Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email

Заключителни тези - Мнозинството от читателите на "Капитал" са против задължителното изучаване на религия

Снимка

Децата искат да знаят всичко - в това "всичко" влиза и знанието за света на вярата

Прот. Емил Паралингов

Децата искат да знаят всичко. В това влиза и знанието за света на вярата. Това знание трябва да бъде преподавано само от преподаватели, които имат живо отношение към нея, които я познават от опит. Това им знание ще ги води по правилния педагогичен път, които не налага, а с благост и любов насочва, оставяйки свобода на избор.

Заключителна теза Основна теза
Снимка

Има нужда от реформа на образованието, а не от задължително вероучение

Цвета Брестничка

Още един час със "знания" няма да промени нагласите на подрастващите. Децата имат нужда от "тренировки" – ежедневно практикуване на нравствено поведение, критично мислене и преживяване на успех в тези "дисциплини". Това е, което ще ги направи по-добри хора.

Заключителна теза Основна теза

Резултати от гласуването на този етап

18%28 гласа
 Благодарим за вашия глас!
82%125 гласа

Люба Йорданова

Модератор
Започва финалът на дебата за задължителното изучаване на религия в училищата и детските градини. Поканихме основните ни участници, отец Емил Паралингов от Пловдивската митрополия и председателя на УС на Асоциация Родители Цвета Брестничка, да защитят първоначалните си позиции.

Дотук можем да обобщим, че се запазва тенденцията, появила се от първия ден на дебата, да преобладават мненията срещу идеята предметът "религия" да бъде задължителен за учениците. Резултатът в дискусията е отново около 80 на 20 процента в полза на мнението на Цвета Брестничка.

Вие сте на ход за финални коментари по темата.

Най-важното от дебата, както и коментар на "Капитал" очаквайте в новия брой на вестника утре и по-късно днес на capital.bg.
Снимка

Децата искат да знаят всичко - в това "всичко" влиза и знанието за света на вярата

Прот. Емил Паралингов

Позиция Да
Позволете ми да направя две признания. Не обичам и не участвам в интернет дискусиите и се старая никога да не взимам отношение по въпроси, за които нямам нужната база знания. Или от които не се интересувам и не следя тяхното развитие.

Точно това е моето впечатление от дискусията в "Капитал" относно въвеждането на предмета "религия" като задължителен в българските училища и детски градини. Некомпетентност, незнание по елементарни въпроси свързани с религията като духовно преживяване, с християнството, с Българската православна църква, и същевременно претенции за всезнаене и непоклатимост на мнението. По-лошото от това обаче е откритото нежелание да бъде чут и разбран инакомислещия, чиито мисли се ръководят от вярата му в Бог. Срещу него се излиза със същите мотиви, с които след 1944 г. комунистите атеисти, безбожници и богоборци тръгнаха на смъртен бой с вярата.

А ето защо не обичам и не участвам в интернет форумите. Защото не мога да приема "свободата и правото" толкова лесно да обругаваш, подиграваш, иронизираш и обиждаш, да замерваш със словесна кал и камъни, скрит зад фалшиво име, не виждащ, а от тук и неинтересуващ се от човека срещу теб. Не се замисляш, че той също има своите чувства.

И така, обични мои, питам всички вас, които с такова настървение браните светскостта си, откъде у вас се натрупа толкова много злоба и негативизъм, откъде у вас тази убеденост, че децата ще се превърнат в безмозъчни роботизирани машини, ако научат нещо повече за Бог, вярата и църквата? Нима си мислите, че само с две лаически изречения в учебника по литература, етика и философия, каквито примери мога да дам и с квалификации като "фанатизъм", "анахронизъм", "промиване на мозъци" може да се обясни религиозното чувство, което и днес във времето на свръхнауката продължава да е живо в милиони хора по света? Моля ви, замислете се с ръка на сърце, какво всъщност знаете за това, срещу което с такава ярост възставате. Опитали ли сте се поне един път да разговаряте нормално с един вярващ човек, без да го иронизирате и подигравате, с желание да го разберете, а не да покажете колко много сте над него заблудения? Също така с ръка на сърце потърсете дълбоко в себе си истинската причина да сте против предмета "религия – православие" и ще видите, че такава няма. Има незнание и инат.

Децата искат да знаят всичко. В това "всичко" влиза и знанието за света на вярата. Това знание обаче трябва да бъде преподавано само от преподаватели, които имат живо отношение към нея, които я познават от опит. Именно това им знание – от опита – ще ги води по правилния педагогичен път, които не налага, а с благост и любов насочва, оставяйки свобода на избор.

Ние сме готови да дадем и направим най-доброто за децата си. А какво разбираме под това "най-добро"? Главно солидна материална среда, обезпечаване на техните нужди, което често е равно на задоволяване на всяко желание, в името на "неограничените възможности на човешкия дух", добро образование, което да им подсигури добра реализация в живота най-често извън България и др. Наистина естествено е едни родители да желаят най-доброто за децата си. Но ето, преди време попитах мой познат какъв човек беше майка му и той ми отговори: беше просто добър човек. Знаете ли колко трудно, колко непосилно трудно е да възпиташ един "просто добър човек". Дали за това е достатъчно светското образование, езиковите курсове, спорта... Особено когато под светско, както излиза от дискусията се разбира безбожно и богоборческо...

Вижте колко ясно е посланието на св. ап. Павел: "Да говоря всички езици човешки и дори ангелски, щом любов нямам, ще бъда мед що звънти, или кимвал що звека" /1 Кор. 13:1/. Каква полза ще има за децата ни да владеят един или няколко чужди езика, а да не знаят основния език на човешките взаимоотношения – езика на любовта.

Каква полза да осигурим на децата си материално задоволяване, дори да ги превърнем в герои, след като не сме им осигурили възможност да научат, че "любовта не завижда"/1 Кор.13:4/. Детето, което от малко е възпитано в знание на това, ще се научи да има ясна преценка за нещата около него, да се радва и на най-малкото, което получава, като е винаги благодарно и оценява грижата, която неговите родители проявяват за него. То никога и при никакви обстоятелства няма да нарани човек, водено от завист.

"Любовта...не се превъзнася, не се гордее" /1 Кор. 13:4/. С това знание, детето от малко ще се научи да уважава всеки човек, да знае, че светът не се движи около една единствена личност, нейните интереси и желания, а е съставен от многообразието на милионите човешки същества, които именно по силата на любовта общуват реално и градивно помежду си...

Убеден съм, че някой ще каже: съгласни сме с всичко това, но то може да бъде преподавано и в един общ предмет "етика", а не в час по религия. Не, не може. Защото е важно да знаем, че добро, любов, толерантност не са абстрактни понятия, не просто някакви състояния, а такива, които имат своята основа в източника на съвършеното добро, на съвършената любов, която полага душата си за всеки човек - личността на Господ Иисус Христос. Да именно "личност". Не "нещо", "сила" или др. абстрактно понятие, а "личност". И човекът е личност, и като такъв общува с другия очи в очи. И носи отговорност за думите и постъпките си...

В заключение ще цитирам финалния текст на Синодната концепция.

"От православна гледна точка е желателно цялата система на образованието да почива върху основите на християнските ценности и култура. Въпреки това църквата, като следва многовековната си традиция, се отнася с уважение към светското училище и е готова да изгражда взаимоотношенията си с него, като се ръководи от признаването свободата на всеки човек. При това църквата смята за недопустимо умишленото налагане на учащите се на антирелигиозни и антихристиянски идеи, които водят към увеличаване на враждата, омразата и насилието помежду им..." Което на практика става и в училище, и извън него...

В Тайнството кръщение православната църква се моли кръщавания да бъде "разумна овца" в Христовото стадо. Т.е. такъв човек, който не сляпо, а по своя воля и с разума е избрал да бъде православен християнин. Детските души наистина са чисти, неопетнени, добра глина, от която попаднала в добри ръце може да произлезе добър резултат. Но и добрата глина попаднала в лоши ръце може да доведе до лош и гибелен за мнозина резултат. Да не позволим това да се случи...
Снимка

Има нужда от реформа на образованието, а не от задължително вероучение

Цвета Брестничка

Позиция Не
Дискусията, която се разгоря по темата за въвеждането на задължително вероучение в училище, показва колко горещи са страстите по въпроса. Както се вижда, никоя от страните не е готова да приеме аргументите на другата, напротив – привържениците на различните нагласи към религията разпалено защитават собствената си теза, като дори преминават към необосновани лични нападки. За каква религиозна търпимост и толерантност можем да говорим в такъв случай, след като напрежението по темата е толкова силно? Къде е смирението и любовта към ближния? И имаме ли нужда да вкарваме подобни страсти в училище? Имаме ли право да разделяме децата на "православни", "правоверни", "безбожници" и тем подобни и да внушаваме на всяка група, че тяхната вяра е единствено правилната? Моят отговор е: НЕ. Ние, възрастните, все още не сме способни да провеждаме спокоен и смислен разговор по темата, едва ли бихме искали да научим децата на същата непримиримост, която демонстрираме. Защото нека сме наясно – ако вероучението влезе в училище като задължителен предмет, то ще бъде преподавано от живи хора, които ще носят същите недостатъци, каквито мнозина от нас демонстрираха в хода на дискусията.

За съжаление до ден днешен БПЦ не е огласила някакъв смислен анализ на опита от въвеждането на СИП "Религия" в училище. Не виждаме отговор на важни въпроси: Увеличил ли се е броят на желаещите да изучават СИП "Религия" и по-специално "Религия-Православие" през годините или е намалял? Колко от децата се отказват от посещението на този СИП след първата година? А след втората? Какви са причините за това? Подходящи ли са методите на преподаване? До какви промени в нагласите е довело посещаването на тези занятия? Доколко устойчиви са тези промени? Колко от децата са се приобщили устойчиво към църквата в резултат от посещенията на тези часове? Дали всъщност въвеждането на СИП "Религия" не доведе до изолиране на деца, непринадлежащи към доминиращата религиозна общност, особено в региони с преобладаващо мюсюлманско население? Все въпроси, отговорите на които могат да бъдат открити чрез измерване, изследване, анализ – т.е. чрез научен подход. Вместо това БПЦ продължава да аргументира позицията си чрез заклинания и пожелания за евентуални благоприятни последици от задължителното въвеждане на вероучението в училище. Но нека все пак си припомним, че задължителното индоктриниране противоречи дори на духа на Евангелието – нали Христос на никого не е проповядвал задължително. Защото ефектът от подобна задължителност е точно противоположен – мнозина от нас си спомнят задължителното изучаване на постулатите на марксизма-ленинизма преди 20 години и точно обратния ефект от задължението да ги приемаш за единствена и последна истина.

Изразени бяха и мнения, че в голяма част от европейските държави задължителното обучение по религия е практика. Това е така, но тази констатация не отчита тенденцията – религиозното образование в тези страни е традиция, но подкрепата за него спада, тъй като обществото вижда, че то не води до решаване на проблемите – не намалява престъпността, насилието, уличните банди, търговията с наркотици, злоупотребата с деца... Затова образователните системи по целия свят са в криза и търсят пътища за решаване на проблемите, които далеч не са в засилване на религиозното образование.

Да, децата имат нужда да познават религиите като важна част от цивилизационното развитие на човечеството. Особено важно е да познават традиционните за страната си религии, защото това им дава по-добро разбиране за общността, към която принадлежат, а следователно и за самите тях. Но това са знания, които могат да се придобият и в часовете по литература, история, философия, етика, гражданско образование. Информацията, която децата получават за религиите в процеса на средното образование, не е малко. Включително и информацията за основните ценности, върху които стъпват религиите. Проблемът е, че тази информация не се усвоява, защото е поднесена като интелектуално знание, а не чрез преживяване. Което е и глобалният проблем на нашето образование – отчуждеността му от емоционалния свят и нуждите на децата в различните възрасти. Още един час със "знания" няма да промени нагласите на подрастващите. Децата имат нужда от "тренировки" – ежедневно практикуване на нравствено поведение, критично мислене и преживяване на успех в тези "дисциплини". Това е, което ще ги направи по-добри хора.

Резултати от гласуването на този етап

18%28 гласа
 Благодарим за вашия глас!
82%125 гласа
Този етап е приключил

241 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил Кирил Кирилов Рейтинг: 1303 "Не"
1 окт 2010 13:39 1
- +Оценка
-14 +41

Оказа се, че има пряка връзка между религиозността и коефициента на интелигентност (IQ), колкото си по-религиозен толкова интелигентността е по-малка. Тази връзка е потвърдена от няколко независими сериозни научни изследвания направено по коренно различни методологии.

Това е връзката между религиозността и коефициента на интелигентност (IQ) по държави

http://hypnosis.home.netcom.com/iq_vs_religiosity.htm

Как е направена графиката и от къде са взети данните е обяснено в линка.

Има и много по-обширни научни изследвания както например това на университета в Дания който доказват, че коефициента на интелигентност на атеистите е с 1,95 пункта по-висок от коефициент на интелигентност от агностици, с 3.82 пункта по-висок от коефициента на интелигентност на либералните вярващо, и с 5.89 пункта по-висок от коефициента на интелигентност на догматичните вярващи.

http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6W4M-4TFV93D-1&_user=10&_rdoc=...

Прочитане на целия коментар
/>1&_fmt=&_orig=search&_sort=d&_docanchor=&view=c&_acct=C000050221&_version=1&_urlVersion=0&_userid=10&md5=db2ee09bae0195cc1ecbd026da77245c

Подробностите са в линка.

Когато науката говори и боговете мълчат.

_____

Кирил Кирилов
 
Преглед на профил nadja Рейтинг: 0 Неутрална
1 окт 2010 13:49 2
- +Оценка
-2 +11

Вижте все пак как протича този дебат и във форума на православния сайт "Двери.бг":

http://forum.logos-bg.net/viewtopic.php?f=15&t=2463#p29297

Някои може и да се учудят, но и там има Pro et Contra -
при това аргументите са качествено различни. Лично за мен беше голямо облекчение да открия (там) различни, но ингелигентни и смислени коментари по този обществен дебат

 
Преглед на профил Димитров Рейтинг: 965 "Да"
1 окт 2010 13:51 3
- +Оценка
-25 +6

Първо, тонът на дискусията се задава от участниците в него, които в голямата си част са против Религията. Така че от това не може да се правят изводи за ползите и вредите от изучаването на Религия.

 
1 окт 2010 13:51 4

Този коментар беше изтрит в 13:58 на 01/10/2010 от неговия автор.

Преглед на профил tucker case Рейтинг: 1022 "Не"
1 окт 2010 13:51 5
- +Оценка
-9 +11

поповете пак не са в час... не само мусульман, еврей, атеист, будист и прочее... ми и секи друг чешит християн ше бъде дискриминиран... таквоз нещо немой станá в 21 век в европа... :)

_____

Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 
Преглед на профил boby1945 Рейтинг: 856 Неутрална
1 окт 2010 13:53 6
- +Оценка
-12 +7

Напразно се хабите, българинът си е атеист по определение от времето на хановете и богомилите насам и сега ексика му е да учи "религия"
Учат тези дето по принцип вярват в Бог.....

_____

Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 
Преглед на профил Димитров Рейтинг: 965 Неутрална
1 окт 2010 13:53 7
- +Оценка
-6 +6

Второ, не БПЦ, а държавата трябва да излезе със смисления анализ на резултатите от СИП. Именно държавата разполага с тези данни, а не БПЦ и е нейна задача да представи анализ. Такива не се чуха нито от Министъра, нито от Експертите в дискусията.

 
Преглед на профил Димитров Рейтинг: 965 "Да"
1 окт 2010 13:58 8
- +Оценка
-18 +6

"Да, децата имат нужда да познават религиите като важна част от цивилизационното развитие на човечеството." Да, така че нека задоволим тази нужда. Аз завърших средното си образование след промените. Но никой не ни учеше за мястото и образа на вярата в творчеството на поета-революционер Ботев, например. По никой от посочените предмети не придобих такива знания.

 
Преглед на профил Автор Рейтинг: 620 Неутрална
1 окт 2010 13:59 9
- +Оценка
-5 +13

Не може религията да бъде задължителна - това ще убие вярата

_____

http://braveanonymous.blogspot.com/
 
Преглед на профил Димитров Рейтинг: 965 "Да"
1 окт 2010 14:00 10
- +Оценка
-22 +5

И да, има нужда от цялостна реформа на образованието, но защо това да означава, че не трябва да има Религия в училището?

 
Преглед на профил Димитров Рейтинг: 965 "Да"
1 окт 2010 14:05 11
- +Оценка
-24 +5

И последно, да не досаждам повече, в останалите развити държави, в които "религиозното образование е традиция" (!), имало тенденции подкрепата за него да спада, тъй като обществото виждало, че то не води до решаване на проблемите. Може и да има такива тенденции, това не зная. Но тези държави, в които има такава традиция, не са преминали през комунистически режим на гонения, през който се наказваха ходещите на църква и се проповядваше атеизъм или антитеизъм. Така че този аргумент също не е валиден.

 
Преглед на профил nadja Рейтинг: 0 Неутрална
1 окт 2010 14:05 12
- +Оценка
-26 +10

До коментар [#1] от "Кирил Кирилов":

Господин IQ,
Надявам се някой ден и вие, благодарение на IQ-то и духовното си пълнолетие да разберете:
Няма друга толкова СЛОЖНА, деликатна и всеобхватна страна на нашия вътрешен живот, като религиозността.
Желая Ви да запазите и коефициента, и интелекта, но най-много Ви желая мир и радост - в Христа:)

Между другото, според Вашия коментар нацията ни би трябало да е изключително въздигната и да се гордее смогъщ ик. просперитет (тъй като "религиозните" - православните в БГ, сме малцинство)

 
Преглед на профил Кирил Кирилов Рейтинг: 1303 "Не"
1 окт 2010 14:05 13
- +Оценка
-8 +31

Вярващите много обичат да дават пример с Великобритания. Но във Великобритания 82% от всичките граждани и дори 50% от вярващите са прозрели, че религиите причиняват повече вреди отколкото ползи.

http://www.guardian.co.uk/uk/2006/dec/23/religion.topstories3

Защо ние трябва да се убедим в това по най-трудния начин, за сметка на цяло едно поколение?

_____

Кирил Кирилов
 
Преглед на профил Димитров Рейтинг: 965 "Да"
1 окт 2010 14:17 14
- +Оценка
-18 +8

До коментар [#1] от "Кирил Кирилов":

И без религиозното обучение ще има вяра.

Знаете ли колко хора (дори с висше образование!) вярват, че ако носят червен конец няма да ги хванат уруки; че като някой ги погледне накриво и в този ден не трябва да правят едно или друго, преди да са си намазали веждите със зехтин; че жените не трябва да се подстригват докато са бременни... Това мили опоненти, също е вяра, но не моята.

А за научните изследвания, вероятно си прав. Но това, уви, не означава, че ако човек се отрече от вярата си, ще поумнее.

 
1 окт 2010 14:17 15

Този коментар беше изтрит в 14:18 на 01/10/2010 от неговия автор.

Преглед на профил Кирил Кирилов Рейтинг: 1303 "Не"
1 окт 2010 14:19 16
- +Оценка
-9 +27

До коментар [#12] от "nadja":

За връзката между религиозността и коефициента на интелигентност не го твърдя аз а учените след наистина сериозни научни изследвания. От това се опасявам най-много, че религиозните хора малко или много имат навика да отричат науката.

А колкото до средния коефициент на интелигентност на Българина, да той е доста над средния и това го казва Mensa, за незапознатите това е международната организация която измерва интелигентността чрез IQ тестове.

_____

Кирил Кирилов
 
Преглед на профил Димов Рейтинг: 575 "Не"
1 окт 2010 14:19 17
- +Оценка
-6 +26

И така, нищо ново в заключителните тези.

Господинът с килимявката продължава да смята, че неговият въображаем приятел трябва да се преподава на учениците наред с физика и биология, с цел детето да стане един ден, цитирам, "разумна овца".

То какво да го коментираш...

_____

Мисленето да ти стане навик.
 
Преглед на профил ihadjidochev Рейтинг: 8 "Не"
1 окт 2010 14:23 18
- +Оценка
-7 +25

До г-н. Попа.

Не обичате да участвате в интернет дебати, защото вероятността да си намерите майстора е много по-голяма от колкото когато дебата е в някакво студио с ограничено време и ограничен кръг от участници.


Относно желанието на децата да научат всичко и как в това всичко влиза и света на вярата. Със същия успех дайте да ги учим и за света на хари потър, или света на галактическия стопаджия? Разлика между тях и света на вярата няма, и двете са измислици на човека. Библията е писана от ХОРА, поради тази причина е пълна с описания които могат да се наблюдават с просто око от ХОРА.

С ръка на сърце мога да ви кажа, че истинската причина поради която НЕ искам децата ми да учат каквато и да е религия е факта, че не съм съгласен мозъците им да се промиват с врели некипели. Какъв морал ще ми учите децата от библията?!?! Вземете да си прочетете малко стария завет да видите що за малоумия има там, и после ми говорете за морал...

"...че светът не се движи около една единствена личност, нейните интереси и желания, а е съставен от многообразието на милионите човешки същества"

И това го казвате вие??!! Та нали точно религията учи, че света се върти около някакво свръх естествено създание което е създало света и как трябва да му благодарим за това, че ни е създал...

Цитирането на някакви пасажчета от fantasy книжле не помага на тезата ви.

 
Преглед на профил nadja Рейтинг: 0 Неутрална
1 окт 2010 14:30 19
- +Оценка
-17 +7

До коментар [#13] от "Кирил Кирилов":

Хайде сега:))), да цитираме направо изследване на в-к "Дума", като ще си говорим за върховете на социалистическата мисъл:)))
Прави впечатление, че пишете с патос, а това все пак свидетелства за отношение - "Обиден атеист"?
Забелязала съм, предубедеността на атеиста се практикува с не малко високомерие и с обилно количество предразсъдъци спрямо вярващите. Както находчиво е забелязал проф. К. Янакиев, всъщност вярващият – какъвто и да е той – е поне човек, който вече е рефлектирал върху религиозния проблем, който вече се е усъмнил (в неверието си)

 
Преглед на профил ihadjidochev Рейтинг: 8 "Не"
1 окт 2010 14:35 20
- +Оценка
-8 +18

Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 
Преглед на профил ju.li Рейтинг: 942 "Не"
1 окт 2010 14:37 21
- +Оценка
-6 +15

Надявам се, че прот. Емил Паралингов ще прочете следните редове и ще помисли върху тях.
Възпитавали са ме в почит и уважение към БПЦ. Вяра имам, но не живея само и единствено с нея. Обичам децата си и ппавя най-доброто за тях.

Цитат:
Ние сме готови да дадем и направим най-доброто за децата си. А какво разбираме под това "най-добро"? Главно солидна материална среда, обезпечаване на техните нужди, което често е равно на задоволяване на всяко желание, в името на "неограничените възможности на човешкия дух", добро образование, което да им подсигури добра реализация в живота най-често извън България и др.

Защо ни съдите и игнорирате усилията ни???
Защо мислите, че вие ше се справите по-добре???
Защо когато аз (възрастния човек) вляза в храма служителите там се опитват да ми "отрежат главата до кръста", а какво биха направили с децата ми???
И последно: в цялата страна е пълно с домове за изоставени и сакати деца, какво прави БПЦ и синода за да помогне и облекчи живота им???

 
Преглед на профил Кирил Кирилов Рейтинг: 1303 "Не"
1 окт 2010 14:40 22
- +Оценка
-8 +27

До коментар [#19] от "nadja":

Извинявам се, но къде видяхте в-к "Дума". Цитираното социологическо изследване е публикувано в един от най-тиражните Английски вестници Guardian и е направено от Английската агенция за проучвания ICM.

Във Великобритания 82% от всичките граждани и дори 50% от вярващите казват, че религиите причиняват повече вреди отколкото ползи.

http://www.guardian.co.uk/uk/2006/dec/23/religion.topstories3

Прочете информацията преди да говорите глупости.

_____

Кирил Кирилов
 
Преглед на профил Кирил Кирилов Рейтинг: 1303 "Не"
1 окт 2010 14:45 23
- +Оценка
-7 +26

До коментар [#20] от "ihadjidochev":

Това, че атеистите и агностиците знаят много повече за религиите от последователи на най-големите религии си напълно прав и е категорично доказано в САЩ.

http://www.latimes.com/news/nationworld/nation/la-na-religion-survey-20100928,0,3225238.story

В действителност, пропуските в знанията сред вярващите дават нов смисъл на понятието “сляпа вяра”. А атеистите са станали такива именно защото познават религията много по-добре.

_____

Кирил Кирилов
 
Преглед на профил Milen Petkov Рейтинг: 8 Неутрална
1 окт 2010 14:54 24
- +Оценка
-5 +11

Кратката справка показва:
Религията (от лат. religio — свещено задължение, благоговение) е форма на обществено съзнание, съвкупност и система от възгледи, нагласи и обичаи, основани на вярата в свръхестествени сили, както и съвкупност от моралните норми, практики, ценности, институции и ритуали, съпровождащи тази система.
Как дда учиш задължително някой от тези елементи - това се дава от семейството. Именно то (Семейството ) изгражда човека от най - ранна възраст. Затова се казва и "липсват му първите 7 години".

Ами извинявайте ама това е малко като предмета " История на БКП".

Само да попитам отеца - колко от свещениците се застъпват за обществено значими тези. на колко домове за деца помага църквата. Това не е Църквата, която ни е сплотявала през онези 500 години и е изградила само съзнание. Нека се отворят за настоящите светски неща и тогава да ни поучават, както и трябва. Има страни в който неоже да влезах гол в храм, а тук вижте Рилския манастир - ми то е срамота, бе. Те 20 години немогат да си решат проблемите. Да си направят едни часове и аз ако искам ще си пратя детето, даже и пари ще плащам допълнително. Ама да ме задължават - хайде няма нужда...

Така учебни програми не се правят - имаме тука една специалност, дето прави толкова и толкова учители на госина, хайде сега да има такъв час.

 
Преглед на профил nadja Рейтинг: 0 "Да"
1 окт 2010 14:59 25
- +Оценка
-21 +7

До коментар [#22] от "Кирил Кирилов":

Ами да, "Дума" и "Гардиън" - все соц преса...
Проверете си вестника, преди да го цитирате:)))

 
Преглед на профил nadja Рейтинг: 0 "Да"
1 окт 2010 15:12 26
- +Оценка
-25 +6


До коментар [#23] от "Кирил Кирилов":

Колкото до Вашето сприхаво отричане на Бога: Ако желаете, бръкнете в най-близкия контакт и ще видите, че Го има. Лично на мен да повярвам ми отне значително повече време, защото, макар и с ниско IQ, не харесах идеята за контакта. Междувременно установих, че милиони вярват. Оказва се, по-важният въпрос днес е не дали вярваш, а В КАКВО. Бас държа, че и Вие се кланяте на нещо или на някого. Ето, Веско Маринов например неотдавна изпя, че вярва в Родната милиция

 
Преглед на профил Димитров Рейтинг: 965 "Да"
1 окт 2010 15:14 27
- +Оценка
-18 +4

До коментар [#23] от "Кирил Кирилов":

И как това какво знаят американците е показателно за децата в България? В България не е правено такова изследване. Следователно не може да се прецени, дали това заключение се отнася за България. В статията, която цитираш се казва: "Американските (забележи! - бел. моя) атеисти и агностици са предимно хора, които са израстнали в религиозната традиция и съзнателно са се отказали от нея, често след сериозно размишление и изучаване". В България ситуацията не може да бъде по-различна. В България след 09.09.1944 година атеизмът се превръща във въпрос на оцеляване за много хора, а също и държавна доктрина за поколения наред. Не може да се слага знак на равенство.

Освен това, ако приемем за вярна тезата, че "познанието за вярата ще направи децата атеисти или агностици и това е добро", то следователно това е аргумент в полза на въвеждането на светското обучение по Религия, както настоява църквата.

 
Преглед на профил Кирил Кирилов Рейтинг: 1303 "Не"
1 окт 2010 15:23 28
- +Оценка
-6 +27

До коментар [#26] от "nadja":

Няма нужда да бъркам в контакта, защото съм учил физика и електротехника и знам какво ще стане. Да вярвам в нещо и това е науката.

Изглежда по-скоро църковните хора не вярват в бога, защо иначе ще слагат гръмоотводи на църквите. Какъв е този бог който не може да защити собствените си храмове от едно елементарно природно явление каквото е гръмотевицата. :)

_____

Кирил Кирилов
 
Преглед на профил Кирил Кирилов Рейтинг: 1303 "Не"
1 окт 2010 15:29 29
- +Оценка
-4 +23

До коментар [#27] от "Димитров":

Вия просто потвърждавате моята теза, че атеистите и агностиците са станали такива защото са опознали религията и знаят много добре какво представлява. Не знам дали ще ми повярваш но аз съм прочел библията, естествено на съвременен Български език и съм чел много научни изследвания относно религиите.

_____

Кирил Кирилов
 
Преглед на профил nadja Рейтинг: 0 "Да"
1 окт 2010 15:31 30
- +Оценка
-17 +5

До коментар [#28] от "Кирил Кирилов":

Елементарно природно явление - ето това щеше да е вярата в християнския Бог, ако се беше открил явно - като гръмотевицата - на всички нас.
Благодаря за интересния диалог, съжалявам, че няма да мога да продължа - петък е Ден на майстора - в това, не се съмнявам, вярваме единодушно ;)

 
Преглед на профил Кирил Кирилов Рейтинг: 1303 "Не"
1 окт 2010 15:42 31
- +Оценка
-4 +23

Ще ви дам още едно експертно мнение, мнението на Проф. Ивайло Дичев.

Ивайло Дичев е професор по културна антропология в Софийски университет, преподава във Франция, САЩ и други. Защитил докторати в Софийски университет и университета Париж, работи в сферата на естетиката, после се насочва към социалните науки с фокус върху въпросите на политическата култура, градската антропология и балканските идентичности.

http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=7110&sectionid=5&id=0000902

Проф. Ивайло Дичев, е един от малкото които са прозрели до какво ще доведе въвеждането на религия в българските училища. Заставам напълно зад неговото мнение.

_____

Кирил Кирилов
 
Преглед на профил | Рейтинг: 1134 Неутрална
1 окт 2010 15:45 32
- +Оценка
-4 +13

Хехе, попа се е изнервил, че вместо да целуваме ръка искаме да се аргументира. Не му харесва, че не вЕрваме :)

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил | Рейтинг: 1134 Неутрална
1 окт 2010 15:51 33
- +Оценка
-4 +22

Иначе ако не бяхме свидетели как поповете се бият за имоти и свещоливници, може би щяхме да се излъжем, че липсата на религиозно образование е причината за злобата и негативизма. :)

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил | Рейтинг: 1134 "Не"
1 окт 2010 15:55 34
- +Оценка
-5 +19

До коментар [#12] от "nadja":

След като православните сте малцинство, не мислиш ли че е нагло да се опитвате да налагате религията си на мнозинството?

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил | Рейтинг: 1134 "Не"
1 окт 2010 15:56 35
- +Оценка
-5 +23

До коментар [#14] от "Димитров":

Никой от нас, атеистите, не е против _вашата_ вяра. Вярвайте си в каквото си искате. Просто оставете нас и децата ни на мира.

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил Кирил Кирилов Рейтинг: 1303 "Не"
1 окт 2010 15:58 36
- +Оценка
-6 +25

До коментар [#33] от "|":

То и Сталин е учил вероучение в Горийското духовно училище. В 1894 г. Сталин завършва духовното училище и същата година постъпва в Тифлиската православна духовна семинария, но това не му е попречило да прати милиони хора на гибел. Изглежда вероучението и религията не дава никаква гаранция.

_____

Кирил Кирилов
 
Преглед на профил Димов Рейтинг: 575 "Не"
1 окт 2010 16:00 37
- +Оценка
-4 +12

До коментар [#31] от "Кирил Кирилов":

Чудесно формулирана позиция от страна на прфесора; Капитал да бяха поканили някой като него за експерт.

_____

Мисленето да ти стане навик.
 
Преглед на профил ihadjidochev Рейтинг: 8 "Не"
1 окт 2010 16:04 38
- +Оценка
-6 +11

До коментар [#36] от "Кирил Кирилов":

Между другото Хитлер е бил католик, и е твърдял че изпълнява божията воля, като е избил толкова народ в лагерите.
Историята е пълна с примери за зверски престъпления извършени в името или от името на някоя религия, от хора които изповядват съответната религия. До сега не съм видял някой учен да е обявил свещенна война на всеки, който постави под съмнение теаорията за еволюцията или E=mc^2..

 
Преглед на профил Димитров Рейтинг: 965 "Да"
1 окт 2010 16:14 39
- +Оценка
-17 +5

До коментар [#29] от "Кирил Кирилов":

Не, не сте ме разбрали. Аз всъщност оспорвам Вашата теза. В Америка този процес може да е протекъл така за много хора. Това е естествен процес в едно свободно общество. Но аз твърдя, че в България не е така. Аз твърдя, че в България много хора са станали жертва на атеистичната пропаганда на Държавна сигурност и нейните политически мимикрии в лицето на Партията и партиите. Целта е да се създаде негативен облик на църквата и хората да се отдалечат от нея, което работи, за съжаление. Аз се радвам, че стана този дебат, защото сега много хора научиха, че децата им могат да учат СИП (нещо, което не беше предлагано навсякъде). Помните ли Станишев, който в края на засега най-злощастно провалилото се управление на България обвиняваше опозицията, че подменя или пренарежда "дневния ред на обществото". Църквата постави съществен проблем на сериозна дискусия. Беше крайно време това да стане и аз като вярващ и практикуващ православен се радвам, че ние дискутираме тази тема. Ние, православните, а и цялото общество според мен, печелим от тази дискусия. И още веднъж да поясня - аз не приемам тезата, че атеистите в България са предимно хора, които са израстнали в религиозната традиция и съзнателно са се отказали от нея, често след сериозно размишление и изучаване. Ти може би си такъв, но не мисля, че мнозинството са такива. Мисля, че много хора са атеисти, защото си мислят, че...

Прочитане на целия коментар
църквата е зло, поповете са ченгета, мазни и алчни хора, както пропагандира Държавна сигурност. Идете и вижте сами. Има и добри и лоши свещенници, но тези, които търсят, намират. И тези, които са лоши, са лоши, не защото са ченгета, а поради други човешки слабости, каквито имаме всички.

 
Преглед на профил Димитров Рейтинг: 965 "Да"
1 окт 2010 16:25 40
- +Оценка
-13 +4

До коментар [#35] от "|":

И именно защото идеята е да бъде дадена възможност на всички да учат това, което искат, предложението е атеистите да не учат Религия, а Етика. Следователно, къде е проблемът?

 
1 окт 2010 16:25 41

Този коментар беше изтрит в 16:25 на 01/10/2010 от неговия автор.

Преглед на профил Кирил Кирилов Рейтинг: 1303 "Не"
1 окт 2010 16:25 42
- +Оценка
-5 +29

До коментар [#39] от "Димитров":

Ще ви подскажа малко. Най много хора в последно време и то от младото поколение са станали атеисти заради хора като пловдивският митрополит Николай. Как мислите реагират младите хора ако някой им каже, че всички нещастия ще се стоварят върху България ако отидат на концерт на Мадона?

_____

Кирил Кирилов
 
Преглед на профил | Рейтинг: 1134 "Не"
1 окт 2010 16:27 43
- +Оценка
-3 +22

До коментар [#40] от "Димитров":

В момента всеки може да учи каквото си иска. БПЦ иска да направи изучаването задължително.

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил | Рейтинг: 1134 "Не"
1 окт 2010 16:28 44
- +Оценка
-4 +17

До коментар [#39] от "Димитров":

След като "Има и добри и лоши свещенници", очевидно е че религиозното им образование не ги е променило. Следователно аргументите, че религиозното образование ще намали бро

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил | Рейтинг: 1134 "Не"
1 окт 2010 16:29 45
- +Оценка
-3 +10

я лош деца не са верни.

(Извинявам се за непълното предишно мнение)

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил Кирил Кирилов Рейтинг: 1303 "Не"
1 окт 2010 16:40 46
- +Оценка
-3 +19

До коментар [#40] от "Димитров":

БПЦ постоянно сменя позициите си по този въпрос. Последно по телевизията д-р Десислава Панайотова – един от авторите на проекта на БПЦ за изучаване на религия каза.

“Църквата има идея от първи клас изучаване на източноправославната религия, а от 9-ти до 12-ти клас да се изучават останалите световни религии”

http://www.pravoslavie.bg/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/%E2%80%9E%D0%97%D0%B0-%D0%B8-%E2%80%9E%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2-%D1%80%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B3%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%B2-%D1%83%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B5

_____

Кирил Кирилов
 
Преглед на профил tucker case Рейтинг: 1022 "Не"
1 окт 2010 16:43 47
- +Оценка
-3 +9

До коментар [#40] от "Димитров":

айде сега увъртания... въпроса горе е: "Трябва ли задължително да се изучава "религия-православие" в училище?"... иде да рече, че час-два седмично некой поп ще преподава уроци за едно течение в християнството... и това ще е задължително за всички... атеисти, католици, евреи, арменци, мусульман и прочее... некакси тотално несерьозно иде...

_____

Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 
Преглед на профил Димитров Рейтинг: 965 "Да"
1 окт 2010 16:43 48
- +Оценка
-11 +2

До коментар [#42] от "Кирил Кирилов":
По този въпрос съм напълно съгласен с теб. Тези изказвания бяха отвратителни и имаше и по-грозни от това за Мадона. Всъщност, дори и енорийският ми свещенник беше несъгласен с Николай. Но на това се отговаря с притчата за митаря и фарисея.

До коментар [#43] от "|":
Да, но това е по-правилно, защото така всеки ще научи за своята вяра, а и за вярата на другите на подходяща възраст. Тези, които искат да научат, така или иначе ще научат и без СИП.

 
Преглед на профил Димитров Рейтинг: 965 "Да"
1 окт 2010 16:50 49
- +Оценка
-13 +2

До коментар [#47] от "tucker case":

Идеята не е да се изучава задължително Религия-православие, а всеки да изучава Религия по личен избор, съответно Етика. Виж статията в поста 46 на Кирилов. Освен това няма да е поп, а учител.

 
Преглед на профил pastor_kiryakov Рейтинг: 8 "Да"
1 окт 2010 16:59 50
- +Оценка
-17 +6

Не се заблуждавайте, хора! Религията по никакъв начин не влиза в конфликт с науката! Най-гениалните учени на човечеството са били дълбоко вярващи хора в Един личностен Бог! Техните научни открития и постижения по никакъв начин не са им попречили да бъдат убедени, че Творецът Бог съществува! И като говорим за религия -- имайте предвид, че Християнството е нещо много повече от религия! То проповядва едни вечни, непреходни и актуални за всяка епоха принципи и ценности, които са валидни за всички хора по цялото земно кълбо! Така че няма нищо страшно децата ни да бъдат научени дори и в училището на тези принципи (напр.10-те Божии Заповеди), защото не знам какво са доказали учените, но е доказано, че който не живее според Универсалните Християнски Принципи не живее добре и не е щастлив в живота, дори и да има цялото богатство на света!

 
Преглед на профил | Рейтинг: 1134 "Не"
1 окт 2010 17:00 51
- +Оценка
-3 +14

До коментар [#48] от "Димитров":

По правилно е религията да е вън от училищата.

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил ju.li Рейтинг: 942 "Не"
1 окт 2010 17:01 52
- +Оценка
-3 +11

До коментар [#49] от "Димитров":

Защо пишете, а не четете?
Дебатът си има точно формулиран въпрос!

"Трябва ли задължително да се изучава "религия-православие" в училище?"

 
Преглед на профил BlueWater Рейтинг: 1025 "Не"
1 окт 2010 17:13 53
- +Оценка
-3 +18

"Трябва ли задължително да се изучава "религия-православие" в училище?"

Българският народ е отговорил много отдавна:
"Насила хубост не става."

Никой не може да започне на вярва по задължение, а не по убеждение. 
Преглед на профил marti73 Рейтинг: 5 "Не"
1 окт 2010 17:20 54
- +Оценка
-2 +10

За да се въведе задължително вероучение в българските училища, ще трябва да се наруши Конституцията.
Президентът на България с кодово име Гоце, дадено му от доказано престъпната Държавна сигурност вече я наруши нееднократно, вкл. с подкрепата си, дадена за задължително изучаване на вероучение в българските училища.

 
Преглед на профил ras16377431 Рейтинг: 1416 Неутрална
1 окт 2010 17:28 55
- +Оценка
-5 +21

До коментар [#26] от "nadja":

"бръкнете в най-близкия контакт и ще видите, че Го има" - айде първият урок по религия е готов. За домашно - дефибрилация.

_____

gradinko.bg
 
Преглед на профил Кирил Кирилов Рейтинг: 1303 "Не"
1 окт 2010 17:34 56
- +Оценка
-4 +25

До коментар [#55] от "gradinko":

И после искат да им поверим децата си и да сме спокойни.

_____

Кирил Кирилов
 
Преглед на профил TAU Рейтинг: 466 "Не"
1 окт 2010 17:35 57
- +Оценка
-3 +13

Нищо не може да спре полета на човешкия дух, дори и религията. Нашите отци са най-отявлените търговци в храма – разменят свещеното си призвание срещу власт и пари. Иска им се да подкарат под строй миряните в църквата – като стадо овце на заколение. Готови са да развратят невинния детски ум със схоластичните си догми, само за да разполагат с по-голям капитал. Техният учител Исус е казал: „Остави всичко, което имаш, и ме последвай”. Какво ще кажете, фарисеи? Дарете имотите на Църквата на бедните, на домовете за сираци и възрастни хора, лишете се от материалните облаги и се възвисете духом. Служете на онеправданите и слабите, слезте от ролсройсите, подарете ролексите. И може и да ви повярваме, че се борите за спасението на душите ни, а не за да си пълните гушите. Като ви гледам какви ги вършите, започвам да си мисля, че наистина има Сатана, който е пронизал сърцето ви и е завладял прогнилите ви души.

Не се учудвам, че Първанов и Б. Димитров подкрепят задължителното изучаване на религията в училище, но защо го правят и от ДСБ? Та зомбираните хора с промити мозъци не могат да направят България силна. И основата на демокрацията е правото на СВОБОДЕН ИЗБОР – забравихте ли? Вие не се ли казвате Демократи за силна България?

 
Преглед на профил ss_tt Рейтинг: 0 Неутрална
1 окт 2010 17:36 58
- +Оценка
-2 +7

Хмммм. Ами нека да чуем какво казва и George Carlin по въпроса.Действа ми много раздвоително на религията;)

http://www.vbox7.com/play:8cdd330f

 
Преглед на профил weinlock Рейтинг: 233 "Не"
1 окт 2010 17:47 59
- +Оценка
-3 +10

Цитирам отец Паралингов:

"Убеден съм, че някой ще каже: съгласни сме с всичко това, но то може да бъде преподавано и в един общ предмет "етика", а не в час по религия. НЕ, НЕ МОЖЕ. Защото е важно да знаем, че добро, любов, толерантност не са абстрактни понятия, не просто някакви състояния, а такива, които имат своята основа в източника на съвършеното добро, на съвършената любов, която полага душата си за всеки човек - личността на Господ Иисус Христос. "

Цитатът отговорно изразява позицията на БПЦ, обосноваваща тяхната инициатива за задължително вероучение. Тя гласи, че "добро, любов, толерантност" се постигат само чрез личността на Исус Христос.

Щом е така, мюсюлманите, атеистите и останалите друговерци, за какво са ви в тия задължителни часове, отче, щом там според вас няма да се научат на "добро, любов, толерантност" ???

 
Преглед на профил ss_tt Рейтинг: 0 Неутрална
1 окт 2010 17:54 60
- +Оценка
-2 +7

До коментар [#52] от "ju.li":

Мисля,че не е умна идея. Защото факта ,че религията на повечето от децата е 'по-наследство'-т.е. натрапена без да ги питат,второ натрапване под формата на задължителност в чилище идва много и води до обратни резултати често. Мисля ,че е по-логично да се дава инфо за всички популярни религии и по тоя начин детето /ако му е заложено/да 'открие' своята религия или ако я 'подмине' да е наясно поне защо.Но се съмнявам дали изобщо първо има кадри ,които да покажат хубавото,минусите,приликите и разликите в трите основни религии. Чак тогава идва ред на трябва или не трябва.Иначе нещата намирисват на едно дрго време-искаш-не искаш-учиш история на БКП. може да си три поколения ОФ ,но кой те пита:)

 
Преглед на профил weinlock Рейтинг: 233 "Не"
1 окт 2010 18:06 61
- +Оценка
-3 +7

До коментар [#50] от "pastor_kiryakov":

Пасторе, това че религията не е попречила на учените, които се водят религиозни си го обяснявам. Вие имате ли обяснение, защо не е попречила на учените атеисти?

 
Преглед на профил Таня Христова Рейтинг: 5 "Да"
1 окт 2010 18:08 62
- +Оценка
-21 +2

Интернет форумите и дискусиите, средствата за масово осведомяване в дълбоката си същност са средства за масово манипулиране на общественото съзнание! В повечето случаи умишлено се изнасят неверни данни, както ще стане и след приключването на този дебат. Организира се добре обмислена и войнстваща кампания срещу една концепция, кампания, която разкрива прогресиращото натрупване на човешко незнание и нежелание да се вникне в скрития зад идеята смисъл! Изнасят се данни, които обслужват интересите на противниците. Чувят се цинични, вулгарни думи, които просто изливат помия срещу нещо, което не може да бъде омърсено! Колкото е по-яростно Злото, толкова по-немощно се оказва то! Никой с нищо не може да промени реално съществуващото Божие битие!!!
80 % услада за гордостта! Нарастваща прогресия за падналото човешко естество!!! До 80 % е достигнало истинското промиване на мозъци с тенденция да расте нагоре! Никой не отчита обратните данни - тази учебна година рязко се увеличи броя на децата, желаещи да изучават СИП Религия - Православие в училищата на родния ми град - там, където им бе дадена тази възможност! Е, скъпи модератори на този дебат, това няма да го отчетете - просто не съответства на вашите нагласи!!! Вашият коректив за истина е падналата човешка природа, на православно вярващите - Безсмъртният и Вечносъществуващият!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 
Преглед на профил ss_tt Рейтинг: 0 Неутрална
1 окт 2010 18:18 63
- +Оценка
-2 +7

До коментар [#62] от "duhovnost":

Ако на тези деца започне да се обяснява произхода на християнството от самото 'непорочно зачатие',което до скоро никой не обясняваше публично,защото хич не било за пред религиозното стадо,а само за 'посветени',то тогава 99% от родителите на тези деца ще изгонят духовния клир от училищата с ритници за развращаване на малолетни. Интересно ми е ти като духовност какво знаеш по този въпрос:)

 
Преглед на профил | Рейтинг: 1134 "Не"
1 окт 2010 18:39 64
- +Оценка
-2 +10

До коментар [#62] от "duhovnost":

Ами учат се от църквата -- първият манипулатор на общественото съзнание :)

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил Димитров Рейтинг: 965 "Да"
1 окт 2010 18:45 65
- +Оценка
-4 +4

До коментар [#62] от "duhovnost":

Не разбирам защо се ядосваш. Това е Капитал. Ако читателите на този вестник биха подкрепили идеята за въвеждането на религиозното обучение в училище, то тогава битката щеше да е спечелена. Не съм съгласен с подобни квалификации - "паднали" били, цинични били, вулгарни били. Точно тук са хората, които мислят най-либерално; които признават най-малко авторитети; които са най-модерни. Тези 40 души, които са гласували против в този форум са точно хората, които най-трудно биха се съгласили да се въведе каквото и да било задължително нещо. И затова дискусията тук е смислена. Аз вярвам, че това са мислещи хора и като прочетат малко, ще разберат каква е философията на изработената концепция. Виж, че някои хора още си мислят, че поповете ще влязат в училищата и ще почнат да насъскват децата в омраза. Като разберат, че не е това идеята, ще помислят и ще разберат.

 
Преглед на профил Georgi Prokopov Рейтинг: 233 Неутрална
1 окт 2010 19:06 66
- +Оценка
-3 +5

Вярно е,че религиозността води до по-нисък интелект.Не бива, дори е недопустимо да се проповядва натрапчиво каквато и да е религия
т.е.вероизповедание.Но в България трябва да се изучава/ако се приеме
разбира се/ Източно православно-християнство,защото всички останали религии са крайно радикални към православието и християнството като цяло,особено Исляма.Всяка религия проповядва,че тя е единствената и вярващите следвайки я,както и нейните канони да се отнасят с ненавист и омраза,както и незачитане на християните.Не е редно в държава като нашата да е разрешено да се регистрират десетки-десетки чужди нам вероизповедания/дори различни секти прикрити под форма като "Посолство на мира",или други подобни засягащи семейната ценностна система и др./, промиващи мозъците предимно на младежта.Може би трябва да се въведе изучаване на предмет изучаващ религията,но в него задължително да има глава разясняваща и вредата и целите на религията.Защото религията е създадена с една единсвена цел-подчинение на масите чрез внушение и страх от не съществуващото.Много добре разбирам родители,а пък не само тях,че са против изучаване на такъв предмет, като се има предвид колко се компрометира църквата и нейния клир, в лицето на свещеници,епископи,монаси,ладици,а също така и католическата църква относно педофилските и други секс скандали.
Между другото лицата от тези среди са от най-извратените и развратни.Доказано е,съществува литература по въпроса с...

Прочитане на целия коментар
томове.
Впрочем това е друга тема,но е недопустимо подобни преподобия и "наместници"на не съществуващия
да учат и "възпитават"децата ни.Та нали те ще им вменяват всичко в името на несъществуващия и несъществуващото.Чиста спекулация и злоупотреба.

 
Преглед на профил ss_tt Рейтинг: 0 Неутрална
1 окт 2010 19:08 67
- +Оценка
-2 +7

То
До коментар [#65] от "Димитров":

Когато народа е най-гладен за хляб му се предлага алтернатива религия. Освен ,ако поповете не са научили магията на двете риби и двата самуна та искат достъп до децата. Но повече ми прилича на ловене на риби в мътна вода,а кесаревото си остава кесарево...

 
Преглед на профил | Рейтинг: 1134 "Не"
1 окт 2010 19:18 68
- +Оценка
-2 +9

До коментар [#65] от "Димитров":

Не мисля, че можете да ни убедите да подкрепим вероучение в публичните училища. В САЩ религия никога не е преподавана в публичните училища, но въпреки това е най-религиозната от развитите държави. Друг е проблема на православието, не в задължителността.

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил Димитров Рейтинг: 965 "Да"
1 окт 2010 19:24 69
- +Оценка
-10 +2

До коментар [#51] от "|":
До коментар [#52] от "ju.li":
До коментар [#53] от "BlueWater":

51, мисля, че е въпрос на възпитание в един дебат, като се каже теза, да се посочат аргументи и това се опитвам да правя. Ти защо смяташ така?
52, аз чета какво е заглавието на Капитал, включително и концепцията на църквата, която казва, че целта е учениците да се запознаят със собствената си религия. Т.е. не да се налага на децата, които не са православни да учат православие. Никой не иска да учи насила неправославните на православие. Такова нещо не е предлагано, защото църквата подхожда с уважение към различните, а не е тръгнала на джихад. Така че твоето объркване показва, че Капитал волно или неволно не са си свършили работата по модерацията достатъчно добре. И става въпрос предметът да стане редовен задължителен предмет в учебната програма. Тези неща отец Емил ги е написал.
53, целите не са да накарат децата да вярват, а да ги образоват и по тези въпроси, които са достатъчно важни, за да им се обърне внимание в училище.

 
Преглед на профил | Рейтинг: 1134 "Не"
1 окт 2010 19:28 70
- +Оценка
-2 +6

До коментар [#69] от "Димитров":

Къде в мнение 48 си посочил аргументи за по-правилността за задължителното изучаване на вероучение?

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил Димитров Рейтинг: 965 "Да"
1 окт 2010 19:57 71
- +Оценка
-6 +1

До коментар [#70] от "|":

Аргументът ми е, че учениците ще научат за вярата и вярата на другите. Това ще ги възпита в търпимост към различния, без която не би могъл да се води мирен живот. Честно казано, не виждам смисъл да се аргументирам по-пространно, защото вече ми казахте в #68 да си знам мястото. Няма да ви убеждавам повече.

 
1 окт 2010 20:07 72

Този коментар беше изтрит в 20:07 на 01/10/2010 от неговия автор.

Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 458 "Не"
1 окт 2010 20:07 73
- +Оценка
-4 +9

До коментар [#62] от "duhovnost":

"Интернет форумите ..., средствата за масово осведомяване в дълбоката си същност са средства за масово манипулиране на общественото съзнание!!" -

Да, вярно е, особено ако интернет сайтовете са дело на комунисти, като този на мутрополит Николай Пловдивски! Църквата се оказа последното убежище на провалената ком-соц-идеология! Затова и не е за чудене подкрепата на Гоце за искането за задължително религиозно образование в училищата, - за да намърда там "наши хора"! В материала по-долу можем да намерим отговор на въпроса кои са били младите, а и немладите хора в раса, участвали в скорошното литийно шествие в столицата:

"МЛАДИ СОЦИАЛИСТИ НАПРАВИЛИ ПРАВОСЛАВНАТА ТЕЛЕВИЗИЯ НА ДЯДО НИКОЛАЙ

Активисти на Младежкото обединение на БСП са в основата на създавнето на първата в България православна телевизия. Пловдивският митрополит Николай я стартира на 11 февруари 2010-а година по време на богослужение в църквата „Света Марина”.
Цялата организация по техническото обезпечаване на сайта www.plovdivskamitropolia.bg, където се излъчват материалите, журналистическото обслужване и операторството се извършват под ръководството на хора от младежкото БСП. Техен лидер е членът на Градския съвет на партията Йордан Василев, който администрира и сайта на...

Прочитане на целия коментар
БСП – www.bsp.bg/. Василев поддържа още няколко информационни портала, където също се излъчват събития наживо. Той е зам.координатор на Младежкото обединение на БСП, където лидер е Явор Гечев.

Екип, ръководен от Василев, излъчи наживо посрещането на чудотворната икона на Богородица в Пловдив през лятото и посещението на Вселенския партриарх Вартоломей. ТЕ БЯХА ДЕГИЗИРАНИ УМЕЛО В ЧЕРНИ РАСА, ЗА ДА НЕ БИЯТ НА ОЧИ.
В екипа влизат уволнени от телевизията на червения пловдивски бизнесмен Георги Гергов журналисти и оператори, както и богослови. Телевизия NBT и без това следи всяка крачка на пловдивския митрополит Николай.

За съжаление шумно прокламираните намерения за 24-часово покритие на така наречената телевизия се провалиха. На екранчето, което се появява на православния сайт, отдавна не е излъчвано нищо. Липсва и богат видео архив от предишни предавания. Въобще всичко е много далеч от представите за медия, особено през 21-ви век.

Всичко май отново отива към забрава, както стана и с предишния медиен проект на дядо Николай – сайта mitropolia-plovdiv.org, който бе закрит, защото митрополията забрави да плати годишната такса от 20 лева."

www.razkritia.com

---
Ами да си ги приберем комунистчетата на топло и сито в училищата! Нищо, че средствата в Бюджет'2011 заделени за образование са едва 3,3% - като на най-изостаналите държави в света! За нашите хора все ще се намери място на държавната трапеза! Няма средства за строителство на нови и поддръжка на съществуващите училища, но в страната в момента се строят 300 църкви, както гордо обяви любимецът на шибания народ Божидар Димитров, радетел и за въвеждане на задължителното обучение по религия в инак светското образование! И за мощи - незабавно, безпроблемно се отпуска половин милион!

Дали българите ще подкрепят едно завръщане в Средновековието?!
Ще позволим ли на ДС, на нейния филиал БПЦ и на правителството на "светите мощи" да продължават гаврата с българския народ, с неговото настояще и бъдеще?!

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
Преглед на профил BlueWater Рейтинг: 1025 "Не"
1 окт 2010 20:10 74
- +Оценка
-3 +23

До коментар [#71] от "Димитров":

"Аргументът ми е, че учениците ще научат за вярата и вярата на другите."

Бихте ли изброили десет важни неща които според вас децата ще научат в час по "религия-православие", и които не се учат по другите предмети или в семейството.

 
Преглед на профил | Рейтинг: 1134 "Не"
1 окт 2010 20:42 75
- +Оценка
-3 +9

До коментар [#71] от "Димитров":

А пък ако учат плетене на една кука, ще научат как се плете на една кука. Е и?

БПЦ не иска да се учат други религии, а всеки да учи неговата си.

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил Кирил Кирилов Рейтинг: 1303 "Не"
1 окт 2010 20:57 76
- +Оценка
-2 +31

До коментар [#71] от "Димитров":

Вие искате децата да изучат всички религии и гледни точки и сами да изберат, добре. Само, че в България са регистрирани и официално признати над 130 религии, в света религиите са няколко десетки хиляди, плюс мнението на тези учени като Ричард Доукинс виден английски етолог, еволюционист, биолог, привърженик на направлението на нео-дарвинистите, които смята, че религиите са вредни в съвременният свят. БПЦ не иска това, тя иска едностранно да се изучава само православното християнство и евентуално, бегло още 2-3 религии. Как тогава ще има равнопоставеност, как ще има информиран избор? Това повече прилича на едностранчиво натрапване на децата ни на мнението на БПЦ.

_____

Кирил Кирилов
 
Преглед на профил weinlock Рейтинг: 233 "Не"
1 окт 2010 21:17 77
- +Оценка
-3 +8

До "Димитров":

Добре, вие имате ли обяснение, защо запознаването на децата с религията и обучението в ценности трябва да се направи профилирано? Едните да учат едно, другите друго, защо? Защо да не учат едно и също всичките, да ги запознаят със всичките религии?

 
Преглед на профил pastor_kiryakov Рейтинг: 8 "Да"
1 окт 2010 21:18 78
- +Оценка
-18 +2

До коментар [#59] от "weinlock": Точно там е работата, че в тези часове мюсулманите, атеистите и друговерци ЩЕ СЕ НАУЧАТ на Любов, толерантност и приемане на инакомислещите! Никой не е казал (както вие неправилно твърдите), че в тези задължителни часове атеистите и друговерците няма да се научат на тези неща! Точно обратното се твърди!!! Четете внимателно, моля!!!

 
Преглед на профил yoanitsa Рейтинг: 8 "Да"
1 окт 2010 21:26 79
- +Оценка
-17 +3

До коментар [#31] от "Кирил Кирилов":

Брей брей културна антропология това ми звучи малко,като социология на историята.Много важна наука ще да е и голям специалист ще да е този професор!

 
1 окт 2010 21:33 80

Този коментар беше изтрит в 21:33 на 01/10/2010 от неговия автор.

Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 458 "Не"
1 окт 2010 21:33 81
- +Оценка
-4 +7

Когато различните течения в християнството разрешат противоречията помежду си, избистрят концепцията си за това що е то християнство и се обединят, едва тогава ще имат донякъде право да претендират да учат на каквото и да било хората!

Дотогава няма защо да пренасят разделението помежду си сред останалата част от обществото.

Защото, казано е: " Всяко царство,разделено против себе си, запустява, и никой град или дом, разделен против себе си, няма да устои." (Мат., 12:25)

Ние искаме единна, силна и дълговечна България!
Не желаем хората (още от деца!) да биват разделяни И по верски признак! Който иска, да си изповядва каквото ще, но да не го НАЛАГА АГРЕСИВНО на останалите! Българите не сме забравили, че православието е наложено НАСИЛА, с огън и меч по нашите земи! То не е религията на ОСНОВАТЕЛИТЕ на държавата България!

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
Преглед на профил Кирил Кирилов Рейтинг: 1303 "Не"
1 окт 2010 21:39 82
- +Оценка
-3 +19

До коментар [#79] от "yoanitsa":

Ако прочетеш малко повече негови статии и трудове ще разбереш. Само ще ти подскажа, че освен в България Проф. Ивайло Дичев изнася лекции в няколко европейски страни и е уважаван в цяла Европа.

_____

Кирил Кирилов
 
Преглед на профил ss_tt Рейтинг: 0 Неутрална
1 окт 2010 22:04 83
- +Оценка
-7

До коментар [#81] от "SAAVEDRA":

А тя е?

 
Преглед на профил yoanitsa Рейтинг: 8 "Да"
1 окт 2010 22:05 84
- +Оценка
-14 +2

Това вече ме респектира,щом европейците са го признали какво ли мога да кажа аз?Ей saavedra как не се умори да пишеш само глупости?Та нима си мислите,че като сте малко повече и вие изразявате общественото мнение?Повечето хора не знаят изобщо за тази полемика.То много плюнки се изляха и ние можем да плюем просто сме малко по-културни от вас!Така е има една песен на Васко Кръпката храста каза на дървото.Повечето от вас са храсти които винаги си живеят там на топло и от там си плюят без да предприемат нищо за да се промени положението.Робска психика и доносничество създадено и неизкоренимо наследие от така защитаваното от вас минало!

 
Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 458 "Не"
1 окт 2010 22:11 85
- +Оценка
-3 +8

Защо, като православните искат да стават учители, да сочат правия път на обществото, си затраяха или излъчваха разнопосочни сигнали по казуса с новооткритите човешки останки, набързо обявени от археолози и агенти на Държавна сигурност за "мощи на Йоан Кръстител"?! Защо допуснаха такава външна, светска намеса в делата, за които се смята, че са преимуществено, ако не изцяло църковни?! И избягват да поемат отговорност, както и категоричния отговор на въпроса който всеки - вярващ и невярващ българин си задаваше относно автентичността на тия кости?! Затраяха си, защото държавата отпусна едни пари за една църква... Както и преди време изведнъж смекчиха острия си дотогава тон към папата и католицизма, когато онези им дариха църква в Рим... Това ли е принципността и примерното поведение, което се очаква от УЧИТЕЛИ на човеците?!

С безпринципността си, демонстрирана през годините, с нагаждаческото си поведение тая Църква недвусмислено доказа, че не може да бъде морален коректив на обществото, духовен водач и учител на българите!

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 458 "Не"
1 окт 2010 22:18 86
- +Оценка
-3 +7

До коментар [#84] от "yoanitsa":

Внимавай с метафорите!

Не пишеше ли в Библията, че Господ си е избрал горящ ХРАСТ, за да говори на Мойсей...

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
Преглед на профил pastor_kiryakov Рейтинг: 8 "Да"
1 окт 2010 22:25 87
- +Оценка
-12 +2

До коментар [#61] от "weinlock": По първата част на Вашето изказване – Вие казвате, че за Вас е обяснимо, че науката не е попречила на вярващите учени да не се откажат от вярата си в съществуването на Бога! Аз пък не мога да си обясня как вие „може да си обясните” факта, че велики учени, които според Вас „се водят религиозни”, след като са направили своите велики научни открития не са се отказали от вярата си, че съществува Един Велик Творец във Вселената, който е Господ Бог?! Нещо виждам, че си противоречите в съжденията!!! После ми задавате въпроса дали имам обяснение защо религията не е попречила на учените атеисти. Тук ще Ви кажа, че Вие дълбоко се заблуждавате, като мислите, че религията с нищо не пречи на невярващите учени! Точно обратното – тя много им пречи, защото без наличието на Творец във Вселената те не могат да докажат много от своите псевдо-научни твърдения!!! Ето защо учените атеисти се отклоняват в една друга крайност – вместо да приемат безпристрастно строго научните факти, те се стремят всячески и с цената на всевъзможни псевдо-научни спекулации да докажат, че Бог не съществува!

 
Преглед на профил yoanitsa Рейтинг: 8 "Да"
1 окт 2010 22:28 88
- +Оценка
-13 +1

До коментар [#86] от "SAAVEDRA"

Точно езичника ще цитира Библията да защити езическата си теза браво похвално е колко си безочлив.Добре скалъпено браво,ако беше едно време щяха да те направят герой на социалистическия труд ама не е затова ви боли.Като влагаш твои думи в на други устата какъв ставаш...?

 
Преглед на профил ladislavpix Рейтинг: 8 Неутрална
1 окт 2010 22:37 89
- +Оценка
-3 +11

Имам две деца. Тинейджъри. Това не е малко. Поне така ми се струва. Не мисля, че цялата кампания на БПЦ е насочена в правилната посока. Защо? На първо място, защото възпитаваме децата си така, че да разбират че са граждани на света. Просто в наши дни имат тази възможност, аз не получих този шанс. Няма значение, че имам интернет или цифрова телевизия. Категорично съм против това, да се въвлича държавата да финансира и компенсира дадена безотговорност и отстъпление от основни функции на БПЦ. Ако поради една или друга причина съботно неделните служби не привличат миряни и няма дебат и приобщаване, това не искам да става за сметка на публични средства. Не вярвам и в това, че хора завършили богослов ще запознават обективно и без внушения децата със смисъла и теорията на другите религии. Какво да кажа за водачите на нашата църква. Аз физически годен да върви между хората духовник в последен модел на "БМВ" не приемам. Същото си мисля и за политик, който гледа на света през затъмнените прозорци на държавната охрана.
Нашите духовници са били двигател на борбите ни за национална незавсимост. Крачели са по кални пътеки в студ и пек с парче хляб в торбата. Сега са благи, нашишкавяли и с отработен жест подават ръчица към малцината ошашавени от живота си миряни.
Ако беше възможно да бъде съставен учебник по история на религията, който да даде необходимото познание, добре. Проблемът е, че ние Гърция няма да станем. Няма. Защото няма как да си бил невярна невеста в...

Прочитане на целия коментар
покоите на атеизма, сега да искаш да си морален коректив.
По-важно е друго. Нека се отделят часове децата да научат какво е представителна, изпълнителна и местна власт. Нека се научат на това, какво е монархия, република и диктатура. Нека знаят кава е разликата между комунист, социалист, либерал, консерватор, демократ и всички тези основни политически течения. Това ще даде възможност утре, когато на 18 години излязат от училище и гласуват да знаят за какво гласуват.
Моля да не се занимаваме с глупости. Нашите деца са в интернет, не се вдъхновяват от неразбираеми брътвежи с мирис на тамян. Съжалявам че го казвам. На клетото ни Отечество са необходими граждани.

 
Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 458 "Не"
1 окт 2010 22:40 90
- +Оценка
-2 +8

До коментар [#88] от "yoanitsa":

Йоанитсе, това да си срещу ЦЪРКВАТА да се намъкне НАСИЛА в светското училище, не означава автоматично, че си езичник!

Пък и би ли пояснила какво точно значение влагаш в това понятие?!

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
Преглед на профил Кирил Кирилов Рейтинг: 1303 "Не"
1 окт 2010 22:41 91
- +Оценка
-3 +22

До коментар [#87] от "pastor_kiryakov":

Вие в момента отрекохте голямата част от съвременната наука, защото огромната част от съвременните учени са атеисти или нерелигиозни.

Как искате да се съгласим децата ни в училище да учат антинаука?

_____

Кирил Кирилов
 
Преглед на профил ss_tt Рейтинг: 0 Неутрална
1 окт 2010 22:44 92
- +Оценка
-6 +5

Да не повярваш каква борба се води за нещо ,което тежи само 21 грама и не е дори 24 карата. Гледам и двете страни колко са безсилни в аргументите си и се замерват с празнословия от вехта книга или от някой многотиражен бестселър и се чудя кое бедно детско мозъче ще изтрае подобен терор,а още по-малко да прозре зашоалирани заврънкулести 'истини',които трябва да го грабнат от първата заповед-заплаха" Да нямаш дрг Бог освен мен!" или " Вярвай в бозонът на Хикс!"
Бедните дечица:)

 
1 окт 2010 22:46 93

Този коментар беше изтрит в 22:47 на 01/10/2010 от неговия автор.

Преглед на профил pastor_kiryakov Рейтинг: 8 "Да"
1 окт 2010 22:48 94
- +Оценка
-8 +3

До коментар [#81] от "SAAVEDRA": Различните течения в Християнството отдавна са си изяснили що е от „Християнство” и по този въпрос спор няма, защото този въпрос е изяснен от Самия Христос и от Апостолите в Библията! Там е казано що е то „Християнство”, ама кой да чете Библията?! Само големи „ многознаещи философи” се извъдиха!!! Така че по този въпрос няма разногласия между християните! И хич не се оправдавайте с аргумента, че не знаете що е то „Християнство”!!! Много добре знаете, но не искате да го премете!!! Само езичество и суеверия са ви в умовете!!! Това е истината!!! А по въпроса за религията на ОСНОВАТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРИЯ – пак ви е стара информацията!!! Учените вече доказаха, че Хан Аспарух е приел християнството още преди да основе Българската Държава!!! Гледайте БТВ—ДОКУМЕНТИТЕ и други подобни нови открития!!!

 
1 окт 2010 22:57 95

Този коментар беше изтрит в 23:00 на 01/10/2010 от неговия автор.

Преглед на профил ss_tt Рейтинг: 0 Неутрална
1 окт 2010 23:03 96
- +Оценка
-3 +4

До коментар [#94] от "pastor_kiryakov":

"Откритията' в последно време станаха много"услужливи". Ние никога не сме се съмнявали ,че каквото каже БТВ това е единствената и неоспорима истина:)Началото на всички начала ;) Особено като знаем кой е спонсора и :)
Имам чувството обаче ,че с днешните учени участваме като зрители на конкрса"Ален мак" ,но вместо за ангажирана песен -за ангажирано и винаги много "ценностно"откритие.

 
Преглед на профил pastor_kiryakov Рейтинг: 8 "Да"
1 окт 2010 23:05 97
- +Оценка
-19 +3

В отговор ДАЛИ ВЕРОУЧЕНИЕТО ДА БЪДЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО?! След като Математиката и Химията са задължителни, то следва и Християнското Вероучение да е задължително!!! В училището на нашите деца само насилието и агресията НЕ трябва да са задължителни, а Любовта, Толерантността, Разбирателството, Приятелството, Възпитанието в Семейните Ценности, Верността, Християнският Морал и Доброто Поведение към ближния СА АБСОЛЮТНО ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ!!! Вярвам, че всички ще се съгласите с мен!!!

 
Преглед на профил Кирил Кирилов Рейтинг: 1303 "Не"
1 окт 2010 23:05 98
- +Оценка
-3 +24

До коментар [#94] от "pastor_kiryakov":

В библията пише много работи, но едно от първите неща които пише е, че човека е грешен защото е ял от дървото на познанието и затова бог го е наказал.

Вие не държите на познанието, вие не държите на истината, вие държите само на "вашата истина", но колко истинска е тази "ваша истина".

_____

Кирил Кирилов
 
Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 458 "Не"
1 окт 2010 23:06 99
- +Оценка
-4 +6

До коментар [#94] от "pastor_kiryakov":

До коментар [#94] от "pastor_kiryakov":

"Различните течения в Християнството отдавна са си изяснили що е от „Християнство” и по този въпрос спор няма"

Извинявайте, но как така хем е ясно какво е християнството, хем има различни християнски деноминации?! Християнството би трябвало да е едно единствено, и ДА НЯМА СПОР МЕЖДУ ИЗПОВЯДВАЩИТЕ ГО! А така всеки си тълкува учението на Христос по различен начин! И искате тая шизофрения да я тропосате на останалите, незагубили още здравия си разум хора!
...
А по bTV да не би да са излъчили интервю с кръстника на Аспарух!? :) Не допусках, признавам, че репортерите им имат колобърски заложби!

(За българските историци и техните "доказателства" не ми се говори в настоящия момент... Гнуслив човек съм... А и разчитам един ден, както е обещано, всичко ТАЙНО да стане явно... Пък тогава ще си говорим!)

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
Преглед на профил Кирил Кирилов Рейтинг: 1303 "Не"
1 окт 2010 23:11 100
- +Оценка
-3 +23

До коментар [#97] от "pastor_kiryakov":

В законодателството нищо не пише за Математиката и Химията, но в Закон за закрила на детето изрично пише:

“Глава 2, Чл. 11, (4) Всяко дете има право на закрила срещу въвличане в политически, религиозни и синдикални дейности…. Чл. 14. (1) Отношението на деца до 14 години към религията се определя от техните родители или настойници, а на деца от 14 до 18 години – по съгласие между тях и родителите или попечителите им. (2) Когато такова съгласие не се постигне, детето може да се обърне за решаване на спора чрез органите по този закон към районния съд.”

Освен това в конституцията на РБ пише"

“чл. 37. (1) Свободата на съвестта, свободата на мисълта и изборът на вероизповедание и на религиозни или атеистични възгледи са ненакърними. Държавата съдейства за поддържане на търпимост и уважение между вярващите от различните вероизповедания, както и между вярващи и невярващи“.

Много е важно да се обърне внимание на израза “религиозни или атеистични възгледи”, което на практика означава, че всеки гражданин на тази държава има правото да изповядва своята религия или да бъде атеист, което важи за всички, включително и за децата.

Вие в момента искате да се нарушат конституцията и законите на България.

_____

Кирил Кирилов
 
Преглед на профил ss_tt Рейтинг: 0 Неутрална
1 окт 2010 23:12 101
- +Оценка
-4 +5

До коментар [#97] от "pastor_kiryakov":

Ако отворите БТВ по всяко едно време на денонощието блика Любовта, Толерантността, Разбирателството, Приятелството, Възпитанието в Семейните Ценности, Верността, Морал и Доброто Поведение към ближния,но...от турски сериали,които доолкото ми е известно са мюсюлмани.

По-популярен термин към християнски се вписва "шамар"-Като те шибнат по една буза ,падай си и другата...и не ГО питай защо :))

 
Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 458 "Не"
1 окт 2010 23:12 102
- +Оценка
-4 +6

До коментар [#98] от "Кирил Кирилов":

:) Взимам написаното за Дървото на познанието, респективно Змията, подлъгала Ева и оттам - цялото човечество, като повод да допопитам:

Защо, като православните ни учат, че змията е най-долната твар, Злото, самия С...., жезлите им - на патриарха, мутрополитите и т.н. са увенчани със змия?! И то не една, а цели две? Разнасят си Злото, Изкусителя ей тъй, взели са го на въоръжение и непрестанно облъчват невинните хорица с него!

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
1 окт 2010 23:14 103

Този коментар беше изтрит в 23:15 на 01/10/2010 от неговия автор.

Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 458 "Не"
1 окт 2010 23:16 104
- +Оценка
-3 +6

До коментар [#100] от "Кирил Кирилов":

++++++++++++++++++++++++++

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
Преглед на профил pastor_kiryakov Рейтинг: 8 "Да"
1 окт 2010 23:25 105
- +Оценка
-15 +3

До коментар [#98] от "Кирил Кирилов": В голяма грешка сте г-н Кирилов! Ние държим и на познанието и на истината, и не сме врагове на тези неща! И трябва да знаете, че Истината на която ние държим, и в която вярваме, не е „наша” и не сме я измислили нито ние нито Църквата!!! Сам Господ Исус Христос казва за Себе Си в евангелието на Йоана (14:6): „Аз Съм Пътят, и ИСТИНАТА, и Животът!”

 
Преглед на профил ss_tt Рейтинг: 0 Неутрална
1 окт 2010 23:27 106
- +Оценка
-4 +7

До коментар [#89] от "ladislavpix":

Най-после нещо умно:) И актуално. И реализуемо.Защото БПЦ разполага с толкова богатство скрито къде ли не,но най-вече в подземията на Атон,че ако рече за 48 часа ни прави държава без борчове и с работеща икономика,но не би:) Тези богатства не са за стадото,а за клира. За стадото е измислено само десетки пъти преработвана вехта книга заради угода на властимащи още отпреди близо 2 хиляди години.

 
Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 458 "Не"
1 окт 2010 23:29 107
- +Оценка
-4 +8

До коментар [#105] от "pastor_kiryakov":

"Сам Господ Исус Христос казва за Себе Си в евангелието на Йоана (14:6): „Аз Съм Пътят, и ИСТИНАТА, и Животът!”

Точно! Но никъде не казва: "Православната църква е Пътят, и Истината и Животът!"

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
Преглед на профил Кирил Кирилов Рейтинг: 1303 "Не"
1 окт 2010 23:30 108
- +Оценка
-3 +19

До коментар [#105] от "pastor_kiryakov":

Това, че някой го е казал не означава автоматично, че е истина. Това трябва да се докаже с аргументи и в конкуренция със всички останали гледни точки. А гледните точки по този въпрос са наистина много. Това е разликата между науката и знанието от една страна и религиите от друга.

_____

Кирил Кирилов
 
Преглед на профил pastor_kiryakov Рейтинг: 8 "Да"
1 окт 2010 23:37 109
- +Оценка
-11 +4

До коментар [#99] от "SAAVEDRA": В различните Деноминации има само различна ФОРМА на поклонение, но всички Християнски Клонове вярват в Един Господ и Спасител на човешката душа – Господ Исус Христос! Така че Християнската вяра е само една по целия свят, въпреки различните деноминации! Те и цветята са много различни и разноцветни, но Творецът им е само Един! Както и в Католическата Църква има много и различни Ордени, но всички са Католици, така и Християнските деноминации са различни и многообразни, но всички са Християни, защото вярват в Един Господ – и Католици, и Протестанти, и Православни!!! Вижда се, че не сте добре информирани по тези тънкости, което показва необходимостта от Вероучение в училищата!!!

 
Преглед на профил pastor_kiryakov Рейтинг: 8 "Да"
1 окт 2010 23:44 110
- +Оценка
-8 +4

До коментар [#107] от "SAAVEDRA": Тук съм съгласен с Вас!!! Аз не защитавам Православната църква! Аз само защитавам истинското, неподправено и близко до народа Християнство като цяло, което и сам Христос е проповядвал на масите!

 
Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 458 "Не"
1 окт 2010 23:49 111
- +Оценка
-3 +7

До коментар [#109] от "pastor_kiryakov":

Не, вижда се друго - че всеки си тълкува по различен начин учението на Христос! И че дори са се водили кръвопролитни битки между отделните деноминации, че и в рамките на една и съща... Естествено, в името на Единия Спасител!

Как ще учите на любов, смирение и пр. християнски добродетели другите, като векове наред помежду си не можете да се разберете, побратимите?! Само се анатемосвате на поразия и си крадете последователите!

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
Преглед на профил pastor_kiryakov Рейтинг: 8 "Да"
1 окт 2010 23:49 112
- +Оценка
-10 +3

До коментар [#108] от "Кирил Кирилов": Пак сте в грешка г-н Кирилов! Не го е казал „някой”, а Самият Христос, по Който всички ние си броим годините на човешката история (летоброенето)! За другите религии може да сте прав, но Християнството не е срещу научното познание и е в унисон с всички научни доказателства и аргументи!

 
Преглед на профил ss_tt Рейтинг: 0 "Не"
2 окт 2010 00:01 113
- +Оценка
-3 +11

До коментар [#112] от "pastor_kiryakov":

"И все пак тя се върти":)

А казалият това отиде на кладата. Лицемерието ви е безгранично.

 
Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 458 "Не"
2 окт 2010 00:02 114
- +Оценка
-3 +9

До коментар [#110] от "pastor_kiryakov":

" близко до народа Християнство като цяло, което и сам Христос е проповядвал на масите!"

Точно така, да слязат проповедниците християнски от джиповете, мерцедесите и беемветата, и да отидат сред масите, а не да натискат държавата да ги внедрява в училищата!

И то:
""ДАРОМ СТЕ ПРИЕЛИ, ДАРОМ ДАВАЙТЕ! ...Не взимайте нито злато, нито сребро, нито медна монета в пояса си, нито торба за път, нито две ризи, нито обуща, нито тояга..." (Мат., 10:8-10)

Колцина от християнските "проповедници" следват заветите на Иисус?! Със златата, пищните одежди, мазните търбуси, арогантния си характер...

И дали са "незлобливи като гълъбите" нашите "духовници"?!

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 458 "Не"
2 окт 2010 00:05 115
- +Оценка
-2 +9

До коментар [#112] от "pastor_kiryakov":

Това, че християнството е за научното познание е нагла лъжа! От първите векове гоните до смърт всички, които имат различно виждане за устройството на Земята и Вселената! И впоследствие си ъпдейтвате вижданията, и се извинявате за убийствата и гоненията! И сте чисти като сълза!

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
Преглед на профил pastor_kiryakov Рейтинг: 8 "Да"
2 окт 2010 00:06 116
- +Оценка
-9 +4

До коментар [#111] от "SAAVEDRA": Различните тълкувания са били за второстепенни неща и битките са се водили за човешки, а не за Божествени каузи (нищо, че са били „кръстени” в името на Бога)! Това обаче не доказва, че когато Христос е поучавал хората на любов, смирение, братство и разбирателство не е бил прав!!! Сага в 21-век стои дилемата пред всички нас в България дали ще приемем Неговото учение и ще съобразим живота си с него или ще го отхвърлим, както в годините на атеизма?! Дали ще намерим духовни и морални сили да се покаем за нашите грешки и да научим нашите деца и внуци на това вечно и непреходно Христово учение или отново ще ги оставим в безморалната безпътица и духовна тъмнина и забвение?! Решението е изцяло наше, а нашите народни будители и революционери ни гледат някъде отгоре и какво ли ни се чудят как сме забравили техните завети и ПЪТЯТ, който са ни показали!!! Наистина – Бог да ни е на помощ!!!

 
Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 458 "Не"
2 окт 2010 00:09 117
- +Оценка
-2 +3

До коментар [#113] от "ss_tt":

Е, чак на кладата?!

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
Преглед на профил ss_tt Рейтинг: 0 Неутрална
2 окт 2010 00:19 118
- +Оценка
-5 +2

До коментар [#117] от "SAAVEDRA":

Джордано Бруно

 
Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 458 "Не"
2 окт 2010 00:27 119
- +Оценка
-2 +5

До коментар [#116] от "pastor_kiryakov":

Това в продължение на векове доказва, че тези, които уж са Негови представители на Земята, не струват! Доказва, че не всеки, който се обявява за Негов последовател, е такъв, и може да разпространява ПРАВИЛНО учението Му!

За християните, НЕ ЗА ДРУГИ е казано:

"В онзи ден мнозина ще ми рекат: Господи! Господи! Не в Твоето ли име пророкувахме, не в Твоето ли име бесове изгонихме, и не в Твоето ли име направихме много велики дела? Но тогава ще им заявя: Аз никога не съм ви познавал, махнете се от Мене вие, които вършите беззаконие!" (Мат., 7:22-23)

На достатъчно беззакония и други антихристки прояви от страна на "духовенството" ни се нагледахме! Щом в България свещеници убиха друг свещеник, какво да говорим! Такива нямат място при децата, "на които е Царството Небесно", според Иисус! И няма защо да чакаме да дойде "онзи ден", за да ги отпратим и ние по-надалеч!

...
"pastor_kiryakov
"Различните тълкувания са били за второстепенни неща и битките са се водили за човешки, а не за Божествени каузи (нищо, че са били „кръстени” в името на Бога)! Това обаче не доказва, че когато Христос е поучавал хората на любов, смирение, братство и разбирателство не е бил прав!!!"

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 458 "Не"
2 окт 2010 00:40 120
- +Оценка
-2 +6

До коментар [#118] от "ss_tt":

"Eppur si muove!" се приписва на Галилео Галилей!

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 458 "Не"
2 окт 2010 00:59 121
- +Оценка
-3 +6

До коментар [#116] от "pastor_kiryakov":

"Сега в 21-век стои дилемата пред всички нас в България дали ще приемем Неговото учение..."

ПРИЕМЕМ, да, а не НАТРАПИМ!

Няма гаранция за това кой ПРАВИЛНО предава Неговото учение! За което можем да съдим "по плодовете" на всички досегашни претенденти да бъдат единствените разпространители на Учението Му!

Бог е Този, Който Сам избира своите ученици! ("Не вие избрахте Мене, но Аз избрах вас.") И Той е, който намира начин да постави всеки на Пътя, водещ към Него! Не може който и да било да натрапва учението Му, по-скоро себе си, на когото и да било! Пък и да ползва за това като инструмент държавата!

Постигнали сме свобода от ужасяващия диктат на Църквата, от мрачната й страна, и не бива да се отказваме от тая придобивка! Никакво връщане назад към Средновековието! (което кой знае защо се приема за символ на мрака, макар че от самото начало, от първите векове след Христа, Църквата върши своите античовешки дела!) Ако трябва да бъдем справедливи, тая институция трябва да бъде забранена, като донесла безброй жертви и беди на човечеството! Та до ден днешен!

Затова - никаква принуда!

Църквата и всякакви такива псевдодуховни институции трябва да стоят далеч от светското образование! Да намерят точния начин да станат привлекателни за хората и достойни за Оня,...

Прочитане на целия коментар
когото твърдят, че представляват!

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
Преглед на профил pastor_kiryakov Рейтинг: 8 "Да"
2 окт 2010 01:09 122
- +Оценка
-12 +3

До коментар [#119] от "SAAVEDRA": Напълно прави сте!!! Имало е, има и вероятно и в бъдеще ще има неискрени и корумпирани псевдо-Божии служители! Те, обаче, не могат да се скрият от погледа на Бога или да Го излъжат и бъдете сигурен, че те ще си получат жестоката и справедлива присъда! Това, също така, не доказва, че ВСИЧКИ Божии служители са „маскари”! Мога да Ви уверя, тъй като съм в „кухнята” на нещата, че ПОВЕЧЕТО редови християнски свещенослужители (не говоря само за православната църква, а и за другите Християнски деноминации) са искрени, смирени, посветени и всеотдайни на своето духовно служение и са напълно достойни за подражание и пример, както и достойни да учат младото поколение на Християнските добродетели и ценности! Вярвам ще се съгласите с мен, че не трябва да поставяме ВСИЧКИ под един ОБЩ ЗНАМЕНАТЕЛ! То така е много лесно и повърхностно да обявим всички за „маскари”, а ние да излезем най-хубавите и да избягаме по терлички от отговорност! Има и нещо друго, господа – Нека да спрем да се взираме и концентрираме върху грешките на Църквата! Църквата е съставена от хора, а както знаем и от Библията хората са грешни и в много неща грешат! Пък и когато един човек е осъзнал грешката си и се е покаял за нея, и е поискал прошка за нея, то редно е ние повече да не му я натякваме и повтаряме до безкрайност! Но друго нещо е по-важно! Важното е не какво Църквата е сгрешила, направила, казала или изгорила, а Важното е какво...

Прочитане на целия коментар
ХРИСТОС е казал и направил за хората и ДАЛИ НИЕ ГО ПРИЕМАМЕ за праведно и добро! Готови ли сме да Го последваме и приемем?! Ако сме готови да Го последваме и да Го приемем – всичко останало остава на заден план и е без значение! Ако, обаче, не Го приемаме, то оправдания можем да си намерим безброй!!!

 
Преглед на профил pastor_kiryakov Рейтинг: 8 "Да"
2 окт 2010 01:29 123
- +Оценка
-16 +3

До коментар [#121] от "SAAVEDRA": Когато учителят учи своите ученици на сложните математически, физически или химически формули, той НАТРАПВА ЛИ своя предмет на децата ни, ТОРМОЗИ ЛИ ги или ги учи на нещо полезно за живота?????!!!!! Защо си мислите, че когато някой влезе в класната стая на нашите деца и ги учи не да се бият, а да се разбират и обичат, както Христос ни е завещал, той непременно им НАТРАПВА нещо???!!! А да не кажем и нещо повече – че преди децата ни да се изтребят взаимно, по-добре е да вземем да им НАТРАПИМ мисълта, че споровете не се решават с юмруци, боксове и ножове, а има и по-цивилизовани начини за разрешаване на конфликтите, които не ги е открил човекът, а Христос ни е научил на тях!!! Когато родителят възпитава детето си на добро поведение той НАТРАПВА ЛИ своите разбирания на него?????!!!!! Замислете се!!!

 
Преглед на профил pastor_kiryakov Рейтинг: 8 "Да"
2 окт 2010 01:35 124
- +Оценка
-12 +3

И още нещо ЗА ЦЪРКВАТА! Защо все изтъквате грешките и злините, които тя е причинила, а не признаете многото ползи и добрини, които Църквата е дала на България и на човечеството през вековете???!!! В това отношение не сте обективни и справедливи, а гледате едностранчиво!!!

 
Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 458 "Не"
2 окт 2010 01:46 125
- +Оценка
-3 +8

До коментар [#122] от "pastor_kiryakov":

Разбира се, че не всички са маскари, но не можем да си позволим и днес, в 21. век, да продължим да изпитваме на свой гръб (да не кажа нещо друго!) кой Е и кой НЕ Е "маскара" сред духовниците!

А за това, че "Църквата е съставена от хора, и хората са грешни" и "Но друго нещо е по-важно! .Важното е не какво Църквата е сгрешила, направила, казала или изгорила...", абсолютно не го приемам - Иисус е казал:

"Никой, който е от Бога, не върши грях, защото Неговият зародиш пребъдва в Него; и не може да съгрешава, защото е роден от Бога"! (Йоан, 3:9)

Църквата трябва да ЗНАЕ и да МОЖЕ да "произвежда" такива люде, да отличава кой е РОДЕН ОТ БОГА, и да оторизира ЕДИНСТВЕНО такива хора, и САМО на такива да позволява да проповядват! Щом е допуснала грешката да пусне "християнски вълци" сред стадото, НЕКА СИ ПОНЕСЕ ПОСЛЕДСТВИЯТА! И да не претендира да й бъде даден още един шанс да се пробва, и то сред децата!

Хората може да грешат, но не и онези, които Църквата е обявила за свещенослужители и им е дала картбланш да проповядват христовото учение! Иначе каква е разликата между тях и обикновените, "грешни" хора!

А думите ви издават, че и вие не сте наясно с духа, с есенцията на христовото учение, и просто теоретизирате, щом като вадите подобни...

Прочитане на целия коментар
аргументи в защита на Църквата... И тук обсъждаме ТОЧНО ЦЪРКВАТА, като носител и евентуален "преподавател" на Познанието, на учението на Христос, а не Самия Него!

Ако може, тя трябва да се очисти от псевдодуховниците, пък тогава хората сами ще бъдат привлечени от истинските Божии служители...

А сега слепци водят слепците...

Църквата трябва спешно да се реформира, ако може, и тогава да иска да й се отпускат каквито и да било средства и друга помощ! Ама явно има или неразбиране, или нежелание, или и двете... Безнадеждна работа! Само Господ може да оправи тая каша, и да се надяваме това да стане по-скоро!

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 458 "Не"
2 окт 2010 01:52 126
- +Оценка
-3 +9

Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 458 "Не"
2 окт 2010 02:11 127
- +Оценка
-3 +7

До коментар [#124] от "pastor_kiryakov":

"Защо все изтъквате грешките и злините..". - Защото Църквата, ако е това, за което се представя и рекламира непрестанно, няма право ЧАК НА ТАКИВА ГРЕШКИ! На сметката й са записани ХИЛЯДИ ЧОВЕШКИ ЖЕРТВИ! Само един единствен човек да беше убит в Името на Оня, който проповядва Любов към ближния, чийто Деца сме всички ние, стига, за да престане тя да бъде какъвто и да било морален авторитет и да претендира да има нещо общо с Него!

Можем ли да си представим как биха се развили изкуството, науката и културата, човечеството като цяло, ако не беше убийствената намеса на ретроградната Църква в хода на човешката история?! Ако не започвахме многократно от нулата... Ако не си бяха отишли от насилствена смърт гениите на човечеството, знайни и незнайни, за чиято причинена от самата нея смърт Църквата просто се "извини"!
Излишно е да говорим!

НИКОЙ НЕ Е ЗАБРАВЕН, НИЩО НЕ Е ЗАБРАВЕНО!

Делата църковни в България - също!

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
Преглед на профил boby1945 Рейтинг: 856 Неутрална
2 окт 2010 08:10 128
- +Оценка
-6 +1

Е нали ви казах още вчер,а че напразно се хабите, българинът си е атеист по определение от времето на хановете и богомилите насам и сега ексика му е да учи "религия" сега и статистиката на форума потвърди това дето се знае от време оно......

_____

_____

Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 
Преглед на профил ihadjidochev Рейтинг: 8 "Не"
2 окт 2010 10:09 129
- +Оценка
-1 +3

До коментар [#123] от "pastor_kiryakov":

Не сравнявайте ако обичате науката и това което се учи в училище с религията. Не е нужна църквата да учи децата да не се избиват с боксове и бухалки, това трябва да дойде от семейството, а понякога и това не помага защото около тях дават точно обратния пример.
Библията може да служила за някакъв елементарен вид конституцуя, за да може да се въведе някакъв тип закон, който да е над всички. В момента само че живеем в 21ви век и моралните ценности се градят от обществото, и така трябва да е. Резултата от изтребването на българската интелигнция е на лице...всеки народ заслужава управниците си...

 
Преглед на профил pastor_kiryakov Рейтинг: 8 "Да"
2 окт 2010 12:43 130
- +Оценка
-11 +1

До коментар [#125] от "SAAVEDRA": Съгласен съм, че Православната църква трябва спешно ДА СЕ РЕФОРМИРА!!! Затова и аз не съм Православен свещени, а съм Протестантски пастор и съм привърженик и представител на РЕФОРМАТОРСКИЯ КЛОН на Християнството, който започва през 1517г. при ПРОТЕСТАНТСКАТА РЕФОРМАЦИЯ на Мартин Лутер! Това е РЕФОРМАЦИЯТА, която е дала тласъкът на прогреса и високите постижения на цялото Западно общество, към което сега ние всячески се стремим и все се чудим как ще ги стигнем! Това е РЕФОРМАЦИЯТА, която е нужна на България днес!!! РЕФОРМАЦИЯ в Църквата, РЕФОРМАЦИЯ в Семейството, РЕФОРМАЦИЯ в Политиката РЕФОРМАЦИЯ в Цялото Общество, РЕФОРМАЦИЯ и в Училището!!!

 
2 окт 2010 12:54 131

Коментарът беше изтрит от модераторите.

Преглед на профил ss_tt Рейтинг: 0 Неутрална
2 окт 2010 13:25 132
- +Оценка
-1 +4

До коментар [#130] от "pastor_kiryakov":

Ха да не е по врат,а по шия:) И вас си ви бива. колко души загробихте без преди това добре да ги обработите ,че всичко земно не им трябва и те трябва 'доброволно' да ви го подарят чет няма. Колко пък ходят зомбирани от вас все едно прозак са пили само който е имал около себе си знае.

 
Преглед на профил ss_tt Рейтинг: 0 Неутрална
2 окт 2010 13:37 133
- +Оценка
-1 +3

До коментар [#120] от "SAAVEDRA":

Да,така е.Грешката моя. Разликата е ,че единия го е казал ,но се е отрекъл,за да поживее още малко. а другия си е отишъл за да не се отрече от своето.

 
Преглед на профил Христомир Йорданов Рейтинг: 571 "Не"
2 окт 2010 13:45 134
- +Оценка
-1 +10

Мнението ми е по-скоро отговор на разсъжденията на Прот. Емил Паралингов (ще ми се да знам какво означава прот.).

Уважаеми господин Паралингов,

Въпреки добрите намерения които несъмнено имате, настояването задължително да се изучава религия в училище е най-малкото арогантно. Това желание, както и вашата аргументация, загатват идеята, че единствено православната църква притежава монопол върху любовта между човеците. Вие твърдите, също така имплицитно, че ако човек не е вярващ, той се грижи единствено за материалното.

Не мога да се съглася с вас. Аз не съм вярващ, но не смятам че съм неспособен на любов, материално ограничен индивид. Има други начини за възпитаване "добри човеци" освен вярата. Например съчувствието, съзнанието, че другите хора освен нас самите изпитват кажи-речи същите чувства като нас. Също така освен православното християнство съществуват и други религии. Например хората, членуващи в така нареченото Бяло братство са скромни, културни и възпитани люде, по-тихи от водата. Такова ми е впечатлението от тях, въпреки че не споделям и техните религиозни възгледи (какво не ги споделям, аз направо не ги разбирам).

Вие си въобразявате, че знаете рецептата за пълното щастие и искате да я наложите върху всички нас. Сещате ли се за друга организация, която е постъпвала така в миналото? Да, именно безбожните комунисти действаха по този начин.

Ако аз бях вярващ свещеник и исках да...

Прочитане на целия коментар
науча другите на мир и любов, щях да се постарая да давам личен пример и да съм възможно най-активен сред нуждаещите се, а нямаше да правя шествия с цел да наложа нещо върху някого. Българската православна църква в момента е известна с анахроничните си прояви - само ви напомням за съществуването на тоталното недоразумение, наречено пловдивски митрополит Николай, от когото вие, надявам се, се срамувате. Този човек обвини концерта на Мадона за потъването на кораба в Охридското езеро - изказване, присъщо на 17 век.

За да не съм съвсем негативен в мнението си, нека ви дам два примера за религиозни водачи, от които се възхищавам. Това са отец Иван от Нови Хан и отец Андон от Благоевград, които се опитват да дадат смисъл на живота на изоставени деца, както и религиозния лидер на исмоилите Ага Хан IV, чиято основна грижа е организирането на болници из дивите планини на Памир, и благодарение на когото децата в най-забутаното памирско село ходят на училище. Бил съм там, видял съм.

Накрая искам да ви кажа, че нямам лоши чувства към никоя религия, най-малко към православната. Изключително ясно съзнавам, че тя е опора за много хора, начин да се чувстват поне малко по-добре в сравнително неприятния свят, в който живеем.

Но, искам да разберете, това не е единствения път.

Ако сте стигнали до тук, благодаря ви за вниманието.

С уважение,

Христомир Йорданов

 
Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 458 "Не"
2 окт 2010 14:14 135
- +Оценка
-1 +4

До коментар [#133] от "ss_tt":

ОК. Щях да си замълча, и да не я отбелязвам, но го направих заради "безсилието" и "празнословията", които си позволи да вмениш на участниците в дебата! :)

А инак - подкрепям по-голямата част от казаното от теб!

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 458 "Не"
2 окт 2010 14:27 136
- +Оценка
-3 +6

Освен това, с външния си вид свещениците от православната църква ще стряскат малчуганите! Не знам кой им е дизайнера, но с тия черни дрехи, калимявки и дълги коси и бради карат дори възрастните минувачи да ги заобикалят отдалеч!

Като се дават тук примери от bTV - да си припомним, че един бате Енчо беше принуден да си смени прическата, защото плашеше малките. Децата са толкова впечатлителни!...

Спомням си как като деца се отдръпвахме, правехме "заключ" и си казвахме "предавам ти поп", когато някой такъв минеше покрай нас! А сега къде ще избягат милите, като една такава черна сянка им нахълта в класната стая?! Трябва да се намалява стресът сред децата, не да го увеличаваме!

А и Христос с черни дрехи ли се е дегизирал? Отде тая мода? Сигурно подобно облекло е по-практично и лекетата не личат толкова, но общо-взето имат доста нечистоплътен вид тия чернодрешковци!

За всичко тряба да се мисли!

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
Преглед на профил ss_tt Рейтинг: 0 Неутрална
2 окт 2010 14:34 137
- +Оценка
-3 +1

До коментар [#135] от "SAAVEDRA":

Наистина е дразнещо обаче ,когато дебата придобие вид на теософски спор.Както виждам ,това че познавате и цитирате части от Библията не убеждава религиозните в непогрешимостта им по принцип.И в това,че са по-добрите хора. Иначе нямаше да искат намеса в светското образование. Или може би т.н. лятни религизни училища за деца им обостриха апетита,но дали е само за детските души....мога да споря по този въпрос :)

 
Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 458 "Не"
2 окт 2010 14:39 138
- +Оценка
-1 +5

Освен това тук кой знае защо се дискутира само задължителното изучаване на религия-православие. Ако се въведе задължителното изучаване, в училищата ще влязат представители на различни изповедания. Мюсюлмани, католици, протестанти, юдеи, цитираните по-горе Бели братя и пр.

Отделно - финансовото изражение и тежест на това присъствие, но, примерно католицизмът забранява ползването на презервативи... (макар че, както се разбра - педофилията в тая Църква да не е забранена!)... А в други часове нерелигиозните учители ще им дават друг акъл...

Как ще се съвместяват тия различни постулати?!

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 458 "Не"
2 окт 2010 14:44 139
- +Оценка
-1 +6

До коментар [#137] от "ss_tt":

Паралингов се аргументира, че спорът тук говорел за "некомпетентност, незнание по елементарни въпроси свързани с религията като духовно преживяване, с християнството, с Българската православна църква"...

Затова ей тъй, на прима виста, без да се напъваме, можем да им покажем, че не е като да не знаем, а че именно защото ЗНАЕМ, сме против Църквата да нахълтва в светското образование!

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 458 "Не"
2 окт 2010 14:56 140
- +Оценка
-1 +3

До коментар [#130] от "pastor_kiryakov":

Аз, когато писах, че Църквата трябва да се реформира, нямах предвид само Православната!

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
Преглед на профил ss_tt Рейтинг: 0 Неутрална
2 окт 2010 15:05 141
- +Оценка
-1 +4

До коментар [#139] от "SAAVEDRA":

Е,единственото,което мога да му пожелая на него/Паралингов/ е да може със същото разбиране на материята да коментира в детайли всички научни открития и нобелови лауреати/т.е. трудовете им/,както всеки средностатистически интелигент може да цитира и тълкува Библейски изрази колкото и кодирани да ги представят.
Или да обърнем всичко на езотерика.

 
Преглед на профил Кирил Кирилов Рейтинг: 1303 "Не"
2 окт 2010 16:40 142
- +Оценка
-2 +17

Много е важно родителите да знаят какво пише в църковните книги и сами да преценят дали религията е символ на толерантност.

ПЕТА КНИГА МОИСЕЕВА - ВТОРОЗАКОНИЕ ГЛАВА 13

6. Ако тайно те надумва брат ти, (бащиният ти син или) майчиният ти син, или син ти, или дъщеря ти, или твоята обична жена, или приятелят ти, който е за тебе както душата ти, като казва: "да вървим и да служим на други богове, които не познаваше ти и твоите отци",
7. на боговете на ония народи, които са около ти, близки до тебе или далечни от тебе, от единия край на земята до другия, -
8. не се съгласявай с него и не го слушай; и да се не смили окото ти над него, не го жалей и не го прикривай,
9. но го убий; нека първом твоята ръка бъде върху него, за да го убие, - а сетне ръцете на целия народ;
10. убий го с камъни, да умре; понеже той се е опитвал да те отвърне от Господа, твоя Бог, Който те изведе из Египетската земя, из дома на робството;

Това пише в свещените за християните книги и това искат да изучават децата ни. Да убиват всеки който не е съгласен с тях.

_____

Кирил Кирилов
 
Преглед на профил Кирил Кирилов Рейтинг: 1303 "Не"
2 окт 2010 16:43 143
- +Оценка
-3 +18

Ето още от прословутият библейски морал и толерантност

ТРЕТА КНИГА МОИСЕЕВА - ЛЕВИТ ГЛАВА 20

7. Освещавайте се и бъдете свети, защото Аз съм Господ, (свет) Бог ваш.
8. Пазете Моите наредби и ги изпълнявайте, защото Аз съм Господ, Който ви освещавам.
9. Който хули баща си или майка си, да бъде умъртвен; той е хулил баща си и майка си: кръвта му е върху него.
10. Ако някой прелюбодействува с омъжена жена, ако някой прелюбодействува с жената на ближния си, - да бъдат умъртвени и прелюбодеецът и прелюбодейката.
11. Който легне с бащината си жена, той е открил голотата на баща си; и двамата да бъдат умъртвени: кръвта им е върху тях.
12. Ако някой легне със снаха си, и двамата да бъдат умъртвени: те са извършили мръсотия, кръвта им е върху тях.
13. Ако някой легне с мъж като с жена, и двамата са извършили мръсотия: да бъдат умъртвени, кръвта им е върху тях.
14. Ако някой се ожени за дъщеря и майка, това е беззаконие; с огън да бъдат изгорени и той и те, за да няма беззаконие между вас.
15. Който се съвъкупи с добитък, да бъде умъртвен, и добитъка убийте.
16. Ако жена отиде при някой добитък, за да се съвъкупи с него, убий жената и добитъка: те трябва да бъдат умъртвени, кръвта им е върху тях.

_____

Кирил Кирилов
 
Преглед на профил Кирил Кирилов Рейтинг: 1303 "Не"
2 окт 2010 16:52 144
- +Оценка
-2 +20

А тук директно християнската църква настройва децата срещу родителите.

МАТЕЙ ГЛАВА 10

33. а който се отрече от Мене пред човеците, и Аз ще се отрека от него пред Моя Отец Небесен.
34. Не мислете, че дойдох да донеса мир на земята; не мир дойдох да донеса, а меч;
(в друга версия го срещнах "не дойдохъ да поставя миръ, а ножъ")
35. защото дойдох да разлъча човек от баща му, и дъщеря от майка й, и снаха от свекърва й.
36. И врагове на човека са неговите домашни.
37. Който обича баща или майка повече от Мене, не е достоен за Мене; и който обича син или дъщеря повече от Мене, не е достоен за Мене;

_____

Кирил Кирилов
 
Преглед на профил ss_tt Рейтинг: 0 Неутрална
2 окт 2010 16:54 145
- +Оценка
-2 +12

До коментар [#143] от "Кирил Кирилов":

с гореизброените точки половината християнски свят вече е за два метра под земята:)

 
2 окт 2010 16:54 146

Този коментар беше изтрит в 16:55 на 02/10/2010 от неговия автор.

Преглед на профил Кирил Кирилов Рейтинг: 1303 "Не"
2 окт 2010 16:57 147
- +Оценка
-2 +19

А този цитат от библията дори няма нужда от коментар. Представете си какво ще направим от нашите деца след като църквата им набие в главата това.

ЛУКА ГЛАВА 14

26. ако някой дохожда при Мене, и не намрази баща си и майка си, жена си и децата си, братята и сестрите си, та дори и самия си живот, той не може да бъде Мой ученик;

_____

Кирил Кирилов
 
Преглед на профил Кирил Кирилов Рейтинг: 1303 "Не"
2 окт 2010 17:13 148
- +Оценка
-4 +18

А в някои пасажи на библията дори се говори за човекоядство. Мога да дам стотици пасажи от библията пълни с кръв, насилие, нетолерантност. Библията не е за деца и хора със слаба психика.

ВТОРОЗАКОНИЕ
28:53. В оная обсада и стеснение, в които твоят враг ще те постави, ти ще ядеш плода на утробата си, плътта на синовете и дъщерите си, които Господ, Бог твой, ти е дал.

ИСАЯ ГЛАВА 49
26. А притеснителите ти ще заставя да изядат собствените си меса, И ще се опият със собствената си кръв както с ново вино; - И всяка твар ще познае, Че Аз, Господ, съм твоят Спасител, И че твоят изкупител е Могъщият Яковов.

ЕРЕМИЯ
19:9 И ще ги направя да ядат месата на синовете си и месата на дъщерите, и ще ядат всеки месата на другаря си, при обсадата и при утеснението, с което ще ги утеснят неприятелите им и ония, които искат живота им.

_____

Кирил Кирилов
 
Преглед на профил ihadjidochev Рейтинг: 8 "Не"
2 окт 2010 17:26 149
- +Оценка
-3 +16

Страшна любов към хората има тоя бог...направо ум да ти зайде, който не е с мен е против мен...на това му викам толерантност.

 
Преглед на профил Кирил Кирилов Рейтинг: 1303 "Не"
2 окт 2010 17:42 150
- +Оценка
-3 +21

До коментар [#149] от "ihadjidochev":

Съвсем не е случайно, че в световната история най-много войни, убийства и кръвопролития са станали по религиозни подбуди.

_____

Кирил Кирилов
 
Преглед на профил Христомир Йорданов Рейтинг: 571 "Не"
2 окт 2010 17:59 151
- +Оценка
-4 +10

До коментар [#148] от "Кирил Кирилов":

Ами историята за праведния Лот, когото господа спасил от Содом преди да затрие града знаете ли я? Дошли му ангели на гости на въпросния Лот, обаче жителите на Содом им имали зъб по някаква причина (не ми стана много ясно каква). Въпросните жители обсадили дома на Лот и поискали от него да им предаде гостите. И праведния Лот им казва следното
Битие, Гл. 19
7. и рече (им): братя мои, не правете зло;
8. ето, имам две дъщери, които още мъж не са познали; по-добре тях да изведа при вас, и правете с тях, каквото искате, само на тия човеци не правете нищо, понеже са дошли под покрива на къщата ми.

 
Преглед на профил Христомир Йорданов Рейтинг: 571 "Не"
2 окт 2010 18:05 152
- +Оценка
-3 +11

Старият завет е меко казано кървава история, жестока и брутална. Трудно ми е да съобразя как така православната църква успява да пробута стария и новия завет в една книга, наречена Библия, като те на места си противоречат. Вземете проповедта на планината, там Йешуа директно отрича десетте заповеди и дава нови. За това изпитвам известно уважение към Евангелистите, поне те съзнават тези противоречия.

 
Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 458 "Не"
2 окт 2010 20:56 153
- +Оценка
-4 +5

До коментар [#144] от "Кирил Кирилов":

:) "който се отрече от Мене пред човеците, и Аз ще се отрека от него пред Моя Отец Небесен" - трябва да се повтаря на "християните" и по друг повод:

Петър, скалата, на която е построена Църквата,

ТРИЖДИ СЕ Е ОТРИЧА ОТ ИИСУС!
Така че и Иисус се е отрекъл от него, респективно от Църквата!

Това - като добавка към постинга ми от предишния дебат:

Сам Иисус Христос ни е оставил ЯСНО ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ за същността на Църквата!

Той определя Петър за ОСНОВАТА, скалата, върху която ще бъде построена Църквата, която съответно ще притежава качествата на Петър/Симон...

И какво ни казва Иисус за Петър, РЕСПЕКТИВНО - ЗА ЦЪРКВАТА -
ЧЕ Е:

1. САТАНА
"Махни се зад Мене, сатана"
Мат. 16:21-23)

2. ЩЕ СЕ ОТРЕЧЕ ОТ НЕГО (ХРИСТОС)
("Истина ти казвам: че тая нощ, преди да пее петелът, три пъти ще се отречеш от Мене"
Мат. 26:31-34)

3. НЕ МИСЛИ ЗА БОЖИИТЕ НЕЩА, А ЗА ЧОВЕШКИТЕ!
("Махни се зад Мене, сатано, ти си Ми съблазън, защото не мислиш за Божиите неща, а за човешките"
Мат., 16:23)

4. МАЛОВЕРЕЦ
"Маловерецо, защо се усъмни!"
Мат. 14:22-31)

Е, тая ли Църква, съградена върху подобна ОСНОВА,...

Прочитане на целия коментар
която тачи Петър за един от най-големите си светци, претендира да учи на каквато и да било духовност, ДЕЦАТА?! На които, според думите на Самия Христос, принадлежи Царството Небесно?!

ДА ПОМНИМ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕТО МУ!

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
Преглед на профил Кирил Кирилов Рейтинг: 1303 "Не"
2 окт 2010 21:08 154
- +Оценка
-4 +18

Откъс от Автобиография на Бранислав Нушич:

ВЕРОУЧЕНИЕ

Изучавайки вероучение, аз страшно много обикнах безбожието. Така се получи вероятно, защото учителят, който ни предаваше тоя предмет, така нехристиянски ни биеше, че и днес, когато слушам в черквата проповед за християнското милосърдие, аз се обръщам на всички страни от страх да не би да ме цапароса митрополитът с жезъла си или дяконът с кадилницата. Тоя факт е още едно доказателство, че впечатленията от ранната младост оставят дълбоки следи в душата на човека.

Спомням си например, че заради седемте мършави крави изядох седем такива тлъсти шамара, че не посмях и да проговоря за дебелите крави. А заради Мария и Магдалена едва не заплатих с живота си. Заради последната, т.е. заради Магдалена, трябваше веднъж да си сваля панталоните пред целия клас, да легна по очи върху чина и да изтърпя двадесет пръчки на голо. Оттогава така се наплаших, че и по-късно в живота, ако срещнех някоя жена на име Магдалена, аз никак не се решавах да си сваля пред нея панталоните.

Имаше уроци, които не представляваха никаква трудност за мене. Така например Адам и Ева ми бяха много симпатични вероятно с наивността си, а може би и затова, че първият грях на една жена е винаги симпатично нещо. Но докато Адам и Ева ми бяха симпатични, то техните деца ми причиниха много неприятности. Заради известната фирма „Каин и Авел“ три пъти ядох бой. Първия път, защото казах, че Авел е убил Каина,...

Прочитане на целия коментар
втория — защото казах, че Каин и Авел са апостоли. Не си спомням вече защо беше третият бой, но ми се струва, защото казах, че Каин продал Авела на египетските търговци за тридесет сребърника…

и т.н.

на който му се чете има още на:
http://chitanka.info/lib/text/3524/8#textstart

_____

Кирил Кирилов
 
Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 458 "Не"
2 окт 2010 21:16 155
- +Оценка
-4 +4

До коментар [#152] от "Христомир Йорданов":

Че той Новият завет е писан главно от един човек, който и Паралингов се скъсва да цитира - ПАВЕЛ!

Така нареченият апостол Павел, който не е избран от Иисус за Негов ученик, не е присъствал на проповедите Му, не е запознат в дълбочина с Учението Му от първа ръка; първоначално гони християните, съучаства в убийството на св. Стефан, избран е за апостол на мястото на Юда чрез хвърляне на жребий и т.н.

Почти целият Нов завет е запълнен от неговите послания, израз на неговото огромно Его, и "тълкувания" на учението на Христос. Е, писали и са и негови собствени ученици...

Така че православието си е едно павелианство и няма много общо с Христос! Тия хора са твърде объркани, но се напъват да натрапват объркаността си на околните... Колкото са повече, толкова по-голямат сигурност добиват в правотата на онова, което следват, горките! Залъгват сами себе си, но са фанатично предани на заблудите си! С което са донесли много беди на обществото.

Защото тоя Павел е един болен човек, с твърде изкривени и човеконенавистнически идеи и разбирания, които представя за думи на Христос... Въпреки, че тук там в писанията му може да се срещнат и части от истинското послание на Христос, всичко е една шантава компилация, която по-скоро отвежда далеч от Спасителя, нежели да е Път към Него.

Струва си да се...

Прочитане на целия коментар
четат евангелията от Йоан и Матей.

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 458 "Не"
2 окт 2010 21:26 156
- +Оценка
-4 +5

...А ето имената на дванадесетте апостоли:

първият, Симон, който се нарича Петър, и Андрей, неговият брат; Яков Заведеев, и Йоан, неговият брат; Филип и Вартоломей; Тома и Матей бирникът; Яков Алфеев и Тадей; Симон Зилот и Юда Искариотски, който Го предаде.
(Матей, 10:2-4)

Сами ги сравнете с имената на авторите на евангелията и посланията в Новия завет!

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
2 окт 2010 21:41 157

Този коментар беше изтрит в 00:09 на 03/10/2010 от неговия автор.

Преглед на профил weinlock Рейтинг: 233 "Не"
2 окт 2010 22:23 158
- +Оценка
-2 +3

До коментар [#78] от "pastor_kiryakov":

Мислих, че след като говоря с религиозни хора, те ще успеят да разберат подтекста на въпроса ми. Въпросът ми беше"

Защо ако целта е децата да научат едно и също: "любов, толерантност и приемане на инакомислещите" - те трябва да бъдат профилирани в групи, в които се преподават принципно антагонистични тези?

Виждам, че и вие споделяте схващането на отец Паралингов, че само чрез Християнското вероучение децата ще получат това познание, което им е необходимо. Същевременно подкрепяте идеята, че и в часовете по етика, ислям и каквото има още, те ще учат същото. Вие си противоречите, обосновете се.

До коментар [#87] от "pastor_kiryakov":

Да, аз допуснах грешка в изказването си, заради което не сте ме разбрали. Имах предвид точно това, което вие казвате - щом научните познания и открития не са довели до изоставяне на религиозните убеждения у религиозните учени, защо те не са довели до изоставяне на атеистичните убеждения от атеистичните учени. Отговорът е - защото в научната работа няма място за тези убеждения и няма да ги откриете в никое от научните достижения. Това са лични емоционални пристрастия. Вие даже твърдите, че нерелигиозността пречи на атеистичните учени, о, това е едно голо и много смело твърдение. Аз силно се съмнявам, че имате достатъчни...

Прочитане на целия коментар
познания в науката, щом твърдите, че Творец е необходим за обяснението на който и да е феномен. Напротив, в нито едно признато от научната общественост откритие, не се разкрива накакъв Творец.

Но тук вие подменяте фактите. Под религиозни учени аз имах предвид общопризнатите учени, които се определят като вярващи, което е истина. Истина е също така, че никой от тях не приема за истина религиозният светоглед, а изповядва собствена силно модифицирана версия, адаптирана с научните достижения и здравият разум. Обикновено това е на ирационално и емоционално ниво, което е изцяло встрани от всички аспекти на научният труд на същото светило. Под религиозни учени вие имахте предвид креационните псевдоучени, които в своята работа се стремят да отхвърлят всички общопризнати научни достижения, влизащи в разрез с религиозния мироглед.

Креационизмът категорично не се приема за наука от научната общественост, той си е чиста религия и лесно пада под ударите на обективната истина. Креационистите не достигат до практико-приложни открития, те не са открили нито един природен закон и зависимост. Да, дайте пример ако искате, при кои научни изследвания учени са достигнали до реални научни открития чрез наличието на Творец. Е, кой креационист е подкарал автомобил с молитва или е сварил яйце с прекръстване? Единственото което те правят е да спекулират с незнанието на лаиците, за да пласират нелогични и недоказани твърдения.

 
Преглед на профил Gai Jin Рейтинг: 477 Неутрална
2 окт 2010 23:03 159
- +Оценка
-1 +6

Когато религията стане задължителна, вярата умира!
Вярата е нещо много лично, съкровено, дълбоко. Религията е институционализиране на тази вяра. И като всяка институция, така и тази има цели, различни от чувствата на вярващите. Власт, благоденствие за властимащите, управление на знанието и достъпа до него, правила за това управление... Това са само част от институционализиращите механизми на религията.
Всеки трябва да е свободен да вярва в каквото иска - бог, слънце, светлина, трева, дух или гълъб.
Но не трябва да е задължен да го прави!
История и културни основи на религиите (в множествено число!) е разумно и полезно нещо, но задължителното вероучение е вредно за свободния дух, а оттам и за самата вяра!

 
Преглед на профил Симо Рейтинг: 1230 "Не"
2 окт 2010 23:05 160
- +Оценка
-1 +6

До коментар [#3] от "Димитров":

"Ползите" от изучаването на религия сме ги видели през вековете. Това са създаването на послушна и лесна за манипулиране маса от хора, които сляпо вярват в какво им се каже. Все пак основното в религията е "Вярвай, о ти невернико !!!Каквото ти кажа, го вярвай и как смееш да не вярваш. Господ ще те накаже и ще те прати в ада." Недостатъците също сме ги видели: инквизиция, обявяване на жени за демони и изгаряне на клада, убиване с камъни, създаване на религиозна структура за управление, в която неверниците (неудобните) са отлъчвани или убивани. Кръстоносни походи (с цел въоръжен грабеж) или джихад в името на Бога и насаждането на "просветители" на поробените хора, за да ги вкарат в правилния (удобния) път. Религиозните хора не приемат различното. Те не са толерантни. Имат изкривени възприятия, често насадени от техни учители. Те не мислят, те ВЯРВАТ. Въобще не се съобразяват с факта, че с искането си за задължителното въвеждане на час по религия се потъпква българската конституция.
Ще ме наречете атеист. Не, не съм атеист, аз съм хуманист и не вярвам сляпо в това, което "висшите" ми казват.

http://www.americanhumanist.org/Who_We_Are/About_Humanism/Humanist_Manifesto_III

 
Преглед на профил Gai Jin Рейтинг: 477 "Не"
2 окт 2010 23:09 161
- +Оценка
-2 +5

До № 152 - Сааведра - Много точно казано. Поздравления.
Учението на Христос има твърде малко общо с християнството, както ни го пробутват и внатрапват последователите му.
Добре е, също така, освене евангелията на Йоан и донякъде на Матей, да се прочетат и неканоничните евангелия - на Филип, на Мария Магдалена, на Тома, и особено новопубликуваното Евангелие на Юда. Като се съпоставят фактите и историите от тях, може да се открие къде е вярата и къде е религията.

 
3 окт 2010 00:04 162

Този коментар беше изтрит в 00:04 на 03/10/2010 от неговия автор.

3 окт 2010 00:08 163

Този коментар беше изтрит в 13:43 на 03/10/2010 от неговия автор.

Преглед на профил Кирил Кирилов Рейтинг: 1303 "Не"
3 окт 2010 08:38 164
- +Оценка
-1 +17

Много е важно освен какво ще се преподава в тези часове по религия в училищата и как ще се оценяват знанията на учениците по този предмет.

Аз се опасявам, че ако някой ученик си позволи аргументирана критика на част от материала в тези часове (а тази дискусия показва, че има много поводи за такава критика), преподавателите по традиция в българските училища ще му пишат веднага двойка и така ще навредят на успеха му, но така ще научил учениците единствено на двуличие и лицемерие.

На българските ученици им е необходимо да ги научим на критично мислене, а не да поемат безрезервно всяка попаднала им информация (това е особено важно в интернет ерата) и умението да правят SWOT анализ.

_____

Кирил Кирилов
 
Преглед на профил weinlock Рейтинг: 233 "Не"
3 окт 2010 12:00 165
- +Оценка
-2 +6

Нека някой привърженик на задължителносто вероучение да обясни - защо децата трябва се учат на ценности, любов и толерантност чрез разделяне на религиозни потоци?!!

 
3 окт 2010 12:47 166

Този коментар беше изтрит в 14:11 на 03/10/2010 от неговия автор.

Преглед на профил yoanitsa Рейтинг: 8 "Да"
3 окт 2010 14:35 167
- +Оценка
-18 +2

Браво останахте само петима,не сте малко за представителна извадка,на цялото ни общество.От девет кладенеца вода ми донесохте само не ми отговорихте като сте толкова умни утре сигурни ли сте,че ще се събудите.Не сте,защото такова е цялото ви мъдруване опира се на псевдонаучни недоказани теории,а да сте чували за руския учен,който засне с нов метод човешката Душа и какво доказва това?И къде отива тази Душа след като отлита от вече мъртвия човек има е тази снимка потърсете я и помислете.

 
3 окт 2010 14:46 168

Този коментар беше изтрит в 15:00 на 03/10/2010 от неговия автор.

Преглед на профил ihadjidochev Рейтинг: 8 "Не"
3 окт 2010 14:51 169
- +Оценка
-2 +6

До коментар [#167] от "yoanitsa":

Щом си такъв отворко. Вазимайки предвид текущото си здравословно състояние и малката вероятност да се случи природно бедсвтие или друго независещо от мене събитие, което да застраши живота ми...мога да заключа че вероятността да се събудя утре е 99,9999%. Което за мене е достатъчно да кажа, че ще се събудя.

Не видях линк към страница или публикация с това великолепно откритие, също така бих искал да видя и анализ направен от трета организация за този начин на "заснемане", която да потвърди откритието. След като стана дума за псевдо недоказани теории...бих искал да видя доказателството за това "откритие"...

По-добре хората да подозират, че си глупак от колкото да си отвориш устата и да разсеяш всякакви съмнения...

 
Преглед на профил ihadjidochev Рейтинг: 8 "Не"
3 окт 2010 14:58 170
- +Оценка
-1 +6

До коментар [#168] от "yoanitsa":

Само като видях заглавието на страницата ОКУЛТЕН ЦЕНТЪР "СЕЛЕНА", дори нямаше нужда да чета статията...
Подозирам, че научната стойност на тази статия клони към 0.

 
Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 458 "Не"
3 окт 2010 15:08 171
- +Оценка
-2 +8

До коментар [#167] от "yoanitsa":

Йоанитсе, темата на дебата е "Трябва ли задължително да се изучава "религия-православие" в училище", а не дали вярваме или не в Бог, дали сме сигурни или не че ще се събудим утре! Според някои самият живот е сън. Така че поясни какво точно имаш предвид, когато дадаваш този си въпрос така настойчиво! - Да се събудим за Реалността, или просто да бъдем живи и през утрешния ден!

Може да са останали петима противници на задължителното изучаване на религията в училище, но ти пък прогони всички други привърженици на тезата за ЗИП РЕЛИГИЯ с неграмотната си и агресивна нейна защита!

Мястото на отлитане на душата, за което пишеш, няма нищо общо с училището като място на задължително преподаване на религия! И Църквата с цялата си досегашна история, с всичките си досегашни действия, до ден днешен, доказа, че не е тя тази, която може и трябва да обучава децата на духовност и божествено познание!

Децата имат нужда от любов, внимание, грижа, свобода на мислене и изразяване, а не от индоктриниране/зомбиране. По-скоро ние трябва да се учим от тях, а не те от нас.

На един по-късен етап от своето развитие, те сами ще намерят своя индивидуален Път към Бога.

Като сте толкова загрижени и няма какво да правите, организирайте срещи-разговори с родителите и им дайте ценни напътствия за това как да...

Прочитане на целия коментар
насочат децата си по духовната пътека, пък който иска - да ви слуша! Не бъркайте в чистите детски души и не им наливайте обърканите си доктрини, обявени от вас за божествени, а всъщност причинили на човечеството толкова злини! Само по това - по плодовете им - може да познаете, че те нямат общо с Бог! Така че е по-добре вие да се СЪБУДИТЕ, нежели да давате акъл в тая посока на другите!

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
Преглед на профил Симо Рейтинг: 1230 "Не"
3 окт 2010 15:18 172
- +Оценка
-1 +6

До коментар [#167] от "yoanitsa":

След такива обиди и заплахи от твоята "религиозна" личност към нас съм сигурен, че ще си сложа решетки на прозорците и ще направя всичко възможно религиите в България да бъдат забранени със закон.

 
3 окт 2010 15:21 173

Този коментар беше изтрит в 15:31 на 03/10/2010 от неговия автор.

Преглед на профил eldred Рейтинг: 515 "Не"
3 окт 2010 16:06 174
- +Оценка
-3 +16

До коментар [#167] от "yoanitsa":

Леле ужас. Невежеството е страшна работа. Защо ли не се учудвам, че защитниците на вероучението са склонни да вярват и на всякакви псевдонаучни глупости.

 
3 окт 2010 16:06 175

Този коментар беше изтрит в 16:06 на 03/10/2010 от неговия автор.

3 окт 2010 16:06 176

Този коментар беше изтрит в 16:06 на 03/10/2010 от неговия автор.

Преглед на профил Кирил Кирилов Рейтинг: 1303 "Не"
3 окт 2010 16:50 177
- +Оценка
-2 +19

До коментар [#167] от "yoanitsa":

Чували сме разбира се. Много е забавно как се снима душата на почти всичко, включително монети.

http://kakvaevredata.blogspot.com/2010/09/blog-post.html

Кирлиановата фотография само показва защо трябва да се интересуваме малко повече от наука и колко лесно манипулируеми са хора като вас.

_____

Кирил Кирилов
 
Преглед на профил | Рейтинг: 1134 Неутрална
3 окт 2010 17:37 178
- +Оценка
-1 +8

До коментар [#167] от "yoanitsa":

Аз съм сигурен, че ще се събудя. Други въпроси?

Я кажи в кой научен журнал е публикувал откритието си "руския учен"? :)

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
3 окт 2010 18:20 179

Коментарът беше изтрит от модераторите.

Преглед на профил yoanitsa Рейтинг: 8 "Да"
3 окт 2010 18:32 180
- +Оценка
-13 +2

Браво добра отрова бълвате после,ние ви обиждаме и нагрубяваме този дебат одавна не е дебат.Не сте вие да казвате другите колко са умни нали сте се научили на толерантност и сте големи защитници на правата.

 
Преглед на профил | Рейтинг: 1134 Неутрална
3 окт 2010 18:46 181
- +Оценка
-2 +10

До коментар [#180] от "yoanitsa":

А кой е този, който да казва кой колко е умен. Ти ли? :)

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил yoanitsa Рейтинг: 8 "Да"
3 окт 2010 18:54 182
- +Оценка
-12 +1

А последно нещо да ми кажете за чудото на Благодатния огън как се спуска и това ли ще ми обясните.Проверяват всичко преди това.Всеки го е гледал и знае за него обяснете ми нали съм прост и малко бавно схващам?

 
Преглед на профил yoanitsa Рейтинг: 8 "Да"
3 окт 2010 19:02 183
- +Оценка
-11 +1

http://vbox7.com/play:fa88fe07
А това какво е че не виждам добре

 
Преглед на профил ju.li Рейтинг: 942 Неутрална
3 окт 2010 20:44 184
- +Оценка
-2 +6

До коментар [#183] от "yoanitsa":

Хи-хи
Тези "ангели" ще ти ги пейстна върху каквато картинка, филм, текст пожелаеш. Аман!

 
Преглед на профил | Рейтинг: 1134 Неутрална
3 окт 2010 20:44 185
- +Оценка
-2 +7

До коментар [#182] от "yoanitsa":

Ахам, забавно е защо огъня не се появява когато има независими наблюдатели :)

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил Кирил Кирилов Рейтинг: 1303 "Не"
3 окт 2010 21:11 186
- +Оценка
-2 +18

До коментар [#183] от "yoanitsa":

Моля ти се , не бъди толкова наивен.

Такива филмчета с духове в Холивуд ги правят на килограм, а със съвременните компютърни технологии всеки може да си ги направи и у дома.

А колкото до благодатния огън, преди няколко години екип от учени от университета в Оксфорд поискаха да присъстват и да направят някои замервания за да потвърдят "чудото". Това беше чудесна възможност за църквата да си направи страхотна реклама, църквата отказа, явно има какво да крие. Вярно, пребъркват патриарх на Ерусалим преди да влезе там и да се запечата за запалки и кибрит, но всички знаем, че при определено обстоятелства огън може да се запали и от искрата от удар на камък в камък, а камъни в божи гроб колкото искаш.

_____

Кирил Кирилов
 
Преглед на профил yoanitsa Рейтинг: 8 "Да"
3 окт 2010 22:32 187
- +Оценка
-13 +1

До коментар [#186] от "Кирил Кирилов":

Е да уминте само забравяме,че преди това най-старателно от евреи се проверява дали няма скрито гориво или кибрит.Но вие сте мъдри щом отричате това което и най-големите атеисти признават значи ние пак сме ги задминали другите поне с няколко крачки както винаги:):):):)

 
Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 458 "Не"
3 окт 2010 22:55 189
- +Оценка
-2 +9

До коментар [#182] от "yoanitsa":

Ако знаеше за какъв Огън става въпрос в учението на Христос, и, ако беше надарена с него, и можеше да борави с него, Църквата нямаше да разиграва тия пещерни циркове... За това колко е "неръкотворен" говори фактът, че го разнасяте с фенери и пр. ръкотворни контейнерчета... И че слиза САМО ВЕДНЪЖ ГОДИШНО!

Донейде се доближавате до същността на тоя Огън при описанието му в Деянията, там, за случилото се на Петдесетница... Но щом продължавате да се кланяте на йерусалимски огин, а да пръскате орехова шума по време на честването на Петдесетница... Кво да говорим!? Жалка работа!

Самозалъгвайте си се с празни ритуали, ама не искайте държавата да ви плаща циркаджилъците, а и да прилъгвате и децата с бездарните си приказки! По-добре да четат Андерсен и Джани Родари... А най-добре - българските народни приказки!

Интересно ми е впрочем мнението на Паралингов и други парадуховници от Църквата за тоя "Благодатен огън", за който държавата ни харчи сума пари по време на криза. За което се надяваме един ден някой да си плати! Да се закриват театри, а да се спонсорират пошли шесторазрядни постановки...

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 458 "Не"
3 окт 2010 23:22 190
- +Оценка
-2 +7


До коментар [#182] от "yoanitsa":

А най-голямото чудо и доказателство за "божествения произход" на тоя огън са блъсканиците и боевете, които православните водят там в църквата около появата му! :)

Що не пуснеш линк към тия чутовни баталии между православните "духовници" на Божи гроб, че ме мързи да ги търся из нета!

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
3 окт 2010 23:37 191

Коментарът беше изтрит от модераторите.

3 окт 2010 23:54 192

Този коментар беше изтрит в 00:00 на 04/10/2010 от неговия автор.

Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 458 "Не"
4 окт 2010 00:00 193
- +Оценка
-1 +9

До коментар [#188] от "yoanitsa":

yoanitsa, тоя Петър Велев от клипчетата, които пускаш, не е ли евангелист? Ти евангелист ли си?

И същият този Петър Велев на друго място има много интересни разсъждения:

http://vbox7.com/play:3cec5d74

Петър Велев: "Децата се раждат със всичките семена на пороци и грехове на родителите и прародителите до 10 коляно! Чак дори до греха на Адам! И требва да се отсече, да се отсече тоя корен и да се Ешладише, да се облагороди!"

http://vbox7.com/play:b8e17167
"Който се съмнява, е осъден!"

Само това липсваше на децата, от малки да ги натоварваме с чувство за вина и грехове! Това нещо разболява, бе, хей, това вашето си ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
Преглед на профил | Рейтинг: 1134 Неутрална
4 окт 2010 00:15 194
- +Оценка
+4

До коментар [#187] от "yoanitsa":

Не знам дали са евреи, но знам, че не са атеисти.

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 458 "Не"
4 окт 2010 00:44 195
- +Оценка
-2 +5

Ето откъде yoanitsa е прихванала тоя натраплив въпрос за това дали ще се събудим и къде ще се събудим:

"Не ви плаша, аз ви казвам, че мнозина от вас, ако не се покаят, ще се събудят в Ада, и ще питат защо са там! Ще питат защо са там! - Защото не са изповядали греховете си!... Като не си го изповядала, грехът си стои там, И УТРЕ, КАТО СЕ СЪБУДШИ В АДА, ше питаш: Защо, Господи, нали аз съм вярваща! - Еми изповяда ли греха си? - Еми не съм... Изповядайте си греховете! Работата е много сериозна!"

из проповед на Петър Велев, чиито клипчета по-горе yoanitsa ни препоръчваше да гледаме

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 458 "Не"
4 окт 2010 01:02 196
- +Оценка
-2 +4


Абе не знам какъв огън слиза в Йерусалим, ама я някой да обясни какъв е тоя огън, дето е запалил манастир в "Малкия Йерусалим" - Асеновград преди няколко часа?

Това някакъв вид благодат ли е?!

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
Преглед на профил Кирил Кирилов Рейтинг: 1303 "Не"
4 окт 2010 08:59 197
- +Оценка
-1 +19

До коментар [#187] от "yoanitsa":

Аз не знам кои са тези "най-големите атеисти", но знам, че католиците и протестантите които представляват над 70% от християните по света не признават "благодатния огън" и не го смятат за чудо.

Евангелистите които изведнъж почна да даваш за пример също не признават "благодатния огън".

_____

Кирил Кирилов
 
Преглед на профил ihadjidochev Рейтинг: 8 "Не"
4 окт 2010 11:10 198
- +Оценка
-1 +3

Между другото аз се събудих днес сутринта...вчера вечерта леко ме цепеше главата, но далеч не толкова че да не се събудя...
Това по повод колко от нас знаят дали ще се събудят на следващия ден...

 
Преглед на профил Симо Рейтинг: 1230 "Не"
4 окт 2010 14:57 199
- +Оценка
-1 +4

До коментар [#182] от "yoanitsa":

Колкото до свещения огън май не си чел wikipedia.

http://en.wikipedia.org/wiki/Holy_Fire#Criticism

С малки знания по химия лесно се сътворява "чудотворен" огън.

 
Преглед на профил nadja Рейтинг: 0 "Да"
4 окт 2010 15:12 200
- +Оценка
-11 +2

До коментар [#55] от "gradinko":

:))) време беше народният човек, градинко, да се обади!
Огън от огън се пали, ей!
Виждам, за няколко дни форумът заприлича на латиносериал: единственият проблем сега е да се уточни чие е точно детето под дефибрилатора.
Ех, форумна мъка!

 
4 окт 2010 15:17 201

Този коментар беше изтрит в 15:18 на 04/10/2010 от неговия автор.

4 окт 2010 15:18 202

Коментарът беше изтрит от модераторите.

Преглед на профил veragena Рейтинг: 515 "Не"
4 окт 2010 16:04 203
- +Оценка
+5

Религия - може, но само в контекста на световните религии, в контекста на световната материална и духовна култура!

 
Преглед на профил Галя Петрова Любенова Рейтинг: 0 "Не"
4 окт 2010 16:21 204
- +Оценка
-1 +6

Вярата е нещо свято. Тя не се изучава, нито възпитава. Тя е вътрешния мир на човека. Впрочем образованието ни е светско, а не религиозно.

 
Преглед на профил weinlock Рейтинг: 233 "Не"
4 окт 2010 16:36 205
- +Оценка
-2 +4

Православните попове се борят да натикат максимума от оредяващото си стадо. Но щенията им са страшно предателски към българската национална идея. Ако се реализира, всички странящи от исляма турци ще бъдат институционално принудени да се подчинят на натиска за ислямизация. Защото докато всред посткомунистически настроените българи атеизмът е нещо нормално, то всред малцинствено отъждествяващте се турци той е предателство и родоотсъпничество.

На поповете това не им пука, разбира се, тяхната цел са париците, да намерят работа на орляците дипломирани богослови.

 
Преглед на профил ihadjidochev Рейтинг: 8 "Не"
4 окт 2010 19:58 206
- +Оценка
-3 +1

До коментар [#205] от "weinlock":

Това с богословието винаги ми е било много интересно. Що за дисциплина е това, и как така се преподава в СУ!??!?! Самото наименование на дисциплината тотално противоречи на идеята за това хората да учат в университет ( а именно образование ). На всичкото от горе и получават диплома за измислена дисциплина...

 
Преглед на профил yoanitsa Рейтинг: 8 "Да"
4 окт 2010 22:24 207
- +Оценка
-8 +1

До коментар [#190] от "SAAVEDRA":

Ти май наистина не си в часКакво да споря с теб се едно да споря с радиото,аз ти пускам неща да видиш наистина човека добре говори за възспитанието което вие май сте пропуснали не съм казал,че съм напълно съгласен снего,но е по-добре от вашето нищо

 
Преглед на профил yoanitsa Рейтинг: 8 "Да"
4 окт 2010 22:28 208
- +Оценка
-9

До коментар [#199] от "Симо":

Химия без нищо за запалване май не си много запознат как се проверява всичко преди това?Това,че се мислиш за многознайко не си ти най-умния за да даваш квалификации обидите са признак на безсилие в аргументите...

 
Преглед на профил yoanitsa Рейтинг: 8 "Да"
4 окт 2010 22:39 209
- +Оценка
-8

Нещо в аргументите не сте силни досега не чух нещо конкретно.Виждаме докъде води прословутата бездуховност накъдето се опитвате да тласкате и децата.Огледайте се какво става по пътищата нали всички са много толерантни от нас по-толерантни няма.То не е шофиране,а всеки излиза като на война от нас по големи шофьори и мъже няма точно за нас не важът правилата по пътищата.Огледайте се има нещо сбъркано в манталитета на всички ни благодарение на 65 години атеизъм,а можете ли да го промените това с един час етика в училище???

 
Преглед на профил | Рейтинг: 1134 Неутрална
4 окт 2010 22:43 210
- +Оценка
-2 +3

До коментар [#208] от "yoanitsa":

Как се проверява? Проверяват ли свещите? Могат ли да направят трика със свещи, предоставени от независим научен екип? Ще се случи ли "чудото" ако в пещерата има обективни наблюдатели? Или Дядката ви е много срамежлив и може да прави чудеса само пред вЕрващи? :)

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил yoanitsa Рейтинг: 8 "Да"
4 окт 2010 22:45 211
- +Оценка
-9 +1

Но,аз забравих,че вие сте много учени и сигурно с тая методика на обучението в училищата която е разработка от 70-те години сигурно ще успее нещо да се промени.Преди години като завършвах преподавах в училищата мога да ви кажа положението с българското образование е трагично поне от 10 години.А за учениците просто нямам думи говоря за деца 7-8-сми клас са вече изпуснати.

 
Преглед на профил yoanitsa Рейтинг: 8 "Да"
4 окт 2010 22:53 212
- +Оценка
-9 +1

До коментар [#210] от "|":

Ами нали има всяка година и го дават за неверниците пряко за да го видят,но дори и така пак го отричате.Така е "слепец слепеца като тръгне да води".Когато на бялото казвате,че е черно аз какво да кажа...

 
Преглед на профил | Рейтинг: 1134 Неутрална
4 окт 2010 23:09 213
- +Оценка
-1 +4

До коментар [#212] от "yoanitsa":

Кое "дават" всяка година? Директно предаване на запалването ли? Или присъстват други хора освен попа? Хехехе.

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил Симо Рейтинг: 1230 "Не"
5 окт 2010 10:51 214
- +Оценка
+7

До коментар [#212] от "yoanitsa":

"Когато на бялото казвате,че е черно" - това си е лично твоя интерпретация. Аз просто съм от невярващите в такива елементарни чудеса. Предпочитам да разбирам вселената и аз да творя "чудесата" отколкото да вярвам, че някакво божество ги е предизвикало специално за сеир на тълпата та да се кефи. Все пак замисли се - запалването на този огън не е нищо друго освен едно голямо представление.
Ти се бориш за власт. За власт над другите хора. Над децата им. Защото си мислиш, че светът е лош и като въведеш ученето на религия той щял да се "оправи". Светът е такъв какъвто е. Нито бял, нито черен. Във всичко има баланс. Ще има мошеници и експлоататори докато има будали да им вярват.
Като въведеш задължително изучаване на религия в училищата, както каза един от участниците по-горе, всички мюсюлмани ще пратят децата си да учат ислям. Ще се получи противопоставяне на две религии в училищата. Ще бъде като Левски и ЦСКА, само че по-сериозно. Може да стане и голям етнически конфликт. Замисли се и над това.

 
Преглед на профил weinlock Рейтинг: 233 "Не"
5 окт 2010 11:45 215
- +Оценка
-1 +5

До коментар [#209] от "yoanitsa":

Аргументи бяха приведени предостатъчно. Ето някои от тях:

- общественото мнение в страните, в които има задължително вероучение, е негативно, тенденцията в тах е обратна - това обучение да се премахва.
- в тези страни има абсолютно същите проблеми с възпитанието на младежта, даже пият повече, наркоманстват повече и т.н.
- 70 години атеизъм не ни е направил по-малко морални от западните държави в морално отношение, напротив, в държавите от социалистическия блок обществения морал беше на видимо по-високо ниво, сега се свличаме до нивото на западняците. Какво като във Великобритания не е имало социализъм и религията е в училищата - защо днес там децата са много по-изпуснати, пият, дрогират се, хулиганстват и се колят ежедневно по улиците?
- нямате никакви разумни доводи защо трябва да бъде вероучение по една религия, а не история на религиите в програмата на някой друг предмет.
- единственият изказван довод в полза вероучението, освен че е спорен, рязко противоречи на целите които се преследват. Ако само постулатите на една религия са път към целите (добро, морал и толерантност), това автоматически опровергава твърдението, че същите цели ще се постигат чрез изучаване на алтернативни религии - както е заложено в проекта. Което ясно разкрива, че идеята за задължително вероучение не преследва декларираните цели, а е лицемерна, вредна и о...

Прочитане на целия коментар
пасна.

Къде повече аргументи от това?!

 
Преглед на профил nadja Рейтинг: 0 "Да"
5 окт 2010 14:48 216
- +Оценка
-8 +2

До коментар [#107] от "SAAVEDRA":

Ама Вие сериозно ли?
Не е зле човек да е чел малко книжки, преди да се включи в подобен "дебат".
Можете започнете с "Историческият път на Православието" - Ал. Шмеман. Тук, още на 30-та страница, бихте могли да разберете защо постингът ви е абсурден нонсенс.
За да проумеете, първо си изключете Биг Брадър и захвърлете слънчогледа

 
Преглед на профил nadja Рейтинг: 0 "Да"
5 окт 2010 14:52 217
- +Оценка
-7 +2

До коментар [#206] от "ihadjidochev":

Хайдеее... още един автопилот
Теологията е дисциплина, която съществува комай преди всички останали. Изучавана е едни от най-големите умове на човечеството, но това няма как да бъде известно на хора, образовани предимно от рекламата по тв.
“50 Нобелови лауреати и други велики учени за вярата си в Бога”
http://www.pe-bg.com/?cid=3&pid=19296

 
Преглед на профил nadja Рейтинг: 0 "Да"
5 окт 2010 15:05 218
- +Оценка
-5

До коментар [#206] от "ihadjidochev":

Вашият постинг е истински словесен бисер:)))
Ето и малко инфо за това, какво се изучава в "измислената дисциплина", която включва изучаване на философските системи на далеч по-скромни мислители от Вас, г-н Хаджидочев. (Да не говорим, че никой от тях не е запознат дори с поетичния сборник "Априлски сърца"):

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:2M8A1VjXsHIJ:www.uni-vt.bg/show_uchp.asp%3Fnspec%3D000008%26ndiscipl%3D1998667%26filename%3D13-srednovekovie.renesans.doc+%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%B2+%D1%82%D0%B5%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%8F&cd=10&hl=bg&ct=clnk&gl=bg&lr=lang_en%7Clang_fa

 
Преглед на профил Кирил Кирилов Рейтинг: 1303 "Не"
5 окт 2010 15:12 219
- +Оценка
+7

До коментар [#216] от "nadja":

Ал. Шмеман. е чудесен пример. Ето малко цитати от неговите дневници:

„Не обичам и не мога да обичам Православната Църква и бабешкото благочестие”.
(„Дневници”, стр. 248-249, М. 2005).

„Лъжа и евтин фалшификат е това самодоволно, глупаво, сантиментално „руско Православие”.

„Безкрайно съм отегчен от целия този „православизъм”, от цялата тази дандания – Византия, Русия, бита, духовността, Църквата, църковността, благочестието”, (стр.331).

„Аз все повече ненавиждам Византия, Древна Русия, Атон, тоест всичко онова, което за всички е синоним на Православието”.

„Само пред себе си мога да призная, че моят интерес към Православието е обратно пропорционален на всичко, което така страстно интересува православните”, (стр.237).

„Колко съм уморен от своята професия! Едно постоянно чувство за фалш, чувството, че играеш някаква роля. И е невъзможно да излезеш от тази роля”, (стр. 17).

http://www.budiveren.com/index.php?option=com_content&view=article&id=144:2010-05-08-10-37-12&catid=36:2010-02-12-18-18-16&Itemid=73

_____

Кирил Кирилов
 
Преглед на профил Кирил Кирилов Рейтинг: 1303 "Не"
5 окт 2010 15:20 220
- +Оценка
-1 +7

До коментар [#217] от "nadja":

Само 50 нобелови лауреати от общо над 800, сама изчисли колко процента. В 21 век процента на религиозните учените е още много по-малък, почти нищожен. И има защо.

_____

Кирил Кирилов
 
Преглед на профил Кирил Кирилов Рейтинг: 1303 "Не"
5 окт 2010 15:38 221
- +Оценка
-1 +7

До коментар [#218] от "nadja":

Дори Волен Сидеров стана дипломиран теолог.
http://www.mediapool.bg/show/?storyid=153349

Националистите винаги са използвали религиите за своите политически цели, но това е още един довод да не се изучава религия в училищата. Така ще разделим още повече обществото и ще насърчим крайните националисти, знаем те какво могат.

_____

Кирил Кирилов
 
Преглед на профил | Рейтинг: 1134 Неутрална
5 окт 2010 15:47 222
- +Оценка
-1 +5

До коментар [#167] от "yoanitsa":

Както си знаех, и тази сутрин се събудих. :)

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил eldred Рейтинг: 515 "Не"
5 окт 2010 17:59 223
- +Оценка
-1 +5

До коментар [#217] от "nadja":

Достатъчно ми е да видя снимката на Айнщайн за да ми стане ясно какъв боклук е въпросната книга. Айнщайн достатъчно ясно е заявявал, че не вярва в библейския бог и използва думата "бог" само и единствено като описание на силите във вселената.
Проблемът идва от това, че всякакви проповедници редовно обичат да се позовават на думите на някой изтъкнат учен, как видите ли бил вярвал в бог. Тази лъжа е дотолкова силно пропагандирана, че когато в едно телевизионно предаване в САЩ Айнщайн разяснява религиозните си възгледи е засипан с гневни писма от потресената религиозна общност които до тогава са го смятали за вярващ.

Така че религиозните ако може малко по-внимателно се позовавайте на думите на големите учени.

 
Преглед на профил ihadjidochev Рейтинг: 8 Неутрална
5 окт 2010 20:06 224
- +Оценка
+1

До коментар [#217] от "nadja":

Пълни глупости, само като видях Айнщайн и ми стана ясно що за боза е тая книжка.

 
Преглед на профил ihadjidochev Рейтинг: 8 "Не"
5 окт 2010 20:20 225
- +Оценка
-1 +2

До коментар [#218] от "nadja":

Ама ти верно си някое рядко просто парче. Това което си дал като линк е ФИЛОСОФИЯ...
Айде да четем а?
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%B5%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%8F

И ето какво страхотни кадри излизат от СУ:

Завършилите специалност Теология (редовно и задочно обучение) могат да упражняват дейност като:

* свещенослужители на ведомството на БПЦ;
* администратори на църковното ведомство (Св. Синод, митрополии, манастири, архиерейски наместничества);
* служители в Социалното ведомство както на държавата, така и на Църквата;
* научни работници на Богословските факултети в България, Църковно-историческия и архивен институт при Българската патриаршия и Църковно историко-археологическия музей;
* учители в средните духовни училища, както и във всички начални и средни светски училища, в които се преподава Религия (след придобита професионална квалификация "Учител по религия");
* изследователи в областта на църковната археология и християнското изкуство;
* консултанти, представители и ескперти в местни и международни правителствени и неправителствени организации и институции
* да продължават обучението си в...

Прочитане на целия коментар
образователно-квалификацинна степен "магистър" и научно-образователна степен "доктор";
* да участват в различни форми на продължаващо обучение през целия живот.

Като гледам тая дисциплина се занимава само и единствено с богове...направо божествена работа...

Дисциплина в СУ, която се занимава с измислени от човека свръх естествени същества...No comment!!!

 
Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 458 "Не"
5 окт 2010 21:35 226
- +Оценка
-1 +4

До коментар [#211] от "yoanitsa":

"Преди години като завършвах преподавах в училищата мога да ви кажа положението с българското образование е трагично..."

...Ми нищо чудно, че положението в българското образование е трагично... щом там се допуска да преподават хора с потенциала на yoanitsa!

Възпитател, който пише "възспитание"!


_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
5 окт 2010 21:49 227

Този коментар беше изтрит в 21:51 на 05/10/2010 от неговия автор.

Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 458 "Не"
5 окт 2010 21:52 228
- +Оценка
-1 +1

Интересно би било да чуем какво тълкувание ще даде протойерей Паралингов на случилото се с изгорелия манастир край "Малкия Йерусалим" - Асеновград, в неговата Пловдивската епархия!

Същата тази Пловдивската епархия, която взе най-дейно участие в литийното шествие с искането за въвеждане на задължителното обучение по религия в училищата!

Та в манастир от тая Пловдивдска епархия изгоря точно библиотеката - с учебници за килийните училища! Това не е ли ЗНАК БОЖИЙ?! - УЧИЛИЩЕТО И ЦЪРКВАТА ДА НЯМАТ ОБЩО! - Нито на школските учебниците мястото им е в църквата, в манастира; нито на Църквата мястото й е в училището!

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
Преглед на профил yoanitsa Рейтинг: 8 "Да"
5 окт 2010 23:07 229
- +Оценка
-6


Войната срещу Източната църква
Западът първо подмени християнството, след което се опита да го затрие. Днес сме свидетели на последния етап от вековната битка.
Мълвина Господинова, историк
В началото на 80-те години на вече отминалия ХХ век, един от най-видните стратези на американската политика – Збигнев Бжежински, поставя началото на откритата война срещу Православния свят: "След комунизма, най-големият враг на западната демокрация е Православието". Така, с едно изречение, полякът – католик обяви всички православни християни за врагове на демокрацията. До ден днешен г-н Бжежински нито е опровергал, нито се е извинил за безбожната си и дискриминационна политическа стратегия, която внушава абсурдната идея за тъждественост между комунизъм и Православие. Няколко години след обявяването на стратегически враг започва и подготовката за борбата с него. Колелото се задвижва през 1989 г. – с т.нар. "нежни революции" в Източна Европа.


Збигнев Бжежински, който уж е католик, внезапно обяви Православието за враг N1 на Запада.
Снимка: Архив "Монитор"
Това начало обаче, е само поредният етап във войната срещу Православната Църква, която, според Символа на вярата, приет на Първия Вселенски Събор в Никея през 325 г., е: "… Една Свята, Вселенска и Апостолска", и неин глава е Самият Христос – нашият Господ и Спасител. Той разяснява на своите ученици – Св. Апостоли, а чрез тях и на н...

Прочитане на целия коментар
ас, неизбежността на борбата със света:
"Ако светът ви мрази, знайте че Мене преди вас е намразил… Ако Мене гониха, и вас ще гонят" (Йоан 15:18-20). Вече близо 2000 години историята доказва Христовите слова!
Зловещите и кървави гонения срещу първите християни имат една единствена цел – физическото унищожение на повярвалите в Христа. Кръвта на първите мъченици за вярата дава сила и упование за следващите поколения християни. Провалът на първата насилническа политика срещу Църквата не вразумява богоборците и те, заедно с "поднебесните духове на злобата", продължават да преследват през вековете своята сатанинска цел – пълното унищожаване на Богочовешкия организъм – Вселенската Църква. Започва да се използва нова тактика – превземането на крепостта отвътре, чрез погубване не на телата, а на душите. Слага се началото на имитиране и подмяна на християнските истини, догми и ценности. Така се запазва християнската форма на вярата, но се изменя същността й. Пагубната гордост, суетно знание и властолюбие на някои лъжепастири довеждат до първия тежък удар върху Християнството – Великата Схизма между Константинополската Църква и Рим през 1054 година! В резултат на множеството отклонения и промени, които внася в догматиката на Църквата, Рим окончателно изпада в ерес и с това отпада от единството и съборността на Христовата Църква. От 1054 г. до ден днешен римското духовенство не се е покаяло за еретическите си заблуди и дързостта си да променят установени от Самия Христос, Св. Апостоли и Св. Отци закони на Църквата.
Разколът от 1054 г. е първия успех на богобoрството
и човешката гордост във войната им срещу Църквата. В нейното единство остават верни всички източни автокефални Патриаршии и Архиепископии, наричащи се вече Източноправославни. Именно на съборната Вселенска Православна Църква, в която всички поместни църкви са равни помежду си, се пада тежката, но благодатна мисия да съхранява чистотата на Христовата вяра и да се противопоставя на всички посегателства срещу нея. От печалната 1054 г. западната църква (наричаща се вече Римокатолическа) е изправена пред постоянен съдбовен избор – да се покае за страшния грях на гордостта, чрез който изпада в ерес и с това довежда до разкол в Църквата, или да продължи да упорства в гордостта си и така да се лиши от спасителната възможност за завръщане в лоното на Вселенската Църква. За съжаление на всички православни християни, римокатолиците и до сега избират второто.
Потвърждение за това са т.нар. "кръстоносни" походи. Истинската им цел е унищожаването на Византия, която от самото си създаване е държавническата опора на Православието. Поругаването на светини при опустошаването на превзетия Константинопол, опожаряването на манастири в Света Гора и избиването на монаси, грабежите и насилията над православното население на Балканите – всичко това недвусмислено доказва антиправославната същност на западните владетели, наричащи себе си "кръстоносци" и уж защитаващи християнската вяра. От кого?! Плячкосването на града на Св. имп. Константин, столицата на православния изток, е много по-голямо и страховито от това, което прави султан Мехмед ІІ Завоевател през 1453 г., когато, според ислямския военен закон, подлага града на тридневен грабеж (29 май – 1 юни 1453 г.). Кръстоносците вилнеят из Константинопол повече от месец от 13 април до 15 май 1204 година.
В безумното си желание за власт и надмощие и в безсилието си да ги осъществи, папството стига до поредното си падение – предателството. С отказа си да окаже помощ на Византия и Балканските държави в борбата им срещу османските турци през ХІV и ХV век, то на практика нанася следващия голям удар срещу Православието.
След Реформацията и последвалите я религиозни войни през ХVІ и ХVІІ век Западна Европа е духовно и религиозно разединена. Германия, родила новото еретическо учение – протестантизма, до края на ХІХ век е неговия бастион. Папството, в съюз с Франция и Испания, отстоява разклатените позиции на католицизма. Западният свят окончателно се лишава от най-важната спойка – духовната. Пъстрата мозайка от нароилите се секти – калвинизъм, баптизъм, евангелизъм и пр., доказва липсата на всякакво религиозно единство в западната част на Европа. Ненамирайки сили да се преборят със собствените си проблеми, римските епископи отново обръщат поглед към Изток. Те използват все повече светски механизми, с които да доказват пред християнския свят своето химерно първенствуващо положение. Неистовото търсене на съюзници в борбата срещу Православието неминуемо свързва Рим с
другите големи врагове на Църквата – масонството и исляма.
Антихристиянската същност на масонството е добре известна сред църковните среди през вековете, макар често висши духовници – и на Запад, и на Изток – да са били посвещавани в зидарските тайни. Именно на такива духовни ренегати е отредена безславната роля на "петата колона" в Църквата. Тъй като тази тема е обект на друго наше изследване, сега ще си позволим да цитираме само един документ на масоните, свързан с настоящата статия. В "Решения на Световния масонски конгрес" – Париж, 1889 г. четем: "Не е достатъчно да се победи влиянието на духовенството и да се лиши Църквата от авторитет. Необходимо е да се разруши самата религия". Антихристиянските и богоборчески сили в Европа, в съюз със създадената през 1776 г. от католици, протестанти и масони нова държава САЩ, отреждат именно на масонството главната роля на интелектуален двигател в борбата срещу Христовата Църква. Колкото до исляма, за него остава второстепенната роля на формален изпълнител на заповеди. Впрочем, така както и през ХV век, когато именно венецианските съвети и злато му позволяват завладяване на Балканските държави и Византия.
Когато в средата на ХІХ век става все по-видно, че петвековното иноверско робство не е успяло да унищожи вярата на православните християни в Западна Европа отново се обличат овчи кожи и се подема идеята за освобождаване на Балканите от Османска Империя. Докато, обаче, на Запад умуват как да запазят империята, и в същото време да се представят за спасители на християнското население, Русия започва война. В "Манифеста" за обявяването й, недовусмислено се казва,че тази война е война за вярата. Изгубили инициативата и дори компрометирали се пред балканските народи с оказването на военна и финансова помощ на Османската Империя, западните държави отвръщат на Руската намеса с пагубния за Балканите Берлински конгрес от 1878 г. С решенията на този конгрес, воден от видния масон – германския канцлер Ото фон Бисмарк, се прави почти невъзможно бъдещото единство между православните балкански държави. И като че ли това не стига, но трябва да се внуши за пореден път идеята, че "схизматиците" от Изток са нецивилизовани, недоразвити, едва ли не диваци. Насилствено спряното за цели пет века, развитие на балканските държави, именно с помощта на "цивилизованите" европейци, се определя като неспособност на тези държави да бъдат нещо повече от далечни и мрачни колонии, които създават само проблеми и конфликти. Образът на Европейския югоизток най-често се представя в журналистическите клишета – "тъмните Балкани", "дивите балканци". Така стародавната и изпитана тактика – "разделяй и владей", заедно с редица късогледи и недалновидни балкански политици, водят до поредния успех на антиправославните сили в Европа.
Отминалият ХХ век е най-антихристиянският
от двухилядолетното съществуване на Христовата Църква. Като пръв пример за това можем да посочим масонската революция в Русия през 1917 г., която е щедро финансирана от западноевропейските ложи и тайно благословена от Ватикана. Тази революция до голяма степен разрушава държавата, която според редица икономисти и финансисти при тогавашните си темпове на икономическо развитие, към 1950 г. би била държавата № 1 в света! Тоталната дестабилизация на Русия, която след Византия е единствената държавническа опора на Вселенската Православна Църква, е наистина голям успех на богоборческите сили. Комунистическата идея – плод на западноевропейския рационализъм и атеизъм, е наложена с кървав терор именно в православна Русия, за която държавническия идеал винаги е бил Юстинияновата "симфония" между Църква и държава, и чиито владетели винаги са се подписвали като "царе по Божия милост". Ударът срещу Русия, предшестван от разделението и отслабването на нейните естествени съюзници- балканските държави, допринася за безпрепятственото установяване на комунистическия режим. Красноречив е фактът, че първите актове на новата власт са еднакви във всички страни, където тя се установява. Те са насочени срещу собствеността на хората и срещу Църквата. Така лишени от духовна и материална опора, те стават лесна плячка на безбожната идеология. Разрушаването на вековните традиции и семейството, подмяната на християнските ценности и идеали с комунистически алабализми, антирелигиозната пропаганда и атеистичното възпитание на децата безмилостно създават поколения, напълно отчуждени от Църквата и непознаващи Бога.
Забраните и изолацията от останалия свят неминуемо пораждат стремеж към него. Особено към лъскавия и материално обезпечен Запад, който все повече се превръща в кумир за униформения човек от комунистическия лагер. Постепенно се пораждат безразличие и дори ненавист към всичко родно, защото то вече се свързва само с комунистическото настояще, което явно се превръща в безкрайно бъдеще. А извечна слабост на човека е, че иска да живее "тук и сега"… В голяма част от хората в комунистическите страни, особено сред младежта, се изгражда максимата, че това, което идва от Запад е най-доброто, най-правилното, най-красивото. Вече са на лице условията, така необходими за поредната атака срещу православния свят, който, благодарение на наложения му атеистичен режим, е достатъчно изтерзан, омаломощен, и безразличен. "Принципът на доминото", "Кръстоносен поход на изток", "Империята на злото" – това са новите политически доктрини на САЩ и западноевропейски демокрации, насочени срещу държавите от комунистическия лагер. Планирайки "нежните революции", стратегът и политически съветник в кабинетите на няколко американски президента – Збигнев Бжежински определя и последния враг на Запада – Православието!

 
Преглед на профил yoanitsa Рейтинг: 8 "Да"
5 окт 2010 23:13 230
- +Оценка
-7

Ето в много аспекти са успяли и продължават да ни разлагат,защото ако има силно Православие ще има и силна държава.Един пример Сърбия за какво е бомбардираха?В момента там приеха вероучението и след една две години ще видите къде ще са те къде ще сме ние.Румъния кога ни изпревари недейте да виждате само носовете си огледайте се.

 
Преглед на профил yoanitsa Рейтинг: 8 "Да"
5 окт 2010 23:16 231
- +Оценка
-7

До коментар [#225] от "ihadjidochev":

А ти навярно си мнго"умен"обидите издават безсилие както вече казах.

 
Преглед на профил Симо Рейтинг: 1230 "Не"
5 окт 2010 23:20 232
- +Оценка
+6

Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 
Преглед на профил yoanitsa Рейтинг: 8 "Да"
5 окт 2010 23:30 233
- +Оценка
-6

А това ли е истинската причина за войната благодаря ти,че ми отвори очите.Сигурно и в Ирак и Афганистан имат работа?Незнам кои са новите нацисти???Като потледнеш нещата отдруго място различно от твоето друго май излиза,но се иска малко ум да ги анализираш сам.

 
Преглед на профил yoanitsa Рейтинг: 8 "Да"
5 окт 2010 23:33 234
- +Оценка
-6

И мюсюлманите в Македония правеха доста грозни неща сигурно и в Сърбия са ги правили,но по твоите новини не са ги дали,защото са манипулирани и купени всички Български медии

 
5 окт 2010 23:43 235

Този коментар беше изтрит в 23:44 на 05/10/2010 от неговия автор.

Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 458 "Не"
5 окт 2010 23:45 236
- +Оценка
+4

Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 458 "Не"
6 окт 2010 00:03 237
- +Оценка
+2

До коментар [#229] от "yoanitsa":

Збигнев Бжежински, поставя началото на откритата война срещу Православния свят: "След комунизма, най-големият враг на западната демокрация е Православието".

- ПРАВА СИ yoanitsa! Бжежински бърка! - Комунизмът и православието не са различни неща! Врагът е един! Няма пред, няма след! - Комунетата обсебиха Църквата, избиха истинските духовници, настаниха се в нея, и сега от амвона й ни преподават "Православие"! Какво по-голямо доказателство за горното от това, че доносникът на ДС Гоце ни препоръчва да пуснем православните попове в училищата, а и другият прононсиран кадесар - Божидар Димитров, отговарящ за вероизповеданията в правителството, известен повече като виден промоутър на "свети мощи", прегръща с две ръце идеята за задължителното обучение по религия в светското училище?! Кой им организира на "православните" величавото литийно шествие с искане за ЗИП Религия?!

Що не извадите досиетата на червените попове, митрополити, патриарси?!

Чувството за срам не ви ли е познато?! Въпреки че, зададен на комунисти, въпросът си е а приори риторичен!

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 458 "Не"
6 окт 2010 00:44 238
- +Оценка
+4

До коментар [#229] от "yoanitsa":

"Рим окончателно изпада в ерес"... "папството стига до поредното си падение"...

Ха-ха-ха!
Ако оня българоубиец и баш православен светия Борис-Михаил, както преди да се продаде на императора, се предлагаше на папата, ни беше пришил не към православието, а към католицизма, друга песен щяхте да пеете родоотстъпници жалки!

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
Преглед на профил | Рейтинг: 1134 Неутрална
6 окт 2010 01:30 239
- +Оценка
+3

До коментар [#233] от "yoanitsa":

Не, в Ирак и Афганистан има война защото се борят срещу православието. Oh, wait... :)

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 458 "Не"
6 окт 2010 01:53 240
- +Оценка
+4

До коментар [#229] от "yoanitsa":

Интересно защо нашите преданоотдадени на Православието историци свенливо премълчават факта срещу кого фанатично, под знамето с Кръста, с хоругвите и другите христянски символи, с молитви и песни, възхваляващи Христос и Богородица, са се били византийците по нашите земи преди черната за България 866 г.?!

Походите, кръвопролитните войни СРЕЩУ БЪЛГАРИТЕ на тия любвеобилни християни да не са били благотворителни акции, молитвена закуска, вечерня молитва?! Зверски избитите българи, избити от тия набожни християни, представители на "Богочовешкия организъм – Вселенската Църква", следващи уж учението на Спасителя за любовта между хората, опожарената българска земя... да не носят печата на християнската святост, вероотстъпници?!

Богочовешкия организъм – Вселенската Църква! Докога ще се гаврите с историята на човечеството, със самото Човечество, и със Самия Христос?!

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 
Преглед на профил SAAVEDRA Рейтинг: 458 "Не"
6 окт 2010 01:55 241
- +Оценка
-1 +3


" ...Който дири истината - Бог вижда. И който лъже - Бог вижда...

Българите направиха много добрини на християните и християните ги забравиха, но Бог вижда!”


Надпис на кан субиги Пресиян при Филипи от 837 г.

_____

НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 

Искам да получавам известия за развитието на дебата.

Какво следва?

Със следващия етап дебатът за задължителното изучаване на религия в училище приключва. Очакваме финалните ви коментари по темата.

Още по темата

Шести час "религия"

Вместо да търси истинската си роля в обществото, църквата започна поредната кампания за задължително вероучение