Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
72% 632 гласа
  Резултати от общо 882 гласували.
28% 250 гласа

Разпределение на гласовете по етапи

Етап 1 - 617 гласа
71%
29%
Етап 2 - 126 гласа
67%
33%
Етап 3 - 139 гласа
78%
22%
Снимка

Да

Андрей Ковачев

евродепутат от ГЕРБ

Европейският съюз бе удостоен с Нобеловата награда за мир за 2012 г. Той я получи като признание за това, че европейският проект е мирен проект, допринесъл за трансформацията на Европа - от сцена на кървави войни и диктатури към континент основан на взаимно разбирателство и намирането на компромис.

Заключителна теза Основна теза
Снимка

Не

Стефан Попов

изпълнителен директор на "РискМонитор"

Позицията на България за членството на Македония в Европейския съюз има едно единствено обяснение: правителството на ГЕРБ се включва в линията и тона, следвани от Атака, ВМРО и други, с оглед запазване на позиции за изборите. Обяснението обаче не е оправдание. Защо тази позиция е неразумна и вредна?

Заключителна теза Основна теза

Огнян Георгиев

Модератор
Дойде времето да приключим този толкова интригуващ, но напълно предрешен, оказа се, дебат. Въпреки участието на гост-експерта и въпреки заключителните тези на двамата участници, резултатът в края на дебата уверено клони към пълен разгром на позицията "против". Близо 80% от гласувалите в последния етап подкрепят новата, твърда линия към Македония, което както вече отбелязахме, е може би най-популярната политика на това правителство.

Темата "Македония" очевидно буди дълбоки страсти, както личи от стотиците коментари, които още в първата фаза се простираха от историческите корени на проблема, до скорошните политически опити за решаването му. Мнозина са на мнение, че България не е получила нищо в замяна на 20-те си години подкрепа за откъсналата се от Югославия република (без да е особено ясно какво точно е трябвало да получи). Други, макар и очевидно малцинство, аргументираха тезата, че България също така не е била и особено активен или дружелюбен, а просто безразличен съсед, който без особено основание за претенции сега избира да пляска през ръцете. Аз бих предположил, че вероятно и двете са верни: България не е била особено активна към Македония след като я призна първа, нито македонците са били особено заинтригувани да угаждат на съседната държава по някакъв начин. Като че ли и двете страни очакваха по някакъв начин нещата "да се наредят". Вече е ясно, че това няма да стане.

Абстрахирайки се от дълбоките води на балканската история, в които може да потъне всяко добро намерение, да погледнем към настоящето. Тази радваща се на подкрепа политика на правителството ще има един много важен етап, до който трябва бързо да достигне, за да постигне ефект: подписването на договор за сътрудничество и добросъседство. Николай Младенов постави това като предусловие и македонската страна се съгласи. Сигналите от Скопие са, че такъв документ може да бъде подписан съвсем скоро, въз основа на декларацията от 1999 г. Ако това се случи наистина във вида, в който София настоява, това ще се превърне в малка, но важна външнополитическа победа за правителството. Ако не - този зараждащ се конфликт ще се задълбочи и разрасне, като неговите метастази може да обземат и търговията, и пътуванията на граждани на двете страни, а вероятно и съседските отношения. Големият риск от следването на такава политика, колкото и популярна да е, е че в даден момент тя може да се окаже така успешна вътрешнополитически, че да доведе до невъзможност за искрена подкрепа за Македония навън. В крайна сметка, дебатът за "крадене на история" няма как да бъде разрешен на политическа маса.

С това дебатът приключва, благодарим на Андрей Ковачев, Стефан Попов и Димитър Бечев за участието им, както и на всички, които се включиха в дискусиите по тази тема.
72% 632 гласа
  Резултати от общо 882 гласували.
28% 250 гласа

Разпределение на гласовете по етапи

Етап 1 - 617 гласа
71%
29%
Етап 2 - 126 гласа
67%
33%
Етап 3 - 139 гласа
78%
22%
Подкрепете позицията си с коментар

298 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил αлферац Рейтинг: 627 Неутрална
23 яну 2013 09:16 1
- +Оценка
-3 +30

Вярно, че с твърдата позиция се приравняваме с най-големите душмани на българите от Македония - гърците.
Но в Скопие са ни приравнили към тях още от 1944 година.
Твърдата позиция не е против народа на Македония, а против правителството и върхушката, която се рециклира в управлението им от 1945 година насам. Включвам към нея и Любчо Георгиевски, който опетни българската кауза с алчността си за власт и пари.

 
Преглед на профил owen Рейтинг: 571 Неутрална
23 яну 2013 09:23 2
- +Оценка
-19 +12

това, че една позиция е популярна, не я прави правилна.

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1247 "Да"
23 яну 2013 09:30 3
- +Оценка
-4 +23

" Няма как македонците да откраднат българска история, тази история е и тяхна" - Тази история е на българите от България и на българите от Македония! България прави много голям компромис със своята история, защото иска да я сподели с етнос, който се извежда от античните македонци! И който не иска да има нищо общо с нас българите, отрича, че на територията на републиката има български артефакти и история.
" може да се говори и на македонците, и на немците за „крайно необективна историография, която ИЗКУСТВЕНО създава враждебност между двете общества”, за „запазване автентичността”, „физическо опазване” на културно и историческо наследство и уважение към плурализма" - Ти откри топлата вода! Езика на дипломацията е задължителен когато общуват две или повече държави!.........

 
Преглед на профил mila.i Рейтинг: 8 "Не"
23 яну 2013 09:35 4
- +Оценка
-23 +6

Продължавам да мисля, че една прекалено твърда политика към Македония би била грешка и би била контрапродуктивна:

1. Ако целта е подобряване на положението на българите в Македония, резултатите ще трябва да бъдат наблюдавани поне 10 години, за да сме сигурни, че е имало траен ефект. Ако обещанието дойде сега, наблюдението може да се случи и в преговорния процес, ката начало по глава правосъдие и основни права.

2. Ако целта е подобрение на цялостните отношения между двете страни, за това няколко положителни интервюта на политици и дори поднасяния на цветя не стигат. Трябва поредица от малки жестове в продължение на 10 години, поне. Евентуално твърдо "вето" ще раздразни с право голяма част от общественото мнение в Македония и ще направи невъзможна положителна промяна на климата.

3. Въпросите с историята трудно ще се решат на политическата маса, особено ако се говори за "кражби на история". Може би не е невъзможно да има препоръки от ЕП или други международни организация на тема "обективно представяне на историята", с цел избягване на изкуствено създаване на враждебност. Както и препоръки за физическото опазване на културно-историческото наследство и опазване на неговата автентичност. Но трябва нещата да се поставят на плоскостта на обективността, не на "националната гордост" на едните и на другите.

4. За да не се получи едно недомислено "втвърдяване" на...

Прочитане на целия коментар
общественото мнение относно политиката към Македония, трябва да има дебат. Дебат в България евентуално би могъл да подпомогне подобен дебат в съседна Македония. Там дебатите около нашето "не" в момента все пак помагат за осмисляне на историческото минало. Ако българската позиция не е прекалено твърда (за да настрои зле тези от македонците, които в момента са добронамерените), този дебат може да продължи и да доведе до по-обективна представа за общото ни минало.

4. На практика, мисля че говореното на нашето правителство е насочено основно към една част от вътрешната "публика" (не към такива като мен...). Нашите политици ползват на моменти манипулативни аргументи и не се съобразяват достатъчно с това как звучат думите им не само в Македония, но и сред по-широка европейска публика. Аргументът "ние убедихме г-жа Меркел" е крайно недостатъчен, за да ме убеди, че правителството говори адекватно. Убедена съм, че на г-жа Меркел й е било обяснено по друг начин. Мисля, че и "масовата публика" заслужава едно по-нюансирано обяснение по темата.

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1247 "Да"
23 яну 2013 09:36 5
- +Оценка
-4 +20

" подписването на договор за сътрудничество и добросъседство. Николай Младенов постави това като предусловие и македонската страна се съгласи " - За мене е много изненадващ факта, че македонската страна бързо се съгласи? Трябва да бъдем много внимателни! Всеки документ може да се тълкува по различен начин. Сегашните македонски власти са доказано некоректни по отношение на нас. Трябва да имаме клауза, която да ни позволява да денонсираме договора, ако те не го изпълняват!

 
Преглед на профил mila.i Рейтинг: 8 "Не"
23 яну 2013 09:46 6
- +Оценка
-2 +10

До коментар [#3] от "dobrich":
Дипломацията е полезна и когато се говори пред медиите, защото това чуват обикновените македонци и българи. Помага за поддържане на добър тон, който е изключително полезно нещо.

 
Преглед на профил dark'star Рейтинг: 1130 Неутрална
23 яну 2013 09:50 7
- +Оценка
-4 +15

Историята ни с Македония е обща до 1944 година, когато за няколко години цар Борис Трети е бил и техен цар, а територията е била част от обединена България. Самостоятелната им история започва от 1944 година насам. Нормално е преди това да имат същата история като нас, същите царе, същите възрожденци, същите поети, същите песни ... както имаме и едни и същи дядовци и баби. Това не ги прави повече наши или повече техни. Те са наши общи.

_____

КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1247 "Да"
23 яну 2013 10:02 8
- +Оценка
-6 +13

До коментар [#4] от "mila.i":

Милке, за твое сведение, многословието беше отличителна черта на едно отминало време у нас и в диктаторските общества сега. Безспорни шампиони в това отношение са другарите от червената династия в Севера Корея и братята Кастро. Не си избрала най правилния начин за да защитаваш своята теза!!!
" твърдо "вето" ще раздразни с право голяма част от общественото мнение в Македония" - Аз не знам от къде ти идва самочувствието да говориш от името на част от общественото мнение в РМ?!

" Ако българската позиция не е прекалено твърда (за да настрои зле тези от македонците, които в момента са добронамерените)" - Какво ти дава основание да мислиш, че нашата позиция ще даде негативно влияние върху добронамерените към нас македонци?! След ветото получих поздравления от мой македонски НЕДОБРОНАМЕРЕН към нас опонент на един от форумите! Защото той вижда в това атака срещу авторитарния режим на Груевски.

 
Преглед на профил polovtsian Рейтинг: 515 Неутрална
23 яну 2013 10:05 9
- +Оценка
-9 +7

До коментар [#3] от "dobrich":

"Тази история е на българите от България и на българите от Македония! България прави много голям компромис със своята история"

Интересно, и какво по-точно означава понятието "наша" история, а не "ваша"? Авторски права ли имаме върху историята или какво? Историята си е наука като всички останали и Македония като независима държава има право да си я интерпретира както намери за добре. Това, че те не се съобразяват с никакви научни стандарти си е техен проблем, а не наш. Аз лично съм доякъде "за" втвърдяване на позицията ни към Македония, но не с нелепия аргумент "Не ни пипайте историята", който изглежда преобладава по форумите, а с "Не изпозвайте историята за пропагандни цели срещу съседите си", което те реално правят и което е значимият проблем.
Позицията на България в сегашния и вид си е чиста проба популизъм за вътрешна употреба и само ще ни омаскари пред света, показвайки балканщината в чист вид. И Германия и Австрия имат много разногласия по исторически въпроси, ама не са седнали да си хвърлят кал на държавно ниво за това.

_____

Хората не действат рационално, а рационализират действията си.
 
Преглед на профил Трезвен Рейтинг: 1416 "Да"
23 яну 2013 10:08 10
- +Оценка
-4 +18

''Мнозина са на мнение, че България не е получила нищо в замяна на 20-те си години подкрепа за откъсналата се от Югославия република (без да е особено ясно какво точно е трябвало да получи)''

Г-н Георгиев- хайде малко слезте на земята и попрочетете коментарите от предишните статий по темата, става ли? Няма смисъл да се правите на интересен пред публика подобна на тази която чете Капитал.

Като ви е толкова трудно да четете, нека ви ги резюмирам- искам спокойно да мога да си пия бирата като ида в Скопие, без да ме е страх, че мога да бъда пребит, ако говоря на чист български. Това искат и немалкото хора в Македония, които ги е страх да кажат и на себе си, и на децата си какви са. Тук не говорим за история, а за елементарни неща.

А тази подкрепа имаше за цел да имаме едни добросъседски отношения, приятелство и взаимна подкрепа. Да се знае, че Македония винаги има един приятел, да не кажа брат. Вместо това биваме плюти, бити и ругани.

Още ли не ви е ясно?

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1247 "Да"
23 яну 2013 10:12 11
- +Оценка
-2 +6

Ето вижте - според македонския външен министър, се оказва, че всичко в отношенията им със съседите им е О.К. И чакат солидна оценка от ЕС!? От днешния македонски печат: ....Во однос на добрососедството, шефот на дипломатијата очекува солидна оценка од Kомисијата за сето она што Македонија го има направено за добрососедството. Македонската дефиниција за добрососедство, според него, е искреност и таков искрен однос треба да се очекува и од сите што сакаат да придонесат за реализирање на евро-атлантските интеграциски процеси.

 
Преглед на профил Северозападнал Рейтинг: 868 Неутрална
23 яну 2013 10:24 12
- +Оценка
-5 +15

Това което си написал те явно не искат да го знаят. Наскоро президента на БЮРМ предложи да честваме заедно денят на Европа и датите на признаването им от наша страна, и установяване на дипломатически отношения. Явно според именно тези" исторически събития" обединяват двата ни народа.
Министър- председателят им пък наскоро бе изказал учудването си, че в България има градове Сандански и Гоце Делчев. Според мен трябва все пак да сме му благодарни, че въобще знае за съществуването на държавата България. А пък ако е и знаел, че сме и съседи, това вече прави познанията му наистина достойни за истински премиер- министър.

 
Преглед на профил NPaine Рейтинг: 1416 "Не"
23 яну 2013 10:27 13
- +Оценка
-11 +14

Знаете ли кой ден беше вчера?

Навършиха се 50 години от подписването на Елисейския договор.

Тогава два от най-заклетите врага в историята се съгласяват да оставят миналото там където му е мястото и да почнат работят заедно за бъдещето.

Защо ние да нямаме Елисейски договор? Защо Франция и Германия да може да загърбят спомените за хилядите обиди и несправедливости натрупали се през столетията, а ние не можем да преглътнем келешкото поведение на една малка страна с големи комплекси?

_____

"People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 
Преглед на профил Северозападнал Рейтинг: 868 Неутрална
23 яну 2013 10:28 14
- +Оценка
-1 +3

Предният ми коментар бе към t'Ankus.

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1247 "Да"
23 яну 2013 10:28 15
- +Оценка
-4 +13

До коментар [#9] от "polovtsian":

"какво по-точно означава понятието "наша" история, а не "ваша"? - Историята се пише с факти, документи, извори, не със сръбския израз "немам докази, али тврдим". Който изучилите се в Белград историчари в РМ масово ползват.
"Авторски права ли имаме върху историята" - Разбира се, че всеки може да пише по исторически теми. Но трябва да го прави, като ползва добросъвестно документацията! Светилата на международната историческа наука са на наша страна!!!
" Македония като независима държава има право да си я интерпретира както намери за добре. Това, че те не се съобразяват с никакви научни стандарти си е техен проблем, а не наш" - Така е, но само тогава, когато фактологията е на тяхна страна!!! Примерно в документите и в изворите пише, че македонския цар Самуил получил удар и починал, след като византийския император ослепил 14 999 македонци и той бил наречен македоноубиец. Можем ли ние да кажем нещо, ако византийските хронисти са писали така?! Задължение на нашите политици е да опазват културно-историческото ни наследство!!!!
"Не изпозвайте историята за пропагандни цели срещу съседите си", което те реално правят и което е значимият проблем" - Може и така да им се каже?!
" Германия и Австрия имат много разногласия по исторически въпроси" - Напротив! Никакви разногласия нямат!!!...

Прочитане на целия коментар
Въпреки че са водили взаимни войни през ХІХ век за надмощие, а през ХХ век Хитлер анексира Австрия, след ВСВ Виена иска от победителите, държавата им да се нарича Германска република Австрия...

 
Преглед на профил belle Рейтинг: 740 "Да"
23 яну 2013 10:34 16
- +Оценка
-4 +16

До коментар [#9] от "polovtsian":

Съветвам Ви да отделите време и да прочетете тезите на г-н Ковачев в дебата, дори и мненията в него. Основното искане на страната ни е за спазване на правата на тези, които се определят като българи и доборсъседски отношения. Опазването на културно-историческите ни артефакти на територията на БЮРМ е също част, но в никакъв случай не е основно искане. В 21 в. да се дискриминират хора, които са българи, да не им се позолява на избори да се определят като такива ( на последното преборяване имаше всякаква опция, вкл. и египтяни, но не и българи), да се казва на черното бяло е просто абсурдно в една държава, претендираща за модерност и желание да се числи към клуба на ЕС :))

 
Преглед на профил belle Рейтинг: 740 "Да"
23 яну 2013 10:53 17
- +Оценка
-3 +11

До коментар [#13] от "NPaine":
"Защо Франция и Германия да може да загърбят спомените за х
илядите обиди и несправедливости натрупали се през столетията, а ние не можем да преглътнем келешкото поведение на една малка страна с големи комплекси? "

Така е, било каквото било- аз също съм на мнение, че не сме нито 1944, нито 1913 г. Но за БЮРМ ВСВ, например, не е прключила- все още виждат света през юго-призмата (фашисти, окупатори и т.н, даже имаше мнение, че е редно да търсят парична компенсация от това, че са били "окупирани"). Не съм убедена, че във Франция целенасочено са води анти-немска кампания в пресата, Меркел не управлява като Груевски, не знам да има дискриминирани немски граждани във Франция, защото са немци и обратно, не виждам френски опити за дискредитиране на Германия. БЮРМ не е загърбил миналото, използва отречени репресивни методи и риторика, която няма място в ЕС и затова е редно да получи отсрочка, преди да бъде поканен на масата за преговори за дата.


 
Преглед на профил NPaine Рейтинг: 1416 "Не"
23 яну 2013 11:07 18
- +Оценка
-7 +7

До коментар [#17] от "belle":

Пак ние сме най-неоправдани, пак ние сме НАЙ! Малък народ, големи комплекси.

"Не съм убедена, че във Франция целенасочено са води анти-немска кампания в пресата, Меркел не управлява като Груевски, не знам да има дискриминирани немски граждани във Франция, защото са немци и обратно, не виждам френски опити за дискредитиране на Германия"

А сигурна ли си че през 63та година това което казваш е важало?

Опитай се да си представиш какво е царяло в немските и френските общества по това време...по малко от 20 години след края на войната, време на изключителен глад и лишения, французите изпитват неистова омраза към немците заради войната и гузност заради колаборационизма, немците изпитват изклюичтелно съжаление за загубата и се борят с остатъците от нацизма.

И ти казваш как ние всъщност сме по зле, и по неоправдани?

_____

"People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1247 "Да"
23 яну 2013 11:18 19
- +Оценка
-4 +12

До коментар [#18] от "NPaine":

Да се правят паралели между взаимоотношенията Франция/Германия и България/Македония е меко казано неуместно...

 
Преглед на профил belle Рейтинг: 740 "Да"
23 яну 2013 11:28 20
- +Оценка
-3 +12

До коментар [#18] от "NPaine":

Говорим за 2013, а не за 60те, нали? :). Никъде не пиша, че сме онеправдани. Исканията ни са в рамките на разумното и полезното за ЕС- да не се дискриминират хора и добросъседски отношения; не искаме нищо, което да е в разрез с принципите на ЕС, нали? Все пак не си поискахме територия, както Словения направи с Хърватска...

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Да"
23 яну 2013 11:58 21
- +Оценка
-4 +8

До коментар [#20] от "belle":

Ама толкова сте прав (а) - ама че ние какво искаме - да се зачитат исторически факти като такива и да не се мачкат хора които смятат че са българи там - нищо повече

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Да"
23 яну 2013 12:00 22
- +Оценка
-3 +5

До коментар [#20] от "belle":

А въпросът за реституцията ще дойде малко по-отпосле

 
Преглед на профил NPaine Рейтинг: 1416 "Не"
23 яну 2013 12:05 23
- +Оценка
-10 +8

До коментар [#21] от "gosho3":

Хахаха....

"да се зачитат исторически факти като такива "

Историческите факти кой ще ги дефинира като такива?

Божо Кокала ли?

И кой ти каза че фактите наистина са такива каквито ние си мислим че са?

Никога няма една-единствена истина в един спор...абсолютната истина съществува само в главите на догматиците. Ние дори не се опитваме да разберем истината на македонците.

_____

"People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1247 "Да"
23 яну 2013 12:44 24
- +Оценка
-4 +6

До коментар [#23] от "NPaine":

"Историческите факти кой ще ги дефинира като такива?" -
Историческите факти са си .....исторически факти! Интерпретацията им е различна.......

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1247 "Да"
23 яну 2013 12:49 25
- +Оценка
-4 +6

До коментар [#23] от "NPaine":

"Ние дори не се опитваме да разберем истината на македонците" - Щом ти си я разбрал - обясни ни?!

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Не"
23 яну 2013 12:51 26
- +Оценка
-3 +7

До коментар [#23] от "NPaine":

Исторически факт е че оригиналът Български народни песни от братя Миладинови издадени в Загреб 1862 г се нарича Български народни песни а не просто Народни песни на македонски преродбеници За такива и още хиляди подобни факти става дума - да не продаължаваме нататък - мястото няма да стигне

 
Преглед на профил NPaine Рейтинг: 1416 "Не"
23 яну 2013 12:55 27
- +Оценка
-10 +7

До коментар [#25] от "dobrich":

Като казвам "Ние" според теб включвам ли себе си в категорията?

Ако не се включвах нямаше ли да кажа "Вие"?

Когато почнеТЕ да разбирате повече от логика, може би тогава ще можеМ да водим нормална дискусия.

Интересно ми е какво толкова ви интересуват "историческите факти"?

Какво променя в съществуването ви историческият факт че Самуил е българин? Какво ви пречи ако беше македонец?

_____

"People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Не"
23 яну 2013 12:57 28
- +Оценка
-6 +7


До коментар [#23] от "NPaine":

И не ми се струва че подобни документални свидетелства има какво да се коментират - то просто коментара е излишен

Идете в Народната библиотека - четете

 
Преглед на профил dark'star Рейтинг: 1130 Неутрална
23 яну 2013 13:01 29
- +Оценка
-2 +8

До коментар [#19] от "dobrich":Далеч по удачен пример за България - Македония е ГДР - ГФР

_____

КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 
Преглед на профил dark'star Рейтинг: 1130 Неутрална
23 яну 2013 13:08 30
- +Оценка
-2 +11

До коментар [#12] от "Северозападнал":"Тва което си написал те явно не искат да го знаят"
Какво друго очакваш от сърбомански талибани = те са на заплата да плещят именно това? Винаги някой провокатор ще каже някоя идиотщина за да има конфликт и да се идиотизира обстановката.

_____

КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Не"
23 яну 2013 13:45 31
- +Оценка
-3 +7

До коментар [#27] от "NPaine":

Цитат - Какво променя в съществуването ви историческият факт че Самуил е българин? Какво ви пречи ако беше македонец?

Ми пречи ми - щото исторически е дефиниран като български цар от тогаваживущите по тези земи ромеи и българи - толкоз Утре някой побъркан Вардарски измекяр от тия дето обявиха един н от дядовците ми писал книги за македонец ще дойде да ме дърпа за реверите да ми обяснява малоумника кой съм - е за това ми пречи на лично персонално равнище

Иначе теорията ви е погрешна - в ромейските - византийски хроники пише за Василий ІІ - БЪЛГАРОУБИЕЦ! Ей това да им напишат в Скопие - и няма драма Иначе става малко като на Магурата - тук едни долари- там едни левове чейндж върви - кинтите са важни - нищо друго не е важно - Е НЕ!

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 Неутрална
23 яну 2013 14:02 32
- +Оценка
-3 +8

До коментар [#23] от "NPaine":

Съжалявам но следния ваш цитат ме хвърля в недоумение

:" Ние дори не се опитваме да разберем истината на македонците."

Коя истина - ама ние "истината" на томошната политическа гарнитура я знаем много добре - че защо трябва да продължаваме да я приемаме и да им "преглъщаме" щуротиите които правят.

Ама извинете - вас ако ви псуват на майка вие ще го приемете ли ? Аз не например - не ми е приятно

 
Преглед на профил BoGry Рейтинг: 289 "Да"
23 яну 2013 15:20 33
- +Оценка
-3 +6

До коментар [#13] от "NPaine":
"Защо Франция и Германия да може да загърбят спомените за хилядите обиди и несправедливости натрупали се през столетията..."

Кой е казал, че са ги загърбили? Защото са го написали на хартия и са се подписали ли? Ако все пак е така, поне колаборационното правителство сигурно им е заседнало на гърлото на французите!

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1247 "Да"
23 яну 2013 15:30 34
- +Оценка
-3 +9

До коментар [#27] от "NPaine":

"Какво променя в съществуването ви историческият факт че Самуил е българин? Какво ви пречи ако беше македонец?" - Ако имаше артефакти, че цар Самуил е македонец, държавата му македонска, поданиците му македонци - на никой и през ум нямаше да минава в България да твърди, че царя е българин, държавата му българска, поданиците му априори българи!!!! Това е разликата между официалните историографии на София и Скопие....

 
Преглед на профил tomyd Рейтинг: 320 "Да"
23 яну 2013 17:53 35
- +Оценка
-1 +10

Изглежда сме на прав път и новата политика дава резултати!

Лъчезар Тошев: В доклада за България в ПАСЕ отпада текстът за помашко и македонско малцинство
http://www.focus-news.net/?id=n1741104

"....„Македонският представител направи много добронамерено изказване към България, в което подчерта, че България винаги се е отнасяла много приятелски към Македония, и те предложиха да се прекрати процедурата по постмониторингов диалог”, посочи още Тошев."

 
Преглед на профил Г-н D Рейтинг: 571 "Не"
23 яну 2013 18:37 36
- +Оценка
-9 +6

До коментар [#18] от "NPaine":

Подкрепям вашите заключения.
Дори нещо повече - Франция и Германия, които няма война да не са воювали една срещу друга и да са си причинявали жертви и унижения, през 80-те години приемат политически компромис и махат от учебниците си по история "острите ръбове" от двустранните отношения.
Този акт в никакъв случай не е безсилие, а мисъл за бъдещето.
Но, явно, големите народи могат да гледат в бъдещето, докато на малките очите им са все в миналото.

 
Преглед на профил belle Рейтинг: 740 "Да"
23 яну 2013 19:28 37
- +Оценка
-3 +6

До коментар [#36] от "Г-н D.":

Е, нали, за това говорим- да има воля в БЮРМ , за да си променят учебниците и да изхвърлят говора на омразата от тях, които са от югославско време. Германия и Франция могат да изхвърлят "острите камъни", а БЮРМ - не и продължава с риторика от Титово време.

 
Преглед на профил belle Рейтинг: 740 "Да"
23 яну 2013 19:40 38
- +Оценка
-4 +7

До коментар [#23] от "NPaine":

"Ние дори не се опитваме да разберем истината на македонците."

20г. им разбираме истината и винаги сме ги подкрепяли. Не виждам логика ние да продължаваме да разбираме тяхната истина, при положение че те не ИСКАТ да разберат нашата. Всяко правителство е длъжно да се съобразява с интересите на своята държава и граждани, а не на чуждите. И в крайна сметка те кандидатстват за ЕС, не ние, че да ги разбираме. Да бяха седяли мирно, нямаше да се видят в такова приключение със съседите си :))

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Да"
23 яну 2013 19:44 39
- +Оценка
-2 +5

До коментар [#35] от "tomyd":

Прав сте. Видяхме на г-н Тошев изказването - това е добре. Нещата лека-полека започват да си идват на местата. Ще дава резултати новата политика - стига нашите да са си на местата и да знаят чуждите, в случая сръбските хватки - вярвам че са ги научили. А на "античките македонци" колената ще продължават да им омекват...Защото освен "северното сияние" от Белград нищо не им остана като международна подкрепа. Е, и накой изфирясал германски дядко на тяхна стипендия - амо той не е никакъв фактор.

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Да"
23 яну 2013 19:46 40
- +Оценка
-2 +3

До коментар [#38] от "belle":

Да да , много правилно - дето има една българска поговорка "да бе мирно седяло - не би чудо видяло".

 
Преглед на профил Г-н D Рейтинг: 571 "Не"
23 яну 2013 21:53 41
- +Оценка
-7 +3

До коментар [#37] от "belle":

Това е двустранен процес. При това на добра воля.
Вие говорите: "ТЕ да изхвърлят..." А ВИЕ какво ще направите, за да съкратите дистанцията със съседиете си? Или позицията, която отстоявате е единствено истинната?
Не приемам крайностите. И най-тъпия диалог е по-добър от чувството за непогрешимост.
Няма да напиша повече и ред в този изпълнен с ненавист към инакомислещия форум.

 
Преглед на профил NPaine Рейтинг: 1416 "Не"
23 яну 2013 22:26 42
- +Оценка
-9 +3

До коментар [#37] от "belle":

Мило виж сега...писането на общи учебници не предполага да се вземе на готово българският учебник, а да се създаде нещо наистина взаимно, да се направят компромиси, да има диалог и разбиране спрямо другия.

Разбираш ли мило или ти пиша бързо?

До коментар [#41] от "Г-н D.":

Трябва да сте щастлив, че сте инакомислещ. Аз лично за нищо на света не желая да бъде асоцииран с представителите на агресивното невежество от по горе.

_____

"People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Не"
23 яну 2013 22:26 43
- +Оценка
-1 +3

До коментар [#41] от "Г-н D.":

Е, айде сега, че има остри думи - има. Че има остри оценки - има. Ама чак пък "ненавист" - не съм видял. Ака смятате неприемането на чуждото мнение - използувате крайно остър термин. Хората ползуват езика, който им е типичен и присъщ - въпрос на психологическа нагласа и перосанално психологически стереотип. Аз също не съм приемал мнението на някои събеседници - но всеки си е имал своето мнение и съм го уважавал - дори да не съм бил несъгласен с тях. В този форум, благордаря на "Капитал", че вече един месец ни дава възможност да дискутираме "Македония" не - не съм видял ненавистнически изказвания. Въобще, използуването на общи и крайни по своята форма квалификации от типа на "ненавист", "национализъм" , "шовинизъм" и т.н. не е хубаво и продуктивно.

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 Неутрална
23 яну 2013 22:39 44
- +Оценка
-3 +4

До коментар [#42] от "NPaine":

Съжалявам, че трябва да го споделя с Вас, но по въпроса за отношенията с Република Македония бих Ви казал, че може би Вие сте член на "представитеството на агресивното невежество". Защо? Ами просто от 140 години нашия народ е допуснал огромни национални загуби благодарение на т.нар. "широки хора". Този форум не е мястото в което ще ви обяснявам за какво става въпрос . Ако искате да бъдете "инакомислещ" просто ей така - бъдете, то си е ваш въпрос. Чета ви Интернет подписа - какво искате да ни кажете? Съжалявам, че трябва да Ви информирам, но там на където сте се запътил - аз оттам съм се върнал.
Бъдете жив и здрав. И Ви се радвам на самочувствието. Далеч няма да ви откара - е, това е лично мнение.

 
Преглед на профил mila.i Рейтинг: 8 "Не"
23 яну 2013 23:31 45
- +Оценка
-5 +2

До коментар [#42] от "NPaine":
Всеки с кусурите си. Вие пишете твърде бързо. Аз пиша твърде дълго и съм нещо средно между "пуйка", "популист" и "калинка", на която някой трябва "да купи вибратор" (цитати на Божката). И всички сме платени македонисти на стипендия към македонската "влада". Освен това ползваме по няколко ника, така че всъщност сме едно и също лице, което страда от тежка форма на шизофрения (цитат Добрич). Нашите сънародници от групата "за" се опитват да ни вкарат в правия път, но ние се инатим. И нищо не разбираме. Който иска, нека си препрочете "Българският модел" на Стратиев за повече подробности.

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 Неутрална
23 яну 2013 23:36 46
- +Оценка
-2 +4

До коментар [#42] от "NPaine":

Съжалявам, но обръщението "мило" е типично за психологическия стереотип на 25-45 годишните софийски всезнайковци, на които всичко им е ясно в този живот. Светът, животът и всичко останало.....Да са живи и здрави. И наследството на Ким Ир Сен и то им е ясно....и "черните дупки" във Вселената и те са им им ясни и кой е сътворил египетските пирамиди - те знаят - друг - не. На тях всичко им е ясно . Хахаха

 
Преглед на профил mila.i Рейтинг: 8 "Не"
23 яну 2013 23:38 47
- +Оценка
-4 +5

До коментар [#41] от "Г-н D.":
Не сте прав: това е най-учтивият български форум за Македония, на който съм попадала в последно време. Ако можеше всички форуми да са такива - и българските, и македонските - хич нямаше да е зле! За Бога, бъдете реалист! :-) Изобщо не се шегувам, човек не трябва да се отказва толкова лесно.

Ако не можем да намерим общ език между сънародници, дето сме чели едни и същи учебници, как мислите че ще успеем да се разберем с македонците? Общество, в което различните групи не си говорят и не се разбират, нито става за общество, нито става за народ.

 
Преглед на профил mila.i Рейтинг: 8 "Не"
23 яну 2013 23:44 48
- +Оценка
-5

До коментар [#8] от "dobrich":
За общественото мнение в РМ - не говоря от името на част от македонското общество. Изказвам предположение, което се основава: 1. на логика; 2. на наблюдения; 3. на разговори с приятели там (хубаво нещо е скайп).

Що се отнася до този ти аргумент: "След ветото получих поздравления от мой македонски НЕДОБРОНАМЕРЕН към нас опонент на един от форумите! Защото той вижда в това атака срещу авторитарния режим на Груевски."

Ами да, ще получиш поздравления от НЕДОБРОНАМЕРЕН македонец, който най-хубавото, което очаква от нас, е вето... Този няма да ни заобича повече заради това вето.

На другите коментари май вече ти отговориха другите ми никове ;-)

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Да"
23 яну 2013 23:53 49
- +Оценка
-2 +5

До коментар [#45] от "mila.i":

Е, не сте права. Недейте така - извинил съм ви се 2 пъти за израза "калинка" - вижте, вашите тези са "синтетични" - нямате опит - пряк и разсъждавате на основа на синтетични презумпции - опитвате се да правите една конструкция която се нарича "ситуационен анализ" обаче без пълнеж. За да се превърне ситуационния анализ в нещо, което има стойност , той трябва да бъде попълнен с "материал" - иначе се превръща в една празна "конструкция" . Това се опитват тук хората от форума да ви обяснят и ви предоставят доста съдържание - оставям на страна някои други въпроси. Като съм написал, че "Любчо Георгиевски е пич" и съм ви казал, кой е бил президента на Македония Борче Трайковски преди да го утрепят - ами сете те се поне малко........за какво става дума.

 
Преглед на профил Г-н D Рейтинг: 571 "Не"
24 яну 2013 08:49 50
- +Оценка
-7 +2

До коментар [#47] от "mila.i":

Съгласен съм, че това е най-интелигентния форум от тези, в които съм надзъртал. Затова и само тук пиша от време на време. Много от поддържниците на тезата "да" са толерантни и мислещи хора. В миналия етап се подвизаваше един вулгарен всезнайко с ник на масово уиски, от чиито постове се лееха обиди и наплевателства по мой адрес.
Всъщност темата "Македония" ме интересува не повече от темата за отношенията с всичките ни съседи. Мнението ми е, че тя се преекспонира от правителството, защото има народопсихологически корени и реакцията е прогнозируема на 100%.
Някъде преди писах, че в ХХІ в. е време да оставим в историята подхода чрез страданията на прадедите ни , живели на теритопията на днешна БЮРМ да да формираме отношение към сегашните й граждани.
Ние сме убедени в историческата си правота, защото това сме учили, с това сме били заобиколени цял живот. Защо да не приемем, че в такава ситуация е и тамошния Йован Йовановски и той си вЕрва на учебниците. Как да спориш с него - никой от двамата не е говорил със цар СамУил/цар СамОил... -:)

 
Преглед на профил mila.i Рейтинг: 8 "Не"
24 яну 2013 08:54 51
- +Оценка
-6 +2

До коментар [#49] от "gosho3":
Не разбирам защо моято ирония е по-несправедлива от това, което изслушах от Вашите съмишленици (а и от Вас - извиненията са приети, разбира се). Според мен е притеснително, че сред хората, които подкрепят новата политика, има много повече любители на обидите и нападките, отколкото сред тези, които са против. На Ваше място бих се опитала да анализирам този феномен.

"Като съм написал, че "Любчо Георгиевски е пич" и съм ви казал, кой е бил президента на Македония Борче Трайковски преди да го утрепят - ами сете те се поне малко........за какво става дума."

На знам какво искате да се сетя. Фразата "Любчо Георгиевски е пич" не е особено информативна...

Оставам с впечатлението, че искате да бъдете разпознат. Опитах се да отгатна кой сте, но засега не съм успяла. Ще ми трябват допълнителни "жокери".

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1247 "Да"
24 яну 2013 09:09 52
- +Оценка
-4 +6

До коментар [#45] от "mila.i":
До коментар [#18] от "NPaine":
До коментар [#36] от "Г-н D.":

Наистина, огромно ви е самочувствието, че правите нещо оригинално, че имате някакви модерни идеи по въпроса, че вашата гледна точка е най правилната. Имате определена тактика - почти не отговаряте на задаваните от нас въпроси!? Което твърде много ми прилича на споровете с македонистите. Всъщност, вашата теза се препокрива позицията на МАКЕДОНСКОТО правителство. Което чрез малко, но постоянни отстъпки се бори да постигне своите цели. Аз не виждам нищо оригинално в нея?! Много ми беше смешно предложението на Милка - ние признаваме всичко което искат от Скопие и.....след 20 години нещата се променят в наша полза!? Защото македонците щели да поумният......Или образно казано - трай коньо за зелена трева.........Не знам, възможно е и ние някъде да не сме прави. Аз посочих грешки на правителството по темата. Но все пак ние защитаваме преобладаващото обществено мнение на българите, отразено в допитване. Само 8% са за безусловни отстъпки на Скопие. mila.i, NPaine, Г-н D, са представители на тези българи, тоест на малцинството. Малцинството иска да наложи мнението си на мнозинството!? По твърде арогантен и демагогски начин, който няма нищо общо с демократичните нагласи в страната. С правенето на реална политика. Ако нашата п...

Прочитане на целия коментар
озиция е крайна, вашата е също крайна. Измислете нещо средно, което и ние да приемем. Иначе съмненията в лобизъм остават....

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1247 "Да"
24 яну 2013 09:17 53
- +Оценка
-1 +4

До коментар [#48] от "mila.i":

"Ами да, ще получиш поздравления от НЕДОБРОНАМЕРЕН македонец" - Недобронамерен, в смисъл краен македонист. Ти задавала ли си въпроса, ако ние подкрепим Груевски каква ще бъде реакцията сред опозиционно настроените македонци?! Независимо от тяхното етническо самоопределение. Ще ни обвиняват, че ние сме бетонирали авторитарното управление! И ще бъда прави....

 
Преглед на профил kirka80286 Рейтинг: 515 Неутрална
24 яну 2013 09:23 54
- +Оценка
-1 +7

До коментар [#50] от "Г-н D.":
"Ние сме убедени в историческата си правота, защото това сме учили, с това сме били заобиколени цял живот. Защо да не приемем, че в такава ситуация е и тамошния Йован Йовановски и той си вЕрва на учебниците."
Той може и да си верва, ние още 90-та ги подкрепихме в правото им да си верват. Но не може да има две правоти. Историята се е случила точно както се е случила. Не може като преминеш на запад от една мислена линия изведнъж, със задна дата, нещата да са се случили по друг начин. А и си верват, че политиката им спрямо нас трябва да е "пре* другарче", аа за това се дава черна точка, не червена. Нали така беше?

Друго нещо, към отбор "не": на никого в ЕС не му пука за България и становището и. Ние и с фойерверки и цветя да ги подкрепим - други ще ги спрат. Те да не са глупави? Ние сме и най-малкия проблем, на Македония. При тях проблема е загнил.

_____

"Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1247 "Да"
24 яну 2013 09:30 55
- +Оценка
-1 +4

До коментар [#50] от "Г-н D.":

"Македония" ме интересува не повече от темата за отношенията с всичките ни съседи" - Правилно и аз така мисля. Нека се отнасяме към РМ без патернализъм, като към нормална държава, без подаръци и отстъпки.
"Йован Йовановски и той си вЕрва на учебниците" - Йовановски има интернет в ръцете си. И аз съм мислел в миналото, че Крали Марко, деспот Хрельо и др. са български феодали. Но след прочитане на съответната информация в мрежата съм разбрал че са сърби. И нямам никакво намерение да оспорвам произхода им!!!

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Не"
24 яну 2013 09:44 56
- +Оценка
-2 +3

Е извинете, аз ви се подписах с трите си имена. То беше само тест да се опитам да разбера доколко сте запозната със системните изследвания, контент анализа и темата "Македония" - нищо повече. Отдавна съм разпознат, от който трябва.

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Не"
24 яну 2013 09:45 57
- +Оценка
-3 +1

До коментар [#51] от "mila.i":

Това отгоре беше за Мила.

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Да"
24 яну 2013 10:32 58
- +Оценка
-1 +5

До коментар [#52] от "dobrich":

dobrich, прав сте, но се съмнявам че това т.нар. "просветено малцинство" както се самонарекоха някои в предишния форум ще приеме доводите ви, изнесения огромен обем фактографска информация или подкрепени с доводи анализи. До 90-та година темата "Македония" е била, за съжаление, много затворена за българското общество . След това започва да се отваря, но не поради някаква определена политика , а поради естествени процеси - общуване на хората, отваряне на архиви , официални отношения - делегации напред-назад, търговия, туризъм и ...т.н. Днес познанието у нашия народ за това, какво е съвременна Република Македония е вече доста зряло. Между другото, познанието за това какво е съвременна България в Република Македония също се е променило за 20 години. И то много.

Струва ми се (може и да греша) , че в резултат на това естествено общуване на хората от двете страни на Деве баир и малко различните писти на развитие на двете общества оттатък границата много хора започват да си задават много въпроси...И получават фалшиви отговори от своите политически началници и дежурни писачи или телевизионни коментатори. Пример: когато един интелигентен инженер от Скопие ходи 5 поредни години на ски в Банско или през лятото по българското Черноморие той контактува на обикновено битово-психологическо ниво с много хора в България. И в един момент започва да разбира че сме...

Прочитане на целия коментар
много едни и същи, че тук няма някакви кръвожадни "татари", че има едни дружелюбни българи, които не го мразят, както са му набивали в главата дълги години, че са усмихнати и добри хора....И тъй като е интелигентен започва да си задава въпроси...
Е, тук започва кризата на "идентитета" - въпроси, ама "аз какъв съм" ама "това защо е така" и т.н.. Тя е естествен процес тази криза и в нея няма нищо неестествено. Те сами си казват, дори сърбоманчетата , че имат "криза на идентитета" - това им е обществен проблем на тях. И тогава сърбоманите и сърбите пускат последното си оръжие в ход - разбират, че в обществото започва естествен разпад по основа на национална идентичност - това е много страшно. Както се разпадна неконкурентната комунистическа система - по естествен исторически път, по много сходен начин се разпада и "македонскиот идентитет".
Е тогава се форсира темата за "античките македонци" в обществото. Префорсирането и обаче е само печелене на още малко време в надежда да бъде прекарана България.
Мога да изразя тук еретична мисъл, но на България никакъв Договор за добросъседство с Република Македония не и трябва в момента. Той нищо не ни носи - в пряк и преносен смисъл. Ама каквото и да пише в него. Това ще бъде един документ , който "античките македонци" с белградски уклон ще дъвчат по телевизионните студиа и в печатните си медии още години , за да купуват време за собственото си оцеляване, докато продължава процеса на разпад на "идентитетот".
Ами вижте цитираното по-горе от един форумец интервю на Груевски при т.нар. Миленко - 3 пъти съм го изгледал, за да схвана днешния (айде Мила сетете се защо ви казвам "днешния") психологически стереотип на този човек - бивш служител на Мултигруп - ами той си вярва самовлюбено. Не съм убеден , че с този човек нашите могат да постигнат нещо положително.

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1247 "Да"
24 яну 2013 10:33 59
- +Оценка
-1 +5

Огнян Минчев: България трябва да постави на преден план проблемите, свързани с неадекватното третиране на хора, изявили българска идентичност или притежаващи български паспорт в Македония - става дума за уволнения, съдебно преследване, незаконно арестуване, изземване на вещи и документи. ....Налице са също така данни, доказващи преднамереното отношение към български фирми и бизнесмени в Македония, на които целенасочено се създават административни, а понякога и съдебни проблеми... в периода на „втората” Югославия македонската идентичност бе обосновавана със славянския произход и със средновековните артефакти, колкото и да са спорни те. Днес македонската идентичност се защитава с аргументи от античността, стига се дори до палеонтологични аргументи. Очевидно е, че става дума за една много нестабилна база за идентичност, поради което оттласкването от предходната идентичност, която е българската идентичност на славянското население в Македония, се явява важен елемент от постигането на някакъв консенсус по идентичността в самата Македония.....Ние не можем да търпим това безкрайно, но същевременно трябва да се постараем да не реагираме емоционално, а да се опитаме по прагматичен начин да защитаваме своите интереси в този контекст”, заключава Огнян Минчев, директор на Института за регионални и международни изследвания.

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Да"
24 яну 2013 11:06 60
- +Оценка
-1 +3

До коментар [#59] от "dobrich":

dobrich, за "Груевски и компания" изказванията на Оги Минчев и на Митко Бечев (в предишния форум - с един език, който те ще си го разберат, там има кой) са един леден душ. Те знаят кои са тези двамата много добре. Чуха, милите "антички македонци" какво им каза опосредствувано развития свят. Седим си, гледаме, и...чакаме. Нищо не губим.

 
Преглед на профил Г-н D Рейтинг: 571 "Не"
24 яну 2013 11:38 61
- +Оценка
-5 +2

До коментар [#52] от "dobrich":

Не си позволявам в постовете си да квалифицирам вашите съждения. Ще съм ви задължен, ако се опитате да ми отговорите със същото.
Говоря от свое име, и вас не възприемам като говорител на някакво формирование, макар да пишете в мн.ч.
Не познавам и не ме интересува политиката на македонското правителство, както твърдите.
Не познавам и политика и на българското правителство по отношение на БЮРМ, просто защото такава няма. Това, че г-н Борисов се е подразнил от по-високите македонски пилони на КПП-тата или от друго нищо и като резултат е казал: "А пък аз няма да ги пусна в ЕС" е типична реакция на това правителство, но не и ПОЛИТИКА.
Тя се прави с поглед към бъдещето и ЦЕЛИТЕ, които България иска да постигне.
И стига сте ме правили македонец - нямам роднини от там, не съм стъпвал в БЮРМ и не искам, а по темата пиша, защото отношенията между моята страна и нейна съседка са такава, все едно сме 1913 г. и 70% от населението тича да се записва доброволци в предстоящата война.

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1247 "Да"
24 яну 2013 12:26 62
- +Оценка
-3 +4

До коментар [#61] от "Г-н D.":

"Не познавам и не ме интересува политиката на македонското правителство" - Изненадан съм от това ваше изречение. Защото досегашната ви позиция по темата е категорична!? Ще ви съветвам да се запознаете?! Аз съм на "терен", както се казва от 2006 г. или целия период на управлението на ДПМНЕ.
"г-н Борисов се е подразнил от по-високите македонски пилони на КПП-тата" - Г-н Борисов публично не се е изказвал за пилоните. Направи го Божидар Димитров. Той попита - защо в Скопие не наредят такива пилони да се поставят на македоно-албанската граница?! Или на македоно-косовската?! И ако се поставят - колко време ще издържат, преди да бъдат свалени от местните албанци?!
" ЦЕЛИТЕ, които България иска да постигне " - Нима намеквате, че ние искаме да анексираме югозападния ни съсед? Аз не желая да поемаме техните проблеми като наши!!!!!

 
Преглед на профил belle Рейтинг: 740 "Да"
24 яну 2013 12:29 63
- +Оценка
-3 +4

До коментар [#41] от "Г-н D.":
"Това е двустранен процес. При това на добра воля.
Вие говорите: "ТЕ да изхвърлят..." А ВИЕ какво ще направите, за да съкратите дистанцията със съседиете си? Или позицията, която отстоявате е единствено истинната?"

Вие отварял ли сте наш учебник по история?? Изхвърлени са отдавна всякакви пасажи, подбуждащи омраза, иначе учебникът няма да бъде одобрен от МОН. Още Методиев, министър на образованието в кабинета на Костов, завяи, че трябва да се махнат такива текстове и се почна турското робство да бъде наричано присъствие (даже се санкционира на изпити), да отпадат текстове за кланетата и жестокостите и т.н. Разгледайте някои учебник , преди да пишете кой какво да направи, за да се скъси дистанцията. Никой не иска да пишем заедно учебниците, с общи автори- просто да се пише истината и да не се насажда омраза, особено почиваща на недоказани и грешни твърдения.
Като ни наричате агресивни, не ставате "по-прав", нито доказвате нещо. За някои от вас винаги другото мнение, което е по-аргументирано, винаги ще ви звучи по-агресивно.

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1247 "Да"
24 яну 2013 12:35 64
- +Оценка
-2 +4

До коментар [#61] от "Г-н D.":

Огнян Минчев: В интервюто си г-н Шрамайер използва изрази и квалификации, които са недопустими както за дипломат, така и за политически анализатор”, отбелязва Огнян Минчев и добавя: „Мисля, че определения като „невропатология”, „шовинизъм”, „тесногръд дебелоглав провинциализъм”, с които Шрамайер описва държавната политика на България спрямо Македония, са квалификации, които дори и съвършено независими наблюдатели избягват да ползват, когато става дума за сериозни анализи и позиции.

Като наблюдател на българската политика спрямо Македония от близо 20 години насам, мога да кажа следното: по отношение на Македония България води една ленива, инертна политика на идентичност, според която македонците са наши братя и каквото и да правят, ние трябва да ги подкрепяме. Освен няколкото знакови положителни акта, като признаването на македонската държава през 1991 г., сключването на двустранния протокол между двете правителства през 1999 г. и помощта за правителството в Скопие при кризата през 2001 г., характерна за българската политика е най-вече една инертна положителна ориентация, основана върху допускането, че Македония е нашият най-близък съсед, македонците са най-близкият народ до нас и от тази гледна точка ние не бива да предприемаме срещу тях каквито и да е действия, свързани с уронване на техните интереси
Давам си сметка, че подобна позиция е твърде...

Прочитане на целия коментар
противоречива. Първо, защото тя е патерналистична, основана на презумпцията за патриархално-патерналистино покровителство над Скопие от страна на София. И второ, защото подобна политика е неадекватна, доколкото една държава няма в ръцете си инструментите както за позитивни, така и за негативни действия в зависимост от поведението на другата страна. Подобно отношение обаче развързва ръцете на другата страна да води политика, която й е изгодна, без да се съобразява с интересите на България в случая. Затова и когато София гласува за отлагане на преговорите за европейското членство на Македония, това бе обяснено именно с негативното отношение на правителството в Скопие. Мисля, че българската политика не трябва да се води от емоции, от презумпцията за идентичност и близост, а от прагматичните съображения на българския национален интерес. Когато интересът ни съвпада с македонския, ние ще подкрепяме страната. Когато обаче този интерес се разграничава, ще правим необходимото, за да сближим позициите си, но не на всяка цена и против интереса на България....

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1247 "Да"
24 яну 2013 13:02 65
- +Оценка
-1 +3

Добросъседство от днешно Скопие:

УШТЕ ЕДНА СОСЕДСКА ПРОВОКАЦИЈА
...Бугарите ги спасувале Евреите од депортација, а не биле нивни ликвидатори /иронично, за тях сме ликвидатори на македонските евреи/.... Божидар Димитров неодамна најави дека снима филм за геноцидот на Бугарите во Македонија, со посебен акцент на случувањата на Скопското кале. Идејата му била да се прикаже дека по Втората светска војна, Македонија убила повеќе од 120.000 Бугари /спекулират с цифрата, която е 5-6 пъти по малка/, што според неговите процени, е најголемиот геноцид во поновата историја.
За македонските историчари оваа теза е класична небулоза, која не заслужува коментар. Во најавата на Димитров за снимање некаков филм препознаваат обид да се предизвика проблем меѓу Македонија и Бугарија /мдааа, Трето полувреме не е проблем за междудържавните отношения, а този филм Е?/. Филмот според контроверзниот бугарски историчар ќе имал документаристички пристап. Не му требале многу финансии, бидејќи неговата историска архива била доволна за екранизација на ова дело.
http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=124139584&id=16&prilog=0&setIzdanie=22787

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Да"
24 яну 2013 14:46 66
- +Оценка
-1 +4

До коментар [#65] от "dobrich":

Ох, голям писък пада край Вардара - то като ги четеш и се смееш - "ама не били загинали, ерго избити 120,000 българи на територията на днешна Репубика Македония а "само" 5-6 пъти по-малко" - да де, на Кървавия Божик "само" 20.000-30.000 са избили Титовите сърбокомунисти. Пък като им е акъла толкова , че и да си го признават вече какво да говорим... Айде сега да направят и един игрален филм и за Кървавия Божик след "Трето полувреме", можем да го подпомогнем финансово...

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 Неутрална
24 яну 2013 15:30 67
- +Оценка
-2 +3

До коментар [#45] от "mila.i": Уважаема пуйко, нито в един момент не съм помислил, че сте платена от Скопие, а по-скоро от „софийските македонци“ (Станишев, Пирински &Co) и техният съмишленик и македонски зет Гоце Първанов. Комунистите стават „социалисти“, „номенклатурните“ отрочете козината си менят..., еврейските македонци от София се декларират „българи“, но както казал дядо му на „Гошо3“, „кръвта вода не става“ !

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 "Да"
24 яну 2013 15:59 68
- +Оценка
-2 +3

Г-н Георгиев, грешите с фразата : „ Мнозина са на мнение, че България не е получила нищо в замяна на 20-те си години подкрепа за откъсналата се от Югославия република (без да е особено ясно какво точно е трябвало да получи).“
Понякога големите събития зависят от дребулии. Така през 1991, все още властващите комунисти (Желев беше само една марионетка), в голяма част, с произход от географската област Македония, заблудени от невежеството на ДС по отношение на СФРЮ, побързаха да признаят Р. Македония, наивно вярвайки, че „братята-македонци“ ще поискат незабавно „присъединяване“ към България, за да се отърват от Сърбия на онзи идиот Милошевич. Но тези пишман политици, произлезли от „номенклатурата“ и обгрижвани от УБО, нямаха представа за жизнения стандарт на югорепубликите, за които тогава ние бяхме бедните съседи. Те така и не бяха схванали, че „братята“, бяха станали „братовчеди“ и желаят да станат просто „съседи“. И така бе пропуснат историческия момент, да се изчака, и с признаването да се изискат определени условия за добросъседски отношения, изоставянето на национал-комунистическите исторически теории от времето на СФРЮ и други взаимни нерешени въпроси от миналото и бъдещето. Сега всички се хващат като удавници за декларацията от 1999 г., но това е само мизерен опит да се навакса пропуснатото при признаването!

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 "Да"
24 яну 2013 16:56 69
- +Оценка
-1 +3

Г-н Георгиев, забравих още една „малка подробност“. Освен благосъстоянието, голяма роля играеше по това време (1989-1999) и самочувствието на югославяните с техните открити безвизови паспорти за цял свят, докато „бедните българи“ до 1989 г. чакаха благоволението на ДС за пътуване до соцлагера и СФРЮ, а след 1989 г., получили, след 45 години Гулаг, паспорти се редяха на километрични опашки пред посолствата за визи. Нима дядките в този форум са забравили тези мизерни години ?! Тогава ние бяхме „слабите“, а те „силните“. Кой нормален човек може да очаква някакво сближаване. Сега съдбата си „поигра“ – ние станахме „силни, а те стагнираха поради глупостта на сръбските национал-комунисти (нацкоми=нацисти). И не трябва да казваме като Сергей Станишев : „късно е либе за китка“, а точно сега е моментът да уредим взаимоотношенията между Р. България и Р. Македония.

 
Преглед на профил Г-н D Рейтинг: 571 "Не"
24 яну 2013 17:06 70
- +Оценка
-3 +1

До коментар [#64] от "dobrich":

Тезата ви е много логична и разумна.
Аз дълго се чудех защо българското правителство рипна да признава БЮРМ още на другия ден след като обявиха самостоятелност. Вие ми отговорихте. Благодаря.
Що се отнася до правото на защита на българските граждани в БЮРМ, това е задължение на българското МВнР. Дали го правят и как се справят - нямам информация.

 
Преглед на профил Г-н D Рейтинг: 571 "Не"
24 яну 2013 17:06 71
- +Оценка
-4 +1

До коментар [#64] от "dobrich":

Тезата ви е много логична и разумна.
Аз дълго се чудех защо българското правителство рипна да признава БЮРМ още на другия ден след като обявиха самостоятелност. Вие ми отговорихте. Благодаря.
Що се отнася до правото на защита на българските граждани в БЮРМ, това е задължение на българското МВнР. Дали го правят и как се справят - нямам информация.

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1247 "Да"
24 яну 2013 17:30 72
- +Оценка
-1 +3

До коментар [#70] от "Г-н D.":

"защита на българските граждани в БЮРМ е задължение на българското МВнР" - Българското МВнР нямат юрисдикция над територията на РМ! За да стане това трябва и македонските власти да си изпълняват задълженията според международното право, разбира се! Тезата ви е много логична и разумна. Благодаря.

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Да"
24 яну 2013 19:18 73
- +Оценка
-1 +4

До коментар [#71] от "Г-н D.":

Тезата на г-н Минчев е донякъде логична, що се отнася до това, което се е случвало тогава - през тези години.
Що се отнася до признаването - няма смисъл да се чудим как се е случило, дали е станало така или иначе - станало е.
Ако внимателно прочетете дори само вестниците от тези времена (не говоря за друго) ще се убедите , че войната в бивша Югославия е била едно голямо предизвикателство и опасност за българската държава на българската западна граница.
С признаването на Република Македония - хич не си мислете, че е било плод на действията на емоционални политици (както може да ви изглежда на пръв поглед) България защити по най-добрия начин, с минимум ресурси (фалирала държава по това време) националния си интерес и интереса на народа ни. Защо?
Тогава е съществувала вероятно неизвестност как ще реагира Белград на процеса на разпада на СФРЮ в южна посока. Как реагира Белград в Западна посока (Хърватска и Босна и Херцеговина) и в югозападна посока (Косово) се видя - военни действия, бомбардировки - 200 000 жертви и да не продължавам. Насилие, човешки животи загубени, кръв , смърт , разрушения и човешко нещастие.
Македония е била вероятно една не чак толкова голяма, но все пак "неизвестна" за Милошевич. Сръбските служби за сигурност обединени за хора като Божката в термина "УДБА" (те са малко повече според литературата - там...

Прочитане на целия коментар
има и КОС...) са познавали Македония много добре. И я познават до ден днешен. Но не напълно. Фениксът "ВМРО" - тези 4 сакрални букви, колкото и да са правили опити да го унищожат 100 години е възкръсвал от пепелта и се е показвал като действително съществуващо нещо. Това е гена , за който съм ви писал в много постове. Та, с признаването на Република Македония , България постигна онова което в по-голям мащаб - примерно в глобалните "ядрени" отношения САЩ-СССР от 60-те - 80-те години бе факт и е добре изследвано - вкарахме сърбите в концепцията на "теорията на страха". Те не знаеха как можем да реагираме ако бяха по-твърди спрямо Македония. Затова ни пуснаха чрез гърците опитите "ако мине" - да делим Македония. Да, ама ние не се хванахме. И си събраха оръжията от Македония и си ги отнесоха (да трепят с тях хървати и други) и оставиха Македония на македонистите, своите хора, днес "антички македонци".
От гледна точка на този много обобщен анализ (могат да се приведат много аргументи и факти, но едва ли това е мястото) - признаването на Република Маедония тогава и по този начин беше правилна стъпка. Що се отнася до случилото се в следващите 20 години - то може да бъде обект на друг анализ.

 
Преглед на профил mila.i Рейтинг: 8 "Не"
24 яну 2013 23:53 74
- +Оценка
-3 +2

До коментар [#50] от "Г-н D.":
До коментар [#52] от "dobrich":

Г-н Д., аз нямам проблем да се поставя на мястото на Йован Йовановски, който си мисли разни неща на тема история. Все пак, не съм склонна да се примиря с абсолютно всички истини на Йован. Не защото ме е много грижа какъв точно е бил Саму(о)ил, а защото заради някои неправилни или силно изопачени представи за историята Йован ни е безкрайно сърдит. В момента ситуацията с македонците е от вида "аз ще кажа, че сестра ти е лека жена, пък ти после иди обяснявай че нямаш сестра". Сърбите са им казали нещо и ние обясняваме ли обясняваме...

Аз не бих му наложила вето за това на нашия Йован, но бих се опитала все пак да пооправя представите му за света. За да ни е по-малко сърдит и евентуално един ден да можем дори да помогнем на неговия народ (щото насила не можеш да дадеш, можеш само да вземеш).

 
Преглед на профил mila.i Рейтинг: 8 "Не"
25 яну 2013 00:05 75
- +Оценка
-3 +2

До коментар [#52] от "dobrich":
Моите разговори с теб продължават да бъдат безкрайно затруднени от това, че ти изопачаваш казаното от другите. Поради това, образно казано, изкарвам много време да ти обяснявам че сестра ми не е "лека жена". Иначе казано, твоите интерпретации на написаното от мен са по-крайни от това, което обективно съм написала. Това е метод за наддумване на другия, не конструктивна обмяна на мнения.

По същество. Не съм съгласна с Минчев, че решението веднага да признаем Македония е било грешка. Гошо3 написа защо.

Съгласна съм, че трябва да се избягва инертност: и добронамерена инертност, и злонамерена такава, всякаква инертност. Трябва много активно, но и добронамерено, да "вдигаме шум" на тема проблемите на Македония.

Това донякъде се случва в момента, но трябва да продължи.

Ако големите в ЕС искат Македония да започне преговори, ще понатиснат и Борисов и Груевски, ще подпишем един договор за добросъседство, ще ни изпратят да поднесем някоя китка заедно, и преговорите ще започнат.

И точно тогава не трябва да изпадаме отново в инертност. Трябва да им "издействаме" препоръки на тема медии, права на човека, писане на по-обективни учебници по история, опазване на културно наследство и т.н. Евентуални анализи в българската преса на тема македонски политика, ако са качествени, може да бъдат...

Прочитане на целия коментар
препечатани в македонската преса. Може да се пише и на тема история, но не по начина, по който го прави Божидар Димитров... неговият стил нито е дипломатичен, нито е приятен, с което до голяма степен вреди на каузата си. Може и филми да се правят... имат да ги обсъждат.

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1247 "Да"
25 яну 2013 09:17 76
- +Оценка
-2 +3

До коментар [#74] от "mila.i":

"бих се опитала все пак да пооправя представите му за света" - Аз се опитвах 6 години! Безуспешно....много малка част от македонците ще се опитат да четат твоите разводнени текстове. Те не обичат да четат.....

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1247 "Да"
25 яну 2013 09:29 77
- +Оценка
-1 +2

До коментар [#75] от "mila.i":

" Не съм съгласна с Минчев, че решението веднага да признаем Македония е било грешка" - Към тогавашния период може би не е била грешка, с оглед събитията на запад от нас. И наивните представи на нашата дипломация. Сега се вижда от позиция на опита ни с РМ и времето, че е грешка!....
"ще понатиснат и Борисов и Груевски, ще подпишем един договор за добросъседство, ще ни изпратят да поднесем някоя китка заедно, и преговорите ще започнат" - Това ви е на вас фикс идеята. Или може би задачата? Македонците да почнат преговорите с наша помощ. Пък после ние да ги натискаме за да се променят. Няма логика в тази идея. По добре да изясним всичко между нас предварително, за да преговарят 5 години за евроинтеграцията си, примерно. А не 10 ако се пазарим по време на преговорния процес. Така или иначе ще мине много време. За нас е по добре ПРЕДИ началото на преговорите да е ясно всичко между нас!!!!

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Да"
25 яну 2013 10:23 78
- +Оценка
-1 +2

До коментар [#77] от "dobrich":

dobrich, съгласен съм с вас, че трябва да си изясним нещата преди даването на "зелен светофар" за започване на преговори. Между другото няма да е зле от българска страна да се изиска и подпише (е това е нещо друго, а не някакъв нищо не значещ Договор за приятелство) работещ механизъм за контрол на изпълнението. Преди много години, когато се подписа договора за ограничаване на ядрените оръжия СТАРТ - 2 мисля в Рейкявик (Роналд Рейгън - М. Горбачов) Рейгън произнесе една крилата фраза на руски "Доверяй, но проверяй" - в договора имаше разписани строги механизми за контрол.

По отношение на признаването тогава - не съм съгласен в вас. Ако не ме лъже паметта ЮНА започна изтеглянето си от Македония след като ние я признахме или едновременно с признаването. Това е бил един (какато казват) доста мътен период с много неизвестности и добре , че признахме тогава да стопираме сърбите да не направят по погрешка някоя глупост (някоя кървава история) и в Македония. По горе съм написал как са се случили нещата - повече ...е за повече "като му дойде времето".

В допълнение към един пост относно процеса на разпадане на "идентитетот" един интересен линк : http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=ePvMvXr-T_...

Прочитане на целия коментар
/>s&feature=endscreen . Има и други информации, че процеса на политически дефинирана "антиквизация" на македонското общество може да се окаже много контрапродуктивен за тези, които го извършват в момента. И вместо да им спечели време да ускори някои неща.

Индикативно е между другото, че все по-голям брой граждани на Република Македония в разговорите си с български граждани много правилно произнасят името на държавата ни "България" , а не "Бугария" и говорейки използуват практически български език с фонемата "ъ" , с правилното поставяне на ударението където трябва и...да не продължавам. Има процеси, които нашите следва да следят внимателно, - тези процеси са много, много дълбоки. На нас са ни необходими а) стабилност на нашата югозападна граница и б) максимална защита на националния интерес по всички пунктове - права на човека, история, равни права за правене на бизнес там и т.н.

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 "Да"
25 яну 2013 10:28 79
- +Оценка
-2 +2

До коментар [#73] от "gosho3": Ех Гошо, по време на дебатите ти, за разлика от „Мила.и“ се промени чувствително и то положително. Но при теб все още преовладават емоционално-патриотичните чувства и това прави анализа ти неадекватен : „От гледна точка на този много обобщен анализ (могат да се приведат много аргументи и факти, но едва ли това е мястото) - признаването на Република Маедония тогава и по този начин беше правилна стъпка. Що се отнася до случилото се в следващите 20 години - то може да бъде обект на друг анализ.“
Защо всички, като щрауси си заривате главата в пясъка и не виждате грешките от миналото. Само анализирайки миналото прагматично и интелигентно може да се осигури бъдеще на Балканите. Иначе правим като пуйката : да не правим нищо, да оставим както беше от 1944 г. и след това от 1989 г. и нещата ще се оправят полека лека през следващите … 120 години ! Иначе употребявам термина УДБА, защото е известен в България.

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1247 "Да"
25 яну 2013 10:34 80
- +Оценка
-1 +2

До коментар [#78] от "gosho3":

"няма да е зле от българска страна да се изиска и подпише (е това е нещо друго, а не някакъв нищо не значещ Договор за приятелство) работещ механизъм за контрол на изпълнението - Разбира се!......

"По отношение на признаването тогава - не съм съгласен в вас." - С това ли не си съгласен, цитирам се: "Към тогавашния период може би не е била грешка, с оглед събитията на запад от нас"?!

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Не"
25 яну 2013 10:56 81
- +Оценка
-1 +2

До коментар [#79] от "bozkata":

Не Божка, не. Хич не съм се променял. За грешките от миналите 20 години съм писал по затворените вече фруми - нещо. И затова, призовах в миналия форум ако има софтуеърни специалисти да направят един БЪЛГАРСКИ форум "България - Македония " който не е натоварен с партийни или организационни модератори - да помогнат. Колкото повече обменяме мнения и колкото повече дискусия има - толкова по-добре. "Капитал" ни даде прекрасна възможност да обменяме мнения - но както казах - този форум е "краен" . Медията си има своите интереси да използува медийното пространство и това си е нейно право.

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 Неутрална
25 яну 2013 11:14 82
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#80] от "dobrich":

По втория параграф от поста - цитат: "По отношение на признаването тогава - не съм съгласен в вас." - С това ли не си съгласен, цитирам се: "Към тогавашния период може би не е била грешка, с оглед събитията на запад от нас"?

Съгласявам се с вас, само, че да се доизясня (вече прекалено много ви казвам) ситуацията е била (хайде - беше) много лабилна, страшно лабилна. Ако се гледа от днешна историческа перспектива и ни се струва, че "признаването е било грешка" бих попитал тези, които днес са на мнението, че "прекалено бързо ги признахме, имаше ли смисъл, можехме да поискаме...". Не, нищо не можехме да поискаме от никого, просто нямаше от кого. Там нямаше от кого да се поиска каквото и да било. Аз се чудя на хора тук - ама не разбирате ли, че в онзи период Република Македония е била твърде виртуална държава с доминиращо югокомунистическо присъствие във всички държавни институции - тотално присъствие. От кого да поискате - от Киро Глигоров ли - един вече сенилен старец, белградски играч ? Или от Бране Цървенковски ? Или от една номенклатура, която слуша в къщи само Лепа Брена?
И следващия въпрос - кой да поиска ? Любен Беров ли (бог да го прости) дето ви праща земеделска делегация, в която Мерцедеса на Фашиста от Петрич е два пъти по-голям от този на министъра на земеделието Танев?
Хубаво е да ги обсъждаме нещата и...

Прочитане на целия коментар
много неща ще излизат лека-полека на видело.

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 Неутрална
25 яну 2013 12:56 83
- +Оценка
-1 +2

До коментар [#82] от "gosho3": Ти анализираш събитията от тесно-български мащаб и не виждаш, по-скоро не ти се иска да видиш отговорността на управяващите тогава комуняги. Споменаваш Любен Беров, а забравяш, че България тогава се управляваше от твоите колеги от ДС и марионетките от „номенклатурата“, за които беше по-важно да прехвърлят милионите на Запад, отколкото да провеждат геополитика на Балканите. На всичко отгоре, лакоми за пари и гешефти, взеха, че подкрепиха Милошевич във войната в Босна и Косово, вместо да използват и оправят Македония с помощта на НАТО, както направиха косовските шиптари. Затова, повтарям, потретвам, сега е „момента за апртамента“, ако помниш този израз от детските ти години.

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1247 "Да"
25 яну 2013 13:05 84
- +Оценка
-1 +2

Ето, вижте как постоянно се повтаря едно и също!? В случая от днеска, македонския зам.министър на външните работи ЗОРАН ПЕТРОВ, който много добре знае, че Българската конституция забранява образуването на политически партии на малцинствата: . Македонците имаат партија, весник и неколку други видови самоорганизирање, но факт е дека бугарската држава, институции и медиуми вршат силен притисок врз јавното мислење за да не може да се формира каква било политичка организација на Македонци.

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Не"
25 яну 2013 13:16 85
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#83] от "bozkata":

Божка, изразявайте моля Ви аргументирани становища, не квалификации. Анализираме темата "България - Македония" . Какво значи "тесно- български мащаб", а какъв да ми бъде мащаба "широко-някакъв" ли ?. И с това ДС ставате вече смешен. ДС-то, което съществува във вашите разбирания ен съществува много отдавна в България. Параноята не е добър съветник - просто менние. Само съм изразил мнение, споменал съм ви в случая факт в негова подкрепа и скачате да обиждате. И в допълнение - как можехме да "оправим Македония" с помощтта на НАТО тогава - България не беше държава-член ? Станахме след 10-тина години. Професор Беров бе премиер 1992-1995 доколкото си спомням. Член на НАТО станахме през 2004 ако се не лъжа. Що се отнася за отговорността на управляващите тогава - прочети внимателно предпоследния абзац от това, което съм написал в пост 82. Ако можеш да разбереш смисъла му - добре. И лицето, което пътува с делегацията на министъра но в два пъти по-голям Мерцедес е бил известен като Живко Фашиста от Петрич.

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Да"
25 яну 2013 13:20 86
- +Оценка
-1 +2

До коментар [#84] от "dobrich":

Ами да - това е "реципроцитета" разбиран от "Груевски и ко." Никакъв Договор за приятелство - хич не ни трябва. "Античките македонци" съзнателно вървят на конфронтация с България и я се опитват да я изострят. С такива хора дали въобще има смисъл да се говори ?

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 "Да"
25 яну 2013 13:37 87
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#85] от "gosho3": И Косово не беше член на НАТО, но шиптарите успяха да използват международната ситуация. Бяха по-интелигентни от нас ! Малко уточнение Гошо, навремето Киро Глигоров беше смъкнат от функцията Председател на Председателството на СФРЮ за … пробългарска политика ?! Това направиха сръбските национал-фашистки политически кръгове, мечтаещи за възкръсване на Кралство Югославия, което, фактически беше Кралство Сърбия + останалите. Така след смъртта на Тито, СФРЮ пропусна блестяща възможност да се превърне в Конфедерация, искана от всички републики. Македонците знаеха това добре. А ние като алчни слепци се залепихме към губещите сърби. И накрая, смесваш Бранко с Крсте Црвенковски. Смешното е, че те дори не са роднини, но ние българите сме свикнали на шуробаджанащината !

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1247 "Да"
25 яну 2013 13:40 88
- +Оценка
+1

До коментар [#87] от "bozkata":

"навремето Киро Глигоров беше смъкнат от функцията Председател на Председателството на СФРЮ за … пробългарска политика" - Това ми прилича на фолклор? Някакво инфо да дадеш.

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 Неутрална
25 яну 2013 13:58 89
- +Оценка
-2 +2

До коментар [#85] от "gosho3": Гошо, нямам намерение да обиждам когото и да било, с изключение на манипулаторката „Мила.и“. Под „тесно-български“ разбирам, анализи и заключения базирани предимно на събития в България и незнание на по-широка балканска и европейска геополитика, невидима на пръв поглед. Пример за това е т.н. „възродителен процес“, но това е друга тема.
По въпроса за ролята на ДС в СФРЮ вече препоръчах да се срещнете с Велизар Енчев, разузнавач от ПГУ на ДС, работещ понастоящем в „ТВ СКАТ“. Имам чувство, че той е малко твърд по доста въпроси, но може да бъде полезен по осветляване на въпроси, свързани с Македония и Сърбия. Ако не желаете лична среща, купете си на пл. Славейков книгата му за събитията по онова време !


 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 "Да"
25 яну 2013 14:05 90
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#88] от "dobrich": Наистина изглежда абсурдно, за прочутия „македонист“ Киро. За доказателства ще трябва да се заровите в протоколите на Председателството на СФРЮ 1980-1983 г. Официално това не беше изнесено, но го научих от близък приятел (бог да го прости), съратник на Киро и добре запознат с „игрите“ на сръбските национал-комунисти.

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1247 "Да"
25 яну 2013 14:08 91
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#90] от "bozkata":

"трябва да се заровите в протоколите на Председателството на СФРЮ 1980-1983 г.".....хехехехехе....Ти се шегуваш. Киро Глигоров не е бил смъкнат от поста, както пишеш. Председателя на председателството на СФРЮ се сменяше на всяка година, на ротационен принцип.

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Не"
25 яну 2013 14:11 92
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#87] от "bozkata":

Ситуацията в Македония (ще се въздържам да пиша "Република Македония" , че е дълго) бе кардинално различна от тази в Косово при разпада на бивша Югославия по много параметри и не искам да ги коментирам - само ще посоча статута на двете в СФРЮ - едната - Република, другата автономна област заедно с Войводина в рамките на Република Сърбия. И много други големи различия има.


За Бранко и Кръсте Цървенковски - ама хич не ги бъркам и знам много добре, че нямат нищо общо като роднини. Оставям настрана дълбочината в която ги познавам и двамата. Що се отнася до Киро Глигоров, когато съм написал "сенилен старец" - това трябва да ви каже нещо. Не употребявам персонални квалификации, но....понякога можем да си позволим някои фрази по някаква причина.

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Не"
25 яну 2013 14:19 93
- +Оценка
-1

До коментар [#89] от "bozkata":

Пак не разбрах какво общо имат "тясно-българските" анализи, сега пък в допълнение и с "възродителен процес".

По въпроса за ДС - отново повдигнат от вас и Велизар Енчев от ТВ "СКАТ". Чел съм му книгата - нищо интересно, някаква лична изповед "оперирана " от онова , което може да бъде евентуално интересно.

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 Неутрална
25 яну 2013 14:53 94
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#91] от "dobrich": Хехехе, Киро Глигоров беше свален след само 3 месеца и думата „свалент“ беше употребена в пресата без да се споменават причините !

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 Неутрална
25 яну 2013 14:55 95
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#84] от "dobrich":

dobrich, имаш ли линк да прочетем. Искам да го видя интегрално.

Иначе момчето е тук: прекрасна "югобиография" http://mfa.gov.mk/?q=node/139

а иначе по техните форуми го коментират: http://www.macedonians.tv/archive/index.php/t-4392.html

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 "Да"
25 яну 2013 15:01 96
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#85] от "gosho3": Забелязах нещо озадачаващо, Гошо3. Днес, 90% от българите знаят, че т.н. „преход“ беше организиран и проведен от ДС, със съучастничество на „партокрацията“, по поръчка на КГБ, който се опита да го реализира в целия соцлагер. Този преход успя само „частично“ в страните, които направиха „люстрация“ (за повече факти, купете си и прочетете ? книгата на Р. Угърчинска "КГБ&Cie в опит за завладяване на Европа“).
Но успя блестящо в България, където параграф 12 (за кредитните милионери) се елиминира чак през 2012 г.?!
За Вас „с това ДС ставам вече смешен“. Хахаха, нима не чувствате, че защитавайки, като Матросов, ролята на ДС в „прехода“, всъщност се осветявате сам себе си, като човек на „службите“. Същата грешка направи Румен Петков, осветявайки Алексей Петров !

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Не"
25 яну 2013 15:28 97
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#96] от "bozkata":

Струва ми се, че нещо сте в голямо объркване. Не приемам параноични конструкции и съждения , че има едно "зло" - ДС , което е отговорно и виновно за всички нещастия в България включително за политиката към Македония през последните 23 или ако щете 69 години - е това е твърде елементарно и едва ли отговаря на реалността. Вземете си старата Конституция и и прочетете чл. 1 да разберете коя "къща" е правила политиката на България. Тази с голямата рубинена петолъчка , дето я сваляха с хеликоптер през 1990 или 1991 (не мога да си спомня) . Ония на "Гурко " са козирували и са викали "слушам" - и това е било , в цялата бивша система на Варшавския договор е било така. Ако не ви е ясна системата на съюзни държави във Варшавския договор, функциониращи под Кремълската теория и практика за "ограничения суверенитет" (Унгария 1956, Чехословакия 1968, Полша 1980) - не знам просто за какво ни говорите. Нямам идея с какво са се занимавали тия от ДС в Македония през годините - сигурно са правили нещо, но не ми е ясно какво. Тук говорим за Македония и отношенията днес - и от ваша страна нерде Ямбол , нерде Стамбол - "възродителен процес", ДС и просто не знам още какви чудеса, 23 години след като тая зловеща ДС я няма.

Не бих желал да коментирам с вас, кой е организирал т.нар. "преход в България" (той още не бил...

Прочитане на целия коментар
завършил - хаха. ние ще "прехождаме" сигурно още 40-50 години) - нямам представа, то бъдещето ще си покаже, но ми прави впечатление, че в постовете ви има противоречиви, непоследоватлни и фактографски неточни изложения. Извинете, но тук просто дискутираме.

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Не"
25 яну 2013 15:32 98
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#90] от "bozkata":

И къде да ги прочетем тия протоколи в София? Или да отпътуваме до Белград да ги видим, а Божка - и в кой архимв - ако ни светнеш ще ти бъдем благодарни. В "Архив Србие " ли да идем, че е много интересно.

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1247 "Да"
25 яну 2013 15:36 99
- +Оценка
+2

До коментар [#95] от "gosho3":

Ето го линка: http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=1251384833&id=9&prilog=0&setIzdanie=22788

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 Неутрална
25 яну 2013 15:41 100
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#96] от "bozkata":

Божка, ние тук изразяваме мнения - най различни хора.

Ако вие разполагате наистина с документалните доказателства , за които ни пишете вече в 3 форума, засягащи исторически отношенията по линията "България - Македония" , защо не се обадите на г-н Велизар Енчев в телевизия СКАТ и не станете гост в неговото студио - той приема всякакви, сигурно няма да ви откаже. Вярвам , че той с радост ще ви приеме.

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 Неутрална
25 яну 2013 15:54 101
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#99] от "dobrich":

Благодаря, прочетохме. Видяхме. Мисля, че с тия хора бизнес (сътрудничество де) много трудно ще направим. Като му видите официалната биография и ще ви стане ясно веднага с какъв човек на персонално равнище си имате работа. Ама почнал работа в "Нова Македония" през 1988 - по време на СФРЮ в републиканския официоз. Само това стига. "Антички македонец" по последни информации, до мозъка на костите. С тоя няма какво да се говори. Съжалявам. Нашите да го приемат на една "студена вода" (без кафе) да му чуят "античките" претенции и да го отпратят без коментари. Той поне ще притича при нервния Груевски да му каже , че бил "у София" - това, че нищо не бил свършил си е негова работа. Момчето е на заплата.

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 Неутрална
25 яну 2013 17:10 102
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#97] от "gosho3": Гошо, започвате да се оплитате като „пиле в кълчища“. Целият пост е безсмислен и абсолютно конфузен.
„Нямам идея с какво са се занимавали тия от ДС в Македония през годините - сигурно са правили нещо, но не ми е ясно какво.“
„Тия от ДС“ не правеха нищо там, защото югослужбите ги познаваха по име и презиме (ако наистина сте чели В.Енчев, щяхте да забележите). „Тия от ДС“ работеха здравата, но в България и досега чувстваме последиците от тяхната работа. Объркването се чувства при Вас и започвате да ставате комичен за всеки, знаещ да разсъждава ! Жалко за няколкото полезни „вибрации“ изпратени към „Мила.и“ !

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 Неутрална
25 яну 2013 17:29 103
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#91] от "dobrich": Киро Глигоров не беше рекордьор с 3-месечното властуване в СФРЮ. Шампион е бил активният пенсионер Лазо Колишевски, който след смъртта на Тито става Президент на СФРЮ за цели… 3 дни ?! Ако забелязвате и двамата са македонци. Разбираемо е, защото за сърбите, македонците са един вид умствено заостанали „туземци“, които кой знае защо, говорят български ?! Иначе, ако вярвате на тайната на моя починал извор, можете да намерите официалното (без навеждане на „причините“) сваляне на Киро Глигоров по всички югославски вестници от този период.

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Не"
25 яну 2013 17:35 104
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#96] от "bozkata":

много ви е странно мисленето и израза ви и е много странен - извинете , но е типично Югогословенско.
Българската държава може да е правила исторически грешки, някои от тях много тежки през вековете за дзъдбата на народа ни, НО , Божка, това е последният народ в Европа, който съществува под своето оригинално име . Малък, нещастен, беден, изтерзан. И отново едно НО, ама той си е родил, отчувал, и отхранил дъщерите и синовете - и те са там където са, и където трябва да бъдат , и са там, да го пазят и те се грижат за него, Божка. Хич Божка не си мисли, че си един от тях - за съжаление контент-анализа на всичките ти постове от 1 месец ни казва, че си много "сумняв" "како кажу брачу србе" . За мен участието в този форум е веселба - пишем нещо дето знаем и така нататък. Ти си напрегнат , Божка. Айде давай напред да видим докъде ще стигнем. Много си ми интересен.

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1247 "Да"
25 яну 2013 17:44 105
- +Оценка
+1

До коментар [#103] от "bozkata":

Прочети му биографията преди да твърдиш нещо:....Од 1971 до 1972 година бил член на Претседателството на Социјалистичка Федеративна Република Југославија.

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 "Да"
25 яну 2013 18:32 106
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#105] от "dobrich": Член на Председателството е едно, а Председател на Председателството друго. Разликата е между член на Полибюро и Генерален секретар. Ние нямаме съответващ орган в България. Може би Президент и член на колективно президентство ?! За сведение, това колективно Председателство е измислено, за да се избегне борба между личности след смъртта на Тито. Сега по-ясно ли става?

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 Неутрална
25 яну 2013 18:40 107
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#102] от "bozkata":

Давайте нататък смело.
Нямам представа какво са работили тия от ДС в Македония - и вече ви го казах. Ако Вие имате информация от службите на СФРЮ - там разни УДБ , КОС - ми кажете ни да разберем тия предатели на българския народ какво са правили?

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 Неутрална
25 яну 2013 18:47 108
- +Оценка
-1 +2

До коментар [#106] от "bozkata":

Тъй де - имало някакви лоши от ДС , вършили лоши работи за България - ами кажете ни - ние сме неинформирани. Айде. Ама с конкретика. Да ги разберем тия хора защо са били лоши и с какво са навредили на България. Никого не оправдавам, но да се хвърля колективна вина върху българска държавна институция, независимо в кой период от съществуването на българската държава е работила за нейния интерес - трудно ми е да го приема. Ами я ми напишете за операциите на РО-2 във Вардарска Македония между двете световни войни - айде давайте! Ами я като сте голям познавач, чи напишете тук Яне Сандански - противоречива личност в българската история бил ли е офицер на българското военно разузнаване в определен период от своя живот? Айде Божка, давайте.

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1247 "Да"
25 яну 2013 18:51 109
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#106] от "bozkata":

Твърдението ти, че Киро Глигоров е бил отсранен заради пробългарска дейност е в стила "немам докази, али твърдим". А и дори да е било така, вътре в комунистическата им партия са елиминирали конкуренти, като им лепнат прозвището "бугараши".....До тука най вече спориш с Гошо, претенциите ти че си капацитет по темата не отговарят на знанията ти.

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 "Да"
25 яну 2013 18:54 110
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#97] от "gosho3": Вземете си старата Конституция и и прочетете чл. 1 да разберете коя "къща" е правила политиката на България. Тази с голямата рубинена петолъчка , дето я сваляха с хеликоптер през 1990 или 1991 (не мога да си спомня) . “
Каква бомбастична фраза, Матросов (изглежда, че склерозата напредва). Чл.1 постановява диктатура на пролетарията. Тези, които нареждаха (къщата)се наричаха „комунисти“, а и тези които реализираха диктатурата бяха също … комунисти. Ако сте забравил 99,9% от щатния състав на ДС и МВР бяха комунисти и то с огромни права и привилегии.
Този форум не е да спорим за ролята на ДС по време на „прехода“. Това е известно на всички, с изключение на слепците. Време е, да се запознаете с действителността, като 90% от българите и да четете вестници ! Притежавам дори декларацията подписвана от „кредитните милионери“ при получаването на „куфарчетата“.

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Не"
25 яну 2013 18:55 111
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#106] от "bozkata":

Чакаме Божка, чакаме да чуем - вие сте специалист по българските тайни служби (ние сме по българска история главно и по системен анализ). и чакаме да ви чуем мнението по поставените по-горе въпроси.

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1247 "Да"
25 яну 2013 18:58 112
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#106] от "bozkata":

Кай линк, да видим кога Киро Глигоров е бил Председател на Председателството за 3 месеца?!.

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 Неутрална
25 яну 2013 18:58 113
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#109] от "dobrich": Това е било само претекст за отстраняване, „добрич“. Прочети още веднаж постингите ми по темата и размисли!

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 Неутрална
25 яну 2013 19:03 114
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#112] от "dobrich": Отиди в библиотеката, отвори югославските вестници от периода 1981-83 г. и ще намериш. Това е толкова срамна история, както и 3-дневното президенство на Лазо, че всички се правят на „ударени от амнезия“.

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1247 "Да"
25 яну 2013 19:07 115
- +Оценка
-1 +2

До коментар [#114] от "bozkata":

Аз като твърдя нещо, което се оспорва, давам линкове за да го докажа. Провери, за да разбереш, че Колишевски е бил президент повече от 3 дена....

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 "Да"
25 яну 2013 19:08 116
- +Оценка
-4

До коментар [#111] от "gosho3": По българска история разговарям с по-компетентни от теб, а „системен анализ“, там си абсолютна нула - ако имаш диплома употреби я, досещаш ли се къде... . в двете 00!

 
Преглед на профил izabell Рейтинг: 1360 Неутрална
25 яну 2013 19:09 117
- +Оценка
+1

Докато Плевнелиев ни е президент за политиката спрямо Македония съм спокойна.

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 "Да"
25 яну 2013 19:15 118
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#115] от "dobrich": Я провери по линковете дали става дума за Президент на ФНРМакедония или за Президент на СФРЮ веднага след смъртта на Тито. Аз писах за второто!

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Не"
25 яну 2013 19:22 119
- +Оценка
-1 +2

До коментар [#116] от "bozkata":

Тук един пост мистериозно изчезна, но ще Ви задам отново два-три въпроса като на специалист по специалните служби (там не знам нищо) . По-горе ни съобщавате за зловещата роля на една българска държавна структура ДС в Македония. Бихте и ни информирали за специалните операции на РО-2 - българска държавна служба между двете световни войни във Вардарска Бановина. И в допълнение, какво ще ни кажете за факта, че Яне Сандански, много противоречива личност в българската история е бил офицер от българското военно разузнаване?

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1247 "Да"
25 яну 2013 19:22 120
- +Оценка
-1 +2

До коментар [#118] от "bozkata":

И аз писах за второто. Чети говедарче: По смртта на Јосип Броз Тито на 4 мај 1980 година, Колишевски, како тогашен потпретседател на Претседателството на СФРЈ, станува претседател на Претседателството, но на таа должност останува само неколку денови. Поради редовна ротација на функциите, веќе на 15 мај 1980 година должноста претседател на Претседателството ја презема претставникот на Босна и Херцеговина.. Което значи, че Колишевски е президент цели.....11 дена, не 3! Чакам доказателства, че Киро Глигоров е бил 3 месеца?!

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 Неутрална
25 яну 2013 19:25 121
- +Оценка
-1

Постаът мистериозно се появи отново - айде Божка, на два тпъти съм ти задал едни и същи въпроси. Давай.

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Не"
25 яну 2013 20:10 122
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#116] от "bozkata":

Айде Божка, нещо не чуваме нищо от теб. Събираш ли информация от Уикипедия?

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 Неутрална
25 яну 2013 20:14 123
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#110] от "bozkata":

Вие ако имате декларация някаква за някои дето са взимали "куфарчета с пари" значи сме много навътре в материята. Аз не съм в тая игра. Вие уредихте ли се с "куфарче" - щото аз - не.

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 Неутрална
25 яну 2013 20:44 124
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#116] от "bozkata":

Както казва българската младеж "нямам думи" - то вашата простащина няма граници в този форум - извинете, стила ви ми е познат, знам какви хора и откъде могат да пишат така, дори на литературен български език. Бегайте при спомените за Джилас и Кардел, сънувайте мокри сънища за Титова Югославия и дишайте дълбоко. Стипе Месич ви го каза през 1991 "Задатак сам испунио - Югославие више нема". Бъдете жив и здрав и си гледайте портрета на "маршала" - ебач от босанските чукари - на английски " The fucker from the Bosniac highlands" както са го наричали офицерите от британските служби за свръзка - вървете четете "босанко" бос.

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 Неутрална
25 яну 2013 21:01 125
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#120] от "dobrich": Браво тъпанарче, според теб каква е политическата разлика между 3 и 11 дни?! А за 3-те месеца на Киро, седни си на задника в библиотеката и търси!

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Не"
25 яну 2013 21:12 126
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#125] от "bozkata":

Абе Божка, зададоха ти се конкретни въпроси - никакъв отговор. Странно.

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 Неутрална
25 яну 2013 21:16 127
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#119] от "gosho3": Извинете, вие луд ли сте или се правите : „По-горе ни съобщавате за зловещата роля на една българска държавна структура ДС в Македония.“ (Гошо3)
В поста ми 102 написах : „Тия от ДС“ не правеха нищо там, защото югослужбите ги познаваха по име и презиме (ако наистина сте чели В.Енчев, щяхте да забележите).
Нещо не пасва !
А като сте мераклия няколко подбрани ФАКТИ от дейноста на ДС и МВР, макар че това не е темата на форума :

По времето на Вълко Червенков със секретно решение Политбюро приема, че „под ръководството на ЦК на БКП органите на МВР успешно се укрепват и развиват като верен отряд на Българската комунистическа партия, предани на народно-демократичната власт”. Висшето партийно ръководство определя и подчинеността им: „Призванието на органите на Държавна сигурност е да бъдат безпределно верни на партията и правителството, да нямат за себе си други интереси и други заповеди, освен интересите и заповедите на ЦК на БКП и народното правителство”.
През 1974 г. Димитър Стоянов предлага на Политбюро изцяло нов нормативен документ за работа на ДС, озаглавен „Основни положения за указ за Държавна сигурност”. В партийните документи е формулирано, че освен на Политбюро репресивният апарат е подчинен пряко и на Живков:
„ДС осъществява своята дейност под ръководството и контрола на ЦК на БКП, респективно на Политбюро и първия секретар на ЦК на...

Прочитане на целия коментар
БКП. Министърът на вътрешните работи ръководи непосредствено дейността на ДС и я отчита пред ЦК, респективно пред Политбюро и първия секретар на ЦК."
С документа е узаконена огромната власт на Държавна сигурност. Указът дава право ДС да „проверява по секретен и негласен начин сигнали и данни за противодържавна дейност, като при необходимост използва технически и други оперативни средства, пособия, методи, влизане в жилищни домове и помещения на граждани, учреждения, предприятия и организации и извършва огледи, освидетелствания, претърсвания и изземвания”.


 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Не"
25 яну 2013 21:40 128
- +Оценка
-1 +2

До коментар [#127] от "bozkata":

Божка, ако следващия път ни напишете за усвояването на Луната от българското ДС и ни представиш някакъв документ как там българското ДС се е сблъскало с югославската УДБА и какви са резултатите от сблъсъка - ще ви бъдем благодарни. Доколкото си спомням героичните служители на героя Маршал Тито (ебача от босанските пещери) са по-по-най. Сигурно са изтрепали героичните български освоюватели на Луната. Ама , НЕ. Идват два космически кораба с македоноиди (приета в Македония терминология за супердревни македонци - нейде 77000 г. пр. н.е. оттам нейде идват) та кацат на Луната и щото са много печени и идват от брега на Охридското езеро, бързо се справят с гадовете от УДБА. След това побиват - ЗНАМЕ на Луната!!! От Скопие гледат с телескопи какво знаме са побили на Луната , за която се предполага, че г-н Груевски ще я обяви, за ново македонско завоевание. В един момент обаче тия с телескопите - "ах" не виждат звездата на Вергина. Гледат в телескопите и виждат едно знаме дето е наполовината отгоре кърваво червено, отдолу черно а посредата горд лъв. И надпис "Свобода или смърт".

Та така Божка, нещо не ти бендисува да ми отговараш на вопросите.

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 "Да"
25 яну 2013 21:48 129
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#123] от "gosho3": Хайде Гошко, малко за "червените куфарчета":
Със съдействието на секретните служби се провеждаха специфични външнотърговски операции - като реекспорт, търговия с оръжие и други подобни сделки, при които голяма част от парите оставаха в чужбина. Друга част от тези пари се внасяха по специални сметки.
Лансира се появата на една паралелна на съществуващата в България икономическа система, капиталите за която бяха държавни. В същото време страната нямаше реален достъп до тях, до сметките и начините, по които заработи тази система.
Много тесен кръг от икономисти и служители на действащата Държавна сигурност, със знанието на определени лица от висшия апарат на ЦК на българската компартия се заеха да осъществят така наречената икономическа подготовка на бъдещите демократични промени в страната.
Георги Атанасов е човекът, който прекъсна дебатите по оставката на Живков на пленума на 10 ноември 1989 г. и обявяви да се гласува незабавно оттеглянето на Първия,
Решение 132/12. 06. 1987 на МС за увеличаване на капитала на търговското сдружение "Техноимпортекспорт" - София по участието му в българо-турското д-во "Умсаш". Необходимите средства са в размер на 233 100 000 турски лири, равностойни на 305 000 щ. д.
Решение 199/24. 09. 1987 г. на МС за създаване на Българско-зимбабвийско минно дружество и утвърждаване на Спогодба... ...

Прочитане на целия коментар /> Решение №51/30. 03. 1989 г. на МС: отпуска безвъзмездна помощ на Република Никарагуа в размер на 2 млн. лв. годишно за 1989 и 1990 г
Цитат от "Дарик радио": Със строго поверително решение в единствен екземпляр, на 9 август 1985 г. Бюрото на Министерския съвет разпорежда министърът на външната търговия да организира прехвърлянето на дейността по скритата транзитна търговия извън територията на България. Така тя започва да се прехвърля в тези задгранични дружества, чиито седалища са в чужбина, така че по никакъв начин контрабандната дейност да не може да се свързва с България."
Всъщност върху Решението под №П-163 се мъдрят два печата: на ДТП "Кинтекс" и Министерство на вътрешните работи, броят на екземплярите е 7, написан на ръка и от текста на документа ясно се разбира, че се отменя друго Решение на Бюрото на Министерския съвет, под №148 от 31 юли 1978 година. В това решение, което също е с гриф "Лично, строго секретно" се узаконява скритата транзитна търговия, като се дават указания тя да се извършва само от "Кинтекс" и представителствата на "Кинтекс" в България. 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 "Да"
25 яну 2013 21:51 130
- +Оценка
-1 +1

Продължение:Решение 199/24. 09. 1987 г. на МС за създаване на Българско-зимбабвийско минно дружество и утвърждаване на Спогодба...
Решение №51/30. 03. 1989 г. на МС: отпуска безвъзмездна помощ на Република Никарагуа в размер на 2 млн. лв. годишно за 1989 и 1990 г
Цитат от "Дарик радио": Със строго поверително решение в единствен екземпляр, на 9 август 1985 г. Бюрото на Министерския съвет разпорежда министърът на външната търговия да организира прехвърлянето на дейността по скритата транзитна търговия извън територията на България. Така тя започва да се прехвърля в тези задгранични дружества, чиито седалища са в чужбина, така че по никакъв начин контрабандната дейност да не може да се свързва с България."
Всъщност върху Решението под №П-163 се мъдрят два печата: на ДТП "Кинтекс" и Министерство на вътрешните работи, броят на екземплярите е 7, написан на ръка и от текста на документа ясно се разбира, че се отменя друго Решение на Бюрото на Министерския съвет, под №148 от 31 юли 1978 година. В това решение, което също е с гриф "Лично, строго секретно" се узаконява скритата транзитна търговия, като се дават указания тя да се извършва само от "Кинтекс" и представителствата на "Кинтекс" в България.

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Не"
25 яну 2013 21:53 131
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#127] от "bozkata":

Оди сега на Луната, Божка, да побиваш какво щеш знаме. Разбра ли за какво става дума. Не си ми от категорията, да приключа.

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 Неутрална
25 яну 2013 22:36 132
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#115] от "dobrich":

dobrich, извинете, но този псуващ индивид , който не отговори на маса въпроси и ни залива с "копи-пейст" от Уикипедиа , аз с него освен да се бъзикам в бъдеще, ако имам свободно време - друго няма какво да правя.

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 "Да"
25 яну 2013 23:01 133
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#132] от "gosho3": Ще те побъзикам още малко Матросов:


 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 Неутрална
25 яну 2013 23:02 134
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#131] от "gosho3": Внимавай когато сядаш, да не се насадиш на знамето!

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 Неутрална
25 яну 2013 23:04 135
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#132] от "gosho3": Ще те побъзикам още малко Матросов:
Служебна записка на ревизорите Кирил Лалов и Бойко Христов. Дружествата са "Конор" - Базел и "Ардекс" - Берн. С документа на Лалов и Христов е отчетена ревизията до финансовия министър Иван Костов. Ето какво пишеха в отчета ревизорите:
"В последните години са натрупвани печалби, които не са превеждани в Република България и съответната част от държавния бюджет.
Ежегодно за периода 1987-1990 години е извършван реекспорт на хартия от СССР през "Ардекс" за Израел. Ценовите разлики /около 500 000 щатски долара/ не са отчитани, като печалба от ВТО "Интеркомерс", а са превеждани по банкова сметка на ЦК на БКП.
Извършена е реекспортна сделка по схеми ".... като част от печалбата не е преведена в България, а в банка в Турция.
Не са превеждани в държавния бюджет /около 200 000 швейцарски франка/ следващите се суми от разлика в заплати на служителите.
Създадена е втора каса в счетоводството на ТИС гр. Берн, като част от сумата е разходвана в неприсъщи разходи, а останалата е преведена на ВТО -координатори.
От пет длъжностни лица на "Ардекс" са присвоени суми /около 500 хил. шв. Франка надписани командировъчни пари и други, за възстановяването им следва да бъдат съставени актове за начет.
Не са изтеглени от личните банкови сметки на напусналите...

Прочитане на целия коментар
служители и не са преведени на държавния бюджет /над 60 хил. шв. франка - внасяните социални осигуровки за пенсия и получаваните 13-ти заплати.
Установени са загуби /тук докладващите са сбъркали и са повторили т. 6 -бел. Л. М./от търговски сделки за над 200 хил франка,за които следва да се търси отговорност от ръководни длъжностни лица.
Установени са и други нарушения и вреди. 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 Неутрална
25 яну 2013 23:06 136
- +Оценка
-2 +1

До коментар [#128] от "gosho3": Матросов: "къртиш мивки", но пий си хапчетата!

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 Неутрална
25 яну 2013 23:08 137
- +Оценка
-3 +1

До коментар [#126] от "gosho3": Та какви бяха въпросите, ако още ги помниш?

 
Преглед на профил a_kovatchev Рейтинг: 8 "Да"
26 яну 2013 00:12 138
- +Оценка
+4

Уважаеми участници във форума ако имате интерес Ви препоръчвам днес, събота, от 18:00 да проследите по телевизия "България он ер" в предаването Брюксел 1 дебата по темата между мен и г-н Ивайло Калфин.

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1247 "Да"
26 яну 2013 09:39 139
- +Оценка
+2

До коментар [#138] от "a_kovatchev":

Благодаря ви за информацията...

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1247 "Да"
26 яну 2013 09:47 140
- +Оценка
+2

До коментар [#125] от "bozkata":

" каква е политическата разлика между 3 и 11 дни" - Когато твърдиш нещо с олимпийско самочувствие, трябва да си точен! Причината да бъде толкова малко дни е прозаична - изтича му мандата в председателството, затова на ротационен принцип президент става представителя на БиХ. "за 3-те месеца на Киро, седни си на задника в библиотеката и търси" - Не знам къде да търся?! Няма причина този факт, за който твърдиш, да не бъде отразен в биографията на Глигоров. Такова нещо няма нито в българския, нито в македонския, нито в сръбския, английския, руския вариант на Уикипедия!? Ако намериш нещо - яви се?

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Да"
26 яну 2013 10:58 141
- +Оценка
+3

До коментар [#138] от "a_kovatchev":

Здравейте г-н Ковачев,

Желая ви успех и не се съмнявам, че ще се справите с Калфин, един човек с фалшива биография . Ако започне да става арогантен - какъвто често е - му задайте въпроса защо укрива от официалната си биография си факта, че преди 1989 г. е бил щатен служител на Градския комитет на ДКМС. Той от това срамува ли се или какво? Официалната му биография може да свалите от Интернет.

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Не"
26 яну 2013 11:02 142
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#137] от "bozkata":

Божка, те са написани в постовете ми. Затова ти препоръчвам или да четеш какво пишат и другите участници във форума или да пиеш гинкобилоба - билков препарат, който подобрява паметта и оросяването на мозъка. И те помолихме - много участници във форума, престани да спамиш с радсъжденията си за прехода , които нямат връзка с Македония.

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Да"
26 яну 2013 11:33 143
- +Оценка
+2

До коментар [#139] от "dobrich":

dobrich, ето го линка - доколкото разбирам тук трябва да гледаме дебата Ковачев-Калфин : http://bgonair.bg/bg/tvonline/

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 Неутрална
26 яну 2013 11:57 144
- +Оценка
-1 +2

До коментар [#140] от "dobrich": Търси в белградска „Политика“ и „Борба“ 1980-1983 г. Вече ти писах, че това е било толкова гадна история, че всички се трудят да я „забравят“. Но ти не забравяй, по това време Киро си е бил член на Председателството, търси колко време е бил Председател?! След твоите прецизни факти можем да констатираме, че Лазо Колишевски все пак е шампион като Президент на СФРЮ - цели 11 дни (с уикендите)! Задоволéн ли си?

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1247 "Да"
26 яну 2013 12:26 145
- +Оценка
+3

До коментар [#144] от "bozkata":

Щом ти си намерил нещо в Политика и Борба защо просто не ми дадеш линк и аз да се уверя?! Как ти се струва да прегледам по 1 000 броя от всеки вестник за 3 години!?

 
Преглед на профил Dragoslava Рейтинг: 1016 Неутрална
26 яну 2013 13:05 146
- +Оценка
+4

До коментар [#33] от "BoGry":

Нито са ги загърбили, нито са забравили - нацистката тема присъства непрекъснато във филмите им, 70 години вече след войната.

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Да"
26 яну 2013 14:24 147
- +Оценка
-1 +2

До коментар [#145] от "dobrich":

dobrich, Божката сутринта се качи на ракетата "Тито - 1" и вече лети към Луната, да инспектира какво точно знаме е забодено там. Това по повод на пост 128. Това е донесло българското ДС сутринта. Ракетата е излетяла от космодрума в Крагуевац - Сърбия. Информацията се разпространява от агенция "Фокус" като лично нейния директор о.р. ст. лейт. Красимир Узунов , известен като "поручик Круз" в разузнавателните среди е направил специален коментар.

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 "Да"
26 яну 2013 15:31 148
- +Оценка
-3 +1

До коментар [#145] от "dobrich": Забелязвам, че си педант (не „педал“, надявам се) и затова ще се опитам да ти помогна.
1. Опитай се да влезеш в сайт (ако съществува) „Председништво СФРJ “. Там би трябвало да намериш датата на на издигането на Киро Глигоров за „Председник “ по ротационния принцип, след това започни да търсиш следващия „Председник“ и ще откриеш колко време Киро е бил „председник“ ?!
2. Ако не намериш, (което не би ме учудило), влез в архивите на „Политика“ и „Борба“ и търси държавните назначения след смъртта на Тито и (Киро Глигоров). Ако не са „изчезнали“, нормално би трябвало да ги намериш. Останалото оставям на теб. Ако не са 2 месеца, а три, предварително се извинявам за неточността, но нормално Киро трябваше да бъде „Председник“ една година ?!


 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Не"
26 яну 2013 15:44 149
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#148] от "bozkata":

А , Божката още не е излетял.

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1247 "Да"
26 яну 2013 15:50 150
- +Оценка
+2

До коментар [#148] от "bozkata":

Сам не разбирам защо се трудя да те ограмотявам на тема Македония:

4. мај 1980. – 15. мај 1980. Председник председништва Лазар Колишевски
15. мај 1980. – 15. мај 1981. Цвијетин Мијатовић
15. мај 1981. – 15. мај 1982. Сергеј Крајгер
15. мај 1982. – 15. мај 1983. Петар Стамболић
15. мај 1983. – 15. мај 1984. Мика Шпиљак
15. мај 1984. – 15. мај 1985. Веселин Ђурановић
15. мај 1985. – 15. мај 1986. Радован Влајковић
15. мај 1986. – 15. мај 1987. Синан Хасани
15. мај 1987. – 15. мај 1988. Лазар Мојсов
15. мај 1988. – 15. мај 1989. Раиф Диздаревић
15. мај 1989. – 15. мај 1990. Јанез Дрновшнек
15. мај 1990. – 15. мај 1991. Борисав Јовић
15. мај 1991. – 30. јун 1991. нико
30. јун 1991 – 3. октобар 1991. Стјепан Месић

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Да"
26 яну 2013 16:24 151
- +Оценка
-1 +3

До коментар [#150] от "dobrich":

dobrich, едва ли ще ти отговори Божката - той е на космодрума в Крагуевац вече, имат малко технически проблеми с ракетата - носител "Тито - 1". Българското ДС докладва и поручик Круз разпространи вестта, че имало изтичане на гориво пред старта, та засега е отменен до второ нареждане.

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 Неутрална
26 яну 2013 19:33 152
- +Оценка
-1 +2

"Античките македонци" напълно изперкаха http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=r9Any5HQYj8

Ако искат нашите момчета да им направят един клип на Груевски който пее "Србийо како те волим" - ами това е положението - прости, нагли, некултурни Скопски юготъпанари. Явно нещо са се попритеснили. Крушката си има опашка.

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Да"
26 яну 2013 20:38 153
- +Оценка
-1 +3

До коментар [#138] от "a_kovatchev":

Уважаеми г-н Ковачев, гледахме дебата ви с Калфин. Калфин е ясен - застъпва позицията, че трябва да ги пуснем в преговорния процес и там да си решаваме каквото имаме помежду ни. По мое мнение там не можем да решим нищо ефективно.

Огромната маса в този форум (може би към 80%) , хора с най-различни професии (така ми се струва) инженери, историци, и какви ли не с какво ли не познание, но най-важното - не безразлични към проблемите по въпроса за отношенията между България и Македония застъпват тезата - "НЕ". Докато не се изпълнят определени условия.

"Капитал" ще натрупа още капитал ако открие един нов форум "Какво трябва да поиска България от Македония за да каже "да" за получаване на дата за преговори".

Ще ви дам един пример - при полета на един от космическите кораби "Аполо" поради технически проблем замръзват резервоарите за вода. Инженерните екипи в НАСА не могат да решат проблема. И тогава, защото хората имат ум , откриват 12 открити телефонни линии и го съобщават по всички телевизии в САЩ - казват "нашите астронавти имат проблем - резервоарите за вода на Аполо са замръзнали. Звънете на тези телефони ако можете да ни дадете идея как да решим проблема и да ги спасим." И ангажират целия потенциал на нацията си в спасяването на своите астронавти. И хората започват да...

Прочитане на целия коментар
звънят и всеки дава какви ли не идеи. И.....се обажда един чичко , който пита "ама като са им замръзнали резерворите с водата те са сигурно от сенчестата, неогрята от слънцето страна на кораба, така ли е? Инженерите от НАСА казват "да" - те са от неогрятата от слънцето страна на кораба. Чичкото пита "можете ли да завъртите кораба осево , т.е. по оста му така, че резервоарите за вода да попаднат в огрявана от слънцето зона?. Завъртат кораба по оста му, резервоарите за вода се размразяват и следва благополучно завръщане на екипажа на земята. Чичкото, един от десетките хиляди вдигнали телефона впоследствие е поканен като официално лице на изстрелването на следващия кораб "Аполо".

Та това по-горе, което може да ви се стори малко отвлечено не е съвсем. Ако искате да играете в голямата игра и особено в играта "Македония" събирайте колкото се може повече мнения - може да са в подкрепа на вашите виждания и идеи, може да са "против". Понякога тези "против" могат да бъдат много ценни също, защото ако са добре аргументирани могат да разкрият неща, които повечето не виждат. Но, става въпрос за добре аргументирани.

И едно персонално мнение - имате силата на аргументите - пред ТВ трябва да бъдете малко по-уверен да не кажа самоуверен.

Пожелавам ви успех.

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 "Да"
27 яну 2013 00:51 154
- +Оценка
+3

До коментар [#150] от "dobrich": Поздравления Добрич, грешката е моя - не става дума за Председателството, а за Съюзната скупщина на СФРЮ, където Киро Глигоров е бил председател цели 4 години (1974-1978). С две думи моите спомени са неточни, а историята за отстраняването му е било само слух. Mea culpa !

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1247 "Да"
27 яну 2013 09:58 155
- +Оценка
+2

До коментар [#154] от "bozkata":

Стават грешки.....Признатия грях не е грях.

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1247 "Да"
27 яну 2013 10:02 156
- +Оценка
+4

До коментар [#153] от "gosho3":

"Капитал" ще натрупа още капитал ако открие един нов форум "Какво трябва да поиска България от Македония за да каже "да" за получаване на дата за преговори" - Съгласен...

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 Неутрална
27 яну 2013 11:47 157
- +Оценка
+2

До коментар [#155] от "dobrich": Ако кликнете на днешна (27.1.2013) „Политика“– белградски вестник, ще попаднете на 1-ва страница на голяма статия с две карти за проекта : Канал Дунав-Морава-Вардар-Солун с дължина 650 км., за кораби с вместимост до
1 500 тона. За тези които разбират сръбски малък откъс от статията :
„Изградњом канала Дунав–Морава–Вардар–Солн скратило би се путовање са севера Европе до Егеја за 1.200 километара, али би захтевало улагање између 15 и 17 милијарди долара. Бачевић је ове недеље у Кини разговарао о нацрту протокола о разумевању с кинеском компанијом „Чајна џазуба груп корпорејшн” на основу кога би требало да буде урађена студија изводљивости, озбиљне анализе и истраживања о могућности реализације тог пројекта. Његов одлазак бурно је пропраћен у јавности и парламенту, но без обзира на то пред крај радне недеље од Владе Србије је добио сагласност да потпише протокол.“
Ако потърсите Киро Глигоров, на 4 стр. ще намерите интервю за Радио Свободна Европа с Omer Karabeg, „novinar Radija Slobodna Evropa.“. Интересни данни за гимназиите в Южна Сърбия в началото и разпадането на СФРЮ по нататък.


 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 "Да"
27 яну 2013 13:09 158
- +Оценка
+3

Докато чакате резултатите от референдума няколко линка, за да се запознаете с балканската геополитика и да видите какво ситуация са пропуснали нашите политици, поддържайки Милошевич (К. Глигоров).
http://static.politika.co.rs/uploads/naslovna-politike/247227/i/1/35640i1pol01.jpg
http://www.politika.rs/vesti/najnovije-vesti/Bacevic-potpisao-protokol-o-Kanalu-Morava-i247253.sr.html
http://www.slobodnaevropa.org/content/article/1045336.html

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Не"
27 яну 2013 14:03 159
- +Оценка
-2 +1

До коментар [#158] от "bozkata":

Божка, още ли не си излетял за Луната с ракетата-носител "Тито-1" та ни занимаващ със сръбски мегаломански медийни измишльотини ? В главата на някой полупиян с шльокавица сърбин се появило видение, че може да копа канали напред - назад. "Срби су небески народ" - само дето нямат парите за тези глупости - това им е единия проблем. Втория е , че нямат вода да я напълнят тази измишльотина. Ти да си чувал, че има Дунавска конвенция и никой не може самоволно да си прави каквото си иска с река Дунав ? Бегай на космодрума в Крагуевац, че заредиха ракетата и трябва да отлиташ към Луната да видиш какво става там.

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Не"
27 яну 2013 15:16 160
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#158] от "bozkata":

Интервюто на Киро Глигоров е интересно, както с "историческите му спомени" особено за Венко Марковски и собствената му младост, така и със спомените за разпада на бивша Югославия. Най са ми интересни тезите му как "70 години си били живяли" едва ли не щастливо в Югославия било то Кралска или Титова.

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 "Да"
27 яну 2013 19:35 161
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#159] от "gosho3": За сенилни старци като теб засега няма лекарства, но ... опитите продължават. Невероятен е твоя магарешки (егейски) инат да признаеш, да не говорим да осъдиш, отгорността, или поне част от нея, на нашите политици от 1944 до 1989 и от 1989 до 2012 г. Изглежда си част от тях и сега те е срам да признаеш. Най-добре върви в Ючбунар при твоите другари от ВМРО и си пийте ракийката спокойно.

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Не"
27 яну 2013 21:06 162
- +Оценка
-1 +2

До коментар [#161] от "bozkata":

Божка, чети какво пишат другите - осъдил съм ги в много постове - в много. Но ти за съжаление или не разбираш какво пиашт другите участници във форума или капацитета ти е такъв. Извинявам се ако съм те обидил. Ти мен не можеш да ме обидиш, много като теб са се опитвали да ме предизвикат и обидят - без резултат. Много съм дебелокож. А отгоре на всичко и съм те прочел. Просташкият ти език издава една култура, и начин на мислене, които за твое съжаление дълбоко познавам. Лека нощ.

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 "Да"
27 яну 2013 22:51 163
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#162] от "gosho3": Дебелокож си като всички комуно-ченгета, дядка.

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 "Да"
28 яну 2013 10:25 164
- +Оценка
+2

До коментар [#162] от "gosho3": Ако наистина си ги осъдил, вместо мъглявите и неразбираеми анал изаторски фрази, напиши следното изречение ако ти стиска : „Смятам, че БГ политиците през периодите 1944-89 и 1989-2012 г. са отговорни, заедно с „македонистите“ и Сърбия за сегашното състояние на отношенията между Р. България и Р. Македония.“
Хайде да те видим маке !


 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 "Да"
28 яну 2013 11:31 165
- +Оценка
+2

За Гошко и Добрич : Един линк по въпроса за балканската геополитика :
http://www.cross.bg/1346569

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1247 "Да"
28 яну 2013 12:02 166
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#165] от "bozkata":

Да, любовно се гледат.....Проблема е, че икономически Сърбия е слабичка. И ще отслабва още?! Общия износ на републиката е .....колкото износа на Букурещ. Белград и Скопие все още се тачат по инерция - сърбомани и югославяни управляват РМ. И поради общия враг - албанците. Иначе, аз мнооого се съмнявам, че този канал Дунав-Егей ще се реализира някога?! Нека ние си играем нашата игра. Като станем силни икономически, тогава да правим експанзия на запад от нас?

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 "Да"
28 яну 2013 12:47 167
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#166] от "dobrich": Нямаме нужда от „експанзия на запад“. Достатъчно е, да осигурим нормални добросъседски отношения и парираме просръбската политика на „груевистите“. Останалото ще си дойде само от себеси! За канала и двамата с Гошо не виждате политическата опасност от сръбска експанзия. Що се отнася до финансите, ако за китайците е интересно икономически, може и да се случи. Сърбия е бедна, но китайците разполагат с няколко трилиона излишни долара „cash“ и могат да си позволят лукса да се намърдат в Европа. Не случайно, след вчерашната статия за канала в „Политика“, сръбският премиер днес е на посещение в Македония.

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1247 "Да"
28 яну 2013 13:02 168
- +Оценка
+2

До коментар [#167] от "bozkata":

Нормални, добросъседски отношения със Скопие можем да имаме, ако нашия бизнес има поне същите позиции, каквито имат сърбите в РМ! Колкото за проекта - ще видим? Няколко милиарда евра не се хвърлят така лесно. Дори и от китайците....

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1247 "Да"
28 яну 2013 13:25 169
- +Оценка
-2 +1

Боб хвърлят античките да ни скарат с гърците за техните интереси:

Каде исчезнаа Бугарите во Егејска Македонија?

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=12813855387&id=13&prilog=0&setIzdanie=22790

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 "Да"
28 яну 2013 13:46 170
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#168] от "dobrich": Ако сте прочел внимателно интервюто на К. Глигоров, сигурно сте забелязал „носталгията“, изпитвана от македонците за хубавия живот в СФРЮгославия, която присъства и до днес. От друга страна, ясно е представена яростната съпротива на Сърбия против евентуална конфедерация. Те са готови да се откажат от Словения и Хърватия, но да запазят хипотетична федерация, Сърбия, Босна, Македония, в която ще доминират (реплика на Краство Югославия). Тези идеи сърбите не са ги изоставили и затова българската политика трябва да бъде взискателна и към ФИРОМ и към Сърбия, която по стечение на обстоятелствата зависи от нас. Каналът е отчаян опит да избегнат строежа на магистралата Ниш-София.

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 "Да"
28 яну 2013 14:51 171

До коментар [#169] от "dobrich":

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 "Да"
28 яну 2013 14:53 172
- +Оценка
+2

До коментар [#169] от "dobrich": За българите в Беломорието не знам много, но помня, майка ми твърдеше, че на края на войната, неграмотният Добри Терпешев дал заповед, българските войски да се изтеглят от Беломорска Тракия и по този начин я подарил на Гърция. Разбира се, това може би е само слух, но ако е вярно, Терпешев всъщност е прецакал Сталин за излаз на Бяло море.
Факт е, че той е свален от всички функции и единственото, което намерих е едно писмо до Сталин или Молотов, в което се извинява за своята глупост и невежество, декларирайки своята абсолютна вярност към комунизма. Останалата част от историята я познаваме всички, гърците правят етническо прочистване и днес е невъзможно за каквито и да било претенции.
Гошко трябва да знае, че и този път, мои роднини са били там. Иначе, македонските „историчари“ твърдят, че убиецът на М. Шаторов е един мой далечен роднина (чист тракиец и опасен комуняга). Проф. Балкански без да иска, го реабилитира.


 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1247 "Да"
28 яну 2013 16:25 173
- +Оценка
-1 +3

До коментар [#172] от "bozkata":

Беломорска Тракия е обезбългарена. Има помаци, които говорят диалектен български език. Едно дете в Ксанти, което срещнах в един магазин, би каза че е българче. Казваше се Иса......Иначе част от помаците там се турчеят, част се имат за отделен етнос, гърците даже издадоха помашки речник. В Егейска Македония е малко по различно. Местните българи сега се имат за македонци. Как се стига до това. След войните повечето от екзархистите, от комитите, от българските учители, от безимотните и малоимотните, се прибират доброволно, след спогодби за размяна на населението или са прогонени в България. Там остават патриаршистите, имотните, на гръцка държавна служба. По време на Гражданската война в Гърция 1946-44 г. и там протича македонски възродителен процес, след което гърцизация. Старите, които са учили в български училища 1941-44 г. знаят дори литературен български език! Има такива, които са учили в македонски училища по времето на Гражданската война, но младите знаят само гръцки език и в голяма степен са гърцизирани. Мой приятел ходи да си види роднините в Костур - само със старите можеше да се разбере. Младите са в Солун и Атина и никой от техните приятели не знае, че не са гърци....Сега скопците мило и драго дават да ни скарат с гърците заради тях!? Не си струва! Който иска да бъде българин, ще намери начин да го декларира!!!! Мисля, че е рано все още да правим нещо по този въпрос?!

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1247 "Да"
28 яну 2013 16:39 174
- +Оценка
-1 +2

Да се чете Гражданската война в Гърция 1946-48 г.

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 Неутрална
28 яну 2013 19:10 175
- +Оценка
-1 +4

До коментар [#165] от "bozkata":

За каква "балканска геопилитика ни говорите" - смешни работи - срещнали се един сърбин и един сърбоман (с гръцки корен), който управлява Македония и какво от това? Сега дървото - да си оди "у Србийе" да си я "воли". Да му се "усмехнува Дачичу" , зато що зна кой е "владеоц Македоние". Айде чупката оттука - Няма НАТО, няма Европейски съюз. ВЕТО!

А ти Божка , още ли не си стигнал Луната с космическия кораб "Тито - 1". Българската ДС докладва, че май е излетял, но не са особено сигурни.

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 "Да"
28 яну 2013 19:34 176
- +Оценка
-1 +2

До коментар [#173] от "dobrich": Нещо не се разбираме ?! Аз пиша за Д. Терпешев и преждевременното повличане на българските войски от Егейско (Бяло) море през 1944 г., а вие ми разказвате историята
след това. Опитайте се да си представите, ако нашите войски бяха останали там и бяха заместени от съветските, щяха да скарат Сталин и Чърчил, но тези територии може би ??? щяха да останат български (под Сталинов надзор) ! Търсете в тази посока, а не в известните и на децата факти.
Споменахте помаците. Давате ли си сметка, че помаците са шиити в сунитската Османска империя. Предполага се, че са богомили приели исляма преди нашествието на османците. Може би сте забелязали как се избиват днес шиити и сунити, а помаците са останали скрити 5 века от майката Родопа.
http://www.pomaci.com/forum/viewtopic.php?p=576#p576


 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 "Да"
28 яну 2013 19:39 177
- +Оценка
-2 +2

До коментар [#175] от "gosho3": Гошко, като кон с капаци си, по-далече от носа и задника си не виждаш. Изглежда си препил снощи с „комитите“ от ВМРО в Ючбунар чествайки референдума!
Какво стана с признаването на отговорността, дядка сенилен?!

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1247 "Да"
28 яну 2013 19:43 178
- +Оценка
-1 +2

До коментар [#176] от "bozkata":

"ако нашите войски бяха останали там и бяха заместени от съветските, щяха да скарат Сталин и Чърчил, но тези територии може би" - Е как да останат български тези територии?! Ние бяхме член на Оста, гърците - не. Даже воюваха срещу Италия и Германия в 1940-41 г.....И как си представяш съюзниците да се скарат заради......нас!? Към това време, Сталин си е мислел, че съветска база на Адриатика му е в кърпа вързана...

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1247 "Да"
28 яну 2013 19:49 179
- +Оценка
-1 +3

До коментар [#176] от "bozkata":

" помаците са шиити в сунитската Османска империя " - хехехехехе.....Как така бе, Божко!? Османската империя да им наложи .....шиитския вариант на исляма!? ...."богомили приели исляма преди нашествието на османците" - Глупости на търкалета. Мислиш ли, че този помашки линк е достоверен научно!?......Не импровизирай - не е в твой интерес!....

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 "Да"
29 яну 2013 12:27 180
- +Оценка
-3 +1

До коментар [#178] от "dobrich": Хайде да се подсетим за случилото се веднага след 9.9.1944 г. Българската армия се присъединява към войските на 3-ти фронт на маршал Толбухин , пресича Сърбия и води „героични боеве“ при Драва и Дебрецин. Това сме го учили отдавна. И точно тук се крие заякът. Ако Терпешев не бе побързал да изтегли военните единици от Бяло море, Толбухин е можел да разшири „окупацията“ и да завземе и тези територии. В момента анализите на 2-та св. война констатират състезанието между Чърчил и Сталин през 1944 г., кой ще завладее повече територии (Planete+). Както често се случва, на руснаците им липса усет за стратегия, а Толбухин е бил един най-посредствените сталинови маршали, изпратен на „трета глуха “ към България, защото там е било „в кърпа вързано“. Така за три пъти руснаците пропускат излаз на Средиземно море :
1. Берлинският конгрес - султанът връща Крим на руския цар и той изоставя България. 2. Междусъюзническата война – подтиква съседите ни да нападнат България. 3. Историята с повличането и глупостта на Терпешев и Толбухин.
Какво да се прави, много водка пият руснаците и затъпяват. Тук не мога да помогна с линкове. Истината се крие в архивите в Москва, а там не обичат да раздават сведения. Все пак направиха голямо признание, че са убили Г. Димитров.
...

Прочитане на целия коментар
rel="nofollow">http://frognews.bg/news_44455/KGB_prizna_Stalin_ubil_Georgi_Dimitrov/#nnn_536780


 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1247 "Да"
29 яну 2013 12:44 181
- +Оценка
-1 +2

До коментар [#180] от "bozkata":

"състезанието между Чърчил и Сталин през 1944 г., кой ще завладее повече територии" - Няма такова състезание! Общоизвестно е, че тримата големи уговарят предварително кой какви територии ще вземе. И тези договорки се спазват.....След твоите импровизации на тема помаци-богомили-мюсюлмани-иити от ПРЕДИ идването на турците-сунити на Балканите, е несериозно да споря с тебе......Един съвет от мене - чети сериозна историческа литература, не разни белетристични произведения, в които има много "ако". Всички знаем, че "акото" мирише....

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 "Да"
29 яну 2013 12:59 182
- +Оценка
-3 +1

До коментар [#181] от "dobrich": Не знам какво разбираш под „сериозна литература“ – тази, с която промиваха мозъците комуно-ченгетата ??? Мисля, че е време да те оставя на Гошко3 и Мила.и, да си „хортувате“ !
Въпроса с помаците е по-сложен, поради невежеството на БГ историците, възпитани, че „религията е опиум за народа“. Те въобще не познаваха схизмите в исляма, а нашите пишман политици оставиха цели 23 години турските служби да убеждават помаците, че са турци. И резултатът е налице. Преди няколко години още можеше да се намери определението „шиити“, но сега е заменено с „мек ислям“. Подобен процес се случил и в Босна. Там историците отдавна бяха признали, че става дума за „богомили“, приели доброволно исляма
като протест. Надявам се, че вече знаеш за „преселението“ на богомилската секта през Босна в Лигурия, южна Франция, Португалия до Ирландия. Но това е съвсем друга тема и не е предмет на дебата.
http://www.librev.com/index.php/--/1516-2012-03-06-09-21-19
http://frognews.bg/news_44455/KGB_prizna_Stalin_ubil_Georgi_Dimitrov/#nnn_536780

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1247 "Да"
29 яну 2013 13:06 183
- +Оценка
-1 +3

До коментар [#182] от "bozkata":

В България шиитите са известни под прозвището казълбаши, сега им казват и алиани. Айде да ни обясниш как богомилите са приели исляма ПРЕДИ тук да дойдат турците?! Твоята теза напълно пасва с тезите на някои крайни ислямисти, които пишат, че прабългарите са били мюсюлмани преди да дойдат на Балканите и после се християнизирали!? Последно споря с тебе...

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 "Да"
29 яну 2013 13:37 184
- +Оценка
-2 +1

До коментар [#183] от "dobrich": Малко допълнение : ако толкова търсиш „сериозна литература“, прочети мемоарите на Чърчил и по-специално, кореспонденцията Чърчил-Сталин и Чърчил-Рузвелт през 1944 г. Може и да ти светне за „състезанието“ ! Ясно е, че твоите интереси са ограничени на Егейска Македония. Ако се беше заинтересувал за „Велика България“ на Кубрат, щеше да знаеш, че по тези огромни земи живеели прабългари-езичници (Заратустра), хазари-юдеи и татари-мюсюлмани (остатъци от Златната орда). Това го криеха панславянските съветски историци, но така се обяснява влиянието на исляма и юдаизма между „съседи“, без да са „братя“ или „братовчеди“. Все пак мисля, че е безмислено да дискутирам. Време е да се разделим, самонадеяността и надменността е лош съветник.

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1247 "Да"
29 яну 2013 15:17 185
- +Оценка
-1 +3

До коментар [#184] от "bozkata":

„Велика България“ на Кубрат, щеше да знаеш, че по тези огромни земи живеели прабългари-езичници (Заратустра), хазари-юдеи и татари-мюсюлмани (остатъци от Златната орда)" - хехехехехехе....Бож, писмени сведения за татари се появяват за пръв път в.....ХІ век, хазарите приемат юдаизма в края на 8 началото на 9 век, а волжките българи приемат исляма в средата на Х век. Тоест - доста време след Кубрат. А "прабългари-езичници (Заратустра)"е нонсенс. Не могат да вярват в Зараустра и да бъдат езичници едновременно!? Езичник е човек който почита природата и нейните проявления.....Пишеш на ангро, без да мислиш....Такива като тебе "историци" с лопата да ги ринеш......Ясен си!.........

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1247 "Да"
29 яну 2013 19:27 187
- +Оценка
-1 +3

До коментар [#186] от "bozkata":

хехехехехе......Дойдохме си на думата! Божката и той бил антички запъртък. Знаех си......

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Да"
30 яну 2013 08:04 188
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#187] от "dobrich":

Ами и аз го твърдя това вече от месец - прав сте за Божката. Само дето е по-точно да се каже "прикрит антички запъртък". Контент анализът на постовете му много красноречиво го доказва.

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 "Да"
30 яну 2013 09:42 189
- +Оценка
-3 +1

До коментар [#187] от "dobrich" и гошко: По-добре античен БЪЛГАРСКИ запъртък отколкото егейско келяво маке!

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 "Да"
30 яну 2013 10:14 190
 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Не"
30 яну 2013 10:37 191
- +Оценка
-1 +2

До коментар [#189] от "bozkata":

Божка, ще използувам перифразирано нещо от Светото писание , което по принцип е грях, но знам че Господ ще ми прости. Там е казано "По делата им ще ги познаете" . Твоят случай е "по писанията му ще го познаете". Ама много си прозрачен.

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 Неутрална
30 яну 2013 13:26 192
- +Оценка
-2 +1

До коментар [#191] от "gosho3": Продължавай да аналлизираш!

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Да"
30 яну 2013 14:40 193
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#192] от "bozkata":

Занаят Божка, пусти занаят - няма отърваване от него хахаха. Как беше на Луната, знамето там ли беше?

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 "Да"
30 яну 2013 17:32 194
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#181] от "dobrich": Терпешев
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1745214

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 Неутрална
30 яну 2013 17:33 195
- +Оценка
-2 +1

До коментар [#193] от "gosho3": Анал'лизирай Гошко, анал'лизирай!

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Не"
30 яну 2013 19:04 196
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#195] от "bozkata":

Анализирам Божка . Занаят. Ти си напред с матряла - летя до Луната - виде кво знаме са заболи нашите там. Сега трябва да докладваш на Груевски защо не е звездата на Вергина , а е червено - черното кърваво знаме . Докладвай. Те нашите отлетяха и вече са в Македония и си пият ракията на брега на Охридското езеро, а ти се ослушваш като мушморок и май не разбираш езика на който ти пиша. Учи, учи, учи човек се учи докато е жив.

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Не"
30 яну 2013 19:10 197
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#195] от "bozkata":

И накрая , май ти свършиха "копи-пейст" аргументите или ти спряха "платата" за участието в този форум , а?

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 Неутрална
30 яну 2013 19:34 198
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#196] от "gosho3": Хубави анал'лижи гошко егейски!

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 Неутрална
30 яну 2013 19:40 199
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#195] от "bozkata":

Виж какво Божка, бях много толерантен в десетки постове в които нямахме сходно мнение по даден въпрос. Никога не съм обиждал или псувал събеседника си (което ти си позволи в десетки случаи) . На Мила се извиних 2 пъти , че съм използувал термина "калинка" и с това е приключено - не съм бил прав - извинил съм се.

Сега, да започнем по същество ти какво искаш да ни кажеш? В стотици постове.
1. Че трябва да осъдим БКП за престъпленята и през 1946-1956 г. година - това беше направено - никой не е съгласен с това и десетки постове ако можеш да четеш литературен български ще го разбереш.
2. За "софийските македонци" - теория без аргументи обслужваща "античките македонци" днес - никакви аргументи нямате. Идеята е ясна и позната на който трябва, откогато трябва.
3. Че сме "татари-хазари" - dobrich ти обясни по-горе, че си лаик в историческата тематика и нищо не разбираш а само копи-пействаш Уикипедия.
4. Че "голямото слънце от север" - Сърбия ще копа канали и ще става регионална геополитическа сила (оох любов, любов).
5. Че т.нар. Маршал Тито докато оправял Йованка бил станал голяма работа.
6. Много е индикативно обаче отношението ви, Божка към едни 4 свети букви за Македония - ВМРО. Крайната ви неприязън към тях и въобще отвръщението ви към тях показва много.......Няма...

Прочитане на целия коментар
българин , който да се отнася така към ВМРО. Дали сте "тракийски шоп" или "шопски тракиец" , който не знае кога предците му са воювали на Солунския фронт няма значение.....То стана ясно, че на и вас нищо не ви е ясно. И сте много елементарни. Ама тъпи Вардарски парчета , както би казала нашата младеж.

Абе не разбрахте ли, че докато чукате по клавишите на лаптопите и обръщате "жолтата" тук има едни други хора, които го правят обаче без "жолта"
Не желая повече да коментирам постовете ви. Айде качвайте се на космическия кораб "Тито-2" и карайте отново към Луната.


 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 "Да"
30 яну 2013 22:00 200
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#199] от "gosho3": Катастрофа си „Гошко егейски“. Твоите анал'лижи не стават за нищо. Какво става с периода 1956 -1989 г. и 1989 - 2012 г.? По име и презиме ги посочих „софийските македонци-евреи“ (Станишев, Пирински, зет Първанов), но ти не признаваш, не ти стиска, че може да ти спрат стипендията за анал'лижи. Жалко, че Мила напусна форума (за толкова беше платена). Сега вие двамата онанисти с Добрич няма кого да възбуждате. Добрич си трае, защото не владее френски, а само съветски и моите линкове не успява да ги преведе, хехехе!

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Не"
30 яну 2013 22:26 201
- +Оценка
-1 +2

До коментар [#200] от "bozkata":

Е Божка, твоят език за този форум не е особено подходящ. Прощавай. Вие ли ще ми говорите за периодите които посочвате 1956-1089 и 1090-2012 кой какво знае - ами вие нищо не знаете, елементарник такъв - ние знаем всичко. Само пишете за вашите измислени "софийски македонци" - тъжна "античка песен". И за любимия ви герой маршал Тито - ебача от босанските пещери (ох) . Божка , като говориш за Македония и пишеш тук твоя спам, ако не си разбрал, а може да са ти забранили , ти не разбра ли , че човек който не разбира какво означава какво е ВМРО че ще му е трудно да пише за Македония. Не разбра ли тъпа сърбоманска или сръбска тикво (за първи път използувам обидно обръщение) . Копай канали от Србие до Егея , мечтай, прави се на "тракийски шоп" или "шопски тракиец" . Драскай на воля - прав ти път. И лети до Луната - виж пост 128 .

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Не"
30 яну 2013 23:31 202
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#200] от "bozkata":

А ти какъв език владееш бе нещастник "антички от брегот на Вардарот" освен србски? Бегай да копаш канали от Београда до Егейьот ако си се вратил от Луната.

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1247 "Да"
31 яну 2013 10:25 203
- +Оценка
-1 +3

До коментар [#202] от "gosho3":

Не си заслужава да се обръща внимание на това провокаторче от дружинката македонски лобисти. Които ползваха различни варианти да променят преобладаващото мнение на дискусията. Почнаха от крайни македонисти, преминаха през правозащитници, та до български националисти!? Въпросният е едно ограничено момченце, каквито са всичките им кадри. Не си заслужава даже да мислим за скопските нотабили. На мене сърбоманите и югославяните от РМ са ми толкова безразлични, колкото националистите от останалите съседски държави.....

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Да"
31 яну 2013 11:16 204
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#203] от "dobrich":

Прав сте, нашите форуми за разлика от "античките" са много по-свободни.

Между другото има една детска игра, която някои поради своята ограниченост не са я научили - нарича се "покажи си охльо - бохльо рогцата".

И накрая, те здравата са я закъсали откъм кадри, ако не могат да разбират въобще фигуративния език на който съм им писал в някои постове. Че те ако това не разбират въобще, онзи софистицирания, ползуван от който трябва, за него сигурно и представа си нямат. Ама то така е, като караш дълги години на прасичи и лозовача сетивата се притъпяват, а алкохола умъртвява мозъчните клетки.

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 "Да"
31 яну 2013 11:23 205
- +Оценка
+1

До коментар [#204] от "gosho3": По въпроса за исляма и юдействотото във Велика България на Кубрат. Учи се момко, чети на английски и френски, хехехехе !
Languages -Khazar Religion-Judaism,[1] Tengriism,
Shamanism, Christianity, Slavic Paganism and Islam
Political structure-Khazar Khaganate
Khagan - 618–628 Tong Yabghu
http://en.wikipedia.org/wiki/Khazars


 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Не"
31 яну 2013 11:39 206
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#205] от "bozkata":

Ама ти още ли не си излетял за Луната на кораба "Тито-2". Бегай към Крагуевац, че го зареждат с гориво на Крагуевачки космодром.

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 "Да"
31 яну 2013 11:50 207
- +Оценка
+1

До коментар [#183] от "dobrich": „В България шиитите са известни под прозвището казълбаши, сега им казват и алиани.“
Браво, Каракачански педант (педал). Ти откри помаци шиити, а тиквата ти не помисли, как е възможно османците да ислямизират друга секта, а не тяхната (сунитската) хехехехе ! Учи се от Гошко на анал’лижи !


 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 "Да"
31 яну 2013 11:53 208
- +Оценка
+1

До коментар [#206] от "gosho3": А ти нали тръгна с ВМРО и ченгетата на Каракачанов към Скопие ?!

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Не"
31 яну 2013 12:03 209
- +Оценка
-1

До коментар [#207] от "bozkata":

Божка , защо си толкова нервен? Отговори на много въпроси не даде ??? Божка, просто си "слаба ракия" , по нашите български краища и викат "парцуца". Знаеш ли Божка , какво е парцуца? Та това е като изтече от казана ракията (варил ли си Божка някога през живота си ракия - аз , да) почва да тече "парцуца" или в някои райони го наричат "патоки" - в България. Та това е слаба ракия. След това я слагат обратно с джибрите (знаеш ли божка какво значи "джибри") в казана да се превари и да стане ракия. Еееееех Божка, дип, че имам време да си правя майтап с такива като теб.

Продължавай да копи-пействаш щуротиите които пожелаеш , Вардарски "юнак".

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Не"
31 яну 2013 12:06 210
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#208] от "bozkata":

О да да , с 2 бронетанкови дивизии. Очакваме в Скопие да ни хвърлят цветя пред танковете, като през 1941 г.

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1247 "Да"
31 яну 2013 12:45 211
- +Оценка
-1 +3

Старата песен на нов глас - Трето полувреме и "бугарските фашисти". Разликата е, че този път скопците играят ролята на гръцки адвокати!?........хахахахахахаха.....До къде ли ще стигнат за да ни навредят?!
http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=1311381819&id=9&prilog=0&setIzdanie=22793

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Да"
31 яну 2013 13:11 212
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#211] от "dobrich":

Спокойно, dobrich, "идентитетот" продължава да се разпада , бавно но сигурно . Там е ключът от бараката. Да си пишат кво си щат.

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1247 "Да"
31 яну 2013 13:12 213
- +Оценка
-1 +3

До коментар [#212] от "gosho3":

Интернето прееба идентитето.....

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 "Да"
31 яну 2013 14:04 214
- +Оценка
-2 +1

До коментар [#209] от "gosho3": Вие двамата онанисти, ако толкова милеете за Македония, по-добре борете се „софийските македонци“-социалисти да не се върнат на власт! Че като се съберат българските македо-социалисти, сръбските национал-социалисти и „македонистите“ ще ви стане горещо на задника. И като прибавим на червено-черното с лъвче знаме и червено-черното с орел ще я закъсате съвсем. Ще трябва да правите много анал'лизи на шиптарите, те обичат това!

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Не"
31 яну 2013 15:33 215
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#214] от "bozkata":

Божка , онова знаме - чисто червеното е само с орле. Няма черно по него - нещо съвсем си изперкал.

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Да"
31 яну 2013 15:36 216
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#213] от "dobrich":

++++

10

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 "Да"
31 яну 2013 17:41 217
- +Оценка
-2 +1

До коментар [#215] от "gosho3": Орлето е черно, глупак! Приготви се да правиш много анал'лижи.

 
Преглед на профил Svet Рейтинг: 460 "Да"
31 яну 2013 21:02 218
- +Оценка
+3

Гошо, Добрич,

изчетох доста ваши постове откакто е темата. Вече писахте, но все пак как си представяте идните 20 години в Македония? Защото от вашите (и на други участници във форума) коментари изглежда, че положението няма да се промени към по-добро (или поне към нещо което не е изградено на основата на фалшификации и омраза) без някакво внезапно и сериозно сътресение в държавата, което би могло да дойде единствено от албанците. Вярно, че идентитетът се руши малко по малко, но като цяло е с бавни темпове.

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1247 "Да"
31 яну 2013 22:04 219
- +Оценка
-2 +4

До коментар [#218] от "Svet":

Трудно, да не кажем невъзможно е, да прогнозираме какво точно ще се случи в РМ през идващите години?

Според мене икономическата криза и неразумното харчене на пари в проекта Скопие 2014 са по опасни от албанците. Които ще чакат търпеливо своя час. Времето работи за тях...Възможен е икономически колапс на републиката, предходждано от сътресения в Сърбия. Която е също в лоша финансова перспектива.

Албанския сепаратизъм може да ескалира по три причини най малко:

1/ Управляващия елит в Скопие не желае евроинтеграция.

2/ Поради финансовата криза.

3/ Поради евентуално обединение на Албания и Косово под формата на федерация, конфедерация, единно икономическо пространство и т.н.

Не съм оптимист за републиката и нашите взаимоотношения! Но знае ли се? Икономическото недоволство може да помете сегашната върхушка в Скопие много бързо и да изведе нови личности напред?!

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 "Да"
1 фев 2013 11:50 220
- +Оценка
-1 +4

Ето я истината публикувана днес от г-н Ковачев. Той не споменава Р. Македония, но посочва това, което съдържат десетките мои постинги ! Да му пожелаем успех, той го заслужава !
http://frognews.bg/news_51184/Pomnete_jertvite_na_komunisticheskiia_rejim!

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 Неутрална
1 фев 2013 15:57 221
- +Оценка
-2 +4

До коментар [#218] от "Svet":

Според мен никой не може да направи що-годе точна 20-годишна прогноза за Македония днес - нито в България, нито някъде по света. Комплексът от фактори, който влияе върху нейното развитие е твърде сложен и многопластов.

1. Донякъде съм съгласен с dobrich в анализа му по въпроса за това, че не е ясно кой ще покрие разходите за съхраняване на "античността" с мегаломанския проект Скопие 2014 (200 млн. Евро) . Ами това по български критерии е все едно на Вежди Рашидов да му дадат да изхарчи примерно в България 800-900 млн. евро за мъртви статуи, арки и музеи. "Античките" там харчат бюджетни пари в огромни размери за съхраняване на измисления идентитет. Ама дали ще им стигнат парите ? Струва ми се , че не. Въпросът къде отиват парите на държавата там си го задават все повече хора....

2. Албанците - те си имат програма и цели. Защо подписаха Охридското споразумение с Любчо Георгиевски - просто видяха кой застана зад него (тогава). Могат да решат каквото си поискат, в който поискат момент.

3. Нещо, което dobrich не е отбелязал - Македония е силно зависима и то много по-зависима от външния свят от една България например. От тази гледна точка развития свят ще се отнася предпазливо към това, което става в Македония без да се обвързва много-много. Това македонските мечти за Русия и Китай са си просто мечти. Нищо не може да пред...

Прочитане на целия коментар
ложи Македония дори на тези държави. A landlocked country - т.е. държава без морски излаз, с НИКАКВИ КОНКУРЕНТНИ ПРЕДИМСТВА , с никакво предимство пред своите съседи. Дълбока провинция нейде по балканските чукари. Инвеститорите искат да правят пари , а не да пият "жолта ракия" от сутринта.

4. Смятам , че вашето предположение ".... изглежда, че положението няма да се промени към по-добро (или поне към нещо което не е изградено на основата на фалшификации и омраза) без някакво внезапно и сериозно сътресение в държавата, което би могло да дойде единствено от албанците." е донякъде (но само донякъде) основателно. Защо? Защото в повечето случаи сме коментирали действията на днешния елит в Скопие и то неговите стъпки досега. Ако условно разделим македонското общество на 3 групи, без албанците (което е много условно) те са: "С-марка" - хората, които клонят в мислите си към Сърбия като опция за близкия "по-голям брат", "Б-марка" - хората които знаят много добре своя корен и клонят в мислите си към България по един или друг начин и "А-марка" хората които въобще не се интересуват от своя корен и клонят в мислите си към .....Александър Македонски, но генерално за тях "С-марката" е стратегически съюзник. Мисля (без да съм особено сигурен) , че Белград играе повторно картата "македонецът не е българин" пък бил той е "антички македонец" само и само да спечели нещо. Според мен сърбите ще търсят окончателни решения за Босна и Косово като се опитат да консолидират териториите населени компактно със сърби (Република Сръбска в Босна и Херцеговина) както и района на Косовска Митровица в Косово. И тъй като т.нар. международна общност в един момент ще се умори да се занимава и да плаща тия дебели сметки , тя ще се съгласи на споразумение със сърбите. В Босна ще бъде малко сложно, но т.нар. международна общност има силата да наложи волята си над институциите на измислената държава. За Косово е просто - сърбите получават Косовска Митровица , а албанците - каквото могат да си вземат от Македония. И.....Югоизточна Европа се успокоява. Има нови държавни граници, формират се нови обществени творения, които заживяват сами свой живот и никой не им плаща издръжката. Смятам, че това ще се случи, просто не знам колко време ще отнеме и кога ще се случи , но посоката, според мен е тази.

5. Моето мнение е, че предвид неизвестностите които следва да намерят своето "избистряне" в Македония и региона до 5-10-15 години България би следвало да е много внимателна в своята политика. Без резки движения, от позицията на това което сме (държава-член на НАТО и ЕС) да изискваме онова, което е в наш интерес , разумно и подкрепено с фактите. В днешната ситуация, с този недоброжелателен елит в Скопие - никакви отстъпки. За нищо. "Б-марката" там ни разбира. Това , което направихме за датата на преговорите е подкрепа за тях. Това са хората, които в момента са добронамерени към нас (и албанците, които искат от нас да се съгласим да делим Македония, ама ние в този разговор не влизаме).
Отново ще напиша - не ни е необходим никакъв Договор за приятелство и добросъседство - може да е еретична мисъл, но съм убеден, че без него България ще има много по-развързани ръце да бъде в силна позиция.
А какво ще стане след 20 години - един Господ знае.

 
Преглед на профил mila.i Рейтинг: 8 Неутрална
2 фев 2013 13:27 223
- +Оценка
-2 +2

До коментар [#222] от "a_kovatchev":
Г-н Ковачев, прочетох Вашия текст.

Съгласна съм с Вас, че липсата на навременна лустрация в България позволи на бившата номенклатура да се превърна в икономически елит и да продължи да дърпа лостовете на държавата. Вие споменахте и мафиотските структури и твърдите, че едва ли не всички те са свързани с ДС. Може и да е вярно.

Това обаче далеч не е единственият проблем на българския преход. Не всички български "мутри" са свързани с ДС. Някои от тях са "доморасли" и преуспяват заради това, че мутренският модел на поведение и правене на бизнес стана привлекателен за част от обществото. Този модел бе "легитимиран" от властимащи като "предприемачество". Управлението на Вашата партия има голям "принос" в това отношение. Във Вашите среди има много такива хора.

Ако не се борите с този втори, не по-малко разрушителен феномен, говоренето на тема лустрация ще е просто хвърляне на прах в очите. Както антикомунизма на СДС по времето на Костов, по средата на масовата приватизация.

У нас го няма македонския проблем с прочита на историята- никой не си играе на антифашизъм през 2012 година. Т.е. ако ще лустрирате някого, приложете подобен морален стандарт и към бизнесмените във Вашите редици. И сред Вашите депутати... защото и те ползват държавата за лични цели (Закон за горите, Иракли,...

Прочитане на целия коментар
дюните и т.н.)

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1247 "Да"
4 фев 2013 10:53 224
- +Оценка
-2 +3


Алекс Алексиев: Скопие изопачава историята ни и това е агресия към нас

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1753198

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Да"
5 фев 2013 09:45 225
- +Оценка
-2 +2

До коментар [#224] от "dobrich":

Благодаря, г-н Алексиев ги казва нещата в прав текст и е абсолютно прав.

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1247 "Да"
5 фев 2013 09:54 226
- +Оценка
-1 +4

До коментар [#225] от "gosho3":

От няколко дена, античките медии създават внушения, че аха-аха и си оправяме проблемите с тях!? В същото време продължават и политиката на "полувремето"...

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Да"
5 фев 2013 10:45 227
- +Оценка
-2 +3

До коментар [#226] от "dobrich":

Да, мисля, че натискът не само отвътре (обществения натиск и объркване) , но вече и отвън си казва думата. Просто се моля на Господ нашите да не се огънат . Мисля, че трябва на масата - и там по списък - нашите искания. Това е. Може и 20 години да продължи - няма значение. Ние няма какво да губим при такава позиция. Ако има някой , който потенциално ще загуби - това са те.

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Да"
5 фев 2013 11:00 228
- +Оценка
-2 +2

До коментар [#226] от "dobrich":

Между другото, ако искате да се опитаме да помогнем на нашите за формулиране на дневния ред ? Виждам , че "Капитал" е оставил форума "жив" и отворен, въпреки, че според правилата отдавна трябваше да го затворят. Ще бъде интересно. Можем да дадем някои идеи , информация къде какво да търсят и къде какво ще намерят (много се съмнявам, че сегашния "административен капацитет" ще може да се справи без въгшна помощ - лично мнение). Вярно е, че онова , което ще се пише ще бъде достъпно за всички , но.... т.нар. Decision makers в края на краищата решават. Та това е една идея просто.

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Да"
5 фев 2013 22:44 229
- +Оценка
-2 +1

До коментар [#226] от "dobrich":

Всъщност, що да им даваме на "античките" сърбоманчета всичко смляно и накуп. Я да си гледат работата. Сърбали сме им попарата. Аз съм на [email protected] . Можем да обсъдим предварително, пък след това да им го публикуваме. 1 акъл добре , 2 акъла по-добре, 3 акъла още по-добре.

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1247 "Да"
6 фев 2013 09:50 230
- +Оценка
-2 +2

До коментар [#229] от "gosho3":

Не съм сигурен, че някой ще вземе нещо от нашия "акъл"?!

 
Преглед на профил Svet Рейтинг: 460 Неутрална
6 фев 2013 20:20 231
- +Оценка
-1 +2

Гошо, Добрич,

благодаря ви за отговорите! Беше ми интересно да видя вашите гледни точки като хора, които са били в Македония и разбират от темата. За разлика от нашите политици, които едва ли четат написаното тук.

Щеше да е много хубаво ако имаше някакъв качествен български форум, посветен на тая тема, където да се пише на свобода и да се публикуват документи. Аз лично такъв не съм намерил. Странно, но подобни интересни дискусии съм виждал само в един македонски форум - Котле (http://forum.kotle.ca/). Макар че както каза Добрич някъде преди - на македонските колкото и факти да им покажеш, те пак ще те псуват и нищо няма да приемат. Което може би ясно показва, че не това е начина да ги извадиме от матрицата, в която са :) Ако ни интересува това де. Братя са ни, ама и ние си имаме достатъчно проблеми за решаване.

Та пишете ако се подвизавате и другаде!

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 Неутрална
7 фев 2013 00:20 232
- +Оценка
-2

До коментар [#230] от "dobrich":

Ами може поне да се пробва. Пък никой не знае....Аз съм на посочения е-мейл.

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Да"
7 фев 2013 00:38 233
- +Оценка
-2 +2

До коментар [#231] от "Svet":

Ако трябва да бъда по-откровен нашите проблеми със Скопие имаме да ги решаваме и с тяхното "северно сияние" - без "северното сияние" нищо не можем да решим на практична основа. Капиталния проблем е в матрицата на "северното сияние" - то още не може да приеме и повярва, че ние сме отскочили пред него. 180 години то смята, че ние сме зад него. "Да ама не" дето беше написал бай Петко Бочаров. Това се случи и е факт. Може да им е тъжно да го преглътнат, ама с илюзии от минали времена не се живее. Който живее с илюзиите от миналото - той си заминава с тях. Разсипаха всичко, което техните възрожденци бяха създали, за сърбите става дума, реки от кръв се проляха - и накрая какво. Едно голямо нищо! Ние имаме поговорка "прост народ - проста държава". С тях ще трябва да се говори според мен - не само с с ония веселяци край Вардар. Сърбите държат ключа от бараката. Само не знам кой може да говори с тях от сегашния "административен капацитет". Това е въпроса.

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 Неутрална
7 фев 2013 11:44 234
- +Оценка
-1 +3

До коментар [#233] от "gosho3": За Гошо чангето и "софийските македонци": „България трябва да поеме отговорността за геноцида на повече от 11 000 евреи от Македония и Тракия, които нейната окупационна власт депортира в лагерите на смъртта по време на Втората световна война.”
Това, както през 2008 година, пишеше най-влиятелният израелски вестник „Аарец", го е признал президентът Георги Първанов пред израелския си колега Шимон Перец при посещение в Ерусалим.
С това признание Първанов стана първият български държавник, който призна вината на България за депортирането на македонските евреи, но четири години след това си остана и последният.

http://frognews.bg/news_50067/Nova_Makedoniia_V_Izrael_izdignaha_posle_razrushiha_pametnika_na_tsar_Boris_III/


 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Не"
7 фев 2013 12:38 235
- +Оценка
-2 +1

До коментар [#234] от "bozkata":

Божка, ти май нещо се притесни, а ? На брегот на Вардарот ги градите монументалните статуи - гради Божка гради, то скоро обикновения макенонец ще дойде да ви пита "каде се парите". Ти тогава ще имаш да видиш големия зор.

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 "Да"
7 фев 2013 21:47 236
- +Оценка
-1 +2

До коментар [#235] от "gosho3": Хахаха ченге егейско! Пак не позна. В момента се занимавам с паметника 1300 години България пред НДК. Защо не коментираш началник(о) Първанов, а?! Не ти стиска, че могат да ти спрат хонорарчето от Позитано!

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 "Да"
7 фев 2013 22:56 237
- +Оценка
-1 +2

До коментар [#235] от "gosho3": 1974 г. – Структура на Първо главно управление на ДС :
- Началник на управление – 1 ; Заместник-началници – 2 ; 01 отдел – Турция ; 02 отдел – Гърция и Кипър ; 03 отдел – Западни страни ; 04 отдел - Контраразузнавателен (КРО) ; 05 отдел – Линия„Н“ (нелегали) ; 06 отдел – Информация ; 07 отдел – Научно-техническо разузнаване (НТР) ; 08 отдел – Активни мероприятия ; 09 отдел – Арабски страни ; 10 отдел – Работа по секретния щат ; 11 отдел – Работа по капиталистически граждани на територията на НРБ ; 12 отдел – Радио-свръзка ; 13 отдел – Икономическо разузнаване ; 14 отдел – Културно-историческо разузнаване ; 15 отдел - Технико-документационен ; 16 отдел – Специализиран (крути или остри мероприятия, ОМ) ; 17 отдел – Линия А – Китайска народна република, Албания.
СФРЮгославия я няма никъде , интересно защо, Гошко, ченге загубено?!

http://desebg.com/2011-01-06-11-20-59/346-2011-08-11-09-33-36


 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1247 "Да"
8 фев 2013 14:23 238
- +Оценка
-2 +2

До коментар [#234] от "bozata":

boza, бъди спокоен! Ние сме съюзници на Израел срещу Хизбола/Иран. Това стана ясно с последните разкрития относно атентата в Бургас. В близките 20 години в Ерусалим няма да се сетят за никакви евреи от Вардарската бановина и Северна Гърция......

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1247 Неутрална
8 фев 2013 14:27 239
- +Оценка
-1 +2

До коментар [#235] от "gosho3":

хехехехехе.....Нека да градят? След време ще трябват още пари за събаряне на някои паметници, за заличаване на някои надписи, карта на "етничка" Македония!? Веселбата е всеобща и няма да престане скоро...

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1247 "Да"
8 фев 2013 14:29 240
- +Оценка
-2 +2

До коментар [#236] от "bozata":

boza, егейците в РМ са начело на македонизма по комунистическа линия. Тука не е така...

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Да"
9 фев 2013 15:25 241
- +Оценка
-2 +2

До коментар [#239] от "dobrich":


++++

Напълно сте прав. Тъй ще стане. Че ако виждат накъде вървят нещата могат малко за "защедат" за операцията по премахването - хахаха

А божката, като го гледам май е решил да носи известния на софиянци "осмоъгълен пето..й" в Скопие. Да си го взимат по скоро - халал да им е. На нас хич не ни трябва. Да вземат и капсулата към бъдещите поколения дето е закопана нейде в основите през октомври 1981 г.

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Не"
9 фев 2013 15:32 242
- +Оценка
-2 +1

До коментар [#234] от "bozkata":

Абе божка, то и вашия Груевски вече не говори за "окупация" а за "администриране" - айде вземи прочети по-внимателно този форум - толкова се изписа по въпроса. Какво казал Първанов - няма значение - той сигурно е нейде на лов с пушката . Пък вземете го поканете за попуца по македонските чукари.

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Да"
9 фев 2013 17:22 243
- +Оценка
-2 +1

До коментар [#231] от "Svet":

Един от най-мрачните периоди в Македония (и не само във Вардарска, а и в Егейска пък и в Пиринска) е след 1944. Благодаря ви за "Котлето" . Особено интересен е този материал: http://www.youtube.com/watch?v=Pia4o2p4NAo&feature=player_embedded#! , тогава македонските българи са били приклещени от 3 страни и изтребвани, малтретирани и унижавани методично от три държави - СФРЮ (ФНРЮ) , в България (македонизацията на Пиринска Македония) и в Егейска Македония.
Генът , Божка, ген има - погледай, разбери за какво става дума. Знам, че разбираш (може би) този език - можеш да си го хапеш твоя език от мъка ако искаш, но има и други, които го разбират....

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 Неутрална
9 фев 2013 20:32 244
- +Оценка
-2 +2

Нямаме шанс с тия. Правят опити нещо да говорят , да ни замайват - говорят смешни неща, но с тоя елит нямаме шанс. Гледайте и слушайте македонски щуротии : http://www.youtube.com/watch?v=JsML7MUZsqs&feature=player_embedded#!

Тая втората "историчарка" ако може да обясни за нейните "сензибилитети" Скопски и примерно, Гоце Делчев и Тодор Александров "българи" ли са били или "македонци" в национален смисъл- интересно? Абе жено, - ти си жена - няма полубременна жена на тоя свят - или е бременна или не! Или Тодор Александров е бил и винаги се е изяснявал национално като българин или не. Това е - просто.


 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 Неутрална
9 фев 2013 21:23 245
- +Оценка
-2 +1

Е , това беше върхът ! Гледайте не Митко Бечев, дето говори , а Любомир Фръчковски "Фръчко" - ехехехе. http://www.youtube.com/watch?v=JsML7MUZsqs&feature=player_embedded#! Дада. Чуйте за "двойния идентитет" -това е ключова фраза, много ключова.

Фръчко е първият който каза каквото трябва оттам - той отвори кутията на Пандора.

Досега никой оттам не е формулирал по този умерен начин пътя по който може да се тръгне.

Каза им просто "ама тука има някои, които забравиха с къса памет какво е било". "Българите в двустранните отношения сигурно също имат интереси".

Проф. Фръчковски, бивш вътрешен министър на Република Македония не е случаен човек. Ама хич не е случаен, да знаете. И да е ясно, той не е недобронамерен към България.

А тази г-жа Приматарова, която няма нищо общо с дипломация, международни отношения или Македония може да си говори каквото си ще. Тя е едно нещастие , което говори по тема, която въобще не разбира.

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 Неутрална
9 фев 2013 21:32 246
- +Оценка
-2 +2

Офертата от тях е направена. Оттук нататък, който може да я разбере - то си е негова работа. Това е официалната тяхна оферта. На този език. Те са готови - вече. Оттук нататък "административния капацитет" да му мисли.

В момента слушаме Приматарова , която говори общи приказки и глупости - но това си е нейна работа , трябва да вземе едни пари, да се поразходи насам натам - просто една "стара чанта", която въобще не знае за какво става дума.

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1247 "Да"
10 фев 2013 10:01 247
- +Оценка
-2 +2

До коментар [#245] от "gosho3":

На Фръчковски прадядо му е бил зограф. Има една църква в Пазарджик, където той е рисувал фреските и част от иконите в ХІХ в.....Иначе съм съгласен, че Фръчко си е македонист, от коминтерновските, но сега прави малко политика. СДСМ са в опозиция, не е заради нещо друго..

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1247 "Да"
10 фев 2013 10:05 248
- +Оценка
-2 +2

До коментар [#246] от "gosho3":

Действително, Приматарова не е никакъв фактор сега по проблема. Но покрай общите приказки казва и някои истини на македонистите:

....Горливиот проблем со малцинствата трае со години, но во насока на можно решение дали Бугарија би прифатила реципроцитет во однос на малцинските прашања? На пример, ако Македонија се однесува чесно и демократски кон бугарското малцинство, дали и македонското малцинство ќе биде признаено и ќе ги ужива своите права во Бугарија?

- Официјалната бугарска позиција во однос на малцинствата, од секогаш е иста: кога зборуваме за малцинства повеќе зборуваме за индивидуалните права на секој граѓанин, а не зборуваме за колективни права. Мислам дека Бугарија и понатаму би ги почитувала индивидуалните права, дури и да станува збор за луѓе што се изјаснуваат како Македонци, но не мислам дека Бугарија би ја променила својата политика за признавање колективни тела - како и да се изјасниле. Значи, дискутабилната линија е поставена меѓу признавањето на индивидуалните и колективните права.

Kако го оценувате бришењето на македонското малцинство од резолуцијата за Бугарија на една од седниците на Парламентарното собрание на Советот на Европа?

- Не сум запознаена со деталите за тоа прашање, затоа и не сакам да го коментирам.

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1247 "Да"
10 фев 2013 10:16 249
- +Оценка
-2 +2

До коментар [#245] от "gosho3":

Благодаря за линка...

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Да"
10 фев 2013 11:37 250
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#247] от "dobrich":

Тезите му са интересни също така за икономическото развитие и коридор № 8. Пък и ако не ме лъже паметта беше женен за албанка (е, може и да бъркам) и за абсурдността на "антиквитетот".

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Да"
10 фев 2013 11:39 251
- +Оценка
-2 +2

До коментар [#247] от "dobrich":

Прав сте и ако не ме лъже паметта е бил от една от трите най-добри български зографски школи - Дебърската.

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Да"
10 фев 2013 11:45 252
- +Оценка
-2 +2

До коментар [#249] от "dobrich":

А и доколкото си спомням преди 19 години именно той в качеството си на министър на вътрешните работи свали снайперистите от покривите на сградите по време на един митинг на ВМРО-ДПМНЕ. Защо , твърди се е , тогава е имало мераклии да повторят Сценария на Милошевич от "Трг републике" в Белград 3 години преди това.

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1247 "Да"
10 фев 2013 11:58 253
- +Оценка
-1 +2

Най съдържателни бяха изказванията на Бечев и Фръчковски. А най скучно беше изказването на македонската историчарка. За мене лапсуса на Приматарова, че ще говори за отношенията България-Румъния беше емблематичен. Бечев правилно отбеляза, че става дума за югославски, не за македонски евреи през ВСВ. Приматарова реалистично отбеляза, че оптималния срок РМ да стане член на ЕС е 2021 г. Общо взето, участниците във дискусията се обединиха в заключението че има много нерешени проблеми, включително и в икономически план. Че малко вероятно е, в края на ирландското председателство на ЕС през юни, РМ да почне преговори.....

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Да"
10 фев 2013 12:40 254
- +Оценка
-2 +2

До коментар [#253] от "dobrich":

Вярно е, на Митко Бечев беше добро изказването, но не ми хареса единствено това, че си кривеше езика да им говори на "македонски". Комуникационен проблем няма и можеше спокойно да говори на български.

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1247 "Да"
10 фев 2013 13:19 255
- +Оценка
-2 +2

Друга дискусия в София отразена от македонските медии:

Деновиве оваа скокотлива тема уште еднаш во Софија собра политичари, експерти и медиуми, но консензус повторно не беше пронајден. Зошто?
Во јануари 1992 година Бугарија ја призна Македонија како независна држава, но не и како самостојна нација. Чудната формулација на тогашниот претседател Жељу Желев повеќе од 20 години создава тензии во бугарско-македонските односи.
„Бугарија требаше да го искаже само првиот дел од реченицата, со која ја призна новата соседна земја на запад“, вели шефот на новинската агенција „Фокус“ Kрасимир Узунов.
Во основата на неразбирањето меѓу Софија и Скопје се скриени спротивставените политики на идентитет во двете балкански држави.
- Во Скопје си прават што сакаат, а ние не можеме да си дозволиме подбивање со бугарската историја. А таму се случува токму тоа! Додека посетував курс по словенска филологија во Kелн, сфатив дека Германците го дефинираат македонскиот јазик како старобугарски. Бугарската влада и Бугарската академија на науките треба да заземаат категорична позиција спрема обидите на Скопје да ги присвојува бугарската историја и бугарското културно и книжевно наследство. Тоа е форма на агресија - гласен е американскиот политички аналитичар од бугарско потекло Алекс Алексиев, кој бил советник на владата што ја признала Македонија.
Неговата прогноза за развојот на југозападниот сосед на Бугарија е повеќе од мрачна. Во моментов само...

Прочитане на целия коментар
во една четвртина од македонските општини - тие по границата со Бугарија - нема албанско малцинство, вели Алексиев.
„Земјата е под закана од исламски фундаментализам и најверојатното сценарио е Македонците од словенско потекло да почнат постепено да се иселуваат кон Бугарија во следните 10-20 години“, анализирал тој.
Според Алексиев, од Скопје промовираната антиквизација, која го апсорбира и бугарското историско наследство, е само еден инфантилен порив за утврдување на идентитетот што недостига.
- Проблем е што антиквизацијата кон западните бугарски граници го приближува радикалниот ислам и тоа во крајна линија е најголемиот проблем во развојот на бугарско-македонските односи - вели експертот.

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 "Да"
10 фев 2013 13:41 256
- +Оценка
-4 +2

До коментар [#242] от "gosho3": ченге кьопаво, твоят колега Гоце Първанов, македонски зет, беше Президент цели 10 години и каквото казваше, това се правеше ! Позицията на България се промени след като го разкараха. Не се опитвай да го покриваш ! Той и неговите другари от „софийските македонци“ , заедно със сръбските нацисти са виновни за положението на ФИРОМ. Иначе продължавайте да онанирате с Добрич, Мила ви се кефи.

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 Неутрална
10 фев 2013 14:13 257
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#255] от "dobrich":

Благодаря.

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 Неутрална
10 фев 2013 14:18 258
- +Оценка
-3 +1

До коментар [#256] от "bozkata":

Продължавай Божка в този дух и с този просташки език - хахахаха. Толкова сте елементарен , че след като се подписах на няколко пъти с името си не можахте да схванете за кой човек става дума. Слаба ракия. Далеч няма да стигнете. Елементарници.

Божка, как беше като се върна от Луната - имаше ли нови завършени "антички споменици" в Скопие ?

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Не"
10 фев 2013 14:25 259
- +Оценка
-2 +1

До коментар [#256] от "bozkata":

Гледай Божка, гледай : http://www.youtube.com/watch?v=Pia4o2p4NAo&feature=player_embedded#! - не ти бендисува - хехехе. "Тракийски шоп" или уж "шопски тракиец" . Ама ти си "крагуевачки скопянец" бре. Взимай "осмоъгълния петох.й" дето е пред НДК - нали си го искаш и си го носи в Скопие. Транспорта може и да ви го платиме.

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 "Да"
10 фев 2013 17:30 260
- +Оценка
-4 +1

До коментар [#258] от "gosho3": Българите не са онанисти като вие двамата с Добрич, да висят по цял по ФИРОМ-ските сайтове и да си разменят олигофренски линкове- хаха-хехе, „ох, какъв кеф, кака Куно“ ! Хайде, ченге кьопаво, напиши си още веднаж името да видим дали заслужаваш уважение или презрение !

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Не"
10 фев 2013 18:27 261
- +Оценка
-1 +3

До коментар [#260] от "bozkata":

ОООХ, Божка, много бързо си ги губите нервите. Ти гледай по линковете дето са ти пратени да разбереш какво започва да се случва , че ако не излизаш в пенсия скоро ще ти изстине работното място. Хаха . Като ти го метнат паметника на "Александър Македонски" да го носиш на претопяване в Белград - то ще бъде голям зор - пък голям бил , пък тежък.

П.С. Нещастници ако не сте разбрали за какво става дума, ама май почва да ви просветва в алкохолизираните "тъпарки" ("тъпарка" е жаргонен младежки израз в София за "глава"). Много "жолта", Божка от сутринта поемате. Айде по живо по здраво.

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 "Да"
11 фев 2013 16:56 262
- +Оценка
-3 +1

До коментар [#259] от "gosho3": ченге загубено, „петох..ника“ го строихте ти и твоите другари, „софийските македонци“. Може дори Старчев да е взел като модел твоята квадратна пролетарска глава. Затова ела и погледни, може да намериш твоята статуя. И не мислете с Добрич, че успявате да заблудите г-н Ковачев и Модератора. Прости и некадърни !

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 Неутрална
11 фев 2013 17:25 263
- +Оценка
+2

До коментар [#262] от "bozkata":

Тя простотията си личи по езика - няма какво да добавя. Както е казал българския народ "простотията не ходи по гората - тя ходи по хората". По просташки език в този форум от Вашия не съм чел. И Ви го написах поне 5 пъти - ама няма ефект.

Божка, Вие да не сте се афектирал (възбудил) от това , което става в момента в отношенията България - Македония ? От реалната опасност да останете без пенсия един ден ? Или да Ви оставят на "минималка" ? Че то и това може да се случи .....един ден.

Що бе Божка, за теб четири букви , може и с различни придавки - "ВМРО" са букви "табу" ? А ? Познавачо на Македония ?

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Не"
11 фев 2013 17:38 264
- +Оценка
-1 +2

До коментар [#260] от "bozkata":

О Божка, един ден в Скопие ще има малка уличка с моето име . С твоето - не . Хахаха . щото съм направил много повече за Македония от твоята алкохолизирана "тъпарка". Това в рамките на майтапа и веселбата.

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 Неутрална
12 фев 2013 16:59 265
- +Оценка
-2 +1

До коментар [#264] от "gosho3": Нещастен алкохолик, ще има улица на твое име в Шуто Оризари (Шутка). Там ти е мястото. Иначе , вече има улица на мое име, но.... в България!

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 "Да"
12 фев 2013 23:56 266
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#264] от "gosho3": Как си фукльо. Носят се слухове, че освен улица, в Шутка се готвят да ти направят паметник с чугунена глава та да си бъдете лика-прилика !

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Не"
13 фев 2013 11:14 267
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#265] от "bozkata"

И коя е улицата? В кой български град или село? Айде конкретизирай се , че иначе ще продължиш да бъдеш смешен (както досега с твоите копи-пейст истории) . Давай Божкаааааааа. Всички чакат да видят твоята улица.

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 "Да"
13 фев 2013 11:42 268
- +Оценка
-3 +1

До коментар [#267] от "gosho3": Нещо не ви харесват с Добрич моите линкове и ги наричаш "копи-пейст истории". А какво са глупостите, публикувани от вас двамата в № 243,244,245, 248, 255, 259 и преди това?!
Чугунени, тъповати глави, опитвате се да обработвате г-н Ковачев и Огнян Георгиев, поднасяйки им удобни за вас "копи-пейст истории"!
"Късно е чада от Ючбунар", процесът вече започна. След хърватите следват македонците от ФИРОМ. Иначе, разходи се из Пазарджик и ще я намериш.

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 Неутрална
13 фев 2013 12:48 269
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#268] от "bozkata":

Кой е тъповат и чугунен бъдещето ще реши - не ти. Ти сега пий една "лозовача" да се поуспокоиш, че като гледам много нервен стана.

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 Неутрална
13 фев 2013 14:03 270
- +Оценка
-3

До коментар [#269] от "gosho3": Чугунена главо, пия само "Бургас 63" и то в разумни количества. Ако прегледаш някои от твоите постинги № 261, 244, 246 и мн.др. ще видиш, че си ги писал пиян.

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Не"
13 фев 2013 17:58 271
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#270] от "bozkata":

Нервите, Божка , нервите май не ви издържат. Аз пия само минерална вода. А това, че не разбираш езика на който се пише си е ваш проблем - много сте зле значи.

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Не"
13 фев 2013 21:44 272
- +Оценка
-1 +2

До коментар [#268] от "bozkata":

Божка, той почна един процес ама не на "ФИРОМ" както пишеш, почна процесът от Александър Македонски напреееед към.... Тодор Александров. Скоро ще сложите паметник и на Иван Михайлов - повярвай. А плочата на Мара Бунева няма да я трошат а ще я пазят двама горди македонски гвардейци.

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 Неутрална
14 фев 2013 00:33 273
- +Оценка
-2 +1

До коментар [#272] от "gosho3": И този пост си го писал пиян, ченге !

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 "Да"
14 фев 2013 14:03 274
- +Оценка
-4 +1

До коментар [#272] от "gosho3": "той почна един процес"- кой българин с основно образование може да напише такава безсмислица? Само един самомнителен и претенциозен чукундур.

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 "Да"
15 фев 2013 12:44 275
- +Оценка
-4 +1

До коментар [#272] от "gosho3": "Наш човек" и голям анал'лизатор, все още чакаме да анализираш и заемзш ясна позиция за отговорността на българските ръководители с македонски произход от Г. Димитров, през Г. Кулишев, Г.Чанков, А. Югов, Т. Павлов, Д. Станишев и стигнем до С. Станишев, Г. Пирински без да забравяме македонския зет и "специалист" за Македония към ПГУ на ДС другарят Гоце Първанов, 10 години Президент, диктувал ВЪНШНАТА политика на България! Хайде, напъни се и задръж!

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 "Да"
16 фев 2013 11:18 276
- +Оценка
-4 +1

До коментар [#272] от "gosho3": Ще отидеш ли в Скопие с Бойко Борисов, да осветиш улицата на твое име в Шутка (циганската махала)?! Ще се поклониш ли пред плочата на Мара Бунева и ще и сложиш ли букет от Гоце, Станишко и Пирински?! На тях не им стиска да отидат.

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Не"
17 фев 2013 10:18 277
- +Оценка
-1 +4

До коментар [#276] от "bozkata":

Бойко съм го пратил да каже на момчето Груевски каквото трябва. А моята малка уличка е в община "Центар".

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 Неутрална
17 фев 2013 13:24 278
- +Оценка
-5 +1

До коментар [#277] от "gosho3": Много си нахален, нагъл и самонадеян Гошко, като всички ченгета. Както виждаш с два удара Бойко и Ковачев направиха това, което твоите "сънародници", "софийските македонци" (изброил съм ги в предходния пост), не направиха цели 67 години!

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Не"
17 фев 2013 15:15 279
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#278] от "bozkata":

Божка, удари няма - има процес. Примката се затяга, простичко казано. Ама ти гледай да минеш на правилната страна овреме, че ако стане късно ... не знам. Брой си "софийските македонци" и гледай какво още има да става....Гледай Божка, гледай.

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 Неутрална
17 фев 2013 16:45 280
- +Оценка
-2 +1

До коментар [#279] от "gosho3": Коя е "правилната страна" ченге нещастно?! Правилната страна е тази, която се провежда днес, нещастнико.

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 Неутрална
17 фев 2013 16:54 281
- +Оценка
-1 +2

До коментар [#278] от "bozkata":

Сега Божка, да ти кажа какво ще каже Бойко Борисов на Кольо Груевски:

1. Много ви обичаме като братя,
2. Ама братята трябва да се почитат един друг и да се уважават,
3. Уважението трябва да е взаимно.
4. Ние ви уважаваме и сме помагали през последните 23 г. с каквото сме могли и не е било малко.
5. Не искаме специални благодарности - който разбира какво е било - той знае.
6. Всеки си се развива по пътя, който си е избрал - ние си имаме наш път европейски и евроатлантически , вие си знаете вашето и вашия път - вие си го избирате и ние се отнасяме с уважение към вашия избор.
7. Има едно нещо обаче, което не е хубаво - има хора които искат да ни скарат и упорито се опиртват да го правят - вече много години. Това не е добре. Ако става въпрос за история да сядат академиите на науките и да четат документите - ама Гоце Делчев бил ли е македонски революционер а също учител в българско училище и така тататък - те да си говорят. Дали Мара Бунева е македонка и какво е правила или не знам какво - те , историците да си говорят и след това обаче да ни кажат до какво са стигнали.
8. Накрая - за нас е обидно българите и българския народ да бъдат представяни тук, в Македония като нечовеци, които само мислят едва ли не злото на тази земя и нейните хора. При това от държавно спонсорирани медии и пропаганда. Това силно не ни...

Прочитане на целия коментар
харесва - много силно не ни харесва. Не трябва да забравяме кой къде е в този свят реално .


 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 "Не"
17 фев 2013 16:56 282
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#280] от "bozkata":

Ти май скоро ще разбереш коя е правилната страна както вървят нещата - гледай да не стане късно.

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 Неутрална
17 фев 2013 17:21 283
- +Оценка
-1 +1

Айде честито , и гледай за какво става дума : http://news.ibox.bg/news/id_521584410 да разбереш коя е правилната страна, че трябва по-бързо да я избираш. Бойко му каза, това, което написах по-горе и ти сега си мисли какво следва.......да си разбереш с кой си имаш работа нещастник вардарски.

 
Преглед на профил gosho3 Рейтинг: 458 Неутрална
18 фев 2013 10:30 284
- +Оценка
-1 +1

Бре Божка, кай се попиля с твоите "софийски македонци" ? Да не давиш мъката в "лозовача" че твоето не се получава след посещението на Бойко в Скопие ? А ?

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 "Да"
18 фев 2013 12:44 285
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#281] от "gosho3": Браво (Г)Тошко Африкански, ти откри "топлата вода". Всички знаят какво е говорил Бойко на Груйо, това вече го казаха Плевнелиев, Младенов и Ковачев. Не повтаряй вече написаното в пресата, а ни кажи какви ще бъдат реакциите на Станишев, Пирински, Гоце, Калфин и останалите "софийски македонци", които нищо не правеха цели 22 години и пазеха зорко родителските традиции от 1944. Хайде, дядка анал'изирай!

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 Неутрална
18 фев 2013 15:05 286
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#282] от "gosho3": Чети, чети дядка, да си спомниш каква паплач бяхте, но с огромни привилегии : http://frognews.bg/news_51693/Polugramotniiat_magaziner_Grigor_SHopov_komandva_30_godini_Darjavna_sigurnost/

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 "Да"
19 фев 2013 11:52 287
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#277] от "gosho3": С твоя изискан и полуграмотен анал'изаторски език сигурно си доцент, а може би и професор в УНИБИТ, факултет(о) на ченгетата.
http://frognews.bg/news_51700/I_Darjavna_sigurnost_si_ima_universitet/

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1247 "Да"
19 фев 2013 13:18 288
- +Оценка
+3

Ковачев тврди дека на последниот попис во Бугарија 1.640 бугарски граѓани се изјасниле како Македонци и тоа како што вели е нивно право. Никаде, додава тој, не е запишано како човеково право промена на националниот идентитет на починати луѓе за да се задоволела националната доктрина.

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 "Да"
19 фев 2013 17:42 289
- +Оценка
-2 +1

До коментар [#288] от "dobrich": http://www.cross.bg/1349561

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1247 "Да"
19 фев 2013 18:27 290
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#289] от "bozkata":

Е и?

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 Неутрална
20 фев 2013 01:05 291
- +Оценка
-2 +1

До коментар [#288] от "dobrich": Добре го владееш македонскиот! А сега напиши го на български, да те разбере света.

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 "Да"
20 фев 2013 18:26 292
- +Оценка
-2 +1

Гошо, Добрич, сега можете да спите спокойно. Червено-черното знаме на ВМРО няма да отиде в Скопие. Там ще властва червеното знаме с черен орел на шиптарите. А "софийските македонци" доволно потриват ръце и мислят как да направят някоя далавера и спечелят няколко милиона! Какво да се прави прост народ!

 
Преглед на профил dobrich Рейтинг: 1247 "Да"
22 фев 2013 15:04 293
- +Оценка
-1 +3

" Там ще властва червеното знаме с черен орел на шиптарите" - Слабо ме интересуват скопските сърбомани и хунзи! Аз не съм им крив на македонците и не се чувствам виновен, че си избират такива малоумници за държавни ръководители...

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 Неутрална
23 фев 2013 11:47 294
- +Оценка
-2 +1

До коментар [#293] от "dobrich": Къде си Гошооооо? Да ни анал'изираш новосъздадената ситуация и темата за "софийските македонци", които се готвят да превземат властта отново! Добрич хвърли пешкира, не го интересуват повече скопянците, а политиката ?!

 
Преглед на профил bozkata Рейтинг: 402 "Да"
25 фев 2013 12:33 295
- +Оценка
-3 +1

До коментар [#284] от "gosho3": Новина Гошко, откри се, че Иван Костов освен агент на ГРУ (без картонче в ДС?) е: е роднина с терориста и съветски агент Станке Димитров-Марек! С други думи още един "софийски македонец"! Светни ни воеводо от ВМРО, с улица в Скопие!

 
Преглед на профил Svet Рейтинг: 460 Неутрална
7 мар 2013 21:35 296

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5586771

Май наистина "северното сияние" може да изтъргува влияние в Македония срещу отстъпки по Косовска Митровица. Интересно място са Балканите :)

 
Анонимен потребител Неутрална
27 май 2013 12:33 297
- +Оценка
-1

Ние не можем нас да управим, камоли другите, но луд умора няма.

 
20 яну 2014 12:13 298

Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

Искам да получавам известия за развитието на дебата.

Следващият дебат

Очаквайте скоро следващия дебат на "Капитал". Теми за дискусии можете да предлагате на http://www.capital.bg/interaktiv/debati/suggest.php.

Още по темата

Скелет в мазето

Как тайната мисия костите на цар Самуил да се върнат в България мина през три правителства, двама президенти и ще приключи в един солунски музей

Али Ахмети: В София се чувствам като в Брюксел

Лидерът на партията ДСИ, коалиционен партньор в македонското правителство, пред "Капитал"

Меренето на пилоните

Българската позиция към Македония

Приятели, които не се понасят

Знае ли България какво точно иска от Македония?