Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
Снимка

Да

Лукан Луканов

зам.-председател на КРИБ

Започвам тезата си с уговорката, че не е хубаво по време на криза да се пипат никакви данъци, защото това е прокризисна мярка. Позицията ми обаче е, че при извънредни ситуации е по-добре да се вдигне ДДС, вместо преките данъци. Аргументът е много ясен – ДДС е може би един от най-справедливите данъци, защото той облага потреблението.

Основна теза
Снимка

Не

Любомир Дацов

бивш заместник-министър на финансите

Отговорът на въпроса за или против вдигането на ставката на ДДС, би бил много лесен, ако беше зададен преди няколко месеца. Тогава всеки нормален икономист би отговорил "не, в никакъв случай", нито един данък не бива да се увеличава по време на криза. Вдигането на данъците не помага нито на бизнеса, нито на нормалните потребители.

Основна теза

Резултати от гласуването на този етап

32%22 гласа
 Благодарим за вашия глас!
68%47 гласа

Вера Денизова

Модератор
За първи път от десетилетие идеята да се увеличават данъци не звучи толкова невероятно.

Тази седмица ГЕРБ обяви пакет от възможни антикризисни мерки, между които и увеличение на данък добавена стойност (ДДС) с два процентни пункта. Предложението предизвика много негативни реакции. Категорично против идеята се обявиха синдикатите, според които вдигането на ДДС ще удари бизнеса и потреблението. "Синята коалиция", БСП и ДПС също заявиха, че няма да подкрепят подобна мярка. Икономисти и представители на бизнеса са единодушни, че увеличаването на данъка задължително трябва да върви в пакет с реформи на държавните разходи. Според привържениците на идеята обаче ако трябва да се избира по-малкото зло, данъците върху потреблението са за предпочитане пред тези върху печалбата и личните доходи.

С увеличението на ДДС безспорно трябва да се подходи сериозно. Резките движения в посока нагоре могат да доведат до свито частно потребление за сметка на повече неефективни държавни разходи. Бизнесът ще бъде още по-затруднен по време на криза, а безработицата ще нараства. Така изходът от рецесията ще се окаже още по-далеч. В момента обаче управляващите, притиснати от изтънелия бюджет, са изправени пред дилемата рязане на разходи и/или увеличаване на приходи. И след като първият вариант автоматично води след себе си вълна от недоволство (не без подкрепата на някои министри и синдикатите), по-високите данъци, и в частност косвените – ДДС и акцизи, остават единствената опция. Сметките на управляващите са, че увеличението на ДДС с 2 процентни пункта ще доведе до 540 млн. лв. допълнителен приход в хазната за тази годна.

Докато правителството, работодателите и синдикатите продължават преговорите, "Капитал" покани икономически експерти да се включат в дебата на тема ДДС ли е най-подходящият данък, който трябва да бъде увеличен по време на криза.
Снимка

Лукан Луканов

Позиция Да
Започвам тезата си с уговорката, че не е хубаво по време на криза да се пипат никакви данъци, защото това е прокризисна мярка. Позицията ми обаче е, че при извънредни ситуации, за да спасим държавата, е по-добре да се вдигне ДДС, вместо преките данъци. Аргументът е много ясен – ДДС е може би един от най-справедливите данъци, защото той облага потреблението. Всеки, който би възразил, че ще засегне бедните и средните слоеве няма сериозен аргумент, тъй като потреблението обикновено е по-високо в по-богатите слоеве. И като всеки данък, който облага потреблението, той в някаква степен е най-справедлив.

Преките данъци, и в частност плоският данък, не трябва да се пипат. Плоският данък конкретно създава бизнес средата и практически регламентира основните й параметри и прави България една атрактивна дестинация за инвестиции. Рано или късно това наше конкурентно преимущество пред всички останали държави ще проработи точно така, както трябва. За съжаление тези две години попаднахме в криза, в която инвестиционна активност не е така висока, но всяко пипане на плоския данък означава, че в бъдеще ние няма да бъдем достатъчно конкурентноспособни на фона на състоянието в съдебната ни система, на фона на корупцията и на всичко останало.

Тоест ако трябва да избираме измежду всички злини, вдигането на ДДС е най-малката.

Освен това ако се вдигне плоският данък, така ще спрат инвестициите, а оттам ще спаднат и приходите в бюджета. Ще се увеличи и делът на сивата икономика – една от най-големите опасности в България, която отново би довела до спад на приходите в бюджета.

Най-важната мярка обаче е тази, която ще позволи на бизнеса да получи глътката си въздух - а именно разплащането с частните предприятия. Това е най-важното и всички тези мерки, които обсъждаме, всъщност имат за цел да се извърши именно това плащане. При всички положения България в момента се намира в спиралата на намалените приходи в бюджета, а приходите в бюджета в основната си част се формират от икономиката, от реалния сектор. Той намалява, оттам намаляват приходите ДДС, данък печалба, такси, акцизи и всичко останало. Тоест трябва да нахраним кравата, за да има мляко.
Снимка

Любомир Дацов

Позиция Не
Отговорът на въпроса за или против вдигането с 2 % на ставката на ДДС, би бил много лесен и прост, ако беше зададен преди няколко месеца. Тогава еднозначно всеки нормален икономист би отговорил "не, в никакъв случай", нито един данък не бива да се увеличава по време на криза. И това е така, защото всеки антикризисен план се състои от мерки за стабилизация на финансовата система и осигуряване на ликвидност, стабилизация на предприятията и заетостта и мерки за подпомагане и стабилизиране на потреблението на домакинствата. А вдигането на данъците не помага нито на бизнеса, нито на нормалните потребители, напротив с всичките си ефекти би вкарал икономиката в задълбочаваща се негативна спирала на растежа.

И тук идва голямото "НО", ако нещата са толкова изпуснати, че сме в ситуация, когато бюджетът е в режим на "свободно" падане и сме в ситуация да избираме "по-малкото зло", то тогава вдигането на ДДС е най-добрия избор от гледна точка на неговата неутралност и влиянието му върху икономическите агенти. Всъщност не бива в никакъв начин да се пипат преките данъци, защото те директно влияят върху конкурентоспособността на фирмите и способността им да запазят работни места.

Но има и един друг аспект, който трябва да бъде оценен. Няма как МФ да си затваря очите пред факта, че спадът на приходите от ДДС за първите месеци е около 40-45 % спрямо същия период на миналата година, при 5% спад на БВП. Това първо прави безсмислена идеята за решаване на проблема с липсващите приходи чрез вдигане на данъци, просто, защото няма да има никаква ефективност, преди да решат проблема със спасяващия се в сивия сектор бизнес и второ май не са включили "кабела" в контакта, а са ги вързали на фльонга, когато съединяваха митническата и данъчните системи. Т.е липсващите приходи не говорят за закрити контрабандни канали и събрани акцизни вземания, както се опитваха да ни убедят притихналите напоследък митнически власти, а за точно обратното.

Резултати от гласуването на този етап

32%22 гласа
 Благодарим за вашия глас!
68%47 гласа
Този етап е приключил

11 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил mirohero Рейтинг: 866 Неутрална
27 мар 2010 01:25 1
- +Оценка
+5

Повишаването на ДДС е от пазарна гледна точка намаляне на приходите от основна дейност със същият процент. Някой умник да ми обясни кое предпочита и защо - да му намалеят брутните приходи с 2% или да му намалее нетната печалба с 2%?

 
Преглед на профил charlyb Рейтинг: 853 Неутрална
27 мар 2010 07:42 2
- +Оценка
+11

Ако нещата с приходите в бюджета са катастрофални, а те са май точно такива, това е мярка, която ще вкара веднага пари в него. В дългосрочен план (пък и в краткосрочен защото това може да намали притока на туристи през започващия туристически сезон у нас!), ще се свие още повече потреблението, удрящо бизнеса.
ДДС-то не прави реформи, а точно те са необходими на България, само че бат'Бойко не е човекът, който ще ги направи. Твърде голям популист е, с амбиции при това за президент.

_____

Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 
Преглед на профил kalva4 Рейтинг: 8 Неутрална
27 мар 2010 10:05 3
- +Оценка
+14

1. Нарочно избягвам остта ляво/дясно, а бих желал акцент на провокация за излизане от мисленето „първо да напълним бюджета”.
Нека да мислим и ЗАЩО ги няма постъпленията?
1.1 Бюджет 2009 бе загробващ за Б-я през 2010 нарочно или поради невежество – друг въпрос.
На което новото правителство отговори като ЗАПУШИ последните три месеца реалната икономика. Тези неплатени 1,5 – 2 млрд, по линията на междуфирмената задлъжнялост са станали поне 6 млрд. С което Дянков сам си сряза клона „данък печалба”
1.2 Предвид 2.1 е ясно, че фирмите допълнително затягат коланите – сиреч пазаруване- и от тук се срива и ДДС-то и митни сборове и акцизи...

ИЗВОД 1 – причината не е в данъците, а в запушената икономика. Следва и мярка 1-ва – държавата и общините да се разплатят и да се ОТПУШИ икономиката, за да започне да генерира и печалба и ДДС и да търгува и проч. За целта – някакъв вид вътрешен заем /не е добре, но е най-разумното/
2. Бюджета е каца без дъно, администрацията е масова корумпирана и безотговорна, а съд.система – мудна и почти неработеща.
2.1 При тази ситуация не е тайна, че при всяка държавна поръчка за работа пр. за 100 лв. Държавата дава 1000. Плюс това ИПИ изчислиха, че на 100 лв. Инвестиции възвръщаемостта е ... 30лв.
ИЗВОД 2 Реалните източници за връзване бюджета са претръскване на българските проекти и преразглеждане тяхната ефективност и цена. Скромно – за същият обем работа могат да се спестят поне 1-1,5...

Прочитане на целия коментар
млрд лв.!
ИЗВОД 2.1 Проектите финансирани от бюджета трябва да са стратегически важни, реализуеми в рамките на 2-3 години при две условия – консумация на макс.българска работна ръка и макс. Български фирми подизпълнители.
2.2 У нас в администрацията всичко става от бавно до ужасно бавно. Необходимо ни е БЪРЗО отпушване на икономиката и БЪРЗОТО й задействане:
ИЗВОД 3 – Минаване към режим на „мълчаливо СЪГЛАСИЕ” – скоростта на движение на бизнеса със сигурност ще се утрои – най-малко!
2.3 Администрацията е безотговорна и корумпирана, а съда – неефективен. Началническите длъжности са резултат на политическа подкрепа, а „малките” копират „големите”. Т.е. ако си добре с власт имащите –правиш безнаказано „батко-на-братко”-вщини. Което ни блокира и еврофондове и удесеторява цената на държавните поръчки.
ИЗВОД 4 /Може и да е палиатив, но/ Дайте възможност на пострадалите от едно или друго безотговорно чиновническо решение, освен да осъдят държавата /което става доста често/, но и да имат правото да търсят морални и материални щети от съответните длъжностни лица.
3.5 Административните разходи са неизвестна точно величина, но е ясно, че поне половината от тях отиват за самоподдръжка и разширено възпроизводство на самата администрация. Вторият сериозен момент е, че свръх количеството чиновници, създавайки си работа един другиму, рязко свалят качеството на смислената работа, за която по презумпция са назначени
ИЗВОД 5 – съкратете администрацията двойно, а на останалите вдигнете заплатите с 20% под условие за резултатност.

3.6 Огромна част от дейността на администрацията е тотално непрозрачна, което е едно от условията за успешна корупция, шуробаджанащина и др.п.
ИЗВОД 6 – Максимална прозрачност, за да разширим базата на контрол за конфликт на интереси, свързани лица и корупционни решения:
6.1 Качване на цялата нормативна база на държавни и общински органи , Решения, вътрешни Заповеди, Протоколи от заседания на колективните им органи вкл. и Тълкувателни писма по частни случаи, в интернет.
.2 Качване в интернет на всички фирми, вкл. Поименно членовете на ръководствата им спечелили държавни поръчки и проекти по еврофондове за последните 3 години и от тук нататък – в тридневен срок от датата на вземането на решението.
Ако разсъждаваме в тази посока, уважаеми дами и господа, ще се окаже, че не е нужно да се пипат данъците, а да поограничим леко кражбите и корупцията. И то с елементарни и скоростно изпълними мерки.

 
Преглед на профил pamela Рейтинг: 3074 "Да"
27 мар 2010 10:43 4
- +Оценка
-2 +6

Вдигането на косвените данъци дава възможност на всеки човек да си планира по-добре личния бюджет. Можеш да се откажеш от някои покупки, които не са крайно необходими или да изчакаш разпродажби и сваляне на цените. Докато преките данъци държавата си ги прибира и гражданинът не е в състояние да повлияе на този процес.
Т.е. аз предпочитам повече контрол върху собствените ми финанси, особено по време на криза.

 
Преглед на профил Владимир Kaladan Петков Рейтинг: 1416 "Да"
27 мар 2010 15:20 5
- +Оценка
-6 +6

Един умен приятел ми каза: "По-добре да увеличат ДДС отколкото социалните осигуровки, защото ДДС сам избираш да го платиш, докато социалните осигуровки не". Съгласен съм с него.

_____

Без кураж няма слава!
 
Преглед на профил Distributed Рейтинг: 874 "Да"
27 мар 2010 16:33 6
- +Оценка
-1 +6

"спадът на приходите от ДДС за първите месеци е около 40-45 % спрямо същия период на миналата година"

Ако не се лъжа, обяснението на този рекорден спад е, че декември 2008ма бяха изхарчени ударно няколко милиарда лева бюджетен излишък, голяма част от които после бяха прибрани обратно от държавата под формата на ДДС точно през първите месеци на 2009та.

Прав ли съм?

Това е и единия от големите грехове на предишното правителство - не трябваше да ги харчат тези пари. Другия голям грях е, че направиха бюджета за 2009та при заложен ръст на икономикатаот 4.7%, а ние реално имахме спад от 6.5%.

Иначе вдигане на ДДС е най-лесното и най-безболезното прибиране на пари от хората.

_____

Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 
Преглед на профил jtkjtk Рейтинг: 0 Неутрална
27 мар 2010 18:14 7
- +Оценка
+6

Според мен дискусията е ялова. Преодоляването на проблемите първо е въпрос на доверие между населението и правителството /което след изборите като че ли е в посока надолу / и след това е да се напълни дупката. Доверието ще даде сила на мерките, които и да са те. Но има ли доверие?

 
Преглед на профил mto Рейтинг: 1009 "Не"
28 мар 2010 00:04 8
- +Оценка
+10

Най-доброто предложение, което прочетох относно ДДС беше направено от читател на Капитал миналата седмица.
Вместо да вдигат ДДС - да повишат събираемостта му. Как може да стане това? Като държавата започне да връща примерно 2% от ДДС на гражданите по събрани и предоставени от тях касови бележки. По този начин хората ще имат интерес да взимат ВИНАГИ касови бележки - съответно да се начислява и внася повече данък. Не вярвам все пак всички да се юрнат да събират касови бележки, но поне пенсионерите ще започнат. Така реално върнатите 2 % на гражданите няма да са много, но останалите 18%, които иначе не биха влезнали ще бъдат вече много пари.
Единственото, което правителството трябва да направи е да въведе ясен ред и организация по възстановяването.

_____

Вместо виц: "Високият морален стандарт в политиката, който зададе ГЕРБ!"
 
Преглед на профил dania45 Рейтинг: 0 Неутрална
28 мар 2010 12:24 9
- +Оценка
+5

в момента съм в Израел и наблиудавам внимателно развитието на кризата тук!На практика криза няма.Единствените проблеми идват от свиването на експорта.Назначиха и Стенли Фишер още един мандат за управител на центр. банка.Преди известно време израелците посъветваха Б.Б. точно обратното на това,което смята да прави правителството/тук ДДС е 18% с тенденция да стане16%/.Освен това без значение кои са на власт,от 7 години те се готвеха за тази криза.Дпбре е да помислим върху техните идеи

 
Преглед на профил Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН. Рейтинг: 684 Неутрална
28 мар 2010 22:05 10
- +Оценка
+6

ББ тръгна по посока на най малкото съпротивление - повишение на ДДС.Постъпка която бе лесно предсказуема предвид досегашните му изяви.
Но именно тази постъпка показва липсата на воля за промяна.С повишаване на данъка се прехвърля тежеста върху най голям кръг от хора.Обикновенни хора, защото фирмите имат достатъчно вратички за изплъзване но не и обикновенния потребител.
Целият кръг е порочен, редно бе да се тръгне по линия на съкращаване на разходите, свиване на администрацията, съкращения в раздутия щат на полицията,затягане на данъчния контрол и контрола върху акцизните продукти.Но това са трудни мерки,болезнени мерки засягащи влиятелни интереси.За това се стигна отново до ситуацията гражданите да операт пешкира.И за да е пълен сеира ни сервираха и "Инпийчмънт" на президенто. За да гледаме в правилната посока докато джебчийката България ни преравя скъсаните гащи.

_____

АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 
Преглед на профил topakbashian Рейтинг: 8 "Да"
29 мар 2010 14:46 11
- +Оценка
-1

Да, по време на криза не би трябвало да се вдигат данъците, но този коствен данък по най-демократичен начин ще засегни всички потребители на пазара, по - големите повече от по- малките. На-бързия начин да се съберат " живи " пари от потребителите , най бързо може да се въведе и най бързо , ако изпълни задачата , да се спре.

 

Искам да получавам известия за развитието на дебата.

Какво следва?

В следващите етапи на дебата с мнения по темата ще се включат и други икономически експерти. Можете да участвате с позицията си във форума и да се включите в анкетата по темата.

Още по темата

ДДС остава без промяна

Премиерът Борисов заяви, че се мисли какви нови мерки могат да донесат приходи в бюджета

Когато ДДС удари...

Косвеният данък се вдига до 22, 23, 24 или повече процента

Писмо до баба Горка

Вдигането на ДДС до 22%

Данък "политически рейтинг"

Увеличението на ДДС до 22% изглежда все по-реално. И това е най-малкото зло