Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email

Гост експерт - Стойчо Кацаров, председател на Центъра за правата в здравеопазването

Доплащането на медицинските услуги е полезно за развитие на системата на здравеопазване

Снимка

Стойчо Кацаров

Доплащането на медицинските услуги е не само неизбежно, то е полезно за развитие на системата на здравеопазване и ограничаване на разходите. Доплащането мотивира пациента да е по-взискателен към медицинската услуга и го прави по-отговорен за собственото му здраве.

В повечето здравни системи, част от медицинските услуги се плащат солидарно от каси, фондове или бюджет, а останалата част от пациента в момента на получаване на медицинската услуга.

Цената на медицинската услуга, както на всички стоки и услуги се определя не само от направените разходи, но преди всичко от търсенето и предлагането. Държавата не може да определи цена на медицинската услуга. Тя може да определи само каква част от цената на тази услуга ще се плати солидарно (от НЗОК или държавния бюджет). Разликата между цената и платената солидарно сума, определя каква част от услугата се заплаща частно, от самия болен.

Това, че НЗОК (или бюджета) намалява плащанията не значи, че намаляват цените. Колкото по-малко плаща НЗОК, толкова повече плаща болният. Това може да става легално - под формата на потребителска такса, закупуване на медицински изделия и консумативи, лекарства, избор на екип, луксозна стая, преглед извън графика и др. Може да става и незаконно – плащане на ръка без документ.

Ето защо не може да се говори за "въвеждане на доплащане", защото такова винаги е имало. Дори тоталитарната социалистическа държава, където здравните услуги бяха "безплатни" съществуваше доплащане във вид на натура, пари, влияние и връзки.

Това, което трябва да се обсъди, е какъв да бъде размерът на солидарното участие и какъв на доплащането. По данни на Световната здравна организация за 2007 година в България 53% от цените на медицинските услуги се поемат солидарно, а 43% частно от пациента. За сравнение в Белгия, Франция, Германия това съотношение е между 70% и 80% към 20-30% солидарно към частно плащане. В САЩ няма солидарен модел и частното плащане (при споделен риск със застраховател) е 100%.

Не е нужно автоматично да копираме която и да е страна. Няма универсално решение. Всяка общност решава за себе си кое е най-добро и това зависи не толкова от наличните пари, колкото от културата, традициите и развитието на медицината. Необходим е диалог и постигане на съгласие. На хората първо трябва да бъде обяснено какво означава доплащане, а след това да бъдат попитани какво ниво на доплащане смятат за най-разумно. Защото хората са тези които плащат (и частните и солидарните средства) и те са тези, които ползват медицинските услуги. Когато това се изясни, ще секнат нерегламентираните плащания.

Резултати от гласуването на този етап

54%22 гласа
 Благодарим за вашия глас!
46%19 гласа

Люба Йорданова

Модератор
След включването на първия гост експерт - икономиста от "Индъстри уоч" Лъчезар Богданов, резултатът в дебата се наклони леко в полза на тезата, че доплащане за здравни услуги трябва да има.

Междувременно около 200 служители от столични болници излязоха на протест в сряда срещу недостатъчните средства за здравеопазване, предвидени в бюджета за 2011 г. Стачки имаше и в Стара Загора, Сливен, Смолян и Бургас. Преговорите между синдикатите, правителството и работодателите в края на октомври стигнаха до задънена улица.

Предстои ни да чуем мнението на д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за правата в здравеопазването и бивш зам. здравен министър в правителството на Иван Костов.

Очакваме и вашите позиции.
Снимка

Да

Димитър Ленков

главен секретар на УС на Българския лекарски съюз

Средствата, които обществото е съгласно да задели, не са достатъчни, за да могат медицинските услуги да бъдат заплатени на съответните специалисти. България е една от страните в Европейския съюз с най-ниски осигурителни вноски. Освен това в много други страни има допълнително здравно заплащане. Тук обществото е решило, че с по-малък финансов ресурс ще може да си позволи лукса да се лекува качествено.

Основна теза
Снимка

Не

Теодора Захариева

председател на УС на федерация "Български пациентски форум"

Мнението ми е коренно различно от това, което се тиражира в публичното пространство. Българският лекарски съюз (БЛС) отвоюва своята позиция да се заплати на болниците и докато правеха всичко в името на пациента някакси отстъпленчески започнаха да мислят само за себе си.

Основна теза

Резултати от гласуването на този етап

54%22 гласа
 Благодарим за вашия глас!
46%19 гласа
Този етап е приключил

16 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил ямх Рейтинг: 442 Неутрална
3 ное 2010 22:24 1
- +Оценка
-2 +6

Кацаров, аз като експерт, се изразявам в цифри, твоите къде са?

 
Преглед на профил ras16377431 Рейтинг: 1366 Неутрална
4 ное 2010 12:59 2
- +Оценка
-4 +4

Оф, айде и тоя само иска да плащаме без да видим сметката. Айде държавата като не може да определя цели, определи ги ти, "експерте". Дай да видим колко трябва да струва според тебе един общ преглед. Аме не като предишния "експерт" да тръснеш някаква бегла сума - 20-30лв - искаме разбивка на ценообразуването по пера.

_____

gradinko.bg
 
Преглед на профил Teodora Georgieva Рейтинг: 442 "Да"
4 ное 2010 16:03 3
- +Оценка
+2

Не знам до колко може да се говори за „доплащане”, в момента една голяма част от хората, аз включително, заплащат 100% от всички предболнични медицински услуги, защото достъпът до услугите, които плаща касата е затруднен, много често услугите са некачествени и т.н. – всички сме се сблъсквали с явлението „личен лекар”, много по-лесно и по-резултатно е (да не говорим, че в много случаи е и неизбежно) да се отиде на платен прием. А за болничните услуги, дори и в момента, като лежи човек в болница, си поема голяма част от разходите и заплаща част от цената. Т.е. „доплащането” не е нещо ново и съм съгласна, че по-скоро става въпрос за така или иначе съществуваща практика, която обаче трябва да се регламентира, за да се намалят злупотребите.

Много по-важно обаче според мен е тази регламентация да включи моментът на избор т.е. всеки да прецени каква осигуровка плаща – дали по-висока, покриваща повече рискове, или по-ниска, с по-голямо "доплащане".

 
Преглед на профил Teodora Georgieva Рейтинг: 442 "Да"
4 ное 2010 16:04 4
- +Оценка
-1 +3

И още нещо в тази връзка: защо не се обсъжда въпроса кога най-накрая ще се отвори пазара за частните здравни фондове, които да са алтернатива на касата. Тогава няма да има нужда от глупави дебати и разни али-бали кой какво ще направи и кой какво е направил, а тези услуги ще се регулират естествено – всеки ще може да избере фонд, който го устройва като условия, качество на услугите, които получава насреща и т.н. В момента много хора, аз включително, сме в абсурдната ситуация, да плащаме маса пари на касата а, при здравословен проблем, отиваме на платен прием. Всеки отговаря сам за здравето си и затова, всеки трябва да избира къде и колко да се осигурява.

 
Преглед на профил Ели Цветкова Рейтинг: 8 "Не"
4 ное 2010 19:45 5
- +Оценка
-2 +2

Твърдо заставам зад г-жа Георгиева за частните здравни фондове. Докато НЗОК е монопол в БГ няма да има адекватно здравно обслужване. Здравното обслужжане на пациентите е под всякаква критика. Имам доста неприятни спомени специално от така наречената "Бърза помо6т". Мога да спомена и име и да разкажа точно какво ме е разочарожало, но мисля че това не е точно по темата. Но поради тези мои неприятни спомени съм против допла6тане в болниците. Смятам, че за парите които пациента 6те даде, няма да получи нужното обслужване.

_____

Цветкова
 
Преглед на профил Ели Цветкова Рейтинг: 8 "Не"
4 ное 2010 19:56 6
- +Оценка
-2 +5

Само искам да добавя. За малко време работих в Чехия и ползвахме тяхното здравно осигуряване и останах приятно изненадана. При заплата около 13 000-14 000 крони, таксата при лекара е само 30 крони, но изненадата ми не свър6и само до тук, оказа се че и в аптеката сре6ту са6тата такса получава6 всички лекарства от рецептата, независимо на каква стойност са. За6то не може и ние да имаме такава НЗОК?

_____

Цветкова
 
Преглед на профил Oshte edin doktor Рейтинг: 8 "Не"
5 ное 2010 05:16 7
- +Оценка
-2 +4

"По данни на Световната здравна организация за 2007 година в България 53% от цените на медицинските услуги се поемат солидарно, а 43% частно от пациента"
E kade povehce iskash da se doplashta, uvajaemi eksperte? Ami che tova go niama i v USA deto tolkova ni plashat v toia forum.
Napravo im se chudia na bolnite amerikantzi kak se spraviat da si plashtat na 100% lechenieto neprekasnato i bez nikakva solidarnost. Abe ujas i bezumie tzari v Amerika y Switzerland, deto sashto im e chasno osiguriavaneto ili zastrahovaneto.
Nadiavam se skoro te da nauchat kakvi vidni experti imame i da vi predlojat ogromni sumi za da otidete tam i poveche da ne vi vijdame po vesnitzite.

 
Преглед на профил napbon Рейтинг: 0 "Не"
5 ное 2010 12:42 8
- +Оценка
-1 +3

Тоя слага в един кюп доболничната и болничната помощ. В доболничната пазар има, търсенето и предлагането работят, с едно направление + потр. такса, спокойно можеш да се прегледаш при специалист и той няма да ти иска нищо отгоре. Ако е такъв корифей, та прегледът му е 50 кинта, той не би си направил въобще труда, да сключва договор с касата.

В болничната помощ няма пазар, освен в няколко частни АГ и очни болници. 95% от бо;ниците са държавни и цените, пътеките са държавно регулирани, а вътре си ги разпределят парите, само те знаят как. Тъй като от вноските над 90% се насочват към болничното здравеопазване, а то се използва рядко или никак преди 60 годишна възраст, не виждам никакво основание за доплащане. Ако човек с 600 лв заплата снася около 5700 лв за 10 години и от тях само някакви си 120 лв са отишли у джипито му, то той е снесъл доволно голяма сума, че да доплаща отгоре.
Това че лекарят не взема достатъчно, а ги прибира болницата, не е проблем на пациента. Лекарите веднъж не са поискали приватизация на болниците, значи са доволни от тия условия.

 
Преглед на профил Веселин Рейтинг: 1366 Неутрална
5 ное 2010 18:23 9
- +Оценка
+1

Колебая се. От една страна рекетът с избор на пациент, черен пазар на лекарства и откровени подкупи трябва да се приключи. От друга страна без доплащане няма да има изобщо услуги. Може би проблемът е в този, дето харчи парите - здравната каса. Нужна е реформа там.

 
Преглед на профил Stoyanova Dimitrina Рейтинг: 8 Неутрална
6 ное 2010 00:17 10
- +Оценка
-2 +5

Моята твърда позиция е – никакво доплащане.
Уважаеми, искам да подчертая най-важния аспект на здравеопазването ни – какво е качеството. Дали е излекуван пациента – което предполага поставена вярна диагноза, проведено правилно лечение, възстановяване на работоспособността.
Аз мисля, че 70 % от лекарите са неспособни да поставят диагноза и / или водени от комерсиални цели изписват всевъзможни лекарства за да получат комисионна от фармацевтичната компания и / или лекуват по измислени клинични пътеки за да прибират парите от касата и / или всевъзможни вариации изпитани на гърба на търпеливи пациенти.
Нека има мерило за качеството на техния труд и тези които заслужават - да получават големи заплати от доплащането на пациентите. Нека излязат от държавните болници и да оборудват със собствени инвестиции кабинети и всичко необходимо за работата си. Ако са способни и имат пациенти бързо ще възстановят направените инвестиции. Ако не са способни и не се развиват – сами ще излязат от системата.
Защото какво става – отиваш при личния лекар – той ти изписва лекарства, които изобщо не те лекуват. Отиваш на частен прием – плащаш си свободния прием – но пък този доктор има обещана комисионна и ти изписва други лекарства за да ги експериментира на теб. Резултата пак е нулев. Отиваш на следващия и пак плащаш и т.н.
Значи колко плащаме сега – здравна осигуровка, ако си здравно застрахован – втори път, по описания начин можеш да плащаш до безкрайност, за...

Прочитане на целия коментар
да се учат на теб доктори, които не желаят да се научат, а само да прибират такси – законно и незаконно. Излекуването на пациента не фигурира в тази схема. Той просто е бройка. Не! Стига толкова!
Когато пациента е излекуван – тогава да се доплаща. По това правило – остойностява се клинична пътека – здравната каса заплаща определен процент от нея, останалата част да се изплаща само за излекуван пациент – от регламентираното доплащане. Пациентите, ако желаят да се застраховат или да правят допълнителни вноски или както намерят за добре. Пациентите да имат собствена здравна сметка и техните натрупани пари да могат да се прехвърлят при нужда на близки, да се наследяват. Да са на принципа на банковия овърдрафт, когато имаш плащаш, когато не ти достигат, вземаш на кредит, с лихва.

_____

Wolf
 
Преглед на профил Johny Рейтинг: 388 "Да"
6 ное 2010 10:48 11

Напълно съм съгласен с ка3аното по-горе!!!

 
Преглед на профил Aleksiev Рейтинг: 8 "Не"
6 ное 2010 12:28 12
- +Оценка
+1

Според мен не трябва да има доплащане. Проблемът на лекарите не са само парите, а на ментално ниво. Не мога да възприема как човек като мен с непрекъснати здравни вноски, с допълнителна здравна осигуровка е принуждаван да дава пари в брой на лекуващ лекар в елитна столична болница, за по-добро обслужване при спешна операция в резултат от злополука. По късно в кабинета на лекуващия иначе добре лекар липсва необходимата стерилност, дори самия лекар не беше с престилка, да не говорим за стерилни ръкавици и други подобни. По мое мнение трябва да има промяна на ментално ниво, повече среден персонал, но никакви пари от бедния български народ.

 
Преглед на профил Aleksiev Рейтинг: 8 "Не"
6 ное 2010 15:46 13
- +Оценка
+1

Според мен не трябва да има доплащане. Проблемът на лекарите не са само парите, а на ментално ниво. Не мога да възприема как човек като мен с непрекъснати здравни вноски, с допълнителна здравна осигуровка е принуждаван да дава пари в брой на лекуващ лекар в елитна столична болница, за по-добро обслужване при спешна операция в резултат от злополука. По късно в кабинета на лекуващия иначе добре лекар липсва необходимата стерилност, дори самия лекар не беше с престилка, да не говорим за стерилни ръкавици и други подобни. По мое мнение трябва да има промяна на ментално ниво, повече среден персонал, но никакви пари от бедния български народ.

 
Преглед на профил dreamer Рейтинг: 1149 "Не"
6 ное 2010 20:58 14

Държавно здравеопазване принципно не е съществувало и няма как да същестува. Ако трябва да кръстим настоящата система на здравеопазване тя не е държавно организирана, защото не се планира от държавата кой кога ще се разболее, също така не се определя от държавата, когато някой се разболее къде да получи необходимата здравна услуга. Просто по естествени причини това е невъзможно. Държавата в момента се занимава само с принудителното събиране на пари от всички граждани и изразходването им както на нея и е удобно уж за доброто на всички. Това добре са го кръстили - преразпределяне. Е в предвид настоящето едва ли има глупак, който да смята, че държавата успешно може да се занимава с преразпределяне. А и по принцип , защо ни е нужно някакво преразпределяне, което да се прави от една по принцип лесна за корумпиране система каквато е всяка една държава?

Никоя организация не може да преразпредели по-добре от мен самия моите пари. Особено ако и ги давам по принуда и ако тя работи без конкуренция.

Поради много причини съм против да се плаща още веднъж за здравеопазване. Това е още една от тези причини. Не искам да плащам за нещо което вече съм платил и за да обслужвам система която съществува за да и плащам.

_____

Отделете време навреме.
 
Преглед на профил dnes Рейтинг: 8 "Не"
7 ное 2010 09:47 15

Експертът твърди се, че ние и сега плащаме около 43% от здравните разходи и прави извод, че въвеждането на доплащане на услугите нямало да нищо промени. Това би било вярно, само ако а) тези 43% процента отиваха само за екстри в болниците и за подкупи и б) сега всички пациенти плащат за екстри и подкупи. Ако тези условия не са налице с повишаване на доплащането, защото то и сега съществува, ще се повиши делът на разходите плащани от пациента. Известно е обаче, че с тези 43% ние плащаме предимно за услуги, които въобще не са платени от здравната каса или имат много малко покритие – грижи за лежащо болни, болни с дименция, дентална медицина, а също и лекарства.

 
Преглед на профил dnes Рейтинг: 8 "Не"
7 ное 2010 12:31 16
- +Оценка
+1

Г-н Експерт,
А защо давате грешни данни? Твърдите, че „ в САЩ няма солидарен модел и частното плащане (при споделен риск със застраховател) е 100%”. По данни на Световната здравна организация разходите за здравеопазване в САЩ са както следва – държавни – 46%, частни 54%. Разходите плащани в брой от клиента са 12% от всички здравни разходи. http://www.who.int/nha/country/usa.xls.
В България 37% от разходите са плащани в брой от клиента, което е три пъти повече, отколкото в САЩ. http://www.who.int/nha/country/bgr.xls

 

Искам да получавам известия за развитието на дебата.

Какво следва?

В следващия етап на дебата ще направим обобщение на мненията на експертите и читателите във форума.

Още по темата

Д-р Хаос

Отложеното затваряне на болници

Имаш една година живот

Или как закриването на клиники отново се отложи

Пациент в критично състояние

Промяна в здравния сектор трябва да има, но на пазарен принцип