Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
EU flag Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Финал - Трябва ли еврофондовете да се обвържат с върховенството на закона?

80% 45 гласа
  Резултати от общо 56 гласували.
20% 11 гласа

Разпределение на гласовете по етапи

Етап 1 - 112 гласа
80%
20%
Снимка

Да

Искра Михайлова

Евродепутат

Прилагането на мерки в случаите на широко разпространено незачитане на върховенството на закона е необходимо за обезпечаване на финансовите интереси на съюза и за гарантиране на общественото доверие в ЕС и неговите институции.

Основна теза теза
Снимка

Не

Марк Лайтай

Главен анализатор в унгарския институт" Незьопонт Интезет"

Тъй като понятието за върховенство на закона не е дефинирано от обективен критерий, неговият статус за отделните държави членки не може да се оценява според еднакъв и обективен показател.

Основна теза теза

Гергана Станчева

Модератор
Читателите на "Капитал" в голяма степен подкрепят обвързването на еврофондовете с върховенството на закона. Във втория етап на дебата "за" са гласували 80%, а "против" – 20%.

Въпросът предизвиква дълбоко разделение в ЕС, като все повече се очертава граница между Изтока, който не е склонен да се съгласи с предложението, и Запада, който е негов привърженик. Няколко страни дадоха знак, че няма да одобрят бъдеща бюджетна рамка на блока, ако тя не обвързва отпускането на еврофондове с върховенството на закона. Членовете на тази група са предимно по-богати държави, където избирателите изразяват тревога във връзка със заплахите за разделението на властите в някои източни членки и информацията за злоупотреби с евросредства. Групата е влиятелна, защото включва някои от най-големите нетни платци в бюджета. В същото време Унгария и Полша са в неформален съюз срещу въвеждането на механизъм, с който ще може да се спират средства заради опасения за върховенството на закона.

В защитната си теза евродепутатът Искра Михайлова изтъкна, че резолюцията на Европейския парламент за върховенството на закона въвежда детайлна дефиниция на понятието "незачитане на принципите на правовата държава" и също така предвижда защитни мерки за крайните бенефициенти на средствата от европейските фондове.

Марк Лайтай, главен анализатор в унгарския институт "Незьопонт Интезет", подчерта, че вече има съществуваща система, която да съблюдава за незаконни решения на публичните власти, отговорни за управлението на европейски фондове, която се състои от евроинституции като ОЛАФ. Освен това ЕК има правомощието да започва наказателни процедури, ако дадена мярка на националното правителство не е в съгласие с европейското законодателство. Следователно, коментира Лайтай, предложената система за санкции, изглежда, изразява недоверие към системата на Лисабонския договор.
80% 45 гласа
  Резултати от общо 56 гласували.
20% 11 гласа

Разпределение на гласовете по етапи

Етап 1 - 112 гласа
80%
20%
Подкрепете позицията си с коментар

2 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил Batezuzi Рейтинг: 1153 Неутрална
22 ное 2019 20:18 2

Ако утре приемем закон че хората със зелена коса подлежат на обществено полезен труд и почнем да ги караме да чистят градинките ще има върховенство на закона, но това означава ли, че е справедливо и за кого? Ако кажем, че държавите членки на ЕС трябва да спазват правилата наложени от Европейския парламент и Европейската комисия и иначе нямат право да ползват кохезионните фондове е нещо друго, но пак ще се намери някой умник да каже, че точно конкретна простотия не е изрично забранена. С две думи само приказки без реална стойност.

 
Преглед на профил Наблюдател Рейтинг: 1063 "Да"
18 ное 2019 12:19 1
- +Оценка
-1 +3

Да! Трябва
Защото в България върховенство на закона няма. Пресен пример:
ХОРАТА НА ДПС И ГЕРБ НЯМА ДА ВРЪЩАТ ПАРИ ЗА КЪЩИ ЗА ТЪЩИ
https://bivol.bg/guesthouses-sanctions-gerb-dps.html

 

Искам да получавам известия за развитието на дебата.

Още по темата

Съдът на ЕС в ново решение за Полша: Делата трябва да се гледат от независим съд

Проблемите със съдебната реформа на управляващите във Варшава удивително наподобяват тези в България