Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email

Победител - Общата селскостопанска политика, и в частност Програмата за развитие на селските райони 2014-2020, няма да върне младите хора в селата

24% 14 гласа
  Резултати от общо 59 гласували.
76% 45 гласа

Разпределение на гласовете по етапи

Етап 1 - 37 гласа
22%
78%
Етап 2 - 22 гласа
27%
73%
Снимка

Да

Мирослава Дикова

Българско дружество за защита на птиците, ръководител на проекта "За Балкана и хората"

Делът на младите хора в селските райони на Европа спрямо общия брой на населението намалява със стабилни темпове през последните 20 години. Все повече изследвания и доклади показват, че загубата на младите хора за сметка на нарастващото застаряване на населението е ключова заплаха за жизнеспособността на селските общности и селските икономики.

Основна теза Защитна теза
Снимка

Не

Юлия Григорова

експерт по земеделие и развитие на селските райони

За да си отговорим на този въпрос нека да разгледаме ситуацията с мярката за стартова помощ за млади земеделски стопани, която предоставя безвъзмездно до 25 хил. евро субсидия за закупуване на земя, животни, машини, оборудване и др. на фермери на възраст до 40 г., които за първи път управляват земеделско стопанство.

Основна теза Защитна теза

Мара Георгиева

Модератор
Седемдесет и шест процента от общо гласувалите 59 участници в двете фази на дебата смятат, че Общата селскостопанска политика, и в частност Програмата за развитие на селските райони 2014-2020, няма да върне младите хора в селата.

С гласовете и коментарите си преобладаващата част от читателите подкрепиха тезата на Юлия Григорова - експерт по земеделие и развитие на селските райони, че разработването на програми за развитие на земеделски и неземеделски дейности в селските райони не е достатъчен стимул, за да се задържат младите хора и да се върнат тези, които вече са напуснали селата.

Според Юлия Григорова младите хора търсят не само работа извън селата, но и по-добър стандарт на живот, който трудно ще се постигне чрез Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 и все по-намаляващите средства за инвестиции в работни места, детски градини и училища, паркове, места за отдих и спорт – условия за по-добър стандарт на живот, към който обяснимо се стремят младежите.

Мирослава Дикова от Българското дружество за защита на птиците, ръководител на проекта "За Балкана и хората", защитава обратната теза, че европейските субсидии за земеделие могат да върнат младите хора в селата. Дикова е убедена, че ПРСР 2014 - 2020 г. е инструмент за това, но неговото използване зависи от администрациите на национално и местно ниво. Те са тези, които при определяне на правилата, критериите за допустимост и оценка на проектите трябва да се съобразят с местните проблеми и условия (икономически, екологични, инфраструктурни, пазарни и дори политически), които работят в полза на или заедно с европейските програми и субсидии за развитието на селските райони и за задържането на младите хора в тях. С одобряването на ПРСР 2014 – 2020 Европейската комисия дава инструмента това да се случи. Но дали той ще бъде използван по най-добрия начин и дали ще изпълни целите си зависи и от тези, за които е предназначен - получателите на безвъзмездни средства.

"Ще върне ли Общата селскостопанска политика, и в частност Програмата за развитие на селските райони 2014-2020, младите хора в селата" е темата на третия, последен, дебат, организиран по проекта на "Икономедиа" "CAP for CAP" ("Популяризиране на Общата селскостопанска политика на Европейския съюз"), финансиран с подкрепата на Европейския съюз.
24% 14 гласа
  Резултати от общо 59 гласували.
76% 45 гласа

Разпределение на гласовете по етапи

Етап 1 - 37 гласа
22%
78%
Етап 2 - 22 гласа
27%
73%

Това съдържание е създадено по проект, финансиран с подкрепата на Европейския съюз. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Подкрепете позицията си с коментар

3 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил Фидос Койчев Рейтинг: 8 Неутрална
30 яну 2017 20:33 1
- +Оценка
-1

Ей тоя термин "селско стопанство" хич не го разбирам. Има ли градско стопанство? Някой може ли да ми каже къде се намира министерството на селското стопанство? Чул съм, че има министерство на земеделието и храните. А как ви звучи например изречението: Град Хасково развива селско стопанство.

 
Преглед на профил Antoaneta PETROVA Ardashes Рейтинг: 229 Неутрална
14 май 2017 23:02 2
- +Оценка
+1

Сбърканата система на икономическо развитие т.е. пазарна икономика със
социалистически привкус,отрича правилно създаване на пазарно
стопанство.През целия период на преход не се даде възможност за
изработване на средства за производство за селското стопанство. При условие,че за селото бяха осигурени такива,както примерно в Германия,които намаляват тежкия селскостопански труд, можеше да се говори за връщане в определени граници на ниско образовани млади.
Но замазването на пътища замаза и желанието за труд още повече,че
голяма част се научиха на чиновническо мислене, а и вече видяха
какво е в други страни.Съпоставянето не е стимул,а разочаромавие.

_____

mihala
 
Преглед на профил сидер Рейтинг: 616 "Не"
25 окт 2018 22:10 3

Не,няма да върне младите в земеделието. Първата и последна причина е, учи татковото да учиш, че да не ореш земята като мене

 

Искам да получавам известия за развитието на дебата.

Още по темата

Мнения Daily - Атентат срещу правата ни със закон

И още: Безплатен транспорт Букурещ; 100 свързани лица в европарите за земеделие; Русия - хитрост и идиотщина

Мисия: Къща за гости

Историите зад няколко успешни проекта, финансирани с европейски средства

Тайната на свободната търговия

Преговорите за споразумението ТПТИ между САЩ и ЕС няма да приключат скоро