Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email

В училището подрастващите трябва да се научат на "живот заедно"

Снимка

Румяна Неминска

В моята класна стая учат малки ученици с имена Тунджел, Беркант, Силви Хагиги, Хайдар и други с различни от традиционно българските имена. Като учител на всички подрастващи аз не мисля, че мога и че имам моралното, педагогическо право да ги разделям в групи по семейна конфесионалност, т.е. възприетата семейна религия или липса на такава. В училището като обществена институция подрастващите трябва да овладяват модели на поведение за "живот заедно". Да им се даде реалната възможност да познават не само своите национални духовни устои, но и различните духовни култури, чиито носители са техните съученици; да развиват ясното съзнание, че е необходимо да се научат да живеят съвместно с тях, заедно с тях.

За мен въпросът не стои дали да се изучава религия, а как да се преподават знанията, свързани с моралните ценности – кое и как да се поднесе достъпно, разбираемо; как и къде в учебната дейност учениците да упражняват и да дискутират различни разкази и послания от Библия, Коран, Танах, Талмуд…

Класните стаи са умален модел на обществото - и то не само на българското общество. В този модел трябва да се потърси отговорът на въпроса как да запознаем учениците с религиозното многообразие в нашата страна, около нас и в глобализиращия се свят. Ето пример - различни имена, различни празници, различни семейства (включвам и атеистично настроените семейства), НО - единосъщни нравствени норми и религиозни ценности. Защо да дадем правото на едни, а да отнемем правото на други да се запознават равноправно със светоусещането на близкия, на другия, на приятел или познат?

Теологичното знание е специфично предметно знание и то следва да намери своето подходящо и специално място в образованието на подрастващите. Предложеният вариант ЗИП или СИП Религия (каквато и конфесионална група да обслужва) води до фактическо разделение на учениците по белег вероизповеднание или липса на такова. В този вариант не се дава избор на останалата група наши български деца. Те си взимат раниците, излизат от училище и… на кого ги оставяме?

Водещите вероизповедания у нас трябва сериозно да се замислят и да се опитат да предложат общ път към достигане на знание, а оттам - разбиране и убеждение в ценността на това знание. А не да превръщат привличането към верските ценности в борба, която е с тежки последици, щом става дума за ценностния фундамент на подрастващото младо поколение.

Резултати от гласуването на този етап

21%32 гласа
 Благодарим за вашия глас!
79%119 гласа

Денислава Симеонова

Модератор
Първият етап на дебата приключи с голяма преднина за защитаващите тезата, че предметът "религия-православие" не трябва да бъде включван като задължителен в програмата на учениците.

23% от участниците в дебата подкрепиха отец Емил Паралингов, според когото вероучението ще развие чувство на отговорност и уважение у децата и ще намали агресията сред тях.

77% са на мнението на Цвета Брестничка, която смята, че "вярата е дълбоко съкровено преживяване за семейството" и "Конституцията на Република България гарантира правото на религиозно самоопределение и правото на родителите да приобщят детето си към мирогледните ценности, които самите те изповядват".

Във форума няколко пъти беше повдигнат и въпросът какво конкретно прави Българската православна църква за приобщаване на всички, които споделят православните ценности – надделява мнението, че не задължителното изучаване на религия, а реформиране на БПЦ може да й помогне да приближи до себе си хората - "Православната църква ще бъде силна, когато хората сами я търсят, а не когато им се натрапва насила..." (TAU)

Много са участниците в дискусията, които смятат, че е добре децата да изучават историята на различните религии, за да са религиозно просветени и да могат сами да направят избор.

Това е тезата и на гост-експерта Румяна Неминска, начален учител в 97 СОУ в София "Братя Миладинови". Тя подкрепя образованието чрез развитие на междурелигиозната толерантност. Автор е на образователна програма и на дисертация по темата.

Остават отворени въпросите каква трябва да е ролята на църквата в съвременното ни общество и достатъчно ли е религиозното образование, за да възпита децата в толерантност и да намали агресията. Очакваме мнението ви.
Снимка

Да

Емил Паралингов

Протойерей, Пловдивска митрополия

СИП и ЗИП е една малка победа в името на всички деца, от която се ползват само малцина. На много места в страната директори на училища бойкотираха влизането на предмета "Религия" в техните училища. Допуснете децата до богопознание, което реално ще доведе до насаждане и утвърждаване в тях на "любов, благост и сътрудничество".

Заключителна теза Основна теза
Снимка

Не

Цвета Брестничка

Председател на УС на Асоциация Родители

Децата имат нужда от време и пространство, в което да творят добро, да преживяват радостта и удовлетворението от това да постъпваш добре. Още един час с нравоучения не е в състояние да промени нагласите на децата към живота. Това, от което те имат нужда в училище, са преди всичко качествените човешки отношения.

Заключителна теза Основна теза

Резултати от гласуването на този етап

21%32 гласа
 Благодарим за вашия глас!
79%119 гласа
Този етап е приключил

184 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил Anatoliy Рейтинг: 8 Неутрална
22 сеп 2010 08:58 1
- +Оценка
-16 +16

Според мен, предмета трябва наистина да го има в училищата, но във формата на "Религии" чиято цел да бъде запознаване на подрастващите както с четирите най-разпространени религии, така и историите на възникването и разпространението им. Преподавателите трябва да са или историци, или сертифицирани от МО лица принадлежащи към съответните религии, по предварителна програма. Курсът трябва да дава основни познания на обучаваните и да завършва с тест(разработван в няколко варианта).

 
Преглед на профил classicc Рейтинг: 466 Неутрална
22 сеп 2010 09:10 2
- +Оценка
-6 +24

Не разбирам какво изобщо се чуди човек, България, както много други страни има хора от няколко религии, по каква олигофренска логика ще се изучава православие, като действащите атеисти са повече от всички християни (откъм самоидентификация според мои наблюдения).

Дали религията възпитава на морални ценности? Асболютно да. Поне религията както я разбират повечето хора (че учела на любов и т.н.). Все пак, това изобщо не е аргумент за въвеждане в училище, единствено на мързеливите родители може би така ще им е по-удобно.

Идеологии и вяра - в съответното семейство/общество
Наука - в училище

Единствено би било добре да се изучава религия от академична гледна точка, ама това е по-подходящо за университетско ниво (много са малки), а освен това въпросът изобщо не е поставен така.

Училището е място, на което трябва да се поддържа някакъв универсален морал, а не да се налага идеология. Никоя идеология не бива да се преподава на деца.

 
Преглед на профил Иванка Шошева Рейтинг: 8 "Да"
22 сеп 2010 09:35 3
- +Оценка
-19 +9

Моля вижте този клип с изказване от виден наш духовник и родолюбец, направено много преди днешния дебат...Колко много отговаря на днешната действителност!
http://www.youtube.com/watch?v=K_ma9fIqY8w&feature=related

_____

Неслучайна
 
Преглед на профил ju.li Рейтинг: 985 "Не"
22 сеп 2010 09:45 4
- +Оценка
-4 +30

Както всичко в България и тази идея е като закачена с карфица върху и без това достатъчно обърканата учебна програма.
- Кой предмет ще бъде премахнат, за да се въведе новия такъв?
- Какви ще бъдат преподавателите, от къде ще се вземат?
- Кой ще пише учебниците?
Децата ни не са опитни мишки. Престанете да се упражнявате върху тях!

 
Преглед на профил classicc Рейтинг: 466 "Не"
22 сеп 2010 10:00 5
- +Оценка
-9 +33

До коментар [#3] от "Иванка Шошева":

Клипа е пълен с догматични не особено интелигентни клишета.

Не е имало поколение на земята, което да не смята, че по-младото такова е пропаднало, изгубено, без бъдеще и т.н. Не само че обществата и културите днес не са като тези от времето на джийзъс (или тъмните векове да кажем) ами са развили стократно повече добродетели.

За нежелаещите да мислят и да приемат вродените логически дефекти в човешкия мозък (logical fallacies) ние постоянно ще деградираме. Затова най-добре хора като теб, или като онзи поп, да си живеят, да бъдат уважавани и всичко, ама да се има предвид колко са ви изкривени и необективни възприятията.

Иначе добра работа, емоционалните излияния като онези в клипчето винаги печелят гласове.

 
Преглед на профил BlueWater Рейтинг: 1040 "Не"
22 сеп 2010 10:28 6
- +Оценка
-8 +35

Трябва ли задължително да се изучава "религия-православие" в училище?

Категорично не.

Сега над 50% от българските граждани са атеисти защото не познават религиите, не занаят техните закони, ритуали, вярвания и празници.

Задължителното изучаване на една религия е нарушение на правото всеки сам да реши дали иска да вярва в някаква религия и ако иска коя да е тя.

Българската православна църква трябва сама с действията си да привлича вярващи, а не да налага силово вярата си чрез принуда.

 
Преглед на профил agent791 Рейтинг: 0 "Не"
22 сеп 2010 10:36 7
- +Оценка
-2 +22

Много институции в една държава отговарят за възпитанието на подрастващите поколения, а в България всички прехвърлят тези си функции на училището. Което е смазано от задължения и отговорности и естествено не изпълнява нито едно от тях както трябва. Що се отнася до религията, БПЦ да погледне своята кошарка. Където ще види много нелицеприятна действителност, която тя трябва да промени към по-добро. За да ходим всички в църквата, а не на приказките за морал не само учителите, но и поповете да се смеят.

 
22 сеп 2010 10:36 8

Този коментар беше изтрит в 10:37 на 22/09/2010 от неговия автор.

Преглед на профил Иванка Шошева Рейтинг: 8 "Да"
22 сеп 2010 10:40 9
- +Оценка
-35 +5

Вижте и този клип и дано се вразумите, о, неразумни люде!!!
http://www.youtube.com/watch?v=C8Ai1l6bxWE&feature=related
отговор на 4.ju.li - учебници има отдавна, аз самата съм преподавала по тях...А това, че вие не знаете че има учебници одобрени от МОН си е Ваш проблем. Освен това Богословските факултети в Пловдив и София вече десетилетие бълват учители по Теология от най-малките клесове, до най-големите...От тези дебати става видно колко некомпетентни хора си позволяват да имат мнение без да са проучли въпроса. Повтарят като папагали чуто от някой канал по телевизията...Жалко за народа ни...Но един ден тези, които са се противили на бога и не са допускали децата до Него ще дават отчет пред Всевишния и горко ще се каят, но ЩЕ БЪДЕ КЪСНО!!!

_____

Неслучайна
 
Преглед на профил Иванка Шошева Рейтинг: 8 "Да"
22 сеп 2010 10:48 10
- +Оценка
-23 +3

До коментар [#4] от "ju.li":

http://www.youtube.com/watch?v=KRfrnS4Fy_w&NR=1

_____

Неслучайна
 
Преглед на профил Кирил Кирилов Рейтинг: 1345 "Не"
22 сеп 2010 10:49 11
- +Оценка
-11 +26

Още в първата библейска история четем, че хората са грешници, защото са яли от дървото на познанието. Според религията, това да знаеш, това да си просветен е грях и единственият начин да изкупиш този грях е да станеш отново ГЛУПАВ.

Според религията не трябва да търсиш причинно следствени връзки за случващото се около теб, не трябва да си задаващ въпроси и да търсиш отговори за нещата от живота. Всичко трябва да приемаш на доверие, само което бог е казал и само както го пише в библията само това е вярното, всичко останало е богохулство и подлежи на ужасно наказание.

В държави като Иран, където религията е държавна политика, наука практически НЯМА и скоро няма да има. Това ли искаме за България?

Трябва ли в училищата, които би трябвало да са храм на познанието и науката да се изучава ненавист към науката и да се налага отказ от познанието?

_____

Кирил Кирилов
 
Преглед на профил BlueWater Рейтинг: 1040 "Не"
22 сеп 2010 10:50 12
- +Оценка
-4 +25

Направих си труда да прочета какво е написала Румяна Неминска
http://neminska.hit.bg/

Ето няколко бисера от този "експерт":

1. "Учителят обобщава, че в най-старата книга Библията (желателно е да я покаже) са записани едни от първите правила за добро поведение."

Не знаех че преди Библията не е имало други книги!

2. "Ориентация: (На всяка група са раздадени картинки с имена.) Нека да подредим семействата според имената под образите.

І група подрежда християнско семейство.
ІІ група подрежда мюсюлманско семейство.
ІІІ група подрежда еврейско семейство.

Изчитат се имената и се определят семействата по изучения начин (според имената)."

За първи път чувам че името на един човек определя религията в която вярва.

3. "Цел: Учениците да получат първоначални знания за нравствените постулати в исляма като религия на техен приятел.

Мотивация: Знаем колко е важно хората да бъдат добри и да се разбират. Днес ще ви разкажа случка.

Срещнали се две момченца Ахмед и Иван. Те носели в ръцете си по един лист – (показват се листите, на които са написани три постулата от християнската религия и три от ислямската религия).

Иван държи лист със следните поучения: Не лъжи! Не кради! Не убивай!
...

Прочитане на целия коментар /> Ахмед държи лист с написани: Не лъжете и не хитрувайте! Не отнемай от сирака! Не убивайте децата си поради страх от бедността!

Нашата задача е да разрешим техния спор – Кои правила са по-правилни?"


!!!!! Кои правила са по-правилни? !!!!!

Гениален въпрос!

 
Преглед на профил Иванка Шошева Рейтинг: 8 "Да"
22 сеп 2010 11:04 13
- +Оценка
-25 +2

До коментар [#7] от "agent791":

http://www.youtube.com/watch?v=G3NORPV2J40&feature=related

_____

Неслучайна
 
Преглед на профил ju.li Рейтинг: 985 Неутрална
22 сеп 2010 11:19 14
- +Оценка
-6 +24

До коментар [#9] от "Иванка Шошева":

Уважаема госпожо Шопова, учебници има всякакви и никой не е длъжен да изчете всичките. Нивото на тези които са пред очите ми е плачевно. Качете съдържанието на харесвания от вас учебник за да може да говорим за него.
Моля, не ни засипвайте със субтитри на фона на погребална музика - това е несериозно.
На най-важния въпрос не отговорихте. Кой от предметите ще отпадне за да се въведе нов???
Опитвам се да разбера патоса Ви, но не виждам основания в него. БПЦ е деградирала до такава степен, че съприкосновението И до всяко живо същество е вредно. Това го казвам с болка и съжаление, но опитът си казва думата.

 
Преглед на профил zdravena Рейтинг: 8 "Не"
22 сеп 2010 11:20 15
- +Оценка
-4 +23

Всеки човек трябва сам да направи своя избор дали да приеме някоя религия, ако изобщо приеме. Според мен това е съзнателен процес на всеки един индивид, натрупал личен опит в живота. Не одобрявам дори налагането на дадена религия, поради факта, че точно тя по ред причини е възприета в рода, в семейството и т.н. ...В избори от подобен род не трябва да има намеса на други хора, дори на най-близките на подрастващите, камо ли на институции.
Нека не се забравя, че един човек може да бъде възпитан в морални устои, може да бъде научен на изкуството да живее, без да изучава конкретна религия с нейните светски изяви. Учението за живота е може би най-важното знание, което може да бъде преподадено, ако изобщо думата преподаване е удачна в случая, защото тези неща се научават от контакта на детето с мъдростта на предишните поколения и училището в случая може само да запълни някои празнини, нищо повече. Може би часове за събеседване с децата, за свободни разговори по темите, които ги вълнуват. Но, на този етап, сигурна съ, че бихме се изправили пред проблема с липсата на преподаватели, които да учат децата ни на житески опит и мъдрост.
Ето това за мен би трябвало да бъде приоритет в държавната образователна политика.

_____

Истината може да се постигне само чрез практикуването й.
 
Преглед на профил panter Рейтинг: 8 Неутрална
22 сеп 2010 11:36 16
- +Оценка
-3 +26

Религията трябва да се изучава в църквата и в съответната религиозна общност. Религията не може, а и не трябва да влиза в училище именно поради многобразието на религии. Познанието за собствената и за другите религии трябва да се придобива тогава когато индивида изпита потребност от това. Източниците за тези познания в съвременния свят са достатъчно, така, че всеки е свободен да избере къде и как да се информира. Но в не и в училище.

 
Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 466 "Не"
22 сеп 2010 12:09 17
- +Оценка
-4 +31

Конституция на Република България

Чл. 13

(1) Вероизповеданията са свободни.

(2) Религиозните институции са отделени от държавата.

Оставете децата сами да направят своя ОСЪЗНАТ ИЗБОР в Кого и в какво да вярват!

Брюксел вече осъди държавата ни да плаща немалки суми за намесата си в религиозните дела на вероизповеданията, моля и те да не се месят в тези на държавата!

Църковниците да си намерят друг, по-подходящ начин за привличане на последователи, а не да използват невежеството, малодушието и недалновидността на някои сега управляващи, за да се вреждат на и без това опосканата държавна трапеза!

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 466 "Не"
22 сеп 2010 12:21 18
- +Оценка
-5 +24

До коментар [#9] от "Иванка Шошева":

"Но един ден тези, които са се противили на бога и не са допускали децата до Него..."

---
Ние не допускаме НЕ децата до Бога, А чернодрешковците до децата! Схващате ли разликата?!

Това е начинът, ако Бог съществува, един ден тия деца да стигнат до Него. Нали не твърдите, че Той не може да намери начин да ги доведе до Себе Си?

И хайде да спрете да ни заплашвате, а? Живеем в двадесет и първи, а не в първите векове... Когато "християните" избиваха в името христово всички, изповядващи вяра, различна от тяхната, че и онези, които следваха истинското учение на Христос, а не изкривената доктрина на Павел, представяна за християнство!

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
Преглед на профил ras16377431 Рейтинг: 1441 "Не"
22 сеп 2010 12:25 19
- +Оценка
-6 +38

Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

_____

gradinko.bg
 
22 сеп 2010 12:35 20

Коментарът беше изтрит от модераторите.

Преглед на профил Кирил Кирилов Рейтинг: 1345 "Не"
22 сеп 2010 13:12 21
- +Оценка
-7 +17

След като от цял свят буквално ежечасно пристига информация за свещеници забъркани в педофилски скандали, и цялата църковна общност е пропита от педофилия. След като в България също макар и не толкова шумни има не малко скандали за педофилия от страна на представители на българската православна църква:

http://all.actualno.com/news_241378.html

http://www.dveri.bg/content/view/4194/29/

С какви очи БПЦ и свещениците продължават да твърдят, че те са носители на морални ценности? На какъв морал могат те да научат децата ни след като самите те са пропити с "морал" подтикнал ги да извършат блудствени педофилски действия с 12-13 годишни момичета.

_____

Кирил Кирилов
 
Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 466 "Не"
22 сеп 2010 13:14 22
- +Оценка
-4 +16

Освен това Христос никъде не говори за Православие!

Фактът, че има не е дно единно, а толкова различни течения в християнството, означава, че все още тая религия не е много ясна, избистрена, и всеки може да си я тълкува както си ще!

А и по какви основни текстове ще преподават - та Новият завет в огромната си част е писан от хора, които НЕ СА БИЛИ ХРИСТОВИ УЧЕНИЦИ, НЕ СА ПРИСЪСТВАЛИ НА ПРОПОВЕДИТЕ МУ, а напротив, като Павел - гонели са християните, участвали са в убийството на светци (като св. Стефан), а после са се превърнали в основни доктринери на Църквата и обявени от нея за най-най-големи и тачени светци!

Тоест какъв пример даваме на децата - че можеш безнаказано да вършиш всякакви престъпления, пък после - покайваме се и готово - превръщаме се в достойни за почит люде! Да не даваме пример с мутри и откровени бандюги, които, заради даренията, които правят на тая Църква, са тачени от "отците" и са станали църковни настоятели... Това ли трябва да бъде примерът за подражание, който да даваме на подрастващите?

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
22 сеп 2010 13:41 23

Този коментар беше изтрит в 13:44 на 22/09/2010 от неговия автор.

Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 466 "Не"
22 сеп 2010 13:45 24
- +Оценка
-6 +18

Освен това учениците трябва да знаят, че основателите на Българската държава НЕ СА БИЛИ ПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИЯНИ! И ПРАВОСЛАВИЕТО Е НАЛОЖЕНО НАСИЛСТВЕНО, С РЕКИ ОТ КРЪВ у нас.

Княз Борис I (обявен от Православната Църква за светец), за да спаси собствената си кожа, най-вече - трона!, заповядва избиването на 52 БЪЛГАРСКИ РОДА - с жените, старците и децата, за да се въведе у нас това византийско учение! И то са избити БОИЛИТЕ - българските първенци, ЦВЕТЪТ на тогавашната българска държава! А след това тая Църква, която сега се оплаква, че уж комунистите са я гонели и подтискали, та Главата на тая Църква - червеният патриарх Максим, застава редом до тия, които отново, за пореден път, през 1944 г. унищожиха цвета на нацията, най-интелигентните и достойните й чада, и се обръща към православното стадо ей по тоя един "отческо-пастирски" начин:

ПАТРИАРШЕСКО И СИНОДАЛНО ПОСЛАНИЕ ДО КЛИРА И ВЯРВАЩИТЕ

Възлюбени чеда на светата ни Църква,
След всенародно достолепно отпразнувания светъл юбилей – 1300 години от основаването на българската държава, целокупният български народ е отново честит да изживее още една радост – 40 години от деня на обновена България - ДЕВЕТИ СЕПТЕМВРИ, 40 години ВСЕНАРОДЕН ВЪЗХОД. Ходът на родната история, премъдро ръководен и промислително насочван от Бога, Господаря на времената (Дан. 2:20-21), отмери още една благоуспеиша юбилейна годишнина. Четири десетилетия вече ни делят от ИСТОРИЧЕСКИЯ ПРЕЛОМ...

Прочитане на целия коментар
ПРЕЗ ПРЕЗ 1944 г., когато с жертвената помощна братския руски народ ДЕМОКРАТИЧНИТЕ И ПАТРИОТИЧНИ СИЛИ у нас установиха народна власт на Отечествения фронт и отправиха стъпките на трудолюбивия ни народ към СВЕТЛИТЕ ХОРИЗОНТИ НА ВСЕСТРАНЕН ПОДЕМ. Това вменява на нас вярващите църковния и патриотичен дълг да насочим вниманието и размислите си към изминатия път и да дадем ДОСТОЙНА ОЦЕНКА НА ИСТОРИЧЕСКИТЕ ЯВЛЕНИЯ и на „личбите на времената” (Мат. 16:3), свидетели на които по Божи промисъл сме всички ние…

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ.СИНОД
+ МАКСИМ

Църковен вестник от 01.09.1984 г.

Какви МОРАЛНИ ОРИЕНТИРИ може да даде тая Църква на младите българи?!

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 466 "Не"
22 сеп 2010 13:56 25
- +Оценка
-4 +12“Пресиян, от Бога владетел на многото българи, изпрати кавхан Исбул, като му даде войска, ичиргу боила и кана боила колобъра. И кавханът при смоляните... КОЙТО ДИРИ ИСТИНАТА - БОГ ВИЖДА. И КОЙТО ЛЪЖЕ - БОГ ВИЖДА...
БЪЛГАРИТЕ НАПРАВИХА МНОГО ДОБРИНИ НА ХРИСТИЯНИТЕ И ХРИСТИЯНИТЕ ГИ ЗАБРАВИХА, НО БОГ ВИЖДА."

Надпис на кан субиги Пресиян при Филипи от 837 г.

...

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
22 сеп 2010 15:09 26

Коментарът беше изтрит от модераторите.

Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 466 "Не"
22 сеп 2010 15:20 27
- +Оценка
-4 +16

До коментар [#9] от "Иванка Шошева":

"Богословските факултети в Пловдив и София вече десетилетие бълват учители по Теология от най-малките клесове, до най-големите..."

Другарко Шашава,
Като са ги избълвали, сега да им намерят занимание, но ВЪН от СВЕТСКОТО училище!

Ето, един ВОЛЕН теолог обяви намерението си да започне въоръжена партизанска борба... Да подкрепят събрата си и да се влеят в неговите отряди! Я що са мандри... - няма да останат гладни!

Той и Сталин беше един пишман-семинарист!.. - имаме вече горчивия опит и познанието докъде може да докара отделния човек, че и цели нации РЕЛИГИЯТА, та да й поверим с лека ръка младото поколение, БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ!

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
Преглед на профил zdravena Рейтинг: 8 Неутрална
22 сеп 2010 15:37 28
- +Оценка
-6 +19

До коментар [#9] от "Иванка Шошева":

Госпожо Шошева, религията не е пътят за досег с Бог и Божественото. Тъкмо обратното, тя е пречка по пътя на духовното израстване. Този, който е тръгнал по него, или възнамерява да го направи, трябва да бъде свободен от всякакви догматични норми, които така упорито се налагат на религиозно вярващите. Освен тази вяра има и една друга, истинска вяра - вярата в неограничените възможности на човешкия дух, която няма нужда от патерици. Тази именно вяра трябва да бъде възпитавана в подрастващите. Тази вяра не съди, не наказва и не иска отчети, както впрочем и Всевишния. :))) Схващате ли тънката разлика?

_____

Истината може да се постигне само чрез практикуването й.
 
Преглед на профил ju.li Рейтинг: 985 "Не"
22 сеп 2010 15:45 29
- +Оценка
-4 +16

Само да добавя.
"Гост експертът" ви не струва. Твърде много префърцинени думи и почти никакъв смисъл. Досадно!

 
Преглед на профил | Рейтинг: 1154 Неутрална
22 сеп 2010 17:09 31
- +Оценка
-3 +13

Вярно е, "експертът" не струва.

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
22 сеп 2010 17:33 32

Този коментар беше изтрит в 17:35 на 22/09/2010 от неговия автор.

Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 466 "Не"
22 сеп 2010 17:36 33
- +Оценка
-3 +11

А ще има ли предвиден за учениците задължителен открит урок пред така наречените созополски "мощи на Йоан Кръстител"?

Или пред ТЯХ тържествено ще бъдат връчвани дипломите на завършилите първите класове по религия-православие?!

Двадесет и първи век, Европа, изровени от островната гробница незнайни кокали - обект на поклонение?!

Докато мъдрите се намъдруват...

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
22 сеп 2010 19:32 34

Този коментар беше изтрит в 19:34 на 22/09/2010 от неговия автор.

22 сеп 2010 19:32 35

Този коментар беше изтрит в 19:32 на 22/09/2010 от неговия автор.

22 сеп 2010 19:35 36

Този коментар беше изтрит в 19:36 на 22/09/2010 от неговия автор.

22 сеп 2010 19:36 37

Този коментар беше изтрит в 19:38 на 22/09/2010 от неговия автор.

Преглед на профил daam Рейтинг: 1206 "Да"
22 сеп 2010 19:38 38
- +Оценка
-19 +6

22 сеп 2010 19:32 34 Отговор Изтриване
оценка 0 0 гласа
- +

Напълно безсмислено и неудачно е да се участва в тази дискусия
1. Става дума да ЗИП, т.е. поставеният въпрос е манипулативен и недоброжелателен /нещо като почти порнографските снимки публикувани в Капител към статията "Айде няма нужда"/Бъдете спокойни - децата на "поетесата" Брестничка и другите, дето си нямат работа, а наволя словоблудстват тук няма да бъдат принуждавани от разголени монахини с камшици да учат православие, "зер" ако научат нещо могат да слязат от клоните на родителите си. Да, възможно е да не станат наркомани, убиици и крадци, но това разбира се е доста нежелано.;
2. Никой не намери за нужно да обясни как в повече от половината /доста повече от половината, но да не ги изреждам/ страни в Европа се изучава или религията на родителите, или праобладаващата в страната религия. Нима тези страни не са светски или европейски;
3. С делегираните бюджети на училищата възможността за изучаване на религия става почти единствено теоретична. Там, където общините не помагат в тази насока директорите на училища успешно "избутват" изучаването на религия като СИП. Неделните училища е много вероятно да натоварват допълнително децата в 1 от двата почивни дни и да имат обратен ефект. Т.е. твърде очевидно се нарушават елементарни права на доста българи.
Продължава да не ми е ясно как може да се изказват хора така...

Прочитане на целия коментар
недоброжелателно, елементарно и грубо, обиждайки чувствата на все пак не малка част от сънародниците си.
Подчертавам дразнещо манипулативна, извън добрия тон "дискусия"
Да здраствует "П"артия, да здраствует Позитано /улицата/. Прекрасен сюжет за Оруел /кой па е тоя

 
Преглед на профил BohrMottelson Рейтинг: 649 "Не"
22 сеп 2010 19:50 39
- +Оценка
-3 +4

До коментар [#38] от "daam":

"....разголени монахини с камшици....."

:)
СМ монахини. Жестока идея.

 
Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 466 "Не"
22 сеп 2010 20:12 40
- +Оценка
-5 +6

Стихове на семинариста Йосиф Джугашвили,
а.к.а. Сталин,
ОТПЕЧАТАНИ В УЧИЛИЩНИ УЧЕБНИЦИ:

"Шел он от дома к дому,
В двери чужие стучал.
Под старый дубовый пандури
Нехитрый мотив звучал.
В напеве его и в песне,
Как солнечный луч, чиста,
Жила великая правда -
Божественная мечта.
Сердца, превращенные в камень,
Будил одинокий напев.
Дремавший в потемках пламень
Вздымался выше дерев.
Но люди, забывшие Бога,
Хранящие в сердце тьму,
Вместо вина отраву
Налили в чашу ему.
Сказали ему: "Будь проклят!
Чашу испей до дна!..
И песня твоя чужда нам,
И правда твоя не нужна!"

Знаем как се прояви впоследствие тоя дълбоко вярващ православен християнин, на чиято съвест тежат милиони човешки жертви!

Това - като пример за възпитателната роля на православието и за естеството и качеството на ценностната система, която изгражда у подрастващите... и поотрасналите му следовници!

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
Преглед на профил Кирил Кирилов Рейтинг: 1345 "Не"
22 сеп 2010 20:35 41
- +Оценка
-5 +11

До коментар [#38] от "daam":

Не се опитвай да заблуждаваш, да в европа се учи религия, но като свободно избираем предмет, както е сега и у нас. Ще ти дам един пример, Stella Maris College – едно от училищата създадени и поддържани от Institute of the Brothers of the Christian Schools.

http://en.wikipedia.org/wiki/Institute_of_the_Brothers_of_the_Christian_Schools

Началото на тези училища е поставено от Saint Jean-Baptiste de La Salle някъде около 1679 г., а днес съществуват клонове в Англия, Ирландия, Малта, Австралия, Канада и др. Въпреки, че училището е християнско, изучаването на религия не е задължително, а е свободно избираем предмет.

И малко информация за размисъл. Страните в европа в които има най-малко религиозни граждани (мнозинството са нерелигиозни) са скандинавските страни, точно в тези страни са и най-добре икономически, социално и т.н. В тези страни и гражданите са най-щастливи според всички направени проучвания и това не е случайно.

_____

Кирил Кирилов
 
22 сеп 2010 20:55 42

Този коментар беше изтрит в 20:56 на 22/09/2010 от неговия автор.

Преглед на профил daam Рейтинг: 1206 "Да"
22 сеп 2010 20:56 43
- +Оценка
-15 +7

Предполагам не говориш неистини от злонамереност, а от незнание.
Малта - задължит. изуч. през повечето време, в останалото ЗИП.
Латвия - ЗИП и задължит. в предмета Етика /където вкл. и Религия/
Австрия - до 14 г. задължит.;
Полша - ЗИП /дам до 1960 дори се е изучавала Религия/;
Литва - ЗИП;
Германия - задължит. часове;
Гърция - задължит.;
Испания - ЗИП;
доколкото зная и в Авглия има предвид. задължит. часове
В повечето страни, където задължит., родит. могат да откажат изучаването.
Това, за щестието на гражданите е изключително .....странно да не използвам по-силен израз/
Макс Вебер нещо говори ли т

 
Преглед на профил BlueWater Рейтинг: 1040 "Не"
22 сеп 2010 21:19 44
- +Оценка
-5 +16

До коментар [#43] от "daam":

В Европа има петдесет държави двадесет и седем от които са в членки на европейския съюз. Вие сте написали за осем от тях като не сте дали линк към информация която да потвърждава твърдението ви.

Най-малко отношението 8/50 говори че практиката в Европа е да не се изучава религия и "В повечето страни, където задължит., родит. могат да откажат изучаването."

Вие искате в България да е задължително БЕЗ възможност за отказване!

 
Преглед на профил antisocial Рейтинг: 409 "Не"
22 сеп 2010 21:33 45
- +Оценка
-5 +12

Освен за културен туризъм, обектите на църквата за нищо друго не стават, както и пияните лоясали черноризци. Със задължителни мероприятия се връщаме назад към едни времена, които уж отминаха. Вяра и религия, какво общо имат?

_____

There is no such thing as free lunch.
 
Преглед на профил | Рейтинг: 1154 "Не"
22 сеп 2010 21:37 46
- +Оценка
-4 +9

До коментар [#38] от "daam":

И аз не знам как може ти и приятелчетата ти фундита да се изразявате така манипулативно и грубо, но явно толкова можете :)

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил daam Рейтинг: 1206 "Да"
22 сеп 2010 21:41 47
- +Оценка
-11 +6

Не споменавам Италия, Португалия, Ирландия, Румъния, където се изучава или ЗИП или задължит. - за страните, за които не зная не съм споменал. Това не значи, че там не се учи като ЗИП или задължит. Така че съотношението не е такова 8/50, а преобладават в ЕИО страните, където се изучава или ЗИП или задължит /или са изравнени със СИП/. Тъй като не съм сигурен не давам точни цифри
Предпочитем да е ЗИП, каквото се и предлага. Всъщност няма нищо лошо да се избира между Религия на конфесионален принцип или Етика например. Но, тъй като дискусията пак повтарям е зададена некоректно и тенденциозно не смятам да продължавам да пиша тук. Направо се гнуся от този вестник на онези с куфарите.

 
Преглед на профил antisocial Рейтинг: 409 "Не"
22 сеп 2010 21:48 48
- +Оценка
-5 +11

До коментар [#47] от "daam":

Защо тенденциозно, отдавна трябваше да се постави този въпрос. Ние не сме задръстени пуритани, ходещи всяка неделя да слушаме приказки от хиляда и една нощ за събития, които никой не е доказал, и ги няма в аналите, а само в една художестена измислица наречена библия, т.е. надявам се да не сме.

_____

There is no such thing as free lunch.
 
Преглед на профил ka4ko Рейтинг: 237 Неутрална
22 сеп 2010 22:16 49
- +Оценка
-3 +7

1. По принцип - да,но по желание на децата и родителите,извън задължителната учебна програма - и без това децата са претоварени.
2. Но е редно и самата църква да "сложи ред в собствения си двор",за да възстанови доверието на хората в нейната кауза - ВЯРАТА.Много от поповете ,митрополитите и висшия клир вършат редица "небогоугодни" неща.

 
Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 466 "Не"
22 сеп 2010 22:41 50
- +Оценка
-5 +10Държавата да защити светския характер на управлението си по категоричен, неоставящ място за никакви съмнения начин!

Ако Борисов им е давал някакви аванси на тия чернокапци, да си ги оттегля овреме!

Ако ли пък някоя созополска сирена му е припявала на ушенце, че той може да се превърне във ВТОРИ Борис I, да й се отреже опашката (гущеровата, естествено, не рибешката!)

!!!

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
Преглед на профил pesheff Рейтинг: 1268 "Да"
22 сеп 2010 22:55 51
- +Оценка
-15 +6

До коментар [#50] от "SAAVEDRA":

значи за това трябва да се учи религия - да не ставаме злобни и жлъчни като някои тука коментиращи! Толкова злоба никъде не съм виждал и то срещу нещо толкова българско и традиционно като православието! Ако няма нищо което да ни обединява като нация - ще се удавим за нула време във вълните на глобализацията!

_____

Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 
Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 466 "Не"
22 сеп 2010 23:23 52
- +Оценка
-5 +6

До коментар [#51] от "Пешката":

"значи за това трябва да се учи религия - да не ставаме злобни и жлъчни като някои тука коментиращи!"

Себе си най-вероятно имаш предвид, ако погледнем коментарите ти в "Дневник":

"Пешката
Разстроено 11519:1622 сеп, 2010
Отговор
До коментар [#75] от "Remzi":

хич не ми се обяснявай за това какво направили христяните - а какво прави мохамед и неговите наследници със преобладаващото християнско население в северна африка и близкия изток персия и анадола! огън и меч! Да не говорим за арменци грузинци и все балканци дето сме страдали от точно ей такива хайвани като тия 40 зомбита талибански!!! Не се притеснявай - кюрдите ще ви оправят точно там където най боли! =)

Пешката
Весело 14421:0022 сеп, 2010
Отговор
До коментар [#141] от "ibryam_ali":

аркадаш! шъ си понисът ли заслуженото уе! Както си го понесоха убийците на католическият свещеник или на арменския писател Динк! смешник!"

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
Преглед на профил metzanviolinov Рейтинг: 524 Неутрална
23 сеп 2010 01:09 53
- +Оценка
-4 +4

Язък за хубавата музика на Исихия. Заслужава много повече от това да бъде фон на линкнатите по-горе клипчета.

 
Преглед на профил nickokolev Рейтинг: 5 "Не"
23 сеп 2010 03:12 54
- +Оценка
-3 +11

До коментар [#41] от "Кирил Кирилов":
Ето и нагледна подкрепа на думите на г-н Кирилов.Съгласен съм с вас.За щастие България не е от почернените и тъмни петна.И за да е просперираща страна с щастливи хора не съм съгласен умовете на децата да се промиват или да бъдат комплексирани и умствено осакатени от канони и църковни правила.За вярата си има време и това определено не са детските години.За вярата трябва да си зрял и сам да я почустваш и избереш.До вярата се стига.Не се натрапва и задължава.

 
Преглед на профил Сандокан Рейтинг: 810 Неутрална
23 сеп 2010 03:45 56
- +Оценка
-16 +7

Дааа, българският народ залязва!

Може да звучи прозаично, но ако не беше Православието и хилядите знайни и незнайни "черноризци/чернодрешкоци и т.н.", проляли кръвта си под ятагана, сега тази страница щеше да се казва www.sermaye.tr , а всички щяхте да си приказвате на турски.
Това, което турците не успяха за посечат за 500 години, е именно българската ВЯРА, съхранявана в така ненавижданата Правславна църква.

Ироничното в случая е, че българският език съществува благодарение на Евангелието и е създаден от "черноризците", но това са "остарели" работи, а ние сме "модерни европейци" сега. Остарели работи са и това, че два от първите три университета в Европа! са основани в България, а именно Охридската и Преславската духовни школи.

Може би е най-доре да попитаме Балканджи Йово дали сестра му, а и самият той са изучавали Православие в даскалото.
Православието е една от "отличителните черти" на българският народ. Ако изгубим/унищожим и Нея с какво ще се отличаваме от един скитнически, разпилян народ?


http://www.pravoslavieto.com/life/bg_ierei/1841_mitr_Kliment_Vasil_Drumev/zavet.htm

_____

Без мъдра мисъл!
 
Преглед на профил Кирил Кирилов Рейтинг: 1345 "Не"
23 сеп 2010 08:25 57
- +Оценка
-3 +10

До коментар [#43] от "daam":

Твоята справка само доказва несъстоятелността на твоята теза. Дори в най-пуританските страни в европа религия се изучава като ЗИП или СИП (родителите и децата имат избор дали да го изучават или не), както е в момента и в България. Ако беше прочел защитата на Емил Паралингов в основните тези щеше да знаеш, че и в България също се изучава религия в момента като ЗИП, но на тях това не им е достатъчно и те искат да се изучава религия като задължителен редовен предмет, без право на децата и родителите да избират, това дори в най-религиозните страни в европа го няма.

_____

Кирил Кирилов
 
Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 466 "Не"
23 сеп 2010 08:32 58
- +Оценка
-6 +12

До коментар [#56] от "Сандокан":

"ако не беше Православието и хилядите знайни и незнайни "черноризци/чернодрешкои и т.н.", проляли кръвта си под ятагана, сега тази страница щеше да се казва www.sermaye.tr , а всички щяхте да си приказвате на турски."

---
Можем само да гадаем в каква посока би се развила съдбата на България... Защото, ако не бяха така подло, "по православному" посечени ония 52 прабългариски рода, на българските първенци, на боилите, с техните невероятни познания и умения /вкл. бойни/, да не говорим за техния ДУХ, можеше и да не падне под това турско робство. /През време на което обаче все пак се е позволявало да се строят черкви!/.

Защото съществува теория, че това робство и покръстването в исляма идват като наказание за онова боилско клане и насилствено покръстване в православната вяра... После така се разправят и с богомилите... А някои казват още, че с турското робство българите са избегнали ужасяващите клади, на които християните на запад от нас са горили едни други християни... в Името Господне... Знае ли човек! - Неведоми са пътищата Господни! Затова ли в петък ще излезете заедно с мюсюлманските духовници на протест, за да ви настанят за втори път, на държавната трапеза, пътят към която минава през ученическите чинове...

Във време, когато в...

Прочитане на целия коментар
България деца умират от глад и лоши битови условия,... се градят 300 църкви... И всеки ден се отваря по една.

...
Не би било зле е да си смениш аватара, защото употребата му, освен проява на лош вкус, е доста нахална от твоя страна - знаем червенокожите за какво има да благодарят на човеколюбивите християни!

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
Преглед на профил ras16377431 Рейтинг: 1441 "Не"
23 сеп 2010 09:31 59
- +Оценка
-3 +9

Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

_____

gradinko.bg
 
Преглед на профил Димов Рейтинг: 581 "Не"
23 сеп 2010 10:59 60
- +Оценка
-2 +11

Капитал, вашият "гост експерт" само нарежда кухи фрази и не става ясно какво точно иска и защо.

_____

Мисленето да ти стане навик.
 
Преглед на профил vinetu Рейтинг: 466 Неутрална
23 сеп 2010 12:18 62
- +Оценка
-14 +4

Прозаично е ама атеистите никога няма да признаят че България е оцеляла през вековете благодарение на религията (православната)

_____

https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 
Преглед на профил zdravena Рейтинг: 8 Неутрална
23 сеп 2010 13:20 63
- +Оценка
-5 +8

До коментар [#62] от "vinetu":

Оцеляла е благодарение на вярата! А вярата няма нужда от религията, за да съществува и за да бъде поддържана! Човека може да вярва, без да е привърженик на която и да е религия, а може и да е много религиозен, но да не е вярващ!

_____

Истината може да се постигне само чрез практикуването й.
 
Преглед на профил blagochestiwia Рейтинг: 237 "Не"
23 сеп 2010 13:25 64
- +Оценка
-5 +12

Само да вметна, че съм завършил богословие, от което хич не се гордея! Учил съм и като малък в семинарията! За адския тормоз и педофилия няма да ви разправям-грозно е много! А против религия в училище ще се боря с всички сили. Разбирам да лъжат големи и улегнали хора, но деца?! Освен това знам нивото и манталитета на т.н. "теолози"( някои беше споменал Волен Сидеров). Тази инситуция би трябжало да се забрани а педофилите от религиозните училища-изолирани и съдени. За някои тайна ли е какво става в св.Рилски монастир, а и във всички други. Фрострирани нещастници с гениални идей да заемат мястото си до полуграмотните идиоти и никой повече да не им дава възможност да се докосват до децата!!! А който иска може да се занимава с глупостите им. Аз също имам права и смятам да защитавам не само моето, а и други деца от пошлите им ръчички.
Въобще, защо им позволяваме да ни занимават със скодоумията си?

 
Преглед на профил ras16377431 Рейтинг: 1441 Неутрална
23 сеп 2010 13:42 65
- +Оценка
-4 +9

До коментар [#64] от "blagochestiwia":

Не, не, моля те, разкажи ни за адския тормоз и педофилията, много искам да чуя!

_____

gradinko.bg
 
Преглед на профил Кирил Кирилов Рейтинг: 1345 "Не"
23 сеп 2010 14:08 66
- +Оценка
-3 +6

А и не забравяйте, че един от теолозите, богослови в България е Волен Сидеров:

http://dnes.dir.bg/news.php?id=4616185

Представете си какво промиване на мозъците на децата ни ще става с такива богослови.

_____

Кирил Кирилов
 
Преглед на профил ras16377431 Рейтинг: 1441 Неутрална
23 сеп 2010 14:23 67
- +Оценка
-4 +6

До коментар [#62] от "vinetu":
До коментар [#56] от "Сандокан":

Понеже знам, че обичате библейски цитати:
"When I was a child, I talked like a child, I thought like a child, I reasoned like a child. When I became a man, I put childish ways behind me."
Corinthians 13:11

Това по въпроса за ролята на религията в ИСТОРИЯТА ни.

_____

gradinko.bg
 
Преглед на профил ggetz Рейтинг: 0 Неутрална
23 сеп 2010 14:58 68
- +Оценка
-5 +4

До коментар [#12] от "BlueWater":
Разбира се, Вие сте против всички и всичко, за да не ви се размъти водата. Но ето какво се получава от вашето четене с черните очила

"Учителките на 12-те ромчета от Пазарджик напускат
07:39 | 23 септември 2010 | Общество
Сн.: БГНЕС
И двете преподавателки, определени да водят класа в Пазарджик, от който бяха отписани 24 деца заради голям брой първокласници от ромски произход, са подали молби за напускане.
Учителките Мария Царска и Нушка Коцева са заявили, че ще се пенсионират преждевременно, след като след първия учебен ден в Основно училище "Христо Смирненски" в Пазарджик са напуснали 24 деца по искане на родителите, пише вестник "24 часа".

Причината е, че в същия клас има още 12 първолаци от ромски произход. Така семействата са декларирали негласно явното си несъгласие децата им да учат редом с връстници от пазарджишкия ромски квартал "Изток".

Двете учителки не са имали такива намерения при започване на новата учебна година, а го решили след скандала.
“Не напуснах, защото не искам да водя клас с ромчета. Отказах се, когато децата, които бях събирала в продължение на месеци с колежката Гергана Григорова, започнаха да напускат училището. Солидаризирах се с родителите, на които заявих, че ако отпишат децата си, ще напусна”, заяви Мария Царска.

Другата...

Прочитане на целия коментар
преподавателка - Нушка Коцева, е подала молба за напускане, солидарна с колежката си. Коцева смята, че образуваната с ромчета маломерна паралелка няма да просъществува и на практика няма да има на кого да преподава.

"Това, което стана, показва, че липсата на етническа толерантност е болест за българското общество", коментира директорът на училището Кирил Димитров. Той определи темата като изключително деликатна, отказа да коментира в подробности и обясни, че в 20-годишната си практика не се е сблъсквал с подобен проблем.

Вчера министърът на образованието Сергей Игнатов заяви, че по-нормално би било българчета и ромчета да учат заедно.
"Чисто държавнически, родителите не са прави, но не мога да им въздействам. Като родител се опитвам да разбера какви са им подбудите. Може да са били подкокоросани, защото винаги има организация, която има полза от това. Причините са комплексни", заяви Сергей Игнатов."
Цитатът е от
www.dnes.dir.bg/news/obrazovanie-romi-pazarjik-7135055


 
Преглед на профил Кирил Кирилов Рейтинг: 1345 "Не"
23 сеп 2010 15:15 69
- +Оценка
-3 +9

До коментар [#68] от "ggetz":

През последните години БПЦ и особено митрополит Николай са истински пример за нетолерантност към различните. Не виждам как точно те ще научат децата ни на толерантност.

_____

Кирил Кирилов
 
Преглед на профил ju.li Рейтинг: 985 "Не"
23 сеп 2010 15:20 70
- +Оценка
-5 +4

До коментар [#68] от "ggetz":

Не се разбира защо сте дали тази препечатка. От текста се разбира, че в държавата живеят нормални хора. Няма по света родител, който би обрекъл децата си още в първи клас.
Това обаче е друга тема и няма нищо общо с обсъжданата тук.

 
Преглед на профил Сандокан Рейтинг: 810 Неутрална
23 сеп 2010 15:21 71
- +Оценка
-5 +3

До коментар [#58] от "SAAVEDRA":

Ами няма какво да гадаем. След Борис идава Симеон и настъпва Златният Век на България!!!

_____

Без мъдра мисъл!
 
Преглед на профил dreamer Рейтинг: 1212 "Не"
23 сеп 2010 15:21 72
- +Оценка
-3 +7

Основното, което което ни внушава религията е да повярваме безрезервно и без въпроси в казаното или написаното от някой друг човек вместо да разчитаме на собствената си преценка и мнение. Всичко това е неприкрит опит за налагане на чужда воля над собствената на всеки човек. Къде е смисълът на това да вярваме на друг вместо на себе си не мога да го схвана.
Е да, смисъл има ако искаме да приучим хората от една общност да реагират сравнително еднакво в дадена ситуация. Това е много полезно когато даден владетел иска да въздейства върху поданиците си да имат еднакво поведение и да го следват където той пожелае. Религията върши работа в тази насока, учи ги още от деца да вярват безрезервно в нещо, което си представя за вярно някой друг човек и ще ги лишава от възможност да имат собствени идеи и да изразяват собствената си воля.
Всичко останало са подробности.

_____

Отделете време навреме.
 
Преглед на профил Симо Рейтинг: 1128 Неутрална
23 сеп 2010 15:28 73
- +Оценка
-3 +9

Съгласен съм да има предмет "Религии". Да разгледа историята и възникването на всички религии на Земята. Като се почне с Египетската и се покаже връзката й с Християнската и Исляма, за да се знае, че това не са нищо повече от измислени приказки преразказани различно. И най-вече да се наблегне на факта, че ние не сме нищо друго освен животни и сме свързани и произлизаме от планетата Земя. Затова трябва да я пазим, защото може някой ден да останем без дом. За възпитаване на толерантност в децата най-добре да се разработят нови предмети за емоционална интелигентност и комуникация.

 
Преглед на профил Сандокан Рейтинг: 810 Неутрална
23 сеп 2010 15:36 74
- +Оценка
-10 +4

Изобщо прочетете още веднъж тезата на о.Емил и тази на Цвета Брестничка.

Отчето говори ясно и с конкретика излага проблемите. Има логичен и бистър ум. Отсреща Цвета отговаря с типичните клишета и кухи фрази характерни за кандидат-студентска тема по литература....

Проблемът е, че учителите възпрепятстват СИП и ЗИП и желаещите да научат що е то Православие нямат тази възможност. Това не е ли дискриминация...???

_____

Без мъдра мисъл!
 
Преглед на профил | Рейтинг: 1154 Неутрална
23 сеп 2010 15:47 75
- +Оценка
-3 +8

До коментар [#62] от "vinetu":

България е оцеляла благодарение на българите, а не на религията.

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил | Рейтинг: 1154 Неутрална
23 сеп 2010 15:54 76
- +Оценка
-3 +9

До коментар [#74] от "Сандокан":

Не е дискриминация. Никой не ти пречи да заведеш децата си на църква и да научат за християнството там.

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил vinetu Рейтинг: 466 Неутрална
23 сеп 2010 16:16 77
- +Оценка
-11 +4

До коментар [#73] от "Симо":

Час "История на религиите" си е чисто час по "Атеизъм". В тоя форум е пълно с примери за това, пък и антихристите много добре си го знаете.
То и Хитлер и Сталин смятаха че хората са животни и знаеш до къде го докараха. Самата идея че човек е съвкупност от молекули е малко смешна и унизителна не смяташ ли?

_____

https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 
Преглед на профил | Рейтинг: 1154 Неутрална
23 сеп 2010 16:28 78
- +Оценка
-3 +10

До коментар [#77] от "vinetu":

Забележи, че никой от изявените атеисти тук не иска изучаване на атеизъм в училище. За разлика от религиозните фундита ние не се страхуваме, че липсата на изучаване на атеизъм ще доведе до намаляване на броя ни :)

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил Carlin Рейтинг: 237 Неутрална
23 сеп 2010 16:36 79
- +Оценка
-1 +4

До 28
Браво.
Свързването на метафизичното("духовнот") с религията е кощунство.

_____

"Когато БОГОВЕТЕ говорят, ФАКТИТЕ мълчат"
 
Преглед на профил Галя Петрова Любенова Рейтинг: 0 "Не"
23 сеп 2010 16:41 80
- +Оценка
-3 +11

До коментар [#6] от "BlueWater":

Аз също съм против въвеждането на религията като ЗИП.Училището е място, което обединява децата.. Децата прекрачват прага на училището и искат да бъдат забелязани, обичани, уважавани независимо от техните религиозни убеждения. С изучаването на " религия- православие" в училище смятате ли, че ще постигнем този модел на общуване без конфликти на етническа основа. Влизали ли сте в такива паралелки в които учат деца изповядващи различни религии? Ако има агресия, нетърпимост между децата една от причините е етническата принадлежност. Все още има училища, в които учат само роми. Защо се позволява това. Как ще се въведе религия- правславие като например те изповядват мюсюлманска религия.

Да не забравяме, че училището освен, че обучава то и възпитава бъдещите граждани на България. Как ще възпитаме толерантност към другото, различното,като ние го отричаме?"" 
Преглед на профил hayauata Рейтинг: 8 "Да"
23 сеп 2010 16:58 81
- +Оценка
-10 +5

Темата на дебата не е зададена правилно, откъдето произтичат доста неясноти!

На първо място предложението на БПЦ е за задължително изучаване на предмета "Религия" (не задължително православие) на принципа, по който се провежда и профилираното обучение по чужди езици - в един клас тези, които искат да учат английски - имат учител по английски, тези с френски - учител по френски и т.н. По същия принцип родителите ще могат да записват децата си за профилирано обучение по различните религии в зависимост от предпочитанията им. Предложението за новия предмет отчита и различните деноминации на християнството - православие, католицизъм и протестантство, които бидейки деноминации на една религия могат да бъдат изучавани в един час (не съм запознат с конкретните детайли, за което се извинявам, но така или иначе това е възможно).

Освен това думата "вероучение" не се употребява съвсем правилно. Идеята на предложението на БПЦ е не да възпитава, да проповядва и да налага някаква вяра в светското училище, а даде ПОЗНАНИЯ за религията. По същия начин, по който се дават познания по биология, математика и други задължителни предмети. Без съмнение религията има доста сериозно влияние в съвременното общество и познанията в тази област могат да бъдат само от полза за децата. Освен това изучаването на предмета в последствие би им дало и възможност за по-информиран и свободен избор - дали да са вярващи или не.

Вероучението, в...

Прочитане на целия коментар
смисъл на проповеди и възпитание в определена вяра, действително няма място в светските училища, за тази цел има неделни училища към църквата, те не са част от задължителното образование и там ходи се ходи пожелателно. Предложението на БПЦ не е за задължително неделно училище по вероучение, а, отново повтарям, да се дадат знания.

Ето защо няма основания за притеснение нито от страна на атеистите (за да можеш да отречеш нещо е добре да имаш поне основни познания) и хората, които се страхуват, че на децата ще бъде налагана някаква вяра. Нямат основание да се притесняват и тези, които искат децата да се даде възможност и на други религии освен християнството.

Не разбирам каква е тази повсеместна паника, няма нищо страшно в получаването на знания за религията, това може само да разшири кръгозора на децата, да ги направи по-информирани и да им даде повече възможности за свободен избор.

За справка гледайте записа от сутрешния блок по Нова ТВ, гости бяха двама свещеници и проф. Калин Янакиев, които обясниха много добре за какво става въпрос, записа го има на страницата на телевизията.

 
Преглед на профил ras16377431 Рейтинг: 1441 Неутрална
23 сеп 2010 17:36 82
- +Оценка
-3 +6

До коментар [#81] от "hayauata":

Аха, ние падаме от Марс и нямаме НИКАКВА представа какво наистина иска БПЦ, мерси много за обяснението.

_____

gradinko.bg
 
Преглед на профил ju.li Рейтинг: 985 "Не"
23 сеп 2010 18:00 83
- +Оценка
-4 +7

До коментар [#81] от "hayauata":

Да разбираме ли, че вместо биология или математика ще трябва да се учи религия???
Вие не сте наясно с учебните програми и с широка ръка раздавате нови предмети, а кой и как ще ги учи хич не ви интересува.

 
Преглед на профил | Рейтинг: 1154 Неутрална
23 сеп 2010 18:13 84
- +Оценка
-3 +4

До коментар [#83] от "ju.li":

Много добре знаят кой ще ги учи -- православните богослови. Затова и твърдят, че не са против изучаването на ученията на другите секти. Знаят, че накрая ще стане "ами нямаше учител за АБВ, затова преподаваме само православие". :)

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил hayauata Рейтинг: 8 "Да"
23 сеп 2010 18:28 85
- +Оценка
-6 +5

До коментар [#82] от "gradinko":

Не, не смятам, че падате от Марс! Просто начина, по който е зададена темата на дебата, а именно с употребата на изразите "вероучение" и "задължително изучаване на религия-православие", създава представата за налагане на някаква вяра и проповядване в класните стаи. Когато за първи път видях дебата, въпреки че по принцип защитавам изучаването на религия в училище, бях доста разколебан и дори бях на път да застана на позиция "Не". Подобно объркване си личи и в повечето коментари както и в експертите-противници на тази идея, които гравират около опасенията, че с влизането на религията в училищита ще настъпят някакви много страшни катаклизми като разделение на децата, изолиране на тези, които не се интересуват от религия и т.н.

Придобиването на знания може само и единствено да доведе до общуване и дебати, до заемане на позиция и до информиран избор, защото само, когато имат достатъчно знания по дадена тема децата могат да бъдат толерантни към различните, да разбират противната теза и да правят избор за собствените си възгледи.

Липсата на ЗНАНИЯ, в крайната си форма, води или до фанатизъм или до войнстващ атеизъм, непризнаващ чуждото мнение.

 
Преглед на профил hayauata Рейтинг: 8 "Да"
23 сеп 2010 18:36 86
- +Оценка
-4 +5

До коментар [#83] от "ju.li":

Нищо подобно не е било предлагано. Изучаването на религия не изключва изучаването на биология, математика, химия или какъвто и да е било друг предмет, никой от защитниците на предложението не е предлагал изключването на някоя от съществуващите и наложени в училищата науки, в полза на религията.

Ще задам и следните въпроси:

Кой пример от близката ни история (последните 100-150 години) ни дава основание да се страхуваме от навлизането на предмет "Религия", във формата, в която се предлага днес от БПЦ?


 
Преглед на профил hayauata Рейтинг: 8 "Да"
23 сеп 2010 18:37 87
- +Оценка
-2 +3

Поправка!

Въпросът ми е само един, не трябва да бъде в множествено число:)

 
Преглед на профил Симо Рейтинг: 1128 "Не"
23 сеп 2010 19:23 88
- +Оценка
-4 +7

до: hayauata
БПЦ иска изучаването на Религия да е Българско православие. Да не мислиш, че нещо друго ще преподават на децата ? Ще преподават библията, защото те с това се занимават. Ще защитават измислицата за Исус. Ще преподават догма и смирение. Не си мисли, че БПЦ ще седне да прави анализ от къде са дошли религиите, и че ще спомене нещо различно от света троица. Не се заблуждавай. Пък и истинската причина БПЦ да иска ЗИП религия е както винаги ПАРИ. Така ще има щат във всички училища за много попчета да се пооблажат.
Както писах по-горе аз няма против предмет Религии, в който да се разгледа възникването на религиите от древността до сега, но БПЦ не иска това.

п.п.
Хубаво е повече хора да се запознаят с това филмче
http://www.youtube.com/watch?v=mnNSe5XYp6E
за да могат да разпознават сектите и да не се лъжат от тях.

 
Преглед на профил ggetz Рейтинг: 0 Неутрална
23 сеп 2010 19:42 89
- +Оценка
-7 +4

До коментар [#70] от "ju.li":

Ясно е, че не желаете да разберете! Вие сте против религията, но и против толерантността, не можете да разберете, че те могат да съществуват заедно безконфликтно. А това го показват децата в училище, които носят писани яйца, бяла халва и баклава на своите верски празници, черпят на своите именни дни, които някои не свързват с вярата, защото са безверници. Това, което се случи в едно училище е само предвестник на това, което явно много добре се подготвя и от някои вярващи, а още по-силно от "иноверци", представящи се за атеисти, но преследващи противопоставяне. погледнете, в колко от публикациите се говори за децата, за тяхното образование и възпитание. Много рядко. Те не са цел, а повод. За съжаление.

 
Преглед на профил ju.li Рейтинг: 985 Неутрална
23 сеп 2010 19:54 90
- +Оценка
-4 +2

До коментар [#89] от "ggetz":

Говориш на човек, чието дете се интегрира с ромчетата цяла година. Най-нормалното нещо за един родител е да предотврати това още в първия учебен ден. Съжалявам от все сърце за проявеното от мен търпение и съветвам всеки попаднал в подобно положение да взима необходимите мерки мигновено!
А за ентусиасти като вас има необятни полета за действие и те НЕ са пред компа!

 
Преглед на профил Сандокан Рейтинг: 810 Неутрална
23 сеп 2010 19:55 91
- +Оценка
-7 +4

След падането на "желязната стена" в България се нароиха всякакви секти, които някак си с лекота оплетоха в мрежите си доста деца и възрастни хора. Много семейства бяха "разбити" по този начин и липсата на здрава основа и структура на вяра си пролича.

Как бихте се почувствали ако утре детето или единият от родителите ви се появи с обръсната глава и жълти дрехи и ви заяви, че утре отива да пийне един "cool aid" на ливадата с ближните си? Дъщеря ви ви заяви, че няма да ходи повече на училище, защото няма смисъл, тъй като всички сме едно и ще умрем така или иначе и ви напуска за да отиде да живее в комуна и да е жена на всички.
Или съпругът/а отива да запълни "духовната дупка" в душата си в същата тази комуна.

Тогава всички започват да обвиняват БПЦ, че не е направила и не прави нищо по-въпроса. Но когато БПЦ предложи какво да се направи - всички скачат на нож!

Забравяте, че на 24ти Май е празника на българската писменост. Тази писменост е създадена от двама Божий служители. Ако имахте избор да изпратите детето си да се учи при Кирил и Методий или в кварталното училище в гетото какво бихте избрали?

Мнението ми е неутрално, защото не смятам, че вероучението в училище трябва да е задължително, но смятам, че не трябва да се възпрепятсва, като СИП или ЗИП, от окопали се номенклатурни директори и "учителски колективи"! Царя дава-пъдаря не дава!

_____

Без мъдра мисъл!
 
Преглед на профил Сандокан Рейтинг: 810 Неутрална
23 сеп 2010 19:59 92
- +Оценка
-4 +3

До коментар [#88] от "Симо":

Ами точно на разпознаване на сектите ще те научи Православието!
Но ако го смяташ и него за секта то къде е истината(не-секта)?

_____

Без мъдра мисъл!
 
Преглед на профил Кирил Кирилов Рейтинг: 1345 "Не"
23 сеп 2010 20:11 93
- +Оценка
-4 +4

До коментар [#92] от "Сандокан":

Всяка религия смята останалите религии и течения за сектантски и признава само себе си за богоизбрана, това е залегнало в основата на религиите.

_____

Кирил Кирилов
 
Преглед на профил dreamer Рейтинг: 1212 Неутрална
23 сеп 2010 20:13 94
- +Оценка
-3 +5

Няма значение каква религия ще се преподава. Религиите са вършили работа през древността за да се подчиняват масите на една централизирана власт. Сега не струват. Религиозните общности както през цялата история на човека , така и сега продължават да са изключително войнствено настроени имено поради отричането на разнообразието. На никакъв морал и етика не може да ни научи изучаването на една човешка измислица, че имало личност по-важна от нашата собствена и от всички останали. Това си е обикновен култ. Религиите ограничават духа на човека, затварят го в някакви рамки удобни за неговото подчиняване. Развитието на човешката цивилизация и наука никога не е била дело на която и да е религия. Не вярващите духовници са предизвикали ренесанса през средновековието а тези дето са се съмнявали било отчасти, било изцяло в налаганите догми и са тръгнали да търсят отговори.

_____

Отделете време навреме.
 
Преглед на профил ggetz Рейтинг: 0 Неутрална
23 сеп 2010 20:27 95
- +Оценка
-3 +3

До коментар [#90] от "ju.li":

Разбира се, Вие владеете истината, правото и свободата. Другите са родени да Ви служат и слушат. А попитайте майките в Чечня, в Босна. Съмнявам се силно дори във Вашите искрени майчински чувства.

 
Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 466 "Не"
23 сеп 2010 20:35 96
- +Оценка
-4 +7


С утрешното си шествие чернодрешковците искат ни повече, ни по-малко... - ПРОМЯНА НА КОНСТИТУЦИЯТА!

Затова ли намаляваме числеността на армията?!

То комай не останаха читави гаранти на светския характер на държавата... Всички станахме свидетели на поведението на Бойко по време на тоя малоумен тест с "мощите", на който го подложиха...

ХОРА, БДЕТЕ!

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
Преглед на профил др. Иванов Рейтинг: 696 Неутрална
23 сеп 2010 20:40 97
- +Оценка
-8 +3

Църквата е над конституцията, затова може спокойно да застане срещу нея.

_____

Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 
Преглед на профил Сандокан Рейтинг: 810 Неутрална
23 сеп 2010 20:43 98
- +Оценка
-2 +4

До коментар [#93] от "Кирил Кирилов":

Да, разбира се. Във вида в който сте поставили тази теза сте прав. Но религия и вероучение са две много различни неща според мен. Затова има католическо вероучение и православно вероучение. Те са две различни неща в общата християнска религия.

Ранно-християнската църква е била едно вероучение. Поради желанието на някой хора да го видоизменят се въвеждат каноните, за да се знае какво е точното вероучение. През 11ти век римския папа решава да видоизмени вероучението и така го разцепва на две.

В днешно време, като погледнем историята и делата на двете "крила" от 11ти век насам, всеки може да си нправи извода кой е поел по грешния път (визирам инквизицията, физическото унищожаване на индианците, а в днешно време, повсемесните педофилски изяви в западното крило).

_____

Без мъдра мисъл!
 
Преглед на профил Кирил Кирилов Рейтинг: 1345 "Не"
23 сеп 2010 20:58 99
- +Оценка
-4 +5

До коментар [#98] от "Сандокан":

А къде забравяш насилственото налагане на християнството в България и погубването на всички които не са искали да го приемат. Къде забравяш горенето на кладата и гоненията на богомилите от православните християни в България. И не на последно място педофилските изяви в българската православна църква.

http://www.dveri.bg/content/view/4194/29/

http://all.actualno.com/news_241378.html

_____

Кирил Кирилов
 
Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 466 "Не"
23 сеп 2010 21:00 100
- +Оценка
-5 +7Вчера министърът на образованието Сергей Игнатов пределно ясно заяви: Анализът показва, че през последните години НАМАЛЯВА , И ТО МНОГО УСКОРИТЕЛНО, броят на онези, които избират да изучават този предмет.

И, понеже интересът към измислената им религия спада катастрофално, православните са решили ОТНОВО ДА ПОЛЗВАТ ДЪРЖАВНАТА МАШИНА, ЗА ДА НАЛОЖАТ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД НАСИЛА ДА ГИ ИЗДЪРЖА, да издържа тия кадри, които "Богословските факултети в Пловдив и София вече десетилетие бълват" , по думите на другарката Шашава.

Не че и сега обезкръвената ни Родина не заделя огромни в условията на криза средства за Църквата, която уж е отделена от нея! Няма средства за спешна помощ, но за църкви - пари бол! За живите - все още - българи - пари няма, но за мощи - веднага се намират, нет проблем!

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
Преглед на профил ju.li Рейтинг: 985 Неутрална
23 сеп 2010 21:01 101
- +Оценка
-2 +2

До коментар [#95] от "ggetz":

Ми защо се включвате в дискусии, щом искате да слушате само гласовете в главата си?

 
Преглед на профил | Рейтинг: 1154 Неутрална
23 сеп 2010 21:09 102
- +Оценка
-3 +2

До коментар [#91] от "Сандокан":

Никой няма да обвинява БПЦ ако това се случи. Възпитанието на такива ценности е задължение на родителите.

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 466 "Не"
23 сеп 2010 21:15 103
- +Оценка
-3 +2

До коментар [#97] от "др. Иванов":

"Църквата е над конституцията, затова може спокойно да застане срещу нея."
-
Както е "над Конституцията", Църквата да вземе да се възнесе още малко по-нагоре! Само че знае, че ТАМ ще прогърми Гласът Му:

"Не всеки, който Ми казва: Господи, Господи! ще влезе в небесното царство, но който върши волята на Отца Ми, Който е на небесата!

В онзи ден мнозина ще Ми рекат: Господи, Господи! Не в Твоето ли име пророкувахме, не в Твоето ли име бесове изгонихме и не в Твоето ли име направихме много велики дела?

Но тогава ще им завява: Аз никога не съм ви познавал, махнете се от Мене, вие, които вършите беззаконие!"

(Мат., 7:21-23)

С оглед на това, че горният цитат е от Новия завет, очевидно Бог няма предвид ни атеистите, ни последователите на някоя друга религия... ;)

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
Преглед на профил | Рейтинг: 1154 Неутрална
23 сеп 2010 21:15 104
- +Оценка
-3

До коментар [#98] от "Сандокан":

Само дето кой знае защо пропускаш, че точно западното вероучение дава възможност за Ренесанса, развитието на науката и техниката. :)

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил Сандокан Рейтинг: 810 Неутрална
23 сеп 2010 21:22 105
- +Оценка
+3

До коментар [#99] от "Кирил Кирилов":

Разликата е там, че е един случай, а не повсеместна практика и няма нищо общо с вероучение.Измествате темата.
За богомилите знам, че един е бил изгорен на кладата за назидание, защото са били нещо като комунари и сегашните кришнари. Това, че са били "гонени" не означава непременно убити.

За "насилственото" покръстване, откровенно незнам колко е било насилствено. Споменахте го и по-горе, но е добре да цитирате някой именити източници на тези твърдения.

Едно е сигурно, че в годините след покръстването настъпва Симеоновият век и България се е разпростряла чак до Карпатите. Успоредно с това книжовноста, просветата и науката процъфтяват в България.

_____

Без мъдра мисъл!
 
Преглед на профил Сандокан Рейтинг: 810 Неутрална
23 сеп 2010 21:24 106
- +Оценка
-1 +3

До коментар [#104] от "|":

Напротив, визирам именно инквизицията. Тя е инструмента на тази "спирачка".

_____

Без мъдра мисъл!
 
Преглед на профил Сандокан Рейтинг: 810 Неутрална
23 сеп 2010 21:29 107
- +Оценка
-2 +3

До коментар [#104] от "|":

Може би не се доизказах точно, но попитай Ренесансовите мислители изгорени и сварени живи на кладата за научните си твърдения...

толкоз им е дало западното вероучение...

_____

Без мъдра мисъл!
 
Преглед на профил | Рейтинг: 1154 Неутрална
23 сеп 2010 21:31 108
- +Оценка
-6

До коментар [#106] от "Сандокан":

За да има нужда от спирачка първо нещо трябва да се развие. А за развитието на науката и съвременното мислене са помогнали доста черноризци от "западното вероучение". Какво са правели през това време тези от "източното вероучение" не е ясно. Сигурно са се взирали в пъповете си :)

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
23 сеп 2010 21:41 109

Този коментар беше изтрит в 21:46 на 23/09/2010 от неговия автор.

Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 466 "Не"
23 сеп 2010 21:48 110
- +Оценка
-3 +4

До коментар [#105] от "Сандокан":

По времето на Симеон, в резултат на войните, настъпва страхотна демографска криза, по-нататък - знаем какво следва... За упадъка на "християнските" нрави - тоже... Докарали в крайна сметка разни рязани 5 века да беснеят "над бащино ми огнище"...

А и преди Симеон сме имали бляскави предводители, които са извиквали завист и възхита у свидетелите на тяхното величие:

„При император Юстиниан Носообрезания предводителят на българите,Тервел, бил на върха на благополучието. И самият Юстиниан и Константин, синът на Ираклий, били негови данъкоплатци. Той поставял обърнат щита си, който носел във време на война, и изправял своя камшик, с който шибал коня си, и слагал пари, докато покрие и единия, и другия. Изправял копието си на земята и до краищата му натрупвал голям куп дрехи от коприна. Като напълвал сандъчета със златни и сребърни пари, раздавал ги на войниците, като пръскал с дясната си ръка злато, а с лявата сребро.”

Суидас

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
Преглед на профил yoanitsa Рейтинг: 8 "Да"
23 сеп 2010 23:01 111
- +Оценка
-8 +3

До коментар [#58] от "SAAVEDRA":

Ти голям историк се извъди какво толкова си завършил ако не е тайна или си просто любител на плюенето както повечето тук?

 
Преглед на профил yoanitsa Рейтинг: 8 "Да"
23 сеп 2010 23:31 112
- +Оценка
-8 +4

Така,а защо ако майката и бащата са атеисти се отнема на детето правото да учи Вероучение така не са ли накърнени неговите права хуманисти???Защо децата да не го изучават пък те сами да решът,а не вие вместо тях ще ви кажа защо,защото няма да можете вече да ги изкривявате по своя си модел след като един път се докоснат до Вярата!Ще ви задават въпроси на които въпреки словоблудсво си не можете да им отговорите !Защото всички много добре знаете в сърцата си, че Бог съществува колкото и да го отричате и хулите!С какви тези ще се обосновете след като и най-големите учени в края на живота си достигат до Вярата в Бога!Като учите децата си на безбажие утре вие ще страдате от това защото едно дърво се изправя докато е младо

 
Преглед на профил | Рейтинг: 1154 Неутрална
24 сеп 2010 00:08 113
- +Оценка
-3 +7

До коментар [#112] от "yoanitsa":

Хайде още веднъж, дано влезе в чугунените ви глави: детето като порасне има право да избере в какво ще вярва. Докато е дете, избират родителите му.

Много ви се иска да зарибявате децата от малка възраст, а? Няма да стане :)

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
24 сеп 2010 00:12 114

Този коментар беше изтрит в 00:35 на 24/09/2010 от неговия автор.

Преглед на профил Сандокан Рейтинг: 810 Неутрална
24 сеп 2010 01:01 115
- +Оценка
-6 +2

До коментар [#110] от "SAAVEDRA":

Първо, между времето на Симеон и турското нашествие има 500 години... каква "демографска криза" ????

Второ, Тервел е бил християнин, както и Кубрат, и много българи са се покръстили по негово време още.

Трето, като християнин, Тервел е уважавал и почитал духовниците и можеш да бъдеш сигурен, че това е ставало с целуването на ръка. Това е 150 години преди Борис.

Четвърто, В. Левски, който си цитирал, като твой подпис е също познат като йеромонах Игнатий(ако ти говори това нещо)!

_____

Без мъдра мисъл!
 
Преглед на профил BohrMottelson Рейтинг: 649 Неутрална
24 сеп 2010 02:13 116
- +Оценка
-3 +12

Аз мисля, че задължително трябва да се изучава зен будизъм.
И йога. И кабала. И театърът на Брехт. И френската Нова Вълна. И
Кама Сутра. И шофиране. И най-вече - как да се предпазваме от религиозни изтрещялници.

 
Преглед на профил | Рейтинг: 1154 Неутрална
24 сеп 2010 03:16 117
- +Оценка
-3 +9

До коментар [#116] от "BohrMottelson":

Пропуснал си гледане на кафе, хвърляне на боб и плетене на една кука.

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил BohrMottelson Рейтинг: 649 Неутрална
24 сеп 2010 04:32 118
- +Оценка
-3 +8

До коментар [#117] от "|":

Да. И не само.
Списъкът е безкраен.
Това е просто опит да покажа колко произволно и безсмислено е налагането на задължително изучаване на религия.


 
Преглед на профил Кирил Кирилов Рейтинг: 1345 "Не"
24 сеп 2010 08:10 119
- +Оценка
-2 +7

До коментар [#115] от "Сандокан":

Да Левски е познат като йеромонах Игнатий. Но и Сталин постъпва в Горийското духовно училище. В 1894 г. Сталин завършва духовното училище и същата година постъпва в Тифлиската православна духовна семинария. Явно това, че си изучавал вероучение не е гаранция, че после няма да убиеш няколко милиона души.

_____

Кирил Кирилов
 
Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 466 "Не"
24 сеп 2010 08:22 120
- +Оценка
-2 +5

До коментар [#115] от "Сандокан":

Естествено, че в българските предели е имало християни и преди НАСИЛСТВЕНОТО ПОКРЪСТВАНЕ, защото българите са имали познанието за това кой е Христос, били са и толерантни хора, но никой не си е позволявал да налага вярата христова с огън и меч и да налага вярата христова с огън и меч! Дори в двора на един Крум, сред родствениците му е имало християни, но това не му е попречило да въведе законите на шериата, които са ни превърнали в държава, извикваща завист и у тогавашните "западняци"...А и знаем какви "християнски чаши" е ползвал на царската си трапеза!!!...:)

Това обаче с пришиването на Църквата към Левски вече е прекалено! Той сам, след година-две прекарани в нея, напуска тази институция, виждайки, че тя не може да бъде полезна за освобождението на отечеството ни! И защо Църквата канонизира един масов убиец като Борис I, а за Левски, когото народът български тачи като Апостол, Църквата не намери достатъчно аргументи, за да го обяви за светец!? И как се не намери един православен свещеник да го опее, та мъртвото му тяло бе захвърлено накрай града на псетата и вълците?! И интересно защо и днес българинът продължава да смята, че Левски е предаден от един поп?!Т

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 466 "Не"
24 сеп 2010 08:26 121
- +Оценка
-2 +5


Споко, щом и воеводите от ВМРО-то се отказаха от подкрепата си за днешното шествие и за безумната идея за задължителното изучаване на религията в училище, работата е ясна... Тоя път кукловодите оплетоха конците! :) Народът ни все още не се е превърнал в безропотно стадо... Децата си поне все още може да защити!

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
Преглед на профил dreamer Рейтинг: 1212 "Не"
24 сеп 2010 09:58 122
- +Оценка
-2 +5

До коментар [#120] от "SAAVEDRA":

"И интересно защо и днес българинът продължава да смята, че Левски е предаден от един поп?!"
Когато си е приел, че душата ти е собственост на бог всъщност се отричаш от нея. Можеш да оправдаеш безкраен списък от нечовешки постъпки щом решиш, че така е угодно богу (а не угодно на човека и човечеството като цяло) и навсякъде е неговия промисъл. Така спиш спокоен - какво като си затрил някой, ако бог беше против щеше да те възпре.

В децата трябва да се възпитава да слагат на първо място обичта към ближния, към другия човек, а не на първо място обич към някой бог, резултата ще бъде едно много по-човечно общество, една стъпка по-близо до съвършенството. Всяко едно човешко създание и всяка една душа е много по-божествена от който и да е бог на която и да е религия - разликата идва от факта, че едното е истинско, другото е фикция.

_____

Отделете време навреме.
 
Преглед на профил areta Рейтинг: 1134 "Не"
24 сеп 2010 10:34 123
- +Оценка
-4 +6

Стига глупости! България е светска държава и вероучението няма място в училище!

След училище, който иска, нека си изучава каквато си ще религия - кеф му православие, кеф му ислям, кеф му мормонство... Ама нещо няма кой знае колко желаещи, защо ли?! :)

 
Преглед на профил eraser Рейтинг: 8 "Не"
24 сеп 2010 10:49 124
- +Оценка
-2 +4

До коментар [#43] от "daam":

Виж, за Испания не си прав, приятелю! Децата в училище (разбирай родителите) избират дали да изучават религия или атернативна дисциплина. Но в никакъв случай не е задължително.
Ето един линк към действащ закон за образованието:
http://www.boe.es/boe/dias/2006/05/04/pdfs/A17158-17207.pdf
където, ако четеш испански става ясно, че училищата задължително предлагат католическата религия като предмет. Учениците имат право да избират дали да го изучават или не. Същото важи и за други религии - евангелисти, мюсюлмани, евреи... и други религиозни общности, при условие че могат да осигурят преподаватели и учебници.

Ако можеш да потвърдиш останалите страни с някакви доказателства, давай.

_____

"Per natura non da, Salamantica non presta..."
 
Преглед на профил dimitar_petrov Рейтинг: 8 Неутрална
24 сеп 2010 11:06 125
- +Оценка
+3

Относно избиването на 52-та рода.
http://www.pravoslavieto.com/history/09/852_sv_tsar_Boris/52_roda.htm

 
24 сеп 2010 11:12 126

Този коментар беше изтрит в 11:18 на 24/09/2010 от неговия автор.

Преглед на профил vinetu Рейтинг: 466 Неутрална
24 сеп 2010 11:40 127
- +Оценка
-4 +2

До коментар [#122] от "dreamer":

Много си бос по библейските въпроси, както и повечето от агресивните атеисти тук, говориш приказки от рода "чул-недочул", както препоръчах в началото прочетете поне веднъж Библията (ама цялата) преди да се излагате. Във тоя форум дето уж е бастион на антикомунизма, повтаряте глупости измислени от комунистите.

_____

https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 
Преглед на профил dimitar_petrov Рейтинг: 8 Неутрална
24 сеп 2010 12:01 128
- +Оценка
-2 +3

А относно аргумента за това,че видите ли щяло да има различия в училището,то различия си съуществуват и сега и те са огромни.Понеже съм живял известно време в Австрия и децата ми са учили там бих искал да споделя известни наблюдения. Например там децата ,независимо колко са богати или бедни родителите им, получават приблизително еднакви дневни пари(приятели германци са ми споделили ,че и в Германия е така)В БГ някои деца имат за дневни повече от дневната ми надница,а моята заплата не е минималната за страната.:)В Австрия децата получават мобилни телефони едва в гимназията и това са обикновени телефони,не смартфони,в БГ някои първолаци имат телефони,които струват,повече от месечната заплата на учителката им.В Австрия и Германия хората знаят от какво наистина има нужда едно дете.В БГ "любовта" на родителите е право-порпорционална на стойноста на "играчките",които има купуват.Така че аргумента за училището,което видите ли би трябвало да обединява,а не да разделя е възможно най-тъпият аргумент.Големият ми син винаги е бил "бялата врана" в класа си.В началното училище понеже имаме по-тъмен тен(не сме цигани,родът ми от одринска Тракия:)) го обиждаха на "циганин" и "турчин" и даже един от съучениците му беше казал,че "трябва да живеем в кашони".В прогимназията го обиждаха понеже не псуваше и т.н. и т.н..Имам 6 годишен стаж в българското училище,като преподавател по западни езици(немски и английски) и знам,че разделението м...

Прочитане на целия коментар
ежду децата е много,ама много голямо и ,че няма никаква толерантност и търпимост към различния,към другия.Обучението по "Религия" би могло да възпита тази толерантност и търпимост.
В Австрия ме попитаха,каква религия "ЩЕ" учат децата им,отговорих им "Православна"(там я водят "grichisch-ortodox").За едното дете осигуриха учител,но за другото нямаше и затова то не изучаваше такъв предмет.Както виждате стига да искате винаги има начин да се разрешат спорните въпроси.Освен това обучението по "Религия" не е от натоварващите предмети,рисуваха,пееха песни,играеха.
По принцип съм против въвеждането на задължителен предмет"Религия",защоо видях и смятам,че това е най-лесният начин да секуларизираш децата-превръщаш вярата само в сбор от морални постановления,а тя е много повече от морал.Но като виждам,какво незнание,невежество цари относно световната история,относно българската история,относно ,какво е това религия и какво вяра,относно какво е това Църква(най-вече сред опонентите,но и сред привържениците) считам,че такъв предмет е наложителен,друг е въпроса,кой и как ще го води.

 
Преглед на профил dimitar_petrov Рейтинг: 8 Неутрална
24 сеп 2010 12:11 129
- +Оценка
-3 +4

А видях ,че е засегнат и въпроса за предателството на Левски.Мислех,че"сите българе"вече знаят,как стои въпроса с това предателство и кой е истинският предател,но се оказва,както казваше един журналист.че в БГ има още много"бетонирани мозъци":).Дори по някоя от националните телевизии прожектираха специален филм за това,но кой да ти го гледа.Забелязал съм,че повечето "почитатели" на Левски са такива само ,когато трябва да "празнуваме"(както сгафи един журналист или журналистка) годишнината от неговото обесване.:)

 
Преглед на профил dimitar_petrov Рейтинг: 8 "Да"
24 сеп 2010 12:27 130
- +Оценка
-5 +4

Чрез канонизацията Църквата санкционира един вече просиял светец,който е засвидетелстван,като такъв или от народа или от Бог.В народното съзнание св.княз Борис I е бил вече светец,когато Църквата го е канонизирала официално.В народното съзнание дякон Игнатий ,в мира Васил Иванов Кунчев-Левски, е бил и си остава герой,но никога не е бил светец.А относно това,какво бил оставил Левски, в самото му завещание е казал сам той-"споменавайте ме,като дякон Игнатий".Защо някои хора вместо да пишат не седнат да вземат да прочетат някой книжки,може би ги е страх,че току виж взели та получили просветление.:)))

 
Преглед на профил dimitar_petrov Рейтинг: 8 Неутрална
24 сеп 2010 12:49 131
- +Оценка
-1 +4

http://www.pravoslavie.bg/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/%D0%A1%D1%8A%D0%B1%D0%B0%D1%80%D1%8F%D1%82-%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%B2-%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D1%85%D0%B0%D0%BD-
И когато Църквата прави "НЕЩО",какво правите вие?!

И стига с тоя Сталин,защото и там познанията ви са боси.Приличате на тези в притчата-слепец слепеца води.Сталин виждате,а това НЕ ИСКАТЕ да видите.http://www.dveri.bg/content/view/11712/171/

http://www.dveri.bg/content/view/11523/171/

http://www.pravoslavie.bg/%D0%96%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%8F/%D0%90%D1%80%D1%85%D0%B8%D0%B5%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF-%D0%B8-%D1%85%D0%B8%D1%80%D1%83%D1%80%D0%B3

 
Преглед на профил ras16377431 Рейтинг: 1441 Неутрална
24 сеп 2010 13:03 132
- +Оценка
-4 +4

До коментар [#85] от "hayauata":

Изобщо не става въпрос за ЗНАНИЯ, а именно за вероучение. Виж какво казват поддръжниците на талибана[#77] от "vinetu":
"Час "История на религиите" си е чисто час по "Атеизъм". "

Т.е. всичко, което вкарва обективизъм по темата и сравнение с други религии вече не им отърва. Съжалявам, че вярата ви е толкова крехка, че самото сравняване с друга вяра вече я чупи, но регилиозен протекционизъм е недопустим в образователната система на светска държава.

_____

gradinko.bg
 
Преглед на профил vinetu Рейтинг: 466 Неутрална
24 сеп 2010 13:46 133
- +Оценка
-5 +1

До коментар [#132] от "gradinko":

Чел съм и Корана и за разлика от тебе мога да направя сравнение. А в "История на религиите" ше научиш толкова за религията колкото за математиката в час "История на математиката"

_____

https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 
Преглед на профил ju.li Рейтинг: 985 "Не"
24 сеп 2010 13:58 134
- +Оценка
-2 +5

Моля, хайде всички да се приземим в този век. Учениците днес са претрупани с часове и учебници със съмнително съдържание. Училищата са във вид от преди втората световна война. Наскоро Фандъкова се похвали, че е подменила старите "клекала" с нови - пак "КЛЕКАЛА" - ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНО! Децата няма къде да се преобличат и да си оставят багажа. И на този фон си говорим за нов предмет, с нови изисквания, с нови учители...
Имам чувството, че никой не се интересува за децата, а само искат да уредят няколко хиляди наши момчета и момичета със заплата, осигуровки и огроооомни отпуски!

 
Преглед на профил ras16377431 Рейтинг: 1441 Неутрална
24 сеп 2010 14:41 135
- +Оценка
-3 +2

До коментар [#134] от "ju.li":

Сега ме накара да се замисля - ползват ли поповете отпуска?

_____

gradinko.bg
 
Преглед на профил ju.li Рейтинг: 985 Неутрална
24 сеп 2010 14:48 136
- +Оценка
-3 +3

До коментар [#135] от "gradinko":

Хи-хи отпуски - чиста загуба.
Едно погребение днес и ето ти храна за цялата челяд и джобни 3-400лв.

 
Преглед на профил weinlock Рейтинг: 237 "Не"
24 сеп 2010 15:44 137
- +Оценка
-4 +3

Ето, например какво пяха днес на литийното си шествие поповете - за православие в училище, което да научи на морал, ценности и българщина нашите деца. Тоест тези попове откровено си казват, че православието им учи на морал, ценности и българщина. Че именно тяхната религия е носител на спасителния морал и семейни ценности, от които се нуждаят всички деца. Предполагам същото нещо ще обясняват и ходжите. Ама я да ги питаме, попа дали счита, че ходжата също ще научи децата на морал и български ценности?

Да, в Германия например се преподава вероучение за две конфесии, а сега вече искат и трета - за мюсюлманчетата. Обаче там първи основен принцип е да не се каже нито една дума, която описва другите конфесии в отрицателен смисъл. Германците имат дисциплина, спазват го, макар че сега с исляма не е вече съвсем така. А при нас, имате ли си идея дали в нашите земи с присъщата ни гореща кръв тая тънка струна дали ще стои кротка? И без друго сега едвам сме заровили томахавката с турците, та остава само да почнат да учат децата в училище, че тия от другата религия са заблудени и са се помъкнали подир Дяавола. И ще го учат, защото това е най-важният стожер на всяка религия - "само чрез Мен ще се спасите".

 
24 сеп 2010 15:44 138

Този коментар беше изтрит в 15:46 на 24/09/2010 от неговия автор.

24 сеп 2010 16:29 139

Този коментар беше изтрит в 16:30 на 24/09/2010 от неговия автор.

Преглед на профил weinlock Рейтинг: 237 "Не"
24 сеп 2010 16:31 140
- +Оценка
-5 +4

Та не виждам на какъв точно морал е преносител християнството, със неговия отвратителен, безсърдечен, ревнив, дребнав и несправедлив, особено несправедлив, Господ. Любящ ли е Господ, който праща народите да се колят едни други, баща да коли и пече първородния си син, Господ който уж е баща на всички, ама лично е пратил по план програма(вж. Откровение) на огън и ужасна смърт големия процент от "децата си", при положение, че има неограничените възможности да уреди безболезнено всичко. Най-малкото, при положение, че може да спре да пребивава в дълбока нелегалност, ами открито каже коя религия му е по хатъра. Вместо да се крие зад расата на самоназначилите му се за служители и да ги оставя да изискват от негово име заплати от държавата.

Колко величаво Авраам е искал да колне Исаак от преданност на своя кръвожаден идол. И колко богоугодно пък после евреите изпозаколили всички останали ханаанци (старци, бебета, магарета, всичко, освен девиците непознали мъж, о, те поради что ли заслужават - ето ви морал), под претекста, че правели съвсем същото, горяли си децата по заповед на идолите си...

Това ли са семейните ценности и моралът, на които искате да научите децата?

 
Преглед на профил ras16377431 Рейтинг: 1441 Неутрална
24 сеп 2010 16:41 141
- +Оценка
-3 +2

До коментар [#85] от "hayauata":

Ей го Божо Мощния си казва в прав текст:
"въвеждането на ВЕРОУЧЕНИЕ в системата на българските държавни училища"
http://mediapool.bg/show/?storyid=170344&srcpos=7

_____

gradinko.bg
 
Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 466 "Не"
24 сеп 2010 20:10 142
- +Оценка
-4 +7

Ако до днес някой се е съмнявал в антинародната същност на Българската православна църква, от днес не би трябвало да има каквито и да било съмнения в нея!

По време на криза, за пореден път да използват държавните институции, в които са се намърдали ДС-кадри като шибания министър, за да налагат на народа да им поднася за зомбиране децата си, па и да им плаща за това!

И пак тия мурафети със стотиците автобуси от провинцията... Аман от комуняшки номера!

Тия гражданска война ли искат да предизвикат?!

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
Преглед на профил др. Иванов Рейтинг: 696 Неутрална
24 сеп 2010 20:38 143
- +Оценка
-8 +1

Това, бе държавата е светска не означава нищо, защото Църквата е над държавата.
Аз лично не мисля, че вярата може да се изучава в подробности от ученици, защото е прекалено тежка и сложна материя, но щом Църквата е ришила, че трябва, значи е преценила правилно.

_____

Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 
Преглед на профил ggetz Рейтинг: 0 Неутрална
24 сеп 2010 20:49 144
- +Оценка
-1 +2

До коментар [#101] от "ju.li":

Благодаря, това го е казал и Сталин - има глас - има проблем, няма глас, няма проблем. А защо твоята менторка се окопа?

 
Преглед на профил ostropisec Рейтинг: 8 Неутрална
24 сеп 2010 20:55 145
- +Оценка
-2

Коментарите по тази тема не бива да се ограничават!

Ето едно експертно мнение по въпроса - Какво са религиите?

Изтеглете и прочетете

http://sfera.zonebg.com/knigi.htm

_____

Управлява не този който може, а който иска !
 
Преглед на профил Milen Mihailov Рейтинг: 8 "Не"
24 сеп 2010 21:08 146
- +Оценка
-3 +7

Мястото на църквата е където си е в момента - извън училищата, извън Държавата, там където всеки, който иска - може да я намери, стига да я потърси...

Само че БПЦ е като вампирите - опитва се да се намърда там, където не я канят, да опетни душите и умовете на децата с идеята за някакъв си "първороден грях" с който всички хора се раждали и тн. простотии...

Аз не искам децата да израстват в страх, не искам да са добри, защото от Горе някой ги гледа и ще накаже тях или тяхното семейство. Искам да са добри, защото така са избрали, защото са избрали да са Хора, а не от страх от Бога или друга подобна простотия...

Всеки човек, когато стане достатъчно зрял ще реши дали да вярва в това, че светът е сътворен за 7 дни, че всички са произлезли от Адам и Ева /които впрочем са имали двама сина и ако някой от тях не се е сношил с майка си, нямам идея как се е населила тая земя/ или ще предпочете научното виждане за нещата. Може да избере и нещо по средата. Важното е да може да избира. За да направи избор обаче е необходимо Човек да е ЗРЯЛ. Децата не са зрели. Те са лесни за манипулиране и затова не трябва да се позволява на никой, пък бил той и носител на официалната държавна религия да им промива мозъците...

 
Преглед на профил dolphina_bg Рейтинг: 0 "Да"
24 сеп 2010 21:10 147
- +Оценка
-10 +3

Моля да ме извините, но пространството за което говори г-жа Брестничка за мен е безгрижие. Децата са като чист лист хартия, каквото напишеш на него това ще прочетеш. Доброто се сее в детските души и това се прави с любов и за да пожънем добро наистина са необходими много грижи, а не просто свобода. Тази "свобода" е много удобна за да избягаме от отговорността да възпитаваме нашите деца.

 
Преглед на профил dimitar_petrov Рейтинг: 8 Неутрална
24 сеп 2010 21:25 148
- +Оценка
-6 +2

Пази Боже сляпо да прогледа.
Намаляваме числеността на армията,защото при 40-50% сива икономика,т.е. икономика,която не плаща данъци,осигуровки и т.н.,не можем да си позволим да издържаме такава армия,скоро и държавата ще я обявим в ликвидация,а не заради вероучението.
Относно морала,на който е носител християнството и в частност Православната Църква в България ще спомена само един факт;единственото има на "институция" отбелязано на паметника на Холокоста в Израел е това на Православната Църква в България.Това е още един пример за толерантността на Църквата и довод за това,че вероучението няма да бъде повод за нетърпимост и разделяне между учениците.
По принцип съм против задължителният характер на вероучението в БГ,защото това означава то да попадне под контрола на държавата и политиците,а каквото е попаднало под неин/техен контрол не е прокопсало и плодове не е вързало.Всъщност така наречените противници би трябвало да подкрепят идеята за въвеждане на задължително вероучение с две ръце,защото това означава 100% провал.Но като чета коментарите и виждам випюищото невежество по въпроси от световната история,от българската история,от сравнителното религиозознание,съм "за",та дано след 20 години няма подобно коментари.

 
Преглед на профил dimitar_petrov Рейтинг: 8 Неутрална
24 сеп 2010 21:29 149
- +Оценка
-7 +3

Я кой заговори за гражданска война и същевременно обвинява Църквата в противодържавни действия,заради едно мирно шествие,а защо не си направите вие едно мирно шествие "против"?!

 
Преглед на профил dolphina_bg Рейтинг: 0 "Да"
24 сеп 2010 21:30 150
- +Оценка
-9 +3

За мое огромно съжаление като чета по-голямата част от коментарите разбирам, че или няма родители или че просто са много далеч от децата си. Знаете ли не искам да обиждам никого, но наистина много ми е жал за децата...
Затова проблемите на децата в училище и на улицата ще продължават. Дано един ден осъзнаем кои са в действителност ценните неща в живота преди да сме загубили тях и себе си.
Как мислите дали са нещата на които ги учим и за които им даваме пример, като здравото семейство - опората на която винаги могат да разчитат, или липсата на такова?
Ех, какво нещо е само да дадем на децата си свободата с която да съсипват живота си точно като нашия и даже по-зле! Хора събудете се!

 
Преглед на профил | Рейтинг: 1154 "Не"
24 сеп 2010 21:48 151
- +Оценка
-1 +6

До коментар [#150] от "dolphina_bg":

Гледай си твоите деца и не жали нашите.

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил Chernomorski Рейтинг: 554 Неутрална
24 сеп 2010 21:58 152
- +Оценка
-2 +6

Категорично съм против задължителното изучаване на каквато и да е религия! Въпреки че се смятам за добър християнин и дори помагам на дъщеря си в просвещението на 4 и 6-годишните си деца в основите на християнството. Но да прехвърляме на немърливи родители и тази част от възпитанието върху училището - категорично съм против!
Българското училище може и без религия! Ако обаче нашата църква вижда в училището надежда за своето съществуване, това не е задължението да учиш нещо, които и Бог не би те задължил! Като свободно избираема дисциплина следва да има "Религия" с акцент върху православието, но без да се изключват часове и за другите религии. Само доброволно! И тогава ще стане ясно кой колко и какво място има в училище! Всяко обаче задължение ще ни струва скъпо!!!

 
Преглед на профил Сандокан Рейтинг: 810 Неутрална
24 сеп 2010 22:27 153
- +Оценка
-8 +3

Четейки коментарите виждам какво огромно влияние имат Американските евангелисти и как техните виждания и разбирания са се просмукали чак в България.

Въпросната група евнгелисти твърди, че земяата е на 6000 години, а разните вкаменели кости от динозаври и други такива са поставени там от дявола за да заблуждават човека. Теорията на Дарвин за тях също е работа на дявола и те се борят тя да не се преподава в училищата. Изключително се опитват да наложат техните виждания и разбирания в училищата и учебниците и стигат чак до светските съдилища в този си стрмеж. Пишат учебници в които завоалирано прокарват разбиранията и вярванията си и ги даряват на училища и детски градини.

На фона на такива абсурдни твърдения и вярвания разбирам отлично естествената неприязън,която всеки нормален човек би изпитал към тях, в това число и аз. Както е казано, обаче- "покрай сухото гори и суровото" и това естествено отвращение автоматично се разпростира към всички, които имат религиозни вярвания.

През 500те години в които държавата България не е съществувала. Единственото по което българите са се отличавали от турците е била тяхната Православна вяра. Тези които са приели друга вяра вече не са били българи. Понятия като българо-мохамеданин или българо-еди-какво-си не са съществували по простата причина, че България не е съществувала. Поданиците на Отоманската империя са се деляли на Турци и Българи според отличаващата ги религия.
...

Прочитане на целия коментар /> Та затова е казано, че докато има Православие ще има и българи. И утре ако държавата България изчезне, както се е случвало няколко пъти през вековете, с какво ще се самоопредели българина като такъв??? С "чалгата", която вече доста се видоизмени от първоначалния си вид; на нея ли да разчитаме??? Може би на ракията???, но джин-тоник е доста по пивко! Ааааа, сетих се - ще си носим по едно копие със конска опашка на него - пък дано ни пуснат в Лувъра.


ПП. Племената отпреди 1500 години, които са се наричали българи са токлова българи колкото и чукчите сега.

_____

Без мъдра мисъл!
 
Преглед на профил yoanitsa Рейтинг: 8 "Да"
24 сеп 2010 22:38 154
- +Оценка
-7 +2
До коментар [#134] от "ju.li":

Защо,не се надигнете срещу решението да тормозят децата от петгадишни!Ще ви кажа защо,защото е по лесно някой друг да го направи вместо нас,а ние да си стоим натоло и да плюем!Великия наш поет Батев има едно много вярно стихотворение за такива като вас В Механата прочетете го и особедно края той за вас е писан!Нали сте много загрижени за децата си никаква реакция не чух като го приеха!

 
Преглед на профил | Рейтинг: 1154 Неутрална
24 сеп 2010 22:52 155
- +Оценка
-6

До коментар [#154] от "yoanitsa":

Защо да се надигаме? Никой не тормози децата, моето тръгна на училище на 5 години.

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил | Рейтинг: 1154 Неутрална
24 сеп 2010 22:53 156
- +Оценка
-4 +1

До коментар [#153] от "Сандокан":

Я кажи по какво са се различавали шотландците от англичаните, та не са се претопили?

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 466 "Не"
24 сеп 2010 23:09 157
- +Оценка
-3 +4

До коментар [#149] от "dimitar_petrov":

"Я кой заговори за гражданска война и същевременно обвинява Църквата в противодържавни действия,заради едно мирно шествие,а защо не си направите вие едно мирно шествие "против"?"

Защото засега не смятаме да им доставяме удоволствието да им следваме сценариите на някои... И ще изчакаме да видим как ще подходят по въпроса ония, които са длъжни да осигуряват спазването на законите, и най-вече - на ОСНОВНИЯ ТАКЪВ - КОНСТИТУЦИЯТА на Република България! Все пак им плащаме на тия държавни мъже и жени да вършат някаква работа на ползу роду! Но, ако продължават да се държат безотговорно, високомерно и подигравателно към "шибания народ", и подкрепят откровено противодържавни щения, които целят да ни върнат в Средновековието, този път ще има ответна реакция... Аха! Българите ще защитят децата си, можеш да не се съмняваш! А и - което е по-важно, за щастие! - ДЕЦАТА САМИ ЩЕ СЕ ЗАЩИТЯТ! Това е, което стряска нечии сънища! И ИМА ЗАЩО!

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 466 "Не"
24 сеп 2010 23:22 158
- +Оценка
-4 +4


Кой плати днешните мурафети - знаменцата, стотиците автобуси, маршрутки, микробуси, домъкнали под строй православните екскурзианти в София? От Перник, Пловдив, Кърджали, Разград и откъде ли не? Някои от участниците в шествието нямаха представа в какво точно участват!

То е ясно, че ние, шибаният народ, сме тия, които плащаме, и от които тия пари са отмъкнати, но кой точно направи тая мащабна организация?!

Голяма прозрачна излагация!
Ако и сега някой не му е ясно, че онова с мощите, беше част от ПЛАНА...

Журналистите, не спирайте да настоявате за ясен отговор от страна на Премиера Борисов за становището му относно това задължително изучаване на религия в училищата!

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
Преглед на профил | Рейтинг: 1154 Неутрална
24 сеп 2010 23:22 159
- +Оценка
-3 +2

До коментар [#153] от "Сандокан":

А албанците и босненците, след като са мюсулмани, как не са се претопили и да си мислят, че са турци? Изобщо, опитай се да мислиш место да повтаряш клишета.

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил idensa Рейтинг: 0 Неутрална
24 сеп 2010 23:29 160
- +Оценка
-11 +2

Ако правилно трябва да се възприеме този въпрос, трябва да се разбере, че тук не става дума за налаганедо на идеи, тоест фанатизиране или идеология, каквато е комунизма например. Религията е един от факторите, които определят националния облик на една държава! Всички, уважаващи себе си страни, се грижат за поддържането на този облик. Това няма нищо общо с дискриминацията. А България по се определя като Православно- Християнска държава. Когато изучаваш математика, никой не очаква от теб да станеш математик, просто те въвеждат в основите, а ти утре, ако искаш, можеш да я забравиш напълно. Така стой и въпроса с Православието. България е длъжна да поддържа основните си идентификационни характеристики и в този смисъл, децата трябва да бъдат запознати с принципите и основите на Националната ни вяра, а не като някои писали по горе да не познават смисъла на тази дума и да я изопачават със спекулиращи значения. Ако не опознаеш едно нещо, никога не можеш да го отречеч, или поне няма да е адекватно. Съзнанието се изгражда на базата на познание или подражание. Значи ако не запознаете децата, всъщност вие ги ограничавате в избора йм, защото те няма от къде да научат. Те ще изберат това на което ги учите - компютри, английски от 5 годишни. Виж не стой въпроса така при училищата с друга религиозна насоченост. Там те си учат своята религия задължително. Да не говора за сектите. По повод на въпроса за разделението! Нима ние мразим мюсюлманите, че изучават исляма си - НЕ!, защо тогава те да...

Прочитане на целия коментар
ни мразят, или да се чувстват подтиснати, от това, че ние учим нашата религия. Разделението и агресията, скъпи учители, идва от интернет игрите, от разделението на богати и бедни и лансирането на по силните, от възпитанието и т.н., а понякога агресията е генетично заложена. Най -малкото Православната вяра означава разделение, а точно обратното - тя е от най либералните. Всеки има право на вероизповедание и нека другите продължат да си учат тяхната религия, но е крайно време и ние да понаучим нещо за своята!
Религията не е отживелица, тя не се определя от модата!Напротив, винаги и сега Религията е важен морален и идентификационен фактор в света. Около него са се завъртали всички социални, политически и дори идеологически световни промени. Разумно е да погледнем наистина реално и сериозно в/у националните ни приоритети! А за вярата в съкровения й личен аспект няма да говоря, не говорете и вие, моля, тук не става въпрос за това!!!

 
Преглед на профил idensa Рейтинг: 0 "Да"
24 сеп 2010 23:47 161
- +Оценка
-10 +3

Много правилно е обяснил Сандокан, че протестанството и разни секти изопачават в очите на незаангажираната по този проблем маса възприатието за Православната религия. Но тези организации си имат техните верни поддръжници. Да попитам, на тях кой им дава пари за световнии мисии, за събории и екскурзии??? А? Това изглежда не е проблем за българина, но е проблем, че в един ден Православието решава да не си мълчи! Но онези пропагандират всичко скрито, зад маската на самариянството и пак постигат своето. А Православието няма нужда да се крие под масата, то е офицялната за страната ни Религия. Помислете, защото от това зависят много нещя, не само училището!!!

 
Преглед на профил idensa Рейтинг: 0 "Да"
24 сеп 2010 23:47 162
- +Оценка
-8 +1

Много правилно е обяснил Сандокан, че протестанството и разни секти изопачават в очите на незаангажираната по този проблем маса възприатието за Православната религия. Но тези организации си имат техните верни поддръжници. Да попитам, на тях кой им дава пари за световнии мисии, за събории и екскурзии??? А? Това изглежда не е проблем за българина, но е проблем, че в един ден Православието решава да не си мълчи! Но онези пропагандират всичко скрито, зад маската на самариянството и пак постигат своето. А Православието няма нужда да се крие под масата, то е офицялната за страната ни Религия. Помислете, защото от това зависят много нещя, не само училището!!!

 
Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 466 "Не"
25 сеп 2010 00:43 163
- +Оценка
-4 +5

Просветният министър, който би трябвало да следи за качеството на материала в учебниците, да ги препита тия чернодрешковци за техния "Основен учебник" - Новия завет! Кои са му авторите?! И каква е, с малки изключения, тяхната, на тия автори, компетентност!? Ама чернодрешковците да не му отговарят в стил "Доган и Достоевски", а да дадат ясен отговор на следните въпроси:

Учениците, които Христос Сам е избрал, и които са били с него през времето преди и след разпъването Му, са:
- Симон, наричен Петър
- Андрей, негов брат
- Иаков Зеведеев
- Иоан, негов брат
- Филип и Вартоломей
- Тома и Матей митар
- Иаков Алфеев и Левей, наречен Тадей
- Симон Кананит и
- Иуда Искариот
(Матей, гл. 10, ст.2-4),

а кои са авторите на евангелията и посланията в Новия завет!?Колцина от тях са присъствали на проповедите на Христос, т.е- свидетели са от първа ръка на Учението Му?!

...Най-плодовитият автор от Новия завет - Павел, не е избиран от Христос за Негов ученик, и никога не е присъствал на проповедите Му, гонил е първите християни, участвал е в убийството на свети Стефан...
Да ги пита още министърът православните, дето се натискат да преподават "християнство", кои са тия автори - Марко, Лука... Кой им е учител - Христос или Павел... И т.н.

Та, да ги препита щателно кандидатите за платени от народа даскали относно...

Прочитане на целия коментар
достоверността на учението им, и близостта му с истинското учение на Христос...
Като какво е това "православие" - също да кажат!

Както земеделският министър въвежда строг стандарт за храната на българите, така и просветният да настоява на това, че дваж по-важно е да има, и да се съблюдава висок стандарт за духовната храна, която поглъща нашего брата!

Без "дупета" и ментета в училищата, молим!

И Цветанов да си влезе в ролята на гонител на ментаците! Нищо че тая контрабанда е влязла отдавна през южната ни граница, мутрата Борис I, поръчител на смъртта на група ВИП персони, на цели родове на български държавни служители, може да не е сред живите, и да е невъзможно да отговаря лично за престъпните си противодържавни деяния, но все някога ще трябва законността и справедливостта да бъдат възстановени!

И Държавата да си върне незаконно придобитото от Църквата имущество... За някои престъпления не бива да има давност! Кушлев дали може да свърши някоя полезна работа в тая насока? Да се разрови около произхода на имуществото...

Като Църквата е отделена от държавата, да се търси отговорност за незаконна държавна помощ!...

Инак, - не знам дали православните са обърнали внимание на някои личби - но епицентърът на едно от скорошните земетресения в София беше точно под ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА на ул. "КНЯЗ БОРИС I"... Съществува един друг вид Правосъдие, много по-тежко и справедливо от сегашното българско такова... Кое от двете ще предпочетат кандидат-даскалите? А и всички ние?!

Лед тронулься, господа присяжные заседатели!

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 466 "Не"
25 сеп 2010 00:54 164
- +Оценка
-2 +4

До коментар [#148] от "dimitar_petrov":

"Пази Боже сляпо да прогледа.
Намаляваме числеността на армията,защото при 40-50% сива икономика,т.е. икономика,която не плаща данъци,осигуровки и т.н.,не можем да си позволим да издържаме такава армия,скоро и държавата ще я обявим в ликвидация,а не заради вероучението."

Ако Църквата (която също СИВЕЕ, защото също не плаща данъци!) не източваше толкова държавата, от която уж е отделена, други сектори, вкл. и отбраната, щяха да разполагат с достатъчно средства...

Всъщност, Църквата плати ли си каквото дължеше на Държавата за осигуровки?!

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
Преглед на профил Сандокан Рейтинг: 810 Неутрална
25 сеп 2010 03:02 165
- +Оценка
-7 +1

До коментар [#159] от "|":

Драги "крфичко", не искам да влизам в спорове с теб, но понеже си редовен тук, ще го направя. Ясно ми е, че няма да ти променя мнението, просто защото си в тази бунтарска въраст, която се отличава с хормонални промени, генитално окосмяване и пъпки по лицето. Характеризира се още и с психологически промени главно в склонност да се отхвърля всичко и всички. Виждам, че все още търсиш себе си. Знай, че след няколко години всичко това, което те "тормози" сега ще отмине.

Та за въпроса ти ще те светна само, че турският химн е композиран от албанец... това говори само по себе си!

Босненците са босненци само защото са мюсулмани, ако бяха останали Православни християни сега нямаше да се самооределят като босненци, а като сърби!

Изобщо в Европа се опитват да наложат един Американски модел, в който хората се самоопределят като Американци преди да са всякакви други - "американо-африканци, американо-това-и-амеркано-онова". За съжаление това не може да се приложи в Европа по простата причина, че последното нещо по което хората в европа се самоопредлеят е това да са Европейци.

КОгато някой каже "аз съм Американец" тази дума съдържа в себе си определен емоционален заряд и предизвиква асоциацията с "американската мечта", която се явява като религиозен заместител. Когато някой каже...

Прочитане на целия коментар
"аз съм Европеец- това означава нищо! защото европейците не вярват в нищо.

Та в този ред на мисли, мойте прадеди са се се самоопределяли като българи защото са били Православни християни, говорещи български език. Също така смаятам, че има и генетични фактори, които са изиграли роля в тяхното национално и религиозно самосъхранение, а именно че са били шопи. А да си шоп -това вече е диагноза! Дори факта, че самите турци са вдигнали ръце от шопите и са свели присъствието си в тези райони до минимум,ако изобщо е имало такова, говори сам за себе си. Те просто са се фокусирали върху други райони където населението е било по-податливо на асимилация- албания,босна,южна и източна България.

Апропо, погледни гръцкото училище! Опитай да покажеш неуважение към Православието там и да се обръщаш към духовниците с дерогативни и унизителни епитети и ще разбереш какво значи да си пази народа традицийте. В гръцкото училище няма абсолютно никаква толерантност към различните от Православието, въпреки, че държавата е светска и точка по въпроса. На който не му харесва - друм!

_____

Без мъдра мисъл!
 
Преглед на профил | Рейтинг: 1154 Неутрална
25 сеп 2010 03:32 166
- +Оценка
-1 +4

До коментар [#165] от "Сандокан":

Първо, коментирането на опонентите му викат ad hominem и е стандартен номер за изместване на спора. И, както обикновено, изстрелите на тъмно изобщо (ама хич) не познават. :)

Второ, кой е писал химна на Турция няма никакво значение, важно е, че албанците са си отделен народ и липсата на различна религия не е довела до претопяването им.

Трето, по някаква причина си въобразяваш, че преди нахлуването на отоманците на Балканския полуостров е нямало босненци? Забавно, но и твърде неграмотно.

И четвърто, не виждам какво ти е обяснението за шотландците, които въпреки че имат същия език и религия като англичаните, продължават да са си отделен народ.

Какво правят в Гърция изобщо не ме интересува. За щастие България не е Гърция.

П.П. Къде са правописните нацита да ти обяснят как се пише "традиции" :)

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил Сандокан Рейтинг: 810 Неутрална
25 сеп 2010 03:54 167
- +Оценка
-5

До коментар [#166] от "|":

О, прости невежестото ми, но в тази електронна среда всички изстрели са "на тъмно" както се изрази.

"Традиций" в моят правописен речник се пише само по един начин :)

Изобщо не ме интересуват шотландци, британци, пикти или както там се наричат сборно "англичани". Единственото по което сега се отличават е акцента и диалекта на който приказват.

Напротив, кой ти е написал химна има огромно значение както за пишещия така и за приемащия - връзката е повече от показателна!

А за средновековна държава под името Босна, както и за такъв народ аз лично не съм чувал. Ще съм ти задължен ако ме просветлиш на тази тема, като цитираш източниците си.

И за последно - прости правописните ми грешки, но бирата си казва своето :)

_____

Без мъдра мисъл!
 
Преглед на профил Тунджа.Инфо Рейтинг: 5 Неутрална
25 сеп 2010 08:19 168
- +Оценка
-1 +7

Категорично "Не". Религиите са отживелица и те нямат място в съвременния свят.
Тук са го казали много добре:
http://www.tundzha.info/tundzha-info-comment/3828-edva-li-vavezhdaneto-na-obuchenie-po-qreligiyaq-e-spasenieto-na-balgariya

 
Преглед на профил Vladimir Рейтинг: 466 "Не"
25 сеп 2010 09:25 169
- +Оценка
-1 +4

Категорично "НЕ"! Нетолерантността на Българската православна църква би изкривила такава инициатива и би я свела до изучаване на православието - както личи и от неговото име - с претенцията да е единствената "права" вяра. Е, за какво сътрудничество тогава говори протойереят Паралингов? Очевидно за сътрудничество със своите, "правите". А останалите? Мачкане и убеждаване, че нямат право на свое мнение и трябва непременно да се присъединят към стадото...

 
Преглед на профил weinlock Рейтинг: 237 "Не"
25 сеп 2010 11:26 170
- +Оценка
-1 +4

Според мен всички сме съгласни, че задължително обучение по етика, гражданско поведение и ценности в българското училище трябва да има.

Основният конфликт е, защо пък религиите да са най-добрият носител на ценностите, на които трябва да бъдат научени децата? Тяхната непригодност за това личи още от същността на самата идея - децата да изучават не някаква обща ценностна система, ами... тази на тяхното си традиционно вероизповедание. Ама чакайте, защо изобщо има различни вероизповедания, защо изобщо да ги делим? Отговорът, правилният отговор е, че всяка една религия счита, че тя Е носителят на най-правилните ценности, а другите не са. Само този факт е достатъчен, за да опровергае тезата на привържениците на идеята, че религията учи най-добре децата на ценности.

Основният постулат на всяка от предложените религии не е морала и общочовешките ценности, а постулатът, че САМО тази религия е вярната. Първите заповеди в декалога не съдържат в себе си общочовешки морални послания, напротив, съдържат разделение - "да нямаш друг бог освен мен". Общочовешките правила за поведение са накрая на декалога, което показва тяхната подчиненост на първите правила. И точно това твърдят всички проповедници - моралните правила произтичат от вярата точно във тяхния бог, докато тези които не му вярват - те са почти сигурни убийци, изнасилвачи, крадци, изобщо чудовища.

Гласно или негласно, преподаването на всяка една религия ще обучава в децата...

Прочитане на целия коментар
именно междурелигиозно противопоставяне, то е заложено априори. Това идеално личи от и факта, че привържениците на идеята за задължително вероучение не излязоха да шестват по улиците заедно! Вчера поповете не пяха пред "Александър Невски" за това Господ да помогне на дечицата да изучават ислям, пяха само и единствено за православие.

Впрочем, някой беше обявил, че били 10 000 на площада. Не е вярно, бяха около 1000 човека максимум, повечето свещенослужители със семействата им и разни пенсионери. Нямаше стотици автобуси, най-много 50 автобуса. Така че светите ни отци много лесно и смело си пристъпват моралните правила, на които имат претенции да ни учат децата и то задължително.

 
Преглед на профил faso Рейтинг: 696 "Не"
25 сеп 2010 12:03 171
- +Оценка
-1 +6

Съжалявам ако някой го е поствал преди но не мога да се сдържа:
http://www.youtube.com/watch?v=gPOfurmrjxo

 
Преглед на профил yoanitsa Рейтинг: 8 "Да"
25 сеп 2010 12:42 172
- +Оценка
-5 +2

До коментар [#163] от "SAAVEDRA":

Ти май наистина си един фанатичен малоумник който си мисли,че знае история и като е прочел един път Новия Завет и всичко му е ясно!Аз за втори път те питам какво толкова си завършил та си такъв голям разбирач на тема история???Или си от тези профанизирани последователи на така наречените национални движения???

 
Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 466 "Не"
25 сеп 2010 12:44 173
- +Оценка
-2 +3

До коментар [#170] от "weinlock":

Превозните средства - автобуси, микробуси и пр., докарали православните екскурзианти от всички краища на страната, бяха номерирани.

Най-големият номер, който видях, бе 91 - от Панагюрска духовна околия, храм "Св. Богородица". Имаше и такива без номер. Така че са поне стотина... От Перник, Разград, Кърджали, Кадиево, Панагюрище, Малко Белово... от различни епархии - Пловдивска, Доростолска...

Най веселяшкото бяха надписите върху тях - "СЛУЧАЕН ПРЕВОЗ" и "ПРЕВОЗ ЗА СОБСТВЕНА СМЕТКА"!

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
Преглед на профил yoanitsa Рейтинг: 8 "Да"
25 сеп 2010 12:55 174
- +Оценка
-6 +2

До коментар [#164] от "SAAVEDRA":

И тази армия и Полиция в момента са големи аман от хрантутници които нищо не правят!Защото може би не знаеш,защото едва ли си ходил войник какво върши армията по цял ден!Швейцария да не са по изостанали от нас като нямат армия запаса може да се събере за часове?Или не виждаш павече от носа си Велика сила не сме били няма и да станем!Били сме за кратко фактор на Балканите по време на Балканските войни но какво от това след като мъдрите ни политици изгубиха всичко???

 
Преглед на профил ju.li Рейтинг: 985 "Не"
25 сеп 2010 13:26 175
- +Оценка
-1 +4

Хоп - темата:
"Трябва ли задължително да се изучава "религия-православие" в училище?"
Моля, всички, които си изкарват хляба сами, да помислят биха ли се съгласили да работят с час повече?
Това иска БПЦ от нашите деца. Защо да се съгласяваме?!

 
Преглед на профил idensa Рейтинг: 0 "Да"
25 сеп 2010 15:39 177
- +Оценка
-4 +2

До коментар [#173] от "SAAVEDRA":

Извинете, но ми се струват нелепи претенциите и определенията ви към българите от провинцията, които са Православни християни. Значи, всъщност не те, а вие и такива като вас, са тези, който пораждат разногласията, независимо, дали е на религозна или регионална тематика. А по повод, нямощото нищо общо с темата, ваше изказване "Пази Боже сляпо да прогледне", ще ви запозная с историята малко и ще опресня паметта на такива, като вас. След освобождението се организира събрание за определяне на столицата. На това събрание гр. Панагюрище е избран по достойнство за столица и бива такава за 10 дни, докато панагюрският проф. Марин Дринов не проедлага София, поради географското й разположение и възможността за разрастване, да бъде столица на България. Та наистина, пази Боже сляпо да прогледне!!! Такива новопрогледнали компетенции, които не знаят от къде са дошли, не познават историята си и единствените им стремежи са да бъдат добре приети в измисленото у нас модерно общество! Е, желая ви успех!!!

 
Преглед на профил idensa Рейтинг: 0 "Да"
25 сеп 2010 15:50 178
- +Оценка
-3 +2

До коментар [#173] от "SAAVEDRA":

А, ако сте чели за Априлското въстание ще си обясните защо в манифеста е имало ярко присъствие на гр. Панагюрище. Всъщност, може да се каже, че хората от рози регион са единствиените които наистина са възстанали, но са били малко и са смазани. А вие сте ярък член на предателската маса, на тези които обичат да смазват! Е, щом това ви удовлетворява...

 
Преглед на профил Ivo Dimitrov Рейтинг: 8 "Да"
25 сеп 2010 15:58 179
- +Оценка
-4 +3

Има ли дебат? – Междуличностни изказвания далеч от същността – училище, ученици, съвременно възпитание. Дори за избора на експерт. Експертът е на ниво признат от Информационен офис на Съвета на Европа и т.н. Вижте и внимателно прочетете, уважаеми госпожи и господа под коментари [#12.] [#29.] [#31.] [#60.]:
http://www.coe.bg/?menu=aboutus&submenu=15&;itemid=3960;
www.rio-sofia-grad.com/.../directori_022010.html;
http://www.diuu.bg/ - Alumni;
Пък тогава може и дебат да се получи. Най-лесно е да се извадят от контекста изрази и да ги тълкуваме [#12.] - по метода на позната фраза „Ако не мислиш като нас, значи си срещу нас”. Експертът предлага не междинна позиция по темата, а наистина конкретно лично решение. Познанието за религиите може да даде толерантност в междуличностните отношения в учебно възпитателния процес – предлага и практически модели.
Колектив, включващ деца от различни етноси, които носят в себе си своята религия или атеизъм от дома и улицата, как ще вървят заедно в учебно-възпитателния процес? В разделение, в противоречие….?
И още нещо – много важно, което тук отново се пропуска. Как ще отговори учителят на въпроси от тази тематика, след...

Прочитане на целия коментар
като нивото на познания е незначително и в самата учителска общност? Причина за тази ситуация са „ỳчените” от педагогическите специалности на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. В продължение на 20 години те не намериха възможности за подготовка на кадри – педагози, не теолози, които да са в състояние да коментират настоящата тема. За определени „ỳчени”, това бе тема само до командировки в Европа (например Франция) и в резултат: „Ако не мислиш като нас…”.
Определено смятам, че всяка една религиозна общност, трябва да организира обучението по съответната вяра извън светското училище, а педагози да преподават познанието за религия. Така смятам, защото определено мога да споделя, че понятието възрастова педагогика е чуждо за теолозите.

 
Преглед на профил antisocial Рейтинг: 409 "Не"
25 сеп 2010 16:29 180
- +Оценка
-3 +4

До коментар [#172] от "yoanitsa":

А по-голяма тъпотия от завети и библии в печатен формат няма на този свят. Изобщо не трябва нормален човек да губи време четейки дивотии, пълни измислици и плоски фантасмагории.

_____

There is no such thing as free lunch.
 
Преглед на профил idensa Рейтинг: 0 "Да"
25 сеп 2010 17:07 181
- +Оценка
-2 +2

До коментар [#179] от "Ivo Dimitrov":

Благодаря за поясненията, радвам се, че някой върви по конкретиката на въпроса!

 
Преглед на профил ju.li Рейтинг: 985 "Не"
25 сеп 2010 17:29 182
- +Оценка
-2 +1

До коментар [#179] от "Ivo Dimitrov":

И вие също като експерта си.
Дрън-дрън завършилите богословие трябва да ядат.
Дрън-дрън децата ви са лоши - ние ще ги тунинговаме.
Дрън-дрън толерантни бъдете вие, но по-далеч от мен и пр. и пр.

 
25 сеп 2010 21:05 183

Този коментар беше изтрит в 21:05 на 25/09/2010 от неговия автор.

Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 466 "Не"
25 сеп 2010 21:06 184
- +Оценка
-1 +2


До коментар [#177] от "idensa":

Смятах да не отговарям на объркания Ви постинг, но, понеже допускам, че възмущението Ви е искрено, ще се опитам да внеса малко яснота относно целта на написаното от мен, което е предизвикало Вашата, извинете, неадекватна реакция!

Изразът "Пази, Боже, сляпо да прогледа" не е мой, това е част от коментар [#148] от "dimitar_petrov, насочен към мен, на който давам отговор. Ако обръщате повече внимание на посоченото в началото на коментарите те отговор на кой по ред предходен коментар са, мисля, че недоразуменията драстично ще намалеят! Също, не сте възприели правилно основната мисъл в написаното от мен за "православните екскурзианти". Те са такива, защото с очите си видях и чух, че голяма част от тях наистина бяха дошли просто да видят София на аванта... И някои не бяха наясно в какво точно участват! Ако сте слушал/а радио "Хоризонт" вчера, и Вие щяхте да чуете подобно признание от една възрастна женица, която откроено си призна, че... дошла да види София.

Мисълта ми (в отговор на [#170] от "weinlock" за броя на автобусите)беше, че това шествие не беше спонтанно, за него стои стройна организация, която очевидно не е дело на Църквата; похарчени са немалко средства за транспорт, знаменца - български, и такива с надпис "П...

Прочитане на целия коментар
ловдивска епархия" и т.н. Ако в коментара ми е прозвучало неуважение към хората от провинцията като цяло, моля, повярвайте, това е твърде, твърде далеч от истината! Тук, в София, е пълно със селяндури и простаци, родени на жълтите павета! Така че всичко е въпрос на манталитет, а не на рождено място! Качествата на човека не се определят от мястото, в което е роден, въпреки че в по-големите градове и столицата някак си е по-бърз и лесен достъпът до всякакви услуги и информация от най-различно естество. От друга страна, във времето на Интернет, тези предимства се заличават. Надявам се с това да отговорих донякъде на Вашите нападки, предизвикани от погрешното Ви, извинете, възприятие! Мисля, че априори очаквате столичани да се отнасят пренебрежително към Вас, повинциалистите, и чули-недочули, чели-недочели, се докачате безпричинно! Хайде, успокойте се и се усмихнете, защото тепърва ще ни е потребно доброто настроение, толерантността и добронамереността, като гледам усилията на разни сили в обществото за противопоставяне на различните негови представители, групи и слоеве... Малко дългичък стана постингът ми, но дано да сте имали търпение да го прочетете до края...

Приятна вечер! Поздрави на всички панагюрци! С пожелание да не изменят на светлата памет на своите предци, дали живота си за прогреса на Родината ни, а не за ретроградни начинания като това за въвеждането на религията в училище. Жалко, ако не усещате как ви използват за нечисти цели!

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 

Искам да получавам известия за развитието на дебата.

Какво следва?

В следващия етап на дебата с мнение ще се включи още един гост експерт по темата. Можете да коментирате въпроса във форума и да дадете гласа си в анкетата.