Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email

Гост експерт - Трябва ли Гърция да е председател на ЕС?

Председателствата на ЕС съдържат в себе си идеята за споделената отговорност

Снимка

Гергана Паси

Редно ли е Гърция да е председател на ЕС? Краткият ми еднозначен отговор е – разбира се.

Председателствата на ЕС съдържат в себе си идеята за споделената отговорност на всички държави членки за общите дела на Съюза. Независимо колко голяма или малка, богата или бедна е една страна-членка на ЕС, за определен период тя е длъжна да поеме делата на съюза.

Перефразирайки известната максима – една държава и добре да живее, трябва да застане на кормилото на ЕС и да го управлява в рамките на 180 дни. За тези важни месеци на председателство подготовката е убийствена, финансовият ресурс – значителен и залогът – огромен. Независимо от това, за всяка държава членка е въпрос на престиж да председателства Съюза и да остави отпечатък след това. Това е и причината понякога по-малките, по-новите, даже по-слабите, да правят далеч по-силни председателства от големите мотори на интеграцията (виж Ирландия напр.).

Оттук нататък председателствата на ЕС до 2020 г. са пределно ясни – днес е Гърция, след нея Италия, Латвия, Люксенбург, та чак България – през 2018 до Финландия – през 2020 г. Досега не е имало прецедент с отмяна на планирано председателство.

Не за първи път Гърция председателства ЕС. Всъщност нашата южна съседка прави това за пети път.

Не за първи път държава с нерешени проблеми трябва да решава проблемите на целия Съюз.

Спомням си как Белгия председателстваше ЕС без правителство и практически постави световен рекорд по продължителност на политическа криза. Това не попречи на тогавашния белгийски посланик в България да дойде пред Паневропа България и да представи съвсем убедително важните приоритети, които белгийците си поставиха и в крайна сметка изпълниха.

Спомням си и трудното чешко председателство, което трябваше да променя дневния си ред, заради газовата криза в Украйна. В допълнение Чехия беше последната държава, заедно с Ирландия, която все още не беше ратифицирала Лисабонския договор, а нейният президент отказваше да го подпише. Толкова силни бяха опасенията, че председателството ще се провали, че дори отиващото си френско председателство набързо стъкми план Саркози да продължи да бъде домакин на срещите на Европейския съвет.

Това, разбира се, не се случи. Няма как да се случи и сега. Защото ЕС е инклузивен проект. В него по-малките страни като правило получават по-голяма относителна тежест, а ЕК се явява гарант на общностния подход, независимо коя държава стои начело на Съвета.

Гърция не е малка страна, но преживява най-тежката икономическа криза, която европейска държава е преживявала след Втората световна война. Изкушавам се да разсъждавам как такава държава ще припознае оптимистичната европейска риторика на председателството, след като за средния грък ЕС означава "тройка" наблюдатели, рестрикции, загуба на доходи и т.н. За последните четири години БВП на Гърция падна с 25% . Стандартът на живот на средния гръцки гражданин падна с близо 40% от 2007 г. Младежката безработица удари 60%. Въпреки това, обаче, Гърция днес е по-силна от страни като България. Защото днес в Гърция има надежда. За първи път в страната има фискален излишък, предотвратен е възможен фалит, а разпадане на еврозоната вече не е тема. Гърция вече не е най-слабото звено на ЕС и даже не крие надеждите си един ден да се превърне в символ на успеха на целия ЕС. Председателството до голяма степен ще й помогне да направи това.

И както самият премиер Самарас заяви по време на откриването на гръцкото председателство в Атина преди две седмици – "Проваляш се не когато падаш, а когато не можеш да се изправиш след това". Падането на Гърция нарани из основни европейската идея, изправянето й - може да се окаже спасителния план за тази идея. И в целия този процес настоящите шест месеца ще бъдат може би най-важните стъпки към успеха.

Резултати от гласуването на този етап

58%14 гласа
 Благодарим за вашия глас!
42%10 гласа

Десислава Лещарска

Модератор
Дебатът "за" и "против" гръцкото председателство логично предизвика смесени реакции. Читателите ни упрекват, че въпросът е несъстоятелен след като ротационното председателство на ЕС е правило, което няма как да се прескочи. В началото на дебата обаче много от участниците всъщност подкрепиха аргументите "против". В момента гласовете "за" Гърция са 57%, а тези "против" - 43%.

Участниците, подкрепили тезата, че Гърция не бива да поема председателството на Съвета на ЕС точно в този момент посочват, че управляващите в южната ни съседка използват възможността да укрепят позиции в собствената си страна чрез приоритизирането на по-"социални" политики на европейско ниво. Със или без популизъм обаче председателството е гарантирано право на всяка страна-членка и утвърждава принципа на равнопоставеност. В тази посока са и разсъжденията на нашия гост експерт по темата Гергана Паси, бивш зам.-външен министър и министър по европейските въпроси.
Снимка

Да

Владимир Шопов

Политолог, основател на Sophia Analytica и на BlogEurope.eu

Не виждам какъвто и да било проблем с това Гърция да е председател на ЕС по няколко причини. В организацията има формална равнопоставеност, която не просто позволява, но и предполага еднаква възможност за участие в ръководните органи. Това е свързано със самия смисъл на това да си държава-членка...

Основна теза Заключителна теза
Снимка

Не

Адриан Николов

Политолог, Експертен клуб за политика и икономика (ЕКИП)

В началото на 2014-та година Гърция поема председателството на ЕС от Литва и за следващите шест месеца гръцките политици ще определят политическия курс на съюза. В първите дни на новата година анализаторите подходиха със сериозна доза съмнения към гръцкото председателство и с право.

Основна теза Заключителна теза

Резултати от гласуването на този етап

58%14 гласа
 Благодарим за вашия глас!
42%10 гласа
Този етап е приключил

4 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил v_vendeta Рейтинг: 675 Неутрална
10 фев 2014 18:09 1
- +Оценка
-5 +2

Преголямата европейска толерантност, роди един внимателно обгрижван двойкаджия, в лицето на Гърция. Балканските тарикатлъци срещнаха (победиха) великодушната наивност.

_____

the more we learn, the more we die...
 
Преглед на профил D-r D Рейтинг: 918 "Да"
10 фев 2014 22:12 2
- +Оценка
-1 +5

Правилата, на които се основана ЕС, предвиждат принципът на равнопоставеност и равна отговорност без значение от размера на територията и икономическата тежест.
Гърция - независимо коя партия или коалиция от партии суверенът е избрал да управлява - е толкова страна-член на ЕС, колкото Франция, Литва или България.
Все пак не става въпрос за избор на домоуправител на кооперацията, нали?

 
Преглед на профил kas. Рейтинг: 1222 "Да"
11 фев 2014 10:11 3
- +Оценка
-1 +2

Председателството на ЕС касае политики, а не икономически показатели. Правилото на равнопоставеност е основно за Европейския съюз, така че трябва да се спазва.

_____

Животът е като руло хартия - дълъг е, но го хабиш за задници
 
Преглед на профил daskal1 Рейтинг: 3445 Неутрална
11 фев 2014 15:57 4
- +Оценка
+2

Ред им е и ще е глупаво да се променят правилата. Ето и на България идва реда през 2018.

 

Искам да получавам известия за развитието на дебата.

Какво следва?

В следващия етап очаквайте защитните тези на участниците.

Още по темата

Корупцията в ЕС струва 120 млрд. евро годишно на икономиката на съюза

Първият доклад на ЕК за борбата с корупцията предупреждава, че проблемът засяга всички държави членки

Сянката на дефлацията

Борбата със спада на валутите на развиващите се държави може да ги принуди да задушат собствените си икономики, а с това и глобалния растеж