Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email

Победител - По-скоро скептично отношение към еврoпейския план за реиндустриализация

48% 75 гласа
  Резултати от общо 156 гласували.
52% 81 гласа

Разпределение на гласовете по етапи

Етап 1 - 104 гласа
46%
54%
Етап 2 - 52 гласа
52%
48%
Снимка

Да

Руслан Стефанов

икономист, Център за изследване на демокрацията

Първоначалните идеи на Европейската комисия за индустриален ренесанс или ре-индустриализация в Европа потънаха в блатото на неразбирането и текущия политически дневен ред в България, което на практика саботира на родна почва редицата добри идеи в предложението на Комисията.

Основна теза Заключителна теза
Снимка

Не

Иван Георгиев

икономист, Експертен клуб за икономика и политика

Желанието на Европейската комисия за реиндустриализация на икономиките на държавите-членки на съюза намира количествено изражение в целта делът на индустриалното производство от БВП да нарастне от сегашните 16% до 20% през 2020 г.

Основна теза Заключителна теза

Десислава Лещарска

Модератор
Макар и с малка преднина победител в дебата "за" или "против" европейски план за реиндустиализация е тезата "против". Ако обобщим коментарите на нашите форумци, тяхното мнение е, че е добре да търсим по-висока конкурентноспособност на българската икономика, повече местно производство и силно вътрешно потребление. Но това не трябва да се случва и с цената на ограничаване на свободното предприемачество, субсидиране на непечеливши сектори, одържавяванe и нелоялна конкурениця.

Реиндустриализацията обаче не означава непременно това. Според Руслан Стефанов европейският план за реиндустриалиация всъщност е насочен към преодоляване на основните конкурентни недостатъци на ЕС като липса на силен вътрешен пазар, по-високи разходи за индустрията като транспорт и електроенергия. Както пише един от участниците, "ако под реиндустриализация се разбира строеж на малки, високо автоматизирани и енергийно ефективни предприятия, произвеждащи не шир потреба, а нестандартно оборудване, то отговорът е "да".

Понятието "реиндустриализация" обаче извиква у нас неприятни асоциации за "ревитализиране на огромни мастодонти". Реиндустриализация със завръщането на огромните производствени бази би била ефективна в близост до суровинни бази, при наличието на огромно количество евтина свободна работна ръка или при комбинацията от двете, което не е случаят с Европа. "Когато политиците си поставят за цел да реиндустриализират и да засилват икономическия растеж – те внасят хаос в доброволния процес на сътрудничество, създават неефективност и ощетяват някои за сметка на други", посочва Иван Георгиев, чиято теза е подкрепена от по-голям процент участници.
 
Гласовете на читателите са поделени почти наполовина, най-вероятно защото пълното отричане на плана би било наивно. "Изглежда като романтична идея за перфектния пазар и как няма по-хубаво от свободната пазарна икономика, която обаче за съжаление (може би) не съществува никъде по света", пише един от участниците. Наивно би било и да вярваме безрезервно на поредните обещания за оптимизиране на администрацията, сваляне на регулациите и намаляване на бюрократичните спънки, за които европейските политици все не намират воля.
48% 75 гласа
  Резултати от общо 156 гласували.
52% 81 гласа

Разпределение на гласовете по етапи

Етап 1 - 104 гласа
46%
54%
Етап 2 - 52 гласа
52%
48%
Подкрепете позицията си с коментар

2 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил Изо Дзадзе Рейтинг: 1825 Неутрална
28 май 2014 15:37 1
- +Оценка
+8

Ще видите вие, ей-сега лично другаря Стойнев ще отвори Химко и Кремиковци, и ще изкопае плавателен канал от Варненското езеро до Бургаското, и още един наобратно. Корабите могат да минат и по морето от едното езеро до другото, но важното е да се разкриват работни места и да има повод за биене в гърдите.
Освен това ще изненадаме целия свят, като вдигнем потреблението на ток. Навсякъде се чудят как да го намалят, но ние тука се чудим как да го увеличим!

_____

Медведев, Дмитрий Анатольевич, очевАдно е решил след време като го съди международния трибунал в Хага да се обяви за НЕВМЕНЯЕМ, и затова в момента дрънка такива безумици, подготвя си защитата.
 
Преглед на профил йотата Рейтинг: 627 Неутрална
28 май 2014 17:42 2

До коментар [#1] от "today":

А плавателния канал Варна-Русе-Букурещ-Байконур, него за другаря Борисов ли го оставяте?

_____

Българин. Изчезващ вид. Заради липса на държава.
 

Искам да получавам известия за развитието на дебата.

Още по темата

Раздвижване в "Кремиковци"

Частните собственици на активите опитват да възстановят част от производството, а най-вероятната цел е препродажба