Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
Снимка

Да

Емил Паралингов

Протойерей, Пловдивска митрополия

СИП и ЗИП е една малка победа в името на всички деца, от която се ползват само малцина. На много места в страната директори на училища бойкотираха влизането на предмета "Религия" в техните училища. Допуснете децата до богопознание, което реално ще доведе до насаждане и утвърждаване в тях на "любов, благост и сътрудничество".

Заключителна теза Основна теза
Снимка

Не

Цвета Брестничка

Председател на УС на Асоциация Родители

Децата имат нужда от време и пространство, в което да творят добро, да преживяват радостта и удовлетворението от това да постъпваш добре. Още един час с нравоучения не е в състояние да промени нагласите на децата към живота. Това, от което те имат нужда в училище, са преди всичко качествените човешки отношения.

Заключителна теза Основна теза

Резултати от гласуването на този етап

24%66 гласа
 Благодарим за вашия глас!
76%213 гласа

Денислава Симеонова

Модератор
През 2003 предметът "религия" влиза в учебния план като СИП и ЗИП, но за Светия синод победата е пирова (вижте защо в позицията на отец Паралингов). В началото на новата учебна година Българската православна църква обяви, че организира Национално шествие, като се надява да получи подкрепата на обществото предметът "религия-православие" да стане задължителен. Според онлайн петицията на шуменския свещеник Васил Василев, подкрепена от българската Патриаршия, "най-големият недъг на училището е това, че то само обучава, а не възпитава. То дава само познания, но не култивира добродетели".

Решихме да организираме дебат по темата, защото идеята е достатъчно спорна. От една страна религията възпитава полезни качества. От друга, изучаването на една конкретна религия, била тя и традиционната за България, не е особено честно. Може да звучи крайно либерално, но в областта на вероизповеданията, както и почти навсякъде другаде конкуренцията може само да е от полза. Ако учениците изучават православната религия в училище, тя получава нечестно предимство пред останалите. Това е лошо и за самата нея, защото вместо да води борба за сърцата и умовете на хората, тя ще ги получава наготово и по задължение.

Позицията на Българската православна църква в дебата защитава отец Емил Паралингов от Пловдивската митрополия. Негов опонент ще бъде Цвета Брестничка, председател на УС на Асоциация Родители - един от последователните опоненти на идеята за задължително изучаване на религия, защото "религията е отговорност на семейството, а не на светското образование".

Надяваме се в дебата да открием отговори на въпросите ще промени ли задължителното въвеждане на вероучението понятието за света на съвременните деца и какъв би бил ефектът от изучаването му върху тяхното възпитание и поведение.

Освен мненията на двамата опоненти, много разчитаме и на вашата позиция по въпроса.
Снимка

Емил Паралингов

Позиция Да
Беше есента на 2001 г., когато като завеждащ културно-просветния отдел на Пловдивска митрополия, покойният вече Пловдивски митрополит Арсений ме изпрати на една среща за детското възпитание и нарастващата агресия сред децата. На тази среща присъстваха родители, учители, детски психолози, полицейски служители и ред други лица загрижени за бъдещето на подрастващите в България. Кое ми направи впечатление? Духа на неразбирателство и общия обвинителен тон. Родителите обвиняваха учителите, те от своя страна обвиняваха родителите и т. н. все в този дух. В интерес на истината никой не обвиняваше Църквата.

Разбира се, като представител на Българската Православна Църква и аз бях попитан какво е отношението на Св. Синод по повдигнатите въпроси. И тогава отговорих, и сега пак отговарям с думите на Господа Иисуса Христа: "Оставете децата да дохождат при Мене и не им пречете, защото на такива е царството Божие" (Марк. 10:14). Казано на нецърковен език, това означава: разрешете преподаването на вероучене в училищата, допуснете децата до богопознание, което реално ще доведе до насаждане и утвърждаване в тях на "любов, благост и сътрудничество...любов към Бога и ближния, към Родината и към нейната история и култура" (Концепция на Св. Синод относно статута на предмета "Религия" в българското общообразователно училище, 2009 г.)

Св. Синод на Българската Православна Църква още в самото начало на политическите промени у нас, по-точно още от 1991 г., повдигна пред управляващите въпроса за "въстановяването...на религиозното образование в българското училище с прякото участие на Просветната комисия при Св. Синод" (Концепция на Св. Синод). Тогава не очаквахме, че външно срещналият разбирането на държавата въпрос в своята реализация ще премине период на двадесет годишна истинска борба...

Някой ще каже: виждате, че Държавата се съобрази и в българските училища се въведе предмет "Религия" свободно и задължително избираем. Защо тогава БПЦ настоява предмета да стане задължителен за всички деца в общообразователните училища?

Защото СИП и ЗИП е една малка победа в името на всички деца, от която обаче се ползват само малцина. Защото учителите по предмет "Религия", особено богословски и педагогическите кадри, подготвени от Богословските факултети у нас, се сблъскаха с поговорката "Царя дава, пъдаря не дава". На много места в страната въпреки въвеждането от МОН на този предмет директори на училища и цели учителски колективи открито и безнаказано бойкотираха влизането на предмета "Религия" в техните училища. Този бойкот се проявяваше от умишлената липса на разгласа сред родителите за ползите от предмета в началото на учебната година, до проваляне на часове по Религия заради всевъзможни училищни инициативи.

Докато предметът "Религия" не се въведе като редовен задължителен предмет в учебната програма, малко деца ще имат възможност да получат онова, което като резултат от неговото преподаване е записано в цитираната от мен Концепция на Св. Синод: " Утвърждаване на националната и културна идентичност на учениците; развиване на чувство за отговорност както за себе си, така и за другите, ближните, обществото, природата и околната среда; развиване на чувство на уважение към другите и т. н".

Обръщаме поглед към Европа и виждаме, че в почти всички европейски страни религиозното образование не само присъства в учебната програма като задължителен предмет, но се преподава конфесионално.

Румънският професор по канонично и светско право протопрезв. Николае Дура може да се окаже прав, че България е в нарушение на европейското законодателство, не като въвежда предмета "Религия" в училищата като задължителен, а точно обратно, като не го прави. В интервю за "Църковен вестник", бр.13/2010 г, отец Николае казва: "...Учудвам се, че в България не се осъзнава, че без преподаване на Религия в училищата не е възможен напредък...".

И аз като православен свещеник и родител се учудвам подобно на о. Николае. Учудвам се всеки път когато водя или взимам от училище единадесетгодишния ми син. Неговото училище е в съседство с училище, което до 1989 г. се числеше към елитните училища в гр. Пловдив. Трудно ми е да опиша ужаса, който ме обзема когато гледам четиринадесет, петнадесет и шестнадесет годишните момчета и момичета, които учат в това училище. Външният им вид и поведение, речника им...

Учудвам се, че се възпрепятства окончателото решаване на въпроса с мотиви за идеологическо и религиозно индоктриниране, което би произхождало от преподаване на Религия. О, нека не се притесняваме от това. Децата ни отдавна вече са индоктринирани. От религията на телевизора, на компютърните игри и сапунените сериали...Нормално ли е любимият телевизионен сериал на второкласник да е "Бягство от затвора"!? И персонажите от този сериал да са за него пример на подражание!? Безопасно ли е това за бъдещето на това дете!?...Когато попитах класната за това дете, провокиран от агресивното му поведение, тя за мое учудване ми отговори, че детето има прекрасно семейство. Ако прекрасно е онова семейство, в което на детето му е осигурено материално благополучие, и в стремежа си да го постигнат родителите са направили най–добри приятели на детето си телевизора и компютъра, и не могат да преценят реалното индоктриниране, заплашващо психиката му, то в часа по Религия, детето ще разбере, че между реалния свят и този на екрана има огромна разлика. Че истински герои не са онези, които проливат реки от кръв в името на "правдата", а онези, които постигат тази правда със силата на вярата, надеждата и любовта...Ползата от това знание придобито в час по Религия ще бъде двойна – и за детето, и за родителите му...

Учудвам се на твърдението, че конфесионалното преподаване на Религия, ще наруши социалния мир и междурелигиозен диалог в България. Как да обясним тогава това, че в час по Религия, воден от православен богослов са записани и деца от изповядващи исляма семейства. Когато попитах преподавателя какъв е мотивът на родителите мюсюлмани, той ми цитира думите на един баща: "Ние сме малцинство в това село, но държим децата ни да имат вяра в Бога и добър морал. А това може да стане само в часовете по Религия".

"От трите християнски добродетели – вяра, надежда, любов – най-голяма е любовта". Цитираният текст е от учебно помагало по Религия за втори до четвърти клас, одобрено и издадено от МОН през 1997 г. В същия урок пише: "Любовта към човека не се изразява само с хубави думи." Така е наистина. Любовта към децата не се изразява само в доброто желание да им предложим цитирания текст, а да го направим достъпен до всички деца.

"Любовта не завижда"/1 Кор.13:4/. Спомняте ли си мотива с който две пловдивски ученички по – особено жесток начин убиха своя съученичка? От завист...

"Любовта никога не отпада, а другите дарби, ако са пророчества, ще престанат, ако са езици, ще замлъкнат, ако са знание, ще изчезнат"/1 Кор.13:8/.

Нима ще лишим децата ни да научат за това!?
Снимка

Цвета Брестничка

Позиция Не
Асоциация Родители споделя становището на Българската православна църква, че българското училище е длъжник на децата и цялото общество по отношение на създаването на среда с ясно дефинирани етични норми, които да се отстояват систематично. В същото време ние смятаме, че часовете по вероучение няма да решат този въпрос. Светското училището е място, където деца от различни семейства, с различни религиозни вярвания се събират заедно, за да изградят една обща и споделена представа за света, в който живеем. Част от този процес е осъзнаването на ролята на религиите в развитието на човечеството, както и откриването на общите етични норми, които свързват различните хора, независимо от отношението им към една или друга религия. Училището е призвано да помогне на децата да изградят отношение на уважение, доверие и приемане по между си, въпреки естествените различия на своите родови или семейни традиции.

Наше дълбоко убеждение е, че преподаването на вероучение в училище би създало повече усещане за разделеност и различие, отколкото за връзка и общност. Това по естествен път ще доведе до консолидация на доминиращите вероизповедания, но и до усещане за маргинализация на децата, непринадлежащи към тях. Българското училище бавно и трудно открива пътя към толерантността и приемането на различията и допълнителното разделение на децата по религиозен признак не би допринесло за улесняването на този процес.

Безспорен факт е, че децата имат нужда да бъдат учени на добро, но нека не забравяме пътя на истинското научаване: "Кажи ми – и ще го забравя. Покажи ми – и ще го запомня. Дай ми възможност да го направя – и ще се науча." Децата имат нужда от време и пространство, в което да творят добро, да преживяват радостта и удовлетворението от това да постъпваш добре. Това е начинът, по който ценностите се превръщат във вътрешно убеждение и начин на живот. Още един час с нравоучения не е в състояние да промени нагласите на децата към живота. Това, от което те имат нужда в училище, са преди всичко качествените човешки отношения – както между възрастните, които са непосредствен пример за тях, така и във връзката възрастен-дете, която се осъществява ежедневно и ежечасно.

Като неправителствена организация, призвана да обединява родителите, ние сме убедени, че вярата е дълбоко съкровено преживяване за семейството. Конституцията на Република България гарантира правото на религиозно самоопределние на всеки български гражданин след навършване на пълнолетие, както и правото на родителите да приобщят детето си към мирогледните ценности, които самите те изповядват. Ролята на църквата е да подкрепи тези семейства, които споделят православните ценности и в този смисъл Асоциация Родители приветства инициативите на много православни храмове да създадат подходящи условия, при които децата от техните енории да бъдат обучавани във вероучение в средата на своята християнска общност. Но за мира и доброто на България, трябва да запазим светския характер на нашето училище и да приемем, че то е призвано да гради мостове на съзнанието, изграждайки разбиране и толерантност към различието. Казно другояче – отговорност на всяко вероизповедание е да приютява и сплотява в храмовете си своята религиозна общност, отговорност на училището е да гради мостове между общностите на основата на нашата обща принадлежност към България.

Резултати от гласуването на този етап

24%66 гласа
 Благодарим за вашия глас!
76%213 гласа
Този етап е приключил

235 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил Da be.. da.. Рейтинг: 174 "Не"
16 сеп 2010 22:27 1
- +Оценка
-24 +84

НЕ!
БПЦ забравя удобно, че има и евреи, арменци, католици, мюсулмани и хм. атеисти - над 70 %
Те си имат неделни училища. А какво прави БПЦ? Вместо да иде при хората, иска да се намести институционално.
Няма как да стане. Институцията БПЦ и вяра в бог са различни неща.

_____

uBlock Origin + AdGuard DNS = Родих се!
 
Преглед на профил CTEHATA Рейтинг: 8 Неутрална
16 сеп 2010 23:12 2
- +Оценка
-18 +64

Само изберете:
Вероучение, веднага след или точно преди Нютон?

Само си представете:
1-ви час - Бог създаде земята, растенията ....
2-ри час - Дарвин

Да оставим настрана това, което аз или някой друг мислим за по-важно, по-вярно, по-възвишено или по-по-най. Преподаването на религия би я поставило на едно ниво с останалите "учебни предмети". Звучи ми като сбъднат кошмар и за вярващи и за атеисти.

 
Преглед на профил N.Yo. Рейтинг: 561 Неутрална
16 сеп 2010 23:14 3
- +Оценка
-15 +47

По-скоро би било хубаво да се изучава история на религиите, не точно вероучение и не само православието. Все пак в тази страна има и деца от други вероизповедания.
Като се изучава историята на религиите, предполагам, че децата ще придобият някаква представа за ценностите в живота и за това какво е добро/лошо и правилно/неправилно - нещо, на което трябва да бъдат възпитавани в семейството. За съжаление обаче, когато родителите на едно дете си хвърлят боклуците през прозореца/колата, ругаят пред него и го водят само по кръчми и молове, където да се напиват и да не показват елементарно зачитане на другите (Днес например един с последен модел Мерцедес спря по средата на пътя да чака явно свой приятел без да му пука, че пречи на рейса пред него да мине...вместо да си спре плътно до тротоара). Може би тези неща няма да се научат чрез изучаване на историята на религиите, но все пак биха дали някаква морална и ценностна основа, като например, че трябва да бъдеш добър, да уважаваш и да се съобразяваш с другите. Също така, като опознаваш различните религии, е по-малко вероятно да мразиш техните последователи и така да не се стига до неща от сорта на ислямизация.
P.S. Туко виж намали и броя на онези, които ходят полу-голи по улиците, докато по-малките им подражават.

 
17 сеп 2010 00:47 4

Този коментар беше изтрит в 00:48 на 17/09/2010 от неговия автор.

Преглед на профил daam Рейтинг: 1170 "Да"
17 сеп 2010 00:48 5
- +Оценка
-75 +28

Интересно, как може да се говори за свобода на избора, като се избира между нещо доста познато - воинстващото безбожие /атейст в превод на бъргарски е безбожник/ и религията ? Ами, ако е ЗИП безбожниците да не пускат децата си да учат религия, а да учат алтернативата. Всъщност кой унищожи подписките за изучаване на религия в училищата Станишев /и приятелят му министър на просветата/ или другарят му Пирински ? Никой няма да загуби, ако научи нещо за религията на предците си и как да се държи в църква. Не разбирам ентусиазма на Ц. Брестничка, май се изживява като комсомолка от 1920 в СССР и в сънищата си вижда как гори икони и разрушава църкви, влачейки "попове" за брадите

 
Преглед на профил | Рейтинг: 1114 Неутрална
17 сеп 2010 01:14 6
- +Оценка
-32 +58

Не, България е светска държава. Който иска детето му да учи религия да го води на църква. Или да се премести в Саудитска Арабия.

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил BohrMottelson Рейтинг: 627 Неутрална
17 сеп 2010 02:03 7
- +Оценка
-26 +52

Абсолютно категорично-НЕ!

 
Преглед на профил d_panayotova Рейтинг: 8 "Да"
17 сеп 2010 02:22 8
- +Оценка
-72 +31

Като майка на две деца - на 8 и 6 години - горещо подкрепям усилията на Българската Православна Църква за духовно-нравствено възпитание и образование в училище.
Също толкова активно призовавам всички, проявяващи отношение по темата, преди да хулят или спекулират, да се запознаят с Концепцията на Св. Синод на БПЦ-Българска Патриаршия в Официалния му сайт тук:
http://www.bg-patriarshia.bg/index.php?file=concepts_1.xml
От концепцията става пределно ясно, че Църквата подхожда най-демократично от всички страни в този дългогодишен дебат, като е предвидила да бъдат съблюдавани правата на всички деца: православни, римо-католици, мюсюлмани, нерелигиозни и т.н. Непонятно е защо се твърди обратното??? Подобна лъжлива антипропаганда не е честна.
Полезно ще е за всички да прочетат и Обръщанието на Пловдивския митрополит Николай.
Аз и децата ми ще бъдем на Националното литийно шествие, защото обичаме Бога, Църквата и Отечеството си, и защото искаме да живеем в по-добро общество.
http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=28802

 
Преглед на профил | Рейтинг: 1114 Неутрална
17 сеп 2010 03:59 9
- +Оценка
-21 +51

До коментар [#5] от "daam":

Не, daam, войнстващи в случая са християните, а не атеистите. Вие искате всички да учат за религията ви. Атеистите нямаме нищо против да водите децата си на неделно училище и не ви караме да им давате достъп до аргументите в полза на атеизма :)

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил mak1951 Рейтинг: 450 Неутрална
17 сеп 2010 06:32 10
- +Оценка
-17 +44

Позицията ми е не!
Към г-н Паралингов - ако може да насочи енергията си през следващите години към рефомиране на църквата. Например езика на проповедите да бъде разбираем, външния вид на свещениците да се приближи до този на хората, които искат да приобщат към религията в това число децата. Да видим в ежедневието си благотворителни инициативи на нашата църква - приюти за бездомни, лекарски кабинети за безплатни прегледи на социално слаби и прочие, прочие неща, за които чета и виждам, че се правят в други страни от представители на други църкви....
Това ще са правилните стъпки по пътя на навлизане на духовността и вярата сред нас.

_____

mak1951
 
Преглед на профил daam Рейтинг: 1170 "Да"
17 сеп 2010 06:43 11
- +Оценка
-35 +18

Религия яд, бериги ребят ! На доста хора в умовете им не е дошла една светла дата, май. Колко европейски държави са светски, но в училищата им се изучава религията на родителите ?

 
Преглед на профил georgi_ch Рейтинг: 395 Неутрална
17 сеп 2010 06:56 12
- +Оценка
-21 +37

Не задължавайте хора, които не вярват във вашия бог и не желаят децата им да вярват в гореспоменатия, да пращат децата си да изучават религия. Религията е право на избор. Нека има СИП-ове, но не и задължителен предмет. Има и вероучение по църквите. Не мисля, че на някого му е отказан достъп до вероучение за децата му.


до д–панайотова, в тази концепция има неща, които откровено ме карат да се смея.
"Църквата е богочовешки организъм." - по-скоро само човешки организъм, чиято цел дълго време е била контрол на мозъци.
"Като майка-хранителка на православниje българи, Българската православна църква..." - тази църква е абдикирала от подобни роли. Тя е закостеняла институция, която стои много далече от своите деца-хрантутници:)
и още мноогооооо. Между другото, това го пише човек, който е ходил на вероучение и който сам е избрал, когато някой го пита каква религия изповядва да отговоря, че не вярва в божества, но вярва само и единствено в силата на човека.

 
Преглед на профил nogica Рейтинг: 452 Неутрална
17 сеп 2010 07:23 13
- +Оценка
-14 +23

не това е избор на всеки един,и всеки приема вярата по различен начин.Църквата да погледне отношението на своите служители към миряните,после да влиза в училищата.

 
Преглед на профил BohrMottelson Рейтинг: 627 Неутрална
17 сеп 2010 07:31 14
- +Оценка
-10 +21

До коментар [#11] от "daam":

Глупости.

 
Преглед на профил birdman Рейтинг: 893 Неутрална
17 сеп 2010 09:37 15
- +Оценка
-10 +16

Думата задължително е характерна за едни минали времена от българската история ..... принципно съм ЗА изучаването ,но да е по желание .

 
Преглед на профил Димов Рейтинг: 561 Неутрална
17 сеп 2010 09:38 16
- +Оценка
-30 +66

Религия-Православие в училищата - ЧУДЕСНА ИДЕЯ!

Да възпитаме децата си на религиозна нетолерантност (Нямай друг Бог освен мене), на фанатизъм (Спасението на душата е възможно единствено чрез учението на Христос), на глупост (Земята е на 6000 години и всички доказателства за противното са сложени от Бог с цел заблуда на лековерните).

А, освен това да ги научим на мъжки шовинизъм, хомофобия и да им вменим осакатително чувство на вина, на "първороден грях".

Да възпитаме децата с тези МОРАЛНИ БИСЕРИ от Библията!

И който легне с жена, която е неразположена, и открие голотата и, той е открил течението и и тя е открила течението на кръвта си; затова и двамата да се изтребят изсред народа си.
/Левит 20:18 - третата книга от Библията/

Да не мислите, че дойдох да донеса мир на земята; не дойдох да донеса мир, а меч. Защото дойдох да разлъча човек от баща му, дъщеря - от майка и и снаха - от свекърва и; и неприятели на човека ще бъдат домашните му. Който обича баща или майка повече от Мен, не е достоен за Мен; и който обича син или дъщеря повече от Мен, не е достоен за Мен; и който не вземе кръста си и Ме следва, не е достоен за Мен.
/Матей 10:34-37/

Всеки, който прокълне баща си или майка си, непременно да се умъртви.
/Левит 20:9/

Или не знаете, че неправедните няма да наследят Божието царство? Не се лъжете. Нито блудниците, нито идолопоклонн...

Прочитане на целия коментар
иците, нито прелюбодейците, нито хомосексуалистите, нито малакийците, нито крадците, нито сребролюбците, нито пияниците, нито хулителите, нито грабителите няма да наследят Божието царство.
/1 Коринтяни 6:9-10/

Затова, убийте сега всяко дете от мъжки пол, и убийте всяка жена, която е познала мъж в мъжко легло. А всички момичета, които не са познали мъжко легло, оставете живи за себе си.
/Числа 31:17-18/

-----------------

Нека се научат децата на морални добродетели от първоизточника - Бога от Библията - който е жесток, отмъстителен, капризен и несправедлив!

След междучасието продължаваме с Mein Kampf.

_____

Мисленето да ти стане навик.
 
Преглед на профил ironlungz Рейтинг: 395 "Не"
17 сеп 2010 10:05 17
- +Оценка
-31 +37

Най-тъжното нещо, което някога съм виждал е покръстване на бебе в името на юдейско-исуската църква/секта. За мен това е престъпление равносилно с физическото насилие срещу деца. Нямате право да насаждате сектантските си възгледи за света върху децата, изроди християнски.
На какъв морал може да ви научи библията? Че има един народ и той е богоизбран, че имало едно време син на господ, който слезнал на земята и въпреки, че могъл да направи всичко, което си поиска е помогнал на има няма 100-200 човека, на останалите казал "Чакайте ме тука, ей сега ще се върна".
Защо насаждате в децата гнусната си религия пълна с лицемерие и лъжи? Защо казвате на стотина притчи събрани от неизвестен брой автори - света книга? Защо книгата ви е пълна с лъжи и псевдо морал, с убийство на деца и жени за непокорничество, с готовност да убиете и децата си в името на това, че на някой му говори господ?
А прави ли ви впечатление, че става въпрос за Религия-православие. А защо не Религия- Гръцка митология, или просто Религия - защото човек е много близо да стигне до момента в който разбира причините, заради които не вярва, че Зевс и Посейдон съществуват могат да се приложат и за сектата на Исус, Мухамед, Кришна или който си поискате.
Това което трябва на децата са часове по Критично мислене, в които да могат да развият способноста си за логическо мислене и да се запознаят с арсенала от лъжи и заблуди с каквито ги чакат всякакви религиозни и езотерични шарлатани...

Прочитане на целия коментар
като "отеца". Какъв отец може да ви е тоя поп, че да го сравнявате с нещо толкова значимо като бащината фигури. Това не са отци, това са си чисто и просто лицемери.
Християнски ценности и морал са синоними на лъжа, измамничество и заблуда, нещата трябва да се назовават с истинските им имена, за да може подобни наглеци като отеца да останат в миналото.
Разума и логиката са първите врагове на религията. Докато има такава търпимост към религиозното лицемерие и липса на критично мислене у децата ще има и партии като ДПС, които манипулират овцете благодарение на това че са набожни. Ще се раждат стада от плиткоумни вярващи, без мотивация да направят нещо значимо в живота си.
Не може цялата нация да вярва в астролози, гадатели, ванга, наследници на ванга, отци, имами, сектанти и прочие лъжци и манипулатори. Направете нещо така че следващото поколение да е обърнато към света и науката, а не произвеждайте зомбите, които ги е страх от картинка на която е нарисуван умиращ хипар върху кръст. Бъдете честни към децата поне...

 
Преглед на профил cenka_chokova Рейтинг: 395 Неутрална
17 сеп 2010 10:11 18
- +Оценка
-8 +5

Kъм #16 :)

 
Преглед на профил cenka_chokova Рейтинг: 395 Неутрална
17 сеп 2010 10:11 19
- +Оценка
-8 +4

Kъм #16 :)

 
Преглед на профил mapto Рейтинг: 1336 Неутрална
17 сеп 2010 10:13 20
- +Оценка
-6 +22

Отец Паралингов ще трябва да разчита на по-малко религиозни и повече светски аргументи занапред, ако иска да убеди някого, който има нужда от убеждаване.
За един атеист цитатите от Библията не звучат убедително. Малко повече за тази идеят може да бъде видяно във видеото в под коментара ми.

_____

Включете се в свободния интернет, без цензура на корпорации, партии, олигарси,... https://bg.wikipedia.org/wiki/Мастодон_(социална_мрежа) https://masto.bg
 
Преглед на профил ivannny Рейтинг: 395 Неутрална
17 сеп 2010 10:36 21
- +Оценка
-37 +16

Цялата дискусия показва непознаване на християнството /и в частност на православието/, все пак човек трябва да има макар и елементарна представа от религията си. Спомням си преди години в.к Капитал как онагледи размишленията си по тази тема със снимка на монахиня, която приближава с камшик към невинно момиченце /със сексуален привкус/, това е и нивото на този диспут. Все пак се радвам, че гласуването в този сайт не е репрезантативна извадка на мнението на всички българи, имайки предвид, че Църкавата е институцията, на която най-много наши сънародници вярват

 
Преглед на профил Ariman Рейтинг: 727 "Да"
17 сеп 2010 10:59 22
- +Оценка
-20 +20

Да, нека да знаят, нека да е история на религиите, нека да е общо религиознание, но не оставяйте вратичка на сектите, който не му е преподавал учител сектант през мръсните години на българския преход, само той може да отрича изцяло обучението по религия под една или друга форма. Само който няма приятели осакатени духовно и физически от секти, подведени от тях, заради нормалното у човека желание да вярва в една твърде крехка възраст, може да твърди, че не трябва да има подобно образование, пак казвам форма може и трябва да се намери, така че да не разделя децата.
А и това е начин църквата да излезе сред хората, не я затваряте насила в църквите, защото нереформирана, прогнила и продажна, дори такава, тя е последната преграда пред агресивните алтернативни изповедания. А те са навън и в училищата също!

_____

Човекът е мярка за всички неща.
 
Преглед на профил mapto Рейтинг: 1336 "Не"
17 сеп 2010 11:05 23
- +Оценка
-16 +13

До коментар [#21] от "ivannny":

Мисля, че правите едно грешно допускане като казвате „религията си“. Благодарение на БКП и сегашното ръководство на БПЦ, българите масово не се идентифицират с християнството, а с атеизма. На практика сега мисията на църквата е да бъдат покръстени много хора и то в условия на суетата на празнуване на християнски празници, без виждане на по-дълбокия смисъл на тези ритуали. Да не говорим, че така или иначе повечето миряни така и не прозират символиката отвъд прекия смисъл на писаното в Библията, за което може би отново роля имат свещениците, които са близо до тях и имат отговорността да ги поведат.

_____

Включете се в свободния интернет, без цензура на корпорации, партии, олигарси,... https://bg.wikipedia.org/wiki/Мастодон_(социална_мрежа) https://masto.bg
 
Преглед на профил ivanchoLA Рейтинг: 1391 "Не"
17 сеп 2010 11:28 24
- +Оценка
-10 +2

Ne raboti kirilizata !!!

_____

#notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 
Преглед на профил ju.li Рейтинг: 947 "Не"
17 сеп 2010 11:44 25
- +Оценка
-11 +27

НЕ!
Когато БПЦ стане пример за подражание - ДОБЪР пример за подражание - да повдигнат отново въпроса!

 
Преглед на профил muiiio Рейтинг: 1391 "Да"
17 сеп 2010 12:00 26
- +Оценка
-12 +31

Да, смятам, че има смисъл да се изучава религия. Ама не "Православно Християнство", а Религия. Да се обяснят различните догми, теории, тези, да се разглежда и вярата сама по себе си.

Респективно, четивата и помагалата трябва да са разнообразни - от философи и теолози, защитници на креационизма (Божидар Палюшев, например), защитници на еволюцията, съвременни журналисти (популярната култура също предлага интересен поглед), семиотици и, разбира се, Тери Пратчет :)

_____

i have a 6th sense of humor
 
Преглед на профил ras16377431 Рейтинг: 1391 Неутрална
17 сеп 2010 12:07 27
- +Оценка
-17 +48

Гласувах с НЕ, но това е само защото обратната позиция е защитавана от някаква килимявка, която на всички ни е ясно, че иска не изучаване, а преподаване (пропагандиране). Всъщност религия в училище трябва да се изучава, за да са наясно децата с опасностите от нея и да могат да направят образован избор. Точно както секса, дрогите, насилието, консумеризма и други удоволствия за възрастни и религията има своето място в обучението на подрастващите.

Всички имаме своите методи за справяне със стреса, баналността и несправедливостта на битието. Някои пазаруват, други консумират психоактивни субстанции, трети гърмят зомбита на компа, четвърти бягат на място, а пети си имат въображаем приятел. Тъй както хората са разнообразни, такива са и начините им за справяне с реалността и няма един правилен метод. Но всеки от тези подходи крие опасност от злоупотреби. Консуматорите могат да затънат в дълг, дрогите могат да поробят употребяващия и да съсипят живота му, спортистите могат да се пребият, а религиозните да си повярват, че гласовете в главите им са от божество и да тръгнат на джихад.

Затова децата трябва да изучават всички тези начини, да видят тънкостите в прилагането им и да изберат кои и как да ползват.

Специално за религията децата трябва да знаят, че усещането за връзка с бог е субективно. Усещането за праведност, което идва от общуване с бог, само по себе си не те прави по-добър, точно както не ставаш по-красив и умен като се напиеш...

Прочитане на целия коментар
, дори и да се чувстваш така. Няма лошо да извличаш мотивация от тези усещания, но не трябва да забравяш, че те се случват САМО в главата ти. Самозаблудата, че действията ти са наистина оправдани свише е точно толкова опасна колкото и шофирането пиян или нашмъркан. И децата трябва да знаят това.

Но да пуснем попове да преподават в училище би било същото като да пуснем дилъри да преподават за дрогите. Мисля, че тези материи трябва да се покриват от психолози, а не от заинтересувани страни.

-----------------
По-забавно за преимуществото на дрогите пред религията:
http://www.gradinko.bg/?p=128

_____

gradinko.bg
 
Преглед на профил muiiio Рейтинг: 1391 "Да"
17 сеп 2010 12:12 28
- +Оценка
-14 +12

До коментар [#27] от "gradinko":

Напълно и абсолютно съгласен!

(и Тери Пратчет!)

_____

i have a 6th sense of humor
 
Преглед на профил Симо Рейтинг: 1089 Неутрална
17 сеп 2010 12:34 29
- +Оценка
-17 +26

Категорично НЕ !!!
Религията няма място в училище !!!
Религиите са приказки и измислици и нямат място в съвременното училище.

Най-важната задача на цивилизацията е да научи човека да мисли.
Томас Едисон

Религиите те учат да вярваш сляпо в някаква измислица. Не те учат да мислиш.

 
Преглед на профил cyberg Рейтинг: 0 "Да"
17 сеп 2010 12:34 30
- +Оценка
-30 +11

Обучението в релига ще е много ползно за изграждане на характера на децата. Ще им осигури добра морална база за развитие на характера и мирогледа.

 
Преглед на профил cyberg Рейтинг: 0 Неутрална
17 сеп 2010 12:41 31
- +Оценка
-5 +4

Всъщност реалният върпос в многонационалнтите ученически групи е, каква религия да се изучава? Вземете например Англия или Германия. В тези страни има смесени училища и католически (разделени по пол).

 
Преглед на профил Димов Рейтинг: 561 Неутрална
17 сеп 2010 12:54 32
- +Оценка
-7 +13

До коментар [#27] от "gradinko":

Добре казано.

_____

Мисленето да ти стане навик.
 
Преглед на профил muiiio Рейтинг: 1391 "Да"
17 сеп 2010 12:55 33
- +Оценка
-9 +12

До коментар [#31] от "cyberg":

Неправилен подход. Не е добър въпросът "каква религия да се изучава", защото това ограничава светогледа. Трябва да се изучават религии. История, философия, произход, критика, привърженици, противници, знаци и символи, връзка с психологията...

И Тери Пратчет :)))))

_____

i have a 6th sense of humor
 
Преглед на профил Събина Рейтинг: 1391 Неутрална
17 сеп 2010 13:02 34
- +Оценка
-7 +19

Трябва да се изучава Релиогиознание - знание за всички световни религии. Знанието за конкретна религия, е работа и отговорност на духовните водачи на тази религия.

Истината е, че българите сме сред най-религиозно непросветените народи. Знаме, че православните свещеници са меркантилни и мразят Мадона, мюсюлманите са турци врагове по презумпция, евреите имат диаманти, а будистите... еми те са някъде далеч. Всичко друго е секта в очите на повечето хора. Повечето европейци могат са водят образован разговор за религия, дори и просто над чаша кафе и без задължително да са вярващи.

Да, в огромната си част, българите са атеисти. Но също така в огромната си част българите не са и учени или микробиолози, но все пак децата учат физика, химия и биология.

Предмет Релиогиознание трябва да дава основно и светско знаения за различните религии, техните основни доктрини и история. Ако някое дете, или по-скоро неговите родители, иска да знае повече за конкретна вяра, да се обърне към нейните представители.

_____

http://www.sabinap.com/
 
Преглед на профил weinlock Рейтинг: 229 Неутрална
17 сеп 2010 13:34 35
- +Оценка
-9 +12

Глупост и манипулация е внушението с което верските клерикали искат да институционализират и натрапят тяхната доктрина. Всеки от тях претендира, че неговата религия е носител на морал, но истината е точно обратната - религиите експлоатират ...понятието и стремежа към морал, естествени за човешките същества и изявяващи се, независимо от идеологическите условия на конкретното общество.

Тези попълзновения на клериците са продиктувани от чисто меркантилни стремежи и целят да им се даде правото и улеснението да завербуват овце в стадото си чрез институционална принуда. Подло! И то още в невръстна възраст когато последните нямат капацитета да разобличат лицемерието и несправедливостта на фактически антихуманните им и ксенофобски идеологии. На какво добро ще научат християните или мюсюлманите децата, след като основен стожер на тяхната религия е схващането, че само вярващите в тяхната деноминация са праведници, а всички невярващи или друговярващи са грешници, следователно последователи на Абсолютното Зло? Какъв морал могат да проповядват те, ако същият произтича и е фундаментално базиран на наивната детинска измислица за Адам и Ева в Рая?

 
Преглед на профил weinlock Рейтинг: 229 "Не"
17 сеп 2010 14:01 36
- +Оценка
-8 +15

Религията няма да доведе до никакво подобрение на ученическата етическо-ценностна система.

Защото добрите деца не се нуждаят от мантри и овчи песнопения, те така или иначе са възпитани от родителите си и собствените си социални заложби.

А лошите деца най-находчиво ще открият и използват изключително успешно в своя полза безмерните философски пробойни в натрапените им доктрини. Ще пожънете повече присмех и атеизъм, господа овчи пастири, отколкото сега, докато религията все още е екстравагантно залитане.

 
Преглед на профил entwickler Рейтинг: 446 Неутрална
17 сеп 2010 14:09 37
- +Оценка
-4 +7

Ако децата ще учат нещо - то трябва да е интересно. И като ще е час по религия - нека да им разкажат за всички религии. Аз се определям като "православен християнин" но не смятам, че това е единствената правилна религия, а повечето свещеници (в исляма, католицизма и православиете особено) казват точно това - че има една "права" вяра.

weinlock, според мен "лоши деца" няма... както и "лоши хора". Има действия, които могат да се определят кат "лоши" като и това е относително.

 
Преглед на профил TAU Рейтинг: 450 Неутрална
17 сеп 2010 14:27 38
- +Оценка
-8 +23

В България има свобода на вероизповеданията и понеже сме демократична страна има и свобода ОТ вероизповеданията. Първо, не всички българи са християни, та да въвеждате задължително изучаване на християнството. И второ, не всички българи са религиозни, та да задължавате децата ни да учат основите на религията. Православната църква ще бъде силна, когато хората сами я търсят, а не когато им се натрапва насила. Не съм съгласен да промивате мозъка на децата в невръстна възраст с идеята, че това е за тяхно добро. Християните са избили хиляди „туземци” в Африка, Латинска Америка и на други континенти за тяхно добро и за спасението на душата им.

И откъде сте толкова сигурни в правотата на своите постулати, че да ги правите задължителни? Та вие допреди четири-пет века отричахте, че Земята е кръгла, и че се върти около Слънцето, а не обратно. Не каза ли Ян Хус O sancta simplicitas за една християнка, която добави съчки към кладата му? От вашето искане намирисва на желание за разширяване на влиянието ви, за повече власт и материални облаги, а не се виждат характерните за един истински духовен пастир скромност и смирение.

 
Преглед на профил Strygalldwir Рейтинг: 678 Неутрална
17 сеп 2010 14:32 39
- +Оценка
-6 +13

Не трябва, защото не можем да имаме доверие първо на тези които ще изготвят плана, и второ - на тези които ще го преподават. Ако ще се изучава, трябва да е неутрално, обективно и да се обхващат възможно най-голям набор религиозни течения. А не като в момента - от втори клас ги учат на молитви от библията.

_____

Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 
Преглед на профил oblivion Рейтинг: 395 Неутрална
17 сеп 2010 14:51 40
- +Оценка
-5 +6

За това религията да се изучава като СИП или ЗИП.

Против това религиозно лице или лице, свързано с религиозна организация да има право да преподава в училище - това е особено важно да се спазва в регионите с мюсюлманско население. С това, което сега се случва в училищата там, сами подготвяме бъдещите религиозни сблъсъци.

_____

Fools rush in where angels fear to tread.
 
Преглед на профил AModoMio Рейтинг: 2806 Неутрална
17 сеп 2010 14:59 41
- +Оценка
-4 +12

Религиозната насоченост трябва да се дава в семейството. Та в предишния режим именно това бе забранено, но семейството ми бе това което поддържаше религията. Религията се предава от поколение на поколение, а не се учи.

_____

"Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите Forza Giorgia, in bocca al Lupo !
 
Преглед на профил roamer Рейтинг: 395 "Не"
17 сеп 2010 15:08 42
- +Оценка
-10 +13

БПЦ и християнската религия като цяло, както и голяма част от останалите религии (с изключение на може би будизма) трябва сериозно да бъдат разтърсени от обществото, на чието духовно израстване те вместо да помагат- пречат. Струва ми се нагло и лицемерно БПЦ да иска от правителството да бъде натрапена на децата ни една гледна точка за света. На любов и разбирателство ли ни учи БПЦ? Последните им изяви, които ми направиха впечатление бяха появи на свещенници на митинги на Атака, даване на награда на прокурор със странни виждания за човешката сексуалност, поп, който запали подареният му от някаква мутра джип след запой, огромният скандал с двата синода...
Пътят на хората към Бог трябва да е индивидуален, ние трябва да покажем на децата си различните гледни точки и да им обясним, защо другите са различни. Може ли БПЦ да се справи с тази задача?

 
Преглед на профил gLalev Рейтинг: 450 Неутрална
17 сеп 2010 15:17 43
- +Оценка
-10 +11

България е светска държава и църквата няма място в нито една държавна институция. Да, децата трябва да са запознати с историята и концепциите на различните религии, но това ми се струва може да стане чрез предмети, като история или философия, например. А моралното и ценностното израстване на децата мисля трябва да се заемат родителите им, а не някакви брадати индивиди.

В подобни спорове се сещам за летящото спагетено чудовище.

 
Преглед на профил galinaddd Рейтинг: 0 "Да"
17 сеп 2010 15:20 44
- +Оценка
-15 +8

Темата е формулирана подвеждащо. Ако проблемът не е назован точно, тогава за какво обсъждане говорим?! Думата "задължително" автоматично настройва 90 процента от четящите отрицателно. Става дума за редовен предмет Религия (с варианти "Православие", "Римокатолицизъм", "Ислям", "Юдаизъм" и т.н.) с алтернатива светска Етика. Това е моделът в повечето европейски страни, ние какво се правим на ощипани и по-демократи от останалите европейци. Никой няма да бъде задължаван насила да учи религия, а още по-малко пък православие. Въпросът е да има предмет, който да се занимава с историята на човешките ценности, за които за съжаление учениците никъде вече не чуват.

Друг е въпросът, че Църквата не може да формулира точно какво иска и очаква от тази си инициатива. Явно няма яснота на позицията или се сблъскват различни крила в нея. Едни говорят за "вероучение", други за религиозно образование. Това не са едни и същи неща. Първото предполага наличие на вяра у обучаваните, която трябва да бъде образована. А второто предполага знание за религията. Първото е Божа работа, както се казва. То предполага определен подход и методология, които са подходящи за неделните училища, семинариите и т.н. А второто изисква друга методология - това не означава буламач и религиозна еклектика. Нека се учи преди всичко православие, но също и другите християнски деноминации и чужди религии. В Англия системата е на този принцип - часовете...

Прочитане на целия коментар
в училище за различинте религии са според процентното присъствие на дадено вероизповедание в страната. Религиозното образование е абсолютно необходимо в наше време, според мен. Не е вярно, че обществото ни е атеистично - погледнете само как всеки втори ходи на врачки, прави хороскопи, прави и разваля магии, освобождава си енергиите или се зарежда с такива. Религията днес е навсякъде, продава се евтино, има много подделки, както казват руснаците, маскира се наукообразно и т.н. Така че децата трябва да имат познания по религия, включително и за да разберат как се е стигнало до това духовно всеядство днес.

 
Преглед на профил Петър Николов Рейтинг: 502 "Да"
17 сеп 2010 15:25 45
- +Оценка
-20 +10

До коментар [#1] от "heyho":

Не зная дали знаете, че България е република с традиционно вероизповедание Православие (Конституция на Република България). Съща така има статистика, че 82.6% от населението се обявява за Православен Християнин (CIA Worldfactbook)?

 
Преглед на профил Петър Николов Рейтинг: 502 "Да"
17 сеп 2010 15:36 46
- +Оценка
-19 +9

До коментар [#2] от "CTEHATA":

Аз не виждам никакво противопоставяне между Дарвин и Първа глава на Битие. Ако бяхте се поинтересували, щяхте да знаете, че думата йом значи както ден, така и период. Последователността на сътворението, описано в Библията не противоречи с нищо на съвременното научно гледище. Просто в Библията се казва, че Бог е сътворил всичко, а учените смятат, че в един момент всичко се е появило и след години развитие се е стигнало до такава прекрасна вселена със своите закони, ред и т. н.

 
Преглед на профил ras16377431 Рейтинг: 1391 "Не"
17 сеп 2010 15:47 47
- +Оценка
-15 +15

Радвам се, че поне тук има повече атеисти. За съжаление у нас атеизмът се свързва с комунизма и днес хората, които открито не вярваме в богове и богини не сме на мода сред христосаджийския кич, който е завладял масите.

Наскоро се записах в тази група на бг атеистите:
http://www.facebook.com/group.php?gid=326030322413

Вярно, фейсбук само, но и то е начин да не се изгуби гласът ни сред гръмогласието на талибаните във всичките им разновидности.

_____

gradinko.bg
 
Преглед на профил ihadjidochev Рейтинг: 8 "Не"
17 сеп 2010 15:53 48
- +Оценка
-10 +21

Категорично НЕ!!

Аз имам 2 деца, и съм категорично против мозъците им да се промиват с подобни глупости, независимо каква е религията. Който иска да си учи децата на религия ( и за това как ония дето клати гората е създал земята за 6 дни преди 7500 години примерно.) и други подобни малоумия да ги праща в манастир или където иска. Това са ДЕЦА, живеем в светско общество и религията няма място в училищата. В училище се УЧИ, а не се затъпява... или поне това е целта.

 
Преглед на профил ras16377431 Рейтинг: 1391 "Не"
17 сеп 2010 15:54 49
- +Оценка
-11 +23

До коментар [#45] от "peter1878":

Хайде да не почваме с преброяването, че съм им набрал доста. На предишното аналогово такова, лелките много държаха да ме пишат православен християнин, трябваше да СПОРЯ с тях, за да ме запишат атеист. Представям си колко не толкова упорити хора дефолтно са били вписани като християни, както пробваха с мене. В сегашното преброяване пък изобщо няма възможност да се запишеш като "няма вероизповедание". Има само отговор "не се определя", което в споменатата от тебе CIA Worldfactbook се превежда като "other", т.е. като "други вероизповедания", а не като "атеисти". Та как да очакваме подобно манипулирано преброяване да покаже колко атеисти има у нас, след като дори не фигурираме като отговор?!

_____

gradinko.bg
 
Преглед на профил ihadjidochev Рейтинг: 8 "Не"
17 сеп 2010 16:03 50
- +Оценка
-7 +9

До коментар [#46] от "peter1878":

Да разбира се "периоди", опреснявате си понятията за да влезете в час с всички факти и доказателство за това, че земята е на 4,5 млрд. години. Иначе направо заминавате за психодиспансера. Ако обичате не сравнявайте Дарвин с драсканиците в онова книжле, защото си противоречат тотално. За ваша информация науката се обосновава на факти и на доказателства за да гради своята теза, всички религии се обосновават на ТОЧНО ОБРАТНОТО, липсата на каквито и да е доказателства защото "има неща които не ни е дадено да разберем". Ако всички хора мислеха по този малоумен начин, сега сигурно щяхме да си живеем още в пещерите и да се катерим по дърветата.

 
Преглед на профил weinlock Рейтинг: 229 "Не"
17 сеп 2010 16:07 51
- +Оценка
-4 +13

galinaddd,

Много погрешно и вредно е точно това, за което говорите - разделянето и диференцирането на учениците на групи по верска и дори деноминационна принадлежност. Отвратителна идея! Хайде, на повечето места няма да има кой знае какво разделение, основно вярващи-невярващи. Но пак децата ще бъдат принудително натикани в отбори, които са антагонистични по изначалната си идея.

Религиозната е дълбоко съкровен личен избор. Принуждаването на всеки ученик да деклара и заеме страна в един дълбоко етичен идеологически антагонизъм е престъпно и брутално. Ясно е, че по този начин се цели въвличането на максимален брой последователи, използвайки философската им неукрепналост и впоследствие инерцията на емоционалната им обвързаност.

Тук ще се каже - ама какво лошо е децата да изучат устоите на религията си? Само че кой ще води тези часове? Ясно е, че в часовете по православие няма да преподава имам, а в часовете по ислям - равин. Не, изначално идеята е това да бъдат възпитаници на едноименните религии, които ще бъдат безкрайно далеч от понятията "безпристрастност" и "обективност". И както всички добре знаем, изповядват категорична житейска ангажираност да привлекат максимален брой привърженици към своята секта и да им обяснят защо другите секти са "Сатанински".

 
Преглед на профил Николов Рейтинг: 935 Неутрална
17 сеп 2010 16:11 52
- +Оценка
-5 +12

До коментар [#39] от "Николай Цолев": "А не като в момента - от втори клас ги учат на молитви от библията. "

Наистина ли вече се преподават молитви в държавните училища?

Ето такива неща ми напомнят колко добре съм направил като напуснах България. Явно в тази страна самостоятелното мислене винаги ще бъде нежелателно. Преди бяха комунистическите догми, които се набиваха в главите от ранна възраст, сега явно са православните. И после защо електоратът е затъпял и оскотял. Така не 45, 450 години могат да си го държат в подчинение.

 
17 сеп 2010 16:12 53

Този коментар беше изтрит в 16:13 на 17/09/2010 от неговия автор.

Преглед на профил | Рейтинг: 1114 Неутрална
17 сеп 2010 16:13 54
- +Оценка
-4 +1

До коментар [#47] от "gradinko":

Включил съм се в група, която покрива 99% от всички групи във Фейсбук, затова няма да се включвам и в тази която си споменал :)

An Arbitrary Number of People Demanding That Some Sort Of Action Be Taken

http://www.facebook.com/#!/group.php?gid=59306991210

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил ivannny Рейтинг: 395 "Да"
17 сеп 2010 16:14 55
- +Оценка
-18 +5

Атейзмът /на български безбожието/ също е вид религия със своите постулати, догми и доста фанатици, със своите притчи, ритуали и мистерии. :)

 
Преглед на профил | Рейтинг: 1114 Неутрална
17 сеп 2010 16:14 56
- +Оценка
-3 +7

До коментар [#53] от "ivannny":

Тц, Иванчо, атеизма не е религия. :)

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил ihadjidochev Рейтинг: 8 "Не"
17 сеп 2010 16:17 57
- +Оценка
-8 +16

До коментар [#8] от "d_panayotova":

Като майка на 2 деца, съдът трябва да ви отнеме правата над тези деца незабавно, защото има опасност да ги превърнете в пълни малоумници и тотално да изпаднат от обществото и средата в която живеят. Със същата логика може да ги запишете да членуват в някоя партийна организация или като върли фенове на някой футболен клуб, нищо че още са малки и не знаят за какво става дума и не могат сами да направят преценка. Религията е по-лоша и от наркотика, веднъж попаднеш ли в този омагйосан кръг няма излизане.

 
Преглед на профил ihadjidochev Рейтинг: 8 "Не"
17 сеп 2010 16:24 58
- +Оценка
-5 +9

До коментар [#55] от "ivannny":

Ако имаш предвид религията на РАЗУМА, да сигурно си прав. Все е по-добре от религията на СУЕВЕРИЕТО и АРАЗУМНОТО мислене. Ако не знаете коя дата сме, може да погледнете календара. Там пише 2010г, това е 21-ви век. Земята НЕ е плоска, и НЕ е център на слънчевата система, и Е на много повече от 6000 години. Ако твърдите, че сте от рода хомо-сапианс и можете да четете на Английски, вземете да се образовате малко с някое и друго научно изследване и статия за света, човека, животните и т.н.

 
Преглед на профил Петър Николов Рейтинг: 502 "Да"
17 сеп 2010 16:26 59
- +Оценка
-8 +5

До коментар [#50] от "ihadjidochev":

Думата йом си значи период откакто съществува арамейски език (т.е. хиляди години), така че няма осъвременяване на значението. Факт е, че средновековните богослови не са го взели предвид и са поставили първия превод, нямайки научни данни за възрастта на вселената ни.

 
Преглед на профил | Рейтинг: 1114 "Не"
17 сеп 2010 16:27 60
- +Оценка
-8 +5

До коментар [#58] от "ihadjidochev":

Изобщо не е прав. За разлика от религиозните, които са избрали да вярват в нещо, атеистите не вярват в _нищо_, което не е доказан научен факт. Когато християните _докажат_, че има някакъв дядка на небето, ще се съгласим че са прави. :)

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил ras16377431 Рейтинг: 1391 "Не"
17 сеп 2010 16:27 61
- +Оценка
-9 +4

До коментар [#54] от "|":

готена е:)

_____

gradinko.bg
 
Преглед на профил galinaddd Рейтинг: 0 "Да"
17 сеп 2010 16:39 62
- +Оценка
-15 +8

До коментар [#51] от "weinlock":

Тази "отвратителна идея" работи успешно в Германия, без никой никого да индоктринира и без да разделя така застрашително децата, както си представяме.
Аз лично предпочитам английския вариант, където задължителният предмет Религия включва изучаването на рел. традиции в сраната според процентното им разпространение сред британците.
Въпросът е, че в Европа не подскачат като ужилени като чуят думата "Религия", но у нас има вграден дълбок подсъзнателен страх от нея... ясно с какъв произход.

И защо ще бъде разделението вярващи-невярващи? Аз пък имам познати, които не са вярващи, но се интересуват най-добронамерено от православието и неговата култура и няма да имат нищо против децата им да учат този предмет в училище. Само ще ги обогати.

 
Преглед на профил ihadjidochev Рейтинг: 8 "Не"
17 сеп 2010 16:41 63
- +Оценка
-7 +5

Едно интересно познавателно клипче в интернет на английски:

http://www.youtube.com/user/DonExodus2#p/search/1/rIlWKp44T50

Такива има с купища. Който има глава на раменете си мисли, който няма му дават акъл какво да прави и да ги напътства ( попове, отци и всякакви други психично болни ).

До №60, за това казах "сигурно" :).

 
Преглед на профил ivannny Рейтинг: 395 "Да"
17 сеп 2010 16:48 64
- +Оценка
-16 +6


До коментар [#56] от "|":

Точно си е религия, ама религия на не особено грамотните и четящи.
Извинявай, ама защо не членуваш правилно подлога /ха, сега де - "кво" беше това/?
А, това за разума, земята, плоскостта и суеверията е..... твърде яко. Клишета набити в нечии мозъци от политпропагандатори. Още един довод за религия в училищата - безбожниците да могат да спорят адекватно, а не с клишета от 30- те, когато доста "суеверни" хора са платили с живота си за вярата. Колко безбожници ще сторят същото :)))))))))))))))))))))) С израза "безбожник"" не искам да обидя никого, само припомням /както май се каза/, че така на български се превежда атеист -/атеи - хара без божества, оттам атеист/

 
Преглед на профил ihadjidochev Рейтинг: 8 "Не"
17 сеп 2010 16:51 65
- +Оценка
-3 +8

До коментар [#64] от "ivannny":

Неособенно грамотните и четящите? Хубав troll. Запази си ги за себе си.

 
Преглед на профил | Рейтинг: 1114 "Не"
17 сеп 2010 16:58 66
- +Оценка
-8 +9

До коментар [#64] от "ivannny":

Изобщо не "си е религия", а това че смяташ че е такава показва колко _ти_ си грамотен и четящ :).

И членувам както и каквото си искам. Само малоумниците се заяждат за такива неща, просто защото няма какво друго да кажат :)

Изобщо не се обиждам от комплимента "безбожник". Безбожник съм и се гордея с това :)

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил vinetu Рейтинг: 450 Неутрална
17 сеп 2010 17:07 67
- +Оценка
-21 +12

Бих препоръчал на всички антихристи (атеист който агресивно убеждава другите че Христос не съществува) да прочетат поне веднъж Библията за да не стават смешни. Знам, бая голяма е ама тогава може да разберат (покрай всичко останало) че с извадки от нея може да защитиш всякаква теза от любов към врага си до геноцид.
По темата по-добре да е СИП, христянин се става по желание за разлика от други религии.

_____

https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 
Преглед на профил | Рейтинг: 1114 "Не"
17 сеп 2010 17:12 68
- +Оценка
-8 +13

До коментар [#67] от "vinetu":

Чели сме я, Винету. Обичаме да четем фентъзи :)

А Христос не съществува по дефиниция. Докато не се появят научни доказателства в подкрепа на съществуването му :)

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил lossol Рейтинг: 8 "Не"
17 сеп 2010 17:19 69
- +Оценка
-9 +12

Всяка религия се базира на страха от необяснимото и нетолерира науката която води до открития настоящи и бъдещи.Аз не желая децата ми да живеят в страх от нещо си...!? ,а да бъдат свободомислещи хора.Това,че някакъв брадатко дет претендира че ми е татко-"отец" първо заслужава да бъде шамаросан за псувня,второ намирисва на опит да се уредят на работа завършилите богословския защото не са кадърни да си наловуват души реципрочно пари за църквите си.Думата секта идва от латинската дума secta, която означава организирана религиозна група или организация.

 
Преглед на профил Николай_1 Рейтинг: 702 Неутрална
17 сеп 2010 17:26 70
- +Оценка
-21 +10

Брестничка:
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
............. трябва да запазим светския характер на нашето училище и да приемем, че то е призвано да гради мостове на съзнанието, изграждайки разбиране и толерантност към различието.........
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Другарко Брестничка , иди ги публикувай или направо огласи по местните телевизии /ако успееш/ , тези твои призиви в Иран , Саудитска Арабия , Пакистан , Индонезия , Малейзия , Сомалия , Судан , Йемен , Афганистан , Чечения ....... и т.н. и да видим какво ще ти се случи.
И ще разбереш тогава какво значи "толерантност" !!!
Ами нали бе другарке , имено християнсвото , единствено то , в своето двухилядолетно развитие е докарало нещата в свободните и демократични страни до там , че САМО там може СВОБОДНО , да се пише и говори всичко , в.т. число даже и против самото християнство.
Свободни народи са само хритиянските народи.
На вас левичарите , безбожието ви е удобно . Сред безбожници много по-лесно се развива левичарски популизъм и се стига до властта , която е била винаги ваша основна ЦЕЛ.

 
Преглед на профил 3.14 Рейтинг: 460 "Не"
17 сеп 2010 17:31 71
- +Оценка
-10 +23

Децата нямат религия. Религия имат (евентуално) родителите им.
Децата имат националност - раждат се българчета, турчета, китайчета, а не християнчета, мюсюлманчета, будистчета. И дори това не е толкова важно, защото преди всичко се раждат свободни хора, които имат целия живот пред себе си, за да станат и бъдат каквито искат.
Но някои неизвестно защо смятат, че религията се предава по наследство. Заради което се опитват да я набиват в главите на децата и не им оставят свободен избор. После - защо имало талибани...
Трябва да се уважават поне малко тези деца, а не да се стъпкват будните им мозъчета.

 
Преглед на профил | Рейтинг: 1114 "Не"
17 сеп 2010 17:33 72
- +Оценка
-8 +9

До коментар [#70] от "Николай_1":

Със своето двухилядолетно развитие е докарало нещата с толерантността до където са били в Римската империя преди него. :)

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил m_space Рейтинг: 0 "Да"
17 сеп 2010 17:45 73
- +Оценка
-20 +13

«Да пазим Православието си като очите си — това е най-висока и свещена длъжност на всеки честен българин. Да се не лъжем, братие. Няма по-голямо зло, което би могло да се нанесе на народът ни от това — да не пазим и да не зачитаме вярата му, да посягаме на Православието. Да не забравяме никогаж: ИМА ПРАВОСЛАВИЕ У НАС, ИМА И БЪЛГАРСКИ НАРОД, НЯМА ПРАВОСЛАВИЕ — НЯМА И БЪЛГАРСКИ НАРОД»
(Търновски митрополит КЛИМЕНТ (Васил Друмев)

...Историята на България потвърждава истинността на този цитат,
съвремието ни също..

 
Преглед на профил vinetu Рейтинг: 450 Неутрална
17 сеп 2010 17:54 74
- +Оценка
-6 +7

До коментар [#68] от "|":

Чели сме я, Винету...... като Дявола - Евангелието. "Обичай врага си" много нетолерантно звучи например.

_____

https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 
Преглед на профил faso Рейтинг: 672 "Не"
17 сеп 2010 18:00 75
- +Оценка
-6 +16

Моята позиция, е че правослвната религия като предмет в училище е неприемлива.
Според мен има други предмети които предоставят поглед над религията като история и философия в които тя трябва да е застъпена.
Категорично съм против индоктринирането на малки деца в религиозните догми и преподаването на религия на деца в началното училище, а може би и в прогимназията.
Вярата или липсата на такава е лично право на всеки човек. Не е правилно група от хора да налагат този избор над деца. Съгласен съм, че религията носи доста от българската култура но не можем да поставяме знак за равенство между двете.

 
Преглед на профил | Рейтинг: 1114 "Не"
17 сеп 2010 18:03 76
- +Оценка
-9 +9

До коментар [#74] от "vinetu":

Е, ако ще се замерваме с цитати мога да измъкна доста такива, които никак няма да ти харесат. За избиването на всички мъже и недевствени жени, например :)

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил weinlock Рейтинг: 229 "Не"
17 сеп 2010 18:10 77
- +Оценка
-6 +14

До коментар [#62] от "galinaddd":

В Германия доста практики съществуват и работят, докато у нас са пълен абсурд. И тепърва при тях ще става все по-интересно, понеже навлиза исляма като избираема религия.

Но нека да видим резултатите от работещия модел на релиигозното образование в Германия - не се ли ужасяват и там от нарастващото ниво на агресивността и насилието сред учениците, от масовия алкохолизъм и упадък на младежта? Колко им е помогнала непрекъснатата вековна традиция за религиозно обучение? Помогнала е само на охранените им клерикали, загладили косъма благодарение на щедрата държавна издръжка.

Ясно е, че и нашите попове мечтаят да докопат тази дълбока паница и така да се подсигури работа на изначално осъдените на безработица възпитаници на религиозните им учебни заведения.

 
Преглед на профил Николай_1 Рейтинг: 702 "Да"
17 сеп 2010 18:28 78
- +Оценка
-13 +9

"Модераторът" Симеонова:
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
................Може да звучи крайно либерално, но в областта на вероизповеданията, както и почти навсякъде другаде конкуренцията може само да е от полза. Ако учениците изучават православната религия в училище, тя получава нечестно предимство пред останалите. Това е лошо и за самата нея...................
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

Модераторът /посредникът/ , затова е модератор , за да стои по средата между дискутиращите страни , а не да взема предварително позиция , подкрепяща една от страните.
Симеонова не е модератор в дискусията , тя е участник в дискусията.
Това е типичен пример за двойностандартен левичарски аршин:

'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
...........Ако учениците изучават православната религия в училище, тя получава нечестно предимство пред останалите. Това е лошо ......
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
А Симеонова не дава ли предимство на безбожниците във форума , преутвърждавйки ПРЕДВАРИТЕЛНО , тяхната позиция?

 
Преглед на профил Веселин Василев Рейтинг: 450 Неутрална
17 сеп 2010 19:14 79
- +Оценка
-6 +15


По въпроса в горните мнения вече се каза достатъчно - при това не виждам смисъл да оригиналнича.
Аз съм ПРОТИВ изучаването на религия в училище. В края на краищата това може да е само СЪЗНАТЕЛЕН избор на един зрял човек, а не манипулативно и едностранчиво поднесено като "Религия-Православие".
Съмнително е въобще доколко "религията" има място сред здравомислещи хора, но нейсе... Все пак всеки има право на гледище. Но пак повтарям - СЪЗНАТЕЛЕН ИЗБОР и във възраст, когато човек вече има достатъчно знание и опит в света, може да извършва свободна и независима преценка.
Да се поднася по този начин религия - това е просто начин , както бе казано по-горе, БПЦ да се "намести" в образователната система и да прикрие собствената си инертност и импотентност да бъде привлекателен център за вярващите.
Библията действително съдържа и много умопомрачителни текстове, обикновени ни я поднасят с избрани цитати от така наречения "нов завет", докато Петокнижието не се чете.
Но това са само мои собствени виждания за религията във християнското й превъплащение...
По-важното е, че за пореден път се бяга от големите проблеми на българското образование - неспособността му да създава наистина качествени кадри в бъдещите професии на учещите... Преподава се с формализъм, "часът да мине", "да се отбие номера" -такова е отношението и на учениците, и на учителите.
Много от учителите...

Прочитане на целия коментар
искрено мразят професията си и тези, които обучават (понякога наистина "учениците" могат да се окажат кошмарно изпитание за нервната система за всеки нормално чувстващ и не-дебелокож преподавател).
Българското образование е обрасло в дидактика и неспособност да се направи часа увлекателен и предизвикващ към мислене.
Как го правят в Швеция например?... Не знам, там и средата е различна - но все пак си мисля, че ние не сме като в САЩ, където наистина има цели училища, запълнени от асоциални типове, където преподаването е един абсурд. Тук без да идеализираме с телешки възторг "любознателността" на българина, все пак известна доза здраво чувство и интерес към света му е останало, така че наистина нещата не са толкова безнадеждни. Но има и по-способни и разбиращи от мен проблемите на системата на българското образование, така че те трябва да дадат идеи за това как образованието ни да стане и интересно и практично, и полезно за живота!...
А религията - хубаво, но в неделните училища на БПЦ или където решат - но училището не е място за индоктриниране, а за провокиране към мислене и анализ.

 
Преглед на профил daam Рейтинг: 1170 "Да"
17 сеп 2010 19:35 80
- +Оценка
-15 +6

До коментар [#78] от "Николай_1":

Това за модератора е напълно вярно, но то Капитал /и Дневник/ са доста не антиклерикални вестници, а списвани в откровено антихристиянски дух. Примери имам, ако някой изяви желание ще ги разкажа. Това не е журналистика, а жалка работа. То, като са раздавали пари с куфарчета са намерили на кого :)))))0

 
Преглед на профил ras16377431 Рейтинг: 1391 "Не"
17 сеп 2010 19:48 81
- +Оценка
-7 +10

До коментар [#70] от "Николай_1":

Ц, не е християнството, а бялата раса. Това, че белите са християни е просто съвпадение.

Останалите предполагам схващат САРКАЗМА ми, но понеже съм ти чел и други коментари, не е излишно изрично да ти го обясня, да не ти затруднявам непосилно мисленето.

_____

gradinko.bg
 
Преглед на профил Николай_1 Рейтинг: 702 "Да"
17 сеп 2010 20:45 82
- +Оценка
-13 +6

За #81 - gradinko:

Със "САРКАЗЪМ" или без "САРКАЗЪМ" , без майтап , ти си абсолютно прав. Но.............това за "бялата раса" , ти го казваш , не съм аз.
Мисли му обаче , какви атаки те очакват от тези , които не са вникнали в "САРКАЗЪМА" ти.
Ти си атеист и в това няма нищо лошо. Разговорите за религия с хора като тебе понякога са много трудни , но напълно възможни.
Не знам дали си даваш сметка , но ти почти си толкова свързан с идеята за Бог , колкото и вярващия , само че ти си от "другата страна на барикадата" - конфронтационната.
Вие атеистите не сте безбожници - вие сте богоборци.
Може да попиташ , ами думата атеист на гръцки не значи ли точно безбожник? Формално да , но много добре знаеш кои са истинските безбожници .
Те са тези , за които няма вчера , няма утре - има само днес.
Това са паразитите , роби на чалгата. Кажи ми какво ще правим с тях?

 
Преглед на профил aim Рейтинг: 0 "Да"
17 сеп 2010 21:08 83
- +Оценка
-6 +12

1. Така зададен, въпросът на "Капитал" е тенденциозен и манипулативен. Светият синод на Българската православна църква-Българска патриаршия НИКОГА и НИКЪДЕ не е предлагал да се изучава САМО и ЕДИНСТВЕНО предметът "Религия-Православие" като задължителен в българското училище. Предложението на Св. синод е да се изучава специализиран задължителен предмет "Религия" с няколко възможни СВОБОДНОИЗБИРАЕМИ профила: православие, ислям, юдаизъм, етика. Всеки ученик следва сам - в зависимост от своите желания, религиозната принадлежност на родителите си и т.н. - да избере какво иска да учи.
2. Въпросът дали да се изучава религия в училище като задължителен предмет поставя поне две същностни питания:
а) Как разбираме отношението между религията и образованието?
Светската образователна система в Европа, която е продукт на Просвещението на 18 век, не е атеистична, а по-скоро аклерикална. Т.е. образователната система не изключва религията, чийто предмет е именно Бог, а изключва концептуалната намеса на Църквата в другите преподавани предмети и в тяхното съдържание. Иначе казано: религията е част от образованието, но религиозното трябва да знае своите граници, то няма право да се меси в съдържанието на другите преподавани предмети. В този смисъл не е вярно, че светското образование е по дефиниция нерелигиозно или още повече пък антирелигиозно. Светско образование е онова, при което всяка дисциплина си знае и удържа границите си и не се мес...

Прочитане на целия коментар
и в съдържанието на другите предмети. Пак в този смисъл, предложението на Св. синод на БПЦ-БП не противоречи на светския характер на образованието.
2. Как разбираме ценностите - като нещо, което само се узнава (=преподава) или като нещо, което идентифицираме?
Т.е. дали ценностите, вкл. религиозните и верски ценности са познавателно усвоими или са поведенски (свободно) избираеми?
Моето мнение е, че такава дилема не съществува. Познание и вяра, познание и социално поведение са в единство. Информация и идентификация са двете страни на една и съща монета. И, ако манипулативни шарлатани като г-н г-н Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Кольо Колев и пр., се мъчат да ни убедят в обратното, то нека се замислят върху следното. Може ли някой да избира адекватно какъв иска да бъде, ако преди това не знае между какво изобщо може да се избира? Може ли без да знаем между какво избираме да правим избор? Няма ли такъв избор да бъде в групата на несъзнателните реакции? Има ли истински съзнателен избор, ако не знаем какво и между какво избираме?
Заключение. Българските граждани и техните деца, които искат задължително изучаване на "Религия" с различни профили в предучилищната и училищна подготовка, имат ФУНДАМЕНТАЛНОТО човешко право на религиозна информация и идентификация. Никой няма право да отнема това човешко право на свободно получаване на информация чрез институционализираните канали на образователната система.
Толкова за формалните аргументи. Що се отнася до възпитателните и ценностни аспекти на проблема, това е разговор, който изисква друго място.

 
Преглед на профил Владимир Кабрански Рейтинг: 561 "Не"
17 сеп 2010 21:16 84
- +Оценка
-7 +13

Едно време учехме задължително история на БКП, със същите мотиви. Понеже БПЦ изгони хората от храма, сега иска да и докарат насила новото поколение.

_____

Владимир Кабрански
 
Преглед на профил gramche Рейтинг: 8 "Не"
17 сеп 2010 21:18 85
- +Оценка
-6 +8

До коментар [#70] от "Николай_1":

Ихххххх, твоето ниво на толерантност и интелигентност е такова, че все едно си бил подложен на задължително вероучение от малък та чак до този момент! Ако беше самостоятелно мислещ човек, нямаше да лепиш етикети и да говориш глупости! Но пък явно си показателен за лагера на онези, които искат в училище да се промиват мозъци, а не да се изграждат свободни, самостоятелно мислещи личности.

 
Преглед на профил | Рейтинг: 1114 "Не"
17 сеп 2010 21:19 86
- +Оценка
-4 +8

До коментар [#83] от "aim":

Никой не е отнел фундаменталното човешко право на религиозна информация на който и да е. Извън училище, обаче.

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил daam Рейтинг: 1170 "Да"
17 сеп 2010 23:11 87
- +Оценка
-8 +8

Многократно се писа тук / в тази зададена твърде провокативно и некоректно дискусия/, че България е светска държава и религията няма място в училищата. Ние българите имаме странния навик да се изказваме "компетентно" по въпроси, от които не разбираме. Искам да попитам - Малта, Латвия, Австрия /където религия се изучава задължително до 14 г., а след това по избор на децата/, Полша, Литва, Германия, Испания, Гърция, Румъния, Италия/мисля и доста други/ не са ли светски държави ? Това, че в тези държави се учи или задължително или като ЗИП религия прави ли ги по-малко светски от България или пък те не са толкова европейци колкото нас ?! :))) Дискусията е изпълнена с клишета, неграмотност /съжалявам, ама подлогЪТ е важен/ и лозунги.

 
Преглед на профил BohrMottelson Рейтинг: 627 Неутрална
17 сеп 2010 23:59 88
- +Оценка
-12 +12

"Религията е неврологично разстройство"
Дж. Карлин

 
Преглед на профил iosaad Рейтинг: 0 "Да"
18 сеп 2010 00:25 89
- +Оценка
-4 +8

Защо някои родители имат негативно мнение?! За сега това е по желание на родители и деца-СИП. А ЗИП е час задължителен в програмата, но там децата пак имат право на избор между два или три предмета и тук се включва Религия/ако желаят, ако - не, то тогава ще изберат друг предмет/

 
Преглед на профил kdidov Рейтинг: 8 "Не"
18 сеп 2010 00:26 90
- +Оценка
-6 +6

Достатъчно ще е, да се вземат няколко часа от часовете по история, за да се запознаят децата с основните религии в миналото и настоящето.

 
Преглед на профил | Рейтинг: 1114 "Не"
18 сеп 2010 00:33 91
- +Оценка
-3 +6

До коментар [#89] от "iosaad":

Защото заглавието на темата е: "Трябва ли задължително да се изучава "религия-православие" в училище"?

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил daam Рейтинг: 1170 "Да"
18 сеп 2010 00:44 92
- +Оценка
-7 +8

До коментар [#88] от "BohrMottelson":

Простотията и неграмотността са по-страшни
Аз

 
Преглед на профил | Рейтинг: 1114 "Не"
18 сеп 2010 01:18 93
- +Оценка
-7 +11

До коментар [#92] от "daam":

Простотията, неграмотността и религията често вървят заедно :)

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил BohrMottelson Рейтинг: 627 Неутрална
18 сеп 2010 03:40 94
- +Оценка
-6 +9

До коментар [#92] от "daam":
Простотията и неграмотността не са необратими състояния. За разлика от неврологичните разстройства.

 
Преглед на профил ju.li Рейтинг: 947 "Не"
18 сеп 2010 09:46 95
- +Оценка
-4 +11

Дискусията се отклони твърде много от темата. А тя е: " Трябва ли задължително да се изучава "религия-православие" в училище?". И тъй като става дума за православие, много ми се иска някой защитник на позицията, особено Емил Паралингов, да даде поне един положителен пример за това как църквата всеотдайно и БЕЗКОРИСТНО се е погрижила за душевния мир на поне една малка група от деца и след това да претендира да се занимава с повече.

 
Преглед на профил Батков-вън Рейтинг: 506 Неутрална
18 сеп 2010 10:19 96
- +Оценка
-5 +9

Мястото на темата "религия" е в часовете по история. Създаването и развитието на религиите е неразделно свързано с историческата реалност и събития, и само чрез общото им преподаване децата ще могат да проумеят същността на религиите , откъде идват различията им и как религиите са създадени и използвани предимно с цел манипулация и контрол.

Най-много ме разсмиват тези, които твърдят, че религията възпитавала и учила на морал. Религията учи да се подчиняваш на някой по-висш от теб и да правиш или неправиш нещо заради него. Това нито ще възпита самоуверени деца, които могат да се справят сами в живота (защото религиозните хора винаги търсят "опора" , някой който да ги напътства и да им помага), нито учи на морал - човек трябва да изгради своите ценности защото искрено вярва, че това е най-доброто за него самия и за обществото , в което живее.

 
Преглед на профил Батков-вън Рейтинг: 506 Неутрална
18 сеп 2010 10:21 97
- +Оценка
-4 +9

а пък, ако църквата толкова много иска да преподава православие - нека създаде собствени училища и там да преподава каквото си иска.

 
Преглед на профил Velislava Dareva Рейтинг: 8 "Да"
18 сеп 2010 10:22 98
- +Оценка
-10 +9

ДА!!!

 
Преглед на профил gibi Рейтинг: 727 Неутрална
18 сеп 2010 11:42 99
- +Оценка
-8 +13

Категорично ДА!!!
Имам следните уговорки и пояснения:
1. Всеки културно и духовно извисен човек има нужда от познание по Теология. В противен случай пак може да достигне до идеята за висшия творец, който в крайна сметка, като негов образ и подобие е самият човек. Но ще му бъде много по-трудно да достигне до някой възгледи и разбирания и в повечето случаи доста късно!
2. Без моралните устои на религията всяко младо същество е изложено на всички рискове, което сегашното чалга общество му поднася, мисля, че е излишно да ги описвам в подробности, още повече, че и мнозинството от родителите у нас са с твърде бедни, изкривени и осакатени понятия в тази посока, за което главната причина е именно липсата на образование и дори информация по въпроса, което пък е следствие от комунистическата доктрина, оформила ги такива, кавито са по стечение на нещастните обстоятелства на тяхната младост.
3. Историята на цялото човечество показва, че религията е най-простият начин за постигане на морал и етика в отношенията между хората още от най-ранни години. Истинското осмисляне идва много по-късно, но без идята за религия още от рано, може и никога да не се състои!
4. Далеч съм от мисълта, че схоластичното вменяване на религиозни догми е най-правилният подход в обучението, но малките крехки мозъчета не са в състояние да се захванат толкова от рано с най-трудните полета на философията. Затова трябва и учебниците и материалът да са поднесени по много подходящ...

Прочитане на целия коментар
начин, нещо от което БПЦ е все още безкрайно далече!
5. Задължителното обучение за децата от другите религии може да стане под формата на задължително пшосешаване на неделните или други училища към техните храмове, за което да получават съответрните сертификати към училищните си грамоти или дипломи.
6. Опасността от догматичното "начукване" на религията в еднаква степен важи не само за православието, но и за всички други религии, поради което никак не би било зле да се включи отделен предмет или материал в по-горните класове, задължителен за всички вероизповедания, чрез който да се даде сравнителна информация и за другите религии на всички, което е задължително условие за постигане на мир , разбирателство и търпимост в обществото, нещо, в което имаме вековни традиции у нас, макар и позанемарени по времето на комунизма и сегашната чалга. Тогава поотрасналите вече деца, ще могат да осъзнаят, че няма толкова съществена разлика в религиите и че евреи, християни и мохамедани всъщност вярват в един и същи Бог, Творец, и че няма никаква разлика в Неговата любов към нас, и че ВСИЧКИ СМЕ РАВНИ нещо, което много от родителите им НЕ ЗНЯТ, независимо, че това системно им беше набивано в главите от всички задължително изучавани (къде бяха протестите против това) комунистически доктрини.

 
Преглед на профил Николай_1 Рейтинг: 702 "Да"
18 сеп 2010 12:03 100
- +Оценка
-10 +6

2+2=4
4+4=8
8+8=16
16+16=32
32+32=64
64+64=128
128+128=256

 
Преглед на профил napbon Рейтинг: 0 "Не"
18 сеп 2010 12:07 101
- +Оценка
-5 +13

Ще взема за изходна точка изказването на 5, който е "за".
Той нарича атеистите "войнстващи". Аз съм атеист, вярващите не ми пречат, не ме занимават, не им обръщам внимание и определено не съм войнстващ. Самата злоба вложена в прилагателното, говори, че от тоя човек, не може да се очаква дори елементарна доброжелателност, камо ли любов към ближния. Това отношение се повтаря неизменно във всички дискусии, във всички форуми. Езикът на вярващите е груб, тонът им безцеремонен. Не съм си правил труд да записвам линкове, за да го доказвам, но вярвам всички са отнасяли груби обиди, ако противоречат на т.н. вярващи.
Те са и толкова вярващи де, снобизъм и мода ги ръководят в делата им. Ходят на църква само на Великден и носят кръстчета по вратовете си. Празнуват на 6 януари св. Йордан, макар да няма такъв.
Много обичат да притурят към думата морал, прилагателното хрисиянски, подразбирайте, че атеистите морални не могат да бъдат, изверги разни, а словосъчетанието е запазена марка за тях.
История на религията е полезно нещо, цялата тематика в живопистта през средновековието е религиозна и не може да се разбере картина без някакви елементарни знания. Като дял от часовете по история или рисуване например.

 
Преглед на профил napbon Рейтинг: 0 Неутрална
18 сеп 2010 12:21 102
- +Оценка
-3 +6

До аим.
Има образование и самообразование. Второто е доста по-широко и свободноизбираемо. Не е забранено и няма да бъде.
Първото е ограничено от времето на часовете в у-ще и няма как да обхване всичко.
Изказвате се демагогски. С вашите аргументи, в учебната програма могат да влязат още 30 предмета и да учим средно до 35 г.

 
Преглед на профил ozd05563707 Рейтинг: 702 "Не"
18 сеп 2010 13:01 103
- +Оценка
-8 +4

СИП да, задължително - НЕ!

 
Преглед на профил o_stoyko Рейтинг: 0 Неутрална
18 сеп 2010 14:21 104
- +Оценка
-6 +8

Като цяло обществото и преди дискусията, и след нея ще остане разединено по темата. От една страна. От друга страна, като цяло обществото е наясно, че проблемите при отглеждането, възпитанието и образованието на децата ни днес са много. Тук спор няма! Почти никой не отказва да коментира, да даде "акъл" - в личен или обществен план - какво и как да се направи. И в крайна сметка, картинката си остава все същата...

Много от поддръжниците на "позиция Не" са кръстени и кръщават децата си. Дори повечето от отговорните фактори. (Като изключим, може би, мнозинството от етническата партия.) Защо ли го правят? Заради традицията? Но каква е тя - замислят ли се? Само за да могат да бъдат "опяти" след един точно определен момент? Ами точно тогава ще отговаряме - и вярващи, и невярващи - кои и къде са "децата, които Бог Ти даде"?

Може и в програмата, предложена от Св. Синод, да има "кусури", но е абсолютно необходимо и за децата ни, и за самите нас, и за БЪЛГАРСКИЯ РОД да се въведе "Вероучение", като редовен предмет. ЗА ДА НИ ИМА СЛЕД 50, не 500 години! Как могат децата ни да разберат историята на отечеството ни, без да познават "Вероучение"-то? Цялата - без най-новата история - е свързана с църковната ни история! Как децата ни да научат правилно езика ни, след като той произлиза от църковно-славянския? Значението на всяка една дума (етимологията) е свързано с произхода й, а корените му са...

Прочитане на целия коментар
пак в църковната история. Много други учебни предмети са свързани с историята на Църквата. (Дори и техническите науки!) И би било голяма полза за децата ни - и за нас - да имат и този светоглед.

"Вероучението" няма да направи децата в училището вярващи. (Това е друга тема.) То може само да им даде познание. Такова, заради, което и св. братя от Солун - Кирил и Методий - са превели гръцките книги. Децата ни имат нужда от познание!... Мнозина днес, идвайки в православните храмове, казват: " Не са ни научили (родителите ни)! Не знаем какво и как да направим! Времето бе такова..." Какво му е на времето днес? Има ли някаква разлика с времето отпреди 1989 г.?

Интерес имат да не се учи "Вероучение" властимащите. Които да са те. Те имат нужда от прост и необразован народ. Който се управлява и манипулира по-лесно.

п.п.
В обществото има противопоставяне на "ЦСКА" срещу "Левски", на "комунисти" срещу "демократи", на "а-теисти = без-божници" срещу вярващи и т.н. Резултатите са - слаб национален отбор по футбол, лоша за живеене държава, братоубийства...
"Кой каквото прави, за себе си го прави!"

 
Преглед на профил ju.li Рейтинг: 947 "Не"
18 сеп 2010 14:35 105
- +Оценка
-9 +9

До коментар [#104] от "o_stoyko":

Май не си правил погребение или кръщене в България. При първото "добър ден" в църквата ти казват: "Дай пари" без дори да са чули все още за какво си там. В процеса на общуването с богослужителя разговора преминава от слъзлив хленч към откровено изнудване. И това се повтаря винаги в БПЦ.
Та въпросът е: На какво ще учат децата тези хора??? Как да просят и лъжат по добре ли?
А на всичкото отгоре - задължително?!

 
Преглед на профил Николай_1 Рейтинг: 702 "Да"
18 сеп 2010 16:48 106
- +Оценка
-10 +7

Stand up! Stand up for Jesus!


http://www.youtube.com/watch?v=r11Gmdq__-8&NR=1

 
Преглед на профил Николай_1 Рейтинг: 702 "Да"
18 сеп 2010 17:03 108
- +Оценка
-19 +7

Свободни народи са само хритиянските народи!

 
Преглед на профил ggetz Рейтинг: 0 "Не"
18 сеп 2010 17:20 109
- +Оценка
-6 +8

Училището ни е светско, образованието - гражданско, обществото се глобализира и на преден план излиза толерантността, а не противоборството. Колко деца в училище се припознават като православни христиани, знае ли това Светия синод? В епохата на информационното общество всички религии имат достатъчно средства да проповядват своята вяра, но трябва светите отци да си поразмърдат дупетата, а не да налагат на образованието несвойствени функции с предварително известен (поне за мен) негативен резултат. Организирайте си църковни училища, но не пипайте гражданските. Онова време безвъзвратно отмина.

 
Преглед на профил | Рейтинг: 1114 "Не"
18 сеп 2010 17:30 110
- +Оценка
-6 +8

До коментар [#108] от "Николай_1":

Съвсем изтрещя бре. Ходи да се прегледаш :)

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил femoa Рейтинг: 395 "Да"
18 сеп 2010 17:43 111
- +Оценка
-7 +7

Прочетете това преди да отсъдите:

http://www.pravoslavieto.com/docs/narko.htm

И още една история:

http://www.hristiyanstvoto.eu/pred2.php?n=255

 
Преглед на профил Николай_1 Рейтинг: 702 "Да"
18 сеп 2010 18:34 112
- +Оценка
-11 +5

За #110 - |

Другарю | , ти име нямаш ли си? От кого се криеш? Страх ли те е от някого? Да не би да си милиционер?

Можеш ли да ми посочиш другарю | , един СВОБОДЕН народ по света , който да НЕ е християнски?
Предполагам доста ще се затрудниш................
Чакам те.

 
Преглед на профил Една Другарка Рейтинг: 679 Неутрална
18 сеп 2010 18:51 113
- +Оценка
-8 +6

Да, трябва да се учи религия-православие в училище! Струва ми се, че сме позакъснели, но пак е по-добре от нищо!

_____

Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 
Преглед на профил Иванка Шошева Рейтинг: 8 "Да"
18 сеп 2010 19:01 114
- +Оценка
-17 +7

Никак, ама никак не съм изненадана от 77 процентовият отрицателен вот на хората гласували по темата. Чета лаишки изказвания и пак никак не съм изненадана!Защо ли? Ще ви обясня...Ама накратко, за да не отегчавам неверниците езичници. Последни времена! Мракът тотално настъпва, сатана е подпечатал света със своя печат, мерзостта е настанена на светото място...всичко това е описано в Свещеното Писание, ама неверниците не четат и си имат оправдание за това....та децата си ли ще допуснат до него...Училището ни тотално е западнало духовно, аз мисля, че и на учителите трябва да се въведе такъв час, не само на учениците. Моралът и в училище и извън него е деградирал. Изконните православни морани ценности отдавна са ги нафталирали и са ги пратили под диктовката на сатана в раклите на бабите им...Преподавала съм СИП-Религия и зная как се различават като поведение децата посещаващи часовете от тези, които не ги посещават. Защо трябва да е задължително обучението, а не СИП...Малко да обясня - СИП са часове надграждащи знанията от часовете по задължитеелната програма, например български език, математика, история...Абревиатурата СИП означава Свободно Избираем Предмет, като под предмет се разбират задължителните предмети от учебната програма, като в тези часове по свободно избран предмет се надграждат получените знания. И така като кой предмет ще изберат като СИП, за да учат религия децата, като няма такъв предмет?! За да има СИП- Религия, ще трябва да има предмет Религия, както за да има...

Прочитане на целия коментар
СИП-български език, трябва да има предмет български език, но хората ей-така си повтарят като папагали чути оттук-оттам мнения...Разбирате ли гаврата?! Това е все едно да почнеш да строиш покрива, а след това основите...Ама карай, то и без това в нашата държава магарето е впрегнато пред каруцата...Това беше за разгрявка. Ще пиша по-сериозни трактати друг път!

_____

Неслучайна
 
Преглед на профил Николай_1 Рейтинг: 702 "Да"
18 сеп 2010 19:19 115
- +Оценка
-11 +4

За #109 - ggetz
ggetz:
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
.............Онова време безвъзвратно отмина..............
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Кое време е отмимало или по-точно чие време е отминало , другарю?
Аз за себе си знам чие време е отминало .
Както и ти много добре знаеш - отминало е времето на комунягите.
Същите тези , които в първите месеци след 9-ти 09.1944г. са избивали без съд и присъда десетки православни свещенници , чиято единствена вина е била , че са свещенници.
Преди няколко години случайно прочетох биографията на католическия свещенник отец Босилков , измъчван и убит от комунягите. Мъченическата смърт на този човек е истински подвиг в името на вярата.
Същата тази вяра уж заради която след 1989г. почнаха да влизат в храмовете и то със запалени свещи в ръка комунягите Луканов , Джуров , а сега и сирещникът Гоце - смешни и жалки.
Надявам се след време България да заприлича на Полша , когато комунизма ще бъде окончателно изхвърлен от страната ни , а комунягите веднъж завинаги завряни в единия ъгъл на политическия живот у нас.

 
Преглед на профил | Рейтинг: 1114 Неутрална
18 сеп 2010 19:26 116
- +Оценка
-6 +4

До коментар [#112] от "Николай_1":

Имам си име и който заслужава го знае. Пример за свободен нехристиянски народ -- Индия и Япония. Иначе нормално е да е трудно да се намерят много примери, малоумните християни съвсем "доброволно", с огън и меч, са покръстили повечето хора.

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил ju.li Рейтинг: 947 "Не"
18 сеп 2010 19:33 117
- +Оценка
-7 +4

До коментар [#115] от "Николай_1":

Ми и Луканов и Джуров и Гоце не палят свещи при чуждите, а при своите колеги-доносници!

 
Преглед на профил Николай_1 Рейтинг: 702 "Да"
18 сеп 2010 20:56 118
- +Оценка
-11 +5

За #116 - майор |

Разбира се , че тези , които "заслужават" да ти знаят името , са твоите началници. Поне кажи в кой отдел си работил.
За индийския народ си толкова прав , колкото баба ти е госпожица.
Как можеш да твъдиш , че идийците са свободни , след като 750-800 милиона от тях са АБСОЛЮТНО бедни /справка годишниците на ООН/ и АБСОЛЮТНО неграмотни !!!
По време на парламенрани избори , отделните партии фигурират в изборните бюлетини не с имената си , а с отделни картинки.
Беден и неграмотен човек , не може да е свободен! Вземи за пример електората на ДПС у нас.
Приеми Япония за изключение.
Другарю майор , дай пример къде покръстването в христинство , е ставало с "огън и меч".

 
Преглед на профил Николай_1 Рейтинг: 702 "Да"
18 сеп 2010 21:35 119
- +Оценка
-14 +6

Свободни народи са само хритиянските народи!

 
Преглед на профил vstoyanov Рейтинг: 523 "Да"
18 сеп 2010 22:05 120
- +Оценка
-4 +9

Спомняйки си по какъв начин бяха преподавани повечето хуманитарни предмети в училище и каква "любов" успяха да разквият към съответната тема, и съпоставяйки това с гледната ми точка на атеист, съм по-скоро за.

лошото е, че вместо това, има 100 много по-полезни предмети, които децата биха могли да изучават - например предмет, който обяснява как функционират законите, как работят институциите, какви неща би трябвало да направи един добър гражданин в дадена ситуация и т.н..

 
Преглед на профил vstoyanov Рейтинг: 523 Неутрална
18 сеп 2010 22:07 121
- +Оценка
-3 +8

"Казано на нецърковен език, това означава: разрешете преподаването на вероучене в училищата, допуснете децата до богопознание"
е то като че сега е забранено, нали ?

 
18 сеп 2010 22:14 122

Коментарът беше изтрит от модераторите.

18 сеп 2010 22:54 123

Коментарът беше изтрит от модераторите.

Преглед на профил ioanfilipov Рейтинг: 0 "Да"
19 сеп 2010 00:03 124
- +Оценка
-13 +10

Без православно християнско възпитание нашите деца са и ще бъдат лишени от здрава духовност и от правилни ценностни критерии. Това многократно го потвърждава практиката. Лишавайки децата от правилна ценностна система, те се поддават на порочен живот: наркотици, престъпност, секти, разврат и други такива, на които ги учат телевизията, вестниците и другите медии!!! Последното се прави целенасочено и за него някой сериозно плаща - за нравственото разложение на децата ни. Православната религиозност и вяра ни е запазила като нация през вековете и ако не беше тя, българският народ едва ли днес щеше да съществува. Ако пък младото поколение съзнателно бъде лишено от нея, народът ни в бъдеще ще загуби духовната си опора и ще се обезличи и политически; нищо чудно дори да бъде погълнат от някои съседни апетити. И грехът за това ще носят днешните кресливи безбожници и рушители на българската нация, които ратуват за безбожно образование на децата, "без Бог, без Господар", както казваха комунистите, слугувайки на дявола и на другите тъмни сили. Ние сме длъжни, кой с каквото може, да се противопоставим на това престъпление спрямо нашите деца!

 
Преглед на профил vstoyanov Рейтинг: 523 "Не"
19 сеп 2010 00:15 125
- +Оценка
-5 +12

До коментар [#123] от "Николай_1":

цар борис първи май беше избил доста боляри, които не са искали да се покръстят.

 
Преглед на профил arch_ Рейтинг: 782 "Не"
19 сеп 2010 01:08 126
- +Оценка
-4 +14

Преди да прочета коментарите бях умерено съгласна с варианта "православие, ислям, юдаизъм, етика" по избор, в Германия наистина работи сравнително добре. След като прочетох коментарите смятам, че има един особено пошъл вид фанатизъм и тесногърдие, който не бива да се причинява на никое дете. Лошото е, че каквото и да се преподава на децата от дори добронамерени и компетентни преподаватели, както и да им се пояснява що е смиреност и толерантност към различните, в момента в който чуят родителите си да говорят "Свободни народи са само хритиянските народи!" или видят някой личен наш духовник със златни пръстени и лъскава кола сами ще си направят изводите. Демек че цялото е двуличие и фарс.

 
Преглед на профил kdidov Рейтинг: 8 "Не"
19 сеп 2010 01:09 127
- +Оценка
-6 +13

Драги Николай_1, не мислите ли, че тона Ви е неуместен за човек защитаващ изучаването на православното християнство от деца?

Примери за покръстване с огън и меч има доста.

Борис 1 несамо избива много българи, но ослъпява с нагорещено желязо първородния си син и престолонаследник.

Подобни неща са се случвали в Южна Америка (Кортес);
в Азия и Европа (Кръстоносните походи);

Кръстоносен поход е имало и срещу катарите в Южна Франция и Северна Испания (наричани от някои албигойци, от други богомили). Той е проведен с безмилостна жестокост. Изгаряни на клада или избити са били всички, които не са се отказали от вярата си.

Така че, преди да заемате позицията на войнстващ християнин, ще бъде добре да се запознаете с повече историческа литература и факти.

Бъдете здрав и ако сте забравили стихотворението на Ботев "Моята молитва", вероятно ще пожелаете да си го припомните. Много от нас не са го забравили!

 
Преглед на профил | Рейтинг: 1114 Неутрална
19 сеп 2010 02:08 128
- +Оценка
-7 +5

До коментар [#123] от "Николай_1":

Навсякъде в Южна Америка покръстването е ставало с огън и меч. В Русия покръстването е ставало с огън и меч. Във Филипините покръстването е ставало с огън и меч.

Хайде, да не оставяме Япония като "изключение" и да споменем още няколко свободни страни без християнство: Южна Корея, Сингапур и Тайван.

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
19 сеп 2010 08:10 129

Коментарът беше изтрит от модераторите.

19 сеп 2010 08:16 130

Коментарът беше изтрит от модераторите.

Преглед на профил jessyg Рейтинг: 0 "Не"
19 сеп 2010 09:43 131
- +Оценка
-7 +5

Поради няколко причини считам, че въвеждането на "Религия" в българското училище е неуместно /поне не във формАта, които се предлага в момента/.
1. Колкото и да сме православна държава релогиозната общност не е компактна
2. Възрастта, на която се планира да започне преподаванвто е твърде крехка за взимането на самостоятелни и зрели решения, т.е. има опасност от грубо и насилствено внушаване на идеи
3. Да не забравяме, че църквата все още е отделена от държавата чрез Външно министерство
4. Официално образованието в българските училища е светско
но...
Аз лично горещо подкрепям предмет, който културологично да запознава учениците с различните религии, нещо което ще подпомогне, улесни и обясни много от събитията, изучавани по други предмети... но за съжаление в българското образование всяка кокошка си е за нейния си крак и липсата на глобален гностичен поглед върху нещата е един от най-сериозните проблеми.

 
19 сеп 2010 12:53 132

Коментарът беше изтрит от модераторите.

Преглед на профил gelen Рейтинг: 0 Неутрална
19 сеп 2010 13:07 133
- +Оценка
-1 +4

Дали ще се изучава задължително "религия-православие" в училищата зависи ЕДИНСТВЕНО от позицията на ГЕРБ и лично от г-н Бойко Борисов. Ясно като бял ден. Това е.

 
Преглед на профил marchgrey Рейтинг: 229 "Не"
19 сеп 2010 13:36 134
- +Оценка
-4 +8

твърдо не! в момента е избираем предмет - предостатъчно! Който се интересува - има възможност да се занимава. Има църкви, джамии, синагоги, книги, та който го влече, да изучава каквато религия му скимне. Няма нужда дечицата от малки да се цепят на православни, атеисти, мюсюлмани и т.н. - неща, които са си личен избор и не би трябвало да са задължително извадени на показ в училищата.

 
Преглед на профил severin Рейтинг: 0 "Не"
19 сеп 2010 15:06 135
- +Оценка
-4 +11

Само като направя малка ретроспекция какво съм чул, чел и видял от духовният ментор на отчето - владиката Николай, атеистичното ми Аз, крещи по християнски: Анатема...

 
Преглед на профил nicholas Рейтинг: 8 "Да"
19 сеп 2010 15:47 136
- +Оценка
-12 +7


Децата-касапи срещу доводите на безбожниците

Новата хорър-мода “убий другарчето си и го разфасовай на парчета” става все по-голям хит сред българските ученици. Неотдавна 19-годишният Николай Арабаджиев се призна за виновен за жестокото убийство на своя съученик Атанас Атанасов. На 20 май 2008 части от разчлененото тяло на жертвата бяха намерени в кофа за смет в столичния квартал “Гевгелийски”. После стана ясно, че убиецът мечтаел да стане хирург, затова се бил обзавел с хубава колекция от скалпели.
На 8 март 2009 друг 19-годишен тийнейджър, само че от Перник уби и разфасова с брадва своя 15-годишен приятел Алберто Йорданов.
През 2004 година, пак в Перник 16-годишният тогава Кристиян халоса два пъти с брадва в главата своя приятел Кристин. После преряза сънната му артерия. Заради спор за 4 лева. След това разчлени трупа и го зарови в околностите на града. Бъбреците и черния дроб задели в найлонови торбички в хладилника.
Не сте забравили и случая, когато две 14-годишни момичета от Пловдив удушиха съученичката си. От завист.
А в Стара Загора четирима ученици /2 момчета и 2 момичета/ зверски умъртвиха един 80-годишен дядо, за да го оберат.
Най-прясната по време гадост се случи миналата есен в Карнобат, когато 17-годишен ученик изнасили леля си, а след това закла нея и 9-годишната си братовчедка…
Не се ли питате - докога ще продължава този кошмарен сън, в който живеем? Синовете ни се превръщат в убийци, а...

Прочитане на целия коментар
дъщерите - в проститутки. Защото няма кой да им каже разликата между Добро и Зло. Телевизията може да им показва разни риалити-формати, силиконови бюстове и кървави екшъни; O.K., рейтингът си иска своето. Политиците? Те си имат по-важна задача – с какво и как да примамят гласоподавателите към избирателната урна. Ние, родителите ли? Ами нали и ние сме възпитани от научния атеизъм на зрелия Соц и от медийния бълвоч на Демокрацията. Довчера ни учеха в училище, че няма Господ, но има Генерален секретар. После ни казаха, че Ванга и Дънов са най-великите българи. Е, как да научим децата си на онова, най-важното нещо – да разпознават доброто и злото – след като ние самите сме неуки?!

Наскоро се запознах с Кристиян в затвора. Когато чух името му, нещо в стомаха ми се обърна. Въпреки това, стиснах ръката му. Погледнах го в лицето, но не можах да срещна погледа му. Момчето се срамуваше от себе си. По-късно разбрах, че в затвора започнал да пише стихове… Защо споменавам това? За да проумеем, че невръстните убийци продължават да бъдат деца, въпреки всичко. За да осъзнаем, че между Доброто и Злото има само крачка. За да видим истината, че всички ние сме духовните бащи и майки на тези непълнолетни касапи. Защото не сме им казали никога: “Не убивай!”, а “Обичай ближния като себе си!”
Мисля си - какво още трябва да се случи, за да проумеят министър Сергей Игнатов и сие, че е крайно време в училищната програма да се въведе “Религия” като редовен предмет?! Може би някой тийнейджър да влезе в своето училище или по-добре – в Министерството на образованието и да открие огън с автомат “Калашников” по всичко, което се движи?!
Нещата са пределно прости и ясни – не може да се строи върху пясък. И всяка цивилизация, която отстъпи от моралните норми, постулирани в религията, е обречена на смърт. А корупцията, порнографията във всичките и вариации, разрушаването на брачната институция, мафиотизацията на всички нива, детската престъпност и демографската кризокатастрофа са само някои от най-характерните симптоми, предвещаващи скорошния exitus letalis на българската нация.
И нещо за финал – може ли някой да познае отсега защо едно издание, което носи името на най-известния труд на Мордехай Леви /по-известен като Карл Маркс/ организира настоящия „дебат” и кой ще бъде „победителят” в него?!
 
Преглед на профил vcholakova Рейтинг: 8 "Да"
19 сеп 2010 15:53 137
- +Оценка
-14 +5

Много тъжен резултат!!!
Противим се на Бога в сърцата си, в делата си, в живота си, бягаме от нега и децата си спираме с ярост озлобление, че дори и аргументирано.

Защо с такава жар и е нтусиазъм не се борим срещу порнографията, насилието, което ни залива всеки ден от екрана, от билбордовете, от всяка будка за вестници?

Защо ставаме съучастници на злото, което и без това е достатъчно голямо?!

 
19 сеп 2010 16:22 138

Коментарът беше изтрит от модераторите.

Преглед на профил gibi Рейтинг: 727 "Да"
19 сеп 2010 16:48 139
- +Оценка
-9 +6

До коментар [#131] от "jessyg":
Аз лично горещо подкрепям предмет, който културологично да запознава учениците с различните религии, нещо което ще подпомогне, улесни и обясни много от събитията, изучавани по други предмети... но за съжаление в българското образование всяка кокошка си е за нейния си крак и липсата на глобален гностичен поглед върху нещата е един от най-сериозните проблеми.
Е защо тогава гласуваш с НЕ?
Забрави ли поговорката "Не прави що поп прави, а що приказва!"? Или и ти си, като Г-н |, с когото спорихме преди време относно креационизма и еволюцията! Понятията добро и зло зависят от културата и духовното ниво на човека. Най типичен пример е понятието на дивака Мумумба, за който зло е Лулумба да открадне коня на Мумумба, а добро е Мумумба да открадне коня на Лулумба! Печалното е, че разбиранията на днешните ни дечица за добро и зло не се различават съществено от това на диваците! И ако сегашните учебници схоластично написани от БПЦ не са добри, то учебниците по Български език и математика да не би да са по-добри. Ама това не е повод да искаме и тези предмети да станат свободно избираеми. Макар, че би било много любопитно да се проведе анкета и по този въпрос и мисля, че резултатът ще е съвсем подобен на този за Религията! И ако питате децата най-добре изобщо цялото училище да е свободно избираемо. Ако продължаваме така и това ще стане! И тогава циганите най-после ще бъдат...

Прочитане на целия коментар
интегрирани! Тоест ние ще се интегрираме със тях.

 
Преглед на профил Боян Юруков Рейтинг: 1391 "Да"
19 сеп 2010 17:14 140
- +Оценка
-11 +2

Да ви кажа - по-скоро да. Хубаво е обаче да се изучава и мюсюлманството паралелно с това. И то не от попове, а от теолози и фолософи.

_____

Lipsva.com | Yurukov.net | Crime.bg
 
Преглед на профил | Рейтинг: 1114 "Не"
19 сеп 2010 17:19 141
- +Оценка
-4 +6

До коментар [#132] от "Николай_1":

Чети Николайчо, чети и ще разбереш къде :)

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил ggetz Рейтинг: 0 "Не"
19 сеп 2010 17:35 142
- +Оценка
-3 +8

До коментар [#115] от "Николай_1":

Другарю Николай_1. Какво за Вас е "СВОБОДАТА" и защо Вие отсъждате кой е "Свободен". Кой сте Вие, на Вас ли да се молим?

 
Преглед на профил Николай_1 Рейтинг: 702 "Да"
19 сеп 2010 18:24 143
- +Оценка
-7 +3

За #142 - ggetz

Другарю ggetz , питаш ме , какво нещо за мене е Свободата.
Вземи молив и бележник и запиши:
1.Свободата е възможносста за СВОБОДЕН избор.
2. Абсолютно равенство пред Закона.
3. Абсолютно върховенство на Закона.
4. Вследствие на което твоята Свобода свършва там , където започва моята и моята свършва там , където започва твоята.
Надявам се че изброените неща някой ден ще станат реалност в страни като Иран , Сев. Корея , Русия , Китай , Судан , Зинбабве , Куба , Сомалия , Либия , Венецуела ....................
Но и сега има страни по света , където изброените от мене неща са реалност и там живеят свободните народи.

 
19 сеп 2010 18:37 144

Коментарът беше изтрит от модераторите.

Преглед на профил Николай_1 Рейтинг: 702 "Не"
19 сеп 2010 18:40 145
- +Оценка
-6 +2

2+2 <3

 
Преглед на профил faso Рейтинг: 672 "Не"
19 сеп 2010 18:47 146
- +Оценка
-3 +8

Покръстване с огън и меч:
1. Португалците в Индия;
2. Испанците във Филипините;
3. Франките в южна Франция;
4. Французите в светите земи;
5. Руснаците в ново завзетите територии;
6. Испанците по време на Реконкиста;
7. Американци, англичани, испанци, португалци и французи в Америките
8. Преследванията на хугенотите в Германия, Франция...
и т.н.

 
Преглед на профил metzanviolinov Рейтинг: 506 "Не"
19 сеп 2010 18:48 147
- +Оценка
-2 +8

Твърдо не. Децата ако щат да учат религия - да си има СИП. Че инак страната ни ще се напълни с такива като онзи религиозен човек горе, който ни разправя как религията си вървяла с грамотност, а в същото време разправя за някакъв "атейзъм" и се заяжда за пълните членове.

Морал може да бъде преподаван и без той да бъде "оправдаван" с която и да е била религия. Децата могат да бъдат възпитавани да са добри дори без да ги заплашваме, че ако са лоши някакви дяволи ще им порят червата в ада след като умрат.

И, Николай Първи (предполагам като критикуваш останалите за това, че никовете им не издават техните личности, предполагам твоя изключително вярно ни насочва, че си възкръсналия руски цар), само за твое сведение, както умело и адвокатски обръщаш нещата, никое конвертиране в коя да е религия не е ставала насилствено. Де що насилие е имало по света все е било с политически мотиви.

И така и не разбрахме как коментираш многото появили се изключения на "правилото", което бе посочил горе (за свободата на народите и техните религии). То не разбрахме какво искаш да кажеш и с понятието "свобода", ама карай...

 
Преглед на профил ggetz Рейтинг: 0 "Не"
19 сеп 2010 19:05 148
- +Оценка
-3 +7

До коментар [#143] от "Николай_1":

Точно това не ми харесва у Вас, сдругарю Николай_1 - "твоята Свобода свършва там , където започва моята и моята свършва там , където започва твоята", Вашето противопоставяне на Свободата, заюото Вие я монополизирате само за себе си. Апропо, съюото проповядва и Вашата религия

 
Преглед на профил | Рейтинг: 1114 "Не"
19 сеп 2010 19:12 149
- +Оценка
-4 +7

До коментар [#144] от "Николай_1":

Мдаа, както и предположих, знанията на малоумните християни се простират до правилното членуване на подлозите :)

Ето ти сравнително добър източник (като за теб):

http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8

Обърни внимание на частта "Крещение других русских земель" и по-специално на цитата:

"На части территорий христианство насаждалось силой; при этом уничтожались культовые сооружения язычников, сопротивлявшиеся подвергались репрессиям.
Согласно некоторым летописным свидетельствам[25], Новгород оказал активное сопротивление крещению: он был крещён в 990 году епископом Иоакимом при военной помощи киевского воеводы Добрыни (брат матери князя Владимира — Малуши) и тысяцкого Путяты[26]."

Има препратки към оригиналните източници, чети и се образовай.

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил Николай_1 Рейтинг: 702 "Да"
19 сеп 2010 20:09 150
- +Оценка
-9 +3

За #146 - faso
Абе faso , ти пък откъде изкочи. Ти само идиотизми си написал:
Франките нищо не направили в Южна Франция , защото те самите приемат христянството /се покръстват/ при царуването Хлодвик 1-ви , през 495 г. сл.Хр. , а населението на Южна Франция е било вече ИЗЦЯЛО християнизирано още през 2-ри век сл.Хр. , още по време на римското владичество/житие на Лионския епископ Ириней/.
Светите земи винаги са били неделима част от християнския свят до падането на Йерусалим под арабско , а след това и под селджукско робство. Кръстоносните походи започват едва след горещите молби за помощ от страна византийския император Алексей Комнин , за ОСВОЖДАВАНЕТО на Светите земи.
Реконкоистата - как можа да напишеш тази глупост бе?
Ами че тя е може би наи-славния период от историята на Испания - испанците освобождават родината си /сами без братска помощ/ от арабско робство.
Франция , Германия , хугеноти - друга глупост - Хугенотите бягат от Франция в протестантска Германия , в резултат от религиозните войни между тях и католиците. Това са религиозни войни между християни!!

 
Преглед на профил Николай_1 Рейтинг: 702 "Да"
19 сеп 2010 20:27 151
- +Оценка
-7 +3

За #148 - ggetz

Другарю ggetz , тези думи за " моя и твоя свобода" на са мои , а са на Абрахам Линкълн и са възприети като модел по целия цивилизован свят , защото свободите са винаги И Н Д И В И У А Л Н И , а не колективни.
Колективни свободи и права има само в Китай , Иран , Сев. Корея , Куба и други "свободни" страни.
Ти явно по някакъв начин си продукт на комунистическо възпитание.

 
Преглед на профил gibi Рейтинг: 727 "Да"
19 сеп 2010 20:42 152
- +Оценка
-6 +6


Я прочете "Без дъно" ит Любослава Русева утпечатано в "Дневнк" и вижте там , преценете дали точно задължителното изучаване на Религията е най-големият проблем на иначе "прекрасното" ни образование!
"Боже! Толкова молитви отправихме към Теб, а непрекъснато губим. Утре отново ще влезем в битка, която ще бъде наистина тежка. В нея няма място за деца. Затова Те моля - не ни изпращай Твоя син. Ела самият Ти."
Молитва на Кок, вожд на племето грикуаси, който се борил с африканерите през 1876 г.

Моята приятелка В. носи тази молитва в портмонето си. Казва, че си я препрочита, когато й е много тежко.

Последния път я извадила на 15 септември, в двора на училището на сина си – петокласник. Направила го веднага след тържествената част, когато директорката, облечена в еластично бяло трико, под което прозирал черен сутиен, завършила речта си с думите: "На хаирлия да е!" и

прогърмяла песента на Славка Калчева "Бяла роза"

Докато си шепнела: "Боже..." и т.н., моята приятелка се заслушала в разговора между две учителки:
- Адски ме кефи тая песен, иде ми да заиграя!
- Ама нали ти казах за трагедията в Пловдив! – отговорила другата учителка и захлипала.

Втората учителка се оказала новата класна на сина петокласник и също като новата зам.-министърка на образованието споделила, че няма никакъв опит, но...

Прочитане на целия коментар
"притежава визия как да се случат нещата". Всичко това обаче се разбрало, след като всички – и учениците, и родителите, изчакали тя да се успокои от "трагедията в Пловдив", за която В. по-късно потърсила информация в "Гугъл":
"49-годишната Йорданка Стоянова умря на сватбата на сина си Костадин от инфаркт под звуците на "Бяла роза". Жената вече имала два инфаркта, които получила на различни празненства под звуците на същата мелодия. Първия път се случило след местните избори през 2007 г., а втория - пак на сватба, но на племенница на близък на семейството." Историята била разказана на челната страница и кажи-речи половината обем на водещ всекидневник през август...

На следващия ден чувствителната класна, която щяла да преподава на петокласниците български език и литература, раздала учебниците. Този по литература изглеждал като парцал, но В. защипала разпадащите се страници, после ги подвързала, сложила и етикет. И тъкмо когато се успокоила, отворила на стр. 34 и се зачела в ето тази легенда:
"Eдно време, когато направил Господ света, заповядал да се явят и хората. Явили се първите хора – жидовете. Те изникнали из земята, като гъби. Жидовете били много високи и едри. Като се спънели и падали, пречупвали си кръста и не можели да станат. Най-много ги препъвала къпината, затова взели да й се кланят и да й колят курбан."

Мисълта дали да се обади на телефон 112 хрумнала на клетата ми приятелка, когато прочела и народната песен "Славки си рожба не трае":
Славки родила момиченце и му завидяла за хубостта. Затова го нарекла с грозно име – Грозданка, и го държала заключено до навършване на пълнолетие. Когато Грозданка най-сетне била освободена, излязла да мете двора и я видяло Слънцето. То веднага се влюбило в нея и поискало да се оженят. Да, ама коварната майка заповядала на дъщеря си да говее девет години (по-долу било дадено обяснение, че това е народен обичай младата невяста да мълчи след сватбата).

Говяла тя, говяла, но на Слънцето в един момент му писнало и решило да се ожени за друга. Грозданка станала кума. В деня на сватбата обаче тя не само си отворила устата (eстествено, оттам избълвала люти клетви и ругатни), а и подпалила булото на съперницата. Зарадвали се Слънчо и майка й и три дни всички яли и се веселили за победата на Грозданка...

Вечерта В. окончателно се отчаяла, когато чула по новините самопризнанията на няколко министри, направени пред ученици по случай първия учебен ден. "Получавайте шестици, защото

ако имате тройки, ще ви направят министър

Аз бях тройкаджия и вижте какво ме направиха - министър", развеселено споделил културният министър Рашидов, приглаждайки опушения си от пури мустак. "Правехме двойни джобове, когато ходехме на практика в предприятието "Родопа", и криехме салами в тях", с усмивка разказал и колегата му Мирослав Найденов, понастоящем практикуващ в областта на земеделието.

"Това е дъното!", обади ми се В., но веднага я успокоих, че не е. "Няма дъно", отбелязах важно, излизайки с теорията, че пропадането е безкрайно, като реене в бездна, и винаги може да стане по-лошо. Накрая бодро посъветвах: "Кажи на сина си да говее, когато го изпитват, за да избегнете всякакъв риск от шестица! И му заший най-сетне двойни джобове!"

Оттогава не сме се чували и нямам представа колко пъти още моята приятелка е препрочела вожда Кок от портмонето си. Междувременно обаче се информирах, че молитвата на племето грикуаси (или грикуа) не вършела работа. Грикуасите непрекъснато се препъвали в къпинаците на историята – веднъж португалски, втори път холандски, и трети британски, нищо че през 15 век били сред водещите племена на империята Мономотапа на територията на днешно Зимбабве.

Но най-лошо потръгнало на техните потомци, когато Зимбабве получава независимост от Великобритания през 1980 г. Министър-председател на страната става Робърт Мугабе, който седем години по-късно заема поста президент. "Само Бог може да ми отнеме властта, казва той, и добавя: Аз никога, никога, никога няма да се предам. Зимбабве е мое!"

Впрочем първата работа на несменяемия диктатор, който тази година навърши 86, е да спре финансирането за училищата. В началото на 80-те страната има най-висок процент на грамотност в Африка (90%) и отделя 17 на сто от БВП за образование, но от 20 години насам

учителите не преподават, а влачат децата по цял ден по баирите

за да берат диви плодове.

Втората работа на Мугабе била да раздаде земите на изгонените от Зимбабве бели фермери на най-верните си хора в партията. Последните, разбира се, нямали никакъв опит. Само за няколко години фермите заприличали на пустини, защото никой не поддържал напоителните системи, нито купувал нови семена и торове. Работниците масово емигрирали в Замбия.

В един момент повечето болници също затворили врати, защото държавата престанала да отпуска пари за лекарства. През 2008 г. били прекратени и редовните имунизации срещу детски паралич, тетанус и морбили. Докато втората съпруга на Мугабе строяла импозантни имения с имена като "Лувъра на Зимбабве", страната била сполетяна от холера и свръхинфлация.

През целия този период на "преход" обаче зимбабвийците безропотно търпели издевателствата. Мугабе и поддръжниците му се разпасали напълно, за което спомогнали и овладените междувременно медии. Вестниците тръбели за успехите на властта и подхвърляли дребни пикантерии за разтуха на все по-оскотяващото население. Стигнало се дотам, че когато през 2009 г. Западът заподозрял президента Мугабе в опит за атентат срещу премиера Цвангирай, а Мугабе нахално отвърнал: "Вървете по дяволите! Да горите в ада дано", хилядно множество излязло на улицата с портрети на диктатора, за да му засвидетелства подкрепата си...

Всъщност Зимбабве е именно метафора за липсващото дъно, осъществена в хипертрофирал вид. Тази липса, както знаем, има далеч по-меки и не толкова опасни варианти, но ако те не получават съответната обществена реакция, свободното падане все по-надолу също е гарантирано. Днес например няма да се възмутиш, че един министър е отишъл подпийнал пред първолаците, за да им наприказва куп глупости. Утре няма да ти направи впечатление, че друг министър сам признава увлечението си към двойните джобове. На следващия ден няма и да се интересуваш

дали премиерът обявява Северна Корея за стратегически партньор

по погрешка, нито колко струва многобройната държавна охрана на новоизлюпен политик, който си позволява да затваря цели заведения, за да си изпие ракията на спокойствие.

"Ама как така ще посрещате децата ни в училище по прозрачно трико, с "Бяла роза"?", е трябвало да извика на 15 септември моята приятелка. Трябвало е да откаже да подвърже парцала, пълен с дивотии. Трябвало е да поиска и сметка от министъра на просветата как така назначава дама без опит в такъв тежък ресор и по какви точно причини приемането на закон за училищното образование ще се забави до края на годината, при това без да се уточнява коя.

Но В. просто е извадила молитвата. На нейно място аз също щях да направя така. Говеене, заради което живеем така, както живеем.

"Боже, толкова молитви отправихме към Теб, а непрекъснато губим." Тази част ми се струва особено поучителна. Грикуасите и техният вожд така и не разбрали, че губят тъкмо заради молитвите. Забравих да кажа, че докато се молели преди битката през 1876 г., африканерите ги сварили без оръжие, паднали на колене...

 
19 сеп 2010 20:45 153

Коментарът беше изтрит от модераторите.

19 сеп 2010 20:49 154

Коментарът беше изтрит от модераторите.

19 сеп 2010 20:52 155

Коментарът беше изтрит от модераторите.

Преглед на профил Николай_1 Рейтинг: 702 "Да"
19 сеп 2010 21:06 156
- +Оценка
-6 +4

За #153 - Димов

Димов , Светата Инквизиция никога и никого не е христианизирала .
Тя се е занимавала само с ереси и еретици.
Ти например си голямм късметлия , че живееш в началото на 21-ви век , а не в средата да речем на 16-ти век например.
За тези ти думи от пост #153 , казани имено в Испания през 16-ти век, можеше да излезеш от подземията й удължен с 40 см.
И щяха да те удължат , не за да те покръстят , а заради това че си изрекал "еретични" думи по неин адрес .

 
Преглед на профил | Рейтинг: 1114 Неутрална
19 сеп 2010 21:07 157
- +Оценка
-5 +4

До коментар [#154] от "Николай_1":

Опитваш се да се измъкнеш със семантични акробатики? Забавно и твърде жалко :)

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
19 сеп 2010 21:12 158

Коментарът беше изтрит от модераторите.

Преглед на профил Димов Рейтинг: 561 "Не"
19 сеп 2010 21:21 159
- +Оценка
-4 +7

До коментар [#156] от "Николай_1":

"За тези ти думи от пост #153 , казани имено в Испания през 16-ти век, можеше да излезеш от подземията й удължен с 40 см.
И щяха да те удължат , не за да те покръстят , а заради това че си изрекал "еретични" думи по неин адрес . "

И това, разбира се, според теб е довод в полза на християнството и църквата?!

_____

Мисленето да ти стане навик.
 
Преглед на профил ju.li Рейтинг: 947 "Не"
19 сеп 2010 21:27 160
- +Оценка
-4 +8

Местните талибани се развихриха!
Спрете се малко! За деца става дума все пак!
На какво по-точно искате да ги научите????

 
19 сеп 2010 22:06 161

Коментарът беше изтрит от модераторите.

Преглед на профил yoanitsa Рейтинг: 8 "Да"
19 сеп 2010 22:34 162
- +Оценка
-10 +7

Ф. М. Достоевски
Единствено християнството притежава в себе си живата вода. Само то може да доведе човека до живите водоизточници и да го спаси от разлагане. Без християнството човечеството ще се разложи и изгние. ...Ако Бог не съществува, тогава всичко е позволено.
Бердяев към атеистите
Злото удържа над вас най-голямата си победа, като ви накара да отречете неговото съществуване.
Блез Паскал
Гледай да се убедиш във вечните истини не с помощта на цели грамади доказателства на разума, но като намаляваш страстите си.
Андре Ампер (Andre Ampere) (1775-1836)
"Изследвай нещата на този свят, - това повелява дългът на твоето знание, - обаче гледай ги с едното око, а другото си око насочи към вечната светлина. Слушай земните мъдреци, обаче слушай ги с едното ухо, а другото ти ухо да бъде готово да преме нужните тонове на твоята небесна радост. Пиши с едната ръка, а с другата се дръж за одеждата на Бога, както любящото дете се държи за дрехата на своя баща. Без тази предпазливост неминуемо ще си счупим главата о някой камък".
Това са само част от великите умове които са безпорно убедени вярващи мога да цитирам още много Айнщаин,Нютон,Пушкин,Лермотов и още много,но явно тук се изказват
само високо ерудирани личности които явно са много големи капацитети???Жалкото е,че такива неща пишат българи чиито дядовци и прадядовци са умирали за отечеството си СРАМ!!!Срам е още,че родителите които са така...

Прочитане на целия коментар
загрижени за децата си си мислят,че ако им дадат по 20 лева на ден дотам свършват задълженията им за възпитанието!!!

 
Преглед на профил Николай_1 Рейтинг: 702 "Да"
19 сеп 2010 22:40 163
- +Оценка
-8 +4

До коментар [#159] от "Димов":

Разбира се , че не е довод в полза на Християнството.
Довод е против твърденията , че Инквизицията покръствала с "огън и меч" някого , някога , където и да е било.
Пак повтарям - Инквизицията се е занимавала само с ереси и еретици.

 
Преглед на профил daam Рейтинг: 1170 "Да"
19 сеп 2010 22:53 164
- +Оценка
-7 +5

До коментар [#162] от "yoanitsa":

Учудващо, че си намерил за нужно да цитираш тези неща пред тази аутдтория, твърде......грамотна/ да кажа/, която сигурно знае /заслепена от глупостта си/, кой е .. например Патриарх Евтимий, преподобният Киприян /от бълг. произход - кой ли е той/, др.десетки и сигурно хиляди са жертвали за вярата на отците си живота си /децата на Бпрестничка няма да го научат/ Чувствам се унизен от целия този "диспут", липсват само като добавка снимките на монахини с камшици - ДА ЗДРАСТВУЕТ ВЛАСТ СОВЕТОВ. Май съм като герой на Оруел /сигурно манипулируемите същества не го знаят "тоя/"

 
19 сеп 2010 22:57 165

Коментарът беше изтрит от модераторите.

Преглед на профил Violeta Keremidchieva Рейтинг: 395 "Не"
19 сеп 2010 23:18 166
- +Оценка
-4 +7

страхът от бога като коректив на поведението ми звучи зловещо.

 
19 сеп 2010 23:31 167

Този коментар беше изтрит в 23:31 на 19/09/2010 от неговия автор.

Преглед на профил reni_t Рейтинг: 0 "Не"
19 сеп 2010 23:32 168
- +Оценка
-3 +9

Аз съм атеист и не мисля че да принуждават хората да изучават определена религия е добре.Който иска да вярва сляпо в приказки си е негов проблем, но да принуждават другите е прекалено.Децата могат да се възпитават на морал и отношение по съвсем друг начин

 
Преглед на профил daam Рейтинг: 1170 "Да"
19 сеп 2010 23:35 169
- +Оценка
-5 +3

До коментар [#166] от "kim":

еми, какво да ти кажа.............. нямам думи . Трябва дя се пребориш с комплексите и страховете си. / хубаво нещо е аниномността/ :)))))))))))

 
19 сеп 2010 23:35 170

Този коментар беше изтрит в 23:37 на 19/09/2010 от неговия автор.

19 сеп 2010 23:35 171

Този коментар беше изтрит в 23:37 на 19/09/2010 от неговия автор.

Преглед на профил yoanitsa Рейтинг: 8 "Да"
19 сеп 2010 23:55 172
- +Оценка
-11 +4

Ами като си атеист всички трябва да се съобразяваме с теб и такива като теб ли?В България официалната религия е Православието!Значи какво става да не накърним правата на другите религии и безбожници и всякякви сектанти ще лишим децата да познаят Бога!Да не нарушаваме правата и на гейовете на циганите и на всевъзможни такива,а забравих на кучетата нищо че нахапват до смърт деца,че ние ще излезнем баш толерантната нация???

 
Преглед на профил kdidov Рейтинг: 8 Неутрална
20 сеп 2010 00:15 173
- +Оценка
-3 +3

Уважаеми Николай_1, относно вашите твърдения от коментар#132:

Драги kdidov , явно нямате навик да четете задълбочено. Историята не я познавате. В плен сте на кухи шаблони / сигурно от комунистическо време/. Със сигурност грешите.

1. До колко държавническо и далновидно е решението на Борис за въвеждане на християнството като държавна религия, е въпрос, по който сигурно може да се спори, но нямам такова намерение. Дали християнството е била преобладаващата религия преди самото покръстване можете само да предполагате (Борис иска и получава подкрепа от Византия, под формата на войска и религиозни лица).

Какво запазване на власт от Борис (що се отнася до случилото се с Расате), който вече се е оттеглил в манастир? България и Византия преди и след Борис винаги са били вражески настроени (но разбира се, че мир е бил нужен на слабия пълководец Борис 1).

2. За ЗЛАТОТО и Кортес сте прав, но властта и религията са били въвеждани и изпълнявани със сила едновременно, и едното не изключва другото.

3. Въпрос на гледна точка е, дали катарите са еретици. Надявам се знаете, че в днешно време не се страхуваме от инакомислещите, камо ли да наказваме някого, заради изповядваната от него "ерес".

Казвате, че: "Завладяването на Каркасон и на целия Лангедок и избиването на катарите обаче НЕ Е свързано с въвеждане на христянството , като вяра. Това е религиозна война между християни. И като в...

Прочитане на целия коментар
сяка война тя има и политичеки характер - да ви припомням ли за войните между католици и хугеноти?"

Това е била едностранно обявена война! Причината не е политическа, а тази, че католическата църква се е почувствала застрашена от навлизането на това религиозно учение. Защо?
Вие явно сте прочели доста, но не сте вникнали в същността.
Не сте погледнали с непредубедено око.
За съжаление.

 
Преглед на профил arch_ Рейтинг: 782 "Не"
20 сеп 2010 00:20 174
- +Оценка
-2 +10

Поправете ме ако греша, но май смиреност беше една от основните християнски добродетели.. Може да съм атеист, но никога през живота си не съм спорила с някого, опитвайки да се да го убедя, че не бива да е религиозен... Нарича се толерантност. Нямам навика да наричам религиозните хора нито "малоумни", нито "комплексирани", като някои от субектите по-горе. Изобщо арогантността християнска добродетел ли е? Ако не е, май на Николай Първи и на Дам им трябва опреснително неделно училище...

 
Преглед на профил Иванка Шошева Рейтинг: 8 "Да"
20 сеп 2010 00:21 175
- +Оценка
-8 +4

120 vstoyanov Има такъв предмет, изучава се в 10-ти клас и се нарича "Етика и право" През първия срок се изучава Етика, а втория - Право, там са разгледани тези върпоси, които засягат законите, гласуването, държавната институция и т.н. Само че няма кой да го чете, защото вече са изтървани и ги интересуват само силиконите, татуировките и пиърсингите, къде да идат да купонясат и да се натискат...и това само защото не е въведен час в долните класове, който да изгради ценностната им система като православни християни...

_____

Неслучайна
 
Преглед на профил jessyg Рейтинг: 0 "Не"
20 сеп 2010 00:27 176
- +Оценка
-1 +6

До коментар [#139] от "gibi":
Мисля, че бях ясна в поста си - в този формат, който се предлага в момента съм категорично против, защото със сигурност на тази крехка възраст децата не могат да взимат съзнателни решения / за мен това е същественото/

"1. Всеки културно и духовно извисен човек има нужда от познание по Теология. В противен случай пак може да достигне до идеята за висшия творец, който в крайна сметка, като негов образ и подобие е самият човек. Но ще му бъде много по-трудно да достигне до някой възгледи и разбирания и в повечето случаи доста късно! "

Да! Но теологията не за малките, колкото и да са интелигетни. Те би трябвало да имат право на избор!

"2. Без моралните устои на религията всяко младо същество е изложено на всички рискове, което сегашното чалга общество му поднася, мисля, че е излишно да ги описвам в подробности, още повече, че и мнозинството от родителите у нас са с твърде бедни, изкривени и осакатени понятия в тази посока, за което главната причина е именно липсата на образование и дори информация по въпроса, което пък е следствие от комунистическата доктрина, оформила ги такива, кавито са по стечение на нещастните обстоятелства на тяхната младост. "

Моралът не е приоритет само на религията

"3. Историята на цялото човечество показва, че религията е най-простият начин за постигане на морал и...

Прочитане на целия коментар
етика в отношенията между хората още от най-ранни години. Истинското осмисляне идва много по-късно, но без идята за религия още от рано, може и никога да не се състои! "

- лошо организираната среща може да отблъсне още повече

"4. Далеч съм от мисълта, че схоластичното вменяване на религиозни догми е най-правилният подход в обучението, но малките крехки мозъчета не са в състояние да се захванат толкова от рано с най-трудните полета на философията. Затова трябва и учебниците и материалът да са поднесени по много подходящ начин, нещо от което БПЦ е все още безкрайно далече!"

- е протестаните са дръпнали тук с материала

"5. Задължителното обучение за децата от другите религии може да стане под формата на задължително пшосешаване на неделните или други училища към техните храмове, за което да получават съответрните сертификати към училищните си грамоти или дипломи."

- и в момента съществуват такива неделни училища за сведение

"6. Опасността от догматичното "начукване" на религията в еднаква степен важи не само за православието, но и за всички други религии, поради което никак не би било зле да се включи отделен предмет или материал в по-горните класове, задължителен за всички вероизповедания, чрез който да се даде сравнителна информация и за другите религии на всички, което е задължително условие за постигане на мир , разбирателство и търпимост в обществото, нещо, в което имаме вековни традиции у нас, макар и позанемарени по времето на комунизма и сегашната чалга."
- ДА, НО НЕ В 1 ИЛИ 2 КЛАС

За щастие или нещастие работя като учител и съм наясно колко неуспешно може да се окаже нещо, което не е обмислено и най-вече осъществено некадърно - необезпечено с качествени преподаватели и програми. Неподходящото преподаване на такъв предмет само би отвратило децата и би постигнало обратен ефект на търсения.
Вярата е нещо много лично и съкровено за да се опитваме тя да се случва в светското ни училище - не е подходящото място.

Да се изучава религия в училище и да се изучават религии културологично са две съвсем различни неща.

С изключително уважение към личната позици на всеки един в дебата не мога да пропусна факта, че има много войнстващи изказвания, явно някои си изсипват негативизма тук /нищо лично/. Бих била много щастлива, ако все пак успеем да надмогнем дребнавостта си и да дискутираме без обидни подмятания, за което предварително благодаря!

 
Преглед на профил Иванка Шошева Рейтинг: 8 "Да"
20 сеп 2010 00:35 177
- +Оценка
-9 +5

166 kim - не страх, а страхопочитание...има разлика!!! Човек, който няма страхопочитание към Бога, няма и към баща си и майка си - убива, краде, лъже, изневерява, чревоугодничи, блудства и прелюбодейства и т.н....А няма душа, която като твоята, да не й звучи зловещо и да не изпада в страх само при думата Бог или вяра, или религия...интуитивно усеща величието и всемогъщието на Твореца на всичко в нашата вселена, а и извън нея! Душата на всеки е християнка! Но някои се противят и не искат да го приемат! А и ще трябва да кажа, че няма невярващ човек...всеки вярва в нещо - кой в Ленин, кой в луната, кой в себе си, кой в медицината, кой в хороскопи...въпроса е дали това, в което вярваш ще устои на времето...дали е вечно и непроменимо и дали стои над всичко

_____

Неслучайна
 
Преглед на профил Иванка Шошева Рейтинг: 8 "Да"
20 сеп 2010 00:38 178
- +Оценка
-5 +3

yoanitsa - Браво! Подкрепям те!

_____

Неслучайна
 
20 сеп 2010 00:47 179

Този коментар беше изтрит в 00:48 на 20/09/2010 от неговия автор.

20 сеп 2010 00:47 180

Този коментар беше изтрит в 00:47 на 20/09/2010 от неговия автор.

20 сеп 2010 00:50 181

Този коментар беше изтрит в 00:51 на 20/09/2010 от неговия автор.

Преглед на профил ispovednik Рейтинг: 0 "Да"
20 сеп 2010 00:52 182
- +Оценка
-8 +3

„Да родиш деца е дело на природата; но да ги научиш и да ги възпиташ в християнските добродетели - е дело на разум и воля.”
Св. Йоан Златоуст
Българската православна църква-Българска патриаршия призовава православните християни и всички граждани на България да се включат на 24 септември 2010 г. в Националното литийно шествие с молебен и концерт под надслов „Образование за духа и доброто бъдеще на нашите деца”. С това Църквата желае да напомни за необходимостта от въвеждане на редовно духовно-нравствено възпитание и образование в българската детска градина и училище, за да бъде преодоляна духовната криза, в която се намира нашето общество.
Винаги, когато достойните ни предци са обръщали окрилен взор към бъдещето на родината ни, те са мислели за носителите на това бъдеще децата. И за да има силна и благоденстваща България, нашите мъдри прадеди са възпитавали следващите поколения в това да милеят за род и език, за вяра и традиция, за Църква и Отечество. Родолюбивите ни предшественици са знаели, че народ без корени няма бъдеще. А за нашия народ дълбокият корен и неизчерпаемият източник на духовни и морални сили, на социално единство и благопреуспяване е православната вяра с нейната възвишена духовност и богата култура. Точно това имаме за свой най-важен дълг да предадем днес на нашите деца, за да съхрани България своята национална и културна идентичност и да пребъде, въпреки тежките предизвикателства, с които се сблъскваме в най-новата ни история....

Прочитане на целия коментар
Блаженопочившият Старозагорски митрополит Методий Кусев подчертава това с думите: “Дайте на юношеството надлежно възпитание в духа на вярата и вие сте направили всичко, що е потребно, за да бъде отечеството честито и славно”.

Днес на децата всячески се внушава, че да се забавляват е по-важно от това да бъдат чисти по сърце; че да бъдат агресивни е по-полезно от това да бъдат кротки; че да разполагат с много информация е по-нужно от това да станат мъдри; че да бъдат материално богати е по-важно от това да бъдат духовно развити; че да бъдат победители на всяка цена е по-достойно от това да бъдат състрадателни и мили. Учениците се обучават по програми, претоварени с най-различни дисциплини, но сред тях няма нито една, посветена изцяло на емоционалната, духовната, социалната и поведенческата им култура. Младите хора в незнанието си все повече подценяват и се отдалечават от етичните ценности на нашия народ, които всъщност са християнските и общочовешки ценности.
А в своето хилядолетно служение Църквата е съдействала за изграждане на общество от честни и високоотговорни личности, които следват Христовия подвиг, залегнал като идеал и в основата на цялата европейска култура. През вековете Църквата винаги е била за нацията ни двигател на просвета и напредък, чрез които България дава своя уникален принос за развитието и духовното обогатяване на европейската цивилизация. Българската православна църква винаги е стояла и стои зад народа си и нейните цели винаги са съвпадали и съвпадат с неговите най-висши стремления – свободата и добруването на всички, достойния и мирен живот, държавната стабилност и духовната сила на нацията ни. Църквата вярва, че въвеждането на обучението по религия в Задължителната подготовка на децата и учениците ще спомогне за изграждането на тази възродена България, която всички ние искаме да имаме за своя родина.
Натрупаният дългогодишен опит в обучението по религия показва, че духовно-нравственото възпитание изгражда невидим, но устойчив коректив в съвестта на подрастващите, който ги направлява да водят благонравен и добродетелен живот чрез укрепване на духовните им сили и ги формира като свободни, морални и инициативни личности, уважаващи законите, правата на другите, тяхната култура, език и религия. Църквата ясно осъзнава своята отговорност за изграждане на личностите на нашето време и именно затова ние се обръщаме към държавата и обществото за разбиране и взаимна подкрепа в общото дело на възпитанието и образованието.
Междувременно Светият Синод на БПЦ-Българска патриаршия създаде КОНЦЕПЦИЯ ОТНОСНО СТАТУТА НА ПРЕДМЕТА "РЕЛИГИЯ" В БЪЛГАРСКОТО ОБЩООБРАЗОВАТЕЛНО УЧИЛИЩЕ. Богословските факултети, катедри и специалности в четири университета в страната (Софийски, Великотърновски, Пловдивски и Шуменски), както и редица преквалификационни програми дават отлично подготвени педагогически кадри, които могат поетапно да поемат дисциплината в детската градина и в училището от 1-ви до 12-ти клас. Въпрос на стратегическо и държавническо мислене е, както и на положителна политическа воля, духовно-нравственото образование да бъде възстановено и така то да възроди българската образователна система, да помогне на децата и на цялото ни общество.
Нека всички заедно допринесем за това, като издигнем своя глас и се включим в Националното литийно шествие на 24 септември 2010 г.
Да се обединим като Църква!
Да се събудим като нация!
Да преуспеем като народ Божий!
Амин.

 
Преглед на профил ispovednik Рейтинг: 0 "Да"
20 сеп 2010 00:55 183
- +Оценка
-8 +3

Да си в крак с времето, според мен е да живееш по Божиите заповеди!Хората твърдят, че не вярват в Бога, защото не е “научно” или “защото няма доказателства”. Истинската причина е, че веднъж признали, че има Бог, те трябва също така да осъзнаят, че са отговорни пред Бога и се нуждаят от Неговото прощение (Римляни 3:23; 6:23). Ако Бог съществува, тогава ние ще отговаряме за действията си пред Него. Ако Бог не съществува, тогава ще можем да правим каквото си поискаме без да се безпокоим, че Бог ще ни съди. Мисля, че именно поради тази причина теорията за еволюцията се приема от толкова много хора в нашето общество – защото дава на хората алтернатива на вярата в Създателя–Бог. Бог съществува и в крайна сметка всеки знае, че Той съществува. Самият факт, че някои толкова агресивно се опитват да оспорят съществуването Му, сам по себе си е аргумент в полза на Неговото съществуване.

Позволете ми да ви дам още един аргумент в полза на Божието съществуване. Откъде лично аз знам, че Бог съществува? Знам това, защото всеки ден разговарям с Него. Аз не чувам глас, който да ми говори, но усещам Неговото присъствие и водителство, познавам любовта Му, копнея за благодатта Му. В живота ми са се случвали неща, които нямат никакво друго обяснение освен това, че Бог съществува. Бог в своята милост по чудотворен начин ме е спасил и е променил живота ми, така че не мога да не призная, че Той съществува и да не го хваля за това. Никой от тези аргументи поотделно или взети заедно не ...

Прочитане на целия коментар
могат да убедят някого, че Бог съществува, ако този човек отказва да признае онова, което толкова ясно се вижда. И на края, Божието съществуване трябва да се приеме чрез вяра (Евреи 11:6). Вярата в Бога не е скок в тъмното, а уверена стъпка напред в добре осветена стая!

 
Преглед на профил Иванка Шошева Рейтинг: 8 "Да"
20 сеп 2010 00:57 184
- +Оценка
-14 +3

168 reni_t - Знаеш ли значението на думата "а-теист"? Сигурно не, защото не си религиозна...(но я употребяваш!). Думата идва от гръцки език, представката "а" означава "против, срещу", а "теист" идва от Теос- Бог...тоест атеизъм означава против-о-божие...което само по себе си е парадоксално, защото как може да си против нещо, което вярваш чу няма и не съществува. Атеистите ПРИНУЖДАВАТ децата да не знаят за Бога, криейки се зад различни мотиви - малки били, крехки били, трябвало да имат самостоятелен избор...хах! Кажете ми обаче не е ли дискриминация, че нямат право на избор дали да учат или да не учат, в кое училище да учат и каква учебна програма да имат, или кой учител да им преподава??? ... ПРАВОСЛАВНАТА СИ ВЯРА ТРЯБВА ДА УЧИМ, КАКТО УЧИМ ВСЕКИ ДРУГ ПРЕДМЕТ В УЧИЛИЩЕ. А в учебниците по религия има застъпени часове за запознаване и с другите религии, които съществуват у нас - ислям, католицизъм, протестантизъм...Ама пишете и говорите изобщо без да мислите или знаете, вдигате пушилка, от която сами ще се задавите...

_____

Неслучайна
 
Преглед на профил ispovednik Рейтинг: 0 "Да"
20 сеп 2010 00:59 185
- +Оценка
-9 +3

Литийно шествие и молебен в София
24 септември 2010

На последното заседание на Светия Синод на БПЦ е взето решение за провеждане на национално литийно шествие в подкрепа на въвеждането на задължителен предмет Религия в българското общообразователно училище под наслов "Образование за духа и доброто бъдеще на нашите деца” и ще е посветено на духовно - нравственото израстване на децата в България чрез въвеждане на задължително обучение по Религия - Православие в българското училище.
Шествието ще започне в 12 часа на 24 септември от НДК и ще завърши на площад ”Св. Александър Невски” с молебен и концерт пред Патриаршеската катедрала ”Св. Александър Невски”, а участниците ще внесат петиция в Министерския съвет с настоятелно искане за въвеждане на Религия - Православие в българското училище.

Цитат от петицията на о. Васил: ”Българското училище трябва да се обнови и спаси, за да се спаси българската младеж. А да се спаси българската младеж, това значи да се осигури и спаси бъдещето на българския народ. Това велико дело трябва да се подеме незабавно и да се извърши с общи усилия от всички ония, които мислят за българската младеж. Нашият народ изконно е бил православен, неговата бъдеща съдба и участ ще зависят от това, доколко той ще опази вярата си в Христа. Ако я опази, ще се спаси: ако я изгуби, ще загине.
ПРЕДМЕТ РЕЛИГИЯ – ПРАВОСЛАВИЕ ЗА НАШИТЕ ДЕЦА, НЕ УТРЕ , А ДНЕС, ЗАЩОТО УТРЕ МОЖЕ ДА НЯМА БЪЛГАРИЯ!!! НАРОДЕ????”
...

Прочитане на целия коментар > Пълния текст може да прочетете тук: www.bgpetition.com/NARODE/index.html

За желаещите да участват и подкрепят каузата ще бъде организиран транспорт с място на отпътуване пред храм „Три Светители”(църквата на Кристал) гр. Шумен в 5.00часа(сутринта). Предвидено е и време за поклонение в софийски православни храмове!

 
Преглед на профил ispovednik Рейтинг: 0 "Да"
20 сеп 2010 01:01 186
- +Оценка
-8 +3

Работната група по въпросите на религиозното образование към Св. Синод на БПЦ-БП.

За контакт:
Адрес -
Д-р Десислава Панайотова
Св. Синод на БПЦ – Българска Патриаршия
Синодна палата
Ул. „Оборище” № 4
София 1000

Сл. тел. 02/987 56 11, в. 217;
Моб. тел. 0878 44 54 57 или 0889 99 39 80;

Е-мейл:
[email protected]
[email protected]

 
Преглед на профил ispovednik Рейтинг: 0 "Да"
20 сеп 2010 01:12 187
- +Оценка
-10 +3

Проблемът за човешката дейност винаги се определя от позицията на Християнството, ровейки се в ония лабиринти и тайници на човешката душа, в онова неизследимо нейно ядро, където става срещата на човека с Бога. Цената на човешката душа е безценна и денонощно трябва да се ратува за нейното спасение, за опазването и от религиозно и нравствено разложение.Аз дълбоко скърбя, когато констатирам, че народът е тласнат по гибелния път на неверието, разложението и падението. Щом човек се откъсне от Бога и от всичко възвишено и светло, той полита от висините стремглаво надолу към бездната на разрушението и смъртта и загива, ако не се върне обратно към Първоизточника на живота, към Бога.

Според мен процесът на падението е единен. Щом човек се отрече от Бога, най-напред той става „топлохладен“, а след това постепенно безразличен, равнодушен, бездушен и накрая — безчовечен. А щом у човека изчезне човешкото, обезателно у него се събужда звярът. Достатъчно примери за това ни дава и нашето съвремие. Изгубването на вярата в Бога обезателно влече след себе си и изгубването на човешкото у човека, т.е. води до изгубване на Божия и човешкия образ в човека. Обезверяването води неминуемо към озверяване .
Според мен състоянието на народа е катастрофално и трагично. С мъка констатирам това, че под влияние на различни фактори българският народ загубва душевното си равновесие — духът му е разяден от червея на съмнението и безверието, на враждата и озлоблението. Народът е оставен б...

Прочитане на целия коментар
ез вяра в Бога, без надежда и опора, без духовни сили и морални ценности.

Българското училище е било и трябва да бъде като един от главните фактори, подготвили религиозно-нравственото възраждане на народа ни.
Всичко това илюстрирам с цяла поредица от примери на престъпления, извършени от учащи се от различни възрасти: кражби, изнасилвания, убийства, самоубийства и пр. Според мен отравянето на народната душа и на младежта е най-голямото и най-страшно престъпление, извършено досега на българска земя. Това престъпление с нищо не може да бъде изкупено и то ще лежи като вечно проклятие върху името и съвестта на ония, които го извършиха и може би още продължават да го вършат.

Според мен най-големият недъг на училището е това, че то само обучава, а не възпитава. То обръща изключително внимание на ума, а пренебрегва сърцето. То дава само познания, но не култивира добродетели. То развива интелекта, но атрофира жизненото чувство. То създава в ума на ученика хаос от истини и заблуждения и вместо да го просвети, го помрачава. Училището нарушава целостта и хармонията на човешката природа и проваля целта за създаване на цялостна, хармонична, благородна и завършена личност, способна да се труди и да създава ценности. Това е едностранчиво, тенденциозно интелектуализиране на училището.Заблуждение е, че умът и умствените способности са най-важното у човека. Но умът е само една от способностите и може би, не най-съществената. Величието на човека лежи в неговото богоподобие и индивидуалното безсмъртие на неговата душа. Голям ум може да има и престъпникът, но богоподобие не всеки притежава. Умът сам по себе си не предпазва от злодеяние. Демоните притежават голям ум и хитрост, но те предизвикват ужас и отвращение.

Другият недъг на нашето училище се състои в това, че то отрича безсмъртието на душата и изобщо душата като разумна субстанция, различна от тялото. То признава само материята и чрез нелепите теории за произхода на човека от маймуната, заличава съществената разлика между животното и човека. При такива внушения ясно е, какъв мироглед ще изгради училището у ученика. Щом като човек е някакъв вид животно, макар и мислещо, то защо по живот той да не прилича на животните? Отричайки душата, училището отрича и Бога — то фактически проповядва безбожие и бездушие.

Материализма и атеизма разглеждам като тъмни и разрушителни сили, които съсипват всичко положително, красиво и ценно, всичко възвишено у човека. Атеизмът означава тържество на демоничното начало у човека, а материализмът — на животинското начало у него. Атеизмът демонизира човека, а материализмът го превръща в животно. Унищожаването на религиозно-нравственото чувство и на религиозно-нравствената идея у човека неминуемо води до разрушаване на социално-държавната идея у него. Така училището създава национални нихилисти и безотечественици.

Както се вижда, нашето училище си е било отколе материалистично и атеистично. Последните 60 години само подсилиха тая тенденция в него. Сега остава само да берем горчивите плодове на онова, което то пося в душата на народа след Освобождението и т.н - Демокрация. В историята на нашето образование до ден днешен са се вършили и се вършат много произволи и нелепи експерименти. Невежи и безотговорни люде със съмнителни научни степени и звания го съсипаха и продължават да го съсипват. Разрушителните процеси в нашето образователно дело могат да станат необратими и да се окажат гибелни за нацията.

Причините за злото виждам и в самото училище, което не се опита да се противопостави на разрушителните демонични сили, които насадиха материализма и атеизма в него и пресякоха жизнените сокове, чрез които то може да храни душата на детето, да проясни Божия образ в него и го поведе по пътя на богоподобието, сочейки му като идеал Богочовека Христа. Не може да има истинско нравоучение без вероучение, т.е. не може да има истински морал без строго спазване на естествения и богооткровения нравствен закон. Подлагам на остра критика, както учебните планове и програми, така и учебните помагала и кадровия потенциал на нашето училище. Нашите ученици изучават какви ли не дисциплини, запознават се с какви ли не произведения на литературата и на останалите видове изкуства, но кои от тях или от учителите им познава Евангелието и се опитва да води живот, съобразен с евангелските истини? Тогава защо да се чудим, че злото така бързо се шири и прониква във всички тъкани на нашия обществен организъм?

Човечеството не познава по-съвършено нравствено училище от християнството. Да се игнорира такова едно учение, да не се дава възможност на младежта да го изучава и да заживее по неговите истини — това е равно на престъпление. То може да се върши, както от незнание и заблуждение, така също и от неприязън и озлобление. Но резултатите биват едни и същи — ожесточение, поквара и въобще морална разруха на нацията.

Нашата младеж в училище изучава теории и хипотези с твърде съмнителен характер, които след време рухват или сами се опровергават една друга, а за Божественото спасително Евангелско слово не знае нищо. Кой ще носи отговорността за това? С тревога трябва да си зададем тоя въпрос и днес. Срещу антихристиянския дух на епохата, срещу материализма и атеизма, срещу индиферентизма и демонизма трябва да се воюва не с огън и меч, не с насилие и терор, не с клади и затвори, а със словото Божие. То е най-силното оръжие срещу лъжата и неправдата.

Според мен за българското училище трябва да мислят всички: и Църквата, и народът, и управляващите. Българският народ е християнски, затова никой няма право да му дава езическо училище. Българският народ се е крепил, живял и се е опазил в продължение на вековете само чрез вярата в Бога и в себе си и затова никой не може безнаказано да учи неговите рожби на безверие и безбожие и да подготвя по тоя начин неговата гибел. Българското училище трябва да се обнови и спаси, за да се спаси българската младеж. А да се спаси българската младеж, това значи да се осигури и спаси бъдещето на българския народ. Това велико дело трябва да се подеме незабавно и да се извърши с общи усилия от всички ония, които мислят за българската младеж и треперят за съдбините на българското племе.

Нашият народ изконно е бил православен, неговата бъдеща съдба и участ ще зависят от това, доколко той ще опази вярата си в Христа. Ако я опази, ще се спаси: ако я изгуби, ще загине.

ПРЕДМЕТ РЕЛИГИЯ - ПРАВОСЛАВИЕ
ЗА НАШИТЕ ДЕЦА,НЕ УТРЕ , А ДНЕС, ЗАЩОТО УТРЕ МОЖЕ ДА НЯМА БЪЛГАРИЯ!!! НАРОДЕ????


 
Преглед на профил daam Рейтинг: 1170 "Да"
20 сеп 2010 01:31 188
- +Оценка
-10 +3

До коментар [#149] от "|":

Не е зле да се знае история малко по- добре. Защо прескочи въпросА за Япония? В Латинска Америка, а още по- малко в Русия християнството не е наложено с меч/чак пък/, Айде позавърши още някое образование/трудно ще ме стигнеш/. Виждам, че ти липсват елементарни познания, а твърде просташко е да обиждаш някого като малоумен, заради това , че пише грамотно /подлогЪТ е важен/ А, за Индия виж това http://www.youtube.com/watch?v=y0FLW_OSKdA&feature=related и http://www.youtube.com/watch?v=TV_rfZGtZzw&feature=related
Такива, от твоята порода, сигурно със задоволство потриват ръце и искат да са там, та да убиват и унижават /заедно с др. Брестничка

 
Преглед на профил | Рейтинг: 1114 Неутрална
20 сеп 2010 03:45 189
- +Оценка
-3 +3

До коментар [#188] от "daam":

Кой въпрос за Япония? Не виждам никакъв въпрос. И изобщо не ми се хвали с образования, защото не знаеш _аз_ какви имам.

Има достатъчно доказателства за насилствено налагане на християнството и в Южна Америка и в Русия. Очевидно обаче дипломите не са били достатъчни за да се ограмотиш :)

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
20 сеп 2010 08:12 190

Коментарът беше изтрит от модераторите.

20 сеп 2010 08:15 191

Коментарът беше изтрит от модераторите.

Преглед на профил Димов Рейтинг: 561 "Не"
20 сеп 2010 09:57 192
- +Оценка
-6 +11

Без религия нямало моралност?!

Абе вие да не сте психично болни? Или просто изключително необразовани? Двете нямат нищо общо.

НЯМА НИТО ЕДНО морално правило, което ДА НЕ Е било известно на човечеството преди да дойде Христос! Нищо ново не е донесъл на света "спасителят"!

Цитирайте ми ЕДНО ЕДИНСТВЕНО МОРАЛНО ПРАВИЛО, което да е изказано за ПЪРВИ път в света от Христос или християнската църква!

Няма такова - защото, за да съществува което и да е общество, е необходим общовалиден код на поведение и система от общи ценности. Всяка култура формира свой вид моралност, а самият код на поведение се изменя с времето под влияние на промените в мисленето на хората.

Съвременния светски морал, пазещ човешките права, е на светлинни години пред варварския морал от библията. Примери - безброй, но ето един простичък: човешко робство. За всеки съвременен човек това е гнусна, проклета практика, нали?

Не и за апостол Павел:
"Слуги, покорявайте се на господарите си по плът със страх и трепет, в простотата на сърцето си, като към Христа."
/Ефесяни 6:5/

Не и за самия Христос:
И онзи роб който е знаял волята на господаря си, че не приготвил нито сторил по волята му, много ще бъде бит.
/Лука 12:47/

Морални стожери, а? Пфу!

Ама за да ви се изяснят тези неща, трябва да прочетете повече от една книга.
...

Прочитане на целия коментар


_____

Мисленето да ти стане навик.
 
Преглед на профил Николай_1 Рейтинг: 702 "Да"
20 сеп 2010 10:40 193
- +Оценка
-4 +4


20 сеп 2010 10:40 193 Коментарът беше изтрит от модераторите.

 
Преглед на профил ihadjidochev Рейтинг: 8 "Не"
20 сеп 2010 10:48 194
- +Оценка
-4 +5

До коментар [#192] от "Димов":

Поздравления г-н. Димов, вие дадохте верен отговор на въпроса за 1 милион долара, а той е ( отговора ) "Да психично болни са".
И ето още един жокер за нашите "християнски" сънародници, дефиницията за библията е: "сборник от книги ОДОБРЕНИ от църквата", което автоматично означава че има книги, които НЕ са одобрени от църквата...и това трябва да се приема за чиста монета...

 
Преглед на профил Стефан Станчев Рейтинг: 506 "Не"
20 сеп 2010 11:48 195
- +Оценка
-4 +8

Православното християнството у нас е толкова противоречиво, че по-добрият вариант е да не се насилват децата да го изучават. Като цяло БПЦ носи повче негативи отколкото позитиви.

 
Преглед на профил kyobul Рейтинг: 450 Неутрална
20 сеп 2010 11:48 196
- +Оценка
-7 +7

Не, не и не !!! Писнало ми е попове, имами, духовни водачи, креационисти и прочие, които упорито дьрпат човечеството назад !

 
Преглед на профил anitak Рейтинг: 8 Неутрална
20 сеп 2010 11:48 197
- +Оценка
-4 +4

Не, защото не може да се изолират другите изповедания. Ако светия синод е толкова загрижен за православието може да организира неделни училища по православие, както има в католическата църква. Който е религиозен и желае да се запознае по-обстойно може да ги посещава. Но ако се изучава в училище предмет "религия" - той трябва да включва изучаване на основите на всички вероизповедания. Това би помогнало не само за възпитаване на толерантност, но и за правилното и обективно разбиране на религиите.

_____

Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving” Albert Einstein
 
Преглед на профил Стефан Станчев Рейтинг: 506 "Не"
20 сеп 2010 11:56 198
- +Оценка
-4 +7

По-скоро от вероучение биха имали нужда родителите. За тях Православието е обикаляне на църквата покрай Великден, преяждане и препиване на всеки голям християнски празник и носене на разпятие.

 
Преглед на профил Rorschach Рейтинг: 506 "Не"
20 сеп 2010 12:38 199
- +Оценка
-4 +6

Религиозната принадлежност е личен избор, не институционализиран и задължителен. Религията трябва да се изучава като се разглеждат идеологичните и символични разлики между религиите, чисто академично, не да се проповядва православие от разни типове "богослови". Децата сами трябва да изградят светогледа си, с насоки от родителите си и обкръжаващата ги среда, не с нереалистични нравоучения, които само биха подразнили децата с изграден вече характер.

Моите деца няма да учат религия в училище, освен ако сами не го поискат.

Колкото до религията, ето ви откъс от представление на покойния Джордж Карлин по темата - http://www.youtube.com/watch?v=6RT6rL2UroE

_____

If you’re too open-minded, your brains will fall out.
 
Преглед на профил rafa Рейтинг: 395 "Не"
20 сеп 2010 12:51 200
- +Оценка
-3 +5

До коментар [#16] от "Димов":


Браво! Точно си мислех да цитирам няколко пасажа от Левит.

Позицията ми е "не" по две причини.

Първо - очевидната, вероизповеданието е въпрос на избор и достъпно за всеки, който пожелае. Да бъде налагано противоречи на демократичните принципи изобщо. Ако аз бях дете и в училище ми наложат да вярвам в Аллах бих се отвратила, разбунтувала и... така нататък. И то - не заради самия Аллах, ами заради това, че някой ми налага вяра.

И докато ми говорите някакви измишльотини за "изгубени ценности" (пълно клише), аз пък ще ви кажа, че основната днешна ценност е свободата. Явно тя не ви изнася, щом искате да я унищожите в зародиш, като култивирате предварително личности. Мисля, че Лок беше казал, че съзнанието на детето е като бял лист, на който може всичко да се напише. Значи, докато задачата на училището и родителите е да разширяват хоризонтите на децата, вие пък предпочитате да копи-пейстнете част от библията върху тоя лист, да го ламинирате и да се приключи въпросът. Понеже ignorance is bliss, нали така?

България може и да е "исторически" източноправославна, но това не е повод да се върнем в Средновековието и да се се занимаваме с потенциални еретици.

Дотук с емоционалната част на въпроса. Втората причина, поради която съм против е фактът, че откровено мисля, че едно дете...

Прочитане на целия коментар
не може да разбере как се чете библията. Представете си един пълен отличник, който ще изяде текстовете от корица до корица. Какви ценности ще има тогава? Поради факта, че децата на тази възраст не разбират библията в съответния контекст, защо да направят разлика между определенията за любов, доброта и прочее от една страна, и
указанието например (пак в Левит), че който хули името Господне трябва да бъде умъртвен с камъни. От цялото общество.
Хм?
Как ще им обясните вие, тези, които ще преподавате тези текстове като "истината", че всъщност само някои неща трябва да се приемат така като са написани, а други - не? Въображението ми не побира колко объркани хора ще излизат от класните стаи.

Впрочем, като стана дума за Аллах: в Корана също пише подобни неща - колкото за любов, толкова за наказания. Защо не се поучите от опита на страни като Иран, Саудитска Арабия, Афганистан и дрги, при които подобен тип култивиране на бог чрез свещена книга от ранна възраст е довело до извращения, които голяма част от нашия свят не разбира. Ислямският фундаментализъм обаче не е по-страшен от евентуален християнски такъв. Ако приемем библията директно и некритично би било все същото ако сме талибаните в Афганистан. Опаковката може и да е различна, но съдържанието - не.

И последно. Докато вярата е въпрос на избор, религиите съдържат ключ към разбиране на света ни и неговата история, тъй като през вековете те са играли основна роля в обществата. В някои - все още са определящи. Затова мисля, че ще е много хубаво да се изучава история на религиите. И толкоз. Но това е офтопик, нали? Понеже вашата цел явно е да си отглеждате безкритични християнчета

 
Преглед на профил rafa Рейтинг: 395 "Не"
20 сеп 2010 12:58 201
- +Оценка
-4 +2

До коментар [#194] от "ihadjidochev":

Това, което казвате не е особено важно. В Средновековието (и назад) има канон (истинните книги) и апокрифи (лъжливи книги). В това няма нищо специално, времето и разбиранията са били такива.

Ако ви е интересно, прочетете за богомилството например.

 
Преглед на профил napbon Рейтинг: 0 Неутрална
20 сеп 2010 13:03 202
- +Оценка
-3 +7

Г-жо Шопова, не върви да поучавате други, когата сте боса дори в "а, б"-то на въпроса. Наричате ни "невярващи-езичнмици". Ами езичниците са също вярващи. Айде обуйте си едни сандали поне.

 
Преглед на профил rafa Рейтинг: 395 "Не"
20 сеп 2010 13:19 203
- +Оценка
-2 +10

До коментар [#184] от "Иванка Шошева":


Извинете, госпожо, но ако говорите с такъв патос, проверявайте знанията си

префиксът а- на гръцки не означава "против", а "без". Изразява неутралитет: атеист означава без(!)божен, нямащ или невярващ в бог! а-ма-ха!

 
Преглед на профил rafa Рейтинг: 395 "Не"
20 сеп 2010 13:39 204
- +Оценка
-2 +4

До коментар [#172] от "yoanitsa":

Циганите имат различни права от вас? А какво стана с всички сме чада Божий?

Не става въпрос да се съобразявате, а че, да!, всеки трябва да може да избира! Защото, представете си, за друг човек може да има друг бог. И в крайна сметка, както казва Достоевски (по друг повод, но все пак да не излезе, че не му признавам авторството на фразата), "ами ако няма бог?"

Вярвайте, никой не ви пречи. Но нямате право да пречите на другите да вярват в друго или хич да не вярват (макар че съм съгласна с Кант, че това не е възможно).

Като православна пък ще ви кажа, че съм възмутена от такива като вас, които адаптират християнството така, че да се имат за повече от останалите! И проповядват своето величие и самозвана просветеност!

 
Преглед на профил vinetu Рейтинг: 450 Неутрална
20 сеп 2010 13:53 205
- +Оценка
-8 +5

До коментар [#199] от "Rorschach":

Точно това шоу на Джордж Карлин е тотална помия, в началото го мислех за гениална пародия преди да разбера че Карлин е агресивен атеист (антихрист). Всяка една негова дума в това "шоу" е изопачаване, изкривяване, преувеличаване или директна ЛЪЖА която може да бъде оборена с прост цитат от Библията, която си личи че никой от хората в залата не е поглеждал. Ако Станишев стане и започне да обяснява за мъдрото управление на тройната коалиция би имало много повече истина в думите му.

_____

https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 
Преглед на профил Кирил Кирилов Рейтинг: 1299 "Не"
20 сеп 2010 14:15 206
- +Оценка
-2 +6

Нека да разгледаме въпроса от чисто юридическа гледна точка. Конституцията е основата на всяко демократично общество. Тя се намира на върха на йерархията от нормативните актове и закони, които не могат да и противоречат. Според Конституция на Република България “чл. 37. (1) Свободата на съвестта, свободата на мисълта и изборът на вероизповедание и на религиозни или атеистични възгледи са ненакърними. Държавата съдейства за поддържане на търпимост и уважение между вярващите от различните вероизповедания, както и между вярващи и невярващи“. Много е важно да се обърне внимание на израза “религиозни или атеистични възгледи”, което на практика означава, че всеки гражданин на тази държава има правото да изповядва своята религия или да бъде атеист, което важи за всички, включително и за децата.

http://www.parliament.bg/?page=const&lng=bg


За да няма съмнения по този въпрос ще разгледаме и Закон за закрила на детето, според който “Глава 2, Чл. 11, (4) Всяко дете има право на закрила срещу въвличане в политически, религиозни и синдикални дейности…. Чл. 14. (1) Отношението на деца до 14 години към религията се определя от техните родители или настойници, а на деца от 14 до 18 години – по съгласие между тях и родителите или попечителите им. (2) Когато такова съгласие не се постигне, детето може да се обърне за решаване на спора чрез органите по този...

Прочитане на целия коментар
закон към районния съд.”

http://www.detskiklubove.info/normi/56-zakon-za-zakrila-na-deteto.html

Изводът е прост – задължителното изучаване на религия нарушава правата на децата. Нещо повече – възниква правен парадокс, защото всички нормативни актове определят религията като “право”. Как тогава същото това “право” в един момент ще се превърне в “задължение”.

_____

Кирил Кирилов
 
Преглед на профил ras16377431 Рейтинг: 1391 "Не"
20 сеп 2010 14:36 207
- +Оценка
-4 +6

До коментар [#149] от "|":

Този християнин е някакво изключение. Я виж другия запален христосаджия "ispovednik" [#187] - за "тайниците на човешката душа" ще компетентства, обаче "изповед" не знае как се пише:)

_____

gradinko.bg
 
Преглед на профил daniela_321 Рейтинг: 0 "Не"
20 сеп 2010 14:53 208
- +Оценка
-4 +6

Не съм съгласна изучаването на религия (в частност православие) да бъде натрапено по този начин на деца и родители, като "задължително". Смятам, че религиозното обучение си има своето място в църквите и в неделните училища. А за едно дете, относно неговите религиозни или атеистични възгледи, този избор е право и отговорност единствено на родителите - не на училището, нито даже на църквата.

 
Преглед на профил rafa Рейтинг: 395 "Не"
20 сеп 2010 15:18 209
- +Оценка
-4 +3

До коментар [#112] от "Николай_1":


Египет, ОАЕ, Пакистан.

 
Преглед на профил Хриси Рейтинг: 1404 "Не"
20 сеп 2010 15:27 210
- +Оценка
-5 +8

Не категорично съм против изучаването на КОЯТО И ДА Е религия ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, особено в началните класове.
Поради няколко причини:
1. Искрената религиозност и вяра в бог/доктрина е въпрос личен избор, който би трябвало да се прави в по-зряла възраст и по силата на вътрешно убеждение и духовна необходимост, а не в първи клас и то по задължение.
2. Какво правим с мюсюлманите, юдеите, католиците, протестантите, джедаите, будистите и прочие? - Делим децата - мюсюлманчетата в стая 3, християнчетата в стая 5, а юдеите учат юдаизъм в сряда? Глупости!
3. Да не бъркаме светското образование и религиозните доктрини. - Който има нужда от религия, има си неделни училища/медресета/организации към синагогите и прочие, да си я учи там или да се разрови из библиотеките и да попрочете книжки.
4. Особено много ме притеснява поставянето на знак за равенство между религия (православна) и морал. - Демек католиците са неморални?! Ами будистите?! Ами джайнистите?
Изобщо, притеснително е религията или религиозността да е синоним на морал - това май само в Саудитска Арабия и Иран го има в момента...
5. И не на последно място смятам, че е крайно лицемерно и цинично БПЦ да ми говори за морал и възпитание на младите.
"По делата им ще ги познаете", сещате се нали... Биха се за свещоливници, гониха игумен на някакъв манастир с полиция три дена по баирите, защото беше запалил манастира, изобщо примерите са много.
Да не...

Прочитане на целия коментар
говорим, че поповете са се превърнали в една меркантилна паплач и наскоро, когато погребвах близък, попът ме погна веднага след опелото с протегната ръка да му доплатя остатъка от сумата след авансовото плащане. Все едно пък щях да избягам нанякъде сред гробовете...
И тези хора ми говорят за морал и възпитание?! Моля ви се!

Но принципно няма лошо в изучаването на общ предмет "История на религиите" в гимназията, преподаван от квалифицирани и абсолютно безпристрастни преподаватели. - Аз имах такъв предмет в гимназията, беше ми интересно и много полезно.

_____

Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 
Преглед на профил Кирил Кирилов Рейтинг: 1299 "Не"
20 сеп 2010 16:16 211
- +Оценка
-5 +7

Един много поучителен пример от религиозен родител защо НЕ трябва да се учи религия в училище. Надявам се всички родители да се замислят над това.

http://forum.logos-bg.net/viewtopic.php?f=15&t=2463#p29231

_____

Кирил Кирилов
 
Преглед на профил pesheff Рейтинг: 1224 "Да"
20 сеп 2010 18:40 212
- +Оценка
-13 +7

сви ми се сърцето като четох повечето коментари тука! Наистина задължително не е добре НО поне да има избор такъв за децата иначе възпитаваме поредното поколение безбожници които се възпитават от телевизора и видео игрите!

Не правете на вашите деца това което комунизЪма направи на вас - проми ви мозъците до такава степен че който се обяви за религия и морал и за старите български добродетели е обявяван за фанатик!
Нали помните хан Кубратовите стрели! - те това сме ние но сме всеки по отделно и така най лесно ще се пречупим било пред греха било пред житейски трудности - вяраа всеки си я носи в себе си но най важното е да не се насажда такава анти-религиозна омраза към вярата на нашите деди!

Какво ще ни сплоти - минаретата дето никнат като гъби или чалгата или пък нещо друго! А май забравих всеки се спасява самостоятелно - те ти затова сме на това положение!

_____

Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 
Преглед на профил | Рейтинг: 1114 Неутрална
20 сеп 2010 18:42 213
- +Оценка
-4 +9

До коментар [#212] от "Пешката":

Избор има. Вкъщи можеш да учиш децата си на какъвто искаш морал. Не виждам защо се опитвате да прехвърлите родителските си задължения на училището.

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил Хриси Рейтинг: 1404 "Не"
20 сеп 2010 20:28 214
- +Оценка
-5 +6

До коментар [#212] от "Пешката":

Избор и сега има - СИП и ЗИП. - Който го влече, се е записал и учи.
Ако чакаш църквата, която и да е църква, да ти възпитава децата, по-добре не прави деца, защото ще се провалиш като родител.
Моралът и ценностите се възпитават в семейството - по общоприетите стандарти аз съм морален и етичен човек, без да съм ходила на вероучение. - Явно родителите ми са свършили добра работа.
Тази история със задължителната религия ми прилича повече на поредния опит на родителите да си умият удобно ръцете от нелеката задача да възпитават децата си.
Да, голяма част от днешните тийнейджъри са абсолютно пропаднали морално, но когато гледам 12-13-годишните момиченца, пияни-заляни, намацани с пет кила грим и полуголи по улиците аз не се питам дали са добри християнки, а къде са родителите им и как са ги пуснали в този вид на улицата.
Що се отнася до БПЦ в частност, тя твърде отдавна е абдикирала от задължението си да е пастир, да помага на нуждаещите се, било с напътствия, било материално и е прекалено заета да прави ценоразписи за "услуги". Единственият светъл пример в редиците на клира, за който се сещам, е отец Иван от Нови Хан, който е създал приют за деца, с майки и без майки, и се грижи за тях. Но отец Иван е прекалено зает да върши действително добри дела и да дава утеха на нуждаещите се, за да ни държи кухи проповеди за морал и да участва в...

Прочитане на целия коментар
литийни шествия за въвеждането на задължително вероучение в училищата.
"По делата им ще ги познаете."

_____

Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 
Преглед на профил | Рейтинг: 1114 Неутрална
20 сеп 2010 22:32 215
- +Оценка
-3 +3

До коментар [#207] от "gradinko":

Чак да компетентства... Преписал е текста отнякъде, вместо просто да даде линк.

П.П. Ето откъде: http://bgpetition.com/NARODE/index.html

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил BohrMottelson Рейтинг: 627 Неутрална
21 сеп 2010 00:33 216
- +Оценка
-4 +8

До коментар [#114] от "Иванка Шошева":

Ти си била учител???

УЖАААААС

 
Преглед на профил peter_mar4ev Рейтинг: 222 "Да"
21 сеп 2010 00:41 217
- +Оценка
-13 +4

До Градинко и компания, които очевидно осмислят живота си, изявявайки се като коментатори в сайта на "Капитал".

Стягайте се за гонения срещу атеистите в България, другари. Защото Б.Борисов заяви вече, че "нещата накланят към въвеждане на религията в българските училища". През 1946-а година отечественофронтовците изхвърлят "Закон Божий" от учебните програми без никакви обяснения и дебати. На вас поне ще ви остане утехата от участието в настоящия "дебат". Все пак живеем в малко по-демократични времена...
Да очакваме ли в скоро време дело "Градинко срещу България" в Международния съд по правата на човека заради нарушените права на децата на българските атеисти? :)

 
Преглед на профил | Рейтинг: 1114 Неутрална
21 сеп 2010 00:44 218
- +Оценка
-4 +6

До коментар [#217] от "peter_mar4ev":

Фантазирай си, не ми пречиш. ВЕрването на изцепките на Бойко е достатъчна диагноза :)

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил BohrMottelson Рейтинг: 627 Неутрална
21 сеп 2010 00:54 219
- +Оценка
-3 +7

До коментар [#172] от "yoanitsa":
"Ами като си атеист всички трябва да се съобразяваме с теб и такива като теб ли?"

Разбира се. Само на изключително кофти материал може да му хрумне да зададе подобен въпрос.

 
Преглед на профил dreamer Рейтинг: 1170 "Не"
21 сеп 2010 10:04 220
- +Оценка
-6 +8

Глупаво е , та чак смешно. Религиите са човешко изобретение, не съществуват извън човешкото мислене, както например съществува природа или космос. Безсмислено е да се изучават измислици.

_____

Отделете време навреме.
 
Преглед на профил ras16377431 Рейтинг: 1391 "Не"
21 сеп 2010 11:28 221
- +Оценка
-7 +6

До коментар [#217] от "peter_mar4ev":

Абе не си доразбрал: не става въпрос за гонения, а за гоненица, и по-точно за маратона, който БиБи организира в рамките на Християнската седмица на физкултурата. Маратонът ще протече по черноморската плажна ивица, където вярващите ще се надбягват облечени както господ ги е направил, кой ще пипне първи созополските мощи. Победителят ще може не само хубаво да ги обара, ами и да си боцне някоя фаланга отзад, което лекува хемороиди и гарантира цяла високосна година редовно изхождане. Втора награда ще бъде въздушна целувка от патриарха (първоначалната уговорка била за истинска целувка, но това довело до отлив на кандидати). Трета награда ще е снимка със светия дух или ако последният бъде възпрепятстван да присъства лично - снимка със снимка на светия дух (изглежда като изгрев над Созопол).

_____

gradinko.bg
 
Преглед на профил yoanitsa Рейтинг: 8 "Да"
21 сеп 2010 11:47 222
- +Оценка
-13 +5

Кофти материал???Това май беше реплика на някой от твоите лидери може би???
А знаеш ли България,защо се е оправила толкова бързо от двете нац.катастрофи 1918,а сега има 20 години преход и още не сме го минали,защото ни управляват все още комунисти безродници и безверници национални предатели и защото дадоха парите да ги управляват бивши келнери и сервитьори!Добре са ви промили мозъците на всички още 50 години няма да отлепим от дъното заради такива като вас!Единствения начин да се оправи тази държава е Вярата и Православието!Вижте един пример наблизо Румъния къде след нас бяха къде отидоха!

 
Преглед на профил Хриси Рейтинг: 1404 "Не"
21 сеп 2010 11:59 223
- +Оценка
-5 +8

До коментар [#222] от "yoanitsa":

Не че има смисъл да споря с хора, с промити от религиозен BS мозъци, ама, скъпа, Румъния е на същото дередже като нас. А и при многократните ми посещения в Румъния, не съм ги забелязала да са особено религиозни. Освен това религията и икономическото развитие нямат нищо общо. И за да доразвия тезата си - видя ли ги докъде я докараха ултра-религиозните православни гърци? М?

_____

Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 
Преглед на профил Rorschach Рейтинг: 506 "Не"
21 сеп 2010 12:00 224
- +Оценка
-4 +6

До коментар [#205] от "vinetu":

А ако Карлин изнасяше лекция на някакъв научен труд на тая сцена, думите ти щяха да имат някакъв смисъл. Човека беше шоумен, а саркастичните му нападки са... забавни. Каквато им е целта. Да забавляват публиката. Долавяш ли онова, което явно си изпуснал?

_____

If you’re too open-minded, your brains will fall out.
 
Преглед на профил Кирил Кирилов Рейтинг: 1299 "Не"
21 сеп 2010 12:07 225
- +Оценка
-6 +10

До коментар [#222] от "yoanitsa":

Най-развитите и най-демократични страни, скандинавските са слабо религиозни и болшинството хора там са атеисти. Най-религиозните страни в които държавата и религията са едно цяло и религията е задължителна за всички са страни като Иран, това ли искаш да представлява България.

А колкото до промитите мозъци няма по-промити мозъци от религиозните, а комунизма е нищо повече от религия конкурентна на християнството.

_____

Кирил Кирилов
 
Преглед на профил napbon Рейтинг: 0 Неутрална
21 сеп 2010 13:09 226
- +Оценка
-5 +9

Когато някой иска да застави другите да правят нещо, което не искат, е диктатура. (Задължително изучаване). Те не искат това за техните деца, те искат да го натрапят на нашите. За техните и сега могат, но не им стига. Искат да са последна инстанция.
Знаят, че никога няма да стане, но е любопитна злобата им. Жаждата за налагане над другия. Ако това е целта на религиозните, по-скоро самата религия би следвало да се забрани. Заради нетърпимост към другите и намеса в живота им.
Убеден съм, че религиозните са кротки и толерантни хора. Повечето изказали се с "да" тука, не са религиозни, а досадници.

 
Преглед на профил napbon Рейтинг: 0 Неутрална
21 сеп 2010 13:21 227
- +Оценка
-5 +4

А какво биха казали вярващите, ако се приеме идеята, история на религията, да се преподава, не според теолозите, а според библеистите. Които са учени-историци, изследвали Завета критично, казали кое може би е вярно, кое доказано дописано през по-късни векове, кое потвърдено от археологията и други източници?
Ами според тях, Исус не е доказано, че е съществувал, евангелията са писани 60 г след смъртта му, от хора, които не го познават и няма едно реално доказателство, че го е имало на тоя свят.
Нали пак ще е "История на религията", тоя предмет?

 
Преглед на профил moro Рейтинг: 561 Неутрална
21 сеп 2010 13:35 228
- +Оценка
-7 +4

За мен най-добрият вариант е да се въведе предмет по общо вероучение, което да запознае децата с основните съществуващи религии по света, преподаван от историци, а като свободно избираеми да се въведат вече конкретно православие, католицизъм, ислям и др.преподавани от свещеници. Като ученик смятах, че скоро религиите ще изчезнат и ще се заместят изцяло от науката, но съвременният свят показва, че се случва точно обратното - религията засилва позициите си в обществата. За съжаление това засилва и противопоставянето между различните вяри, което мисля се дължи най-вече на невежество. Ако децата опознаят по малко всяка една от религиите по света ще подхождат с по-голямо разбиране към друговерците. Тогава едната от причините за враждебността - невежеството, ще бъде преодоляна.

 
Преглед на профил vinetu Рейтинг: 450 Неутрална
21 сеп 2010 14:15 229
- +Оценка
-4 +3

До коментар [#224] от "Rorschach":

Да се забавляват с кофа с помия могат само прасета

_____

https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 
Преглед на профил Минаващ Рейтинг: 672 Неутрална
21 сеп 2010 14:26 230
- +Оценка
-2 +3

Преподавателите ще могат ли да провалят децата, пишейки им Слаб (2) за срока?

Часовете ще бъдат ли задължителни или СИП?

Да не стане като със съвременните млади хора от западна европа, особено Испания? Омраза към католицизма и падретата-педофили?

_____

"На нож препасан и на звяр, на тиха бара, на женски поглед и на цар да нямаш вяра." - Панчатантра
 
Преглед на профил BohrMottelson Рейтинг: 627 Неутрална
21 сеп 2010 17:59 231
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#222] от "yoanitsa":

Не. Това са твоите лидери. Аз само взех репликата за материала на заем, защото е точна.
Това, което те прави кофти материал е, че не схващаш основните принципи на нормалното съжителство между хора.

 
Преглед на профил Кирил Кирилов Рейтинг: 1299 "Не"
21 сеп 2010 18:44 232
- +Оценка
-2 +6

Поздрав за всички участници в тази дискусия:

http://www.youtube.com/watch?v=8LOuC59Y5u0

Дано бъдем мъдри.

_____

Кирил Кирилов
 
Преглед на профил yoanitsa Рейтинг: 8 "Да"
21 сеп 2010 20:40 233
- +Оценка
-10 +3
До коментар [#221] от "gradinko":

Много оригинално какво ли още няма да измислят болните мозъци на Антихристите?
Безбожието е голота на душата.
Макс Планк
Както религията, така и науката търсят истината и в крайна сметка достигат до изповядване на Бога.
Но май Ленин е успял да промие толкова много мозъци колкото и сам се не е надявал
Ленин
Отделянето на Църквата от държавата е решено, но остава още да отделим религията от народа.

 
21 сеп 2010 22:44 234

Този коментар беше изтрит в 22:50 на 21/09/2010 от неговия автор.

Преглед на профил ras16377431 Рейтинг: 1391 "Не"
21 сеп 2010 22:51 235
- +Оценка
-2 +10

До коментар [#233] от "yoanitsa":

Някои души са красиви голи. На други им се налага да си крият гънките и кривините под добре скроени илюзии.

_____

gradinko.bg
 

Искам да получавам известия за развитието на дебата.

Какво следва?

В следващите етапи очаквайте гост експерти по темата. Анкетата и форумът са отворени за вашите позиции по въпроса трябва ли задължително да се изучава религия-православие в училище.