трима български политици /премиерът и неговите външен министър и президент/ и трима български учени /Божидар Димитров, академик Георги Марков и проф. Пламен Цветков/ се изправиха срещу България, поставиха България в услуга на Гърция, Сърбия и просръбски кръгове в Скопие, изправиха България срещу собствените цели и идеали. Прикривайки лични обвръзки и зависимости към чужди държави и чужди национални инереси, тези “национално отговорни патриоти”, “родолюбци” и “защитници” на България подготвят акт най-позорен в новата ни история с “вето” за преговори на Македония за ЕС.
ДА или НЕ на Македония в ЕС?
НЕ на Македония е крещящо несъответствие с българските национални интереси.
НЕ на Македония е продължаване на 100-годишно подтисничество над българите от страна на Гърция и Сърбия и просръбски кръгове в Скопие - много по-жестоко от турското.
НЕ на Македония е ДА на великосръбския антибългарски шовинизъм и национализъм.
НЕ на Македония е ДА на великогръцкия антибългарски шовинизъм и национализъм.
НЕ на Македония е ДА на апартейда спрямо останалите българи в РГърция - европейска държава, част от Европейския съюз в 21 век.
НЕ на Македония е ДА на унижението да слугуваме на просяци и босяци гърци и национално катастрофирали сърби.
НЕ на Македония е ДА на положението на Балканите като втора категория район от ЕС.
НЕ на Македония е НЕ на десетките хиляди български граждани в републиката.
НЕ на Македония е ДА...

Прочитане на целия коментар
на нова национална катастрофа, без да сме водили война.
Последици, които са в полза на всяка друга страна, но не и на България.

ДА на Македония е ДА за нашите сънародници в РМакедония, независимо как се определят днес.
ДА на РМакедония е ДА за всички българи и българско по света.
ДА на Македония е ДА за нашата лична гордост и самочуствие.
ДА на Македония е ДА за нашата лична отговорност като български граждани за Родината.
ДА на Македония е ДА за нашата национална сигурност и териториална цялост.
ДА на Македония е ДА на Нова, Голяма, Велика като дух Европейска България.
ДА на Македония е голямо ДА за Република България, ДА на нашето национално достойнство и самочуствие.

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1253 "Да"
7 яну 2013 22:30 750
- +Оценка
+3

До коментар [#738] от "Северозападнал":

Въпросния автор на тази статия е от година-две пенсионер. Но очевидно са го повикали "по спешност"? Тази и други статии около македонската Коледа, както и задържането на 6 граждани на Струмица с двойно гражданство, издават нервност сред македонските власти......

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 Неутрална
7 яну 2013 22:30 749
- +Оценка
+3

До коментар [#747] от "dobrich":

Имам високо мнение за вас. Но имам и един въпрос - кой да удари по масата ? То се иска познание, дупе, воля и акъл и да се знае какво да се прави. По -горе драснах едно нещо за "гена". Е, генът не е във властта в момента. Това е. Но успокоението е, че го има съхранен.

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 Неутрална
7 яну 2013 22:24 748
- +Оценка
+4

Този Виктор Цветаноски пише българоненавистнически текстове от поне 30 години (доколкото си спомням а може и от по-дълго). Това като информация от "старото куче".

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1253 "Да"
7 яну 2013 22:22 747
- +Оценка
+3

До коментар [#739] от "objective":

Миналото си е минало. То не може да бъде върнато. За мене е неприемливо обаче, че в 1992 г. не изложихме коректно нашите искания пред Скопие. Нелогично е също, че правителството на Герб не удари по масата в ПЪРВАТА година от своето управление?! След като беше ясно, че със скопските политици не можем да излезем на глава......

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 Неутрална
7 яну 2013 22:17 746
- +Оценка
+4

До коментар [#726] от "Пирин":

На бългаски език се казва "объркан", а не "фрустриран". "Фрустрирани" са някои на брега на Вардар, на огромната част от българите главите тук вече им се проясниха - ама някой друг трябва да се оправя със собствените си фрустрации "античките македонците на брега на Вардар" по-точно.

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 445 "Да"
7 яну 2013 22:17 745
- +Оценка
+3

До коментар [#741] от "Пирин":Драги глупчо, това, което са забравили да ти кажат от МАНУ, че по тези територии още от 3-и век са се настанили български племена, а почти едновременно с Аспарух на юг слиза и кан Кубер и създава Куберова България : Кратка история на Куберовата България. Това е втората българска държава, възникнала на територията на днешна Вардарска Македония и Албания в края на VII век, едновременно с Дунавска България на Аспарух. Създател на тази държава е неговият брат Кубер - син на великия кан Кубрат, основал ,,Старата Велика България'' през 632г.
Присъствието на Куберовите българи в Македония е документирано в средновековните хроники и се потвърждава от археологическите проучвания, вкл. запазения печат на дипломата на Кубер Мавър и съкровището от Врап ,както и надписите на Мадарския конник , където от името на Тервел се говори за ,,чичовците в Солунско'', които не повярвали на носоотрязания император Юстиниан II , потърсил помощта им, за да си върне престола. Кан Кубер помага на дунавските българи във войната срещу Византия от 688/689г.


 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 Неутрална
7 яну 2013 21:59 744
- +Оценка
-1 +3

До коментар [#741] от "Пирин":

Ами вие отидете да сложите цвете на гроба на Кръсте Петков Мисирков - в гробищата на българския град Копривщица - автор на "Македонцките работи", след това публикувайте "разкаянието" му в оригинал ако знаете за какво става дума, ако не знаете - да ви го публикувам в този форум? Ако за вас историческите факти са нещо "пошло" , а реалността, която познаваме твърде много хора няма значение - какво всъщност има значение?

 
Преглед на профил mila.i Рейтинг: 8 "Не"
7 яну 2013 21:55 743
- +Оценка
-1

До коментар [#726] от "Пирин":
Погледнах различни доклади на БХК и МХК. Първо, те изглежда са различни по структура. Тези на БХК изглежда се опитват да обхванат еднакъв каталог от проблеми всяка година. Тези на МХК са структурирани по-скоро около избрани актуални теми. Не е ясно кои теми намират място в тях и кои не.

Отворих годишните доклади на МХК за 2009 и 2010, не намерих споменаване на делото Ратко или на етнонима българи. БХК споменават делата Илинден. В един от скорошните тримесечни доклади на МХК попаднах на глава "Говор на омраза", но там се натъкнах на изброяване на инциденти от вида жестоки сбивания или убийства, основно между албанци и македонци. Проблемите на ромите също са споменати. С това горе-долу се изчерпват анализите на тема малцинства, които успях да видя, поне на пръв поглед. Т.е. от четенето на докладите на МХК оставам с впечатлението, че те изобщо не са се занимавали с темата. Можете ли да ми покажете поне анализ на решението на ЕСПЧ по Ратко?

Имайте предвид, че моите впечатления са от хора, които познавам лично и които ни най-малко не са се опитвали да злоупотребят с възгледите си. Няма как да ме убедите, че те или техните страхове не съществуват. Може да се опитате да ми докажете, че са неоснователни. Но затова бих Ви помолила Вие да ми покажете доклад, на НПО или международна организация, който съдържа оценка на отношението към хора, изразяващи...

Прочитане на целия коментар
българско самосъзнание. Ако не ми покажете такъв вид оценка, аргументът "няма доклад на МХК, няма проблем" няма да ме накара да мисля, че моите познати са просто параноици.

А иначе изобщо нямам желание да има "реципрочност". Бих искала и Вашите проблеми и страховете на моите познати да останат в миналото, и то колкото е възможно по-бързо.

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 Неутрална
7 яну 2013 21:44 742
- +Оценка
+2

До коментар [#739] от "objective":

+++++

Прав сте. Така е. Съгласен съм с вас.

Въпросът е, че имайки историческото познание не бива да допускаме грешки в бъдеще.
По горе ви написах, че започваме да издаваме едни "фактури" и , че някой ще трябва да ги плаща...Вие сте казали кой. Благодаря на Господ, че има хора като вас... Вие сте по-млад от мен, ще пишете фактурите и ще искате незабавни плащания - без отстъпки или отложено плащане! Ще се плаща в брой и сега ! Дойде часът на истината. Някои може да не го виждат, но има хора, които го виждат. Защото ако не се платят фактурите днес или утре, започват да текат лихви. И тези фактури един ден ще бъдат платени. На този свят един ден всичко се плаща!
Езикът на който ви пиша сега може да е неразбираем за много хора във форума, но го разбират някои хора, които схващат неговото послание - то е за тях. Те знаят кой им пише, а аз знам , че те четат.
Така , че на Вас ви пожелавам успех, здраве и много щастие през новата година .

 
Преглед на профил Пирин Рейтинг: 402 "Не"
7 яну 2013 21:21 741
- +Оценка
-6

До коментар [#728] от "bozkata":

http://www.segabg.com/article.php?id=631138 Да се позаяждаме ? Не, мерси. Дискусията тук е за официалната политика на България към Македония, не за история, не за икономика, не за вашите фрустрации, а за политиката , която провежда ГЕРБ с подкрепата на евродепутатите от БСП и т.н. Ако сте го забравил, прочетете заглавието на темата отново.


До коментар [#730] от "bozkata":

Вардарска Македония е присъединена към България при Борис I , през втората половина на 9 век, което е много след 681 година ! След тази безподобна глупост, която сте написал, не виждам причина да бъдете коментиран повече.До коментар [#737] от "gosho3":

Ами какво искате да напише Македонският хелзинкски комитет, когато оплакванията са от типа "глобиха ме не защото минах на червен светофар, а защото съм българин", "разведох се със съпруга ми, но загубих делото и станах българка, за да ми помогне България", "медиите не искат да ме интервюират" или "ликвидират предприятието, но от всички освободени от работа само жена ми я съкращават защото е българка" и т.н. Аз не виждам при подобни малоумни оплаквания...

Прочитане на целия коментар
какво да направят, освен да им премерят температурата на тези "репресирани българи". Останалото ви писание е извън темата на форума, а и е твърде пошло, за да се коментира.

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 445 "Да"
7 яну 2013 21:17 740

До коментар [#735] от "gosho3": Я виж ти, „Гошо 3“ обърна палачинката : „БКП зарязала Македония“. Браво Гошо, най-после ! По-добре късно отколкото никога.

 
Преглед на профил objective Рейтинг: 680 "Да"
7 яну 2013 20:55 739
- +Оценка
-1 +7

Към коментари #725 от "dobrich" и #729 от"bozkata":
"Всичко е "правилно", пък накрая се оказа, че трябва да се върнем от там, от където сме тръгнали!? ", казва "dobrich" .
Да, така е, но причините за това положение не идват от груби грешки в съвременната българска политика към феномена "БЮРМ", а са закъсняло последствие на непрагматичната и недалновидна политика на Българската държава в периода 1912-1920 година, провеждана под натиска на българските бежанци от Македония и на общонародния идеал за единение. (Не бих искал да се връщам назад в толкова отдалечени от нас години, но за съжаление, кучето е заровено тогава.) С идеализъм и с кръвопролитни жертви резултатна политика не се постига ! Близко е до ума, че не е било в интерес на някои Велики сили и особено на съседните държави, най-младата новоосвободена Балканска държава да се превръща в значим фактор и да стане по-голяма от съседите си. България е прецакала идеала си за обединение с всички българи от област Македония със самото склюване на съюзнически договор със Сърбия,черна Гора и Гърция. Втората фатална грешка е била лекомислената загуба на Одринско-Беломорска Тракия заради запазване целоста на Македония !
Ако политиката ни се е водила от прагматични, а не от емоционални подбуди, щяхме да бъдем Средиземноморска държава с Родопски Хинтерланд, щяхме да си спестим многохилядни човешки жертви от последващи войни и да дръпнем икономиката и...

Прочитане на целия коментар
стандарта ни много по-нагоре. Тогава не само македонските българи щяха да се стремят да си сверяват часовниците с България, силно да я "сакат" и при първа възможност да се заселват в нея.
Ето защо съм се опитал в политическия анализ в #721 да се предпазвам от емоционални оценки за отделни действия или бездействия на предходни правителства. Опитвам са да гледам на нещата "на едро". Днес, 100 години след златния шанс да станем Средиземноморска държава, България има за втори път своя златен шанс, като държава на Европейския Съюз и НАТО да дръпне икономиката и стандарта ни на живот много по-нагоре от Сърбия и от нейната невзрачна колония Южна Бановина. И този шанс по никой начин не бива да бъде пропиляван заради провокациите на някакви Балкански пещерно-примитивни шовинистични режими с тежки комлекси ! Те ментално са изостанали спрямо нас цял свек назад !
Историята показва, че печели винаги онзи, който е прагматичен, позитивен, съзидателен и предприемчив !

 
Преглед на профил Северозападнал Рейтинг: 968 Неутрална
7 яну 2013 20:11 738
- +Оценка
+3

Точно на връх Коледа в бившата югорепублика продължават да предъвкват за кой ли път тази тема:
http://www.utrinski.com.mk/default.asp?ItemID=7BFE6F8D9D7CE944BDA5BDDF3E88FBC7
Четивото както се вижда ще бъде в няколко части. Това в момента е най- актуалната тема в държава раздирана от конфликти. Автор е стар наш познайник за който се бях притеснил,че отдавна се бе загубил някъде.
БЮРМ дава ясни индикации как ще протича процеса на "добросъседство"!!!

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Да"
7 яну 2013 19:00 737
- +Оценка
-1 +4

До коментар [#726] от "Пирин":

Мога ли да Ви задам няколко въпроса и да ви кажа някои неща:

1. Ако Хелзинкския комитет в България е проявил грижи за "македонците в България" , какво е казал Хелзинкския комитет в Република Македония за "българите в Македония" . Отговорът ви трябва да е еднозначен. Има ли българи в Република Македония или не?

2. За езика. Простичко казано, преди 1945 са писали или на сръбски или на български. Това е. Вашиот Кръсте Петков Мисирков дето ги е писал "За македонцките работи" и ви е кумир - идете поне му сложете цвеке на гробот в гробището на българския град Копривщица. И публикувайте неговото "разкаяние". Защото ако го публикувате трябва да си затворите МАНУ, защото той ви е опорна точка в теорията "македонска". Без Кръсте Мисирков сте една нула. И се обадете на българския интернет експерт Вени Марковски , та го попитайте за баща му....

Та за езика, вярно е че има писмена норма наречена "македонски литературен език" - на него пишат и се обучават вече 68 г. хората в Република Македония. И какво? Създава се художествена литература, хората почват да говорят като слагат ударението на втората сричка , и какво? Няма да продължавам, че ще стане дълго. И какво? Ами просто живоът продължава.

И в един момент "гордиот македонец" от Скопие като ударил 3 жолти ракии...

Прочитане на целия коментар
казва, че родата му в София, Пловдив или Сливен, примерно 20 човека са "мръсни бугари фашисти, татари, жените за 2 црвени" . Такааааа ли момци ? Опаа. Мерете си думите момчиньа, држте си го язикот зад забите.

Че ако решим да ви свием сармите , сърбоманчета, сами ще почнете да си говорите. Не "Трето полувреме" - ще ви направим едно "Четвърто" и "Пето " и "Шесто полувреме" тъй че свят може да ви се увърти, меко казано.

Е, това беше поздрав за Ивановден и за вашата Коледа (старостилска)

 
Преглед на профил 2.5 Рейтинг: 1340 Неутрална
7 яну 2013 18:59 736
- +Оценка
+2

Накратко, аргументът "против" се свежда до следното: за да има България стабилна и спокойна съседка в лицето на Македония, трябва да работи за интеграцията й в ЕС; обратният вариант - първо Македония да стане стабилна, интегрирана в себе си, прагматична и прочее, за да бъде приета в ЕС, е нереалистично и несериозно. Както беше нереалистично за самата България.

Тогава да интегрираме и Турция - защо да чакаме. Направо да интегрираме всички!

_____

I Want To Believe
 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Да"
7 яну 2013 18:29 735
- +Оценка
-1 +3

До коментар [#719] от "dobrich":

През 1991-1992 просто нямаше време . Прав сте, че с признаването предотвратихме едно лошо нещо , което можеше да се случи. За това благодарност България не е получила, освен от онези , които разбираха какво може да се случи. Тя си е получила благодарността от който трябва там и го знае.

Нямаше ресурс (материален) , капацитет , виждане и разбиране какво трябва да се прави. Е, може би не е съвсем така, но в общи линии беше така.

Просто нямаше ресурс, а и истината, която бе заварена там се различаваше далеч и от най-сумрачните оценки.

За съжаление, в един много дълъг период, предхождащ 1989-1990 , да речем има - няма 40 години нашите въобще не са се интересували реално какво става там. Е те това е нещо, за което могат да бъдат критикувани БКП - просто са зарязали Македония и темата "Македония" е била операционализирана през отношенията със СФРЮ и естествено през практиката на Брежневия СССР за "ограничения суверенитет". Ама нищичко не са правили! Пращали са кораби с помощи в Ангола (губят се някъде към 200-300 млн. долара български пари - ама нейсе) и къде ли не, ама тук - в задния двор на България - нищо не са инвестирали. Е, за това става дума. и когато дойдоха 1990-1992 г. бяхме слаби. То добре, че генът беше силен, та удържа на натиска с цената на много...

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 Неутрална
7 яну 2013 17:10 734
- +Оценка
-1 +3

До коментар [#731] от "selfmade":

Страхотен си, както казва младежта у нас - "изби рибата"!
Не те знам кой си но като ви чете едно "старо куче" в проблематиката вас и още няколко участници, направо ми става хубаво. Дерзайте. От вас има нужда Майка България. Ние полека-лека да си ходим от проблематиката - видно е че има кой да продължи.

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 Неутрална
7 яну 2013 17:00 733
- +Оценка
-1 +3

До коментар [#725] от "dobrich"

Много ви се радвам на вас и на още двама-трима във форума . ама много. Страхотни сте. Не можаха да затрият гена. Много усилия положиха, страшно много усилия положиха едни хора - ама не би. Вкараха и много хора на 2 метра под земята - съдба... Всеки си е избирал съдбата като се е занимавал с нещо ...
Тоя път ги надиграхме - с интелект, разум и умереност. Показахме им кой кой е. Е, оттук нататък се издават едни фактури и почва плащането. Ама ние издаваме фактурите, те ще плащат...Така ще стане. Който познава езика на който е написано това ще разбере за какво става дума.

 
Преглед на профил peipan Рейтинг: 402 Неутрална
7 яну 2013 16:30 732
- +Оценка
-2 +3

Големия историк Божидар Димитров каза: Македонската история е част от Българската история и толкоз. Нека да си правят паметници колкото си искат - атракция за туристите и толкова. Но официалната позиция е тази - част от Българската история. Тази позиция може да се подхрани от ЕС, като се дадат пари за да се построи магистрала до Тирана през Скопие, както и ЖП линия. Така ще се секнат сръбските мераци да диктуват положението в Македония с изградената между тях инфракструктура.

 
Преглед на профил selfmade Рейтинг: 406 Неутрална
7 яну 2013 14:41 731
- +Оценка
-1 +6

Ма затоа не ви сакаме, бре Пирине! Премногу прдите и ви смрди газот. Па како прекрстите Самуила на СамОил, зашчо не го сторите и Пирина на ПирОн. Баш по македонски ке биде! Ма незнам, како не са ви потгониле ошче гюпците. Да му го смените лепото гюпско име! Ама ке ви подгоне, за имотите дето ги присвоите. И кукьете и становите. Чувам, дека за 1,2 милиарди се сборува. "Шалом" мислам, дека се вели. Тоа околу филмот де! Та така е, како стапиш на лайно - смрди!

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 445 "Да"
7 яну 2013 12:35 730
- +Оценка
-2 +5

До коментар [#726] от "Пирин" Да уточним историята на населението във Вардарска Македония. От 681 до 1018 г.(337 г.) те са българи, всички царе и царства, включително и Самуил се декларират като български. От 1018 до 1185 г. (167 г.) – са ромеи (византийци). От 1185 до 1393 г. (208 г.) - българи. От 1393 до 1918 г. (525 г.)– османски гяури. От 1919 до 1941 г. (22 г.)- сърби, 41–44 г.(3 г.) отново българи. От 1945 до 1992 г. (47 г.) "титови македонци" и от 1992 г. „македонисти“. За твое съжаление фактите са такива! Ако откриеш доказателства, че не е така, има един историк, който дава 1 милион евра на откривателя. Жалко би било да не използваш да забогатееш (и така си безработен).

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 445 "Да"
7 яну 2013 12:06 729
- +Оценка
+3

До коментар [#720] от "objective": Двата анализа, „Обектив“ и „Добрич“, се добре аргументирани и дори се комплектуват. „Обектив“ е прекалено снизходителен към предходните правителства. Смятам, че греши в преценката на събитията по време на войната в Косово. Сърбия с шизофреничния Милошевич се намираше в много тежка международна изолация. Македония и покрай инфилтрираната сръбска агентура беше тотално дезориентирана и изплашена за своето съществуване. Според мен грешката на Желев, Филип Димитров, Димитър Попов, Иван Костов и други скрити, но влиятелни личности е, че не са използвали оптимално възможностите за поставяне на определени условия при признаването. Все пак те имат едно мъничко оправдание – непознаването на размера и дълбочината на титовата югославска пропаганда в продължение на 54 години (1945-1999) и високият битов стандард на югославяните спрямо доста по-бедните българи.
Всъщност „антибългаризмът“ достигна драстични размери след войната в Косово, защото за Сърбия остана надеждата да си възвърне „Вардарската бановина“.
Пропуснати са 2-3 поколения, възпитани в комуно-фашистки национализъм, който днес наричаме „македонизъм“. Все пак оставам умерен оптимист за бъдещето, защото в Сърбия започва отново да се надига прочутия великосръбски шовинизъм с наследниците на Милошевич, а да се блокира влизането на Сърбия в ЕС е далеко по-сложно. Надеждата е, че сърбите отказват да влязат в НАТО, заради Русия и така...

Прочитане на целия коментар
самоблокират влизането си в ЕС.


 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 445 "Да"
7 яну 2013 12:00 728
- +Оценка
-1 +7

До коментар [#726] от "Пирин": Олигофренче сладко, вярвай ми, в България никой не мечтае да вземе една бедна страна, без промишленост, без суровини, с 30% безработица. Ние си имаме достататъчно наши проблеми за решаване и не ни трябва да се занимаваме с вашите. По-добре внимавай какво става със шиптарите. Те успяха да прецакат сърбите, ще ви прецакат още по-лесно и вас. Научил си български, научи и английски и вземи да четеш „Енциклопедия Британика“. Историята не е писана в Скопие, а на много други места. Няма да е зле да научиш и албански , може да ти потрябва !

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1253 "Да"
7 яну 2013 11:18 727
- +Оценка
-1 +7

Само дебил може да разсъждава на тема, че ние искаме да анексираме РМ. Разширението на границите на ЕС е проблем на Брюксел, не на София!...........Едно от многобройните клишета, което битува в главите на македонските граждани, е че имали държава от 1945 г.!? Интересното е, че хървати и словенци водят своята държавност от 1991 г. Въпреки че са имали самоуправление в рамките на югофедерацията още от 1918 г.

 
Преглед на профил Пирин Рейтинг: 402 "Да"
7 яну 2013 11:02 726
- +Оценка
-8

До коментар [#709] от "bozkata":


До коментар [#716] от "bozkata":

Искате, много искате. Знам ви до дъното на душиците Ви. Колкото и да се прикривате не можете да скриете желанията си. А че нямате сили да ги осъществите и това ви фрустрира е друга тема.

Що се отнася до паметниците, недейте го казва това пред чужденци, ще ви помислят за мръднал или ще се смеят много. А езика хахахаха, любимата ми смешка - 45та го създали, но преди това само са си го говорили хахаха

Да, историята на Република Македония започва 1944 с АСНОМ, но това е частица от историята на Македония. Проблемите за които говорите не са политически, а България ги прави политически. Което вече е същински проблем ! Относно отношението към българите, то е напълно нормално, но старите ДС кадри се опитват да го направят ненормално. Имате ли нещо различно от провокации и инсценировки ?


До коментар [#718] от "mila.i":

Посочил съм конкретни примери и това са случаите добили известност в публичното пространство. Заради тези случаи българските политици обвиняват Македония и я блокират. Затова бъдете така добра да не ми приписвате ваши твърдения. Мислите ли, че инсценирането на проблеми , които да служат за алиби на политическо изнудване, са европейско поведение от...

Прочитане на целия коментар
страна на България ? Защото , колкото и да искате нещата да са реципрочни те не са. Нашите проблеми, на македонците в България, са представени подробно в докладите на Българския Хелзинкски комитет. Вашите твърдения подкрепени ли са от някакъв независим източник ?

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1253 "Да"
7 яну 2013 10:48 725
- +Оценка
-4 +11

Заключение:

1/ РМ като цяло е "кауза пердута" за българщината. В републиката преобладава простащината, чийто връх беше посрещането от президент, премиер, архиепископ на МПЦ и половин Скопие на емира на пакистанските хунзи в 2008 г. В историческата им наука преобладават фалшификациите и ненаучните тези - достатъчно е да си припомним за Розетскио камен, Бронзената книга, няколко пъти "намираха" гроба на Александър Велики на територията на днешна Македония, при условие че няма намерени артефакти от периода на античните македонци северно от Битоля...
2/ Стремежа ни трябва да бъде единствено да защитим нашето културно-историческо наследство и правата на ОСЪЗНАТИТЕ, ДОКАЗАНИ българи от посегателствата на официалните македонски власти и лумпените!
3/ Не трябва да имаме никакъв сантимент /така характерен за много наши политици/ към държавата Македония. Която има неприкрити сепаратистки и иредентистки стремежи към нас. Достатъчно е да припомним, от колко години насам нагло и нахално се борят да регистрираме македонистката организация в Пиринския край в ПРОТИВОРЕЧИЕ с нашите закони!? Те не искат да имат нищо общо с нас, защо ние да искаме?! Всяка отстъпка от наша страна е погазване на националните НИ интереси....В историята има примери, когато народи разделени в различни държави воюват помежду си. Достатъчно е да си припомним Австро-Пруските войни от 19 в.

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1253 "Да"
7 яну 2013 10:26 724
- +Оценка
-1 +5

До коментар [#721] от "objective":

Всичко е "правилно", пък накрая се оказа, че трябва да се върнем от там, от където сме тръгнали!?

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1253 "Да"
7 яну 2013 10:18 723
- +Оценка
-3 +7

Македонската пропаганда: За пръв път се запознах с нея в 2006 г. По повод коментар в нашите медии за един изключително провокативен македонски блогер нарекъл се Вашиот Сосед. Намерих в нета неговите постове, на които имаше само антибългарски материали - цинични фотомонтажи, карикатури, песнички и стихотворения с нецензурно съдържание....След това се появи втори блогер с името Спартак. Който вече се опитваше да спори и да налага македонистката гледна точка в историята и политиката. Но на практика аргументирана дискусия с нас българските блогери не се получаваше. На нашите документални факти и мнения на международни светила в историческата наука отговаряха с татари, фашисти, жените са ви курви.....След това се появиха и други македонски блогери с антибългарски материали. Които дори правели всеки месец срещи за да координират своите действия. Всъщност, накрая се оказа, че зад най провокативните блогове стои едно лице, пенсионер от македонското МВР. Най вероятно е бил спонсориран от македонската държава?! Интересното беше, че е македонски гражданин от хърватски произход.....
От горепосочената година насам се запознавам редовно и с македонските вестници. Няма да коментирам определено яростно антибългарския, просръбски, проправителствен парцал в. Вечер. В останалите три македонски всекидневника рядко ще срешнете положителна статия за България. Понякога има обективно написани дискусионни текстове по общите ни теми. Което се прави за да се засили интереса на читателите,...

Прочитане на целия коментар
вероятно? Дали едно мнение на гражданин да излезе/не излезе на екран решава "вебмайстерот".
Най голямо препятствие пред нашите отношения е официално пропагандираната история там. Сред средностатистическия македонски гражданин битува мнението, че с Букурешкия договор в 1913 г. е извършена голяма несправедливост. Македония е разделена, както и македонския народ, като че са били национална и държавна даденост към тази дата!? Симпатиите определено са към Сърбия. Стигна се до там, че президента Николич в края на октомври 2012 г. на тържественото отбелязване на годишнината от Балканската война заяви в Скопие, че днешната македонска държава...се формирала върху бившето сръбско владение. Останалите територии били все още под робство....Антисръбските Охридско и Тиквешки въстания, въоръжената съпротива срещу сърбите по времето на бановината НЕ се отбелязват тържествено!? За разлика от началото на въоръжената проюгославска съпротива начело с Тито, когато е убит само 1 /един/ български полицай, който на всичкото отгоре е и местен ....Вероятно бих могъл да дам още десетки такива примери.
 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1253 "Да"
7 яну 2013 09:37 722
- +Оценка
-1 +9

Лични впечетления от РМ: Когато за пръв път посетих страната бях много изненадан от някои неща. :
1/ Сръбското влияние - в таксита, магазини, кафенета, на сватби, се слуша сръбска музика. Езика на местните в Скопие и Куманово е в много по голяма степен сърбизиран, в сравнение с други региони на републиката. Употребяват се цели сръбски изрази!? Парадоскът е, че хората от македонските села говорят на език много по близък до българския /нелитературен/ от официалната литературна норма!? В скопския хотел, в който бях отседнал, вечерта се чу пукотевица и крясъци от близката околност. Когато слязох да попитам рецепционистката какво се е случило, тя ме успокои, че местните "навивачи" на белградския Партизан празнували победа на "кошарка"......
2/ Отношението на местните към българите: Почти няма да срешнете македонец, който да не ви каже, че татко му/чичко му/дядо му, не са били "првоборци против бугарскиот фашистички окупатор". А пък дедо му/прадедо му, бил четник срещу турците. Ите и другите преди тях били "увек" македонци. Че техните шумкарски подразделения "избъркали бугарските фашисти", тоест македонските шумкари сами победили българските войски. А след това разбили и немците!? На моите противоположни доводи се гледаше с насмешка и неверие. Един жител на град Битоля, с телосложение на примат и физиономия на Чингис хан, ми каза че ние бугарите сме били тАтари и "слично". Югоносталгията е представено с...

Прочитане на целия коментар
фактите, че македонците свободно шетали в Бугария и нашите жени, дъщери, майки, се продавали за дъвки, 2 червени /югославски банкноти, еквивалент на няколко долара/, чорапогащи....А един даже ми каза, че сме личали на люде, защото те ни били правили......Изобщо простащина отвсякъде.
3/ Стандарт на живот и манталитет - От пръв поглед си личи, че доста от македонците изнемогват материално. Затова стремежа е да се работи навън. Дори тези които спореха с мене, ме питаха как се вземало българско гражданство, за да отидели на Запад. Но веднага за баланс заявяваха, че го правели от комерсиални цели......Преобладава тарикатско-селския манталитет, трудолюбието не е добродетел, на лесно забогателите се гледа с възхищение. Много малък процент от македонците четат книги, да не говорим да се замислят върху дискусионни проблеми....

 
Преглед на профил objective Рейтинг: 680 "Да"
7 яну 2013 07:47 721
- +Оценка
-2 +3

Моля за извинение, че предлагам повторно редактирана версия на постинг 720 !
Аргументи за ПОЗИЦИЯ "ДА" и отговор на "dobrich" в постинг 719:
Да, съгласен съм, че ПОЛИТИКАТА НА БЪЛГАРИЯ към БЮРМ не винаги се е движила по линия на оптималното, но В НЕЙНАТА ЦЯЛОСТ (КАКТО ПРЕДИ, ТАКА И ПОНАСТОЯЩЕМ) ТЯ БЕ И ПРОДЪЛЖАВА ДА Е ПРАВИЛНА.
1. Правилно бе, че ние не забавихме признаването на самопровъзгласилата се Република Македония с поставяне на условия в онзи критичен момент на война, защото актът на откъсването й от обятията на фанатичния непредсказуем Милошевич при наличие на солидно изградена в Скопие сръбска агентурна мрежа можеше да бъде осуетен за броени дни.
2. Правилно бе, че ние помагахме - и политически, и логистично - на БЮРМ в критичните за нейното оцеляване моменти.
3. Правилно бе, че декларирахме пред ЕС и НАТО своята безусловна подкрепа, след като правителството на Любчо Георгиевски показа добра воля с подписаната от него през 1999 г. Декларация за добросъседство и сътрудничество, не само заради оцеляването на БЮРМ, но и заради репутацията на България като фактор на регионална стабилност.
4. Правилно бе, че нашата държава се въздържаше да отговаря първосигнално на всяка УДБА-шка провокация, защото с това показа пред ЕС и НАТО политическа зрялост и акумулира в себе си по-голямо международно доверие.
5. Правилно бе, че реагираме едва сега. Защото 8 и съответно 5 години след приемането и...

Прочитане на целия коментар
утвърждаването ни в НАТО и ЕС и след системно доказване с дела в течение на цели 20 години на добра воля и толерантност, нашите аргументи за предварителни условия към БЮРМ стават чуваеми и разбираеми от всички и имат дори по-голяма тежест от гръцките аргументи за "вето".
6. Правилно бе, че изнесохме решаването на проблеми, които застрашават стабилноста на региона, на ниво "Вашингтон" и "Брюксел". Защото при възраждащата се агресивна стратегия на сръбския национализъм чрез подтикване на неговото уродливо отроче "македонизма" към ескалиращо-деструкривно поведение, Българската държава няма друг полезен ход.
7. Правилно бе избран политическия момент за поставяне на нашите условия пред партньорите от ЕС и НАТО - непосредствено преди възможно започване на преговори със Сърбия и БЮРМ.
8. Идеята, Югокомунистическият имперски нагон на Сърбия и на действията на производната му агентура в БЮРМ да бъдат "превъзпитавани" в хода на преговорите, е детински наивна утопия. Непосилно или по-скоро невъзможно е да бъде подменен чипа на едно опорочено още при зачеването му начинание - насърчаване чрез договаряне на пещерно-националистически режими. Не, не това са субектите, с които НАТО и ЕС трябва да стартират евентуалния преговорен процес !

 
Преглед на профил objective Рейтинг: 680 "Да"
7 яну 2013 03:17 720
- +Оценка
-2 +5

Мнение относно аргументите на "dobrich" в постинг 719:
Да, съгласен съм, че ПОЛИТИКАТА НА БЪЛГАРИЯ към БЮРМ не винаги се е движила по линията на оптималното, но В НЕЙНАТА ЦЯЛОСТ (КАКТО ДО СЕГА, ТАКА И ПОНАСТОЯЩЕМ) ТЯ Е АБСОЛЮТНО ПРАВИЛНА.
1. Да, ние трябваше да не забавяме чрез поставяне на условия признаването на самопровъзгласилата се Република Македония, защото откъсването й от обятията на фанатичния и непредсказуем Милошевич в ситуация на война и при наличие на солидно изградена в Скопие сръбска агентурна мрежа можеше за броени дни да обърне картината.
2. Да, ние трябваше да помагаме - и политически, и логистично на БЮРМ в критичните за нейното оцеляване моменти.
3. Да, ние трябваше да декларираме пред ЕС и НАТО безусловната си подкрепа, след като правителството на Любчо Георгиевски показа добра воля с подписаната от него през 1999 г. на Декларация за добросъседство и сътрудничество, не само заради оцеляването на БЮРМ, но и заради репутацията на България като регионален фактор на стабилност.
4. Да, като не отвръщаше по първично-рефлекторен начин на всяка от множеството УДБА-шките провокации, държавата ни показа пред ЕС и НАТО политическа зрялост и акумулира в себе си мейдународно доверие.
5. Да, след 5-6 годишен период на достатъчно утвърждаване на страната ни като равноправен член на НАТО и ЕС и след доказани на дело пред света в продължение на цели 20 години добра воля и толерантност, нашите аргументи днес за пос...

Прочитане на целия коментар
тавяне на условия към БЮРМ стават чуваеми и разбираеми от всички и имат дори по-голяма тежест от гръцките аргументи за вето.
6. Да, след възраждащото се зловредно активизиране на сръбския национализъм чрез провокативното поведение на неговото уродливо отроче "македонизма", Българската държава няма друг полезен ход, освен да изнесе решаването на такъв проблем, който застрашава стабилноста на региона, на ниво "Вашингтон" и "Брюксел".
7. Да, политическият момент за поставяне на нашите условия пред партньорите ни от ЕС и НАТО е избран съвсем точно - непосредствено преди евентуалното започване на преговори със Сърбия и БЮРМ.
8. Идеята, Югокомунистическият имперски нагон на Сърбия и производната му агентура в БЮРМ да бъдат "превъзпитавани" в движение, е една чиста утопия. Трудно, да не кажем просто просто невъзможно, е да бъде променен чипа на едно порочно зачатие - това на пещерно-националистическиите режими. Не това са субектите, с които трябва да преговарят НАТО и ЕС !

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1253 Неутрална
6 яну 2013 23:04 719
- +Оценка
-4 +6

Грешки на Българските политици: 1/ Когато признахме РМ в януари 1992 г. направихме първата грешка. Направихме го бързо, за да откъснем страната от Сърбия и да предотвратим войната близо до нашата граница. Тъй като бяхме ПЪРВИ, лесно можехме да принудим Скопие това да стане с някакъв задължаващ ги договор, поне?! 2/ Когато Атина почна да прави проблеми на Скопие, в София доволно потриваха ръце, че гърците ни вършели и нашата работа!? С това на практика се отказахме от активна политика по отношение на новата държава и оставихме развързани ръцете на скопските сърбомани и югославяни!? 3/ Дълго време се ръководехме от максимата - да оставим историята на историците, в нашите взаимни отношения. Да но скопските политици не я оставят. Доказателство - проекта Скопие 2014. Краде се история от всички, безскрупулно, нагло...4/ Създаващия обществено мнение Божидар Димитров и собственика на агенция Фокус Узунов на практика заблуждаваха българската общественост и политици. Че в РМ нямало начин да не им дойде ума в главата на техните политици, че дори течал процес на ребългаризация/ като че ли беше възможно!? 5/ Многобройните подаръци, които направихме на Скопие - коридори по време на ембаргото от Сърбия и Гърция, оръжие, предоставихме им пристанища, логистика и т.н. също бяха раздадени за "Бог да прости"!? 6/ Папагалското повтаряне, че РБ подкрепяла БЕЗУСЛОВНО евроинтеграцията на постоянно подливащото ни кал на международните форуми държавче!? Тази подкрепа Младенов преповтори и...

Прочитане на целия коментар
дори когато българския посланник беше бит на гроба на българския учител и офицер Гоце Делчев в Скопие!? ..........Вероятно не съм изчерпателен?!

 
Преглед на профил mila.i Рейтинг: 8 "Не"
6 яну 2013 22:41 718
- +Оценка
-1 +5

До коментар [#707] от "Пирин":
Имам много познати в Македония, хора с най-различни възгледи. Сред тях има и такива, които имат българско самосъзнание (не са мнозинство, разбира се). От тях и от случайно срещните хора съм чувала, че ако заявят публично възгледите си по въпроса, рискуват сериозен натиск. Тези хора нито са извършили престъпление, нито са решили да интернационализират въпроса, нито са извлекли някаква облага от това.

Тези хора имат проблеми сходни с проблемите, които Вие твърдите, че имате. Въпреки това, Вие отричате и омаловажавате тези проблеми и се опитвате да представите тези хора като своего рода измамници, престъпници и т.н. Подобна позиция няма как да доведе до "европеизация" на отношенията между България и Македония. Това човек да иска права за своите и да ги отказва на останалите е много типичен балкански абсурд.

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1253 "Да"
6 яну 2013 22:40 717
- +Оценка
-2 +4

До коментар [#716] от "bozkata":

Текста е на един български професор, който бил македонец, щото баба му по майчина линия била македонка. Бил и куманин, щото татко му бил роден в с. Кумани, пък фамилията му е Влахов......хехехехехехе......Сложна история.

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 445 "Да"
6 яну 2013 22:23 716
- +Оценка
-3 +2

До коментар [#707] от "Пирин": Благодаря за дългото писание. Ще бъде много полезно за „Мила.И“, „Гошо3“ и други. Явно си следвал в България - твоят български е коректен, не е като македонският на вашия Президент Георге Иванов. След толкова години пране в сръбските перални машини, твоя малък народ е с толкова опран мозък, че просто се е откачил от македонските поколения на миналото. За съжаление, историческата шизофрения която ви друса, е основа на новата ви държава и няма да има решение за добросъседски отношения, защото историческата кражба е официално експонирана в центъра на Скопие. Това не е текст или книжен документ, та да го елиминират като някаква грешка.
По въпроса за езика, нищо не може да се направи. Вие сте суверенна държава и сте си измислили своя език.
Македонският език е създаден и наложен с решение на АСНОМ на 2. VIII. 1944 г. в манастира „Прохор Пчински“ от Ристо Проданов, Ристо Зографски, д-р Гьорче Шоптраян, Даре Джамбаз, Васил Илиев, д-р Михаил Петрушевски, Круме Тошев, Мирко Павлов, Гьорге Киселинов, Блажо Конески, д-р Милка Балванлиева - тогавашни учители, Венко Марковски - поет, Епаминонда Попандонов (от АСНОМ). Имената са изписани според протокола от 27. ХI. 1944 г. Стенографирал Й. Костевски. Взимат се местните диалекти от Скопие, Велес, Битола, Штип, Галичник, Св. Николе изхвърлят се БГ буквите Щ, Ю, Я, Ъ, ь, - добавят се сръбските Љ, Њ, Ј, , и ето го "новородения език", който...

Прочитане на целия коментар
трябва да осъществи мечтата на Тито за единствен югославски език. Ето какво пишат твоите за това : „Манастирот Прохор Пчински треба да биде духовен, историски и културен центар и темелник на заедничкиот живот на двата православни народи Македонскиот и Српскиот и на двете самостојни православни цркви Македонската и Српската црква. Тука не треба да постои гранична меѓа на раздвојување на двете држави на Република Македонија и на Србија и Црна Гора, туку напротив слободен премин на добрососедски пријателски народи и нормална државна и црковна комуникација.“
Подобна е ситуацията между Русия и Украйна. Интересно, дали украинският език е диалект на руския или обратно, защото Русия е родена в Киев (Киевска Рус), също както Сърбия е родена в Косово. Проблемите, стоящи за решаване са грандоманското фалшифициране на историята и отношението към българите там. Историята на Република Македония ЗАПОЧВА от 1945 година и в това няма нищо срамно, историята на Украйна започва от 1989 година и това не ѝ пречи да бъда държава!


 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 445 "Да"
6 яну 2013 22:19 715
- +Оценка
-3 +2

До коментар [#707] от "Пирин": Благодаря за дългото писание. Ще бъде много полезно за „Мила.И“, „Гошо3“ и други. Явно си следвал в България - твоят български е коректен, не е като македонският на вашия Президент Георге Иванов. След толкова години пране в сръбските перални машини, твоя малък народ е с толкова опран мозък, че просто се е откачил от македонските поколения на миналото. За съжаление, историческата шизофрения която ви друса, е основа на новата ви държава и няма да има решение за добросъседски отношения, защото историческата кражба е официално експонирана в центъра на Скопие. Това не е текст или книжен документ, та да го елиминират като някаква грешка.
По въпроса за езика, нищо не може да се направи. Вие сте суверенна държава и сте си измислили своя език.
Македонският език е създаден и наложен с решение на АСНОМ на 2. VIII. 1944 г. в манастира „Прохор Пчински“ от Ристо Проданов, Ристо Зографски, д-р Гьорче Шоптраян, Даре Джамбаз, Васил Илиев, д-р Михаил Петрушевски, Круме Тошев, Мирко Павлов, Гьорге Киселинов, Блажо Конески, д-р Милка Балванлиева - тогавашни учители, Венко Марковски - поет, Епаминонда Попандонов (от АСНОМ). Имената са изписани според протокола от 27. ХI. 1944 г. Стенографирал Й. Костевски. Взимат се местните диалекти от Скопие, Велес, Битола, Штип, Галичник, Св. Николе изхвърлят се БГ буквите Щ, Ю, Я, Ъ, ь, - добавят се сръбските Љ, Њ, Ј, , и ето го "новородения език", който...

Прочитане на целия коментар
трябва да осъществи мечтата на Тито за единствен югославски език. Ето какво пишат твоите за това : „Манастирот Прохор Пчински треба да биде духовен, историски и културен центар и темелник на заедничкиот живот на двата православни народи Македонскиот и Српскиот и на двете самостојни православни цркви Македонската и Српската црква. Тука не треба да постои гранична меѓа на раздвојување на двете држави на Република Македонија и на Србија и Црна Гора, туку напротив слободен премин на добрососедски пријателски народи и нормална државна и црковна комуникација.“
Подобна е ситуацията между Русия и Украйна. Интересно, дали украинският език е диалект на руския или обратно, защото Русия е родена в Киев (Киевска Рус), също както Сърбия е родена в Косово. Проблемите, стоящи за решаване са грандоманското фалшифициране на историята и отношението към българите там. Историята на Република Македония ЗАПОЧВА от 1945 година и в това няма нищо срамно, историята на Украйна започва от 1989 година и това не ѝ пречи да бъда държава!


 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1253 "Да"
6 яну 2013 22:07 714
- +Оценка
-4 +10

До коментар [#707] от "Пирин":

"България иска да присъедини Македония" - хехехехехехе.... Ако беше малко по умен, щеше да знаеш, че дори България да иска - НЕ може! Защото Брюксел не иска.....А и дори да иска Брюксел - българите не искат!!!!! Не ни стигат циганите, ами и коминтерновските мързеливци да издържаме+шиптърските наркотрафиканти!?

 
Преглед на профил Салмонела Рейтинг: 1360 "Да"
6 яну 2013 22:07 713
- +Оценка
-2 +7

..."Този, който ми представи един единствен документ, аз ще му дам 100 000 Евро. Документ, в който е написано, че Цар Самуил, Кирил и Методий, братя Миладинови, т.е. един период от 900 години , че са македонци. Един единствен документ, получава 100 000 Евро. Напоследък вдигнах на един милион Евро!!!" ...
Б.Димитров, 2008
Аз давам още един милион, ако документът (паметникът) е достоверен.
Иначе от Киро Глигорович насам сърбомилите упорито произвеждат артефакти и унищожават такива с български произход...

_____

УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1253 "Да"
6 яну 2013 22:00 712
- +Оценка
-2 +6

До коментар [#711] от "thepirineagle":

хехехехехехехе.....Знаех си аз, че си телеПатка, чичовото. Мила и Попа се скриха, Пиринската и Пиринския се явиха.....

 
Преглед на профил thepirineagle Рейтинг: 918 "Не"
6 яну 2013 21:44 711
- +Оценка
-7 +6

До коментар [#687] от "dobrich":
Не ,чичи , на мен лично ми писна да чета празни патриотарски крясъци всеки път , когато някой поднесен факт не е по вкуса на правоверната ви "свщенна " простота :-)
Обади ли се на Божо за наградата от милион евро ?:-)

_____

ThePirinEagle
 
Преглед на профил Салмонела Рейтинг: 1360 "Да"
6 яну 2013 21:42 710
- +Оценка
-2 +4

Резолюция 817 на Съвета за сигурност на ООН е приета единодушно на 7 април 1993 г., след като Съветът раглежда молбата на Бившата югославска република Македония за членство в Организацията на обединените нации. Резолюция 817 препоръчва на Общото събрание на ООН Бившата югославска република Македония да бъде приета за равноправен член на организацията.
В Резолюция 817 Съветът за сигурност уточнява, че взима това решение въпреки различията, породени около името на държавата, които се нуждаят от решение в интерес на съхраняването на мирните и добросъседски отношения в региона. Съобразявайки се с тези различия, Съветът за сигурност препоръчва за целите на дейността на ООН като официалното название на държавата да бъде използвано името Бивша югославска република Македония (от Нета).
Към днешна дата само 77 държави - членки на ООН са признали съществуването на Република Македония.
Това прави новосъздаденото държавно образование непълноценен субект в международните отношения. А за Европа изискването е да има на първо място държава.
Е, ние сме също част от Европата...

_____

УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 445 "Да"
6 яну 2013 21:37 709
- +Оценка
-4 +4

До коментар [#707] от "Пирин": Ех Пирин Вардарски, не си наясно по въпроса. Р. Македония е суверенна, международно призната държава и не може току-така да бъде присъединена нито към България, нито към Сърбия. Може би ще трябва да промени името (напр. Република Вардар), но това не променя нещата. Също така Косово не може да бъде присъединено към Албания, нито Република Сръбска към Сърбия.

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 445 "Да"
6 яну 2013 21:12 708
- +Оценка
-4 +2

До коментар [#703] от "gosho3": А бре Гошо, ченге лошо, ако си събрал толкова НЕ-та защо натискаш червения бутон ?! Иначе за вас „беломорските егейци“, имам една идея взета „на заем“ от италианците. Съберете се всички с "куфарчетата", изнакупете имоти, магазини, ресторанти, кръчми, сервизи и други местни бизнеси в Солунско и ще видите как ще започне да се чува българска реч там, а гърците нищо не могат да направят. Според европейските закони могат само да ви задължат да сложите надписи на гръцки и български и да имате персонал говорещ двата езика. Така направиха италианците на Лазурния бряг, отнет им от Наполеон преди 110 години, и сега там има градове, в които се чува повече италиански отколкото френски. Наистина границите не могат да бъдат променени, но и така в ЕС вече няма граници. С вардарците и сърбите ще бъде по-сложно, защото те могат да си направят фашистки закони против .

 
Преглед на профил Пирин Рейтинг: 402 "Не"
6 яну 2013 21:01 707
- +Оценка
-14 +3

За да се анализира българската политика към младата македонска държава трябва най-напред да се отговори на въпроса "Какви цели има българската политика " ? Защото последните й по-остри проявления не са изолирано явление, а ескалация на продължителни процеси в българската държава. Най-краткият отговор е - България иска да присъедини Македония, да асимилира македонския народ с неговата богата култура, като същевременно заличи македонския език и история. Разбира се това не присъства като явна формулировка, но това е посланието на българската национална доктрина, това е което се вижда от действията на българските власти, това са посланията на българските научни среди. Десетилетия наред България култивира явен антимакедонизъм, използван през социалистическо време и като средство за борба с югославския социалистически враг. С идването на демократичните промени нищо не бе променено в българското образование и българчетата продължаваха да учат, че македонците са изкуствено създадени, че са бивши българи и затова принадлежат по право на България. Резултат от тази десетилетна пропаганда е, че и младото поколение българи е предубедено към македонците, лесно се поддава на медийни и политически манипулации, а пък новите политици замениха верността към социалистическата идея с тази на патриотическата, където за македонците място в новият свят не е оставено. От тук идва и съвпадане на позициите на младите политици със старите комунистически кадри. А те са - в миналото Македония и...

Прочитане на целия коментар
македонците са били български, следователно те по право принадлежат на България и само тя може да се разпорежда с Македония. Това извратено мислене резултира в дълбоко деформираното мнение на българските политици, че единствено те имат право да казват на македонците какви трябва да с чустват, да им се отнема директно правото на самоопределение, да се проявяват форми на дискриминация към собствените български граждани, които се самоопределят като македонци. Българската политика е подчинена на идеята за възкресяване на мита Сан-Стефанска България и днес, в 21 век, когато идеите за възстановяване на минали положения са невъзвратимо изоставени от цивилизования свят, в България не само не са изчезнали, но и набират нова сила, може би като опит за бягство от собствените проблеми на страната. Българската политическа класа и тази голяма част от българското общество, което я подкрепя, е наясно че мита Сан-Стефано никога няма да бъде сътворен, България е твърде слаба, за да иска каквото и да било от Турция, Гърция, Сърбия и Румъния, но се надява чрез анексиране на Република Македония частично да бъде осъществен. Казвам анексиране, защото крайната цел на българската политика към Македония е това - анексиране ! Исканията македонците да се откажат от историята си и да приемат българската й версия, да не се дискриминират българите в Македония (представено чрез поредица от инсценировки), да се наложи българската гледна точка за македонския език и култура чрез общи празници и приемане трактовките на българската наука, са само първа стъпка към целта. Прикрита,но ясно прозираща цел. Всички български политици си въобразяват, че ако успеят да накарат македонците да се признаят за българи, първо като признаят че са от български произход, а после и за българи, след известно време неминуемо ще доведе до съединение на двете държави. И след като се сблъскват с реалността и разбират, че не могат да налагат на една независима държава своята политика, да налагат на свободни хора своя начин на мислене, започват подлия подход - подкупване чрез икономическа изгода и политически натиск. Така се стига до днешната ситуация, в която България изнудва Македония. Днес България не е добрата сестра или майка, тя е лощата мащеха.

Да видим как са формулирани българските претенции към Македония -

1.Българските политици твърдят,че не искат да спират интеграцията на Македония в ЕС, а само да подпомогнат реформите на политиките от миналото. Това е пълна ЛЪЖА, защото България БЛОКИРА стартирането на преговорите. Каквито и да са мотивите, твърдението, че македонците сами са се блокирали са пълни лъжи, защото не те, а българските политици поименно вкл.г-н Ковачев сториха това. Мотивът да се промени старата политика е напълно фалшив, защото няма стара политика. Македония е самостоятелна от 21 години и не може да й се приписва предишната югославска политика. Демократичните промени в Македония няма да бъдат затвърдени с изолирането й, а с приемането й в ЕС където всички директиви и закони на ЕС ще важат й за нея с пълна сила. Т.е. това е аргумент лишен от съдържание .

2.Иска се Македония да спре дискриминацията на българите там, като на този мотив се акцентира много силно. Много български политици положиха усилия да привлекат съюзници за тази своя кауза сред европейските си партньори, като така се надяват, че ще притиснат македонските власти към отстъпки. А те са - да се даде възможност на българите в Македония да имат привилегирован статут и чрез тях да се налага мнението на България. Това сочат фактите - всички случаи на дискриминация са резултата от инсценировки на македонски граждани, работещи заедно с българските тайни служби. Винаги когато те говорят за своите права, те не искат права за себе си, те искат мнозинството македонци да приеме тяхната теза, че всички там са българи и насила направени македонци. Така например всеизвестните чествания на Мара Бунева, не са обикновени чествания, на тях винаги се прокламира че македонска нация и език няма, че Македония е българска. Тези провокации са съпроводени с дефилиране на български националисти, открито отричащи всичко македонско. Това не са чествания, а целенасочени провокации, понякога успешни както случая, когато македонски младежи се ядосаха и разгониха гостите на събитието. Симптоматично, е че винаги когато стане дума за нарушаване правата на българите в Македония, изниква сянката на българската агентура. Целта на подобни прояви е повече от очевидна - България се нуждае от поводи за натиск срещу Македония и няколко местни българи, български агенти и журналисти са се наели да ги осигурят. Да почна от последните примери :

- едно филмово художествено произведение с историческа тематика бе анатемосано като антибългарско, като по този начин недвусмислено бе заявено че България не желае да отваря дебати за миналото, а желае само да налага своята позиция. Крайно долнопробен опит за очерняне на Република Македония. Мнението на жертвите - евреите , бе игнорирано, защото пречи. http://www.fakel.bg/index.php?t=1460

-БККС алармира Европейския парламент за тормоз срещу македонски българи, където дежурния Лазар Младенов се оплаква, че медиите го игнорирали и че жена му била съкратена от работа. Разбира се, фигурира и някакъв разговор с македонски полицай за придаване по-сериозен характер на "тормоза". Защото липсата на внимание от страна на македонските медии поставя въпроса защо е така и дали антимакедонското говорене на г-н Младенов не е причина за това, както и изопачения факт, че жена му не е уволнена защото е българска, както той лъже, а защото предприятието в което работи се ликвидира ! Вижда се, че с твърде плоски номера няколкото приближени на великобългарската идея в Македония, се опитват да я очернят.

- имаше опит да се изкара като политически освобождаване от работа на Миле Йовановски, като се твърди , че едва ли не само защото е бългрин, е най-достойният кандидат за работа и най-добрият специалист. Българите журналисти и политици разбира се, не разровиха случая, за тях бе напълно достатъчно, че българин е без работа, сякаш останалите 30 % от македонското население са оставени без работа заради етническият им произход !

-Здравко Здравески - този нов мъченик от Македония, чийто дела никой не желае да разрови,е поредният осъден прибягал отсам границата. Българските журналисти вместо да разровят делата му и да докажат че наистина е жертва на дискриминация, му написаха книга. Вероятно отношението към него в затвора е било сурово, но натъртването на всяко второ изречение, че е българин и просвещава останалите в българщината изглеждат фалшиви. Излезлите от неговата уста думи, че е обвинен за участие в убийства и мафиотски дела, остават неразследвани от българска страна, което говори за недобросъвестност и предоверяване. Съмненията за чистотата на случаят му идват и от факта, че той се обявява за българин след като е посетен в затвора от бившия ДС агент Спас Ташев, между другото активно проявил се и срещу филма "Трето полувреме", а става член на българската организация "Радко" едва след идването си в България. Повече от очевидно е, че този човек е вербуван за българската кауза срещу обещания, които вече се материализират.

-Спаска Митрова- бракоразводното дело на тази жена бе космически раздухано от българските медии и политици, до степен бомбастични измислици, а първите репортажи на БТВ от Гевгелия показа много ясно кой я тласна към новоосъзнатата й българщина - нейната майка. Както се видя, те използваха българската държава за свои цели, а именно избягване на правосъдието и преборване със съпруга й чрез дипломатически натиск. Интересното е, че тя става българка едва когато губи делата си пред съда и й се налага да излежи присъдата си. Също така , тя става член на "Радко" едва след като българските медии раздухват скандал.

Прави впечатление, че и Митрова и Здравески се проявяват като българи и стават членове на "Радко" едва когато се опитват чрез външна помощ да решат личните си проблеми. Преди това няма и помен от какъвто и да е интерес към българската кауза в Македония от тях. "Радко" е организацията от 10тина човека, която открито отрича всичко македонско, дори правото на самоопределение на съгражданите си, и заявява че държава "Македония" не им е нужна. Как би трябвало да се коментира подобно поведение ?

- случаят Ризински. Поредният осъден, за когото не се пише, не се разследва наистина ли е невинен, а се приема на доверие, че след като е българин значи е невинен. Не е известно той да е потърсил по правен път правата си, а вместо това идва в България с ореола на патриот.

- преди няколко години насред Скопие, сдружение на българи ( пак хора от "Радко") даде пресконференция , където се оплакаха, че ........... цитирам "На пресконференцията представители на сдружението призоваха българският министър за българите в чужбина да се поинтересува от техния случай и да се намеси по посока на блокиране на членството на Македония в ЕС. Те изпратиха до МВР на Македония апел глобите им за пътни нарушения да бъдат отменени, тъй като според тях по този начин се извършва дискриминация спрямо българите в Македония, съответно спрямо македонците с български паспорт, посочва Сител." . Заради пътни нарушения,като минаване на червен светофар, тези българи искат България да блокира Македония за ЕС !!! И тя го направи ! Просто изумително как може подобно нещо ??? Ами явно в Македония трябва да обяват българите за свещени крави , за да се чувстват добре.

- случаите могат да продължат с целенасоченото писане на книги, разнищващи "македонизма", с активна помощ от българска страна, като тази на Митко Георгиев от Струмица, които след като повече от 10 години рева,че е дискриминиран и не можа да докаже това по никакъв начин издаде "Македонската нация - престъпление и наказание", явно с надеждата някой да му обърне внимание и да ми удари един шамар.

-щедро раздаваните български паспорти спасиха от правосъдие не един и двама, като бившият македонски министър на здравеопазването кВладо Димов, арестуван на летището във Варшава и после освободен, търсен за кражба на 2,5 млн денара, или бившият зам.минстър на земеделието Зоран Даневски, откраднал €1,5 млн. държавни пари, и сега спокойно живеещ в град Гоце Делчев.

От този кратък преглед става ясно, че България не се интересува на кого дава паспорт, бил той убиец, крадец или обикновен мошенник, стига да играе ролята на дискримиран българин. Краткият отговор на Попоски, че в Македония няма дискриминация не е достатъчен, но варианта да бъдат анализирани и изложени оборващи българските обвинения факти ще въвлече страната в спор,който е от полза само на България. С него последната би се аргументирала пред останалите членки на ЕС, че ето наистина има спор.

-Друго на което се набляга - македонската гледна точка за историята. Никъде в европейските изисквания за кандидатстване за членство в съюза няма подобно нещо. Напротив, свободното мнение е позволено и само силата на аргументите е средство за решаване на научни спорове. България обаче не иска научен спор. Тя иска политически, за да наложи своята версия. И затова блокира Македония. Ако Македония влезе в ЕС как България ще успее да спечели историческите спорове ? Ами никак ! Българските историци много добре знаят , че аргументите им няма да издържат на македонските и се страхуват от открит дебат. Впрочем такъв отдавна има и е на страниците на историческата литература, която се издава тук и там. В България десетилетия са крити факти, унищожавани документи, подправяни и вадени от контекст, но в Македония има вече публикуван толкова исторически материал, толкова документи, че борбата на българските историци като на Дон Кихот срещу вятърните мелници. Затова е и този яростен рев, тази истерия, този плач на хората, които предусещат краха на столетната си национална митология. Неслучайно македонизма е обявен за враг на българщината, защото признанието на македонската истина ще повлече други безкрайно неудобни въпроси и ще промени из корен българската история.

- Последното, но най-важно нещо е македонското малцинство в България. Дискриминирано (доказано от съда в Страсбург многократно), отричано и всекидневно оплювано, то е трънът в очите на българските политици и патриотарската част на българското общество. То е малкият камък, който ще обърне колата. То е тук и всички са наясно с това и каквито и опити да са правени в последните 100 години, да бъде асимилирано и унищожено, то упорито е тук. И докато България си позволява да не спазва европейските закони и да ни дискриминира, то едно влизане на Република Македония в ЕС, ще я постави в позиция да се сблъска с този проблем на международно ниво. Това е кошмара на България - някой да постави въпроса за македонците в България пред света. Как тогава България ще твърди, че македонците са българи след като на нейна територия има македонско малцинство ??? Как ще иска права за българите там, след като не дава на македонците тук ???? Ще трябва да се откаже от илюзиите за международен натиск над Македония да признае българските си корени и да води диалог със самата Македония. А това е последното , което иска - диалог.

Тук стигаме и до същността на българо-македонските отношение - двустранния диалог. Всеки който е бил в Македония или е срещал македонец в България, всеки който свободно е общувал с македонци, знае че пропагандата, че те мразят българите е пълна ЛЪЖА. Знае, че те не само не мразят България и българите ами имат положително отношение към тях. Всеки който е общувал с македонци, знае, че техният език и култура са си техни самобитни и в България само се заимстват и интерпретират, знае че по тема история и те имат аргументи. Това, което иска България на държавно ниво е да няма искрено и свободно общуване между двата народа, защото тогава насажданата десетилетия антимакедонска пропаганда ще изчезне, никой няма да й вярва и вече няма да носи дивиденти на политиците. Затова България държи на границата между двете държави, въпреки че декларира обратното. Блокирането на Македония пред ЕС е точно това - дистанциране. Това дистанциране позволява да се подклаждат настроения чрез инсценирани проблеми и фалшиви кризи.

България, осъзнала своята немощ, се присъединява към долната антимакедонска гръцка политика и блокира приема на Македония в ЕС, защото влизането на Македония в ЕС ще означава че България трябва да се държи с нея като равноправна държава, че тогава няма да може да налага волята си, а да води диалог. Диалогът е последното нещо, което България иска, защото тя не се чуства комфортно в свободните отношения, страх я е от открит дебат и предусеща краха на столетната си национална митология.

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 Неутрална
6 яну 2013 20:44 706
- +Оценка
-3 +4

До коментар [#697] от "dobrich":

Оооо те "омовците" са отделна жалка тема , моля ви. Свършиха паричките в Скопие (или що да не ги приджобиме в Скопие та ще ги даваме на оние под Пирино) и айде - ОМО "Илинден" си замина.

Сега един спомен разказан от един прилепчанец "Б-марка" : В началото на 20 век, когато борбите във Вардарска Макединия били за съзнанието и умовете на хората, сръбската пропаганда била активна главно с пари. И отива един нашенец - прилепчанец при сръбския консул в Битоля и му казва : "Консуле, като ги сещам да ми дрънкат парите во джебот се чуствам сърбин, ама като нема и не ги чуствувам да ми дрънкат во джебот се сещам че сам прав българин". Това между другото.... "Приказната" е "вистинска" - разказана от много истински човек.

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 Неутрална
6 яну 2013 20:15 705
- +Оценка
-1 +5

До коментар [#691] от "azyty":

Като цяло си прав. Въпросът е какво ще търгуваме потенциално със сърбите. И кой от нашите ще търгува. Не виждам такъв, за съжаление. Има теория, че с тях можем да изтъргуваме влияние в Македония срещу нещо друго - САМО ЧЕ, трябва да имаме добри политици-търговци, не чалгаджии. Тук се иска яко дупе, хладен мозък и горещо сърце, които не работят за пачки а за Майка България.

 
Преглед на профил mila.i Рейтинг: 8 "Не"
6 яну 2013 20:12 704
- +Оценка
-4 +3

До коментар [#700] от "belle":
Бел, ако няма никаква разлика между съвместните позиции на Франция и България от една страна и на България и Гърция от друга страна (изявена на двустранна среща), защо не видяхме нашите политици да се снимат с френския президент или примиер и да правят общи изявления с тях по въпроса?

Иначе, що се отнася до словореда ми, английският език не е този, който най-добре владея... едва ли точно той ми е повлиял. Словоредът ми не е чужд, по-скоро е повлиян от професията ми. За нищоговоренето може да поспорим дали аз или някой от другите участници хабят форумно простраство с празни приказки - за Бюгараш, софийски македонци и т.н.

Забележката на тема Алековия герой не беше лично към Вас, защото не Вие създавате тази политика, Вие просто повтаряте вече изказаните официални аргументи в нейна полза. Спомнете си също така от уроците по литература, че Алеко не мрази Бай Ганьо и не го демонизира, т.е. сравнението с Хитлер и Сталин е неумесно. Алеко става наистина критичен към своя герой, когато същият започва да се занимава с политика. За съжаление и в сегашния ни политически живот има прилики с описаното в книгите на Алеко. И не прави чест не на тези, които си позволяват да забележат тази прилика, а на тези, които я създават в реалния живот.

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Не"
6 яну 2013 20:02 703
- +Оценка
-4 +5

До коментар [#699] от "chernomorski":

Дойде времето - повярвайте ми. Дойде. И не е Ковачев ковач на българската политика към Македония . Други са - той е говорител и правилно го прави.

НЕ - докато няма извинение за "бугари-фашисти".
НЕ - докато няма отказ от "бугари-татари".
НЕ - докато не изчезне от болното съзнание че "бугарките се продават за 2 црвени".
НЕ - .........

Чакаме си извинението ...за всички обиди. Докато не го получим и не ги видим "античките македонци" със сълзи в очите да се молят на Майка България - НЕ! Да си ходят в Белград. Ама оттам вход в ЕС - няма.

 
Преглед на профил belle Рейтинг: 755 Неутрална
6 яну 2013 19:57 702
- +Оценка
-3 +3

До коментар [#699] от "chernomorski":

Позицията на Ковачев не е от вчера, а от години и неведнъж е обръщал внимание на това. Пуснете ютюб и ще видите колко предавания има по телевизията през годините, свързани с тези проблеми. Просто сега беше поставено на дневен ред предлагането на дата за преговри и се натрупаха доста негативи към управата на БЮРМ до последната среща в Брюксел. Относно това че като не им даваме дата за преговори, няма да се случат промените там. Първо не сме само ние и Гърция с "не"-то. Второ, нека да се потрудят малко, да започнат отрано с промените и да докажат, че искат да са член на ЕС. Нека да им е за урок и един отрезвителен душ- никой, камо-ли ние, сме длъжни да ги подкрепяме, а те да преследват бълагрите там. В конституцията ни не пише, че трябва да ги подкрепяме на всяка цена, дори и за сметка на националното ни достойнство. Независима държава са, да си преценяват политиката. Ако водиха добросъседска политика, а не а ла трето полувреме, щяхме да ги подкрепим. Но каква файда, след като Гърция не отпуска, а контра на БЮРМ са и Франция, Португалия и Испания .

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Да"
6 яну 2013 19:47 701
- +Оценка
-2 +3

До коментар [#654] от "dobrich":

Много сте прав, както казва народа ни - "мандалото лопна". Това е.

Да ги чакаме сега да дойдат в София и да търкат подметки......че да видим някой дали ще ги приеме.

 
Преглед на профил belle Рейтинг: 755 Неутрална
6 яну 2013 19:40 700
- +Оценка
-4 +5

До коментар [#676] от "mila.i":

Мила, за какви уговорки пишете? Никой не прави уговорки- гръцко-български или каквито и да са? Ние имаме нашите съображения за отказа, те си имат други. Ние искаме едно, Гърция-друго. По тази логика ние сме влезли в "безпринципна" уговорка и с Франция, и Испания. Под "възшишени" имах предвид, че не са им чужди понятия "кражба и фалишифициране на история" и добросъседски отношения ( дефинириани точно от ЕС като критерий за присъединяване). Препратките към Алековия герой са банални и не правят чест на никого- в такива случаи винаги казвам, че може да сме всякакви, но Хитлер и Сталин не са българи.
Между другото, с Кунева си приличате и по купешките празни приказки и нищоговоренето. Построявате си изреченията като нея- следвате англисйкия модел на синтаксис, а не българския, както и тя го прави, за да демонстрира винаги "западна култура". И не- няма шансове да влезе в парламента, независимо какво пишат платените й агенции. Токлова къса памет нямаме.

 
Преглед на профил Chernomorski Рейтинг: 665 Неутрална
6 яну 2013 19:18 699
- +Оценка
-5 +3


Ясно е, че някои не са прочели добре позициите „за” и „против” новата политика на правителството ни спрямо Македония. Както и на модератора в тази дискусия. За това като ги препрочитам отново, се връщам към защитника и вероятен автор на тази нова политика г-н Ковачев.
Когато слушам думите и чета мислите му на пръв поглед всичко е вярно и човек лесно приема изтъкнатите аргументи. Но ето вижте как в едно само изречение от тази аргументация проличава подвеждащото в новата ни политика: „Не мога да се съглася, че в Европейския съюз може да се влезе с една националистическа риторика, откровени манипулации, провокации и фалшифициране на историята, основано на една отхвърлена тоталитарна идеология.” Разбира се, че това ще бъде условието, последната дума на България, но НЕ СЕГА, а когато след няколкогодишни преговори и то ако Македония не промени риториката си и цялостната политика на „манипулации, провокации и фалшифициране на историята”. Предварителното поставяне на такова условие обаче е отказ от начало на преговори и нулев шанс за успех на исканията ни от нашата дипломация, защото тук става дума не за влизане в ЕС, а за начало на преговори!
Защо, г-н Ковачев, Вие като евродепутат обвързвате нашите справедливи претенции към Скопие като условие за влизане в ЕС когато всъщност още е твърде рано за това? Нали чрез преговорите има надежда да променим отношението към себе си и ако това не стане, едва тогава да кажем „не” на приемането на Македония? Защо сте...

Прочитане на целия коментар
убеден, че именно сега втвърдяването на позицията ни към съседите ще реши проблемите ни с тях и че именно това е „правилната българска позиция”?
Едва ли има българин да не е съгласен с претенциите ни към македонската страна. Това обаче не дава право на властта да смесва исканията с подхода за тяхното решаване чрез някакво предварително условие.

 
Преглед на профил kirka80286 Рейтинг: 515 "Да"
6 яну 2013 19:17 698
- +Оценка
-3 +7

До коментар [#665 #670] от "popaleksov_ldp":
"1,Обслужвам БЪЛГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ."
Попалексов, всички тук ти вярваме безрезервно и без да крещиш, спокойно.
"България ... успя да обедини Франция, Германия, най-големите държави, да подкрепят трите точки, внесени от България по темата с Македония."
Не, Попалексов. Първо, във Франция и Германия хората си имат глави на раменете. Второ при тях историята не се обнародва и "уточнява" на всеки 4 години заедно с който е на власт, както е по нашенско. Те (за ралика от нас, което е жалко) явно знаят що за образувание е БЮРМ.
"става дума за прдателство, за национално предателство."
Отказ от подкрепа за ЕС на една откровено враждебна държава, която хич нищо общо не ще да има с българската нация?
Я обяснете най подир за какво национално прдателство става дума тук, ама по-накратко ако може, и да има смисъл - не като Мила от Марс, дето ми насича вече форума като отворя неин коментар.

_____

"Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1253 "Да"
6 яну 2013 19:13 697
- +Оценка
-2 +6

До коментар [#693] от "bozkata":

Попа се яви мигновенно, когато писах, че омовците отсъстват от дискусията. ЕлемИнтарно...:) :):):)

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1253 "Да"
6 яну 2013 19:11 696
- +Оценка
-3 +4

До коментар [#692] от "mila.i":

хахахахаха......Какво да говорят със сърбите за нас македонците!? Да си сменяме името ли, или да ни подкрепят за ЕС/НАТО!? Не ставай смешна...:) :):):)

 
Преглед на профил popaleksov_ldp Рейтинг: 233 Неутрална
6 яну 2013 19:07 695
- +Оценка
-5 +2

И докато, сърби и гърци, обсъждат фигури от висшия пилотаж, когато стане дума за национален въпрос, ние-вулгарите кондрокефали, обсъждаме проблеми на прохождането.
"Николиќ појасни дека рекол оти има почитување за гордоста на двата народи да инсистираат на името Македонија"
Атина и Скопие "ке инсистират на името Македония", а ние нямаме ли Македония, нямаме ли и ние право на името Македония, македонски, македоннци?

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 445 "Да"
6 яну 2013 18:56 694
- +Оценка
-1 +3

До коментар [#691] от "azyty": Най-после един реалистичен коментар. Големите игри се играят навън от разните Македонии.

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 445 "Да"
6 яну 2013 18:52 693
- +Оценка
-3 +3

До коментар [#680] от "dobrich": Губиш си времето да полемизираш с няколко подставени и платени лица, представящи различни мътни интереси. Всъщност ти им даваш възможност за стотен път да повторят техните странни и не толкова странни идеи. Сигурно вече забеляза, че 10 минути след твоя коментар те излизат с текст, за съставянето и написването на който е необходимо много повече време. Имам опит с локумджии като „Мила.И“, дори като студент изкарах всички изпити по този начин. Дори тъпунгерът по ДИАМАТ искаше да ми напише 6+ за „изключително дълбоки“ знания.

 
Преглед на профил mila.i Рейтинг: 8 Неутрална
6 яну 2013 18:49 692
- +Оценка
-3 +4

До коментар [#689] от "dobrich":
Не е проява на добър вкус. Естествено, преди 100 години победените сме ние. И в македонските вестници се намериха коментатори, които да припомнят, че на сръбския президент му се дава възможност да си направи цяло честване, а нашият посланик го бият за един букет.

Има обаче една дребна разлика: нашите афишират на среща в Атина, че Македония е била сред темите на разговор и обясняват, че не е добро дете. Македонците поне не са афиширали, че са си говори за нас със сръбския президент. А иначе може и да са си говорили, кой знае.

 
Преглед на профил azyty Рейтинг: 402 Неутрална
6 яну 2013 18:45 691
- +Оценка
-1 +5

Въобще актуалното на деня не е позицията ни спрямо Македония относно влизането и в ЕС а позицията ни спрямо Сърбия относно влизането и в ЕС. Всички проблеми възникнали в Македония спрямо България имат изключително сръбски корени. Позицията ни спрямо Сърбия ще реши много от наболялите македонски проблеми и ще определи в голяма степен позицията ни спрямо Македония. Даже и в момента когато Сърбия трябва да е много внимателна в отношенията със съседките си - страни-членки на ЕС , тя неглижира това - показват го търговски и дипломатически действия.

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1253 "Да"
6 яну 2013 18:44 690
- +Оценка
-2 +6

До коментар [#688] от "popaleksov_ldp":

хехехехехе.....Айде стига, няма нужда не сме толкова прости...."В Скопие е български град се прави българска политика......името Македония, македонски, македонци, защитава БЪЛГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ.....ако Гърция се наложи и с помощта на България присвои и монополизира името „Македония.......въпросът за българите в Македония след Берлинския конгрес ще стане гръцки въпрос, македонските песни - българските песни от Македония - гръцки песни, македонските хора - българските хора от Македония - гръцки хора, македонските четници - българските революционери от Македония –гръцки,македонските полкове от българската войска - гръцки. ..... Става дума София да подкрепи София"....хахахахахахаха.......ГЛУПОСТИ на КВАДРАТ! Свириш на тънка националистическа струна, македонистче!?

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1253 "Да"
6 яну 2013 18:35 689
- +Оценка
-3 +5

До коментар [#686] от "mila.i":

Демонстрираното сръбско-македонско сближение по повод Балканската война проява на добър вкус ли е?!... "новиот српски претседател, кој ја одбра Македонија за својата прва официјална посета. Вели дека не го сторил тоа случајно, пред се' заблагодарувајќи се што нашите власти овозможиле Србите да ја прослават 100-годишнината од почетокот на Балканските војни, при што „српската војска ги ослободило Косово и Скопје од Османлиите“.....Грција и Македонија се пријателски земји за Србија, поради што се надева дека бргу ќе дојде до решение на спорот. Николиќ појасни дека рекол оти има почитување за гордоста на двата народи да инсистираат на името Македонија" - Извадки от други македонски вестници искаш ли?

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=1612E20AE4EA93439E4C2619AB2E2C70


 
Преглед на профил popaleksov_ldp Рейтинг: 233 Неутрална
6 яну 2013 18:28 688
- +Оценка
-5 +2

До коментар [#672] от "dobrich":

"Всякъде другаде може да се прави българската външна политики, но НЕ и в Скопие! Губиш си времето тука, антички..."
1.Навсякъде може да се прави българската политика, но тя няма да е Българска.
2.В Атина се прави гръцка политика, в Белград сръбска.
3.В Скопие, защото все пак , а и иска не иска , е български град се прави българска политика.7 декември 2012 | 13:05 / Агенция "Фокус" / Македония . Гърция сложи бариера пред думата „македонски” и все още разглежда...... . По отношение на думите македонски, македонско, според Делавекурас, гръцката позиция е, че ползването на тези понятия е свързано със спора за името. „Позицията на Гърция във всички международни организации в които участв,а е ясна - не трябва да се ползват тези понятия“, подчертава Делавекурас. Днес Република Македония не позволявайки на Гърция да присвои и монополизира името Македония, македонски, македонци, защитава БЪЛГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ. Защото ако Гърция се наложи и с помощта на България присвои и монополизира името „Македония”, определението „македонски”, „македонци” да са гръцки имена, гръцки съдържания, Македония, вкл. Пиринска Македония, ще се окаже гръцка, „Македонския въпрос” - въпросът за българите в Македония след Берлинския конгрес ще стане гръцки въпрос, македонските песни - българските песни от Македония - гръцки песни, македонските хора -...

Прочитане на целия коментар
българските хора от Македония - гръцки хора, македонските четници - българските революционери от Македония –гръцки,македонските полкове от българската войска - гръцки. Губейки Македония не като територия, а като име, като символ, България ще загуби една трета от своята идентичност с всичките произтичащи от това последици. Защото България това е България, Тракия и Македония, там живее българинът - В Левски. За какво, ако се откажем от Македония бяха въстанията, участието в три войни, стотици хиляди жертви, три национални катастрофи?!. Българските политици впрегнаха България да тегли банкрутиралата гръцката каруца, да осъществява чужди, гръцки национални интереси за сметка на българските. Това се нарича национално предателство и вече видно добре възнаградено. Нека не позволим да си мислят, че това няма да бъде разбрано и че ще им се размине приковаването на позорния стълб. Не става дума София да подкрепи Скопие. Става дума София да подкрепи София.

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1253 "Да"
6 яну 2013 18:21 687
- +Оценка
-1 +6

За мене е прелюбопитен факта, че отсъстват дежурните омовци?! Имаше една Пиринска орлица, имаше и един Пирин. Които се явяваха мигновено само като прочетяха буквата М!..........Дали не ги заместват някои други/същите под други никове?! :)

 
Преглед на профил mila.i Рейтинг: 8 "Не"
6 яну 2013 18:20 686
- +Оценка
-4 +1

До коментар [#680] от "dobrich":
До коментар [#679] от "gosho3":
Добрич, абсолютно прав си, че е много сложно да се изработи адекватна политика към славянското население в Гърция. Най-добре е нещата да се деполитизират и да се освободят от всякакви идеи за сепаратизъм и реваншизъм, за да бъдат разгледани от чисто човешка и правна гледна точка.

Впрочем, не съм от хората, които са особено "злопаметни" към балканските ни съседи, дори напротив. Въпреки това си мисля, че проявата на голяма близост с Гърция точно в такъв контекст е израз на лош политически вкус. Освен това, не мисля че е наложително да има такива "общи прояви", за да бъде т.нар. нова политика ефективна.

Гошо 3, искрено се надявам вашата оценка да е вярна и това, което прилича на опортюнистично сглобяване на общи позиции, да е вид оптична измама. Проблемът е, че понякога и привидни жестове създават сериозни политически пасиви.

 
Преглед на профил mila.i Рейтинг: 8 Неутрална
6 яну 2013 18:00 685
- +Оценка
-5 +2

До коментар [#681] от "BoGry":
До коментар [#682] от "dobrich":
Теория на вероятностите: ако г-жа Кунева е лидер на партия, която има шанс да влезе в следващия Парламент, по-вероятно е да избере друго средство за представяне на своите възгледи, вместо да ги излага за сметка на свободното си време пред по-малко от десет не особено добре настроени коментатори в този форум. Разбира се, нищо никога не е изключено. ;-)

Да, възгледите ми за новата политика към Македония са относително близки до тези на г-жа Кунева, но не бих се подписала под всичко написано в нейната статия. Освен това мисля че нейната позиция е доста "по-еврократска" от моята, за което има очевидни причини. А към нейната политическа партия имам известни резерви, но това е съвсем друга тема на разговор.

Добрич, Вие също се повтаряте много, при това дори не правите опит да кажете нещата по различен начин. Не знам кое е по-забавно...

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 Неутрална
6 яну 2013 17:58 684
- +Оценка
-1 +3

До коментар [#673] от "belle":

Съгласен съм, явно нещо не сме се разбрали.
Но по отношение на общите позиции - "европейски" като изисквания , има нюанси. Всяка държава в ЕС се опитва да постигне максимума за национания си интерес и в това няма нищо лошо.

Дали на някой му харесва или не - България е член на Европейския клуб, ония долу от край Вардарот - НЕ. България има над себе си чл. 5 от Североатлантическия договор (който разбира ще вдене) - ония долу край Вардарот, а и по горе в Белград - НЕ. Животът продължава...

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 Неутрална
6 яну 2013 17:48 683
- +Оценка
-1 +2

До коментар [#672] от "dobrich":

Извинете - МОЖЕ. Стига да се иска. Иска се яко дупе , познания и ресурс - другото е просто. За 3 години можем да накараме "античките македонци" сами да почнат да си говорят и да тичат за български паспорти (ама ние ще ги даваме след клетвена декларация ) .

Бъдете жив и здрав, постовете ви ми доставят голямо удоволствие .

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1253 "Да"
6 яну 2013 17:35 682
- +Оценка
-1 +6

До коментар [#677] от "mila.i":

хехехехехе......Ами не те знам коя си, но ти преди няколко дена даде линк към програмата на г-жа Кунева. Която била най близко до твоите разбирания? Дори не си направих труда да го отворя.

 
Преглед на профил BoGry Рейтинг: 312 Неутрална
6 яну 2013 17:30 681
- +Оценка
-1 +2

До коментар [#677] от "mila.i":
"Определено не съм г-жа Кунева (нали не мислите, че тя би писала толкова в един форум? :-))"
А вие защо мислите така? :-))

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1253 "Да"
6 яну 2013 17:28 680
- +Оценка
-2 +8

До коментар [#676] от "mila.i":

Един блогер беше написал, че ти с много думи казваш малко неща и почти винаги едно и също!?............."културните права на останалите в Гърция българи е по-лошо от положението на българите в Македония" - Както писах преди време, мокър сън на скопските политици е да ни скарат с Гърция. Заради правата на българите там. Да, но тези българи се самоопределят за македонци!? И изобщо играта в Егейска Македония е много сложна. По места, доминира македонистката организацията Вино/Жито, чийто лидер Павлос Воскопулос, завършил архитектура в Белград.....не знае македонски? А брат му е......правоверен елин, кмет на град Воден/Едеса/!?....И ако ние се застъпим за тях, от Атина ще ни отговорят, че те са "славяногласни елини", имат всички права /кмет/, а Павлос Васкопулос ще ни каже, че България няма право да се меси в националното им самоопределение, защото те са "етнически" македонци!.........

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 Неутрална
6 яну 2013 17:16 679
- +Оценка
-1 +2

До коментар [#676] от "mila.i":

Струва ми се , че не сте особено права. Няма според мен сглобени бъгаро-гръцки позиции. От 3 години управниците измислиха тази щуротия - "смесени правителствени заседания" , правиха я с израелци, турци , гърци и не знаем още с кого. Пада един туризъм - министри и други хвърчат напред-назад за сметка на данъкоплатеца , плъцикат си дирниците по топли плажове и това е. Това е моето скромно мнение. Някакъв елементарен ПР за вътрешна употреба - много скъп и абсолютно неефективен. За тия пари можеха да направят неща - да си вдигнат рейтинга висооооко. Ама както е казал нашенеца "Ум царува, ум робува , ум патки пасе".

 
Преглед на профил BoGry Рейтинг: 312 Неутрална
6 яну 2013 17:04 678
- +Оценка
-1 +3

До коментар [#660] от "popaleksov_ldp":
Аха, сега разбрах!
"...българският политически и свързаният с него икономически елит, перящ пари чрез закупуване на имоти в Гърция...", "Нека не позволим на предатели, на национални предатели и родоотстъпници пред вид положението, което заемат в държавата /премиер, неговите външен министър и президент/, да мислят, че това няма да бъде разбрано, няма да бъде разобличено и ще им се размине приковаването на позорния стълб. "
Що се излагаш, неразумни и юроде! Тук се приказваше за важни неща, а ти и за канализацията в Бусманци да вземеше отношение, щеше да я докараш до горното! Поп Алекси, прости му!

 
Преглед на профил mila.i Рейтинг: 8 "Не"
6 яну 2013 17:02 677
- +Оценка
-3 +2

До коментар [#674] от "BoGry": :-)) Определено не съм г-жа Кунева (нали не мислите, че тя би писала толкова в един форум? :-)); нямам нищо общо и с партията й или с която и да било друга партия; освен това, не съм нито от БХК, нито от скопските тайни служби, нито от ОМО Илинден и т.н. Единственото обществено събитие, но което съм се зарадвала през 2012г., е случката Орлов Мост. Струва ми се, че е добре човек да изразява позиция, ако има такава. Въпреки това, в момента започвам да съжалявам, че започнах да пиша в този форум. Отнема време и не води до нищо полезно.

Упрекът Ви, че наричам черното бяло е твърде общ. За да Ви отговоря, ще трябва да ми дадете конкретен пример.

 
Преглед на профил mila.i Рейтинг: 8 "Не"
6 яну 2013 16:45 676
- +Оценка
-3 +2

До коментар [#655] от "dobrich":
До коментар [#663] от "belle":

Не искам да обиждам никого, но разсъждения от вида “те не са толкова възвишени” и „проблемите с кражба на история не са балкански” ми напомнят мислите на един Алеков герой, който смята, че разбира добре Европа, мисли по-правилно от европейците и те изобщо няма с какво да го изненадат. :-) По същия начин политиците ни заблуждават, че различните гафове в Европа се разглеждат просто като „самобитност”, а не като липса на възпитание, образование и т.н. Впрочем, точно с такива анализи от вида „ние сме си супер и действаме по европейски” разни македонски про-правителствени журналисти и политици пълнят главите на тамошното население. :-)

Наскоро сглобените българо-гръцките общи позиции на тема Македония трудно могат да бъдат представени като принципни европейски уговорки. На този етап изглеждат по-скоро като опортюнистична размяна на политически услуги. Когато две правителства си разменят политически услуги в спор с трета по-малка страна, всеки външен наблюдател ще остане с по-скоро неприятно впечатление, дори да не е много „възвишен” и да познава добре стореното от македонските „влади”. Добавете към това славата, която имат по традиция българските и гръцките политици в Европа и ще си дадете сметка, че моралната преднина на България спрямо Македония може бързо да изчезне, ако нашето...

Прочитане на целия коментар
правителство прекали с опортюнизма. Тогава пак ще имаме материалната преднина да сме „вътре” в ЕС, а те да са „вън”, но ще сме направили позицията си по-малко сипматична и по-трудно защитима в морално отношение.

(Освен това, вече стана дума, че положението с културните права на останалите в Гърция българи е по-лошо от положението на българите в Македония. Тогава на какво основание се съюзяваме точно с Гърция, за да поискаме повече права за своите в Македония? Това изглежда ли ви принципно?)

Какво точно ще стане от тук нататък не е ясно. Не само на жените, но и на сериозните мъже коментатори не може да им е известно предварително, освен ако не са имали възможността да поприказват с министър-председателя. Впрочем, дори да са имали повод да поговорят с него, пак никой не може да знае какво точно ще му хрумне след 2 месеца...

Рисковете все пак биха били по-малко, ако България не влиза в съмнително изглеждащи уговорки с Гърция. Първо, защото такива „съвместни действия” със сигурност ще бъдат гледани с недоверие от част от т.нар. еврократи и някои европейски правителства (особено северноевропейски такива, които изобщо не разбират от балкански спорове ;-)). Второ, защото действат отблъскващо на хората в Македония, които са добре настроени към нас.

Каква ще е ползата от една „нова политика”, ако променим учебниците по история на македонците, но настроим цялото македонско общество срещу България? Мислите ли, че това ще направи живота на хората с българско самосъзнание по-лесен, дори да им бъдат признати официално съответните права и те да бъдат защитавани от местните иституции?

И сега два примера за тези, които биха искали да сравнят.

Първи пример, вече даден по-горе: статия, представяща в негативна светлина София и България, под която близо десет човека пишат, за да оборят автора и да защитят България.
http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=4E9EB342AEE76B458EAC288CCAF13E6F

Втори пример : статия, говореща за бъдеща българо-гръцка среща свързана с Македония, под която някои от редовните защитници на България не се появяват. Може да е заради уебмастера, но по-вероятно е заради това, че няма какво да кажат в защита на нашето правителство.
http://www.utrinski.com.mk/default.asp?ItemID=95E12596374B954D973474913C778330

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 445 "Да"
6 яну 2013 16:43 675
- +Оценка
-3 +4

До коментар [#670] от "popaleksov_ldp": Вместо да отговориш на фактите, ти се връщаш към комуно-ченгсарските атаки срещу управляващите ! Съжалявам те, твоите работодатели не са те подгорвили достатъчно.

 
Преглед на профил BoGry Рейтинг: 312 Неутрална
6 яну 2013 16:27 674
- +Оценка
-1 +4

До коментар [#649] от "mila.i":
И след прецизния подбор на изразни средства ще излезе, че на бялото спокойно можеш да кажеш и бяло, и черно, дори да отречеш веднъж завинаги, че черното не съществува като цвят. Както вие, между другото!
Извинете, но ми звучите като Миглена Кунева, дано не сте вие! Защото бих й задал много въпроси, без да се надявам на отговор, а ако трябва да е само един - как така се появи от нищото, без да е направила нещо, за което да съжалява, но все пак не иска да има нищо общо с него! А ние помним! О, да!

 
Преглед на профил belle Рейтинг: 755 Неутрална
6 яну 2013 15:50 673
- +Оценка
+5

До коментар [#671] от "gosho3":

Ние не припяваме на гръцкото искане за името, имаме си наше и то няма нищо общо с тяхното. По същия начин може да се каже, че се съюзяваме и с Франция, Испания и Португалия- те също гласуваха против дата. Мисля, че малко емоционално се подхожда към факта, че с Гърция сме от едната страна на барокадата. В контекста на ЕС няма как да си играем "нашата игра"- всички спазваме общи правила, за да защитим националния си интерес.

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1253 "Да"
6 яну 2013 15:43 672
- +Оценка
+5

До коментар [#670] от "popaleksov_ldp":

Всякъде другаде може да се прави българската външна политики, но НЕ и в Скопие! Губиш си времето тука, антички....

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 Неутрална
6 яну 2013 15:29 671
- +Оценка
-1 +5

До коментар [#660] от "popaleksov_ldp":

Имате основания и аргументи. Между другото, фактът , че българската банкова система е с много силно гръцко присъствие е още по-голям аргумент. Не съм привърженик на българо-гръцки демонстрации по отношение на Република Македония. Мисля, че трябва да играем собствената си игра - българска и абсолютно автономна.

 
Преглед на профил popaleksov_ldp Рейтинг: 233 Неутрална
6 яну 2013 15:21 670
- +Оценка
-5 +4

Днес, "българската" външна , с отражения и за вътрешната политика, се прави в Бояна, но не в Софийска, а в "Българска Бояна" на Халкидики, Гърция. Търсим политики, правилни или неправилни.Търсим под вола теле. Става дума за продажни български политици, учени, журналисти., става дума за прдателство, за национално предателство.

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 445 "Да"
6 яну 2013 14:51 669
- +Оценка
+4

До коментар [#665] от "popaleksov_ldp": Онези били „стари политици“, а забравяш Сергей Димитриевич Станишев, съветско-македонски евреин, 4 години премиер на България и Гошко Пирински син, също съветско-македонски евреин, Председател на Народното събрание. И те ли не носят „никаква отговорност“ ?! Както каза и доказа един форумец „кръвта вода не става“ !

 
Преглед на профил belle Рейтинг: 755 Неутрална
6 яну 2013 14:42 668
- +Оценка
+7

Германия до последно обещаваше на БЮРМ дата за преговорите и че ги подкрепят напълно- поне това се представяше в пресата им. БЮРМ повярваха, че Германия е "шеф" на ЕС и каквото каже тя, това ще е. А едновремнно с това на местнта почва се пише как ЕС е клуб на фашистките държави и те не били в ЕС, защото са се сражавали срещу тях и как ЕС е длъжен да ги приеме в ЕС , защото били изстрадан народ, най-бедния и други такива безумия. Но ЕС не е СССР. Не вярваха, че ще гласуваме против; надяваха се Гърция да "клекне" заради финансовите си проблеми и наливаха още масло в огъня, като допълнително искаха да дискредитират имиджа им.

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 445 "Да"
6 яну 2013 14:40 667
- +Оценка
+5

До коментар [#665] от "popaleksov_ldp": Хей, „родолюбецо“, ти се възмущаваш, типично по комунистически, от инвестициите в закъсалата Гърция, покупката на евтини имоти и предприятия, нещо типично за една пазарна икономика и бизнес, но мълчиш за имотите на олигарсите и милионерите от Политбюро на БСП в САЩ, Англия, Южна Африка, Сейшелите и другаде. Смяташ ли, че и те са предатели, вложили по 1 милион за американски паспорт и изпратили част от семейството си там , докато те въртят „политика“ в България ?!

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 Неутрална
6 яну 2013 14:34 666
- +Оценка
+2

До коментар [#663] от "belle":

Ама много сте прав. Живеем в 21 век. Всеки да се оправя.

 
Преглед на профил popaleksov_ldp Рейтинг: 233 Неутрална
6 яну 2013 14:06 665
- +Оценка
-4 +4

До коментар [#661] от "bozkat
1,Обслужвам БЪЛГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ.
2.Безпорната вина на изброените от вас няма отношение към вината на сегашните управляващи. Българско “НЕ” на Македония за приемане в ЕС е акт, съизмерим с последиците си за българския народ и България с акта от 1946 г., когато България обяви за небългари българите от Пиринска Македония и съответно Вардарска и Егейска Македония. През 1946 г България не само обяви, че хората в Македония-Пиринска,Вардарска и Егейска не са бългаи, но с цялата държавна машина насилствено наложи тази политика. Днес, България не само каза "НЕ" на Македония за ЕС но Николай Младенов е успя да обедини Франция, Германия, най-големите държави, да подкрепят трите точки, внесени от България по темата с Македония. „Това е политика на правителството и на президента Росен Плевнелиев, много добре свършена работа от министър Младенов"

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1253 "Да"
6 яну 2013 13:59 664
- +Оценка
-1 +10

До коментар [#660] от "popaleksov_ldp":

"нашето национално достойнство, нашата национална гордост и самочуствие" - хехехехехехе.....Казваш, като слугуваме на сърбоманско-югословенскат върхушка в Скопие ще защитим "нашето национално достойнство, нашата национална гордост и самочуствие", нали?!......За Сърбия естествено че не казваш нищо лошо!? Ясен си като бял ден...

 
Преглед на профил belle Рейтинг: 755 Неутрална
6 яну 2013 13:44 663
- +Оценка
-2 +10

Много странни са ми постингите за това как с новата политика сме хвърлили Скопие в ръцете на Сърбия, как Сърбия ставала била фактор на Балканите като посредничи в спора за името. Сърбия не е фактор на Балканите- не е нито в ЕС, нито в НАТО, Югославия отдаван изчезна, а за посредничеството им- сигнурно никой в ООН или където и да е, знае за това посредничествоо, освен в Скопие и Белград. Не знам Нимиц да посешава Белград. Не ме интересува кой в каква прегръдка попада- БЮРМ е независима държава, да прави както искат стига да спазват добросъседския тон и да не преследват българите в БЮРМ. Прочетох и неадкватния постинг на г-н Панов. Това доказва, че някои партии си изпяха песента и политиката за тях беше занимание в свободното им време. За какъв възродителен процес от страна на Гърция се пише, за каква ос Белград - Атина става дума, смешки как на някои не им се нравила прегръдката с Атина. Хора, 21 век сме, в ЕС сме, в НАТО, стига с тези разсъжднеия за оси и прегръдки , типични за Студената война. Какъв е проблемът, че с Гърция сме на едно мнение ( както и с Франция, Испания и Португалия)?! Съседи сме, членове сме на ЕС, ходя с една лична карта на пазар там, мога да си купя и жилище стига да имам парите и има само еднас ос- Брюксел и Брюксел, всяка друга е просто смешна. Други странни за мен твърдения са, че в Брюксел не биха ни разбрали какво означават нашите искания- моля ви, не ги подценявайте и не ги мислете за много възвишени, че да не разберат какво е кражба на история,...

Прочитане на целия коментар
добросъседски отношения и т.н. Много добре знаят какво означават и това не е балкнаски проблем. Овен това, не това е основната теза в тона ни към Скопие, а точно правата на българите там.

 
Преглед на профил mmateva Рейтинг: 233 "Да"
6 яну 2013 13:37 662
- +Оценка
-1 +10

Разликата между позициите на Стефан Попов и Андрей Калчев е, че г-н Попов поточково защитава теза, докато г-н Калчев по-скоро описва становище, т.е. едната е доказателствена, другата описателна. В този ред на мисли, позицията на г-н Попов изглежда много по-убедителна, но щеше да е интересно ако в тази на г-н Калчев имаше отговори на въпроса "какво ще стане ако сега НЕ защитим националния си интерес от анти-българската пропаганда в Македония". Тогава вероятно двете позиции щяха да изравнят сили.

Глобално погледнато, вероятно г-н Попов има право, но в крайна сметка политиката е многослойна, и на мен лично ми изглежда, че този въпрос трябва да се гледа на по-локално ниво.

Аз като българска гражданка се чувствам обидена от оношението на съседна Македония. И не виждам в тази ситуация кой би защитил моите права, да се чувствам аз равен и пълноценен европейски гражданин, ако не нашето правителство.

Затова, уважавайки и двете гледни точки, аз избирам тази на страната на новата ни политика спрямо Македония.

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 445 "Да"
6 яну 2013 13:35 661
- +Оценка
-3 +6

До коментар [#660] от "popaleksov_ldp": „Родолюбецо“, ти, който крещиш за предателство и обслужваш незнайни интереси, постави ли си въпроса защо хора като Гео̀рги Димитро̀в, Стамат Иванов, Акад. Тодор Павлов, апологет на македонизма в България, Васил Танев, Иван Башев, Георги Чанков, Антон Югов, Димитър Яков Станишев, Георги Пирински и мн. др. все видни комунисти, управлявали България от 1945 до 2009 г. не са направили нищо за да се избегне сегашната ситуация в Р. Македония ?!

 
Преглед на профил popaleksov_ldp Рейтинг: 233 Неутрална
6 яну 2013 13:27 660
- +Оценка
-2 +4

До коментар [#658] от "gosho3":


До коментар [#658] от "gosho3":Може ли българският политически и свързаният с него икономически елит, перящ пари чрез закупуване на имоти в Гърция, да отстояват българските национални интереси, които не са в унисон с гръцките интереси? Може ли българските политици, затънали до гуша в имотни и други зависимости в Гърция, да противостоят на Гърция и да са български политици? Отговорът е “новата”, “твърдата”, национално отговорната”, “патриотичната” и каква ли не политика с “НЕ” на Македония за ЕС, която е всъщност антибългарската позиция на нашите гръцки “съюзници” . Притежаването на имоти и активи на “български” политици, български “учени”, български “журналисти” в съседна ”братска”?! Гърция е тежък конфликт на интереси, залог на които е България, нашето национално достойнство, нашата национална гордост и самочуствие. Нека не позволим на предатели, на национални предатели и родоотстъпници пред вид положението, което заемат в държавата /премиер, неговите външен министър и президент/, да мислят, че това няма да бъде разбрано, няма да бъде разобличено и ще им се размине приковаването на позорния стълб.
 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 Неутрална
6 яну 2013 12:32 659
- +Оценка
-1 +9

До коментар [#627] от "dobrich":

++++++

Като цяло сте много прав. Много дадохме ама адски много, тези които не знаят си нямат представа какво дадохме и колко - страшно много. За да си позволяват някакви сърбоманчета от брега на Вардар да плюят в лицето на България . Е, моят отговор е - НЕ ! Съжалявам. Човек или народ, които не се уважават себе си - никой не ги уважава. Минаха границата на търпението тотално. Сега да се молят - те знаят как се молят в Белград. Дойде часът да се молят и в София. ДОЙДЕ ЧАСЪТ! И ще се молят , ама хич не си мислете, че няма да дойдат да на крака, защото няма къде да идат. Ще дойдат, ще дойдат. Ако трябва и паметника на Цар Самуил ще го разглобят и ще ни го донесат - повярвайте ми.

Дори Гърция да намери с "античките македонци" компромис за името (което я стане я не и по скоро - не) на тази територия от 25000 кв.км. ние следва да си поискаме едно - уважение . Друго не ни трябва - в другото да се оправят сами (е, заедно с албанците).

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 Неутрална
6 яну 2013 12:07 658
- +Оценка
+5

До коментар [#648] от "popaleksov_ldp":

Не разбрахме кой кого е предал ? Бихте ли се изяснили - не е ясно.

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 Неутрална
6 яну 2013 12:02 657
- +Оценка
+2

До коментар [#656] от "selfmade":

++++++

 
Преглед на профил selfmade Рейтинг: 406 Неутрална
6 яну 2013 11:02 656
- +Оценка
+6

Пак разглеждаме дървета и пак нямаме гора! Мила няма да коментирам, просто нейната мисъл не работи с отправна система и не може да генерира прогнози, защото няма мерни единици. Нищо лошо в това де, жена ми е същата и много си я обичам. Синеока блондинка, между другото. В същност такова мислене, което се нарича линейно и е най-простия модел на функционално мислене, работи изключително добре в близка околност на времето. Особено е характерно за политическата ни класа, капсулирани гилдии като съдебна, медицинска и пр. и религиозни фундаменталисти, като ислямисти, борци за права на национални и сексуални малцинства, обществено-политически фундаметалистичен инженеринг, като комунисти, националисти и финансово-икономически фундаментализъм. Основният индикатив е замяната на прогнозното мислене, като параметър на разумността с вяра. Не се мисли, а се вярва. По същество е антитеза на демокрацията и основният стремеж е да се намерят недостатъци в демокрацията, защото такива реално има и като ги извадим от контекста на общата идея и ги размахаме като знаме на барикада, след нас потеглят тълпи от привърженици, врещящи "Осанна, неговата уста говори Истината и само Тя!". А истината е функция на времето, както всичко друго на този свят. Впрочем Сътворението без създаване на отправна система е системен бъг още във Вехтия завет и то още в декларативната част. Там Господ е представен, като пълен идиот, който не знае въобще какво прави и чак като го направи, тогава преценява, напълно...

Прочитане на целия коментар
субективно. Е, щом Господ си Го позволява, защо не и ние пък.
Та, след този каламбур дето ви го изръсих по-горе, я ми кажете защо точно Унгария призна името на Македония, точно след нашето "вето" ? Туй е точно в контекста на темата.

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1253 "Да"
6 яну 2013 10:40 655
- +Оценка
+11

До коментар [#645] от "mila.i":

"10-те човека, писали коментари под статията "за баланс" - Да за баланс! Това не са средностатистически мнения, ами текстове допуснати от "вебмайстерот" на Утрински вестник. Който е близък до опозицията и съответно критикар на правителството. Особено след последните сблъсъци.....Иначе и аз съм писал мои виждания под различни статии в македонските медии, но те рядко са се появявали на екран. Няма да забравя как миналата година ми пуснаха текст под статия за "македонската народоослободилачка борба против бугарскиот фашистички окупатор" в македонския в. Дневник. Този текст изтрая само няколко минути, после беше "избришан". Защото обяснявах, че само в Охридското въстание срещу сърбите в 1913 г., за 20 дена македонците дават повече жертви, в сравнение с 3-те години шумкарска съпротива на титовистите...

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1253 "Да"
6 яну 2013 10:06 654
- +Оценка
-2 +8

Не му се връзвайте на popaleksov_ldp. Като махнем патриотарската му, националистическа риторика, остава познатата ни пораженческа, нихилистична теза, че трябва винаги да се чувстваме виновни към БЮРМ!? Вероятно е активист на сепаратистката организацйка, директно финансирана от Скопие....

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Не"
6 яну 2013 09:45 653
- +Оценка
-2 +5

До коментар [#616] от "popaleksov_ldp":

Извинете, но ми се струва, че анализът ви е изграден на погрешни възприятия. Нищо подобно няма да се случи като последствие от сегашната позиция на България.

Колкото и смешно да е преди 20-тина години имаше една песничка "45 години стигат - времето е наше". Е , сега "времето е наше" - на България в отношенията ни с едно ненаше формирование, което не сме го създали ние, а което се е родило в бурята на 2-та световна война въпреки желанието на своите жители . Ние нашето битие си го изстрадваме , минаваме (все още не напълно) през нашата Голгота - мизерия, ограбване, мутри , гадости, НО лека полека се чистим - колкото и трудно да е. Ние сме народ с дълбоки исторически корени - ще минем и през това и ще продължим напред. От близо 9 млн. намаляхме до 7 млн. - ама е било и по-зле през вековете. Другите да му мислят.

Между другото при даването на гражданство ми идва една идея - в Англия, а и в други държави, кандидатствуващите за гражданство минават на изпит по национална история и културни традиции.

Та, едва, след като се мине изпита се полага писмена и устна КЛЕТВА и едва след това се дава гражданство и лелеяният британски паспорт например.

Нещо такова трябва да се приложи и у нас - след година, когато паднат всички прегради за трудовия пазар в ЕС, няма да е лошо тия дето се записват само като...

Прочитане на целия коментар
български граждани за да тичат в Германия, Холандия , Швеция първо да се закълнат, пък после да тичат.

В допълнение, както у нас има "българщина", което някои ни втълпяват че бил някакъв грозен национализъм , та във Великобритания има израза "еnglishness" и никой не го смята за нещо обидно - напротив. Ако на някой французин му кажете че е "шовинист" той ще ви се усмихне , ще ви прегърне и разцелува, че му давате най-високото признание за отношението му към неговата Родина. У нас "шовинист" все още е грозна дума - защо ?

 
Преглед на профил Dimitar Stoimenov Рейтинг: 8 Неутрална
6 яну 2013 09:09 652
- +Оценка
-2 +10

До коментар [#648] от "popaleksov_ldp":

Уважаеми г-н Попалексов,

Вие изобщо не сте в час....
Националното предателство е това, че години не подкрепяхме активно хората с българско самосъзнание в Македония, които са мачкани и притискани до стената от сърбоманите.

След толкова години, ние трябва най-накрая да си подадем главата от пясъка и да им кажем - няма да позволим да ви мачкат, докато съществува държава във формата на БЮРМ.


 
Преглед на профил ЛиБератор Рейтинг: 460 "Да"
6 яну 2013 02:11 651
- +Оценка
-1 +11

Времето на затваряне на очите, мисля, че вече е отминало и няма място за повече компромиси към БЮРМ. Невниманието към проблемите в изопачаването на истината в тази "държава" доведе до вкоренена от сръбските исторически учебници и необразовани "македонски" политици до омраза към българите, която само влошава отношенията все повече.

Най-накрая адекватна външна политика от страна на МВнР! Продължаване със строгия тон докато няма коренна промяна в поведението и начина на мислене, пък отнело това и 50 години

_____

#СъдебнаРеформа ‬
 
Преглед на профил kirka80286 Рейтинг: 515 "Да"
6 яну 2013 00:38 650
- +Оценка
-1 +13

До коментар [#648] от "popaleksov_ldp":
Вие вземете се занесете с вашата позиция при макетата и ги питайте за нациите и националните предателства, да видим в какво здраве ще си тръгнете от тоя разговор.

Мила Мила, човек може само да ви завиди за това по колко различни начина можете да кажете все едно и също, става вече 650 коментара. Постарайте се да разберете, че "едновременно добронамерена и работеща политика към Македония" е оксиморон, химера. Няма такова нещо. Няма въобще такова понятие като работеща политика спрямо Македония. Не може да има, с тяхното общество и мислене и настроения спрямо бугарете - не, не става.

_____

"Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 
Преглед на профил mila.i Рейтинг: 8 Неутрална
5 яну 2013 22:13 649
- +Оценка
-2 +1

До коментар [#630] от "BoGry": Чърчил със сигурност е знаел за Токвил. Убедена съм, че като е казвал прочутата си сентенция, е имал предвид точно демокрация с мислените от Токвил гаранции. В разглеждания случай решението да не бъде подкрепена Македония и да се правят общи позиции с Гърция беше взето без обсъждане в Парламента и дори без обсъждане в парламентарна комисия. Т.е. гаранциите на Токвил просто ги нямаше.

Иначе е вярно, че политическата коректност на модерното общество прави понякога трудно намирането на работещи решения на ниво общество и че с нея може да бъде злоупотребено. Някога вероятно ще се стигне до преосмисляне на някои конкретни приложения на различни принципи.

В случая обаче не става дума за дебат за или против физическата кастрация на педофили (има я в някои страни), който да ни кара да избираме между риска за евентуалните бъдещи жертви и човешките права на един престъпник с психиатрични проблеми. Става въпрос за изнамирането на една едновременно добронамерена и работеща политика към Македония. Човек може да каже на черното черно и на бялото бяло, просто трябва да подбере изразните средства.

 
Преглед на профил popaleksov_ldp Рейтинг: 233 "Не"
5 яну 2013 21:40 648
- +Оценка
-9 +3

Имам какво да предложа като решение, но ние обсъждаме две позиции по адрес на Македония. Моята позиция е, че не става дума за политики а за най обикновенно предателство, национално предателство.

 
Преглед на профил objective Рейтинг: 680 "Да"
5 яну 2013 21:08 647
- +Оценка
-2 +13

До Попалексов ЛДП по повод неговия коментар #616:
Г-н Попалексов,
Въпреки желанието ми да взема участие в една ползотворна дискусия, започнах все повее да се убеждам, че с лица като вас това е просто невъзможно. Вие ни "засипвате" с клишета от рода на "А вие защо биете негрите?", без да предлагате съзидателно работещо решение. Типичен пример за това е например клишето Ви:
"Леа Коен, българска гражданка, българска еврейка, български политик също настоява България да поеме вина за това престъпление. Костадин Чакъров, български политик, също вини България за същото. Татяна Ваксберг българска журналистака също хули България, сигурно и има и други. Къде е разликата между политици от РМакедония и РБългария? "
Това според Вас аргумент ли е ? Ами и на децата стана отдавна ясно, че антибългарската кампания по еврейската тема е активно комунистичеко мероприятие, зад което стоят потомци на отявлени Коминтерновски деятели, участвали в геноцида над хиляди български родолюбци от България и днешна Македония. Защо пропускате да кажете на кого са служили и в какви деяния са замесени семействата на лица като Леа Коен, Еми Барух, Татяна Ваксберг ? Известно ли ви е например, че бащата на Леа - Пепо Коен чрез тъй наречения "Народен съд" е изпратил зад решетките и на разстрел стотици лица точно като Димитър Пешев, изиграли решаващата роля за спасяване на 50-те хиляди български евреи ? Или може би Вие сте просто един от тях ?

 
Преглед на профил martin.varna Рейтинг: 458 "Да"
5 яну 2013 21:05 646
- +Оценка
-2 +5

До коментар [#641] от "popaleksov_ldp":

Значи ти си съгласен български граждани да бъдат дискриминирани в Македония, и Българското правителство и ние да ръкопляскаме и да викаме бравос. Плюс безусловно да дадем подкрепа на правителството им за членство в ЕС. Много национално отговорна позиция.... ашколсун!!!

 
Преглед на профил mila.i Рейтинг: 8 "Не"
5 яну 2013 21:01 645
- +Оценка
-3 +2

До коментар [#642] от "dobrich":
До коментар [#644] от "dobrich":
До коментар [#627] от "dobrich":
"Како може, по пет години членство во ЕУ, Софија да ме потсеќа на времето од паѓањата на балканските комунистички режими?...Това вече е справедлив упрек към нашите политици, но е доста попресилен и издава надменност, с която се славят македонците спрямо нас - "

Провяваваш чувствителност и искаш македонските журналисти да правят разлика между нас,като народ, и нашите политици, а не искаш да направиш разлика между македонските политици и журналисти и 10те човека, писали коментари под статията "за баланс".

Изобщо не става дума за "реване", а за добронамереност. И аз не съм от Скопие, че да да "плюя" България, когато същата проявява добронамереност. Впрочем, твоята позиция в 627 е по-близо до политическия цинизъм, отколкото до политическия реализъм. Никой в Европа, който е запознат с историческите връзки между българи и македонци, няма да сметне че е нормално България да прояви своего рода цинизъм към малкото си съседче, защото не ни били съюзници в НАТО като Гърция...

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1253 "Да"
5 яну 2013 20:18 644
- +Оценка
-2 +8

До коментар [#635] от "bozkata":

Мила и Попа провеждат типичната скопска тактика. Когато ги настъпим, почват да реват и да ни припомнят общ произход. А иначе си правят каквото искат и ни плюят безспирно.....Смятат ни за будали, щото им се връзваме.

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1253 "Да"
5 яну 2013 20:03 643
- +Оценка
-2 +7

До коментар [#641] от "popaleksov_ldp":

Айде няма нужда да се правиш на български националист!? Ясен си....

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1253 "Да"
5 яну 2013 20:01 642
- +Оценка
+6

До коментар [#633] от "mila.i":

Разбира се че съм прочел коментарите под статията. Но какво като има такива коментари за баланс?........

 
Преглед на профил popaleksov_ldp Рейтинг: 233 "Не"
5 яну 2013 20:00 641
- +Оценка
-10 +3

Ще спре ли България приемането на Македония в Европейския съюз, защото изтъкнатите причини и за слепците вече е ясно, че са прикритие за предателството на българските политици по отношение на Македония, по отношение на България. Резултатът от сегашната политиката на България спрямо Македония ще е многопосочен:
1. ”Сърбия посредник между Атина и Скопие за името”- Сърбия се връща на бял кон като фактор в Македония, като фактор на Балканите. Братска, приятелска Сърбия /на Македония/ помогнала и съдействала на Македония срещу досега непреодолимата пречка Гърция.
2. След като Гърция отстъпи под някаква форма благодарение на спасителката Сърбия, негативизмът в Македония срещу нея ще намалее и отношението към нея ще върви в положителна посока.
3. България - вместо като горд, достоен, пълноправен член на ЕС да подкрепи признатата под конституционното име Република Македония, да подкрепи гражданите на Македония като свои сънародници, да неутрализира претенциите на банкрутирала икономически, социално и политически Гърция, България става слугиня в осъществяването на гръцките национални интереси за сметка на българските, България ще е държавата, принудена от ЕС, но като противник, неприятел, враг на Македония да се съгласи за преговори за нейното присъединяване.
И след това били ни виновни гърците, сърбите, коминтерните, Белградите , Москвите...
Но както е казал народът - каквото сам си направиш и господ не може да ти направи.
Това, което...

Прочитане на целия коментар
ще остане за българския премиер и неговите външен министър и президент, впрегнали България да тегли банкрутиралата гръцка каруца, е удоволствието, че се самоподложиха на Гърция.
Тъжни дни за България, за нашето национално самочуствие, за нашето национално достойнство.

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 Неутрална
5 яну 2013 19:54 640
- +Оценка
-3 +2

До коментар [#638] от "dobrich":

Ми като българския посланик се е оставил да бъде бит на гробницата (това не е гроба) на Гоце Делчев в църквата "св. Спас" - това си е негов проблем, толкова могъл човека.

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 Неутрална
5 яну 2013 19:49 639
- +Оценка
+4

След като и журналистите им почнаха да наричат държавата ни по правилния начин - значи сме на прав път. Аааааа и още по - правилен ще стане - така ми се струва.

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1253 "Да"
5 яну 2013 19:48 638
- +Оценка
-1 +9

До коментар [#632] от "i.chonov":

"Остава кръвта и братската подкрепа" - За каква кръв и братска подкрепа говорим?! Половин Скопие посрещна емира на хунзите преди 4 години!? А миналата пролет биха българския посланик на гроба на Гоце Делчев, чиито кости ние им подарихме в 1946 г.

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Не"
5 яну 2013 19:40 637
- +Оценка
-1 +2

До коментар [#629] от "dobrich":

Благодаря за информацията. Между другото има има симптоматичен елемент в статията и то в заглавието. Съдържанието не е важно - заглавието е важно, за онзи, който има очи и може да чете. Който разбира езика ще го разбере. Ще разбере символиката. Нещата си вървят ........в нормалната посока.

 
Преглед на профил seventh Рейтинг: 233 "Да"
5 яну 2013 19:04 636
- +Оценка
-1 +5

„... насаждането на страх и дискриминацията на тези, които открито заявяват българска етническа идентичност” – ето за това става дума. Миналото може да е минало, да се манипулира, да се изкривява в една или друга посока, но това, което е наистина важно е, че ДНЕС има хора, които нямат право да се самоопределят като българи, към които в държавата, където живеят, се отнасят явно и открито зле! Ако не историята, то ДНЕШНОТО ПОЛОЖЕНИЕ на нашите сънародници е от огромно значение и заради тях би следвало да имаме твърда, дори груба политика спрямо югозападната си съседка. Наскоро имаше обвинение към нас, че като „окупатори” на Македония по времето на Втората световна война сме пратили „македонските” евреи в лагерите на смъртта... Бяхме призовани да се извиним дори. Какви окупатори?! И до кога ще продължава тази грозна арогантност? – докато не я пресечем!
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/10/07/1921104_ucheni_nastoiaha_bulgariia_da_priznae_vina_za/

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 445 "Да"
5 яну 2013 18:39 635
- +Оценка
-3 +3

До коментар [#624] от "mila.i": Съгласен съм да престанете да пишете едно и също и въобще да престанете да пишете. Но преди това напишете колко Ви плащат за драсканиците ?!

 
Преглед на профил BoGry Рейтинг: 312 Неутрална
5 яну 2013 18:10 634
- +Оценка
-1 +8

До коментар [#604] от "apanov":
Ама, г-н Панов, поне не се споменавайте като пламенен радетел за влизането на Македония в ЕС! Като от 36-то Народно събрание насам работите за интеграцията на Македония, какво постигнахте в подобряването на отношенията ни с нея? И в по-ново време, като координатор на "Фридрих Науман", дотук ли ви стигнаха силите на седесар, да изчакате някой от днешното българско правителство да заеме по-твърда позиция към откровените ментални отклонения на една съседна нам държава, на всичкото отгоре близка и по кръв, та да завикате: "Не съм съгласен!"? Аз пък не съм съгласен хора, превърнали "Македонския въпрос" в поминък, да ми казват кое е правилно и кое - не!

 
Преглед на профил mila.i Рейтинг: 8 "Не"
5 яну 2013 18:03 633
- +Оценка
-3 +1

До коментар [#629] от "dobrich":
Бях прочела статията. Надявам се и ти да си прочел коментарите под нея. :-)

Може да не ти харесва юго-клишето на тема България. Лошото е, че моралният упадък на някои слоеве и хора в българското общество е много по-жесток от описаното в тази статия. Интелектуалният упадък също е огромен. И разни "упадъчни" правила за поведение изплуват на повърхността на обществото като мръсна пяна (под "повърхност" разбирай в управлението, бизнеса, обществения живот) и започват да определят живота на всички българи.

За последните 20 години не се появи политическа сила, която да пожелае да се бори с тези тенденции. Затова нещата не вървят: няма как да върви икономиката и обществото ни да бъде привлекателно, ако образованието се срива и ако държава, общини, длъжности се ползват за лични цели.

Някои от предишните правителства можеха да спрат съответните упадъчни тенденции (имаше доста образовани хора в тях), но явно не им беше "изгодно". Сегашните изглежда нито могат да видят целия проблем, нито им е изгодно да го видят. И така сами си опропастяваме бъдещето. А ти изкарваш цял ден във форуми мислейки, че правиш нещо много родолюбиво пишейки за македонска история...

Дай да "гледаме себе си" и да си уредим държавата като хората. Зависи от всеки от нас, поне до някаква степен. Това, което пишат за нас...

Прочитане на целия коментар
македонските журналисти няма никакво значение. Няма значение дори и за политиката ни към Македония. Основните проблеми на България изобщо не са с кражбите на история. Основните ни проблеми са с "дюнигейт" и други подобни гейтове. По-добре проявявай нетърпимост към такива неща, отколкото към празните приказки на разни македонски журналисти.

 
Преглед на профил Ivailo Chonov Рейтинг: 486 "Не"
5 яну 2013 18:01 632
- +Оценка
-2 +4

Късно е либе за китка...
Позицията на правителството е атрактивна и печели симпатии, но идва късно и е твърде пресилена и недипломатична. Освен това никак, ама никак не ми допада гръцката прегръдка. По-удачно е България да изрази обща позиция заедно с Германия например.
Ако искаме да имаме далновидна, рационална и ефективна политика по отношение на Македония и да спечелим най-естествения и близък съюзник в настоящите тежки времена, то трябва безрезервно да ги подкрепим в евроинтеграцията и да подкрепяме всяко разумно действие на Вардарските политици. Не можем да ги спасим, ако решат да се давят в собствените си антибългарски, антигръцки, противосветовни и други лиги, но можем да им се посмеем и да ги окуражим когато проявят здрав разум. Толкова можем да направим. Няма нужда да четем учебниците им по история и да им гледаме киното. И двете са временни и ще преминат. Остава кръвта и братската подкрепа. Няма албанците да ги подкрепят.

 
Преглед на профил BoGry Рейтинг: 312 Неутрална
5 яну 2013 17:42 631
- +Оценка
+4

До коментар [#594] от "popaleksov_ldp":
Малко трудно свързвам 1913 с 2013 г., но за вас не е проблем! За разлика от другите държави, тук, в България, явно за каквото и да си говорим, накрая става дума за Бойко Борисов! Е не е ли великан!? И тигър, но не бистришки, а балкански!

 
Преглед на профил BoGry Рейтинг: 312 Неутрална
5 яну 2013 16:02 630
- +Оценка
-1 +5

До коментар [#547] от "mila.i":
Оценявам добрия тон и добронамереността ви, но обърнете, моля ви, повече внимание на реалния свят! Смятате ли, че Чърчил не е запознат с трудовете на Дьо Токвил! И какво от това?! Ами ако малцинството е коректив на мнозинството, правилното ще бъде на следващите избори у нас спечелилата най-малък процент партия или коалиция да състави правителство! Това наистина е интересно като идея! Колебая се дали следващият премиер на България ще се казва Костов, или Ярешки! Веднага обаче излиза на преден план въпросът кой ще служи за баланс на малцинството!? А знаете много добре, че у нас в много отношения малцинствата се възползват много по-добре от плодовете на демокрацията, отколкото мнозинството!

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1253 "Да"
5 яну 2013 15:56 629
- +Оценка
-2 +6

До коментар [#626] от "mila.i":

Тази статия от днес е показателна за погледа на средния македонски журналист към нас. „Среќната“ европска Б’лгарија: Югоносталгия - "Прв пат бев во Бугарија, на времето кога за 100 марки се купуваше „цела Софија“.... Лошите бугари купуват националността на македонците - "истражував како можам да студирам таму. Имаше „бесплатна“ опција, само доколку си ја продавам Македонија".... Не само македонците, но и албанците не ни харесват - "Нора /албанка/ ми велеше дека има нешто во Бугарија што не и' се допаѓа – како да оди кон назад, наместо напред..... беше во право".... Отново югоносталгия и спомени от доброто време на федерацията - "Повторно во тие неколку дена ми се вратија спомените од периодот на „100-те марки“!.... Българите не могат да се веселят, украсата е бедна, евтино е, защото са бедни - "Имаше бедна елкичка кај зградата на Советот на министрите со неколку ирваси и украсени живи огради. Забава на плоштадот? Да – имало, но никој не ја виде"...Дойдохме си на думата, на РМ не и трябва ЕС - "Како може, по пет години членство во ЕУ, Софија да ме потсеќа на времето од паѓањата на балканските комунистички режими?...Това вече е справедлив упрек към нашите политици, но е доста попресилен и издава надменност, с която се славят македонците спрямо нас - нивните плати (кои се тука некаде со нашите) и за нивните пензии, кои се греотни во...

Прочитане на целия коментар
споредба со нашите уважени (100 евра пензија во Бугарија е како да сте милионер).....:)

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=4E9EB342AEE76B458EAC288CCAF13E6F

 
Преглед на профил BoGry Рейтинг: 312 Неутрална
5 яну 2013 15:36 628
- +Оценка
-3 +6

До коментар [#204] от "mila.i":
Извинявам се, че ще се намеся в спора ви с друг участник във форума, и пак, че ще нарека позицията ви инфантилна, но не мога да отмина това:
"В едно общество има нужда от всякакви хора. Ако се опитате да маргинализирате или да смълчите опонентите си, ще се лишите от вътрешния коректив в нашето общество."

Не, няма нужда в едно общество от, примерно, педофили, убийци, психопати, корумпирани политици, наркомани, готови да изгубят човешки облик за поредната доза, и всякакви изроди, лишени от каквито и да било скрупули в името на пълния си джоб.
И не може да маргинализирате маргиналите! Те са си вече такива! Между другото, Българският хелзинкски комитет по нищо не се различава от който и да било от последните! Това са отряд хора, заели се с печелене на пари за сметка на всички нас и недостатъците на нашата, българска, контролирано създадена посткомунистическа демокрация!
Напразно се безпокоите и за вътрешните корективи! Много са! Толкова са много, че в България вече не можеш да кажеш на бялото бяло и на черното - черно! Само изкажете някаква позиция, и се пазете да не ви изкълват очите!

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1253 "Да"
5 яну 2013 15:33 627
- +Оценка
-2 +8

До коментар [#626] от "mila.i":

"Сърбия и Гърция са традиционни съюзници, има шанс отново да бъдем "излъганото камилче" - Аз не знам да има български политик, който да иска присъединяване на части или цялата РМ, за да бъдем "излъганото камилче". В Скопие открито се дистанцират от нас в полза на Сърбия, така че.... Какви са нашите интереси да поддържаме безусловно и без никаква полза Скопие, за сметка на Атина и Белград?! В Гърция работят над 100 000 българи, съюзници сме в ЕС и НАТО, бихме могли да подкрепяме българите от Егейска Македония /мокрия сън на македонистите в Скопие/, но те се самоопределят за македонци. Като изключим проблема с българското малцинство/ и там има напредък, със Сърбия отношенията се подобряват. Белградските историци пишат абсолютно коректно вече за нашите общи неприятелски действия в миналото, включително по македонския въпрос, ще строим заедно газопровод и магистралата Ниш-София.....Ако някой трябва да се страхува от изолация, то това е Скопие!..........Колкото до разногласията на българските депутати и евродепутати по отношение на новата ни политика към Скопие, те се появиха СЛЕД декември. Главно заради изразяваната от представителите на БСП позиция на продължаване с отстъпките. Която е конюктурна и безпринципна....

 
Преглед на профил mila.i Рейтинг: 8 Неутрална
5 яну 2013 14:06 626
- +Оценка
-3 +3

До коментар [#625] от "dobrich": Искаш да кажеш, че е имало обсъждане в Комисията по Външна политика преди декемврийския Европейски съвет? Доколкото си спомням нямаше, затова някои депутати се поразсърдиха, поне така пишеше в медиите.

Ако имаш под ръка статия на тема обсъждане в Комисията по външна политика на новата политика спрямо Македония, можеш да ми я изпратиш. Иначе, ще се опитам да погледна на сайта на Парламента, но не знам дали протоколите от заседанията на тази Комисия са публични.

А Сърбия и Гърция са традиционни съюзници, има шанс отново да бъдем "излъганото камилче".

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1253 "Да"
5 яну 2013 13:56 625
- +Оценка
-4 +6

До коментар [#624] от "mila.i":


Очевидно е, че трябва да повтарям мои мисли които съм изказал вече. Моралната отговорност първо трябва да понесат за собствените си действия СКОПСКИТЕ политици! Които продължават да заблуждават своите граждани. Дадох ти линк от днешен вестник....Да, определено това няма да бъде и в наш интерес, но какво да правим? Да си събуем гащите и да чакаме в поза партер ли?! Има много неща, по които може да бъде критикувано правителството на Б.Б. по въпроса, но не бива ВИЕ да го правите от македонски политически аспект!? Най малкото защото тезите на македонските политици са много близки до антибългарския парцал в. Вечер - ние винаги сме им длъжни, ние трябва постоянно да им помагаме, ние винаги грешим, те са прави....
" българо-гръцкото демонстративно сближаване на позиции" - Това е контра на македоно-сръбските демонстрации на сближаване, за които ти дадох пример!... " не проведоха никакво обсъждане в Парламента, дори съответната комисия по въшни работи беше "изключена" - Това НЕ е верно!

 
Преглед на профил mila.i Рейтинг: 8 "Не"
5 яну 2013 13:33 624
- +Оценка
-5 +2

До коментар [#622] от "dobrich": Добре, мило дете, определено "Скопие" е "започнало първо". Но поради неспособността на тамошните власти да водят нормална политика, нашите политици трябва да мислят за всичко (така е по-сигурно). Защото ако нещата се объркат, България ще понесе част от моралната отговорност.

Сигурно мислиш, че много други политици и обикновени хора, критикували новата българска политика, повтарят написаното в скопските вестници? Или че говорят с цел да угодят на Скопие? Не ти ли е хрумвало, че една политика може да има обективни недостатъци, видими и от София, и от Скопие, и от Париж и т.н.?

Според мен, един такъв видим недостатък е българо-гръцкото демонстративно сближаване на позиции. Според мен този кусур на новата ни политика е видим и за хора извън Балканите, които се интересуват от темата. Другият недостатък е настройването на обществата едно срещу друго, в което и нашите политици се включиха доста грубиянски (дали нарочно, дали без да искат): това да не би да ти изглежда положително и полезно за нашите интереси на Балканите и в Македония по-конкретно? Третият - това, че не градираха българската реакция, започвайки с медиатизирани предупреждения до Скопие преди година и половина, например. Четвъртият: че не проведоха никакво обсъждане в Парламента, дори съответната комисия по въшни работи беше "изключена" (после се възмущаваме, че Груевски не...

Прочитане на целия коментар
спазвал процедурите в Парламента при приемане на бюджета). Те просто "набутаха" българското общество в една не достатъчно обмислена и подготвена политическа авантюра и успяха да го облъчат чрез медии, представящи стореното за възможно най-доброто...

Както и да е, едва ли ще разбереш, щом досега още ме засипваш с разни обвинения. Не виждам смисъл да си пишем едно и също.

 
Преглед на профил Валентин Попов Рейтинг: 233 Неутрална
5 яну 2013 13:02 623
- +Оценка
-2 +6

Позицията на България е правилна, дори закъсняла, но имам усещането, че акцентът е грешен. Вниманието беше прекалено много фиксирано върху такива имагинерни аспекти като „антибългарската кампания в Скопие” и „кражбата на история” – неща, които наистина съществуват, но са много трудно разрешими на дипломатическо равнище, а и трудно ще бъдат разбрани от Брюксел. Основната теза в позицията на България трябваше да бъде именно върху правата на българите в Македония. Това е проблем, който може да бъде разрешен при наличие на воля от македонска страна, а също така може да получи и подкрепа от ЕС, за когото спазването на правата на малцинствата и етническите общности са от ключово значение за присъединяване.

_____

http://valpop.blog.bg/
 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1253 "Да"
5 яну 2013 12:54 622
- +Оценка
-2 +8

До коментар [#620] от "mila.i":

Критиката ти към българската позиция почти съвпада с критиките на македонските медии към нас. Винаги ние сме виновни за всичко!?......А пък Алексов шикълкави, като се представя за български националист!? В Скопие определено ни мислят за мнооого големи будали от доста време насам. Поради нашата пасивност и постоянни отстъпки....Това е недостойно и унизително за българския народ!!!

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1253 "Да"
5 яну 2013 12:43 621
- +Оценка
-2 +9

До коментар [#616] от "popaleksov_ldp":

1. От хули до критика има огрооомна разлика, Алексов. както и от депортация до холокоуст, каквито са обвиненията в Скопие към нас!?

3. Аз не бих обвинил директно съвременна Сърбия за антибългаризма в Скопие. Разбирам че искате на всяка цена да защитите вашата позиция, но прекалявате? Антибългаризма е ДЪРЖАВНА политика на официалните македонски власти+зависимите от тях македонски медии...

Последствия от една такава позиция:
1. Банкрутирала икономически, социално и политически Гърция е в по добро състояние от стабиУна България. Щом в Скопие се съюзяват с Белград, ние ще правим обща политика с Атина!


4. "След като Европейският съюз е за преговори с Македония, България застава дори срещу общоевропейските институции и интереси" - Това не е верно! РМ не е изпълнила всички критерии за започване на преговори и затова няколко държави от ЕС бяха против.
5. "Едва ли има по-унизителна позиция България да бъде поставена в положение на слугиня на просяците и босяци гърци и национално катастрофирали сърби" - Точно такива са аргументите и на медиите в Скопие....Като че ли позицията на слуги на мразещо ни Скопие не е унизителна!?

Плюсовете от една позиция Българско “ДА” на РМакедония за ЕС, като спорните въпроси да се решават в преговорния процес, са:
1. "България като...

Прочитане на целия коментар
достоен, уважаван, пълноправен член на ЕС подкрепя своите сънародници в РМакедония" - НЕ са ни сънародници хора които всекидневно ни плюят, обиждат и се стремят да ни навредят по международните форуми!!!!!

Алексов, не можеш да ни заблудиш, ти не си български националист!!!

 
Преглед на профил mila.i Рейтинг: 8 "Не"
5 яну 2013 12:32 620
- +Оценка
-4 +2

До коментар [#615] от "dobrich": Добрич, имам деца. Като дойдат да ми се оплакват едно от друго и да се опрадвават с това, което другото е направило, им казвам "Ти гледай първо себе си.". Сигурно и на теб са ти го казвали в детството.

Аз съм български гражданин, гледам първо и основно нашите политици. На другите нито мога да влияя, нито мисля, че точно македонските политици са способни да предложат правилни решения. Нашите трябва да измислят адекватна политика, във всяко едно отношение.

Ти ми изглеждат свестен човек, но много лесно се дразниш.
Имай предвид, че с безкритично отношение към сегашната политика, която има доста кусури, само може да навредиш на интересите страната си.

А ако не представлявах само себе си, нямаше да си хабя времето да си пиша с вас в един форум, който почти никой не чете. Я има 10 човека които ще прочетат това мое съобщение, я не. Ако преставлявах някоя организация, партия и т.н., щях да напиша статия и все някоя медия щеше да я публикува. И ефектът щеше да е по-голям, защото щяха да я прочетат повече хора.

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1253 Неутрална
5 яну 2013 12:27 619
- +Оценка
-1 +4

До коментар [#612] от "mila.i":

Като даваш линк, виж какво пише главата на Македонската църква днес: Во претстојнава година се навршуваат и 100 години од Букурешкиот мировен договор, кога неправедно и неприродно се поделени македонската земја и народ. Неповратно е раскинат македонскиот територијален и национален организам и поради тоа секоја родољубива македонска душа оттогаш негодува и се буни, вели архиепископот Стефан

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=1513102218&id=9&prilog=0&setIzdanie=22772

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1253 Неутрална
5 яну 2013 12:23 618
- +Оценка
-1 +3

До коментар [#617] от "bozkata":

РМ беше призната от правителството на Димитър Попов, при президент Желев.

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 445 "Да"
5 яну 2013 12:14 617
- +Оценка
-2 +5

До коментар [#604] от "apanov": Забележителна визитка другарю Панов. Единствено куца „член на СДС“. Да бъдем честни, за кое СДС става дума, това на Костов и М. Димитров или новото. Малко е гузен „Командирът“, че като премиер , подписвайки признаването на Р. Македония, не е поставил няколко елементарни условия, въпреки, че „антибългарската“ пропаганда и присвояването на история датира от 1945 г. За какво биха послужили консултации с „бившите“, които 22 години не са направили нищо реално за промяна. С фрази и любезни усмивки нещата не винаги се променят. И накрая, както казват съветските другари : „Поживём, увидим !“ Среща след само 1-2 години. Все пак това е по-малко от 22 !

 
Преглед на профил popaleksov_ldp Рейтинг: 233 "Не"
5 яну 2013 12:12 616
- +Оценка
-3 +4

Македонският въпрос като част, като по-голямата част от съвременния Български национален въпрос претърпя ново развитие с позицията на България за претенции към Македония в последният момент, когато се решава за начало на преговори за приемане в ЕС. Действително ли претенциите са основателни, какви са мотивите:
1. ”Македония хули България с филми от рода на “Трето полувреме” за предаването на евреите от Македония на хитлеристка Германия”. Но Леа Коен, българска гражданка, българска еврейка, български политик също настоява България да поеме вина за това престъпление. Костадин Чакъров, български политик, също вини България за същото. Татяна Ваксберг българска журналистака също хули България, сигурно и има и други. Къде е разликата между политици от РМакедония и РБългария?
2. ”Българските фирми плащали, за да осъществяват дейността си в Р Македония”. Но българските фирми плащат и в България, за да облекчат или въобще да осъществяват дейността си. Този мотив е в сферата на “като ти трябва теле, може да го намериш и под вола”.
3. ”Гражданите на РМакедония с декларирано българско самосъзнание са подтискани и лишавани от граждански права”. Но нали именно оставането на РМакедония извън Европейския съюз дава възможност на Сърбия и на просръбските кръгове в Скопие да провеждат и да продължават и осъществяват геноцид над българите в РМакедония, а това рефлектира и върху българите в Егейска Македония.
Очевидно българското “НЕ” на Македония няма БЪЛГАРСКИ...

Прочитане на целия коментар
МОТИВИ И ПРИЧИНИ. Явно има други

Последствия от една такава позиция:
1. Банкрутирала икономически, социално и политически Гърция продължава и в тези условия да защитава антибългарските си национални интереси и то чрез България.
2. Национално катастрофирала Сърбия се връща ката фактор на Балканите, като фактор в Македония отново благодарение на България.
3. Възможно най-лошата новина за българите във Вардарска /РМ/ и Егейска Македония е, че след като Гърция и Сърбия в това си унизително положение и състояние успяват да осъществяват политиката си на апартейд /негрите в ЮАР вече забравиха за тази политика и живеят като достойни човеци/, в Европейския съюз, в европейска държава - РГърция, тази политика е факт и продължаването й е благодарение и чрез България, което е най-големият абсурд в най-новата ни история.
4. След като Европейският съюз е за преговори с Македония, България застава дори срещу общоевропейските институции и интереси, за да осъществява антибългарските гръцко-сръбски политики и дали пък това не е най-големият абсурд.
5. Едва ли има по-унизителна позиция България да бъде поставена в положение на слугиня на просяците и босяци гърци и национално катастрофирали сърби, да осъществява техните национални интереси за сметка на българските.
6. Българско “НЕ” на Македония за приемане в ЕС е акт, съизмерим с последиците си за българския народ и България с акта от 1946 г., когато България обяви за небългари българите от Пиринска Македония и съответно Вардарска и Егейска Македония.
7. Българското “НЕ “ ще убие сближаването на България и Македония, получило се вследсвие не на наша политика, а на разпада на Югославия и Комунистическия блок и признаването на РМакедония под конституционното й име, ще скъса мостовете между един народ в две държави и ще оттласне двете страни така, че следващо сближаване може де е след хиляди години.
8. Ще бъде похарчен целият капитал, целият български капитал в отношенията между двете страни вследствие признаването на Македония - България първа призна РМ и стана застъпник на признаването й от една велика сила - Русия и като следствие от болшинството страни членки на ООН.
9. България ще поеме всички негативни настроения в РМакедния и ще се превърне в основен, най-голям противник и враг за всички граждани на страната, независимо дали се чувстват българи или не.
10. ТАЗИ ПОЛИТИКА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ СРЕЩУ Р МАКЕДОНИЯ В ПО-ДАЛЕЧНА И ДОРИ В ПО-БЛИЗКА ПЕРСПЕКТИВА ЩЕ СЕ ОТРАЗИ НА НАЦИОНАЛНОТО ЕДИНСТВО В САМАТА БЪЛГАРИЯ И СЪОТВЕТНО НА
НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ И ТЕРИТОРИАЛНА ЦЯЛОСТ НА СТРАНАТА.
11.Българско “НЕ”ще дискредитира България и ще захрани антибългарската пропагандна машина на просръбските кръгове в Скопие.
12. Ще забави процеса на ребългаризация в РМакедония.
Или България е изправена без да води войни, благодарение на действащите към деня политици, да претърпи нова национална катастрофа.

Плюсовете от една позиция Българско “ДА” на РМакедония за ЕС, като спорните въпроси да се решават в преговорния процес, са:
1. България като достоен, уважаван, пълноправен член на ЕС подкрепя своите сънародници в РМакедония, независимо как се самопределят те. България е силната, тя е великодушната, тя е голямата, тя е великата, тя е Майка България.
2. Гласът на България в ЕС не е глас на нищожна страна, а на страна с авторитет, със собствено “АЗ” в съюза.
3. Огласяването на такава позиция би накарало Премиерът Борисов да разбере, че това е голяма самоубийствена политическа грешка с огромни негативи лично за самия него.
4.Ако премиерът е разбрал в каква антинационална клопка е попаднал с позицията “НЕ на Македония” за ЕС, че всички магистрали на света да построи не може да компенсира последиците от тази си самоубийствена политическа позиция.
След датата и евентуално “вето” от България ще са ни необходими може би столетия да компенсираме последиците от този акт.
Обратното броене на финализирането на една антинационална, антибългарска политика, неевропейска позиция с българско “НЕ” на Македония на българското правителство вече е в ход с всичките негативни последици за България.

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1253 "Да"
5 яну 2013 12:09 615
- +Оценка
-2 +7

До коментар [#611] от "mila.i":

С постоянните си обвинения към българските управляващи, медии, историци и оневиняването на скопските фактори дразниш! Не случайно те обвиниха в просепаратистка позиция.....За мене не си неутрална и очевидно не представляваш само себе си!....

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1253 "Да"
5 яну 2013 12:04 614
- +Оценка
-1 +3

До коментар [#612] от "mila.i":

Любопитно е, че ти очакваш гъвкавост само от наша страна!? Ние сме в по неизгодна позиция от РМ и трябва да сме гъвкави, така ли?!........

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 445 "Да"
5 яну 2013 11:58 613
- +Оценка
-1 +5

До коментар [#594] от "popaleksov_ldp": Четйки „хронологията“ на този форумец, си спомних статиите на „Работническо дело“ от периода 1949 – 1963 г., касаещи „Титова Югославия“ и лично „английския агент“ Тито. Същата фразеология прекопирана от отдел „Агитация и пропганда“ на ЦК на КПСС. В първата част мъгляви , саркастични фрази без съдържание и факти, а във втората идейни лозунги под форма на съвети и пожелания, зад които се крие една типична комунистическа демагогия. Прочетете ва Нац. Библиотека изданията на вестниците от горепосочения период и ще се убедите. Интересно, как съвпадат позициите на „македонистите“, ОМО Илинден, кукловодите на „прехода“ и изявленията на видни членове на БКП (БСП) ?!

 
Преглед на профил mila.i Рейтинг: 8 "Не"
5 яну 2013 11:56 612
- +Оценка
-3 +1

До коментар [#598] от "objective":
До коментар [#604] от "apanov":
Г-н Панов,
Явно се очаква "гъвкавата" ни нова политика да продължи с още българо-гръцки инициативи (вижте линка по-долу).
Ако имате възможност, изложете възгледите си в статия. Българското общество има нужда да чуе подобни мнения, а много малко хора четат коментарите във форуми.
http://www.dnevnik.com.mk/default.asp?ItemID=69DAC83A53A32448B7F8EAD0ACBE9F71

 
Преглед на профил mila.i Рейтинг: 8 Неутрална
5 яну 2013 11:47 611
- +Оценка
-3 +1

До коментар [#609] от "dobrich": Думичката "вето" я видях в огромен брой български статии. При това положение, едва ли за някой има значение, че първо скопските медии са го употребили.

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 445 "Да"
5 яну 2013 11:38 610
- +Оценка
-1 +3

До коментар [#601] от "mila.i": "...Но нали не си като Божката и нали не мислиш, че ОМО Илинден плаща на някой, за данарече "недоразумение" основната теза на македонската историография?
Не на „някой“, а на Вас лично!

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1253 "Да"
5 яну 2013 11:36 609
- +Оценка
-1 +9

До коментар [#606] от "mila.i":

Термина "вето" беше употребен първо в Скопие. Нашите медии са коментирали просто...." Последваха общите изказвания с Гърция" - В Скопие честваха победата на сръбските войски в Балканската война край Куманово в 1912 г. След което Вардарска Македония стана сръбска провинция. На нас отказаха общо отбелязване на събитието!?

"македонското общество се интересува от еврочленство. То в момента подлага на натиск своите управляващи" - Нека си изберат други политици, това ще бъде критерий, че македонските граждани са за еврочленство. Защото по форумите масово пишат, че са против...

 
Преглед на профил mila.i Рейтинг: 8 Неутрална
5 яну 2013 11:34 608

До коментар [#605] от "dobrich": Благодаря за линка.

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1253 "Да"
5 яну 2013 11:28 607
- +Оценка
-2 +7

До коментар [#604] от "apanov":

" Македония, със статут на кандидат от 2005г. да бъде вкарана в обща евроинтеграционна писта със Сърбия и Черна Гора" - Това е желание преди всичко на македонската върхушка..... "Бойко Борисов налива вода в мелницата на македонския премиер Груевски и пречи на усилията на обединената опозиция да свали националпопулисткото му правителство, което се храни точно от митологията за «външния враг» - Ако ги бяхме подкрепили, Груевски напълно оправдано можеше да каже, че политиката "трето полувреме" към България е успешна и да продължат още по неистово с хулите....Не съм привърженик на Б.Б.!

 
Преглед на профил mila.i Рейтинг: 8 "Не"
5 яну 2013 11:22 606
- +Оценка
-2 +1

До коментар [#602] от "dobrich":
До коментар [#603] от "dobrich": Ще преровя статии, доколкото мога. Но дори и да не са използвали думата "вето", не се опитаха да поправят медиите, които я използват. И казаха гръмогласно, че са били против даването на дата и че било голям успех, че са убедили останалите. Последваха общите изказвания с Гърция. Това малко ли е?

Що се отнася да предупрежденията, нашите политици би трябвало по-добре от мен и теб да знаят какви са голегите им в Скопие. Ако са ги предупреждавали конфиденциално, едва ли е трябвало да очакват Бог знае какъв ефект. Да бяха медиатизирали предупрежденията, но с много добронамереност и умереност. Да го бяха направили преди година или две, за да има време македонското обществено мнение да се информира и да въздейства на политическата си класа. Можеше изобщо да не се стигне до "отказ да се посочи дата за преговори".

Ти казваш, че скопските политици не се интересуват от евроинтеграция преди Сърбия. Не знам дали е така, но македонското общество се интересува от еврочленство. То в момента подлага на натиск своите управляващи.

Ето един линк с коментар на тема какво ни се случва в момента: http://www.erepublik.com/es/article/-1-1607251/1/20

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1253 "Да"
5 яну 2013 11:20 605
- +Оценка
+3

До коментар [#589] от "mila.i":

Виж и тука какво има по темата: http://macedonian-library.com/

 
Преглед на профил apanov Рейтинг: 233 Неутрална
5 яну 2013 11:16 604
- +Оценка
-6 +4


Аз съм Аспарух Панов. Познавам добре родовата си история и нямам абсолютни никаква македонска жилка. Това не ми пречи обаче, да съм дълбоко пристрастен към европейската и евроатлантическа интеграция на Македония. Като член на комисията по външна политика в 36-то НС, ръководител на българската парламентарна делегация в парламентарната асамблея на Съвета на Европа, вицепрезидент на асамблеята, а по-късно и вицепрезидент на Либералния интернационал, както и като председател на групата за приятелство с германския Бундестаг и зам. председател на СДС по външната политика съм участвал на различни нива и в различни общности в десетки дебати за признаването на Македония, за ролята й в региона, и интеграцията й в различни международни организации. От 2005 г. съм координатор на проектите за Македония на германската либерална политическа фондация „Фридрих Науман” и имам възможност от близо да следя актуалното й развитие като страна кандидатка за членство в ЕС и НАТО.

Да, спрямо нас Македония често се държи като младо невъзпитано тиинейджърче хулиганче. И какво да правим сега, да му теглим шута и да го зарежем в балканския поправителен дом, където гръцкият директор да приключи успешно «възродителния си процес», а сръбските му авери да го научат да се дрогира и да бие албанчетата. Аз лично предпочитам да го подкрепим и да му помогнем с всички възможни средства, за да стане колкото може по-бързо член на нашето общо европейско семейство и да расте там в съвсем друга...

Прочитане на целия коментар
среда и култура. Ако държим на него и го ценим, и обичаме, трябва да направим точно така! И то, без да се интересуваме дали имаме кръвна и ДНК връзка помежду си, или сме се срещнали случайно по Виа Егнация и Виа Диагоналис, или просто някъде по османските балкански калдаръми...

Позицията на правителството спрямо Македония говори за прибързаност, недалновидност и демонстрира един много ограничен политически кръгозор. Недопустимо е в политиката, важни за националните интереси решения да се взимат само от една личност или в тесни политически кръгове по интереси, без да се търси стратегическо парламентарно мнозинство и широка обществена подкрепа. Признак на безотговорност е да не се прояви елементарна приемственост с предишни правителства и президенти в една от най-деликатните политически области – отношенията със съседите. Не можеше ли Борисов и Плевневлиев преди да огласят позицията си, да проведат предварителни консултации най-малкото с предишните президенти и премиери Може би можеше, ако имаха по-различна политическа култура или най-малкото чувството за „национално отговорна регионална политика”.

Те предпочетоха обаче, с един замах да отслабят позициите на България в региона, като почнат да си акомпанират с все по-самоизолиращата се и втръснала на всички гръцка дипломация, от която се разграничавахме толкова успешно повече от 20 години. Нещо повече, всяко забавяне на Македония да започне преговорния процес, е в интерес на различни кръгове и държави извън ЕС, които биха желали Македония, със статут на кандидат от 2005г. да бъде вкарана в обща евроинтеграционна писта със Сърбия и Черна Гора, обречена на дълъг и мъчителен присъединителен процес без гарантиран краен успех. С този толкова необмислен акт правителството на Бойко Борисов налива вода в мелницата на македонския премиер Груевски и пречи на усилията на обединената опозиция да свали националпопулисткото му правителство, което се храни точно от митологията за «външния враг». По този начин се затруднява не само диалога между двете съседни страни, но и консултативната и експертна помощ от страна на България за европейската интеграция на Македония.

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1253 "Да"
5 яну 2013 11:07 603
- +Оценка
+3

До коментар [#601] от "mila.i":

Изобщо не си права, че България не е предупреждавала!? Току що гледах интервю с двама български евродепутата, единия от левицата, другия от управляващите, които заявиха, че не един път са предупреждавали управляващите в Скопие за българската позиция. Както лично, така и с документ, изработен от комисия на Европарламента, която се занимава с РМ....

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1253 "Да"
5 яну 2013 11:00 602
- +Оценка
+4

До коментар [#589] от "mila.i":

"вдигнаха медиен шум от вида "ние наложихме вето", а нашето правителство го стори" - Аз нямам спомен правителството да е употребявало термина вето. Ако ти имаш сведения, дай линк от официален документ?!

 
Преглед на профил mila.i Рейтинг: 8 "Не"
5 яну 2013 10:54 601
- +Оценка
-3 +1

До коментар [#599] от "dobrich": Това, което пишеш, е абсолютно вярно. Но нали не си като Божката и нали не мислиш, че ОМО Илинден плаща на някой, за да нарече "недоразумение" основната теза на македонската историография?
Ако нашите политици ни бяха спестили някои общи инициативи с Гърция и ако бяха представили с повече достойнство и умереност българската позиция, без "циркове" и медийна пропаганда и настройване на обществено мнение срещу Македония, вероятно нямаше да съм толкова разочарована от стореното. Можеше да кажат "вижте, това което натрапванете на македонските граждани, води до сериозен негативизъм между двете общества. Моля, помислете за по-обективни учебници и т.н. Дотогава нашата подкрепа не може да бъде безусловна".
Вместо това получихме нещо толкова циркаджийско, пресилено и агресивно като политика. И доколкото видях, външният министър не беше този, който искаше подобен цирк... защото човекът сигурно си дава сметка как изглежда това от гледна точка на един външен наблюдател.

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1253 "Да"
5 яну 2013 10:47 600
- +Оценка
+8

До коментар [#596] от "mila.i":

.."останалите в Гърция българи не могат да ползват езика си дори на улицата без страх"..Ти задавала ли си въпроса, че ако ние поставим въпроса за българите в Гърция можем да станем смешни? Защото организацията от Вино/Жито могат да ни кажат че са ЕТНИЧЕСКИ македонци!?......Само подобряване на отношенията със Скопие ще ни отвърже ръцете по този проблем!...........

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1253 "Да"
5 яну 2013 10:42 599
- +Оценка
-2 +6

До коментар [#591] от "mila.i":

" България окупира македонска земя " - Това е любим "довод" на македонистите. В Скопие постоянно реват, че съседите разпарчетосали Македония на Букурещкия договор в 1913 г., като че ли Македония е била някаква политтическа или етническа даденост по това време!? Царство България НИКОГА не е окупирало македонски земи!!!! В 1912 г. окупирахме османски земи - Битолския вилает, в 1941 г. сръбски земи - Вардарската бановина!!!!

" в края на 19ти век и началото на 20ти век, в български книги пише, че "процесът на утвърждаване на българско самосъзнание в Македония не е напълно завършен". В западни книги човек може да прочете, че част от славяните в Македония са се смятали за българи" - Не част, най голямата част от населението на Македония се е самоопределяло за българско! Имало е и аморфна маса, която не се е самоопределяла публично. Но НЕ те изиграват главната роля за създаването на новата македонска идентичност! Това е друга тема, която ще дискутираме като му дойде времето....
"Достатъчно е в Македония да бъдат разбрани само няколко основни неща, за да си решим до голяма степен проблемите за "добросъседство" - Ето това е проблема на проблемите! Политиците в Скопие не разбират или по точно казано се правят, че НЕ разбират българската позиция....

 
Преглед на профил objective Рейтинг: 680 "Да"
5 яну 2013 10:35 598
- +Оценка
-3 +6

Уважаеми г-н Попалексов ЛДП,
Запознавайки се с предходното Ви изложение #594, бих се съгласил с някои от Вашите опасения, ако досегашната 20 годишна политика на България на пълна подкрепа и солидарност към БЮРМ бе дала някакъв, макар и скромен, положителен резултат. За съжаление, обаче, сме свидетели на едно ескалиращо провокативно поведение на сърбоманското УДБА-шко Скопско правителство, което на практика не среща отпор от мнозинството гласоподаватели на БЮРМ. Какво би означавало за България да толерира подобно вражеско поведение на съседна Сърбия чрез нейната провинция Южна Бановина ? Да покажем пред нашите партньори от ЕС и НАТО, че сме народ и държава без грам достойнство и че сме съгласни тепърва да бъде денационализирана нашата идентичност и културно-историческото наследство, за да бъде утвърждавана пред ЕС и света една лъжлива ЮгоКоминтерновска политическа доктрина ? Ако това е цената на раждането на една нова, определено злонамерена към нас съседна държава, то тогава, въпреки нашия вековен национален идеал, по-добре тя да не съшествува в този й вид !
Но за разлика от Вас аз съвсем не съм убеден, че една промяна в сегашния политически курс трябва тъй прибързано и лекомислено да бъде интерпретирана като "превръщане на България в слугиня за изпълнение на гръцките интереси за сметка на собствените ни национални интереси". Напротив, точно ефективната защита на националните интереси изисква политиката ни да бъде много гъвкава !

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1253 "Да"
5 яну 2013 10:27 597
- +Оценка
-1 +10

До коментар [#577] от "Peacekeeper":

"не смятам, че спъвайки Македония насила ще я направим по-добър съсед" - С овчо търпение направихме ли я по добър съсед?!.."Колкото повече хората пътуват и научават за различните култури, толкова повече национализма избледнява и жаждата да се създава нова антична история" - Македонците пътуват без визи у нас много по дълго време от колкото ние пътуваме свободно, но клишето за което говориш не се е случило до сега!?.

" Вместо да улесним даването на гражданства на македонци " - Гражданство се дава дори на граждани от РМ, които ползват посреднически фирми и след това направо изфирясват на Запад! От където ни плюят, че сме били будали, че сме им дали граждантво...Гражданство се дава дори на македонски граждани със сръбски имена.....Какво по лесно от това!? "да се дават стипендии или да не се налага да плащат такси за чужденци" - Стипендии се дават на македонци с българско гражданство, останалите естествено че са чужденци!
"Преговорите за членство не означават автоматично членство" - така е, но досегашната практика показва, че македонците се опитват да ни изнудват по различни поводи. Така че - нека прекратят с тази практика, пък после.....ще видим?!

 
Преглед на профил mila.i Рейтинг: 8 "Не"
5 яну 2013 10:05 596
- +Оценка
-5 +1

До коментар [#594] от "popaleksov_ldp":
И аз мисля, че има нещо много гнило в тази нова българска позиция, въпреки че може би част от политиците и обществениците, които назовавате, имат по-благородни подбуди от това, което описвате.

Гнила е, заради начина, по който бе "избработена" и наложена (добре описахте медийните и други приоми, които успяха да наелектризират едно българско общество, което отказва да си спомни, чА останалите в Гърция българи не могат да ползват езика си дори на улицата без страх...). Нито бе обсъдена в Парламента, както бяха обещали, нито някой каза предварително какво смятат да правят... после иди говори за демокрация.

Сегашният македонски елит има нужда да се опомни. Но "блокади" и заиграване с Гърция определено не е начина; това е нещо отвратително, дори ако човек се постави като съвсем страничен наблюдател, не-българин.

Опитвали ли сте се да публикувате в някоя електронна медия вашите наблюдения, в по-изчистен от догатки и лични напатки към политици вид? Мисля, че би било интересно за повече хора да ги прочетат и да се замислят над сътвореното през последните месеци.

 
Преглед на профил mila.i Рейтинг: 8 Неутрална
5 яну 2013 09:56 595
- +Оценка
-4 +2

До коментар [#594] от "popaleksov_ldp":
И аз мисля, че има нещо много гнило в тази нова българска позиция, въпреки че може би част от политиците и обществениците, които назовавате, имат по-благородни подбуди от това, което описвате.

Гнила е, заради начина, по който бе "избработена" и наложена (добре описахте медийните и други приоми, които успяха да наелектризират едно българско общество, което отказва да си спомни, чи останалите в Гърция българи не могат да ползват езика си дори на улицата без страх...). Нито бе обсъдена в Парламента, както бяха обещали, нито някой каза предварително какво смятат да правят... после иди говори за демокрация.

Сегашният македонски елит има нужда да се опомни. Но "блокади" и заиграване с Гърция определено не е начина; това е нещо отвратително, дори ако човек се постави като съвсем страничен наблюдател, не-българин.

Опитвали ли сте се да публикувате в някоя електронна медия вашите наблюдения, в по-изчистен от догатки и лични напатки към политици вид? Мисля, че би било интересно за повече хора да ги прочетат и да се замислят над сътвореното през последните месеци.

 
Преглед на профил popaleksov_ldp Рейтинг: 233 Неутрална
5 яну 2013 05:51 594
- +Оценка
-3 +2


ХРОНОЛОГИЯТА НА ЕДНО НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО

Предистория
1913 година Македонския въпрос, въпросът за българите, останали в османската империя, не е решен. Благодарение на глупостта на българските управници и подлостта на “братска славянска” Сърбия, Македония е разделена между новите стратегически съюзници Сърбия и Гърция и българите са подложени на етническо прочистване и геноцид. От 100 години тази политика е факт и приемането на България и Македония в Европейския съюз и изолирането на Сърбия е удар по амбициите на Гърция /и в перспектива и Сърбия/ този геноцид - икономически, духовен и физически да продължи и в условията на Европейския съюз. Банкрутирайки икономически, социално, а оттам и политически, Гърция не е в положение да иска милиарди от ЕС и да поставя условия за приемането на Р Македония в ЕС и НАТО.
Евентуална помощ от сънародниците от Кипър, председател на Съюза, също е невъзможна предвид същото им катастрофално икономическо състояние. Още по-малко помощ може да получи от стратегическия си съзник национално катастрофиралата Сърбия, която нито е член на НАТО, нито на Европейския съюз. И най-големият абсурд в най-новата ни история е, че не друг, а България е тази, която благодарение на неграмотни и продажни управници /премиер и неговите външен министър и президент/ ще осъществява гръцко-сръбските антибългарски интереси в Македония. Цялата държавна машина и гръцкото лоби по света и най-вече в САЩ е мобилизирано да осигури...

Прочитане на целия коментар
защитата на гръцките национални интереси, довело до новата антибългарска политика на България към Македония.

5 ЮНИ 2012 г.
Директорът на ЦРУ Дейвид Петреас на “частно” посещение в България, личен гост на премиера Бойко Борисов. За какво ли са си говорили, може би спомени от съвместното посещаване на една и съща детска градина, може би гасенето на някой пожар - но Петерас не е бил пожарникар, или за играта на двамата в отбора на Бистришките тигри ?!. Съвсем скоро става ясно какви ангажименти е поел Премиерът Бойко Борисов.

8 ЮНИ 2012 г.
В сателитарката ТВ+ Бойко Борисов се обажда “случайно” и съвсем “случайно” с претенции за името на РМакедония погребва национално отговорната българската позиция с признаването на РМакедония под конституционното й име.
Водещият Георги Коритаров - бивш кореспондент в радио “Свободна Европа”, финансирано от ЦРУ, бивш агент на ДС, човек, който отдавна е забравил на кой господар служи, на кой господ се моли, задава насочващи въпроси на премиера, а накрая му задава не въпроси, а направо отговори относно името на Македония, докато премиерът не заявява предварително уговорена позиция, катастрофална за българските национални интереси.

9 ЮНИ 2012 г.
Първоначалното впечатление, че това е поредното волнодумство на премиера в стил “пържоли за кучетата ”,“лекари касапи”, “пипната отвсякъде” се разсейва от очевидно спешното поръчково включване на академик Георги Марков и проф. Пламен Цветков в подкрепа на премиера -“жълт картон на Македония”, “червен картон “- целящо осигуряване на “научно” прикритие за предателската за българските нацинални интереси позиция в услуга на гръцките и съответно на сръбските такива.

10 ЮНИ 2012 г.
Говорителят на гръцката партия Сириза, Янис Бурнос гост на Коритаров, специално доведен ден преди избори от огромна важност за партията му, за да изрече благодарности към България и да произнесе сакралните думи “и лично, лично на премиера” за прогръцките изяви на премиера Борисов, но това не се случва, което предизвика невъздържаното и просташко отношение на водещия към госта му. Гръцкият политик дори заема българска позиция със становището, че в решаването на въпроса с Македония трябва да решават всички заинтересовани страни, сиреч и България. /”Въпросът за името е двустранен проблем м/у Р Гърция и Р Македония и ние ще приемем всяко тяхно решение”- българският външен министър Николай Младенов/.

05 ЮЛИ 2012 г.
Посещение на наскоро избрания Президент на България в Република Гърция - Росен Плевнелиев, впечатлило с необяснимо на пръв поглед награждаване и даруване от домакините. Наградите Почетен гражданин на Солун - защо ли, Доктор хонорис кауза - за какво ли, най-високият гръцки орден Ордена на Спасителя ./с какъвто е награден и Тито?!/ не са били за минали, а за бъдещи заслуги към Гърция, за “Спасителя” на гръцките национални интереси за сметка на българските.

29 ОКТ.2012г.
Опасявайки се от евентулно осъзнаване и разобличаване на “новата” политика на правителството на хора, затънали до гуша в имотни, политически и други зависимости в Гърция, Николай Младенов предприема обиколка на “крайгранични” населени места за да “чуе народа”, който бил искал ”твърдо отношение” към Македония, осигурявайки параван за родоотстъпническата позиция на правителството.

31 ОКТ. 2012г.
Росен Плевнелиев С привично вече движение бръква в ръкава и с наклонена глава и събрана устичка зализания на ляво президент произнася кратко слово, без да изчака връщането на Николай Младенов от обиколката за подкрепа от “народа” за предателската позиция на днешните управници на РБългария и обявява, “Македония не е готова за Европейския съюз”,”Няма да пуснем Македония в Европа”- гръцката инвестиция в премиер, външен министър и президент, български “историци” и “журналисти” започва да се изплаща.Такава тримесечна възвращаемост надминава и най-оптимистичните очаквания в Атина.

31 ОКТ. 2012г.
“Тежката артилерия” на ГЕРБ БожидарДимитров, стоял до този момент в сянка се включва в подкрепа на президента за позицията на “България”. След неговите изявления се разбира, че има интереси лични, политически, имотни и кой зане какви, но не и български. Като истински македонист ги гарнира с няколко антибългарски изявления.

6 НОЕМ. 2012г..
Вестник “Етнос”- “Гърция не е сама” - интервю на премиера Бойко Борисов – сценарият за превръщането на България в слугиня за изпълнение на гръцките интереси за сметка на националните интереси на България набира скорост и всеки ще бере плодове от осъществяването му - Гърция защитила интересите си, а България противостояща на себе си и може би с най-големия си провал като държава в 1300-годишната си история.Защото без да води война претърпява поредна национална катастрофа.

12 НОЕМ. 2012 г.
Изявление на външния министър – “Подкрепяме Македония, но не на всяка цена” – заявява се открито ревизията на становището за подкрепа на РМакедония за членство в Европейския съюз - от “Ние нямаме проблеми с Македония” до “Македония вече не е една роматчна мечта” само за месец,Н Младенов даже и не съзнава колко е прав. Следват нови изказвания в същата посока.

3 ДЕК. 2012 г.
Среща на Бойко Борисов с Президент Обама, първоначално отречена от Държавния департамент, но после потвърдена. Дали гръцкото лоби все пак не успя в последния момент да се наложи и да уреди тази среща, на която тщеславният български премиер да получи награда “потупване по рамото” и да се осигури поддържането на гръцката позиция на България по отношение на Македония.
С посещението при Обама се тушира и един неочакван проблем - неудовлетвореността на Борисов за прогръцките му изказвания от приятелска Гърция /само едното интервю във вестник “Етнос”/.
Разбираема е ревността на премиера, така де “аз изядох ла_ната, а наградиха Плевнелиев”. Така със “среща”,”разговор” с президент Обама сигурно е задоволено себелюбието му. Така и никой не разбра с какво срещата на премиера Борисов с американския президент има отношение към и ползи за България. Не се разбра, защото няма – може би има отношение и полза за Гърция, може би са обсъждани гръцки интереси в региона за сметка на българските?! След завръщането на премиера окончателно ще се разбере дали на 5 юни Петреас е донесъл в София Американска позиция за Македония или е изпълнявал лична услуга на гръцкото лоби в Щатите. Ще се разбере и от някое ново издание на “Уикилийкс”.
.
5 ДЕК.2012г.
Поставянето на “три” условия на Македония в последния момент, за които няма технологично време да бъдат изпълнени и това да послужи за обяснение и оправдание за българско “Не” на Македония на сегашните български управници е очевидно.
Твърдостта по отношение на Македония поставя въпроси като:
Къде е “твърдостта” на премиера и неговите външен министър и президент по отношение на Сърбия за нарушените права на българите в Западните покрайнини? Това правителство безусловно подкрепя Сърбия за ЕС.
Къде е “твърдостта” на премиера и неговите външен министър и президент спрямо политиката на апартейд в родината на демокрацията Гърция, кой ще защити от икономически, духовен и физически геноцид на гръцката държава останалите българи в Егейска Македония?
Къде е “твърдостта” на премиера и неговите външен министър и президент по отношение на Турция за имотите на тракийци, за строежа на ядрена или топлоцентрала при Резово, която ще съсипе туризма и поминъка в този край на България? Това правителство безусловно подкрепя и Турция за ЕС.
Явно изчезва “твърдостта” на премиера Бойко Борисов и неговите лакеи когато българските национални интереси засягат чужди. Защото гърци, сърби и турци ще скочат да защитят своите интереси. Защото народите на тези страни ще линчуват своите управници, но няма да позволят такова предателство.
“Твърдостта” на премиера, външен министър и президент за жалост остава, когато трябва да провеждат антибългарски политики, защото за тях /за българските / няма кой да се застъпи?!.
Очевидно е, че няма БЪЛГАРСКИ МОТИВИ И ПРИЧИНИ ЗА ПОЗИЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯ.

6 ДЕК. 2012 г.
Президентът Росен Плевнелиев, потънъл в имотни и други зависимости в Гърция /имот за 1 300 000 лева, а според гърците за над 1 300 000 евро/, като един Матросов застава с голи гърди дори срещу Европейския съюз, за да брани Гърция и гръцките национални интереси за сметка на българските. И докато за Бойко Борисов и Николай Младенов не е нещо ново - премиери и министри национални предатели България има предостатъчно /Радославов,Стамболийски и т. н. /, то за Росен Плевнелиев се открива изключителния шанс да стане първият български президент национален предател.

Какви са изходите от ситуацията:

4. Разбрал, че се опозорява за цял живот и че остава в историята като един от най-големите национални предатели, премиерът Борисов разритва “съветници” като Божидар Димитров, слуги като академик Георги Марков, лакей като Николай Младенов и Росен Плевнелиев, оставяйки се да го води шопския усет и чуство за нещата, в последния момент подкрепя Македония за членство в ЕС и излиза с достойнство от капана, в който се вкара сам. Коригирал се е за по-маловажни проблеми, дали ще намери сили сега?
5. България с “вето” за Македония за Европейския съюз - унизителна, позорна, катастрофална и необратима позиция за България и българите, за българските национални интереси, за нашето национално достойнство, за нашата национална гордост и самочуствие.
6. Европейският съюз предвид кризата и неяснотата за развитието на Европа - съюз или федерация, да не постави въпроса за начало на преговори с Македония и така да ни спаси от най-големия резил в най-новата ни история.

Обратното броене за осъществяване на престъпна, катастрофална за България политика е в ход.
Нека да не позволим предателството на днешните управляващи, поставили политически, имотни и други интереси над националните, да не бъде разбрано и разобличено и да се надяват, че ще избягат от историческата отговорност и ще им се размине приковаването на позорния стълб.
ПП
6 ДЕК. 2012 Г
ПП. Притеснен от съгласието на Р Македония за предложенията на външния министър,
опасявайки се, че ще трябва да връща, каквото е взел и да плати, каквото е ползвал в приятелска Гърция, видният “патриот” Божидар Димитров надава вой и призовава никога да не се приема Македония в Европейския съюз - разбираема, “родолюбива” позиция на “професора”.
ПП
9ДЕК. 2012г.
Телевизия BTV- Дияна Найденова - Премиерът Бойко Борисов споделя за съвместно заседание на българското и гръцкото правителства на 17 декември. Всеки би се запител до представителни мероприятие ли им е на гъцките управляващи, когато Гърция гори под краката им. Разбира се, че не. Просто защитават националните си интереси и се осигуряват от изненадваща промяна на позиция в последния момент на Българския премиер. На 11 декември на срещата на най-високо равнище в Брюксел България трябва да продължи да поддържа антибългарската си позиция по адрес на Македония.
Очакваме от благодарните гърци на 17 декември в Атина Българският премиер да бъде награден с почетно гражданство на Атина, доктор хонорис кауза на Атинския университет, най-високия гръцки орден “на Спасителя”, действителен член на Съюза на гръцките художници /на българския не стана/ почетен пожарникар и прочие и прочие .....

ПП
11 ДЕК. 2012 г
Премиерът Бойко Борисов на среща с президента Росен Плевнелиев вземат “общо” решение за “НЕ” на Македония за ЕС. Тщеславието на премиера и желанието му да участва и управлява всичко ще му изиграе лошата шега да свърже и опозори името си с национално предателска “кауза”. Е как да се усети, като македонската тема не е застъпена във Винету!
ПП
13 ДЕК. 2012г
Николай Младенов е успял да обедини Франция, Германия, най-големите държави, да подкрепят трите точки, внесени от България по темата с Македония. „Това е политика на правителството и на президента Росен Плевнелиев, много добре свършена работа от министър Младенов". Похвална е загрижеността на премиера, така де - Гърция награди и дарува Плевнелиев, ще награди и дарува него, що да не намекне, че и Н. Младенов трябва да бъде награден - и той добре заработи. На 17 дек. на съвместно заседание на правителствата Гърция ще награди своите измекяри и не трябва некой да бъде пренебрегнат. Авансово поздравления и честито, както се казва.

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 445 "Да"
5 яну 2013 00:57 593
- +Оценка
-3 +4

До коментар [#591] от "mila.i": Тази „ мадама“ Мила започва да се разкрива : „ Едно такова основно недоразумение е, че България окупира македонска земя против волята на местното славянско население през 1912; и че от тогава досега Пиринска Македония е под окупация, а всички там страдат от асимилация.“ Тук смърди на ОМО Илинден. „Македонистите“ сигурно добре плащат за такъв коментар. Къде си Гошоооо ?!

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 445 "Да"
5 яну 2013 00:48 592
- +Оценка
+3

До коментар [#588] от "gosho3":Ех Гошо, Гошо, момче лошо и леко тъпичко. За твое съжаление, не съм „вардарец“, а половин шоп, половин тракиец или от онези българи заселили се още през 3-и век по нашите земи. Историята на България ме интересува от най-древни времена, но признавам, че историята на ВМРО, ВМОРО и другите т.н. „революционни“ македонски организации досега не ме е интересувала. Това, което съм чул от старите, са истории за „македонски комити“, вилнеели в София и убивали. Някъде прочетох едно изявление на Ст. Стамболов навремето и ще го цитирам : „София е населена 80% процента от македонци, а останалите 20% са техните роднини.“ И затова те му разцепили главата. Надявам, че като добър егеец, често ходиш в градинката пред Военния клуб и се наслаждаваш на паметника му. И това е всичко за ВМРО и ВМОРО, което знам. Вече писах във форума, че България изгуби Повардарието, Беломорска Тракия, Добруджа заради подлостта и недоверието на руския цар, предал Санстефанска България. Понататък всички правителства до 1945 г., търсещи начин да си възвърнат изгубените територии, са правили грешка след грешка. Единствено комунягите от 1945 г. по нареждане на Коминтерна предадоха изгубените територии, а по-късно по заповед на КГБ си траеха и си гледаха сеира. Все пак благодаря ти, че ми даде възможност още един път да изразя моето мнение, а форумците ще преценят изнесените факти.

 
Преглед на профил mila.i Рейтинг: 8 "Не"
5 яну 2013 00:48 591
- +Оценка
-4 +2

До коментар [#559] от "martin.varna":
Не става дума за отстъпки от вида "ние взимаме Гоце Делчев, вие взимате Яне Сандански". Става дума за отстъпки от вида "това ще се опитваме да го изясним в процеса на преговорите за присъединяване към ЕС, това няма да опитваме или ще опитаме, но няма да настояваме".

Ако искате да наложите за всичко и изцяло българската гледна точка, мислите ли, че ще се намери македонски политик, който е готов на политическо самоубийство и (поне) словесно линчуване от част от сънародниците си?

Аз продължавам да мисля, че България трябва да се стреми да изясни на първо място най-вредните за отношенията между двете страни недоразумения. И за награда да започне да подписва договори на български и македонски, за да спаси от политическа смърт македонските политици, които евентуално биха се решили до променят нещо в тамошните стереотипи.

Едно такова основно недоразумение е, че България окупира македонска земя против волята на местното славянско население през 1912; и че от тогава досега Пиринска Македония е под окупация, а всички там страдат от асимилация. Затова трябва да се изяснят в общи линии някои основни и неоспорими факти от този период, това би било достатъчно.

Аз лично например не бих се разправяла в контекста на международни преговори на тема какво точно са мислели хора като Яне Сандански и Вапцаров (който иначе...

Прочитане на целия коментар
много обичам като поет). Също така не бих тръгнала да споря дали през Втората Световна Война има окупация или просто администрация, това е въпрос повече на терминология и на това кое ни звучи по-приятно. По-скоро бих изяснила по същество периода, за да бъде правилно разбран.

Освен това, що се отнася до периода в края на 19ти век и началото на 20ти век, в български книги пише, че "процесът на утвърждаване на българско самосъзнание в Македония не е напълно завършен". В западни книги човек може да прочете, че част от славяните в Македония са се смятали за българи, а другите не са се идентифицирали с никоя от съседните държави. В някои западни книги дори се говори просто че "българската пропаганда е била най-силна и е имала най-много последователи". Всичко това е въпрос на гледна точка. По същество означава едно и също - имало е много хора, които са се смятали за българи, което е накарало България да води едни войни.

Достатъчно е в Македония да бъдат разбрани само няколко основни неща, за да си решим до голяма степен проблемите за "добросъседство", т.е. добри взаимоотношения. Както ви казах вече, това е критерият, който поставя ЕС и около който трябва да се определи българската позиция, за да има шанс да бъде възприета.

 
Преглед на профил achovd Рейтинг: 8 "Да"
5 яну 2013 00:28 590
- +Оценка
+7

Категорично съм за новата позиция,която трябва да бъде още по-силно изразена!Трябва да се отнасяме с голямо внимание към Македония и трябва да спираме всички опити за дебългаризация на страната-в противен случай извършваме национално предателство!Нашите деди са лели кръвта си за Македония и ние не можем да я оставям на произвола на съдбата и на просръбската и антибългарска върхушка там!

 
Преглед на профил mila.i Рейтинг: 8 "Не"
5 яну 2013 00:18 589
- +Оценка
-5 +2

До коментар [#553] от "dobrich":
Участниците във форуми (били те български или македонски) не са представителна извадка на населението на една страна. Виж, при 7 милиона българи, едва 500-600 са се включили в този толкова рекламиран от две електронни медии дебат. Обикновено това са хора, които се интересуват специфично от някаква тема. И в този дебат хората, които са за по-твърда позиция, пишат повече дори и от мен, която се оказах най-упоритият (но вече преуморен) писател на отбор розов.

Виж например коментарите под тази статия, преразказваща изказване на македонския хомолог на Божидар Димитров. Въпреки че статията е публикувана точно в периода около нашето „вето”, има няколко човека, които проявяват присъствие на духа и му казват, че бърка. Явно са от македонците, които са прочели нещо на тема история в интернет.
http://www.dnevnik.com.mk/default.asp?ItemID=D413A94B957A57428DF20E5D0FA8DCB5

Ще погледна какво има на сайта на Македонския институт, благодаря за идеята. Все пак, официалността на една информация има значение, а БАН е нещо по-официално. Освен това, малко комуникация по темата може да помогне. "България се "сърди" на тема история, на сайта на БАН може да научите повече за съответните исторически събития и периоди." Някои...

Прочитане на целия коментар
ще го направят. Това може да ти се струва много "меко" средство, но би могло да впечатли част от хората. Само че информациите трябва да са изключително обективни и точни. И да ги прегледат и българите...

Що се отнася до позицията на Франция и Испания, ти си прав, но те не вдигнаха медиен шум от вида "ние наложихме вето", а нашето правителство го стори. Така то реши да поема една по-основна роля поне привидно, имаше и изказвания от вида "България убеди останалите...". После иди обяснявай, че не било заради нас и гърците, че било и по обективни причини.

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 Неутрална
4 яну 2013 22:09 588
- +Оценка
+3

До коментар [#584] от "bozkata":

Ти Божка, съвсем се обърка, Вардарецо. Няма тук нито КГБ нито ГРУ. Просто хора които ти задават въпроси , ама отговор не получават........
Странно защо ???

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 Неутрална
4 яну 2013 21:53 587
- +Оценка
+2

До коментар [#584] от "bozkata":

Божка, дай да ти видя познанието за българското военно гробище в Скопие и гроба на полковник Дрангов. След това ми говори твоите работи , а? Къде са? Айде като си светнат отговори ни.

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Не"
4 яну 2013 21:49 586
- +Оценка
+2

До коментар [#584] от "bozkata":

Айде бе Божка, не чухме нищо за ВМРО. Чухме от теб лакардии за Кардел, Джилас, Тито и сие. На теб да не ти е забранено да напишеш светите 4 букви в Макединия - ВМРО ? А? Не ги видях в нито един твой пост. И ако почнеш да пишеш по този въпрос - моля те недей с Уикипедия.

 
Преглед на профил martin.varna Рейтинг: 458 "Да"
4 яну 2013 21:39 585
- +Оценка
-2 +8

До коментар [#577] от "Peacekeeper":

Македонските граждани нямат визи за Е.С. , и това е поне от 5 години. Така че те проблем със движението нямат. Моля господа и дами разберете че политиката на правителството на България е насочена към ПРАВИТЕЛСТВОТО НА МАКЕДОНИЯ не към НАРОДА!!! Двадесет години чакахме спокойно с разбиране и надежда, различните правителства в Скопие да си променят пост-комунистическите възгледи за историята, за езика , да премахнат постоянната негативна пропаганда срещу нас. Уви става точно обратното, колкото повече ние мълчим толкова повече пропагандата на правителството в Скопие се засилва. Сръбско-македонистичната пропаганда, със со кротце и со благо няма никога да престане. Много точно и постоянно трябва да се обяснява на македонското правителство-но така че народа на Македония да разбере ясно, какво искаме ние и защо го искаме.
Искам да заявя че нямам нищо общо с ГЕРБ-даже не им се радвам особено за вътрешната политика.

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 445 "Да"
4 яну 2013 21:11 584
- +Оценка
-3 +1

До коментар [#580] от "gosho3": „…Тази теория е добре известна и е известен нейния източник. Само че, ние , тук в България, знаем и за теорията и за източника…“
„…между другото създаден знайно къде. И знаем кой го разпространява , между другото...“
Типични ченгесарски комплекси на фрустрирани личности . Нима си вярваш бре, кажи ги имената ?!
Ние истинските българи си имаме мнение по въпроса и знаем как се уреждаха далаверите по поръчка на КГБ и ГРУ. Тогав всички ставаха и викаха “слушам !“


 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Не"
4 яну 2013 21:09 583
- +Оценка
-1 +1

Божка,

от 100 исторически поста, които написа нищо не чухме от теб за ВМОРО или ВМРО и ролята на организацията в съдбата на Македония. А кажи нещо най-сетне какво мислиш за тази организация. Тя не участвува в твоите измислени "софийски македонци". Ти ги набута там, ама те никога не са били. Давай сега да те чуем.

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 Неутрална
4 яну 2013 20:58 582
- +Оценка
-1 +2

До коментар [#574] от "bozkata":

Хайде Божка,

да довърша за българското военно гробище в Скопие.

Унищожено е (а следва да се възстанови!) . Надгробните плочи на българските герои са вградени в нещо - строеж на нещо - то се вижда. Гробовете (гробните места) все още са видими. За онзи който ги е видял. Ти не си го видял това Божкаа. Ние сме. И знаем мястото. Теренът е леко наклонен. Сети ли се къде е?

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 445 "Да"
4 яну 2013 20:58 581
- +Оценка
-4 +5

Още няколко факти на вниманието на г-н Ковачев и ЕК. Странно е, че отдавна
„македонистите“ говорят за „българи-татари“, когато на всички е ясно, че това е невъзможно. Татарите имат ясно изразени монголоидни черти, докато при българите няма и помен от такива. За да разберем това твърдение, накратко трябва да се върнем в древната история от една страна, и времето на „сталинизма“ в СССР.
1. През епохата на Велика и Волжска България на териториите от Волга до Крим съжителстват три големи племенни групи, царства : 1/ прабългари (езичници, Заратустра); 2/ хазари (юдеи, днешните руски евреи) ; 3/татари (мюсюлмани, остатъци от „Златната орда“). През 6-7 век, по времето на Кубрат започва война между прабългари и хазари, хазарите побеждават и прабългарите на Аспарух тръгват на юг.
2. Прескачаме 15 века. По времето на 2-та световна война, много украинци и живеещи там българи отказват да се борят против германците. След войната, за наказание, Сталин изселва българите и създава Татарската ССР. Там дори съществува паметник на Кан Кубрат, но о чудо … той е с монголоидни черти и прилича на Чингиз хан. Вчера 3/01/13 бяха публикувани резултатите от експедицията "Българите – прародина.“ „Българите са с индоевропейски произход, а не с тюркски и най-вероятно произходът ни е от територията на днешен Иран,“ съобщи в четвъртък доц. Александър Илиев. „Съвременни генетични изследвания показват, че около 40 процента от българите са наследници на местното палеолитно...

Прочитане на целия коментар
население, други 40 процента са от източноирански тип и едва 12 процента от тях може би имат нещо общо със славяните“, съобщи Илиев.
Изводът, който може да се направи с голяма вероятност е, че идеята за „българи-татари“ се ражда в определени кръгове в Русия и през Сърбия пристига при „македонистите“ !

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 Неутрална
4 яну 2013 20:46 580
- +Оценка
-2 +5

До коментар [#574] от "bozkata":

За да приключим спора за т.нар. "софийски македонци", който повдигате - няколко уточнения от историческо естество:

1. Не всички потомци на бежанци от Македония и Беломорска Тракия чувствуват или са чувствували дълбока връзка с местата, от които са дошли техните родители-бежанци. Това е така и в момента е така - има стотици хиляди българи с корени от тези места, които тези места въобще повече не ги вълнуват. Има и други, които са запазили спомена за родовия си корен и които ги вълнуват. Също са много - стотици хиляди.

2. Функционерите на БКП (и с историческите имена на тази партия - да не ги изброявам) които посочвате, с изключение на Г. Димитров известен сред народа ни като "Гошо Тарабата" никога не са имали решаваща роля или дума по отношение на темата "Македония" в България. Самият Г.Димитров НИКОГА и НИКЪДЕ не е споменавал за това, че майка му и баща му са от ПИРИНСКА МАКЕДОНИЯ. Това за ваша информация. Единственият който е имал нещо общо е Димитър Станишев, секретар на ЦК на БКП по външната политика. Димитър Станишев никога не е провеждал някаква собствена политика - поне не е известно да го е правил. То се отразява и на поколението му , което е видно. Димитър Станишев е най-младия член на отряда "Чавдар" доколкото си спомняме - станал е партизанин на 17 год. възраст - така пише поне в официалната му...

Прочитане на целия коментар
биография.
Оттам нататък, след 1956 г. България се управлява от отряда "Чавдар" - Ботевградска (Орханийска) структура с малко примеси от Пловдив и др. Никакви "софийски македонци" не дефинират политиката на България към Македония. Просто нямат думата. Това , че стария Пирински (американски гражданин, какъвто е и синът му, защото законът го позволява) бил на някаква синекурна длъжност в България - няма значение - не е правил политиката към Македония.
Тезата , че някакви "софийски македонци" били имали влияние върху политиката на България към Македония след 1944 и едва ли не ВМРО се било вляло в тази завера (според вашата теория) е резултат на пълно пренебрежение към историческите факти и бих казал плод на фалшив анализ. Тази теория е добре известна и е известен нейния източник. Само че, ние , тук в България, знаем и за теорията и за източника - извинете.
Ще ви помоля, в подкрепа на вашите твърдения, че ВМРО дейци (ама от истинското ВМРО не от "ВМРО - обединена", комунистическото отроче) са т.нар. "софийски македонци" и са били отговорни за това, което се е случило - посочете ни имената на хората от ВМРО влезли като "софийски македонци" в БКП и властта след 1944. Иначе мога да ви изпиша имената на избитите от БКП ВМРО-ци. Дъъълъг списък ще ви публикувам.
Тази теория - за "софийските македонци" и тяхната "пагубна роля" за съдбата на Вардарска Македония е абсолютен фалшификат, между другото създаден знайно къде. И знаем кой го разпространява , между другото.

 
Преглед на профил selfmade Рейтинг: 406 Неутрална
4 яну 2013 19:46 579
- +Оценка
-1 +3

Анализът на "Прогрес" отправя остра критика и към международната общност, която продължава да насърчава евроатлантическата интеграция на Македония, игнорирайки напълно упадъка на демокрацията в тази страна.
http://www.dw.de/

 
Преглед на профил Peacekeeper Рейтинг: 402 "Не"
4 яну 2013 19:38 578
- +Оценка
-6 +6

Даваме храна на точно тези антибългарски движения, които се стремим да отстраним. Най - срамното, е че това отношение е към държава, с която много в България имат роднински връзки.

 
Преглед на профил Peacekeeper Рейтинг: 402 "Не"
4 яну 2013 19:33 577
- +Оценка
-5 +7

На мнение съм, че първо трябваше да се направи обществения дебат за смяната на политиката ни от последните двадесет години, но както доста неща в България първо се действа после се мисли.

Не смятам, че спъвайки Македония насила ще я направим по-добър съсед. Напротив, подкрепяйки евроинтеграцията им и свободното им движение ще доведе до промяна на нагласите в самото население. Колкото повече хората пътуват и научават за различните култури, толкова повече национализма избледнява и жаждата да се създава нова антична история.

От тази наша позиция страдат най-вече обикновените македонски граждани и нашия авторитет там. Вместо да улесним даването на гражданства на македонци в момента се чака между година, две. Вместо да се дават стипендии или да не се налага да плащат такси за чужденци, държавата направи точно обратното - вдигна всичко. Това щеше да е македонска генерация, която да има възможност да влиея на процесите в самата държава. Така се създават връзки и се променят нагласите, а не чрез показване на пръсти и манипулативно използване на европейските институции.

Преговорите за членство не означават автоматично членство. Това е дълъг и сложен процес, през който Турция от години се мъчи да премине и чрез който можеше да се мотивира желаната промяна и да се изгладят различията. Когато целта е близо и преговорните глави се отварят и затварят мотивацията за работа, интеграция и добросъседство ще бъде много по - голяма.
...

Прочитане на целия коментар /> С тази позиция даваме храна на точно тези антибългарски движения, които се стремим да ограничим. Вече ще бъдем съдени заедно с глупавите и недемократични претенции на гърците. Най - срамното, е че това отношение е към държава, с която много в България делят роднински връзки.

Какво печели България и с какво това ни прави по - добри? 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 Неутрална
4 яну 2013 19:05 576
- +Оценка
-2 +2

До коментар [#563] от "bozkata":

Божка, аз говоря за българското военно гробище в Скопие и гроба на полковник Дрангов. Вземи се малко в ръце . Хайде като си голям спец ни информирай къде е българското военно гробище в Скопие и каква е съдбата му. Че ако у нас разберат какво се е случило с него подкрепата за сегашната линия на правителството може да стигне 120%.

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Не"
4 яну 2013 18:47 575
- +Оценка
-1 +1


До коментар [#574] от "bozkata":

Отговор ви дадох в пост № 437 а и в други постове . Вашата теза за т.нар. "софийски македонци" не е подкрепена с доказателства и е силно противоречива . Както вече отбелязах "теорията" ви, че ВМРО се е преляло в БКП, за да управлява "българските дела" по отношение на Македония е пълна щуротия. Просто няма нищо такова. И ми е много интересно защо не пишете нищо за ВМРО - онова истинското ?

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 445 "Да"
4 яну 2013 17:26 574
- +Оценка
-2 +3

Хайде Гошо, момче егейско-беломорско, светни ни за „ софийските македонци“. Пишеш, че си обяснил, но нищо не намерих по въпроса в твоите „писания“. Отговори на простия въпрос : Защо смяташ, че хора като Г. Димитров, Г .Чанков, Т . Павлов, Д .Станишев, Пирински и останалите членове на БРДСП, БРП(к), БКП, БСП с вардарско-егейски произход, управлявали политиката на България от 1945 до 2009 г. са невинни за процесите довели до сегашната ситуация в Р. Македония ?! Хайде покажи още веднаж твоите дълбоки анализи !

 
Преглед на профил Lachezar Nikolov Рейтинг: 8 "Да"
4 яну 2013 15:30 573
- +Оценка
-2 +8

България има интереси. Дали е в интерес на България да подкрепя безусловно Македония?
Ако съседът Ви, повтаря всеки път когато Ви види, че децата Ви са от него, макар и да двамата да знаете че не е вярно, ще му давате ли пари когато Ви поиска?

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 Неутрална
4 яну 2013 15:05 572
- +Оценка
-2 +3

До коментар [#563] от "bozkata":

Божка, стига с тия бутони - съдържанието е важно. И вземи си пооправи езика. Изразите , които използуваш и обръщенията към хората , с които спориш не говорят за прилично културно равнище. Не искам да ги цитирам защото е под достойнството ми.

А относно теорията ти за "софийските македонци" - вече си изразих мнението - пълна измислица, неподкрепена от никакви факти.

Съжалявам

 
Преглед на профил Моди трий нищо да не остане! Рейтинг: 593 "Да"
4 яну 2013 14:29 571
- +Оценка
-2 +9

До коментар [#546] от "mila.i":

"трябва да се предостави финансиране и да бъдат намерени историци от БАН, които добре познават македонската история и са способни да изготвят обективни резюмета по основни въпроси, касаещи последните 150 – 200 години."
А от къде ще се намерят хора които да познават нещо което НИКОГА не е съществувало!?!?!?!?

 
Преглед на профил Моди трий нищо да не остане! Рейтинг: 593 "Да"
4 яну 2013 14:14 570
- +Оценка
-2 +8

Забравих и най-важното - в ЕС се влиза като лижеш з@дниците на вече членуващите! Ние лизахме, сега е ред и на БЮРМ да лиже!

(За тези които не вярват да се поразровят как и защо връщаме "История славянобългарска" на Гърция, отказваме се от Кавала и т.н....)

 
Преглед на профил Моди трий нищо да не остане! Рейтинг: 593 "Да"
4 яну 2013 14:02 569
- +Оценка
-1 +8

В ЕС не могат да се допускат държави опитващи се да прокарват разни фашистки политики спрямо граждани на съседни държави! В ЕС няма място за подобни скотове като Хунзите! Предлагам да въведем и тук правилото когато им връчваме БГ паспорта (който получават защото имат БЪЛГАРСКИ КОРЕНИ!!!) да бъдат записвани как пеят химна! Тогава ще стане много интересна картинка за етничиската структура на БЮРМ.

П.С. Това, че България е признала името "Република Македония" не означава, че трябва да се изпозлва и в официалните писма, "държавата" съществува под наименованието си БЮРМ в ООН, така че това е името й!

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1253 "Да"
4 яну 2013 13:50 568
- +Оценка
-1 +6

До коментар [#567] от "Dragoslava":

Благодаря....

 
Преглед на профил Dragoslava Рейтинг: 1016 "Да"
4 яну 2013 13:48 567
- +Оценка
-2 +5

До коментар [#566] от "dobrich":

Предлагам на следващия етап да бъдете един от експертите. Вместо да Ви търся постовете, всичко ще си изложите на едно място, последователно и логически систематизирано. И с нужната емоция.
Поздравления!

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1253 Неутрална
4 яну 2013 13:42 566
- +Оценка
-1 +5

До коментар [#565] от "Dragoslava":

Съгласен. Плевналиев предложи, Младенов пое...

 
Преглед на профил Dragoslava Рейтинг: 1016 "Да"
4 яну 2013 13:40 565
- +Оценка
-1 +4

До коментар [#556] от "dobrich":

Позицията е на президента, а не на Младенов. И Жельо Желев вече вдигна глас, че и други. Точно виновните за тази ситуация.

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1253 "Да"
4 яну 2013 13:08 564
- +Оценка
-1 +6

До коментар [#562] от "gosho3":

Идеята за съвместно празнуване на исторически дати последно беше отхвърлена от най високо македонско ниво - президента Иванов! Така че аз не виждам повече логика ние да ги молим!? Поне не и при тези управляващи....

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 445 "Да"
4 яну 2013 13:05 563
- +Оценка
-1 +4

Гошо3, сбърка бутона, то ще да е от ракията !

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 Неутрална
4 яну 2013 13:03 562
- +Оценка
-1 +3

До коментар [#560] от "dobrich":

Напълно сте прав. Идеята за съвместно чествуване на празниците се предлага от българска страна може би вече 50 г. И не се приема от Скопие. Никога не е била приемана. И та министър Младенов да му направят една справка колко пъти е била предлагана и какъв е резултата.

Просто трябва да се изостави.

Според мен по-голяма настойчивост трябва да има по издирването и поддръжката на българските военни гробища там. Интересно, някой знае ли за българското военно гробище в Скопие и за неговата съдба? И къде е? Ако не знаят военните , защото военните гробища в чужбина доколкото знам са грижа на това ведомство.

Някой официален български представител да е положил цвете на гроба на полковник Дрангов в Скопие през последните години ? Или го забравиха къде е?

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Не"
4 яну 2013 12:56 561
- +Оценка
+5

До коментар [#552] от "mila.i":


Мооооля ????? Моля да ни обясните вашите виждания - какво според вас трябва да отстъпи България. Но конкретно - какво точно да отстъпи България ?

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1253 "Да"
4 яну 2013 12:39 560
- +Оценка
-1 +9

До коментар [#559] от "martin.varna":

Предложението на Младенов за общо празнуване на някои празници беше абсолютно погрешно! Първо, защото ние сме в по силна позиция от Скопие. Второ, защото историческата истина е на наша страна. Трето, защото НЕ ние, ТЕ логично са повече заинтересовани от наша поддръжка. Те трябва да предлагат..........Хак ни е, че това предложение беше отхвърлено. Подигравателно ни предложиха да празнуваме заедно деня на Европа!?

 
Преглед на профил martin.varna Рейтинг: 458 "Да"
4 яну 2013 12:23 559
- +Оценка
-3 +10

До коментар [#552] от "mila.i":

Какви "отстъпки" според теб трябва да им правим а?
За цар Самуил че е Български ЦАР?
За ВМРО че е етнически изцяло Българска Революционна Организация?
За това че всички дейци на ВМРО са били със българско самосъзнание?
За това че пишат яко белетристика и фентъзи в учебниците си по история за наша сметка?
Историята е аргумент за ПРАВА!!!
Айде стига национален нихилизъм!!! Стигат ни националните предателства на комунистите, няма нужда от още!!!

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 445 "Да"
4 яну 2013 11:55 558
- +Оценка
-2 +4

Забравих да поздравя и изключително точните и реалистични постинги на “Обектив“. Драги форумци, от ляво има три бутона. Ако вашата позиция се накланя към към едната или другата теза натискайте съответния бутон. Не оставяйте бутона „неутрален“ (Добрич), защото накрая статистиката ще бъде изкривена !

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 445 "Да"
4 яну 2013 11:41 557
- +Оценка
-3 +13

Мила по всичко изглежда, няма да се отървем от Вас до края. Забелязвам, че постингите, (по-точно статиите) са грижливо подготвени, обработени и представляват обилно поръсен рахат-локум. И както нищо не е случайно в българското общество, Вашите моралистични „излияния“ (при онанизма се употребява друга, по-подходяща дума), странно приличат на позициите на Меглена Кунева-Пръмова, Ивайло Калфин и други БСП лидери (Гошо3, смених терминологията), както и на кукловодите на „прехода“. Те си знаят защо ?! Единствен „Добрич“ като истински Дон Кихот продължава да се бори с комуно-ченгесарската Ви демагогия. Това е за поздравление, защото неговите позиции се много по-убедителни от Вашите, мила пуйчице ! Благодарение на него форумците получават много по-обективен поглед на събитията !

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1253 Неутрална
4 яну 2013 11:18 556
- +Оценка
-2 +7

До коментар [#555] от "objective":

Аз също подкрепям новата политика на правителството по отношение на Скопие. Но остава съмнението за предизборен ход......Само преди 2-3 месеца Младенов изразяваше позиция подобна на Мила!?

 
Преглед на профил objective Рейтинг: 680 "Да"
4 яну 2013 10:52 555
- +Оценка
-2 +10

Новата политика на България е наистина достойна за уважение ! Опитвайки се за пореден път да очерни образа на България, този път чрез филма "Трето полувреме", УДБА-шкото сърбоманско правителство на БЮРМ си изпроси един оглушителен международен шамар - Европейския ОСКАР ЗА НЕДОБРОСЪСЕДСТВО ! Заслепено от желанието му да нарани една приятелска душа, то игнорира дори факта, че елитът на Европа и Америка се прекланя пред уникалния подвиг на Българския народ, за който не кой да е, а световно известният проф. д-р Михаел Бар-Зоар казва в предговора на вече екранизираната му книга "Отвъд хватката на Хитлер":
"Фактът, че нито един от 50-те хиляди български евреи не бе депортиран през Втората световна война изпъква като аномалия в трагичната история на Европейското еврейство под нацистки режим. Защо тази нация отказа да стои в послушание, когато другите предаваха своето еврейско население? .....Като членове на ръководството на Anti-Defamation League - организация градяща се върху посвещението да се говори открито срещу неправдата и нетолерантността, ние най-искрено се възхищаваме от примера, даден от българския народ през мрачните дни на Холокоста. Ето защо приемаме нуждата да се пише за действията на българския народ, за да може той да послужи като бляскав пример за бъдещите поколения навсякъде по света ! Като правим възможно повече хора да знаят за героизма на българите, ние се надяваме да предизвикаме огледален ефект за гордостта - гордост на...

Прочитане на целия коментар
младите българи, окрилени от изключителното поведение на тяхната страна !.....Българите достигнаха до величието и сега е тяхна отговорността, както и на тези, които я подкрепят, да прокламират тази история за благото на бъдещите поколения по света. Няма по-голяма радост за нас да бъдем партньори с България в тази мисия."

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1253 Неутрална
4 яну 2013 10:16 554
- +Оценка
-1 +6

До коментар [#552] от "mila.i":

С философски каламбури и цитати няма да защитиш своето мнение....

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1253 Неутрална
4 яну 2013 10:13 553
- +Оценка
-2 +7

До коментар [#551] от "mila.i":

Да, парадокса е, че бившите комунисти от СДСМ са като че ли по конструктивни. Може би затова Любчо Георгиевски се присъедини към тях. Но какво ще стане, когато вземат властта никой не знае?! Поне за сега шансовете им са минимални. Груевски играе на крайно националистическа струна и има успех....

"БАН да публикува сканирани автентични документи" - Очевидно не си ровила в нета. Има Македонски научен институт в София. Има безброй публикувани документи. Както и мнения и статии по въпроса от международни светила на историческата наука. Които аз и други ентусиасти сме публикували на македонския блогерай. Резултата е НУЛЕВ. Те ги игнорират или повтарят като мантри техните тези.....
"не бива да ги блокираме" - Точно така казват и в Македония. Само ние и гърците сме ги блокирали, Франция, Португалия, Испания не са, нали!?

 
Преглед на профил mila.i Рейтинг: 8 "Не"
4 яну 2013 09:52 552
- +Оценка
-6 +2

До коментар [#550] от "dobrich": Не си разбрал правилно т. нар. "демагогия".
А отстъпки ще трябват и от двете страни. Ние обаче сме в по-добра позиция да изберем какво да отстъпим и какво не.

 
Преглед на профил mila.i Рейтинг: 8 Неутрална
4 яну 2013 09:48 551
- +Оценка
-6 +1

До коментар [#549] от "dobrich": Разбирам рисковете от неуспех. Но никоя власт не е вечна. И в двете основни партии има лидери, които са склонни да търсят близост със Сърбия по-скоро отколкото с България. Но наскоро четох статии от зам-председателя на СДСМ, който критикуваше политиката на сегашното правителство спрямо България и призоваваше за сериозни разговори. Пример, има и други подобни изявления, трябва да ги потърся.
http://www.utrinski.com.mk/default.asp?ItemID=3FD30673BBEC5B488A542A4EB3FA851E
Има разлика между това аз или ти да пишем в македонски форуми и БАН да публикува сканирани автентични документи. И резюмета, подготвени от опитни историци. А това че във форумите някой псува, няма какво да се учудваш, това е заради липсата на директен контакт.
Не става дума за аванси. Политиката трябва да бъде настойчива, но не бива да ги блокираме, освен в краен случай. Т.е. ако се съгласят на културна комисия и т.н., може да се разчита на натиск чрез Европейската Комисия, преговорни глави и т.н.

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1253 Неутрална
4 яну 2013 09:42 550
- +Оценка
-2 +9

До коментар [#547] от "mila.i":

Тъкмо си мислех да те похваля заради текст 546, който е сравнително съдържателен и.....отново демагогия от твоя страна!? С едно основно настояване - да продължаваме да правим отстъпки....Верно е, че Герб ползват случая за популизъм, но това не значи, че някой не трябваше да удари по масата в един момент!!!!

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1253 Неутрална
4 яну 2013 09:30 549
- +Оценка
-3 +11

До коментар [#546] от "mila.i":

"да бъдат намерени историци от БАН, които добре познават македонската история и са способни да изготвят обективни резюмета по основни въпроси, касаещи последните 150 – 200 години. Към тези резюмета трябва да се прикрепят максимален брой сканирани или заснети автентични документи, предмети свързани с македонската история, снимки и т.н. И всичко това да се сложи на сайт в интернет. Разказите трябва да покриват и зараждането на македонизма, неговите последователи в България, македонизацията на Пиринска Македония, съдбата на българите в Македония и т.н." - Мила, през 2006 г. когато за пръв път се включих в дискусията на един македонски блогерай и аз си мислех като тебе. Ще побеседваме, ще разменим мисли, ще им представим оригинални документи, мнения на чужди историци в оригинал на английски език и......пластовете ще се наложат един с друг. Но как се развиваха споровете - ние постираме документи, а отсреща - татари, фашисти, майките, дъщерите и жените ви са курви и т.н. Не една, не две - цели 6 години!!!!Сега дискусия почти няма. Останахме само 2-3-ма български участници на форума. Коментираме много рядко, те също.....На държавно ниво нещата се случвали по малко по различен начин. Примерно в 2006 г. Груевски прави посещение в София и обещава всичко. Включително промяна на съдържанието на техните учебници по история касаещи общите ни моменти. А след това нищо не се променя и п...

Прочитане на целия коментар
родължава да върви по стария начин...
"македонците ще бъдат по-силно мотивирани да се концентрират върху българските искания" - Изобщо не мисля, че това ще се случи, ако ние предварително им дадем аванси! Ще продължат да шикълкавят, да лъжат, да работят зад гърба ни!..." зависи еврочленството им"...Сърбоманската им върхушка изобщо не е заинтересувана от еврочленство ПРЕДИ Сърбия. Така че това не е аргумент...

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 445 "Да"
3 яну 2013 23:39 548
- +Оценка
-2 +6

Един малък подарък за г-н Ковачев, в подкрепа не неговата акция в Европейския парламент :
В Британския музей се съхраняват ръкописи на св. епископ Йероним Стридонски (331-420), които съдържат европейската част на карта, изработена въз основа на картите на "бащата на църковната история" св. епископ Евсевий Цезарейски (270 - 338), на която е обозначена Mesia hec & Vulgaria (Мизия тук е и България). Картата е открита от д-р Конрад Милер и публикувана отново през 1910 г. от проф. д-р Ганчо Ценов.
Малко пояснение за незнаещите, в гръцкия език не съществува звука „Б“ и буквата „Б“. Така и до днес за тях ние сме вулгари, а държавата ни Вулгария. В това няма нищо вулгарно, то си е техен, гръцки проблем. Под тяхно влияние обаче, ние употребяваме думата „Византия“, докато за останалия свят терминът е „Бизанс“ (Byzance). Мисля, че „македонистите“ няма да бъдат доволни от този ръкопис, а за нас това е доказателство за присъствието на прабългари още през 3-и век. Има и други хроники, споменаващи това !

 
Преглед на профил mila.i Рейтинг: 8 "Не"
3 яну 2013 21:56 547
- +Оценка
-7 +3

До коментар [#518] от "BoGry":
Според Алексис дьо Токвил, всемогъществото на мнозинството е един от най-големите рискове пред демокрацията. Според него трябва да има сили, които да действат като баланс, за да не бъде управлението подвластно на „страстите на мнозинството” (виж „Демокрацията в Америка”). Освен това, в много анализи на тема демокрация ще прочетете, че „демокрацията не е просто доминация на мнозинството над малцинството”. Т.е. демокрацията е в опасност точно тогава, когато мнозинството се смята за 100 процента право, а не когато държи сметка за мнението на малцинството...

В областта на вътрешната политика има добре утвърдени „изисквания”, за да бъде счетено едно управление на мнозинството за „демократично”: права на човека, плурализъм, правова държава и т.н. В областта на външната политика правилата са различни, но и там поведението на държавите е оценявано с оглед на способността им да предлагат взаимно приемливи решения.

Аз лично мисля, че в момента българското обществено мнение е манипулирано чрез превръщането на темата Македония в своего рода политически отдушник. Убедена съм, че ако правителството беше подкрепило безусловно Македония, едно социологическо проучване пак щеше да покаже 70 процента одобрение на решението, защото така или иначе въпросът с кражбите на история от страна на Македония изобщо не беше във фокуса на вниманието на повечето българи. Само че ако бяха...

Прочитане на целия коментар
постъпили така, ГЕРБ нямаше да са отклонили внимание от сътворените от тях скандали, нямаше да са се откроили от останалите правителства и нямаше да са мобилизирали симпатиите на националистите и на хората, които просто обичат българската история, но не си дават ясна сметка за европейските измерения на нашата нова политика. В момента част от българите определено не си дават сметка за това, че в решението на Европейския Съвет се говори за „добросъседство”, а не точно за кражби на история... И нашето демократично управление рискува стане подвластно на „страстите на мнозинството”, както казва Токвил, а не на разума.

Впрочем, ако иска да покаже, че е обективно, българското правителство би трябвало да помоли за подобно „добросъседство” и другите страни в района, особено що се отнася до възможността българският език да бъде използван на улицата и изучаван факултативно. Такова искане не би било израз на национализъм, то е свързано със спазването на културните права на отделни хора. Унгария винаги го е правила, дори когато на власт бяха леви управления.

 
Преглед на профил mila.i Рейтинг: 8 "Не"
3 яну 2013 21:53 546
- +Оценка
-1 +3

До коментар [#408] от "dobrich":
Една идея. Вместо да се прави анотация на един филм, както предлага Гошо 3, трябва да се предостави финансиране и да бъдат намерени историци от БАН, които добре познават македонската история и са способни да изготвят обективни резюмета по основни въпроси, касаещи последните 150 – 200 години. Към тези резюмета трябва да се прикрепят максимален брой сканирани или заснети автентични документи, предмети свързани с македонската история, снимки и т.н. И всичко това да се сложи на сайт в интернет. Разказите трябва да покриват и зараждането на македонизма, неговите последователи в България, македонизацията на Пиринска Македония, съдбата на българите в Македония и т.н.
Подобна инициатива със сигурност ще отнеме поне една или две години и ще струва няколко милиона лева, но ако резюметата и документите са пълно и обективно представени, това ще бъде огромна стъпка в посока на решаването на историческите спорове между двете страни. Ако основните елементи от наличната в България информация са достъпни на официален сайт, до който всеки българин или македонец има достъп, македонските власти сами ще си променят учебниците по история...

Иначе, както вече стана дума в началото на тази дискусия, не мисля че започването на преговори на Македония с ЕС може да изчака поправянето на българо-македонските отношения. Впрочем, ако ние се противопоставяме на даването на дата за преговори през...

Прочитане на целия коментар
продължителен период от време, това сериозно ще намали възможността за установяване на нормални отношения между двета страни.
Има различни механизми, които могат да бъдат използвани: 1. да се влияе върху отварянето на нови преговорни глави; 2. да се водят интензивни двустранни преговори; 3. евентуално, въпросът да бъде поставен отново при ратификация на договора за членство; тогава процесите на евроинтеграция на Македония ще бъдат по-необратими, т.е. ще има по-малко политически рискове за Македония и за Балканите като цяло; и може би македонците ще бъдат по-силно мотивирани да се концентрират върху българските искания, ако само от това зависи еврочленството им (засега нашите искания са просто част от въпросите, които те имат да решават). А ако се създаде сайт с информация и сканирани документи на тема македонска история, дотогава вероятно и част от македонците ще са се информирали по темата...
Не съм симпатизант на партията на Кунева, но нейният анализ е много верен в някои отношения: http://www.mediapool.bg/партията-на-кунева-атакува-герб-за-македония-news201112.html

 
Преглед на профил mila.i Рейтинг: 8 "Не"
3 яну 2013 21:48 545
- +Оценка
-4 +3

До коментар [#393] от "thepirineagle":
Има много неща, за които съм съгласна с Вас. Ще пиша по-подробно за тях утре или някой от следващите дни. Днес обаче бих искала да споделя няколко разсъждения на тема ползата и вредата от релативизма при обсъждането на историята на България и Македония. Правя го, защото мисля, че ако човек релативизира, за да обори едни националисти, в повечето случаи налива вода в мелницата на други националисти. Т.е. чрез релативизация не се постига полезен резултат в „системата от уравнения”.

Сред коментаторите в македонските вестници има един човек, който явно смята себе си за македонец, но редовно припомня, че няма как отношенията между България и Македония да се нормализират, докато не бъде изяснено хронологично как е възникнала съвременната македонска национална идентичност. Този човек смята, че ако това не бъде сторено, хората в Македония ще продължават да смятат, че България е окупирала Пиринска Македония, че е асимилирала населението в този регион заедно с бежанците от Македония и че е искала да направи същото зло с Вардарска Македония. Това определено не е вярно описание на отношенията между българи и македонци в самото начало на 20ти век, когато България води 3 войни за Македония. За съжаление, тази невярна представа за ролята на България продължава да има негативно отражение върху отношенията между двете страни. Естествено, аз определено не мисля че налагането на...

Прочитане на целия коментар
„вето” е начинът тази престава да бъде поправена и не искам каквато и да било "благодарност" от страна на македонците, но мисля че има сериозни причини да не се примиряваме с подобна представа за отношенията от началото на 20ти век заради някакъв вид „историческа теория на относителността”

А сега няколко конкретни примера. Вярно е, че през Средновековието етнонимът българи е бил широко използван (споменахте го в коментарите си под една друга статия). Това е любимият аргумент на македонската историография. Но никой не е нарекъл хърватите българи през 19 век, а много автори смятат македонците за българи през 19ти и първата половина на 20ти век; най-вече, много македонци се смятат за българи през този период. Също така е вярно, че поне през част от живота си Вапцаров се е смятал за македонец. Но това се е случило през 30те години на 20ти век. Това не означава, че предишното и по-предишното поколение македонски деятели е имало точно такова македонско самосъзнание. Т.е. аз бих се придържала към хронологично представяне на фактите, доколкото това е възможно, за да могат същите да бъдат осмислени в техния истински исторически конкекст. Разбира се, има нужда от сравнения, но и при тях трябва да се направи не само обща оценка на два, три или повече факта, но и индивидуална оценка на всеки от фактите с оглед съответния исторически или личностен контекст.

Освен това, не съм съгласна с Вас, че няма никакъв натиск върху хората, които имат българско самосъзнание в Македония. Преди години ми се случи един собственик на заведение да ни покани с моя приятел да вечеряме при него. Беше късно и бяхме единствените клиенти. В един момент се огледа плахо и ни каза „и ние сме българи, баща ми се казваше ...”. След което продължи да се оглежда плахо, като човек, който очаква да дойде полиция, и взе да ми обяснява, че ако някой разбере, ще остане без препитание и т.н. Тази история е от преди около 7 години. Може нещата да са се променили, но не съм сигурна в това. Т.е., това, което писахте преди време под една друга статия за тайните симпатизанти на ОМО Илинден, вероятно важи и за тайните българи в Македония. Натискът и върху едните, и върху другите е нещо недопустимо.

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 Неутрална
3 яну 2013 20:10 544
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#541] от "bozkata":

Божка, айде остави твоята теория за "софийските македонци" - обясних защо е фалшива по-горе.

 
Преглед на профил damyan_delcheski Рейтинг: 8 "Да"
3 яну 2013 19:54 543
- +Оценка
-2 +7

Категорично подкрепям г-н Ковачев! Много ми е интересно Попов защо така се нахвърля, като външен за темата човек, върху новата политика на правителството и върху България като цяло? Според него не сме устойчив политически субект (нищо че съществуваме от повече от 1300г.!!!), нямаме право да провеждаме самостоятелна външна политика в защита на националните ни интереси, нямаме право да отстояваме българските интереси в Македония, нямаме право на собствена история, нямаме право дори да сме в ЕС! За такива хора винаги е имало едно определение - национални предатели. Къде беше Попов, когато трябваше да се пише за Митрова, Ризински, Здравески, Йовановски и десетки други, когато почти набиха наш дипломат насред Скопие, и в много други случаи от последните години? Кога последно е ходил при сънародниците ни в Македония, за да знае техните проблеми и от каква България те имат нужда??? Защо вие като медия не поканите представители на македонските българи и техните организации (БККС, Радко) за мнение???

 
Преглед на профил Dragoslava Рейтинг: 1016 "Да"
3 яну 2013 18:37 542
- +Оценка
-1 +2

До коментар [#540] от "dsc":

В македонския всичко е възможно.

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 445 "Да"
3 яну 2013 17:17 541
- +Оценка
-1 +3

До коментар [#539] от "dsc": "Всички тези неща може да се струват имагинерни и непостижими сега, но те биха се постигнали по естествен път, ако нашата дипломация не се ръководеше от късогледи простаци с ограничено и користно мислене, които искат да държат народите на балканите във вражда,за да могат на спокойствие да ги дерат, заедно със своите колеги от другата страна на границата."
Много точен извод, но посочвайки отговорността на гръцкия и сръбския шовинизъм, да не забравяме отговорността на т.н. "софийски македонци" (късогледи простаци с ограничено и користно мислене,) управлявали България от 1945 до 2009 г.

 
Преглед на профил dsc Рейтинг: 396 Неутрална
3 яну 2013 16:16 540
- +Оценка
-3 +2

"македонската" граматика ми е много странна- как може едно еврейско име, което на всички езици се изписва с "У", на"македонски" да го пишат с "О"!(виж надписа на паметника на снимката горе).

 
Преглед на профил dsc Рейтинг: 396 Неутрална
3 яну 2013 16:06 539
- +Оценка
-1 +3

признаването на държавата без признаването на етноса (съответно- на езика)трябваше да остане твърда и непоколебима позиция на България още от самото начало. македонска нация и национално самосъзнание обаче съществува и следва да бъде признато. заиграването с историята е гротескно и безполезно.Затова на тези провокации не биваше да се отговаря, сякаш ги няма. По този начин те щяха да бъдат омаловажени и да се даде предимство на прагматизма- икономическо обвързване, общи интереси, ненарушаване на човешките права на осъзнатите българи, признаване на македонска нация, съставена от български и македонски етнос с общо национално самосъзнание. така залитането към античността щеше да бъде използвано за прокарване на идеята, че това е модерна нация, съставена от древни народи, потомци както на древните траки- македонци, дардани, така и на прабългари и славяни(което е историческата истина). Последното определено щеше да сближи духовно двете страни и да бръкне в здравето на гърците , които треперят от страх света да не разбере, че древните македони са тракийски народ и не са елини. Друг дипломатически ход би бил да се направи формална процедурата за признаване на българско гражданство на всички граждани на македония и да се иска ответна мярка. Нищо не се направи и по изграждане на жп межа и магистрала межди двете страни, в посока към косово и албания с цел икономическо, инфрструктурно и геополитическо омиротворяване и развитие на региона- два етноса, три нации, четири държави, а...

Прочитане на целия коментар
македония в средата, като нация,обединяваща в себе си българи, албанци и българите с ново македонско самосъзнание.Нещо като ос срещу злините, причинени от гръцкия и сръбски шовинизъм, които разрушиха балканите през предходните две столетия с помощта на великите сили.
Всички тези неща може да се струват имагинерни и непостижими сега, но те биха се постигнали по естествен път, ако нашата дипломация не се ръководеше от късогледи простаци с ограничено и користно мислене, които искат да държат народите на балканите във вражда,за да могат на спокойствие да ги дерат, заедно със своите колеги от другата страна на границата. Също така ни липсват и историци- професионалисти, които да успеят да популяризират истинската история, която да покаже общото, а не различията. Нашите учени и интелектуалци са твърде посредствени и лъжат собственият си народ, камо ли да могат да изнесат историческите данни и доказателства убедително пред света. Оттук следва- при такива дадености всяка позиция спрямо македония е губеща, та по-добре да си траем, че сме се достатъчно о'....ли.

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 445 "Да"
3 яну 2013 15:30 538
- +Оценка
-1 +3

До коментар [#536] от "Dragoslava": Не само акад. Лихачов го каза през 2000 г., но и новият руски патриарх го изяви веднага след пристигането си на летище София през 2012 г., но твърде малко журналисти и... политици го чуха и разбраха!

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 445 "Да"
3 яну 2013 15:24 537
-