Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
57% 330 гласа
  Резултати от общо 577 гласували.
43% 247 гласа

Разпределение на гласовете по етапи

Етап 1 - 444 гласа
55%
45%
Етап 2 - 133 гласа
64%
36%
Снимка

Да

Радослав Стоянов

Български хелзинкски комитет

Тъжно е, че дебатът по този въпрос почти винаги бива "замърсен" от ирелевантни аргументи и логически заблуди. В същината на въпроса най-напред трябва да признаем, че той е въпрос на равенство. Нещо, за което пише в конституцията ни. А то е важно, защото равното третиране е въпрос на справедливост.

Основна теза Защитна теза
Снимка

Не

Климент Христов

богослов

Защо след като над 50% от българските граждани вече официално предпочитат не само да живеят без брак, но и раждат и отглеждат децата си и явно не срещат трудности при това, общността на ЛГБТ толкова държи да формализира безбрачното съжителство?

Основна теза Защитна теза

Кристина Христова

Модератор
Читателите на capital.bg гласуваха "за" фактическото съжителство да бъде узаконено и за еднополовите двойки – 57% от гласувалите в дебата ни подкрепиха подобна промяна, срещу 43% против.

Само преди няколко години предложение за регистриране на фактическото съжителство беше отхвърлено (първо в частта за хомосексуални двойки, а после и за хетеросексуални) с голяма съпротива от почти всички политически партии, християнски и родителски организации.

Какво показаха гледните точки в сегашния дебат, който закриваме онлайн: позицията против всъщност беше основно насочена към възможността тази законова промяна да доведе до следваща, която да отвори вратата за осиновяване на деца. От друга страна според противника на промяната в нашия дебат, Климент Христов, и в настоящото законодателство има достатъчно възможности еднополовите двойки да се ползват от същите права, както и разнополовите.

Защитната теза на Радослав Стоянов беше изградена на аргумента, че "равното третиране пред закона е върховен принцип. Той не познава и не може да познава условности – количествени или други."

След едно сравнително спокойно начало сред коментиращите във форума на дебата, дискусията се радикализира и измести извън темата.

А междувременно май месец беше изпълнен със събития, засягащи правата на хомосексуалните в различни краища на Европа. В Германия беше направена още една стъпка към изравняване правата на гей двойките с тези на хетеросексуланите. Конситутционният съд се произнесе, че еднополовите двойки трябва да имат същите данъчни облекчения. Парламентът на Португалия прие закон, който позволява на партньорите в гей-двойките да осиновяват децата един на друг.

Руската полиция задържа поне 30 защитници на правата на хомосексуалните и техни противници при неразрешена демонстрация в Москва, след като по-рано Държавната дума прие закон срещу обществени мероприятия и разпространяването на информация за лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални сред непълнолетните. Съд в Украйна забрани провеждането на гей парад в Киев, а във Франция бяха възобновени протести срещу гей браковете.

На този фон в Европа (включително страните извън Европейския съюз): гей браковете са разрешени в 9 страни, регистрираното съжителство – в 12, а България остава сред 10-те държави, в които има конституционна забрана за хомосексуални бракове.
57% 330 гласа
  Резултати от общо 577 гласували.
43% 247 гласа

Разпределение на гласовете по етапи

Етап 1 - 444 гласа
55%
45%
Етап 2 - 133 гласа
64%
36%
Подкрепете позицията си с коментар

36 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил ПАВЛА Рейтинг: 1391 "Да"
8 юни 2013 15:44 1
- +Оценка
-13 +12

Мнението е ясно. Само дето се изписаха камара пошлости по въпроса.

_____

При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 
Преглед на профил На комунист доверие да нямаш Рейтинг: 506 "Не"
8 юни 2013 16:01 2
- +Оценка
-10 +19

Госпожо Христова,
Започвате анализа си със съпоставяне на несъпоставими неща:
1. Как гласувахме в дебата регистрираните читатели на "Иконмедиа", които пожелахме да се включим в дебата, и
2. Как са се произнесли преди няколко години "почти всички политически партии, християнски и родителски организации".
И от това като че ли извеждате някаква тенденция.
Ако искаме да уловим тенденция в настроенията, би било редно да сравним всяка група сама за себе си, т.е. регистрираните читатели на "Иконмедиа" сега и преди няколко години; политическите партии сега и преди няколко години; християнските организации сега и преди няколко години; родителските организации сега и преди няколко години.

_____

Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 
Преглед на профил ARRI Рейтинг: 1391 "Не"
8 юни 2013 16:57 3
- +Оценка
-35 +32

Споко бре.....У България, както и у Германия узаконяване на гей бракове НЯМА да има.....Не толерираме извратеняците...Факт !!!

_____

Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 
Преглед на профил ARRI Рейтинг: 1391 Неутрална
8 юни 2013 17:00 4
- +Оценка
-24 +21

До коментар [#2] от "Орешко Монтерейски - Закривай седЕнката":

Виж им на икономедия главния спонсор, и ще ти стане ясно защо налагат гей браковете ..... И не приемай тяхните социологически проучвания за достоверни...... Нарочно манипулират резултатите та да се отчитат пред спонсорите си и да си оправдават заплатите. Факт....

_____

Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 
Преглед на профил kirka80286 Рейтинг: 506 "Не"
8 юни 2013 17:32 5
- +Оценка
-16 +22

На мен още в първата част на този дебат ми стана странно как преобладаващата част от мненията е "против", а резултатите са леко "за" - съвсем леко, но все пак достатъчно. Същото се повтори и във втората част. Познавайки консервативността на БГ обществото по този въпрос, ми се струва абсолютно нереален такъв резултат. Ако някой хване микрофона и сондира из улиците мнението на минувачите, какво, от 5 души 3-ма да са "за"...? Друг път! Тука има някаква шашма. Или медия-та, или гей-дружинка "Пружинка" си гласува чинно и организирано, под строй.
И в двата случая това не са реални резултати.

_____

"Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 
Преглед на профил Кирето Рейтинг: 1336 "Не"
8 юни 2013 18:43 6
- +Оценка
-9 +20

До коментар [#5] от "80286":

"...Тука има някаква шашма. Или медия-та, или гей-дружинка "Пружинка" си гласува чинно и организирано, под строй..."

Ами нали имаше наплив от току-що регистрирани "читатели", подкрепящи ЛГБТ-то...:)
Та резултата беше предрешен...
Но, както казаха съпартийците на Меркел в Германия :
"Според нас няма гей брак. Съществува брак и еднополово партньорство"
Точка.

_____

Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 
Преглед на профил На комунист доверие да нямаш Рейтинг: 506 Неутрална
8 юни 2013 19:05 7
- +Оценка
-5 +15

До коментар [#5] от "80286":

Резултатите са си съвсем реални, но именно с уточнението, показват нагласите на гласувалите общо около 444 (условно приемам, че 133-мата, гласували втория път, са сред гласувалите първия път) регистрирани читатели на "Иконмедия", пожелали да участват в дебата, като разбира се, представителите на общността на ЛГБТ бе доста по-мобилизирана.
Но тъй като тези 444 души не сме представителна извадка на цялото българско общество, крайните резултати от гласуването според мен също нямат представителен характер за цялото българско общество.

_____

Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 
Преглед на профил telv Рейтинг: 395 "Да"
8 юни 2013 20:11 8
- +Оценка
-21 +15

Отново поднасям благодарности за дебата, радвам се, че има видимост и по тези въпроси. На 22 юни 2013 ще се проведе за шести пореден път шествие в подкрепа на ЛГБТ общността с цел мирно противопоставяне на дискриминацията, престъпленията, породени от омраза, и хомофобията. Мотото ще бъде "Различни хора, равни права", всички са добре дошли да се включат =)

 
Преглед на профил dartagnan Рейтинг: 561 "Не"
9 юни 2013 00:59 9
- +Оценка
-12 +11

Социалистите го наложиха в Европа въпреки протестите и не дадоха право на референдом в никся дъргава

 
Преглед на профил dartagnan Рейтинг: 561 "Не"
9 юни 2013 01:00 10
- +Оценка
-10 +14

Социалистите го наложиха в Европа въпреки протестите и не дадоха право на референдом в никся дъргава

 
Преглед на профил На комунист доверие да нямаш Рейтинг: 506 "Не"
9 юни 2013 06:47 11
- +Оценка
-11 +16

До коментар [#8] от "telv":
На 22 юни 2013 според православния църковен календар е Черешова задушница и е редно православните християни да се помолят за упокой на душите на починалите си близки, сродници, приятели, познати и т. н. Тъй че всички православни християни са добре дошли в православните храмове и след това на гробищата, за да почетат паметта на близките си.
Що се отнася до т. нар. хомофобия, по всичко изглежда, че най-големият трън в очите на представителите на ЛГБТ общността е християнският Бог и затова всячески се опитват да Го игнорират и (както един съфорумец с изявени наклонности към псевдофилософстване казва) да Го представят като метафизична илюзия. Само че Бог поругаван не бива. И всеки човек при преминаването си в отвъдния свят ще има възможността сам да се убеди в това.

_____

Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 
Преглед на профил telv Рейтинг: 395 "Да"
9 юни 2013 09:02 12
- +Оценка
-14 +16

До коментар [#11] от "Орешко Монтерейски - Закривай седЕнката":

Нямам намерение да се впускам в религиозни спорове, но може би е хубаво да си спомниш, че в Борисовата градина в София бият и убиват хора, защото им приличат на гейове. Затова аз лично ще почета паметта на тези, които изгубиха живота си под ударите и ритниците на хомофобията. Ти, ако предпочиташ, отиди на църква, отделяй внимание на Бога си, уважавам това ти право, аз ще отделя внимание на моите братя и сестри човеци и така всеки по живо, по здраво.

 
Преглед на профил mak1951 Рейтинг: 457 Неутрална
9 юни 2013 10:15 13
- +Оценка
-4 +7

До коментар [#6] от "Кирето":
"Но, както казаха съпартийците на Меркел в Германия :
"Според нас няма гей брак. Съществува брак и еднополово партньорство"

това най-добре отразява и толерантността към различните и реалностите!

_____

mak1951
 
Преглед на профил vasil_jordanov Рейтинг: 340 Неутрална
9 юни 2013 11:38 14
- +Оценка
-16 +13

Можем да направим следното заключение - читателите на в. Капитал съвсем са олевели, както в главите, така и в китките...

Всички аргументи "За" и "Против" нямат абсолютно никакво значение, ако този дебатът не бъде поставен за широко обществено обсъждане и както много добре всички ние знаем гей общността няма абсолютно никакъв шанс да спечели. Защото няма абсолютно никакво значение, дали хомосексуалността е естествена или е плод на човешката глупост, няма никакво значение дали Господ Бог (ако съществува онзи Господ, описан в Библията и другите свещени книги) я одобрява или не. Няма никакво значение, дали "човешките права" се спазват или не. ВАЖЕН Е ГЛАСЪТ НА НАРОДА! А народът ясно заявява, че не иска хормонално увредени, комплексирани, социално неадекватни индивиди да възпитават децата на България, да си присвояват вековни ценности и обичаи и да ни налагат развратната си култура!!!

Нека хомо/би/транс-сексуалните се обичат, да си живеят заедно, да работят без да ги дискриминират, да се наследяват един друг, да се посещават в болници и т.н. но не да ни се натрисат с пискливите си възгласи, за изкривено равноправие и възгласи "ние сме едни от вас", защото не, ВИЕ НЕ СТЕ ЕДНИ ОТ НАС!

 
Преглед на профил kirka80286 Рейтинг: 506 "Не"
9 юни 2013 16:29 15
- +Оценка
-12 +11

До коментар [#14] от "vasil_jordanov":
Много добре казано, в последния параграф!

А иначе гей-организацията не се скъпи на определения като хомофобия, омраза, агресия... естествено има изроди, а не трябва да има. Те ритат и убиват всеки ден и не избирателно, само гейове, между другото лгбт, ако нямате нищо против. Но за щастие изродите са единици. Повечето хора никога нищо лошо не са ви направили, и няма и да видите никога от тях. Но не, сега всички са хомофоби, защото не ръкопляскаме, няма гей-билборди, гей-телевизионно време, гей-медии, парламентарно представена гей-щина, въобще тотална дъга.
Не се вписвате в биологията, примирете се с това, че за останалите (които, кой знае защо, сме огромно болшинство) сте и винаги ще бъдете... ...странни, да не ползвам други думи, че се сещам за много.

_____

"Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 
Преглед на профил herkules Рейтинг: 229 "Не"
18 юни 2013 11:07 16
- +Оценка
-5 +14

Не съм съгласен и никога няма да бъда с узаконяването на подобен род извращения. Не съм съгласен и с резултатите от форума.

_____

"Жените съществуват единствено само за разпространението на човешкия род и с това се изчерпва тяхното предназначение." - Артур Шопенхауер!
 
Преглед на профил Vic Rattlehead Рейтинг: 229 "Не"
20 юни 2013 19:43 17
- +Оценка
-2 +7

Значи различни хора, равни права.
И за да стане това трябва да отбележите, че сте различни. И как ще стане това? Ще ви мерят фи-то на отверстията или ще е на базата на едно голо твърдение какви сте? Нали се сещате, че тук нещата опират за права. Отделно искате да вкарате в законите сексуална ориентация, тоест вие ще въведете разделението по сексуална ориентация, което е чиста проба дискриминация. Честно казано на фона на всички ревящи за права, не ни трябвате и вие. Искате да узаконите отклоненията си. Ами не съм съгласен с това. В момента законите не ви ощетяват по никакъв начин. Нито пък би ви ощетил който и да е, ако не афиширате какви сте.
И вече ръсите обвинения за омраза и си изфабрикувахте и удобна думичка - хомобофия.
Зад цялата врява стоят външни за България организации. Много ще ми е интересно да се разрови кой ги финансира и докъде са стигнали законите там. Проверката ще е много показателна за това, което ни гласят.

_____

Rust in peace...
 
Анонимен потребител "Не"
21 юни 2013 00:31 18
- +Оценка
-2 +8

Не!

 
Анонимен потребител Неутрална
21 юни 2013 00:32 19
- +Оценка
-1 +7

не

 
Преглед на профил herkules Рейтинг: 229 "Не"
21 юни 2013 14:10 20
- +Оценка
-2 +6

До коментар #17
Прав си приятелю, всичко се диктува и финансира от вънка, само че понякога и с наши пари.
Как пък нищо хубаво не ни донесоха тия дападни демокрации.
Виж що народ протестира: Ето ти я демокрацията и то западна.

_____

"Жените съществуват единствено само за разпространението на човешкия род и с това се изчерпва тяхното предназначение." - Артур Шопенхауер!
 
Анонимен потребител "Не"
24 юни 2013 11:17 21
- +Оценка
-1 +1

Къде изчезнаха коментарите?
Пише, че има 20, но не ги виждам.

 
Преглед на профил glog Рейтинг: 672 Неутрална
25 юни 2013 05:23 22
- +Оценка
-3 +4

Защитната теза на Радослав Стоянов беше изградена на аргумента, че "равното третиране пред закона е върховен принцип. Той не познава и не може да познава условности – количествени или други." Така е казано в обосновката на тезата.

Отлично, но недообмислено, а поради това и невярно. Защото равното третиране е върховен принцип тогава и само тогава, когато това, което тетираш, е еднакво по принцип. А съгласете се, че семейна двойка от двама мъже или от две жени принципно се различава от семейна двойка от хетеросексуални мъж и жена, чийто цел е именно да създадат семейство -- да живеят заедно, да имат деца и да носят равни отговорности за брака и това, което става в него. Без това няма семейство, а само сексуални двойки, които нямат нищо общо с автентичното семейство.

Разбира се, това не означава, че непременно трабва да се забранява тяхното съжителство -- но именно като съжителство, а не като семейство.

 
Преглед на профил herkules Рейтинг: 229 Неутрална
26 юни 2013 08:56 23
- +Оценка
-2 +4

Щом, като тая чума "либерализация", вече е превзела основно младото поколение, какво ли ни очаква в едно по-обозримо бъдеще?
Всички крещят за равни права, без дори и да подозират, вредата която нанасят на обществото. Либерализация=Анархия.
Все утопични (ялови) идеологии.
Какво ще стане, ако група млади, физически здрави хора, утре поиска да има право да уринира на публично място, на показ пред всички или да
онан*ра, като поиска това да бъде узаконено, щото видите ли правата им били нарушени?

_____

"Жените съществуват единствено само за разпространението на човешкия род и с това се изчерпва тяхното предназначение." - Артур Шопенхауер!
 
Преглед на профил Tanyo Georgiev Рейтинг: 8 "Да"
9 юли 2013 12:49 24
- +Оценка
-3 +5

Разбира се, че трябва! Защо да има ограничение в правото на избор с кой ще прекарва живота си един човек? Нека всеки има право да избира как и с кой да живее. Стига с тези комплекси живеем в 21 Век, поосвободете се малко и живейте щастлив и весел живот и не се чудете кой ви е крив и кой прав, кое е естетически добре и кое не, живейте така както ви харесва и не се съобразявайте с традиционните закостенели разбирания и норми на поведение. Бъдете съвременни!

 
Преглед на профил Tanyo Georgiev Рейтинг: 8 "Да"
9 юли 2013 12:56 25
- +Оценка
-3 +2

До коментар [#23] от "herkules":

Добре това да имаш законен партньор как може да го сравниш с уриниране на публично място??

Просто това че правиш такова сравнение е доказателство за тоталното не разбиране на идеологията на този дебат....

Много ми е интересно какво ще промени озаконяването на едно такова нещо, в момента по улиците спокойно се разхождат такива хора това дали те ще имат брак или не не мисля, че лично на теб ще ти повлияе по някакъв начин. Те така или иначе с или без озаконяване ще продължат да бъдат такива...

Айде със здраве!

 
Преглед на профил naffoo Рейтинг: 229 Неутрална
12 юли 2013 13:36 26
- +Оценка
-3 +7

Бракът е административен акт, пораждащ поредица юридически връзки!
Той е вид договор, между двама души! Не виждам какъв е проблемът, тези двама души да са мъже или жени!
А който разбира брака по по-различен начин, тогава да го сключва в църква! Там са моралните ценности!

 
Преглед на профил Олег Георгиев Рейтинг: 442 Неутрална
10 авг 2013 19:24 27
- +Оценка
-2 +2

Каквото и да кажа е все тая...но, едно е сигурно - резултатът от гласуването не го приемам на сериозно, както са направили и гласувалите с "да". За тях е важно да почуствуват тръпката на нестандартното, но моля ви, изпитвайте си я в леглото, не ми я навирайте в очите и на другите от отговорното общество. Всеки има право да се самоопределя както си иска, но това да не става на обществено място, защото се получава изкривяване. Децата са зад вас - те са като попивателни и не схващат зловещия ви хумор. Моля, за повече отговорност!!!

 
Преглед на профил xflood Рейтинг: 1067 "Не"
21 авг 2013 10:10 28
- +Оценка
-2 +2

Против съм налагането на нещо ненормално, каквото за мен е хомосексуализмът, като социална норма.

_____

Fail with honour then succeed by fraud
 
Преглед на профил xflood Рейтинг: 1067 Неутрална
21 авг 2013 10:15 29

До коментар [#3] от "ARRI":

Не бъди толкова сигурен, че и това няма да стане. Виж какво става там напоследък..
http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2013/08/19/2125071_germaniia_vuvejda_treti_pol_v_aktovete_za_rajdane_ot/

_____

Fail with honour then succeed by fraud
 
Преглед на профил M37_Unseen Рейтинг: 400 Неутрална
24 авг 2013 19:31 30
- +Оценка
-1 +3

Всеки има право да бъде щастлив.

_____

http://m37.biz/ М37 е лидер сред компаниите в сферата на Личностното Развитие.Ще ти помогнем да станеш този, който искаш да бъдеш.
 
Преглед на профил Без коз Рейтинг: 893 Неутрална
17 сеп 2013 12:52 31
- +Оценка
-2

Никой не отнема правото на когото и да било да е щастлив.Моля само да не ми демонстрират.
Утре зоофилите ще искат да правят шествие защото се гордеят с постъпката си.
НЕ!

_____

Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 
Преглед на профил Без коз Рейтинг: 893 Неутрална
17 сеп 2013 12:53 32
- +Оценка
-1

Забравих да натисна НЕ.

_____

Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 
Преглед на профил Нефертити Рейтинг: 1420 Неутрална
30 окт 2013 22:08 33

До коментар [#6] от "Кирето":

Кире, много правилно са го казали германците!
Освен това легалното понятие за брак в България влючва фигурата на мъж и жена.

_____

Предразсъдъците са за ограничените.
 
20 яну 2014 12:25 34

Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

Преглед на профил martin4y Рейтинг: 229 Неутрална
24 яну 2014 21:25 35

Мисля, че е нормално да се легализира. В Германия нащата са на по различно ниво, търпимост трябва.

 
Преглед на профил tonio26 Рейтинг: 395 Неутрална
19 фев 2014 08:59 36
- +Оценка
-1

Твърдо НЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ

 

Искам да получавам известия за развитието на дебата.

Следващият дебат

Можете да предлагате теми за дебат на http://www.capital.bg/interaktiv/debati/suggest.php.