Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email

Победител - НЕК не трябва да се спасява със средства от държавния бюджет

22% 14 гласа
  Резултати от общо 63 гласували.
78% 49 гласа

Разпределение на гласовете по етапи

Етап 1 - 42 гласа
21%
79%
Етап 2 - 21 гласа
24%
76%
Снимка

Да

Георги Петров

Председател на Националната Федерация на Енергитиците -КНСБ

НЕК трябва да се спаси с бюджетни средства и то това трябва да стане спешно. Защото не се спасява само НЕК. Спасява се целия енергиен отрасъл, който има сериозни финансови проблеми, породени от паричния дефицит в системата.

Основна теза Защитна теза
Снимка

Не

Иван Хиновски

Председател на Българския Енергиен Форум

Днешното кризисно състояние на НЕК е резултат от три провеждани от дълго време грешни политики: нецелесъобразни и некадърно управлявани инвестиционни проекти, натрупване на текущ дефицит в оперативния бюджет поради погрешна политика в областта на цените на електроенергията и липса на реформи.

Основна теза Защитна теза

Илин Станев

Модератор
Когато взехме решение да предизвика дебат "Трябва ли НЕК да се спаси с бюджетни средства?" до голяма степен знаехме какъв е изходът - читателите ни инстинктивно гласуват срещу подобни тези. И нормално. В случая с НЕК обаче ситуацията е малко по-сложна и за това за нас беше интересно противопоставянето на тезите на Георги Петров, председател на Националната федерация на енергетиците – КНСБ, и Иван Хиновски, председател на Българския енергиен и минен форум.

Дълги години НЕК беше използван за боклукчийското кошче на енергийната система - в него се изсипваха загубите на различни погрешни инвестиционни или политически решения. По-голямата част от нейните над 4 млрд. лв. пасиви всъщност са цената на лошото управление. За разлика от други сектори на икономиката, в енергетиката грешките са доста добре остойностени. И тъй като голяма част от тези загуби са политически предизвикани, въпросът е кой носи отговорност.

Ако отговорността е основно корпоративна, то ясно е че енергийната компания трябва да се преструктурира (на практика да фалира). Със сигурност в НЕК има огромно поле за подобряване на корпоративното управление - дори и сега компанията продължава да продават ток без търг. Въпреки това, повечето дългове са натрупани на базата на политически натиск и сделки.

Всъщност, ако има някой, който е отговорен - това са данъкоплатците и потребителите. Те са акционерите и те назначават правителството да управлява техните активи. "Лесното" решение за пореден път ще направи така, че данъкоплатците ще пропуснат шанса да почустват на гърба си грешките на политическите решения. Например, само за да се покрият старите загуби на НЕК, предизвикани от грешна регулация (основно за задържане на цените на тока, въпреки разрастващите се разходи на НЕК), сега добавката задължение към обществото трябва да се увеличи с 28 лв. за мегават час продадена електроенергия. Това би повишили сметките за електроенергията на бита с приблизително 18%. Това би била болезнен урок.

Потребителите естествено не могат да бъдат държани отговорни. В крайна сметка регулаторите са за това да защитават правата им. И ако те са се провалили, не е логично хората да понесат цялата тежест.

Проблемът е, че дори и в жертва да бъде пренесена НЕК, това няма да помогне много. От една страна фалитът на НЕК ще повлияе на кредитния рейтинг на страната (а от там и на лихвите на всички кредитополучатели), а и голяма част от заемите са по инвестиционни проекти, в които и правителството е страна, което ще доведе до международни арбитражни дела за срещу държавата.

Спасяването на НЕК с държавни средства също не е решение, тъй като освен че ще създаде опасен прецедент за безотговорно поведение е непосилно за държавата. След 4-те млрд. за КТБ, още 4-ри млрд. лв. за енергетиката е прекалено.
22% 14 гласа
  Резултати от общо 63 гласували.
78% 49 гласа

Разпределение на гласовете по етапи

Етап 1 - 42 гласа
21%
79%
Етап 2 - 21 гласа
24%
76%

Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Цялата отговорност за съдържанието на този текст се носи от "Фондация за развитие на информационното общество" и “Икономедиа” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че той отразява официалното становище на ФМ на ЕИП и Оператора на Програмата за подкрепа на НПО в България.

www.ngogrants.bg Подкрепете позицията си с коментар
Няма коментари.

Искам да получавам известия за развитието на дебата.

Още по темата

Явор Куюмджиев

Депутат от БСП в 42-то Народна събрание и зам.-министър на икономиката и енергетиката (2007-2009 г.)

Отстъпката в цената на тока за индустрията ще се забави повече от очакваното

Според ЕК критериите, по които се определя кой да ползва помощта, са дискриминация

Компаниите ще се проверяват дали са се издължили на енергийния фонд

В края на миналата година НЕК е получила 183 млн. лв. от него

Седмични новини за енергетика

В рубриката на "Капитал Daily" ще събираме всички най-важни новини от последните седем дни

НЕК продължава да изкупува неефективната енергия на високи цени

Заради нормативни пропуски една от мерките за спасяването на компанията все още не е сработила

Енергийната борса ще заработи реално след месец

Първия ден нямаше търговия, а тестова сесия. Трите държавни производителя ще предлагат електроенергията си на платформата поне пет години