Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email

Гост експерт - Трябва ли да има единни европейски правила спрямо бежанците и нелегалните имигранти?

Национална или европейска бежанска политика

Снимка

Анна Кръстева

Ако съм за европейска политика за бежанците, то не е защото всичко в европейската политика ми харесва, а защото по-малко харесвам българската политика за бежанците. Не я харесвам и в двете значения на политика: и като държавна политика на прием и интеграция, и като политическо инструментализиране на нещастието на бягащи от война хора.

Какво не ми харесва в родната бежанска политика?

Пълната непрозрачност на харчене на европейските и българските средства. Разбираме, че луксозните компютри за чиновниците са по-спешни от храната и санитарните условия на бежанците дори във вихъра на бежанската криза, а дори не чухме къде са отишли милионите от Европейския бежански фонд, усвоени преди започването на кризата.

Маркетизиране на бъдещето, незаинтересованост или безотговорност към настоящето. От комунизма до днес родните елити ни говорят само за бъдещето, то по дефиниция е светло. В края на годината демократичните правителства отчитат какво са постигнали, ние чухме, че през 2014 г. ще бъде осигурена и топла храна за бежанците, и по-добри условия, и други екстри. Защо това не беше направено през 2013г., не ни беше обяснено.

Интеграцията – програми, не резултати. От години наред има програми за интеграция на бежанците. Тя е дизайнирана за 100 души, самият щатен състав на ДАБ е около 100 души. Ще кажете: един чиновник интегрира един бежанец, какъв комфорт за бежанците. Комфортът е дори още по-голям, защото на практика не 100-ина, а 10-ина бежанци годишно биват включени в тези програми. Младият френски изследовател Албена Чолакова доказа в сравнително проучване, че в България има повече програми и други държавни инструменти за интеграция на бежанците отколкото във Франция, но във Франция повече бежанци намират работа чрез по-малкото налични държавни програми. Ясна илюстрация, че в единия случай програмите са на книга и за чиновническа радост, в другия – в служба на бежанците.

Развихрянето на дилърите на страхове, самозванци, които бият наред всеки, който им заприлича на чужденец, нажежават публичната среда с разпалване на нетърпимост и ксенофобия. Родните екстремисти са толкова екстремни, че и европейските им ‘колеги’ не ги признават: Марин льо Пен, лидерката на крайнодесния френски Национален фронт, категорично се разграничи от Атака.

Какво позитивно може да се открием в европейската бежанска политика и в опита на европейските страни, приемащи най-много бежанци?

И принципност, и гъвкавост. Дъблинските споразумения въвеждат принципа, че молбите на бежанците се разглеждат само в първата страна, където са подадени. Когато отделни европейски страни посрещат бежанците не по европейски, не достатъчно хуманно, самият ЕС призовава това правило да не се спазва. Неотдавна незавидната репутация на страна, към която да не се връщат бежанци поради опасност от недостойно и унизително третиране, получи Гърция. В последния доклад на ООН за бежанците в България от началото на 2014 г. този европейски снункс беше връчен на България.

И солидарност между държавите-членки, и отговорност на всяка държава. Любимото упражнение на родните власти през изминалата година беше математическо: не можем да приемем повече от 3хиляди бежанци…повече от 5 хиляди…повече от 10 000…Докато ЕС се намеси и се договори с Турция.

Демократичната критика на държавата – отговорност на самата държава. Migrеurop е мощна неправителствена организация, която картографира страданията и смъртта на бежанците в целия ЕС, публикува карти на границите с най-много загинали от удавяне, полицейско насилие, систематично критикува френските власти за всички пропуски, слабости, грешки в бежанската политика. Кой финансира тази НПО? Френската държава. Няма перфектни политики, но има демократичното задължение да има постоянен и критичен поглед към тях.

Политика, а не вайкане. Войната в Сирия през март ще навлезе в третата си година, нямаше съмнение, че макар и нищожна част от милионния поток бежанци ще достигне до ЕС. Докато ние усвоявахме средства от Европейския бежански фонд за проекти с лъскави брошури и не лъскави резултати, Германия разработи стратегия как, колко и какви бежанци да приема: европейският лидер защитава лидерската си позиция във всичко и заяви готовност да приеме най-много от всички други, непряко засегнати от бежанския поток страни – 5000, очерта такъв профил на бежанците, които предпочита, че хем да защити хуманитарната си мисия, хем да си осигури ключово място в бъдещето пост-военно възстановянане на Сирия – и като инфраструктура, интересно за бизнеса, и като нови елити – интересно за правителството.

Какво ми харесва и в родното, и в европейското отношение към бежанците

Невероятната гражданска енергия, мрежите от доброволци, безбройните благотворителни акции, духът на солидарност, съпричастност, интеркултурен диалог. Българи от чужбина, които се връщат в родината за коледните празници, питат в социалните мрежи кой бежански лагер има най-голяма нужда и с какво най-добре могат да помогнат. Не се обръщат към институциите, питат във Фейсбук други доброволци и активни граждани.

Доброволците от България и извън България са най-истинските европейци.

Резултати от гласуването на този етап

76%31 гласа
 Благодарим за вашия глас!
24%10 гласа

Десислава Лещарска

Модератор
Близо 60 на сто от читателите на "Капитал" подкрепят тезата, че трябва да има единни европейски правила спрямо бежанците и нелегалните имигранти. Аргументите в тази посока са, че не само България, но и други страни членки в момента прилагат непродуктивни, безсмислени локални политики. В коментарите е застъпено мнението, че въвеждането на общозадължителни правила от ЕС означава и готовност на алианса да поеме разходите по прилагането им, както и гарантиране на правото на свободно движение на бежанците.

Не малко – близо 40% от читателите гласуват "против" единни европейски правила на ЕС спрямо миграцията. Мотивите са, че по този начин се ограничава суверенитетът на страните-членки, както и че търсенето на отговорност от европейските бюрюкрати е по-трудно, отколкото от местните политици.  

На този етап от спора публикуваме мнението на нашия гост експерт доц. д-р Анна Кръстева, преподавател по политически науки и ръководител на Центъра за европейски, бежански, миграционни и етнически изследвания към Нов български университет. След седмица ще можем да се запознаем и със заключителните тези на основните ни участници.
Снимка

Да

Руслан Трад

председател на Форум за арабска култура и създател на българския блог за Близкия изток

Арабските революции от пролетта на 2011 г. предизвикаха голям приток на имигранти от Южното Средиземноморие, които влязоха незаконно в Европейския съюз, като достигнаха бреговете на Италия и Малта. ЕС предприе мерки, за да отговори на ситуацията, но тези събития показаха ограничените средства...

Основна теза Заключителна теза
Снимка

Не

Любомир Талев

адвокат, член на Младежкия консервативен клуб и на Института за свободен капитализъм "Атлас"

Темата за това дали да съществуват общозадължителни правила относно приемането на бежанци на територията на отделните държави членки на ЕС или това трябва да бъде регулирано от националното законодателство на всяка отделна държава е част от един по-широк дебат...

Основна теза Заключителна теза

Резултати от гласуването на този етап

76%31 гласа
 Благодарим за вашия глас!
24%10 гласа
Този етап е приключил

Избор на тип:
Преглед на профил venci4 Рейтинг: 948 Неутрална
16 яну 2014 10:01 1
- +Оценка
-15 +23

На автобусите и- обратно кой от къде е!!!

_____

Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 
Преглед на профил tsvetko_51 Рейтинг: 1802 Неутрална
16 яну 2014 12:29 2
- +Оценка
-6 +3

Стандартизирането на подхода и централизирането на средства и управление на процеса, според мен би дал достатъчно положителни резултати.
Може да се създаде нещо като застрахователен фонд, на подчинение на ЕП или ЕК, подобно на бюджета на за бедствия и аварии. Така, ще бъдат определени, но и гарантирани минималните условия за качеството на живота на бежанците, докато получат или не съответния статут.
Контрола и стандарта, ще намалят злоупотребата със средствата отделяни от националните правителства днес, които сега са много различни и е трудно да се проследи, какви са необходимостите как са изразходвани средствата. В една прозрачна процедура за приемане и осигуряване на условия за живот на бежанците, това ще доведе дори до един нормален бизнес процес, което ще свали напреженията между местни и придошли.
Не трябва да се пренебрегва и почти сигурната перспектива, този процес да продължи във времето и дори да ескалира, в светлината на привлекателността на Европа като място за живот и достатъчно големия брой държави разположени не далеч от границите и, в които тепърва ще се развиват достатъно бурни процеси.
Всъщност мисля, че е нормално Европа като съюз, да дефинира имигрантска политока, подобна на САЩ.

 
Преглед на профил 'ΕΡΕΒΟΣ Рейтинг: 2386 Неутрална
18 яну 2014 09:37 1
- +Оценка
-4 +19

Европа трябва да престане да приема ''бежанци'' и имигранти които не приемат европейската култура.

_____

Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 
Преглед на профил danid Рейтинг: 532 Неутрална
19 яну 2014 00:29 2
- +Оценка
-2 +6

Мисля, че в ЕС трябва да има единни правила по този въпрос, както и по много други. Правила и стандарти, които всички страни да спазват, като във финансирането да участват и европейски средства. Еднакви правила може би трябва да има и по миграционните въпроси /вътре в ЕС от граждани на ЕС/. Свободното движението и правото на работа трябва да бъдат гарантирани за всички. Възможността на място на живот , според мен, е една от най- висшите свободи. Също мисля, че са необходими уточнени стандарти за това гражданите на ЕС какви медицински услуги да получават, социални помощи, задължителна степен на образование и др. Правилата да са еднакви и програма за правителства като нашите, които да са задължителна цел и да не могат да отстъпват. Различията между стандартите, качеството на живот в различните страни на съюза са фрапиращи и е нужна специална програма за намаляването им, което ще реши възникващите от разликите проблеми.

 
Преглед на профил danid Рейтинг: 532 "Да"
19 яну 2014 00:33 3
- +Оценка
-2 +4

Подкрепям тезата за единни европейски правила за бежанците и нелегалните емигранти в # 2, но не уточних позиция. Сега допълвам с позиция "да".

 
Преглед на профил Павлин Кралев Рейтинг: 409 Неутрална
19 яну 2014 13:41 4
- +Оценка
+4

В днешно време в много трудно да се постигне един добър доход в България. Ако искате да постигнете това посетете: http://probabgn.ovo.bg

_____

http://iconomicabg.blogspot.com
 
Преглед на профил convince Рейтинг: 1319 "Да"
19 яну 2014 22:33 5
- +Оценка
-2 +3

Европа е обединена континентална територия и за да се утвърди като такава всички основни и съществени за нея решения трябва да са на централно регулиране. Иначе тя не би била на практика такава, въпреки декларации, знамена, химни и други аксесоари и атрибути.

Местните парламенти трябва да са съгласувани с решенията на председателството и парламента в Брюксел.

 
Преглед на профил convince Рейтинг: 1319 Неутрална
19 яну 2014 22:44 6
- +Оценка
-1 +2

До коментар [#1] от "EREBUS":

Европейската култура е приета много отдавна навсякъде по планетата, но шовинизма на "островитяни" по душа не им дава мисловен покой за това. Защото може и никой от прародителите да не е роден на остров, но сам да се чустваш изолант, например каъвто е случаят с руснаците и Русия.

Даже още по-лошо когато всичките приемат за човек от континента, но да не желаеш да се присъединиш и да се опъваш мислейки, че гледат на теб с подозрение и не им вярваш.

Цели нации от Балканите, почти целия полуистров смята това за своево рода превилегия и смята, че е част от запазване на някаква криво разбрана национална идентификация, свързана с коренидалеч в древноста, но вървейки към бъдещето си с гръб към него винаги е възможно да се изненада или да бъде изненадана внезапно.

 
Преглед на профил Дим Дим Рейтинг: 988 Неутрална
19 яну 2014 22:49 7
- +Оценка
+3

Този въпрос: "Трябва ли да има единни европейски правила спрямо бежанците и нелегалните имигранти?" е меко казано излишен. Разбира се, че трябва да има. Въпроса е КОЙ (много актуален напоследък ) да ги създаде. Естествено инициативата трябва да е на тези, който ще изберем в края на май месец (избраниците за Европейския парламент), а дали ще го направят, и ако не го направят КОЙ (за актуалността вече споменах) ще ги накара трябва да се питаме НИЕ, които избираме.

_____

ще се оправим...сами
 
20 яну 2014 12:44 8

Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

Преглед на профил richardnixon Рейтинг: 696 Неутрална
21 яну 2014 19:51 9
- +Оценка
-1 +4

Само езикови изпити на заселили се мигранти ще спасят Европа от балканските роми

 

Искам да получавам известия за развитието на дебата.

Какво следва?

В следващия етап очаквайте защитните тези на участниците. Можете да дадете и вашите позиции във форума и анкетата на дебата.

Още по темата

Да настигнеш кервана

Как България се подготвя за новите бежанци през 2014 г.

Другите сирийци

Две истории за възможния живот на бежанците