Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email

Гост експерт - Трябва ли предложението на Европейския парламент за председател на Европейската комисия да се приеме задължително от страните-членки?

Вотът на милионите европейци трябва да бъде уважен

Георги Готев

Гласувайки за национална партия на европейските избори, всеки европеец имаше възможност да помогне на водещ кандидат на нейното европейското политическо семейство да спечели поста, смятан за най-важен в Евросъюза.

Не случайно водещите кандидати на Европейската народна партия (ЕНП) Жан-Клод Юнкер и на социалистите Мартин Шулц обиколиха всички страни-членки, включително и България. За тях всеки глас беше важен в борбата им да наследят Жозе Мануел Барозу начело на еврокомисията.

Резултатите от Европейските избори са пределно ясни. Европейското политическото семейство, което спечели най-голяма подкрепа е ЕНП, която ще има 221 от общо 751 евродепутати. Следва я групата на социалистите и демократите със 191 евродепутати.

Водещите европейски политически семейства проведоха кампания под мотото, че "този път е различно", защото Лисабонският договор повелява държавните и правителствени ръководители да изберат следващия председател на Европейската комисия, отчитайки резултата от европейските избори.

Крайно време е държавните и правителствени ръководители да дадат мандат на Юнкер да състави мнозинство в новоизбрания Европейски парламент. По предварителна информация той ще събере такова мнозинство, защото ще бъде подкрепен и от социалистите, и от либералите. ЕС върви към голяма коалиция, може би по-широка от тази в Германия.

Най-добрият сценарий е на 15 юли новият европарламент да ободбри Юнкер на новия пост и да излъчи сигнал пред световните пазари, че няма нужда да се тревожат за способността на Евросъюза да взема важни решения.

Само че британският премиер Дейвид Камерън се противопоставя на Юнкер, когото смята за прекалено голям федералист, тоест борец за по-голяма интеграция на ЕС. Великобритания винаги е предпочитала по-хлабав Евросъюз от разнородни държави. Камерън казва, че никой в неговото страна не е гласувал за Юнкер, което е вярно. Политическата група на Европейските консерватори и реформисти, в която водеща сила са британските консерватори, не излъчи водещ кандидат за шеф на еврокомисията. Камерън ивади консерваторите от ЕНП през 2009 г. и създаде собствена група.

Британският премиер успя да си осигури подкрепа от двама премиери от семейството на ЕНП – шведа Фредерик Рейнфелд и унгареца Виктор Орбан. Но тримата не разполагат с блокиращо малцинство. Решенията на държавните и правителствани ръководители се вземат с квалифицирано мнозинство от поне 55% от държавите, представящи поне 65% от населението на ЕС.

Участието на Рейнфелд и на Орбан в коалицията "анти-Юнкер" е учудващо, защото ЕНП прие решение за своя водещ кандидат на специален конгрес в Дъблин през март с 382 гласа за бившия премиер на Люксембург срещу 245 за неговия съперник, французина Мишел Барние. Каквито и да са били различията преди, след вота това решение е задължително за ЕНП.

Алтернативни кандидати на Юнкер не липсват, включително в редиците на ЕНП. Финландският премиер Ирки Катайнен подаде оставка в понеделник (16 юни) именно с цел да се включи в играта. Латвийският бивш премиер Валдис Домбровскис също се надява да се случи чудо в негова полза.

Според анализатори, Камерън играе политически театър, за да подобри имиджа си пред сънародниците си след като бе смазан на европейските избори от Найджъл Фараж, откровеният противник на ЕС, който взе 26.6% от вота, срещу 23% за консерваторите. Партията на Камерън впрочем беше изпреварена и от лейбъристите, взели 24.4%.

Според дипломати, Камерън ще преглътне кандидатурата на Юнкер, ако бъдещият британски представител в европейската комисия получи статут на суперкомисар, на когото да са подчинени комисарите за общия пазар, конкуренцията, търговията и енергетиката.

ЕС винаги се е основавал на компромиси, но има риск евентуални отстъпки пред Камерън да отслабят и без това разклатения съюз. Според източници Юнкер е отхвърлил исканията на Камерън.

Макар че не съм гласувал за партия от семейството на ЕНП, смятам, че Юнкер трябва да стане шеф на еврокомисията без пазарлъци и очаквам това да стане факт колкото се може по-скоро. Вотът на милионите европейци трябва да бъде уважен. Европа е изградена от правила, нека ги спазваме, вместо някой да ги променя в движение.

След икономическата криза в ЕС нямаме нужда и от политическа. Камерън няма право на вето в ЕС и позицията му може да стане легитимна единствено ако събере блокиращо малцинство в Съвета, което е малко вероятно.

Но по никакъв начин не трябва да се стигматизира Великобритания. Не е зле другите лидери да се замислят, защото всеки ден стотици имигранти от цял свят се опитват да пресекат Ла Манш от Франция към Албиона, а не обратното.

Резултати от гласуването на този етап

81%17 гласа
 Благодарим за вашия глас!
19%4 гласа

Десислава Лещарска

Модератор
Публикуваме тезата на нашия гост експерт по темата Георги Готев, заместник главен редактор EurActiv.com.

Към момента 85% от читателите ни са подкрепили тезата, че страните-членки трябва задължително да подкрепят предложението на Европейския парламент за председател на Европейската комисия. Мнозинството участници в дебата са на мнение, че ЕС се нуждае от промяна и че новите правомощия на европейския парламент, разписани в Лисабонския договор са крачка в правилната посока. Петнайсет процента от читателите все пак подкрепят тезата, че националните правителства, избрани с много по-висока избирателна активност от европарламента, остават първичният източник на демократична легитимност на ЕС.
Снимка

Да

Вихър Георгиев

Преподавател по европейски изследвания и консултант по управление на средствата от ЕС

Изборът на Жан-Клод Юнкер, предложен от Европейския парламент за председател на Европейската комисия, ще доведе до по-силно лидерство в Европейския съюз. Нещо повече, Юнкер ще допринесе за една по-демократична Европа, която е по-близо до хората.

Основна теза Заключителна теза
Снимка

Не

Антоанета Приматарова

Програмен директор на Центъра за либералните стратегии

Риториката на крайните привърженици и крайните противници на идеята за водеща роля на Европейския парламент при избора на председател на Европейската комисия доказва, че те живеят в два имагинерни взаимно отричащи се свята.

Основна теза Заключителна теза

Резултати от гласуването на този етап

81%17 гласа
 Благодарим за вашия глас!
19%4 гласа
Този етап е приключил

2 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил iliander Рейтинг: 749 "Да"
18 юни 2014 19:17 1
- +Оценка
+1

Затова страните членки на Европейският съюз плащат членски внос всяка година и за това председателстващият трябва да бъде избран от страните членки на Евро съюза.
Европейският съюз не е фондация с идеална цел зада бъде прието второто предложение.

_____

В България,ако не те смачкат циганите ,психиатрите те правят на парцал!
 
Преглед на профил krasi62 Рейтинг: 340 "Не"
23 юни 2014 10:59 2

Не мога да приема ,че многомилионните избиратели на ЕВРОПА, ще оценят качествата на един или друг кандидат. Избирателите се интересуват от съвсем други неща и за е неуместно да се твърди ,че те гласуват за един или друг политик ,който да оглави ЕК. Много по разумно е избора да се направи от лидерите на страните членки ,като се търси личност ,която да притежава необходимите управленски умения, визия и решителност при прокарването на иновативни политики. Той не бива да става заложник на някакво мнозинство, а да търси и предлага онези политики ,които ще осигурят предимство на ЕС в световната икономика.

 

Искам да получавам известия за развитието на дебата.

Какво следва?

В следващия етап на дебата основните участници ще защитят тезите си. Очакваме и вашите позиции в анкетата и форума.