Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email

Децата трябва да разсъждават върху религията, а не да я изучават като единствена истина

Снимка

Милена Манова

Хубаво би било в училище да се говори за универсалните човешки ценности – семейство, приятелство, любов, отношение към живота. Всички сме част от общество, което така или иначе е регулирано от религията чрез празниците си и светските си обичаи, а те съставляват традицията.

Ученето на религия би обогатило перспективите и гледните точки на децата. Те имат нужда да се чувстват разбрани, да имат усещането за граници и ценности. Сега те не знаят къде са и в съзнанието им е объркано, защото трудно се прави разграничение между важно и маловажно. Религията би могла да градира точно този тип ценностни отношения в детското съзнание, особено в средното детство и ранната тийнейджърска възраст, когато се формират идеите, кумирите, мечтите.

Ако бъде въведено религиозно обучение, по-смислено според мен би било то да е под формата на притчи и метафори, върху които децата от 1 до 5 клас да разсъждават, но и да разбират чрез сърцето. Защото притчите са проводник на знанието към сърцето. Те са живи картини в думи, които индиректно внушават знанието. Обучението трябва да бъде направено така, че религията да достига до сърцето, а не да се изучава като категорична и единствена истина. Изключително важно е да се намери умереният подход на преподаване, без да се налага нещо на всяка цена и като безусловно вярно твърдение.

По-големите ученици биха могли да разглеждат философския аспект на религиите по света – да сравняват различните религии, за да разберат, че ценностите навсякъде са еднакви, а и да се култивира толерантност към различията. Светът не се свежда само до единицата България и е прекалено всеобхватен, за да го ограничим само до нашата визия. За мен изучаването на религия е добре да се въведе като свободноизбираем предмет, за да присъства като избор, защото у децата се усеща една духовна инертност и безличие.

Важен аспект от преподаването на религия е кадровият потенциал. Трудността е в обучението на подходящи кадри, които да преподават на умел, интелигентен и съвременен език. Християнската ортодоксална традиция прекалено акцентира върху скръбта, тъгата, смъртта и жертвата, символизирана чрез разпятието например. Това рефлектира върху цялото обществено съзнание. Бог не е наказателна институция, която пресметливо отчита земните грехове. Вярата трябва да носи радост, щастие, любов и смисъл. 

Резултати от гласуването на този етап

22%37 гласа
 Благодарим за вашия глас!
78%132 гласа

Денислава Симеонова

Модератор
Позицията на първия ни гост експерт не промени резултатите от началото на дебата – 22% остават за и 78% против задължителното обучение по религия. Но в дните преди националното литийно шествие, което се проведе вчера в София, се появиха доста нюанси в обществената дискусия – някои от тях носят отговори, други повдигат нови въпроси.

На първо място се чу ясно категоричната позиция на министъра на образованието Сергей Игнатов: "Докато не се промени конституцията и законът за просветата, ние ще спазваме светския характер на българското училище", заяви той пред bTV в сряда. По думите му в момента въвеждането на изучаване само на православие не стои на дневен ред. "По действащия закон и по проекта за нов закон религията е предвидена за ЗИП или СИП, няма промяна, проблемът е, че тази разпоредба в закона не се прилага и директорите, и училищните колективи и настоятелства не предлагат на родителите да се изучава религия като философия и като наука за ценностите", коментира пред bTV и председателят на комисията по образование в парламента Огнян Стоичков. Светият синод получи подкрепа от президента Георги Първанов, според когото "преподаването на религия в училище е много добра идея в контекста на кризата, криза не толкова икономическа, колкото духовна".

Междувременно в интервюта за медиите представители на БПЦ заговориха за изучаване и на други религии и за включване на предмета религия в задължителната програма в по-далечно бъдеще - идея, която не е напълно отхвърлена, след като министър Игнатов обеща да подложи на обсъждане подадената от БПЦ петиция. Във всички писмени обръщения и петиции обаче позицията на Светия синод остана в подкрепа на задължителното обучение по "Религия-Православие" в детските градини и училищата на България. Пловдивският митрополит Николай дори обясни защо настояването е "да се изучава именно източноправославно вероучение, а не например "история на религиите" или "етика". В обръщение, публикувано на сайта на Светия синод, той казва, че "без познаване на постулатите, идеите, символиката или литургичните особености на нашето изповедание децата не могат да разберат старата българска литература и произведенията на националната ни култура".

Защитаващите позиция "за" в този дебат посочиха нови примери на задължително или избираемо изучаване на религия в други европейски страни. От обратната страна пък се чуха въпроси какви ще са преподавателите и не трябва ли децата да имат избор, когато се обсъжда и без това натоварената им програма. Вижте мнението за това на новия ни гост експерт - Милена Манова, психотерапевт и преподавател по позитивна психотерапия.
Снимка

Да

Емил Паралингов

Протойерей, Пловдивска митрополия

СИП и ЗИП е една малка победа в името на всички деца, от която се ползват само малцина. На много места в страната директори на училища бойкотираха влизането на предмета "Религия" в техните училища. Допуснете децата до богопознание, което реално ще доведе до насаждане и утвърждаване в тях на "любов, благост и сътрудничество".

Заключителна теза Основна теза
Снимка

Не

Цвета Брестничка

Председател на УС на Асоциация Родители

Децата имат нужда от време и пространство, в което да творят добро, да преживяват радостта и удовлетворението от това да постъпваш добре. Още един час с нравоучения не е в състояние да промени нагласите на децата към живота. Това, от което те имат нужда в училище, са преди всичко качествените човешки отношения.

Заключителна теза Основна теза

Резултати от гласуването на този етап

22%37 гласа
 Благодарим за вашия глас!
78%132 гласа
Този етап е приключил

281 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил kalinKo Рейтинг: 229 "Не"
25 сеп 2010 21:51 1
- +Оценка
-8 +42

Училището не е за вяра, а за гражданско, светско образование. Въпросът за вероучението в училище нямаше така сериозно да се настани в публичното пространство, ако целта и ролята на светското българско образование беше ясна. Уви, не е.

Като основен аргумент на поддръжниците на задължителното изучаване на религия е това, че днешните деца нямат ценности и морални насоки, по които да се движат и развиват.

Съгласен съм, че е необходимо училището и да възпитава в ценности и морал (защото в момента явно не се справя), но въпросът е как изучаването на религия 1 час седмично ще компенсира всички останали 30-ина часа в класната стая. Религията в светското училище има място само по време на История, Философия, Етика, Психология, Литература и Свят и личност.

Права е г-жа Манова, като казва, че децата трябва да премислят (а не назубрят) притчите, митовете и метафорите, залегнали в световните религии. За всички деца и родители, които желаят специализирано религиозно обучение, БПЦ и Мюфтийството широко отварят врати -- нека те, а не МОН да приобщава подрастващите към вярата.

 
Преглед на профил ju.li Рейтинг: 947 "Не"
25 сеп 2010 22:34 2
- +Оценка
-5 +34

"Хубаво би било в училище да се говори за универсалните човешки ценности – семейство, приятелство, любов, отношение към живота."

Нима в световната литература. история и философия тези ценности липсват и поради тази причина не се изучават?
Всички институции са се захванали да разсъждават върху предмети с неясни цели, а не поправят безумиците в съществуващите такива.
Защо учениците не изучават модерна литература, музика и философия, а отново ще ги карате да се връщат в килийните училища?

 
Преглед на профил Чико Рейтинг: 450 Неутрална
25 сеп 2010 22:49 3
- +Оценка
-24 +6

Да,децата трябва да изучават религийте.Те със свойте вярвания,ценности,притчи и пр. са втъкани в духовния живот на хората,неотделима част са от него,независимо дали хората вярват в тях.Добре е ако децата узнаят и осмислят влиянието им в живота Това ще им помогне да го разбират по-добре ,а може би и ще са по-готови да приемат ценностите ,които утвърждават религийте.Смущаваме въпроса за кадрите,които би трябвало да преподават.И бивайки скептична,си мисля дали не е по-добре да се наблегне на въпроса за религийте в различните предмети,напр.етика,филосоия,изкуства, история и пр.,където има подготвени преподаватели.

 
25 сеп 2010 23:23 4

Този коментар беше изтрит в 16:25 на 27/09/2010 от неговия автор.

Преглед на профил dikens Рейтинг: 0 "Да"
25 сеп 2010 23:32 5
- +Оценка
-13 +5

До коментар [#4] от "dikens":

Хегел е преподавал своята Естетика на учениците от 10-ти клас!... изваждането от блатото на всекидневието може да стане и по този радикален начин, стига да съумеем да внушим на децата д о в е р и е; да ги накараме да повярват в искреността на нашите намерения...к.е.

 
26 сеп 2010 00:02 6

Този коментар беше изтрит в 00:03 на 26/09/2010 от неговия автор.

Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 450 "Не"
26 сеп 2010 00:03 7
- +Оценка
-7 +18

"Християнската ортодоксална традиция прекалено акцентира върху скръбта, тъгата, смъртта и жертвата, символизирана чрез разпятието например. Това рефлектира върху цялото обществено съзнание"

Много точно формулирано!

Това е нещо твърде съществено, на което у нас не се обръща достатъчно внимание!

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
Преглед на профил mirosster Рейтинг: 8 "Да"
26 сеп 2010 00:21 8
- +Оценка
-10 +9

Не мога да го кажа по-точно от поканената Милена Манова. Само с последната и теза не съм съгласен: " Бог не е наказателна институция, която пресметливо отчита земните грехове." Никога не съм възприемал православната вяра по този начин. Винаги съм смятал, че признаването на греха, покаянието са пътят към изкуплението му.

 
Преглед на профил quantum1 Рейтинг: 0 Неутрална
26 сеп 2010 01:19 9
- +Оценка
-31 +10

Всъщност голямата борба е за това - дали в училище някой свенливо да загатне на децата, че има Бог. Или да бъдат оставени изцяло в плен на маймунската теория на Дарвин, от която той сам се отказва в края на дните си.
Някой не желае децата ни да знаят Бога, да следват Неговия Закон. А кой закон да следват? Какъв софтуер да инсталираме в душите им? Коя морална система да изучат? Тази ли, на учителите, които след часовете пият като смоци и гледат Листопад? Или тази на политиците, които вечно лочат ситомашка кръв? Тази, на спортистите ли, които не могат да наредят по 2 смислени изречения? Или тази на журналистите, които пишат каквото им се нареди или за каквото им се плати? Коя? Има ли изобщо друг морал освен Евангелския?

 
Преглед на профил | Рейтинг: 1114 Неутрална
26 сеп 2010 03:02 10
- +Оценка
-5 +32

До коментар [#9] от "quantum1":

Ако искаш децата ти да знаят за Бог, кажи им го вкъщи.

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил botevgm Рейтинг: 0 Неутрална
26 сеп 2010 06:44 11
- +Оценка
-4 +5

Като едно пчелно семейство (то е силно, когато си е произвело силна царица), така и една нация е силна, когато си е произвела силен елит. За наше съжаление ...
Чудя се. Защо след като в световната практика има конституции, които са извели разбити от войната страни много бързо на завидна висота, ние се направихме баш майстори и си изфабрикувахме конституция още „по-добра”. По същия начин стоят нещата във всяка подобласт на живота ни. Образованието ни е уникално, няма аналог по земното кълбо. Първото безумие в него е задължителността – лишава обучаемия априори от мотивация. Следващото (естествено продължение на първото) – до 5 клас не се повтаря – там се донаучават буквите (за съжаление)...Третото безумие – часът на класа (отвратително административно натоварване на хиляди учители). Следващото безумие – вписването на образователни задължения в този час и т.н.
Наи-голямото последно безумие на многократно надхвърлящия оптимум министерска администрация е проектът за нов закон за просветата...3 пъти по-голям обем от сегашния (в пълно съответствие с 3 пъти по-големия брой на тази администрация от оптималния)
Тия хора (творящите законите) няма ли да прочетат нещо от историята (древния Рим например) където един велик император обяснява успехите си с една проста истина – колкото по-малко закони – толкова по-добре се спазват.
Ще се оправим (започнем да се оправяме) когато осъзнаем оптималния брой на служители (в министерствата, Народното събрание ...) и...

Прочитане на целия коментар
оставим в тази страна да действат разумният брой служители, творящи разумният брой закони ...когато си произведем този силен елит...Досегашният елит, животът ни е подчинен на връзките – предимно роднински – остатък от втората половина на миналото столетие...
Как да се постигне не само религиозна грамотност, но и привързаност ( ние генетично клоним към атеизъм) трябва елитът ни да се вгледа например в една Полша и да вземе разумни решения. Не може всеки що годе интелигент да дава препоръки, без да познава в дълбочина световния опит. Затова се въздържам. През 70-те години с полски студенти беседвахме на тема религия, църква. Казаха, че влизайки в храма те изпитват нещо, което не могат да предадат с думи. Какъв контраст – наблюдавайки влизащите в нашите храмове е чудо да забележа мирянин излъчващ подобно преживяване...

 
Преглед на профил Иван Кръстев Рейтинг: 450 Неутрална
26 сеп 2010 08:25 12
- +Оценка
-9 +45

Отникъде не следва, че има Бог. Къде са неделните училища, болниците, пансионите издържана от църквата? Много е лесно с държавна принуда да постигнеш нещо. Защо не го направят с проповеди, мисионерство и активност, а са се ояли и мързелуват и само пищят за задължително вероучение и то само православно?

_____

ивкръ
 
Преглед на профил Кирил Кирилов Рейтинг: 1299 "Не"
26 сеп 2010 09:04 13
- +Оценка
-8 +19

"Ученето на религия би обогатило перспективите и гледните точки на децата"

За да обогатиш перспективите и гледните точки на децата трябва да дадеш няколко различни гледни точки. Няма как да ги обогатиш перспективите и гледните точки ако в този предмет се изучава само религиозната гледна точка. Един чудесен избор за това е изучаването на книгата The God Delusion ("Заблудата Бог") на британският хуманист, етолог, еволюционист биолог и професор от Oxford Ричард Доукинс, която към момента се е продала в милиони копия тираж и е преведена на повече от 30 езика. Това е достатъчно значима книга, за да бъде изучавана в програмата на предмета религия ако се въведе такъв предмет.

Мнението и на редакцията "Капитал" от преди 2 години беше абсолютно същото.

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/redakcionni_komentari/2008/02/01/454389_haide_niama_nujda/

Защо всички експерти които каните застъпват само едната позиция, това опорочава дебата. Има огромен брой експерти които са против изучаването на религия в училищата. Дори експертите които са против изучаването на религия в училищата са огромно мнозинство, поканете някой от тях за да е равностоен дебата.

_____

Кирил Кирилов
 
Преглед на профил BlueWater Рейтинг: 1004 "Не"
26 сеп 2010 09:05 14
- +Оценка
-7 +31

Милена Манова - "Ученето на религия би обогатило перспективите и гледните точки на децата. Те имат нужда да се чувстват разбрани, да имат усещането за граници и ценности. Сега те не знаят къде са и в съзнанието им е объркано, защото трудно се прави разграничение между важно и маловажно."

Глупости на търкалета!

Ученето на религия ще намали перспективите и гледните точки на децата защото ще се учат само възгледите на една религия! Децата изобщо не са объркани и много добре знаят какво искат. Искат това което ние възрастните им внушаваме с действията и поведението си.

Кое е важно и маловажно се учи в семейството с личния пример и възпитание на родителите. Религията също се учи в семейството. Нека Българската православна църква да се потруди да приобщи родителите, тогава те сами ще доведат децата си и ще им предадат вярата си.

 
Преглед на профил zuckersusser Рейтинг: 455 Неутрална
26 сеп 2010 09:21 15
- +Оценка
-5 +15

Щом г-н Първанов и г-н Божидар Димитров са за религиозното образование, значи в тази работа има келепир. Бързо се ориентирайте, че няма да има за всички!

 
Преглед на профил BlueWater Рейтинг: 1004 "Не"
26 сеп 2010 09:24 16
- +Оценка
-4 +19

Както обикновено гоце е за нещо което е против интересите на българския народ.

 
Преглед на профил Ivan Ivanov Рейтинг: 5 Неутрална
26 сеп 2010 10:57 17
- +Оценка
-10 +4

С религия или без ХАОС е терминът за информационната среда в която се опитваме да съществуваме вече 20 години ...
Религия е всяка система от вярвания в чиято истинност индивидите са дълбоко убедени и съгласно чиито принципи определят поведението си. В този смисъл всички сме "вярващи" а атеизмът е просто една от многото религии.
Религията е била възприета в миналото не защото хората тогава са били по-тъпи или по примитивни от нас, а защото са разбирали значението на психохигиената за оцеляването на обществата им.
За това са строени огромните храмове, отделяни са ресурси за поддръжка на цели касти от психотерапевти.
Не случайно популацийте възприели и успели да поддържат хармонични системи за поведение са оцелели и доминират съвременния свят.

 
Преглед на профил moreni Рейтинг: 838 Неутрална
26 сеп 2010 11:19 18
- +Оценка
-2 +21

№16, абсолютно съм съгласен с теб:
"Нека Българската православна църква да се потруди да приобщи родителите, тогава те сами ще доведат децата си и ще им предадат вярата си."
За жалост вие, отци, сте забравили,че сте пратени да проповядвате, да се жертвате, да давате пример, да печелите сърцата на хората. Много е лесно да искате образованието да върши работата на църквата. Къде обаче е самата църква? Не се проповядва от катедрата в клас, проповядва се от амвона в храма. Има си място за тая работа и това място пустее. Попитайте се защо.

_____

SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 
Преглед на профил ju.li Рейтинг: 947 "Не"
26 сеп 2010 11:21 19
- +Оценка
-7 +14

Разбира се, че цялата кампания е ориентирана към далаверите. Погледнете цената на тази читанка:
http://www.book.store.bg/p2876/chitanka-za-2-klas-vladimir-popov-ivan-canev.html
А сега си представете учебниците за цял курс, а?
А хилядите преподаватели? Тази година в София за едно учителско място са кандидатствали около 90 човека. Явно тази работа не е толкова лоша, как мислите?
И върха на наглостта - с подобна далавера - ще тунинговат ЗАДЪЛЖИТЕЛНО нашите по дефиниция "лоши" и "престъпни" деца!
Не е ли малко обидно все пак!

 
Преглед на профил idensa Рейтинг: 0 Неутрална
26 сеп 2010 11:36 20
- +Оценка
-8 +5

До коментар [#7] от "SAAVEDRA":
По случай вчерашния коментар:
Какво значение влагате в израза "нечиста цел"? С това не се ли определят именно онези аморални и ръководени от Нечистия дела?! В отрицанието си към Православието, вие си служите с изрази присъщи именно на религиозното възпитане!

 
Преглед на профил SML Рейтинг: 616 "Не"
26 сеп 2010 11:59 21
- +Оценка
-6 +37

Естествено, че не трябва да се изучава религия като задължителен предмет! Защо БПЦ за пореден път се опитва да се наложи насилствено в живота на българите?! Не става така, никога не е ставало и няма и да стане... Къде са ви неделните училища? Къде ви е мисионерската дейност? Кухните за бедни? Пансионите за бездомните? Да не би да нямате пари или просто на никой не му се занимава? Дайте да го направим задължително, че е по-лесно! Морал и ценности не се преподават с думи, а с личен пример!

Защо искате да налагате насилствено една гледна точка на децата (защото задължително означава точно това)? Нали думите „думите на Господа Иисуса Христа [са]: "Оставете децата да дохождат при Мене и не им пречете, защото на такива е царството Божие”. Не е казал „направете го задължително и те ще дойдат при мен”!

_____

One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 
26 сеп 2010 12:02 22

Този коментар беше изтрит в 12:03 на 26/09/2010 от неговия автор.

26 сеп 2010 12:04 23

Този коментар беше изтрит в 12:04 на 26/09/2010 от неговия автор.

Преглед на профил oziris Рейтинг: 1595 "Не"
26 сеп 2010 12:04 24
- +Оценка
-7 +14

Задължителното образование по тема, която по принцип следва да бъде свободно избрана от всеки човек, а именно правото му да избере религия или философска система, към която да се придържа, е абсолютно недопустимо. Така децата ще бъдат "осакатени" в религиозно отношение. Не може да натрапваш вижданията на православието за Бог и всичко останало. Недопустимо е попове или лица с православно образование да преподават такъв предмет. Връзката с Бог не се постига в Семинарията.
Ако има подобно обучение следва да е под формата на запознаване с основните религии, техните основни тези и виждания за света. Така ще се разшири кръгозорът на детето. А не да се дава едностранчива гледна точка сякаш друга не съществува.

 
Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 450 "Не"
26 сеп 2010 12:10 25
- +Оценка
-7 +25

НЕЗАБАВНО трябва да се сложи край на това говорене и "предстоящо обсъждане" за въвеждане на задължително религиозно обучение в училищата! Това не е дневният ред на обществото! Има толкова наболели и неотложни за решаване проблеми! А религията няма място в светското образование!

И ново двайсет - и Президентът ни се включи в общия хор, одобряващ задължителното религиозно обучение! Няма право на трети мандат президент, но защо пък да не стане нещо като папа на българите може да стане! Комунетата са дялани камъни. Във всякаква роля могат да влязат за отрицателно време!

Да не се окаже, че това е Проектът на Първанов, за който толкова се говори! Поизмряха им червените бабички, и сега под благовидни и уж благородни подбуди - консолидирайте останалите ретроградни невежи маси... Ние в теокрация ли ще се превръщаме тепърва!?

Управляващите да кажат КОЙ организира това шествие, за което видимо бяха хвърлени сума ти пари - сто автобуса - от Перник, Пловдив, Пазарджик, Панагюрище, Кърджали, Хасково, Разград, Плевен, Ловеч и пр., номерирани, с цветни плакати, със знаменца - българското и такова, на което пише еди-коя си епархия; на участниците, много от които не знаеха къде са и в какво участват, явно им е платена тая екскурзия до София... Църквата толкова ли е богата, и толкова ли е веща в организирането на такива мащабни мероприятия? Мирише отвсякъде!

Осман Октай снощи в предаването на Венета Райкова каза, че във...

Прочитане на целия коментар
всяко село в Североизточна България Доган разполагал с от три до пет рейса и хора, които всеки момент по разпореждане могат да се метнат на рейсовете и да бъдат накарани да правят каквото им кажат! Дори и без да знаят къде отиват и в какво участват! Не десет, а сто хиляди могат да бъдат изсипани за нула време, където решат НЯКОИ.

Спрете тая истерия и гаврата с българите! НЕЗАБАВНО!

У нас няма деца за зомбиране!

И не занимавайте обществото с въпроси, които не са ВАЖНИ за него в този момент!


_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
26 сеп 2010 12:18 26

Този коментар беше изтрит в 12:19 на 26/09/2010 от неговия автор.

Преглед на профил idensa Рейтинг: 0 "Да"
26 сеп 2010 12:19 27
- +Оценка
-13 +7

Въпроса, който обсъждаме има няколко аспекта - морален, социален, политически и задкулисен. От морална гледна точка всичко е прекрасно и това трябва да се въведе, защото в изсконната си същност не налага и ограничава, а възпитава и одухотворява. От социална гледна точка, това също е полезно, но и трябва да се измисли толерантна система. Всъщност и психологията, която е сравнително млада наука и която също се занимава с вътрешния свят на човека, би трябвало да се вкара в толерантна система. Психологията, Философията и Религията в различните й изповедания, винаги са въпрос на индивидуален избор. И понеже в нашите училища има задължителен достъп до останалите две, логично е да има и такъв до националната ни Религия.
Съмнявам се, обаче, че решенията по въпроса ще са "за добро", понеже тук идва и политическия, заедно със задкулисния аспект. Сигурна съм, че има такива, които използват това като част от бъдещ план, за създаването на религиозни конфликти, които ще бъдат приписани на Православието, за да може, в крайна сметка, то да бъде отречено!!! Така че, проблемът не е в Религията и няма защо да го дискутирате толкова този въпрос. Няма защо да възставате против Православието, особено без да го познавате. Ако може да се отдели чистата идея от нечистите намерения и Православието се въведе, без толкова шум, като учебен предмет ( а не възприет като налагането на идеи), това може да има само положителен резултат!
Докладване на модератор

 
26 сеп 2010 12:36 28

Този коментар беше изтрит в 12:36 на 26/09/2010 от неговия автор.

Преглед на профил idensa Рейтинг: 0 "Да"
26 сеп 2010 12:37 29
- +Оценка
-4 +5

Съгласна съм със SAAVEDRA само с това, че трябва да спре това спекулиращо обсъждане.

 
Преглед на профил N.Yo. Рейтинг: 561 "Не"
26 сеп 2010 12:54 30
- +Оценка
-4 +12

Много правилно мнение е изразила г-жа Манова.
Струва ми се, че църквата си мисли, че по този начин ще върне хората в храмовете, вместо да се занимава със социална и хуманитарна дейност, както е на Запад (например: да помагат на бедните) или пък да прави проповеди, които да са свързани със съвременността и проблемите днес, а не само да се четат евангелията.
Мисля, че трябва да има повече информация и яснота около тази идея. Много по-добре би било ако се изучават историите на различните религии и техните ценности и така да се изгради едно уважение към представителите на другите вярвания.
Вярата и религията трябва да са въпрос на личен избор, а що се отнася до възпитаването на подрастващите на ценности и морал, това трябва да се случва вкъщи в семейството, а не да се налага в светските (по конституция) училища, все едно са медресета.

 
Преглед на профил Станислав Янков Рейтинг: 830 Неутрална
26 сеп 2010 13:18 31
- +Оценка
-7 +5

http://polit-analizi.blogspot.com/2010/09/blog-post_24.html

Може би е най-добре да се изучава задължително не отделна религия (пък била тя и по избор), ами да се прави етически анализ на посланията на всички религии без изключение. Да се канят в отделните часове различни пропагандатори от различни вероизповедания (християнски свещеници, мюсюлмански духовници, еврейски равини...), да се включва и етиката в религиозните и психо-поведенчески разглеждания (децата не трябва да бъдат заблуждавани с измами, независимо на колко крехка възраст са). Да се дискутира ролята на позитивизма и взаимопомощта в обществените отношения като цяло, изкривяванията в обществото и други...

 
Преглед на профил BlueWater Рейтинг: 1004 "Не"
26 сеп 2010 13:23 32
- +Оценка
-6 +16

До коментар [#31] от "Станислав Янков":

Българското училище е светско и в него няма място за никакви религии още по-малко за "пропагандатори от различни вероизповедания (християнски свещеници, мюсюлмански духовници, еврейски равини...)".

Мястото на религиите е в храмовете им и специализирани религиозни училища.

 
Преглед на профил Чико Рейтинг: 450 Неутрална
26 сеп 2010 13:31 33
- +Оценка
-6 +5

Към #5.Впечатлена съм от темите в учебника по религия от 1943г.Това са фундаментални въпроси,които би трябвало до си задава всеки средно интелигентен човек.Друг е въпросът дали са достъпни за 12-13год деца.Аз подкрепям включване в програмите на у-щата такъв предмет,а не изучаването на православието като вероучение и пр.Това според мен би било невъзможно,защото ще трябва да се разреши изучаване на ис ляма и всякакви други религий ако има такива групи.А и не мога да си представя днешните деца да бъдат убеждавани,че има Бог или задгробен живот.За религийте трябва да се говори в най-широкия възможен аспект.

 
Преглед на профил weinlock Рейтинг: 229 "Не"
26 сеп 2010 13:36 34
- +Оценка
-6 +21

До коментар [#9] от "quantum1":

Има кой да загатва на децата идеята за Бог, има неделни училища, има храмове, предостатъчно видни и натрапчиви, има масмедии, чрез които православните проповедници имат широки възможности за изява. А маймунската теория на Дарвин е единствената научна теория за произход на човека и е единствена е подкрепена от реални научни доказателства. Впрочем лъжата, че Дарвин се бил отказал на края на живота си от теорията си е широко тиражирана, но опровергана. Нейният източник е дълбоко религиозната му съпруга, която, както много блажено вярващи, не се е посвенила да пристъпи девета заповед след неговата смърт. За това пък притежаваме писменото становище на самия Дарвин, в което той категорично декларира убеденото си отрицание на каквато и да е приписвана му религиозност. Но дори да приемем, че Дарвин в предсмъртния си час се е отказал от теорията си, това пак не я опровергава. Първо, защото за съжаление твърде малко хора посрещат смъртта си в ясно съзнание. И най-вече, защото след Дарвин, еволюционната теория е доразвита, конкретизирана и допълнена с много значим набор от сериозни научни доказателства, за които Дарвин е могъл само да мечтае. Например генетичните изследвания.

А пък вашият въпрос какъв друг морал съществува освен евангелския сочи най-сериозната причина, поради която религоизното обучение НЕ трябва да се въвежда в училищата. Защото освен евангелския морал, имаме...

Прочитане на целия коментар
морала и на другите алтернативни концепции(ислямска, нерелигиозна и т.н.), освен евангелската, които също задължително биха се преподавали, при приемане на задължителното религиозно обучение. Както вие, така и който и да е застъпник на дадена религиозна концепция, много трудно ще заобикаля внушението, че истински морал се съдържа само в концепцията, която той поддържа примерно евангелската. Това внушение е не само неистинно, но също така опасно и противопоставящо децата и бъдещите граждани. Което напълно противоречи на съвременните ценности, на които училището трябва да възпитава. Религиите в своята дълбока същност са стари, и радикално антагонистични политизирани концепции. Изобщо не трябва да ни е учдно, че съвременната най-злободневна световна проблематика произтича именно от непримиримото противопоставяне в точката на пресичане на религиозните стремежи - Близкия Изток. Най-вече за това религозните тези НЕ МОГАТ да бъдат философска база за обучение по морал, заради изначалното противопоставяне и демонизиране на инакомислещите, което внушаат.

Друга причина, заради която религиозните тези не могат да бъдат морален носител е тяхната ненаучност. Не може да обвързвате моралните ценности на които децата ще бъдат обучавани, с нещо което в научните дициплини ще бъде разобличено като невярно. Да, всеки религиозен поддръжник живее с идеята, че науката не противоречи на религията, а я потвърждава, но това категорично не е вярно за аврамическите религии юдаизъм, християнство и ислям. Тяхната фабула изхожда и се базира на една детинска и примитивна представа за света, извън която същата фабула няма на какво да стъпи. И без друго, дори в своето съдържание фабулата на аврамическите религии е твърде оспорима в морално отношение. Всеки запознат човек се е сблъсквал с моралните противоречия в религиозните книги - с насилието, несправедливостта, жестокостта, дори извращението. При това положение как ще се обучават на морал децата, при положение, че основанията на които ще бъде базиран този морал са доказано неистинни и моралон противоречиви?

 
Преглед на профил weinlock Рейтинг: 229 "Не"
26 сеп 2010 13:54 35
- +Оценка
-4 +14

До коментар [#17] от "navi2010":

"В този смисъл всички сме "вярващи" а атеизмът е просто една от многото религии. "

Би трябвало да сте се сблъсквали с провержения на такава теза. Религията по дефиниция е вяра в съществуването и дейтвието в реалния свят на свърхестествени сили. Атеизмът отрича съществуванието на такива сили. Вяра е всичко, включително, че това което вие казвате - се чува. Следователно "вяра" не е равносилно на "религиозност".

Религиите са били инструмент за обясняване на света за наивно мислещите хора във всички времена. Задълбочените и изучаващите света около себе си, още от дълбока древност са открили, че пътят към полезно познание, което дава практико-приложни резултати - не се съдържа в религиозните вярвания, а извън тях. Историята на науката е едно непрекъснато разобличение на религиозни заблуди, едно непрекъснато изтикване на свръхестествените обяснения в ъгъла, а после и от там.

Религията може може да играе психо-хигиенна роля в едно общество, но ако то е ограничено и примитивно. Но от тук нататък религиите са вреден фактор, при отварянето и съжителството на различни общества, защото допринасят за тяхното капсулиране и сблъсък. Религиите поради своята ненаучност са тежко препятствие за развитието на науката, която е нашият единствен инструмент за решаване на всичките ни екзистенциални проблеми, дори...

Прочитане на целия коментар
социологическите и психологическите.

 
Преглед на профил Станислав Янков Рейтинг: 830 Неутрална
26 сеп 2010 13:57 36
- +Оценка
-7 +7

До коментар [#32] от "BlueWater":

http://polit-analizi.blogspot.com/2010/09/blog-post_24.html

"Светско" не означава безпросветно. Мнозина стават лесна плячка за секти, точно защото "светското" ни училище не ги подготвя по никакъв начин на сферата на духовното. Освен това мисля, че ясно съм подчертал предложението за СЪВМЕСТНО разглеждане на ВСИЧКИ РЕЛИГИИ И НА ЕТИКАТА, включително и от гледна точка на ПСИХОЛОГИЯТА. Вероятно не знаеш, че етиката и особено психологията са хуманитарни науки и са със СЪВСЕМ СВЕТСКИ характер.

Още нещо важно. На Запад (който уж искаме да настигнем) има и научни дисциплини като сравнително религиознание и сравнителна митология, които за разлика от България другите държави развиват. Напредъкът там (за разлика от у нас) е голям и със сигурност става дума за сложни науки, които включват в арсенала си освен историята също и археологията, а и психологията. Ние обаче, "по-напредналите" "светски" "специалисти", сме над такива "несветски" научни дисциплини!

 
Преглед на профил BlueWater Рейтинг: 1004 "Не"
26 сеп 2010 15:03 37
- +Оценка
-4 +11

До коментар [#36] от "Станислав Янков":

1.""Светско" не означава безпросветно."

Просвета не означава изучаване на религия защото религията по своята същност е вярване а не наука.


2."Мнозина стават лесна плячка за секти, точно защото "светското" ни училище не ги подготвя по никакъв начин на сферата на духовното."

Грешно и невярно. Във всички евангелистки църкви и секти преобладаващото мнозинство са пълнолетни. Хората са привлечени от начина по който тези секти разпространяват вярванията си и са отблъснати от бездействието на православната църква.

Освен това едно е да се изучава "сравнително религиознание и сравнителна митология" и съвсем груго "религия.

 
Преглед на профил metzanviolinov Рейтинг: 506 "Не"
26 сеп 2010 15:10 38
- +Оценка
-4 +12

Между другото, като си говорим колко е толерантни са православните, някой вярващ, който подкрепя тезата, че задължителното изучаване на религия е хубаво нещо, би ли отговорил на следния въпрос:

Способни ли са или не атеистите да бъдат морални?

Ако да - за какво ни трябва религия? А ако отговорите с "не", нима това не е един крайно нетолерантен отговор, който предполага, че "религията е единствения верен път"?

И като ще даваме на децата избор, нека наистина да им дадем избор:
-Пастафариянство - защото аз бих избрал Гигантското спагетено чудовище като божество, за което да ми преподават
-Християнство, протестантизъм - вижте протестантските държави колко добре се справят, явно "техните морали" са някак по-така от нашите, православните
-Християнство, католицизъм - и католиците са май по-прокопсали от нас
-Християнство, англиканска църква - къде без тях?
-Ислям, сунизъм - много са, значи има някакъв келипир в "техните морали"
-Ислям, шиизъм - абе и те не са малко...
-Хиндуизъм - нашето общество също е петкастово: политици, бизнесмени, борчета, "нормални", клошари - добре се вписваме в тази система от вярвания
-Конфуцианство - не знам доколко реално е религия, ама защо не, тамън ще можем да привлечем по-сигурни инвестиции от Китай може би?
-Даоизъм - ако не друго, поне ще се научим да сме щастливи. Май.
...

Прочитане на целия коментар
-Будизъм - в Тибет не им е много яко, ама в Бутан живот си живеят
-Шинтоизъм - барем и ние се сдобием с яка бяла и черна техника и бързи автомобили. Само не ми казвайте, че не идва задължително с религията!

Прощавайте, ако съм изпуснал нещо. Ама и само с горните неща ми е трудно да избера, какво остава ако се добави още нещо към списъка!

 
Преглед на профил ju.li Рейтинг: 947 "Не"
26 сеп 2010 15:36 39
- +Оценка
-4 +10

До коментар [#38] от "metzanviolinov":

Хи- хи
Изпуснал си, древногръцките богове. Един изял децата си. Друг харесал сестра си и така се омешали, че има поле за учене и размисъл повече от 12 години.

 
Преглед на профил Станислав Янков Рейтинг: 830 Неутрална
26 сеп 2010 15:44 40
- +Оценка
-8

До коментар [#37] от "BlueWater":

http://polit-analizi.blogspot.com/2010/09/blog-post_24.html

Та нали в коментара си с номер 31 специално съм подчертал, че в обществените училища не трябва да се изучава "суха" религия, даже ако става дума за предмет по избор! Казваш, че във всички евангелистки църкви и секти преобладаващото мнозинство са пълнолетни, но какво е непреобладаващото малцинство, за което не си дал никакви подробности?

 
Преглед на профил BlueWater Рейтинг: 1004 "Не"
26 сеп 2010 16:12 41
- +Оценка
-5 +5

"Казваш, че във всички евангелистки църкви и секти преобладаващото мнозинство са пълнолетни, но какво е непреобладаващото малцинство, за което не си дал никакви подробности?"

Не съм правил социологически проучвания но категорично не са ученици от първи до осми клас. Срещу едно място до което ходя често по работа има голяма евангелистка църква. Виждал съм много българи и цигани, които идват с колите си на проповеди, но никога не съм виждал деца.

 
Преглед на профил BlueWater Рейтинг: 1004 "Не"
26 сеп 2010 16:21 42
- +Оценка
-5 +10

До коментар [#40] от "Станислав Янков":

"Та нали в коментара си с номер 31 специално съм подчертал, че в обществените училища не трябва да се изучава "суха" религия, даже ако става дума за предмет по избор!"

В светски училища няма място за никаква религия "суха" или "мокра". Има предмет история, където може да се учи за това кога е възникнала дадена религия и какво проповядва.

 
Преглед на профил Таня Христова Рейтинг: 5 "Да"
26 сеп 2010 16:57 43
- +Оценка
-14 +8

" Оставете децата да дохождат при мене и не им пречете, защото на такива е царството Божие " (Мк. 10:14) .

 
Преглед на профил Таня Христова Рейтинг: 5 "Да"
26 сеп 2010 17:13 44
- +Оценка
-17 +7

Детските души са чиста земя, почва благодатна за посяване на семената на спасителното Христово учение. Свещениците, учителите по вероучение проповядват, сеят тези семенца, но след тях се разшетва лукавия и сее бурени и плевели. Борбата между доброто и злото води своето начало от мига, в който най-светлоносният ангел се възгордял и отпаднал от Бога. Но в своето падение, той увлякъл и други ангели (т. нар. "паднали ангели"). В своята завист и злоба, Сатаната няма равен на себе си! И сега той сее семената на своята зараза и се опитва чрез противниците на Словото Божие (министри, директори, учители, атеисти и др.) да отрови чистите детски души. Знайте всички : децата искат да изучават Словото Божие, но възрастните им пречат, по-точно тези, "които не знаят какво правят". Господи, прости им!!!

 
Преглед на профил metzanviolinov Рейтинг: 506 "Не"
26 сеп 2010 17:23 45
- +Оценка
-6 +17

До коментар [#43] от "duhovnost":

Никой не им пречи. От 20 години никой не следи хората кога и как ходят на църква. Искаш децата ти да са православни християнчета? Водиш ги на църква, даваш им да четат Библията през лятото, заедно тълкувате разните притчи и учения и т.н. Тези дейности обаче нямат никакво място като задължителна част от средното образование!

И ми е интересно, колко от "религиозните" защитници на тази безумна идея всъщност са се докосвали до тайнствата? Хайде, сигурно има покръстени, ама все ми се струва, че много от тях никога не са се изповядвали, а други дори не знаят какво значи причастие.

Този комунизъм наистина обърка хората. След падането си много суеверни се имат за вярващи...

 
Преглед на профил Таня Христова Рейтинг: 5 "Да"
26 сеп 2010 17:31 46
- +Оценка
-16 +7

Църквата Христова, избраното стадо на Спасителя, винаги е оцелявала, именно защото е основана от Богочовека, който е " пътя, истината и живота"! В своето безсилие, нейните противници са бълвали и продължават да бълват "огън и жупел", но какво доказват с това? Така те разкриват още по-ясно своето безсилие. Нека всички противници и богоборци да знаят : Христовата правда ще възтържествува, Църквата ще оцелее и през това изпитание на богоотстъпничество и " портите адови не ще ѝ надделеят"!!!

 
Преглед на профил Кирил Кирилов Рейтинг: 1299 "Не"
26 сеп 2010 17:48 47
- +Оценка
-7 +13

До коментар [#46] от "duhovnost":

Най-после в прав текст казахте защо искате децата да учат религия. За да ги превърнете в стадо.

_____

Кирил Кирилов
 
Преглед на профил weinlock Рейтинг: 229 "Не"
26 сеп 2010 17:59 48
- +Оценка
-6 +10

До коментар [#44] от "duhovnost":

Сатани, ангели и дяволи няма. Богове даже и да има, което не е сигурно, очевидно нямат общо вашия Господ. Следователно Вашите аргументи за въвеждане на задължително религиозно обучение са едни бабини деветини. От къде на къде ще изисквате от нас, данъкоплатците, да плащаме заплати на някакви хрантутници и да натоварваме децата си с допълнителни часове по бабини деветини?

 
Преглед на профил Таня Христова Рейтинг: 5 "Да"
26 сеп 2010 18:00 49
- +Оценка
-16 +6

До коментар [#47] от Кирил Кирилов :
Г-н Кирилов, изобщо знаете ли смисъла на понятието "духовно зрение"? Какво означава думата "стадо"? Не както Вие го възприемате - като слепи, безумни и манипулирани овчици, а като осъзнали се Христови последователи, които доброволно, осъзнато и свободно следват своя Спасител. Затова нека завърша с думите на Самия Христос, разпънат на кръста от Своите врагове : " Отче, прости им, те не знаят какво правят "! Аз перифразирам : " Господи, прости им, те не знаят какво говорят!"

 
Преглед на профил Бо Рейтинг: 8 "Не"
26 сеп 2010 18:11 50
- +Оценка
-5 +6

..нека бъдем разумни,нека погледнем времето,в което живеем с очите на личности,които живеят в това време,а не на сноби отгледани с идеята за сляпата истина,проповядвана от хора, които дори не зачитат писанията и обичаите й..ДА, АЗ вярвам,но не в поповете превърнали надеждата в властен консуматор на материалното и духовно.. не ли е достатъчно вече разделението между народа ни, във всеки един аспект на неговото съществуване,прокарвано толкова много години..СПРЕТЕ РАЗДЕЛЕНИЕТО на черни и бели,на вярващи и невярващи..НЕКА БЪДЕМ ПРЕДИ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ..

_____

.."а известно,че невежеството е най-плодородната почва на фанатизма".. (Ст.Цанев)
 
Преглед на профил | Рейтинг: 1114 Неутрална
26 сеп 2010 18:19 51
- +Оценка
-6 +6

До коментар [#44] от "duhovnost":

Чели сме и по-добри фантастични книжки :)

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил SML Рейтинг: 616 "Не"
26 сеп 2010 18:20 52
- +Оценка
-5 +17

До коментар [#49] от "duhovnost":

Добре де, моят проблем е тучно тук. Нали искате "осъзнали се Христови последователи, които ДОБРОВОЛНО, ОСЪЗНАТО и СВОБОДНО следват своя Спасител", нали Исус е казал" Оставете децата да дохождат при мене и не им пречете, защото на такива е царството Божие "

Как точно се вписва ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО вероучение в това?! Исус не казал „направете го задължително и те ще дойдат при мен” нали?! Няма абсолютно никакви пречки децата да посещават църква, да четат библията и да посещават неделно училище (не има такова)! Друг е въпросът какво вие правите, за ди ги привлечете... нищо. Докато се опитвате да го направите насила поне 75% от хората ще са силно против, както се вижда от гласуването.

_____

One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 
Преглед на профил Таня Христова Рейтинг: 5 "Да"
26 сеп 2010 18:55 53
- +Оценка
-17 +5

Ето горчивите плодове на 45 години атеизъм, жестокости и гонение на Христовата Църква : изкривяване на ценностната система, изопачаване на представите за добро и зло, свирепо противопоставяне на Истината, словесна агресия срещу духовността. Среден път, обаче, няма! Другия път води към бездната на безвъзвратната гибел! Сами избираме пътя си. За съжаление, отново се превръщаме в онази еврейска тълпа, която в пълно безумие крещяла : " Разпни го! Разпни го!" Не знаем какво говорим и какво вършим!!!

 
Преглед на профил Кирил Кирилов Рейтинг: 1299 "Не"
26 сеп 2010 19:12 54
- +Оценка
-5 +10

До коментар [#49] от "duhovnost":

Стадо има само едно значение в съвременния български книжовен език.

Стадо е група животни от един и същ биологичен вид, по изключение и повече от един вид, които се движат заедно, хранят се заедно и живеят заедно.

В разговорния български език в преносен смисъл, думата „стадо“ се използва и за да обозначи група хора без собствена индивидуалност.

За справка Съвременен тълковен речник на българския език, ИК Елпис, 1995, ISBN 954-9607-01-6

Вия дори не говорите на съвременен български книжовен език, а искате да учите децата ни.

_____

Кирил Кирилов
 
Преглед на профил ju.li Рейтинг: 947 "Не"
26 сеп 2010 19:58 55
- +Оценка
-3 +12

До коментар [#53] от "duhovnost":

"изкривяване на ценностната система, изопачаване на представите за добро и зло, свирепо противопоставяне на Истината, словесна агресия срещу духовността"
За огромно съжаление БПЦ е приютила всички тези изверги и иска да ги пусне сред децата ни.
Когато БПЦ стне ДОБЪР и СВЕТЪЛ пример за подражание да повдигне въпросът отново.
„Защо гледаш сламката в окото на брата си, пък гредата в своето око не усещаш? Лицемерецо, извади първом гредата от окото си, и тогава ще видиш как да извадиш сламката от окото на брата си?" (Мат. 7:3, 5).

 
Преглед на профил Димов Рейтинг: 561 "Не"
26 сеп 2010 20:27 56
- +Оценка
-8 +8

До всички християни, които играят номера с моралната карта:

Покажете ми ЕДНО ЕДИНСТВЕНО НОВО МОРАЛНО ПРАВИЛО, което е донесено от Христос! Някаква просветна морална мъдрост, която не е била известна на човечеството преди него!

ДОРИ И ЕДНА, хайде де! Нали без Християнството нямало морал?

Само знаете да дрънкате глупости!

_____

Мисленето да ти стане навик.
 
Преглед на профил Таня Христова Рейтинг: 5 "Да"
26 сеп 2010 20:27 57
- +Оценка
-15 +6

Да, аз не говоря на съвременен български книжовен език, защото не искам да навлизам в дебрите на стихоплетството и да се правя на умна като Вас, г-н Кирилов. Аз пия направо от кладенеца с жива вода - от Книгата на книгите - Библията. Вие не можете да прозрете духовното съдържание на думата "стадо". Ами как да стане - като търсите само в тълковни речници. Кучетата могат да вият, чакалите да скимтят, но техния вой няма да заглуши Истината!!! А употребата на всякакви обидни квалификации като : изверги могат да означават само едно - безсилие пред Истината.

 
Преглед на профил Таня Христова Рейтинг: 5 "Да"
26 сеп 2010 20:39 58
- +Оценка
-15 +6

Отговор на Димов : не мога да Ви покажа едно единствено ново морално правило, което е донесено от Христос! Защото Той - Спасителят, въплътил се, за да спаси нас - безумците от греховния унес, ни е оставил в наследство цяло Спасително учение - учението за Любовта, дори към враговете. Много бих се радвала мисленето да ми стане навик - но мислене не според законите на светската глупост, а според законите на Христовото учение!!!

 
Преглед на профил weinlock Рейтинг: 229 "Не"
26 сеп 2010 20:44 59
- +Оценка
-7 +10

До коментар [#57] от "duhovnost":

Истината? Вие говорите, че знаете Истината? Добре, отговорете тогава на най-важният и първостепенен въпрос, въпрост за Доброто и Злото, което имате претенции да научите децата. Защо вашият Бог е допуснал Злото, след като е знаел последиците? Къде съзирате морал, достоен за подражание в това, че вашият Господ, бидейки грижовен родител изпълнен с любов, е допуснал ужасната смърт, погибел в греха, на милиарди свои деца, гибелта и покварата на цялото му Творение? Какъв е отговорът на вашата религия, на този фундаментален въпрос?

 
Преглед на профил weinlock Рейтинг: 229 "Не"
26 сеп 2010 20:48 60
- +Оценка
-6 +13

До коментар [#58] от "duhovnost":

"...но мислене не според законите на светската глупост, а според законите на Христовото учение!!!"

О, да, ето, очевидно вие правите разлика между това което ние наричаме мислене и вашето "Христово" мислене. Което е фактически е едно тотално индоктриниране и зомбиране на децата по модела в който те трабва да станат безкритични репликатори на цитати, като всички вас!

Е, ролята на училището е да ги научи на обратното, да мислят и да се съмняват, да изучават и достигат до истината сами, а не да наизустят вашата "Христова Истина" и да си вадят очите, да си режат ушите и т.н. за всичко което й противоречи. Нали така ви учат вас? Да, но това не трябва и няма да се случва в българското образование!!!

 
Преглед на профил BlueWater Рейтинг: 1004 "Не"
26 сеп 2010 20:50 61
- +Оценка
-3 +13

До коментар [#57] от "duhovnost":

Бихте ли отговорили на с ваши мисли, а не с цитати на един въпрос?
Какво вие лично мислите за хора които са атеисти или вярват в други богове?

 
Преглед на профил Димов Рейтинг: 561 "Не"
26 сеп 2010 21:06 62
- +Оценка
-7 +12

До коментар [#58] от "duhovnost":

Ето, дрън-дрън - че пляс.

Била неизвестна моралната максима за любов към враговете???

Хайде малко история, че явно сте внимавали само за "христовото учение", а сте пропуснали "светските глупости" - образование и обща култура. Вярвам поне цитатите можете да си ги преведете:

Conquer anger by love. Conquer evil by good. Conquer the stingy by giving. Conquer the liar by truth.
Buddhism. Dhammapada 223
/4 века преди Х/

Do good to him who has done you an injury.
Taoism. Tao Te Ching 63
/2 века преди Х/

A superior being does not render evil for evil; this is a maxim one should observe; the ornament of virtuous persons is their conduct. One should never harm the wicked or the good or even criminals meriting death. A noble soul will ever exercise compassion even towards those who enjoy injuring others or those of cruel deeds when they are actually committing them--for who is without fault?
Hinduism. Ramayana, Yuddha Kanda 115
/4 века преди Х/

Значи така, а? Цитирам ви:
"Той - Спасителят... ни е оставил в наследство цяло Спасително учение - учението за Любовта, дори към враговете..."

Не е трябвало "спасителят" да се напъва - било ни е вече известно.

_____

Мисленето да ти стане навик.
 
Преглед на профил weinlock Рейтинг: 229 "Не"
26 сеп 2010 21:12 63
- +Оценка
-10 +9

До коментар [#58] от "duhovnost":

Какво подражателно виждате в това, че вашият всемогъщ Господ е предпочел собственото му чадо да умре в жестоки мъки, вместо да свърши работата с махане на малкото си пръстче? И какво й е подражателното на смъртта на Исус, щом той фактически не е пожертвал нищо, възкръсвайки?

А най-чудно е защо учите децата да ръкопляскат на един очевиден провал, защото какво е спасил Исус, жертвайки се? 2000 години вече човечеството и целия свят тънат в абсолютно същите болки, ужаси и смърт. Толкова ли му е "милостта и любовта" на вашия Господ? Със всичките му неограничени способности, за този ли нулев резултат е пожертвал сина си?!? След като е очевидно, че вече милиарди са последователите на грешни учения и деноминации, които няма да се спасят. А изобщо, защо изобщо се налага Спасение!?!

 
Преглед на профил BlueWater Рейтинг: 1004 "Не"
26 сеп 2010 21:34 64
- +Оценка
-4 +10

До коментар [#44] от "duhovnost":

Вие не отговорихте на въпроса ми "Какво вие лично мислите за хора които са атеисти или вярват в други богове?" и за това ще ви цитирам:

"В своята завист и злоба, Сатаната няма равен на себе си! И сега той сее семената на своята зараза и се опитва чрез противниците на Словото Божие (министри, директори, учители, атеисти и др.) да отрови чистите детски души."

Според вас ние сме "противниците на Словото Божие" и "отравяме чистите детски души.".

Аз не искам децата ми да бъдат възпитавани от хора като вас, защото тези ваши мисли нямат нищо общо с толерантност и уважение правото на избор.

 
Преглед на профил zdravena Рейтинг: 8 "Не"
26 сеп 2010 21:36 65
- +Оценка
-8 +6

Този дебат се отклони съществено от темата си, а именно: Да се изучава ли православната религия в училищата, или не и съответните аргументи "за" и "против". Тук не се дебатира по това какъв е приноса на Христос за духовното развитие на човечеството, какъвто той безспорно има, дали има един Бог или много богове и т.н. и т.н... Това са теми, по които дебатите са дори безсмислени. В крайна сметка, всеки сам за себе си намира верните отговори, преминавайки през живота. Именно, в мелницата на ежедневието човека търси и намира себе си. Това са знания и опитности, които не могат да бъдат преподадени, а са вътрешни, съкровени изживявания.
И още нещо: Христос никога, по никакъв начин не е искал знанията и опитностите, които е споделял да бъдат облечени в религиозна форма.

_____

Истината може да се постигне само чрез практикуването й.
 
Преглед на профил BlueWater Рейтинг: 1004 "Не"
26 сеп 2010 22:00 66
- +Оценка
-4 +8

До коментар [#65] от "zdravena":

Напротив дебата е точно по същество.

Аргументите "за" са:
"семената на спасителното Христово учение. Свещениците, учителите по вероучение проповядват, сеят тези семенца"

Аргументите против са:
Ние не сме "противниците на Словото Божие" и не "отравяме чистите детски души." защото искаме в светско училище да не се натрапва принудително на децата ни каквато и да било религия.

 
Преглед на профил mapto Рейтинг: 1336 Неутрална
26 сеп 2010 22:23 67
- +Оценка
-9 +1

Смятам, че е по-добре да се учи Дъновизъм в часовете по религия:
http://triangle.bg/books/1914-03-16--1.1999/1914-03-16--1.html

Всъщност пускам това, за да покажа, че всъщност задължителното обвързване (както е в темата) на такъв предмет с православието би било прекалено манипулативно и огромна крачка назад.

_____

Включете се в свободния интернет, без цензура на корпорации, партии, олигарси,... https://bg.wikipedia.org/wiki/Мастодон_(социална_мрежа) https://masto.bg
 
Преглед на профил weinlock Рейтинг: 229 "Не"
26 сеп 2010 22:33 68
- +Оценка
-5 +7

До коментар [#65] от "zdravena":

Повдигнах тези въпроси от религиозен характер за да подчертая, че религиозните учения, които искат да натрапят на децата, съвсем не са носител на етически устои. Привържениците на задължителното вероучение твърдят, че щяли да учат децата на Добро и Зло - защо и как?!? След като самите те не са изобщо наясно? Щом единственият отговор, който могат да дадат на фундаменталните въпроси за съществуванието на Доброто и Злото в света са, "че всеки човек сам си отговаря". С което само се заобикаля реалния и разобличаващ факт, че отговор религиите (поне аврамическите) нямат или логичния такъв изобщо не представя нещата в добра светлина, а още по-малко учи на морал.

 
Преглед на профил soregashi Рейтинг: 1391 "Не"
27 сеп 2010 00:16 69
- +Оценка
-6 +19

Като завършил през 2009-а година ученик, бих казал, че това е абсолютна глупост. В програмата, по която аз учех имаше религиозни теми в часовете по Етика, Философия, Свят и Личност, История, дори в часовете по География. Не знам дали е заради учителя ни, но аз лично получих сравнително ясна представа за най-разпространените религии, макар да ми се внушаваше, че християнството е номер едно.
Абсолютно безумие е да се внушава на децата разбиране за "правилна религия". Освен, че училищата са светски, живеем във времена, в които всеки нормален човек има капацитета да избере вярванията си в сравнително ранна възраст, а подобно насочване и натякване е нечестно.
Също така не знам на какъв морал би могла да ме научи българската православна църква, при все, че това е една от най-грозно покварените институции в България. Не знам какъв морал ще ми предаде институция, която не може да се погрижи за себе си и се занимава с изключително популистски глупости и вдигане на излишен шум. Сигурно съм поредния, който го казва, но къде е добрия пример на добрите християни тип попове? Не съм чул или видял някой поп да прибере бездомник и да го нахрани, например. Не съм видял поп, който да не се ядоса, когато разбере, че не съм вярващ.
Според мен първо синодът трябва да изгради моралните си ценности, а след това да се грижи за българските деца.
Съвсем не искам да зачеквам, че морала на децата се гради от родителите.

 
Преглед на профил Стефан Рейтинг: 481 Неутрална
27 сеп 2010 00:21 70
- +Оценка
-4 +4

Зависи какво ще се изучава в предмета "религия". По скоро това трябва да се учи в предмета История като факти че ги има и т.н. от колкото да се пълнат главите на децата с неща, в който вече никой освен фанатиците не вярват.

 
Преглед на профил Станислав Янков Рейтинг: 830 Неутрална
27 сеп 2010 01:12 71
- +Оценка
-5 +3

До коментар [#41] от "BlueWater":

http://polit-analizi.blogspot.com/2010/09/blog-post_24.html

Е, ти като не знаеш - аз мога да ти кажа! Някога имах познати, които бяха членове на "Свидетелите на Йехова". От първа ръка знам, че в сектата се водят и повечето от децата на пълнолетните членове на сектата. Надявам се, че до тук беше с неосведомеността ти!

По коментара ти с номер 42 нямам какво да възразя. Повтаряш това,което из нееднократно вече написах тук. Това, за което главно пиша, наистина не е "суха" или "мокра" религия. Но не е и История, а е етически и психологичен поглед и осведомяване на децата за фундаментални ценности и за религиозните системи, които в по-голяма или в по-малка степен съхраняват и разпространяват въпросните фундаментални ценности.

 
Преглед на профил Таня Христова Рейтинг: 5 "Да"
27 сеп 2010 07:33 72
- +Оценка
-14 +7

Този дебат май се превърна в арена на словесни битки - всеки иска да покаже колко е начетен, осведомен и да срази със сухи цитати и голословни " истини " опонента си. Но сам Спасителят е казал, че ще порази "мъдростта на умните ". Пишете, цитирайте, но знайте, че няма да успеете да заглушите Словото, Православието е оцеляло въпреки гоненията и пак ще оцелее!!! Или, може би, се страхувате, че когато децата се запознаят с мъдростта на Христовото учение ще започнат да посещават храмовете. Благодаря на всички мои опоненти - те само ми помагат да разбера, че стоя на верния път!

 
Преглед на профил Димов Рейтинг: 561 "Не"
27 сеп 2010 08:00 73
- +Оценка
-6 +12

До коментар [#72] от "duhovnost":

Така е, сухите факти само пречат на фанатизма.

_____

Мисленето да ти стане навик.
 
Преглед на профил Таня Христова Рейтинг: 5 "Да"
27 сеп 2010 09:33 74
- +Оценка
-6 +6

Г-н Димов, съгласна съм, може да има и фанатици, но Православието е начин на живот, дълбоко осъзната Истина и няма нищо общо с фанатизма! Виждам, че сте начетен човек, което е похвално. Вие сте избрали своя начин на живот - не желая да споря с Вас и да Ви убеждавам в едно или друго. Но нека нашите дечица се запознаят и с основите на Православната вяра, а след това, подобно на всички нас да направят своя избор - какъвто и да е той! Освен това ние няма да ги "зомбираме", а с помощта на интерактивни методи (презентации и др.) , занимателни игри, ще им се разкриват нравствени поуки. Нека първо да опознаем инакомислещия, а след това настървено да го обрваме!

 
Преглед на профил weinlock Рейтинг: 229 "Не"
27 сеп 2010 09:44 75
- +Оценка
-4 +7

До коментар [#72] от "duhovnost":

"Но сам Спасителят е казал, че ще порази "мъдростта на умните ""

А това е редовният ви цитат когато ви се докаже черно на бяло къде не сте прави. Когато логиката не е на ваша страна се обръщате към празната си убеденост, че въпреки аргументите вие сте си прави, най-малкото защото сте хванали Дядо Господ да шлифера и един ден той ще накаже неверниците. И точно на това искате да учите децата в училище - на безрезервна, сляпа вяра, с конски капаци. За това искате да се докопате до тях докато са най-малки, преди да са започнали да мислят критично и да се съмняват.

 
Преглед на профил Кирил Кирилов Рейтинг: 1299 "Не"
27 сеп 2010 09:45 76
- +Оценка
-4 +4

До какво води изучаването на православието и изобщо на религиите.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=622449

_____

Кирил Кирилов
 
Преглед на профил Ivan Ivanov Рейтинг: 5 Неутрална
27 сеп 2010 09:48 77
- +Оценка
-6 +1

До номер 35.

1. "Религиите са били инструмент за обясняване на света за наивно мислещите хора във всички времена."

Мислите ли че "хората" в България не са "наивно мислещи" защото значт таблицата за умножение и могат да натискат копчетата по клавиатурите?

2. "Историята на науката е едно непрекъснато разобличение на религиозни заблуди, едно непрекъснато изтикване на свръхестествените обяснения в ъгъла, а после и от там."

Науката сама създава достатъчно "заблуди" които в последствие охотно опровергава. Това е естественият процес на изследване на заобикалящите ни феномени. Религиозни или не заблудите са си заблуди.

3. "Религията може може да играе психо-хигиенна роля в едно общество, но ако то е ограничено и примитивно."

Мислите ли че съвременното българско общество не е ограничено и примитивно? Ние всички се раждаме ограничени и примитивни, а духовното ни израстване е дълъг и сложен процес - по силите на единици.

4. "Религиите поради своята ненаучност са тежко препятствие за развитието на науката, която е нашият единствен инструмент за решаване на всичките ни екзистенциални проблеми, дори социологическите и психологическите."

Религиите са технология доказала се през хилядолетията - Науката е технология на няколко стотин години доказала че може да прави колосални грешки и доближила ни...

Прочитане на целия коментар
ужасно близо на моменти до собственото ни самоизтребление .

5. Науката е възникнала в средите на църквата просто защото монасите са били единствените индивиди които са имали време да
бъдат "задълбочени и изучаващи света около себе си". Това което вие наричате "наука" е просто светския вариант на основната дейност на религията.

6. Огромното мнозинство от хората допринесли най-много за развитието на науките са били и остават дълбоко религиозни.

Мисля че подценявате неоправдано ролята на религията за развитието на човешкото общество. Огромна част от това което сме и днес дължим на търпеливата и самоотвержена работа на поколенията неизвестни монаси посветили живота си на една от най-благородните каузи в човешката история. Искаме да го признаем или не - нашата психика е изградена в голямата си част от техните асоциативни мрежи доказали качествата си през хилядолетията.

Дали ви е по вкуса или не през вековете досега, а и за в бъдеще реалният контрол по всички жизненоважни за всяко съвременно общество проблеми се е осъществявал и ще продължава да е отговорност на ... знаете много добре кого.

 
Преглед на профил toni_pk Рейтинг: 0 "Да"
27 сеп 2010 09:55 78
- +Оценка
-14 +5

Да хубаво е да има такъв предмет в училище. Влезте в едно българско училище и вижте дали ви харесва поведението на младите хора (нецензурни думи, бирени бутилки в ръката, цигари ...) аз не искам това за своето дете. Истината е че годините атеизъм попречиха на българските семейства да възпитат у децата си някакви ценности. Затова е време църквата да заеме полагащото и се място и да помогне на децата ни.

 
Преглед на профил weinlock Рейтинг: 229 "Не"
27 сеп 2010 09:56 79
- +Оценка
-5 +10

До коментар [#76] от "Кирил Кирилов":

А се твърди, че православните били кротки. Тези хора, вярващи в Зверове, Сатани, Бесове и Демони, имат наглостта да изискват всички да споделяме техните вярвания и не само това - но и настояват ние, децата ни и цялата държава да ходиме по техния болен акъл. Само да ви осведомя какво следва по тяхната план-програма - Апокалипсис и световна война.

 
Преглед на профил old__bg Рейтинг: 450 "Не"
27 сеп 2010 10:05 80
- +Оценка
-4 +9

До коментар [#49] от "duhovnost":

Господи, прости им, те не знаят какво говорят!"
..........................
Права сте !
ФАНАТИЗИРАНИТЕ малоумници, които черпят цялото си познание от една книга, пълна с измислици, глупости и фантасмагории , НЕ ЗНАЯТ не само какво говорат, но и КАКВО ПРАВЯТ и защо го правят !...
С такива , включително и с Вас, госпожо, не желая не само да споря, но дори не желая и да контактувам, дори и виртуално...


А Милена Манова да ми говори, че :

" ... Религията би могла да градира точно този тип ценностни отношения в детското съзнание..." е повече от безсмислица и демонстрация за липса на елементарно мислене и пълен идиотизъм !
Страхотен "морал" и духовни " ценности" са демонстрирали и християнството и исляма през вековете ...

Като започнем от ИНКВИЗИЦИЯТА и 11 септември , та и да достигнем до разплутите попове в джипове и самоубийствените атентати срещу съвсем невинни хора !

БЛАГОДАРЯ !
Нямам нужда...
А тези , които искат да си ги изучават- да го правят в свободните от учебни занятия дни и НЕ ФИНАНСИРАНО от НАШИТЕ ПАРИ !!!

А на идиотите , които твърдят , че атеизмът да е правия път към порока ще им кажа ВИСОКО И ЯСНО :

АЗ СЪМ АТЕИСТ !!

Но мисля, че съм много " по-праведен"...

Прочитане на целия коментар
от мнозина от тези, които се кланят на поповете - не съм убил , не съм откраднал, помагал съм и помагам на много хора , създадох семейство и отгледах три деца, които станаха достойни граждани на обществото ни , ЗА РАЗЛИКА от този на снимката по-горе , на фарисеите с раса и килимявки и припяващите им малоумници !

 
Преглед на профил Кирил Кирилов Рейтинг: 1299 "Не"
27 сеп 2010 10:07 81
- +Оценка
-4 +5

До коментар [#79] от "weinlock":

И не само. Прочети последният абзац:

"Официално православна Гърция съвсем яростно се противопостави на опитите за въвеждане на идентификационни номера и на документи с биометрични данни. Но там бе достатъчно свещениците и монасите да се направят държавни служители със заплати по 3000 евро, за да станат мерките валидни и за духовенството и инвентаризацията на хора да пробие и в Гърция."

Май това е крайната цел за някои.

_____

Кирил Кирилов
 
Преглед на профил old__bg Рейтинг: 450 "Не"
27 сеп 2010 10:17 82
- +Оценка
-4 +6

До коментар [#72] от "duhovnost":

А това е върха на черешката и само доказва казаното от мене по-горе ! Не знаете не само какво говорите, но и какво правите и защо го правите ... :)
И като говорите за " добро" и " зло" , как ще обясните съществуването на инквизицията в "битието " на християнството ? :) :D :D :D :D

 
Преглед на профил Таня Христова Рейтинг: 5 "Да"
27 сеп 2010 11:05 83
- +Оценка
-6 +7

Ако правите разлика между Православие и католицизъм, ще видите, че инквизиция се е зародила сред католиците. А Вие не приличате ли на "словесни инквизитори", щом толкова яростно и безумно воювате срещу нещо, което не познавате в дълбочина? Знаете ли , обаче, броя на избитите без съд и присъда жертви на комунизма? Благодаря Ви от сърце за обидните квалификации - те са израз на едно духовно безсилие и нежелание да се познае очевидната Истина. А книгата, пълна с измислици, глупости и фантасмагории отдавна е наречена Книга на книгите!!! Говоря от собствено име - уважавам своите опоненти и съм им благодарна, защото бичувания Спасител ни е завещал най-добрия урок : " Обичайте онези, които ви мразят, благославяйте онези, които ви проклинат..."

 
Преглед на профил Таня Христова Рейтинг: 5 "Да"
27 сеп 2010 11:11 84
- +Оценка
-7 +7

До коментар [#78] от "toni_pk": Прав/а сте! Изглежда яростните противници на вероучението се страхуват, че когато децата познаят и обикнат Истината, тя ще ги направи свободни - свободни от " мерзостта и запустението " на нашето време. Много по-лесно е да се валят в бездната на греховете : алкохолизъм, наркомания, разпуснати нрави. Моля се за децата на България!

 
Преглед на профил Кирил Кирилов Рейтинг: 1299 "Не"
27 сеп 2010 11:14 85
- +Оценка
-4 +7

До коментар [#83] от "duhovnost":

Знаем много добре за избитите без съд и присъда жертви на комунизма. Същите тези жертви на комунизма от комунистите, които вашият любим патриарх Максим оправда и възхвалява.

“Възлюбени чеда на светата ни Църква,
След всенародно достолепно отпразнувания светъл юбилей – 1300 години от основаването на българската държава, целокупният български народ е отново честит да изживее още една радост – 40 години от деня на обновена България - ДЕВЕТИ СЕПТЕМВРИ, 40 години ВСЕНАРОДЕН ВЪЗХОД. Ходът на родната история, премъдро ръководен и промислително насочван от Бога, Господаря на времената (Дан. 2:20-21), отмери още една благоуспеиша юбилейна годишнина. Четири десетилетия вече ни делят от ИСТОРИЧЕСКИЯ ПРЕЛОМ ПРЕЗ ПРЕЗ 1944 г., когато с жертвената помощна братския руски народ ДЕМОКРАТИЧНИТЕ И ПАТРИОТИЧНИ СИЛИ у нас установиха народна власт на Отечествения фронт и отправиха стъпките на трудолюбивия ни народ към СВЕТЛИТЕ ХОРИЗОНТИ НА ВСЕСТРАНЕН ПОДЕМ. Това вменява на нас вярващите църковния и патриотичен дълг да насочим вниманието и размислите си към изминатия път и да дадем ДОСТОЙНА ОЦЕНКА НА ИСТОРИЧЕСКИТЕ ЯВЛЕНИЯ и на „личбите на времената” (Мат. 16:3), свидетели на които по Божи промисъл сме всички ние…”

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ.СИНОД
+ МАКСИМ

Църковен вестник от 01.09.1984 г.

_____

Кирил Кирилов
 
Преглед на профил Таня Христова Рейтинг: 5 "Да"
27 сеп 2010 11:30 86
- +Оценка
-9 +5

О, противниците на Истината ще изровят и от дъното на ада аргументи в своя защита! Но дебата тук не е за пристрастията на един или друг, а за това какво можем да направим, за да спасим децата на България. Каквото и да пишете, който и да излезе победител в тази "словесна битка", помнете само едно : Истинският Победител е и си остава само Един - Богочовекът Христос!!!

 
Преглед на профил Кирил Кирилов Рейтинг: 1299 "Не"
27 сеп 2010 11:45 87
- +Оценка
-3 +12

До коментар [#86] от "duhovnost":

Дебата тук не е за пристрастията на един или друг а за цинизма и двуличието на църквата, които за малко повече власт са готови да предадат всички свои ценности и за използването от БПЦ на вярващите или стадото както ти ги наричащ като инструмент за придобиването на повече власт и пари.

_____

Кирил Кирилов
 
Преглед на профил BlueWater Рейтинг: 1004 "Не"
27 сеп 2010 12:28 88
- +Оценка
-4 +8

До коментар [#86] от "duhovnost":

"Но дебата тук не е за пристрастията на един или друг, а за това какво можем да направим, за да спасим децата на България."

Ние като родители на тези деца не желаем вашето принудително "спасение".

 
Преглед на профил dreamer Рейтинг: 1170 Неутрална
27 сеп 2010 12:52 89
- +Оценка
-4 +4

До коментар [#83] от "duhovnost":

В крайна сметка цялата работа опира до въпроса има ли бог или няма? Остава да уточним този факт и от там насетне всичко е лесно. Ако приемем, че няма бог няма какво да му изучаваме. Ако приемем, че има бог приемаме да се изучава религия. После ще трябва и да уточним колко богове има за да може да се изучава конкретната религия според съответния бог. После има още много въпроси ама по-добре да започнем от основите.

_____

Отделете време навреме.
 
Преглед на профил weinlock Рейтинг: 229 "Не"
27 сеп 2010 13:27 90
- +Оценка
-4 +7

До коментар [#77] от "navi2010":

Мислите ли че "хората" в България не са "наивно мислещи" защото значт таблицата за умножение и могат да натискат копчетата по клавиатурите?
Наивно мислещите са тези, които се задоволяват със свръхестествени обяснения вместо да се напънат и да помислят. Науката наистина се развива, но за разлика от религията съдържа в себе си възможността да осъвременява схващанията си. Което изобщо не може да се каже за религиите. Всички знаем за Джордано Бруно, Галилей, Коперник, защо се случиха те?

Борбата срещу ограничеността и примитивизма не може да става чрез аргументите и схващанията на ограничените и примитивните, но точно това изискват радетелите на задължителното вероучение.

Религията не е технология, тя е философия. Доказала се е да, като идиотщина и враг на здравия разум и човечността. Нека да припомним гоненията на вещици, горенето на друговерци и политически противници. Къде беше религията да спре ужасяващите кланета на верска основа през вековете, възпира ли тя и днес безумците самоубийци, с ангели и дяволи в изпразнените от друго глави?

Науката не е философия и сама по себе си не съдържа етични норми, тя е продукт на рационалното познание и по тизи индиректен начин направлява съвременната етика. Какво би се случило на един хомосексуалист според религиозната етика? Съвременните етични схващания, за щастие са...

Прочитане на целия коментар
много по-развити от едновремешните. А иначе, който харесва моралния кодекс на религията - имате Иран Саудитска Арабия и прочее мракобесни държави, ръководени от религиозен морал, който както се вижда не е мръднал на крачка от едновремешния племенен примитивизъм. Благодаря, няма нужда.

Науката не е възникнала в средите на църквата, а доста преди да има църква изобщо, недейте се излага. Тъмните векове не са времената на възникване на науката, това което монасите са съхранили е малка част от достигнатото преди тях.

Лъжлива и подвеждаща е тезата, че ако даден учен е бил или е религиозен, това е причината за неговите открития. Напротив, и Коперник е бил свещеник, но научният му принос е бил срещу твърденията на собствената му религия и това което е допринесъл се е превърнало в мощно оръжие срещу схващанията на собствената му идеология. Едва наскоро Ватиканът официално се съгласи, че Земята се върти около Слънцето, а не обратно. И така е с цялото научно познание, в нито едно от научните достижения на който и да е учен, независимо от неговата вяра, няма да срещнем обекта на вярата му. И нито един учен, който се обявява за вярващ, не споделя пълните схващания на религията към която се числи. Огромното множество учени били религиозни, така ли? Като се абстрахираме от факта, че много учени през вековете са се причислявали към някоя религия поради емоционални и социални съображения или пък просто поради жизнеспасително благоразумие, днес огромната част от учените работещи в институтите са атеисти. Или в най-добрия случай имат собствени убеждения, много далечни от тези които искат да натрапят на децата.

Религиозното мислене е присъщо на човешкото общество, това е така, то наистина е неотменима част от историята ни, не отричам, че има и много отдадени на религията хора, които са се посветили на благородни каузи. Майка Тереза например, прекланям се пред тях. Монетата обаче има и обратна страна, днес продължава световно вредната идиотщина за т.нар. Обетована земя, за която по религиозни причини се пролива кръв от памтивека. И никакъв здрав разум и благородство не може да спре този фарс, движен изключително от човеконенавистни примитивни схващания, опазени и съхранени във вековете от "благородните" монаси.

"реалният контрол по всички жизненоважни за всяко съвременно общество проблеми се е осъществявал и ще продължава да е отговорност на ... знаете много добре кого."

О, не зная, много ми е интересно да ме светнете, да разберат и останалите в какво вярват радетелите на "благородното задължително вероучение".


 
Преглед на профил Таня Христова Рейтинг: 5 "Да"
27 сеп 2010 13:32 91
- +Оценка
-9 +5

Не става дума за принудително спасение. Никой не Ви принуждава!!! Просто тези деца, които искат да се запознаят с основните истини на вярата, нека да получат тази възможност. Изглежда Вие искате да им натрапите собственото си неверие?! Концепцията на Св. Синод е такава - всеки да изучава според собствените си предпочитания, не - грешка (според предпочитанията на родителите си) религия - Православие ( Ислям и без това вече си изучават ), а който желае - да си изучава неговата Етика!

 
Преглед на профил Таня Христова Рейтинг: 5 "Да"
27 сеп 2010 13:39 92
- +Оценка
-9 +5

До коментар [#90] от "weinlock":

Сухи аргументи, словоплетство, многословие, безпомощни напъни на бледата наука - какви оръжия още ще извади безбожния свят? Освен такива, с които ще се самоунищожи.

 
Преглед на профил Кирил Кирилов Рейтинг: 1299 "Не"
27 сеп 2010 13:47 93
- +Оценка
-4 +6

До коментар [#91] от "duhovnost":

Само, че в КОНЦЕПЦИЯ НА СВЕТИЯ СИНОД НА БПЦ ОТНОСНО СТАТУТА НА ПРЕДМЕТА "РЕЛИГИЯ" В БЪЛГАРСКОТО ОБЩООБРАЗОВАТЕЛНО УЧИЛИЩЕ която обсъждаме, никъде не се споменава да може по желани да и изучава Етика.

Там пише:

"Крайно необходимо е в българското общообразователно училище да се въведе като задължителна подготовка учебен предмет „Религия“. Още от новата учебна година да стартира в І клас и по възможност в предучилищната възраст."

http://www.bg-patriarshia.bg/index.php?file=concepts_1.xml

Изглежда не ние искаме да им натрапите собственото си неверие, а БПЦ иска да натрапи на децата ни техните митове и легенди.

_____

Кирил Кирилов
 
Преглед на профил weinlock Рейтинг: 229 "Не"
27 сеп 2010 13:54 94
- +Оценка
-5 +5

До коментар [#92] от "duhovnost":

Липсата на аргументи замествате с емоционални вопли.

Но нека, безбожният свят е такъв какъвто е угоден на вашия бог, нали? Ако не Му е угоден, значи или няма желанието или няма способността да промени нещата. И най-малкото се справя непростимо зле за един Всемогъщ бог. Ерго, не си заслужава да ни занимавате с Него.

 
Преглед на профил Таня Христова Рейтинг: 5 "Да"
27 сеп 2010 14:06 95
- +Оценка
-6 +4

До коментар [#93] от "Кирил Кирилов":
Характерът на предмета „Религия” в почти всички европейски страни, където религиозното образование се осъществява под формата на задължителен предмет или задължителна форма на обучение с алтернативен избор между два предмета, се определя в съответствие с народностните исторически, културни и религиозни традиции, основавайки се на конкретната култура, съставляваща идентичността на народа и на неговата традиционна религия. В Гърция, Кипър и Румъния предметът „Религия” се основава на православното изповедание. В Австрия, Белгия, Германия, Малта, Испания, Италия и Португалия преобладава римокатолическото учение, а във Финландия той се формира на базата на лютеранското християнско учение. Характерът на този предмет в споменатите европейски страни отразява и други аспекти на културата им и в него се разглеждат културните артефакти и на други религии и култури. Това отговаря на изискванията на демократичното общество за религиозна толерантност, уважение към убежденията на другите, веротърпимост и съжителство в разбирателство и мир.


Основното предназначениена обучението по „Религия“ е да предложи на учениците знания, умения, отношения и опит, върху основата на които те да могат да изградят своята личност и да развият своя светоглед. Това обучение по „Религия“ подготвя учениците да се докоснат и да опознаят религиозните и нравствените аспекти на своя собствен живот и...

Прочитане на целия коментар
на живота на обществото като цяло, чрез решаването на следните задачи:

1. Въвеждане на учениците в характерните аспекти на религията;

2. Приобщаване на учениците към духовните и културните традиции на България;

3. Запознаване на учениците с другите религии, които съществуват в България и възпитаването им в религиозна толерантност;

4. Подпомагане на учениците в разбирането на историческото, културното, нравственото и житейското значение на религията;

5. Възпитаване на учениците в нравствено отношение и благочестиво поведение.

Предназначението на обучението по „Религия-Православие“ е да затвърждава и поддържа в учениците тяхната православна идентичност.
Предназначението на обучението по „Религиознание“ е учениците да получат общо културно-историческо и религиозно-нравствено образование и възпитание в духовните ценности, за да могат да се изградят като достойни граждани на съвременното общество ( това е за тези, които не искат да изучават религия - Православие).
- За началната (І – ІV клас) – Православие, роден край, празници и обичаи (запознаване с българската православна култура) - от това ли се боите?
цитат от същата КОНЦЕПЦИЯ

 
Преглед на профил Таня Христова Рейтинг: 5 "Да"
27 сеп 2010 14:22 96
- +Оценка
-9 +5

До коментар [#94] от "weinlock":
Не , безбожният свят се самоопределя като такъв, на Спасителят е угоден друг свят - свят, изпълнен с любов, а не с дива омраза към вярващите. Непростимо зле се справя света от времето на Адам и Ева, от началото на своето падение. Оттогава Истината се изкривява безобразно, та до наши дни! Бог не спасява никого насила - човекът е създаден със свободна воля да избира - спасение или гибел! И никакви аргументи на ограничения човешки разум не могат да затъмнят светлината на истинското Богопознание. А тази светлина могат да видят само тези, които имат духовно зрение!!!

 
Преглед на профил Таня Христова Рейтинг: 5 "Да"
27 сеп 2010 14:36 97
- +Оценка
-9 +4

„Става дума за форма на обучение, която се нарича задължителна, защото децата ни ще бъдат задължени да изберат един от двата варианта по етика и основна теория на ценностите на Европа, в която живеем. Едните, ще получават тези знания, в един по-светски вид, ако семействата им имат изричната воля за това. Другите ще бъдат свободни да изучават тези ценности историята на тяхното внедряване в европейското ни самосъзнание като изучават историята и основите на християнската религия", каза депутатът Калин Янакиев, от ДСБ.

„В този смисъл ние разчитаме и онова, което е написано в концепцията на Светия Синод, към която трябва да се отнесем сериозно", обясни още той.

 
Преглед на профил ju.li Рейтинг: 947 Неутрална
27 сеп 2010 15:34 98
- +Оценка
-3 +6

До коментар [#97] от "duhovnost":

БПЦ да се бръкне дълбоко в бездънните си джобове и да финансира мероприятието заедно с всички етики и естетики за които ни проглушихте ушите!!!

 
27 сеп 2010 16:03 99

Този коментар беше изтрит в 16:03 на 27/09/2010 от неговия автор.

Преглед на профил weinlock Рейтинг: 229 "Не"
27 сеп 2010 16:03 100
- +Оценка
-2 +5

До коментар [#96] от "duhovnost":

"Не , безбожният свят се самоопределя като такъв, на Спасителят е угоден друг свят - свят, изпълнен с любов, а не с дива омраза към вярващите. Непростимо зле се справя света от времето на Адам и Ева, от началото на своето падение. "

Какво казвам аз - без детската приказка за Адам и Ева сте за никъде, до тук християнството няма проблеми с науката. Не виждам защо да ви се плаща от нашите джобове да отнемате времето на децата ни, за да им обяснявате света с първобитни небивалици.

"Бог не спасява никого насила - човекът е създаден със свободна воля да избира"

Е да де, точно за това говорим тук. Вие искате да е насила, задължително, от най-ранна възможна възраст.

А иначе, по темата за религиозния морал, стигнахме точно до фундаменталния въпрос - колко му е морала на вашия бог, дето ще ни учите на него, щом безхаберно децата си свободно да бъракт във дупките на контакта? Кой истински родител би оставил на детето си свободния избор да се самоубие от глупост? Това ви е на вас морала.

 
Преглед на профил napbon Рейтинг: 0 Неутрална
27 сеп 2010 16:21 101
- +Оценка
-2 +9

За каквото и да ви говорят, знайте, че става дума за пари.
Темата е инициирана от хилядите безделници, завършили богословие за последните 20 г, заинтерисовани от даскалски места и заплати. Попчета млади също се наплодиха, та се прескачат вече. Семействата им са в кюпа.

Гадното в дебата е, че желаещите да си пратят децата да учат това, могат свободно да го направят и сега. Но те искат да пратят НАШИТЕ, тяхната кожа нахална. Да има нещо насилствено, е явно любимо на българите. Да се забранява или да се задължава. Като целтта е, на другият да му е зле.
Непушачите също не желаят отделни заведения, желаят на другите да им се забрани навсякъде.

 
Преглед на профил dreamer Рейтинг: 1170 "Не"
27 сеп 2010 16:25 102
- +Оценка
-3 +7

До коментар [#95] от "duhovnost":

Развиването на светоглед въобще не означава децата да станат вярващи, даже напротив, това ограничава техния светоглед до минимум. Религиозността не е аспект на обществото - махнете проповедниците на която и да е религия, от което и да е общество и то ще се събуди. Обществото няма нужда от религия за да се превърне в общество. Не религия е вдъхновила човеците да изградят морални и етични норми на поведение, още по-малко пък християнската, мюсюлманската или юдейската. Обществото не е продукт на религията а обратното - различните религии са продукт на различни общества, вече формирали се и с изградени специфични норми на поведение и както знаете те са много различни за различните общества - иначе общество не би се създало.
Божественото е в човека, извън неговото съзнание не същестуват богове.

_____

Отделете време навреме.
 
Преглед на профил ihadjidochev Рейтинг: 8 "Не"
27 сеп 2010 16:30 103
- +Оценка
-5 +9

Не мога да повярвам, че в 21-ви век се обсъждат теми за това децата да изучават религия!! И какво ще учат децата?

1. Всички сме произлезнали от адам и ева ( за това е толкова лесно да се трансплантират органи между отделни хора )?
2. Големия потоп и ноевия ковчег ( някой да обясни как са се озовали животните на 5 континента след като са кацнали на 1 )?

Еми аз предлагам да ги учим и на това:
3. Земята е плоска и слънцето се върти около нея!!
4. Земята също така е център на вселената!!
5. Лекарите са магйосници и трябва да се горят на клади!!

Какво ще кажете за тези интересни идеи.
Ако някой трябва да спасява някого, то трябва да се помогне на религиозните психично болни хора в тази държава, които упорито се опитват да ни върнат в 15ти век. Ако искате да живеете в държава, в която религията е основа на нейното общество бих ви предложил Иран... там много почитат ония дето клати гората.

До един момент всичките тези предложения за религията му се струват смешни на човек, но в един момент престава да е смешно и на човек му се доплаква...

 
Преглед на профил boby1945 Рейтинг: 838 Неутрална
27 сеп 2010 16:35 104
- +Оценка
-6 +2

Проблемът е че сме племе от неверници, като почнеш от богомилите и арияните и свършиш с днешните строители на капитализЪма....., кои го строят с усърдие както строяха преди това и социализЪма и фашизЪма и национализЪма и каквото се сетиш още ......
Като добавим на това и възловото място на което се намираме и факта че БПЦ (с много малки изключения) го раздава исихастки, не ще да иде при хората, както правят католици и протестанти и задачата става много трудна за който и да е политик у нас.....

_____

Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 
Преглед на профил ihadjidochev Рейтинг: 8 "Не"
27 сеп 2010 16:41 105
- +Оценка
-2 +7

До коментар [#96] от "duhovnost":

г-не/г-жо. Вие ако имате нужда да се спасите от невежеството и абсолютното незнание в което се намирате. Извадете си главата от онази книга с фантасмагории и вземете да се поинтересувате от малко наука ( не тази от БАН ) и от света в който живеете, ще се очудите колко интересни неща е обяснила науката ( благодарение на която пишете всички тези глупости ).

 
Преглед на профил Кирил Кирилов Рейтинг: 1299 "Не"
27 сеп 2010 16:44 106
- +Оценка
-3 +9

До коментар [#95] от "duhovnost":

Защо се опитвате да манипулирате обществото с неверни статистики. Дори в Гърция, една силно православна страна, преди години е променила статута на предмета в училищата от задължителен на избираем заради ескалирало недоволство.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=592566

В страните от Европа в които се е изучавало задължително религия постепенно от задължителен става ЗИП или СИП. Ние обратно на цяла Европа. Защо?

_____

Кирил Кирилов
 
Преглед на профил moreni Рейтинг: 838 "Не"
27 сеп 2010 16:49 107
- +Оценка
-3 +11

Според мен това късогледо настояване за задължителност на вероучението в училищата само отврати немалка част от иначе положително настроените към църквата българи. Ако пък то се въведе (в България всякакви абсурди са възможни), вместо да изпише вежди, ще извади очи, по простата причина, че ще се превърне в един задължителен и следователно скучен предмет. Напук на цялата християнска традиция за помощ на ближния, църковниците завявяват, че не са социално министерство и следователно не възнамеряват да се заемат по-усилено с благотворителност, за да привлекат народа в храма, обаче определено не се притесняват да изземват функициите на образователното министерство и да диктуват учебната програма.

_____

SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 
Преглед на профил dreamer Рейтинг: 1170 "Не"
27 сеп 2010 17:11 108
- +Оценка
-3 +8

Вярата не може да се преподава и изучава, Вярата се проповядва. А училището е място където се преподават и изучават разни неща. Затова и религията не може да се впише в училището. Затова и обществото много отдавна е измислило училищата (не в съвремения вид) където да се изучават разни науки и храмовете, където да се проповядва дадена вяра.

_____

Отделете време навреме.
 
Преглед на профил Таня Христова Рейтинг: 5 "Да"
27 сеп 2010 17:12 109
- +Оценка
-11 +5

До коментар [#106] от "Кирил Кирилов":
С тези ваши глупави статистики, и да виете като кучета, пак няма да заглушите Истината!

 
Преглед на профил Таня Христова Рейтинг: 5 "Да"
27 сеп 2010 17:15 110
- +Оценка
-12 +4

В общи линии това е нагласен, манипулативен дебат, който стана арена на безбожие и хули!!! Не си въобразявайте, че изразявате мнението на цял народ!

 
Преглед на профил | Рейтинг: 1114 Неутрална
27 сеп 2010 17:17 111
- +Оценка
-3 +8

До коментар [#110] от "duhovnost":

Какво е нагласеното и манипулативното на дебата?

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил Кирил Кирилов Рейтинг: 1299 "Не"
27 сеп 2010 17:27 112
- +Оценка
-3 +8

До коментар [#109] от "duhovnost":

Истината се доказва с данни, включително статистически а не със заклинания.

_____

Кирил Кирилов
 
Преглед на профил metzanviolinov Рейтинг: 506 "Не"
27 сеп 2010 17:38 113
- +Оценка
-3 +8

Хора, мисля, че няма какво повече да се лъжем: откак duhovnost заговори за "Истината", която ние се опитваме да "заглушим като кучета" и като отговор на съвсем правилна логика отговори "знам си аз, че ще ми изкарате аргументи от Ада" (или както и да беше фразирано), стана ясно, че това е класически трол.

И аз предлагам да се приложи класическото лекарство за тази тежка и труднолечима форумна болест: да не храним трола.

 
Преглед на профил ju.li Рейтинг: 947 "Не"
27 сеп 2010 17:40 114
- +Оценка
-3 +8

До коментар [#110] от "duhovnost":

Е, моля ви, кой измисли този дебат??? Не е ли БПЦ???

 
Преглед на профил weinlock Рейтинг: 229 "Не"
27 сеп 2010 17:51 115
- +Оценка
-3 +7

До коментар [#110] от "duhovnost":

Безбожието е лошо така ли? Въпросът има връзка с идеята за задължително въвеждане в учебната програма на това твърдение.

 
Преглед на профил BlueWater Рейтинг: 1004 "Не"
27 сеп 2010 20:47 116
- +Оценка
-3 +5

Дядо Николай блесна и с Ролекс - 16 Септември 2009; 12:28
http://www.marica.bg/show.php?id=11920
- снимка podtepeto.com

Уникален златен Ролекс блесна на ръката на митрополит Николай тази сутрин. Владиката за пореден път показа, че нищо човешко не му е чуждо и че си пада по скъпите и лъскави играчки, и то пред погледите на голобрадите възпитаници на духовното школо. Главата на най-голямата епархия у нас им даде пример как трябва да изглеждат, като станат завършени духовници - със швейцарски часовник за поне 10 хиляди лева на лявата китка, гарниран с уникални ръкавели, изработени от майстори ювелири и обсипани със скъпоценни камъни. Този път Николай направо изби рибата, след като преди това беше изловен веднъж с Мерцедеса в часовникарството Вашерон Константен за хилядарки в евро, а сетне с друг тиктакащ швейцарец - Фредерик Констант. Днес показа и мечтата на борците от средата на 90-те - лъскав Ролекс със златно покритие, който “душманите” му досега не бяха виждали. Така владиката спретна нещо като Голям шлем в часовниците, както впрочем стори и с автопарка си, където има и Ауди, и Мерцедес, и БМВ. С две от лъскавите си возила той се появи и на самата церемония в Семинарията. Духовническата процесия включваше свръхскоростното БМВ М5 и всъдехода Шевролет, и двете с регистрационни табели РВ 3737. За първи път в семинарията беше гариран Мерцедес G класа, известен...

Прочитане на целия коментар
сред най-големите му фенове - мутрите, като “кубчето”. Ръбестите форми на страховития джип се открояваха осезаемо до духовническия баварец.

Интере-сното е, че "кубчето" беше вкарано в паркинга на Семинарията, когато си тръгнаха журнали-стите, явно да не бие допълни-телно на очи.

 
Преглед на профил BlueWater Рейтинг: 1004 "Не"
27 сеп 2010 20:52 117
- +Оценка
-3 +7

Ето една мнодо добра статия по темата в "Дневник" на Светлана Георгиева.
"Господу помолимся"
http://www.dnevnik.bg/analizi/2010/09/27/966837_gospodu_pomolimsia/

Кампанията на Светия синод "православието, което е доминираща религия в страната, да получи своето заслужено място" послужи за повод доста миряни да си спомнят, че и в България съществува християнска църква......

 
Преглед на профил Кирил Кирилов Рейтинг: 1299 "Не"
27 сеп 2010 21:10 118
- +Оценка
-3 +5

Спекулират и с твърдението за задължителното обучение по религия в цяла Европа

Точно обратното - в почти всички развити демокрации религиозното обучение е свободно избираем предмет, а в Берлин миналата година общината дори проведе референдум сред гражданите. Те категорично решиха, че задължителна ще е етиката, а религия (във всичките й нюанси предвид пълния с емигранти град) ще се учи само по желание.

Етиката впрочем се преподава само на горния курс, докато в основното училище алтернатива на религията е прекрасният предмет Lebenskunde (нещо като наука за живота), който няма нито буквален превод, нито аналог в българското образование, тъй като обяснява важните въпроси от живота под формата на игра.

http://www.dnevnik.bg/analizi/2010/09/27/966837_gospodu_pomolimsia/

_____

Кирил Кирилов
 
Преглед на профил Кирил Кирилов Рейтинг: 1299 "Не"
27 сеп 2010 21:24 119
- +Оценка
-3 +6

До коментар [#113] от "metzanviolinov":

Това не е традиционен трол. Всички минали през духовната семинария разсъждава и мислят като тролове. Познавам лично такива хора и често споря по тези въпроси с тях. Това е резултата от религиозното им обучение.

_____

Кирил Кирилов
 
Преглед на профил Таня Христова Рейтинг: 5 "Да"
27 сеп 2010 22:02 120
- +Оценка
-6 +3

До коментар [#119] от "Кирил Кирилов":

Добре, че ви дадоха поле за изява! Иначе къде щяхте да излеете своето волнодумство и да разкриете своето бесовско безсилие? Всяка ваша обидна квалификация към вярващите е камък във вашата градина, а не в градината на Православието. Безгрешни хора няма!!! Падналото естество на човешката природа ражда просто зли гении. Благодаря за сравнението! Колко сте мъдър, но мъдър в една безжизнена наука!!!

 
Преглед на профил BlueWater Рейтинг: 1004 "Не"
27 сеп 2010 22:08 121
- +Оценка
-3 +3

До коментар [#120] от "duhovnost":

Какво ще кажете за това което съм цитирал в коментар 116 за дядо николай.
"Дядо Николай блесна и с Ролекс"

Или удобно ще си замълчите?

 
Преглед на профил Ivan Ivanov Рейтинг: 5 Неутрална
27 сеп 2010 22:10 122
- +Оценка
-6 +2

До "учения" от номер 90.

Драги ми ИНТЕЛЕКТУАЛЕЦО очевидно не ви липсва самочувствие, знаете абсолютно всичко и сте от хората които "сами определят съдбата си". :о)))

За съжаление начинът ви на мислене е твърде примитивен и догматичен. "Мислех" като вас по времето когато бях чавдарче и вярвах в обединението на пролетариите от всички страни. ;о)))

"О, не зная, много ми е интересно да ме светнете, да разберат и останалите в какво вярват радетелите на "благородното задължително вероучение"." :о)))

Хубаво е, че поне признавате факта дето нещо не ви е ясно на тази грешна планета. :о) Замислете се сам, прочетете някоя и друга необщодостъпна книжка и ще намерите отговора на терзанието си. Никой не може да ви "светне" освен вие самия. Даже е препоръчително да не ви "светва" щото току виж сте разбрали за какво иде реч в тоя живот.

 
Преглед на профил Таня Христова Рейтинг: 5 "Да"
27 сеп 2010 22:19 123
- +Оценка
-7 +3

До коментар [#122] от "navi2010
Блестящ отговор на на номер 90! За жалост много хора си въобразяват, че са проникнали в дебрите на необятната наука и бълват наизустени цитати - но каква е тая мъдрост и какво ражда тя?
Наистина е по-добре да не им "светва"!!!

 
Преглед на профил ju.li Рейтинг: 947 "Не"
27 сеп 2010 22:27 124
- +Оценка
-3 +3

До коментар [#121] от "BlueWater":

Хи-хи
както виждаме всички "духовноста" (която сама се е писала смалка буква) отговаря тук-там - защото - чукчи ( в случая "духовност") е писател, чукчи ("духовност") НЕ читатель
ха-ха

 
Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 450 "Не"
27 сеп 2010 23:38 125
- +Оценка
-3 +2
ПРАДЯДОТО НА АНДРЕЙ ЛУКАНОВ - ПОП ЛУКАН, Е ЕДИН ОТ ПРЕДАТЕЛИТЕ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ.

БИЛ Е КАСИЕР НА ОРГАНИЗАЦИЯТА МУ В ПЛЕВЕНСКО.

КОГАТО ПОП ЛУКАН УМИРА, В КЪЩАТА МУ СА НАМЕРЕНИ ОТКРАДНАТИ 1380 ТУРСКИ ЗЛАТНИ МОНЕТИ.


...

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
Преглед на профил Patilan Рейтинг: 450 Неутрална
27 сеп 2010 23:41 126
- +Оценка
-5 +4

Баси държавата, на Запад превръщат църквите в ресторанти, а в БГ се строят джамии и църкви. На Запад стават все по НЕрелигизни, а тука ще НАЛАГАт религията още в училище.
По елементарният метод на аналогията, мога да кажа, че нищо хубаво не ни чака ....

_____

I'm my worst enemy!
 
Преглед на профил yoanitsa Рейтинг: 8 "Да"
28 сеп 2010 00:11 127
- +Оценка
-7 +4Най великите световни умове-поети писатели композитори и учени са били вярващи!Като започнем с Пушкин преминем през Моцарт и Вивалди и стигнем до Айнщайн и до Пастьор!!!
Галилей
Библията не ни учи на това как е устроено небето; Тя ни учи как да възлезем на Небето.
Майкъл Фарадей (Michael Faraday) (1791-1867)
"Науката, като ни научава да познаваме нещата на природата, е длъжна да ни направлява към размисъл за Този, Чието творение са тези неща".
КОМУ Е СЛАВАТА?
След войната чествували в Париж английския учен Флеминг, откивател на пеницилина. Отговаряйки на множеството похвални слова, професор Флеминг казал:
- Вие казвате, че съм изобретил нещо. Всъщност аз само съм видял. – видял съм това, което е създадено от Господ Бог за човека. Честта и славата принадлежат не на мен, а на Бога.
Достоевски
Хуманността, която отрича Бога - води до безчовечие.
Емерсон
Каквото от Бога виждам ми е...

Прочитане на целия коментар достатъчно, за да повярвам в онова, което не виждам.
А. С. Пушкин
В края на краищата аз стигнах до това убеждение, че човекът намира Бога именно защото Той съществува. Не може да се намери това, което го няма; дори в пластически форми, това ми го внуши изкуството.
ЛЕОНАРДО ДА ВИНЧИ (1452–1519), италиански живописец, скулптор и архитект
Никой не е длъжен да се възхищава на нищо и никого, а само на Единия...

Прочитане на целия коментар
Христос!
МИКЕЛАНДЖЕЛО БУОНАРОТИ (1475–1564), италиански скулптор и живописец
Слънцето – това не е нищо друго освен сянката на Бога.
АНДРЕ МАРИ АМПЕР (1775—1836), френски физик и математик, един от основоположниците на електродинамиката.
Да се учи, да изучава земното: това е задължение на човека на науката. Да изучава както видимия свят, така и вечния свят. С една ръка изследвай природата, а с другата, като за бащина дреха, се дръж за края на Божията риза.
Хайде дадох ви малко материал за размисъл

 
Преглед на профил yoanitsa Рейтинг: 8 "Да"
28 сеп 2010 00:20 128
- +Оценка
-7 +3

До коментар [#121] от "BlueWater":

И аз съм съгласен с някои неща за църквата,че трябва повече действие!За колите и часовниците съм напълно съгласен трябва да ги продаде и да отвори с парите кухня за соц.слаби,но това не са основания да станем атеисти!Трябва да се борим с тези явления!Има вече много свестни и достойни Духовници който наистина ги е грижа какво става!

 
Преглед на профил ju.li Рейтинг: 947 "Не"
28 сеп 2010 00:24 129
- +Оценка
-2 +4


До коментар [#127] от "yoanitsa":

"Най великите световни умове-поети писатели композитори и учени са били вярващи"

Ама Тацит, Есхил и Лао Дзъ също са били вярващи, само дето са вярвали в друго, нали? И май не са маловажни...

 
Преглед на профил yoanitsa Рейтинг: 8 Неутрална
28 сеп 2010 00:26 130
- +Оценка
-6 +1

До коментар [#126] от "Patilan":

А колкото до теб ти си един лесно поддал се на глобализацията профан!
Та това е една от крачките към обезличаването ни!А ние като гледам преобладаващото мнение май сме глобализирани повече от САЩ които го измислиха!Винаги и в най големите тъпотии да сме първи!

 
Преглед на профил yoanitsa Рейтинг: 8 "Да"
28 сеп 2010 00:29 131
- +Оценка
-10 +1

Кои бяха те,че нещо не се сещам особедно тоя Лао Дзъ?И много още безизвести:):):)!!!

 
Преглед на профил ju.li Рейтинг: 947 Неутрална
28 сеп 2010 00:33 132
- +Оценка
-2 +5

До коментар [#131] от "yoanitsa":

Е, фанатизма винаги води до малограмотност.

 
Преглед на профил yoanitsa Рейтинг: 8 "Да"
28 сеп 2010 00:42 133
- +Оценка
-11 +1

Опа грамотната какво си завършила,че аз съм завършил Български език и История и за разлика от повечето тук съм попрочел доста дебели книги!

 
Преглед на профил ju.li Рейтинг: 947 "Не"
28 сеп 2010 00:44 134
- +Оценка
-3 +3

До коментар [#133] от "yoanitsa":

По нищо не личи, че тези бомбастични изявления са истина. хах

 
Преглед на профил yoanitsa Рейтинг: 8 "Да"
28 сеп 2010 00:49 135
- +Оценка
-9 +2

Но за Лао Дзъ не се сещам да съм учил някъде ха ха:):):)Той да не бе от родата на Сън Цял Пин????

 
Преглед на профил yoanitsa Рейтинг: 8 "Да"
28 сеп 2010 01:00 136
- +Оценка
-6 +3

А ти какво си завършила като те гледам си много компетентна???Или ей така като другите реши да си поплюеш малко???Всеки може да плюе и всеки знае какво трябва да се направи,а никой нищо не прави защото е по-лесно???

 
Преглед на профил ju.li Рейтинг: 947 "Не"
28 сеп 2010 01:01 137
- +Оценка
-4 +1

До коментар [#135] от "yoanitsa":

Е, с фуния ли трябва да се налива в чугунените глави???
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0%B0%D0%BE_%D0%94%D0%B7%D1%8A

 
Преглед на профил metzanviolinov Рейтинг: 506 "Не"
28 сеп 2010 01:57 138
- +Оценка
-2 +3

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_nontheists

'Nuff said.

Добре де, не е достатъчно. Но да видим сега кой ще каже, че Хигс, Едисън, и Хокинг не са брилянтни умове ;) ? Или пък Дъглас Адамс, Пратчет, Артър Кларк, Азимов, П. Б. Шели, Албер Камю, Оруел, Хемингуей...?

 
Преглед на профил dreamer Рейтинг: 1170 Неутрална
28 сеп 2010 02:09 139
- +Оценка
-2 +2

Най великите световни умове-поети писатели композитори и учени са били вярващи, които обаче са се съмнявали затова и са тръгнали да търсят Истината. Тя със сигурност не е описана в библията или някоя друга човешка книга защото тогава тези умове щяха да се задоволят с нея. А истината, която са открили е, че има причино-следствена връзка в природата например но божествена връзка никой от тях не е открил. Защо ли тия хем световни умове, хем вярващи хора така и не са успели?

_____

Отделете време навреме.
 
Преглед на профил | Рейтинг: 1114 "Не"
28 сеп 2010 05:20 140
- +Оценка
-2 +4

До коментар [#133] от "yoanitsa":

То хубаво че си ги чел, но като гледам очевидно не си ги разбрал :)

Как пък поне един грамотен религиозен фанатик няма. Не бил чувал за Лао Дзъ, хехехе.

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил ihadjidochev Рейтинг: 8 "Не"
28 сеп 2010 08:10 141
- +Оценка
-4 +1

До коментар [#133] от "yoanitsa":

И аз това съм завършил...в училище, и са кво? Не го вади голям и не го размахвай, ставаш смешен. В ония векове свободното слово не е било много популярно и ако не си бил "вярващ" си заминавал на кладата. Както и е станало с много хора дръзнели да се противопоставят на религиозните догми, и благодарение на тези хора сега знаем толкова много за света, и има лекари и какво ли още не. Следващия път бъди така добър като се разболееш, вместо да отидеш на лекар и после в аптеката, удари една молитва или 2 към беловласия чичко. Ще ти излезе къде къде по-евтино и с гарантиран резултат ( нали се молиш ).
Всички вярващи барбар с поповете трябва да ги заточат на някой остров да живеят като в 15ти век, като са такива отворковци и само един е "правия" път.

 
Преглед на профил BlueWater Рейтинг: 1004 "Не"
28 сеп 2010 08:24 142
- +Оценка
-2 +5

До коментар [#128] от "yoanitsa":

"За колите и часовниците съм напълно съгласен трябва да ги продаде и да отвори с парите кухня за соц.слаби,но това не са основания да станем атеисти!Трябва да се борим с тези явления!"

Бихте ли обяснили как точно се борите, може би наум.

Трябва ли да обяснявам, че щом един от водачите на Българската православна църква си позволява да върши такива неща и никой от другите "много свестни и достойни" духовници не го критикува то тях изобщо не "ги е грижа какво става"!

И такива хора искат да учат децата ни на морални цености!

Благодаря НЕ!

 
Преглед на профил yoanitsa Рейтинг: 8 Неутрална
28 сеп 2010 09:34 143
- +Оценка
-4 +3

До коментар [#141] от "ihadjidochev":
Ти май нищо не си завършил щом не правиш разлика между Католицизъм и Православие

 
Преглед на профил yoanitsa Рейтинг: 8 "Да"
28 сеп 2010 09:43 144
- +Оценка
-7 +6

Макс Планк
Както религията, така и науката търсят истината и в крайна сметка достигат до изповядване на Бога.
Алберт Айнщайн
Аз вярвам в Бог като в личност и по съвест мога да кажа, че нито една минута от живота си не съм бил атеист... Лъчезарният опит на Иисуса Назаретянина ми оказа потресаващо впечатление. В Него Бог ни се е открил в най-ясен и разбираем образ. Него почитам и аз.
Ф.М.Достоевски
Християнството е доказателство на това, че в човека може да се вмести Бог. Това е най-великата идея и най-великата слава за човека, до която той може да достигне.
Плутарх
По-скоро можете да построите град във въздуха, отколкото да закрепите една държава без религия и вяра в Бога.
много за един човек.

Ж. Ж. Русо
Признавам, че величието на Писанието ме изпълва с очудване. Светостта на Евангелието говори на моето сърце. Погледнете на философските книги с всичкия техен блясък и важност, колко малки изглеждат те в сравнение с тази книга. Възможно ли е тъй възвишената и в същото време тъй простата книга да бъде човешко слово? Възможно ли е, щото този, за когото тя разказва, да е бил само човек? Много по-естествено е да се допусне, че действително е съществувал Този, Който дал материал за тази книга, отколкото да се предположи съгласието на няколко човеци, за да я напишат.
Но каквото и да напиша вие сте заслепени от собственото си безумие!
Има една поговорка не говори с жабата за морето...

Прочитане на целия коментар
тя важи в пълна сила тук!

 
Преглед на профил yoanitsa Рейтинг: 8 Неутрална
28 сеп 2010 09:50 145
- +Оценка
-5 +5

Акад. Дмитрий С. Лихачов
Ние в Русия изпитваме чувство на голяма благодарност към България за своя литературен език, за началото на руската литература и за ония забележителни идеи, които са били провъзгласени през Симеоновия век - общочовешките идеи... Църковно-славянският език, пренесен в Русия от България не само чрез книгите, но и устно - чрез богослужението, веднага става в Русия своеобразен индикатор на духовните ценности. България даде на източните славяни висшия слой на езика, "полюса на духовността"...
Жан Жак Русо
Разумът ни показва целта, а страстите ни отклоняват от нея.
Ф. М. Достоевски
Римокатолицизмът вече не е християнски... Католицизмът е една нехристиянска вяра.
Блез Паскал
Гледай да се убедиш във вечните истини не с помощта на цели грамади доказателства на разума, но като намаляваш страстите си.
Нещо да кажете велики експерти или не можете да осъзнаете за какво става въпрос

 
Преглед на профил ihadjidochev Рейтинг: 8 "Не"
28 сеп 2010 10:02 146
- +Оценка
-4 +4

До коментар [#143] от "yoanitsa":

Защото разлика няма? И двете са РЕЛИГИИ...
От писаното по-долу, само като видях простотията за Айнщайн ( той е бил атеист, което е потвърдено стотици пъти от роднини и негови писма до други хора ) дори няма да поглеждам останалия бълвоч. Опитите ти да манипулираш хората и да ги водиш до заблуда са жалки, постарай се повече...

 
Преглед на профил yoanitsa Рейтинг: 8 Неутрална
28 сеп 2010 10:02 147
- +Оценка
-3 +3

До коментар [#138] от "metzanviolinov":
Опа тук май намесваме и комунисти вие май не можете нищо да съчините щом ми давате такива примери???
Макар и болен, Камю сменя не малко професии, за да заплати следването си във философския факултет на Алжирския университет. Нито за миг Албер не позволява на болестта да го изведе от събитията на деня и през 1934г. той става член на Френската комунистическа партия.И до какво прозрение стига в края на живота си...
Творецът се създава и укрепва именно в това непрекъснато лутане между себе си и другите, по пътя към красотата и към човешкото общуване, без които не може. Ето защо на истинския артист е чуждо високомерното презрение: той уважава другите и не ги съди. И ако трябва да избере нечия страна, избира страната на обществото, което според великото изречение на Ницше “да царува е дадено не на Съдбата, а на Твореца”.
Май вие не сте ги чели преди да ги цитирате???

 
Преглед на профил Patilan Рейтинг: 450 Неутрална
28 сеп 2010 10:03 148
- +Оценка
-4 +5

До коментар [#127] от "yoanitsa":

Виж какво мой човек, в Английския има един израз който те описва много точно - Фул ъф шит !
Айнщаин не е бил нито вярващ, нито религиозен, а агностик, още в детски години той намразва всякаква форма на власт и религиозни (църковни) вярвания и обучения. И това е една от причните да стане такъв гений, като оспорва вярванията на деня ....

"It was, of course, a lie what you read about my religious convictions, a lie which is being systematically repeated. I do not believe in a personal God and I have never denied this but have expressed it clearly. If something is in me which can be called religious then it is the unbounded admiration for the structure of the world so far as our science can reveal it. (Albert Einstein, 1954, The Human Side, edited by Helen Dukas and Banesh Hoffman, Princeton University Press)"


И така, продължават да се множат лъжците и фанатиците, които се опитват да взимат кредит с неговото име.

За които му се чете:
http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,1607298,00.html
http://www.godandscience.org/apologetics/einstein.html
...

Прочитане на целия коментар href="http://www.spaceandmotion.com/albert-einstein-god-religion-theology.htm" target="_blank" rel="nofollow">http://www.spaceandmotion.com/albert-einstein-god-religion-theology.htm

Цитатът на Глаилей (ако е негов), не означава нищо. Всички знаем , че през голяма част от живота си е живял от страх за живота си, бил е принуден да се откаже от откритията си принуден от инквизицията.
Все пак в края на живота си, той произнася известната фраза " И все пак тя се върти !"

Така че мили ми фанатизиран лъжльо, земи се зарови в дупката от която си изпълзял.

п.п. Склонен съм да не вярвам и за останалите имена които споменаваш, но нямам време да те оборвам. А За Айнщайн съм писал много и пределно ясно , че не е вярващ в бог. Пределно ясно ми е и кои се опитват да го искарат вярващ....

_____

I'm my worst enemy!
 
Преглед на профил yoanitsa Рейтинг: 8 "Да"
28 сеп 2010 10:15 149
- +Оценка
-6 +4

Май май нищо не си чел???Точно Айнщайн онзи ден четох пак за него чети недей да спориш без да знаеш!http://bg.wikiquote.org/wiki/%D0%90%D0%BB%D0%B1%D0%B5%D1%80%D1%82_%D0%90%D0%B9%D0%BD%D1%89%D0%B0%D0%B9%D0%BD Отвори го и чети недей да пишеш само глупости излагаш се!!!Май повечето ви доводи са такива но никой не иска да се занимава с вас да спориш с беспросветните докъде стигнах !!!Но трябва не мога да понасям манипулативните ви теории дайте нещо по стойностно

 
Преглед на профил Таня Христова Рейтинг: 5 "Да"
28 сеп 2010 10:18 150
- +Оценка
-5 +4

"Никой да не се мами; ако някой от вас мисли, че е мъдър на тоя свят, нека стане безумен, за да бъде мъдър. Защото мъдростта на тоя свят е безумство пред Бога, както е писано: "Той улавя мъдрите в тяхното хитруване. ...Господ знае, че помислите на мъдреците са суетни" (1Кор. 3:18-20).

"Защото писано е: "ще погубя мъдростта на мъдреците и ще отхвърля разума на разумните". Де е мъдрецът? де е книжовникът? де е разисквачът на тоя век? Не обезуми ли Бог мъдростта на тоя свят? Понеже светът със своята мъдрост не позна Бога в премъдростта Божия, Бог благоволи да спаси вярващите с безумството на проповедта. ...защото онова, що е безумно у Бога, е по-мъдро от човеците, и онова, що е немощно у Бога, е по-силно от човеците" (1Кор. 1:19-21).

"Eзика никой човек не може укроти: той е неудържимо зло и е пълен със смъртоносна отрова.
...А мъдростта, която иде отгоре, е първом чиста, после мирна, снизходителна, отстъпчива, пълна с милосърдие и с добри плодове, безпристрастна и нелицемерна" (Иак. 3:8 и сл.).

 
Преглед на профил yoanitsa Рейтинг: 8 "Да"
28 сеп 2010 10:21 151
- +Оценка
-5 +3
До коментар [#148] от "Patilan":

Алберт Айнщайн
от Уикицитат
Направо към: навигация, търсене
Алберт Айнщайн
Алберт Айнщайн

Вижте също:

Wikipedia-logo.png Биография в Уикипедия

Commons-logo.svg Материали в Общомедия

Алберт Айнщайн (1879-1955).

* Ако A е успехът в живота, то тогава A е равно на x + y + z. x е работата, y е забавлението, а z е да си държиш устата затворена.
* Аз виждам образа, но моето въображение не може да ми нарисува художника на този образ. Виждам часовника, но не мога да си представя часовникаря. Човешкият ум не е в състояние да си представи четирите измерения. Как може тогава да си представи Бога, пред Когото хилядите години и хилядите измерения са като едно? [1]
* Ако моята теория за относителността се потвърди, немците ще кажат, че съм немец, а французите — че съм гражданин на света; но ако теорията ми бъде опровергана, французите ще ме обявят за немец, а немците — за евреин.
* Ако не можете да обясните нещо на едно дете на 6 години, то това значи, че вие въобще нямате понятие какво означава това нещо.
* Бих искал да знам мислите на Бог; останалото са подробности.
* Великите мисли идват в главата на човека толкова рядко, че никак не е трудно да се запомнят.
* Вечната загадка на света е неговата...

Прочитане на целия коментар
познаваемост.
* Всяко постижение в науката започва с опит и свършва с него.
* Въображението е по-важно от знанието.
* Господ не играе на зарове.
* Гравитацията не е отговорна за тези, които падат в капана на любовта.
* Да унищожиш предразсъдаците е по трудно,отколкото да разделиш атома на частици.
* Две неща ми вдъхват страхопочитание — сияещото небе отгоре и поучителната Вселена, в която се намирам.
* Две неща са безгранични: Вселената и човешката глупост. За Вселената все пак не съм сигурен.
* Две неща са нужни за нашата работа: неуморна издържливост и готовността да изхвърлиш нещо, в което си вложил много време и труд.
* Единственото наистина ценно нещо е интуицията.
* Единственото, което обърква познанията ми, е моето образование.
* Животът е като карането на колело: трябва да се движим напред, за да не загубим равновесие.
* За съжаление вече стана очевидно, че нашата технологичност задмина нашата хуманност.
* Здрав разум е наборът от предразсъдъци, с които човек се е сдобил до 18-годишната си възраст.
* Зная защо има толкова много хора, които обичат да цепят дърва. В тази дейност те незабавно виждат резултатите.
* Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса. Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо.
* Като цяло науката не е нищо повече от рафиниране на ежедневното ни мислене.
* Който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново.
* Който обича да марширува, напразно има мозък в главата — гръбначният би бил достатъчен.
* Колко жалък е физикът-теоретик, когато се изправи пред Природата — и пред студентите си!
* Масата на едно тяло е мярка за неговото енергийно съдържание.
* На Бог не му пука за математическите трудности. Той интегрира емпирично.
* Най-печалното при младото поколение е, че аз вече не съм част от него.
* Най-трудното за разбиране нещо на света е данъкът върху доходите.
* Науката без религия е куца, религията без наука е сляпа.
* Науката е великолепно нещо, ако човек не е принуден да изкарва хляба си чрез нея. Всеки трябва да печели препитанието си, след като избере професия, за която е сигурен, че е в състояние да овладее. Само когато не сме длъжни да даваме отчет някому, можем да намерим радост в научните занимания.
* Не е важно да знаеш всичко, важното е да знаеш къде да го намериш.
* Не знам какви оръжия ще се използват в Третата световна война, но Четвъртата ще се води с тояги и камъни.
* Не можем да решим проблемите, като използваме същия начин на мислене, който сме използвали, когато сме ги създавали.
* Не се подчинявай на властта, ако това противоречи на принципите ти.

„Масата на едно тяло е мярка за неговото енергийно съдържание.“

* Не се притеснявайте за математическите затруднения, които срещате; тези, с които се сблъсквам аз, са още по-големи.
* Нещата трябва да са възможно най-опростени, но не и прости.
* Никога не мисля за бъдещето. То идва достатъчно бързо.
* Никога не е грешал този, който никога не е опитвал нещо ново.
* Няма толкова висша цел, която да оправдае използването на всякакви средства.
* Обичам да пътувам, но мразя да пристигам.
* Образование е това, което остава, когато забравим всичко, което сме научили в училище.
* Особено изглежда нашето положение на тази земя.Всеки от нас се появява тук не по собствено желание и без да е молил за кратък престой,без да знае защо и за какво,във всекидневния живот ние само чувстваме,че човек е тук заради другите,заради тези които обича и много други свързани с него човешки същества.
* Различията между минало, настояще и бъдеще са само една ужасно настойчива илюзия.
* Слабостта на позицията става слабост на характера.
* С увеличаването на моята известност, аз ставам все по-глупав, което, разбира се, е обикновено явление. Съществува прекалено голямо несъответствие между това, което си, и онова, което хората мислят, че си. Или поне това, което казват, че мислят за теб. Но всичко трябва да се приема с чувство за хумор.
* Тайната на творческите способности е в това да знаеш как да криеш източниците си.
* Технологичният прогрес е като брадва в ръцете на патологичен престъпник.
* Три неща ми дават представа за вечността: "Престъпление и наказание", звездите и Дон Кихот.
* Уравненията са най-важни за мен, защото политиката се занимава с настоящето, а уравненията са за вечността.
* Човек започва да живее тогава, когато може да живее извън себе си.
* Човек трябва да живее твърде дълго, за да разбере колко кратък е животът.
* Човек не бива да преследва цели, които са лесно осъществими, а трябва да развие инстинкт за онова, което е едва постижимо чрез най-голямото усилие, на което е способен.
Не исках да го слагам цялото но ме принудихте тук се вижда добре за какво става въпрос и кой лъже

 
Преглед на профил Таня Христова Рейтинг: 5 "Да"
28 сеп 2010 10:27 152
- +Оценка
-7

"Няма знание без вяра и няма вяра без знание" (св. Климент Александрийски, "Стромати" 5,1).

 
Преглед на профил ihadjidochev Рейтинг: 8 "Не"
28 сеп 2010 10:38 153
- +Оценка
-2 +7

До коментар [#152] от "duhovnost":

Като си такъв отворко по цитатите вземи да прочетеш и този:

"Две неща са безгранични: Вселената и човешката глупост. За Вселената все пак не съм сигурен."

http://en.wikipedia.org/wiki/Einstein#Religious_views

"In 1929, Einstein told Rabbi Herbert S. Goldstein "I believe in Spinoza's God, who reveals Himself in the lawful harmony of the world, not in a God Who concerns Himself with the fate and the doings of mankind."


Набий си го това в празната глава ( ако може да четеш английски ) и вземи да се образоваш малко. Невежеството ти е просто умопомрачително.
По-добре хората да подозират, че си прост от колкото да си отвориш устата и да разсеяш всякакви съмнения.

 
Преглед на профил yoanitsa Рейтинг: 8 "Да"
28 сеп 2010 10:45 154
- +Оценка
-9 +3

Той е писан май таман като за теб????А ти другарю защото май си комунист какво образование имаш като спориш така"задълбочено"???Каво станахме злобни защото ти доказах,че си манипулатор а???

 
Преглед на профил ihadjidochev Рейтинг: 8 "Не"
28 сеп 2010 10:54 155
- +Оценка
-1 +3

Ако някой иска да спаси децата на тази страна то вместо да се дават една торба пари за разни чичковци в черни дрешки, които да учат децата на "морал" и "ценности". Може същите тези пари да се дадат за увеличаване на заплатите на сегашните учители в училище, за да може тези хора като отидат на работа да работят с желание, а не да мислят как да си платят парното или тока, защото взимат някакви смешни заплати от 400лв. ( идея си нямам колко взимат, но подозирам че не е кой знае колко ).

Ако трябва да се дават пари за "спасяването" на децата, то тези пари трябва да отидат за подобряване на условията в училищата, за да пораснат грамотни и любознателни.

Децата трябва да се спасят от простотията и неграмотността която цари около тях, но това НЯМА да стане благодарение на религията, а ще стане само ако има здрава образователна система и закони в тази държава. Проблема е че никой не иска грамотни хора, защото трудно се манипулират и промиването на мозаци не е толкова лесно.
Има една поговорка..."Прост народ...бедна държава".
Така нареченото спасение ще дойде чрез знания, а НЕ чрез религия. Само дето това изобщо не е в полза на която и да е църква.

 
Преглед на профил ihadjidochev Рейтинг: 8 "Не"
28 сеп 2010 11:00 156
- +Оценка
-2 +5

До коментар [#154] от "yoanitsa":

Избърши си устата, имаш пяна. Значи, който не е с "нас" е комунист?!? Логиката е просто умопомрачителна. Очевидно образованието ми е такова, че ми позволява да мисля...и да разсъждавам трезво и логично. Нещо, което на тебе ти е непосилно.

 
Преглед на профил Таня Христова Рейтинг: 5 "Да"
28 сеп 2010 11:17 157
- +Оценка
-6 +2

До коментар [#153] от "ihadjidochev":

С радост и благодарност към Вас отговарям, че моята глава наистина е празна, но празна, за да бъде напълнена с Божествената Истина, а не с неспасяемото мъртвило на светската псевдонаука!!!

 
Преглед на профил Таня Христова Рейтинг: 5 "Да"
28 сеп 2010 11:19 158
- +Оценка
-5 +2

До коментар [#154] от "yoanitsa":
Дерзайте, Вие сте на прав път! Благодаря на Бог, че все още се намират здравомислещи хора в една обезверена страна!!!

 
Преглед на профил Таня Христова Рейтинг: 5 "Да"
28 сеп 2010 11:25 159
- +Оценка
-9 +1

Характер на учебния предмет Религия
Учебният предмет „Религия” може условно да се изрази с четири обобщаващи теми за детската градина и трите степени на образование:

- За предучилищната – Желая да бъда добро дете! (въвеждане в християнското нравствено възпитание);

- За началната (І – ІV клас) – Православие, роден край, празници и обичаи (запознаване с българската православна култура);

- За прогимназията (V – VІІІ клас) – Православието в неговата културно-историческа и нравствена перспектива (формиране на християнска нравственост и добродетели);

- За гимназията (ІХ – ХІІ клас) – Историко-философски основи на православието, на другите християнски изповедания и на основните световни религии;

- 9 клас – Културна и църковна история на християнството (Християнска културология);

- 10 клас – Християнско нравоучение (Християнска етика);

- 11 клас – Християнско учение за човека (Християнска антропология);

- 12 клас – История на религиите (Световните религии) и религията в съвременния свят;

Вземайки предвид гореспоменатия характер на учебния предмет „Религия”, естествено е съдържанието на предмета за началната училищна степен (І – ІV клас) да е изцяло религиозно-културологично, тъй като то продължава православната традиция на българското семейство и на предучилищното образование.

В средната образователна степен класове...

Прочитане на целия коментар
(от V до VІІІ клас) съдържанието ще отразява историческите, културните и нравствените факти от живота на българите, предадени през погледа на православния мироглед, в пряка интердисциплинарна връзка с останалите общообразователни предмети.

В горната образователна степен учебното съдържание на предмета ще включва нравствените принципи и норми на християнското учение, християнските разбирания за човека и за неговото личностно и обществено предназначение, културно-историческите достижения на християнската цивилизация и историческия път на християнската Църква от нейното създаване до днес, както и историята на световните религии.

Срещу това ли воюват псевдокритиците на Истината? Какъв е вашия страх, Господа - ревизори на Божието учение - че живата вода на Словото Божие ще измие блатото на ограничената човешка мъдрост?

 
Преглед на профил ihadjidochev Рейтинг: 8 "Не"
28 сеп 2010 11:26 160
- +Оценка
-4 +4

До коментар [#158] от "duhovnost":

Със същия успех може да благодарите и на Зевс, Тангра, или който и да е...Ако вие сте пример за здравомислещ човек, тогава шимпанзетата са някакви гении... Здравата мисъл и религията са две противоположности...

 
Преглед на профил Patilan Рейтинг: 450 Неутрална
28 сеп 2010 11:26 161
- +Оценка
-4 +9

yoanitsa е доказателство, какво религията може да причини на възрастен човек.

Сега си представете какво може да причини на беззащитно дете ....

_____

I'm my worst enemy!
 
Преглед на профил Димов Рейтинг: 561 "Не"
28 сеп 2010 11:31 162
- +Оценка
-4 +8

ТАКА, стана очевидно на какво искат да учат децата - на глупости и откровени ЛЪЖИ.

Сега и Айнщайн бил християнин...

Самият Айнщайн на 150 места в свои съчинения и интервюта отхвърля вярата в персонализиран, въвлечен в човешките дела, бог - тоест вярата във ВСИЧКИ религии - ама горните фанатизирани идиоти настояват - не, бе, вярвал е в християнския бог, пише го ей тука в това обобщаващо, извадено от контекст, цитатче, и ако посмеете да го оспорите, сте злобни комунисти! (?!?)

Вярно човешката глупост е безгранична...

_____

Мисленето да ти стане навик.
 
Преглед на профил metzanviolinov Рейтинг: 506 "Не"
28 сеп 2010 11:55 163
- +Оценка
-2 +2

Сакън, Албер Камю е бил член на френската комунистическа партия, не го е срам, какво падение! Това напълно дискредитира всички останали в листата, дори Оруел, който след участието си в испанската гражданска война си "има едно на ум" за лявата идеология.

 
Преглед на профил napbon Рейтинг: 0 "Не"
28 сеп 2010 13:14 164
- +Оценка
-3 +4

Нямам хабер, какво точно учат сега по предмета избралите го. Но завчера ТВ показа един клас и се оказа, че нищо смислено не им се преподава, а учат молитви. Скандал! Кой идиот е одобрил това?
Дори да се преподава като СИП, в материала трябва да има нещо полезно като знание. А има ли кой да ги даде тия знания? Във всеки случай не са хората, завършили богословие, нито семинаристите. Те са обучавани да манипулират, а не да учат. Получените от тях знания, в тия специалности, са силно едностранчиви аргументи на една теза.
Аз си го преставям инак.
Преглед на историческото човешко развитие, съпровождащите го вярвания. Кратко резюме на библията и евангелията, с уговорката, че са недоказани като исторически събития. Елементарни знания за някои църковни празници . Преглед на други религии. Обем - 5-6 учебни часа годишно, но не всяка година, а еднократно.

 
Преглед на профил Таня Христова Рейтинг: 5 "Да"
28 сеп 2010 13:46 165
- +Оценка
-8 +4

До коментар [#160] от "ihadjidochev":

Аз не се кланям на идоли, т.е. измислени богове, каквито са Зевс, Тангра и тем подобни.
"Аз съм първият, и Аз съм последният; и освен Мене няма бог. ... Аз съм Господ, и няма друг" (Ис. 44:6; 45:6 и др.).

Ако Вие се смятате за гений, значи Вие сте шимпанзе!!!
"Здравата мисъл и религията са две противоположности... "
Точно така - здравата мисъл, която "здраво е затънала в своите заблуди" и вярата в Истинния Бог,който дарява мъдрост на неразумните...

 
Преглед на профил Таня Христова Рейтинг: 5 "Да"
28 сеп 2010 13:52 166
- +Оценка
-5 +2

До коментар [#162] от "Димов":

"човешката глупост е безгранична... ", а :
"Гордостта е най-голямата глупост" (Св. Йоан Златоуст), мъдри човече!!!

 
Преглед на профил dreamer Рейтинг: 1170 "Не"
28 сеп 2010 13:59 167
- +Оценка
-2 +9

До коментар [#157] от "duhovnost":

"С радост и благодарност към Вас отговарям, че моята глава наистина е празна, но празна, за да бъде напълнена с Божествената Истина, а не с неспасяемото мъртвило на светската псевдонаука!!!"

По-добро доказателство против въвеждането на религията като предмет за изучаване в Училището не мога да си представя. Представям си как вие влизате в третия час и почвате да пълните главите на децата че светските науки дето са им преподавали първите два часа са неспасяеми, мъртви псевдонауки, да не си губят времето да ги учат а да си оставят главите празни.

_____

Отделете време навреме.
 
Преглед на профил Таня Христова Рейтинг: 5 "Да"
28 сеп 2010 14:07 168
- +Оценка
-6 +2

Галилей :
" Библията не ни учи на това как е устроено небето; Тя ни учи как да възлезем на Небето. "

Алберт Айнщайн :
" Аз не мога да си представя гениален учен, който не притежава дълбока вяра.

Няма знание без вяра и няма вяра без знаниe."

Декарт :
" Съществуването на Бога е по-достоверно и от най-достоверната геометрическа теорема. "

Джеймс Максуел (James C. Maxwell) (1831-1879)
"Молитва на естественика": "Боже, Който си създал човека по Свое подобие и си му дал жива душа, за да Те търси и да владее Твоите създания! Научи ни тъй да изследваме делата на Товите ръце, щото да подчиним земята на нашите потребности и да укрепим нашия разум в служба на Тебе. Дай ни да възприемем Твоето слово така, че да повярваме в Този, Когото Ти си изпратил да ни извести познание за спасението и средствата за прощение на нашите грехове".Андре Ампер (Andre Ampere) (1775-1836) :
Изследвай нещата на този свят, - това повелява дългът на твоето звание, - обаче гледай ги с едното око, а другото си око насочи към вечната светлина. Слушай земните мъдреци, обаче слушай ги с едното ухо, а другото ти ухо да бъде готово да приеме нужните тонове на твоята небесна радост. Пиши с едната ръка, а с другата се дръж за одеждата на Бога, както любящото дете се държи за дрехата на своя баща. Без тази предпазливост неминуемо ще си...

Прочитане на целия коментар
счупим главата о някой камък.

Гулиелмо Маркони (Guglielmo Marconi) (1874-1937) :
"Науката е напреднала много. Тя е дала възможност на човека да узнае фантастичната бързина, с която се движат небесните тела и материята, от която те са съставени. Науката е дала понятие на човека за необятността на безвъздушното пространство и за микроскопичността на атома. Всяка нова стъпка на науката ни донася нови и нови изненади и постижения. Въпреки всичко това науката представлява слаба светлина на фенер, мъждукаща сред огромна, черна и гъста гора, през която човечеството с мъка си пробива път към Бога. Само вярата може да го изведе на светлина и да послужи като мост между човека и безкрайното.

Аз съм горд, че съм християнин. Аз вярвам не само като християнин, но и като учен. Един безжичен апарат може да предаде една вест през океана и до края на света. Човешкият дух пък може във форма на молитва да прати вълни в личността, които постигат своята цел пред Бога. "

 
Преглед на профил ihadjidochev Рейтинг: 8 "Не"
28 сеп 2010 14:11 169
- +Оценка
-3 +3

До коментар [#165] от "duhovnost":

Всички богове са измислени...от човека...и нито е първия нито ще е последния...

 
Преглед на профил Таня Христова Рейтинг: 5 "Да"
28 сеп 2010 14:12 170
- +Оценка
-6 +3

До коментар [#167] от "dreamer":

Главите на децата не са празни, защото те вече са пълни с истинското знание, и то поради чистотата на своите души!!! Самите те знаят и умеят по неведоми пътища да отсяват "зърното от плявата"!!!

 
Преглед на профил Таня Христова Рейтинг: 5 "Да"
28 сеп 2010 14:13 171
- +Оценка
-8 +3

До коментар [#169] от "ihadjidochev":

Истинският Бог не може да бъде измислен от човека, Той съществува преди него!!!

 
Преглед на профил ihadjidochev Рейтинг: 8 "Не"
28 сеп 2010 14:15 172
- +Оценка
-2 +5

До коментар [#171] от "duhovnost":

Сигурен съм, че това са си мислили за Зевс и за всички преди християнския бог...И престани да си слагаш оценки на собствените коментари...жалко е...

 
Преглед на профил ju.li Рейтинг: 947 "Не"
28 сеп 2010 15:14 173
- +Оценка
-1 +2

За да попаднем отново в България и все пак в 21 век, моля гост експерта- Милена Манова, психотерапевт и преподавател по позитивна психотерапия да ни поясни има ли негативна психотерапия и за какво би се използвала тя?

"Ученето на религия би обогатило перспективите и гледните точки на децата. Те имат нужда да се чувстват разбрани, да имат усещането за граници и ценности. Сега те не знаят къде са и в съзнанието им е объркано, защото трудно се прави разграничение между важно и маловажно. Религията би могла да градира точно този тип ценностни отношения в детското съзнание, особено в средното детство и ранната тийнейджърска възраст, когато се формират идеите, кумирите, мечтите."

Въпросния гост-експерт би ли споделил с нас от кого и как е научила за границите и ценностите си?
И всичко това не е ли задължение на родителите?

 
Преглед на профил Павел Лазаров Рейтинг: 506 "Не"
28 сеп 2010 15:28 174
- +Оценка
-1 +1

Гласувах "НЕ".

Предлагам ви откъс личния ми "Речник":
_Религия_ - начин, път за намирането на смисъла на животата и света,
_Организирана религия (като православието, католицизма, исляма, будизма и т.н.)_ - строго иерархична опрганизация за повишаване на влиянието на религиозните велможи, лъжещи че или претендиращи неоснователно(!), че са разбрали смисъла на животата и света.

И един анекдот.
Иванчо и Тошко са в православния храм. Иванчо подръпва Тошко и му шепне възбудено: "От мама разбрах, че по света има много други вероучения. Разбираш ли какви сме късметлии да изповядваме правилното?!" :)

_____

Навсякъде, където има проблем, има нещо прекалено голямо.
 
Преглед на профил | Рейтинг: 1114 "Не"
28 сеп 2010 15:46 175
- +Оценка
-1 +2

До коментар [#149] от "yoanitsa":

Това са лъжливи цитати. Какво друго може да се очаква от wikiquote, при това на български.

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил | Рейтинг: 1114 "Не"
28 сеп 2010 15:49 176
- +Оценка
-2 +5

До коментар [#151] от "yoanitsa":

Но пък ето това _е_ от Айнщайн:

The word god is for me nothing more than the expression and product of human weaknesses, the Bible a collection of honourable, but still primitive legends which are nevertheless pretty childish. No interpretation no matter how subtle can (for me) change this. … For me the Jewish religion like all others is an incarnation of the most childish superstitions. And the Jewish people to whom I gladly belong and with whose mentality I have a deep affinity have no different quality for me than all other people. As far as my experience goes, they are no better than other human groups, although they are protected from the worst cancers by a lack of power. Otherwise I cannot see anything 'chosen' about them.

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил Павел Лазаров Рейтинг: 506 "Не"
28 сеп 2010 15:56 177
- +Оценка
-2 +2

До коментар [#176] от "|":

Много слдако. Браво! :)

Ако мога да препоръчам едно четиво на "търсещите" - Доналд Нийл Уолш "Разговори с Бога".

_____

Навсякъде, където има проблем, има нещо прекалено голямо.
 
Преглед на профил ihadjidochev Рейтинг: 8 "Не"
28 сеп 2010 16:11 178
- +Оценка
-2 +2

До коментар [#176] от "|":

Много добър цитат!! Поздравления.

 
Преглед на профил Кирил Кирилов Рейтинг: 1299 "Не"
28 сеп 2010 16:13 179
- +Оценка
-2 +7

И нещо наистина интересно.

Едно изследване, което измерва знанията на американците за религията, показва, че атеистите и агностиците знаят много повече за религията от последователи на най-големите религии. В действителност, пропуските в знанията сред вярващите дават нов смисъл на понятието "сляпа вяра".

http://www.latimes.com/news/nationworld/nation/la-na-religion-survey-20100928,0,3225238.story

Изглежда атеистите са станали такива именно защото познават религията много по-добре. Дали едно масово, наистина светско обучение по религия няма да доведе до заличаване на църквата?

_____

Кирил Кирилов
 
Преглед на профил | Рейтинг: 1114 "Не"
28 сеп 2010 16:31 180
- +Оценка
-2 +5

Като гледам колко е горд yoanitsa, че е "завършил", очевидно не му е било много лесно да го направи. :)

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил Таня Христова Рейтинг: 5 "Да"
28 сеп 2010 16:41 181
- +Оценка
-12 +1

До коментар [#179] от "Кирил Кирилов":

Дали едно масово, наистина светско обучение по религия няма да доведе до заличаване на църквата?

Просто няма как да стане , колкото и да ви се иска, " защото и портите адови няма да ѝ надделеят"!!!

 
Преглед на профил vinetu Рейтинг: 450 Неутрална
28 сеп 2010 17:04 182
- +Оценка
-5

До коментар [#176] от "|":

Да беше продължил с цитатите от Википедиа:
"I'm not an atheist. I don't think I can call myself a pantheist. The problem involved is too vast for our limited minds. We are in the position of a little child entering a huge library filled with books in many languages. The child knows someone must have written those books. It does not know how. It does not understand the languages in which they are written. The child dimly suspects a mysterious order in the arrangement of the books but doesn't know what it is. That, it seems to me, is the attitude of even the most intelligent human being toward God. We see the universe marvelously arranged and obeying certain laws but only dimly understand these laws."

Накратко - не си дораснал да разбереш какво иска да каже.

_____

https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 
Преглед на профил vinetu Рейтинг: 450 Неутрална
28 сеп 2010 17:12 183
- +Оценка
-1

До коментар [#179] от "Кирил Кирилов":

Най-интересното в това изследване е последния абзац:

"For comparison purposes, the survey also asked some questions about general knowledge, which yielded the scariest finding: 4% of Americans believe that Stephen King, not Herman Melville, wrote "Moby Dick.""

_____

https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 
Преглед на профил | Рейтинг: 1114 Неутрална
28 сеп 2010 17:14 184
- +Оценка
-2 +5

До коментар [#181] от "duhovnost":

Лесно е да победиш срещу въображаем враг (ада). Да видим как църквата ще се справи с реалния -- знанието :)

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил | Рейтинг: 1114 Неутрална
28 сеп 2010 17:17 185
- +Оценка
-1 +3

До коментар [#183] от "vinetu":

И с какво точно пуснатия от теб цитат доказва, че Айнщайн е вярващ или че според него има Бог? Защо ли ми се струва, че не разбираш цитата? :) Защото той е точно камък в градината на религиозните фундита :)

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил metzanviolinov Рейтинг: 506 "Не"
28 сеп 2010 17:18 186
- +Оценка
-1 +6

Стигнахме и до там целият диспут "За или против религията в училище" да се върти около възгледите на един човек, умрял преди повече от половин век, който дори не е бил православен християнин...

Не знам дали някой си дава сметка, че Айнщайн дори Вселенски патриарх да се окаже, че е бил в края на живота си, това ама хич не значи, че за да станат дечицата умни и добрички, трябва задължително да учат Откровенията на Йоан, примерно...

 
Преглед на профил Димов Рейтинг: 561 "Не"
28 сеп 2010 17:26 187
- +Оценка
-2 +9

До коментар [#181] от "duhovnost":

Ти сериозно ли смяташ, че с приказки за "портите адови" ще накараш дори и един разумен човек да подкрепи църковното индоктриниране на децата?!

_____

Мисленето да ти стане навик.
 
Преглед на профил yoanitsa Рейтинг: 8 "Да"
28 сеп 2010 18:08 188
- +Оценка
-10 +3

До коментар [#180] от "|":

Да не е лесно първо да почетете малко и тогава да давате така експертните си мнения,аз мога да говоря и много неща за вярата,но е казано не говори с жабата за морето!!!
Как ще ме разберете за по сложни неща като принизихте този спор до едно обикновенно плюене!
Вие не давате нищо смислено досега това не е спор а натговаряне събрали сте се 9 човека и превземате с глупостите си форума!

 
Преглед на профил yoanitsa Рейтинг: 8 "Да"
28 сеп 2010 18:24 189
- +Оценка
-11 +2

Та да се върнем на темата вие искате както вие не сте могли да изучавате Вероучение резултата е очевиден да лишите и всички деца от това да станат като вас няма да стане дерзайте България започва да се връща към изконните си традиции Православието!

 
Преглед на профил Кирил Кирилов Рейтинг: 1299 "Не"
28 сеп 2010 18:36 190
- +Оценка
-2 +7

До коментар [#189] от "yoanitsa":

Ние искаме нашите деца да изучават нещо което е наистина полезно и ще им помогне в живота като книгата The God Delusion ("Заблудата Бог") на британският хуманист, етолог, еволюционист биолог и професор от Oxford Ричард Доукинс, но не искаме да задължи този който не иска да го изучава насила, за разлика от вас, и сега се изучава религия като избираем предмет така, не са ви нарушени правата. Като родител по закон само аз мога да реша дали детето ми ще изучава религия или не, набийте си го това в главите.

_____

Кирил Кирилов
 
28 сеп 2010 18:39 191

Този коментар беше изтрит в 18:41 на 28/09/2010 от неговия автор.

Преглед на профил dolphina_bg Рейтинг: 0 "Да"
28 сеп 2010 18:39 192
- +Оценка
-12 +3

Кога ще разберете нуждата и потребността от тези часове?
Не можем да обвиняваме само БПЦ, че бездейства. Попитайте един учител как минава денят му в училище и с какви ситуации се сблъсква и тогава ще разбрете, че не само Църквата е тази, която бездейства, а самите родители!
Извинете ме, но и аз съм родител и ще ви попитам как се грижим за възпитанието на децата си?

 
Преглед на профил | Рейтинг: 1114 Неутрална
28 сеп 2010 18:45 193
- +Оценка
-3 +7

До коментар [#188] от "yoanitsa":

Очевидно е, че сме чели повече от теб. Очевидно е и че сме "завършили" повече неща от теб. :)

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил Кирил Кирилов Рейтинг: 1299 "Не"
28 сеп 2010 18:54 194
- +Оценка
-2 +9

До коментар [#192] от "dolphina_bg":

"Кога ще разберете нуждата и потребността от тези часове? "

Когато някой ме убеди с разумни аргументи, че това ще е полезно за децата ми. Засега съм убеден, че това не само няма да помогне но и ще навреди на децата ми.

Като родите твърдя, че съм си възпитал добре децата и без намесата на църквата.

А колкото до учителите, тяхната работа както във всяка професия се оценява по крайните резултати. Ако някой учител смята, че не може да се справи, явно мястото и не е в училището. Аз имам добро мнение за повечето учители на децата ми.

_____

Кирил Кирилов
 
Преглед на профил Таня Христова Рейтинг: 5 "Да"
28 сеп 2010 22:06 195
- +Оценка
-11 +1

До коментар [#194] от "Кирил Кирилов":

С какво ще навреди на децата Ви? Какъв е този страх, каква е тази паника, г-н Кирилов? Яростно се съпротивлявате срещу нещо, което не познавате или не приемате. Никой не иска да променя възгледите Ви! Щом искате да тънете в безбожие - проблема си е Ваш. Но май такива като Вас насилват други да приемат Вашите възгледи! Искате разумни аргументи, но вярата не се доказва - тя се живее!!!
"Вяра е жива представа на онова, за което се надяваме, и разкриване на онова, що се не вижда" (Евр. 11:1).

 
Преглед на профил Ivan Ivanov Рейтинг: 5 Неутрална
28 сеп 2010 22:16 196
- +Оценка
-7 +3

Веднага имате разумни аргументи:

1. Всички развити човешки общества за възприели на някакъв етап от развитието си някаква религия и са отделяли огромни ресурси за поддържането й. Това е така защото поддържането целостта и хармонията на социума е една от най-сложните задачи стояли някога пред човешкия интелект. Моля мислете за религията "научно" като за един особен вид групова психотерапия която дава на обучените индивиди съществени предимства в сравнение с останалите. Нека "наивността" на използуваните подходи не ви заблуждава. Това че не разбирате особеностите на "технологията" или ви се струва твърде примитивна съвсем не означава че тя не работи. Най-общо казано можете да си представяте това обучение като един вид тренировка, но не на физиката както се прави при спорта, а на психиката. Практикуват се някакви странно изглеждащи и привидно безсмислени упражнения, но след това резултатът е налице. Отборът правил старателно "безсмислените упражнения" с лекота преодолява противника въпреки че физическата му подготовка е еднаква или дори по-слаба от противниковата.
2. Впечатлението че сте възпитали децата си без намесата на църквата е измамно. Целият ни мироглед е дълбоко повлиян от мислителите на религията възприета от нашите общества в миналото. Както вече споменах огромна част от компонентите на личностите ни са копия на идейте които религията е "одобрила" като правилни през вековете. Помислете малко -...

Прочитане на целия коментар
дори системата за кодиране на идей - кирилицата, която използуваме в момента за да общуваме с вас е дело на знаете добре кого. Същото важи и за латиницата. :о)
3. Съвременните медии са просто по-високотехнологични копия на това което се е случвало някога когато сме отивали в храма за да чуем поредната беседа. Мониторът на компютъра ви е просто модерно копие на иконата пред която всяка вечер е седяла баба ви. :о)

Може да ви се струват странни идейте изложени по-горе ... просто помислете ...

 
Преглед на профил Таня Христова Рейтинг: 5 "Да"
28 сеп 2010 22:20 197
- +Оценка
-12 +1

До коментар [#192] от "dolphina_bg":

Да, как се грижим за възпитанието на децата? Уместен въпрос.
В живота на всеки човек се налага да избира между 2 модела на поведение - модел за подражание, който му дава вярата и "модела на улицата". Кой ще изберат богохулниците? Ще изберат този, който няма да боде замъглената им съвест, няма да ги разобличава, и за да оправдаят своето безсилие, "ще ви докарат вода от 9 сухи дерета".
"Гледай да се убедиш във вечните истини не с помощта на цели грамади доказателства на разума, но като намаляваш страстите си" Блез Паскал.


Епиктет:
"Има хора, които едва чули мъдрите поучения, вече сами започват да поучават другите. Те правят точно като болния стомах, който веднага изхвърля приетата храна. Не подражавай на такива хора. Не изхвърляй преждевременно, а първо добре смели това, което си чул; иначе ще излезе истински бълвоч блевотина, който никому не може да послужи за храна".

 
Преглед на профил Таня Христова Рейтинг: 5 "Да"
28 сеп 2010 22:29 198
- +Оценка
-13

"Не познаваме опасността за себе си, и затова не я усещаме; не я усещаме, и затова сме безгрижни. Каквото и да предприемете за вразумяването на такъв грешник, всичко ще е напразно. Той е дълбоко потопен в греха като в море. Викайте колкото си искате над водата ­- онзи, който е под нея, няма да чуе нищо. Поразявайте нерадивия грешник с каквото си щете, той изобщо няма да се смути. Обрисувайте пред него собственото му състояние и той ще каже: това не съм аз. Посочвайте му голямата опасност, която го дебне, и той ще ви уверява, че това не го засяга. Пробуждайте го от съня и той няма да се засрами да заяви: та аз действам. Толкова е здрав покровът, с който се покрива грехът от взора на ония, които е успял да завладее!"
Св. Теофан Затворник

 
Преглед на профил yoanitsa Рейтинг: 8 "Да"
28 сеп 2010 22:41 199
- +Оценка
-11 +1

Браво но те не могат да те разберат твърде са заслепени в своето безумие и борба за глобализъм!!!Брей ние ще излезем май най-лесно асимилирания народ!

 
Преглед на профил Таня Христова Рейтинг: 5 "Да"
28 сеп 2010 22:42 200
- +Оценка
-11 +1

Молитва на деца за родителите им

"Колко съм радостен, Господи, когато се обръщам към Тебе и Те моля за моите родители! Те непрестанно се грижат за мене, трудят се и с голяма обич се стараят да ме предпазят от беди, болести и от всяко зло. Те всякога ми желаят доброто и искат да бъда здрав и да стана добър и разумен човек. Отплати им, Господи, с Твоето благословение за всички добрини и за обичта им към мене. Дай им здраве и сполука, пази ги от беди и нещастия, подкрепяй ги през целия им живот, за да бъдат щастливи. Не ги лишавай от Твоята помощ и винаги бди върху тях. И на мене помагай да ги обичам, да им бъда послушен, да изпълнявам техните добри съвети, с нищо да не ги огорчавам и да им бъда утеха и радост. Това е тяхната най-желана награда за всички грижи, безпокойства и трудове, които полагат за мене. Моля Те от все сърце, прати им тая награда. Чуй, Господи, моята сърдечна молитва и изпълвай нашия дом с радости, защото ние от Тебе очакваме всяко благодеяние и Тебе прославяме като наш добър небесен Баща. Амин!"
Този ли глас искате да заглушите? О, безумие на пътници в мрака!

 
Преглед на профил Таня Христова Рейтинг: 5 "Да"
28 сеп 2010 22:45 201
- +Оценка
-10 +1


До коментар [#199] от "yoanitsa":
О, Боже, благодаря ти, че все още се срещат свестни хора! " Но свестните у нас май считат за луди..."

 
Преглед на профил yoanitsa Рейтинг: 8 "Да"
28 сеп 2010 23:37 202
- +Оценка
-10

Един професор обичал да провокира студентите си с различни въпроси, които според него безусловно доказвали, че Бог не съществува.

Веднъж той задал следния въпрос:
- Всичко, което съществува, е дело на Бога, нали?

Един от студентите смело отговорил:

– Да, Бог е създал всичко.
- Бог е създал всичко? – попитал професорът.
- Да, господине, - отговорил студентът.
- Ако Бог е създал всичко, означава, че Бог е създал и злото, защото за всички е видно, че злото съществува. И съгласно принципа, че нашите дела определят какви сме и ние самите, то това означава, че Бог е зло - доволно заключил професорът.

Студентите притихнали в изненада. Усмихнат, професорът заявил, че за пореден път е доказал, че вярата в Бог е мит. В този момент един студент вдигнал ръка и казал:

- Професоре, мога ли и аз да ви задам един въпрос?
- Разбира се, - тържествуващ заявил професорът.

Студентът се изправил и попитал:
- Професоре, студът съществува ли?
- Що за въпрос? – засегнат попитал професорът. - Разбира се, че съществува. На теб никога ли не ти е било студено?

Всички започнали да се смеят над въпроса на младия човек, но той невъзмутимо отговорил:

- Истината, професоре, е, че в действителност студът не съществува. Съгласно физическите закони, това, което ние считаме за студ, е просто липса на топлина. Човекът и предметите...

Прочитане на целия коментар
могат да бъдат изследвани за това дали имат или предават енергия. Абсолютната нула, това са -460 градуса по Фаренхайт, това е пълното отсъствие на топлина. Всяка една материя при тази температура става напълно инертна и неспособна да реагира. Разбира те ли, г-н професор? Студът не съществува. Ние сме създали тази дума, за да опишем какво чувстваме при липса на топлина.

След кратка пауза студентът продължил:

- Професоре, съществува ли тъмнина?
- Разбира се, че съществува – отговорил професора.
- Ето, че отново грешите, професоре – отговорил студентът. - Тъмнината, подобно на студа, не съществува. Тъмнината всъщност е отсъствие на светлина. Ние може да изучаваме светлината, но не и тъмнината. Ние може да използваме призмата на Нютон, за да разложим бялата светлина на множество цветове и да изучаваме дължината на вълната на всеки цвят, но вие не можете да изучавате тъмнината. Един обикновен лъч светлина може да нахлуе в света на тъмнината и да го освети. Как може да разберете доколко е тъмно някое пространство? Като измерите количеството светлина, проникваща в него. Не е ли така? Тъмнината е понятие, което човекът използва, за да опише това, което се случва при липсата на светлина.

В заключение младият човек попитал:

- Господин професоре, съществува ли злото?

Напълно разколебан професорът отговорил:

- Да, разбира се, както вече казах, злото съществува. Ние се сблъскваме с него всеки ден. Жестокостта между хората, войните, престъпленията и насилието по целия свят. Всичко това се явява проява на злото и категорично доказателство за съществуването му.

Студентът се усмихнал и отговорил:

- Злото не съществува, господине, или ако искате, не съществува само по себе си. Злото това е просто отсъствие на Бога. То прилича на тъмнината и студа – дума, създадена от човека, за да бъде описано отсъствието на Бог. Бог не е създател злото. Злото, това не е вярата или любовта, които съществуват подобно на светлината и топлината. Злото, това е резултатът от отсъствието в сърцето на човека на Божествената любов. Злото е подобно на студа, който настъпва, когато няма топлина или подобно на тъмнината, която настъпва при липсата на светлина.

Името на студента било Алберт Айнщайн.

 
Преглед на профил BohrMottelson Рейтинг: 627 Неутрална
29 сеп 2010 00:38 203
- +Оценка
-2 +8

Няма нужда да се спори с изтрещялници. Те вече са изгубили от генетичната рулетка.

 
Преглед на профил | Рейтинг: 1114 "Не"
29 сеп 2010 00:41 204
- +Оценка
-1 +6

До коментар [#202] от "yoanitsa":

Няма нужда да ни доказваш, че не можеш да мислиш. :)

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил | Рейтинг: 1114 "Не"
29 сеп 2010 00:43 205
- +Оценка
-1 +6

До коментар [#202] от "yoanitsa":

Хехе, не прочетох глупостта, че студента бил Айнщайн. Вие съвсем сте изкукали бе :)

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил ras16377431 Рейтинг: 1391 "Не"
29 сеп 2010 00:53 206
- +Оценка
-1 +4

Поздрав за всички вярващи, припомняйте си това изследване всеки път, преди да изречете "невежество":

http://www.npr.org/blogs/thetwo-way/2010/09/28/130191248/atheists-and-agnostics-know-more-about-bible-than-religious?ft=1&f=1001

"A new survey of Americans' knowledge of religion found that atheists, agnostics, Jews and Mormons outperformed Protestants and Roman Catholics in answering questions about major religions, while many respondents could not correctly give the most basic tenets of their own faiths."

_____

gradinko.bg
 
Преглед на профил BlueWater Рейтинг: 1004 "Не"
29 сеп 2010 08:42 207
- +Оценка
-3 +5

До коментар [#202] от "yoanitsa":

"Съгласно физическите закони, това, което ние считаме за студ, е просто липса на топлина."

Имате пропуски в образованието си по биология и физика.

Топлината и студа са сетивни възприятия. Във физиката се използва понятието температура на телата.

Мисля че Айнщаин много добре е знаел какво е това температура.

 
Преглед на профил BlueWater Рейтинг: 1004 "Не"
29 сеп 2010 08:49 208
- +Оценка
-1 +6

До коментар [#202] от "yoanitsa":

Светлина и тъмнина също са сетивни възприятия.

Във физиката се говори за наличие или липса на лъчение. Ние "виждаме" като светлина много малка част от лъченията.

 
Преглед на профил Таня Христова Рейтинг: 5 "Да"
29 сеп 2010 09:20 209
- +Оценка
-8 +1

Добре, че има и такива дебати, които дават поле за изява на всякакви многознаещи - иначе къде ще се чуят техните гласове? Те извличат примери от науката, но не им достига достатъчно мъдрост, за да си признаят своето убийстващо незнание - невъзможността на ограничения човешки ум да проникне в тайните на Божието битие.
Те "виждат" като светлина много малка част от лъченията, но нетварната Божия светлина не могат да я видят. Никой от нас не може да я види. Но Тя съществува, въпреки аргументите на светската наука.
"Богохулството не намалява Божието величие и затова не трябва да предизвиква ярост у теб. Който богохулства, той нанася рана на самия себе си" (Св. Йоан Златоуст)
Но май темата на дебата беше друга...

 
Преглед на профил Таня Христова Рейтинг: 5 "Да"
29 сеп 2010 09:36 210
- +Оценка
-9 +1

До коментар [#206] от "gradinko":

Вярата е състояние на духа, а не на разума - затова тя се живее, а не се доказва!!!
"Вяра е жива представа на онова, за което се надяваме, и разкриване на онова, що се не вижда" (Евр. 11:1).
Тя не може да бъде обект на проучване! " Онова, що се не вижда" се разкрива само пред тези, на които са развити "духовните сетива".
Анкети, проучвания, статистики - те само разкриват степента на напредъка на световното Зло!!!

 
Преглед на профил Таня Христова Рейтинг: 5 "Да"
29 сеп 2010 09:40 211
- +Оценка
-6 +1

До коментар [#207] от "BlueWater":

Съгласно Божиите закони, това което считаме за Зло, е просто отсъствието на Добро.

 
Преглед на профил ihadjidochev Рейтинг: 8 "Не"
29 сеп 2010 09:41 212
- +Оценка
-2 +5

До коментар [#209] от "duhovnost":

Само защото някой е достатъчно психически здрав и стабилен и не приема да се кланя на някакви измислени от човека фантасмагории не го прави по-малко мъдър или умен. Това че вие сте загубили връзка с реалността, и собствения ви мозък ви е предал си е ваш проблем.
Религията е капитулацията на мозъка пред осъзнатата сложност на света около нас. Ако господ ви помага да превъзмогнете своите проблеми и да се откъснете от реалността, в това няма нищо лошо но не очаквайте другите да споделят тази ваша зависимост. Със същия успех може да се надрусате и резултата ще е същия, пак няма да сте в тази реалност...
Измислицата за господ е много удобна за да оправдае човек своите действия или БЕЗдействия, като просто каже: еми така е рекъл господ и за това така стана. Вместо да потърси причината за това което му се случва чрез мисъл и анализ, той предпочита да го припише на господ...Това е бягане от отговорност...и показва липсата на смелост и кураж да се изправи пред препятствията в живота...доста пораженческо мислене ми се струва това...

 
Преглед на профил Таня Христова Рейтинг: 5 "Да"
29 сеп 2010 09:42 213
- +Оценка
-9

"Онзи, който, без да има истинска вяра, извършва някои добри дела, той е подобен на човек, който загребва вода и я излива в продънен съсъд" (Св. Йоан Лествичник).

 
Преглед на профил Таня Христова Рейтинг: 5 "Да"
29 сеп 2010 09:49 214
- +Оценка
-8

До коментар [#212] от "ihadjidochev":
Аз ще кажа обратното : пораженческо мислене показва този, който не вижда по-далече от носа си, този който не притежава способност да погледне извън реалността. Защото, ако случайно успее поне да премигне с ресниците на "духовните си очи", той ще се ужаси - ще види безсилието на собствения си разум и ще разбере, че няма с какво да нахрани гордостта си!!!

 
Преглед на профил ihadjidochev Рейтинг: 8 "Не"
29 сеп 2010 09:50 215
- +Оценка
-2 +5

До коментар [#213] от "duhovnost":

Вместо да цитирате разни знайни и незнайни герои, опитайте се да синтезирате нещо със собствения си мозък и да защитите тезата си. Никого няма да впечатлите като правите copy & paste.

 
Преглед на профил ihadjidochev Рейтинг: 8 "Не"
29 сеп 2010 09:58 216
- +Оценка
-1 +6

До коментар [#214] от "duhovnost":

Вашия мироглед стига до библията, моя няма това ограничение защото се интересувам от много повече неща. Ако трябва да поглеждаме отвъд релността, предлагам да почнем да си говорим за дядо коледа, хари потър, летящи метли? Моят разум ми дава свобода да погледна света през собствения си поглед, а не да го гледам през погледа на 1 книга...

 
Преглед на профил Таня Христова Рейтинг: 5 "Да"
29 сеп 2010 10:12 217
- +Оценка
-10 +1

До коментар [#215] от "ihadjidochev":

Вашия мозък какво синтезира? Безплодните усилия на собственото си ограничение. Вие дори copy & paste не можете да направите. Гордостта не Ви го позволява.Вашият разум ви дава свобода да погледнете света през собствения си поглед, за по-нататък просто не му стигат силите...

 
Преглед на профил ju.li Рейтинг: 947 "Не"
29 сеп 2010 10:21 218
- +Оценка
-1 +4

Крайно време е психотерапевта от началото на дебата да се намеси положително!

 
Преглед на профил Димов Рейтинг: 561 "Не"
29 сеп 2010 10:30 219
- +Оценка
-2 +8

До коментар [#217] от "duhovnost":

Какво толкова не можете да разберете?

Ако някой дойде при вас и ви каже, че вярва в Зевс Гръмовеждец и тази вяра му помага да е по-морален, вие ще му се изсмеете, нали? Защото сте АТЕИСТ по отношение на Зевс, НАЛИ?

Мислите ли, че да сте АТЕИСТ и по отношение на Аллах, Шива, Тор и Амон-Ра ви прави по-неморален човек?! Не ви прави, НАЛИ?

Е, ние продължаваме по списъка от древни митологии - атеисти сме и по отношение на християно-юдейския небесен татко, който слязъл на земята в тялото на човек, за да се моли на самия себе си.

Нали сте наясно, че ако се бяхме родили в Иран, сега щяхте също толкова пламенно да ни убеждавате в безкрайната милост на Аллах?

_____

Мисленето да ти стане навик.
 
Преглед на профил kalitzin Рейтинг: 8 "Не"
29 сеп 2010 10:52 220
- +Оценка
-1 +7

В истеричното настояване, да се изучава религия в училищата, прозира вечната жажда за убиване свещеното право на избор и свобода.
На какво искат да учат господата " свещеници", непълнолетното дете, за което отговорност нося АЗ, родителят? Как да ПРОДАВА благословение, освещаване, прощение, кръщение - служба, за която са призовани със завет, която трябва да вършат даром? Къде е Христос, платил цената за греховете ни, умирайки БЕЗПЛАТНО за нас (дар), в това дело? Да разбере как да усвои висше лицемерие, като говори "благо", а във " вътрешната стая" върши безобразни грехове? Може би, искат да го научат, как да пие до смърт в шумни компании, запасано с пищов, обградено от голота и разврат? Или, да разбере, че изглежда сладостластно и е идеално, за да бъде покрито от расото на "святия" човек? Най-вероятно, искат да го научат, как ТЕ и религията им са изключителната истина на този свят, следователно всички други са мерзост и не заслужават свобода, и живот, което, разбира се внушават и редица други вероизповедания? Да, прекрасен морал!
Всъщност, по-страшната истина е, че тази истерия е продиктувана от дълбокото им желание за сливане на църква и държава, което води до пълна власт над живота и душите на хората, нещо, което вече се е случвало в средновековието. Избивани са милиони хора, само заради инакомислие, прогресивен ум, дълбока индивидуалност, като са наричани вещици, слуги на сатаната. Но, не само са убивани. Мъчени са...

Прочитане на целия коментар
жестоко, в името на Христос! Представяте ли си, в името на Любовта и Саможертвата!! Каква жажда за добро, за просвещаване!!
И днес, по света, където "църквата", религията е силно толерирана от държавата, се случват същите събития. Спим ли? Слепи ли сме? Или сме в амнезия спрямо историята? Нищо не се е променило - ВЛАСТ!
Моето дете няма да учи от някой, който не е научил себе си!!
Няма да учи от някой, който говори за ценности, но не ги познава!
Няма да учи от някой, който изригва омраза и алчност, нито от такъв, за който е сексуален обект!
Нека се приберат в мръсните си черупки и ги почистят отвътре. Тогава, всички ние ще видим светлината и сами ще я пожелаем. Гледайки я, ценността ще расте в нас и децата ни.

 
Преглед на профил Симо Рейтинг: 1089 Неутрална
29 сеп 2010 11:52 221
- +Оценка
-1 +6

75% процента от участниците са ПРОТИВ изучаване на религия като ЗИП. Капитал, не виждам защо поддържате този дебат още. Айде пуснете анкета забрана на изучаване на религия и училищата и като СИП да видим какъв ще е резултата.

 
Преглед на профил dreamer Рейтинг: 1170 "Не"
29 сеп 2010 13:01 222
- +Оценка
-1 +7

До коментар [#170] от "duhovnost":

Посочете ми къде казах, че главите на децата са празни?
Цитирах вашето изказване, че вашата глава е празна. Също така благодарение на вашето изказване стигнах до извода, че по време на вашия учебен час ще проповядвате на децата да си изпразнят главите от всичко чуто преди вас за всяка наука защото светската наука е мъртва псевдонаука, следователно няма смисъл от нея.
Правилно ли съм разбрал вашите намерения или греша?

_____

Отделете време навреме.
 
Преглед на профил Кирил Кирилов Рейтинг: 1299 "Не"
29 сеп 2010 13:20 223
- +Оценка
-1 +7

Ето и доказателство за истинските намерения на БПЦ.

д-р Десислава Панайотова - един от авторите на проекта на БПЦ за изучаване на религия: "Църквата има идея от първи клас изучаване на източноправославната религия, а от 9-ти до 12-ти клас да се изучават останалите световни религии"

http://www.pravoslavie.bg/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/%E2%80%9E%D0%97%D0%B0-%D0%B8-%E2%80%9E%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2-%D1%80%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B3%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%B2-%D1%83%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B5

Това е напълно неконституционно, БПЦ иска суспендира конституцията.

_____

Кирил Кирилов
 
Преглед на профил yoanitsa Рейтинг: 8 "Да"
29 сеп 2010 16:47 224
- +Оценка
-7 +1

До коментар [#208] от "BlueWater":

Браво и аз мога да ви засипя с факти и доказателства,но какъв е смисъла като няма чуваемост???

 
Преглед на профил metzanviolinov Рейтинг: 506 "Не"
29 сеп 2010 17:06 225
- +Оценка
-1 +4

До коментар [#224] от "yoanitsa":

Браво, и ти можеш да ни засипеш с измислени факти и уж доказателства,но какъв е смисълът като няма да имат валидност?

Между другото, неспазването на някои основни норми на българския език създават много лошо впечатление за човек, който е изключително горд от това, че е "завършил Български език" и умира от любопитство да разбере какво образование имат и останалите...

 
Преглед на профил yoanitsa Рейтинг: 8 "Да"
29 сеп 2010 17:17 226
- +Оценка
-9 +1

До коментар [#218] от "ju.li":

Не знам само къде пият най-много антидепресанти в света там накъдето ви тика глобализацията вашата любима Америка и Канада!Може човек да живее и без Бога вижда се като се тъпче с всевъзможни антидепресанти и от какво се депресират толкова много"не се сещам".Така е Бог дава Бог взема и всички изпитания в живота на човека имат някаква цел,защото няма нищо случайно.Та нима някой от вас професори знае дали утре ще се събуди.Това е земното мъдруване.

 
Преглед на профил yoanitsa Рейтинг: 8 "Да"
29 сеп 2010 17:24 227
- +Оценка
-8 +1

До коментар [#225] от "metzanviolinov":

Като няма за какво да се хванете ще си измислите нещо да не сте валад.Нямам любопитство аз съм сигурен от дебата който се води с какви "интелектуалци" го водя.Къде са ви фактите едно смислено нещо не видях дотук освен критики и Богохулстване?

 
Преглед на профил ras16377431 Рейтинг: 1391 Неутрална
29 сеп 2010 17:45 228
- +Оценка
-2 +8

До коментар [#226] от "yoanitsa":

Как няма да друсат хапчета в Америка, като са най-религиозната развита нация в света. Господ сдухва.

_____

gradinko.bg
 
Преглед на профил ju.li Рейтинг: 947 "Не"
29 сеп 2010 18:19 229
- +Оценка
-1 +4

До коментар [#226] от "yoanitsa":

Най-трудно е да познаеш себе си, най-лесно е да поучваш другите. Талес от Милет

 
Преглед на профил | Рейтинг: 1114 Неутрална
29 сеп 2010 18:49 230
- +Оценка
-1 +6

До коментар [#224] от "yoanitsa":

"Факти" като лъжите за Айнщайн ли? Хехехе.

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил Таня Христова Рейтинг: 5 "Да"
29 сеп 2010 19:40 231
- +Оценка
-9 +1

До коментар [#226] от "yoanitsa":

Да, това е земното мъдруване! А къде е тука мъдростта им? Виждате ли как богохулниците наистина сами излагат безсилието на собствената си мъдрост : хули, омраза, обиди, невъзможност или нежелание изобщо да вникнат в смисъла на самия дебат, ако въобще може да се нарече дебат. Трибуна на ненавист, многословие и празнодумство! И нищо съществено...

 
Преглед на профил Таня Христова Рейтинг: 5 "Да"
29 сеп 2010 19:43 232
- +Оценка
-9 +1

До коментар [#219] от "Димов":

Вие просто не знаете какво говорите... Вашите хули няма да променят Истината!!!

 
Преглед на профил Димов Рейтинг: 561 "Не"
29 сеп 2010 19:51 233
- +Оценка
-1 +9

До коментар [#232] от "duhovnost":

Винаги съм съм се отнасял подозрително към хора, които пишат "истината" с главна буква, защото това е първата стъпка към странните шапки, маршируването, горенето на книги и, ултимативно, горенето на съграждани.

Вашият аргумент, че не зная какво говоря, също е особено убедителен.

_____

Мисленето да ти стане навик.
 
Преглед на профил weinlock Рейтинг: 229 "Не"
29 сеп 2010 19:57 234
- +Оценка
-2 +8

До коментар [#231] от "duhovnost":

Напротив, каза ви се всичко в очите. Това за "земното мъдруване" е отчаяният ви начин да преглътнете факта, че правотата не е на ваша страна. Унизително е, все едно поваленият в прахта да вика "Победа!"

Хули? Омраза? Къде? Презрение, може би, но заслужавате ли друго, с идеално обезопасените си срещу логическо мислене мозъци?

Ваш избор, щом ви прави щастливи, но законното ви право да вярвате в каквото искате, не ви дава право да принуждавате останалите да ви възприемат насериозно.

 
Преглед на профил Таня Христова Рейтинг: 5 "Да"
29 сеп 2010 20:44 235
- +Оценка
-8 +2

До коментар [#234] от "weinlock":

Вие себе си не взимате насериозно, камо ли другите! Добре, че са тези така наречени "дебати", които обслужват интересите на богоборците, защото ако не излеят отровата си при тази дадена им възможност, тя ще ги прояде...

 
Преглед на профил Таня Христова Рейтинг: 5 "Да"
29 сеп 2010 20:55 236
- +Оценка
-8

До коментар [#233] от "Димов":
Г-н Димов много се увлякохте. Вие, наистина, обичате да се забавлявате... Правите странни акробатични номера със своите слова, но те като топчици прелитат над главата Ви и отново се връщат в ръцете Ви. И така се въртят до безкрай... Едва ли ще успеят да ме улучат! Моите занимания са много по-съществени! Успяхте само в едно - да ме разсмеете със своите вицове за горене на книги и съграждани. Много богата фантазия! Само, че тези историйки за горенето на вещици не са фрагменти от историята на Православието!

 
Преглед на профил | Рейтинг: 1114 Неутрална
29 сеп 2010 21:40 237
- +Оценка
-1 +6

До коментар [#236] от "duhovnost":

А може би не си чел достатъчно от историята на православието след като си мислиш, че горенето на книги и вещици не е част от него? :)

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил Димов Рейтинг: 561 "Не"
29 сеп 2010 21:41 238
- +Оценка
-1 +7

До коментар [#236] от "duhovnost":

Насилието е фрагмент от историята на всяка една ДОГМА. Ако мислите, че православието е изключение, явно не познавате историята на собствената си религия, което на свой ред не е особено изненадващо - все пак се водите "вярващ", а не "знаещ", нали.

_____

Мисленето да ти стане навик.
 
Преглед на профил ju.li Рейтинг: 947 "Не"
29 сеп 2010 21:50 239
- +Оценка
-1 +3

Явно дебата подплаши и позитивния психотерапевт.
Затова дано поне Господ да има грижата да си обере вересиите.

 
29 сеп 2010 23:01 240

Този коментар беше изтрит в 23:16 на 29/09/2010 от неговия автор.

29 сеп 2010 23:04 241

Този коментар беше изтрит в 23:04 на 29/09/2010 от неговия автор.

Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 450 "Не"
29 сеп 2010 23:12 242
- +Оценка
-1 +3


Който не е доволен от СИП-а, да си запише детето на частни уроци при поп!

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 450 "Не"
30 сеп 2010 00:07 243
- +Оценка
-1 +2

Хора, Сам Иисус Христос ни е оставил ЯСНО ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ за същността на Църквата!

Той определя Петър за ОСНОВАТА, скалата, върху която ще бъде построена Църквата, която съответно ще притежава качествата на Петър/Симон...

И какво ни казва Иисус за Петър, РЕСПЕКТИВНО - ЗА ЦЪРКВАТА -
ЧЕ Е:

1. САТАНА
"Махни се зад Мене, сатана"
Мат. 16:21-23)

2. ЩЕ СЕ ОТРЕЧЕ ОТ НЕГО (ХРИСТОС)
("Истина ти казвам: че тая нощ, преди да пее петелът, три пъти ще се отречеш от Мене"
Мат. 26:31-34)

3. НЕ МИСЛИ ЗА БОЖИИТЕ НЕЩА, А ЗА ЧОВЕШКИТЕ!
("Махни се зад Мене, сатано, ти си Ми съблазън, защото не мислиш за Божиите неща, а за човешките"
Мат., 16:23)

4. МАЛОВЕРЕЦ
"Маловерецо, защо се усъмни!"
Мат. 14:22-31)

Е, тая ли Църква, съградена върху подобна ОСНОВА, която тачи Петър за един от най-големите си светци, претендира да учи на каквато и да било духовност, ДЕЦАТА?! На които, според думите на Самия Христос, принадлежи Царството Небесно?!

ПОМНЕТЕ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕТО МУ!

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
Преглед на профил yoanitsa Рейтинг: 8 "Да"
30 сеп 2010 10:21 244
- +Оценка
-4 +1

До коментар [#228] от "gradinko":

Опа господин манипулатор точно държавата която има най-много законни секти в света???Май нещо тяхната вяра е достигнала до едно консуматорско ниво накъдето водят и вас с глобализацията.

 
Преглед на профил yoanitsa Рейтинг: 8 "Да"
30 сеп 2010 10:28 245
- +Оценка
-4 +1

До коментар [#243] от "SAAVEDRA":

Господине във всички сайтове едно и също ли пишете,защото това го четох и на друго място.Явно не можете да родите много.Добре е да се пишеш патриот,но какво си направил досега?

 
Преглед на профил yoanitsa Рейтинг: 8 "Да"
30 сеп 2010 10:35 246
- +Оценка
-6 +1

Аз пак ви задавам въпроса знаете ли утре дали ще се събудите и чакам конкретни отговори???Не знаете дотам опира цялото ви мъдруване всеки е прочел по няколко философски концепции и вече знаете всичко така ли си мислите.Толкова много знаете,че вече сте убедени от какво имат нужда и децата,но това е спрямо вас,а някой питал ли ги е изобщо те какво искат,а ако някой ден ви обвинят затова,че не сте им дали шанса?

 
Преглед на профил weinlock Рейтинг: 229 "Не"
30 сеп 2010 10:36 247
- +Оценка
-1 +2

До коментар [#244] от "yoanitsa":

А също така държавата, в която предишния президент оправдаваше военната си агресия с Божия воля и вярваше в Адам и Ева. Държавата в която се поддържат и финансират най-силните креационистични организации. Държавата, на чиято валута пише "Оповаваме се на Бога". Държавата, която е основният и непоколебим поддръжник на най-грозната, откровено религиозна агресия - Израел.

 
Преглед на профил yoanitsa Рейтинг: 8 "Да"
30 сеп 2010 10:47 248
- +Оценка
-4 +1

До коментар [#247] от "weinlock":

Отклоняваме малко встрани темата май не говорим за тази държава,защото всички знаем кой е управлява та те не са и Православни.
Но ако вървим без вярата си ние ще ги задминем,защото винаги взимаме за пример най-лошото.Има и друго ние какво правим в Ирак и Афганистан?Гърция например,защо не изпраща войски там,а ние сме първи.Но това са други теми дебата е за друго!

 
Преглед на профил weinlock Рейтинг: 229 "Не"
30 сеп 2010 10:50 249
- +Оценка
-1 +6

До коментар [#246] от "yoanitsa":

Хайде стига лицемерие. Децата със сигурност не искат още един безмислен предмет. Ако някой иска този предмет, това са клириците на институционализираните религии, за да имат държавно финансирана работа. И за да могат да промиват мозъците на лишените от право и възможност на избор невръстни деца.

Дали знаем, че ще се събудим утре? Цялата човешка цивилизация е построена на положителния отговор на този въпрос. А иначе щяхме да се обхождаме като причките и тревичките на полето, както пише в Библията. И нямаше да има пълни хамбари, от които мнапират да зобат тези, които ни разказват притчата, че не трябвало да строим хамбари за утрешния ден.

Е, разбра се вече, щом сте против човешката мъдрост, ясни са ценностите, на които искате непременно да учите децата - на послушно и безмозъчно подчинение.

 
Преглед на профил yoanitsa Рейтинг: 8 "Да"
30 сеп 2010 10:59 250
- +Оценка
-8 +2

Откъде знаеш какво искат децата?Да не би някой да ги е питал случайно,но ще питате малките на 6-7 години,защото по-големите с тези американски екшъни и чалга е почти ясно какво ще кажат.Питайте малките,защото те са още чисти питайте ги дали искат.

 
Преглед на профил weinlock Рейтинг: 229 "Не"
30 сеп 2010 11:04 251
- +Оценка
-1 +3

До коментар [#235] от "duhovnost":

Тези дебати обслужват интересите на истината, но не вашата самообявена и самодостатъчна Истина, с главна буква. Истина, която е против фактите и в несъгласие с разума.

 
Преглед на профил weinlock Рейтинг: 229 "Не"
30 сеп 2010 11:11 252
- +Оценка
-1 +6

До коментар [#250] от "yoanitsa":

То е ясно какво искат децата, колкото е посещаемостта на избираемите часове по религия.

Те децата имат избора, сега. Имат СИП. Вие искате да им го отнемете и за това е дискусията. Оставете ги да избират!

 
Преглед на профил ju.li Рейтинг: 947 "Не"
30 сеп 2010 11:42 253
- +Оценка
-2 +6

До коментар [#250] от "yoanitsa":

Йоаница мислиш като юница.
За децата до осемнайстата им година отговарят единствено и само родителите. Заради детската незрялост и импулсивност дори не им дават да гласуват.
Всеки може сам да прецени с какво ще занимава децата си! И така е най-добре за всички.

 
Преглед на профил mvasileva Рейтинг: 0 Неутрална
30 сеп 2010 11:48 254
- +Оценка
-1 +2

Ако се изучава религия в училище, това трябва да се приложи за всички вероизповедания в страната. С което не съм съгласна.
Освен това към момента държавата няма ясна и последователна позиция по въпроса, което смятам за недопустимо. И поради тази причина тя не би могла да взима подобни решения.

 
Преглед на профил gk Рейтинг: 8 Неутрална
30 сеп 2010 15:29 255
- +Оценка
-1 +3

Българската Православна Църква е една напълно пропаднала институция, (не) управлявана от старик /да е жив и здрав, но защо не се пенсионира?/ връстник на динозаврите, откъсната от живота и даваща признаци на живот само когато пияни попове си заскубят брадите по софийските гробища. Ако искат поповете да пропагандират божието слово, нека се вгледат в ежедневието и нуждите на рабите божи. И да ги вземат присърце. А не както до сега, Господи помилуй ...и айде на софрата.
Един Отец Иван от Нови хан не стига!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 
Преглед на профил Таня Христова Рейтинг: 5 "Да"
30 сеп 2010 16:42 256
- +Оценка
-8

До коментар [#250] от "yoanitsa":

Г-н "yoanitsa", сега разбирате, че такива дебати като този, определено се правят с цел да обслужват интересите на безбожниците и да манипулират общественото мнение, защото противниците дори си нямат и елементарно понятие какво се изучава и ще се изучава в часовете по религия - Православие. Все повече се увеличава и ще продължи да се увеличава броя на желаещите деца да изучават този предмет в градове като : Пловдив, Варна, Бургас, Кюстендил и др. !!! Никакви анкети, нагласени статистики, манипулирани проценти не могат да променят обективната реалност. Но нали човешкото безумие също трябва да бъде измерено в проценти?!

 
Преглед на профил weinlock Рейтинг: 229 "Не"
30 сеп 2010 17:53 257
- +Оценка
+4

До коментар [#256] от "duhovnost":

Уважаема duhovnost, правите много весели изводи, не мога да не ви го призная.

Ако в една дискусия привържениците на едната гледна точка са повече и по-аргументирани от тези на другата, това се дължи на броя и аргументацията им, а не на това, че някой е нагласил дебата. Е, вероятно вие имате по-различен начин на мислене, сигурно са ви набили в главата, че правотата е априорно на ваша страна.

Но не. Правотата, драга duhovnost, се оценява в хода на дискусията и е независима от вашето желание, зависима е от агрументацията.

Виждам даже, че намирате за обидно, ако изобщо някой си позволява да изказва мнение противно на вашето. Виждам дори, че хората които не споделят вашите възгледи и могат да подкрепят мнението си с доводи, вие наричате с определение, което считате за обидно, това говори достатъчно. Показва "толерантността", на която настоявате да възпитавате децата, тази толерантност с минусов знак, присъща на вашите съидейници още от далечни исторически времена.

Това, че тук, както и навсякъде където се развива настоящата дискусия, има толкова много, при това начетени и аргументирани, привърженици на вашата опозиция, говори че те са много по принцип. Да, много са, категорично са много повече от привържениците на задължителното вероучение в училище.

Говорите за нагласени статистики, за...

Прочитане на целия коментар
манипулирани проценти. Добре ми е известна нагласата на хора с вашето мислене, тя гласи, че вие сте прави, ако ще опроверженията да ви вадят очите. Вашата религия ви възпитава в безкритичност, в безусловна убеденост в правотата ви, в презрение и дори омраза към всичко, което може да ви разколебае. И при това положение имате наглостта да обявявате, че отразявате обективната реалност?

 
Преглед на профил yoanitsa Рейтинг: 8 "Да"
30 сеп 2010 18:19 258
- +Оценка
-8

До коментар [#253] от "ju.li":

И аз мога да ви обиждам това очаквате,но не би.Вие всички тук сте принципно против и като ви попита някой не накърнявате ли така правата на собсвените си деца като не ги оставяте да се просветят започват едни безкрайни увъртания и глупости.А децата ви един ден ако ви обвиняват затова,вас не ви интересува защото сте сигурни,че вие сте "прави..."Не може да дадете нищо смислено защото не знаете утре какво ви чака ще се събудите или не това е въпроса?

 
Преглед на профил yoanitsa Рейтинг: 8 "Да"
30 сеп 2010 18:29 259
- +Оценка
-7

До коментар [#257] от "weinlock":

Не е обидно мен ме е срам,че има такива българи,ако и повреме на Априлското въстание си бяха задавали такива глупави въпроси вместо да тръгнат с голи ръце срещу поробителя сега май нямаше да го има изобщо този дебат сещате ли се...?Тогава е нямало такива като вас хората сами са си подпалвали къщите,но и това си има обяснение от вашата гледна точка сигурно всички са били здухани фанатици.Аман от критикари ако тази енергия е бяхте използвали за нещо добро сигурно щяхме да имаме досега велика Българска стена,че и по-голяма!

 
Преглед на профил Кирил Кирилов Рейтинг: 1299 "Не"
30 сеп 2010 18:50 260
- +Оценка
-1 +5

До коментар [#259] от "yoanitsa":

Живеем в 21 век, велика Българска стена не ни е необходима, необходима ни е силна икономика и силна наука а това става с повече часове по икономикс, информатика, математика, физика и т.н. в училищата.

_____

Кирил Кирилов
 
Преглед на профил yoanitsa Рейтинг: 8 "Да"
30 сеп 2010 21:14 261
- +Оценка
-8

До коментар [#260] от "Кирил Кирилов":

Много добре схващате идеята но отново няма какво да кажете и шикалкавите типично в унисон с целия така наречен дебат!

 
Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 450 "Не"
30 сеп 2010 21:23 262
- +Оценка
+4

До коментар [#259] от "yoanitsa":

Е, стига с тия нагли вопли за турското иго! Същото като и с примера за Галилей!

Ето какво са правили ПОПОВЕТЕ ПО ВРЕМЕ НА ИГОТО:

"В последованието на божествената Света литургия църквата винаги се моли на Бога за управляващите. Така е било и когато управниците са гонили християните, предавали са ги на мъчение и смърт. Така е било и в нашата история, когато сме нямали държавност, а върховната политическа власт е олицетворявана от османския султан!"

Горните бисери принадлежат на Ловчанския владика Гавраил. Същият, дето командваше парада, пардон, - литийното шествие за въвеждане на задължителното обучение по религия-православие в училищата! И шеф на работната група за въвеждане на задължително изучаване на религията в училище...

Докато Левски е залагал живота си за Освобождението, ПОПОВЕТЕ СА СЕ МОЛЕЛИ НА БОГА ЗА УПРАВЛЯВАЩИТЕ! ЗА СУЛТАНА!

Така че това, дето го хортува Максим на Възлюблените чеда на църквата за НЕСПИРНИЯ ВЪЗХОД по времето на комунизъма... не е грешка, изключение и пр. Такова си е било ВИНАГИ поведението на тая Църква - в съюз с управляващите... срещу народа!

Да помислим дали да ги допуснем близо до децата продажници и лицемери!...Дето само знаят да се пишат патриоти, уж загрижени за духовното добруване на народа и пр. parole, parole, parole... Па и сипят...

Прочитане на целия коментар
незаслужени хули срещу същия този народ... Безподобна наглост!

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
Преглед на профил yoanitsa Рейтинг: 8 "Да"
30 сеп 2010 21:32 263
- +Оценка
-5


До коментар [#262] от "SAAVEDRA":

Ти май не си много в час чети повече.Навсякаде едни от първите записали се в комитетите са свещенниците!Не дей да провокираш с невярни факти и лъжи.Затова не е лошо първо да се подготвиш малко преди да се излагаш.И не са се молели за султана и това не знаеш.Много откровенно и нагло си позволяваш да лъжеш и манипулираш.

 
30 сеп 2010 21:36 264

Този коментар беше изтрит в 21:37 на 30/09/2010 от неговия автор.

Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 450 "Не"
30 сеп 2010 21:42 265
- +Оценка
+3


До коментар [#263] от "yoanitsa":

Ако някой излага невЯрни факти и лъжи, това не съм аз. Обърни се към Митрополит Гавраил! Той ги хортува тия работи! А той НЕ МОЖЕ ДА НЕ Е НАЯСНО С ИСТОРИЯТА НА ЦЪРКВАТА!

Те и комунистите първи влязоха в черквите след 10-и ноември. Така че едното "влизане" или записване нищо не значи. - Някои - като поп Лукан, прадядото на Андрей Луканов, както писах по-горе, явно са влезле, за да крадат. Той - само някакви си 1380 златни парички! От парите събрани за Святото Дело по Освобождението! По същото време, в което Левски описва и най-дребния харч от народната пара в тефтерчето си... Г-Н-У-С-Н-И П-Р-Е-Д-А-Т-Е-Л-И!!!

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
Преглед на профил yoanitsa Рейтинг: 8 "Да"
30 сеп 2010 21:50 266
- +Оценка
-5

До коментар [#265] от "SAAVEDRA":

Ти май си болен аз не съм специалист не мога да ти помогна и откъде го измисли този поп Лукан.А за поп Харитон да си чувал,а кой е заклевал всички комитети навярно твоите псевдонационалисти видяхме ги всички колко струват.Да си националист не значи само да говориш,а чат пат да вършиш нещо какво направиха твоите хора толкова години едно голямо нищо.

 
Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 450 "Не"
30 сеп 2010 23:18 267
- +Оценка
-1 +5

До коментар [#266] от "yoanitsa":

Какви националисти те гонят!? Я стига с тия етикети!

По-добре преговори граматиката... синтаксиса... пунктуацията... едно-друго... Че ставаш за кашмер!

"Не може да дадете нищо смислено защото не знаете утре какво ви чака ще се събудите или не това е въпроса?

"валаД"

"Здухани фанатици"... -

С твойте бисери удряш в земята кандидат-студентите!

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
Преглед на профил Симо Рейтинг: 1089 "Не"
1 окт 2010 00:10 269
- +Оценка
-1 +5

До коментар [#261] от "yoanitsa":

Човече. По-леко. Смири се. Какви са тези нападки. Ако твоята религия не ти помага да се справиш с гнева си по-добре потърси професионална помощ при психолог.

 
Преглед на профил Кирил Кирилов Рейтинг: 1299 "Не"
1 окт 2010 08:48 270
- +Оценка
-1 +4

До коментар [#261] от "yoanitsa":

Много добре схващам идеята, вия се опитвате да ни върнете в средновековието. Ако искате да живеете в средновековието нямам нищо напротив, но не се опитвайте да ни върнете и нас там.

За училището: От програмата на моите синове знам, че програмата им е доста претрупана, но ако се намери място смятам, че е 1000 пъти по-добре и за децата и за България като цяло да се увеличат часовете по информатика например. Сега децата се интересуват и сами търсят знания по информатика а училището не може да им предостави адекватни и достатъчни знания по тази наука.

За църквата: Нито учените нито учителите си позволяват да проповядват дарвинизма в църквата, затова и църквата да бъде така добра да стои по-далече от училището. Всеки трябва да си знае мястото.

_____

Кирил Кирилов
 
Преглед на профил yoanitsa Рейтинг: 8 Неутрална
1 окт 2010 09:13 271
- +Оценка
-4

До коментар [#267] от "SAAVEDRA":

А не се ли сещаш,че нарочно ги пиша така за да може такива като теб да го разберат по-добре

 
Преглед на профил yoanitsa Рейтинг: 8 "Да"
1 окт 2010 09:53 272
- +Оценка
-5

До коментар [#270] от "Кирил Кирилов":

Защо да е връщане в средновековието Русия да не се е върнала там или пък Румъния???Малко ли им е по цял ден на децата където висят по копютрите.Повечето не искат и не могат да учат имформатика,защото тя не е за всеки,ако играенето на контрастрайк е информатика.

 
Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 450 "Не"
1 окт 2010 09:54 273
- +Оценка
-1 +4

До коментар [#53] от "duhovnost":

Тоя мит за "45 години атеизъм, жестокости и гонение на Христовата Църква" е развенчан от самия червен патриарх Максим. Така, че по-малко патетика и героика няма да са ви излишни...

През 1985 г. патриарх Максим се среща с посланика на САЩ. Срещата е поискана от Максим по повод Доклада на заместник-държавния секретар на САЩ Ричард Шифтър пред сенатската комисия за Европа за свободата на религията и правата на човека в източноевропейските страни. В доклада българското правителство е остро критикувано за репресиите над вярващи и над религиозни общности и за насилствената смяна на имената на мюсюлманите.

ПАТРИАРХ МАКСИМ ИЗРАЗЯВА ПРОТЕСТА НА СВЕТИЯ СИНОД И ЗАЯВЯВА, ЧЕ ДОКЛАДЪТ НЕ ОТГОВАРЯ НА ИСТИНАТА, СЪЩЕСТВУВА "ВЗАИМНО ЗАЧИТАНЕ МЕЖДУ ДЪРЖАВАТА И ЦЪРКВАТА!" И ЦЪРКВАТА БЕЗПРОБЛЕМНО ИЗПЪЛНЯВА "СПАСИТЕЛНАТА СИ МИСИЯ".

----
Е, ТОВА АКО НЕ Е ПРЕДАТЕЛСТВО СПРЯМА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И ВЯРВАЩИТЕ...?!?!?! С КАКВИ ОЧИ И НА КАКВО ИСКАТЕ ДА ОБУЧАВАТЕ МЛАДОТО ПОКОЛЕНИЕ, СЛЕД КАТО ХВЪРЛИХТЕ НА ВЪЛЦИТЕ, ЧЕ ИМ И ПОМАГАХТЕ ДА РАЗКЪСВАТ ПРЕДИШНИТЕ ПОКОЛЕНИЯ БЪЛГАРИ?!

...
"duhovnost":
"Ето горчивите плодове на 45 години атеизъм, жестокости и гонение на Христовата Църква : изкривяване на ценностната система, изопачаване на представите за добро и зло, свирепо противопоставяне...

Прочитане на целия коментар
на Истината, словесна агресия срещу духовността."

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 450 "Не"
1 окт 2010 09:56 274
- +Оценка
+4

До коментар [#272] от "yoanitsa":

"иМформатика"

"КОНТРАстрайк"

---
Ставате за учители! :)

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
Преглед на профил yoanitsa Рейтинг: 8 "Да"
1 окт 2010 10:21 275
- +Оценка
-4

До коментар [#274] от "SAAVEDRA":

Бутоните са ми близо стават и грешки,а ти ставаш за плювач или по-скоро поплювко.Ама защо ли още се занимавам с вас те мозъците са ви промити от толкова много информация която имате не можете да я смелите правилно.А ти ставаш за политик добре си служиш с лъжата и пропагандата добре е само,че никой май не се вълнува от твоите глупости.

 
Преглед на профил Симо Рейтинг: 1089 "Не"
1 окт 2010 11:07 276
- +Оценка
+4

До коментар [#275] от "yoanitsa":

Айде пак обиди. Достатъчно лошо впечатление за себе си оставяш тук. Време е да се смириш и помолиш на твоя господ за прошка.

 
Преглед на профил ihadjidochev Рейтинг: 8 "Не"
1 окт 2010 11:12 277
- +Оценка
+3

До коментар [#275] от "yoanitsa":

Правилно смилане на информацията? За разлика от вас, тези дето са против в тази дискусия са си смляли информацията много правилно, защото са видяли всички гледни точки. Вие сте тези, които претендират да знаят "Истината" и да се опитват да я натрапят на другите, като не сте чели нищо повече от библията.. Като гледам доста хора ги вълнуват неговите "глупости", то си личи и по оценките на коментарите...

 
Преглед на профил Кирил Кирилов Рейтинг: 1299 "Не"
1 окт 2010 12:54 278
- +Оценка
+3

До коментар [#272] от "yoanitsa":

Защо да е връщане в средновековието ли? Защото от всички ваши приказки лъха на средновековие и защото смятате, че цитирам: "играенето на контрастрайк е информатика".

Няма дете което да не е поискало от родителите си да му купи компютър, естествено почват с игричките но заедно с игрите за компютър се интересуват и от програмиране принципите и основите на науката информатика. Проблема е, че малко родители са учили информатика за да им помогнат в къщи а в училището подготовката по информатика е много малко и крайно неадекватна.

Колкото до предмета религия, ако децата и родителите умираха от желание да учат религия, те отдавна щяха да се запишат на ЗИП религия или на неделно църковно училище. Само че знаем, че само 20 000 деца са се възползвали от тази възможност.

Когато фактите говорят, коментарите са излишни.

_____

Кирил Кирилов
 
Преглед на профил Димитров Рейтинг: 948 "Да"
1 окт 2010 13:09 279
- +Оценка
-1 +1

Българското училище бълва боклуци. И съдържанието, и методиките са изключително некачествени. Резултатите са покъртителни. Църквата е много права да заеме най-после обществена позиция и да повдигне въпроса за обучението на децата.

 
Преглед на профил Димитров Рейтинг: 948 "Да"
1 окт 2010 13:09 280
- +Оценка
-1 +1

Българското училище бълва боклуци. И съдържанието, и методиките са изключително некачествени. Резултатите са покъртителни. Църквата е много права да заеме най-после обществена позиция и да повдигне въпроса за обучението на децата.

 
Преглед на профил Димитров Рейтинг: 948 "Да"
1 окт 2010 13:41 281
- +Оценка
-1 +1

И понеже много хора казват, че не трябва да е в училище, че не трябва да е задължително, че е добре, ама по друг начин... имам следните коментари:
1. Не съм съгласен с тезата, че е по-добре изучаването на религия трябва да става в неделните училища. Това означава държавата да загуби контрол върху учебното съдържание, което е неприемливо не от религиозна или финансова гледна точка, а от светска, обществена гледна точка.

Какво ще попречи тогава на различните вероизповедания да "индоктринират" децата в омраза и насилие? Че християнството примерно е единствено правилната религия? Не знам дали сте чели тезите на мюсюлманите за джихада в 21 век. Някои религиозни водачи, включително държавни ръководители, проповядват, че джихадът е задължение на всеки мюсюлманин и че той трябва да се води със сърце, език (проповеди) и с ръце (включително оръжие и т.н.). Че основание за джихад е всяко неподчинение и заплаха за исляма като доминираща света религия. Че мюсюлманите трябва да премахнат (включително физически) всяка съпротива и неподчинение на исляма. Нима искаме децата ни да бъдат възпитани по този начин? Или в контролираната среда на училището с предварително утвърдени методики и съдържание?

А децата не заслужават ли свободни недели? Не трябва ли да си играят, да се веселят, да спортуват и да се занимават през свободното си от училище време с каквото решат, че да ги принуждаваме и в неделя да ходят на училище?

2....

Прочитане на целия коментар
Статуквото в момента е неприемливо. В момента държавната политика е в подкрепа на мюсюлманите и за дискриминация на основната религия в България - православието. Как иначе да се обясни фактът, че децата, които са "избрали" СИП ислям са значително повече от тези, които изучават православие? Защото на много места директорите отказват да включат в програмата СИП по православие. Знам такива случаи в различни региони на страната.
3. Позицията на БПЦ не може да бъде наложена със сила. Тя не е нужно да бъде и приета на 100%. Това не означава, че идеята трябва да бъде отхвърлена. Напротив, трябва да се проведе съдържателна дискусия какво да бъде образованието в тази насока. Как точно училището изпълнява функциите си да образова и възпитава? Не всички уроци могат да се научат от родителите.
4. БПЦ иска да цоца от училището - това е несериозна теза. Бюджетите са същите, инфраструктура и заплати се плащат в системата и без друго. Нищо не се променя, или поне не е значително с възнаграждението за няколко часа на учителите, които ще преподават този предмет. Парите, за които става въпрос са смешни. Несериозна е и тезата, че църквата не води своята проповедническа дейност. Но дори да има организационни проблеми в БПЦ, то на фона на това правителство изглеждат незначителни. Та, в този брой на Капитал се пита кой още министър трябва да си иде!
5. Някои от противниците на тезата смятат, че църквата или духовниците ще влезят в училище да проповядват. Това просто е смешно и невярно. Духовниците няма да влязат, ще преподават учители.
6. Това, което става в други страни, е толкова различно и по-добро от това, което е тук. Учил съм в училище в Германия.
7. Не е състоятелна тезата, че щом държавата е светска, няма място за религията в училище.

 

Искам да получавам известия за развитието на дебата.

Какво следва?

В следващия етап на дебата отец Емил Паралингов от Пловдивската митрополия и председателят на УС на Асоциация Родители Цвета Брестничка ще защитят своите позиции.