Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email

Защита на тезите - Трябва ли да има единни европейски правила спрямо бежанците и нелегалните имигранти?

Снимка

Трябва да се търсят решения с хладнокръвие

Руслан Трад

Последните събития в Сирия са тревожни. Засилва се насилието в северната част на страната, а бунтовниците се опитват да върнат под свой контрол части, иззети от крайни групировки. Несъмнено това е война във войната.

Основна теза Заключителна теза
Снимка

ЕС би могъл да изиграе своята роля по друг начин

Любомир Талев

Дебатът на електронната страница на в-к "Капитал" потвърди напълно очакванията ми към него. От една страна, той беше (почти) изцяло фокусиран върху сегашната сирийска бежанска криза, което нормално, с оглед на актуалността на проблема.

Основна теза Заключителна теза

Резултати от гласуването на този етап

87%26 гласа
 Благодарим за вашия глас!
13%4 гласа

Десислава Лещарска

Модератор
Подкрепата за единни европейски правила по отношение на имигрантите и бежанците скочи на 76%. Европейският скептицизъм отстъпва на мнението, че само координирани действия и солидарност са от полза както на бежанците, така и на самите страни членки. Неефективните политики и липсата на средства в страните от Южна Европа например създават повече проблеми с опазването на човешките права отколкото затрудненията от налагането на единни правила от тромава структура каквато е Европейският съюз. Не е късно обаче мнението на скептиците да надделее, както и съпротивата срещу въпросните правила вътре в самия ЕС, така че преди да закрием дебата, публикуваме финалните тези на нашите участници.
Снимка

Трябва да се търсят решения с хладнокръвие

Руслан Трад

Позиция Да
Последните събития в Сирия са тревожни. Засилва се насилието в северната част на страната, а бунтовниците се опитват да върнат под свой контрол части, иззети от крайни групировки. Несъмнено това е война във войната.

Защо ни интересува тази информация? Насилието и неспособността на дипломацията да спре обстрела и нарастването на жертвите, карат мнозина сирийци да изберат пътя на бягството – най-вече в посока Турция и Ливан. През 2014 година се очаква също бежанска вълна, освен ако войната не спре още утре. Но това едва ли ще стане. Нужни са решения и хладнокръвие, за да може да се отговори на тази ситуация. Последните събития, както и обществените нагласи, показват подкрепа за идеята да има общи европейски правила и отношение към имигранти и бежанци, както и потвърждение, че е нужна задължителна солидарност между страните-членки на ЕС. В ситуация, като сегашната трябва да бъдат забравени емоциите и пристрастията, и да се търсят решения с хладнокръвие. Повече от ясно е, че сирийската криза не може да бъде пренебрегвана, нито пък бежанската вълна. Строежът на стена по малък участък от границата ни с Турция единствено довежда до над 9 милиона лева разходи от държавния бюджет, а е съмнително колко ще бъде полезно това начинание. Можем да говорим за популистки решения на правителството, което в този момент е нежелателно. Трябва да се помогне на хората, бягащи от война – това е повече от ясно и ние като част от европейското семейство, където на почит са солидарността и съпричастието, вече показваме, че като общество можем да се справяме и с извънредни ситуации, като сегашната.
Снимка

ЕС би могъл да изиграе своята роля по друг начин

Любомир Талев

Позиция Не
Дебатът на електронната страница на в-к "Капитал" потвърди напълно очакванията ми към него. От една страна, той беше (почти) изцяло фокусиран върху сегашната сирийска бежанска криза, което нормално, с оглед на актуалността на проблема. От друга страна, протече изключително вяло – както като брой гласували, а още по-отчетливо и като брой коментирали. И това също е напълно закономерно – българинът до такава степен не вижда в ЕС решението на такъв голям външнополитически и хуманитарен въпрос, чукащ на вратата на всеки един от нас, че дори и не намира смисъл да се ангажира в дискусия би ли могъл ЕС да бъде решение или не. Няма как да виним българите за това – реакцията им е продиктувана от демонстрираното от Съюза развитие като голям геополитически играч на международното поле (или по-точно от липсата на такова).

Примерите за това са многобройни. Диктатурата на Владимир Путин в Русия от години потиска човешките права и нарушава нормите на международното право по отношение на съседна Грузия, но ЕС не възприе единна позиция по този въпрос и не бойкотира Олимпийските игри Сочи (налице са отделни актове като този на президента на Германия, но не и координирани действия на ниво Европейски Съюз). Същият този режим държи Балканския полуостров (и особено България) като заложник на енергийната си политика, но единна позиция на ЕС в отношенията на Русия в енергийната сфера липсва. Проруският и антиевропейски режим на Янукович в Украйна смазва проевропейските протести с нарастваща бруталност, но отново не забелязваме адекватна и работеща реакция на Съюза. По аналогичен начин стои въпросът с продължаващата гражданска война в Сирия, при която режимът на Асад, с подкрепата на държави като Иран и Русия използува химическо оръжие срещу собствения си народ, а ЕС отново не успява да бъде силата, която да сложи край на тази хуманитарна трагедия.

С други думи, ЕС е неефективен при заемането и отстояването на позиции по важни външнополитически въпроси, където наистина би могъл да бъде от полза на своите по-малки държави-членки, които сами не биха могли да имат същата тежест в международните отношения. Точно обратното – създава се впечатлението, че по тези въпроси по-големите държави членки като Великобритания, Франция и Германия предпочитат да водят собствена политика, отчитаща собствените им национални интереси и пренебрегвайки интереса на по-малките държави като България. Такъв е случаят с енергийната политика спрямо Русия, където споменатите по-големи държави членки предпочитат да преговарят самостоятелно с режима на Путин. Такъв е и случаят с бежанците. Заслужава да се напомни, че Франция самостоятелно реши да експулсира от своята територия българските и ромънските граждани от ромски произход – независимо, че ставаше въпрос за граждани на ЕС и от обвиненията в нарушение на правото на ЕС. Наивно е да се смята, че, водени от някакъв мъгляво дефиниран принцип на солидарността, големите ще спрат да изменят и нарушават правилата в своя изгода и в ущърб на по-малките, при положение че цялата история на Съюза до момента ни убеждава в противното. Точно както е наивно да се твърди, че София заприличала на европейски град едва покрай настоящата бежанска криза и множеството нелегални имигранти в нея. Или да се отрича, че сред представящите се за бежанци от Сирия всъщност има и множество не-сирийци – твърдение, което за пореден път беше опровергано от скорошните арести на африканци в бежанските лагери.

Казаното дотук далеч не означава, че ролята на ЕС в нашия политически живот е изцяло отрицателна. Както посочих и в първоначалната си позиция, Общият пазар и свободите на установяване и на движение на стоки, услуги и капитали са огромни позитиви, чието благотворно влияние се усеща от мнозинството от българските граждани. ЕС би могъл да изиграе своята роля и при решаването на настоящата криза – последством извънредно финансиране от Европейския фонд за бежанците, оказването върху Република Турция на натиск да приеме обратно бежанците, които е допуснала да преминат от нейна на наша територия и вземането на по-дейно участие в свалянето на режима на Асад. Всичко това може и трябва да бъде направено без създаването на нови обвързващи за България и отнемащи от суверенитета й правила, които не гарантират защитата на националния й суверенитет.

Резултати от гласуването на този етап

87%26 гласа
 Благодарим за вашия глас!
13%4 гласа
Този етап е приключил

4 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил heatseeker Рейтинг: 1366 Неутрална
24 яну 2014 19:17 1
- +Оценка
-1 +5

Пътят на ЕС води, доколкото съм чувал, към превръщането му във все по-единна общност. Все по-единна общност се създава чрез приемането на единни правила, струва ми се, дано не греша. Не твърдя, че тези правила трябва да бъдат непременно твърде либерални, твърде рестриктивни или нещо между тези две крайности.

_____

Свобода за Надежда Савченко!
 
Преглед на профил iliander Рейтинг: 519 Неутрална
26 яну 2014 12:28 2
- +Оценка
-1 +2

Да,защото Руснаците в Българиш,коментират всяка неуточненост,като двузначност...иначе,руската водка е с много висока цена за средната заплата в страната.

_____

В България,ако не те смачкат циганите ,психиатрите те правят на парцал!
 
Преглед на профил Cayo Lara Рейтинг: 605 Неутрална
26 яну 2014 15:56 3
- +Оценка
-3 +2

Как се прави точно в Европа? Да вземем за пример Великобритания. Когато се залови някой нелегален и той не може да докаже, че е влязал законно в страната, то той се вкарва в затвора, осъжда се и се депортира! Ако властите приемат, че някой е може би бежанец или политически , те го вкарват в друг затвор, който наричат център за емигранти!!! След това започват психоатаките към него- целта е той да се откаже от иска за убежище и да пожелае сам да бъде върнат в страната си. След няколко месеца в затвора... или Центъра той се изпраща в някой населен център, дава му се жилищте и ежеседмична помощ, докато... един ден отново не го върнат в затв...центъра. Това се повтаря няколко пъти и който издържи няколко години, ако не е от богата фамилия или не е хомосексуалист се връща от съда в държавата от която произхожда. Та така се прави в "Демократичната Европа" господа!

_____

hasta la victoria siempre
 
Преглед на профил b_mitov Рейтинг: 396 Неутрална
31 яну 2014 10:59 4

Европейски правила явно има. Източник wikipedia:

"The European Union is developing a common system for immigration and asylum and a single external border control strategy...
A tough new EU immigration law detaining illegal immigrants for up to 18 months before deportation has triggered outrage across Latin America, with Venezuelan President Hugo Chávez threatening to cut off oil exports to Europe."

Също така, интересна е и статията "New tools for an integrated European Border Management Strategy"

http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-08-85_en.htm?locale=en

 

Искам да получавам известия за развитието на дебата.

Какво следва?

В следващия етап ще направим обобщение на дебата. Дотогава очакваме още ваши позиции в анкетата и форума.

Още по темата

Дебит на достойнство

Как ООН, Mastercard и няколко банки правят по-лесен живота на сирийските бежанци