Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email

Победител - Дебатът за задължителна цел за дял на зелената енергия завърши наравно

52% 112 гласа
  Резултати от общо 215 гласували.
48% 103 гласа

Разпределение на гласовете по етапи

Етап 1 - 124 гласа
52%
48%
Етап 2 - 37 гласа
57%
43%
Етап 3 - 54 гласа
50%
50%
Снимка

Да

Никола Газдов

Българската фотоволтаична асоциация

Подпомагайки ВЕИ за определен период от време, страните-членки на Европейския съюз (ЕС) гарантират ясен инвестиционен хоризонт. Това се случва чрез регулаторна и законова подкрепа, базирана върху задължителни цели (Програмата 20/20/20).

Основна теза Защитна теза Заключителна теза
Снимка

Не

Калоян Стайков

Институт за пазарна икономика

Дебатът за това дали да има цел за потребление на енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и колко да е тя или да няма такава цел винаги ми е звучал абстрактен и "разведен" с реалността. Затова нека го поставим в перспектива.

Основна теза Защитна теза Заключителна теза

Илин Станев

Модератор
Поводът за дебата, който проведохме, са започналите дискусии по бъдещата стратегическа рамка за развитието на енергетиката след 2030 г. в ЕС. Вярно, че моментът е малко отдалечен - докато разискваме с колко точно да намалим емисиите на парникови газове към 2050 г., в България енергетиката изглежда в хаос.

Тази ситуация обаче не е уникална за България. Проблеми в енергийния сектор има в повечето страни-членки - къде по-големи, къде по-малки, а политиката за борба с климатичните промени става все по-малко приоритет. В момента далеч по-силно отразяване получават оплакванията на бизнеса от високите цени на електроенергията, отколкото опитите за засилване на мерките за намаляване на използването на органични горива.

Нашият дебат също е част от тази тенденция. Не толкова заради опозицията на Калоян Стайков на задължителните цели за дял на зелената енергия в общия микс, която има своята здрава пазарна логика, но е неизменна в последните години. Защитната теза на Никола Газдов за необходимостта от задължителните цели е много по-различна от тази, която поддръжниците на зелената енергия биха имали преди няколко години. Според Газдов мерките за подкрепа на възобновяемите източници на енергия трябва да са повече пазарни и по-малко да разчитат на субсидии. А там където ги има, те трябва да са насочени към малките инсталации.

В крайна сметка резултатът на така поставения от нас въпрос е 50 на 50. Поне мен това леко ме учудва, очакванията ми бяха за значителен превес на гласовете срещу задължителните цели и зелената енергия като цяло. Изходът от гласуването може би се дължи на факта, че сме една от малкото медии, които имат еднакво количество читатели, които следят както сайта на Института за пазарна икономиката, така и този на WWF.

Всъщност нашият дебат много скоро ще има практическо продължение. Следващата седмици Европейският съвет (т.е. страните-членки на ЕС) ще излязат със заключения в областта на енергетиката, където темата за климатичните промени е видимо пренебрегната (вижте проекта тук). На зелената енергетика са отделени два конкретни параграфа. Първият касае нуждата от постепенно премахване на мерките за подкрепа на тези технологии, които вече са достатъчно развити. Вторият подтиква Европейската комисия да побърза с публикуването на доклада си, чиято цел е да посочи възможни подходи за намаляване на разходите от присъединяването на голям брой субсидирани възобновяеми източници на енергия, както и тяхното по-добро интегриране в пазара.

Интересно е, че Съветът доста обширно се занимава с ролята на хората като едновременно потребители и производителите (prosumers както гласи новата звучна фраза) на енергия. На този процес е отделено значително повече място, което за следящите внимателно европейската енергийна политика е сериозен завой. Той предвещава момента, в който ВЕИ-технологията вече ще започне да става конкурентна на конвенционалната енергетика. Тогава и няма да се нуждаем от задължителни цели. Въпросът е кога ще стане това - след пет, след десет или след повече години.
52% 112 гласа
  Резултати от общо 215 гласували.
48% 103 гласа

Разпределение на гласовете по етапи

Етап 1 - 124 гласа
52%
48%
Етап 2 - 37 гласа
57%
43%
Етап 3 - 54 гласа
50%
50%
Подкрепете позицията си с коментар

4 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил Consumer Рейтинг: 1234 Неутрална
14 май 2013 17:21 1
- +Оценка
-1 +5

Нека си дебатираме, а междувременно ЕСО и ЕРП да натискат зелените бутони (0) и манипулират с РЛЗ в посока надолу.

_____

Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 
Преглед на профил Distributed Рейтинг: 868 "Да"
14 май 2013 17:52 2
- +Оценка
-2 +4

"Той предвещава момента, в който ВЕИ-технологията вече ще започне да става конкурентна на конвенционалната енергетика. Тогава и няма да се нуждаем от задължителни цели. Въпросът е кога ще стане това - след пет, след десет или след повече години."

Ами, ако ЕС продължи да толерира замърсяването, да субсидира изкопаемите горива и да не прокарва ВЕИ-friendly закони, ще е след десет или повече години,.

Ако ЕС се ангажира с ВЕИ и се вслуша в проблемите - не само финансови, а главно законодателни - ще стане след по-малко от 5 години.

_____

Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 
Преглед на профил ahmaka Рейтинг: 294 Неутрална
18 май 2013 08:32 3
- +Оценка
-1 +2

Съветът доста обширно се занимава с ролята на хората като едновременно потребители и производителите
^^^^^^^
Естествено! В момента се конструира нов "двигател на икономически растеж", както финансовите акули витиевато определят структурно новия начин за ограбване на популацията. Старият двигател ще продължи да работи още известно време по инерция. А чинките са назад в тези технологии за разлика от дойчовците, които искат да приберат максимален дял

 
Анонимен потребител Неутрална
19 май 2013 11:11 4
- +Оценка
-3 +5

Когато стане коккурентна на другите видове цетнрали за производство на ток ,тогава трябва да се използват ВЕИ-тата...кой ще плаща по 800-900лв за МВот ВЕИ-тата...СРЕЩУ 45-100 ЛВ ЗА МВ от другите производители...кой ще плаща това ....ний...ЗАЩО...ДА ПЪЛНИМ НА НЯКОЙ ДЖОБОВЕТЕ .И,още---там са най големите нарушения:построени на земи 1-4 категория ,а не 13-14 категория...използване на произведена енергия ,преминала през техни кабели и излязла на посочените цени...не съобразяване с ЕСО,И КУП ДРУГИ НЕЩА.

 

Искам да получавам известия за развитието на дебата.

Още по темата

ЕК: Промени в зелените тарифи - да, но не и убиване на пазара

Брюксел е срещу ограничаване на стимулите за ВЕИ със задна дата