Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
63% 348 гласа
  Резултати от общо 551 гласували.
37% 203 гласа

Разпределение на гласовете по етапи

Етап 1 - 203 гласа
51%
49%
Етап 2 - 106 гласа
70%
30%
Етап 3 - 91 гласа
66%
34%
Етап 4 - 151 гласа
73%
27%
Снимка

Да

Ирина Абаджиева-Репуц

юрист, председател на Инициативния родителски комитет на родители на деца в частни училища

Конституционно право на всеки гражданин на нашата държава е правото на равен достъп до задължителното основно и средно образование. Конституционно задължение на Държавата е да даде по равно на всяко дете образование, без разлика от неговото социално положение и произход.

Основна теза теза
Снимка

Не

Йонка Първанова

доктор по педагогика, родител на бъдещ първокласник

Финансирането на частните училища от държавния бюджет е чудесна идея и има своите основания. Тя обаче може да бъде реализирана едва тогава, когато държавата се е погрижила да обезпечи качеството на обучение в своите училища и има достатъчен ресурс, който да отдели за стимули на частните училища.

Основна теза теза

Люба Йорданова

Модератор
Дебатът за държавната субсидия за частните училища приключва след активна дискусия и много аргументи в подкрепа и на двете противоположни тези. В началото на дискусията позициите на дебатиращите получиха еднакъв брой привърженици, но в следващите етапи на дебата тезата, че държавната субсидия за образование трябва да се изплаща и за учениците в частните училища надделя. Така победител в дебата е Ирина Абаджиева-Репуц, защитник на позицията "за". Благодарим на нея и на опонента й Йонка Първанова за участието им - както в основните етапи на дебата, така и във форума, и за добре аргументираните тези.

Участниците във форума също предложиха много различни аргументи в подкрепа на двете тези и дадоха своя принос за добрия дебат. Ето някои от позициите на читателите:

"За"

Определено "Да" - равнопоставянето на частни и държавни училища е важно за обществото като цялo, защото:
1) създава конкуренция между тях и в резултат на това вдига качеството на образованието като цяло
2) не позволява да се отвори пропаст между държавни и частни училища - както като възможност за достъп, така и като образователен продукт, който дават
3) в резултат на горните два ефекта - работи срещу социалното "изпадане" на групи от младите хора и за по-голяма степен на социална хомогенност.
Не е случайно, че европейските страни с най-високи образователни резултати под една или друга форма финансират и двата вида училища. Това са и страните, постигащи най-висока степен на социално равенство, което пък - както редица изследвания показват - е мощен фактор за намаляване на социалните проблеми и за увеличаване на усещането за щастие сред членовете на тези общества.
Jeanne D'Arc

Може ли за миг да не говорим за училища, а за деца. Децата днес могат да учат в държавно, утре в частно, а след година в българско училище в чужбина. И всички тези деца имат правото, дадено им от държавата, да учат. И е редно държавата да се отнася еднакво към тях.
Моите деца са също българчета. Моите данъци отиват и за образование. Защо да не могат децата ми да получат този единен образователен стандарт? В някои страни с тези пари майки учат децата си в дома си. И защо говорим за източване на държавни пари, без да се замислите, че парите за образованието на децата в частни училища от демокрацията насам са направо откраднати? Те не са отишли за по-добро образование в държавните училища, а за никой не знае какво...
Boshnakova

"Държавата" не "финансира" частните училища. Част от нашите данъци като родители отиват за обучението на нашите деца, независимо от това къде учат. Всяко дете има право на полагащата му се част от държавния бюджет, определен за образованието му. В кое училище родителите ще решат да "похарчат" тази сума и дали и колко ще доплатят е въпрос на техен избор и ценностна система. Ако ме освободят от данъци заради това, че съм записал децата си в частно училище, съм съгласен да не получавам скромната сума за образованието им, която държавата е преценила, че може да отдели...
Petak

"Против"

Разбирам аргументите "за" напълно. Но ситуацията в страната ни е такава, че потекат ли веднъж тези пари се създават допълнителни условия за измамничество и печелбарство. Ще се народят школи и школички, решили, че предлагат елитно образование и родители, които съответно да им повярват. Държавата в момента изпълнява напълно конституционните си задължения - да осигури безплатно образование за всички деца. Хубаво, лошо- такова е! От там нататък всеки прави своя избор дали да се възползва от държавното или да търси частното.
И още нещо ме притеснява в случая. Тези пари могат да отключат една прекалено силна тенденция за частно образование (пък било то и с ниски такси), което ще доведе до тотален срив на държавната образователна система и пълно лишаване на децата от ниските социални среди от възможност за безплатно обучение.
reality

... Аз съм "за" съществуването на частни училища, но такова чудо като частна фирма, финансирана от държавата, не може да съществува в полза на обществото. И понеже сме го виждали на практика много пъти съм убеден, че частен бизнес, финансиран от държавата, не може да предложи дори приемливи нива на качество. Няма механизъм, който да стимулира частна фирма да се конкурира с останалите на база качество след като й е осигурено финансирането. Ако се приеме такова чудо държавата да плаща на частни фирми за образование, самото образование - и частно и държавното ще бъде съсипано за дълги години напред.
dreamer

Според мен няма никакъв резон държавата да финансира обучение в частно училище. Изборът дали детето ще учи в частното или общинско/държавно училище е личен за родителя и той трябва да носи отговорността за това свое решение като заплаща образованието.
Държавата изпълнява своите задължение по конституция в държавните училища. Останалото са вариации на познатата тема за изливане на публични субсидии в частни структури под конституционен или всякакъв друг предтекст...
Може би има някакъв резон държавата да финансира обучение на ученици в частно училище само в населено место, където държавното училище е закрито...
mak1951

В новия брой на "Капитал" очаквайте обобщение на дискусията, най-важните изводи на дебатиращите и участниците във форума.
63% 348 гласа
  Резултати от общо 551 гласували.
37% 203 гласа

Разпределение на гласовете по етапи

Етап 1 - 203 гласа
51%
49%
Етап 2 - 106 гласа
70%
30%
Етап 3 - 91 гласа
66%
34%
Етап 4 - 151 гласа
73%
27%
Подкрепете позицията си с коментар

22 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил opinionated Рейтинг: 388 "Не"
16 юни 2010 21:41 1
- +Оценка
-10 +25

г-жа Репуц се прави на разбираща конституционните права без всъщност да ги разбира и грам. никой не отнема конституционното право за равен достъп или да даде на 1, а на друго дете да не даде образование.

никъде в конституцията не пише, че детето има право да си избере само училището, дали ще е частно или държавно в България, дали ще е в България или в чужбина.

когато дете избере да учи в чатно училище или в чужбина, то абдикира горе споменатото му коституционно право. по Репуц-ка логика, образованието на децата български граждани, живеещи в чужбина също е задължение на българската държава.

 
Преглед на профил opinionated Рейтинг: 388 "Не"
16 юни 2010 22:04 2
- +Оценка
-8 +13

като добавка към позицията ми: аз съм против, но не съм съгласен с доводите, изведени от Първанова, в дебат няма място за лични оценки, а за аргументи, тя не изнася такива.

моят аргумент е следният: държавата предоставя без дискриминация достъп за всяко дете до образователната система безплатно. всеки гражданин на България е делегирал правото на държавата да определя как да се харчат неговите данъци. да настоява неговите данъци да бъдат харчени както той лично намери за добре без да се съобразява с законите и волята на мнозинството е неоснователно и незаконно(държавният бюджет се гласува от парламента, не е осмотрение на частни лица).

ако г-жа Репуц смята, че са нарушени конституционните права на някои деца, има конституционен съд, който тя може да сезира и да не си губи времето в онлайн дебати.

 
Преглед на профил mickmick Рейтинг: 535 Неутрална
16 юни 2010 22:05 3
- +Оценка
-6 +12

Пак далавери. Преди години нарочно обявиха еднакви издръжки за държавните и частните университети и еднаква субсидия. Това разби висшето образование. Стана вишу образУвание. Нароиха се безброй частни машини за пари, пардон университети.

А нещата трябва да са: Държавните университети да имат бройки студенти по държавна поръчка, там да се влиза по успех и да няма плащания. Останалите да имат и платени бройки някакъв процент да речем от държавните - там ВСИЧКО да е платено. правото трябва да се заслужи - учиш се добре, не плащаш, всички други плащат.

В частните университети - всичко трябва да е платено. Без никакви субсидии от държавата, нали затова се казват частни - не получават пари от държавата. Ако искат да кандидатстват за проекти и т.н.

Че то сега, всяко село вече с университет. А студентите освен да плащат едни пари друго не правят.

 
Преглед на профил Nixonanim Рейтинг: 551 "Да"
17 юни 2010 02:00 4
- +Оценка
-12 +6

До коментар [#3] от "mick":

Темата е средното образование, не висшето.

Искрено се надявам час по-скоро да започне да се изплаща такава държавна издръжка. По този начин ще се създадат много нови частни училища и много преподаватели се надявам да се върнат в системата на образованието, вместо да търсят работа в друга посока. Ако това не стане, след няколко години ни очаква катастрофа, над 60% от всички учители ще достигнат пенсионна възраст...

_____

cineart.me
 
Преглед на профил ltk Рейтинг: 388 "Не"
17 юни 2010 02:38 5
- +Оценка
-5 +16

против.

да погледнем коментара на Jeanne D'Arc. и трите и аргумента са логически грешни:

"1) създава конкуренция между тях и в резултат на това вдига качеството на образованието като цяло"
---
конкуренцията се създава от самия факт на съществуване на две възможности. допълнителното финансиране ще работи срещу нея; А + Б > А. винаги.

"2) не позволява да се отвори пропаст между държавни и частни училища - както като възможност за достъп, така и като образователен продукт, който дават"
---
ъмм... как точно? виж 1. ако единия тип училище получава базово финансиране, другия - базово + допълнително, къде ще работят по-добрите учители, къде ще има по-добра база и т.н.?

"3) в резултат на горните два ефекта - работи срещу социалното "изпадане" на групи от младите хора и за по-голяма степен на социална хомогенност."
---
виж 1 и 2.

конкурентноспособността на частното образование се осигурява напълно достатъчно от факта, че то има практическата възможност и независимостта да осигури по-добро образование - виж частно срещу държавно висше образование в САЩ.

ако и държавните училища имат право на допълнително финансиране предимството би идвало от ефективността на управление на средствата, което, по съвсем тривиални причини, ще е по-добро при частните училища. един добър специалист просто няма да остане на...

Прочитане на целия коментар
държавна заплата ако има алтернатива, независимо дали е учител или администратор.
по-скоро си струва да се помисли в тази насока...

накратко - частното образование, управлявано добре, би трябвало да може напълно достатъчно да компенсира с качество и гъвкавост. или съвсем вкратце - нагло е да очакваш останалите на субсидират твоя лукс. "to have one's cake and eat it too"

п.п. - обяснявам си резултатите с това, кой у нас чете и дискутира по форумите. и мен да питаш, и аз искам да мога да осигуря на детето си по-добро образование по-евтинко...

_____

You live and learn. At any rate, you live.
 
Преглед на профил Йонка Първанова Рейтинг: 8 "Не"
17 юни 2010 09:40 6
- +Оценка
-3 +7

До коментар [#2] от "opinionated":

Всеки един аргумент е "личен", защото е изказан като лично мнение в рамките на дебата. Не се притеснявам да защитавам това свое лично мнение или оценка за дебатираната тема, защото изхождам от своя собствен житейски и професионален опит. Изложих достатъчно аргументи "против", включително и в коментарите в различните етапи от дебата.
Ако случайно имате предвид, че съм засегнала някого с лична нападка, то моля да ми посочите къде точно се случва това, за да мога да се извиня, тъй като това ми е абсолютно неприсъщо. През цялото време апелирах към коментиращите да спазват добрия тон. Мисля, че резултатът от дебата е категоричен, надявам се само това, което защитниците на тезата "за" искат, да се случи по ефективен и реалистичен начин, като са спазени интересите на всички.
Благодаря за подкрепата :-)

 
Преглед на профил opinionated Рейтинг: 388 Неутрална
17 юни 2010 11:54 7
- +Оценка
-2 +6

визирах няколко "мисля". в дебат се изнасят аргументи и се защитатават и оборват с аргументи. това са правилата за дебат.

иначе аз все така не разбирам как хора все още си живеят с комунистическото мислене, че трябва да се вземе от някой, да се ощети човек или група, за да се подпомогне неговото лично благоденствие.

ако г-жа Репуц е наистина компетентна, може да стане директор на държавно училище и да го реорганизира и с помощта на частни средства и да го направи най-доброто в страната.

но както казах по-горе, проблема не е образованието, а желанието да се вземе от някой, за да се даде на нея и да не и се търси отговорност за какво харчи парите.

 
Преглед на профил brasnarq Рейтинг: 0 "Не"
17 юни 2010 13:35 8
- +Оценка
-13 +2

Опинамквоси, не можах да го прочета,
Никой гражданин не може сам да се обърне към Конституционния съд.
Ти ли реши, от името на всички българи, че решилият да избере частно училище, сам абдикирал от конституционните си права. Толкова странна логика. Психиатрите я наричат паралогика и имат едни тестове за откриване на болни от шизофрения.

 
Преглед на профил opinionated Рейтинг: 388 Неутрална
17 юни 2010 13:56 9
- +Оценка
-2 +3

До коментар [#8] от "brasnarq":

благодаря за показаното ниво на култура. няма да слизам до твоето ниво на възпитание, ще ти отговоря, че правото е право, а не държавно задължение да ти натика в гърлото обрзование, макар в твоя случай това да е било очевидно нужно :)

 
Преглед на профил opinionated Рейтинг: 388 Неутрална
17 юни 2010 14:09 10
- +Оценка
-1 +4

До коментар [#8] от "brasnarq":

и понеже ти е трудно да схващаш, ще ти дам пример с друго конституционно право на всеки пълнолетен: да гласува.
ако теб те мързи да отидеш до урната, ти не абдикираш ли правото си да гласуваш? или по същата логика, която ти подкрепяш, държавата трябва да прати човек до твоя дом с урна и цяла избирателна комисия, защото да гласуваш ти е конституционно право и ти трябва да избереш къде това да стане?

право и задължение са думи, които трябва да си научил по време на задължителното ти основно образование. уви, парите са били прахосани по теб.

 
Преглед на профил mickmick Рейтинг: 535 Неутрална
17 юни 2010 20:14 11
- +Оценка
-3 +9

Не трябва частните училища да получават държавна помощ. Щото даде ли се такава възможност, всички училища ще станат частни и платени. И пак качеството на образованието ще е зле. Щото когато говорим за фирма, фирмата иска печалба.. и едва след това може би, като страничен продукт ... качествено образование, щото за да има качество, трябва да има идеална конкуренция - а такова чудо няма.. особено в България. 20 години нарочно оставиха образованието да се развали.. за да може сега да дойдат правилните хора и да си направят верига от училища.. и да си цоцат ли цоцат както от държавата така и от родителите.

 
Преглед на профил Йонка Първанова Рейтинг: 8 Неутрална
17 юни 2010 20:14 12
- +Оценка
+3

До коментар [#7] от "opinionated":

Да, имате право, но нека го наречем "наследство" от хуманитарното ми образование :-) Приемам забележката конструктивно и ще се опитам в последващи дебати да бъда по-адекватна като изказ.
:-)

 
Преглед на профил k_ Рейтинг: 2718 Неутрална
18 юни 2010 00:11 13
- +Оценка
-3 +11

Всъщност нищо ново под слънцето. Т.н. български "частен" бизнес от каквото и да е естество се занимава основно с усвояване на държавни фондове откакто е създаден. Напоследък се опитва да се прехвърли на европейската цицка, ама ония засега се стискат сигурно защото усещат болка от зъбките му.
Има разбира се и изключения - дребено занаятчийство, търговийка, проектантчета и малко в селското стопанство ама ха някой се е замогнал и си е подал главата одма му скачат на врата държавно-милиционерската глутници и го опоскват до шушка.
Ако Бойко вдигне савака на държавните и общинските фондове към частните образователи тогава става хептен мазало.

 
Преглед на профил Sir Humphrey Рейтинг: 587 "Не"
20 юни 2010 16:11 14
- +Оценка
-2 +9

"Инициативен родителски комитет на родители на деца в частни училища"
a.k.a "Инициативен комитет на парвенютата в България".

За частните детски градини има основание да получават държавна субсидия поради дефицита на места в държавните ДГ.
Този дефицит кара хора, които иначе биха си поверили детето на държавна ДГ, да го дават в частна, въпреки допълнителното натоварване на семейния бюджет.
Ако субсидия се даде на частните ДГ, те може би биха свалили цените, следователно биха отворили врати и за хора с по-ниски доходи, и така биха облекчили частично натиска върху държавните ДГ.

При училищата обаче такъв дефицит не съществува и следователно държавата не би трябвало да дава субсидия на частни училища.

 
Преглед на профил mechoka21 Рейтинг: 8 "Не"
28 юни 2010 21:11 15
- +Оценка
-1 +8

Абсолютно против държавата да плаща. Няма да се впускам в дълги доводи за мнението ми всеки си има мнение. ЧАСТНИТЕ УЧИЛИЩА са си частни и който е там да си плаща, щом е избрал да учи там ще си поема всички разходи.

 
Преглед на профил minai Рейтинг: 0 "Да"
5 юли 2010 23:42 16
- +Оценка
-3 +1

След като базата на държавните училища не е на ниво и 7000 деца в София остават всяка година без място в детски градини (детето ми е от 2 години 5-та резерва и вече е на 5 и времето за детска градина май почти изтече), то би било редно да се подкрепи тази инициатива!

 
Преглед на профил valterr Рейтинг: 8 "Не"
29 авг 2010 22:46 17
- +Оценка
-2 +3

Решително съм против. Цялата система е сбъркана и трябва да се вземат кардинални мерки за подобряване работата в държавните градини и училища. Не би следвало държавата да се бърка в частното. И да не се затварят очите държавни за далаверите в ясли, градини и училища, макар че от личен опит се уверих, че това е невъзможно, тъй като на най-високо ниво бъркат с лапа/не пръст/в кацата с меда.

 
Преглед на профил uran Рейтинг: 1366 "Да"
23 яну 2011 09:16 18
- +Оценка
-1 +1

ДА, при условие, че тези училища се подложат на традиционните за държавните училища схеми на контрол. Нали знаем - който плаща той и заръчва музиката.

_____

Yet another blue planet.
 
Преглед на профил VIVA_BG Рейтинг: 660 "Да"
23 фев 2011 19:48 19
- +Оценка
-2 +1

Тук не става дума за субсидии или издръжка. Въпросът е грешен. Второ няма такова нещо като безплатно образование. Данъкоплатците плащат данъци от тях се взимат пари за образование. Човек, който праща детето си в частно училище явно не е доволен от държавното и това си е негово лично решение. Същият този човек обаче плаща данъци и от тях се взимат за обучение на чужди деца, а за неговото не получава нищо. Това най-малкото е несправедливо и по-скоро долнопробно комунистическо мислене.
За всяко дете трябва да се плаща една и съща сума, а родителите да решават къде и дали ще доплащат за частно училище.

_____

БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 
Преглед на профил Веска Атанасова Рейтинг: 8 "Не"
11 мар 2011 05:05 20
- +Оценка
-3 +3

НЕ !. От позицията на пом.директор по учебно производствената дейност в държавно училище - професионална гимназия в малка община имам поглед от самата "кухня".
Лично считам за неразумно , при ограниченията в делигираните бюджети на МОМН ,да се заделят средства за частните училища при недостига за държавните !. Без елемент на дискриминация ,но по този начин даржавата допълнително ще ограничи равнопоставеността на всеки ученик да получи правото на образование!
Социално-битовите разделения ще се облекат в законова рамка! Да има такава е добре ,но това ще ограничи развитието на личността от самото и детство ! Практиката доказва, че не парите в семейството носят генетично заложените гени на израстване и усъвършенстване , те са някъде там в съзнанието на всяко дете и трябва само да се открият и доразвият,и обратното ако ги няма ,това незначи че не съществуват заложби за бъдеще на новатор ,на откривател или на гений !

_____

Веска Атанасова
 
Преглед на профил Любомир Попов Рейтинг: 391 "Да"
13 юли 2012 11:42 21
- +Оценка
-2 +1

От позицията на интересуващ се от проблема, проучих как стоят нещата в "развитите" страни. Масовият случай е държавата, а на места и общините (например Виена) да субсидират частините детски градини и училища. Споменатата вече от мен Виена например дава за дете в общинска детска градина издръжката е за сметка на общината, а родителите плащат около 60-70 евро за покриване на разходите за храна. Във Виена повече от 50 % от детските градини са частни и се субсидират така, че и в тях родителят да плаща почти същите такси като в държавната(общинска) детска градина - около 100 евро. Проблемът на нашата мила татковина, е че държавта отделя твърде малко като субсидия за общинските детски градини и се налага общините да дават по-голямата част за покриване на разходите, като се налага и родителите да плащат около 60 лева месечно. Докато тази субсидия е малка, тя ще е нищожен процент спрямо плащаните сега такси в частните детски градини и училища. А на запад тя е между 60 и 80 % от издръжката. 
Преглед на профил omniam Рейтинг: 676 "Не"
7 фев 2013 17:37 22
- +Оценка
-1 +1

Точно частните училища не могат да претендират за равенство - ощетените са държавните училища. С това решение се отварят много възможности за злоупотреби и манипулации, а равните пари не означават равно качество, равни възможности и реализация. Ако Австрия може да си позволи да финансира частни учебни заведения и системата там да е успешна, това по никакъв начин не гарантира същите резултати в България. Кога ще разберем, че не можем да прилагаме всичко чуждо, което ни допада, в България, защото тук има определени разлики и обстоятелства, с които трябва да се съобразим! Има куп неща, които бих искала да съществуват и в България, но знам, че на този етап страната и обществото по една или друга причина не са готови.

 

Искам да получавам известия за развитието на дебата.

Следващият дебат

Новият дебат на Капитал ще бъде активен следващата седмица. Очакваме и вашите предложения за теми, по които да организираме дискусии, тук - http://www.capital.bg/interaktiv/debati/suggest.php.

Още по темата

Деца близо до офиса

Законът за училищното образование може да улесни партньорството между държава и бизнес в правенето на детски градини