Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email

Победител - Трябва ли ЕС да наложи по-строги санкции на Русия?

69% 330 гласа
  Резултати от общо 476 гласували.
31% 146 гласа

Разпределение на гласовете по етапи

Етап 1 - 275 гласа
71%
29%
Етап 2 - 201 гласа
68%
32%
Снимка

Да

Илиян Василев

бивш посланик в Русия, член на УС на Центъра за Балкански и Черноморски изследвания

Санкциите срещу Русия са неизбежни и необходими. Изчерпани са дипломатическите средства, доказателство за което е провалът на срещата между Джон Кери и Сергей Лавров.

Заключителна теза Основна теза
Снимка

Не

Любомир Кючуков

бивш заместник-министър на външните работи и бивш посланик във Великобритания

Санкциите са политически инструмент. Който действа в полето на морала и правото – в плоскостта "вина-наказание". Това често предизвиква въпроси, особено когато е извън системата на ООН.

Заключителна теза Основна теза

Илин Станев

Модератор
Един от най-разгорещените спорове сред пишещите във форума към дебата ни "Трябва ли ЕС да наложи по-строги санкции на Русия" се въртеше около следния въпрос: защо тук повечето хора са за санкции, докато в dir.bg и "Сега" - против. Трудно е да се каже – може би читателите на "Капитал" имат по-различни възгледи за случващото се в Украйна и в частност в Крим. Или пък двамата ни опонента Илиян Василев и Любомир Кючуков са наклонили отговорите в тази посока, тъй като нито един от тях не отрича смисъла от санкциите, а разделителната линия помежду им е по-скоро свързана с тяхната ефикасност. Разликата е в това, че г-н Василев набляга на факта, че Европа трябва да парира стремежа на Русия към продължаване на политиката, довела до насилственото анексиране на Крим (няма как по друг начин да се определи нахлуването на руски войски, под чиито дула се проведе набързо организирания референдум за независимост и присъединяване към Русия). За г-н Кючуков пък е по-важно да се постигне успокояване на обстановката и продължаване на разговорите между двете страни.

Всъщност всичко зависи от прогнозата по въпроса какви ще са бъдещите действия на Русия. Дали заплахите към страни с руско малцинство (или пък със значителни руски капитали като Кипър) са само сигнал за това къде Москва може да отвърне на евентуален удар, или пък напротив, те са опипване на почвата за понататъшни действия? Последното е трудно да се каже, но ако Николо Макиавели беше съветник на Владимир Путин, както пише Джон Хълсман, то той би му казал да продължи – какво е Крим, ако загубиш цяла Украйна. Подобни интелектуални упражениния често изглеждат като маниернечене, но си струва да се замислим, защото често подобни първични инстинкти играят ключова роля в политиката. Особено в съвременна Русия, където Владимир Путин сериозно се е замислил за това какво наследството ще остави в историята.

Втората линия на разсъждение се отнася до "ценностния избор", който също провокира доста спорове във форума. "А щом не познавате същността на това, което възприемате като ценност, как тогава можете да сравнявате кое е по-важно – цените на енергоносителите, чийто същност е ясна на всички, или някакви имагинерни ценности, за които не знаем кои и какви са те... използването на термина (понятието; явлението) "ценност" е един от най-манипулативните приоми в политиката. Защото ценността се подразбира като нещо, което е или поне би трябвало да бъде еднакво ценно за всички, докато на практика различните хора съвсем основателно имат различни ценности", пише потребителят glog. Това твърдение на нашия форумец е много важно. Кога например едностранната декларация за независимост (оспорвана концепция в международното право) може да бъде одобрена – в случая с Чечня, чиито опит за отделяне беше потушен с цената на две кървави войни, или в случая с Крим, когато никой не беше заплашен и изстрели имаше едва тогава, когато войници без опознавателни знаци (само по себе си подсъдно от международното правна гледна точка, ако се докаже че определена държава стои зад тях) започнаха да окупира украинските военни бази.

Ясно е, че в международната система за сигурност има държави, които са по-равни от другите. Всъщност Съветът за сигурност на ООН е колкото инструмент за налагане на международното право, толкова и система за легитимиране на използването на сила от победителите във Втората световна война. При тази система това, че нещо е оправдано от правото, не го прави непремено правилно. Както и обратното – липсата на решение на Съвета за сигурност, което да обявява действията на Русия за незаконни, не означава, че Москва трябва да бъде аплодирана. Страна като България може би е добре да се замисли дали иска да легитимира подобно поведение. Очевидно е, че София няма много думата, но примиреното мълчание определено не е правиланата политика, особено когато подобен сорт действия не са в интересите на малките държави.

Зададеният от нас въпрос наистина беше малко подвеждащ. Какво точно означава "по-строги санкции"? Спиране на покупките на енергоносители? Ограничаване на движението в Европейския съюз на всички ръководни фактори в "Едина Русия" (партията на Путин)? Умишлено оставихме въпроса отворен, за да можем да проиграем разлчини опиции. Ясно е, че срещу Русия едва ли ще има сериозни санкции (въпреки че ако снайперистите на киевския Майдан се окажат наистина руски спецчасти, това може да преобърне нагласите), тъй като последиците биха била сериозни. Но промяна в отношението към Кремъл вече има и България трябва да се подготви за това.
69% 330 гласа
  Резултати от общо 476 гласували.
31% 146 гласа

Разпределение на гласовете по етапи

Етап 1 - 275 гласа
71%
29%
Етап 2 - 201 гласа
68%
32%
Подкрепете позицията си с коментар

12 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил krastitel Рейтинг: 459 "Да"
31 мар 2014 18:09 1
- +Оценка
-9 +6

да

_____

krastitel
 
Преглед на профил D-r D Рейтинг: 1143 "Не"
31 мар 2014 21:27 2
- +Оценка
-8 +19

Темата на дебата е подвеждаща и еднозначен отговор не може да има.
Какво разбира модераторът под "по-строги" санкции? В българския език това е т.н. "сравнителна степен". С какво сравняваме? Със забраната 10-15 руски чиновници да влизат в ЕС? С блокираните разплащания със световно неизвестната банка "Русия"?
Смятам, че лостът на санкциите по отношение на Русия или друга достатъчно значима световна сила (Китай, Индия, Мексико, Бразилия, Турция) е безмислен. Едно, защото има риск да накаже по-сериозно наказващия, и второ в глобалния свят ефектът на пеперудата е доказан.
Кой банкер от лондонското сити ще остави политически ястреби да секнат трансферите на руските милиарди към трезорите им?
Кой германски индустриалец ще се съгласи да рискува крах на производството си пред лозунга да си спре вноса на руски газ? А коя партия ще посмее да поеме вината за безработицата в питомната си страна?
Или може би "по-сериозна санкция" е национализирането на "Челси"...
Невъзможността за налагане на класически тип санкции - политически и икономечиски - трябва да ви говори, че познатият ни световен ред с доминиращ англосаксонски елемент вече не работи, защото няма световен авторитет, който да е непреодолим.
Ето защо отговарям жотрицателно на въпроса ви - просто няма кой да наложи санкции.

 
Преглед на профил malevv Рейтинг: 230 "Да"
3 апр 2014 00:08 3
- +Оценка
-21 +16

Ако не наложим санкции ще има да гледаме още изяви на наглостта на Русия. Освен това в газовата война Европа е силната страна, независимо от твърденията на руската пропаганда.

http://gas.bghot.com/gas-evropa.php

 
Преглед на профил comandante vs либерални ентусиасти&корпократи Рейтинг: 2951 "Не"
6 апр 2014 17:14 4
- +Оценка
-14 +8

Трябва ли ЕС да наложи по-строги санкции на Русия?
_______________
Трябва , но само ако иска да си загуби 10% пазара си и ( което е милиони работни места )и да станат в EU по-скъпи газа,петрола и цялата енергетика!

_____

Libertarianism is just anarchy for rich people
 
Преглед на профил dvbvgz Рейтинг: 8 "Да"
9 апр 2014 06:40 5
- +Оценка
-15 +12

Случилото се с Крим е добър урок за българската пета колона какво отношение може да очаква от големия си "брат".

 
Преглед на профил Габриела Георгиева Рейтинг: 8 Неутрална
16 апр 2014 20:17 6
- +Оценка
-12 +14

Санкциите не пораждат нищо друго освен рецидивисти. Това е все едно да твърдим, че затворът възпитава социални индивиди, а Борбата за Мир не е безумно словосъчетание. След 20 годишна подготовка, Путин направи всичко с хирургическа точност и за по-малко от месец "интегрира" две територии. За разлика от З.Европа, която вече 25 години се опитва да ни припознае, отрупвайки ни с бумаги и неприложими принципи. Но защо Европа иска Украйна на всяка цена? Дали е изненадана и по нужда прескача фалшивата дипломатичност и вади пушки, НАТО кораби, учения. Да оставим на страна 50 млн. брой потребители, да оставим житниците, залежите. За коя точно част от Украйна се бори Европа, не успях да разбера.

 
Преглед на профил barmil Рейтинг: 8 Неутрална
31 май 2014 13:49 7
- +Оценка
-14 +8

Лично аз мисля, че има нужда от по-строги санкции. До момента тези "санкции" според мен са някакси "слаба работа".

 
Преглед на профил emigrantko Рейтинг: 229 Неутрална
6 юли 2014 18:13 8
- +Оценка
-5 +5

Тотални санкции ше развържат ръцете на Путин да нахлуе в Украйна, защото тогава няма какво да загуби!

Затова да се спира със санкциите, че вече се изложихме кат кифладжии!

 
Преглед на профил sto67nes Рейтинг: 1288 Неутрална
8 сеп 2014 19:48 9
- +Оценка
-4 +7

Не! Всички губят!!!

_____

Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 
Преглед на профил shule Рейтинг: 284 Неутрална
4 фев 2015 12:32 10
- +Оценка
-6 +8

До коментар [#2] от "D-r D":

Абсолютно съм съгласен с Вас. Всяко едно изречение е вярно! Възникват от само себе си и естествени въпроси.Примерно: когато САЩ нападнаха Ирак /все пак една независима държава/ под претекста за наличието на химическо оръжие,което разбира се така и не беше намерено никой и не посмя да помисли за санкции. И така е било винаги при всички нагли американски агресии Панама,Гренада и много други. А всъщност отговорът е по прост от колкото изглежда. На Щатите им се иска както и до сега да бъдат жандарма на света , Путин /добър или лош отделен въпрос/ им показа ,а и каза няколко пъти в прав текст,че Русия има друго мнение по въпроса.
А всъщност какво очакват да постигнат със санкциите ?! Русия ще вземе да върне Крим и ще помогне да бъдат избити руснаците родени и живеещи в Украина ?! Защото очевидно това се вижда от действията на украинските "демократи". Поощрявани, за голямо съжаление с мълчанието си от ЕС .

 
Преглед на профил klimentm Рейтинг: 3638 "Да"
12 юли 2015 15:54 11
- +Оценка
-2 +2

По строги санкции към Русия са нужни както от страна на ЕС така и от страна на САЩ.

_____

klimentm
 
Преглед на профил voklev Рейтинг: 229 Неутрална
4 сеп 2015 01:44 12
- +Оценка
-1 +2

Да не забравяме , че САЩ и Русия , винаги са били партньори :) Тук наистина е правилен изразът - каквото и да ти говорят иде реч за пари :)

 

Искам да получавам известия за развитието на дебата.

Още по темата

България отмени среща с Русия заради санкциите

Междуправителствената комисия, която трябваше да се проведе на 6 и 7 април в София, не се състоя

Ангела Меркел: Никой не бива да се съмнява във възможността за търговски санкции

България засега дава сигнали, че не би подкрепила икономически санкции срещу Русия

Какво означава, че "НАТО прекратява сътрудничеството с Русия"

Мерките на алианса срещу Москва могат да объркат логистиката на съюзническата мисия в Афганистан

Сергей Хрушчов: Прехвърлянето на Крим към Украйна беше чисто икономическо решение

Сътрудникът в Brown University и син на Никита Хрушчов пред "Капитал"

Към Русия с любов

Кой е депутатът от БСП, честитил на православните славяни "победата в Третата Кримска война"